merking av reklame i sosiale medier

For snart en uke siden sendte Forbrukerombudet ut brev til 40 bloggere, hvor 21 av dem fikk tilbakemelding om at de i følge Forbrukerombudet bryter markedsføringsloven. For første gang kunne ikke VG eller andre medier klistre mitt ansikt på førstesidene i forbindelse med negative oppslag om bloggere, fordi Forbrukerombudet rett og slett ikke hadde noe å utsette på min merking av reklame. Jeg ønsker på ingen måte noen andre vondt, for jeg vet at det er helt forferdelig å se seg selv på førstesidene i forbindelse med negative oppslag, men likevel må jeg si at dette føles utrolig bra! I FEEL GOOD! Jeg har jo stort sett alltid vært den som har blitt «hengt ut» og gjort som et symbol på den halvkriminelle bloggbransjen. 

sponsede klær fra Get Inspired

Get inspired sommersalg caroline berg eriksen hoppe

Likevel skal jeg ærlig innrømme at merkingen min ikke er perfekt. Ikke ennå. Den er veldig bra, men i fremtiden skal jeg blant annet bli flinkere til å merke instagrambilder når jeg henviser til et blogginnlegg hvor jeg bruker affiliatelenker. Det er viktig for meg at dere er sikre på at når dere ser på en av mine kanaler i sosiale medier, skal det tydelig fremgå når jeg publiserer noe som er reklame. Jeg har ingen hensikt i å skjule noe, så vær så snill å ikke spekuler i produktplassering eller skjult reklame. Det skal alltid være godt merket, og hvis det er noe dere tror jeg har glemt eller noe dere lurer på, så oppfordrer jeg dere til å spørre meg eller si ifra 🙂 

Utsikt2


Jeg har lagt merke til at noen av de andre toppbloggerne er irritert på Forbrukerombudet og jobben de gjør ettersom de føler at kritikken ikke er berettighet fordi Forbrukerombudet informerer for dårlig. Jeg forstår veldig godt at noen av reglene kanskje kan fremstå som uklare eller urettferdig, men i det store og det hele handler det om være ærlig overfor leserne sine. Akkurat der har jeg ikke alltid vært like flink selv, du trenger jo ikke å gå mange månedene bak i tid for å se det. Men i ettertid har jeg lovet at dere skal kunne stole på meg, og derfor er det viktig for meg at dette med reklame gjøres riktig. Veiledningen til Forbrukerombudet er stort sett veldig grei å følge, og de har informert oss bloggere om det flere ganger, da nytter det ikke å påstå at du ikke har fått beskjed, eller at du ikke skjønner hvordan du skal merke.

Reklameinnlegg skal merkes øverst, det skal være det første leserne ser når de går inn på bloggen, og da nytter det ikke å merke i bunnen av innlegget slik som enkelte gjør, eller å ikke merke innlegget i det hele tatt. Dersom du bruker affiliatelenker, skal også dette merkes godt, slik at det ikke er mulig å overse det. Ja, det finnes noen gråsoner som kan være litt vanskelige med tanke på merking, men de er unntaket, ikke regelen. Blant annet skrev Forbrukerombudet i brevet de sendte ut at eventer o.l hvor blogger var invitert, også måtte merkes med reklame. Dette sendte vi derfor brev til Forbrukerombudet og spurte om, og fikk til svar at hvis det forelå en klar forventning om at det skulle postes blogginnlegg fra blogger om eventet, så skulle det merkes.  Klart og tydelig med andre ord. 


Jeg håper bloggere fortsetter å være flinke til å merke det som skal merkes i tiden fremover, og at vi også blir enda flinkere. Det er aldri noe hyggelig å få ris for jobben vi gjør, og som vi faktisk er veldig stolte av. 

88 kommentarer

 1. Elisabeth

  Hei, jeg lurte på en ting, når jeg skal søke opp feks eldre matoppskrifter må jeg da Bø gjennom hele listen? Finner ikke et søkefeltet, noe som hadde gjort det lettere.
  Jeg liker bloggen din godt, og synes den bare blir bedre og bedre:)

 2. Så flott da 🙂 Man får igjen for «slitet» med merkingen. 🙂 Ha en frtsatt fin dag!

 3. Veldig bra at du tar dette opp, Caroline! Merker at mange andre bloggere er irriterte på grunn av strenge retningslinjer angående reklame, synes derfor du fremstår veldig seriøs og profesjonell som ser viktigheten av dette. Like godt å lese bloggen din da det er synlig at du er veldig dyktig i jobben din og alltid er kvalitetsbevisst rundt hva du poster 🙂

 4. Ragnhild

  Du har blitt flinkere til å merke, og det er veldig bra! Men når man leser innlegg inne på bloglovin appen, ser man ikke banneret du har øverst i innlegget. da tar det ofte tid før jeg forstår at det er reklame. Håper du blir enda flinkere her! Ha en fortsatt fin dag 🙂

 5. Herlig å lese og vel unt. Du er mye flinkere til å merke reklame enn de andre toppbloggerne, så det må ha føltes litt urettferdig å alltid bli trukket frem ifm. sakene om dårlig merking. Jeg merket meg også i en tidligere Aftenposten-artikkel at Forbrukerombudet omtalte deg som «flinke Caroline Berg Eriksen» 🙂

 6. Jaa, jeg er så enig! Syns det er helt topp med merkingen, mye mer troverdig spør du meg:)

  1. Oi, det gikk litt fort.. Skulle også skrive at det å ikke merke reklame fordi de er redd leserne skal tro de er «kjøpt og betalt» er som å tisse i buksa for å holde varmen. Personlig blir jeg enda mer skeptisk til bloggeren dersom innlegg som lukter spons/reklame ikke er merket fordi jeg er så mistenksom hvis de i utgangspunktet er dårlige til å merke (det er stor forskjell på bloggerne der ute). Da går jeg inn med tanken om at alt er reklame – noe det selvsagt ikke er! Da er det bra å ha tydelige retningslinjer som blir fulgt, sånn at man slipper å lure.

 7. syntes det var litt rart at VG ikke brukte ditt men Sophie’s bilde . Skjönner naa at de ikke fikk annlednıng tıl det denne gangen 🙂 Liker personligheten din.

 8. Nå har vel omtrent alle bloggere hatt ett innlegg om dette, og SÅ deilig å ikke lese et sutreinnlegg om merking!

 9. Flott innlegg, og veldig godt sagt! Jeg ble faktisk litt irritert på dine vegne, ettersom at du alltid har blitt utført for heksejakt fra medias side, når du har gjort noe «galt». Når du først gjør noe veldig bra, var det liksom ikke noe ros å hente, selvom du kunne blitt brukt som et godt eksempel på hva som er riktig.

  Bloggen din blir stadig mer profesjonell, og mens andre leser KK eller Det Nye, koser jeg meg med blogginnleggene dine, hver dag 🙂 Vil ikke en gang kalle den for «guilty pleasure» for du leverer et veldig godt produkt 🙂

 10. hvor er treningstoppen og shortsen fra?:)

 11. Dette var veldig bra og jeg håpet det skulle komme et slikt innlegg fra deg etterhvert!
  Det er viktig at bloggere spiller med åpne kort og være tydelig på hva som er «kjøpt og betalt». Flott!

 12. Personligen bryr jag mig inte om det är reklam eller inte på bloggar, så länge det inte är enbart ett «löp og kjøp» reklam-inlägg.

  Tycker du får ihop en bra mix av reklam och personligt i ett sådant inlägg… Sedan är det väl upp till mig om jag vill köpa produkten eller inte.

  Fast, jag tycker precis som du att arbetet som Forbrukerombudet driver med är bra.

  Kram og kos er på jenteturen!
  //Amanda

  Kika in på bloggen för kul uppdatering

 13. Syntes du gjør en strålende jobb! Har kun kommentert denne bloggen en gang før, men jeg vil veldig gjerne gi deg ros. Du har en fantastisk fin blogg med mye variasjon, flotte bilder og massevis av inspirasjon. Du virker som ei fantastisk flott og hyggelig dame, som man blant annet så på serien «det nye jenta» (som forresten var kjempe gøy). Er selv ikke eldre enn 18 år, men ser opp til deg og har et håp om å få et like strukturert liv med en så flott mann, og ikke minst kjempe skjønn datter (dååner). Ha en fin kveld Caroline <3

  1. Caroline

   Tusen takk, AS 😀

 14. Er jo litt vanskelig å se din merking, når det er en subtil firkant med nesten gjennomsiktige bokstaver øverst, legger ikke merke til den hvis jeg ikke leter etter den som jeg gjør noe, og på den måten gjør du meg jo faktisk ikke oppmerksom på det. Selv liten skrift på telenors 1-kroners-mobiler er merka bedre enn dine 10.000kr innlegg. Men som du sier, du følger jo bare lovgivning. Men når dere endelig må merke innleggene slik, ser man jo at du stort sett tjener penger på HVERT BIDIGE innlegg. Sykt :p

  1. Caroline

   Takk for tilbakemeldingen 🙂 Jeg har sendt en mail til teknisk for å høre om de kan gjøre den litt tydeligere.

   Folk går på jobb hver eneste dag og tjener penger, på hvilken måte mener du at det er kritikkverdig at jeg tjener penger? Det er ingenting sykt med det. 90% av annonselenkene mine er uansett til plagg jeg har kjøpt og betalt for selv, og inntektene fra annonselenkene gjør nok ikke annet enn at jeg går i null.

   1. Tina A

    Så glad jeg ble av å lese den første setningen der, Caroline! Der viser du at du tar leserne dine på alvor! Bra! 😀

 15. Selvskryt er det beste ikke sant? Takket være «mas» fra leserne har merkingen blitt bedre…

  1. Caroline

   Det er jo ingen hemmelighet at Forbrukerombudet, og sikkert lesere også, over flere år har mast. Har aldri lagt skjul på det.

 16. Bra skrevet! Klart man blir glad over å gjøre jobben sin riktig og heldigvis gjør du det og ikke blir » hengt ut» eller første side stoff! Ærlighet varer lengst, alltid 🙂

 17. Hei!

  Har lest bloggen din lenge nå, men synes det har blitt litt ensidig i det siste. Føler du bare skriver hva du gjør og legger ut motebilder! Eks(satt litt på spissen): «Først kjørte jeg til Oslo, så var jeg på et møte, så møtte jeg noen og tok en kaffe, så kjørte jeg hjem igjen og det var så koselig.» Slikt er kjedelig å lese om i lengden, når bildene også blir veldig ensidige! Jeg så her en dag at både Sophie Elise og Mamma til Michelle hadde flere lesere enn deg, og jeg tror grunnen er at bloggen din blir litt kjedelig.

  Dette innlegget derimot, det likte jeg! Liker at du tar et tema og skriver litt rundt det! Sier ikke at du skal slutte med hverdagsinnlegg, men få inn litt mer variasjon! Hadde også likt litt mer personlige innlegg, men vet ikke om det er helt «deg».

  Men uansett, man ser at du/dere legger utrolig mye arbeid i bloggen, og den er veldig flott og profesjonell!

 18. Camilla

  Bra jobba, du er en dyktig dame som kan jobben din! Keep it up

  1. Caroline

   Tusen takk 🙂

 19. Og klærne du har på deg er fra..?

  1. Caroline

   De er fra Get Inspired, men det er ikke sikkert at dette skal merkes, faktisk var nøyaktig dette en av situasjonene vi sendte mail til Forbrukerombudet for å spørre om. I mailen vi fikk tilbake skrev de at de ikke kunne svare på det aktuelle spørsmålet, fordi det var for ressurskrevende og det kunne være nyanser rundt situasjonen som var avgjørende. Vi har avtalt et telefonmøte med de i dag eller imorgen for å diskutere dette 🙂

 20. Jeg har lest bloggen din lenge Caroline, og jeg syntes faktisk du fortjente denne klappen på skulderen. Selv om du, som du selv nevner, ikke alltid har vært like flink får du likevel ufortjent mye ris mens andre toppbloggere slipper billig unna.
  Det verste jeg vet er å gå inn og lese et innlegg eller se en instagram-post hos en toppblogger som helt klart er reklame og så sniker de seg unna. Det har jeg faktisk ikke sett hos deg, iallfall ikke etter at forbrukerombudet har blitt strengere.
  Det at man merker innhold som reklame slik at leseren er oppmerksom på dette skaper tillit mellom blogger og leser. I tillegg skaper det et inntrykk av bloggeren som mye mer seriøs. Derfor kan jeg ikke skjønne hvorfor man ikke bare merker det som reklame. Så ja, bra jobbet 🙂

  1. Caroline

   Tusen takk 🙂

 21. Benedicte

  «Inneholder sponset tøy fra getinspred»

  1. Caroline

   Det er ikke sikkert at dette skal merkes, faktisk var nøyaktig dette en av situasjonene vi sendte mail til Forbrukerombudet for å spørre om. I mailen vi fikk tilbake skrev de at de ikke kunne svare på det aktuelle spørsmålet, fordi det var for ressurskrevende og det kunne være nyanser rundt situasjonen som var avgjørende. Vi har avtalt et telefonmøte med de i dag eller imorgen for å diskutere dette 🙂

   1. Men hvorfor ikke være litt på «tilbudssiden» og merke og skrive at det er sponsede plagg?
    For å være åpen og ærlig? I stedet for å brukes Forbrukerombudets begrensede ressurser til å diskutere «gråsonesaker»?
    For meg virker det som om det er om å gjøre å merke minst mulig,
    og da tenker jeg blant annet på at du ofte bare skriver #ad i stedet for #reklame eller #annonse, og jeg får da tanker om at dere synes det ser mindre forstyrrende ut.
    Jeg vet at Forbrukerombudet har skrevet at man kan det hvis man har en stor andel engelskspråklige lesere,
    men når innlegg fra norske butikker som Blush og LIlleprinsen merkes med #ad etter at det har vært skrevet en kort engelse tekst på Instagram, mister jeg helt lysten til å handle der, for det virker som om det er om å gjøre å merke minst mulig «påfallende».

   2. Caroline

    Fordi vi i utgangspunktet mener at det ikke skal merkes, men det vil vi få svar på nå 🙂

    Jeg skriver #ad på instagram fordi jeg der retter meg mot et internasjonalt publikum, og fordi jeg alltid skriver statusene mine der på engelsk. De gangene jeg har reklameposter som krever norsk tekst, skriver jeg alltid reklame i stedet for ad.

   3. Hva mener du med «reklameposter som krever norsk tekst»?
    Når du reklamerer for Blush.no som ikke leverer utenfor Norge, retter du deg da mot et internasjonalt publikum?

    Den forrige merkete reklameposten på Instagram for Blush.no er kun merket #ad.
    Det samme med koffert fra Morris, også et norsk firma (det er neppe mange utenlandske kunder som handler kofferter fra dem?
    Og lilleprinsen.no sender vel heller ikke vonger til utlandet?

    Det er det jeg opplever som litt «snikete» at dere ikke bare kan merke disse Instagrampostene med #annonse eller #reklame,
    for de er da virkelig rettet mot er norsk publikum?

   4. Caroline

    Noen av reklamepostene som legges ut på instagram er påkrevd norsk tekst, og da skriver jeg også #reklame eller #annonse. Men når jeg skriver hele teksten på engelsk, da skriver jeg også merkingen på engelsk. Vi kan ta en vurdering på om vi også skal skrive det på norsk 🙂

 22. Marthe Cecilie

  Fint innlegg, men selv så bryr det meg en viss plass om det er merket eller ikke. Jeg leser innholdet ditt uansett 🙂 Vet ikke om dette har så mye med oss leserne å gjøre lenger men heller om at bloggere som skal holde seg til visse retningslinjer i jobben sin i forhold til sine aktører… men jeg er ikke rette personen som kan vurdere, ettersom jeg ikke bryr meg om det er merket eller ikke…. å jeg vet ikke hvorfor man skulle bry seg om det egentlig.. vi leser det vi har lyst å lese tenker jeg 🙂

  Jeg ser kun fordeler med innleggene som er merket reklame, for stort sett vanker det en rabbatt kode jeg kan benytte meg av, som jeg ikke hadde fått om jeg ikke hadde klikket meg inn om du forstår.. De avtalene jeg liker aller best er de faste. F eks jeg leser noen utenlanske blogger som har fast kode på f eks Sigma sminke koster, så når jeg trenger å kjøpe . kan jeg alltid finne kode hos den bloggeren. Det syns jeg er fint 🙂

  Anyways, kos de i Danmark videre, la me resten 🙂
  Klem fra Ålesund 🙂

 23. Aldri kommentert før

  Hatten av for deg Caroline!
  Her har bloggere som Kristina Andersen og Lene Orvik mye å lære.. Godt jobbet!! 🙂

 24. Jeg folder meg i rekken av personer som skriver «jeg kommenterer aldri, altså» – noe som er helt sant. Nå må jeg bare. Dette var skikkelig hyggelig lesning! Jeg blir oppriktig glad, som leser og forbruker. Takk! Ha en fin dag!

 25. «Oh my good så flink jeg er»….
  Syntes bloggen din har tapt seg veldig siste året, færre innlegg og veldig mange av innleggene inneholde annonselenker eller reklame på andre måter – åpenbart at du får en del penger/produkter for slike innlegg.
  Dessuten veldig få kommentarer for tiden, for travel til å frigjøre dem eller bare færre kommentarer??

  1. Marthe Cecilie

   Hun er blitt mor!!!!!!!!!!!!!!!!!!! <3
   Andre mødre har mamma perm i ett år, Hun har vel hatt en halv dag fri siden..
   Klart hun får penger, det er jo jobben hennes! Klikker av sånne kommentarer…. omg!

   Sorry, Caroline, rant over..

   1. Bettan

    Andre mødre jobber…sorry…blogging kan ikke sammenlignes med en normal jobb som krever at du er på jobb 7-8 timer om dagen…

   2. Det tør jeg vel påstå at du ikke vet NOE som helst om unge frøken. Jeg har selv blogget, men måtte gi meg og gå tilbake til en kontorjobb, fordi det rett og slett krevde FOR MANGE ARBEIDSTIMER å blogge. Vit litt hva du snakker om eller la være er du grei…

   3. Jeg antar du aldri har blogget? Min erfaring er at blogging tar SJUKT mye tid. Du skal ha bilder og tekst og det skal passe sammen og bildene må kanskje redigeres for å få frem det beste i seg.. ikke er det fort gjort å skrive en kvalitetstekst heller.. Så helt ærlig talt; Jeg hadde ikke tatt jobben til Caroline med den lønnsøkninga det ville gitt meg for alt i verden. Jeg har ikke tålmodighet til å måtte sitte å pirke på det der..

  2. Det er sommerferie. Folk er mindre på nett, og kommenterer mindre på blogger.

 26. Hvor er merking av klærne du har på deg på første bilde her da? Kan det være sååååå himla vanskelig?

  1. Caroline

   Har svart på dette flere plasser lenger oppe i kommentarfeltet, men jeg kan lime det inn her til deg 🙂

   Det er ikke sikkert at dette skal merkes, faktisk var nøyaktig dette en av situasjonene vi sendte mail til Forbrukerombudet for å spørre om. I mailen vi fikk tilbake skrev de at de ikke kunne svare på det aktuelle spørsmålet, fordi det var for ressurskrevende og det kunne være nyanser rundt situasjonen som var avgjørende. Vi har avtalt et telefonmøte med de i dag eller imorgen for å diskutere dette 🙂

 27. Dere er så flinke 🙂 Godt jobbet! Det jeg lurer på angående merkingen er om det alltid må stå «reklame» eller kan man bruke ulike tagger som «inneholder affliatelinker» / «i samarbeid med..» / «sponset plagg» / «annonse» – føler det er liksom ulike kategorier innenfor reklame på blogg?

  1. Caroline

   Tusen takk 🙂

   Det viktigste er at det er tydelig for leserne 🙂

   1. Marthe Cecilie

    Men kan jeg få spørre hvorfor ? Helt ærlig… <3
    Vi kommer over reklame på plakater , på senteret på bussen , på toget , på jobben , i aviser overalt. Der hvor øynene faller , er der reklame..
    Hvorfor spiller det noen rolle egentlig?

    E forstår ikkje heilt..

   2. Elisabeth

    Du vet at den reklameplakaten er en reklame, du vet at reklamen på TV er reklame. På blogg er disse linjene mer utydelige, og det kan være vanskelig å skille mellom hva bloggerne anbefaler fordi de vil og fordi de har fått betalt for det. Derfor skal det merkes ordentlig. Som i dette innlegget, hvor hun bruker treningsklær fra Getinspired som hun tidligere har sagt sponser ALLE treningsklærne hennes, bør det, etter min mening, merkes fordi ellers blir det skjult reklame for Getinspired. Ser ut som de har fått samme beskjeden fra Forbrukerombudet.

 28. Syns det er bra at du merker det som er reklame! 🙂 men… at du feks skal merke dette innlegget med at klærne er sponset, virker litt voldsomt. Du må jo ha på deg klær ikke sant?! Jeg kan personlig ikke se at dette skal være nødvendig.
  Og ellers, du har fått mye pepper for å ikke merke nok, så det er jo klart du er glad og fornøyd med at FO gir deg tommel opp! 🙂 det må være lov å være stolt og fornøyd!!

  1. Caroline

   Selvsagt må det være lov å være stolt og fornøyd 🙂 Helt enig, Marita <3

  2. Marthe Cecilie

   <3

  3. Hun må ha på seg klær ja, men må da ikke ha på seg sponsede klær? Når det gjelder Get inspired så får Caroline kanskje ikke lov til å ha på deg andre treningsklær? Og da er det klart at det skal merkes.

   Det er ingenting overdrevet med det. Synes det er naivt å mene at dette er overdrevet. På tide at folk får øynene opp for hvor mye av det de ser som faktisk er kjøpt og betalt.

   1. Marthe Cecilie

    Men spiller det noen rolle?
    For hvem ?

    Kan noen svare på det ?

   2. Marita

    Og jeg syns det er hysterisk å mene at hver filleting skal reklamemerkes! De fleste kan tenke og forstå sammenhengene selv.

 29. Hvorfor kan du ikke bare merke det som reklame/sponset uansett? Siden du helt tydelig har fått klærne? Ikke skyld på forbrukerombudet.

  1. Caroline

   Hei AK.

   Nå har Lars-Kristian akkurat pratet med Forbrukerombudet, og i dette tilfellet skal det merkes. Men det er faktisk ikke slik at alle tilfeller hvor noe er sponset, skal merkes. Hadde det ikek vært for at jeg har en årsavtale med Get Inspired, så skulle jeg ikke merket.

   Skylde på forbrukerombudet har jeg aldri gjort 🙂

   1. Kan du skrve litt om reglene når noe er sponset og hvorfor noe skal merkes og ikke? Hvis du ikke hadde hatt en årsavtale med get inspired, men fått disse klærne sponset, skulle dette innlegget vært merket, da? Avhenger det av om du skriver noe om hvor klær er fra, hvis noe må merkes som sponset? Dette er interessant, men ikke lett å få tak på.

   2. Caroline

    Hei Johannes!

    Jeg kan forsøke å forklare det, men det litt komplisert via tekst.

    Hvis du får sponset klær eller andre produkter som et engangstilfelle, og det ikke er noen videre avtale, skal det merkes første gang det vises frem på bloggen. Ved senere anledninger så kommer det helt an på konteksten i innlegget. Om produktene du har fått sponset er veldig i fokus, da skal du merke det med sponset. Hvis det ikke er i fokus så trenger du ikke. Men hvis det dukker opp en del spørsmål i f.eks kommentarfelt om hvor ting er fra, da bør du kanskje gå tilbake å merke innlegget.

    Når jeg har en årsavtale med Get Inspired blir det litt annerledes, for da er jeg midt i en økonomisk avtale med de, og både jeg og de tjener på å vise frem produktene på bloggen.

   3. Hei!

    Håper du kan svare på dette. Stod det nevnt i innlegget tidligere at klærne var fra getinspired?

    Jeg ser liksom ikke helt hvorfor det skal merkes som «sponsede produkter», hvis sponsoren ikke fremkommer av bildet/innlegget. Skjønner du hva jeg mener? Det er vel kanskje derfor dere også mener det er en gråsone?

    Hadde du vært sponset av et merke, f.eks. Nike og du hadde på klær fra de på et bilde, mener jeg det er klart at det skal merkes. Men når det kun er en nettbutikk som fører andre merker, så synes jeg det er rart. Hadde noen imidlertid spurt i kommentarfeltet hvor klærne var fra, mener jeg det derimot burde gå klart frem av svaret at klærne er sponset.

    Hva er dine tanker rundt dette?

    Til slutt; Jeg synes du er veldig flink til å merke! Syntes du merker klart og tydlig. Liker særlig at du bruker annonse, og ikke «i samarbeid med».

   4. Caroline

    Ja, du har mye rett i det du skriver, men det blir litt med nettbutikk som med merke, selv om det er andre nettbutikker som også fører dette. Om det hadde dukket opp en del spørsmål, så burde man opplyse om det slik du beskriver, evt. gå tilbake og merke innlegget.

    Jeg har egentlig heller aldri forstått den merkingen, «i samarbeid med». Hva betyr det? Hvorfor kalle de det ikke bare reklame eller annonse?

   5. Hei Caroline.

    Først vil jeg bare applaudere dette innlegget ditt, og si at dette syns jeg var et stort skritt i riktig retning 🙂 Dette med blogg og reklame er jo på mange måter upløyd mark, så at det blir litt prøving og feiling må både dere og vi tåle. Jeg har også noen tanker om dette med blogg og markedsføring, som jeg tenkte jeg ville dele med deg.

    Fra mitt forbruker-/leserperspektiv, så er det ikke sånn at det er viktig for meg at merkingen faller 100% sammen med veiledningen fra forbrukerombudet(selv om den helt sikkert er et godt utgangspunkt). For at jeg skal fortsette å lese på siden din, er det derimot viktig at du er troverdig, og i den sammenhengen er det viktig at det er et tydelig skille mellom hva som er betalt markedsføring og hva som er dine meninger om produkter. Jeg stusser f.eks over det første innlegget med denne denim jump suiten som ble etterfulgt av et reklameinnlegg med annonselenke for samme plagget. Her syns jeg du med fordel kunne skrevet at innlegget innholdt produktplassering.( Selvom du ikke fikk betalt for å skrive det første innlegget – så fikk du jo enn fordel ved at du viste frem plagget som du i neste innlegg «tjente» på. Det er altså innlegg nr to som gjør at jeg syns du burde merke innlegg én, ikke innlegg én i seg selv.)

    Når du ikke merker slike innlegg, så blir det lett til at man mistror motivasjonen med ethvert innlegg og bare lurer på hvilke deler av et innlegg som du har kommersielle «motiver» ved. Helst hadde jeg sett at du skilte helt mellom kommersielle/ikke-kommersielle innlegg, men om du velger å gjøre det sånn som nå, så tror jeg troverdigheten din øker om du også merker slike innlegg (f.eks, så kan du skrive at innlegget inneholder produktplassering). Jeg tror heller ikke markedsføringseffekten blir noe mindre av den grunn. Dessuten, om du konsekvent merker slike innlegg, så er det jo større sjanse for at jeg tror på deg de gangene du ikke har kommersielle motiver.

    Uansett, keep up the good work og lykke til!

   6. Bare for å utdype min mening om disse to denim jump suiten innleggene, så ser jeg jo at det kan være situasjoner hvor du har bruker et kjøpt plagg, får masse spørsmål om hvor deg er fra og dermed bestemmer deg for å legge ut et nytt innlegg med annonselenker. Det er jo da klart at å merke det første innlegget ikke faller så naturlig i utgangspunktet. En måte å løse dette på er kanskje å alltid legge ut annonselenke og tilhørende merking når du bruker klær du har kjøpt fra nettbutikken med affiliate-samarbeidet. Det er uansett ikke én og annen annonselenke til dagens outfit som får bloggere til å fremstå kjøpt og betalt, det er det for mange rene annonseinnlegg som gjør.

    (En snnen mulighet, er å ikke legge ut annonselenke, kun vanlig lenke, til produkter du tidligere har vist frem umerket på bloggen)

    Igjen, bare mine tanker og ingen fasit. Tror uansett du er på rett vei i merke jungelen! 🙂

   7. Caroline

    Hei abv 🙂

    Når det gjelder det med Denim jump suiten, så løser vi det på den måten fordi det er klær jeg kjøper selv til full pris. Det er ikke reklame før jeg benytter meg av en affiliatelink slik at jeg tjener prosenter ved et evt. salg.

    Takk for innspillet, vi skal ta det opp til vurdering 🙂

 30. Hei! Nå må jeg kommentere litt. Men det er kun for å skryte av deg 🙂 Jeg er en av de som blir irriterte når jeg ser at merking av reklame ikke er gjort skikkelig, mest fordi jeg har studert markedsføring og er veldig nøye på at man ikke villeder leseren sin. Du gjør en god og oversiktlig jobb med merkingen av dine innlegg, fordi du gjør det enkelt og det er det jeg liker. Du skriver ikke noe tull rundt annonse, er det annonse så skriver du annonse og ferdig med det. Det som irriterer meg ofte er «sponset innlegg, men ærlige meninger» merkingen, da tar jeg bloggeren veldig useriøs for jeg synes ikke dere skal unnskylde dere for at dere har reklame på bloggen. Alle skjønner at dere tjener gode penger på reklame og det er helt riktig at dette skal merkes.

  Håper andre ser på din blogg som et godt eksempel på god annonsemerking 🙂

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Malene: Her må jeg si meg helt enig med deg 🙂 Når jeg leser på mange andre blogger så står det ofte «sponset innlegg», «innlegg i samarbeid med (..)» osv. Hva betyr egentlig det? Jeg vet jo at de respektive bloggerne får godt betalt for innlegget, men for en utenforstående så er det langt i fra tydelig.

 31. Jeg har observert at dere gang på gang skriver at all reklame er merket. Nå kommer dette innlegget og da blir jeg egentlig bare mer forvirret? I tillegg har dere måttet ettermerke dette innlegget med reklame, såvidt jeg forstår?

  Jeg hadde nylig en episode her på bloggen som gjorde at jeg ble mye mer skeptisk til deres reklamer. Jeg skulle på ferie med min familie og hadde tenkt på å kjøpe et uv-telt. Den 1. juli hadde dere i innlegget «hytta neste og bildedryss fra en sommerdag» bilde av et uv-telt. Dette innlegget er ikke merket som reklame på noen måte. Jeg syns dette så veldig fint ut og tenkte at kanskje jeg skulle kjøpe et akkurat slikt uv-telt. Men så – dagen etterpå, i innlegget «Reise med barn» som er merket annonse, finner man akkurat det samme uv-teltet i et rent reklameinnlegg fra en norsk nettbutikk. Da begynte jeg å lure… Var dette en form for grooming eller snik-reklame? Var det en glipp? Blir liksom litt skeptisk på at det skal komme så mange glipper på akkurat dette…

  1. Caroline

   Ja, vi hadde avtalt et telefonmøte med Forbrukerombudet om noen gråsoner som vi var usikre på 🙂 De kunne ikke gi oss svaret på mail, da det var nyanser som kunne spille inn på avgjørelsen om merking eller ikke.

   Når det gjelder det UV-teltet, så burde nok det vært merket, men dessverre så tenkte jeg ikke over det :/

   1. Å, kom igjen, Caroline:)
    Dette blir for rart.
    Du kunne ha spart deg for å skrive et slik innlegg hvor du skryter hvor flink du er til merking
    Du:)? Nei, du er ikke særlig flink når det er slik som med det telte: «Jeg har ikke tenkt over det»…What?
    Det er jo akkurat det som de andre bloggere som har fått refs for dårlig merking av reklame skulla ha sagt…
    «Jeg har ikke tenkt over det»…
    Du VISTE at det var en sposten produkt , og du ikke tenkte over at du skulle merke det som sponsing???
    Og så er du flin med merking av reklame?
    Det er ganske rart å lese:)

   2. Caroline

    Hei Anna! Det er faktisk ikke slik at alle sponsede produkter skal merkes i bloggposter, det kommer helt an på konteksten. Du kan sikkert finne noen få eksempler om du graver dypt nok, men i det store og det hele så er det uhyre sjeldent 🙂 Jeg vet jeg er flink å merke, det har jeg vært en god stund da det er noe vi er svært bevisst på.

 32. Godt jobbet Caroline! Jeg har selv vært ganske aktiv i denne «diskusjonen» om hvordan reglementet skal tolkes «om at og viss at» og det er fint når dere/vi får tydelige svar fra FO som en faktisk kan «putte inn i» blogghverdagen, for det er jo der uklarheten ligger. Regelen er enkel å lese, men kan tolkes når den skal håndheved. Keep up the great work!

 33. Driter i om det er merket el ikke

 34. Katrine

  Å skylde på at reglene er for kompliserte er det største BS jeg har hørt. Mange bloggere har gått i fella og ikke skattet av de får fra sponsorene og lignende. Alle, blogger eller ikke er selv ansvarlige for å sette seg inn i skatteregler. Så sitter dem og gråter sine krokodilletårer og desper etter sympati. En blogg er en bedrift og bloggere burde respektere og drive seriøst på lik linje som andre selvstendig næringsdrivende

  1. Caroline

   Hei Katrine 🙂

   Er det mange bloggere som gjør dette? Har du eksempler? Jeg kjenner til to, men ikke flere enn det. De to er veldig unge også, og var vel begge under 18 når dette skjedde.

 35. Erika W

  Har lagt märke till att du märker dina blogginlägg gott innan detta kom på tapeten. Har tyckt att det har varit väldigt bra och du framstår som en väldigt seriös yrkesperson 🙂

  1. Caroline

   Tusen takk 🙂 Det er viktig for meg!

 36. Skjønner ikke hvorfor du ikke godkjenner kommentarene mine..det sårer meg veldig.

  1. Da bryr du deg litt for mye om bloggen…

 37. Hei! Hva med en «hvagjørdupåjobbheledagen»-post? Ser mange er skeptiske til blogg-hverdagen. Vet du har lagt ut timeplanen din, men jeg har så mange venner jeg lurer på hva gjør hele dagen. Fks så har jeg en ingeniørvenn i oljebransjen, han designer roboter for noe havgreier. Og har ei venninne som er bioteknolog. Jeg klarer ikke se for meg hva de gjør HELE dagen, fra 8-16. Vet han Fks designer roboter, men hver dag i åtte timer? Burde den ikke være ferdig etter to dager? Og hva gjør Fks en sosionom i åtte timer på en rehab? Ser tv og slapper av? Eller jobber i samtaler? Veldig morsomt tema, tror mange har godt av å se litt inn i jobbdagen til andre 🙂

  1. Seriøst? Jeg jobber som labtekniker, og det jeg gjør HELE arbeidsdagen, i 8 timer, er å ta prøver og få frem resultater. Og så drikker jeg et par kopper med kaffe, spiser lunsj, drikker vann og går på toalettet. Så vennen din i oljebransjen gjør nok det samme. Dersom han er designer, så sitter han nok å «designer» roboter hele dagen, med dette vil det si å gjøre beregninger (den skal tross alt være under vann i flere år), kalkulere, finne riktige materialer, og få de som lager den til å gjøre dette riktig. Samt en del papirarbeid som må fylles ut for at prosedyrene skal følges. Dette går ikke på to dager, og når den ble ferdig så produseres det nye ting, og nye ting… En som jobber på regnskap, sitter nok med regnskap hele arbeidsdagen, and so on. Hva jobber du med da siden du syns det er så rart at man gjør jobben sin hele arbeidsdagen….?

 38. Jeg lurer på en ting.
  Hva slags bloggplatform har du??

  1. Caroline

   Hei! Jeg bruker wordpress 🙂

 39. Endelig en blogger som ikke kaster disse reglene under bussen:) Jeg skjønner som regel når et innlegg er sponset eller ikke, men troverdigheten til bloggeren blir (i mine øyne) større når man er ærlig om det.

  Syns også det er teit med bloggere som skriver ‘dette innlegget er i samarbeid med (…) men meningene er mine osv’ også kopierer egentlig alle sammen hverandre i innlegget.. Du er veldig flink til å bruke dine egne ord, selv om dere er flere bloggere som fronter samme produkt. Det er også en av grunnene til at din blogg er den eneste jeg leser fast.

  Jeg skjønner det er mange gråsoner å forholde seg til, og jeg har stor respekt for at dere faktisk aktivt kontakter de rette instanser for å avklare reglene.

  Nå er jeg kanskje litt dust, men noen av bloggerne som aktivt fronter blogging som en heldagsjobb – men som ikke gidder sette seg inn hvilke regler som gjelder for arbeidet sitt, blir for meg teit.. Greit å være uenig selvfølgelig, men man må jo like fult følge det.

  Stå på Caroline! Du er kjempe flink:)

 40. Skal du begynne å merke hvert bilde som viser håret ditt nå, siden du har en avtale med de som setter på deg løshår?

  1. Cecilie

   Ærlighet talt….det blir for dumt!!!De må da vel kunne merke innenfor rimelighetens grenser, uten at folk skal bli helt hysteriske! Håret er jo en del av henne, som hun viser hver dag, det kan vel ikke forventes at hvert innlegg der håret synes skal merkes. Det blir for meg flisespikkeri…..

   1. Caroline

    Jeg tror det var ment som en spøk :p Håper hvert fall det 😀

   2. Det var ikke en spøk. Det virker som du har en løpende avtale med frisøren ( jf tidligere innlegg om «planer for håret») – skjønner ikke hvorfor dette er annerledes enn kravene til merking av get inspired-klærne? Folk spør jo om det håret hver dag..

   3. Caroline

    Nei, jeg har ingen løpende avtale med frisøren.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *