Oppskrift-onsdag: 3 forslag til julebakst

Da er det dags for oppskrift-onsdag igjen, og i dag tenkte jeg å by på oppskrifter jeg har delt før, men som likevel blir etterspurt både titt og ofte. I boken min, som kom ut mars 2012, har jeg med mine 7 favoritter som jeg gjerne baker i julen, helt uten sukker og hvetemel. Der finner du pepperkaker, kakemenn, bountybiter, sjokoladetrøfler, julebiscotti, franske makroner og marsipan. De fleste bildene jeg bruker i dette innlegget tok jeg i forbindelse med boken min, og jeg må si at jeg virkelig har kommet meg på fotograf-fronten. Ingen hemmelighet at øvelse gjør mester! Jeg deler likevel, så her får dere oppskrift på marsipan, kakemenn og bountybiter. Det er bare å bake og kose seg, for dette er virkelig snadder! Oppskriften på pepperkaker la jeg ut for en ukes tid siden, den finner du her.

__________________________________________________________________________________________________________

kakemenn – du trenger 

♥ 100 g smør ♥ 1 dl helmelk ♥ 1.5 dl. kremfløte ♥ 4 dl sukrin ♥ 1 ts. hornsalt ♥ 5 dl mandelmel ♥ 1 ts. bakepulver 

slik gjør du 

smelt smøret og bland inn melken. Bland sammen de tørre ingrediensene, og tilsett litt og litt til væsken mens du rører. Jobb deigen kjapt sammen, og la den hvile i ca. 30 minutter. Jobb skikkelig med deigen før du presser den ut på arbeidsbenken din. Den må presses godt ned i platen med håndbaken først, før du forsiktig kan bruke en kjevle. Bruk pepperkakeformer. Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca. 10-15 minutter, avhengig av hvor sprø du ønsker dem. De er myke når du tar dem ut, så la de avkjøles tilstrekkelig før du spiser dem, gjerne i en times tid. NAM!

___________________________________________________________________________________________________________

marsipan – du trenger 

2 eggehviter  noen dråper mandelessens  90 gram mandelmel  60 gram sukrinmelis mørk sjokolade, tørket kokos og lignende til pynt

 slik gjør du 

bland alt sammen i en stor bakebolle, smak til med mandelessens underveis. Rør godt og form deigen til en klump. La den hvile i noen minutter før du former den til kuler, marsipanpølser eller marsipangriser om du vil. Dypp i smeltet sjokolade og rull i for eksempel kokos og hakkede nøtter. La avkjøle på bakepapir i kjøleskapet før du setter tennene i dem. Disse er helt sinnsykt gode og er et must i julestrømpa!

__________________________________________________________________________________________________________

bounty – du trenger 

 1 dl. sukrin  50 gram kokosfett cocosa  1 dl. kremfløte ♥ 1 dl. kokosmelk  200 gram revet kokos  100 gram mørk sjokolade, 70 prosent eller mørkere

slik gjør du 

smelt sukrin og kokosfett i en kjele, tilsett deretter kokosmelk, fløte og tørket kokos. Rør godt. Ha massen over i silikonformer, jeg bruker noen kjempesøte som jeg har kjøpt på panduro. Dersom du vil forme til for eksempel bountybarer med fingrene, setter du massen inn i kjøleskapet mens den ennå er i kjelen, så kan du forme med fingrene etter en times tid når den har stivnet litt. Hvis du skal bruke former, slik som jeg gjør, lar den stå og avkjøle seg en time etter at du har hatt massen i formene. Når de har blitt avkjølt, presser du dem forsiktig ut av formen og dypper dem i sjokolade. Dette gjøres enklest ved å smelte sjokoladen over vannbad, da er den mye lettere å jobbe med. Kok opp vann i en stor kjele, og ha sjokoladen i en mindre kjele over. Bruk en klype eller lignende, og rull bountyen i sjokoladen. Vær veldig forsiktig, så ingenting smuldrer opp, det er nemlig  fort gjort. Etter at du har dyppet bitene i sjokolade, settes dem i kjøleskapet på bakepapir i en halvtime eller mer. Så er det bare å nyte. Disse oppbevares best i kjøleskapet i ettertid også.

__________________________________________________________________________________________________________

Så må jeg jo nevne at boken min kommer ut i ny utgave i disse tider, ingen endring i innhold, men omslaget er byttet ut, enkelte trykkfeil er rettet opp i og den er i pocket. Jeg vet at coverbrands har tatt inn boken, så kikk gjerne etter den der om det skulle være interessant, her er link 🙂

de litt spesielle ingredienese i disse oppskriftene, som mandelmel, sukrinmelis, cocosa og lignende får du kjøpt i helsekostbutikker. Utvalgte meny-butikker og andre butikker med godt utvalg bruker også å ha noe av dette.

Nå skal jeg jobbe litt med dagens siste innlegg og morgendagens andre, vi reiser nemlig til Oslo ganske tidlig, så det er en del jeg må få unna. Vi sees senere ♥ 

__________________________________________________________________________________________________________

– håper det smaker – 

122 kommentarer

 1. Tusen takk for oppskrift! 🙂 Akkurat ferdig å lage marsipanen og den smakte himmelsk!! Gleder meg til å la samboeren prøvesmake, da han som regel er veldig skeptisk til mine «sunnere» bakeprosjekt, men disse tror jeg han vil elske 😀 Håper du har en flott kveld 🙂

  Klem

 2. Hei, lurte bare på om at det gikk å bruke ferdig mandelmel til marsipanen, eller om du lager den selv? Jeg prøvde nemelig et år med ferdig mandelmel, men det ble atl for tørt. Laget mandelmel selv at uskoldede mandler, fordi jeg ikke orket skolde dem (prøvde en gang å skolde dem, ble veldig mislyket for å si det sånn), funket fint, marsipanen ble kun mørkere. Men kanskje du har mer eggehvite i enn det jeg hadde.

  1. mandelmel er ikke det samme som malte mandler. Mandelmel er avfettet, og beregnet til baking, er nok derfor det ble tørt.

 3. Camilla

  Sidder netop nu og oversætter til dansk så jeg kan bage julegodter med familien i weekenden. Glæder mig til at smage!
  Indtil videre har alle dine opskrifter været rigtig gode! Tak fordi du deler dem med os 🙂

 4. Har prøvd meg en gang på disse bounty og da hadde jeg litt dårlig tid så la hele massen i en form og la smeltet sjokolade over, satte i kjøleskapet og delte opp i biter etterpå. De ble kjempe gode. Skulle prøve meg i går igjen og hadde litt bedre tid, men jeg fikk ikke helt til å forme massen, den ville liksom ikke feste seg sammen hvis du forstår. Prøvde også å ha massen litt i frys først og testet også i sånne hjerte silikonformer som du hadde gjort. De falt bare fra hverandre, noen ide hvilke ingredienser jeg kan ta mere/ mindre av for å få en bedre konsistens. Jeg fulgte oppskriften din til punkt og prikke ser du:)

  1. Nei, så leit! Jeg bør kanskje lage en video en gang, har en venninne som heller ikke får det til :/ Massen skal direkte fra kjelen og ned i formene, så skal de stå og stivne etter dette 🙂 Ikke først fryser og så former, så blir de smuldrete :/

   1. Men når du former de for hånd da? For jeg får heller ikke til å forme dem, å så rulle de forsiktig i sjokoladen, så jeg smelter rett og slett bare sjokoladen i vannbad, så har jeg den ferdige kokosmassen i sjokoladen og blander dette skikkelig godt, former så slik jeg vil ha dem, legger de på bakepapirkledd fat, inn i kjøleskapet så det stivner. Det må da nesten smake det samme selvom 🙂 De forsvant i hvert fall fort sist jeg lagde dem! 🙂

 5. Nora Elizabeth

  Hei !
  Jeg og sønnen min på 2 år, holder på å bake kakemenn nå, men lurte på, skal fløten inn sammen med melken og smøret? 🙂
  Håper de blir bra, han syns det er supergøy å være med å bake 🙂

 6. Nå lager jeg bounty, atter en gang, etter du la ut oppskriften på bloggen. Lagde det to ganger til jul i fjor, siden det ble spist opp før jula faktisk kom 🙂 I dag fikk jeg bare så inderlig lyst på, og siden jeg likevel baker julebrød og rundstykker i dag, kunne jeg vel lage bounty i samme slengen 🙂 De er jo så gode!

 7. Er det noe feil i kakemann-oppskriften? Jeg fulgte oppskriften men de flyter helt utover… Synes deigen ble veldig tynn/flytende..?

 8. Anne Bråten

  Hei hei!

  Tenkte bare å tipse deg (og evt. andre som leser dette) at den absolutt letteste måten å smelte sjokolade på er å smelte smør i en kjele først, så putter du sjokoladen du skal smelte oppi der.
  Det skal ikke koke, men være varmt nok til at all sjokoladen smelter.

  Vet ikke om du visste om det «trikset», jeg for min del lærte meg det nylig og syns selv det er mye lettere enn vannbad 🙂

 9. Karianne

  Hei. Forsøkte kAkemenn. Men hadde kun sukrinmelis og det ble umulig å rulle ut. For vått. Måtte også bruke ekstra lett melk; spredde da litt mer fløte. Var det nok til at det ble dårlig?

 10. Hei. Har akkurat laget kakemennene nå. De ble fine og så kjempegode ut. Men jeg klarte dessverre ikke synes at de var gode på smaken. Lurer på om det kanskje er sukkeret mitt som gjør det. Brukte 5 ss steviasukker istedenfor 4 dl sukrin. Vet du om dette har noe si?

 11. Benedicte Andreassen

  Hei! De kakemennene, må man sette deigen dagen før og la den stå over natta, eller holder det å lage den samme dagen? 🙂

 12. Kjellaug

  Hei!
  er kanskje litt utenfor dette juletemaet, men skriver en halvårs-oppgave i naturfag om kosthold og lavkarbo/LCHF. Har litt problemer med å finne relaevant stoff til oppgaven, og i siste skrik kom jeg på at du kanskje kunne hjelpe (eller andre lesere, for den saks skyld)? de spørsmålene jeg har foreløpig er; hva lavkarbo/LCHF egentlig er, om det gir tilstrekkelig med vitamin og mineralforsyning og om hvordan denne typen kosthold virker inn på helsa. Hva er egentlig et varriert kosthold og hvordan ka vi sikre dette?

  Håper på svar fra hvertfall noen av dere, for jeg trenger virkelig hjelp! : )

  1. Lavkarbo handler om å kutte ned inntaket av karbohydrater til under 150 gram om dagen, og erstatte dette med fett. Et variert lavkarbokosthold dekker alt av kroppens behov for vitaminer og mineraler. At et kosthold er variert betyr at det inneholder et bredt spekter av ulike matvarer. F.eks inneholder grønnsaker med samme farge mye av de samme vitaminene og mineralene, å velge variert vil da være å velge ulike grønnsaker med ulike farger og egenskaper 🙂 Det samme gjelder kjøtt og kornvarer.

   1. Kjellaug

    Tusen takk! 🙂

 13. Jonas Andreassen

  De pepperkaken så skikkelig gode ut!!
  Ha en gledelig jul! 🙂 🙂 <3 <3

 14. Jonaspus

  Åh, dette så nydelig ut, mamma lager pepperkaker til meg og #Nydelig #Namsos98 #Kremen

 15. Hei.. Jeg fikk så lyst til å prøve å lage marsipanen og de ble så gode:)) Jeg vurderer lavkarbo, så jeg prøver meg frem litt. Jeg lagde marsipanen min med mandler som jeg fjernet skallet og malte. Blandet kun eggehvite og sukrin. Ble fine de♡ Jeg lurte på om det er noe ved høykarbo kosten du savner, Jeg er så redd for å savne brød jeg. Min samboer har fått diabetes 1 så noe må vi gjøre…

 16. Hei! Tenkte jeg skulle prøve å lage en del av de oppskriftene dine, men så lurte jeg på; bruker du vanlig mandelmel eller den fettreduserte? En annen ting jeg har lurt litt på er når du begynte å gå på lavkarbo? 🙂 Ha en fin dag <3

 17. Charlotte

  Jeg prøvde meg på den hjemmelagde marsipanen etter denne oppskrift. Men uheldigvis ble massen alt for rennende. Jeg har brukt både mandelmel og riktig mengde melis! Men det kunne virke som 2 eggehviter ble for mye?!
  Har du noen tips til hvordan jeg kan få den fastere? Ønsker jo ikke å tilsette så utrolig mye mer melis, da blir det jo bare så altfor søtt for min tunge!

 18. OG KOR I SVARTE DU GJØR AV KREMFLØTA DA????!!!

  1. Hehe, brukte den ikke :/

 19. barliengrete

  Hei fotballfrue!:) jeg lurer på ca. Kcal-innhold per bit med Bounty! ;D håper på svar:))

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *