fototips: eksponeringstriangelet

I forrige post om fototips gikk vi gjennom ISO, lukkertid og blenderåpning. Sammen utgjør disse det som på fotospråket kalles «eksponeringstriangelet», og er de viktigste innstillingene du bør kjenne til. For å bedre forstå dette innlegget, anbefaler jeg at du leser forrige. Når du komponerer et bilde er det viktig at det som skal være i fokus er skarpt og riktig belyst, på fotospråket sier man at det skal være riktig «eksponert». For å få motivet riktig eksponert må eksponeringstriangelet være riktig innstilt. Under ser du tre bilder med ulik eksponering. Det første er undereksponert, det midterste er riktig eksponert, og det siste er overeksponert. Som du ser vil undereksponert bety at det er for mørkt, mens overeksponert vil si at det er for lyst.

eksponering-3

eksponering kopi-2

eksponering-2

For at det skal bli en riktig eksponering må du velge riktig ISO, lukkertid og blenderåpning i forhold til hverandre. Her er noen enkle tips som kan hjelpe deg å finne riktig eksponering, slik at bildet blir mest mulig skarpt og riktig belyst.

__________________________________________________________________________________________________________

foto i dagslys

♥ ISO – fotograferer du i dagslys, sett alltid ISO til 100, med mindre du har et motiv som vil komme best frem om det er litt «støy»

blenderåpning – Dette kommer veldig an på hva det er du fotograferer. Er det portrettfoto kan det være lurt å gi personen du tar bilde av så mye fokus som mulig. Dette gjør du best ved å velge en stor blenderåpning (lavt F-tall), slik at det blir liten dybdeskarphet. Ønsker du at bakgrunnen skal spille en større rolle i bildet, må du ha en mindre blenderåpning (høyere F-tall). Dette velger du selv. Tar du landskapsbilder kan det f.eks være lurt å velge en liten blenderåpning, slik at så mye som mulig av landskapet blir skarpt (høy dybdeskarhet).

lukkertid – I dagslys er som regel ikke lukkertid noe du bør tenke så alt for mye på, da det er så mye lys at du ikke har noe annet valg enn å velge en kort lukkertid. Har du en stor blenderåpning for å oppnå en uskarp bakgrunn, vil du som regel ha en lukkertid på 1/4000 om motivet har sollyset rett i ansiktet. Velger du en lengre lukkertid enn dette, vil motivet bli overeksponert. Velger du derimot en mindre blenderåpning, slik at bakgrunnen blir skarpere, må du velge en tregere lukkertid, kanskje ned i 1/1000. Men dette ser du når du tar bildet.

eksponering

Over har jeg tatt tre bilder hvor jeg har brukt samme ISO (100) og blenderåpning (f 1,8), men ulike lukkertider. Som du ser er:

 bildet til venstre tatt med for kort lukkertid (1/4000), slik at koppen er undereksponert

 bildet til høyre er tatt med for lang lukkertid (1/640), slik at koppen er overeksponert

 bildet i midten er tatt med riktig lukkertid (1/2000), slik at koppen er riktig eksponert

__________________________________________________________________________________________________________

foto i dårlig belysning

Tar du bilder i dårlig lys er det andre regler som gjelder. For oss er det viktigst å unngå blitz, da det ofte blir et litt for «hardt» lys. Her er noen tips som kan være greie å følge.

 lukkertid – I dårlig lys, start alltid med å stille inn ønsket lukkertid. Som du husker av forrige bloggpost er det viktig med en kort lukkertid for å «fryse» motiver som beveger seg. Har du for lang lukkertid, og motivet ditt er i bevegelse, vil bildet bli uskarpt. Står motivet stille, og/eller du bruker stativ, kan du bruke en lengre lukkertid og likevel få et skarpt bilde. Tar du nattfoto av motiver som ikke er for mye i bevegelse, kan du ved hjelp av et fotostativ velge lukkertider som varer 30 sekunder eller mer. Holder du kameraet i hånden, vil en lukkertid under 1/60 nesten alltid gi deg et uskarpt bilde. Du kan slippe unna med lavere lukkertid enn dette om bildet kun skal brukes på nett/blogg, men om du ønsker å bruke det til andre formål vil det ikke bli bra nok.

♥ blenderåpning – Her bestemmer du om du vil ha lav eller stor dybdeskarphet. Som nevnt i avsnittet om foto i dagslys, vil du med fordel kunne velge en stor blenderåpning slik at bakgrunnen blir uskarp. Om du ønsker en skarpere bakgrunn, og lyset ikke er alt for dårlig, kan du sette denne høyere. Uansett kan du stille inn blenderåpningen slik som du ønsker, og så bevege deg til neste punkt.

 ISO – ISO er det siste du skal stille inn når du tar bilde i dårlig lys, spesielt hvis du fotograferer til webbruk (blogg). På web er uansett bildene så små, at man ofte ikke vil merke noen forskjell om bildene er tatt med høy ISO. Med utgangspunkt i hva du har valgt som lukkertid og blenderåpning, juster opp ISO slik at motivet ditt er riktig eksponert. 

ISO

Over her har jeg tatt tre bilder hvor jeg har brukt samme lukkertid (1/60) og blenderåpning (1,8), men ulike ISO-innstillinger. Jeg har ikke brukt blitz på noen, selv om det var ganske mørkt ute. Som du ser har jeg:

♥ for høy ISO (12 800) på det til venstre, slik at bildet er overeksponert 

 for lav ISO (3 200)på det til høyre, slik at bildet er undereksponert 

♥ riktig ISO (6 400) på bildet i midten, slik at det er korrekt eksponert 

70 kommentarer

 1. Thanks this is in the real sense of the word illuminative! Now I know why my photos are sometimes too dark and I will immediately forward the link to this post to my husband which normally takes my photos 🙂

  xx from Bavaria/Germany, Rena

  http://www.dressedwithsoul.com

 2. Thanks this is in the real sense of the word illuminative! Now I know why my photos are sometimes too dark and I will immediately forward the link to this post to my husband which normally takes my photos 🙂

  xx from Bavaria/Germany, Rena

  http://www.dressedwithsoul.com

 3. Helt supre tips og enkle forklaringer! Disse innleggene liker jeg 🙂

 4. Helt supre tips og enkle forklaringer! Disse innleggene liker jeg 🙂

 5. Elsker disse innleggene. Kunne du lagt ut hvordan man får til at f.eks bare leppene er farget, og resten sort-hvitt. Husker du hadde et slikt bilde en gang 🙂 Klem

  1. Det handler om redigering, men det finnes også innstillinger på noen kameraer som gjør det 🙂

 6. Elsker disse innleggene. Kunne du lagt ut hvordan man får til at f.eks bare leppene er farget, og resten sort-hvitt. Husker du hadde et slikt bilde en gang 🙂 Klem

  1. Det handler om redigering, men det finnes også innstillinger på noen kameraer som gjør det 🙂

 7. Jeg er imponert over hvor hardt du jobber med din blogg. Respekt til deg! Og tusen takk for fototips!Det skal prøves. Ha en flott uke, kjære Caroline!

 8. Jeg er imponert over hvor hardt du jobber med din blogg. Respekt til deg! Og tusen takk for fototips!Det skal prøves. Ha en flott uke, kjære Caroline!

 9. Jeg ville heller brukt en blitz med softener (som jeg kaller det) på, da slipper man å få kornete bilder samtidig som man slipper sånn typisk sterkt lys. Softener kan være i form av ett hvitt a4 ark man klipper til og legger over blitzen. Eller man kan kjøpe ordentlig blitz som det følger med en slik del på.

  1. Har du godt lysutstyr og gode kunskaper om lys og blitz, så er selvsagt det best 🙂 Takk for tips.

   1. martine

    Sett en konvolutt i 45grader mellom linse og blitz, om du skjønne? 🙂 Da fører du blitzen opp i taket, og det blir ganske fint lys om det er alt for mørkt 😀

 10. Jeg ville heller brukt en blitz med softener (som jeg kaller det) på, da slipper man å få kornete bilder samtidig som man slipper sånn typisk sterkt lys. Softener kan være i form av ett hvitt a4 ark man klipper til og legger over blitzen. Eller man kan kjøpe ordentlig blitz som det følger med en slik del på.

  1. Har du godt lysutstyr og gode kunskaper om lys og blitz, så er selvsagt det best 🙂 Takk for tips.

   1. martine

    Sett en konvolutt i 45grader mellom linse og blitz, om du skjønne? 🙂 Da fører du blitzen opp i taket, og det blir ganske fint lys om det er alt for mørkt 😀

 11. Takk for supre tips og enkel forklaring! Du har en veldig fin blogg.
  Masse lykke til med dansingen! 🙂

 12. Takk for supre tips og enkel forklaring! Du har en veldig fin blogg.
  Masse lykke til med dansingen! 🙂

 13. Persille

  Takk for tips! Virker som et innlegg du har lagt masse arbeid i! Selv om jeg ikke tar mye bilder, så er det inspirerende og interessant 🙂

 14. Persille

  Takk for tips! Virker som et innlegg du har lagt masse arbeid i! Selv om jeg ikke tar mye bilder, så er det inspirerende og interessant 🙂

 15. kjempefine innlegene. Btw Hvilken foundation (marke/farge ) bruker du nå?

 16. kjempefine innlegene. Btw Hvilken foundation (marke/farge ) bruker du nå?

 17. Birgitte

  Takk for tipsene! Tror det er den enkleste måten noen har forklart det på, kjempelett å forstå. Fordi jeg har slitt med å forstå nettopp dette, og bruker som regel mye tid på å finne riktige innstillinger fordi jeg hele tiden glemmer hva jeg faktisk skal gjøre for å få den beste kvaliteten. 🙂

 18. Birgitte

  Takk for tipsene! Tror det er den enkleste måten noen har forklart det på, kjempelett å forstå. Fordi jeg har slitt med å forstå nettopp dette, og bruker som regel mye tid på å finne riktige innstillinger fordi jeg hele tiden glemmer hva jeg faktisk skal gjøre for å få den beste kvaliteten. 🙂

 19. Hei,

  Tipser igjen om at kameraer har en teller som viser om bildet blir over- eller undereksponert. Den er på bildet av displayet ditt i det forrige innlegget – når den står på 0 er det riktig. Veldig enkelt, og lett å følge når det kan være vanskelig å se med de blotte øyet, på displayet, el.l. 🙂

 20. Hei,

  Tipser igjen om at kameraer har en teller som viser om bildet blir over- eller undereksponert. Den er på bildet av displayet ditt i det forrige innlegget – når den står på 0 er det riktig. Veldig enkelt, og lett å følge når det kan være vanskelig å se med de blotte øyet, på displayet, el.l. 🙂

 21. Bra tips! Men altså jeg vet at de fleste bildene jeg tar er overeksponert, men det er rett og slett bare sånn jeg liker dem! Elsker lyse bilder, er vel smak og behag det da men ha-ha 🙂

  1. Foto er kreativitet og smak og behag, finnes ikke riktig og galt 🙂

 22. Bra tips! Men altså jeg vet at de fleste bildene jeg tar er overeksponert, men det er rett og slett bare sånn jeg liker dem! Elsker lyse bilder, er vel smak og behag det da men ha-ha 🙂

  1. Foto er kreativitet og smak og behag, finnes ikke riktig og galt 🙂

 23. thanks so much for the wonderful tips again (:
  very helpful

  https://www.aboutacloset.com/

 24. thanks so much for the wonderful tips again (:
  very helpful

  https://www.aboutacloset.com/

 25. Hei! Vil bare si at jeg elsker alle fototipsene. Tusen takk – og fortsett det gode arbeidet 😀

 26. Hei! Vil bare si at jeg elsker alle fototipsene. Tusen takk – og fortsett det gode arbeidet 😀

 27. Takk igjen for flere fototips, kjempefin og oversiktlig satt opp 🙂 Så nå må de testes ut en dag i nærmeste fremtid 🙂
  Lykke til fremover med travle dager <3

 28. Takk igjen for flere fototips, kjempefin og oversiktlig satt opp 🙂 Så nå må de testes ut en dag i nærmeste fremtid 🙂
  Lykke til fremover med travle dager <3

 29. Hva med en oppfølger til boka di? Fotballfruens fotodagbok el noe i den dur, hehe. Ikke det at jeg synes du mangler arbeidsoppgaver for tida altså.
  🙂

 30. Hva med en oppfølger til boka di? Fotballfruens fotodagbok el noe i den dur, hehe. Ikke det at jeg synes du mangler arbeidsoppgaver for tida altså.
  🙂

 31. Og det sier dere nå? Haha.

 32. Og det sier dere nå? Haha.

 33. Hva slags kamera bruker du?

 34. Hva slags kamera bruker du?

 35. Hei Caroline!
  Elsker slike blogginnlegg, midt i blinken!
  Men en ting, jeg har et Canon kamera, og jeg klarer ikke å finne hvor jeg justerer blenderåpningen! Tallet står bare på F 20, og jeg finner ikke ut hvordan jeg endrer det. Mulig jeg er en smule dum når det kommer til dette kameraet, men prøver febrilsk å lære meg det…hehe.
  Håper du kan gi meg et svar:)

  1. Om du har på manuelle innstillinger (Programhjulet på «M»), så stiller du det på det hjulet som er rett til høyre for LCD-skjermen 🙂

 36. Hei Caroline!
  Elsker slike blogginnlegg, midt i blinken!
  Men en ting, jeg har et Canon kamera, og jeg klarer ikke å finne hvor jeg justerer blenderåpningen! Tallet står bare på F 20, og jeg finner ikke ut hvordan jeg endrer det. Mulig jeg er en smule dum når det kommer til dette kameraet, men prøver febrilsk å lære meg det…hehe.
  Håper du kan gi meg et svar:)

  1. Om du har på manuelle innstillinger (Programhjulet på «M»), så stiller du det på det hjulet som er rett til høyre for LCD-skjermen 🙂

 37. Kristina

  Har en systemkamera som jeg har hatt i en god stund, men aldri forstått meg på hvordan eg skulle bruke de ulike funksjonene. Alltid endt med auto.. Liker veldig godt hvordan du forklarere dette så lett, så dette skal jeg jammen meg prøve på seinere 😀 Såg også at du hadde lagt inn tidligere innlegg innenfor dette, kommer du til legge disse i en kategori? Håper det i hvertfall 🙂
  Må forresten si at du er en fantastisk blogger, med allti nye inspo og nyttige info å komme med :))

 38. Kristina

  Har en systemkamera som jeg har hatt i en god stund, men aldri forstått meg på hvordan eg skulle bruke de ulike funksjonene. Alltid endt med auto.. Liker veldig godt hvordan du forklarere dette så lett, så dette skal jeg jammen meg prøve på seinere 😀 Såg også at du hadde lagt inn tidligere innlegg innenfor dette, kommer du til legge disse i en kategori? Håper det i hvertfall 🙂
  Må forresten si at du er en fantastisk blogger, med allti nye inspo og nyttige info å komme med :))

 39. Ingeborg

  Prøvde å selge speiglrefleks kamera vårt for to veker sidan då det nesten ikkje blir brukt (me har ikkje peiling på korleis bruke det). Men takket vere din lette innføring har eg i dag tatt kamera med ut på tur og knipsa i veg, å kamera har fått forlenga levetid i heimen vår ;o)

  1. Så utrolig bra 🙂 Kommer flere poster om det, blant annet noen hvor vi viser hvordan du kan få til kule effekter.

 40. Ingeborg

  Prøvde å selge speiglrefleks kamera vårt for to veker sidan då det nesten ikkje blir brukt (me har ikkje peiling på korleis bruke det). Men takket vere din lette innføring har eg i dag tatt kamera med ut på tur og knipsa i veg, å kamera har fått forlenga levetid i heimen vår ;o)

  1. Så utrolig bra 🙂 Kommer flere poster om det, blant annet noen hvor vi viser hvordan du kan få til kule effekter.

 41. Utrolige gode og brukervennlige tips for oss som ikke er noen fotogenier! Setter pris på at du tar deg tid til å legge ned så mye arbeid i disse postene i den travle hverdagen din 🙂 Gleder meg til å se deg i skal vi danse gjennom høsten 🙂 Du er en power woman!

  Klem 🙂

 42. Utrolige gode og brukervennlige tips for oss som ikke er noen fotogenier! Setter pris på at du tar deg tid til å legge ned så mye arbeid i disse postene i den travle hverdagen din 🙂 Gleder meg til å se deg i skal vi danse gjennom høsten 🙂 Du er en power woman!

  Klem 🙂

 43. Liker virkelig denne serien med fototips, og gleder meg veldig til fortsettelsen!
  Har du forresten prøvd blitzdiffuseren fra Clas Ohlson? Den ser litt «jalla» ut, men hvis man skal bruke blitz er den super på å myke opp bildene og gi et mildere lys 🙂

  1. Nei, det har jeg ikke 🙂 Kanskje vi skal teste den ut.

 44. Liker virkelig denne serien med fototips, og gleder meg veldig til fortsettelsen!
  Har du forresten prøvd blitzdiffuseren fra Clas Ohlson? Den ser litt «jalla» ut, men hvis man skal bruke blitz er den super på å myke opp bildene og gi et mildere lys 🙂

  1. Nei, det har jeg ikke 🙂 Kanskje vi skal teste den ut.

 45. Julianne

  Bloggen din gir meg så utrolig mye glede, du slutter virkelig aldri å imponere! Disse innleggene gir meg faktisk lysten til å lære meg hvordan kameraet mitt fungerer, noe jeg aldri har hatt ork til før. Og alle de andre innleggene dine er så gode og gjennomførte. Tusen takk for at du er så motiverende!

  1. Det er kjempegøy å ha et speilrefleks som du vet hvordan du bruker 🙂 Hvis du i tillegg lærer deg å redigere, er det enda mer gøy 🙂

 46. Julianne

  Bloggen din gir meg så utrolig mye glede, du slutter virkelig aldri å imponere! Disse innleggene gir meg faktisk lysten til å lære meg hvordan kameraet mitt fungerer, noe jeg aldri har hatt ork til før. Og alle de andre innleggene dine er så gode og gjennomførte. Tusen takk for at du er så motiverende!

  1. Det er kjempegøy å ha et speilrefleks som du vet hvordan du bruker 🙂 Hvis du i tillegg lærer deg å redigere, er det enda mer gøy 🙂

 47. Er ikke så opptatt av kamera og greier, men jeg bare måtte kommentere hvor utrolig kult bildet med det svarte antrekket var! Fy flate så bra du tar deg ut – i mine øyne er det ikke mulig å ta seg bedre ut! Wow, så råstilig! Veldig artig synes, jeg 🙂 You go! Ha en super dag 🙂

  1. Tusen takk 🙂

 48. Er ikke så opptatt av kamera og greier, men jeg bare måtte kommentere hvor utrolig kult bildet med det svarte antrekket var! Fy flate så bra du tar deg ut – i mine øyne er det ikke mulig å ta seg bedre ut! Wow, så råstilig! Veldig artig synes, jeg 🙂 You go! Ha en super dag 🙂

  1. Tusen takk 🙂

 49. tuuusen takk for tips caroline. endelig etter 4 år med speilrefleks (ca) så har jeg endelig forstått meg litt på dette med iso, lukkertid osv.. tusen hjertelig takk! 🙂 endelig blir det gøy å ta bilder igjen.

 50. tuuusen takk for tips caroline. endelig etter 4 år med speilrefleks (ca) så har jeg endelig forstått meg litt på dette med iso, lukkertid osv.. tusen hjertelig takk! 🙂 endelig blir det gøy å ta bilder igjen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *