fototips #1

Jeg får mange spørsmål om bildene vi tar, hvem som tar dem, hvilket kamera vi bruker, hvilke objekter, hvilke innstillinger og hvordan vi får den og den effekten på bildene. Jeg tenkte derfor at jeg skulle lage noen innlegg som handlet om fotografering, og våre beste tips for å få best mulige bilder. For at det ikke skal bli for omfattende, kommer jeg til å dele det opp i flere bloggposter.

Bildene på bloggen er det jeg og Lars-Kristian som tar. Han tar alle bildene av meg, mens jeg tar de fleste makrobildene. I begynnelsen brukte vi et lite kompaktkamera, og følte at det ga bra nok bilder. Men etter hvert som bloggen har vokst, og vi har drevet mer og mer seriøst, har vi oppgradert ustyret for at bildene skulle bli best mulig. Vi er begge relativt selvlærte innen fotograferingens verden, men Lars-Kristian har i tillegg tatt noen fotokurs.

Det første vi lærte var at det er ikke ustyret som er det viktigste, men fotografen. Du kan ta kjempebilder med iPhone, og elendige bilder med det dyreste speilreflekskameraet. Alt avhenger av fotografen. Det dyre utstyret kan du vente med å kjøpe til du føler at du mestrer kunsten å komponere bilder riktig, og kjenner til de tekniske innstillingene på kameraet. Her kan du se hvordan vi har utviklet og forbedret bildene vi bruker på bloggen. 

__________________________________________________________________________________________________________

utviklingen 

2010

SONY DSCSONY DSCbilde 6

Her er det ikke bare utvikling innenfor kamerautstyr og innstillinger, men også utvikling innenfor komposisjon, som etter min mening er det aller viktigste når du skal ta gode bilder (i tillegg til posering og uttrykk hos modellen / meg). Mens vi tidligere kunne ta mesteparten av bildene inne i en leilighet, eller på gata rett utenfor, kan vi nå reise relativt langt kun for å finne nye og spennende steder å ta bilder på.

Først tenkte jeg at vi kunne gå gjennom det grunnleggende, nemlig hva de ulike tallene og uttrykkene som man ofte møter når det kommer til speilreflekskameraer betyr. Du kan komme langt med de automatiske innstillingene, hvor denne kunnskapen ikke behøves, men du kan komme veldig mye lenger om du mestrer de manuelle eksponeringsprogrammene, hvor du har full kontroll over kameraet ditt.

DSC05734

1. iso 2. lukkertid 3. blender

__________________________________________________________________________________________________________

ISO

ISO beskriver hvor lysfølsom bildesensoren i kameraet er. Det er en standardbetegnelse som er lik for alle kameraer, og bestemmes av International Organization for StandardizationISO går som oftest fra 100 og opp til 6400 eller høyere, og ISO 100 på et Sony-kamera vil være nøyaktig det samme som ISO 100 på Canon- eller Nikonkameraer. ISO 100 brukes som regel i dagslys, mens høyere ISO brukes på kveldstid eller innendørs. På gode kameraer vil man kunne gå svært høyt på ISO-innstillingene, slik at man kan få lyse bilder i mørke omgivelser uten å bruke blitz. Forskjellen på kvaliteten på ISO 12800 på et godt og et dårlig kamera vil også være merkbar, og dyrere og bedre kameraer vil gi mye bedre kvalitet på bildene enn de billigere variantene med høy ISO. Med mindre man har svært gode kunnskaper om bruk av blitz, er dette noe jeg vil fraråde dere å bruke. Vi bruker aldri blitz på våre bilder, men heller høy ISO om det er mørkt. Minuset ved å bruke høy ISO er at det kan gi mye støy i bildet, slik at det vil ser mer og mer kornete ut, jo høyere ISO som brukes. ISO 100 vil gi den beste bildekvaliteten, og så lenge ISO100 er mulig å bruke, vil jeg anbefale det. Dette avhenger litt av hva slags bilde du skal ta, men er en grei tommelfingerregel. Under har jeg lagt ved to bilder av et motiv. Det til venstre er tatt med ISO 100 i dagslys, og det til høyre er tatt med ISO 12800 i mørkere omgivelser. Jeg har så zoomet inn for å vise dere forskjellen.

ISO

__________________________________________________________________________________________________________

eksponeringstid – lukkertid

Eksponeringstiden/lukkertiden, er hvor lenge kameraet utsettes for lys når du tar bildet. Eller enklere forklart, hvor lang tid det tar å ta bildet. På kamaeret ditt vil dette fremstå som et tall fra f.eks  30″, som betyr 30 sekund, til 1/4000, som betyr en firetusendels sekund. Jo kortere eksponeringstid, jo mindre lys slipper inn på bildesensoren, og jo lenger eksponeringstid, jo mer lys. Dette gjør at du ofte må ha en tregere eksponeringstid jo mørkere det er i omgivelsene. Eksponeringstiden er også viktig å tenke på hvis du skal ta bilder av motiver som enten står stille, eller som beveger seg. Et motiv som beveger seg, f.eks en som løper, vil bli uskarp om du bruker for lang eksponeringstid. Om du vil at motive skal være skarpt, må du derfor bruke en kort eksponeringstid om det er i bevegelse. Er det mørkt, og du må bruke en kort eksponeringstid, kan du kompensere for den korte tiden ved å bruke en høyere ISO-verdi, slik at bildet får riktig lys. Under har jeg lagt ved to bilder av en drone hvor propellene er i bevegelse. På bildet som er tatt med en eksponeringstid på 1/4000 kan det skapes en illusjon om at propellene står stille, mens det ved 1/100 tydelig sees at propellene beveger seg. Ved sistnevnte er altså eksponeringstiden så lang, at kameraet ikke klarer å fryse bevegelsene.

drone

__________________________________________________________________________________________________________

blenderåpning

Dette er et kraftig fotografisk virkemiddel, og noe av det vi bruker mest. Blenderåpningen beskriver hvor stor lysåpningen i objektivet er, og vil variere fra objektiv til objektiv. Hvis du ser på objektivet ditt, vil du kunne se at blenderåpningen er beskrevet med en «f», etterfulgt av et tall med en desimal. F.eks f/1,8 – 22, noe som betyr at du kan endre blenderåpningen innenfor dette området. I andre tilfeller står kun den laveste blenderåpningen du kan ha, f.eks f/1,8. Jo lavere tallet er, jo større er åpningen og jo mer lys slippes inn på bildesensoren. Ved å bruke en lav blenderåpning vil du oppnå en effekt som vi ofte bruker i antrekksbilder, at bakgrunnen blir uskarp. Dette kalles dybdeskarphet. Dette har jeg illustrert i bildene nedenfor. Bildet til venstre er tatt med blenderåpning f/1,8, og bildet til høyre er tatt med f/16. Her ser du tydelig at i bildet til venstre har en lav dybdeskarphet (stor blenderåpning/lavt «f-tall»), mens det til høyre har høy dybdeskarphet (lav blenderåpning/høyt «f-tall»).

Uten navn-1

Som dere sikkert har lagt merke til så styrer både ISO, eksponeringstiden og blenderåpningen hvor mye lys som skal slippe til på bildesensoren. Alle disse tre tingene vil derfor påvirke hverandre. Justeres en av de, må en av de andre, eller begge, også endres for å kompensere. Sammen kalles disse tre for eksponeringstriangelet. Eksponeringstriangelet er basis i all fotokunnskap, og noe man absolutt burde vite hva er. Jeg kommer til å skrive mer om dette i neste post om fototips.

126 kommentarer

 1. We experienced nearly the same things. First we used only a simple camera but during I continued the work on my blog, I discovered that the quality of the pictures were not really satisfying. Therefore my husband (who also mostly takes the pictures) bought a reflex camera from Canon but now we know we have also still to learn a lot 🙂 Of this cause I’m so thankful for your tips!

  xx from Germany/Bavaria, Rena

  http://www.dressedwithsoul.com

 2. Birgitte

  Så gøy at dere samarbeider om bildene! Bak enhver stor kvinne står en flink mann? Hihi 🙂 Takk for godt forklarte tips!

 3. Veldig bra innlegg! Det er ikke ofte jeg kommenterer på blogger, men dette var veldig gøy og lærerikt. Du er kjempe flink 🙂

 4. Oi, dette har jeg ventet lenge på (uten å helt vite det selv hehe)! Har speilrefleks, men har ikke hatt helt tid eller ork til å sette meg inn i alt fordi det virker så komplisert. Men dette var jo veldig lettfattelig og greit! Takk 🙂

  1. Det kan virke komplisert, men når du først blir kjent med innstillingene så er det ikke så vanskelig 🙂

   1. Kjempegode tips for å forstå kameraet bedre.

    Det kan jo være ganske greit å begynne med det som på mitt kamera heter AV og TV, men det varierer litt. Dette kan kalles halv-manuelle innstillinger. Da bestemmer man ISO og enten lukkertid eller blender, og så finner kameraet ut det siste. Det er ange proffe fotografer som bruker dette også,for eksempel dersom motivet skifter, og de ikke vil ha tid til å finne riktige innstillinger til hvert motiv. Jeg bruker det ofte også, dersom jeg ikke har tid til å finne riktig på manuelt, eller hvis en av de er viktigst for å få det resultatet jeg ønsker.

   2. AV-programmet er det mest populære blant profesjonelle fotografer, men det passer ikke inn i måten vi jobber på :/ Her går det i de helmanuelle innstillingene.

 5. Har lagt merke til at du alltid legger ut bilder der du enten ser rett inn i kamera eller i profil fra den ene siden. Noen spesiell grunn til det? Er den andre siden ikke like fotogen 😉

 6. Hei Caroline! Kan du fortelle litt om denne adidas intervalltreningne du driver med?
  når du jogger og hopper opp trapper går du rolig ned igjen slik at du får pusten tilbake, eller jogger du ned og kjører på helt til du stuper over av pusten?

  1. Løper opp og går ned 🙂 Viktig med gode pauser så du får senket pulsen 🙂

 7. Supert med fototips 😀 dette likte jeg!

 8. Takk for tips! Kjempefint innlegg! Ha en fin lørdag og helg 🙂

 9. Takk for et nyttig og godt skrevet innlegg – dette var til stor hjelp for meg 🙂 Tommel opp Caroline! Og masse lykke til med den hektiske og spennede høsten din.

 10. Gode tips! 😀

 11. Så interessant å lære om foto. Det blir ofte til at et eller annet som ikke burde være i bakgrunnen kommer med, for min del ;p, eller dårlig lys etc. Fine tips å ta med seg! 🙂

  Det blir ellers en spennende høst for deg har jeg forstått 🙂 Du fortjener å bli med på disse opplevelsene, og jeg vet mange kommer til å følge med kun pga at du er med der 😉 Supert for TV2 -og oss. Du kommer til å gjøre en fantastisk figur på tv!

  Kan jeg be deg om et tips når det gjelder høst/vinterjakke? Hva bør jeg satse på, ikke nødvendigvis et gitt merke, men type jakke og farge?
  Du har så god smak og er oppdadert og forutseende, så trygg på å hente tips hos deg 🙂
  Tenker litt casual, tøff jakke. Fresh;)

  Ha en kjempefin lørdag, Karoline. 🙂

  1. Viktig å komponere bildene riktig 🙂 Kommer mer om dette i senere innlegg.

   Tror jeg skal prøve å få til et innlegg om det senere 🙂

   1. Det håper jeg du får til 🙂

 12. Utrolig bra innlegg! 🙂 Masse gode tips.

 13. Bare hyggelig 🙂 Prøv deg frem og bli kjent med kameraet!

  Ellers går alt bra, på vei hjem fra dansetrening nå 🙂

 14. thanks so much for the wonderful tips! I actually used google translate over the entire text so I would understand everything (:

  https://www.aboutacloset.com/

  1. Just ask if something was unclear 🙂

 15. Merker stor forskjell på de gamle og nye bildene dine. Flinke dere er blitt! Fint at du kommer med tips også 🙂
  Håper du får en flott helg!

 16. Fantastisk og etterlengta innlegg. Har lenge syns du tar så flotte bilder men har aldri fått til sølv med et godt kamera. Til og med eg forsto ditta! Tusen takk!!

 17. Sara Katrin

  Mange gode tips å finne her ja 😀
  Jeg driver jo med foto selv, men har ikke så god forståelse for kamerabruk. Så her var det mye å hente, for en som er for utålmodig å lese fotobøker hele tiden. Hehe.

  Men jeg lurer på noe. Hvilket kamera har dere nå? Er det fortsatt Sony eller bytta du over til en annen modell? Syns å huske du trengte anbefalinger til et nytt kamera en gang for litt siden 🙂

 18. wow! dette likte jeg!

 19. Så gøy med slike innlegg! Jeg driver med foto, så har en del inne, men alltid gøy å få tips fra andre 🙂
  Må si at det ikke bare er bildekvaliteten, men også du som har forandret deg mye. Du har alltid vært nydelig, men det nederste bildet av deg er bare helt stunning! Du kler såå godt det kortere håret og litt voksnere stilen!

 20. aleksandra

  Jeg elsker elsker elsker dette innlegget! Så gøy med noe nytt på blogger! Gleder meg masse til neste :))))

 21. Dette var enkelt og bra forklart! Har slitt litt med å sette meg inn i alle disse mulighetene på speilrefleksen. Lagrer denne, tusen takk 🙂

 22. Kjempefint innlegg! Gleder meg til mer 🙂

 23. Oh, tuuusen takk! Dette innlegg har jeg ventet lenge på! Gleder meg til de følgende!! Takknemmelig klem ♥ 😉

 24. Bra tips! och så sant, men viktigt med bra bilder – lyfter hela bloggen och dess utseende och det är mer proffesionellt.

  Älskar din blogg! 🙂 <3

  snorthmountain.shapemeup.se

 25. Birgitte

  Supert innlegg! Akkurat det jeg trengte for og skjønne litt mer av speilrefleksen min 😀

 26. Julie S.

  Supert innlegg! Tusen takk! Elsker kvaliteten i bildene dine og et slikt innlegg er helt perfekt! 🙂 Vet du har svart på dette før, men finner ikke helt frem. Hvordan kamera bruker du nå? Du har sikkert flere til ulikt bruk, jeg tenker på speilrefleks 🙂

  1. Så hyggelig at du likte det 🙂

   Bruker Canon.

 27. Dette var et veldig bra skrevet og lærerikt innlegg! Tusen takk for tips! 😀

 28. Endelig en som lager et sånt innlegg som dette, og som forklarer det på en veldig god måte! Tusen takk, jeg er storfornøyd.

  1. Så bra at du likte det 🙂

 29. Kjempefint innlegg!

 30. For et supert innlegg! Lærte mye nå jeg!:-) Men som fast leser av bloggen klarer jeg ikke la være å undre på om det var Caroline eller Lars Kristian som skrev dette innlegget? Det var så annerledes skrevet i forhold til andre innlegg. Besvarelsene på kommentarene virker også annerledes ut. Ikke ment som kritikk på noen som helst måte, bare nysgjerrig:) Ha en fin helg videre:)

  1. Det var meg 🙂

 31. Supert innlegg, tommel opp 🙂
  Lykke til med dans og tv program 🙂

  1. Tusen takk 🙂

 32. Henriette

  Bruker du sony camera?
  eller hvordan type camera bruker du? 🙂 morsomt at bloggen din variert på denne måten! Du super Mama på alle måter.

  1. Vi bruker Canon 🙂

 33. Kjempebra innlegg, du er flink til å forklare og supert med eksempelbilder. Gleder meg til flere innlegg om dette temaet.
  Lykke til som programleder, dommer og danser 🙂

  1. Tusen takk, hyggelig å høre 🙂

 34. Dette var kjempebra!! Tusen tusen takk for nyttige tips!

 35. Hei! Har et spørsmål som ikke har noe med dette innlegget å gjøre, men håper du kan svare på det likevel?..
  Jeg lurer egentlig bare på om dere gir/kommer til å gi Nelia mat med søtstoffer som stevia og sukrin? Grunnen til at jeg lurer er at jeg har hørt at barn (spesielt under 3år) ikke skal ha søtstoffer.. Jeg ønsker å redusere sukkerinntaket, og bruker derfor sukrin i mat. Er det trygt at barna spiser dette? Gjelder anbefalingene om å unngå søtstoffer mest aspartam ol? Håper du eller Lars Kristian har anledning til å svare!
  Elsker bloggen din og gleder meg til å se det på tv denne høsten!

  Ha en fortsatt fin helg!:-)

  1. Det har vi ikke tenkt noe over, men det er ikke noen grunn til å ikke gi de disse søtstoffene. Det frarådes derimot å gi kunstig søtning som et føre var prinsipp, blant annet aspartam. Dette fordi barn er så små at de lett kan overskride de grensene som er satt angående inntak. Det samme vil gjelde Stevia, selv om det ikke er kunstig, da det har en ganske lav grense.

   1. Oliana

    Dette svaret skjønte jeg ikke noe av.. Det er ikke noen grunn til å ikke gi disse søtstoffene – men det frarådes??? Eller er ikke sukrin og stevia kunstig? (Kan ikke så mye om dette jeg, men har barn og vil gjerne lære)! Overrasker meg at dere to som foreldre ikke har tenkt noe over dette..

   2. Stevia og sukrin er ikke kunstig, men naturlige søtningsmidler 🙂

    Vi har ikke tenkt noe over det, for det er fortsatt en stund til dette er aktuelt.

 36. hehe 🙂 du ser veldig fjortiss ut på de øverste bildene, på en bra måte altså, men… og så har du ganske bananforma ansikt. Men de andre bildene er mere classy og proffe 🙂 god helg 🙂

 37. Tusen takk for supert innlegg 🙂 Har selv speilreflekskamera, men har enda ikke satt meg inn i funksjonene….Men, nå skal jeg jammen meg prøve å få mer ut av kameraet mitt 🙂 Har en datter på 2 år, så det er i hvert fall masse knipsing hver eneste dag 🙂
  Gleder meg allerede til neste innlegg 🙂
  Masse lykke til med prosjektene dine fremover, dette blir en spennende høst! Pass på å kos deg masse lille søte snupp innimellom alt som skjer, denne tiden kommer ikke tilbake <3

 38. Fantastisk! Takk! 🙂

 39. Gleder meg til flere slike innlegg! Jeg er veldig glad i foto og har lært alt jeg kan selv, så jeg syns det er veldig gøy å lese hvordan dere gjør dette 🙂 Gode tips kommer alltid godt med!

 40. Åh, dette innlegget var til S.T.O.R hjelp. Jeg er ny i dette gamet, og sliter litt med bildene mine. Det er ikke lett å ta gode bilder! Min kjære tar også bildene av meg. Spesielt takk for tips nr.3 i dette innlegget. Det var spesielt denne funksjonen jeg hadde lyst til å finne ut av. Så i morgen skal dette så absolutt testes 😀 Tusen takk, nå slipper jeg (kanskje) å lese så mye på bruksanvisning på kameraet vårt! Hehe

 41. Supert innlegg! Dette er verdifull informasjon av god kvalitet! 😀

 42. Hei Caroline. For en blogg du har <3 takk for at du skriver så mye forskjellig og nyttig. Utrolig spennende å følge deg og ikke minst mye å lære fra deg. Du motivere meg når det gjelder trening, fashion og famile.. rett og slett POSITIVE 🙂 STÅ PÅ 🙂

  I tillegg hadde jeg noe spørsmål ang. bestilling fra Asos, tenkte å spørre deg her? Jeg vet egentlig at spørsmålene mine gjelder ikke dirkete med innlegget ditt her, soryy..men viste ikke helt hvor kan jeg skrive til deg..??!! btw. Jeg lure på:

  1. vet du om størrelsen hos asos er stor/små i størrelse? både klær og sko, tenker jeg på?
  2. Må man betale toll i tillegg etter på i Norge for varen man bestiller via asos?

  Mange Takk 🙂 GBU

 43. Hei 🙂

  Vurderer å kjøpe nytt kamera, men når det er sagt- har jeg nettopp fylt 15 år.
  Jeg lever av bilder, og som dere- så reiser jeg mer enn gjerne langt for å få de bildene jeg drømmer om, noe jeg nettopp får. Ulempen ved å være 15 år- er nettopp det at jeg har begrenset med penger, men er det noe en faktisk kan invenstere i- så tenker jeg det er bilder. De er så verdifulle:D

  Tilbake til poenget mitt;
  Hvilket kamera har du? Jeg bruker Canon, og jeg har mange linser derfra. For tiden sikler jeg etter Canon 70D. ((MEN)) Jeg har en god del erfaring med andre kameraer, pga venninner som ønsker seg bilder. Jeg er åpen for alt! 🙂

  Veldig fine tips forresten! Jeg er også 100% selvlært og jeg unner alle nybegynnere dette innlegget! Skulle ønske jeg hadde dette å lære av da jeg startet å ta bilder..

  1. Vi bruker Canon 6D 🙂

 44. Nyttige tips! Takk for at du deler!

 45. Tusen takk for at du skrev dette innlegget! Har nettopp kjøpt meg et speilrefleks og er ikke helt inne på hva de forskjellige innstillingene betyr. Har søkt rundt på nettet og der har det alltid vært vanskelige forklaringer. Dette hjalp mye, og jeg ser frem til flere av disse innleggene. Gleder meg til å prøve det ut. Igjen, takk! 🙂

 46. Kjempe bra tips og forklaring 🙂

 47. Veldig gode tips og forklaring!! Jeg kan en sånn ca alt dette fra før, men veldig mye lettere å lese det fra deg enn tekster skrevet av foto-folk 😛 du gjorde alt litt mer forståelig for «Ola nordmann» som liker å ta bilder 😉 Gledee meg til de neste innleggene om foto!! 😀

 48. Helt supert innlegg, Caroline! 😀 er virkelig glad i å ta bilder selv, så dette var midt i blinken. Lett å glemme ca de forskjellige funksjonene på speilreflekskameraet er til for. Hihi. Håper alt står bra til med deg og dine 🙂 god helg <3

 49. Supert innlegg! Jeg måtte lagre det 🙂
  Mannen min syntes det er så gøy å ta bilder, men mangler den estetiske delen- nemlig viktigheten av gode komposisjoner! Det er alfa omega for mener jeg! Er ikke så god selv heller altså, men vil jo gjerne lære!
  Artig at vi fikk se utviklingen 🙂 husker så godt leilighetsbildene 😀

 50. Ikke bare bildene som blir bedre med årene, du blir jo bare vakrere og vakrere du også ser jeg:)

  1. Tusen takk, snille deg <3

 51. Christine

  I appreciate this post so much, thank you!

 52. Dette var et flott innlegg. Har et kjemfint kamera jeg dessverre bruker altfor sjelden. Skulle akkurat ta det frem og igjen sette meg litt inni dette med ISO, blender og lukkertid og her på bloggen finner jeg all nødvendig infor. Jej! Italy! Nå kommer jeg og kameraet mitt 🙂

  1. Kommer masse mer, slik at du kan lære hvordan du kan bruke det 🙂

   1. Knallfint 🙂

 53. For et fint innlegg Caroline! Gode bilder gjør utgjør virkelig forskjellen på en uprofesjenell og en profosjonell blogg! Takk for at du deler tipsene med ose:) god søndag:)

 54. Bra innlegg, Caroline! Jeg kan endel av dette, men lærte mye også. Glemmer så lett hva som er hva innimellom, så fint å ha et sted jeg kan gå tilbake og se. Et tips, som du sikkert har tenkt på allerede, er å skrive hva som er greia med 50mm, og 15-250mm osv 🙂

 55. Innlegg som dette er en «påminnelse» på hvor profesjonell og seriøs bloggen din er. Derfor skjønner jeg aldri hvorfor folk klager over annonselenker og reklame, da bloggen din nærmest er som et magasin, bare gratis! Hadde dette vært et typisk kvinnemagasin kan jeg tenke meg det hadde kostet mellom 40-60 kr, og fortsatt inneholdt annonser og reklamer, antageligvis mer enn man finner på bloggen din.

 56. Tusen takk Caroline!

  Kanskje jeg faktisk kan få dratt frem Canon speilrefleks kameraet nå å begynne å ta litt bilder 🙂 Har ikke klart å sette meg helt inn i instillingene så kameraet ble liksom aldri brukt, noe som er kjipt!

  Flott innlegg, gleder meg til det neste 🙂

  1. Det er kjempegøy når du vet hvordan du skal bruke kameraet 🙂

 57. Supert innlegg:):) dette har jeg ventet på. Dere tar så utrolig fine bilder:) Håper du vil skrive litt om hvilket kamera og objektiver dere bruker nå. Hadde vært topp om du viser noen bilder og skriver hvilke innstillinger som er brukt.
  En flott dag ønskes dere:)

 58. Dear Caroline,

  Thanks for sharing information. Its so helpfull. I was searching for so long, and you explain so easy! Just excellent! Have a nice day!

  http://www.goodfoodclinic.com

 59. Therese Jacobsen

  Dette var et gøy innlegg, nå er det bare å dra fram kameraet.
  Jeg som trodde jeg visste hvordan jeg brukte alle funksjonene, hehe.
  Tusen takk for tips, gleder meg til neste post

 60. Jättefina bilder, tack för tipsen 🙂

 61. Ååh, dette tror jeg må være den mest lettfattelige guiden jeg har lest. Har prøvd å sette meg inn i kameraet SÅ mange ganger, men går alltid i surr på hva som er hva og ender alltid opp med å vri på innstillingene på måfå. Denne ble bokmerket, takk! 😀

  1. Så utrolig bra 😀

 62. Bra innlegg 😀 Tuusen takk 🙂

 63. Christiane

  Hæ? Hvorfor har du byttet ut de første 3 «før»-bildene? Synes de virkelig illustrerte utviklingen i fotograferingen deres, for de lignet jo veldig på den typen dårlige bilder folk flest tar. De bildene du har på 1.,2. og 3. er jo allerede veldig proffe og fine.

  1. Det vet jeg ikke, men det skal være der nå 🙂

 64. Supre tips!
  Dere er helt fanstasktiske til og ta bilder!:));))

  1. Tusen takk 🙂

 65. Tusen tusen takk for lett forståeleg, enkel, og god forklaring på desse tre fotobegrepa. Endelig forstod eg også sammenhengen/bruken av desse funksjonane. Takk for at du i det heile tar deg tid til å lage slike innlegg som dette, veldig bra!! :-))

  1. Så hyggelig at du likte det 🙂 Kommer flere innlegg som beskriver hvordan du kan bruke disse innstillingene sammen 🙂

 66. Dette innlegget var topp! Enkelt skrevet og enkelt å forstå! Tusen takk! Vurderer nesten å kjøpe meg speilreflekskamera. 😛 Ser fram til neste innlegg med flere fototips. 😀

 67. Michelle

  supernyttig innlegg Caroline! Tusen takk for tips, gleder meg til flere fototips!! God søndag <3

 68. Tenkte jeg bare skulle nevne at det kan være greit for nybegynnere (som meg), som ikke klarer å se selv om et bilde er over- eller undereksponert, at kameraen har en «teller» som viser dette – slik at hvis den står på under eller over 0, vet man at man må justere en av de tre. 🙂 Det gjør det veldig enkelt! Takk for bra innlegg!

  1. Hvor er den telleren??

   1. Du finner den på skjermen når du kikker inn i kameraet 🙂 Evt. kan du google lysmåler + kamera, så får du opp bilder slik at du ser hvordan den ser ut.

   2. Du kan også prøve deg litt fram, jeg fant den på mitt kamera ved å se at den endret seg da jeg justerte lukkertid eller blenderåpning, og forsto at det var den. Den var synlig på kameraet mitt hele tiden, i hvert fall i manuell modus. 🙂

   3. Takk dere to. Har jo sett den blinke flittig, men ikke visst det var det den var til.. Jaja, har mye igjen å utforske med kameraet visst 🙂

 69. Hva er grunnen til at du har gått over til Canon?

 70. Hei, veldig bra tips, men jeg får det ikke til på mitt Nikon D3200 og skjønner ikke hvorfor:-(

  1. Hva er det du ikke får til?

 71. Dette var helt perfekt timing. Skal ha med speirefleksen min i et bryllup til helgen. De har heldigvis proff fotograf også =P Men da kan jeg jo teste alt dette som du har lagt ut hittil 🙂 Tusen takk for en super blogg, og ikke minst dette innlegget 😉

 72. Stine fra NKF

  SÅ gøy å se gamle bilder av deg Caroline 🙂 syne du burde lage et innlegg om hvordan bloggen og du har forandret deg siden starten i 2009 🙂
  Klem fra din gamle klassekamerat

 73. Hei. Liker virkelig kvaliteten på bildene dere tar. En ting jeg lurer på er hvordan du klarer å legge ut et «stort» bilde av deg selv på instagram, hvor du får med hele deg? Tar du diss bildene med kameraet på instagram? Eller laster du det opp fra albummet på mobilen?
  Hvis jeg skal laste opp et bilde fra albummet mitt på mobilen til instagram, så får jeg ofte ikke med hele bildet og det syns jeg er så dumt.
  Ha en fin dag.

  Mvh Renate.

  1. Noen ganger tar jeg fra bloggen, andre ganger bruker jeg mobilen 🙂 Alle bildene som skal på instagram må være stående 🙂 Men om jeg tar bildene fra bloggen, og jeg ønsker å ha med hele meg, må jeg bruke de som er liggende 🙂

   1. Man kan også bruke en app som heter instasize, slik at man kan tilpasse bilde 🙂
    Kjempe bra innlegg, Caroline. Vurderer å kjøpe meg et speilreflekskamera, men er litt usikker på hvilket jeg bør kjøpe. Hvilket ville du anbefalt :)?

   2. Vi bruker Canon 6D, og er veldig fornøyd med det. Men det er ganske dyrt, så om det er ditt første speilrefleks ville jeg valgt et som var billigere.

 74. Så fantastisk at du har valgt å lage en «how to» guide for oss. Jeg tar selv mange bilder, men må si det at selv om jeg har prøvd å sette meg inn i dette flere ganger, er det jo så mye lettere å forstå med dine illustrasjoner og forklaringer. Tusen takk 🙂

 75. Tusen takk!! Dette har jeg gleda meg til lenge, og gleder meg til fortsettelsen 🙂 lag gjerne en kategori som heter foto så jeg kan finne det lett igjen:)

  1. Å jammen var det ikke laget en kategori..:P

  2. Har en kategori som heter det 🙂

 76. Flott innlegg! ♥

 77. Kjempe bra innlegg, Kraoline! Bra for oss som ikke har noe særlig peiling på annet enn telefonen 😛

 78. Cassandra

  Hvordan lager du bølgene i håret du har på bilde nr 5? Det er så nydelig!

 79. Kjempeflott innlegg! Kanskje du kan lage et innlegg med tips til hvordan man kan ta flotte antrekksbilder også?

  1. Det kommer 🙂

 80. Hei Caroline!
  Veldig fine tips, lærte masse nytt nå. Men en ting jeg lurer på: jeg har et Nikon D5100 kamra. Har du noen forslag til noen bra linser? jeg har et normalt (det som følger med), men vil gjerne ha et med enten bedre zoom eller som gjør bildene mer macro aktig (potrettlinse?). Har du noen forslag?
  Setter stor pris på litt hjelp. Bildene dine er til stor inspirasjon! 🙂

 81. Camilla

  Hei Caroline 🙂
  Så supre innlegg! Jeg syns å huske at du også tidligere har laget en innlegg om foto, der dere la ut en del bilde av lansskap mm og forklarte litt. Kunne du lagt de innleggene også i denne kategorien? Jeg klarer ikke finne de igjen 🙂
  Hilsen Camilla

 82. Jeg følger dine tips veldig mye, og de hjelper meg! Hva gjør jeg galt når bildet blir litt blålig etter jeg har stilt det inn? Hva stiller jeg feil inn?

  1. Caroline

   Hei 🙂

   Det høres ut som et hvitbalanse-problem. Da må du gjøre bildet varmere, eller stille det mer mot gult 🙂

 83. Hei! Jeg bruker disse tipsene støtt og stadig når jeg holder på å lære meg å stille inn kameraet. Kjempe fine tips! jeg bare lurer på, jeg har fått stilt in kameraet, men bildene blir uskarpe. Hva har jeg gjort feil? Jeg har stilt inn både ISO, lukkertid og blenderåpning…

  1. Caroline

   Om bildet blir skarpt eller ikke er ikke avhengig av ISO eller blenderåpning. Om du tar bilder av noe som er i bevegelse så har lukkertiden mye å si, og om du bruker en for lav lukkertid så vil også bilde av personer som beveger seg også bli uskarpt. Hvor lang lukkertid bruker du på bilder? Det er en grei tommelfingerregel å ikke ha lukkertider lenger enn 1/100 sekund på stillestående objekter, og ikke kortere enn 1/320 sekund på noe som beveger seg.

   Ellers kan det jo være noe så opplagt som at du ikke fokuserer riktig på det du tar bilde av. Bruker du veldig stor blenderåpning (f2,8 eller lavere) så bør du bruke punktfokus og fokusere på øynene om du tar bilde av personer.

   Til sist så kan det jo hende at det er noe feil med objektivet ditt, og at det ikke fokuserer korrekt. Dette kan enkelt overstyres ved bruk av kameraet. Du kan se mer om det her: https://www.youtube.com/watch?v=ULnImobdBLA

   1. Tusen hjertelig takk for svar! Skal prøve å finne utav det 🙂

 84. Disse blogginnleggene dine om fotografering er en av mine favoritter opp gjennom årene. Du er helt rå på forklaring. Hurra for deg <3

  1. Caroline Berg Eriksen

   Så hyggelig 🙂 Vi vurderer å starte opp igjen til høsten med både blogg og youtube, kanskje med ekstra fokus på etterbehandling av bilder.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *