sos mot mensensmerter

SONY DSC

I dag tenkte jeg å komme med noen tips som kanskje gjelder de fleste jenter på min alder – plager som følge av den månedlige syklusen. For det som allerede begynner å bli mange år siden, var jeg alltid utrolig plaget av mensensmerter. Ikke bare mensensmerter når det var den tiden av måneden, men også plager under eggløsningen som følgelig er rundt to uker før. Så la vi om kostholdet i 2010, og for meg ble alt en million ganger bedre så og si med en gang. Heldigvis har det holdt seg slik, men jeg synes likevel det har blitt en anelse verre igjen etter at jeg gikk gravid og mensen kom tilbake, og spesielt irriterende er dette med vann i kroppen. Jeg føler meg så utrolig oppblåst når jeg har eggløsning at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg. Og selv om det kanskje bare er jeg som ser det: hvor utrolig ubehagelig er ikke den følelsen? At buksene strammer litt ekstra og du ser stappmett ut når du egentlig er skrubbsulten? Kanskje noe av det mest irriterende med å være kvinne, spør du meg. Men etter at jeg har begynt å bli litt mer bevisst på dette, har jeg funnet ut at det er noen ting som hjelper. Og ikke bare mot oppblåsthet under eggløsning, men også mot mensensmerter. Dette har jeg skrevet litt om tidligere, men det begynner å bli noen år siden, så jeg har fått meg litt ny erfaring på veien også 🙂 

___________________________________________________________________________________________________________

1. drikk kamillete – jeg som er så glad i kaffe, er mye flinkere til å drikke te om kvelden, og en kopp med kamillete er kjempegodt før leggetid. Den virker beroligende så du automatisk blir mer avslappet. Mine favoritter er den fra Pukka eller Harney & Sons. 

2. påfør varme – har du de typiske ømme smertene i eggstokkene, hjelper en god varmeflaske som ingenting annet. Noen timer på øyet i et mørkt rom sammen med den myke dynen din, kan gjøre at du føler deg bedre. Jeg får alltid dårlig samvittighet av å sove midt på dagen, men å ligge på sofaen med varmeflaske tett inntill meg var den beste følelsen i verden den gangen jeg virkelig hadde smerter. 

3. få i deg magnesium – magnesiumtabletter får du kjøpt på apoteket, og det skal faktisk hjelpe ettersom magnesium gjør at musklene i kroppen slapper bedre av, og dermed vil det lindre mensturasjonskramper. Og visste du at det finnes magnesium i mørk sjokolade? Dermed kan du jo ta deg en knekk eller fem uten å få dårlig samvittighet 🙂 Du får i deg magnesium og får dempet cravings: vinn – vinn! Bare husk at den må være mørk, ettersom sukker kan forverre den vonde følelsen. 

te sjokolade mums

4. prat – det hjelper alltid å prate noen som forstår seg på deg. Det er ikke alltid mannfolk skjønner seg helt på den merkelig oppførselen vår, og det kan være veldig vanskelig for det motsatte kjønn å sette seg inn i hva vi gjennomgår. Så i stedet for å syte over smertene dine til den du bor sammen med, er det mye bedre å ringe en venninne. Eller mamma. Mamma hjelper alltid. Om du er så heldig å bo et steinkast unna, kan dere jo møtes for å gå en lang, lang tur også. Lite er bedre enn frisk luft og en skikkelig skravletime i perioder som dette. 

5. joggedress – kjøp gjerne en ny en så du samtidig føler deg litt fin. Det er virkelig lov nå (merk: kanskje ikke hver måned, men…) Når du ikke har lyst til å bruke trange jeans eller skjørt, slipper du i hvert fall å dra på deg den utslitte joggebuksen som kanskje er fire år gammel,  eller mer. 

6. tren – dette er faktisk ikke tull, og det er nettopp dette jeg gjør når jeg synes det er veldig vondt. Sweat that motherf***er out! Selv om det for noen kan føles håpløst å så mye som bevege seg når magen kjennes som en ballong og kroppen tung som bly, er dette til utrolig stor hjelp. For meg er løping den beste terapien, jeg får utløp for frustrasjon og svetten siler som aldri før. Og ikke minst, etter endt økt har jeg den sykeste mestringsfølelsen, humøret er utrolig mye bedre – helt sikkert på grunn av alle endorfinene – og kroppen kjennes ikke lenger like tung.

trening1-kopi kopi

8. massasje, yoga eller et varmt bad – det siste jeg vil når jeg føler meg blæh eller har vondt, er at noen skal ta på meg, men det kan jo hende at noen av dere synes det er behagelig med massasje? For meg er det mye bedre å bli strøket på armen eller leggene, da føler jeg meg som en prinsesse 🙂 Det er viktig å ikke være for stresset i pms-perioden, for stress kan også forverre alt sammen, så husk at du må puste med magen selv om du har vondt. Yoga kan være en kjempefin aktivitet akkurat i perioder som denne, det hjelper deg garantert å fokusere på riktig pusteteknikk. Prøv! Å ta et varmt bad eller å bruke en evighet i dusjen er en selvfølge når jeg har vondt. Jeg kan faktisk dusje i 20 minutter, eller bare veldig lenge. Og merkelig nok er det bare i en situasjon som denne jeg kan ha tålmodighet nok til et bad – for jeg vet at det hjelper. 

9. nattlysolje – dette var noe av det første jeg prøvde for mange år siden som hjalp meg akkurat da. Jeg bruker det ikke nå lenger, men det er i hvert fall et tips. Fåes kjøpt i kapselform på helsekosten. 

ta et bad

10. smertestillende – hjelper mot ømme eggstokker og hodepine, gjerne en kampdose, som Lars-Kristian så fint kaller det: 2 paracett og 1 ibux. Mirakelkur! 

11. la humøret være dårlig- dersom ingenting i hele verden skulle hjelpe, er det ok å føle seg skikkelig dritt. Det er også helt ok å være litt sint på samboeren sin, som tross alt slipper alle disse plagene. Heldigvis er det over i løpet av en ukes tid, så det eneste du kan og bør gjøre, er å tenke fremover. 

12. oppblåst – når det gjelder det å være oppblåst, kan det å redusere saltinntaket hjelpe veldig. Drikk gjerne mer vann enn vanlig og som nevnt tidligere, skal magnesium hjelpe her også 🙂 

___________________________________________________________________________________________________________

Del gjerne om du har flere tips! Let’s fight this together! Haha 🙂 Nei, seriøst. 

136 kommentarer

 1. Det er ikke lurt å kombinere Ibux og Paracet. Hilsen «gammel» sykepleier.

  1. Rebekka

   Tvert imot…. Hilsen «ny» lege

  2. Det lar seg fint kombinere ! Det er ibux og feks naproxen som ikke bør kombineres

 2. Nattlysolje er fin å bruke for kviner,den er fin for huden og det hormonelle bla pms. Når det gjelder magnesiums tilskudd er det stor forskjell på produktene,noen typer magnesium tilskudd er bare avføringsmiddel.Altså noen typer magnesium tar kroppen det ikke opp.Det beste tilskuddet er magnesium citrate feks gir Shift magnesium som er trefasa (helsekost)veldig godt opptak i kroppen.Mange vil derfor kanskje ikke merke bedring av tilskuddet om de kjøper et dårlig produkt,og det er jo synd.Vi har gode tilskudd og dårlige,sånn er det bare.Viktig å sette seg inn i når man tar tilskudd.Magnesium bør heller ikke tas sammen med olje/fett da det binder seg til fettet og går rett ut igjen.
  Ofte kan man øke dosen litt også,eneste bivirkning om man tar for mye er løs mage,da vet man at man bør minske dosen.

 3. Hei Caroline! Ville bare gi deg litt ekstra kudos, synes du virkelig er på topp med bloggingen i det siste. Mange varierte og fine innlegg, og fine illustrasjonsbilder. Ekstra gøy å lese bloggen din om dagen 🙂

  1. Caroline

   Åååh 😀 Slike tilbakemeldinger er virkelig hyggelig å få <3

 4. PS: Det badet ditt er jo helt nydelig.

 5. Takk for gode tips 🙂

  Jeg er 5 dager unna termin nå og gruer meg til å få mensen igjen. Har vært så deilig å gå 9 mnd. uten! Haha!

  Selv synes jeg at p-piller hjalp meg med tanke på menssmertene. Men så er det alle ulempene som følger med p-pillen og, da… Skal ikke være greit.

 6. Thankyouthankyou! Dette innlegget kom med perfekt timing! 😀

 7. Naproxen tabletter reseptfritt på apoteket gjør underverker hvis de tas med en gang smertene begynner.

 8. Christine

  Sleit skikkelig med menssmerter helt til jeg begynte på p-pilla,da roet det seg heldigvis ned. Men i fjor opplevde jeg å få smertene tilbake,og da viste det seg at jeg måtte bytte piller. Det kan også være et tips,man bør kontakte legen sin og kanskje prøve noe nytt. Funka som bare det for meg. Da jeg var yngre hadde jeg så utrolig sterke smerter at jeg fikk feber. Husker jeg lå innpakket i pledd på hytta på sommeren og frøys,ikke noe særlig. Synes det var mindre vondt å føde.

 9. Så fine tips! Gruer meg alltid til denne delen av måneden, men med gode tips tror jeg det blir bedre! Tusen takk<33
  Du har ellers en fantastisk inspirende blogg som jeg følger fast hver dag:)

 10. Kan du ikke lage en video? Og vise hvilken rekkefølge og hvordan du gjør bevegelsene!?

 11. pauline

  Kan du skriva om hur man ska hantera uppblåst mage, Caroline? Det hade varit jätte snällt.

 12. Dette innlegget kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt,har vært håpløs i formen i hele dag.Takk!Hva er nattlysolje og hvordan brukes den?
  Jeg kan tipse om å bruke ingefærkompresser i korsryggen dersom man sliter med smerter rundt eggløsning grunnet sammenvoksninger/arrvev rundt eggstokkene,som f.eks. man kan få etter graviditet og keisersnitt eller andre operasjoner.Dette må ikke gjøres når du har mensen eller er gravid,men imellom menstruasjonen. Dette fordi behandlingen øker blodsirkulasjonen i området. Derfor løses også arrvevet opp og man får mindre smerter.Kok opp vann med ingefær,få noen til å hjelpe deg og legge klut med den holdbare ingefærvannet i korsryggen.Det skal være så varmt som du klarer.Kluten dyppes i vannet igjen når den er blitt lunken og legge på på nytt og på nytt i en halv times tid.God kveld videre!:)

 13. Polina Siguina

  Jeg har gått på hormonell prevensjon nesten hele mitt ungdoms og voksenliv, det er nok det beste mot mensensmerter da du ikke har mensen like ofte som vanlig. Etter graviditeten når mensen kom tilbake var det helt forferdelig mye verre enn noensinne tidligere for min del, så hormonell spiral ble redningen! Så fantastisk å slippe å ta en p-pille hver dag!

 14. Jeg tok en operasjon for noen år siden, og i stedet for resept på sterkere smertestillende, ga legen beskjed om at Ibux og Paracet skulle tas sammen. Ellers er magnesium et supert tips 😀

 15. Charlotte

  Har nå scannet gjennom alle kommentarene på dette tidspunktet og har funnet mye nytt, både i kommentarfeltet og i innlegget som jeg ikke hadde peiling på før! Håper mine smertedager er over 😀
  Veldig bra at du legger ut slike innlegg Caroline! Vi finner hjelp i hverandre, selv om noen er mer kritisk enn andre..

  1. Caroline

   Håper du finner noe 🙂

 16. Magnhild Kar

  Hei, det er helt greit å anbefale smertestillende mot mensplager, men siden du ikke er helsepersonell bør du unngå å gi doseringsforslag. Til alle som ikke er helsepersonell: snakk med helsepersonell (som leger eller farmasøyter) før du evt. forsøker doseringen Caroline foreslår!

  Det generelle rådet er nemlig å først forsøke paracetamol (uten resept: 500 mg (= 1 tablett) 3 ganger i døgnet, har du behov for større dose; snakk med legen din og få resept). Hvis denne dosen paracetamol ikke gir nok smertelindrende effekt, kan det kombineres med ibuprofen for en begrenset tillegsseffekt. Ibux selges reseptfritt i dagligvarehandel i 200 mg (det er nok her «rådet» «1 paracet og 2 ibux» kommer fra). Alternativet ved menssmerter, som flere kommenterer, er naproksen, som bare selges på apotek. MERK at alle medisiner bør brukes i minste effektive dose!

  MERK også at NSAIDs (ibuprofen og naproksen) bør brukes med forsiktighet hos de som har astma, er i risikosonen for å få magesår og bruker bestemte medikamenter og skal unngås av gravide. Hvis man er i risikosonen for hjertesykdom, har nyresvikt, hjertesvikt, tidligere har hatt magesår, eller en rekke andre medisinske tilstander/sykdommer må legen gjøre en helhetlig vurdering om NSAIDs er hensiktsmessig. Hvis du bruker andre medisiner: spør legen eller farmasøyten på apoteket om du kan kombinere med NSAIDs.

 17. Sunniva

  Fint innlegg, men du går gjentatte ganger ut ifra at alle leserne dine lever i samboerskap med noen av det motsatte kjønn. Vi er flere som lever i forhold med noen av det samme kjønn, og vi setter også veldig stor pris på å bli inkludert 🙂

  1. Caroline

   Beklager, skal tenke på dere også 😉

 18. Heldige dere er som kan holde dere til bare Ibux, Paracet eller Naproxen;-)
  Her hjemme går det i Paralgin Forte og Ibux 3 dager i strekk;-) hadde mest sannsynlig liggi svimt av i ei grøft uten. Her er ingen endometriose årsaken, bare en uheldig periode med å finne riktig prevensjon som har forårsaket tornado i livmor og eggstokker:-) er jeg heldig blir det mildere når jeg har fått barn.
  Oppvarmet hveterispute, varmeflaske, pysj, god snacks og te under ei varm dyne er mine råd:-) og netflix på tv;-)

 19. På mange måter, så synes jeg det kan virke litt som at du har endometriose etter hva du beskriver. Jeg fikk et mye bedre liv etter at jeg la om til endometriosekosthold. Det likner jo på lavkarbo på mange måter, men er enda litt strengere.

  Jeg kuttet alt av tilsatt sukker, rødt kjøtt, gluten, melkeprodukter, kaffe og alkohol og valgte økologisk så sant det var muligheter for det. Det funket bra for meg, og jeg hører flere jenter som sier det samme som har endometriose. Endometriose er en tilstand (ikke sykdom/diagnose) som hos de aller fleste aldri blir oppdaget. Det blir stort sett kun oppdaget i de tilfellene hvor endometriosen gjør at man har problemer med å bli gravid eller at smertene er svært alvorlige. Jeg hadde aldri visst om at jeg hadde det, om ikke det var for at jeg måtte slite veldig med å bli gravid. Men man kan helt fint bli gravid selv om man har endometriose også. Jeg ble gravid etter en stund på endometriosekostholdet

 20. AMEN! du reddet dagen min ! 😀

 21. Jeg googlet og fant frem ditt innlegg. Jeg skal prøve ut de tipsene 🙂 Jeg var en av de som lå fosterstilling og spydde pga smertene! Jeg har prøvd mye rart. Akupunktur funket ikke, heller ikke ibux og paracet. Jeg fikk tramadol med min lege og det er endelig noe som funker! Men skulle helst ha sluppet å ta sterke smertestillende. Så nå må jeg prøve meg frem 🙂 Tusen takk for tipsene!

 22. Hei
  Jeg har mensen akuratt nå og lurer på om det hjelper og bare være inne
  Pliss svar

 23. Tusen takk, det hjalp veldig mye

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *