svar på spørsmålsrunde: del 1

Tenkte det var på tide å besvare del 1 av spørsmålene dere stilte under spørsmålsrunden angående trening og kosthold. Jeg har ikke ord for hvor mye jeg gleder meg til å starte på igjen, men det ser ikke ut til at det blir før i 2014, det viktigste nå er å bli frisk. Dagen før infeksjonen slo ut i full blomst var jeg faktisk hos fysio for å sjekke om bekkenet mitt var klart for å starte treningen, og jammen fikk jeg ikke grønt lys og vel så det. Jeg var så godt som langt over 90 prosent hva gjelder kontroll på bekkenbunnen, og hvor typisk er det ikke da å bli syk bare noen timer etterpå? Jeg får ta det som en ekstra bonus og bare fortsette med bekkenbunnøvelser frem til januar, så er jeg helt sikkert 100 prosent innen jeg får startet igjen. Er så spent på kondisjonen min, om den fortsatt er der eller om den har tatt seg en tur. Spennende skal det i hvert fall bli!

Jeg har plukket ut 10 spørsmål i første omgang, så slipper det å bli så langt.

___________________________________________________________________________________________________________

q’s and a’s

1. hvordan ble du plutselig så glad i å trene og å fokusere på riktig kosthold? Hvordan startet det egentlig? Jeg har vokst opp med foreldre som er veldig opptatt av både trening og kosthold, og jeg husker godt at jeg flere ganger i uken var med på Sarpsborg helsesenter fordi mamma og pappa skulle trene. Da satt jeg og spiste god morgen-yoghurt, plukket ut jordbærklumpene og rosinene, og så disneyfilmer med de andre barna *hehe* Mamma har jobbet som treningsveileder- og instruktør i flere år, og en periode drev hun også med vekt & helse hvor hun hjalp overvektige mennesker til en bedre livsstil. Jeg har med andre ord vokst opp i et hjem med fokus på begge deler, så for meg er det helt naturlig å være opptatt av dette. Når det er sagt, har ikke treningsgleden vært noe jeg alltid har fokusert på. Da jeg var liten var det teater, ballett og piano som var mine hobbyer, trening i treningsstudio startet jeg med først da jeg var 16 år og gammel nok. I starten var dette 3 ganger i uken etter skoletid, jeg hadde ikke tid til mer ettersom jeg hadde hobbyene mine, venner og skole ved siden av. Den gang da var det saltimer jeg elsket å være med på, helst sammen med venninner. Dette med kosthold er altså noe jeg har vokst opp med, og mamma har alltid laget sunn og god mat fra bunnen av, middagen var alltid dagens samlingsstund for hele familien. Storesøster og jeg fikk alltid godteri og snop i helgene, jeg husker vi fikk en 10-kroning (!!) hver for å handle smågodt på storkiosken hver lørdag, og så måtte vi si hvor mange av hvilket nummer vi skulle ha. Haha, husker dere det? 3 av nummer 11 *minner* I hverdagene var det aldri snakk om sjokoladepålegg og snop, det hadde vi aldri i hus. Så jeg tror rett og slett oppveksten har vært med på å forme min interesse for både trening og kosthold.

2. hvor raskt ser du resultater når du trener? Har det tatt lang tid fra du begynte med trening, eller så du framgang veldig raskt? Som sagt så startet jeg med trening for fullt da jeg var 16. Jeg har alltid vært slank / tynn, så for meg er dette et vanskelig spørsmål å svare på. Da jeg startet å trene styrketrening følte jeg at resultatene kom veldig fort, men dette er jo svært individuelt. Når det gjelder kondisjon, husker jeg ikke helt hvor lang tid jeg brukte på å bygge den opp, men det tok lenger tid enn med styrketreningen.

3. skal Nelia også spise lavkarbo? Jeg vil forsøke å fullamme Nelia til hun er ca 4-6 mnd, og så gradvis begynne å introdusere fast føde. Det første året vil altså hovedvekten av energien komme fra morsmelk, mens maten hun introduseres for vil representere et bredt spekter av matvarer slik at hun utvikler smakssansene sine. Etter hvert som hun blir eldre, og jeg slutter å amme, vil hun spise det samme som oss når hun spiser hjemme. Vi kommer ikke til å gjøre noe spesielt i forhold til mat som serveres i barnehage eller hos andre om hun er på besøk, bortsett fra at vi forventer at det fokuseres på sunn mat. Når det gjelder bursdager og lignende, er det selvsagt opp til dem som arrangerer det å bestemme hva som serveres, og vi kommer derfor ikke til å legge oss noe opp i dette heller.

4. vil du dele dine aller beste tips når det gjelder kosthold? Jeg synes det beste tipset er å fokusere på sunn mat i hverdagen, og kos i helgene. Det er viktig å ikke være fanatisk, har du lyst på en sjokoladeknekk på tirsdag eller et glass vin på torsdag, synes jeg du skal unne deg det – så sant det ikke er noe som gjentar seg hver dag eller hver uke. Det er helheten som teller, ikke det du gjør nå og da. Jeg synes det er litt merkelig at så mange har fått inntrykk av at jeg har et strengt forhold til lavkarbo, for det har jeg absolutt ikke. Ja, jeg spiser lavkarbo, men det har aldri vært snakk om noe streng lavkarbo hvor enkelte ting er bannlyst eller målet er å være i ketose. Jeg teller ikke karbohydrater eller har noen oversikt over hva jeg spiser av hva til hvert måltid. Vi lager lavkarbomat og jeg spiser meg mett. Får jeg lyst på brunost en dag, så kjøper vi det, får jeg lyst på youghurtnøtter, så kjøper jeg det også, og har jeg lyst på frukt så spiser jeg det. Verden går ikke under fordi jeg spiser sukker, men i det lange løp, så ønsker jeg å være så sunn som mulig og holde kos til helgene. Min guilty pleasure i hverdagen er jo en sjokoladeknekk til kaffekoppen hver morgen, det MÅ jeg bare ha.

5. kunne du ha fortalt litt om mageøvelsene du gjør og hvilke planer du har for trening post graviditet? Her går det mye i planke, sit-ups for både skrå magemuskler og rette magemuskler samt sidehev. Jeg bruker også en tung ball eller en kettlebell når jeg tar sidehev, for å få ekstra motstand. Jeg er også veldig glad i treningsballen min, men den er det lenge siden jeg har brukt nå. Da magen vokste mot slutten var den umulig å ligge på *hehe* Her er et innlegg om diverse øvelser med treningsball – mine 5 favorittøvsler med treningsball.

Når det gjelder trening etter graviditeten, skal jeg fortsette med styrketrening sammen med PT Alexander, så vi skal helt sikkert snakke om et opplegg rett over nyttår. Dette blir vel 1-2 ganger i uken, og så klarer jeg meg fint på egenhånd. Jeg kommer til å fokusere på kondisjon og styrke, men mest lett styrke på egenhånd, som treningsball og litt enkle kettlebellsøvelser her hjemme, og mest fokus på kondisjon. Jeg vil jo gjerne komme tilbake i løpeformen min igjen. Gleder meg til å bli utfordret! 

6. hvor mange måltider har du om dagen? Dette varierer veldig, men det blir som regel frokost, lunsj og middag – samt noe enkelt til kvelds. Lavkarbomat er energitett og mektig mat, så du trenger som regel ingen mellommåltider. Likevel er jeg ekspert på å småspise, det vil si at jeg ofte går i kjøleskapet og skjærer meg en skive ost eller tar litt pålegg, en yoghurt eller andre ting som er tilgjengelig, men dette har jeg begynt å legge mer og mer fra meg.

7. hvor mange ganger trener du i uken? Jeg trener 5-6 ganger i uken, så det er planen i 2014 også. Uæ, gleder meg!

8. har du tips til en sunn og mettende lunsj som er lett å ta med seg og lett å lage? JA! Hva med denne salaten? Ellers er lavkarbobrødet mitt utrolig godt og mettende, bruk godt smør og mye pålegg, så har du mye å glede deg til i lunsjen! Oppskriften finner du her.

Et annet tips er å ta med seg yoghurt og korn i hver sin beholder, så kan du blande på jobben eller på skolen slik at du unngår myke korn. Oppskriften min på hjemmelaget granola er utrolig god, og den finner du i to forskjellige versjoner – en søt versjon her og en litt mer salt versjon her.

9. hvordan får du treningsrutinene til å vare? Jeg holder ut tre uker, men etter det har jeg null motivasjon. Så fort treningen har blitt en livsstil, er det ikke noe problem med motivasjon. Jeg vet at trening gir meg så mye, både glede og godt humør – viktige ingredienser for at dagen min skal gå som smurt. Dette, sammen med alle helsegevinstene trening tross alt gir, er mer enn nok motivasjon for meg. Trening skal ikke være et ork, så de dagene du kjenner at kroppen er sliten gjør du rett i å stå over. Men du må lære deg å skille mellom sliten kropp og et giddalaust sinn, for det er to forskjellige ting. Jeg har flere ganger skrevet innlegg om treningsmotivasjon, det siste finner du her – 15 steg treningsglede.

10. trente du noe spesielt under graviditeten? I så fall, hva slags type trening? Jeg trente som normalt helt frem til jeg kjente at det var på tide å trappe ned. Normalt vil si både styrke og kondisjon 5-6 ganger i uken, og faktisk løp jeg helt frem til uke 37 – etter dette var det kun styrke og gåturer eller sykling jeg gjorde. Siste treningsøkt hadde jeg bare 15 timer før Nelia ble født, ganske morsomt å tenke på 🙂 Jeg løp min siste ordentlige økt rundt uke 30 tror jeg, etter dette ble det for det meste intervaller ettersom jeg fikk kynnere av å løpe langkjøring. Styrketrening gjorde jeg som tidligere på egenhånd, og i tillegg trente jeg med Alexander 1-2 ganger i uken. Vi gjorde alltid kun styrke, og dette har jeg også laget et innlegg om her – 10 enkle treningsøvelser for gravide.

Så og si alle klærne og skoene i dette innlegget er fra getinspired, og akkurat nå er det januarsalg hos dem! Sjekk utvalget deres her, perfekt å handle litt motivasjon for 2014 allerede nå.

___________________________________________________________________________________________________________

– håper dette ga svar til noen av dere –

117 kommentarer

 1. Å kjære all verden, dette er såååå kjedelig. Boring, boring å lese alle kommentarene, både de som går på kosthold , kritikken, motkritikken, i det hele tatt. HVER ENESTE GANG drar kommentarfeltet seg ut i et surr uten sidestykke, det blir snakk om dunvester, baby, layout, stoler, øredobber og Aftenposten. Kan ikke folk holde seg til tema?

  1. Hahaha elsker dette!

 2. Bra innlegg.
  Kanskje du kunne laget et innlegg om dine
  nyttårsforsetter? Håper du snart blir helt frisk!

 3. It’s amazing how important it is that parents instill healthy habits in their children! I am always so grateful that healthy habits people struggle with come easily to me because my parents raised me that way. I actually wrote a blog post about it not too long ago, you can find it here: http://bettylivin.com/2013/12/10/building-healthy-habits/

 4. Love your blog, but where could I find the english translation?

 5. Love your blog, but where could I find the english translation?

 6. Er du flink til å tøye ut etter treningsøktene?

  1. Bruker vel 20-30 min på det 🙂

   1. Det høres bra ut. Det er kjempeviktig å tøye ut etter trening.

 7. Jeg er en jente på 17 år og jeg klarer ikke å slutte å lure på hvordan det er å jogge, spesielt på 3D-mølle, når man er gravid. Kjente du at det var noe ubehagelig? Å herregud, dette høres nok kjempe teit og dumt ut, men jeg ser for meg at det er så ubehagelig fordi man kjenner at barnet i magen beveger på seg for hvert steg man tar. Når magen er blitt betydelig større naturligvis.

 8. Fine og utfylte svar! Du gjør meg så motivert med treningen, og ser virkelig frem til å starte for fult med trening ut på nyåret på grunn av deg. Jeg lurer på en ting, hører du på musikk under øktene? Og hvis du gjør det, har du en spotifyliste eller annen form for samling av musikken du trener med? Orker aldri å sitte meg ned å samle treningsmusikk selv, så kanskje du hadde hatt noe å dele med oss? 🙂

 9. Hvorfor blir ikke innlegget mitt publisert??

 10. Hvordan sjekket fysioterapeuten om du hadde kontroll over bekkenbunnsmuskulaturen?

 11. Hei, jeg er en jente på 16 – snart 17 år. Jeg lurte på om du kunne komme med noen treningstips og mattips til oss som er ungdommer og ikke har foreldre som er like sunne som deg? 🙂

 12. hello
  tell me please. where from this tray?
  tnx

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *