fototips: nattfoto

IMG_7510

For å forstå denne bloggposten anbefaler jeg deg å lese de foregående bloggpostene om temaet. Du finner de under kategorien «fototips«.

__________________________________________________________________________________________________________

Som nevnt før brukes eksponeringstriangelet for å oppnå «riktig» eksponering. I de fleste tilfeller betyr «riktig» eksponering at motivet du fotograferer fremstår så likt som mulig som du ser det med øyet ditt. Men noen ganger ønsker du å bruke eksponeringstriangelet for å skape effekter, eller for å gjøre et dårlig opplyst motiv lyserer enn hva det er. Nattfotografering er en slik setting hvor du både kan skape kule effekter, eller hente frem lys og farger som egentlig ikke er det. Foruten å bruke blitz, er det to måter å få frem lys i et motiv, selv om det er lite av det.

Under her har jeg vist to eksempler. Begge bildene er tatt klokken 22.15, så det var mye mørkere enn hva det ser ut til på bildet. Men ved å bruke ulike innstillinger på eksponeringstriangelet klarte jeg å gjøre motivet lysere. Det øverste bildet er tatt med en lukkertid på 5″ (5″ betyr 5 sekund), blenderåpning på 1,4 (for å slippe inn maksimalt med lys) og en ISO på 100. Ved å bruke en ISO på 100 oppnår du maksimal skarphet på fokuspunktet ditt, men du gjør bildebrikken i kameraet svært lite lyssensitiv. Dette kompenserer du for ved å bruke en lang lukkertid, slik at nok lys slipper inn på brikken. Fordi jeg brukte så lang lukkertid som 5″, måtte jeg bruke et stativ slik at kameraet stod støtt under hele fotografiet. Hadde jeg holdt det i hånden ville det vært for mye «bevegelse» i bildet, og det ville vært ubrukelig. Det nederste bildet er tatt med en lukkertid på 1/50, blenderåpning på 1,4 og ISO på 25 600. Lukkertiden på 1/50 gjør at jeg kan holde kameraet i hånden, og kan slippe å bruke stativ.

lukkertid: 5″ / blenderåpning: f 1,4 / ISO: 100

IMG_7980-kopi

lukkertid: 1/50 / blenderåpning: f 1,4 / ISO: 25 600

IMG_7978-kopi

Det er ikke så synlig på dette bildet, men ved å bruke ISO 25 600 introduserer du mye støy i bildet ditt. Derfor vil jeg anbefale deg å heller bruke stativ og lang lukkertid om du fotograferer motvier som ikke beveger seg om natten. Skal du fotografere en person, og du må holde kameraet i hånden, bruk høy ISO i stedet for lang lukkertid. Om du zoomer inn på disse to bildene, så ser du støyet jeg snakker om. Det er spesielt tydelig i skyene og trærne i høyre bildekant. Ved å bruke stativ, lang lukkertid og lav ISO vil du unngå dette.

IMG_7980

IMG_7978

__________________________________________________________________________________________________________

redigering

Det som er bra når du klarer å gjøre slike bilder lysere enn hva det egentlig var, er at det gjør etterarbeidet mye enklere, og du kan faktisk få det til å se ut som det er midt på dagen. Her har jeg brukt fem minutter i Lightroom, og bildet er allerede mye bedre. Redigeringen jeg har gjort her er ikke spesielt bra, blant annet er noen av skyene blå, men jeg gjorde det bare for å vise hvilke muligheter som dukker opp.

IMG_7975

__________________________________________________________________________________________________________

kule effekter

Ved å eksperimentere med lukkertiden og blenderåpningen, kan du skape kule effekter på bilder tatt om natten. Under her er noen bilder Lars-Kristian tok i Oslo forrige uke. På de to første brukte han 30″ lukkertid, noe som skapte disse kule lyseffektene fra bilene som passerte forbi i løpet av de 30 sekundene.

lukkertid: 30″ / blenderåpning: f 17  / ISO: 100

IMG_7510


IMG_7518

Ved å bruke en liten blenderåpning, vil du også skape kule effekter med lyset på nattbilder. Her tok Lars-Kristian et bilde av slottet, hvor den lille blenderåpningen gjør at lyset fra gatelyktene inntar en stjerneform med lange lysarmer.

lukkertid: 30″ / blenderåpning: f 17 / ISO: 100

IMG_7525-3

Håper du plukket opp noen tips 🙂 

__________________________________________________________________________________________________________

– ♥ – 

52 kommentarer

 1. Elsker elsker elsker at du legger ut fototips!! Tommel opp 😀

 2. Elsker elsker elsker at du legger ut fototips!! Tommel opp 😀

 3. Hei søte Caroline! Så på et bilde du postet på instagram for en uke siden, at du spiste double 0% fra Youplait med kokosnøttsmak, og er veldig nysgjerrig på hvor du har fått tak i den? Jeg finner den ingen steder, og det er jo den beste av dem alle! Fortsett med den flotte bloggingen, du er en utrolig inspirerende person 🙂

 4. Hei søte Caroline! Så på et bilde du postet på instagram for en uke siden, at du spiste double 0% fra Youplait med kokosnøttsmak, og er veldig nysgjerrig på hvor du har fått tak i den? Jeg finner den ingen steder, og det er jo den beste av dem alle! Fortsett med den flotte bloggingen, du er en utrolig inspirerende person 🙂

 5. caroline

  Hei Caroline.
  Et spørsmål som er helt irrelevant til denne posten. Men jeg lurte på om du kanskje kunne laget et innlegg om ost? JA OST:)
  det er jo en jungel av brie, roquefort, muggost, manchego, gorgonzola, stilton.. ja you name it. Når jeg er borte blir jeg servert så mye fancy, og jeg vet ikke hva halvparten er. Så jeg lurte på hva serverer du hvis du skal ha ostebord? og hva er vanlig å ha i mat, versus det man bare spiser som «Ostebord-ost».

  1. Takk for tips til innlegg, det skal jeg se om jeg får til 🙂

 6. caroline

  Hei Caroline.
  Et spørsmål som er helt irrelevant til denne posten. Men jeg lurte på om du kanskje kunne laget et innlegg om ost? JA OST:)
  det er jo en jungel av brie, roquefort, muggost, manchego, gorgonzola, stilton.. ja you name it. Når jeg er borte blir jeg servert så mye fancy, og jeg vet ikke hva halvparten er. Så jeg lurte på hva serverer du hvis du skal ha ostebord? og hva er vanlig å ha i mat, versus det man bare spiser som «Ostebord-ost».

  1. Takk for tips til innlegg, det skal jeg se om jeg får til 🙂

 7. Kom gjerne med redigeringstips i Lightroom (og/ell Photoshop)! Lurer egentlig mer på redigering enn kamerainnstillinger personlig 🙂

  1. Kommer senere 🙂

 8. Kom gjerne med redigeringstips i Lightroom (og/ell Photoshop)! Lurer egentlig mer på redigering enn kamerainnstillinger personlig 🙂

  1. Kommer senere 🙂

 9. Elsket disse tipsene! Nattfotografering er ikke min sterkeste side, så disse tipsene kom godt med og skal absolutt brukes 🙂

 10. Elsket disse tipsene! Nattfotografering er ikke min sterkeste side, så disse tipsene kom godt med og skal absolutt brukes 🙂

 11. Hei!
  Jeg lurte på om «Det nye-jenta» kommer i reprise?

 12. Hei!
  Jeg lurte på om «Det nye-jenta» kommer i reprise?

 13. Hei! Kjempebra at du skriver om dette, for jeg har lett lenge etter slike tips! Vil også si at jeg har nettopp sett Det Nye jenta, og jeg må bare si at du er den første bloggeren jeg har sett som er like pen på opptak som på bilder! Må også nevne at du passer utrolig bra med den lengden du har på håret ditt nå, kjempefint! 🙂
  Ha en fin dag!

 14. Hei! Kjempebra at du skriver om dette, for jeg har lett lenge etter slike tips! Vil også si at jeg har nettopp sett Det Nye jenta, og jeg må bare si at du er den første bloggeren jeg har sett som er like pen på opptak som på bilder! Må også nevne at du passer utrolig bra med den lengden du har på håret ditt nå, kjempefint! 🙂
  Ha en fin dag!

 15. Så himla bra och roliga tips! 🙂

  sofienordberg.se

 16. Så himla bra och roliga tips! 🙂

  sofienordberg.se

 17. Åh, dere er så flinke til å ta bilder!!:)

  1. Tusen takk, det er hyggelig å høre 🙂

 18. Åh, dere er så flinke til å ta bilder!!:)

  1. Tusen takk, det er hyggelig å høre 🙂

 19. Hei! Hvilket kamera bruker du? Jeg har brukt Nikon på jobb i alle år, og har derfor «lagt min elsk» på det. Nå skal jeg invistere i et eget kamera, men er så mye å velge mellom!væææ, har du noen tips? Kjøpte D70 for 7 år siden, jeg vil oppgradere fra det! 🙂 lurer også på tips til redigeringsprogram, om det finnes noen rimelige/gratis der ute som er bra? Bruker gratisversjonen av iPhoto nå, men syns ikke det er mye muligheter der! Håper på tilbakemelding 🙂

  1. Vi bruker Canon 6D, og photoshop og lightroom til redigering 🙂

 20. Hei! Hvilket kamera bruker du? Jeg har brukt Nikon på jobb i alle år, og har derfor «lagt min elsk» på det. Nå skal jeg invistere i et eget kamera, men er så mye å velge mellom!væææ, har du noen tips? Kjøpte D70 for 7 år siden, jeg vil oppgradere fra det! 🙂 lurer også på tips til redigeringsprogram, om det finnes noen rimelige/gratis der ute som er bra? Bruker gratisversjonen av iPhoto nå, men syns ikke det er mye muligheter der! Håper på tilbakemelding 🙂

  1. Vi bruker Canon 6D, og photoshop og lightroom til redigering 🙂

 21. Aleksandra

  Åh, Caroline, jeg elsker disse innleggene! Det er så gøy at du krydrer opp bloggen med litt andre innlegg enn vanlig! Du trekker et mangfold av lesere og de oser kvalitet og hardt arbeid bak disse innleggene! Tusen takk og en stor klapp på skuldra! 🙂

  1. Tusen takk, så hyggelig å høre 🙂

 22. Aleksandra

  Åh, Caroline, jeg elsker disse innleggene! Det er så gøy at du krydrer opp bloggen med litt andre innlegg enn vanlig! Du trekker et mangfold av lesere og de oser kvalitet og hardt arbeid bak disse innleggene! Tusen takk og en stor klapp på skuldra! 🙂

  1. Tusen takk, så hyggelig å høre 🙂

 23. Du/dere er så utrolig flinke, og du forklarer så enkelt:) Dette skal jeg virkelig bruke. Har et canon 500D (?) som ligger å støver ned et sted i skapet. Det skal snart tas frem og utforskes. Nesten flaut å si at jeg bare har brukt auto-innstillingen tidligere;) Takk for tips! Det oser virkelig kvalitet av innleggene dine. Håper du koser deg på middagen ikveld!

 24. Du/dere er så utrolig flinke, og du forklarer så enkelt:) Dette skal jeg virkelig bruke. Har et canon 500D (?) som ligger å støver ned et sted i skapet. Det skal snart tas frem og utforskes. Nesten flaut å si at jeg bare har brukt auto-innstillingen tidligere;) Takk for tips! Det oser virkelig kvalitet av innleggene dine. Håper du koser deg på middagen ikveld!

 25. Kjempebra tips! Flott at du gir oss fototips, det er første gang jeg faktisk har lest og forstått de manuelle innstillingene på kameraet! 🙂

 26. Kjempebra tips! Flott at du gir oss fototips, det er første gang jeg faktisk har lest og forstått de manuelle innstillingene på kameraet! 🙂

 27. Disse tipsene hadde jeg håpet komme helt siden LK postet trafikkbildet på facebook – SÅ KULT! Har så lyst til å teste dette å få til noe slikt! Er det umulig å få til uten stativ? Har du eventuelt anbefalinger til billige typer som ikke rister? 🙂

  1. Nei, her må du nok bruke stativ. Du kan jo tenke deg hvor mye bevegelse det vil være på kameraet om du skal holde det støtt i 30 sekunder? Men du kan jo se om du kan sette kameraet fra deg, på en mur eller bord f.eks. Det gjør jo samme nytten 🙂

 28. Disse tipsene hadde jeg håpet komme helt siden LK postet trafikkbildet på facebook – SÅ KULT! Har så lyst til å teste dette å få til noe slikt! Er det umulig å få til uten stativ? Har du eventuelt anbefalinger til billige typer som ikke rister? 🙂

  1. Nei, her må du nok bruke stativ. Du kan jo tenke deg hvor mye bevegelse det vil være på kameraet om du skal holde det støtt i 30 sekunder? Men du kan jo se om du kan sette kameraet fra deg, på en mur eller bord f.eks. Det gjør jo samme nytten 🙂

 29. Heilt supre tips! Diggar fotokurset ditt. 🙂

 30. Heilt supre tips! Diggar fotokurset ditt. 🙂

 31. Hei Carolien. Her kommer enda et hei. 🙂
  Jeg var i et bryllup for noen få uker siden og fikk mye skryt av bildene mine, så nå skal jeg invistere i nytt utstyr! 🙂
  Jeg har en pasion for foto og skal oppgradere mitt kamera for å kunne ta bedre bilder!
  Du har gode fotoinnlegg. Tommel opp!
  Ha en super dag!

  1. Tusen takk, Lillian, og lykke til med nytt kamera 🙂

 32. Hei Carolien. Her kommer enda et hei. 🙂
  Jeg var i et bryllup for noen få uker siden og fikk mye skryt av bildene mine, så nå skal jeg invistere i nytt utstyr! 🙂
  Jeg har en pasion for foto og skal oppgradere mitt kamera for å kunne ta bedre bilder!
  Du har gode fotoinnlegg. Tommel opp!
  Ha en super dag!

  1. Tusen takk, Lillian, og lykke til med nytt kamera 🙂

 33. Jeg spurte deg for noen måneder siden om du hadde noe spesielt utstyr eller lys el.l siden du tok så utrolig flotte bilder. Du sa du bare brukte et vanlig Sonykamera. Nå skjønner jeg at selv om dere ikke bruker mye utstyr, så har dere virkelig peiling, og ikke «bare trykker på knappen»… Takk for tips! Disse skal jeg virkelig lese, og fint du legger ut så detaljert info og eksempler:-)

 34. Jeg spurte deg for noen måneder siden om du hadde noe spesielt utstyr eller lys el.l siden du tok så utrolig flotte bilder. Du sa du bare brukte et vanlig Sonykamera. Nå skjønner jeg at selv om dere ikke bruker mye utstyr, så har dere virkelig peiling, og ikke «bare trykker på knappen»… Takk for tips! Disse skal jeg virkelig lese, og fint du legger ut så detaljert info og eksempler:-)

 35. Elizabeth

  Hej Lars-Kristian! 🙂

  Hoppas ni mår bra.
  Jag ska köpa en kamera och jag undrar vad det är för kamera du/ni använder? Vilket märke? 🙂

  KRAM!

  1. Caroline

   Hei!

   Vi bruker Canon 6D 🙂

 36. Elizabeth

  Hej Lars-Kristian! 🙂

  Hoppas ni mår bra.
  Jag ska köpa en kamera och jag undrar vad det är för kamera du/ni använder? Vilket märke? 🙂

  KRAM!

  1. Caroline

   Hei!

   Vi bruker Canon 6D 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *