dyreverndagen

Dyr og dyrevern er viktig for meg. Hundene våre er noe av det kjæreste vi har, og for meg er det virkelig noe i at hunder er menneskets beste venn. Jeg har et spesielt bånd til både Hugo og Ronaldo, begge betyr så uendelig mye for meg! Jeg klarer ikke å forestille meg en hverdag uten dem, eller å forestille meg at noen kan gjøre dem eller andre dyr vondt. Dersom jeg er lei meg, trenger en klem eller bare ønsker å prate med noen som ikke trenger å si noe tilbake, er de alltid der for meg. De dømmer meg ikke og elsker meg uansett hva jeg har gjort eller sagt. 

IMG_0089

________________________________________________________________________________________________________

dyreverndagen 

Jeg har så lyst til å tipse dere om dyreverndagen, et helt nytt arrangement som går av stabelen på DogA i Oslo i morgen. Det skal først være et inspirasjonsseminar hvor forskjellige dyrevernere ønsker å vise frem at det er utallige ting vi kan gjøre for dyrene, og at vi kan hjelpe dyr på en måte som passer for oss. Etter inspirasjonsseminaret blir det en fest med prisutdelinger og konserter. Jeg skulle veldig gjerne vært på dette arrangementet selv, men i morgen er det kick off for ODD, så jeg har dessverre ikke mulighet. Du kan kjøpe billett i døren og lese mer om arrangementet her

IMG_0105

________________________________________________________________________________________________________

I dag har vi vært på tur i Gorningen her i Siljan, hadde med oss pølser og engangsgrill 🙂 Så fikk jeg pappa til å spikke pinner til alle fordi jeg hadde kjøpt marshmallows… meeeen de klarte jeg jo å glemme hjemme. Argh. Jeg som var i så marshmallows-humør! Uansett, jeg deler et bildedryss i morgen! Nå skal vi lage middag og ta fredagskvelden her! Tipper det blir the voice på tv, mammas og pappas guilty pleasure 😉 Ha en deilig kveld ♥ 

71 kommentarer

 1. Dette gör mig så glad! Att du tar upp djursaker. Jag jobbar som frivillig på ett katthem, och tycker det är viktigt att göra nåt för djuren. Alla kan bidra på sitt sätt. Så tack för att du uppmärksammar dyrevern 🙂 dina hundar är väldigt söta!! Kan tänka mig att dom är goda å kose med ja 🙂 Ha en fin kväll!

 2. isabelle h

  Her er også hunden min smokie uendelig viktig for meg.. Elsker han så høyt…supert at du fronter dyrevern, det er så viktig!!

 3. Alexandra

  Så positivt at du skriver om dette:)

 4. Det er viktig at dyra har bra.
  Gleder meg til å se bildene fra grillingen.

  God helg!

  mvh En familie – En inntekt

 5. Anniken

  Dersom dyr og dyrevern er så viktig for deg, hvorfor spiser du da dyr? Blir litt for dobbeltmoralsk for meg. Hunder er dine venner, mens griser liksom er mat.

  1. Jeg bare venta på at en slik kommentar skulle dukke opp.. Erre mulig.. Alle er i en eller annen grad dobbeltmoralske.. Mener du at alle som spiser kjøtt ikke burde bry seg om dyrevern? Med en sånn instilling kommer man jo ingen vei… Ta feks miljø. Nesten alle som er veldig opptatt av miljø er jo dobbeltmoralske ved å bruke internett, kjøre bil osv.. Men det går jo ikke an å ta 100% avstand fra alt? Så regner med at også du er dobbeltmoralsk på et eller annet vis.. Så blir fooor dumt å dra den kommentaren. Uansett, ved at Caroline skriver om arrangementet bidrar hun kanskje med at flere kommer, enn hvis hun ikke hadde skrevet om det..

  2. Å herregud…

  3. Anniken: Hvis det å være en god person er så viktig for deg, hvorfor kritiserer du da andre? Å være venner er en ting, men å gi kritikk er liksom ok.

   1. Kritikk må da være lov. Det å kritisere har da ingenting med å være et dårlig menneske å gjøre? Jeg er ikke enig i kritikken som kommer her, men konstruktiv kritikk er absolutt sunt om man klarer å holde seg til saken.

 6. Heisann! Hvor ofte steller dere pelsen til tibben? Er det lenge siden han ble børstet?

 7. Kamilla

  Så bra at du bruker stemmen din til dyrene

 8. Hvem vant egentlig den turen til Svalbard? Kan ikke huske å ha hørt noe mer etter jeg deltok 😉

  1. Da var det nokk ikke du som vant;)

 9. Hei Caroline! Hvor er det flotte speilet ditt fra? 🙂

 10. Hei. Bra at du publiserer dette, men står du for det selv? Støtter du hvordan kyllingene eller grisene har det og hvordan de slaktes? Har du undersøkt eggproduksjon ettersom du spiser så enormt mye av det? Synes du bør undersøke dette og se feks. food inc, earthlings og se sammenhengen mellom kjæledyr og andre dyr. Hvorfor er de to hundene så mye mer verdt?

 11. jeg synes det er trist å skulle kritisere noe som egentlig er ment godt fra din side, men som veganer selv, synes jeg det er ekstremt hyklerisk å si at du er opptatt av dyrevelferd når du spise kjøtt selv. Man kan ikke si man er opptatt av dyrevelferd når man støtter kjøtt industrien, det bare går ikke 🙂 – jeg har så mange venner i dine sko, som sier samme ting, men etter hvert blir det provoserende, fordi jeg fikk den samme moralpreken slengt i trynet for flere år siden og jeg er 100% enig i det, derfor ble jeg veganer 😉

  1. Er det MULIG! Noen av dere veganere har bare så trange syn at jeg blir helt matt. Jeg har hatt utallige diskusjoner med veganere om dette. Dere må evne å forstå at DYREVELFERD og det å være opptatt av det ikke automatisk betyr at man gir opp å spise animalske produkter.

   «Man kan ikke si man er opptatt av dyrevelferd når man støtter kjøtt industrien, det bare går ikke :)» – er det dere som setter reglene, eller? Selvfølgelig kan man bry seg om hvordan dyr har det selv om man spiser kjøtt. Hva med bøndene i Norge – hva i alle dager skal de leve av hvis alle ble veganere? Enkelte av dere har virkelig ikke tenkt lenger enn til nesetippen deres rundt hvilke konsekvenser det kan få for mange andre enn dere selv om alle skulle sluttet å spise kjøtt. Jeg har selv kuttet ut å spise kylling og spiser minimalt med storfe, mye på grunn av det etiske. Men det betyr da virkelig ikke at jeg skal slutte å spise f.eks. vilt – eller kjøpe melk som er produsert av norske bønder.

   Slutt å angrip andre og si at de er dårlige mennesker (jo, det er det du sier på en indirekte måte) bare fordi vi spiser kjøtt.

   Mvh
   Hilde

   1. oh lord, om det er noen som angriper andre her, eller føler seg direkte truffet så er det DEG!
    jeg prøvde å velge ordene mine med omhu, og jeg brukte t.o.m emoji’s for å få frem poenget mitt på en ordentlig måte, og leser jeg det igjen idag synes jeg ikke det var slemt! ditt derimot…
    For meg så betyr ordet dyrevelferd, at alle dyr skal ha det bra. jeg er av den oppfatning av at alt som blir født på denne jord har like mye rett til å leve som deg og meg. Jeg trenger ikke lese noe mer mellom linjene når jeg ser ordet dyrevelferd.

    nei Hilde, reglene er satt for lenge siden av våre forfedre, om at det er ok å avle opp dyr for å spise dem. Mange mener at det er helt feil å avle opp hunder i Kina for å spise de. I mine øyne er ikke det noe mer feil enn det som avles opp for å spises her til lands. samme bakmenn og samme mentalitet.

    Ja, bøndene, hva skal de leve av om alle sluttet å spise kjøtt? kan ikke bønder leve av å dyrke grønnsaker/frukt og lignende? Jg er veldig for bøndene våre, jeg er for å bli kjent med de flinke, og jeg er for at det skal bli et større marked og at man kan direkte til dem for å handle inn frukt og grønt.

    Som du skriver så har du allerede tenkt lenger og større når du har sluttet å spise noen dyr av etiske årsaker, så vi er jo litt på samme side, bare at jeg har dratt den lenger.

    jeg har ikke sagt at noen er dårligere mennesker, heck – alle vennene mine spise kjøtt, og jeg er like glad i dem allesammen! men det er din personlige tolkning av det jeg skrev, kanskje for du følte deg truffet.

    det jeg reagerte på var ordbruken og mentaliteten man har rundt dette. You’ll get over it 😉

 12. Sara Elle

  Claims to love animals… Continues to eat and wear them…. 🙁

 13. Synes det er litt feil å si at en er dobbeltmoralsk når man sier at man elsker dyr samtidig som man spiser de. Vokste opp med dyr selv. Hadde ikke noe problem med å ha noen kylling som kjæledyr og noen til å spise. Du kan elske dyr og ikke være en vegetarianer eller veganer. Det er ikke dobbeltmoralsk for det.

  1. Karoline

   Jo, det er dobbeltmoralsk fordi da veier man sine egne kjæledyrs liv (hunder og katter) som mer verdifulle enn for eksempel kuer og kyllinger som man spiser. Du ville nok ha hatt et problem med å slakte, steke og spise din egen hund, så hvorfor skal man gjøre dette mot andre dyrearter da? Det er en grovt urettferdig praksis som gjør at folk får slike ignorante holdninger.

   1. En av de dummeste kommentarene jeg har lest hittil, Karoline.

   2. Karoline

    Så fint for deg da 🙂

  2. jo, faktisk så er det akkurat dobbeltmoralsk, fordi, har du gjort deg opp en mening om at å drepe dyr er feil, så har det ikke noe å si om det er hund/hest/kyr/høne/hval/delfin som drepes, men faktum at et levende vesen, med alle naturlige innstinkter om overlevelse, drepes – for vår fryd og gammen, Noe som virkelig ikke trengs å drepes, men som drepes, tradisjonen tro fra våre forfedre! – men skal du kalle deg dyrevern – så beskytter man ALLE dyr, om ikke kall deg hunde/kattevern 🙂

   1. Martine

    Dobbeltmoralsk er det vel ikke akkurat. Dyrevelferd handler mer om å ta vare på dyr og behandle dem på en riktig måte. Ikke alle må bli veganer for å være opptatt av dyrevelferd. Dyrevelferd betyr veldig mye for meg og jeg har hjulpet flere hunder av gaten, men jeg spiser kjøtt. Dog spiser jeg bare økologisk kjøtt og jeg sjekker opp hvor kjøttet kommer fra. Jeg spiser ikke kyllinger som er masseprodusert for at jeg skal få billig kyllig, osv. Blir for dumt å si at man MÅ være veganer for å bry seg om dyrevelferd..

   2. shit der drepte jeg en mygg. Sett ting i perspektiv a. Bra skrevet Caroline.

 14. Jeg syntes også det er rart at du sier at du er så glad i dyr men velger å spise de.Det er absolutt dobbeltmoralsk.Dyrene du spiser som har hatt et grusomt liv og skinn sko og vesker som du bruker ligger det mye lidelse bak.Regner med at du tenker «alle andre gjør det så da gjør jeg det også»
  Når du skriver om dette syntes jeg du er et dårlig forbilde,fordi det egentlig er sånn at en gris ikke er mindre hvert en hunden din,men siden mennesker spiser dyr blir de sett på som mindreverdige fordi mennesker har makt til å gjøre hva de vil med dem.Viss du vil være et bra forbilde når det kommer til dyrevelferd må du kutte ned på animalske produkter du spiser,skinn og sette deg mer inn i industrien hvor dyr blir utnyttet.Jeg har inntrykk av at du ikke vet stort om dette.

  Vennlig hilsen Malin:)

  1. Caroline

   Helt uenig med deg, Malin. Om alle gjør litt, utgjør det en massiv forskjell 🙂 Å stille et krav om at man må gå 100 prosent inn for det vil bare føre til at færre gidder å gjøre noe.

   1. Hvordan kan du være helt uenig med meg,vi begge bryr oss jo om dyr?Det er fordi du vet alt for lite om industriene hvor dyr blir utnyttet.Men jeg regner med at du ikke vil vite mer heller så du kan kle deg i skinn og spise kjøtt med god sammvittighet-_- Jeg er enig i at det er bra å gjøre noe for dyr,men nå er dyr i matindustrien noe av det værste når det kommer til dyreplageri.Siden du bryr deg om dyr tenker da jeg at du sikkert vil gjøre noe med dette også.

  2. Jeg lurer litt på om dere veganere i det hele tatt støtter frivillige organisasjoner – Plan, Amnesty, Røde Kors.. ?

   Spørsmål: Hvorfor støtter dere ikke SAMTLIGE? Er det ikke litt dobbeltmoralsk å mene at vi bør hjelpe andre mennesker, og så hjelper dere ikke alle på én gang?

   Svar: Fordi det er mange måter å bidra på. Punktum.

  3. Hvor bor du Malin? Jeg anbefaler deg å ta en tur til bygda og oppsøke noen vanlige gårder med kjøttdyr (storfe), de aller fleste bønder behandler dyrene sine med respekt.

   Det finnes alltid unntak, og de bør bures inne spør du meg. Men den preken til dere veganere om at «stakkar» dyr, de blir mishandlet til de dør en grusom død, det blir for dumt.

   Jeg er medlem av dyrevernalliansen, støtter de med penger flere ganger i året, bruker ikke pels, eller produkter testet på dyr. Samtidig jakter jeg elg og fugl, og det koster meg ikke stort å slakte de selv. De lider innen nød.

   Men når folk er slemme mot dyr, da blir jeg kjempe lei meg og sint, og ønsker de får samme behandlingen selv. Jeg er imot pelsfarmer, måten de behandler ender og kyllinger på blant annet.

   Sier du, og dere andre selvutnevnte «ordentlige dyrevernere» at jeg skal slutte å spise kjøtt og være som dere for å please deres ego? At det å gjøre noe, ikke er nok? Så skal jeg hvertfall stoppe de betalingene med engang, og håper alle dere andre som blir kritiserert for å ikke gjøre nok også gjør det.
   DETTE BLIR FOR DUMT.

   Bare så det er sagt, kjøttdyr, griser, sauer osv er ikke mennesker. Det er dyr som avlles opp til å spises, slik det er gjort siden de første menneskene kom til jorden.

 15. your dogs are amazing)both of them are very sweet.i hope that they will live long and happy)

 16. «Dersom jeg er lei meg, trenger en klem eller bare ønsker å prate med noen som ikke trenger å si noe tilbake, er de alltid der for meg. De dømmer meg ikke og elsker meg uansett hva jeg har gjort eller sagt.» Sitat slutt.

  Dyr er avhengige av oss mennesker, og i praksis så velger ikke syrene sine eiere. De er prisgitt eieren på godt og vondt. Det er helt tåpelig å tro at dyrene er der for deg alltid, og tillegger de egenskaper som ikke favner dyrenes verden. Her surrer du deg inn i selvmedlidenhet og en stakkars meg holdning som blir bare patetisk. Ærlig talt.

  1. Caroline

   Jeg ser ikke helt sammenhengen mellom sitatet mitt og kommentaren din, Synne? Du drar jo ting helt ut av proporsjoner og tar det fullstendig ut av kontekst.

   1. Dette ble bare teit Synne! Legger du godvilja til så forstår du nok hva Caroline mener.

    Dyr er helt utrolige, og de merker sine eieres følelser og sinnstemning. Ta f,eks her hvis jeg er lei meg for noe, eller hvis jeg gråter. Vår store gode bernersennen kommer straks bort til meg og legger hodet på fanget mitt. Eller hun legger seg ned sånn at jeg kan ligge inntil henne og gråte i pelsen hennes. Vanligvis så har hun ikke helt tålmodighet til å ligge lenge tett inntil, men når det er noe spesielt så kan hun ligge sånn i evigheter.

    Dyr har empati, og de deler både eierens gleder og sorger.

    Jeg bruker f.eks hver kveld å gå bort til hunden før jeg legger meg. Huker meg ned og koser med henne og sier god natt. En kveld glemte jeg det, og det gikk ikke lange stunden før jeg hørte hun løp opp trappa, stormet inn på soverommet og satte seg ved siden av senga mens hun kikket på meg med et fornærmet blikk. Straks jeg ga henne kos og sa god natt så gikk hun ned igjen og la seg..

    Dyr skjønner mye mere enn hva vi tror, det er ikke snakk om å tillegge de menneskelige egenskaper, men de er individer med både følelser og tanker, garantert!

 17. Karoline

  Tror du sliter med kognitiv dissonanse siden du hevder at du er for dyrs rettigheter, men samtidig konsumerer så mye dyreprodukter. Alle dyrs liv er verdt like mye, akkurat som alle mennesker er verdt like mye. Hunder er ikke bedre eller smartere enn griser, høns og kyr. Håper du klarer å ta dette til deg uten å bli defansiv. Vi som faktisk er glade i dyr vil bare at alle dyr skal ha rett til et verdig liv.

  1. Aleksandra

   Jeg syns ikke du skal snakke på vegne av alle oss som er glade i dyr. Det er tydelig at det er flere meninger inne i bilde selv om man er enige om grunnleggende dyrerettigheter. Jeg ser på meg selv som ekstremt opptatt av dyrevelferd. Jeg engasjerer meg langt mer i dyrerettigheter enn i menneskerettigheter, selv om jeg selvfølgelig synes begge deler er like viktige. Derimot spiser jeg både egg, melkeprodukter og kjøttprodukter. Det er forholdene innenfor melkeproduksjon, eggproduksjon og kjøttproduksjon som jeg finner uverdig, urett og uetisk. Jeg kjøper alltid egg fra frittgående høner eller storfe fra kolonier i Amerika som lever i ødemarken og ikke på bås. Det er langt dyrere, og da spiser jeg heller produktene sjeldnere. At man konsumerer dyreprodukter betyr ikke at man ikke bryr seg om dyrs rettigheter. Da har du en veldig snever oppfattelse av hva dyrevelferd er.

   I tillegg kan man ikke nekte for at det er grunnleggende forskjeller mellom høner og hunder, som du nevner her. Selv om man bør tilstrebe at rettighetene for de forskjellige rasene skal være like, kommer ikke rasene til å være like. De fleste vil ikke knytte et kjært bånd til en høne, nettopp fordi rasene har blitt selektert henholdsvis til spesifikke trekk.

   Jeg syns det er dumt at kritikken kommer når Caroline skriver innlegg som fremmer positive holdninger rundt dyrs rettigheter. Det virker veldig meningsløst dersom man som dyrevenn øsnker økt fokus på nettopp disse utfordringene. Det er ikke særlige mobiliserende å kritisere andre for at deres engasjement ikke er akuratt slik som du skulle ønske det var. Istedet burde man kanskje arbeide sammen når man uansett har samme mål.

   1. Dere storkjøttetere kan jo innbille dere at dere er glade i dyr dere fatter jo ikke selv hvor tåpelige dere høres ut.kjefter på andre ordentlige Dyrevenner fordi dere ikke har nok empati.alle og enhver skulle vært nødt drepe sine egne dyr.noen er jo så hjerterå at dere sier greit,men er der en ser hvem Som er DYReVENNER ,en ordentlig dyrevenn hadde aldri klart drepe et dyr.å ta liv.

   2. Martine

    Hjelpes, vi har vært kjøttetere i mange år. Jeg er helt enig at masseproduksjon av kyllinger o.l er forferdelig og derfor sjekker jeg hvor kjøttet jeg spiser kommer fra. Det er en ting alle kan gjøre som bidrar til dyrevelferd. Å mene at vi ikke er dyrevenner fordi vi spiser kjøtt er helt greit, men sånne kommentarer kan du spare oss for. Jeg kan gjerne kritisere deg for at du ikke bruker alle pengene dine på å hjelpe mennesker i fattige og krigsrammede land, det er liv det også og vi i Norge har mer enn nok penger til å hjelpe dem alle. Men regner med at du gjør det i og med at du kritiserer andre sånn?

  2. Tror du burde sette deg bedre inn i hva kognitiv dissonans vil si. Om Karoline ikke har noen indre konflikter rundt dette, er det heller ingen kognitiv dissonans. I og med at Karoline ikke såvidt meg bekjent har uttalt seg om indre konflikter ift. dette, synes jeg man burde være mer forsiktig med å slenge ut psykologiske begreper, uansett hvor fint og fjongt det høres ut.

   1. Karoline

    Jeg vet godt hva kognitiv dissonans er, og var på ingen måte med meningen å «heve meg over» ved å slenge ut et begrep. Trodde de fleste hadde kjennskap til dette, men der kan man jo selvfølgelig ta feil. Kognitiv dissonans handler om samsvar mellom sine holdninger, meninger og sin atferd. Hvis man for eksempel røyker selv om man har en holdning om at det er skadelig for helsen skapes det en dissonans (uoverensstemmelse) mellom holdningen (dårlig for helsen) og atferden (røyker). Jeg mener at hvis man virkelig er glad i dyr og har en etisk holdning om at det er galt å utnytte dem for egen fortjeneste, så blir det svært vanskelig å spise dem. Da er man bevisst på hvor kjøttet, egget, melken osv. kom fra og tenker på dette mens, før eller etter man konsumerer det. Denne følelsen har jeg kjent på selv og det er ingen god følelse overhodet. Problemet er at de fleste har ikke et bevisst forhold til hvor maten kommer fra, og har heller ikke lyst til å tenke på det. I stedet vil de bare stenge ute all informasjon og følelser som ikke samsvarer med den måten de gjør det på nå, nettopp fordi de helst ikke vil ha kognitiv dissonans. Hvis du kan ærlig talt si at man kan være glad i dyr men samtidig spise dem så ser jeg det dermed på som kognitiv dissonans ettersom du ikke erkjenner at det er uoverensstemmelse mellom dine handlinger og dine tanker (selv om det egentlig er det), og velger da den enkle løsningen, å ta frustrasjonen sin utover noen andre og skylde på dem i stedet.

   2. Lars-Kristian Eriksen

    Tydeligvis så vet du ikke godt hva kognitiv dissonans er, Karoline. Du bommer i bruken av begrepet, og det holder ikke å google seg frem til wikipedia for å finne definisjonen. Som Mari påpeker må det være en indre konflikt, og det vet du ikke noe om.

    For å ta ditt eget eksempel: Lider alle røykere av kognitiv dissonans?

   3. Karoline

    Jeg vet hva jeg snakker om ettersom jeg studerer psykologi. Så flott at du har tatt deg tid til å google begrepet, Wikipedia er ikke en kilde jeg vanligvis bruker men greit nok. Kognitiv dissonans er ikke en psykisk lidelse så det er ikke noe man «lider av», men noe som forekommer i sinnet hvis man kontinuerlig gjør handlinger som ikke samsvarer med sine holdninger. De aller fleste har nok opplevd dette, å ha en indre konflikt mellom tanker og atferd. Takk for at du ikke utga deg som psykolog og svarte med eget navn denne gangen.

   4. Caroline

    Jeg tror du misforstod meg… Eksempelet ditt med røyking er klippet og limt fra wikipedia, men godt mulig at det samme eksempelet også brukes i lærebøker 🙂 Det spiller uansett liten rolle når du åpenbart ikke vet hva kognitiv dissonans er… Som andre også påpeker så har du ikke nok informasjon til å kunne komme med slike påstander, og ut i fra din logikk burde alle røykere ha kognitiv dissonans. Men det er godt å se at du innrømmer at det må være en form for indre konflikt, og jeg skal si meg enig med deg i at det ikke er noe man «lider» av, men en tilstand.

   5. aleksandra

    Jeg støtter deg i det du sier LK. Kognitiv dissonans er avhengig av at det oppstår en indre konflikt. Forøvrig kan jeg si at slik ordbruk gjerne drar ned seriøsiteten i kommentaren din Karoline. En burde kjenne begrepene man bruker og en bør også kjenne sitt publikum. Nå er akuratt «kognitiv dissonans» meg godt kjent ettersom jeg går profesjonsstudiet, men det brukes relativt sjeldent i offentligheten.

    Tilbake til innholdet i kommentaren din: jeg er uenig med deg og tar det personlig når du påstår at jeg ikke er glad i dyr selv om jeg spiser kjøtt. Jeg forstår om du ikke klarer å skjønne argumentene både jeg og andre har kommet med her, men du forstår kanskje næringskjeden og vårt og dyrenes behov for næring. Så og si alle rovdyr er avhengig av kjøtt og dermed av å drepe et annet dyr. Ta ulv som eksempel. Ville du nektet ulven å drepe eksempelvis sau og dermed latt den sulte? I følge din argumentasjon kan man ikke tillate å drepe dyr for næring, men gjelder dette forbudet bare oss mennesker? Og så fall hvorfor? Vi er da dyr vi også?

    Jeg vil bare si at det er flott du er vegetarianer/veganer. Men jeg syns det er dumt om du pålegger meg et annet verdisyn enn jeg har, bare fordi jeg ikke velger å handle akuratt som deg. Det er som sagt mange måter å verne om dyrevelferd på.

   6. Karoline

    Ettersom jeg kun får toppkarakterer er det ikke egentlig noe spørsmål om jeg forstår begrepet, men skjønner at det er lettere for dere å avskrive det som at jeg har misforstått enn å ta det til dere selv. Røyke eksempelet har jeg fra egen erfaring med familiemedlemmer som sliter med å slutte å røyke. Og for å svare på spørsmålet, nei, det er nok ikke alle røykere som opplever kognitiv dissonans. De har nok ikke et bevisst forhold til røyking, og dermed ingen indre konflikter med det. Men mitt poeng er at med en gang man får et bevisst forhold til noe man gjør så oppstår det et problemstilling som krever resolusjon. Mange foretrekker å ignorere bekymringer og kritikk og finner grunner (unnskyldninger) til fortsette slik man gjorde før. Det er helt greit, «ignorance is bliss». Men ikke si da at du er glad i dyr for å forsvare drap. Andre velger å prøve å endre seg, selv om det ikke alltid løser problemet.

    Vi kan vel heller være enige om at jeg bruker det begrepet på en måte som provoserer dere – noe som nettopp var min mening med å poste kommentaren. Jeg vil gjerne at flere går ut av sin komfortsone eller «rosa boble» og blir mer bevisst på hvordan man lever, og hvordan sin livsstil påvirker andre. Det er faktisk ikke mulig å opprettholde den livsstilen vi nordmenn har i dag for fremtiden, og jeg ønsker å være med å bevisstgjøre folk på de paradoksale forholdene vi ser på som normalt i dag. Et av de mest absurde er hvordan vi ser på dyr. Noen anses kun som produksjonenheter og rettferdigjgøres å holde fanget, slaktes og spises, mens andre dyrearter ser vi på som våre kjæreste venner. Mine spørsmål er derfor;
    hvorfor ser vi ikke på alle som venner? Hvorfor er ikke alle dyr likeverdige i våre øyne? Er dette en rettferdig? Er det egentlig noen holdbare argumenter for at vi skal fortsette slik? Eller er det på tide at vi forandrer oss?

    Jeg skjønner at dette er et sårt tema, ettersom de fleste av oss vil påstå at vi er glade i dyr. Men min mening er at det er faktisk ikke legitimt å si at man er glad i dyr, men samtidig betale for at en så grusom industri som ser på dyreliv som bruk og kast skal opprettholdes. Hvis man er bevisst på hva man spiser eller rettere sagt HVEM man spiser, så er det nok ikke mange som hadde klart å fortsette. Det var vel derfor du ikke ville svare på spørsmålet mitt Caroline, om du kunne spist dine egne hunder. For hvis du hadde gjort det, ville det nok følt på mange måter som du spiste dine egne barn. Og det er jeg da inderlig glad for at du ikke vil, fordi det vitner om din medfølelse og empati for andres liv. Likevel, hvorfor skal den medfølelsen kun strekke seg til dine kjæledyr? Er det ikke på tide at vi ser på dyrevelferd i en større sammenheng?

   7. Lars-Kristian Eriksen

    Du innrømmer jo selv at indre konflikt er et sentralt punkt for å avgjøre om det er kognitiv dissonans, og det vet du jo ikke om det er. Caroline vet sikkert veldig godt at det finnes mye dårlig dyrehold innenfor matproduksjonen, men så lenge hun ikke prøver å snakke dette bort eller bagatellisere det på noen måte for å rettferdiggjøre at hun spiser kjøtt, så er det ikke noe kognitiv dissonans. Hun har bare tatt et bevisst valg på hva hun ønsker å bidra med for å kunne utgjøre en forskjell. Det er heller ikke sånn at alle dyr innenfor matproduksjon har elendige forhold, mange bønder behandler dyrene sine godt og reglene for dette er strenge.

    Sammenligningen din med hunder og dyr til matproduksjon er jeg uenig i. Dette er kulturelt betinget og slik sidestilling av alle dyr i denne sammenhengen blir helt feil. Man kan fint være glad i dyr, selv om man lever under den oppfattelsen av at noen dyr er ment for matproduksjon og konsum, mens andre ikke er det.

   8. Karoline

    Aleksandra,
    For det første må jeg si at vi lever totalt utenfor næringkjeden. Mennesker lever såpass unaturlig nå at det ikke er holdbart å si at vi er en del av en kjede. Vi var det en gang, og jeg håper også for fremtiden at vi lærer oss å leve mer i tråd med naturens forutsetninger. For det andre er ikke menneskets anatomi egnet for å spise kjøtt, hvis vi hadde vært rovdyr hadde vi ikke for eksempel måtte varme kjøttet for at det skal bli fordøyelig. Kreftcellene i kroppen vår hadde heller ikke vokst med tilførsel av animalsk protein hvis vi hadde vært kjøttetere, og opphopningen av fett i boldårene våre hadde heller ikke skjedd hvis vi naturlig sett er ment til å spise det. Det har blitt gjort mye forskning på dette området, om du vil kan jeg linke deg til noen studier. For det tredje nekter jeg ingen rovdyr å spise kjøtt, de har nok heller ingen etiske problemstillinger angående maten sin…(siden de faktisk er kjøttetere fra naturens side).

    Ja, jeg mener at ideelt sett bør ingen drepes for næringsprofitt. Ingen bør sulte, holdes fanget, jobbe som slaver av minstelønn osv. Dette er mitt verdisyn og jeg mener ikke at vi har forskjellige syn, jeg er en optimist som i bunn og grunn tror på det gode i mennesket. Det jeg reagerer på er når folk sier en ting og gjør noe annet. Jeg kunne ønske at folk begynte å følge opp det de sier og handle deretter. Flott at du sier at du er for dyrevern, men «walk your talk» liksom.
    J
    eg er enige at det blir umulig å gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Alle kan starte et sted. Det er et personlig valg om man vil støtte noe med pengene sine eller ikke. I forbrukssamfunnet i dag er penger makt, og alle som har penger sitter med sin bittelille andel av makt med hva de bruker pengene sine på. Det du betaler for skaper du større etterspørsel etter og dermed støtter du det. Jeg tok et valg om å slutte å støtte kjøtt-industrien først, så etter noen måneder sluttet jeg å støtte egg, melk og alle andre animalske matprodukter. Noen måneder senere sluttet jeg å kjøpe ull og skinn. Nå handler jeg for det meste på Fretex, siden jeg ikke vil støtte en forferdelig klesindustri heller.

    Jeg tror at vår overkonsumering av produkter er en av grunnene til hvorfor det fortsatt er såpass forferdelige forhold for både dyr og mennesker på jorda. Derfor mener jeg at løsningen er å bevisstgjøre folk på hva de støtter med pengene sine, fordi det da setter kanskje i gang noen tankeprosesser om hvorvidt man egentlig trenger å fortsette å støtte det. Jeg vet hva jeg står for, og jeg vet hvordan mine valg påvirker andres liv. Det er lett å påpeke industriens feil og mangler ettersom deres mål er å tjene mest mulig penger, men forandringen i samfunnet starter aldri med de som sitter med mesteparten av makten. Det starter med hver og en av oss som velger å kjempe for det vi mener er riktig.

   9. Karoline

    Lars Kristian,
    Den tankegangen der har blitt brukt før angående forskjell mellom svarte og hvite mennesker. Det du essensielt sier er jo da at noen dyr har rett til et fritt liv og andre bør slavegjøres og drepes for at vi skal spise dem!
    Hvis man skal ta etter deg da, blir det det samme som å si » Det er helt greit å mene at noen mennesker er frie og andre bør være slaver. Det betyr ikke at man ikke er glad i alle sammen likevel.»
    Det er grunn til at menneskerettighetene ble nedtegnet, nettopp for å unngå slike rasistiske holdninger som dette. Jeg sier ikke at du er rasist, men at du mener at ikke alle dyr er likeverdige. Vi har ikke enda et norsk ord for dette, men det engelske er speciesism; at man mener at noen dyrearter er overlegne andre, og dette rettferdiggjør utnyttelse av dyr.

   10. Lars-Kristian Eriksen

    Nå likestiller du dyr og mennesker og da diskuterer vi ut i fra helt ulike ståsteder. Da er det meningsløst med videre debatt og vi får heller være enige om at vi har litt ulike verdisyn 🙂

   11. Karoline

    Det er greit, da har et vi et helt ulikt verdisyn som du selv sier. Jeg mener at alle og enhver har rett til et fritt liv her på jorda, om man så er av menneskeart eller en annen art. Dumt for dyrenes skyld at dere ikke mener det samme, da kan dere heller ikke påstå at dere er for dyrevelferd når dere mener er de er underlegne oss og deres livsstandard og verdi bør vurderes ut fra andre forutsetninger enn våre egne.

   12. Lars-Kristian Eriksen

    Jeg snakker kun for meg selv, ikke Caroline. For meg er det helt naturlig at enkelte dyr er ment for menneskelig konsum, men jeg mener også at vi bør etterstrebe å gi de så gode vilkår som mulig.

    Man kan fint være for dyrevelferd selv med det verdisynet jeg har presentert for deg nå, jeg kan ikke se en eneste god grunn til å hevde noe annet. Ting er ikke så svart hvitt som du ser ut til å tro…

 18. Jeanette

  Til alle som skriver det er dobbeltmoral: ja det er ikke korrekt at et dyr skal spises og et annet skal få kos. Men her har du poenget bak hele dyreverndagen: at alle kan gjøre noe og alle kan starte et sted. Det er ikke noe vits i å kritisere Caroline fordi man mener det er dobbeltmoral, man kan heller hylle for at hun sprer budskapet om dyreverndagen og starter et sted! Jeg startet også med kjærlighet for hunden min og det utviklet seg derfra til at jeg idag er vegetarianer. Men på den veien er jeg evig glad for at jeg ble møtt av mennesker som inspirerte og ga meg informasjon om det å være vegetarianer, ikke kritiserte meg for at det ikke var godt nok og jeg ikke hadde kommet langt nok enda, fordi for mange er det en lang prosess bak dette. Takk til deh Caroline for at du startet et sted ❤️

 19. aleksandra

  takk for du viser støtte til dem som ikke har en stemme <3

 20. Jeg synes alle skulle tatt en titt på dokumentaren «forks over knifes» og sett på «the best speech you will ever hear» av Gary Yourofsky (finnes på youtube). Som veganer selv, får jeg alltid kommentarer om hvordan jeg får i meg nok proteiner, hvorfor jeg spiser dyrene sin mat… osv. I mangel på kunnskap dømmer folk vegeterianere/veganere. Jeg har alltid vært utrolig glad i dyr selv,men ble ikke veganer før for et år siden når jeg faktisk så dokumentarer og satte meg mer inn i hvordan kjøttet kommer fra gården til butikkhyllene. Alle vet hvor kjøtt kommer fra, men folk vil ikke vite sannheten om hvordan dyrene faktisk blir behandlet. Vi må ikke spise kjøtt for å få i oss alle næringsstoffene vi trenger, det er bare blitt endel av kulturen. Vi lærer at det er ok å spise gris, ku osv, mens en hund og en katt skal man ikke spise. Er ikke disse dyrene like mye verdt?

  Jeg mener ikke å rakke ned på deg for dette innlegget, tvert i mot. jeg synes det er flott at du tar opp et viktig tema som dyrevelferd.
  likevel må jeg spørre spørsmålet om hvorfor folk som er så glad i dyr faktisk spiser dem? Og jeg mener ikke bare deg, Caroline, men alle dyreelskere og kjøtt spisere.

  1. Hei,
   Da kan vel jeg motbevise det. Er selv vegetarianer pga hvordan (mange av) dyr behandles i fangenskap, ikke fordi velferd står i kontrast til en «human» avliving. I tillegg er det bedre for miljøet. Har troa på å overbevise andre om alternative måter å leve på ved å være et godt eksepel, ikke skjelle dem ut!

   Ingen er perfekt. Blir oppgitt selv når de som spise kjøtt sier at jeg er dobbeltmoralsk fordi jeg spiser meieriprodukter. Tja, kanskje jeg er det.

   Uansett hvem det er som setter en viktig sak på agendaen bidrar de til mer bevissthet om saken, så heia heia!!

   Ikke skjær alle over en kam, rovdyr eller planteetere 😉

  2. Obs, bomma litt på knappene her, skulle svare på en kommentar lengre opp, menmen :p

 21. Jannicke

  Guriland, er det mulig? Kjære alle vegetarianere og veganere og alle dere andre: kom dere ned fra deres høye hest umiddelbart!
  Ikke kom og si at folk som spiser kjøtt ikke er glad i dyr eller at dette er et dobbeltmoralsk innlegg.
  Vi er mange som spiser kjøtt som også ser at alle dyr er like mye verdt og er glad i dyr selv om vi også spiser dem.
  Herregud.

  1. Sara Elle

   Jeg er glad i familien min, men jeg spiser dem fordet! Ikke fortell meg at jeg ikke kan være glad i familien min bare fordi jeg plager, dreper og spiser dem!

   Fatter dere engang hva dere skriver?

   «Vi er mange som spiser kjøtt som også ser at alle dyr er like mye verdt og er glad i dyr selv om vi også spiser dem.»

   HÆ?!?!?! Hvordan i all verden ser du at alle dyr er like mye verdt når du spiser noen og har andre som kjæledyr? Våkn opp!!

 22. Hvorfor må folk gå slik til angrep? Hva med folkeskikk også på nett?

  Nå er det en gang slik naturen fungerer at man spiser hverandre. Det har den gjort i alle år. Nå kan riktignok mennesker fint overleve uten kjøtt, men de fleste bruker kjøtt i kostholdet sitt. Vi som spiser kjøtt respekterer andre, respekter vårt valg også. Man kan fortsatt være opptatt av god dyrevelferd av den grunn. For min del handler det mer om å begrense kjøttbruken, og det aller viktigste, hvordan kjøttet har hatt det når det levde og var et dyr. Ja det dør, men har det hatt et godt liv ser jeg ikke problemet med det. Jeg støtter ikke salg av kylling som blir stuet sammen, og bruker derfor scampi og fisk som har levd fritt i havet som hvitt kjøtt. Av rødt kjøtt går jeg for vilt. Kanskje et kort liv, men godt, og med en avliving jeg står inne for. Ser heller ingen problem med å spise dyr som ku, gris og sau så lenge de har hatt et godt liv hvor de har fått gode boforhold og blitt avlivet på en human måte. Desverre et det mye dritt her, og det støtter man så klart ikke. Jeg håper flere tenker gjennom hva slags liv dyret har mens det lever, og kjøper mat deretter.

  Nå et det også slik i vår verden at hund, katt, kanin osv lever som kjæledyr, og det blir for dumt å sammenligne. Deres nytte er hvordan de gleder oss mennesker. Bare fordi man lar hunden man elsker sove i senga, betyr det ikke at man ikke vil kua man spiser ikke skal ha et godt liv.
  Nei, tenk over hvor maten kommer fra, hvordan den har hatt det, ikke støtt useriøse selgere av kjæledyr, og doner etter evne til organisasjoner som driver med dyrevelferd. Det er mye man kan gjøre for å gjøre litt, og alt hjelper

 23. Hvorfor må folk gå slik til angrep? Hva med folkeskikk også på nett?

  Nå er det en gang slik naturen fungerer at man spiser hverandre. Det har den gjort i alle år. Nå kan riktignok mennesker fint overleve uten kjøtt, men de fleste bruker kjøtt i kostholdet sitt. Vi som spiser kjøtt respekterer andre, respekter vårt valg også. Man kan fortsatt være opptatt av god dyrevelferd av den grunn. For min del handler det mer om å begrense kjøttbruken, og det aller viktigste, hvordan kjøttet har hatt det når det levde og var et dyr. Ja det dør, men har det hatt et godt liv ser jeg ikke problemet med det. Jeg støtter ikke salg av kylling som blir stuet sammen, og bruker derfor scampi og fisk som har levd fritt i havet som hvitt kjøtt. Av rødt kjøtt går jeg for vilt. Kanskje et kort liv, men godt, og med en avliving jeg står inne for. Ser heller ingen problem med å spise dyr som ku, gris og sau så lenge de har hatt et godt liv hvor de har fått gode boforhold og blitt avlivet på en human måte. Desverre et det mye dritt her, og det støtter man så klart ikke. Jeg håper flere tenker gjennom hva slags liv dyret har mens det lever, og kjøper mat deretter.

  Nå et det også slik i vår verden at hund, katt, kanin osv lever som kjæledyr, og det blir for dumt å sammenligne. Deres nytte er hvordan de gleder oss mennesker. Bare fordi man lar hunden man elsker sove i senga, betyr det ikke at man ikke vil kua man spiser ikke skal ha et godt liv.
  Nei, tenk over hvor maten kommer fra, hvordan den har hatt det, ikke støtt useriøse selgere av kjæledyr, og doner etter evne til organisasjoner som driver med dyrevelferd. Det er mye man kan gjøre for å gjøre litt, og alt hjelper

  1. Sara Elle

   Dere respekterer at vi velger å ikke la dyr dø så vi kan spise noe vi ikke trenger og kjøpe sko og vesker vi heller ikke trenger, og derfor skal vi respektere «deres valg»? Tror du dyrene som blir avlet og drept for deres glede har noe valg? Dere er så opptatt av at veganere skal respektere deres personlige valg at dere er fullstendig blinde for at det ikke er et personlig valg i det hele tatt…

 24. Veganere gir meg avsmak. Kan dere ikke bare holde tåta og være glad for litt engasjement?

  1. Så synd for deg da Ida.Gir det deg avsmak å være dyrevennlig?For min del gir det meg avsmak at folk ikke bryr seg og trøkker i seg kjøtt og melkeprodukter som om de tror at de har rett til dette.Mennesker eier ikke dyr,dyr har også lyst til å leve akkurat som oss.Sånne mennesker som deg gir meg avsmak fordi dere bryr dere så jævli lite om andre.

 25. Det er mange som velger å unngå kjøtt i kosten, og helt sikkert med gode intensjoner, men det jeg ikke forstår er: hvorfor har disse menneskene rett til å heve seg over de som ikke gjør det samme (jeg sier ikke at alle veganere gjør dette, kjenner selv flere som ikke spiser dyr og dyreprodukter som fortsatt greier å respektere andres valg)? Jeg kjenner personlig flere bønder som gjør alt for sine dyr, og sørger hele tiden for at de har det så bra som mulig (og ja, dette har jeg sett med mine egne øyne over lengre tid). Jeg skjønner ikke hvordan dere kan dra hele industrien under én kam på den måten, det er så utrolig frekt og nedverdigende for de bøndene som faktisk er glad i dyrene sine. Ja, jeg har også fått med meg earthlings og diverse andre videoer og de ryster meg like mye som dere, men dere må slutte å dra alle kjøtt/egg-produsenter under én kam. Dere velger besvisst å kun se én side av saken. Det er flaut, og dere virker særdeles lite opplyst.

  You go Caroline!

 26. Der fikk jeg uheldigvis mine fordommer rundt veganere bekreftet gange tusen. Så til dere veganere på deres selvlagde selverklærte trone.. smak på denne:

  jeg har basert en stor del av mine studier på menneskerettigheter, da mest menneskehandel. Så når du kommer å sier at du bryr deg om familien din så må jeg dessverre si at det er feil, du kan ikke bry deg om mennesker hvis du kjøper klær på x antall kjeder. Høres dette riktig ut? Nei, og slik høres dere alle sammen ut.

  1. Karoline

   Jeg er veganer, og handler nesten alt jeg trenger av klær, vesker, sko osv. på Fretex. For meg så var det å spise plantebasert starten på en bevisstgjøringsprosess som gjorde meg mer i stand til ta egne valg og ha et bevisst forhold til livsstil og konsum. Jeg er enig at det er dobbeltmoralsk å si at man bryr seg om mennesker, og samtidig støtte industrier som behandler mennesker som slaver. Derfor så oppfordrer jeg alle til å handle mer på Fretex for eksempel, eller sjekke hvor klærne til butikkene du handler kommer ifra og støtte flere lokale produsenter. Jeg er enig at det er mange måter og hjelpe på, og det kommer sikkert til å bli fler og fler løsninger i fremtiden.
   På samme måte så er det mange slags varianter av vegetarianere og veganere og vi blir stadig flere. Hvis man er glad i dyr, så vil man dem vel og velger gjerne å leve etter disse prinsippene. Mitt mål er at det skal bli enklere å velge plantebasert, det skal bli «normalisert» i samfunnet slik at man kan lettere kan ta et valg uten å føle at man ofrer noe.

 27. Caroline!

  Jeg synes det er kjempebra at du skriver om dyrevern og setter fokus på dette, men jeg føler også at det blir litt halvhjertet med tanke på de mengdene av kjøtt, egg og meieriprodukter du spiser.. At du har en kjøttfri dag i uken er også bra, men verpehøner og meierikyr har ikke et bra liv når de blir tvunget til å gi oss egg og melk, og når de ikke klarer det lenger blir de slaktet.

  Men selvfølgelig, at du gjør litt og begynner et sted er bra! Men hva med å ha en/to dager i uken helt uten animalske produkter? Med en så stor blogg som din vil dette kunne gjøre en stor forskjell! Du er en inspirasjon for mange, og det skal så lite til fra deg for å kunne redde så mange dyr

  1. Caroline

   Jeg synes på ingen måter at jeg spiser «mengder av kjøtt, egg og meieriprodukter» :/ Tipper jeg ligger på det som er gjennomsnittet, uten at jeg har noen oversikt over det. Vi forsøker å spise mest mulig plantebasert i tillegg til det kjøttet vi har til hvert måltid.

   Det er klart at vi kan gjøre mer, og kanskje øker vi innsatsen litt i fremtiden. Det er jo ikke så lenge siden vi ikke hadde noen fast kjøttfri dag.

 28. Jeg synes det er kjempefint at du skriver om dyrevern og deler slike viktige lenker på bloggen din, men det hele får en ekkel bismak, for dette handler ikke om at du har respekt for dyr og dyrevelferd, det handler utelukkende om at du er glad i hundene dine. Og det skal selvfølgelig ingen få ta fra deg, og det tror jeg oppriktig at du er. Men vær så snill å spar meg for at ikke vil at dyr skal lide når du oppfordrer til det på bloggen din og promoterer det så og si hver eneste dag. Ikke ved at du står for handlingene selv, men du betaler noen for å gjøre det for deg.
  Jeg skal ikke gå inn på debatten om mat, men jeg lurer veldig på om du har ofret en liten tanke til alle fuglene som hang oppned i kroker og ble plukket fri for fjær for å lage de dyre putene man ser bak dyrene du elsker så høyt? Er de ikke verdt noe bare fordi de ikke har glatt pels og ansett som kjæledyr? Fortjener ikke de å leve et godt liv uten å bli pint og plaget for at noen skal kunne kjøpe/få sponset luksuriøse dunputer? Hva med alle skinnskoene og -jakkene dine? Fortjente ikke de dyrene å leve? Det meste av alt skinn er produsert i Asia, der dyr ikke har noen rettigheter, og der katt og hund er det samme som gris og ku. Alt skinnet du går med kan like så godt være hund, det skrives ikke på merkelappen hvilket dyr som har mistet livet for å lage de skoene, den vesken, de hanskene. Hadde du brydd deg da? Hva med de rosa UGG-tøflene jeg akkurat skrollet meg forbi; vet du ikke man må drepe dyret og rivet av hele skinnet for å lage dem? Jeg vet at det å legge om til et vegansk kosthold krever at man ikke har på skylapper og lever i en rosa boble der alt er fint så lenge veskehunden lever et godt liv, med det er faktisk helt forkastelig hvor mye lidelse du promoterer på bloggen din, og da tenker jeg ikke bare på maten du spiser. Du reklamerer så mye for produkter som er unødvendige! Der dyr har mistet livet bare for at du skal se bra ut. De blir utnyttet for underholdning, for transport, for klær og for mat. Hvis du ikke kan kutte ut sistnevnte, så vær så snill å i hvert fall kutt ut de tre første.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *