oppskrift-onsdag: helstekt landkylling

DSC00773

Denne oppskriften plukket jeg opp i kokeboken til Hellstrøm for over 4 år siden, og med få endringer gjennom årenes løp, er dette fortsatt en hit både for gjester på middagsbesøk eller bare for to midt i uken. Helstekt landkylling krever ikke lang tid, og mye av retten gjør seg selv. Anbefaler å prøve den allerede i dag, det er så godt! Favoritten i denne retten er den sprøstekte hvitløken dekket med kyllingkraft – må bare beklage på forhånd til de jeg skal hilse på i kveld, jeg har nok tidenes hvitløksånde. Hold avstand!

___________________________________________________________________________________________________________

helstekt landkylling til 4 

hel landkylling ca. 1.3 kilo  frisk estragon frisk rosmarin  et nett hvitløk  1 sitron  4 purreløk  6 ss. meierismør  olje  fløte 1 sitron  stekekraft fra kyllingen  salt & pepper

1 kopi

___________________________________________________________________________________________________________

slik gjør du 

Sett ovnen på 200 grader. Hakk opp krydderurtene og tilsett disse til 2 ss. meierismør. Rør godt. Det er viktig at smøret er romtemperert, slik at du får blandet skikkelig. Du kan gjerne bruke frisk persille i stedet for rosmarin, det er dette vi pleier å bruke, men det var dessverre tomt på butikken. Skjær purreløken i skiver og ha dette i en kjele sammen med 4 ss. smør. Dette skal koke seg mørt, og gjør seg egentlig av seg selv mens du ordner resten. Ha olje i en ildfast form og legg hvitløksfeddene i, vi bruker et helt nett.

Stikk ca. 10 hull i sitronen, og kok denne i 10 minutter sammen med 3-4 hvitløksfedd. Gjør et snitt i kyllingen slik at du kommer til under skinnet, og smør smøret godt utover. Legg den kokte sitronen og de 3-4 hvitløksfeddene inn i kyllingen og snør den godt sammen.

2 kopi

___________________________________________________________________________________________________________

Når du setter inn kyllingen, legger du den på rist, og plasserer den ildfaste formen med hvitløksfeddene under, slik at kraften fra kyllingen drypper ned på feddene. Vi jukset med posesaus i går ettersom vi ikke hadde johannesbrødkjernemel, tilsatte fløte, litt vann og kraften fra kyllingen. Det ble utrolig godt! Men ønsker du å lage sausen selv, klarer du deg lenge med kraft, fløte og at du jevner med johannesbrødkjernemel.

Bruk et steketermometer, stikk det inn i den tykkeste delen på kyllingen og ta den ut når den holder 68 grader. Da er den utrolig mør og fin. La den hvile i 10-15 minutter. Om du ikke har termometer, kan du følge anvisningen på pakningen som følger med.

DSC00775

– håper det smaker – 

66 kommentarer

 1. Kari-Anne

  Hei, det så veldig godt ut! Jeg lager kyllingen i jerngryte, det gir akkurat den samme møre saftige smaken. Skikkelig digg!!
  Men er det ikke best å skrelle hvitløksfeddene? Skallet er vel ikke noe godt?

 2. NAM. Denne må prøvest;)

 3. Sounds delicious and healthy!:) Kisses Caorline, happy Wed! xo

 4. Elsker bloggen

  Hei skjønne.
  Sendte nettopp denne opskrifte til min mann. Så kan han glede seg.
  Takk igjen at du deler og inspirerer.
  Liker så godt ditt sunne forhold til mat, og ditt elskelige forhold til trening. Er så godt og ha d godt med kroppen.
  Åå du, jeg har syntes så synd på deg, siden du og mannen skal være borte fra hverandre en stund. D går jo bra, jeg vet… Men i dag , begynte jeg plutselig og synes synd på mannen din også… Hehe rare vi følelsespersoner er.
  Du og gullet koser nok masse hos mormor. Å jeg gleder meg på din mamma sine vegne.
  Takk igjen for alt du gir. Ha en fin dag. D skal vi:)

 5. Ser helt nydelig ut!

  Bare et spørsmål 🙂 har du fortsatt skallet på de hvitløksfeddene du steker for seg?

  Ha en fin dag!

  Maria

  1. Skallet skal være på hele tiden, også når du spiser feddene 🙂

 6. Vi har kjøpt crock-pot/ slow cooker nå og denne skal definitivt prøves der! Tusen takk for tips!

 7. Julie Selvåg

  Dette fikk jeg lyst til å prøve!

  Men, hvor mange grader setter du stekeovnen på?

 8. DET så godt ut! takk for tips 🙂

 9. Nam, spørst om ikke det blir kylling til middag i dag 🙂

 10. Trinenm

  Ett lite tips!:) kjøp selerirot og del den opp i biter og legg den sammen med hvitløken. Åh den gir så god smak:))!

 11. Hei, Caroline

  Av helsemessige årsaker har jeg nettopp byttet til LCHF, og vet at du har mange gode oppskrifter på bloggen din – men når jeg prøver å velge kategorien ‘mat’ i rullegardinen på toppen av siden, får jeg bare fram en tom, hvit side, (jeg har prøvd med flere enheter) og lurer på om det er en feil du evt kan rette opp i? Mulig at du er fullt klar over det, og at dette oppleves som mas, men det hadde vœrt så strålende med easy access til de fime oppskrifteme dine:-)

  Marie

  1. Har fått flere kommentarer om dette problemet, men det fungerer fint her. Har sendt mail til teknisk som ser på det 🙂

 12. Jeg vet dette ikke har noenting med dette innlegget å gjøre, men jeg ønsker å fortelle deg hvor fantastisk jeg synes du er! Du er forbildet mitt innen bloggverdenen!
  Først og fremst må jeg bare si, wow for en kropp på deg! Når det er sagt vil jeg du skal vite at jeg er helt enig med deg. Det å ha en sterk og sunn kropp med muskler er det absolutt fineste. Jeg har selv trent vektløfting i 8 år, men jeg har likevel aldri gjort det for kroppen sin del. Det er kun en positiv bonus som kommer med. Jeg trener for å bli best mulig i idretten min, få en sterkest mulig kropp og bedre helse enn noensinne.
  Jeg ønsker å en dag se ut som deg, for herregud jente du er virkelig helt nydelig. DEN rumpa! Nå høres jeg sikkert ut som en gal gammel mann, men det er jeg ikke. Haha, måtte bare kommentere den bakenden av den grunn at du ser helt smashing ut, og jeg kunne ikke ønsket meg en finere kropp 🙂
  Når det er sagt ønsker jeg å vise deg denne forandringen. Jeg er ikke noe fan av å reklamere for egen blogg, men jeg er stolt over framgangen jeg har fått det siste året når det gjelder kroppen min, Ta gjerne en titt her: http://vektlofterjenta.blogg.no/1389802348_fr_og_etter_bilder_av.html

  1. WOW, for en bra jobb du har gjort 🙂 Synes du er flott som du er, jeg!

 13. Angelique

  She is adorable!

 14. Anniken

  Hei Caroline. denne oppskriften skal prøves:) Kontakt meg siden din er nede, hvordan kan man nå frem til deg nå?

  1. Hmm, den fungerer fint her :/ marked@fotballfrue.no er beste måten.

  2. Hmm, den fungerer fint her :/ marked@fotballfrue.no er beste måten, selv om jeg ikke kan garantere svar. Men jeg leser det 🙂

   1. Anniken

    Hjertelig takk:)

 15. Såg fantastisk ut! ska prøves snarest=)

 16. Det ser nydelig ut! Har lenge hatt lyst å prøve meg på helstekt kylling. Når det gjelder saus pleier jeg aldri å bruke jbkm eller maizenna, bare redusert kraft og fløte som jeg krydrer etter smak. Hvis det får et oppkok og så får trekke litt på svak varme under omrøring opplever jeg at det tykner til perfekt fyldig sausekonsistens. Bare et tips 🙂
  Håper du går en fin dag med skjønne Nelia og familien din!
  Klem ☺️

 17. Hei! Det såå kjempedeilig ut! Et tips til fremtidige matbilder, kanskje du kan redigere ned kontrasten litt? Syns det blir litt for «skarpe» bilder, spesielt når det er hvit tallerken/hvitt kjøkkenutstyr på hvit bakgrunn. Ha en fin dag videre:D

  1. Takk for tips 🙂

 18. Lillian

  Please, translate it into english 🙂

 19. Dette blir uten tvil lørdagsmaten denne uka♡ ser himmelskt ut!! Skjønner ikke hvorfor du har fått så mye pes for porsjonene! Ser perfekt ut!

 20. Nina :)

  NAM! Dette så helt fantastisk ut!!!!!!! 🙂

 21. Kristine Johansen

  Jeg må desverre si at disse bildene så mer eller mindre uapetittelige ut. Ikke bruk blitz når du skal fotografere mat…

 22. Det så helt himmelsk ut! Helstekt kylling er en stor favoritt hos meg også 🙂

 23. nam! det skal jeg prøve ut!

  Hvordan går det med Hugo og Ronaldo sammen med Nelia <3? Har de vært sjalu, og blitt mer avisende mot dere og mot Nelia?

  1. Nei, det går veldig bra. Begge er dog litt skeptiske, og holder seg stort sett unna :p

 24. Dwightinha

  1000 takk! Dette skal jeg teste ut. Har lenge tenkt på å lage en god Landkylling til hverdags, men manglet en variasjon fra tradisjonelle oppskrifter. Tennene løper formelig i vann! Men er det virkelig nok til 4 pers. om man er litt glad i slik mat, mon tro?

  1. Nei, ser jeg har skrevet feil :/ Det er til to.

 25. Looks delicious!

 26. Hva brukes krydderurtene blandet med smør til? 🙂

  1. Du presser det inn mellom skinnet og kyllingen 🙂

 27. Åshild

  Vil tipse deg om en nydelig og superenkel saus (som også er lavkarbovennlig) til helstekt landkylling. Fant den på heiamat.no for en stund tilbake og den har blitt en slager siden!

  Bland sammen 1 boks creme fraiche, 1 skje finhakket hvitløk, 1 skje dijonsennep og skvis over litt sitron. Kok opp og smuldre over en terning kyllingbuljong (eller bruk fond/kraft) og la det småputre noen minutter til alt har løst seg opp. Smak til med pepper og sitron. Hvis du bruker buljong er den gjerne salt nok i seg selv.

  1. Takk for tips 🙂

 28. lagde de til meg å samboeren idag. Å det var kjempe godt!! 🙂 så det kommer lagas fler ganger 😀

 29. Anja f.

  Lagde pizzaen fra boken din i går, og den var bare helt nydelig! 🙂 hadde cherrytomater, rødløk, spekeskinke, sopp og mais på(=helt fantastisk!) men jeg lurte om du hadde en oppskrift på en god dressing og ha til pizzaen?

  Klem <3

 30. Ser veldig godt ut. Hvordan skjærer man kyllingen?

  1. etterpå tenker du på? det er derfor jeg har tatt bilde av alle delene, så du kan se 🙂

 31. Dette må prøves!!! Laget knekkebrødene dine i dag, de er jo helt fantastiske!!! MEN, tror jeg knuste nøttene litt for mye. Kan det stemme, om de ble litt «løse/smulete»??? :/

  http://www.handlegaten.no / @handlegaten

  1. hmmm. Nei, heller at du ikke brukte nok fiberhusk kanskje?

 32. takk for oppskriften, snadder!! gleder meg til å lage dette til mannen min som kommer hjem på fredag! perfekt fredagskos!

  http://www.bryllupstid.no

 33. Hei, hva slags bryllupskake hadde du?
  Er det noen innlegg med bilde?

  BTW-Du har en fantastisk blogg. Koselig å følge:)<3

  1. ja, det ligger i bryllupskategorien 🙂 dette var liksom før kaketrenden tok helt av, så det var kjempevanskelig å finne noen som kunne lage en slik kake vi egentlig ville ha :/ http://fotballfrue.no/2013/01/17/detaljer-bryllupet-vart-2010/

 34. Det så veldig godt ut! Takk for inspirerende innlegg som du deler med oss 🙂

  Jeg lurer på noe helt annet.. Bruker du fortsatt produkter fra Ole Henriksen?? Evt. hvilken dagkrem bruker du? Jeg skal investere i ny dagkrem nå, og synes det er litt vanskelig å vite hva jeg bør velge.. Også lurer jeg på om du gir oss noen rabattkode på Ole Henriksen produkter snart?! 🙂 hehe..

  1. de siste mnd. har jeg benyttet meg av zo skin, men ole henriksen er fortsatt noe jeg vil bruke i fremtiden. jeg ville prøve noe nytt da jeg var gravid, men har vært så fornøyd med OH i over 3 år og anbefaler dagkremen skin insulator nå på vinterstid 🙂

 35. Marianne

  Hei! Hvor får man kjøpt Landkylling? Så godt ut! 🙂

  1. På dagligvarebutikker 🙂

 36. Elisabeth

  Dette såg snadder ut, denne må prøves til helgen:)
  Jeg lurte på en ting, jeg bruker boken din mye, og er kjempefornøyd. Eneste er at det mangler oppbevarings tips og holdbarhet på mye av det. Di hjerte sjokoladen med rosa fyll, hvor lenge holder dei seg, og hvordan oppbevarer jeg dem??

 37. Heihei! For det første ønsker jeg å gratulerer deg med barn- ingen glede er lik den!
  Jeg har nylig begynt å oppfatte fordelene med LCHF som jeg forstår du også sverger til.. med dette hadde ønsket meg et kort, oversiktlig og konkret (om mulig) meny forslag eller noe lignende. Mengder proteiner, fett, riktig fekk, grønnsaker osv er noe vanskelig å sette i system i forhold til den type kosthold for min del enda.

 38. Viste du at den durten bak på kyllingen som ligner en hale er kjønnsorganet til kyllingen? Jeg bruker alltid å skjøre den bort men ser du har den på!

  1. haha, nei :p er du sikker? pappa er utdannel slakter og synes det hørtes ukjent ut 😉

 39. Synes du vanligvis tar så fine bilder til oppskrifts-innleggene dine. Har du gjort noe annerledes? De var liksom ikke helt som du pleier. Men jeg må si, for en konsekvent god kvalitet du har!

  1. Beklager det :/ Det har nok noe å gjøre med at jeg ikke er hjemme :/

 40. Denne skal jeg teste ut til helgen, så tusen hjertlig for tipset 🙂

 41. rebecca

  heihei! ser skikkelig godt ut! Ett tips når du skal tillage kylling med skinn er at bare bruke salt som krydder på skinnet, det blir mye mer krispig da. Så går det jo å peppre etter den er transjert 🙂

 42. WencheS

  Dette så kjempegodt ut:-) Har kjøpt landkylling idag, for første gang, gleder meg til å prøve en av dagene. Men lurer på om det er greit å kutte ut sitronen da vi ikke er så glad i sitron? Og tror du det kan bli bra å lage den i sånn leirgryte (rømertopf)? Med hvitløk i bunnen.. Takk for svar:)

  1. Det blir ikke noen utpreget sitronsmak, så du kan trygt bruke det selv om du ikke liker sitron 🙂 Jeg ville stekt den på rist, og om du skal bruke den gryten ville jeg gjort det uten lokk.

  1. Nei, men Lars-Kristian har lest studien. For det første så er det en studie på rotter, og for det andre ble de servert et kosthold som bestod av 40 % proteiner. 40% er ekstremt høyt, og ikke noe som er typisk for lavkarbo. Studien som nevnes i slutten av artikkelen er heller ingen vanlig studie, men en studie som en lærer gjennomførte sammen med elevene sine. 4 uker er også kort, og lengre studier har vist at kolesterolet kan falle ned til tidligere nivåer. Studien så heller ikke på partikkelstørrelsen til LDL, noe som er vesentlig for å se om økningen av LDL er dårlig.

  2. Nei, men Lars-Kristian har lest studien. For det første så er det en studie på rotter, og for det andre ble de servert et kosthold som bestod av 40 % proteiner. 40% er ekstremt høyt, og ikke noe som er typisk for lavkarbo. Studien som nevnes i slutten av artikkelen er heller ingen vanlig studie, men en studie som en lærer gjennomførte sammen med elevene sine. 4 uker er også kort, og lengre studier har vist at kolesterolet kan falle ned til tidligere nivåer. Studien så heller ikke på partikkelstørrelsen til LDL, noe som er vesentlig for å se om økningen av LDL er dårlig.

   Ganske slett journalistikk å linke det opp mot lavkarbo, men det handler vel om klikk 🙂

 43. Dwightinha

  Hei Caroline, nå har du vært med meg på hele handleturen! Bare lurte på om oppskriften din er basert på Hellstrøms «Gårdskylling stekt med Hvitløk» fra boken «Bagateller «? Den har jeg nemlig, men tror jeg fforetrekker jeg din siden jeg er et utpreget sause menneske. Tror du ikke jeg kom hjem med Koriander isteden, kan det smaksmessig bli noe lignende, eller bør jeg frese ut for å få riktig krydderurt?

  1. Hei.skal laga kyllingen til middag idag å mangler steketermometer.lurte bare på sånn ca hvor lenge du bruker steke den?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *