oppskrift-onsdag: falafel

IMG_3465

Vi har alltid noen kjøttfrie dager per uke, og de gangene vi er lei av fiskemat, prøver jeg å finne på litt andre ting, som supper, nøttestek, salater med ost og nøtter eller falafel, som i går! Det er utrolig godt, og ikke minst lettvint. Her kommer oppskriften. 

___________________________________________________________________________________________________________

falafel med tzatziki og grillede grønnsaker til 2 

♥ 6 dl. kikerter ♥ 1/2 gul løk ♥ 1 ts. spiskummen ♥ 1/2 ts. kardemomme 1/2 ts. paprikapulver ♥ 1/2 ts. chilipulver ♥ 1 ts. tørket koriander ♥ 4 fedd hvitløk ♥ salt og pepper ♥ 3 gulrøtter ♥ kålrot 

IMG_3394_1

___________________________________________________________________________________________________________

slik gjør du 

Hell av vannet på kikertene, jeg fortrekker eldorado sine, de er myke og fine. Hakk opp løken. Bruk en kjøkkenmaskin og ha alle ingrediensene oppi. Kvern godt til blandingen er jevn og fin. Du kan godt spe på med litt mandelmel eller for eksempel kikertmel dersom du synes deigen blir for løs, men dersom du lar kikertene renne av seg, skal ikke dette skje. Smak gjerne til med salt og pepper underveis.  

IMG_3400

Skjær gulrøtter og kålrot opp i staver, mengde kan du tilpasse selv. Ha litt olje i en ildfast form og krydre med salt og pepper. Dette skal stå i ovnen på 250 grader, tiden varierer etter hvor godt stekt du vil ha dem, men de bør stå i ca. 20 minutter. 

IMG_3404IMG_3411

Mot slutten av steketiden kan du steke falaflene og lage tzatzikien. Forme boller av falafeldeigen og stek dem i varm panne i godt med smør. De skal bli lett brune. Press dem gjerne litt ned når du steker dem, de trenger ikke å være helt runde. 

IMG_3462

___________________________________________________________________________________________________________

tzatziki 

Tzatziki lager du ved å skrelle en hel agurk og hakke den opp i små terninger. Jeg pleier alltid å ha disse terningene over i et kaffefilter i en kopp, og strø godt med salt over slik at det meste av vannet kan renne av. 

La agurkbitene ligge slik en god stund. Deretter tilsetter du agurkbitene til ca. 3 dl. gresk yoghurt, 3 fedd hvitløk som du knuser med en hvitløkspresse eller finhakker selv, og godt med salt. Bland sammen, så er tzatzikien ferdig. Skal du bruke en annen yoghurt enn gresk, anbefaler jeg å behandle yoghurten på samme måte som agurken, da annen yoghurt ofte har mye vann. Det er ikke godt med vannete tzatziki. 

IMG_3475

Server gjerne sammen med cherrytomater 🙂 Håper det smaker! 

211 kommentarer

  1. Dette har vi til middag i dag- SÅ godt! Tusen takk for oppskrift!:):)

  2. Hei Caroline.

    Veldig god falafeloppskrift! DU er kul, ingen protest.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *