fototips #1

Jeg får mange spørsmål om bildene vi tar, hvem som tar dem, hvilket kamera vi bruker, hvilke objekter, hvilke innstillinger og hvordan vi får den og den effekten på bildene. Jeg tenkte derfor at jeg skulle lage noen innlegg som handlet om fotografering, og våre beste tips for å få best mulige bilder. For at det ikke skal bli for omfattende, kommer jeg til å dele det opp i flere bloggposter.

Bildene på bloggen er det jeg og Lars-Kristian som tar. Han tar alle bildene av meg, mens jeg tar de fleste makrobildene. I begynnelsen brukte vi et lite kompaktkamera, og følte at det ga bra nok bilder. Men etter hvert som bloggen har vokst, og vi har drevet mer og mer seriøst, har vi oppgradert ustyret for at bildene skulle bli best mulig. Vi er begge relativt selvlærte innen fotograferingens verden, men Lars-Kristian har i tillegg tatt noen fotokurs.

Det første vi lærte var at det er ikke ustyret som er det viktigste, men fotografen. Du kan ta kjempebilder med iPhone, og elendige bilder med det dyreste speilreflekskameraet. Alt avhenger av fotografen. Det dyre utstyret kan du vente med å kjøpe til du føler at du mestrer kunsten å komponere bilder riktig, og kjenner til de tekniske innstillingene på kameraet. Her kan du se hvordan vi har utviklet og forbedret bildene vi bruker på bloggen. 

__________________________________________________________________________________________________________

utviklingen 

2010

SONY DSCSONY DSCbilde 6

Her er det ikke bare utvikling innenfor kamerautstyr og innstillinger, men også utvikling innenfor komposisjon, som etter min mening er det aller viktigste når du skal ta gode bilder (i tillegg til posering og uttrykk hos modellen / meg). Mens vi tidligere kunne ta mesteparten av bildene inne i en leilighet, eller på gata rett utenfor, kan vi nå reise relativt langt kun for å finne nye og spennende steder å ta bilder på.

Først tenkte jeg at vi kunne gå gjennom det grunnleggende, nemlig hva de ulike tallene og uttrykkene som man ofte møter når det kommer til speilreflekskameraer betyr. Du kan komme langt med de automatiske innstillingene, hvor denne kunnskapen ikke behøves, men du kan komme veldig mye lenger om du mestrer de manuelle eksponeringsprogrammene, hvor du har full kontroll over kameraet ditt.

DSC05734

1. iso 2. lukkertid 3. blender

__________________________________________________________________________________________________________

ISO

ISO beskriver hvor lysfølsom bildesensoren i kameraet er. Det er en standardbetegnelse som er lik for alle kameraer, og bestemmes av International Organization for StandardizationISO går som oftest fra 100 og opp til 6400 eller høyere, og ISO 100 på et Sony-kamera vil være nøyaktig det samme som ISO 100 på Canon- eller Nikonkameraer. ISO 100 brukes som regel i dagslys, mens høyere ISO brukes på kveldstid eller innendørs. På gode kameraer vil man kunne gå svært høyt på ISO-innstillingene, slik at man kan få lyse bilder i mørke omgivelser uten å bruke blitz. Forskjellen på kvaliteten på ISO 12800 på et godt og et dårlig kamera vil også være merkbar, og dyrere og bedre kameraer vil gi mye bedre kvalitet på bildene enn de billigere variantene med høy ISO. Med mindre man har svært gode kunnskaper om bruk av blitz, er dette noe jeg vil fraråde dere å bruke. Vi bruker aldri blitz på våre bilder, men heller høy ISO om det er mørkt. Minuset ved å bruke høy ISO er at det kan gi mye støy i bildet, slik at det vil ser mer og mer kornete ut, jo høyere ISO som brukes. ISO 100 vil gi den beste bildekvaliteten, og så lenge ISO100 er mulig å bruke, vil jeg anbefale det. Dette avhenger litt av hva slags bilde du skal ta, men er en grei tommelfingerregel. Under har jeg lagt ved to bilder av et motiv. Det til venstre er tatt med ISO 100 i dagslys, og det til høyre er tatt med ISO 12800 i mørkere omgivelser. Jeg har så zoomet inn for å vise dere forskjellen.

ISO

__________________________________________________________________________________________________________

eksponeringstid – lukkertid

Eksponeringstiden/lukkertiden, er hvor lenge kameraet utsettes for lys når du tar bildet. Eller enklere forklart, hvor lang tid det tar å ta bildet. På kamaeret ditt vil dette fremstå som et tall fra f.eks  30″, som betyr 30 sekund, til 1/4000, som betyr en firetusendels sekund. Jo kortere eksponeringstid, jo mindre lys slipper inn på bildesensoren, og jo lenger eksponeringstid, jo mer lys. Dette gjør at du ofte må ha en tregere eksponeringstid jo mørkere det er i omgivelsene. Eksponeringstiden er også viktig å tenke på hvis du skal ta bilder av motiver som enten står stille, eller som beveger seg. Et motiv som beveger seg, f.eks en som løper, vil bli uskarp om du bruker for lang eksponeringstid. Om du vil at motive skal være skarpt, må du derfor bruke en kort eksponeringstid om det er i bevegelse. Er det mørkt, og du må bruke en kort eksponeringstid, kan du kompensere for den korte tiden ved å bruke en høyere ISO-verdi, slik at bildet får riktig lys. Under har jeg lagt ved to bilder av en drone hvor propellene er i bevegelse. På bildet som er tatt med en eksponeringstid på 1/4000 kan det skapes en illusjon om at propellene står stille, mens det ved 1/100 tydelig sees at propellene beveger seg. Ved sistnevnte er altså eksponeringstiden så lang, at kameraet ikke klarer å fryse bevegelsene.

drone

__________________________________________________________________________________________________________

blenderåpning

Dette er et kraftig fotografisk virkemiddel, og noe av det vi bruker mest. Blenderåpningen beskriver hvor stor lysåpningen i objektivet er, og vil variere fra objektiv til objektiv. Hvis du ser på objektivet ditt, vil du kunne se at blenderåpningen er beskrevet med en «f», etterfulgt av et tall med en desimal. F.eks f/1,8 – 22, noe som betyr at du kan endre blenderåpningen innenfor dette området. I andre tilfeller står kun den laveste blenderåpningen du kan ha, f.eks f/1,8. Jo lavere tallet er, jo større er åpningen og jo mer lys slippes inn på bildesensoren. Ved å bruke en lav blenderåpning vil du oppnå en effekt som vi ofte bruker i antrekksbilder, at bakgrunnen blir uskarp. Dette kalles dybdeskarphet. Dette har jeg illustrert i bildene nedenfor. Bildet til venstre er tatt med blenderåpning f/1,8, og bildet til høyre er tatt med f/16. Her ser du tydelig at i bildet til venstre har en lav dybdeskarphet (stor blenderåpning/lavt «f-tall»), mens det til høyre har høy dybdeskarphet (lav blenderåpning/høyt «f-tall»).

Uten navn-1

Som dere sikkert har lagt merke til så styrer både ISO, eksponeringstiden og blenderåpningen hvor mye lys som skal slippe til på bildesensoren. Alle disse tre tingene vil derfor påvirke hverandre. Justeres en av de, må en av de andre, eller begge, også endres for å kompensere. Sammen kalles disse tre for eksponeringstriangelet. Eksponeringstriangelet er basis i all fotokunnskap, og noe man absolutt burde vite hva er. Jeg kommer til å skrive mer om dette i neste post om fototips.

126 kommentarer

 1. Christine

  I appreciate this post so much, thank you!

 2. Dette var et flott innlegg. Har et kjemfint kamera jeg dessverre bruker altfor sjelden. Skulle akkurat ta det frem og igjen sette meg litt inni dette med ISO, blender og lukkertid og her på bloggen finner jeg all nødvendig infor. Jej! Italy! Nå kommer jeg og kameraet mitt 🙂

  1. Kommer masse mer, slik at du kan lære hvordan du kan bruke det 🙂

   1. Knallfint 🙂

 3. For et fint innlegg Caroline! Gode bilder gjør utgjør virkelig forskjellen på en uprofesjenell og en profosjonell blogg! Takk for at du deler tipsene med ose:) god søndag:)

 4. Bra innlegg, Caroline! Jeg kan endel av dette, men lærte mye også. Glemmer så lett hva som er hva innimellom, så fint å ha et sted jeg kan gå tilbake og se. Et tips, som du sikkert har tenkt på allerede, er å skrive hva som er greia med 50mm, og 15-250mm osv 🙂

 5. Innlegg som dette er en «påminnelse» på hvor profesjonell og seriøs bloggen din er. Derfor skjønner jeg aldri hvorfor folk klager over annonselenker og reklame, da bloggen din nærmest er som et magasin, bare gratis! Hadde dette vært et typisk kvinnemagasin kan jeg tenke meg det hadde kostet mellom 40-60 kr, og fortsatt inneholdt annonser og reklamer, antageligvis mer enn man finner på bloggen din.

 6. Tusen takk Caroline!

  Kanskje jeg faktisk kan få dratt frem Canon speilrefleks kameraet nå å begynne å ta litt bilder 🙂 Har ikke klart å sette meg helt inn i instillingene så kameraet ble liksom aldri brukt, noe som er kjipt!

  Flott innlegg, gleder meg til det neste 🙂

  1. Det er kjempegøy når du vet hvordan du skal bruke kameraet 🙂

 7. Supert innlegg:):) dette har jeg ventet på. Dere tar så utrolig fine bilder:) Håper du vil skrive litt om hvilket kamera og objektiver dere bruker nå. Hadde vært topp om du viser noen bilder og skriver hvilke innstillinger som er brukt.
  En flott dag ønskes dere:)

 8. Dear Caroline,

  Thanks for sharing information. Its so helpfull. I was searching for so long, and you explain so easy! Just excellent! Have a nice day!

  http://www.goodfoodclinic.com

 9. Therese Jacobsen

  Dette var et gøy innlegg, nå er det bare å dra fram kameraet.
  Jeg som trodde jeg visste hvordan jeg brukte alle funksjonene, hehe.
  Tusen takk for tips, gleder meg til neste post

 10. Jättefina bilder, tack för tipsen 🙂

 11. Ååh, dette tror jeg må være den mest lettfattelige guiden jeg har lest. Har prøvd å sette meg inn i kameraet SÅ mange ganger, men går alltid i surr på hva som er hva og ender alltid opp med å vri på innstillingene på måfå. Denne ble bokmerket, takk! 😀

  1. Så utrolig bra 😀

 12. Bra innlegg 😀 Tuusen takk 🙂

 13. Christiane

  Hæ? Hvorfor har du byttet ut de første 3 «før»-bildene? Synes de virkelig illustrerte utviklingen i fotograferingen deres, for de lignet jo veldig på den typen dårlige bilder folk flest tar. De bildene du har på 1.,2. og 3. er jo allerede veldig proffe og fine.

  1. Det vet jeg ikke, men det skal være der nå 🙂

 14. Supre tips!
  Dere er helt fanstasktiske til og ta bilder!:));))

  1. Tusen takk 🙂

 15. Tusen tusen takk for lett forståeleg, enkel, og god forklaring på desse tre fotobegrepa. Endelig forstod eg også sammenhengen/bruken av desse funksjonane. Takk for at du i det heile tar deg tid til å lage slike innlegg som dette, veldig bra!! :-))

  1. Så hyggelig at du likte det 🙂 Kommer flere innlegg som beskriver hvordan du kan bruke disse innstillingene sammen 🙂

 16. Dette innlegget var topp! Enkelt skrevet og enkelt å forstå! Tusen takk! Vurderer nesten å kjøpe meg speilreflekskamera. 😛 Ser fram til neste innlegg med flere fototips. 😀

 17. Michelle

  supernyttig innlegg Caroline! Tusen takk for tips, gleder meg til flere fototips!! God søndag <3

 18. Tenkte jeg bare skulle nevne at det kan være greit for nybegynnere (som meg), som ikke klarer å se selv om et bilde er over- eller undereksponert, at kameraen har en «teller» som viser dette – slik at hvis den står på under eller over 0, vet man at man må justere en av de tre. 🙂 Det gjør det veldig enkelt! Takk for bra innlegg!

  1. Hvor er den telleren??

   1. Du finner den på skjermen når du kikker inn i kameraet 🙂 Evt. kan du google lysmåler + kamera, så får du opp bilder slik at du ser hvordan den ser ut.

   2. Du kan også prøve deg litt fram, jeg fant den på mitt kamera ved å se at den endret seg da jeg justerte lukkertid eller blenderåpning, og forsto at det var den. Den var synlig på kameraet mitt hele tiden, i hvert fall i manuell modus. 🙂

   3. Takk dere to. Har jo sett den blinke flittig, men ikke visst det var det den var til.. Jaja, har mye igjen å utforske med kameraet visst 🙂

 19. Hva er grunnen til at du har gått over til Canon?

 20. Hei, veldig bra tips, men jeg får det ikke til på mitt Nikon D3200 og skjønner ikke hvorfor:-(

  1. Hva er det du ikke får til?

 21. Maria S

  Dette var helt perfekt timing. Skal ha med speirefleksen min i et bryllup til helgen. De har heldigvis proff fotograf også =P Men da kan jeg jo teste alt dette som du har lagt ut hittil 🙂 Tusen takk for en super blogg, og ikke minst dette innlegget 😉

 22. Stine fra NKF

  SÅ gøy å se gamle bilder av deg Caroline 🙂 syne du burde lage et innlegg om hvordan bloggen og du har forandret deg siden starten i 2009 🙂
  Klem fra din gamle klassekamerat

 23. Hei. Liker virkelig kvaliteten på bildene dere tar. En ting jeg lurer på er hvordan du klarer å legge ut et «stort» bilde av deg selv på instagram, hvor du får med hele deg? Tar du diss bildene med kameraet på instagram? Eller laster du det opp fra albummet på mobilen?
  Hvis jeg skal laste opp et bilde fra albummet mitt på mobilen til instagram, så får jeg ofte ikke med hele bildet og det syns jeg er så dumt.
  Ha en fin dag.

  Mvh Renate.

  1. Noen ganger tar jeg fra bloggen, andre ganger bruker jeg mobilen 🙂 Alle bildene som skal på instagram må være stående 🙂 Men om jeg tar bildene fra bloggen, og jeg ønsker å ha med hele meg, må jeg bruke de som er liggende 🙂

   1. Man kan også bruke en app som heter instasize, slik at man kan tilpasse bilde 🙂
    Kjempe bra innlegg, Caroline. Vurderer å kjøpe meg et speilreflekskamera, men er litt usikker på hvilket jeg bør kjøpe. Hvilket ville du anbefalt :)?

   2. Vi bruker Canon 6D, og er veldig fornøyd med det. Men det er ganske dyrt, så om det er ditt første speilrefleks ville jeg valgt et som var billigere.

 24. Så fantastisk at du har valgt å lage en «how to» guide for oss. Jeg tar selv mange bilder, men må si det at selv om jeg har prøvd å sette meg inn i dette flere ganger, er det jo så mye lettere å forstå med dine illustrasjoner og forklaringer. Tusen takk 🙂

 25. Tusen takk!! Dette har jeg gleda meg til lenge, og gleder meg til fortsettelsen 🙂 lag gjerne en kategori som heter foto så jeg kan finne det lett igjen:)

  1. Å jammen var det ikke laget en kategori..:P

  2. Har en kategori som heter det 🙂

 26. Flott innlegg! ♥

 27. Annette

  Kjempe bra innlegg, Kraoline! Bra for oss som ikke har noe særlig peiling på annet enn telefonen 😛

 28. Cassandra

  Hvordan lager du bølgene i håret du har på bilde nr 5? Det er så nydelig!

 29. Kjempeflott innlegg! Kanskje du kan lage et innlegg med tips til hvordan man kan ta flotte antrekksbilder også?

  1. Det kommer 🙂

 30. Martine

  Hei Caroline!
  Veldig fine tips, lærte masse nytt nå. Men en ting jeg lurer på: jeg har et Nikon D5100 kamra. Har du noen forslag til noen bra linser? jeg har et normalt (det som følger med), men vil gjerne ha et med enten bedre zoom eller som gjør bildene mer macro aktig (potrettlinse?). Har du noen forslag?
  Setter stor pris på litt hjelp. Bildene dine er til stor inspirasjon! 🙂

 31. Camilla

  Hei Caroline 🙂
  Så supre innlegg! Jeg syns å huske at du også tidligere har laget en innlegg om foto, der dere la ut en del bilde av lansskap mm og forklarte litt. Kunne du lagt de innleggene også i denne kategorien? Jeg klarer ikke finne de igjen 🙂
  Hilsen Camilla

 32. Jeg følger dine tips veldig mye, og de hjelper meg! Hva gjør jeg galt når bildet blir litt blålig etter jeg har stilt det inn? Hva stiller jeg feil inn?

  1. Caroline

   Hei 🙂

   Det høres ut som et hvitbalanse-problem. Da må du gjøre bildet varmere, eller stille det mer mot gult 🙂

 33. Hei! Jeg bruker disse tipsene støtt og stadig når jeg holder på å lære meg å stille inn kameraet. Kjempe fine tips! jeg bare lurer på, jeg har fått stilt in kameraet, men bildene blir uskarpe. Hva har jeg gjort feil? Jeg har stilt inn både ISO, lukkertid og blenderåpning…

  1. Caroline

   Om bildet blir skarpt eller ikke er ikke avhengig av ISO eller blenderåpning. Om du tar bilder av noe som er i bevegelse så har lukkertiden mye å si, og om du bruker en for lav lukkertid så vil også bilde av personer som beveger seg også bli uskarpt. Hvor lang lukkertid bruker du på bilder? Det er en grei tommelfingerregel å ikke ha lukkertider lenger enn 1/100 sekund på stillestående objekter, og ikke kortere enn 1/320 sekund på noe som beveger seg.

   Ellers kan det jo være noe så opplagt som at du ikke fokuserer riktig på det du tar bilde av. Bruker du veldig stor blenderåpning (f2,8 eller lavere) så bør du bruke punktfokus og fokusere på øynene om du tar bilde av personer.

   Til sist så kan det jo hende at det er noe feil med objektivet ditt, og at det ikke fokuserer korrekt. Dette kan enkelt overstyres ved bruk av kameraet. Du kan se mer om det her: https://www.youtube.com/watch?v=ULnImobdBLA

   1. Tusen hjertelig takk for svar! Skal prøve å finne utav det 🙂

 34. Disse blogginnleggene dine om fotografering er en av mine favoritter opp gjennom årene. Du er helt rå på forklaring. Hurra for deg <3

  1. Caroline Berg Eriksen

   Så hyggelig 🙂 Vi vurderer å starte opp igjen til høsten med både blogg og youtube, kanskje med ekstra fokus på etterbehandling av bilder.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *