let’s talk about teeth

annonse 

Forrige uke nevnte jeg at jeg hadde vært hos tannlegen for første gang på to år, noe som egentlig er altfor dårlig. Tidligere gikk jeg til tannlegen fast en gang i året, og det er jo dette som også anbefales. Grunnen til at jeg nå har hoppet over ett år er rett og slett den at jeg var på ferie ved forrige innkallelse, og dermed gikk det i glemmeboken. Ikke bra. Å droppe den årlige kontrollen kan fort føre til større tannproblemer, så ved å gå jevnlig til tannlegen har du hele tiden kontroll på tannstatusen, og det er veldig viktig. Mange unge i dag drikker for eksempel mye kaffe, farris eller lett-brus, og syren i dette kan alene gi dårlig tannhelse. 

DSC02193

___________________________________________________________________________________________________________

Denne gangen var vi invitert til Dentalia tannlegesenter i Nydalen i Oslo, de ønsket å gi oss en gratis tannpleietime fordi de gjerne vil belyse temaet tannhelse, og det er altså derfor jeg skriver om dette i dag. Vi var gjennom en helt vanlig rutinekontroll og avsluttet med airflow, som jeg virkelig må anbefale. Jeg følte meg som en ny person etterpå, så ren og fresh! Airflow er en saltblåsing som fjerner overflatemisfarging på tennene som kan komme av kaffe, te, røyk, rødvin og andre misfargede mat- og drikkevarer. Airflow kommer lettere til på vanskelige steder mellom tennene, i dype groper og fissurer, og faktisk får du hvitere tenner av airflow alene, ettersom den er såpass grundig. 

Jeg slapp unna med null hull denne gangen også, jeg har jo aldri boret, så jeg ble like lettet som alltid. Jeg vet det er mange der ute med tannlegeskrekk, derfor vil jeg nevne at Dentalia er en klinikk som får henvendelser fra hele landet ettersom de utfører laserbehandlinger og behandlinger under narkose med eget anestesipersonell. Du kan altså få både lystgass, lasernehandling eller narkose dersom det er ønskelig. Dette kan du lese mer om her

DSC02025

I tillegg til rutinekontroll, tok jeg avstøp til blekeskinner som jeg tenkte å starte med etter avsluttet amming, dette vil bli en grundigere tannbleking enn den jeg til vanlig gjør med strips fra smilelab, så jeg har lyst til å teste for å se på forskjellen. I tillegg tok jeg avstøp til gnisseskinner som jeg ble anbefalt å starte med om natten. Jeg er fæl til å gnisse tenner og dette kan føre til en rekke problemer som kjevesmerter, hodepine og så videre. Det kan også være uheldig for emaljen på tennene, de blir automatisk tynnere og slitt i front og kan for eksempel knekke lettere, og det er jo absolutt ikke ønskelig! Jeg snakket med en utrolig dyktig tannlege om dette, Carl-Henrik Gullaksen, og han har sendt meg litt informasjonen rundt temaet. Ettersom jeg forstod er dette er et problem ganske mange av oss sliter med, så derfor tenkte jeg å skrive litt om dette senere, dersom dere synes det kan være interessant? Gi gjerne beskjed i kommentarfeltet om du vil høre mer 🙂 

DSC02083

___________________________________________________________________________________________________________

Dentalia ønsker å tilby leserne mine gode priser på enkelte behandlinger, så dersom du vil ta turen til deres tannlegesenter neste gang, får du oppfølging etter 6 måneder og airflow inkludert i prisen, du kan lese mer her. Du får også veldig gode priser på laserbleking hos Dentalia, dette kan du lese mer om her. Mange oppsøker også akkurat dette tanlegesenteret for å få hjelp til kosmetisk tannpleie slik som denne pasienten. Det kan være å rette på tenner med usynlig tannregulering, å sette på porselenfasader, implantater eller kroner, og Dentalia har kompetanse til alt dette samlet på huset, både spesialister i kirurgi og rotfylling, samt tannleger med anerkjent erfaring. Det er bare å ta kontakt for konsultasjon og for å kartlegge akkurat ditt behov 🙂 

58 kommentarer

 1. haha jag är livrädd för tandläkaren 🙁
  https://jennyakerlundberg.devote.se/

 2. JA TAKK til gnisse-innlegg!! 🙂 Sliter enormt med det selv, men tar det liksom ikke helt alvorlig og har droppet den kostnaden foreløpig. Det er kanskje ikke så lurt…

 3. Margrethe

  Når det gjelder tannlegeskrekk (odontofobi) så kan denne behandles. Har man alvorlig tannlegeskrekk som har gjort det vanskelig å gå til tannlegen over kanskje flere år, vil jeg heller anbefale folk å kontakte et av Norges 5 kompetansesentre innen tannhelsetjeneste (Nord, Sør, Vest, Øst eller Midt), her kan du får behandling for odontofobien. Ved enkelte kompetansesentre tilbys det også narkosebehandling, men det viktigste vil være å hjelpe en til å klare å ‘vanlig’ tannbehandling. Google : odontofobi, komptetansesenter om du lurer på noe.

  At det finnes private klinikker som tilbyr narkose er veldig flott, men en behandling for det som er selve problemet, tannlegeskrekken, vil være til større hjelp om man ser på det mer langsiktig.

  1. Syns dette er et viktig poeng. Narkose kommer jo alltid med en viss risiko. Skulle det ikke väre bedre å anbefale å gå til psykolog for å behandle tannlegeskrekken? Vet at visse tannleger samarbeider med psykologer og tilbyr dette. Virker jo litt mer klokt å behandle angsten enn å legge et plaster på et brukket ben.

   Jeg vet personlig ikke så mye om dette, men kan tillegge at moren min er tannlege og nekter å gi familien tannblekning da hun mener det egentlig ikke bra for tennene. Det etser bort emaljen, uansett hvor mild den er.

   Håper du kan lage et inlegg om hvor viktig det er med psykisk helse også 🙂

  2. Angelina

   Tror det er sjelden pasienter tilbys full narkose på tannlegesentre, det er vel heller sedasjon som benyttes, dvs. at man puster for egen maskin og har reflekser. For øvrig er jeg helt enig i det Margrethe sier 🙂

 4. Jeg vil gjerne høre mer om tanngnissing og råd rundt dette siden jeg sliter mye med dette selv. Jeg har en biteskinne som jeg bruker på natten, men tar meg selv i å gjøre det selv på dagtid. Kjevesmerter og hodepine, og til og med øresus, er noe jeg får på grunn av dette.
  Det var forresten et veldig stort tannlegerom! 🙂

 5. Bittskinne er helt genialt. Jeg skar tenner da jeg var yngre, men slutta da jeg var oppi skolealder. Dessverre har jeg fortsatt å bite om natta, noe ingen tok tak i før jeg hadde så mye problemer med nakken og skuldrene at jeg måtte operere. Vil anbefale alle som sliter med smerter/stivhet i kjeve, nakke, skuldre, samt hodepine om å diskutere dette med tannlegen/fysioterapeut 🙂 Så skriv gjerne om det!

 6. Ingrid G

  Den saltblåsingen har jeg også fått gjort i noen år nå, det er virkelig å anbefale. Jeg er nøye med tennene mine og får skryt fra tannlegen hver gang, men likevel er denne saltvannsflushen på tennene noe jeg ser frem til å få gjort hver gang jeg er hos tannlegen. Tennene føles helt annerledes etterpå, og ja, de blir faktisk hvitere.

  Vennlig hilsen Ingrid G

 7. Har tenkt lenge på å bestille tanntime sjølv, men no er det gjort! Hos Dentalia;-)

 8. Etter forrige tannlegebesøk har jeg innsett viktigheten av tanntråd, så nå bruker jeg endelig regelmessig, merker stor forskjell.

 9. Elizabeth

  Kan bekrefte at kjeveleddsproblemer er veldig vanlig, og kan skape problemer som hodepine, smerter i ansikt og ører, øresus mm. Vi har mange pasienter på vårt legekontor med slike plager. Tilpasset bittskinne er ofte løsningen. Flott at du setter fokus på dette, som sikkert ikke så mange er klar over 🙂

 10. Syntes det er kjempe fint at du skriver om et så viktig tema:) Hadde vært veldig interessant med litt mer info!

 11. Synnøve

  Skriv gjerne om gnissing ja 🙂 Sliter litt med å forstå at skinnen kan hjelpe for noe annet enn emaljen i den sammenheng, det får vel neppe slutt på selve gnissingen, og problemer som følger av det (hodepine, muskelsmerter etc). Skriv mao. gjerne noe om hvordan en kan bli kvitt selve gnisseproblemet også.

 12. Hører gjerne mer om gnisseskinner!!!

 13. I forrige innlegg om dette «glemte» du å opplyse at det var sponset….

  1. Har ikke skrevet om det før, så nei :p

   1. Hun mener kanskje innlegget «buss bee», der du nevner det? Tviler på at du trenger å merke pga. en setning om noe du skal komme tilbake til?

  2. Regner med at du sikter til Busy Bee-innlegget.. Les gjerne denne setningen i innlegget en gang til:
   «Vi er i ferd med å gjøre et SAMARBEID med Dentalia i Nydalen, så det kommer mer informasjon etter hvert».
   Det er dermed klart opplyst at det enten foreligger et samarbeid i form av enten spons eller reklame/annonse.. Ser ikke helt problemet jeg?

  3. Pirke, pirke…..

 14. Ai Linh

  Hva koster en tannpleiertime med tannstenrens og m/u airflow?

  Tips til fin rimelig blomsterkrans? Hvor? Og hva m skikkelig fine? Hvis du nevner nett,porto? Aldri bestilt fra nett- levr tid og ekstra kostnader info mottas med takk

  1. Det må du nesten kontakte Dentalia for å få informasjon om 🙂

   BikBok har mange fine blomsterkranser.

 15. Karoline

  Hei Caroline! Jeg bare lurte på en ting angående reklameannonser. Før skrev du «annonse» i bunnen av innleggene dine, og det likte jeg veldig godt. Er det noen grunn til at du har begynt å skrive det øverst? 🙂 Ha en super kveld!

  1. Fordi forbrukerombudet mener at det er korrekt merking, i motsetning til i bunn. Noe jeg er enig i 🙂

   1. Karoline

    Tenkte det var noe sånt, og det er forståelig! 🙂 Takk for svar!

 16. Jeg vil gjerne høre mer om disse gnisseskinnene! Jeg var egentlig ikke klar over det selv at jeg gnisser tenner mens jeg sover, men samboern insisterer på at det altså er tilfelle 😛

 17. Skriv gjerne med om disse gnisseskinnene! Mannen sier jeg er fæl til å gnisse tenner om natten!

 18. Jättefina bilder! 🙂

  Nu workoutvideo ute nu!

  sofienordberg.se

 19. Jeg har gnisseskinner. Jeg brakk meg i begynnelsen av å ha de i munnen, så begnynte jeg å ta de ut i søvnet, men etter en stund ble jeg vant med de. Men nå har jeg plustselig sluttet å gnisse tenner :)! Kanskje gnisseskinnene hjalp :D. Kanskje det hjelper deg og :).

 20. Airflow er «belønningen» jeg ser frem til etter endt tannlegebesøk. Jeg fikk også en slik bittskinne. Jeg fikk nemlig kjeve- og hodesmerter. Men jeg kan trøste deg med det at det tok ikke mange ukene før denne smerten var borte. Nå bruker jeg bare skinnen når jeg stresser. Stress i våkenlivet mitt gir stress i nattelivet mitt. Jeg ligger og biter alt jeg kan visstnok. Men som sagt, dette er noe jeg nå kun bruker i korte perioder.

  Lykke til!

 21. Skriv gjerne mer om gnisseskinner!nBåde mamma og jeg gnister fælt når vi sover. Er en ganske grusom lyd, men var ikke klar over at det kan være skadelig for tennene, så dette er jeg absolutt interessert i å høre mer om! 🙂

 22. Ja, til gnisse-innlegg! samboeren sier jeg gnisser tennene hele natten igjennom, og ofte våkner jeg med vondt i kjeve/tenner/hodet, visste ikke at det fantes sånn skinne engang! Det blir neste investering 😀

 23. Marianne

  Jeg vil gjerne høre hva tannlegen sier om tanngnissing! Her i bodø har jeg vært hos to forskjellige tannleger. Hos den ene fikk jeg en skinne jeg skulle ha på om natta, men den ble bare gnisset ned hele tiden, og den andre tannlegen jeg var hos tok en avstøpning av tennene mine og hadde en teori på at om man har skjevt bitt så vil tennene automatisk bite sammen og gnisse, sånn at de tok å fila bort sånn at man fikk et helt rent bitt… Men jeg vil ikke akkurat si at det har hjulpet, gnisser tenner så mye at jeg blir gåen i kjeven.

 24. Biteskinne mot gnissing er suveren! Fikk det da jeg var plaget med hodepine og smerter i kjeven. Hjalp så og si med en gang. Men…..noe mer usexy skal du lete lenge etter 😉 Og her ble spontant morgenkyss för tannpuss raskt forbudt. Men verdt det for det!

 25. Nei takk til innlegg om tanngnissing 😉 hehe <3

 26. https://www.laserlegene.no/botox-vistabel/botox-mot-tanngnissing/ Da blir spenningene, hodepinen og alt som hører med borte: bittskinne hjelper bare mot lyden og for skråning av tennene men gnissingen fortsetter.

 27. Cecilie

  Jeg har gått lenge hos Dentalia og fikk god hjelp med både bittskinne og botox. Bittskinnen beskytter tennene som et vern mot slitasje samt at den åpner avstanden mellom kjevene. Fikk beskjed om at kjeven ville slappe mer av og jeg sov bedre fra første natt! Jeg har også fått botoxbehandling av Dentalia. For de som ikke vet det, fungerer botoxen som en demper i kjevemuskulaturen, bittkraften min ble redusert og det ble ikke mulig for meg å bite hardt sammen om natten. Jeg har gjentatt behandlingen to ganger og fikk god effekt! Fikk god hjelp av en tannlege som heter Gullaksen og hans anestesisykepleier og kan anbefale Dentalia 🙂

 28. JA TAKK TIL GNISSEINNLEGG! Jeg kom nettop fra tannlegen i dag og fikk avstøpning til skinne. Kjempebra med mer info om dette!

 29. Sandblåsing har jeg gjort i mange år, veldig effektivt!
  Takk for påminnelsen av tannlegetime, må bestille time snart.

  1. Tommel opp 🙂

 30. Huff, jeg er en av de «heldige» som gnisser tenner i søvne. Så jeg hadde satt veldig pris på et gnisseinnlegg. Hehe. Min kjære sier han har blitt vandt til gnissingen, men han har tatt opp på nattet, og jeg kan ikke tro mine egne ører. At jeg har tenner igjen er utrolig. Hadde vært fint med litt er info, i og med min tannlege sier det ikke gjør noe om jeg gnisser, noe jeg kan forstå for i det lange løp vil han tjene mer penger på det. Men jeg har heller aldri hatt hull og ønske å holde det slik. Ønsker virkelig ikke å båre. 😛
  Vel, du må ha en fortsatt fin kveld, og god helg. 🙂
  Klem Kariann

  1. Å, det er så ille! Jeg våkner faktisk selv av at jeg gjør det i blant og det er så ekkelt. Lars-Kristian har klaget på meg i flere år, men det kommer veldig periodevis. I mitt tilfellet tror jegd et henger sammen med stress, men dette kan jeg skrive mer om 🙂

   God helg til deg når den kommer 🙂

   1. Ja, der sier du noe. Har aldri tenkt over at det kan henge sammen med stress, men det kan nok stemme det. He he.
    Men skal bli moro å lese mer om det. 🙂

 31. Kristina

  Dette minner meg på at jeg må booke tannlegetime! Godt at du belyser tannhelse =)
  Dog en liten feil der, kaffe gir ingen syreskader på tennene, tvertom, det har lavere ph-verdi enn vann faktisk… dog gir det gule tender etter hvert.
  Verst for tennene i forhold til syreskader er Coca Cola, hvitvin, eple, appelsiner og annen fruktjuice.

  1. Kristina

   Jeg mener såklart *HØYERE ph-verdi enn vann! Haha =)

   1. Vanlig vann har pH på 7, så kaffe er nok surere enn det. Fant denne referansen som sier at kaffe har en pH på ca. 5.

    https://www.thecoffeefaq.com/7health.html#coffeeacidic

   2. Kristina

    Ok, jeg bare husket en sånn folder jeg fikk av tannlegen min der jeg trur kaffe var rett under vann, men det var da sikkert rett over vann =) Trur også det er en liten sånn tabell på baksiden av tannkrem som motvirker syreskader.
    Fant dette;

    «Syrlighet måles på en skala fra 0 til 14, der 0 er svært surt, eller etsende, 14 er basisk og 7 er nøytralt. Jo lavere pH-verdi, desto surere.

    Her er en liste over pH-verdien på diverse drikkevarer: Farris 6,0, Imsdal sportsvann 3,4, Imsdal lime og Bonaqua lemon 3,5 – 4,0, Olden skogsbær/markjordbær 2,8, Imsdal solbær og jasmin 3,3, Bonaqua silver lemon 3,2, Farris lemon 5,2, Earl Grey te 5,0, Kaffe 4,8, XL-1 4,0, Appelsinjuice 3,8, Presset appelsin 3,7, Solo 3,5, Solo lett 3,45, Eplenektar 3,3, Husholdningssaft 3,1, Champagnebrus 3,1, Urge 3,0, Pepsi max 2,7, Coca-Cola 2,6, Presset sitron 2,4

    Hvis du har fått et erosjonsproblem (emaljen på tennene er etset bort), bør du forsøke å unngå drikke med pH lavere enn 6,0.»

    https://www.drikkeglede.no/brus-vann-og-helse/brus-vann-og-tannhelse-article1296-434.html

    Så da var visst kaffen ikke så neutral allikevel.. hvis man allerede har syreskader er nok kaffe ikke så veldig bra i lengden, men det er nok ikke det som orsaker det mest.

  2. Mange som glemmer det 🙂

   Har du link til en side som viser pH i kaffe? Fant så mye forskjellig når jeg googlet det, alt fra 2,5 til 5 :/

   1. Dalana

    Det spelar ingen rolle om det er surt eller basisk, begge deler kan etse om det er for langt unna ph-verdien til det det kjem i kontakt med. Vi menneske er vel stort sett litt sure av oss 😉

   2. Har aldri hørt om at basiske matvarer kan gi skader på emaljen? Blodet vårt har en pH på 7,35 – 7,45, så sånn sett er vi litt basiske. I kroppsvevet ellers er pH litt under 7, så kommer jo litt an på hvordan du ser det. I magesekken er jo pH 1-3, altså ekstremt surt.

   3. Kristina

    Kan det forresten være forskjell på trakterkaffe og espresso? Vet ikke heller om det er bedre med latte, siden melk er neutralt, slik at det ikke blir samme sure effekt for tennene?
    Merker jeg bryr meg veldig lite om brus og sportsdrykk, det liker jeg ikke uansett, men frukt, kaffe og hvitvin vill man jo kunne spise og drikke som vanlig 😀

   4. Melk vil jo gjør det mer basisk, som du skriver, så det hjelper jo på 🙂 En espresso er jo mer konsentrert, så vil tro at den har lavere pH, men til gjengjeld drikekr du jo mindre av den.

 32. Då var det eg som hugsa feil om vår ph-verdi (og så var det mykje vittigare om vi var litt sure (ph-messig)av oss sidan ein kan lage diskusjonar av alt muleg rart, som ph-verdig på kaffe, i komentarfeltet ditt 😉 ). Poenget mitt var at både basiske og sure ting kan etse. Skal eg tippe så er der kanskje meir sure matvarer enn basiske?

  1. Aner ikke :/ Men kroppen vår er hvertfall mer tilpasset for å ta seg av et syreoverskudd, men det er jo pga. CO2 fra energiproduksjonen.

 33. JAAA, skriv innlegg om gnissing! 🙂 Jeg har ødelagt den høyre fortanna og delvis den venstre på grunn av årevis med gnissing om natta. Har også slitegroper i jekslene fordi jeg ubevisst gnisser litt på dagtid også. Har sovet med skinne i et par år nå, men det var for sent. Tanna har blitt kortere og er veldig tynn nederst, er så redd for at jeg med et uhell skal tygge på noe hardt også detter det av en bit. Kunne du skrevet om hva man evt. kan gjøre om man er så uheldig og ødelegger en tann? sette på ny? jeg synes det høres dyrt og vondt ut, derfor har jeg utsatt å finne ut av det 🙁 Det er så viktig med fine tenner for selvfølelsen, så dette plager meg en del. Det hadde vært SUPERT med mer info om dette temaet!! 🙂

 34. Mrs. C.

  Det er min tannlege! Jeg hadde kjempeskrekk og hadde ikke vært hos tannlegen på mange år når jeg fikk tips om Carl-Henrik. Første ordentlige behandling (etter et par kontroller hvor vi la opp behandlingsopplegget) fikk jeg i narkose, og det ble en veldig positiv opplevelse som gjorde at jeg klarte neste behandling uten narkose! De er virkelig supre med tannlegeskrekk der, Carl-Henrik er fantastisk, og det samme er anestesilegen og sykepleieren han jobber med. Alle på senteret er hyggelige og man føler seg så ivaretatt. Helt klart fast tannlege. 🙂

  1. Sitter igjen med samme inntrykket 🙂

 35. Jeg vil gjerne høre mer om gnissing! Kjæresten min sliter med det samme problemet så hadde vært interessant å lære mer om saken

 36. Hihi dette har jeg brukt formiddagen på – å google litt ang tannbleking. Har så lyst prøve, min tannlege anbefaler å støpe blekeskinner og benytte et merke som heter Opalscence, ble fortalt at de fleste tannleger benytter dette merke. Er det det du bruker? Evt hva heter det du fikk i dette innlegget? Og har/hadde du god effekt av det?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *