barnemat: kyllinggryte med kokos

IMG_7521-kopi

Helt siden Nelia kunne starte å spise fast føde, har vi laget alle middagene hennes fra bunnen av. Hun har aldri spist middag fra glass, og det er ikke fordi vi synes det er et dårlig alternativ, men det å lage selv smaker så innmari mye bedre og så er det så fort gjort! Vi ønsker at hun skal ha en like deilig smaksopplevelse som oss når hun spiser, og den ferdigkjøpte maten på glass smaker så utrolig utvannet, så vi synes det er best å lage selv. Dette er en oppskrift som jeg tror vi kan kategorisere som hennes favoritt, for dette går ned på høykant. Faktisk kunne jeg lett spist det selv også, jeg ville bare hatt litt salt og pepper på 😉 

_______________________________________________________________________________________________________________

denne oppskriften gir ca. 3-5 porsjoner

♥ 80 gram fullkornspasta ♥ 200 g. gulrøtter ♥ 160 gram ananas ♥ 50 g. stangselleri ♥ 1 hel kyllinfilet ♥ 1. dl helmelk evt. kokosmelk ♥ 40 g. smør ♥ 20 g. kokosmasse 

IMG_7564-kopi kopi

_______________________________________________________________________________________________________________

slik gjør du 

Kok pastaen som anvist på pakningen. Smelt smøret og del opp grønnsakene og ananasen. Tilsett grønnsaker og ananas til smøret, gi det et lite oppkok og damp det deretter med lokk på svak varme i ca. 20 minutter.  Del kyllingen i biter og stek den i smør i stekepannen. Mos de dampede grønnsakene og tilsett kyllingbiter og pasta. Spe på blandingen med ca. 1 dl. helmelk. Før servering kan du gjerne hakke det opp i passelige biter.

Denne oppskriften passer til de fleste barn, men er barnet ditt under 10 måneder bør du bytte ut helmelk med kokosmelk, da dette inneholder mer jern. Om barnet ditt ikke er gammelt nok til å få ned større matbiter, kan du bruke stavmikseren til å mose hele retten, slik at det blir en fin puré. Etter at barnet er passert 10 måneder, kan du innføre kumelk i maten, noe som vil være en god kilde til kalsium. 

IMG_7528-kopi

Vi bruker en maskin som kan vakumpakke maten, så vi lager store porsjoner om gangen og fryser ned. Veldig kjekt 🙂 

_______________________________________________________________________________________________________________

– vel bekomme til barnet ditt – 

123 kommentarer

 1. Hei:) for ei hærleg oppskrift, den skal eg lage til mi datter på 11 mnd! Lurer på korleis du tilbredar maten når den er fryst? Varmar du den i vannbad? 🙂

  1. Caroline

   Varmer den i mikro eller i vannbad, kommer helt an på 🙂

 2. Og kom gjerne med fleire barnemat- oppskrifter! Dette lika eg:-D

 3. Fullkornpasta trengs ikke. Små barn under 2 år, skal ikke ha mye fiber. Så grovt brød og fullkornsprodukter skal brukes lite av i starten. Snakk med helsesøster, for det er faktisk ikke tull.

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Det anbefales fullkorn til spedbarn fra 6 måneders alder, men ingen fullkornprodukter består av 100 prosent fullkorn. Fullornspasta blant annet, inneholder ofte litt i overkant av 50 prosent fullkorn. «Problemet» med fullkorn er at det kan mette en del, slik at barnet blir mett før det har fått i seg nok energi.

   Jeg vil anbefale fullkorn, men i moderate mengder slik som i denne retten. Her er det også brukt en del smør og melk, som gjør at måltidet er energitett.

  2. Jannicke

   Da lurer jeg på hvorfor det selges barnemat på glass med fullkormspasta fra 6 mnd??
   Min gutt spiste brød og knekkebrød og fiber fra han kunne spise fast føde. Og av grøt kjøpte jeg bare grøt fra helsekost..

   Har selv hatt masse samtaler med både ernæringsfysiologer og leger ang kosthold til barn og fiber er absolutt anbefalt. Helsesøster er ikke lege og har ikke fasiten på alt.

   1. Jannicke

    Dette var forøvrig svar til hun over der;-)

 4. Hei!
  Så fint å få insprasjon til barnemat:)
  Har selv en datter på 6 mnd nå, så prøver å innføre mer og mer fast føde. Du skrev at dere alltid har laget barnemat fra
  bunnen av, så jeg lurte bare på om du har noen flere oppskrifter å dele!
  Jeg lager også alt fra bunnen av, men har ikke kommet så mye lenger enn frukt og ulike grønnsaker, men hadde blitt kjempe glad for enda mer inspirasjon! gjerne noen oppskrifter på retter som dere laget til Nelia når hun var på samme alder!

  Takk på forhånd!

  Liker bloggen din utrolig godt, er innom her hverdag! du er veldig inspirerende!

  Mvh Mari…

 5. Takk for inspirerende innlegg! Har et spørsmål. Hva gjør du med barnematen når dere skal på en lengre tur, f.eks flyreise der barnet trenger et middagsmåltid? Jeg funderte litt på dette selv da gutten min var i den alderen..d var så praktisk å ta med de kjøpe-glassene på tur og bare varme dem opp i vannbad e.l der man var. Det er jo skummelt lang holdbarhetsdato på den kjøpte barnematen, så de tåler jo å være i romtemperatur over lang lang tid, men hvordan gjør du det rent praktisk når du tar med deg den hjemmelagde barnematen på tur lurer jeg på? Storebror her i huset fikk hjemmelaget barnemat hjemme, men ikke på reise dessverre:( Trenger noen tips til nestemann som snart melder sin ankomst:)

  1. Caroline

   Vi har ikke hatt den utfordringen helt ennå :/ Lurer litt på hva vi skal gjøre på ferien nå, men forhåpentligvis kan hun da spise det meste av det vi spiser. Det er jo mulig vi bare må bruke de glassene.

   1. På reise er det fint å ta med seg poser fra Ella’s kitchen. De har middagsvarianter også. Veier mye mindre enn glass og smaker bedre.

 6. Prøvde meg på en versjon av denne oppskriften, til sønnen min på 7 mnd. Kjempe god, lagde en hel masse til frysing 🙂 takk for at du deler oppskrift på barnemat, håper du deler flere etter hvert! Synes det kan være vanskelig innimellom med middagslaging til mini, selv om han liker alt jeg har gitt han tidligere. Gøy å lage maten selv. Helt enig med deg, det smaker mye bedre! Så det har jeg gjort helt fra han startet med middagsmat!

  Du er flink Caroline, stå på 🙂

  1. Caroline

   Så bra at han likte det 🙂 Tusen takk 🙂

 7. Det står ikke noe om kokosmassen i fremgangsmåten…? 🙂

  1. Caroline

   Den tar du i tilslutt 🙂

 8. Hei. Lurer på hvordan du stiller deg til at 1/3 av norsk kylling inneholder multi resistente bakterier og at det nå vurderes en varseltrekant på kyllingprodukter?

  1. Caroline

   Stek kyllingen godt nok 🙂

 9. Men små barn skal være forsiktig med stangsslleri da det er mye nitrat i det. Så villle kanskje droppet det. Ellers en super oppskrift som jeg skal prøve

  1. Caroline

   De offisielle anbefalingene gjelder kun store mengder over en lengre perdiode. Små til moderate mengder går helt fint og mengdene som brukes i denne oppskriften er langt unna doser som man skal bekymre seg for 🙂

   EFSA hadde en gjennomgang i 2010 nettop pga. helsefarene vedrørende Nitrat i grønnsaker og barn. Konklusjonen var at det ikke utgjorde noen helserisiko.

   http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1935.pdf

 10. Hei Caroline! Takk for at du delte oppskriften med oss! Datter’n min på 10 mnd sa mmmmm anamme nam nam! Så jeg hadde håpet du kunne dele en fiske middag med oss også ;-D det er så deilig å se de små spise ! Ha en fortsatt fin helg!

 11. Hei Caroline! Takk for at du delte oppskriften med oss! Datter’n min på 10 mnd sa bare mmmmm anamme nam nam når hun fikk middagen! Så jeg hadde håpet du kunne dele en fiske middag med oss også ;-D det er så deilig å se de små spise ! Ha en fortsatt fin helg!

 12. terese hagen

  Hvor har du kjøpt marskinen? Jeg vil også ha en slik å bruke til datteren min sin mat 🙂

  1. Caroline

   Elkjøp 🙂

 13. Hei, Caroline!
  Jeg har fulgt bloggen din i laaang tid, men har hatt et opphold nå. Ikke fordi jeg ikke liker bloggen din, men noen ganger går jo slikt i glemmeboka. Egentlig burde man jo lese litt mer blogger og litt mindre av triste nyheter på nettaviser. Uansett… jeg så intervjuet ditt og jeg synes du svarer så bra på spørsmål og det var generelt et veldig godt intervju! Mens jeg hørte på intervjuet scrollet jeg meg gjennom innleggene dine til jeg kom til dette. Så imponert jeg er!!!! Jeg har ikke barn, men kommer nok kanskje til å få det en gang og da vet jeg at jeg kommer til å ville lage maten selv. Dette er skikkelig bra gjort og jeg er glad for at jeg hvertfall vet om en person som gjør dette nå. Jeg tror nemlig ikke at noen av mine andre venninner lager babymat selv, og jeg kjenner faktisk utrolig mange mødre. Takk for at du kan være en inspirasjon:) Har du forresten tags eller kategorier på bloggen? Det kan jeg kanskje sjekke selv egentlig. Det hadde uansett vært fint å samle oppskrifter og spesielt barnemat! Jeg skulle egentlig skrive en kort kommentar, men det ble visst ikke det 🙂 Hehe! jeg håper dere får en nydelig dag! 🙂 (jeg synes forresten du var veldig dyktig til å danse)

  1. Caroline

   Tusen takk for hyggelig kommetnar 🙂

   Jeg har ikke tags, men om du ser øverst så er det en fane som heter kategorier 🙂

 14. Hei.

  Dette skal vi teste til vår jente, hun litt over en mnd eldre en Nelia, så er så koselig å følge med på deg og henne 🙂
  Men du hvordan vakum maskin har dere? Har så lyst på en, men er så redd for å kjøpe en som er dårlig, får hører så mange som klager på at den de har er blitt ødelagt osv. Regner med dere er fornøyde med den dere har 🙂

  1. Caroline

   Vi har en fra Elkjøp, men er ikke så veldig fornøyd med den :/ Kunne godt hatt litt kraft.

 15. Elisabeth Hunnes

  Hei! Denne kommentaren trenger du ikke publisere for min del. Jeg laget denne retten til min 9 mnd gamle jente for noen dager siden. Etterpå slo det meg at spedbarn/barn i vekst ikke skal ha stilkselleri, (eller spinat og rødbeter) fordi det inneholder nitrat som kan omdannes til nitritt i kroppen og deretter hemme oksygentransporten. Tenkte bare å tipse deg om dette! Dumt om du får pes for det av andre.. Liker bloggen din godt! Har fulgt deg i flere år! 🙂

  1. Caroline

   Har svart på det lenger oppe 🙂

   De offisielle anbefalingene gjelder kun store mengder over en lengre perdiode. Små til moderate mengder går helt fint og mengdene som brukes i denne oppskriften er langt unna doser som man skal bekymre seg for 🙂

   EFSA hadde en gjennomgang i 2010 nettop pga. helsefarene vedrørende Nitrat i grønnsaker og barn. Konklusjonen var at det ikke utgjorde noen helserisiko.

   http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1935.pdf

 16. Prøvde denne oppskriften til datteren min (10m) i dag – og den gikk ned på høykant.
  Ble en variasjon av oppskriften, da jeg ikke hadde alt tilgjengelig – men ananas-smaken var en velkommen variasjon.
  Takk for god oppskrift!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *