frokost-fredag: granola

I går brukte jeg så mye tid i bil og i Oslo at jeg var helt ødelagt da jeg endelig kom hjem sent på kvelden. Jeg både ankom Oslo og kjørte derfra mens rushen herjet og sånt gjør meg helt matt. Bah. Rush er kanskje min verste fiende. Men samme det, etter en god natt med søvn går alt så meget bedre. 

1

God morgen til deg og hei til fredag! For snart et år siden fikk jeg et tips fra en av dere lesere om frokost-fredag, som rett og slett skulle være det samme som oppskrift-onsdag, bare med oppskrifter om tips til frokost hver fredag. Dette er noe jeg har tenkt over så og si hver uke siden, men så har jeg liksom lurt på om det faktisk finnes så mye på frokostfronten, og om jeg kommer til å gå tom etter hvert. Men nå har jeg kommet frem til at kun fantasien setter grenser, og her kan du få oppskriften på alt fra juice og smoothies til bagels og pannekaker, så dette blir spennende! Jeg skal prøve å holde frokost-fredagfortet hver uke, og du må gjerne komme med forslag til hva du ønsker deg at jeg skal lage. Først ut er oppkriften på granola som jeg delte en gang for det som nærmer seg fire år siden. Denne kan spises av store og små og har faktisk blitt Nelias favoritt også. Til henne har jeg passe mengde sammen med gresk yoghurt, blander og lar det står et par timer i kjøleskapet for å myke seg opp, så går det ned på høykant! 

_______________________________________________________________________________________________________________

granola 

♥ 2 dl. mandler ♥ 2 dl. valnøtter ♥ 2 dl. hasselnøtter ♥ 2 dl. solsikkekjerner ♥ 2 dl. hele linfrø ♥ 3 dl. sesamfrø ♥ 2 dl. tørket kokos ♥ 2 dl. vann ♥ 1 dl. kaldpresset rapsolje 

IMG_0591

_______________________________________________________________________________________________________________

slik gjør du 

Forvarm ovnen til 180 grader. Bruk en blender og mos mandler, valnøtter og hasselnøtter så fint du vil ha det. Jeg moser ganske små biter for tiden ettersom Nelia spiser dette også, men tidligere har jeg likt å ha litt større biter. Dette ser du an selv. Ha alt i en stor bakebolle og bland inn frøene. Hell over vann og olje og rør godt.

IMG_0608

Dersom du ikke har babyer som skal spise, blander du inn salt og ønsket krydder, som for eksempel kardemomme eller kanel. Gjerne begge deler, det er kjempegodt! Rør godt. Hell alt utover en stor bakeplate, du trenger ikke bakepapir. Sett bakeplaten inn i midten av ovnen. La blandingen stå i ca. 15 minutter, kanskje mer og kanskje mindre, det kommer helt an på hvordan du liker at resultatet blir. Jeg elsker at granolaen er godt stekt og lar den stå i minst 15 minutter. Rør godt underveis, så ikke det kun er toppen som blir stekt. 

2

Spises sammen med yoghurt, cottage cheese, bær, honning eller sammen med hva du vil. Utrolig godt som snacks også! 

168 kommentarer

 1. Nam, dette såg godt ut! Tror jeg må prøve det ut 🙂
  Ha en fin fredag og god helg! 🙂

 2. God morgen! Så spennende med frokost-fredag! Forslag til oppskrifter: omelett, rundstykker, frokostsalat, fruktsalat, eggerøre 🙂 ha en flott fredag! Og snart en god helg og 🙂

 3. Granola er SÅ godt! Et tips som setter en ekstra god smak er å tilsette 1ss kanel til blandingen. Smaker knallgodt 🙂
  God fredag!

  1. Caroline

   Ja, det er jeg enig i! Jeg har skrevet det i oppskriften 🙂 Kardemomme og kanel er veldig godt sammen 🙂

 4. Frokost-fredag passer ypperlig for meg. Jeg har lett for å bli matlei på frokostfronten :).
  Tusen takk og god helg til deg og dine!

 5. Så supergodt ut!
  Gleder meg til flere frokost-fredager!! Fint med frokosttips siden frokost kan være såååå vanskelig å få i seg noen ganger..
  Ha en fin dag! 🙂

 6. Noe som er utrolig godt til frokost er omelett, i ildfast form i stekeovn. Ha i masse knust fetaost, skinke, paprika, løk, ost – bare fantasien setter grenser. Det smaker ihvertfall himmelsk ved siden av grove rundstykker med meierismør på

 7. Hei , dette så veldig godt ut , men vet hvor mye kalorier dette inneholder. Spør kun fordi jeg selv følger 5-2 dietten

  1. Caroline

   Det har jeg ikke telt over 🙁

  2. Jeg er avhenging av denne granolaen, og har laget den jevnlig i ca 2 år. Har regnet ut kaloriinnholdet til å være ca 100 kcal per 20 gram, men det er veldig rundt regnet, så kan godt være +/- noen kcal…

   1. Hei. Gjorde et anslag selv i dag og kom frem til 530 kcal pr 100g. Så det stemmer ca med 100 kcal pr 20 g

    Maren

 8. Elisabet

  Deilig, til frokost eller mellom måltid, men har du noen ide om hvor lenge den holder seg på tette glass/boks.

  1. Caroline

   Nei, det vet jeg ikke 🙁 Vi har hatt den noen uker på boks uten at det har gått ut over smak, hvert fall 🙂

   1. Jeg lagde denne for en tid tilbake og hadde med på hytta. Der stod den i nesten et år uten å bli harsk/få usmak. Så jeg vil anta at bare granolaen står relativt kjølig, så går det bra 🙂

    Forøvrig så er jo heller ikke granolaen man kan kjøpe i butikken laget i går heller.

   2. Angelina

    Har laget denne mange ganger og hatt på plastboks. Holder seg i evigheter 🙂

 9. Å, så fint! Frokost er definitvt favorittmåltidet mitt! Å klare å stå opp en liten time før blir belønnet med en deilig frokost og litt alene-tid på morgenkvisten, så deilig! Og idag snør det jo og! Hurra! Ha en herlig fredag!

 10. Charlette

  Det så utrolig godt ut. Jeg kommer nok til å prøve det ut.:) Ha en fin helg.:)

 11. Ingvild

  Bruker du vanlig kokosmasse fra matbutikken? Isåfall, er det ikke mye tilsatt sukker i den? Vil gjerne høre hva du evt bruker i stedet:)

  1. Caroline

   Vanlig kokosmasse, ingen tilsatt sukker 🙂

   1. Prøv kokosflak neste gang, super godt 😉 linfrø bør males før bruk da den ikke fordøyes og setter seg i kroker og hjørner i tarmen og på den måten tar kroppen lett opp næring fra den også 😉

 12. Theresa

  Tommel opp for frokost-fredag! 🙂

 13. Likner veldig på den oppskriften jeg la ut for noen dager siden 😀 Veldig godt!

 14. Kjempe deilig, nam nam 😉 du kan jo fint krydre med kanel og kardemomme selvom Nelia skal spise det. Sønnen min elsket havregrybsgrøt med epler og kanel lenge før han var 1 år 🙂 bananpannekaker er også veldig godt. Mos banan med egg og stek i smør. En hit blant store og små. Også fint å ha med i matpakka i barnehagen eller bare på tur med mamma og pappa. Var veldig hyggelig å se bilder av at Nelia var ute på tur 🙂 du har mange innlegg med veldig fine klær!! Hadde vært veldig fin inspirasjon for oss småbarnsforeldre om du har noe spesielt fint og praktisk man kan ha på seg når man er ute i sandkassa. Ble veldig langt det her 😛 veldig fin blogg 🙂

  1. Caroline

   Tusen takk for tips 🙂

 15. Hei! Du sier at Nelia også spiser dette, men er du klar over anbefalingene som gjelder barn og nøtter? Det anbefales i alle fall at barn under to år skal holdes helt borte fra alt av nøtter. Jeg mener alldeles ikke å være en av haukene som kritiserer deg for alt du gjør, men tenkte bare at du kanskje ikke var klar over dette. Jeg har alvorlig nøtteallergi selv, og det er ikke en enkel situasjon…

  Også må jeg bare si takk for det flotte arbeidet du gjør med bloggen! Jeg stikker innom hver dag og henter mye inspirasjon her 🙂

  1. Caroline

   Det anbefales ikke at alle barn under to år holdes unna nøtter, det gjelder kun barn med allergi i familien i så fall 🙂 Er det ikke stor fare for allergi er det trygt, men pass på at bitene ikke er for store.

   Tusen takk 🙂

   1. Er uenig 😉

    Jeg har fått beskjed om at barn ikke skal få nøtter før de er ganske store(borti 7 år faktisk) fordi om de setter det i halsen går det hverken opp eller ned. Barnehagen bekreftet dette en gang, de sa det samme gjaldt rå gulrot.

    Men jeg ser du skriver at du setter et i kjøleskapet noen timer så da er kanskje nøttene helt myke 🙂

   2. Lars-Kristian

    Det står ingenting i de offisielle rådene om at barn under 2 år bør holdes helt unna nøtter. Eneste som står om nøtter er å passe på størrelsen på bitene.

    Bløtlegging vil gjøre det enklere å tygge 🙂

    https://helsedirektoratet.no/folkehelse/ernering/Documents/Mat%20for%20spedbarn%202011.pdf

   3. Du går rett i angrep.

    Du kan høre med helsesøster og en lege på helsestasjonen rundt dette hvis du ikke «tror » på leserne her.

    Grunnen til at det er anbefalt og ikke gi barn nøtter frem til 3- 5år er fordi det kan fremkalle allergi.

   4. Lars-Kristian

    Som sagt, det står ingenting om det i de offisielle kostrådene til barn. Jeg har linket til de over 🙂 Barn med en familiær allergihistorie bør nok være forsiktige.

   5. Daniel Bieniek

    «Du går rett i angrep.

    Du kan høre med helsesøster og en lege på helsestasjonen rundt dette hvis du ikke “tror ” på leserne her.”

    Mina: Det stemmer at enkelte matvarer kan være hensiktsmessig å vente med å gi barnet, eller bare gi i små mengder. Honning er et eksempel og kan ha et innhold av botulinum bakterien som gir botulisme. Siden små barn ikke har et ferdig utviklet system anbefales barn under 1 år å ikke spise honning. Nøtter derimot så er det snakk om proteiner og noe annet. Anbefalingene rundt nøtter til små barn er tatt i grunnlag den lille formen til nøtter samt risikoen for å sette seg i luftveier, denne er på ingen måte unik for nøtter og gjelder for andre lignende matvarer som eks erter, bønner etc.

    Så lenge verken barn eller mor har allergiske reaksjoner på nøtter eller andre matvarer så kan det inntas. Om barnet har fått påvist allergi, mot for eksempel nøtter så bør også mor eliminere dette fra kosten. Det skal lite til før man indirekte kontaminerer andre substanser slik at barnet kan bli påvirket. Det er en feiloppfatning blant noen at det kan virke allergibeskyttende å unngå spesifikke matvarer som nøtter. oDette har sin bakgrunn at man tror barnet har en høy risiko for å utvikle allergi, gitt at andre medlemmer i familien har dette. Her må jeg presisere at dette er omdiskutert, og det er per dags dato fortsatt vanskelig å påvise en effekt av dette.

    Hilsen master-student innen Samfunnsernæring.

   6. Ja jeg så kommentaren til LK og så derfor også linken som du/ han la ut.

    Dere vet best hva som er bra for ungen deres. Virker som det er sårt for dere når noen deler sine erfaringer og kunnskap rundt barn.

    Lykke til 🙂

   7. Lars-Kristian

    Fint med erfaring, men noen ganger er det greit med kunnskap som er faktabasert 🙂 Mange gode råd å gå rundt omkring, men ikke alltid at de er riktig :/

    Skulle vi hørt på alle rådene som kommer vedrørende barn, ville vi blitt fullstendig rådville.

   8. Caroline K

    Så dumt det evt står forskjellig, og at man ikke har kilder på barn og nøtter på internett. Vært på flere sykehus hvor det ligger informasjon via brosjyrer (kostråd) og muntlig råd om å styre unna nøtter til barn under to år.

   9. Lars-Kristian

    Det kjenner jeg ikke til, men i krauses food and the nutrition care process. S 587, står det følgene:

    «There is no convincing evidence that delaying introduction [av fast føde] beyond this time [4-6 mnd] prevents the development of atopic disease, and this also pertains to the introduction of foods that are considered to be highly allergenic, such as peanuts, eggs and fish.

   10. En av grunnene til at nøtter ikke bør gis til små barn, er allergi, det er riktig. Men en annen, og like viktig grunn, er at dersom små barn spiser frø/nøtter, og setter det i halsen og er maks uheldig og får frø/nøtter i lungene, så er oljen i for eksempel peanøtter svært skadelig for innsiden av lungene. Bare til opplysning.

   11. Lars-Kristian Eriksen

    «En av grunnene til at nøtter ikke bør gis til små barn, er allergi, det er riktig.»

    Hvor står det at det er tilfellet? I Krauses står det at det ikke finnes noe grunnlag for å hevde dette, og det står heller ikke nevnt i de offisielle kostrådene til barn. Jeg kan lime det inn her:

    “There is no convincing evidence that delaying introduction [av fast føde] beyond this time [4-6 mnd] prevents the development of atopic disease, and this also pertains to the introduction of foods that are considered to be highly allergenic, such as peanuts, eggs and fish.

    Det hadde vært fint med noen gode kilder på dette, for pensumbøker og offisielle kostråd nevner det ikke, faktisk sier de at det ikke er tilfellet.

   12. Willie

    Det står jo ganske greit på Helsedirektoratet sine sider:

    Selv ved høy risiko er det ikke grunnlag for å utsette introduksjon av matvarer eller å unngå matvarer som egg, fisk, nøtter eller erter, med mindre allergi allerede er påvist. Man bør imidlertid være forsiktig med nøtter til små barn, fordi de kan sette dem i halsen. Barnets første mat- og spisevaner er med på å legge grunnlaget for matglede senere i livet. Gode matvaner er en viktig forutsetning for god helse.

    Mina: Skjønner ikke at du mener Lars-Kristian går rett i angrep fordi han svarer med henvisning til fakta?

   13. Lars-Kristian Eriksen

    Er man uenig så går man i forsvarsposisjon, angriper, eller er en bedreviter. Slik må man jo forstå 😀

   14. Nå snakket ikke jeg om råd fra hverken den uoffisielle eller offisielle part, men noe så enkelt som at de kan sette i halsen 😉 de kan sette alt mulig i halsen men nøtter er visstnok nærmest umulig å få opp. Men som jeg skrev nederst, siden dere bløter det opp går det sikkert bra, dog går jeg ikke sjansen med mine barn.

    Ps, jeg har skjønt du studerer medisin etc, men det er ingen vits i å sitere alle mulige personer for å få frem poenget ditt. Det blir nesten bare litt irriterende.. Umuliuser kverrulerer uansett 😉

   15. Lars-Kristian

    Så lenge man maler det opp så går det fint. Av og til må man også veie opp risikoen sammenlignet med fordelen 🙂 Uansett hva man gjør så er det en risiko, men så lenge fordelene er klart i flertall, kan det være et fornuftig valg.

    Ps. Jeg studerer ikke medisin, men tar en Bachelor i ernæringsfysiologi. Sitatet var fra en lærebok i ernæring, ikke en enkeltperson. Men ja, ser poenget ditt vedrørende kverulanter 😉

   16. Hvilken barnehage er det som ikke anbefaler nøtter til barn før de er 7 år? Det har jeg aldri hørt før, og i mine år som ansatt i bhg har jeg sett mange barn som spiser nøtter uten problemer. Det er kun når noen barn er allergisk på avdelingen at nøtter ikke kan spises, så kanskje det er noe du har misforstått? 🙂

    En god regel er uansett å ikke tro blindt på alt som blir sagt, sjekk fakta selv (og vis kildekritikk!) og ikke bruk «fordi barnehagen har sagt det» som et argument.

   17. Helene

    Mina: Seriøst, mener du at Lars-Kristian går i angrep fordi han ikke blindt følger rådene dine som du formidler anonymt via kommentarfeltet på bloggen?! Skjerp deg! De har født Nelia i Norge, hatt oppfølging av norsk helsepersonell hele veien, vært på samme kontroller som alle andre og har tilgang på lik offentlig informasjon som alle andre i dette landet!! Hvorfor er det så mange som likevel tror de kan best og at Caroline og Lars-Kristian ikke har fått med seg alt dette??
    Det må være ufattelig frustrerende å få alle disse «gode rådene» der det underliggende budskapet er at det de gjør ikke er riktig eller godt nok. Hva med at folk oppdrar sin egne unger uten å legge seg oppi hva andre foreldre gjør?

   18. Du misforstår fullstendig her. Min hensikt var ikke å kritisere Caroline eller LK på noen som helst måte. De kjenner barnet sitt best. Ingen andre. Det å råde noen er ikke fordi man tror at man ikke vet. Hvorfor du blåser opp ting er for meg helt uforståelig.

   19. Helene

    Nei jeg misforstår ikke fullstendig.
    Hvorfor føle at de har behov for det rådet? De har da vært i kontakt med helsepersonell og fagfolk i forbindelse med Nelia de som de aller fleste foreldre? De har også ganske god oversikt over de ofisielle rådene. Greit nok at du ble fortalt sånn og sånn, og fikk det bekreftet i barnehagen men det er bedre at de forholder seg til sine førsehåndskilder enn å høre på råd fra brukere i kommentarfeltet. Ja du mente det selvfølgelig godt, men Caroline har flere tusen lesere og det blir veldig mange råd.
    Og det er unødvendig å anklage L-K for å gå i angrep når han bare presenterer den informasjonen HAN har hørt (som også er faktabasert).

   20. Caroline K

    Hvordan klarte Daniel Bieniek å sitere på den måten? Trodde det bare var Caroline og L-K som kunne det pga admin-rettigheter?

   21. Lars-Kristian Eriksen

    Daniel er en venn av meg, og skrev kommentaren fra iPad. Det gikk ikke å sitere, pluss at han kommenterte uten å trykke på «reply», og derfor spurte han meg om jeg kunne rette det opp 🙂

  2. Den kommentaren måtte jo bare komme…
   Det er fordi de kan sette det i halsen, lager du små nok biter så går det helt fint!

   1. Ingeborg

    Fun fact midt oppi nøttediskusjonen: på OUS pågår det nå et forskningsprosjekt om nøtteallergi, der deltagerne (som alle har kraftig allergi mot nøtter) blir behandlet med…. Ja, NØTTER (først introduseres miiiiiinimal dose, med fradvis økning) 😉 resultatene hittil tilsier visstnok at alle deltagerne blir mer og mer tolerante for nøtter. Interessant 🙂

   2. Caroline

    Spennende 🙂 Først hørtes det ut som et nytt homeopatisk remedie, men det var det jo ikke 😀

   3. Dette forsøket har vært gjort andre steder tidligere, blant annet i USA. Jeg har en venn som har tatt del i ett slik forsøk og det fungerte veldig bra for ham. Jeg syns for øvrig at dere der oppe i kommentarfeltet som kommer med uttalelser bør sjekke ut alle sider av saken først også kan ingen si at hverken Caroline eller Lars Kristian angriper noen som helst fordi de kommer med en forklaring på sitt standpunkt, det blir bare for dumt 😉

    God helg alle sammen =)

  3. Kathrine

   Grunnen til at små barn skal holde seg unna nøtter er at de fleste nøtter har perfekt størrelse og konsistens for å falle ned i luftrøret og sette seg fast i en av bronkiene. Dette er en relativt vanlig grunn til at små barn kommer inn på legevakt/akuttmottak med akutte pusteproblemer, og kan lett unngås ved å ikke gi barna ting som potensielt kan sette seg fast. Når Caroline hakker det opp i små biter (mindre nå, som hun presiserer), og i tillegg lar det bløtgjøre seg før det serveres er sjansen for at det går i feil rør relativt liten 😉
   Det ser forresten kjempegodt ut, Caroline! God fredag til deg og dine!

  4. Eneste min helsesøster advarte mot var peanøtter, på grunn av at de har en farlig olje eller noe slikt hvis de kommer ned i lungene.. Men her er det snakk om hasselnøtter i små biter så null problem det har jeg fått beskjed om.. Tidligere advarte de litt mot det sa hun, men nyere forskning viste det ikke var noen grunn til å unngå nøtter..

   Så det så! 🙂 mye gamle råd ute og gå..

   Stå på

 16. Hei Caroline, dette så utrolig godt ut. Du har mange fine tips om mat og også utrolig inspirerende på andre fronter:) stå på, bloggen din er kjempefin! God helg:) frokost fredag er helt toppers!

  1. Caroline

   Tusen takk 🙂

 17. Camilla

  NAM :-))

  Denne skal jeg lage i helgen! Og så bra med kokos i den! Jeg elsker kokos. Gleder meg til å smake det ferdige resultatet.
  P.s…. Gleder meg til å se deg på skjermen igjen i morgen!
  Ha en strålende fredag og helg 🙂

  1. Caroline

   Ha en fin helg du også <3

 18. Mmm så deilig og genialt med frokost inspirasjon

 19. Ann Magritt

  Ser SÅ godt ut! Og frokostfredag høres bare helt supert ut! Fantastisk flott til oss som sliter med å finne inspirasjon til både frokost- og kveldmat! 🙂 Jeg lurer bare på om kokossmaken dominerer i granolaen. Er ikke så veldig glad i kokos fra før, er det eventuelt noe jeg kan bytte det ut med?

  Ha en fin dag og snart helg! 🙂

 20. Kristine

  Lagde det her i går, det er så utrolig godt. Du er så flink til å inspirere med oppskrifter du 🙂 god helg:-)

 21. Fantastisk!! Da har jeg noe å glede meg til 😀 Nye frokost-tips er alltid bra, da man lett kan havne inn i et fast spor og omtrent alltid spise det samme!

  Jeg håper og krysser fingrene for at det om tid og stunder kommer en ny bok med oppskrifter fra deg!!

 22. Hei Caroline.

  Må bare skryte masse av bloggen din. Følger deg hver eneste dag. Denne oppskriften må jeg prøve.

  Jeg er mor til tre barn og vil bare gi deg et lite tips. Små barn skal helst ikke spise nøtter før de er rundt 6-7 års alderen. Nøtter kan havne feil når de svelger og gi dem kronisk lungebetennelse. Dette har jeg fått beskjed av min fastlege.

  Hilsen Anita

  1. Caroline

   Tusen takk, så hyggelig å høre 🙂

   Det går fint å spise nøtter så lenge bitene er små nok 🙂 Smart å bløtlegge de også litt før servering.

 23. Cathrine

  Hei Caroline!

  Her er det virkelig mange fine tips å få!! Tusen takk 🙂 Jeg synes du var så fin på håret da du hadde krøllet det med rettertangen din. Dersom du har tid og mulighet hadde det vært så fint å få se hvordan du krøller det med rettertang? Hvor lang tid bruker du på å krølle håret slik ca?

  Ønsker deg en fin dag og lykke til med skal vi danse i morgen! Det blir sikkert veldig gøy!!

  Klem

 24. Jeg elsker oppskriftsinnlegg 😀
  Jeg ønsker meg tips til litt «kjedelige» frokoster også, litt sånn harikketidmenmå frokost, div pålegg som gjøres bedre med majones/agurk/tomat eller annet, når du ikke baker knekkebrød selv, hvilken type bruker du da og gjerne tips på hvilke oster du bruker, spiser du ost og kjeks, har du da druer og div til eller noe annet til? Litt kose mat som man ikke må bake selv først. Har sakte men sikkert lagt om kostholdet og har en mye bedre kropp, men setter alltid pris på tips 🙂
  Nyt helgen <3

 25. Bra tips! Hva med en type grøt? Det hadde vært fint å få en bra oppskrift på.

 26. Dette så godt ut!
  Men jeg har dessverre nøtteallergi. Har du testet å lage uten nøtter og mandler?

  1. Caroline

   Nei, det har jeg ikke prøvd :/

   1. Jeg pleier bare å lage med frøn. Solsikkefrø,gresskarkjerner, linfrø,sesamfrø å så blander jeg i forskjellige typer gryn som havregryn, bokhvete, soyaflak. Bare fantasien setter grenser 🙂

  2. Du kan bare bruke det du vil egentlig. Jeg har brukt gresskarkjerner, pinjekjerner,gojibær,linfrø,chia,sesam,kokos og solsikkekjerner.og bruker av og til havregryn, eller bokhveteflak. Null problem å lage den nøttefri;)

 27. Gleder meg til flere frokostoppskrifter! Jeg er ganske fantasiløs på det området.

  I min granola bruker jeg eplejuice isteden for vann. Det setter en ekstra god smak på det! Men det passer kanskje ikke inn i lavkarbo»dietten»?
  Ett par spiseskjeer honning er også godt.

 28. Jeg elsker bloggen din, men skroller rett forbi matoppskrifter … Hehe! Men hver sin smak! Kan ikke tilfredsstille alle 🙂

 29. Signe Bruvold

  Heihei! For en super idé med frokostfredag, utrolig spennende og ikke minst nyttig for oss som mangler litt inspirasjon til tider. Har faktisk alltid brukt din oppskrift til granola hver gang jeg har laget det, og har aldri blitt lei, så det må jeg takke deg for. Ellers vil jeg bare ønske deg en herlig dag og en fantastisk helg 😀 Klem

  1. Caroline

   Så hyggelig å høre 🙂 Håper du får en fin helg du også <3

 30. Det så utrolig godt ut!!
  Lurte bare på hvor lenge dere har en slik blanding før den blir spist opp?
  Og hvis den står for lenge, blir den da dårlig?
  Tenkte nemlig jeg skulle lage granola å gi i små krukker til venner til jul 🙂

 31. Camilla

  Prøvde denne oppskriften fra boka di for en stund tilbake, og det ble utrolig godt!:) Frokost-fredag høres ut som en god ide, sliter selv veldig med å være kreativ på den fronten, spesielt i hverdagen siden jeg ikke har tid til å lage noen store greier, og det går i glemmeboka å lage det kvelden før..:P

 32. Hei Caroline! Jeg lurte på om du i fremtiden kunne laget tips til frokost-granola, men UTEN nøtter? Jeg er nemlig allergisk dessverre :/ Stå på flink du, og ha en super helg! klemmer fra Skottland!

  1. Lag denne uten nøtter da. Det er ikke vanskeligere enn der. Du kan jo putte i noe tørket frukt eller noe isteden om du vil ha litt smak på den.

 33. Kristin

  Så lurt med frokost-fredag! Supert med alternativer til brødskiva 😉 Ikke vanskelig å bli fristet når alt presenteres så fint!
  Kos deg med dansinga igjen, ska prøve å få med meg sendinga.
  God helg! Klem

 34. Nam, denne oppskriften ligner veldig på den jeg bruker, såå god 🙂 Likte ideen om frokostfredag, gleder meg til flere!

 35. Så godt det så ut. Enkelt og lage også.

 36. Den frokostblandingen har jeg laget flere ganger, og den er kjempegod!

 37. Michelle

  Så deilig 🙂 god fredag Caroline <3

  1. Caroline

   God fredag til deg også 🙂

 38. Hvor mye skal ovnen stå på?

  1. Nå så jeg den. Tusen takk for oppskrift

 39. Camilla

  Hei

  Takk for tips igjen, som du sier har du skrevet det før og jeg har vel sett det før, men først nå tenker jeg at jeg kanskje skal prøve dette. Takk for påminnelsen 🙂

  Jeg elsker frokostblandinger i yoghurt, men vet at det ikke er så sunt. Er dette er sunt alternativ ?

  1. Caroline

   Se på innholdsfortegnelsen og se hvor mye sukker det er brukt 🙂

 40. Hei 🙂 Bare lurte på om du tar noen form for vitaminer/kosttilskudd?

  1. Caroline

   Nei, ikke pr.dags dato 🙂

 41. Hvordan oppbevarer du det, og hvor lang holdbarhet er det på dette? Gleder meg til å prøve ut oppskriften.

  1. Caroline

   Oppbevarer det i en glasskrukke, men jeg vet ikke hvor lenge den holder seg :/ Vi har den fint i et par uker.

 42. skummelt med nøtter for små barn. nelia kan vel ikke kalles baby lengre, snart et år jo 🙂

  1. Caroline

   Ja, viktig å male nøttene godt og bløtlegge før servering til barn 🙂

 43. Gleder meg til frokost-fredag fremover! Jeg sliter veldig med kreativiteten når det gjelder frokost, så dette blir bra 🙂

  1. Caroline

   Så bra 🙂

 44. Kan ikke se i oppskriften hvor mye du har ovnen på.
  Også; er det varmluft?

  Gleder meg til å prøve denne 🙂

  1. Caroline

   180 grader, ikke varmluft 🙂

 45. Hei 🙂 elsker bloggen din, du er så gjennomført på alle måter!
  Ville bare spørre om du vet sånn ca hvor mye karbohydrater det er indenne blandingen? Er på lavkarbo selv, men er ganske ny i dette.. Og til slutt må jeg bare si at Nelia er nydelig! Har en datter på 10.5 mnd og det er så gøy når du deler tips og mat oppskrifter for barn 🙂 ønsker dere en super helg!

  1. Caroline

   Det har jeg ikke regnet på :/ Men energimessig går det fint som lavkarbo.

   Håper du får en super helg du også <3

 46. Hei! Åh dette er perfekte innlegg, trenger masse inspirasjon på denne fronten, særlig nå som det er midt i eksamensperioden.
  Lurte litt på hvor lenge granolaen holder seg?
  Takk for fint innlegg!

  1. Caroline

   Smaksmessig holder den seg veldig lenge, men jeg vet ikke noe om holdbarheten :/

 47. Viktoria

  Å nå gleder jeg meg til fredagene fremover. Håper noen av oppskriftene i fremtiden også egner seg som matpakke. Ristede solsikkekjerner er bare så godt! God helg!! 🙂

 48. Dette har jeg faktisk tenkt at jeg har hatt lyst til at du skal gjøre:)) Gleder meg til flere frokostoppskrifter!

 49. Wow det hørtes og så fantastisk ut 🙂

 50. Et annet tips er å blande oppi noen skjer med helios sin usøtede eplemos før steking eller en most moden banan. Små barn kan også ha det hehe. Knallgodt.

 51. Denne granolaen har jeg lagt i over ett år tror jeg 🙂 Veldig god! Men forrige gang du la ut oppskrift stod det at den skulle stå i ovnen 4 x 15 min, med «pauser» for å strø over sukrin og evnt. kardemomme. Blir den annerledes om du har den mindre enn 1 time slik jeg pleier? 🙂

  1. Bergljot Lund

   HEI Caroline
   Jeg er kjempeglad i dine oppskrifter og bruker mange, granolaen er min absolutt favoritt, vi, min mann og jeg spiser hver morgen! Jeg sr du har forandret litt på tidspunkt i ovn, jeg pleier å la den stå i ca 50 min på 180, og den blir litt brun, men jeg elsker den slik. tusen takk for mange fine oppskrifter..ps, moussaka er også en høydare. Takk

 52. Fy søren hvor mye du/ dere må tåle av teite, bedre vitende eller nedlatende kommentarer. (Eksempel nøtte råd) Hvordan orker du å holde ut?
  Jeg synes det er så koselig og kjekt å lese bloggen din, takk for alt du deler av info og kunnskap 🙂

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Da kan du være glad du ikke leser de kommentarene som havner i «trash» 😀

   1. Samme her, blir så provosert når det alltid er noen som er ute etter å » ta dere»!!

   2. Marthe

    Noe sier meg at det kunne vært grunnlaget for et ganske hårreisende, og muligens underholdende (?) innlegg.

   3. Lars-Kristian Eriksen

    Haha 😀 Det er nesten synd at den mappen sletter alle kommentarer som er over to måneder gamle. Hadde vært morsom å se tilbake 😀

   4. Dere burde lage en «best of» og lage et innlegg 😛 hoho!

 53. Bra frokost for oss som har cøliaki.
  Skal prøves 🙂 foreløpig spiser jeg glutenfri musli fra butikk, den er ikke så veldig god.

  Nøtter finnes jo i alt mulig av kaker sjokolade etc.. Barn tåler jo det.. ? Det eneste jeg vet er direkte farlig er honning for spedbarn. 🙂

  Nelia er foresten helt nydelig!

  1. Caroline

   Barn tåler nøtter så lenge de ikke er allergiske, men pass på størrelsen på bitene 🙂

 54. Jeg kom over en oppskrift på kokos quinoa grøt for en stund siden, og den har blitt en frokostfavoritt! Metter veldig, og smaker litt mer enn havregrynsgrøt. Du burde ta en titt, kanskje du kan eksperimentere med din egen versjon?

  https://www.abeautifulmess.com/2014/01/coconut-breakfast-quinoa.html

  1. Caroline

   Tusen takk for tips, skal sjekke den ut 🙂

 55. Sjelden jeg orker å gå inn i kommentarfeltene til bloggere jeg leser, for der er det alltid så mye teit! Noen ganger «må» jeg bare, som i dag… Tenkte da jeg leste innlegget at «oi, her kommer det til å komme MANGE kommentarer på at Nelia får nøtter!!» – og jada – det gjorde det jo!
  Jeg har også hørt rådet om å vente med nøtter, men syns det var kjempesmart å bløtlegge det med joghurt!!
  Og med både din og LK sin bakgrunn, Caroline, så tar jeg det for gitt at dere har avveid nøye før dere gir Nelia noe som helst!!
  Når det er sagt syns jeg FrokostFredag er helt genialt – jeg sliter skikkelig med frokosten sjøl… Sliter med å få i meg noe om morgenen, selv om jeg veeet at jeg trenger det!! Tror jeg blir å lage granolaen din i helgen, så får vi se om det hjelper til uka

 56. Brianna

  This granola looks amazing! Do you have an English translation of the recipe and your blog? All the best from Australia!! 🙂

  1. Caroline

   No, sorry, but you can use http://www.tritrans.net 🙂

 57. Muttern bruker også å lage sånne greier. Men hu bruker noen pølsesnabber eller lettsalta sideflesk i.

  1. Dette må jo være dagens beste spøk? Ler så jeg rister!

 58. Herregud for eit nøttemas, kudos for at dere fikser å svare ordentlig!!

  Jeg lurer på hvem du heier på imorra, Caroline? Er du overrasket over at Linnea kom seg til finalen? Blir gøy å se deg svinge deg på parketten igjen – lykke til !
  Skjønner ikke hva jeg skal finne på på lørdagene fremover nå :O

 59. Håper på noen gode og mettende frokost-smooties! 😀 Forsøkte den du la ut med mango og avokado, overraskende godt. Var redd det skulle bli kvalmende (pga avokado) eller for mye mangosmak ( jeg er ikke såå glad i mango), men smaken var veldig balansert!

 60. Så godt!
  Takk for at du deler.
  Har blitt så glad i bloggen din.
  Du er en inspirasjon, noe å strekkeseg etter
  (-:

  1. Caroline

   Tusen takk, det var hyggelig å høre 🙂

   1. elisabeth h

    Enig!!!

 61. Jeg elsker frokost! Granloa er supert! 🙂 Tenkte bare jeg skulle komme med frokost-forslag, selv om du sikkert har tenkt på mange av dem fra før.
  Det er jo slik «overnattet havregrøt» som er veldig i vinden om dagen, og der kan man jo variere i det uendelige med melk, vann, frukt, rosiner, nøtter (!! 😉 ) osv. Jeg har pleid å lage en lignende greie med chiafrø – at jeg blander chiafrø med yoghurt naturell og gjerne litt vaniljekesam. Her er det også bare fantasien som setter grenser på hva man kan ha oppi – litt sesamfrø er supert, kanel eller annet krydder, syltetøy, honnig, tørka eller frisk frukt/bær for de som vil ha søtt i, nøtter (igjen!), havregryn eller andre frø, osv.osv. Ellers kan man jo lage ørten varianter av havregrøt, byggrynsgrøt osv.

  Bananpanekaker er også et supert alternativ, jeg har pleid å bruke oppskriften til IdaFrosk (hun som lager kunst av mat på Instagram). Også kan man jo slå til med crepes en lørdag..

  Rugbrød med honning, sennep, blåmuggost og pinjekjerner er en favoritt hos meg, men kanskje heller til kveldssnack enn frokost.. 😉

  Muslirundstykker, vanlige rundstykker, bananbrød, knekkebrød eller scones..
  Ellers er jeg glad i alt av egg (kokt, stekt, røre, omelett, posjert..), og lager ofte eggesalat som pålegg, ved å hakke kokt egg og blande med sennep og majones. Naam. På påleggfronten er det i det hele tatt mye (jeg elsker pålegg, helst med masse agurk, tomat og/eller ruccola): kyllingsalat (litt karri, sennep, selleri, paprike, litt majo/creme fraiche el.l, stekt kyllinfilet, sov), tunfisksalat, waldorfsalat, sildesalat, rødbetsalat, laks, skinker, annen deilig ost, syltetøy, peanøttsmør.. På makrell i tomat eller leverpostei er det himmelsk med bittelitt hvitløk! Jeg tror jeg må stoppe der. 😛

  Så er det juicer og smoothier som du sier, men hvorfor ikke noen kaffevarianter også? Du har jo lagt utt oppskrift på iskaffe en gang, for eksempel. 🙂

  Dette ble langt gitt.. Vet at du har lagt ut oppskrift på noe av dette før, men det skader jo ikke med en liten påminnelse til leserne. 🙂 Mye av dette er ikke lavkarbo, men du er jo kjempeflink til å «tilpasse» mat til å bli det, så tenkte jeg kunne nevne det likevel.

  Ha en fin kveld!

  1. Ser at kommentaren min her fortsatt står med «Your comment is awaiting moderation.». Er det en grunn til det? Ser at mange som er postet senere er «kommet gjennom». 🙂

   1. Caroline

    Har vært så hektiske dager med Skal vi danse, at jeg henger langt bak på kommentarene 🙁

  2. Caroline

   Tusen takk for flotte tips 😀

 62. Elsker granola. Perfekt frokost!

 63. Da har jeg nettopp kommet hjem fra Rema 1000, og kjøpt inn ingredienser. Gleder meg til å teste i morgen 🙂
  Ha en god helg!

 64. Å kjære vene – hva dere må svare for! Synes dere klarer så bra å holde det profesjonelt, selv om folk klarer å lire ut av seg det utrolige. Tommel opp for frokost-fredag – og den oppskriften skal prøves ut, definitivt! Bare lurer – er ikke så glad i kokos, så tenker at kanel og kardemomme hemmer smaken litt? Eller kanskje den kan utelates eller erstattes av noe annet?
  Keep up the good work! Klem

  1. Caroline

   Du kan bare droppe kokosen 🙂 Det er kjempegodt med tørket gojibær i for eksempel 😀 Men det må da tilsettes etter steketiden 🙂

 65. Har testet denne oppskriften flere ganger og den er virkelig god!! Lurer på hvor lenge den holder seg? Som regel er det ikke noe problem da jeg spiser opp alt relativt fort 🙂

 66. Denne er kjempegod, lager muslien din ca 1 gang i måneden 🙂 tror det er den beste muslien jeg har smakt!
  Men skal den ikke stekes 1 t, 4×15? 🙂

  1. Caroline

   Nei, det er den søte versjonen 🙂

 67. Dere får kritikk for alt dere gjør,men er sikker på att dere bare gjør det som er best for deres datter:) jeg fikk kjeft av vår helsesøster fordi jeg ga vår datter på 14 år fisk før hun fylte 1 år.. Ifølge henne var det farlig. Men hun lever enda,og vil aller helst ha fisk hver dag.

  1. Caroline

   Nelia har fått fisk siden hun var 6 mnd, det er ingenting galt med det så lenge de ikke får noen reaksjoner. Synd at man gir slike råd :/

   1. Helene

    «Synd at man gir slike råd??»
    Man må ha respekt for rådene som blir gitt tatt i betraktning kunnskapen de hadde da. Synes det er hakket arrogant å skrive. Kunnskap /fakta forandrer seg med tiden.
    Nå forskes det blant annet på at man bare skal full amme i 3 måneder også begynne å introdusere mat. Man mener nå at det KAN gi mindre allergi og eksem. Alt til sin tid, med andre ord

   2. Lars-Kristian Eriksen

    Jeg synes det er synd at man gir så bastante råd når man tydeligvis ikke har satt seg inn i det eller har gode kunnskaper på området. Jeg skjønner at man har hørt det fra personer som man stoler på (leger, helsesøster, o.l), men så lenge man ikke har førstehåndskunnskap burde man være litt forsiktige. Det fører til at folk kutter ut matvarer som barnet fint kan spise, og det er jo ikke heldig.

   3. ? Så du mener at denne helsesøsteren ikke hadde satt seg inn i problemstillingen?
    Selv om dette ikke er en sannhet i dag betyr ikke det at det ikke var en sannhet for 14 årsiden. Som jeg skrev
    «sannheten» forandrer seg med tiden og forskningen.

   4. Lars-Kristian Eriksen

    Nei, jeg siktet til personen som har hørt det fra helsesøster, lege etc. 🙂 At man tar imot råd fra helsepersonell synes jeg er helt riktig, men man bør ikke, basert på muntlige råd fra én person, gi bastante råd til andre. Da synes jeg man skal være litt ydmyke. Det holder å si at helsesøsteren/legen vår sa (…), i stedet for å si at «barn skal ikke ha nøtter».

    Nå sier jeg ikke at folk her i kommentarfeltet var så bastante, et par av de var jo bare velmente råd, og det er bare hyggelig 🙂

 68. At Nelia ikke er allergisk mot nøtter fra fødselen av er en ting, men nøtter er en av de vanligste matvarer som kan trigge allergi hos barn. Jeg har en gutt på 3 år som sliter med å gå opp i vekt. Jeg spurte legen hans på Ahus om han nå var gammel nok til at han jeg kunne begynne med peanøttsmør. Det ble et konsekvent nei fra Ahus. Nå kan det være at legen på Ahus ikke vet hva han snakker om og at det er risikofritt å gi nøtter til småbarn, og at vi som foreldre bare bør gjøre som Caroline og Lars Kristian….

  1. Caroline

   Man bør gjøre som man selv føler for, men det er ikke noen offisielle råd om at barn under 2 år bør holde seg unna nøtter. Har man allergi så er det selvsagt noe annet.

 69. Er personlig veldig glad i hjemmelaget granola om morgenen, og bruker en lignende oppskrift. Har et lite, men veldig godt tips som kan heve granolaen et parr hakk.
  Om du blander 50/50 med Cocosa og peanøttsmør istedet for rapsolje. Cocosaen er perfekt til tørket kokos, og peanøttsmør gir en nydelig smak!

 70. Takk for et flott tips 🙂 har laget den nå faktisk, så lurer på om den skal bli crispy eller ikke ?

  1. Caroline

   Den blir kjempecrispy 🙂

 71. Inger Helene

  Jaaa, nå ble jeg veldig glad 🙂 Har mange ganger tenkt på å prøve noe av det du anbefaler til frokost/lunsj, men nå som oppskriftene kommer hver fredag har jeg virkelig et påskudd for å prøve mye spennende. Her i huset elsker vi brød, så jeg må prøve å variere litt så jeg ikke blir så lei.

 72. Natalie

  Hvor stor porsjon er det med denne oppskriften? 🙂

 73. Ingeborg

  Hei! Kjempe bra blogg! Jeg lurer på hvor mange måneder Nelia var når hun begynte å få granola? Jeg har selv en datter på 7 måneder.

  1. Caroline

   Tusen takk 🙂

   Hun var ca. 10-11 mnd da hun begynte å få granola 🙂

 74. Takk for super oppskrift:-)

 75. Tuusen takk for kjempebra oppskrift! Er min frokost-favoritt, kjempegod sammen med gresk yoghurt med vanilje. Tips: jeg strør cocosa sukker over når den er stekebrettet, og litt til når den er i ovnen. Gir en kjempegod smak og sprøhet, men ikke for søtt som kjøpe-granola har. :))

 76. Hei Caroline. Vet du hvor mange kalorier den ferdige granolaen blir per 100 g.?

  1. Caroline

   Det har jeg ikke regnet ut 🙁 Sjekk ut http://www.matvaretabellen.no, der kan du enkelt regne ut næringsinnhold. Eller så kan du prøve en app som heter Lifesum, da bare søker du frem matvarene og velger mengde.

 77. Caroline Viken

  Hei Caroline

  Godt nyttår !
  Takk for en super koslig og inspirerende blogg. Jeg er fem måneder på vei med første barn, og har fått litt svangerskapsdiabetes tendenser, så nå brukes matoppskriftene deres bare enda mer ! Så mye godt og sunt ! TAKK !
  Lite spørmål til denne fantastiske oppskriften:
  Hvordan oppbevarer du granolaen ?

  1. Caroline

   Hei, og godt nytt år til deg også <3 Gratulerer så masse med graviditeten 😀 Det må jo være fantastisk (med unntak av svangerskapsdietes tendenser)?

   Jeg har den bare i en krukke med lokk på kjøkkenet 🙂

 78. […] dager foretrekker jeg å kickstarte dagen med en energitett smoothie, ellers er gresk yoghurt med hjemmelaget granola en stor favoritt. Andre ting jeg digger er mandelgrøt, egg-og baconrull, hjemmelaget knekkebrød […]

 79. Cathrine Lund

  ÅÅÅ så god denne blandingen var 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 Takk for oppskrifta!

  1. Caroline

   Bare hyggelig 🙂

 80. Såå god granola, gjorde den idag! Ser redan fram emot frukost imorgon.. 🙂
  Tack för en SÅ bra blogg, och allt du delar med dig av! 🙂

 81. Katrine

  Hei!
  Hvor mye spiser du av dette (ca gram) til frokost for å holde deg mett frem til lunsj? evt hva har du til?

 82. Katrine

  Hei! 🙂 steker du på varmluft eller på vanlig steking? Elsker dette på Cottage Cheese! 😀

  1. Caroline

   På vanlig 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *