banana cookies for store og små

IMG_5415

Denne oppskrift-onsdagen blir det en oppskrift som er passe søt og utrolig god, men uten tilsatt sukker. Jeg har lenge hatt lyst til å bake noe til Nelia som ikke er så altfor søtt, men samtidig passe søtt slik at det kan være en skikkelig kosebit for henne, og hva er vel bedre da enn å involvere det beste hun vet, banan? Disse kjeksene er like gode til oss voksne, så det er bare å sette seg i sving – det går ganske kjapt 🙂 Oppskriften fant jeg på bloggen til Lise von Krogh

___________________________________________________________________________________________________________

du trenger 

IMG_5338

♥ 3 modne bananer ♥ 0,6 dl. rapsolje ♥ 1 frøene fra 1 vanliljestang ♥ 3,5 dl. havregryn ♥ 2 dl. kokosmasse ♥ 1/2 ts. havsalt ♥ 1 ts. kanel ♥ 1/2 ts. kardemomme ♥ 1/4 ts. malt nellik ♥ 0,5 dl. mandelmel ♥ 2,5 lett knuste valnøtter 

___________________________________________________________________________________________________________

slik gjør du 

IMG_5386

Sett ovnen på 175 grader. Mos bananene godt med en gaffel i en bolle. Ha i rapsolje og vaniljestangen, og bland godt til alt er glatt og uten klumper. I en annen bolle kan du blande sammen de tørre ingrediense. Ha i bananmosen og bland alt sammen, her kan du gjerne bruke en kjøkkenmaskin med en eltekrok, eller du kan hjelpe til med hendene. Ta en liten mengde deig på et bakebrett med bakepapir, og press den utover med en spiseskje eller med fingrene. Stek kjeksene midt i ovnen  i rundt 20 minutter. De skal være litt brune i kantene når de er ferdige, kjeksene blir gjerne litt sprø ytterst, men myke ellers.  Jeg fikk tilsammen 24 kjeks og både vi og Nelia elsker dem – nam 🙂 

IMG_5390IMG_5407

60 kommentarer

 1. Mmm disse så kjempegode ut Caroline! 🙂

 2. De ser läckra ut! Låter som en bra mellis variant istället för bars.

 3. Marianne

  Ser digg ut, men jeg tror ikke barn under 3 år bør spise nøtter

  1. Caroline

   Det går fint, så lenge bitene er små nok 🙂

   1. Det er ikke bitene det kommer an på. Barn kan være hyperallergiske mot nøtter, derfor skal man helst vente til etter 3 år. Samme som Honning 🙂

   2. Lars-Kristian Eriksen

    Om ikke allergi er påvist er det ikke noe grunn til å holde barn unna nøtter før de er tre år. Honning er noe helt annet, da det er snakk om en bakterie 🙂

   3. Elisabeth

    Barn kan få honning når de er over 12.mnd.

   4. 1 år, ikke 3 år.

   5. Caroline

    Med honning, ikke med nøtte 🙂

 4. Så deilig 🙂 Fint med alternativer til de små som er laget med naturlig søte ingredienser. Banan er jo en slager hos de små 🙂
  Kanskje jeg skal prøve meg på noen slike alternativer på bloggen også, gode ser de hvertfall ut!

  Ha en fin kveld!

  Klem fra Trine – Klisjéhjemmet
  http://www.klisjehjemmet.no

 5. Hei Caroline!
  Så nydelig fin jul det blir hos dere! Er rose vasen fra tm design også?

  1. Caroline

   Tusen takk, så hyggelig at du liker det 🙂 Ja, den er fra TM Design.

 6. Hei Caroline, hyggelig at du likte oppskriften min «Bruk brune bananer fremfor sukker – Myke og sunne banankjeks» fra bloggen Lise von Krogh – Enkelt, sunt og godt.

  Oppgi gjerne fullstendig bloggkilde (kildehenvisning) enn kun «Oppskriften fant jeg her». Det er god skikk og bruk i bloggverdenen.

  De så forresten veldig gode ut! Bra bakt! 😉

  Ha en fin kveld!
  Lise von Krogh, Ernæringsbiolog, von Krogh Ernæring Ltd
  lisevonkrogh.wordpress.com / vonkrogh.no

  1. litt vel hårsår… linker ofte til andre blogger på samme måte, uten å noen gang ha fått kommentar på det. Tror akkurat Caroline er litt ekstra utsatt ;-p

   1. Agreed Zepp. Så lenge man i det hele tatt henviser til en kilde, så er det godt nok. Men som du sier, er nok bare fordi det er Caroline og hun gjerne vil ha selve bloggnavnet i innlegget til norges største blogger. Hadde det vært noen andre, hadde det nok ikke blitt kommentert 🙂

   2. Karina

    Nei, vet du hva? Det er faktisk god skikk og bruk å bruke ordentlig kildehenvisning. Det har ingenting med hårsårhet å gjøre, men å anerkjenne forfatteren. At du ikke linker til andre blogger er også en uting – det er mange som trenger opplæring i skikkelig kildehenvisning!

   3. Caroline

    Jeg har linket til kilden, det gjør jeg alltid når jeg vet hvem / hva den opprinnlige kilden er 🙂

   4. Betina

    Caroline, du som faktisk har gått journalistutdanning burde jo vite hvordan en kilde skal henvises i teksten. Dette var dårlig

   5. Hei Caroline. Jeg vil bare nevne her at om jeg hadde hatt en blogg og en annen blogg, uansett størrelse, hadde blitt inspirert av et av mine innlegg, så ville jeg hatt bedre kildehenvisning selv.

    Ikke alle trykker seg inn på linker og for oss som ikke gjør det så får vi jo ikke sett hvem som er kilden. Så linken burde blitt gjort om til navn på blogg/nettsted istedet for «her» slik at alle får det med seg. 🙂 ikke er det bare høflig men det er greit for alle parter. Denne gang så har til og med forfatter av bloggen sagt ifra og da er jo ikke mye arbeid å gjøre om den delen vel? Så hvorfor ikke bare svare med en hyggelig kommentar og forandre på det?

   6. Edit: og den kildehenvisningen burde helst vært under oppskriften mener jeg da 🙂 Det er ikke for å være «pirkete» men at det er mer oversiktlig og lettere å se kildehenvisninger for oss lesere. 🙂

   7. Det er ikke alle som trykker på linker uten at man vet hvor de fører. Skjønner ikke problemet med å merke tydelig, særlig når forfatteren selv ber om det. God skikk, i bloggverdenen som ellers.

   8. Det er jo normalt å kredittere de man henter f.eks oppskrifter fra ved navn og link og ikke bare en link! Hvis du ikke gidder å vise skikkelig kildehenvisning i dine blogginnlegg så er det du som gjør feil.

    Snakk om å ha klørne ute og gå i strupen på andre som gir velgrunnet kritikk til Caroline! Dessuten tror jeg Caroline klarer å svare for seg selv.

  2. Angelina

   Ingen opphavsrett på oppskrifter, hvor tar du det fra? Fordypet deg i opphavsrettslige problemstillinger?

   1. Jurist med spesialisering i opphavsrett

    Hei Angelina. Jeg har fordypet meg i opphavsrettslige problemstillinger. Det er da ingen tvil om at det ikke er mulig å få opphavsrett på oppskrifter. Hvordan i all verden skulle det være mulig å få det? Hvis du mener at disse banan-cookiesene oppfyller vilkåret om verkshøyde, så vil jeg gjerne lese argumentasjonen for det 🙂

   2. Angelina

    Nå hørtes kanskje min kommentar sarkastisk ut, men det var enkelt nok ment som et spørsmål da jeg selv ikke har inngående kjennskap til opphavsrett. Var av den oppfatning om at det aller meste kan være opphavsrettslig beskyttet. Skulle gjerne visst mer om hvorfor hovedregelen er at oppskrifter ikke er det, men det trenger vi ikke diskutere mer om i kommentarfeltet til carolinebergeriksen.no;)

   3. Men hun kan da legge ut navn på bloggen med link istedet for» her» når bloggeren ber om det? hvorfor slå seg vrang der? Hvorfor skal det være et problem? 🙂

  3. Ja, dette var smålig, Lise von Krogh, oppfinner av oppskriften “Bruk brune bananer fremfor sukker – Myke og sunne banankjeks” fra bloggen Lise von Krogh – Enkelt, sunt og godt….

   Caroline linker til oppskriften på bloggen din, og da denne bloggen ikke er et akademisk verk, trenger hun hverken fotnoter, referanselister eller kildehenvisning av typen du forventer. Du har fått gratis reklame på en av norges største blogger! God skikk og bruk er å takke for referansen og deling av oppskriften.

   Håper du finner oppskrifter andre plasser enn fra Lise von Krogh i fremtiden, Caroline… Men takk for snackstipset, det så veldig godt ut!

   1. Caroline: med tanke på at både Lars Kristian og Caroline er to utdannede mennesker, deretter Caroline som i tillegg er utdannet journalist, så hadde jeg forventet mer forståelse for en kildehenvisninger slik som du beskriver: altså kildehenvisning som følger De strenge kravene som du nevner. Da er jeg i min fulle rett til å bli skuffet og være uenig i at en simpel link holder. Dog er jeg enig i at anerkjennelse har mye med kildehenvisning å gjøre. Men jeg føler ikke at en link holder og som nevnt hadde jeg forventet mer forståelse for det fra Caroline og Lars Kristian. Det er rett og slett uhøflig og ikke ha med et navn i det minste. Det er min mening, og du må gjerne være uenig. Jeg ser uansett nå at Caroline har endret henvisningen slik jeg savnet, noe jeg syns er bra. 🙂 Med konstruktiv kritikk mente jeg Lise von Krogh utsagn, om du leser kommentaren min igjen, forstår du kanskje det. Jeg siktet ikke til alle som har kommentert her inne, men med Lars Kristian sitt utsagn følte jeg at han gjorde nettopp det.

   2. Da du postet svaret ditt til meg Lars Kristian stod det Caroline som navn. Da du skrev at du leser andre blogger i tillegg til Carolines, trodde jeg det var en annen som het Caroline som svaret. Les derfor kommentaren min som et svar rettet mot deg Lars Kristian. Ha en god kveld! 🙂

   3. Lars-Kristian Eriksen

    Skjønte det 🙂

   4. Lars-Kristian Eriksen

    Jeg føler ikke at det er spesielt strenge krav til utforming av kildehenvisning i bloggverden, de fleste gjør som Caroline opprinnelig gjorde i dette innlegget. Strenge krav kommer først når du beveger deg inn i akademia. At man henviser til originalkilden er greit, men utformingen er mer fri. Det er lov å være uenig, og vi får være enige om å være litt uenig 🙂

    Da misforstod vi hverandre vedrørende den konstruktive kritikken jeg nevnte 🙂 Det var en generell betraktning om at enkelte overreagerer og kommer med tåpelige kommentarer, både den ene og den andre veien.

   5. Helt enig i at det jeg savner er mer vanlig/ pålagt i den akademiske verden, og at det nok en langt mer slappere holdning i bloggverden 🙂 Men jeg mener at man som en norm eller hva man vil kalle det, kunne vært flinkere med henvisninger og i bloggverden. Tiltross for at det er ingen som påføre deg eller andre noen direkte konsekvenser om dere ikke referer riktig eller godt, sammenlignet med den akademiske verden. Men ja, vi får være enige om å være uenige 😉 beklager om jeg formulerte meg klumsete angående min bemerkning om konstruktiv kritikk slik at det oppstod en misforståelse. Er helt enig i at det er mange som kommer med helt utrolige usaklige kommentarer. Noen ganger skjønner jeg ikke at dere holder ut engang 😉

  4. Helt enig med Lise og Karina her. Mange bør lære seg ordentlig kildebruk og kildehenvisning der ute ja. Lise spurte på en høflig og konstruktiv måte, og Caroline burde her etter min mening ikke gjøre noe annet enn å følge hennes oppfordring ved en annen anledning. Å kun legge til en link holder ikke etter min bok 🙂

  5. Det finnes derimot noe som heter kildehenvisning. Dette burde Lars Kristian vite som student. Smålig, caroline

   1. Lars-Kristian Eriksen

    Ser ikke helt sammenligningsgrunnlaget ditt, «gf» :/ Jeg synes Lise von Krogh bør være fornøyd med den linken, har sikkert generert godt med trafikk. Kildehenvisning for min del handler om noe helt annet enn det som gjelder i dette tilfellet. Slik som Caroline gjør i dette tilfellet ser man overalt, smak og behag spør du meg. Enkelte her tar jo helt av, både den ene og den andre veien.

   2. Karina

    Jeg synes det er svært nedsettende å si at Lise von Krogh bør være fornøyd med linken. Hun ber på en høflig måte å bli henvist til på en bedre måte – er det så mye å be om? At mange ikke kildehenviser på en skikkelig måte betyr jo ikke at Caroline bør følge andres dårlige eksempel. Kildehenvisninger på internett skal man ikke være noe dårligere medenn man vil være i en artikkel: den som har opphavet har rett til å bli annerkjent på en skikkelig måte.

   3. Therese

    En oppskrift har ikke samme opphavsrett i henhold til åndverksloven, men ettersom fremgangsmåten gjengis omtrent direkte fra en annen kilde – bør det refereres på en bedre måte. Men, dette er tydeligvis mer fritt frem mtp kildehenvisning på en blogg kontra akademisk literatur. Hadde dette vært en ordentlig artikkel hadde Caroline mest sannsynlig blitt tatt for plagiat.

    Når bloggen deres fremstår som såpass profesjonell som det den gjør og med et større business-perspektiv enn tidligere, så mener jeg at en bedre referansemetode hadde gjort det enklere for leserne å se hvor inspirasjonen er hentet fra. Dere vil jo uansett ikke tape på å nevne et navn samtidig som dere linker til opphavet. 🙂

   4. Må si at jeg fant ditt svar her en smule arrogant, Lars Kristian. At Lise von Krogh fikk god trafikk pga. at Caroline, som Norges største blogger linket til henne, har vel ingenting å gjøre med spørsmålet om kildehenvisning? Om noen ville ha referert til noe jeg har publisert eller utgitt, så hadde jeg forventet ordentlig kildehenvisning uavhengig av om det var Kari Nordmann som hadde brukt min publikasjon eller Kongen han selv på nyttårstalen. Jeg føler ikke at pågrunn av at dere står bak en av norges største blogger at det er dermed sagt dere kan ta dere mer friheter enn man hadde forventet av andre. Det regner jeg med var poenget til Lise her og. 🙂

    Reagerte og litt på ditt utsagn «Enkelte her tar jo helt av, både den ene og andre veien.» Jeg forstår og har selv sett utrolige mange usaklige og urettferdige debatter og angrep her inne, men samtidig etterlyser dere stadig vekk konstruktiv kritikk. I mine øyne var dette nettopp det, konstruktiv kritikk, da er det i en oppfølgende debatt lov til å være uenige med hverandre uten at jeg skal føle at jeg «tar helt av den ene eller den andre veien.»

   5. Lars-Kristian Eriksen

    Spørsmålet om kildehenvisning handler om anerkjennelse, noe hun vitterlig fikk selv om navnet hennes ikke opprinnelig var nevnt. Så det at hun fikk god trafikk har svært mye å gjøre med spørsmålet om kildehenvisning. Hva som er en ordentlig kildehenvisning finnes det ikke noe fasitsvar på, så hva du forventer vil dessverre ikke alltid være det du får. I visse kretser er det strenge regler for hvordan man kildehenviser, og da er det greit å stille krav. Men på blogg er det på ingen måte slik. Jeg leser mange blogger, de fleste med et langt mer seriøst tema enn hva du kan lese på bloggen til Caroline, selv der linkes det ikke alltid med navn til kilder. Du må gjerne mene at det er en uting, men så lenge det ikke finnes noen klare regler for dette så bør det ikke eksistere sterke meninger.

    Enkelte tar helt av, mens noen er konstruktive. Å skjære alle kommentarene om dette under samme kam og kalle de konstruktive viser bare at du ikke har lest alle.

  6. Dette er ikke noe akademisk verk, Lise. Du bør være fornøyd med en link, sikkert verdt flere tusen kroner, på Norges mest leste blogg.

   1. Hva har det å si om det er akademisk eller ikke? Om jeg hadde hatt en tegneblogg og noen hadde gått inn på bloggen min og tegnet etter det jeg hadde gjort for å deretter poste tegningen på sin blogg, så linker man med navn til bloggen man har hentet inspirasjonen fra. Det er jo god blogg-etikk og ikke minst høflig å gjøre det sånn.

    Nå vet ingen hvem det er med mindre man trykker på linken. Jeg så ikke linken først heller for å være ærlighet. Den så jeg ikke før jeg hadde lest kommentarene. Så det beste hadde vært å like under oppskriften med navn. Det er vel strengt talt ikke vanskelig å gjøre heller? Så hvorfor ikke gjøre det?

   2. Glemte å slenge på en smiley ellers høres jeg vel sur ut, noe jeg ikke er 😀 🙂 ha en fin dag!

   3. Karina

    Det spiller ingen rolle om det er et akademisk verk. Opphavsrett er opphavsrett. «Her» er for dårlig merking, med bare en link på ordet «her» – det bør iallefall stå «oppskriften fant jeg på bloggen lisevonkrogh.wordpress.com», som en link.

   4. Neimen,ikke rart det er krig her i verden sier jeg bare :p

   5. Viktoria

    Helt enig ang. tydeligere kildehenvisning. Det er flere ganger jeg har trodd at Caroline selv har laget oppskriften, og ikke fått med meg at hun blant annet bruker matprat osv.. Fort gjort å ikke se. Gjør det litt tydeligere for oss som lesere hvor Caroline henter inspirasjonen fra, så jeg synes tydeligere kiledehenvisning er bare positivt : ) Og så synes jeg det er etisk riktig, for en ting er at andre får mer trafikk på bloggen, men Caroline får jo også trafikk på bloggen når hun henter slike fine oppskrifter fra andre og poster disse blogginnleggene. Hun tjener jo på at hun har mange lesere!

    Gleder meg forresten til å prøve oppskriften : )

   6. Jeg synes ikke dette er så mye et spørsmål om opphavsrett, men om folkeskikk/bloggskikk. Litt skuffende at en annen blogger i dette tilfellet ble fullstendig oversett av bloggeier (fikk verken svar eller endring).

    Jeg har blogget tidligere, og hvis jeg fikk en henvendelse fra en annen blogger om å endre sitering, lenking e.l., så svarte jeg dem alltid, og hvis jeg ikke var veldig uenig i det de sa, så endret jeg det slik at de ble fornøyd. Det koster så lite.

    Hilsen fast leser (som heller ikke er sur 🙂 )

   7. Caroline

    Hei!

    Har tatt en vurdering og kildehenvisningen er nå endret. Jeg synes dog det er litt rart at dette aldri har vært et problem tidligere, da jeg alltid har referert på denne måten.

   8. Tina A

    Så bra at du endret kildehenvisningen! 🙂

   9. Betina

    Tidligere har kanskje ikke matprat.no spurt om du skal skrive kilden bedre

   10. Caroline

    Nei, men jeg har linket til andre blogger tidligere uten noen kommentarer 🙂 Men vi er vel ferdig med dette nå?

   11. maimai

    Bra at du innså din feil 🙂 Er ikke alltid lett å innrømme at man har tatt gale valg (særlig etter å ha diskutert i lang tid). Så dette er braa!! 🙂

 7. Hei. Takk for tips. Jeg strever med å få mine to gutter til å spise om morgenen. Men cookie til frokost, det bør gå? ( jeg tilsatte mørk sjokolade- fantastisk gode

 8. Hei! Random spørsmål, men lurte på hva som egentlig skjedde med Trine Grung, helsematen.no og alt det der? Det virket som dere hadde noen gode planer:)

 9. Hei Caroline! 🙂

  Tenkte bare å foreslå at det hadde vært innmari kult om du kunne gjort time-fort-time innlegg en dag, om det gir mening? Har sett en del bloggere som har gjort det tidligere, og hadde vært stilig om du kunne gjort noe av det samme! (Spesielt siden jeg personlig er mest glad i hverdags-innlegg)… Hadde vært interessant å fått et «ordentlig» innblikk i hverdagen din 🙂

  Mulig at det er mye arbeid, men du kan jo notere det i tilfelle du ikke har blogglyst eller noe en dag!

  Klem og god jul!

  1. Caroline

   Det har jeg gjort et par ganger tidligere, og det er ikke så lenge siden 🙂

   Her er de: https://carolinebergeriksen.no/2014/05/30/16-timer-i-bilder/ og https://carolinebergeriksen.no/2014/09/07/lordag-time-for-time/

   Det er utrolig mye arbeid, men veldig gøy også!

   Klem!

 10. Hvis Nelia kan lide bananer er små bananpandekager også et godt alternativ 🙂 Nemt at lave og smager godt! God tur til København <3

 11. Heiii!
  Er det noen som vet om det blir bra å bytte ut rapsolje med ekte smør? 🙂

 12. Alexandra

  Hei, kan den lages uten nøtter også? Hilsen nøtteallergiker 🙂

 13. Ann Lisa

  Så mye rart dere jenter pjatter om! Diskusjoner om ditt å datt!
  Kos dere i forberedelsene til jul og gjør som Caroline– ti still når d ikke er noe positivt som skrives!!

 14. Kjeksene så veldig gode ut! Hyggelig at man bruker tid på å lage noe hjemmelaget, sunt og godt til sine små 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *