når hunden er øynene dine

hundeskolen veiviseren caroline berg eriksen norges blindeforbund hundevalpekos labrador

Vi sier at øynene er sjelens speil, men hva når vi ikke kan se? En hund er menneskets beste venn, og når det er den som viser veien for deg, er det ikke rart at det skapes sjelevenner. Hos hundeskolen Veiviseren er det hvert år 100 førerhundkandidater som ser dagens lys. En godt opplært førerhund gir blinde og sterkt svaksynte mulighet til å bevege seg trygt på egenhånd. Jobben til hunden er å lede den synshemmede utenom hindringer, gjennom folkemasser og over veien. Den markerer fortauskanter ved å stoppe, og søker til dører, fotgjengerfelt, trapper og heiser ved kommando. 

________________________________________________________________________________________________________

hundeskolen veiviseren 

hundeskolen veiviseren caroline berg eriksen norges blindeforbund

Samspillet mellom hund og fører er nesten umulig å forestille seg, og i forrige uke tok jeg turen til hundeskolen veiviseren for å kjenne litt på denne følelsen. Med bind for øynene og sammen med førerhunden Kongen, skulle jeg ta meg gjennom en løype i skogen, uten visshet om hvor jeg gikk eller hva slags hindringer jeg kunne møte på. Hele ansvaret hvilte på den flotte og høyreiste puddelen. Jeg var veldig spent på hvordan dette skulle gå, men kastet meg ut i det som første forsøkskanin. 

hundeskolen veiviseren caroline berg eriksen norges blindeforbund løype

hundeskolen veiviseren caroline berg eriksen norges blindeforbund bind for øynene

Kongen ledet meg gjennom hele hinderløypen uten at jeg gikk på så mye som en grein eller småstein. Det gikk helt knirkefritt. Jeg måtte bare slippe all kontroll og stole fullt og helt på ham. Det var en utrolig sterk følelse, og jeg er fortsatt så imponert over at det er mulig. For meg var denne løypen en utfordring, så hvordan er det da for de mange synshemmede som ferdes i landet vårt hver eneste dag? Vi møtte Stine som har hatt førerhund i flere år. Hun var så engasjert og hadde en utrolig sterk stemme, og jeg tror at det å møte på de samme utfordringene som henne hver eneste dag, gjør at du er nødt til å være bestemt og selvsikker. For hvor fint er det å måtte diskutere seg vei gjennom døren på matbutikken eller til en plass på bussen til hjembygden sin? Til å spise middag ute eller til å handle klær? Hun opplever ofte at taxisjåfører nekter henne adgang eller rett og slett kjører forbi henne, og på bussen hjem til foreldrene sine, ble hun en gang tvunget til å sitte oppe i bussen. Helt innerst, uten strømuttak. Og som hun sa: hun har også ting som skal gjøres. Dette var en busstur på 8 timer og hun trengte strøm til dataen sin, som hun fint kunne få nede på bussen, om hun bare kunne sitte hvor hun ville. 

Hennes engasjement og sterke stemme rørte meg. Hennes hund er hennes øyne, og det er forferdelig synd at hun skal måtte møte på slike utfordringer nesten daglig, når hun faktisk har med seg en som bokstavelig talt fører henne gjennom hverdagen. En som hun er avhengig av. 

vovve

I Norge sier loven at førerhunder har adgang til butikker, spisesteder, taxi og treningssentre. Forbudet mot husdyr der næringsmidler lages eller selges «gjelder ikke for nyttehunder som medbringes i de områdene av næringsmiddelforetak hvor kunder ordinært har adgang». Med nyttehund menes «førerhund eller servicehund som er spesielt trent til å utføre oppgaver for blinde eller sterkt svaksynte personer eller for personer med fysisk funksjonsnedsettelse» (næringsmiddelhygieneforskriften §§ 14 og 15). Videre sier diskriminerings- og tilgjengelighetsloven § 4, at det er forbudt å behandle funksjonshemmede slik at noen «på grunn av nedsatt funksjonsevne stilles dårligere enn andre». Det betyr at en synshemmet som trenger førerhund til å se for seg, ikke kan nektes adgang til et hotell eller en drosje med førerhunden sin. Unntaket er allergirom på hoteller og allergidrosjer. 

Dette er loven, men likevel kan det virke som at flere ikke er klar over det, og derfor synes jeg det er viktig at vi blir flere som engasjerer oss. På blindeforbundet sine hjemmesider kan du bestille gratis klistremerker for å hjelpe til med å spre budskapet om at alle førerhunder er velkomne overalt. Klikk HER for å bestille, og ikke vær redd for å vise engasjement! Disse kan henges opp overalt hvor du synes det er passelig: arbeidsplasser, restauranter, butikker og så videre. 

hundeskolen veiviseren caroline berg eriksen norges blindeforbund hundevalp små valper labrador

hundeskolen veiviseren caroline berg eriksen norges blindeforbund hundevalp labrador

Visste du forresten at du også kan være fôrvert for disse skjønne labradorvalpene, før de skal læres opp som førerhunder? Ta gjerne kontakt med blindeforbundet for mer informasjon! 

hundeskolen veiviseren caroline berg eriksen norges blindeforbund hundevalp lille

55 kommentarer

 1. Nä gud vilken sötis! Orkar inte vänta längre med hundköpet – dessutom har vi förbannat vacker natur här så jag antar att det är fritt fram att skaffa en liten doggy inom kort. <3

  / Andrea
  http://rawness.se/blogg/fitfemme

 2. Ett viktigt och fint inlägg 🙂 väldigt härlig att se att du engagerar dig i att åka dit och sen skriva om din upplevelse!

  Tyvärr tycker jag att det var ganska svårt att hänga med i det du skrev. Det blir väldigt långa meningar med massa kommatecken och det blev heller inget flyt i texten. Försökte klippa ut ett exempel från texten för att kunna vara konstruktiv, men det gick inte pga. copyright.

  Du brukar annars vara duktig på att skriva bra texter 🙂 hoppas att du tar det som ett konstruktivt inspel, för det är inte illa menat.

 3. Hei 🙂 Ser på snapchat at du har besøkt søstra din på bare grønt, fikk du smake den deilige linsesuppen? Har du spurt om du kan dele den med oss? Jeg prøvde å lage den selv men det blev ikke detsamme 🙁 har så lyst på oppskriften 🙂

  1. Caroline

   Ja, den smakte jeg på 😀 Kjempegod, helt magisk :O Men veldig mettende da, jeg er mett enda 😀 Haha..

   1. Ja, det er mye proteiner i linser så er det ju kokosmelk i den også, så den blir veldig mektig, men det er ju bare bra, da kan man spise mindre resten av dagen/kvelden 🙂

 4. Flott innlegg!:) Herlig at du bruker statusen din til å fronte slike viktige saker:)

  Ønsker deg en flott dag!:)

  1. Caroline

   Tusen takk, hyggelig at du synes det 🙂

 5. Kristin

  Først vil jeg si at jeg generelt ikke bryr meg så mye om at du reklamerer, du trenger som andre inntekt og bloggen er basert på dette.
  Denne gangen reagerer jeg litt, og det er basert på at en blogger må ha en viss troverdighet blant sine lesere. Det mener jeg også at du stort sett har. Årsaken til at jeg reagerer er at jeg ser på deg som en genuin dyrevenn. En som elsker dyr, tar avstand fra pels og testing på dyr, samt ønsker å kutte ned på kjøtt i hverdagen. I tillegg er du for meg et menneske opptatt av veldedighet og det å hjelpe. Det blir derfor så feil for meg at du tar betalt for å skrive dette innlegget. I mine øyne ville Caroline stilt opp på dette gratis for å fronte en god sak. Hvorfor er det ikke slik? Håper du skjønner hva jeg mener og at du tar det ille opp, det må være rom for slike spørsmål også er min mening.

 6. For et utrolig viktig innlegg! Jeg, som uvitende og funksjonsfrisk, har aldri tenkt over at de med nedsatt funksjonsevne kan oppleve noe slikt. Det er så innmari viktig den jobben blindefobundet gjør og viktig at ordet blir spredd videre. Supert at du er med å støtter en slik sak og hjelper oss å bli mer beviste.

  Også må jeg jo bare kommentere de skjønne små nurkene <3 Er det i det hele tatt mulig å være så søt?! Haha 😀

  Klem fra meg<3
  http://sofiemortensen.com

 7. Jeanette

  kjempebra innlegg! Supert at du bruker bloggen din til å sette fokus på dette! Kjempesøte valper da! 😉

 8. Hei Caroline!
  Så herlig at noen som «synes» uttaler seg om noe så viktig som førerhunder! Jeg er selv sterkt svaktsynt, men trenger ikke førerhund (enda i hvert fall) Men jeg har en onkel som har det og møter stadig på taxi`er han ikke får sitte på i med hunden.
  Jeg håper at dette endrer seg med tiden, og at funksjonshemmede kan bli behandlet som andre mennesker.

 9. Så utrolig bra å sette lys på saker som nesten aldri blir snakket om, eller som folk gjerne ikke vet så mye om. Takk 🙂
  Jeg ønsker gjerne å bidra som fôrvert, hvordan gjør vi det? 🙂

  1. Forvert

   Gå på veiviseren.no der ligger det søknadsskjema

 10. Fantastisk! Gul labrador ❤️

 11. Det er faktisk lov til å ha de med i fly og, uten bur 🙂
  Klem fra flyvertinne 🙂

 12. Hanne :)

  Jeg mistolket ordet fôrvert, tenkte bare automatisk at det var en slags fadder…. 🙂 uansett, jeg pleier støtte Blindeforbundet innimellom, så jeg kan gjør de heller da:)

 13. Så fint at du minner oss om dette! Jeg har selv vært forvert, det koseligste året i livet mitt! Anbefales på det varmeste, å ha en liten valp ett år er veeeldig koselig! 🙂

 14. Fantastisk at du forteller om denne saken! jeg vet en del om blinde. Jeg har faktisk guidet en døvblind person og jeg syns det er fantastisk at hun stoler på meg, og lar meg føre henne til det hun skulle dit.
  Jeg er selv døv, og opplever utfordringer daglig. Det er ikke meg det er noe galt med, det er samfunnet. Møter jeg en hørende, og sier jeg ikke hører godt, så blir vedkommende så usikre og redde. Det er slitsomt.
  Jeg kan prate selv, det er ikke noe problem. Er lei av merkelappen «døvstum» som om døve ikke kan snakke. De kan, men mange lar være fordi de ikke har lyst å snakke. Det er ulike årsaker.
  Det er slitsomt å kjempe mot samfunn som er så vanskelig og lite tilretteleggingvennlig. Det er mye bra, men mye som kan forbedres.
  Alle kan bli døve eller blinde, for å si det sånn. Man kan miste synet eller hørselen. Jeg må bare si at det ikke er synd eller dramatisk. Man klarer seg med det man har. Så lenge man er ressurssterk, er det som er viktig.
  Nylig leste jeg om en døv i Sverige som ble nektet å gi blod, og det er så hyklersk av sykehuset i Sverige. De kom med påstanden «hva hvis hun besvimer, hvordan skal vi kommunisere?» Hater slike holdninger. Ja? Hvordan skal døve og syke komme på sykehuset når folk har slike holdninger?
  Er det en ting jeg er lei av, er det holdninger folk har. Diskriminering, undervurdering av en døv person er ikke ukjent. Jeg må bevise for mange hørende at jeg er «like» god som dem.
  Det er slitsomt, men jeg vet realiteten er slikt.
  Så du må bare være glad at du både ser og hører! Jeg er glad jeg har synet mitt. Den er eg veldig avhengig av når hørselen ikke fungerer 🙂

  1. Det er en sterk og viktig historie du her forteller. Det foregår mye skjult diskriminering, på tross av et relativt sterkt lovverk. Det er viktig å si ifra, tenker jeg. Og det gjør du her. Lykke til videre, jeg heier på deg!

 15. Hei, Caroline! Du er veldig pen og jeg liker at du ikke legger ut bilder som viser deg selv nesten naken. Du er kjempeflink og svare i kommentarfeltet og du er ekte, det liker jeg! Hilsen og klem fra Amanda<3

 16. du glemte å legge ut filmen! 🙁

 17. Har du link til hvor jeg kan bestille klistremerker?

 18. For et fint innlegg, Caroline! Og så viktig! Synes det er så bra at de har førerhundene sine, og det er ganske utrolig hva en hund kan læres opp til! Og så skjønne små nusk <3 Jeg smelter bort her jeg sitter!

 19. For en fin blogg, denne likte jeg. Og så mange flotte bilder så mange fine og nusselige hunder.De er dine beste venner. Er så glad i min hun, hun heter Cookie. Hun er en rescue hund.
  Det er flott at dette er tilgjengelig for de som trenger dette. Flott at du skriver om dette.Viktig for de som er blinde og svaksynte. Noe vi som kan se bare tar fsom en selvfølge er vanskleig for andre. Kjempe flott blogg Caroline 🙂

  1. Caroline

   Koselig at du likte det! Viktig å få slike ting frem i lyset 🙂

 20. Så fint at du engasjerer deg i dette og opplyser om så viktige saker!
  Jeg har selv en søster som er blind og om noen år vil hun få bruk for førerhund. Synes det er utrolig bra at hun da kan få mulighet til å benytte seg av hund som et hjelpemiddel til å leve et enklere liv. Det vil gi henne så mange flere muligheter!
  Takk for at du informerer om denne saken, det har vært alt for lite fokus og informasjon rundt det før.

 21. Kariann

  Leste inne hos Stine, Speiltvillingene, om dette og bestilte et ark med en gang. Dette er noe jeg skal henge opp på min arbeidsplass slik at alle kan føle seg velkomne her for å handle mat. 😀
  Ønsker deg en fortsatt fin kveld. 🙂
  Kariann

  1. Caroline

   Bra 😀

 22. Nå ble jeg glad, Caroline 🙂 Dette er et viktig tema, og det er så flott at du skriver om det! Jeg har selv en mormor og to tanter som er blind, og det å se hva en førerhund kan utgjøre er helt fantastisk. Jeg kan ikke forestille meg hvordan det ville vært å mistet synet.. Jeg er så imponert over alle som faktisk lever livet fullt ut, selv om de er blind. Førerhunder kan takkes mye for det! 🙂

  Takk for at du skriver om blindeforbundet!

  Klem <3

 23. Angelika

  Takk for et flott og viktig innlegg, Caroline!

 24. Åhhh for noen herlige søte hundevalper og ikke minst for en fantastisk fin jobb de gjør hver dag!! Helt forferdelig å høre at de som er avhengig av hunden sin for hjelp blir nekta adgang eller får dårlig behandling! Hallo, vi lever i 2015!!! Helt utrolig hvor mange fordommer enkelte mennesker skal ha, hva med å vise de blinde eller svaksynte respekt, forståelse og empati… Det fortjener de og hunden! Skjønner deg veldig godt at det var en dag som gikk inn på deg!

 25. Utrolig herlig at du samarbeider med blindeforbundet/hundeskolen! 🙂 Er ekstremt trist og egentlig helt forferdelig at blinde og synshemmede skal møte på diskriminering, i 2015!

 26. Du og sophie elise:)

 27. Du og sophie elise 🙂

  1. Ilaria /

   Ja, Caroline Berg Eriksen, Speitvillingene og Sophie Elise (og sikkert flere også…)
   Supert at folk støtter denne viktige saken, men ble på en måte litt lite genuint da jeg leste dette og etterpå fant nøyaktig det samme flere steder :/

   1. Synes det er helt supert at bloggere fremmer en så viktig sak! Dessuten står det jo at det er en annonse, så noen likhetstrekk må en jo regne med.

   2. Caroline

    Aller helst skulle jeg vært alene om å skrive om det, men det viktigste er jo at budskapet når så mange som mulig 🙂

   3. Hvorfor skulle du aller helst vært alene? Hadde du fått mer penger for å reklamere for det da? Merkelig kommentar, Caroline.

   4. Caroline

    Hei Hanne!

    Nei, det har ingenting med penger å gjøre 🙂 Jeg liker best når vi bloggere skriver om ulike ting, i stedet for at vi alle skriver om det samme. Det er jo ikke spesielt interessant når 5-6 ulike bloggere har innlegg om akkurat det samme :/ Men i dette tilfellet handlet det mest om å spre et viktig budskap, derfor er det greit.

   5. Disse svarene dine Caroline, synes jeg er litt slemme. Får et enormt inntrykk at du føler deg langt over de andre bloggerne, noe som er utrolig synd, trodde virkelig ikke du også var en av disse?

   6. Caroline

    Så synd at du får det inntrykket. Jeg føler på ingen måte at jeg er over noen, jeg har aldri følt noe slik overfor verken andre bloggere eller andre mennesker generelt. Jeg kan ikke helt forstå hvordan du tolker det slik?

 28. Mathilde

  Det er helt fantastisk hva disse hundene kan få til, de gjør hverdagen så mye lettere for mange folk 😀

 29. Caroline

  Hurra for dyktige arbeidshunder og for folka som trener dem! Jeg jobber i service (barista) og det er en utfordring av og til når man ikke veit lovene rundt førerdyr i offentlige rom… vi hadde en dame med førerhund på besøk i sjappa hvor jeg jobber forleden, og jeg var den eneste på vakt den dagen som visste at den hadde full rett til å være med inn. Jeg tror ikke noen av kollegene mine ville nekta dem uansett, men det er jo tankevekkende at dette ikke er allmenn kunnskap. Men det er jo så mye man tar for gitt når man har syn/hørsel/full mobilitet. Så tommelen opp til alt som er med på å skape bevissthet, Caroline!

  Og herregud… den lille valpemagen til hun i armene bare inviterer til kos. Cuteness overload!

 30. Så bra at du bruker bloggen din til et langt innlegg om en så viktig sak

 31. Hei! Dette har ikke med dette innlegget å gjøre, men håper du kan svare likevel 🙂 Skal gifte meg i sommer, men finner liksom ikke den perfekte sminken. Har fulgt bloggen din i noen år og føler du har mye kunnskap/erfaring om dette(og bryllup), og at du kun anbefaler det som faktisk er gode produkter. Har vært rundt i forskjellige sminkestudioer/butikker, men ikke følt tiltro til de som har jobbet der.(foundationen jeg kjøpte første gang «forsvant» etter et par timer-ikke lyst å gjøre flere bomkjøp) Har helt normal hud, er 28 år. Prøvde å finne link til det du har lagt ut om sminken du brukte i ditt bryllup, men siden eksisterer ikke lenger får jeg beskjed om. Ligger dette et annet sted på bloggen jeg kan finne det? Og evt: er det noen produkter du heller ville valgt om du skulle giftet deg nå? 🙂 Hadde satt STOR pris på svar(evt tips&råd) Mvh nervøs brud som vil se bra ut HELE bryllupsdagen 😉

 32. For et fint innlegg, blir så rørt av slikt. Har selv en mormor som har vært blind siden jeg var 6 – så akkurat dette temaet er viktig for min del <3 Merker er bestilt og skal henges opp rundt her:)

 33. For noen nydelige hundevalper! Jeg smelter helt.. Labradorvalper er virkelig det fineste som finnes! Dette innlegget gjorde meg oppriktig glad – flott at du vier din oppmerksomhet til noe så viktig som Blindeforbundet 🙂

 34. Dette er dyreplageri. Dyr er ikke til for oss mennesker og disse hundene får ikke lov å være hund. Det er en forferdelig praksis!

 35. Flott sak å fronte. Servicehunder er fantastiske og det viktigste hjelpemiddelet til mange, både blinde, svaksynte, rullestolbrukere og andre. OBS: Man må tenke seg godt om før man blir forvert! Det er svært vanskelig å skille seg ad med disse herlige skapningene etter halvannet år, og noen får faktisk så store problemer med savnet av nurket at de blir syke, så dette må tenkes igjennom. Synes forvøvrig det er litt rart at du gjør akkurat dette som et betalt oppdrag… Da blir det liksom ikke så dypt synes nå jeg, og det mister litt effekten. Brenner du for dette liksom? (Bare et spørsmål.) Forvøvrig var outfiten kjempefin…til bytur, kanskje litt upraktisk i hundegården? Men digger skjørtet!

 36. Monica Marie

  Så flott at du skriver et innlegg om dette! Vi har som en familie på fem vært fôrverter for en nydelig labrador fra Veiviseren. Dette var en flott opplevelse for vår familie, og noe vi virkelig kan anbefale videre til andre! Det er selvfølgelig trist å skilles fra en hund man har blitt glad i gjennom to år, men for oss var det fint å få være med på å gjøre en blind/svaksynt persons hverdag bedre. Er man usikker på om man er klar for å ha hund er dette en god måte å bli kjent med livet som hundeeier. Man vil i peiorden som fôrvert få masse veiledning fra hundeskolen om hundehold og dressur. Fôrvertsperioden gjorde oss trygge på at vi ville trivers med hund i familien, og vi har nå fått nok en nydlig valp i huset. Denne gangen en vi skal beholde 🙂

 37. Hvor er du bare smuk med den skønne hundehvalp 🙂
  Rigtig spændende at læse om førehunde og træningen.
  Vi ønsker du og familien en dejlig aften 🙂
  Mary-Liz og Maria

  1. Caroline

   Tusen takk 🙂

   Ha en fin kveld dere også! <3

 38. Ser at andre også reagerer på dette, er ikke dette en ting du ikke hadde trengt å ta penger for å fronte?

 39. «nei det har ingenting med penger å gjøre»? Klart det har, dette er jo betalt! Er en fantastisk sak, men bismak når jeg hørte at 5-6 bloggere tjener penger på å fronte dette! Pengene kunne heller brukes på enda flere service-hunder. Det er for få av dem…Men det burde vel blindeforbundet etc ha tenkt på fremfor å betale alle bloggerne for dette. 🙁

  1. Caroline

   Du må lese spørsmålet en gang til. Hun spør om årsaken til at jeg ville være alene om å skrive om dette var fordi jeg da ville fått enda bedre betalt.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *