gi din stemme til dyrene

Verden kan være så vakker og jeg er så glad for å være her med alt det fantastiske som er skapt, både av oss, men også for oss. Jeg synes det er fascinerende at så mange mennesker lever side om side uten å krangle, at vi finner lykke hos hverandre og at vi har det fint sammen. Så hvordan kan et sted som er så fint for noen, være så fælt for andre? Hvorfor er noen født til elendighet mens andre er lykkelige store deler av livet? Det er så mye som skjer på denne jorda som jeg ikke klarer å forstå, ubegripelige ting som gjør at jeg bare vil skrike og lukke øynene. Men jeg klarer ikke å si noe og jeg vil ikke se. Og jeg er ikke stum eller blind fordi jeg ikke bryr meg, fordi jeg ikke leser nyheter eller fordi jeg ikke følger med og interesserer meg for hva som skjer rundt oss. Jeg hater det som skjer, og når jeg innser at det er umulig å overse, blir jeg så ubeskrivelig lei meg. Jeg blir så frustrert. Jeg kan ha en klump i halsen i flere dager og plutselig renner det over. Jeg gråter for alt det vonde og fordi jeg er redd for hvor verden skal ta veien. Jeg gråter fordi jeg ikke kan gjøre noe. Lille meg, i lille, store Norge kan ikke gjøre noe, for jeg er her og de er der. De var der. 

___________________________________________________________________________________________________________

IMG_2603

Denne følelsen er fryktelig vond, og derfor har jeg lyst til å handle når jeg først føler at jeg kan. Jeg vil bruke min stemme på det som kan utgjøre en forskjell, og i dag ønsker jeg å gi min stemme til dyrene. Dyr er noe av det vakreste i denne verden og min hjertesak har lenge vært å forby pelsyroppdrett i dette landet. For meg er pelsdyrnæringen en del av ondskapen, og for meg er det uforståelig at noen ønsker å støtte dette. Argumenter om å holde varmen på kalde vinterdager kjøper jeg ikke. Vi har så mange andre løsninger til varme plagg, så hvorfor er det nødvendig med pels? Jeg forstår det ikke, og uansett hva argumentasjonen er eller skulle være, klarer jeg ikke å respektere det og jeg ønsker at det skal ta slutt. 

lykke

Dyrene har ingen stemme, de kan ikke si stopp eller fortelle at nok er nok. Hvert år lever rundt 800. 000 mink og rev i trange nettingbur. De kan ikke si at de har det vondt når de blir sperret inne, de kan ikke fortelle hvor livredde de er når de ikke forstår hva som skal skje eller hvorfor de ikke får leve lenger. Og hvorfor skjer det? Fordi enkelte mennesker ønsker å smykke seg med døde dyr? Hva er pelsdyrnæringen godt for? 

Norge kan snart gå inn i historien som ett av flere land til å forby organisert mishandling av pelsdyr, og næringen kan bli avviklet. NÅ er det viktigere enn noen gang at politikerne får føle det sterke engasjementet som finnes, at de forstår at det er mange av oss som bryr seg. Vær så snill å signere  dette oppropet, si NEI til pelsdyroppdrett og gi dyrene en stemme ♥ 

320 kommentarer

 1. Jeg er så enig med deg, tusen takk for at du skrev noe om dette 🙂 🙂 Blir så provosert, vi er jo så heldige som har disse flotte dyrene <3

 2. Jeg arvet min pels etter mamma som døde for noen år siden. Den holder meg veldig god og varm og jeg har ikke råd til noen ny jakke. Dyret er dødt og det kan jeg ikke gjøre noe med. Det som har skjedd har skjedd. Jeg synes det er bedre å bruke den, enn å kaste den på dyngen. Det er i hvert fall dårlig gjort ovenfor dyret. Når det er sagt, må bare si at jeg er enig at dyrene ikke skal lide i små bur.

 3. Hva med å gi en stemme til det ufødte barn? De kan skrike så mye de vil, men ingen hører dem! Vi hører om fryktelige skoleskytinger, men hva med alle de små forsvarsløse barna som blir drept i Norge hvert år???!!!

  1. Enig med deg, det er så grusomt. Abortsaken er min hjertesak, det smerter meg så langt inn i hjertet at det er umulig å forklare. Verden gjør alt for å redde en liten reveunge eller en strandet hval, mens sine egne uskyldige barn, de aller mest uskyldige, de aller aller minste, de ufødte, de som virkelig kunne trengt beskyttelse, bryr den seg ikke om. Kaldt.

   1. aleksandra

    Uansett hvilken mening du har om abort er det dessverre slik at det er et individuelt valg. Du kan ikke tvinge en kvinne til å bære frem et barn hun ikke ønsker. Det er å forgripe seg på andres kropp og valgfrihet. Dette er ikke et argument for abort. Poenget er at det er vanskelig å kjempe abortsaken fordi alle har rett til å bestemme over egen kropp.
    Forøvrig syns jeg det er veldig trist at du mener at å bry seg om utrydningstruet hval eller mishandlende rever er «kaldt». Det er kaldt å ikke bry som om noe i det hele tatt.

   2. Du misforsto meg, jeg mente såklart ikke at det å redde hvaler og reveunger er kaldt. Men det er i hvert fall tegn på et ganske, om ikke kaldt, så i hvertfall et ganske bakvendt og skrudd samfunn når bittesmå barn blir tatt ad dage i mors mage hver dag- i all stillhet, uten protester (ingen hører de fortvilte ropene om å få leve, fordi de små har ingen stemme), mens menneskene er opptatt av å redde hvaler som har strandet.

    Hvis du fant en bitteliten uferdig, pjuskete spurveunge som var falt ut av redet, ville du ikke forsøkt å redde den?
    Når ble en bitteliten uferdig menneskebaby mindre verdt enn en spurv?

   3. Tina A

    Har det falt dere inn at abort kan være å redde hun som er gravid? Og at aborten kan være det hun tenker er til det beste for det som kunne ha blitt et barn? For øvrig kommer aleksandra med gode poeng.

  2. mestmamma

   Enig!

 4. Tviler ikke på at du er engasjert, men hva med å kutte litt ned på all reisingen? Fly feks, forurenser veldig, og det vil på sikt gå ut over både mennesker og dyr på jorden. Du har jo flydd to ganger siste mnd….og begge deler var fornøyelser. Videre er du jo i Oslo heeeele tiden, så hva med å benytte kollektivtransport? Mulig du gjør det, men på bloggen virker det som du kjører mye…. Bare et tankekors altså…. Pelsdyroppdrett er fyfy, men global oppvarming vil gå it over HELE kloden, og der kan vi alle som en gjøre en forskjell ved å ta bevisste valg i hverdagen!!!

 5. Utrolig bra skrevet Caroline:) tommel opp for deg, å at du dedikere et helt innlegg til denne viktige saken. Stor klem

 6. Hei!

  Jeg er forsåvidt enig med deg. Men hva skjer hvis vi stopper med pelsdyr? Norge kommer mest sannsynlig til å importere desto større mengder pels fra andre land hvor nivået på dyrevelferd ikke er på langt nær det vi har i Norge. Jeg er opptatt av at Norge skal være et selvstendig land meg egne ressurser og står sterkt for at pelsdyrnæringen heller skal forbedres fremfor å forsvinne. Ellers er jeg redd vi heller gjør det enda værre for flere dyr.
  Veldig interessert i å høre hva andre mener?

  Mvh. Helene.

  1. Pelsdyrnæringa er mer el mindre en ren eksportnæring til Kina og Russland. Det kraftigste signalet vi kan gi verden er å avvikle den grusomme næringa. Samtidig må en fortsette med holdningsarbeid globalt for å rette fokus på dyrevelferd.

  2. Helt enig! Endelig noen som er fornuftige. Pelsen vil ikke forsvinne selv om vi slutter å produsere den her tillands. Er det ikke bedre at norske bønder produserer pelsen, enn at vi skal importere fra andre land?

 7. tommel opp!

 8. Endelig setter du fokus på det…. Vil ikke påstå det er din «hjertesak» før du virkelig har kjempet for det, men dette er en braaa start! 🙂 Har du skinnvesker?

 9. Dina vovvar är sååå söta! Bloggkändisar 😀

 10. Jeg er fast leser av bloggen og er innom hver dag. Du med en av Norges største blogger har stor påvirkningskraft, og jeg syns det er kjempebra at du skriver om et så samfunnsviktig tema. I dag er jeg stolt leser av bloggen.

 11. TAKK for dette innlegget, det er så viktige at de «riktige» folka står opp mot pels. Jeg vil tro at dette innlegget også får samlet mange underskrifter fra jenter og kvinner som kanskje ikke i utgangspunktet er så veldig engasjert i politiske saker, men som kanskje nå fikk øynene opp for dette. Jeg har stor respekt for at du ikke bruker bloggen din som en kanal for dine personlige politiske meninger, det gjør også slagkraften så mye større når du først tar bladet fra munnen med et så godt og ærlig innlegg. Man kan ikke hjelpe alle men man kan hjelpe noen. Ønsker deg en fin juletid 🙂

 12. Synes det er utrolig flott at du tar opp dette! Det er så sant det du skriver!

  Du som stor blogger har makt, og jeg syns det er fantastisk at du tar dette opp, og får flere til å engasjere seg i dette.

  Stå på, Caroline!

 13. Fantastisk Caroline!!!

 14. Ragnhild

  Fantastisk at du, Caroline som kan nå ut til så mange benytter muligheten til å gi dyrene en stemme! Er så ufattelig enig i det du skriver! Tusen takk <3

 15. Du er så god du, Caroline. Føler det akkurat som deg. Tror vi to er ganske like når det gjelder å ha empati for alt som lever. <3 Stor klem og tusen takk for innlegget! Jeg er rørt. 🙂

 16. Elisabeth

  Dette er ikke for å være frekk eller noe. Jeg er helt enig med deg, pelsdyroppdrett er forferdelig. Å skulle kle seg med andres pels blir for meg helt feil. MEN, det virker som om vi nordmenn har glemt at kjøtt/fugl vi spiser i store mengder faktisk blir slaktet ned i millionvis i verden for at vi skal meske oss med det. Kyllinger blir sent på samlebånd, får støt i hodet og sendes videre døde og uskyldige. Kuer blir hengt opp ned og kuttet av strupen på i levende tilstand. Dyr går oppå hverandre i båser, skitne og syke med åpne sår. Er det et verdig liv? Nå sier jeg ikke at dette er hvordan Norge praktiserer slakting, men jeg har sett nok av dokumentarer om hvordan dyr blir behandlet. Er dette rett? Vi har god grunn til å kritisere pelsdyrnæringen. For den er forferdelig. Men er det likevel greit å slakte dyr for at magen vår skal bli mett? Jeg mener dette er vel så viktig å belyse. Å etter jeg startet med et plantebasert kosthold (der jeg utelater alt som kommer fra dyr), og opplever hvor mye friskere og sunnere jeg blir av dette, er jeg enda mer sikker på at dette er helt feil og totalt etisk ukorrekt. Jeg håper verden vil våkne opp en dag, å forstå at måten vi behandler dyr i verden i dag er rett å slett grusom.

  1. Det rare er jo at de som slutter spise kjøtt er de som blir sett på som rare når det er de som gjør det rette dvs at noen skal dø for noen skal bli mett er jo helt absurd ! Flere burde slutte kritisere de som er vegetarienere er trossalt de som velger ikke ta liv ,de som er heltene ikke kjøttetere !sier seg selv hvor fucked up verden er når de som prøver gjøre noe er de som blir uglesett.som om det er feil å spare liv.

   1. Elisabeth

    Helt enig, Eliza. Mye dobbeltmoral som er ute å går. Man skal være så flink å ikke bruke pels, og støtter nedleggelse av pelsdyrnæringen. Men så bruker man kanskje heller skinn og/eller spiser kjøtt og fisk. Dette stemmer ikke i mitt hode!

  2. Og selvom mange av de verste bildene vi har sett fra slakterier ikke så ofte blir praktisert på samme måte, så må vi vel alle sammen være enige om et par ting; de har ikke verdige liv. Når du vandrer inn på en bondegård er det første som slår deg lukten av avføring og urin. De bor i små båser, som regel adskilt fra sine barn.
   Også kan det være greit å spørre seg om det virkelig finnes en human måte å drepe noen på? Hvorfor skal vi alltid lete etter den «riktigste» måten å gjøre noe galt på?

  3. Og selvom mange av de verste bildene vi har sett fra slakterier ikke så ofte blir praktisert på samme måte, så må vi vel alle sammen være enige om et par ting; de har ikke verdige liv. Når du vandrer inn på en bondegård er det første som slår deg lukten av avføring og urin. De bor i små båser, som regel adskilt fra sine barn.
   Også kan det være greit å spørre seg om det virkelig finnes en human måte å drepe noen på? Hvorfor skal vi alltid lete etter den «riktigste» måten å gjøre noe galt på?

 17. supermamma

  Så enig med deg.Får bare lyst til å gråte når jeg tenker på hvordan de har det.Veldig bra skrevet .

 18. Flott Caroline!

 19. Fint innlegg Caroline, og jeg er helt enig med deg, på alle punkter. Det er grusomt alt som skjer rundt om i verden, og jeg måtte gråte en skvett jeg og. Barna og dyrene er så uskyldige, uten en stemme. De må beskyttes. God jul til deg og familien din, og en god juleklem fra min datter på 3 år, som snart skal bli storesøster, til din vakre Nelia <3 Ingenting er mer dyrebart en barna våre 🙂

 20. Tusen takk for at du deler dette!!

 21. Hva slags pels bruker du selv på votter, tøfler og hetter?

  1. Ikke pels fra burdyr, i hvert fall. Hun er nøye med dyretesting når det gjelder kosmetikk også.

   1. Caroline

    Bruker fuskepels 🙂

 22. Flott Caroline 🙂 er helt enig med deg. Vi trenger ikke pelsdyrnæring i Norge.

 23. Veldig bra innlegg, du har sjangsen til å nå ut til mange!
  Selvfølgelig signert!

  <3

 24. Så bra at du bruker bloggen til dette! Du når ut til så mange mennesker og dette er en viktig sak. Kos deg i København

 25. AMEN! Jeg er så enig så enig! Forkjemperne mener at vi bruker skinn i sko og vesker, men det er stort sett produkter etter nyttedyr som er brukt i matproduksjon. Jeg spiser kjøtt, så ja jeg vet jo at stakkars lam og griser m.m blir slaktet. Men mat trenger vi, det vi ikke trenger er et dødt dyr å kle oss opp i!
  Pelsdyrnæringen blir nok dessverre ikke avviklet med det første ser det ut som, men at du kjære Caroline er en forkjemper hjelper på. Du når ut til tusenvis av mennesker hver dag. Stå på!!!!
  Jeg ønsker deg en fredfull jul for både to og firbeinte:-)

  1. «mat trenger vi» ?? så du spiser ingenting annent enn kjøtt du da? det er faktisk *kremtkremt* fullt mulig å overleve uten kjøtt

   1. Kristin

    Nei Lilly, jeg spiser INGENTING annet enn kjøtt jeg!!! Herregud da mennesket, det må da gå an å bruke toppetasjen innimellom!! Men du er vel et av disse nett-trolla som bare MÅ vri og snu på alt! Get a life!!

 26. Hei,Caroline.
  Jeg må få kommentere dette innlegget noe…grunnen til at folk er i mot pelsnæringen er at man ser dyr i bur.og med dokumentaren fra NRK hjelper det ikke.men nå er det en gang slik at langt i fra alle driver slik det er vist.denne næringen bli på lik linje sjekket av Mattilsynet og veterinærer.dokumentaren er veldig klipt og ut fra sammenheng.disse dyrene er avlet i flere generasjoner til å bli burdyr,akkurat på samme vis som kuer en gang var ville som nå går i bringer eller står bundet mesteparten av sitt liv….men biff spiser jo folk og ingen spør hvilket liv den oksen eller den kua har hatt…og jeg har jo lagt merke til mye av det fine ullundertøyet du bruker…vet at flere av de merkene er av ren merinoull…ta en titt på videoen om klipping av merinosauer i Australia….flere av sauene overlever ikke engang klippingen for de blir banket ihjel av de som klipper….kun for å kunne produsere disse plagene. Det jeg vil frem til er at man kan ikke stole blindt på det som vises på media…en må vite litt hvordan ting fungerer og henger sammen.hvorfor kan jeg kommentere dette? Fordi jeg selv driver i landbruket og vet at hvis noen hadde kommet å smugfilmet og klipt og limt så ville de fleste som driver dyreproduksjon i Norge bli tatt for dyremishandling.sier ikke at det ikke skjer ,men en rev eller mink som ikke hadde hatt det bra ville ikke hatt en fin nok pels til å kunne blitt ett plagg!!
  Jeg digger deg,Caroline og tro meg jeg kjemper for dyrs rettigheter,men du skal vite hva du snakker om:-)

  1. Man trenger jo ikke å vite noe mer enn at dyr holdes i bur. Det er og blir feil, og nå viser jo tester at selv om mink og rev er blitt tvangstemmet de siste ti årene, så er de fortsatt ikke tamme dyr. Altså, er de ville dyr som egentlig trenger kvadratkilometre å utfolde seg på, men som holdes i bur. Sår eller ei, mishandling, eller ikke – det er feil.

 27. Hei,Caroline.
  Jeg må få kommentere dette innlegget noe…grunnen til at folk er i mot pelsnæringen er at man ser dyr i bur.og med dokumentaren fra NRK hjelper det ikke.men nå er det en gang slik at langt i fra alle driver slik det er vist.denne næringen bli på lik linje sjekket av Mattilsynet og veterinærer.dokumentaren er veldig klipt og ut fra sammenheng.disse dyrene er avlet i flere generasjoner til å bli burdyr,akkurat på samme vis som kuer en gang var ville som nå går i bringer eller står bundet mesteparten av sitt liv….men biff spiser jo folk og ingen spør hvilket liv den oksen eller den kua har hatt…og jeg har jo lagt merke til mye av det fine ullundertøyet du bruker…vet at flere av de merkene er av ren merinoull…ta en titt på videoen om klipping av merinosauer i Australia….flere av sauene overlever ikke engang klippingen for de blir banket ihjel av de som klipper….kun for å kunne produsere disse plagene. Det jeg vil frem til er at man kan ikke stole blindt på det som vises på media…en må vite litt hvordan ting fungerer og henger sammen.hvorfor kan jeg kommentere dette? Fordi jeg selv driver i landbruket og vet at hvis noen hadde kommet å smugfilmet og klipt og limt så ville de fleste som driver dyreproduksjon i Norge bli tatt for dyremishandling.sier ikke at det ikke skjer ,men en rev eller mink som ikke hadde hatt det bra ville ikke hatt en fin nok pels til å kunne blitt ett plagg!!
  Jeg digger deg,Caroline og tro meg jeg kjemper for dyrs rettigheter,men du skal vite hva du snakker om:-)

  1. aleksandra

   Du skal også vite hva du snakker om:
   – mattilsynet var rystet over forholdene, tydeligvis driver flere slik uten at mattilsynet hadde mulighet for å kontrollere for dette
   – bøndene regelmessig lurte mattilsynet ved å ikke følge rutinene, fylle inn skjemaer uten å utføre det praktiske osv.
   – disse dyrene er domestifisert i langt mindre tid enn f.eks. ku som du nevner her
   – 60% av dyrene er ikke tamme
   – det er forskjell på matproduksjon og «pynt»produksjon
   – at noen klipper sauer på en forferdelig måte i Australia er ikke en grunn til at vi skal opprettholde en næring som vi ikke trenger i Norge
   Dette kommenterer jeg fordi jeg har vokst opp på en gård og har god kjennskap til dyrehold.
   Alle punktene over kan du søke opp kilder på.

 28. Det varmer hjertet mitt at du skriver dette! <3 Takk for at du støtter dyrene og hjelper til å få flere underskrifter!

 29. Marit Nilsen

  Takk for at du setter fokus på dette, Caroline <3 Viktigste og beste innlegget jeg har lest 🙂

 30. Hei,

  Jeg skjønner at folk er i mot pelsnæringen. Men det jeg ikke skjønner er når man har kleskapet fylt med klær som mest sannsynligvis er sydd av barnehender. Disse klærne reklamerer man for og fronter!!

  Kan man ikke bry seg om barn og deres rettigheter før dyr?
  Eller er det fordi det nå er ‘in’/innafor å være mot pels??

  Man fronter dyreplageri og mishandling av dyr, men hva med de barna som blir mishandlet. Dette skjer også her i Norge, i nabobygda, ja til og med kanskje i nabohuset!!

  Jeg er også mot dyreplageri, men blir så skuffet over folk som heller fronter det enn å heller prøve å se hva som skjer med barn.

  1. Herregud klarer ikke denne typen mennesker

  2. Det går fint an å engasjere seg for flere saker. Det ene utelukker ikke det andre. Hvorfor må man komme med sånne kommentarer når noen snakker om en sak? Det er da nok av fokus på barn og andre saker og.

  3. Jeg blir så oppgitt av folk som deg som er så svart/hvit. Man kan faktisk bry seg om dyrevelferd OG barn. Det er helt sant, det går an å bry seg om flere ting samtidig.

   1. Marit Nilsen

    Takk, Lisbeth! Du sa det!

    …og Kristin: «in» å være imot pels? At det går an å si det er jo latterlig…

   2. Bra skrevet Lisbeth

  4. Må man velge en sak da..?Kan man ikke bry seg om flere?

   Have mener du caroline kan gjøre med barn som blir mishandlet? Her kan hun i det minste få folk til signere. Synes det er bra at hun tar opp dette jeg!

  5. syns det er dårlig av deg å si at du blir skuffet over folk som heller fronter det.. skal jeg da komme å si at jeg blir skuffet over at du bryr deg om det med barn når det skjer så mye grusomt i russland? du kan ikke tenke sånn. «You pick your own battles» som det så fint heter, man kan ikke bry seg og redde alle alene.

 31. seriøst, du e jo full i pels og skinn kvinne! du e så sjukt motsiganes! provosert

 32. Tusen takk for at du skrev dette innlegget! 🙂

 33. Mina Grepp

  Hei Caroline!
  Jeg ser at du har et innlegg om pelsdyrnæringen. Superbra at du er et godt forbilde!!

  Jeg vil bare komme med et foslag til en shoutout, for et veldedig formål for dyr som ikke lenger har en familie. Hill’s Pet Nutrition Norge har på sin facebookside annonsert med en link der man kan gratis donere en fôrskål til FOD(Foreningen for omplassering av dyr (FOD OSLO) ). Det er en kampanje de har før jul, men målet på 400kg er ikke nådd. Det eneste man gjør er å laste opp et bilde av en hund eller katt.
  Håper virkelig du kan hjelpe slik at også hjemløse dyr får en fin jul.
  Denne meldingen trenger ikke å vises offentilig.

  Facebooksiden: https://www.facebook.com/HillsPetNutritionNorge?fref=ts
  Donasjonssiden: https://www.facebook.com/HillsPetNutritionNorge?sk=app_460944317365011&v=1418990488

 34. Polina Siguina

  Takk Caroline for at du skriver dette! Din stemme er viktig. 🙂

 35. Signert!! Så flott at du engasjerer deg Caroline!

 36. Herlig bilde av Ronaldo! Den tungen! <3
  Takk for at du setter fokus på en så viktig sak! Blir helt kvalm av å tenke på dyr som lider…

 37. veldig fint skrevet Caroline. Det gjør vondt i meg å lese det, for dyrenes skull, men viktig å lese å skrive om det. Håper innerlig at det blir forbudt, helst igår, å drive med dyremisshandlinng.

 38. Cathrine.

  Jo, eg les argumenta mot, og er forsåvidt einig. MEN det er utruleg nativt å tru at gris og høns på dei største bruka har betre forhold enn det pelsdyra har. For dei har det like ille, om ikkje verre. Ein gris ser like sjeldan sola som minken gjer i løpet av sitt korte liv, og kyllingen blir hakka ihjel av sine eigne, dersom han er så heldig at han er «frittgåande». Så.. vel. Nei til alt eller nei til ingenting.

  1. Ingen sier at grisen har det bedre! Er det så vanskelig å ta en sak av gangen? Det hjelper ingen av dyrene hvis man skal bruke den ene lidelsen av gangen!! Pelsdyrene må få friheten sin. Folk jobber for grisene kyllingene etc og etc. Ting tar tid og man må jobbe seg igjennom en og en sak av gangen!

   1. Enig med Linn, + at uansett om man er veggis eller ikke, det er vanskelig å argumentere mot at mat har større nytteverdi enn pels.

 39. Unnskyld meg. Det er flott at du engasjerer deg, men HALLO! Du eier jo fantastiske mengder med skinnvesker…! Det blir skrekkelig dobbeltmoralsk å da skrive et slikt innlegg! Jeg er helt enig i at pelsdyrnæringen er grusom, men hele oppdrettet av dyr KUN for at vi skal kunne smykke oss med dem på en eller annen måte, er skrekkelig kvalm. Og du bidrar jo ytterligere til å opprettholde næringen ved at du daglig legger ut antrekksbilder hvor du «reklamerer» med de dyre skinnveskene dine. Hvor mange tror du har blitt påvirket av det, og gått ut å kjøpt samme veska? Du kan gjøre en forskjell ved at du slutter å kjøpe skinnprodukter i det hele tatt.

  Kjenner jeg blir provosert av dette.

  1. Khleo; mesteparten av veskene som blir produsert er av skinn fra storfe eller geit, altså ting vi spiser. Da syns jeg det er helt greit å bruke det skinnet til å lage vesker. Pelsdyrnæringen derimot lager pelsprodukter kun for at mennesket skal få smykke seg med det. Ingen spiser rev eller mink, og da mener jeg dette er bortkastet. Så hvis mann ikke skal kjøpe skinnprodukter slik du sier, må mann kanskje bli vegetarianer for at ting skal være greit?

  2. SÅ enig!! Tenk alle pengene du har betalt for disse veskene som går til yttligere produksjon og slakting av dyr Caroline!

 40. Oh they’re so cute ♥

 41. Benedicte

  Tuusen takk for at du skriver om dette! Har postet det på Facebook for å få flere til å skrive under, men ikke en eneste like eller kommentar. Folk velger å late som ingenting. Håper du kan bidra til at vi får de stemmene vi trenger. Ønsker deg og familien en fantastisk jul forresten 🙂

 42. Ingvild V.

  Jeg gråter også i dag. Over alle asylbarna som etter flere år i Norge har bli sendt tilbake til sine hjemland. Hjerteskjærende. Les gjerne mer i dagens bt.no

 43. Charlotte

  Jeg er så enig med deg!! Jeg har selv signert denne og prøvd å spre den, men desverre er det utrolig mange som ikke gjør noe med dette. Alt du skriver her er så sant og jeg skjønner ikke hva som er fint med å ha et dødt dyr rundt halsen. NEI TIL PELSDYROPPDRETT!!!

 44. Jeg er enig i det du skriver men da må vi være litt konkrete. Slutt å spise kylling og generelt kjøtt også, dyrene vokser i elendige forhold. Spesielt kyllingen med sine 32 dager lange liv.

  1. Man kan jo velge økologisk? Der kyllingene går fritt ute og fores opp på naturlig mat.

 45. Du får sagt det! Er bare 14, men dette engasjerer meg veldig! Jeg har allerede skrivd under, og håper på at det går den riktige veien! Det er SÅ bra at du skriver om dette! Tenk hvis alle som leser dette innlegget skriver under! Du er helt fantastisk!

 46. Kjempeflott at du tar opp dette, Caroline <3

 47. Så utrolig bra du skriver om dette, og at du tar avstand fra pelsoppdrett. Håper mange skriver under på denne kampanjen.

 48. Kjempebra at du skriver om dette Caroline. Du når ut til mange og jeg håper at folk tar seg tiden å trykke på linken og signerer.

 49. Meget godt skrevet av deg. Her kommer det godt frem dine følelser rundt denne næringen. Flott at du som offentlig person står frem og bruker din stemme på vegne av disse stakkars dyrene. Hjertet mitt blør for dem.

 50. *Stående applaus*
  Utrolig godt skrevet! Signert. Imponert. Takknemlig.
  *Klem*

 51. Det viktigeste innlegget du har skrevet noen sinne. Veldig takknemmelig for at du skriver inlegg om slike ting, du har mange tusen besøkende på bloggen din hver eneste dag, og at du bruker det til fordel for dyrene er helt fantastisk <3

 52. Helt fantastisk, Caroline! Helt fantastisk!! Jeg blir så vanvittig glad når jeg ser du, som det store forbildet du er, skriver det her. Jeg er selv helt enig med deg og alt du skriver. Likevel er det ikke mange år siden jeg ikke brydde meg i det hele tatt. Det handlet ihvertfall bare om at jeg ikke var opplyst, og rett og slett ikke visste hvor fælt pelsdyroppdrett er. Det er derfor jeg blir så glad når jeg ser det du skriver, og jeg håper det kan påvirke flere til å gi dyrene en stemme! 🙂

 53. Signert! Måtte bare kommentere for å si at den ‘store’ hunden er så gullfin!

 54. Blir så glad når du skriver om slikt som dette. Jeg er helt enig med deg. Det er ufattlig provoserende å høre hvordan folk kan forsvare en industri som livnærer seg på dyreplageri. Bare pga. at det er dyr det er snakk om skal det liksom være okei, men hvis det hadde vært snakk om mennesker, hadde det ikke gått en time før det var slutt på det. Dyr er verdt like mye som mennesker,

 55. Takk for at du skrev for dyrene de er de jeg lever for…blir syk hver ganger logger på Facebook ser jo all mulig misshandel hver dag.. I Kina erde begynt skjære opp dyr levende for morro skyld foran publikum.. Får så vondt at jeg faller sammen.. Knyttet fast en okse og kamel og bare skjærer av de kroppsdeler foran publikum hva feiler de folka og hva feiler alleom gjør slikt mot dyr?.?

 56. Jeg er forsåvidt enig. Men, for å sette dette litt på spissen: dyr er dyr, og mennesker er mennesker. Syns du ikke det er verre med barnearbeid i tekstilbransjen? Vil du heller kjøpe en kåpe av falsk pels laget av barn tvunget til arbeid, under grusomme forhold?

  Selvfølgelig er jeg imot begge deler på det sterkeste, men jeg syns pelsdyr får mer støtte enn barnearbeidere for tiden. Det gjør meg veldig trist 🙁

  1. Det går helt fint å engasjere seg i flere saker på en gang. Det at man er glad i og opptatt av dyr, betyr jo ikke at man ikke bryr seg om mennesker.

  2. Veldig enig med deg her, Kristin!

  3. Det finns alltid ett fokus på barnarbete, och människor, men vem bryr sig om försvarslösa djur?? Inte så många som det borde tyvärr!

   1. Ikke sant om de stakkars barna ikke fikk sy hadde de nok blitt tvunget prostituere seg fatter ikke hvordan noen kan synes synd i barn som syr .sitter de å lider. Er du født i Norge slipper du sy,er du født i et møkkaland er du glad og privilegert om du får sy.alternativet er værre.

   2. Angelina

    For en forkastelig holdning!! Ikke så farlig med mennesker som blir utnyttet, fordi utgangspunktet deres er så dårlig?! Herregud.

 57. Charlotte

  Som om jeg skulle sagt det selv. Signert!

 58. Hei. Jeg synes det er veldig fint at du skriver om dette temaet, men jeg bare lurer på den vinterdressen datteren din hadde på seg. Den skrev du at det var fuskepels på hetten, men på håndleddene skrev du bare at det var pels. Jeg sjekket nettsiden, og det står det samme der. Det jeg lurer på er om det er glemt å nevne at det er fuskepels der også, eller om de har valgt å ha ekte pels rundt håndleddene siden det tross alt er varmere?

 59. Så flott innlegg 😉 kos dere i København!

 60. Det forferdelig med pels. Men hva med alle de klærne, skoene, maten, møblene osv som man kjøper som er produsert av mennesker som lever under slavelignende forhold i den tredje verden? De snakker man ikke om, det er ingen som slutter å kjøpe Iphone eller Apple produkter selv om de er lagd av mennesker som jobber under helt sinnsyke forhold, der fabrikken må ha selvmords nett ved vinduene for at arbeiderene ikke skal hoppe ut av vinduene og ta livet av seg…

  1. Karoline

   Som Caroline skrev, så er dette saker man ikke kan gjøre noe for her i lille Norge. Pelsindustrien derimot, den kan stoppes fordi det skjer her!

  2. Veldig godt bemerket!

   1. Har du tenkt på det, Caroline.. at du kanskje er den som spiser mest dyr av alle oss som er inne på bloggen din, fordi du skal spise proteiner og fett? DA går det med en del dyr da også, selv om det ikke har lang pels som brukes til NOE. Man må tenke større, selvfølgelig skal ikke dyr lide! Men du setter det veldig på spissen, så da gjør jeg det også.

   2. Caroline

    Trenger ikke ndøvendigvis å bare spise kjøtt for å få i deg proteiner og fett.

 61. Dette gjorde meg varm om hjertet!!!!! Det er så fantastisk når en profilert blogger bruker stemmen sin i en sak som dette 🙂 Hurra for deg!

 62. Nå må jeg bare legge igjen en kommentar, for dette traff meg rett i hjertet! Føler det på akkurat samme måte, så bra at du sprer budskapet om dette (har allerede signert). Jeg håper virkelig politikerene gjør noe denne gangen!

  God jul til dere alle fem <3

 63. Agreed. It makes me sick to my stomach and it blows my mind that, in this day and age, the fur industry is still going strong. What is wrong with people?

 64. Åå, herlig innlegg! Tusen takk for at du skrev dette, jeg er så enig som man får blitt 🙂 At noen i det hele tatt forsvarer at det er ok å ha dyr i små nettingbur kommer jeg aldri til å forstå. De har det på ingen måte godt.

 65. Jeg har signert. Herlig innlegg 😀 Jeg kommer aldri til å forstå meg på de som er for pelsdyroppdrett og det å holde dyr i små nettingbur. Ikke alle eier empati. Trist som det er.. Ble så glad for at du skrev dette innlegget!!!

 66. Åh, nå ble jeg glad. Så veldig glad også, for at du skrev dette innlegget <3 tusen takk! nå håper jeg enda flere signerer, så vi får nok signaturer!!

 67. Jeg følte virkelig med deg på alt du skrev helt til jeg forstod det var dyr du hele tiden siktet til. Ja, pelsoppdrett og dyr er ille, men for få dager siden ble 145 barn drept, faktisk slaktet ned i Pakistan, deres lærere ble brent ned mens de ble tvunget til å se på. Burde ikke dette få være fokuset vårt nå? Ondskapsfull pelsoppdrett har pågått i lange lange tider. Men det er først nå i det siste at barn blir brukt som brikker i krigføring, da lurer jeg på hvor jævlig denne verden er i ferd med å bli. Jeg gråter for barna, lærerne og flere hundre foreldre som sitter maktesløse igjen!

  1. Caroline

   Enig i dette. Leste og tenkte «endelig! noen som bryr seg om de stakkars barna, og vil belyse temaet!», det er den verste terroraksjonen som har rammet Pakistan. Men neida. Enda mer om pelsdyr. Det er forferdig det også, men jeg er så lei meg over hvor få som ser ut til å bry seg om dette. 🙁

   1. Caroline

    Men det er jo det jeg skriver innlendningsvis. Det er ingenting jeg eller vi kan gjøre angående terror, men det er forferdelig, det kan ikke settes ord på. Det er en katastrofe! Derfor er jeg glad for å kunne sette lys på andre viktige ting, som jeg faktisk KAN være med på å endre.

   2. Karine

    Jeg trodde også at det dreide seg om de grusomme handlinger mot skolebarn i Pakistan, når jeg leste innlegget-så dreier det over mot pelsdyrnæring. Jeg er imot pels men syns det blir feil og slenge sammen to vidt forskjellige tema i innlegget ditt. Jeg har ikke for vane å kommentere/kritisere men dette provoserte meg. Beklager

   3. Caroline

    Overskriften i innlegget var ikke beskrivende nok?

   4. Bra svar Caroline! Känner jag blir provosert av så många kommentarer här inne, man kan ju inte kämpa alla kamper, men bra å kämpa för det man faktiskt kan ändra på.

   5. Karine

    Om du skriver om pelsdyrnæring skal ikke jeg blande meg men jeg forstår ikke hvorfor du i det samme innlegg skal skrive om hvor mye fælt som skjer i verden og at av alt det så er pels er det du da vil engasjere deg i. For meg som leser oppfattes det usmakelig. Men kanskje ikke det er meningen å høre hva leserne dine syns, om ikke vi er enig med deg. Ja jeg hadde lest overskriften. Syns bloggen din er veldig fin men har visst ikke helt sansen hvis du bare avspiser min kommentar uten å svare på det jeg hadde av synspunkt, da blir det litt overfladisk, så ble litt skuffa. Men men ..

   6. Tina A

    Hei Caroline (bloggeren). Hadde det vært mulig å merke dine kommentarer med etternavn, annen skrifttype eller liknende? Så blir det lettere å følge med på hva som er dine kommentarer 🙂

 68. Hadde du ikke ei veske i kuskinn?

  1. Nå spiser vi kuer da…… jeg spiser ikke mink og rev…..

   1. Nei, men hvorfor ikke? Om noen år må vi spise insekter for å overleve. Ku eller rev…Har de ikke samme verdi? Alle her som er nevnt, inkludert oss selv.. er rovdyr..

   2. Så kuer er midre verdt enn mink og rev?

   3. Det handler altså ikke om noen som er mindre verdt enn andre, men om hvem som kan ha høyest livskvalitet, og nytteverdi ift. lidelse. I tillegg dreier det seg selvsagt om at nytteverdien er større i et dyr der alt kan brukes, mat, materialer osv., mens et dyr som kun dør for pelsen er veldig bortkastet. Mange som er vegetarianere og veganere vil selvsagt ikke se det på denne måten, men da er man også over på en annen diskusjon, og det er ikke lenger snakk om å slutte å ha ville dyr i bur, som er tilfellet i pelsdyrnæringen.

   4. Det at Caroline valgte å ikke svare på kommentaren er megetsigende…

 69. Jeg er så fryktelig glad for at du skriver dette. Jeg er veldig imot ekte pels og jeg elsker at du som har mange lesere skriver dette, for kanskje det blir flere som blir imot dyrepels. Tusen takk for dette.

  Forresten elsker jeg bloggen din. Du er en stor inspirasjon for meg

 70. så fantastisk Caroline. Takk for at du gjorde dette! Jeg er så enig med deg. Og jeg blir så skuffet, sint og lei meg av at pelsdyrnæringen fortsatt er lovlig her i landet. Men vi må ikke gi opp. For dyrenes skyld. Vi skal aldri gi opp <3

 71. Amen

 72. Signert!

  Denne næringen hører ikke noe steds hjemme i 2014(15)! Det er ingen grunn overhodet til å bruke pels. Jeg blir kvalm av å se hvordan dyra lider.

 73. Det er så utrolig FLAUT å lese dette innlegget at det nesten ikke lar seg sette ord på. Hvilken boble lever du i egentlig?! En 10-åring sultet ihjel i november I NORGE, over 100 barn er SLAKTET i Pakistan og i Cairns er 8 barn og ungdommer drept på bestialsk vis. Ja, det er fælt og uforståelig at noen kan behandle dyr illle, men i lys av den siste tids nyheter er det faktisk enda mer uforståelig at det er pelsdebatten du vier oppmerksomheten din mot.

  1. Man skal slutte å bry seg om alt annet fordi det skjer andre grusomheter i verden? Her kannen hjelpe dyrene ved få folk til å signere på linken hun Ga. Er ikke dette bra, for dyrenes skyld? Hva mener du hun skulle skrevet om barn som blir drept? Hun kan ikke gjøre noe for å hjelpe dem dessverre.

   Dessuten kan man bry seg om flere ting på en gang. Man kan ikke stoppe å bry seg fordi det alltid er noe som er verre i verden

   1. Det fins barn som man fortsatt kan gi en bedre fremtid. Vi som individer kan ikke stoppe terroren som skjer, men det fins barn som trenger desperat hjelp over hele verden. Uten et hjem, uten klær, uten sko.uten mat. Som er utrygge på gaten. Det fins organisasjoner som hjelper disse barna og det er mulig for oss å støtte de økonomisk.

 74. TAKK for et fantastisk innlegg, og takk for at du sprer det viktige budskapet! Er helt enig med deg, jeg er også sånn at jeg må nesten slutte å tenke på all denne ondskapen mot dyr, for hvis ikke blir jeg helt gal og deprimert. Går så inn på meg, for dyr er noe av det mest uskyldige som finnes i denne verden. Og de føler smerte og redsel akkurat som oss mennesker. Pelsdyrnæringen SKAL legges ned!

 75. Dette er noe som gjør meg provosert. Ja, dyr har ikke en stemme, og det er selvsagt viktig at vi som faktisk har en kan reise stemmen vår. MEN det er utrolig mye dobbeltmoral ute og går. Problematikken ligger mellom hvem vi skal sette først; de søte fluffy dyrene, eller for eksempel de fattige arbeiderne i Asia som lager billige klær for flere merkevarebutikker? Du går med masse klær fra HM. Hva er din stilling til at de som lager klærne dine jobber under elendige forhold og dør på jobb hver dag? Og nei, de har ikke et valg. De har en familie de skal forsørge akkurat som alle andre. Flere jobber hele dagen, og det for en billig penge. Jeg liker deg Caroline, men her skuffer du litt. Dette å være i mot pelsernæringen har blitt en trend som alle skal uttale seg om, uten å egentlig ha noen kunnskap om den. Kyllingen du spiser har hatt det like ille. Eggene du spiser kommer fra utslitte høner som napper av sine egne fjær i frustrasjon. Ingen tar opp disse problemene, og det irriterer meg. Problemet ligger faktisk i at søte dyr får oppmerksomheten.

  1. Skal man bare gi faen i pelsdyrene fordi andre dyr har det like ille/verre? Kan man ikke bry seg om en sak fordi det finnes andre saker i verden som er verre? Med en sånn holdning vil ingenting forandres

   1. Sååååå enig med deg Nora!!! Makan til oppstyr rundt dette med pels!!! Dritt lei hele greia!!!!

   2. Caroline

    At du kan være lei av noe som er så viktig er bare helt uforståelig.

   3. Tänk om vi skulle säga, jag är drittlei av att läsa om barnarbetarna i Asien??? Det är ju människan som sätter dom där djuren i bur, inte dom själva! VAD gör du Nora för dem fattiga arbetarna i Asien då?

   4. «Kan man ikke bry seg om en sak fordi det finnes andre saker i verden som er verre? Med en sånn holdning vil ingenting forandres» DER SA DU DET HEIDI *applaus*

 76. Jeg er absolutt enig, det er faktisk helt for jævlig. Samtidig har jeg vanskelig for å forstå hvorfor du mener det er greit å smykke seg med skinn? For det er jo et dødt dyr det også. For meg er det akkurat det samme, men jeg respekterer SELVFØLGELIG din mening, jeg bare ønsker å høre hva du tenker? 🙂
  (Jeg håper også du skjønner at dette absolutt ikke er ment som hat mot deg, usaklig dritt osv, jeg ønsker bare en saklig «diskusjon», eller at vi bare på en saklig og ordentlig måte kan dele meninger:)

  Jeg ønsker deg en utrolig fin jul, og jeg gleder meg til å følge med deg, ditt liv og bloggen videre:)

  1. Jeanette

   Hei! Nå er ikke jeg noen ekspert, men er det ikke slik at med skinn (av f.eks. ku) så bruker man jo hele dyret, til mat. De blir ikke levende flådd for pelsen sin kun for at vi skal ha noe som varmer på oss?! Så etter mitt synspunkt blir skinn litt anderledes, ifht. pels. Men jeg respekterer selvsagt delte meninger rundt dette, og at vi har forskjellige grenser om hva som er «greit» og ikke.

   Føler samtidig at en arvet pels er noe annet enn dagens, for før i tiden når man jaktet benyttet man seg ofte av alt på dyret.. Så da er det ikke de samme som med de stakkars dyrene som må leve under forferdelige forhold kun for pelsens del.

   Vi har så mye annet som varmer oss i kulden, så at folk velger ekte pels er for meg helt uforståelig. Signert! 🙂

 77. Utrolig flott at du bruker din stemme og din blogg til å spre budskapet! Jeg håper virkelig vi kan få stopp på denne grusomme næringen en gang for alle, nok er nok!

 78. Hei!

  Jeg er enig i det du sier og kjenner meg veldig igjen i de følelsene du beskriver.

  Jeg vet at folk reagerer når man blander abort i saker som handler om dyrevern, eller andre ting. Jeg gjør det likevel fordi en del ting kan sammenlignes.

  For eksempel så har ikke et foster, ei heller et dyr, en stemme. De kan ikke si ifra.

  Jeg lurer på om du ser noe av det samme som meg og hvilket syn du har på abort generelt?

  1. Vel, fosteret har ingen stemme, men det har hun som har fosteret inni seg. Og hun har råderett over sin egen kropp.

   1. …Og med denne råderetten kan hun da desverre fradømme et annet menneske livet. Livet hun selv en gang fikk i gave. Er ikke dette barnet like mye verdt som henne selv? Bør ikke barnet få samme gave? Få sitt liv å leve? Å «ha råderett» over egen kropp, betyr vel også å ha ANSVAR for egen kropp?
    Hva med å ta konsekvensene av hva man gjør med kroppen sin? Hva med å lære å ta ansvar? Hvorfor skal noen andre bøte med livet for kvinnens feil?Det er et stort ansvar å leke Gud og bestemme om et annet menneske skal få leve eller ikke. Det er ikke uten grunn at Mor Theresa sa at abort er noe av det mest kvinnefiendtlige som finnes. Kvinnen må leve med det som tilsynelatende er en «lettvint» løsning akkurat der og da resten av livet.

    «There are two victims in every abortion; a dead baby and a dead conscience»
    -Mother Teresa-

   2. Tina A

    «Lykkemisjonen»: Jeg får ikke denne kommentaren din til å stemme med det du tidligere skrev i kommentaren over om å ikke dømme.

    En aborterer heller barn, men fostre. Fostre som er avhengige av kvinnen for å være levedyktige. Jovisst har en ansvar for sin egen kropp. Livmoren er imidlertid en del av en kvinnes kropp. Og kvinnen (eller jenta) vet best selv hva hun tåler og om den kroppen tåler å gå igjennom et fullt svangerskap og gi et barn et verdig liv. Ikke du, ikke jeg. Det er dessuten ikke alltid det er kvinnens feil at hun har blitt gravid. Og i tilfeller dere det overhodet ikke er hennes feil, -som i voldtekt/incest-saker, tar hun gjerne på seg skylden likevel. Tenk deg skyldfølelsen hun da sitter med om hun på toppen av det blir dømt av andre om hun velger å benytte seg av sin lovfestede rett til å ta abort. Ja, jeg vet at disse tilfellene er i mindretall, men de er likevel viktige. Jeg vil heller gi min stemme til dem enn til fostre som kanskje ikke engang hadde overlevd om kvinnen hadde blitt tvunget til å gjennomføre svangerskapet mot sin vilje.

   3. Tina A

    Edit: En aborterer ikke barn, men fostre.

   4. Nei, det er ikke min oppgave å dømme noen. Så jeg dømmer ingen som har tatt abort. Men det må være lov å si at jeg syns abort er feil? I min bok vil det aldri, under noen omstendigheter, være riktig å frarøve noe menneske livet. Jeg er prinsipielt imot å ta menneskeliv. Dette gjelder dødsstraff også. Så enkelt er det. Dette betyr imidlertid ikke at jeg ikke kan forstå at noen dreper i nødverge eller andre situasjoner der deres liv står i fare. Dette gjør imidlertid ikke handlingen rett.

    Abort er tydeligvis et tema vi er helt uenige om. Jeg mener det er feil å ta liv, uansett. Og at kvinner (og menn) må ta mer ansvar for å ikke sette seg i en slik situasjon, og samfunnet må gjøre mer for at slike «uønskede» barn skal kunne tas imot og få vokse opp. Man må få mye mer veiledning og hjelp om man blir ufrivillig gravid. Og også gjort bevisst på hva en abort egentlig er, og at man kan få senvirkninger, og måtte bære med seg dette resten av livet. Det kan virke fortærende, jeg unner ingen å ha liv på samvittigheten, og det tror jeg mange ikke tenker på der og da. Og det er irreversibelt.

    Vi får bare være enige om å være uenige, vi vil nok innerst inne det beste for alle kvinner begge to. Ønsker deg en god jul!

   5. Tina A

    Ja, vi får bare være enige om å være uenige 🙂
    God jul til deg også!

 79. Å si nei til Norge er det samme som å si ja til Kina. Et forbud mot oppdrett i Norge er nok ikke løsningen, tror ikke det er bedre å være dyr i Kina. Synes utvalget kom fram til det mest fornuftige. Slutt å kjøp pels folkens, så kan næringa dø av seg selv.

 80. silje Michaelsen

  ENIG!!! Fint at du bruker bloggen til å støtte denne saken:)

 81. Så utrolig bra at du setter fokus på dette, Caroline! Krysser fingre og tær for at næringen legges ned for godt. Ha en fin juletid 🙂

 82. Pakistan. Syria. Kongo. Mexico. Sør-Sudan. Liberia. Og så videre. Og du velger å gi din stemme til DYRENE, i Norge?

  1. Hehe tenkte AKKURAT det samme!! Hjelpes det finnes SÅ mye annet viktigere i verden! Jeg er også selvfølgelig imot dyremishandling, men jeg tror de fleste driver som de skal, mange dyr er jo kun avlet fram for pelsen sin del og de hadde ikke overlevd uten oppdretterne. Kjenner jeg er så lei/trist av at det er dette dagens unge har som sin kampsak.

  2. Enda bra !!!sånn tøys sitte ramse opp land, dyra er da de mest uskyldige enda ikke hørt om folk som flås levende slik dyra blir hver dag.og kokes levende ,slås ihjel for bli hansker osv.greit folk lider men mange nok støtter slike saker fra før.dyr lider mer i det stille !de lider absolutt mest.og det Pga folks forfengelighet ofte!!

  3. isabelle

   HUn kan vel gi stemmen sin til flere ting vel? Men akkurat nå valgte hun å fokusere på dyrene, og det er vel ingenting galt i det? Er ikke bare IS som er i fokus i media for tiden. . Og vi kan ikke glemme Norge selv om det er verre tilstander andre steder…

  4. Jeg er så lei av at folk alltid finner noe negativt i ALT! Jeg er helt sikker på at dersom Caroline ville fokusere på barnearbeid, så hadde noen kritisert henne for at hun ikke fokuserte mer på f.eks. IS eller Taliban som herjer for tiden. Man kan ikke fokusere på alt, det går bare ikke.
   Er det ikke bedre å fokusere på en ting enn ikke å fokusere på noe i det hele tatt.. Jeg lurer på hvor mye alle dere kritikere har gjort siden dere mener at Caroline aldri gjør nok. Caroline har en mulighet til å gjøre en forandring når det kommer til pelsdyrnæringen. Men gud forby det siden hun ikke er veganer eller kjemper åpenlyst for alt annet i verden.

   Jeg syntes det er veldig mange mennesker i dette kommentarfeltet som burde skamme seg. Dere har også en mulighet til å kjempe for det dere tror på. Så ikke sitt hjemme på rumpa og kritiser Caroline for alt hun IKKE gjør. Kom dere heller ut og gjør det SELV!

   Når det er sagt så vil jeg bare si at du har en veldig fin blogg, og stå på! 🙂

   1. Caroline

    Tusen, tusen takk Nina! Dette satt jeg pris på <3

   2. Camilla

    Jeg er SÅ enig med Nina.
    Stå på Caroline:-)

    Juleklem<3

   3. Ja, jeg også, helt enig med Nina. Virkelig helt idiotisk å kritisere noen for å rette oppmerksomheten mot en viktig sak. Selvsagt finnes det mange viktige saker der ute, men man kan da ha flere ting i hodet samtidig. Og selvsagt er det greit å bruke bloggen til å fremme en sak der man faktisk kan utgjøre en forskjell. Kjære Caroline, jeg håper ikke du mister motet av dette. De fleste som er negative her har et veldig lite helhetlig bilde av dette, og det virker som mange bare kritiserer for å kritisere. Uansett hva du hadde skrevet ville folk kommentert negativt, og grav opp noe kritikk. Ser at det heldigvis er mange som berømmer deg for det du skriver, og håper at det er de ordene du tar med deg videre. DU ER FLOTT! 🙂

   4. Victoria

    Helt enig med Nina! Har signert:) Stå på Caroline, fantastisk at du kjemper for pelsdyrene. Det er en viktig kampsak.

   5. Tina A

    Veldig godt sagt, Nina.

 83. Enig med deg! Jeg er så glad for at du bruker bloggen din til dette!

 84. Malene Eide

  Hei, fint at du tar opp dette på bloggen din. Har tenkt flere ganger at du burde laget innlegg om pelsnæring og hvorfor det må stoppes ( siden det er så mange som følger på deg, og forhåpentligvis vil ta det til ettertanke! Takk for at du bruker stemmen din og snakker for alle dyrene der ute som sitter i små bur og ikke blir behandlet slik de skal! Jeg har lenge hvert forkjemper for dette, men det er veldig vanskelig å gjøre noe spesifikt utenom å støtte dem som jobber mot! Hvis enda flere viser vilje og engasjement så kan forhåpentligvis pelsnæringen bli stoppet for godt!

 85. Jeg gråter med deg, det er helt forferdelig! Fantastisk fint skrevet, takk for at du setter ord på en så viktig sak!

 86. Flott at du som en kjent person med mange følgere står opp mot pelsdyrnæringen. Du har jo en fantastisk mulighet å nå ut til mange med dette budskapet. Og du har helt rett,Norge idag trenger ikke denne næringen og det er på høy tid den blir avviklet! Ønsker deg,din familie( og da hører jo to hunder meg og) en riktig god og fredelig juletid! 🙂

 87. Og samtidig kler vi oss i skinnjakker, skinnsko og kjøper skinnvesker. Hvor kommer det skinnet fra da? Det vil jeg kalle god gammeldags dobbeltmoral. Og hva med alle hønene, kyllingene, kyrne og grisene? Er de mindre verdt? De lider under uverdige forhold for at vi vil ha billigst mulig mat. Men det er liksom greit? Vi vil kun ha muskelkjøtt, indre- og ytrefilet og samtidig kaster vi den næringsrike innmaten og ikke minst de næringsrike beina som kan brukes til kraft! Nei verden er snudd på hodet. Jeg har medlidenhet med alle dyr og derfor støtter jeg først og fremst økologisk/biodynamisk produksjon som er det eneste bærekraftige.

  1. For min del jobber jeg for alle dyr ,er selvsagt synd i alle dyr som lider! Gris eller høne !om en tar opp et tema trenger en ikke nødvendigvis gi faen i andre dyr.leit noen alltid må komme med slikt hva med bla bla bla… Selvsagt vil en at alle dyr skal ha det godt ,selv om jeg personlig tror så lenge det fins folk vil dyr lide:/

  2. Skal man bare gi faen i pelsdyrene fordi andre dyr har det like ille/verre? Kan man ikke bry seg om en sak fordi det finnes andre saker i verden som er verre? Med en sånn holdning vil ingenting forandres

 88. Er helt enig, man blir jo varm uten pels, haha♥ Takk for at du skrev dette, så kan vi alle tenke over det! Elsker å lese bloggen din, foresten. Og hundene dine og Nelia er jo til å spise opp!♥ Gleder meg til å se mer av København!♥

 89. DU gir de jo en stemme,så fint av deg! Du som har en så sterk og virkningsfull stemme som når ut til så mange. Nå ble jeg veldig glad!
  Håper så mange som mulig signerer oppropet!

 90. Så fantastisk flott at du flagger et slikt standpunkt, Caroline:))) Jeg er helt sikker på at det vil bidra til at mange fler snur ryggen til pels! God jul til deg og dine, inkludert de skjønne pelskledde:)

 91. Det er jo faktisk slik at skinn ikke er noe bedre! Og så vidt jeg vet har både du og mannen din skinn, i form av vesker, lommebøker osv! Vis du tror at skinn er så mye bedre bare fordi det ikke stikker seg så mye ut burde du tenke om igjen! Vis du tror at dyrene har det bra når de river av skinnet så må du også tenke om igjen;) tenk på dette når su bruker LV veskene dine og andre vesker! Og du snakker om at dyr ikke kan snakke, her kler du på dyrene dine hatter og klær, og de er jo ikke akkurat født sånn? Så hvordan kan du vite at de liker det? Bare fordi de ikke sier noe? Tenk deg om!! Jeg vêt su passer godt på dyrene dine, det vet jeg! Men virkelig Caroline! Skal du fortelle hvor trist og grusomt ting er, så burde du ikke selv gå med ting!

  1. Alle er i en eller annen grad hyklerske. Synes faktisk det er mer hyklers av deg å kritisere noen som faktisk vil hjelpe til å skape bevissthet rundt dette tema. Synes du det er bedre at Caroline ikke hadde skrevet noe? Jeg garanterer at Caroline klarer å sanke inn flere signaturer enn veldig mange andre. SÅ man burde heller applaudere henne for å faktisk skrive om dette.

   Og en ting.. Det at du skriver at Caroline «kler på dyrene sine i hatt og klær» beviser bare at du tydeligvis ikke leser bloggen hennes skikkelig.. Vet ikke hvor mange ganger hun har poengtert at hun bare har gjort det i 10 sek for bilde, og at hun ikke liker å kle opp hundene sine, og hun har vel lagt ut 3 bilder av dem «påkledd».

   Skulle man tatt hensyn til alt måtte man stengt seg inne i et mørkt rom og ikke leve.. Skulle likt å se hvor hensyn du tar i hverdagen..

  2. LV er ikke i skinn 🙂

   1. Dere som gir så mye pepper til Caroline for bruk av LV-vesker: Louis Vuitton er ikke laget av skinn, det er laget av canvas! Google it.

   2. LV er skinn, håndtaket osv er skinn;) har jobbet med LV i mange år! Google it selv 😉

   3. Cr: Caroline sine vesker er ikke hovedsaklig laget av skinn. Det eneste som er skinn på LV er reimene, og det er ikke på alle veskene en gang. Canvas er stoffet LV bruker mest. Hvorfor de ikke bruker skinn, er fordi canvas er et mye sterkere stoff med bedre kvalitet. Pluss at holdbarheten er mye lengre. Det bør jo du vite dersom du har jobbet med det.

 92. Lisa Mari

  Tusen takk for at du skrev dette innlegget 🙂

 93. renate klausen

  hei.
  super blogg, fast leser i flere år:)
  personlig syns jeg dyrevelferd er prioritet 1, uansett hva slags dyr det gjelder. dyretragedier her til lands er like vondt å väre vitne til, som når nordmenn drar til syden og bruker overbelastede og tynne hester som transportmiddel på sightseeing. vi turister skaper dette markedet.
  når det gjelder pesdyrnäringen, så syns jeg det får et usakelig dårlig stempel, det finnes seriöse produsenter der og. når det gjelder markedet, er det hovedsakelig eksport. og en kjempestor näring for norge. vi importerer kjött og alt annet, jeg tror dette kan väre positivt for bönders og norge generellt sin ökonomi.
  «alle» bloggere forplikter seg å mene noe om dette, men det blir litt hypet mener jeg når folk skal föle skam over å bruke en pels som er arvet for 100 år siden, satt litt på spissen. hva med å snu det til noe positivt og heller komme med forslag til hvordan de kan drifte på en god måte? et slags stempel f.eks for godkjente farmer etter en gitt standard som setter visse krav til produsent. på den måten kan folk velge å kjöpe pels som ikke har lidd noen nöd i prosessen. dermed vil markedet forhåpentligvis sette en stopper for de som ikke handler riktig.
  målet er ikke å provosere mer, men folk må skjönne at alt er ikke svart hvitt. alt er ikke så elendig som det höres ut som i disse dager, heldigvis:) det er helt sikkert noen politikere som får noen fjär i hatten, men så lenge vi(norge) tjener penger, har vi desverre lav moral. hva med ulandsstötte til land med diktatur? hva kan jeg gjöre med det?
  god jul!

 94. Dette var virkelig gode ord, Caroline! Du beskriver den samme fortvilelsen og avmakten mange av oss kjenner på. Og det gjør du på en ærlig, rett frem og uprentesiøs måte. Det finnes dessverre så mye grusomt her i verden som vi nesten ikke klarer å ta inn over oss. Det blir for mye å ha i tankene, og for mange fæle bilder på netthinnen. Takk for at du beskriver hva du tenker og føler på akkurat denne måten. Jeg tror vi er mange i samme båt,jeg! Ønsker deg og familien din en deilig og fredfylt jul! Stor og varm klem fra meg. Og, igjen: Takk for at du delte dette med oss! Dyrene trenger gode, offentlige stemmer som din!

 95. Birgitte

  Helt enig!!! :):)

 96. Så utrolig enig, bra at du skriver om det!

 97. AMEN!! Jeg fatter ikke at folk kan støtte eller forsvare den næringen. Mink og rev er ikke skapt for å holdes på trange plasser, så det går ikke an å argumentere med at dyrene ikke lider kun fordi de får mat og tilsyn 2 ganger om dagen. Hvis en hundeeier hadde holdt sin hund i bur dag ut og dag inn eller en sauebonde hadde plassert sauene sine på like liten plass som minken har i forhold til størrelse hadde folk reagert på flekken. Så det er rart at mink og rev som er dyr som i løpet av en dag i naturen legger mange mange kilomenter bak seg holdes i sånne bur, det er liksom akseptert.

 98. Så glad for at DU sier dette! Er kvalm, trist og lei meg enda etter NRK sin dokumentar! Har kontaktet en pelsoppdretter her i Telemark, og fått lov å komme uanmeldt på besøk, og ja.. Det skal eg.. Ikkje 1 gang.. Ikkje 2 el 3 heller. Mitt bidrag skal være å følge dette tett opp til det blir stoppa!

 99. Er så enig, takk for at du tar opp dette!

 100. Så flott Caroline! Et av dine fineste innlegg, nå liker jeg deg bare enda bedre!

  Masse Kjærlighet!

  Jeg støtter deg og stemmer med deg!

  1. Maren Ørn

   Fantastisk bra skrevet Caroline. Jeg er så enig med deg. Dette er også min hjertesak 🙂

 101. Husk at det alltid finnes unntak fra regelen. Jeg sier ikke at jeg støtter det, men vi kan ikke skjære alt over en kam. Det finnes faktisk pelsdyr som har like fine forhold som ku, sau, gris..

  1. Karoline

   Det er heller ikke poenget til Caroline. Poenget er; hva er meningen med å drepe dem?!

   1. Og det er heller ikke mitt poeng at jeg ikke støtter oppropet, men alt er ikke sort/hvitt. Les hva Millie skriver. Igjen, det finnes gode/dårlige eksempler på alle sorter dyrehold, men dette har utviklet over stokk og stein. Og for ordens skyld, ja jeg har signert. 🙂

   2. Og det er heller ikke mitt poeng at jeg ikke støtter oppropet, men alt er ikke sort/hvitt. Les hva Millie skriver. Igjen, det finnes gode/dårlige eksempler på alle sorter dyrehold, men dette har utviklet over stokk og stein. Og for ordens skyld, ja jeg har signert. 🙂

  2. Enig, Laila!

   1. DYRENE BOR I BUR. Uten unntak! Det kan overhodet ikke forsvares. Og hvorfor skal man ikke gi sin støtte til en sak, bare fordi det finnes andre ting som ikke er tipp topp?? Det går jo ikke an. Skjerpings!

   2. De har det uansett ikke bra i små bur hele livet. Tusen takk for ditt engasjement Caroline! Flott!

  3. Poenget er vel at hensikten men å holde disse dyrene i bur og drepe dem ikke holder mål. Å drepe dyr for mat er noe annet, men for pelsen blir for meg helt meningsløst… Vi holder oss fint varm uten den pelsen.

  4. Nå må du huske at dette går på helt forskjellige nytteverdier. Ku, sau og gris blir slaktet fordi vi er kjøttetere og jeg vil selv si jeg er avhengig av å få i meg den næringeen. Dagens pelsdysoppdrett er til for pynt og mote.

 102. Mathilde

  Takk for at du bryr deg og skriver om dette. Caroline!

 103. Aleksandra

  <3

 104. Fantastisk bra at du går ut offentlig og viser din avsky for dette Caroline ! At forbilder som deg gjør dette betyr mye !!
  Hater pelsdyr næringen og det finnes ikke et eneste godt argument for at den skal eksistere i år 2014 ! Det er kun dyremishandling på det verste og går imot alle etiske retningslinjer som dyrevelferds loven sier ! Er så glad for at denne saken er «i vinden igjen» og denne gang skal den bekjempes ! Håper vi kan gå inn i år 2015 med et Norge uten pelsdyrnæring !!!

 105. Støttes 100%.

 106. Slutt å spise kjøtt, kylling, bruke skinn og da! For meg er det det samme!!! Jeg BRUKER pels!!

  1. Karoline

   Spiser du mink og rev da?

  2. Når det gjelder å spise kjøtt og kylling kan man faktisk velge økologisk og vite at dyrene har det godt mens de lever.

   1. Elisabeth

    Økologisk mat handler i hovedsak om hva du putter i dyrene og handler lite om dyrenes velferd. Vi kan drive en gård med elendig dyrehold og kalle maten økologisk hvis vi ikke bruker kunstgjødsel eller vanlig kraftfor. Men vi kan også drive et bruk hvor dyra har det veldig godt men får litt vanlig kraftfor innimellom og selv om dyra har det bra kalles det ikke økologisk.

   2. Jeg er langt ifra noen ekspert på dette området, men er ganske sikker på at foring og dyrehold går ganske så hånd i hånd. Hvis f.eks kyllingene blir holdt i bittesmå bur, smittes også sykdommer lettere slik at de må tilsette mye medisiner i foret. Jeg vil tro det er svært vanskelig å fore økologisk mens dyra bor trangt. Økologisk kylling/kjøtt er også som oftest merket med at gården har fokus på godt dyrehold. Hvor godt vet man jo aldri såklart, men at det er bedre er jeg ikke i tvil om.

   3. Du deltar fortsatt i unødvendig drap av dyr som fortsatt kunne levd fint i mange år framover…

  3. Jeg støtter ikke mishandling av dyr, men må si meg enig med deg Mona!

   1. Man kan gjerne kritisere folk som argumenterer mot pels men spiser kjøtt, men å bruke pels fordi folk spiser kjøtt – det blir for dumt.

   2. Pels er unødvendig og mishandling av dyr. Og hvorfor i alle verdens dager skal alltid folk begynne å snakke om kjøtt og andre ting når det er pels vi snakker om. Dyr som er låst inne i et bur kun for å bli brukt til kåper og luer til forfengelige folk!! Det er faen meg ikke riktig.

   3. Pels er unødvendig og mishandling av dyr. Og hvorfor i alle verdens dager skal alltid folk begynne å snakke om kjøtt og andre ting når det er pels vi snakker om. Dyr som er låst inne i et bur kun for å bli brukt til kåper og luer til forfengelige folk!! Det er f… meg ikke riktig.

  4. Takk for et fint bidrag, Caroline!

   Mona: Fordi det finnes andre ting som også er ille så betyr ikke det at det er greit at pelsdyroppdrett forsatt eksisterer!

   Som forbrukere har vi masse makt! Brukt den til noe som gagner andre enn deg selv!

   Blir det slutt på pelsdyroppdrett har verden tatt et skritt i riktig retning, og da blir vi forhåpentligvis klare for å ta enda et skritt og enda flere etter det (kutte ned på mer og mer varer og mat som kommer fra dyr i fangenskap)! Plutselig blir verdens resurser fordelt mer og mer rettferdig! Jeg har trua på vi får byttet ut egoisme med en mer bærekraftig utvikling ♡

  5. Her er det mye du ikke har forstått. Slaktnig av husdyr som ku, sau og kylling går på helt andre nytteverdier. Vi mennesker er kjøttetere og trenger den næringen. Pels er kun til pynt i dag og ikke nyttig på noen som helst måte etter min mening. Den eneste grunnen til at du velger å bruke det er fordi du syntes det ser bra ut. Ufattelig hvordan du kan tenke at det er greit at ville dyr blir drept for kragen på jakka di. Jeg har ikke ord.

  6. helt enig. til caroline:hvis dyr er det vakreste i verden, hvorfor spiser du dem?

   1. vi trenger faktisk ikke kjøtt. det er mye som man kan spise og få den næringen du trenger uten å spise kjøtt, for eksempel: linser, bønner,kirkerter,tofu,soya produkter. så hvis du spiser kjøtt,kan du også bruke pels.

 107. Så sinnsykt enig!! Fint innlegg!

 108. Camilla Torp

  Like utrolig hver gang noen nevner det. JA det er krig i verden. JA mennesker trenger hjelp. Men vil det si at vi bare skal gi opp for å kjempe for en sak her hjemme?.. «De andre har det verre så da er dette Ok» er rimelig oppbrukt spør du meg! La oss ta hver vår egen hjertesak å kjempe for den! Bra innlegg Caroline! 🙂

  1. Godt sagt, hver enkelt av oss kan ikke engasjere oss i alt, men alle kan gjøre NOE, vi må alle følge vårt hjerte og kjenne etter hvor vi vil bruke energien vår. Jeg har signert dette, og er såklart imot pelsdyroppdrett og håper den blir avviklet. Men min hjertesak er abortsaken, disse små uskyldige barna, som ikke har en stemme, blir revet istykker i mors liv med instrumenter og piller uten å bli gitt en sjanse. For meg er dette ufattelig ondskap og en av de tristeste delene av dagens «siviliserte» samfunn.
   Vi må alle kjempe for det vi tror på, for det vi mener er rett. Syns ikke Caroline skal få kritikk for å følge hjertet sitt. Ja, det er mange viktige ting å ta tak i i verden, men vi er nå bare enkeltindivider, og det er bedre å engasjere seg i «sin» sak enn å si at «det er så mye vondt i verden, det spiller ingen rolle hva jeg gjør». Alle handlinger teller! <3

   1. Tina A

    «Men min hjertesak er abortsaken, disse små uskyldige barna, som ikke har en stemme, blir revet istykker i mors liv med instrumenter og piller uten å bli gitt en sjanse. For meg er dette ufattelig ondskap og en av de tristeste delene av dagens “siviliserte” samfunn.» Jeg håper ikke noen som har tatt abort leser ordene dine, «Lykkemisjonen». Noen ganger er abort siste utvei i en vanskelig situasjon. Jeg brenner for kvinners rett til å bestemme over sin egen kropp. Vet du hva som blir alternativet til dem som blir uønsket gravide om en ikke tillater abort i et land? Det er trist lesning, det. Nå handler ikke innlegget til Caroline om abort, men jeg ville ikke la din kommentar stå uimotsagt. Så om det er noen som har tatt abort og leser dette: Du er ikke ond. Ta vare på deg selv <3 Har du dårlig samvittighet? Tilgi deg selv. Det er det viktigste. Så kan andre synes og mene og dømme så mye de vil, – det vet ikke det du vet og har ikke vært i dine sko.

    Og takk igjen til Caroline for et nydelig og rørende innlegg!

   2. Tina A

    *Edit: De vet ikke det du vet og har ikke vært i dine sko.

   3. Dette kan det selvfølgelig bli en lang debatt om, og det var ikke min intensjon. Ville bare fortelle om det jeg brenner veldig for- nemlig andre små vesener, som på lik linje med pelsdyrene, ikke har en stemme, og som jeg syns fortjener det.

    Bare kort sagt; selvfølgelig støtter jeg at kvinner skal få bestemme over egen kropp, men når hun er gravid er det ikke lenger kun snakk om hennes kropp lenger. Det er nå to liv! Dessuten bør vel også kvinner ta ansvar for sin egen kropp også? Hvis man ikke er klar for å bli gravid bør man vel gjøre alt man kan for ikke å sette seg i den situasjonen? Og nå snakker jeg ikke om tilfeller der det er snakk om voldtekt (som abortforkjempere alltid drar frem)nå snakker jeg om majoriteten av aborter, som skjer etter at noen har vært «uheldige».
    Uansett skal vel ikke et lite uskyldig vesen måtte bøte med livet for andres feil?

    Vil ellers si at jeg ikke dømmer noen som har tatt abort, vi gjør alle feil, hovedsaken er at vi lærer av det- tilgi deg selv og gå videre:)

   4. Tina A

    Jeg håper du har tenkt over hva som eventuelt vil bli alternativet om man forbyr abort i Norge. Det finnes mange grusomme ting fortvilte kvinner og jenter tyr til når de er blitt uønsket gravide. Jeg vil ikke at Norge skal bli et land hvor kvinner blir alvorlig skadet eller i verste fall dør fordi de prøver å kvitte seg med fosteret sitt på egenhånd, eller går til kyniske personer som utnytter dem og ikke har utdannelse til å utføre en abort. «Hvis man ikke er klar for å bli gravid bør man vel gjøre alt man kan for ikke å sette seg i den situasjonen?» Enig. Men vi gjør alle feil, og ingen prevensjon er 100% sikker, utenom avholdenhet. Jeg ser du velger å sitere Mor Teresa i en senere kommentar. Nå er ikke jeg noen ekspert, men jeg trodde hun var imot all prevensjon som ikke var «naturlig»?

    Jeg har egentlig mye mer på hjertet, men jeg ser du ikke ønsket en lang debatt om dette temaet, og det er kanskje begrenset hvor interessant det er for Caroline og hennes lesere å lese om dette temaet når blogginnlegget handler om noe helt annet, så jeg tenker jeg setter strek der 🙂

 109. Linda Paulsen

  Mange her skriker om dobbeltmoral, vesker og sko i skinn, og barnearbeid. Vesker og sko blir vel stort sett sydd av storfe! Samt at dette er dyr vi også spiser! Jeg for min del spiser hverken mink eller rev!

  Barnearbeid, tragedier, massakre osv, er og blir grotesk, men de fleste av oss kan ikke vie livet vårt til alle de fanesakene vi svært gjerne skulle! Den norske stat «donerer» milliarder hvert år til uhjelp, dette er også en del av våre skattepenger. Det norske folk er svært gavmilde i en hver pengeinnsamling, så at vi ikke bryr oss om all annen krig og elendighet blir feil å si!

  Hurra for at mange av oss brenner for enkeltsaker, og i dette tilfellet pelsindustrien! Hvorfor blir dere kvalme av et godt engasjement?

 110. Så flott at du retter fokus på dette. I debatten den siste tiden er det IGJEN kommet frem fakta og innblikk i næringen som bør være tunge argumenter for å avvikle denne næringen. Det er mer el mindre en ren eksportnæring, som vi skattebetalere ufrivillig subsidierer. Eksporten går i hovedsak til Kina og Russland. Land hvor dyrevelferd har minimalt fokus og det er mange nyrike som kjøper dette som luksusvare. 70 % av den norske befolkningen vil avvikle næringen. Og jeg tror det er heldigvis av den åpenbare grunn at folk ser at ville dyr avlet opp i små bur uten mulighet til å benytte sine instinkt, ikke kan kalles annet enn dyreplageri. Og for å dekke hvilket behov? Det er trist å se kunnskapsnivået i kommentarfeltet her….. Jo en kan si mye om dyrevelferd til andre dyr….. Den store forskjellen er at kyr, sauer og kylling dekker et naturlig behov- MAT! Bærekraften i den stadig økende kjøttproduksjonen kan diskuteres, men utover å dekke et matbehov, så brukes store deler av hvert dyr. Skinnet går til klær, vesker, sko osv, og ikke minst går en del av dyret til produksjon av dyrefor. Det er stor forskjell på hvordan dyreholdet er på pelsdyr og husdyr som kyr, sauer osv. Pelsdyr blir avlet opp for å tjene et behov: PRYD!! Det er et klesplagg!! Om folk ikke ser denne åpenbare forskjellen så skjønner jeg ingenting!

  1. Flott innlegg! Takk!

  2. For dyra spiller det vel ingen rolle hva de blir brukt til etter de er døde? En sau er svært uvitende om at den skal spises, likedan er en oppdrettsmink uvitende om at den ikke skal spises. Så argumentet om behov (mat eller pryd) er der kun for at vi mennesker skal føle oss mer moralske; for dyra er det revnende likegyldig.

   Med andre ord er det derfor viktigst at dyra, uansett om de skal bli mat, klær eller begge deler, har det bra mens de lever. Som sagt, om de blir en kåpe eller en hamburger har ingenting med saken å gjøre.

   Å kalle oppdrettsmink og -rev for ville dyr blir like feil som å kalle den rosa grisen vår for villsvin eller hundene våre for dingoer. Mennesket har alltid drevet avl på dyr for å temme dem. Nå er vel kanskje ikke oppdrettsminken og -reven tamme _nok_, og det er et problem.

   Fra et miljøperspektiv er det bedre med ordentlig pels enn fuskepels, forresten. Fuskepels er laget av olje.

   Til slutt får jeg si at jeg selv er ambivalent med tanke på pelsdyrnæringen. Jeg er hverken for eller i mot da jeg vet for lite. Dokumentarer som er laget av aktivister stoler jeg ikke på. Tenk litt på det: hvis dyra har det så fælt som vist i dokumentaren, da ville ikke de fått fin pels, og da ville ikke bonden tjent penger.

   1. Kjerstin

    Det siste du skriver her er jeg helt enig i Hilde. De fleste dyr som har det bra blir preget av det med for eksempel dårlig pels .

    Har arvet en ekte pels , veldig gammel men utrolig flott. Har ikke våget å bruke den enda.

    MEN dyr skal ha det bra , de har ikke en stemme å bruke slik som oss. Derfor sitter jeg her med pelsen , og vet ikke helt ….

   2. kjerstin

    …som IKKE har det bra mener jeg selvsagt…. 🙂

  3. Jeg blir rørt av å lese dette. Er så fint å se andre mene det samme. Jeg er så enig, kunne ikk sagt det bedre selv. Takk

 111. He-he, her var det mye forskjellig! Elsker mitt svarte skinnskjørt og spiser kylling og kjøtt med god samvittighet. Hvordan skal jordbruk, skogbruk og samfunnsøkonomi kunne være i symbiose hvis vi ikke benytter oss av de ressursene vi har? Samfunnets økosystem og mangfold vil jo klappe sammen hvis vi ikke utnytter og opprettholder næringskjeden! Har dere som er i mot alt tenkt på det?

  1. Næringskjeden? Det er vel menneskene som ødelegger den når vi masseproduserer fangede dyr og ødelegger habitatet til de frie. Men det er fint at du ikke lar det gå utover samvittigheten din.

 112. Jeg skjønner ikke at det er så mye bedre med fuskepels sydd av utnyttede kvinner i Asia enn ekte pels laget i Norge av produsenter som følger lover for dyrevelferd. For meg er mennesker viktigere enn dyr. Les f.eks denne kronikken: https://www.osloby.no/oslopuls/Den-nye-pelsen-7406098.html#.UrA5lKVjods

  1. Kødder du med meg nå? «Produsenter som følger lover for dyrevelferd», det er det største tullet jeg noengang har hørt. Det er vel akkurat det stikk motsatte som har kommet frem i media i det siste. Jeg foreslår at du ser på brennpunkt dokumentaren om pelsindustrien hvis du ikke har gjort det, noe det ikke virker som om du har. Tror du virkelig at det hadde vært så mye oppstyr rundt pelsindustrien hvis de fulgte reglene?

   1. Noen menn slår konene sine. Noen foreldre mishandler barna sine. Det betyr ikke at alle menn slår konene sine eller at alle foreldre mishandler barna sine. På akkurat samme måte vil det være noen produsenter som ikke følger lovene og noen som gjør det. Hva er så vanskelig å skjønne med det egentlig? Du følger en slik argumentasjon og det holder ikke så veldig langt. For å sette det på spissen: Tror du virkelig at det hadde vært så mye oppstyr rundt barnevernet hvis de fulgte reglene? La oss fjerne barnevernet da? Noen utlendinger kommer til Norge for å bedrive kriminalitet, så la oss kaste ut alle med utenlandsk opphav!

   2. Nå ba aktivisten om å få hospitere hos seriøse og flinke oppdrettere, så de plassene han besøkte ble ansett som forbilder av næringen selv. Og selv om ikke alle dyr opplever å bli gnagd på av andre og henrettet med elektrisitet så holder ALLE oppdretterne dyrene i små bur. Det er like naturlig for dem å leve i bur som det er for oss. Tror forresten du rotet deg bort litt når du sammenlignet pelsdyrindustrien med barnevernet. Sistnevnte jobber tross alt for at noen skal få det bedre, og vi trenger barnevernet sårt. Pelsdyrindsutrien jobber kun for økonomiske formål, og er fullstendig unødvendig. Barns velferd er ikke i nærheten av å være luksus.

    Anna: Fuskepels er like unødvendig som ekte pels, så at fuskepels er lite miljøvennlig er ikke noe argument for at ekte pels er greit å benytte. Hva med å droppe alle pelsrelaterte produkter i det hele tatt? Dagens fuskepelser kan lett bli tatt for å være ekte, og uansett viser man at pels, ekte eller ei, er et attraktivt produkt man ønsker å pynte seg med.

  2. Hvis de utnyttede kvinner ikke skulle sy hadde de kanskje blitt horer istedet bedre det? De vil da ha jobb!

   1. De vil ha en jobb, så da er det greit at de blir utnyttet og har forferdelige arbeidsforhold? Mener du virkelig dette? Det virker som et helt forskrudd menneksesyn.

    Og hvis vi slutter å kjøpe billig fuskepels som det tar 500-1000 år å bryte ned i naturen (veldig dyrevennlig syns jeg virkelig), så tvinger vi disse kvinnene bli prostituerte fordi det er den eneste muligheten? Så da gjør vi dem liksom en tjeneste? Jeg håper du ikke mener dette alvorlig.

 113. du bryr deg altså om pelsdyr, det er en «enkel» og veldig lett sak å fronte. MEN har det noen gang slått deg hvor feks klærne dine kommer fra? Eller skinnveskene? Du later til å ha et enormt og unormalt forbruk, tenker du noen gang over hvor klærne dine blir laget og ikke minst av hvem? Her kaster du stein i glasshus.

  1. Enig med deg her Anette!!

   1. Det irriterer meg at når noen (les:caroline i dette tilfellet) vil prate om noe de brenner for, og så kommer det folk og argumenterer imot med at hun ikke er «perfekt» når det gjelder alt mulig annet. «ja, men hvis du skal mene det, så må du mene det «osv. Hva er det for noe rart å si? Pelsdyr har det vondt. Punktum. Det er ikke så mange gode argumenter for hvorfor vi skal ha pelsdyr. Det er en unødvendig ondskap. Det spiller ingen rolle om jeg spiser kjøtt eller ikke, eller om jeg handler her eller der. Det spiller heller ingen rolle om jeg handler for 3 millioner kroner i året og har det høyeste forbruket i norges land. Pelsdyrnæringen er ondskap like fullt!

   2. Poenget til flere her er jo at når Caroline selv er storforbruker av eks skinnprodukter så er det skrekkelig, skrekkelig dobbeltmoralsk å da være i mot pelsdyrnæringen. Hadde hun kjørt en strengere linje i forhold til skinnprodukter (vesker, sko, lommebøker osv), så hadde det ikke vært noe problem, da hadde jeg applaudert dette innlegget enda mer. Men slik er det ikke. Ja, det er supert at hun er engasjert i debatten som raser i media, men da bør hun også practice what she preatches. Men det er klart det blir vanskelig i forhold til hvordan fokus hun har valgt å ha på bloggen sin, med dyre designmerker ol.

 114. Fint innlegg som jeg sier meg helt enig i:) Men husk at slaktedyr som ku og kylling har det ofte like ille, om ikke verre. Hva med å ta et standpunkt mot det å spise kjøtt og? I det minste kutte ned… Det er litt dobbelmoralsk å si nei til det ene og ja til det andre. Vi trenger ikke å spise kjøtt heller for å leve sunt og godt. Faktisk er det en menge helsefordeler av det. Dessuten trenger ingen å dø. Jeg mener ikke å kritisere deg personlig, men jeg syntes det er litt rart at folk hauser seg opp så veldig for en ting, men ikke en annen som i siste innstans har samme konsekvenser for de som lider.

  1. Merker meg at du likestiller ku og kylling hva angår leveforhold. At kyllingindustrien er shaky, for å si det mildt, er greit nok. Men kyr? Norske kyr? Har du vært i et fjøs? Det kommer jevnlig opp tragiske dyrehold opp i media, men ofte er det på grunn av at bonden er psykisk syk. Den jevne norske bonde er glad i dyra sine og passer godt på dem. Hurra for småskala jordbruk!

   Det er en mengde helsefordeler ved å spise kjøtt også. Lett tilgjengelig hemjern er én av dem (jern i planter er litt vanskeligere for kroppen å ta opp), samt B12-vitaminet som kun finnes i animalske produkter og fermentert soya.

   Men enig at det er dobbeltmoralsk å si nei til det ene og ja til det andre. Dyra vet ikke hvorfor de skal dø for oss.

 115. Takk<3

 116. Herlig at du skriver om dette!!

 117. For et flott og godt skrevet innlegg! Et av dine beste hittil! Kjenner jeg blir nesten litt stolt 😉 Du har en fantastisk mulighet til å nå ut til så mange, på ulike måter, og denne gangen har du brukt denne muligheten til noe fantastisk.

  Man kan ikke redde verden, og din blogg er heller ikke en politisk en, så jeg håper du ser i bort i fra kommentarer som antyder at du kunne ha skrevet om det eller det, om og andre ting som skjer og lignende. Man for ta et steg om gangen og en kamp om gangen.

  Ha en god kveld!

 118. Men skinnplagg har du ikke noe imot å gå i, eller Loubotini skoene du kjøpte, eller dyre vesker!! Det er en del av pelsdyrnæringen det også. Er ikke akkurat noe bedre å bruke huden til dyr heller..!

  1. Caroline

   Det er en forskjell når man bruker hele dyret, ikke bare skinn/pels.

   1. Det er jo faktisk ikke det? Finnes gode alternativer i PU.
    At de sitter i bur hele livet må jo faktisk være bedre enn å være så tettpakka som for eksempel kylling er.
    Jeg synes det er dobbeltmoralsk å være pelsmotstander men likevel bruke skinn, og spise kjøtt – og da spesielt kylling. Sier ikke jeg er uenig i det du skriver, men synes det er litt pussig med tanke på at du spiser kjøtt. Greit nok at hele dyret brukes, men hva slags unnskyldning er det for dyremishandling?

   2. Dersom du tror at de bruker hele dyret når de lager skinnvesker, sko, lommebøker osv, så tar du skrekkelig feil, eller velger å lukke øynene fordi det ikke passer deg å se hva som virkelig skjer.

   3. Caroline

    Jeg har vært i kontakt med veldig mange produsenter ang. dette, og jeg regner med de ikke lyver for kundene sine.

   4. Angelina

    Å tro at de ikke lyver for kundene sine er nok litt blåøyd dessverre. Ikke mange dager siden det kom frem at selv større motehus som f.eks. Michael Kors har solgt fuskepels som inneholder pels fra bl.a. coyote. Jeg har ingenting imot verken pels eller skinn, det viktigste er at gjeldende regelverk blir fulgt og jeg anser det som det mest kritiske problemet i Norge, for det ser vi jo at ikke er tilfellet..!

   5. Har du noen gang jobbet i butikk? Selvfølgelig lyver man for kunder når man ønsker å selge..? Det er vel ikke ukjent at man «later» som om noe er satt så ned i pris at det er et fantastisk tilbud. Man tror man sparer langt mer enn det man egentlig gjør. Alt som selger!

   6. Caroline

    Det hender at det skjer, men det er nok neppe normen 🙂

   7. På hvilken måte er det egentlig forskjell? Forbruker jo dyret uansett, og det bare til pynt fordi man synes det er fint. Ser virkelig ikke forskjellen på det og det å bruke pels..!

   8. Caroline

    Mink/rev går ikke til matproduksjon, noe f.eks ku gjør 🙂 Stor forskjell.

   9. Lene S

    Så det er greit så lenge HELE dyret brukes til å produsere dyre designer-produkter så du får vist frem hvor mye penger du har? Jeg ser ikke forskjellen… Dette er vel enda en av mine mange kommentarer som ikke blir publisert 😉

   10. Caroline

    Så lenge hele dyret brukes så er det en vesentlig forskjell, ja 🙂 Du ser ikke forskjell på at dyr holdes i fangenskap og drepes kun for at vi skal pynte oss, og det at vi har husdyr for å gi oss mat, hvor man så bruker skinnet til klær?

    Hvis du opplever at mange av kommentarene dine ikke godkjennes, så kan du kanskje tenke litt over måten du kommenterer på? Hva er poenget med å forsøke å gi meg et stikk ved å påpeke at jeg har et behov for å vise frem hvor mye penger jeg har? Klarer du ikke kommentere på en saklig måte, så har kommentarene dine ingenting her å gjøre.

 119. Synd å se så mange negative kommentarer her 🙁 Noen mennesker blir bare ikke fornøyd uansett hva man gjør.
  Synes det blir veldig hyklersk at noen faktisk kritiserer at noen prøver å rette søkelyset mot en viktig sak.. Jeg vet at du kommer til å sanke inn så mange signaturer, så utrolig flott at du gjør det 🙂

  God klem

  1. Amen!

 120. Så utrolig bra at du skriver om dette!! Forkastelig næring..

 121. Så flott at du fronter en slik sak =) Viktig å kunne bruke stemmen sin på slike saker som er verdt å få frem i lyset, fortsett med dette!

 122. Her får du en stjerne fra meg. Jeg er ikke fast leser av bloggen, er langt unna målgruppa du skriver for. Håper du klarer å riste av deg alle negative kommentarene ang pelsdyrnæringa.
  Til de som kritiserer og setter søkelyset på andre grupper som også trenger oppmerksomhet; det er mulig å ha flere tanker i hodet på en gang. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe.
  Selv har jeg ikke spist oppdrettskjøtt/oppdrettsfisk på over 20 år. Kjøper ikke vesker eller sko i ekte skinn, men jeg bruker ullplagg. Og jeg vet at ikke sauen blir behandlet med respekt når den klippes.
  Det å leve i pakt med sin etiske rettesnor er viktig, men ikke alltid like lett. Babysteps…

 123. Jeg er faktisk litt todelt når det gjelder hvorvidt pelsdrift bør forbys i Norge. Jeg syns egentlig det er en uting at det i det hele tatt finnes en pelsindustri i verden, jeg bruker ikke pels selv, og kommer aldri til å gjøre det, men samtidig tenker jeg at pelsdyr i f.eks Kina har det enda verre enn pelsdyr i Norge, og ved å forby pelsdrift i Norge vil det bare skape et enda større marked for de som driver med pelsdyr med mye dårligere vilkår. I en perfekt verden ville det vært en selvfølge at pelsdrift skulle forbys, men jeg tror dessverre ikke at å forby det i Norge vil løse problemet. Importen vil jo bare bli enda større, og dyrene kan ha det enda verre, og de som overtar markedet som de norske pelsdyrbøndene har holdt vil jo sitte igjen og tjene enda mer penger på rovdriften på pelsdyr. Hvis det derimot hadde vært forbud mot import av pels i Norge, og et samtidig forbud mot produksjon av pels, ville det kanskje vært mulig å gjennomføre, men samtidig er markedet for pels utrolig mye større enn bare lille Norge. Jeg sier ikke at jeg er for pelsdrift i Norge. Jeg er bare enda mer skeptisk til dyrevelferden andre steder. Hadde det vært en verdensomspent enighet om at «Dere, nå slutter vi å bruke pels. Så kaldt er det faktisk ikke, og pelsen er mye penere på dyrene enn på oss!» ville det løst mye, men pels er og blir en fashiongreie. Heldigvis har mange av de større designerne gått hardt ut mot pelsindustrien, men vi er ikke i mål helt enda. Jeg håper at pelsnæringen sine dager snart blir talte, men jeg tror dessverre ikke et forbud mot pelsdyrfarmer i Norge er den rette veien å gå.

  Likevel, Caroline, jeg syns det er flott at du taler dyrenes sak, på samme måte som jeg syns det er flott at du med jevne mellomrom tar deg tid til å promotere andre viktige saker. Du har virkelig lagt sjelen din i bloggen, og jeg syns bloggen har «vokst» sammen med deg – kanskje naturlig, ettersom du startet bloggen når du var tidlig i 20-årene (om jeg husker rett?).

  Igjen – jeg er slettes ikke uenig med deg, men samtidig håper jeg at konsekvensene av et eventuelt forbud vil veie tungt når denne avgjørelsen skal tas, og at et forbud ikke vil ende opp med å gjøre vondt verre.

  Håper du og dine får en fantastisk julefeiring i år (uten nyrebekkenbetennelse), og gleder meg til å fortsette å lese bloggen din i 2015. 🙂

  – M.

  1. aleksandra

   Så godt det kommer en konstruktiv motargument. Jeg kan naturligvis ikke svare for Caroline, men her er noen argumenter mot det du presenterer:)
   – til tross for at pelsdyroppdrett finnes andre steder, er ikke det en grunn i seg selv til å opprettholde det her. Det er et moralvalg. Altså er det å ta et standpunkt. Vi viser med det at vi som land ikke aksepterer en slik næring med de ulempene den medbringer.
   – det er ofte et bedrag at dyr har det bedre i Norge enn i Kina. La oss legge bort kroppssår og skader. Hovedpoenget her er at dyrene er låst inne i små bur. Disse burene er like store overralt i verden. Det er derfor ikke noe mer humant å holde dyr i bur i Norge enn i Kina dersom man skal ta hensyn til burstørrelsen – det som er den største utfordringen med pelsdyrnæringen slik jeg ser det.
   – dette er kanskje et urealistisk argument, men fremmer likevel et viktig poeng. Bare fordi vi kan gjøre noe som er urett på en litt bedre måte, gjør det ikke handlingen vår god. Vi kunne også hatt barnearbeid i Norge. Det ville sikret barna noen bedre arbeidsvilår. Men det betyr ikke at det er rett.
   – Ved at det norske folk velger bort pels sender man en melding til moteindustrien og til verden rundt. Jo fler som velger bort, desto mer upopulært blir det.
   – Asiatiske land har en tendens til å ta etter vesten. Pelsdyrnæringen vil ikke forsvinne over natten. Men etter noen år vil de det, også i Kina.

   du har selvfølgelig rett til egen mening, men kanskje disse punktene kan være noe å reflektere over? har selvfølgelig rett til egen mening

 124. Det er flott at du bruker stemmen din til å skape engasjement, men serrisøt…når stortsett ALLE antrekksbildene dine inneholder skinnvesker fra LV, Mulberry, 3.1 Philip Lim osv, så blir det skrekkelig dobbeltmoralsk og skrekkelig vanskelig å ta serriøst. Kanskje en ide å feie før egen dør før man prøver å forandre andre.

  1. Tommel opp for denne kommentaren, Thea!

   1. Du virker bitter Thea! Kan du ikke bare forstå at pelsdyroppdrett er en skandale fra ende til annen å skjønne at dyrene ikke har det bra inni et bur? Kan ikke skjønne at det er noe å kverulere eller diskutere mot.. Pels er ut! Og det må ta slutt. Om folk kjøper vesker og spiser kjøtt hjelper det vel hvertfall litt at pelsdyrfarmene blir borte fra dette landet. Da redder vi hvertfall noen stakkars skjebner. Bedre enn ingenting?

   2. Ina, jeg finnes ikke bitter. Hver må velge selv hvordan de ønsker å leve sine liv, og ta standpunkt utfra det. Caroline har valgt en livsstil hvor dyrt design i skinn har en vesentlig plass i det bildet hun selger til leserne sine. Som sagt, det er supert at hun forsøker å sette fokus på en råtten næring. Jeg mener bare det blir dobbeltmoralsk nettopp pga at hun selv er storforbruker av skinnvarer. Poenget mitt er rett og slett at dersom man går såpass sterkt ut mot dyremishandling og pelsproduksjon, så bør man kanskje vurdere å slutte å utnytte dyr for at man ønsker å ha et visst image.

    Når det er sagt, så tror jeg Caroline gjør mye bra. Men jeg tror også hun kunne gjort mer i form av å slutte å bruke skinn all together.

   3. Caroline

    Du kan ikke sammenligne skinn- og pelsproduksjon. I skinnproduksjonen brukes mer hele dyret, noe som ikke er tilfellet i pelsproduksjon.

 125. Denne pelsdebatten har tatt helt av!!! Jeg er IKKE for dyremishandling, men hva med ALT annet som kommer fra dyr!! Skinn i vesker, jakker, lommebøker, hansker osv!!!! Mat vi spiser!!! Her er det også dyr som lever under svært kritikkverdige forhold!!! Og ull, det finnes sauefarmer i Norge hvor dyra absolutt IKKE har det godt!! Hvis man virkelig begynner å tenke etter, så er det jammen mye vi må slutte å bruke, spise osv!!!

  1. Nå har eg levd noen somre, og vintre. Har ennå til gode å se mer enn 5 eksempel totalt på at sauer, kyr osv noengang har levd under tilnærma forhold. Det har dessverre skjedd at noen også i disse næringene har latt dyra lide, men har hvertfall sett laaaaangt flere eksempel på det stikk motsatte! Dyreveldferd er viktig uansett åssen dyr det er. Pelsnæringa er gjennomsyra uverdig. Det starter med bura. Antallet dyr. Det handler om at disse dyra fra naturens side skal leve ville. De er laga for å leve i naturen. Året rundt. Du ser ikkje ei ku som blir plassert i et bur, som er for lite. Ikkje ei ku som ikkje blir slept ut på sommerbeite. Ikkje ei som kalver uten hjelp fra bonden. Går noe galt, så blir veterinær kontakta. Dette er ei sammenligning helt tatt ut av det blå! Pelsnæringa burde skamme seg. La dyra bli fødd i fangenskap, la de bli så aggressive at de i miljøet har kannibalisme tid. Ingenting med dette kan, skal forsvares. Se reven tørne gal… Rett og slett bli spin, spekka gærn av å leve så unaturlig. Ingen kan komme med 1 argument for at dette er greit. Galskap at det atter en gang blei flertall for næringa. Skamplett i Norge!!!! Stopp dyremishandlinga!!!

   1. Jeg har vært på flere gårder hva gjelder sauer og kyr, og har aldri sett slike forhold som blir dokumentert i pelsdyrbransjen. Jeg har sett engasjerte bonder som ser til dyra sine fler ganger i døgnet, og dyra har mer enn nok plass å boltre seg på (dvs. sitter IKKE i bur eller små innhegninger). Såklart er det umoralske/uempatiske mennesker der ute, og noen av dem er dessverre også saue/kveg-bønder. Er forresten ikke så reint skjelden jeg må stoppe bilen på vei opp til fjellet for sauene som flyr løse! Pelsdyrnæringen og hold av kyr/sau kan ikke sammenliknes hva gjelder dyrevelferd (i de aller, aller fleste tilfeller).

  2. Du kan jo begynne ett sted da. Det er i hovedsak pels fra dyr I bur vi her snakker om.

   1. Elin: Du kan ikke sette dette opp mot hverandre!! Er forskjell på mink og rev i bur og fangenskap som kun blir brukt til pels. De er ville dyr som skal leve ut i det fri. Du må være dum hvis du ikke skjønner annet?

   2. ina:Godt det finnes lure mennesker som deg da!!!!! Dette er en debatt som aldri tar slutt, og som det alltid vil være 1000 meninger om!!!! Enten du er dum eller ikke!!! God Jul! Faktisk f

 126. Word <3

 127. Yvonne Rodningsby

  Trist med folk som har meninger som deg!

 128. I dag er jeg ekstra stolt av å være leser av bloggen din Caroline!!! Støtter deg 100 %.
  Og til alle dere kritikere: ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen! Ber hver og en gå i seg selv og tenke hva nettopp JEG kan bidra med, isteden for å kritisere de som faktisk prøver å utgjøre en forskjell.

  1. Kunne ikke vært mer enig, AnneLi! I dag er jeg stolt over å være leser av bloggen din Caroline, og det er så viktig og få fremmet dette budskapet. Pelsdyrindustrien burde vært lagt ned for lenge siden, og det er på tide at noen setter en stopp for grusomhetene. Så må alle gå i seg selv og se hva de selv kan gjøre, og det har du gjort Caroline. Strålende!

 129. Marianne

  Anbefaler alle til å se dokumentaren EARTHLINGS, den ligger ute på for eksempel youtube 🙂 En vannvittig sterk film.

  Det er en dokumentarfilm om dyremishandling delt i fem deler:
  1. Kjæledyr
  2. Mat
  3. Pels og skinn
  4. Underholdning
  5. Forskning

 130. tusen takk for at du skriver om dette! jeg er enig i alt du skriver! din stemme teller så absolutt og i dag har du kanskje reddet mange dyrs liv ved å endre noens mening.

 131. Det skal ikke være lett for Caroline å gjøre noe riktig! Skriver hun for materialistisk og overflatisk er det feil, og skriver hun et oppriktig og personlig innlegg så er det feil det også. Selvom jeg ikke støtter saken hundre prosent, så støtter jeg virkelig at en person som har fått så mye «makt» blant unge i Norge som Caroline har, bruker dette til noe positivt! Ja til egne meninger! Ja til å fronte gode saker! Tipper de som liksom er så skinnhellige her (pun intended) sitter og koser seg med baconsurra kyllingfilet mens de skriver hva alle andre må kutte ut for å redde verden.

 132. Bra innlegg!!
  Hva man brenner for er individuelt og gjerne et resultat av erfaringer man har hatt i livet. Å kritisere Caroline for å ikke bry seg mer om «viktigere ting» er helt meningsløst. Selv brenner jeg for avvikling av dødsstraff fordi det går så sterkt imot mine prinsipper. Abort gjør ikke det, og å dømme meg fordi jeg heller vil beskytte dømte drapsmenn enn «uskyldige barn» synes jeg blir meningsløst. Døm gjerne hvis du er uenig i mitt standpunkt, men å sette opp en persons verdigrunnlag mot en annens blir som å krangle om hvorvidt epler eller pærer er best. Det betyr ikke at jeg ikke blir berørt av at barn blir slaktet på skolen sin, men her føler jeg mye avmakt. I mitt valgte hjertesak kan jeg gjøre noe og selv om det mest sannsynlig ikke fører noe vei, gjør jeg ihvertfall noe. Og Caroline gjør noe kjempestort for sin sak ved å poste dette. Applaus for det!
  Jeg synes fortsatt at fotballfrue representerer et overbruk og skulle ønske at en i hennes posisjon ville kjøpt mer fairtradevennlig. Men å sette dette opp mot hennes dyrevelferdfokus, blir i mine øyne meningsløst. Hvis noen føler en lidenskap for en sak, kjør på, uansett om det er for abort, barnearbeid eller dyrevern. Det viktigste er at man gjør noe.

  Må bare kommentere at dette med skinn som biprodukt av kjøtt er noe kontroversielt, spesielt mtp at det er vanskelig å få tallene for å undersøke dette nærmere.
  https://www.peta.org/issues/animals-used-for-clothing/leather-industry/global-leather-trade/
  https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2008/aug/27/ethicalfashion.leather

 133. Takk for et kjempebra skrevet og ikke minst veldig viktig innlegg – dette er min hjertesak, og jeg er så glad for at du skriver om dette! 🙂

 134. Inga Helene

  Hjertelig Takk for dette innlegget,Caroline! – Superviktig.
  Alle som sier noe annet er enten mangelfullt opplyste om hva _denne_ saken dreier seg om og omfatter,eller i total mangel av empati og ansvar for dyrs lidelser. Pelsdyrnæringen er ene og alene ekstrem dyremishandling.
  En God og fredfull jul ønskes deg og dine <3 Stor klem

 135. En vegetarianer som er syk vil måtte ta medisiner som er testet på dyr. Ingen er perfekt, det fins mye vondt i verden, men til dere som kommenterer kritisk til Caroline, er dere noe bedre selv? Jeg syns alle som vil kan signere mot pelsoppdrett, slutte å spise kylling, støtte redd barna, reise til India og jobbe for uteliggere, og alt er flott, men de som ikke gjør NOE og bare kritiserer og ødelegger bør endre litt holdninger og slappe litt av. Om alle gjør litt blir det jo som om noen få gjør alt 🙂

 136. Kjempebra skrevet! Jeg er helt enig med deg og har skrevet under 🙂 Ser noen har kommentert «hva med de som sitter i Kina og syr klær, og omtrent ikke får betalt osv». Jeg synes det er vanskelig å innse det at man kan ikke gjøre noe som er godt for absolutt alle, men jeg tenker som så at man kan ikke hjelpe alle, man alle kan hjelpe en, og er det noen som ikke har en stemme i det hele tatt så er det dyrene!

 137. Petrine

  Kremt. Det er noe som skurrer her. Du fortviler over alt det forferdelige som skjer med mennesker rundt omkring i verden, men ender opp med å gi din stemme til dyrene. Ikke noe galt i og for seg – dyr fortjener at vi behandler dem ordentlig. Men det er dessverre et utbredt fenomen at folk lukker øynene for menneskelig lidelse, atomvåpentrussel, klimakatastrofe etc. og heller retter engasjementet sitt mot de søte dyrene. Dyreøyne har av en eller annen grunn større appell enn barneøyne, ser det ut til. Men du kan faktisk bidra litt til en bedre verden. Hva med å legge inn annonser og kontonummer til Redd barna, Røde kors, Leger uten grenser eller hva det måtte være på bloggen din? Ingen kan redde alle, men alle kan redde noen. Hva med å kutte ut noen av shoppingturene dine og oppfordre andre til ikke å handle mer enn man trenger av hensyn til klimaet? Bare for å nevne et par muligheter. Vi kan alle gjøre litt. Og ikke bare for dyrene.

 138. Beklager, men her synes jeg du møter deg selv i døra!!!!! Det er mange dyr som lever under uverdige forhold, ikke bare innenfor pelsindustrien!!!! Du har vel mye vesker, sko, jakker i skinn, spiser kjøtt, fisk osv!!! Synes man må tenke seg godt om, og ta en runde med seg selv før man velger å legge ut et sånn innlegg!! Å nei, jeg støtter IKKE mishandling av dyr på noen som helst måte! Men jeg mener man må være forsiktig med å rope for høyt om dette, når man bruker andre ting som har med dyr å gjøre, som også har det helt jævlig! Da blir det for dumt! Denne pels debatten har tatt helt av, også «glemmer» man de andre dyra som vi også «bruker»!!!

 139. Like viktig som å stoppe pelsdyroppdrett, er å stoppe import av pelsvarer fra eks. Kina.

 140. Så flott at du står opp for denne saken. Det er så fint å se at du tørr å si dine egne meninger – særlig siden alt du sier og gjør blir kritisert. Fortsett med dette 🙂

 141. Etterlengtet innlegg. Dyrene fortjener absolutt all oppmerksomhet som kan gå til deres favør 🙂

 142. Fantastisk rørende innlegg. Denne smerten kjenner også jeg på, men uten å finne de rette ordene.

  Jeg har naturligvis signert oppropet

  God førjul

 143. Så flott at du også er mot pelsdyroppdrett! Fint blogginnlegg! Bli med å snu #ryggentilpels du også!

  https://ryggentilpels.no/

 144. Annette

  Takk for at du bidrar til å sette fokus på dette, Caroline:-)

 145. Veldig bra skrvet Caroline, det varmer mitt hjerte!

  Må bare si at folk må forstå at det er forskjell på mink og rev som er råvdyr og ku og kylling som er husdyr. De har forskjellige primærbehov. Mink har f.eks. svømmehud mellom tærne og bor i nettingbur!! Ku og kylling er domestiserte dyr, det er IKKE mink og rev. Det å mene at det er dobbeltmoralsk å kjøpe phillip lim-vesker og bruke pels, betyr bare at man ikke skjønner noen ting. Da trenger man å lese seg opp før man skriver noe som helst mer. Er enig i at det er forbedingspotensiale i matvareindustrien også, og oppfordrer alle til å spise mer vegetarisk og økologisk. Fred ut!

 146. Johanne

  Helt enig i innlegget ditt!!!

 147. Jeg støtter dette 100%, men har likevel et spørsmål til deg. I innlegget under her har du på deg en jakke med pelskrage. Så spørsmålet blir da: Er dette ekte eller fuskepels? Håper på svar og håper virkelig ikke dette er ekte pels 🙂

 148. Er så enig med deg Caroline 😉 Syntes det er flott at du bruker din stemme til å tale nei til pelsoppdrett! Håper næringen forbys, slik den burde for lenge siden! 🙂

 149. Tusen takk Caroline for at du støtter oppropet mot pelsindustrien og at du sier din mening <3 Digger deg bare enda mer etter dette! 🙂

 150. Fantastisk innlegg!! Støtter dette 100%. Pels er ut!! Mink og rev skal få leve i det fri og ikke bli brukt til pels.

 151. Jaaaa, tusen takk for et fantastisk bra innlegg!! Digger deg når du bruker den sterke stemmen din til viktige saker.

 152. Så utrolig bra innlegg, Caroline! Jeg er så glad for at en blogger endelig tok dette opp! Dere har trossalt utrolig mye makt med så mange lesere.
  Er så enig med deg. Skjønner ikke hvordan mennesker kan være så umenneskelige. Respekt til deg!

 153. Engelen

  Såå fantastisk at du står for slike saker Caroline! Godt at slike som deg som har mye makt i
  samfunnet får øynene opp for pelsindustrien! Håper det snart blir slutt på dette!

 154. Kamilla

  Takk for at du bruker din stemme til dyrene

 155. Pernille

  Når mennesker går med pels, ser det så ufyselig ut at jeg må spy.
  Dyrene behandles som dritt, og denne næringen må avvikles en gang for alle!

 156. Det er så mye jeg har lyst til å si, engasjere meg i og ta del av!
  Det er så mange som lider, både dyr og mennesker i Norge og i utlandet…
  Det viktigste i denne sammenheng må jo være at vi som mennesker tar stilling til det vi bryr oss om, og det vi ser vi kan gjøre noe med!
  I ALLE tilfeller der det blir avdekt groteske levevillkår må det både sjult kamera og ativister til for å avdekke dette.
  Se bare på alle dokumentarer om sexindustrien, barnearbeid, religionsritualer, narkotika og ulike former for dyrehold.
  Vi hadde aldri kommet under huden på disse om det ikke hadde vært for at andre mennesker ønsker å avdekke de grufulle forholdene mange lever under..
  Det at man ønsker å ta til ordet for det ENE betyr ikke at det andre er OK!!
  Vi må iverdsette mennesker som tørr å ta ordet, de som har en mening og de som brenner for noe!
  I norge i dag har vi det så utrolig godt, både dyrene og menneskene (sett i verdenssammenheng) at vi ofte glemmer å ta stilling til ting.
  Vi følger bare strømmen..
  For MEG en pelsdyrnæringen en av de sakene jeg brenner mest for!
  Jeg takker alle som også viser deres stemme og håper at vi kan være med på å belyse at denne type dyrehold ikke er OK 🙂
  Vi kan ikke redde alle, men vi må prøve der vi kan <3

 157. Så bra du taler dyrenes sak!! <3

 158. Kristine Flunes

  800.000 mink og rev er INGENTING i forhold til de over 75 millioner dyrene som drepes hvert år i Norge. Jeg kjøper ikke unnskyldinger som at «det smaker godt» Det går ann å leve helt og fullt på et plantebasert, vegansk kosthold. Hva er kjøttspising godt for?
  Sjekk gjerne ut https://veg-veg.no/vegan/bli/index.html, eller blogger som https://www.veganmisjonen.com/ og https://vegetarbloggen.com/. Ingen dyr trenger å lide og dø for vår velvære, hverken for pels, melk, egg eller kjøtt. Hvis du ønsker å redde dyrene, bli veganer, og redd ett dyr hver dag!

  https://www.ssb.no/jord-skog-jakt-og-fiskeri/statistikker/jordhus
  https://veg-veg.no/nyheter/kj%C3%B8tt/slaktetall_stiger_kj%C3%B8ttbransjen_jubler

  1. Helt enig, go vegan!

 159. akkuratt det samme skjer med andre dyr: kyllinger, kyr osv..De blir sperret inne i bur og tatt 0 hensyn til, fordi de bare er en «forbruksvare». Er ingen dyrlege som går og sjekker at de har det bra. Kalven blir tatt fra moren når den blir født, og dratt bort til et annet sted, fordi: kalvefilet. Moren skriker, men ingen gjør noe med det..Morsmelken til kalven skal være til oss mennesker, som er helt absurd, fordi vi klarer oss bedre uten melk(melk er en av grunnene til benskjørhet i norge). Poenget mitt er bare at man støtter den samme type industri av å gå i butikken å kjøpe dyreprodukter, når vi helt fint klarer oss uten(les: klarer oss mye bedre). Og hvis noen mener at de trenger å spise dyr, ja da syns jeg de bør jobbe for en bedre dyrevelferd. Gidder ikke si mer..bare se earthlings(hørt at den skal forklare ganske mye). Har ikke turt å se den selv, fordi jeg tror den er ganske vond..men slik er det i dag. Dyr blir utnyttet på det groveste, bare fordi vi mennesker tror at vi er så overlegne at vi kan drepe og slakte, og flå og gjøre hva vi vil, for penger. For det er det alt handler om. De reklamerer med at kumelk er bra fordi det er en god kilde til kalsium og sterke ben.Bullshit..det er motsatt. Finner myye mere kalsium i det som kommer fra naturen. Det fargerike, og fredelige, uten blod, muskler, sener og lidelse..Men bare frisk frukt og grønt, linser, poteter, ris osv..Ble litt revet med her nå, men…verden er ondskapsfull, og melkeproduksjon er like ille som pelsproduksjon.

  1. Hei!

   Besøk gjerne en bondegård i Norge for å få bedre inntrykk av hvordan kyr har det her, enn å se en amerikansk dokumentar om amerikanske forhold. Det vil gi et riktigere inntrykk.

   Hvordan kan du påstå at melk fører til beinskjørhet i Norge? Det er en link i form av at vi drikker mye melk i Norge og at vi har høy forekomst av beinskjørhet, men det er ikke dermed sagt at det ene fører til det andre. Det er ikke nok å få i seg kalsium, man må også ha vitamin D for at kalsiumet skal tas opp i kroppen, og der ligger kanskje noe av forklaringen? Uansett, du har rett i at vi voksne mennesker strengt tatt ikke trenger å drikke melk, men det er en god kilde til kalsium.

   Vi klarer oss ikke nødvendigvis bedre uten dyreprodukter. Forklar i så fall hvorfor veganere må ta tilleggsvitaminer for å få dekket behovet sitt!

   1. Caroline

    At melk fører til benskjørhet i Norge er det lite dokumentasjon på, faktisk viser den dokumentasjonen som er at melk forebygger.

   2. Denne kommentaren gjelder ikke kyr, melk og benskjørhet, men siden du har stengt tråden for kommentarer poster jeg kommentaren min HER. At DU Caroline gjør deg til dyrenes talsperson kommer ikke som noen overraskelse i disse pelsdyr tider. Men det er i mine øyne rent hykleri. Etterdom jeg ikke er en del av din tilhengerskare er det ikke ofte jeg ramler innom din overfladiske blogg , men gjorde det av ren nysgjerrighet i høst, og kom over et bilde av deg i en ganske «eksklusiv » angoragenser . Jeg spurte deg om det var angoraull, og om du var kjent med angorakaninenes levekår, men fikk selvsagt aldri et svar. Flott at du bryr deg om pelsdyr, men fint om du gjør det konsekvent.

 160. leeenge leve dobbelmoralen Caroline.
  du kjøper vel skinn? samme greia, ikke gå ut med dette pelsstyret om du ikke slutter med skinn og. Se på veskene og skoene dine. Skam deg.

  1. Caroline

   Ikke fortell meg at jeg skal skamme meg. Skamme seg burde de gjøre de som ikke gjør noe som helst for å hjelpe verden. I skinnproduksjonen bruker man i langt større grad hele dyret, i motsetning til pels hvor man kun bruker pelsen.

   1. Det stemmer ikke, Caroline. Det er egne raser av kuer som drepes for skinn, ikke de samme som man bruker for mat.

   2. Astrid

    Bruker ikke du pels fra rev på den røde anorakken din? Fei for din egen dør først!!

   3. Caroline

    Nei, det er fuskepels på den.

  2. Kristina

   Nei, skam DEG Iselin.

   Pelsproduksjon og skinnproduksjon er to forskjellige ting. Jeg er enig i at begge deler er ille, men samme greia er det ikke. Dyrene vi bruker til skinn har vært tamme og bodd med mennesker i flere tusen år. De er det vi kaller domestisert. Disse dyrene får i tillegg tilgang til å utøve naturlig adferd i en mye større grad enn mink og rev får i pelsoppdrett. Mink og rev har vært domestisert kun over 100 år. Det vil si at genmaterialet deres fortsatt er som vilt å regne, og det igjen vil si at de ikke har noen forutsetninger for å trives i trange bur. Mink og rev får aldri grave i jorden, sove i hi, streife over avstander, svømme og alt det andre som er naturlig for dem. Kontra sauer og kyr lider de mye mer. Les litt om dette før du uttaler deg så bastant.

   Jeg er selv vegetarianer og dyrevenn, og synes det er viktig å kjempe for bedre velferd for dyr i matindustrien. Forholdene der er også grusomme. Men nå er det pels det gjelder, og som Caroline sier; aldri har det vært viktigere å vise politikerne at vi tar avstand fra dette. Vi glemmer ikke matindustridyrene selv om vi i 2-3 måneder vinteren 2014/15 legger all kraft i å bli kvitt pelsavlet i Norge. Kjemper vi for mange kriger på en gang, vinner vi ingen av dem – fullt fokus på å bli kvitt pels NÅ!

   Det irriterer meg at du og flere rakker ned på Caroline når hun tar et så fint og riktig standpunkt. Velg dine kamper med omhu, dette er feil tid, feil sted, og feil forum.

 161. Helt enig med deg Caroline!
  Du tar del i en viktig sak. Det å sammenligne pelsdyrnæringen med at du bruker skinn blir feil. Det er sant det du sier at i skinnproduksjonen bruker man i mye større grad hele dyret. Det er mye fælt som skjer med dyr. Det viktigste synes jeg er å ta avstand fra det som er unødvendig for oss netopp pels. I kjøtt og skinn industiren er det vanskelige å vite om dyrene har hatt et bra eller dårlig liv.

  Ta avstånd till pels er en begynnelse for sin velferd. Der kan være start på en utvikling hvor det etterhvert også kan være lettere å spise kjøtt og bruke skinn hvor dyrene har hatt et godt liv.

  Det som må endres er menneske sin holdnig til at dyrene ikke bare er en gjenstand.

  1. så du mener virkelig skinn er nødvendig?

 162. hva slags hunderase er det på de to hundene dine? forresten er de utrolig søte

  1. Caroline

   Chiahuahua og Tibetansk Spaniel 🙂

 163. Jippi for Caroline! Man kan se lang vei hvem som er ekte utifra hvordan man behandler de svakeste i sammfunnet..Der glemmer mange dyrene for de regner kun mennesker som en art som kan lide..Enda et fantastisk innlegg av Caroline der hun viser kjærlighet og ydmykhet. Denne dama vet hvordan ting her i verden burde være og hun jobber hardt for å få alt det hun har.Ingen rosa blogger. Godt nytt år til alle sammen. Håper vi alle kan huske at å værne om dyr er noe positivt og at man heller skal rette et spørsmåltegn ved de her i verden som ikke tenker før de handler. Spread love

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *