chia fresca

chia seeds chia fresca caroline berg eriksen hovedbilde beskjært

God morgen! Jeg startet dagen med intervaller, og mens jeg hev etter pusten så jeg for meg at min nye avhengighet ventet på meg i kjøleskapet: iskald chia fresca. 

chia seeds chia fresca caroline berg eriksen

Dette er rett og slett kokosvann med litt sitron og chiafrø, og dersom du ikke har prøvd, tror jeg kanskje at du enten får et elsk- eller hatforhold til det. For de som er sensitive for litt struktur på drikkevannet, er ikke dette å anbefale, men for alle andre: du må prøve! Jeg kan gå og supe på det halve dagen: mens  jeg fikser meg, kjører bil, sitter og jobber eller bare har lyst på noe godt.


Chia Fresca er har vært en populær drikk i Mexico i mange år, og jeg kom over det på pinterest for en stund tilbake. Frøene myker seg opp i vannet og setter seg ikke fast i munnen eller noe annet sted – bortsett fra et frø mellom tennene i ny og ne, så sjekk gjerne kjapt i speilet før du smiler til noen dersom du har tatt deg en slurk 😉 

chia seeds chia fresca caroline berg eriksen detalj

Dette er dessuten en perfekt måte å snike inn litt ekstra omega-3 i kosten din på. Chia er jo et superfrø og er veldig bra for deg! For å lage chia fresca blander du bare rundt 2 dl. vann eller kokosvann med 1.5-2 ss. chiafrø, saften av en halv sitron, rører godt og lar det stå i kjøleskapet i rundt 10 minutter eller mer 🙂 

40 kommentarer

 1. Denne drikken har jeg aldri hørt om før! Så takk for tips 😀

  1. Caroline

   Bare hyggelig! Jeg tror du kommer til å digge den, Hanne 🙂

   Klem!

 2. Det må prøves i aften efter træning. Tak for tip, Caroline 🙂

  http://www.eightytwo.dk

 3. Må prøve! Takk for supert tips 🙂 Skjønner egentlig at jeg kommer til å like det allerede, haha. Hvor kjøper du chiafrø? 🙂

 4. Du burde prøve ut littegrann natron i drikken når du bruker sitron. Det nøytraliserer surheten men beholder smaken:-)
  Jeg har lært det av venninnen min Mia, som driver miasmat.no, du burde sjekke ut matbloggen hennes:-)

 5. Elsker mat- og drikketipsene dine! Dette så jo så forfriskende ut (og ikke minst, virket også lett å lage), så skal bok prøves ut 🙂 Men fine du, jeg synes du var så fantastisk vakker på bildet i forrige innlegget, likte spesielt godt hårfrisyren. Jeg synes du er generelt veldig oppfinnsom når det kommer til hårstyling, så jeg lurer på om du kunne ha laget et innlegg om hårfrisyrer til halvlangt hår en gang? 🙂

 6. Trallalla

  Nå ble jeg nysgjerring altså. Superfrø – Hva er det?

 7. "tannlege"

  Sikkert godt på smak, men ikke veldig bra for tennene. Syrlige drikker som smakssatt vann er faktisk like ille for tennene som cola. De ferreste av oss ville ha nippet i colaen dagen lang, men for tennene er dette like ille…

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Uten sukker, så bedre for tennene sammenlignet med Cola er det 🙂

   1. Kristina Nyakas

    Det er i hovedsak syren som skader tennene, så det er like ille for tennene om du drikke cola, cola light eller vann tilsatt sitron. Men mindre kalorier enn cola da. Mao ikke noe man bør supe på, heller drikke opp raskt og ikke mange ganger daglig. Hilsen tannlege

   2. Lars-Kristian

    Så karies fra sukker er ikke noe å bekymre seg for?

   3. Det beste for tannhelsen er vel uansett å drikke vann uten tilsetninger om man ønsker å små- drikker utover dagen.
    Alt annet bør vel drikkes «der og da»- og avsluttes med en tannpuss (med unntak av syreholdige drikker-da bør tennene pusses først etter en halv time fordi tannemaljen blir «myk» av syre)

   4. Neliane

    Herregud så kverulerende da LK! Min tante er også tannlege og det er selvfølgelig ikke bra med sukker. Men caries dannes av mer enn sukker også da. Men det er å utsette tennene for syre hele tiden som er det verste for emaljen og det kan ikke du diskutere på. Noen ganger er dere utrolig til å «krangle»…? Min tante forteller om unger, små også, og ungdom som har tydelige etseskader på tennene og som sier de bare drikker lightprodukter…. Min sønn drikker kun juice til frokost/evt måltider. Og nipper ikke…. Ellers er det vann uten tilsetting som gjelder. Brus , både med og uten sukker er til ekstra kos og kun det. Han er 14.

   5. Lars-Kristian

    Det er på ingen måte kverulerende å si at drikke uten sukker er bedre for tennene enn drikke med sukker. Karies dannes av bakterier som fermenterer sukker, og skadene fra dette senkes ved å kutte ut sukkeret. Sukker er altså hovedårsaken til karies, og det finnes massevis av studier dom viser at lavere inntak av sukker er assosiert med lavere forekomst av karies.

    At syre ikke er bra for tennene er det ingen her som er uenig i, men å bytte fra sukret brus til brus uten sukker er definitivt bra for tennene, selv om det beste naturligvis er vann pga. syren.

   6. Kristina

    Nå var det syre i drikker som var tema vel :-). De fleste vet at sukker kan forårsake karies, overraskende mange vet fortsatt ikke hvilken skade sur drikke over tid gir. Denne drikken til Caroline ser kjempegod ut, ville bare informere om at det ikke er lurt å supe på slike typer drikke over tid 😉

   7. Lars-Kristian

    Det er vi heldigvis enig om 😉

    For meg handler helse mye om å gjøre små, positive endringer som tilsammen utgjør en stor forskjell. Å bytte ut brus med sukker, med brus eller syrlig drikke uten sukker ser jeg derfor på som et godt valg, også for tennene 🙂

 8. Jeg har hørt at chiafrøene har et så tykt skall at de ikke blir fordøyd. Dermed vil man heller ikke få de lovte effektene av «superfrøet». Stemmer dette?

  1. Har du testet? alltid enklest det. Jeg synes de er helt fantastiske! Man merker godt på energinivåen at de tas gott opp av kroppen. Kunne ikke vært for uten chia frøene.

  2. Jeg bruker de i smoothie, da blir de kvernet og man kommer til næringsstoffene. 🙂

 9. Charlotte

  Aldri hørt om, men det så utrolig digg ut! 😀 Hvor får du kjøpt chiafrø? 🙂

  1. Caroline

   Helsekosten 🙂

 10. Så godt ut Men kanskje et dumt spørsmål Hvor får man tak i eller hvordan lager man kokosvann?

  1. Caroline

   Ingen spørsmål er dumme 🙂 Jeg kjøper på helsekosten, men du kan bruke springvann også 🙂

 11. Ja til flere snaper med Nelia 😀 Den ungen er til å spise opp <3 Ler meg ihjel når hun sier nei til alt, haha 😀

 12. Super drikk…med unntak av at drikken er iskald.Iskald drikke er ikke det beste for fordøyelses systemet..best for kroppen og for å motvirke ubalanser er rom temperert eller varm drikke.

  1. Lars-Kristian

   Hvilke ubalanser er du bekymret for? Og på hvilken måte er det ikke bra for fordøyelsessystemet?

   1. I følge leger jeg jobber sammen med (spes. allmennleger) så er det bedre å drikke lunkent/varmt vann, fordi kroppen ikke trenger å jobbe med å temperere vannet. Når man drikker lunkent vann er det nærmere kroppstemperatur, og er derfor bedre for bl.a fordøyelsen som nevnes over. Det er ikke farlig med kaldt vann, men bedre med varmt 🙂

   2. Lars-Kristian

    Det brukes nok mindre energi på å varme det opp, ja, men det betyr jo ikke at det er bedre. Forskjellen er nok minimal, hvis ikke hadde mengder med kaldt vann vært den ultimate slankemetoden.

   3. Velformulert og kunnskapsvisende svar, Lars-Kristian 🙂

    Vi alle burde bruke sunn fornuft, og ikke høre så mye på egenkomponerte tips fra «eksperter». Jovist er en lege ekspert på allmennmedisin, men tviler sterkt på at man finne pensum som forteller at kald drikke ikke er bra verken i litteraturen som benyttes i medisinstudiet eller innen vitenskapelig forskning.

   4. Hei Marte, jeg har aldri påstått at kaldt vann ikke er bra. Det eneste jeg har skrevet, er at jeg jobber med leger, hvor flere anbefaler å drikke lunkent/varmt vann, fremfor kaldt. Ingen har sagt at kaldt vann ikke er bra, bare et lunkent er bedre. At det er egenkomponert tips vil jeg ikke påstå, da dette er noe som brukes i store deler av verden, spesielt i varmere land.

 13. Går det an å kjøpe Nelia-veska i butikk, eller kun på nett? Jeg har så lyst på den i rød, men liker best å kjøpe i butikk for å få sett den og prøvd den! Den ser superfin ut <3

  1. Caroline

   Alle veskene kommer i butikk 17. september 🙂

 14. Hei, helt utenfor tema, men lurte på om drt har blitt tatt en avgjørelse på hvem som vant gavekortet på lilleprinsen, evt når? Takk :-))

  1. Caroline

   Det kommer i løpet av denne uken 🙂

 15. Tusen takk for oppskrift! Jeg bruker chiafrø hver dag, enten i smoothie eller i havregrøt. Gleder meg til å prøve denne chia-varianten 🙂

 16. Karoline

  Så veldig godt ut, men liker jeg dette om jeg ikke liker kokosvann? Drikker veldig mye springvann med lime- blir litt kjedelig med bare vann hele tiden 🙂

  1. Caroline

   Du kan bare bruke vanlig vann 🙂

 17. Prøvde dette etter trening idag 🙂 Jeg er veldig gla i kokosvann som den er. Jeg syns sitronen ødela mye av kokosvann smaken. Skal prøve med vanlig vann imorgen 🙂 Skal nok ha i bittelitt steviosa imorgen også, så blir det nok lite rundere i smaken. Herlig med enda et bruksområde for mine elskede chia frøn.

 18. Men klarer egentlig kroppen å ta opp omega 3 i frøene så lenge de ikke knuses (eller tygges)?

 19. Tror du det går å blande det med varmt vann og bruke det som en erstatning til te/kaffe?❤️

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *