Gravid: 10 enkle treningsøvelser

Endelig, her kommer treningsinnlegget for deg som er gravid! Dette er et ganske langt og omfattende innlegg som jeg har laget i samarbeid med min personlige trener ved ELIXIA i Skien, Alexander Lorvik. Først kommer litt generell informasjon om trening under svangerskap, deretter viser jeg 4 øvelser du bør utføre i et treningsstudio og 6 øvelser som er kjempegreie for deg som vil trene hjemme. Alle kan selvsagt utføres i studio 🙂 Det er viktig for meg å poengtere at jeg er utrolig svai i ryggen, så på de bildene hvor dette ser unaturlig ut, er det altså ikke det. Det er ikke heldig med unaturlig svai under trening, prøv derfor så godt du kan å ha en så rett hodning som mulig.
___________________________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________________

generell informasjon om trening under svangerskapet 

I de aller fleste tilfeller er fysisk aktiviet under svangerskapet verken skadelig for den gravide eller for fosteret, og innebærer ikke økt risiko for avvikende svangerskaps- eller fødselsforløp (Bahr, 2009). Alle gravide anbefales derfor å drive regelmessig kondisjonstrening og regelmessig styrketrening for å vedlikeholde en god allmenntilstand under svangerskapet, da dette bidrar til å forberede kroppen til fødsel (Bahr ,2009)

Det er sikkert mange som lurer på hvor lenge og hvor hardt du kan trene, og her er det viktig å påpeke at dette er svært individuelt. Vi er alle forskjellige og må derfor legge opp treningen etter vårt eget utgangspunkt. Et fint mål å ha, er å opprettholde den fysiske formen du hadde da svangerskapet startet, dette er ikke en periode hvor du skal teste nye grenser eller presse deg selv inn i nye øvelser. Det anbefales at gravide trener i lette og luftige plagg for å begrense en temperaturøkning i kroppen da ”en kroppstemperatur over 39,2 grader kan medføre fare for fosterskade de 3 første månedene” (Bahr, aktivietshåndboken, 2009, s.155)

Kondisjonstrening: ettersom hjertefrekvensen øker under et svangerskap, medfører dette at pulsen ikke gir en like god indikasjon på intensiteten av økten som tidligere, derfor anbefales det å bruke snakketesten under treningsøkten – en snakketest bygger på at du ikke skal trene med høyere intensitet en at du kan føre en samtale. Anbefalt intensitet er 12-14 på Borgs RPE-skala, det vil si litt anstrengende (Bahr, Aktivietshåndboken, 2009, s. 158)

Styrketrening: er du gravid og skal drive styrketrening, kan det være en fordel å ha fokus på bekkenbunnsmuskulatur, rygg og mage – likevel skal du ikke glemme armer og ben (Bahr, 2009)

Mageøvelser: bør foregå sittende eller stående, grunnen til dette er følgende: det er viss risiko for vena cava-obstruksjon under et svangerskap, det vil si at den venøse tilbakestrømmingen til hjertet hindres av den voksende livmoren. Hvile kan gi økt risiko for redusert slagvolum og blodtrykksfall (Bø et al, Sprek, slank & ung mamma, 2004), derfor kan det være en fordel å ha stående eller sittende mageøvelser etter uke 16. Gravide bør unngå høy belastning, ettersom dette kan føre til at det oppstår en pressrefleks (Bahr, 2004 s. 158), men også for å sikre en teknisk riktig gjennomføring av øvelsen.

Bevegelighetstrening: den generelle bevegeligheten øker under et svangerskap, og for å unngå skjev belatning er det derfor viktig at du er  forsiktig med for mye strekking og tøying. Den muskelgruppen du har trent, bør tøyes (Bahr, 2009). Øvelsene bør gjøres i rolig tempo, dette også med tanke på riktig teknisk utførelse.

Trening bør gjennomføres 2-3 ganger per uke (Bø et al, Sprek, slank & ung mamma, 2004). Generelle anbefalinger er 7-8 øvelser for kroppens viktigste muskelgrupper, med 8 til 12 repetisjoner 3 sett.

___________________________________________________________________________________________________________

øvelser på treningssenteret 

♥ nedtrekk: spenn opp brystkassen, ha blikket frem. Len deg bakover. Dra stangen ned til brystet. Hold i ett sekund, før du rolig slipper stangen helt til armene er strake. Pass på å stramme kjernen under hele øvelsen, slik at kroppen ikke flytter seg etter vekten. Grunnen til at jeg her lener meg bakover, er fordi jeg ønsker å trene de horisontale fibrene i latisimus dorsi og trapezius.

♥ utfall med vekter: her er det viktig at du unngår for lange steg (dette kan føre til et unødvendig drag i bekkenet). Tenk på holdningen din, den er viktig. Stram kjernen og unngå at kne går forbi tærne, de skal være rett over hverandre.

♥ smal trx ro: stram kjernen, ha blikket fremover, senk skuldrene og dra deg opp med albuene inntil kroppen.

♥ benkpress med hantler: her er det viktig med en stabil beinstilling slik at du har en god stabilitet. Rumpe og skuldre skal være i kontakt med sete og rygg for å unngå vridninger. Det skal være likt press med høyre og venstre arm.

♥ red core: ligg på ryggen med beina i slyngen. Hev bekkenet opp fra gulvet og stram  lukkemuskulaturen. Gjør dette i rolige bevegelser.

___________________________________________________________________________________________________________

øvelser du kan gjøre hjemme 

♥ utfall: samme som over,  bare uten vekter. her er det viktig at du unngår for lange steg (dette kan føre til et unødvendig drag i bekkenet). Tenk på holdningen din, den er viktig. Stram kjernen og unngå at kne går forbi tærne, de skal være rett over hverandre.

♥ moderert pushups: stram kjerne, unngå unaturlig svai i ryggen. Pust inn på vei ned og ut i pressfasen.

♥ knebøy / sitte på en stol: stram kjernen, ha blikket frem og sett deg ned i en rolig bevegelse. Unngå tyngde på tærne.

♥ moderert planke: utgangsstillingen skal være i knestående. Press navelen inn alt du kan og spenn kjernemuskulatur. Unngå å henge på skulderbladene, de skal heller skytes opp i været. Her kan du med fordel komme litt dypere inn i stillingen, altså med albuene litt lenger frem og hoftene litt lenger ned.

♥ krum: skyt opp rygg og skuldre, skyv deg rolig bakover og strekk ut armene. Før rumpe ned mot hel.

♥ sittende situps: krum deg sammen og legg deg rolig ned. Brems med magen.

♥ diagonale hev: strekk ut høyre arm og venstre bein i en rett linje. Stram kjernen og unngå for mye vridning i hoftene. Her skal du selvsagt være så rett som mulig, tro meg, jeg prøver så godt jeg kan 😉

___________________________________________________________________________________________________________

Håper dette var nyttig informasjon og øvelser for flere av dere 🙂 Speaking of: Jeg skal avgårde på ukens første treningsøkt nå, just keep it going – under 5 uker til termin – hurra! Håper dere har hatt en sprek mandag hittil ♥

– takk til alexander for all hjelp – 

155 kommentarer

 1. Oh, you are such a hard working woman! But your perfect body is your reward <3

  xx from Bavaria/Germany, Rena

  http://www.dressedwithsoul.blogspot.de

  1. Fotballfrue

   Thank you, sweetie <3

 2. Du er en stor inspirasjon! Har hatt stor glede av dine tidligere innlegg med styrkeøvelser, og det er tydelig at du bruker mye tid og gjør deg flid med alle innlegg! De er virkelig av god kvalitet.

  Blir kveldstrening for meg i dag. Ønsker deg en flott mandag, og uke. 🙂

  1. Fotballfrue

   Så godt å høre, brukte en hel evigheet på dette innlegget :O

   Klemmer!

 3. Er ikke bare gravide som kan dra nytte av dette innlegget. Kjempefine bilder, ikke rart du ser så sprek ut!

  1. Fotballfrue

   Tusen takk 🙂

 4. Takk for alle graviditetstips du gir gjennom bloggen… Jeg ligger 6 mnd etter deg (og håper det kommer til å gå bra) og prøver nå å sette meg inn i alt dette med kosthold og trygge matvarer, kosttilskudd, hvilke øvelser og hva man skal gjøre og alt mulig. For en jungel av råd og tips! Tar du kosttilskudd? (Folat, vitamin D, osv) Eller tenker du at et sunt kosthold er nok? Har du opplevd noe kvalme? Noen tips? (Har veldig problemer med å få trent om dagen for jeg føler meg så dårlig… Selvom jeg bare er 2 mnd på vei og ikke «føler meg» gravid) Du er like glad i ost som meg, tror jeg – når det står «upasteurisert melk» på innholdslisten – holder det, eller er det mer man skal se etter?

  1. Fotballfrue

   Jeg var morgenkvalm fra rundt uke 6 til 10, men etter dette ga det selv heldigvis 🙂 Jeg kastet aldri opp, er veldig glad for det. Hater å kaste opp :O Jeg spiste mye mariekjeks til frokost, det hjalp 😉 Jeg gikk turer og syklet i denne perioden, det ble ikke veldig mange løpeøkter, måtte bare akseptere at jeg ikke orket. Jeg var veldig sliten, uten noen annen forklaring enn den at jeg var gravid. Så mitt tips er å være tålmodig og å lytte til kroppen, du kommer snart tilbake til deg selv igjen 🙂 I hvert fall om du har det sånn som meg 🙂

   Unngå myke oster, selv om de er pasteurisert. Hold deg til rådene fra helsedirektoratet 🙂

   Klemmer!

 5. Hei 🙂

  Har nettopp kjøpt Smilelab og har et spørsmål….Er det meningen at man skal bruke stripsene 30 min hver dag i 7 dager? Lykke til videre med graviditeten!

  1. Fotballfrue

   Dersom du skal ta en hel behandling er det dette som anbefales 🙂 Selv bruker jeg dem bare nå og da for en touch up, men ikke nå som jeg er gravid 🙂

 6. Marianne

  TUUUUSEN takk Caroline!!!

 7. Så sprek du er!
  Flott at du tok deg tid til å skrive dette – masse nyttige tips jeg ønsker å benytte meg av neste gang jeg havner «i uløkka» 😉
  I dag har jeg skrevet litt om mine tanker rundt permisjon, barnehagestart og prioriteringer økonomi vs tid med våre søte små!
  Kanskje interessant for deg som snart går inn i permisjonslivet og skal gjøre deg noen tanker om tiden som kommer og når barnet skal starte i barnehage!

 8. Tanker fra fysio

  Hei! Ser du gjør en øvelse i terapimasteren (Red Core). Vil bare si at du bør være veldig forsiktig med den knekken du får i korsryggen på dette bilde da dette kan føre til økte korsryggsmerter (særlig hos dere gravide). Om du hadde hevet slyngen som du har føttene i hadde du sluppet denne knekken i ryggen, som ikke er optimal. Bare et tips! Hilsen snart ferdigutdannet fysiostudent som har jobbet en del med gravide

  1. Fotballfrue

   Dersom du leser teksten, vil du se at jeg beklager dette ved inngangen av denne artikkelen, da jeg er naturlig VELDIG svai i ryggen. Jeg kan derfor ikke gjøre noe med denne knekken, annet enn det jeg gjør – så godt jeg kan 🙂

   1. Redcord

    Det heter RedCord, ikke Red core…

   2. Fotballfrue

    Ok, skrev bare det som stod i notatene til Alexander, jeg 🙂

   3. Tanker fra fysio

    Ved å heve bena litt mer kan du hvertfall minske noe av knekken i korsryggen 😉

   4. Sigurd (manuellterapeut)

    Uenig i at du ikke kan gjøre noe med denne «knekken». En forøket lumbal lordose vil kunne reduseres med fysioterapeutisk oppfølging ift stabiliserende og utholdende styrketrening av leddnær muskulatur. Ellers kjempefine øvelser for gravide.

   5. Siktet til at jeg ikke kan gjøre noe med den når jeg utfører disse øvelsene.

   6. Fysioterapeut

    Det er hvertfall helt feil at du ikke kan gjøre noe med det under øvelsene. Du bør være litt ydmyk for slike innspill, som egentlig er tips for ditt beste.

   7. Hvem er det egentlig som trenger å være litt mer ydmyk? Den fremmede som kommer inn på en blogg og forteller en fremmed person hva vedkommende kan eller ikke kan? Eller vedkommende som kjenner sin egen kropp, og vet hva som er mulig og ikke mulig? Den svaien jeg har er medfødt, og uansett hvor hardt jeg prøver så klarer jeg ikke å rette meg mer ut, eller krumme ryggen. At det kan bedres over tid med riktig trening kan godt hende, men det tidspunktet hvor disse øvelsene ble utført, var dessverre ikke det mulig.

 9. Hei Spreka! 🙂 Har du skrevet noen innlegg om hva som er bra mellommat før trening? Har du evt. noe gode tips her? Tror jeg spiser feil mat før trening og det går ofte ut over treningsøkta. Tar gjerne i mot tips 🙂

  1. Fotballfrue

   Aldri skrevet noen innlegg om det 🙂 Hva du bør spise før trening kommer jo veldig an på hva du har spist tidligere, og hvor lenge det er til treningen din. Jeg holder meg til de faste måltidene, frokost, lunsj og middag (pluss at jeg småspiser fra kjøleskapet), det holder for meg.

 10. Stakkars ungen i magen :s

  1. Fotballfrue

   Her har vi brukt tid på å skrive gode begrunnelser til hvorfor du nettopp SKAL trene i svangerskapet, vi har til og med dokumentert virkningene av dette ved bruk av forskning, og så kommer du med dette? Hva er det du mener?

   1. Jeg mener at du overdriver med treningen, en skal jo ta det litt med ro under svangerskapet.
    Babyen kan bli skadet av det.
    Det var det jeg mente:)

   2. Fotballfrue

    Kan du kanskje fortelle meg hva jeg overdriver med? Hva trener jeg i løpet av en uke, vet du det? Og på hvilken måte kan barnet vårt ta skade av dette?

   3. ingen kommentar

   4. Bra argument.

   5. Ærlig talt, Maria! Det er tydelig at du selv har dårlig samvittighet for at du selv ikke klarer å gi dine barn det optimale under svangerskap. Jordmor Siri Von Krogh og overlege Nina K Harsem sier begge to at:

    – Trening er utelukkende positivt, så lenge du ikke får vondt, rier eller blødninger.

    – Trening ser ikke ut til å øke risikoen hverken for tidlig fødsel eller lav fødselsvekt, legger Harsem til.

    – Det hjelper mot treg mage og forebygger både høyt blodtrykk, svangerskapsdiabetes, åreknuter og blodpropp, supplerer jordmor von Krogh.

    Les her for mer informasjon:

    https://www.nrk.no/livsstil/styrketrening-for-gravide-1.10936749

   6. Ja, ta det med ro ja… det er en unnskyldning de slappe bruker for å ha «lov» til å sitte i sofan under graviditeten. Hadde du vært glad i å trene før du ble gravid, så hadde du fortsatt med dette, fordi du da garantert hadde visst mer om trening under svangerskap…. At det er mulig å være så lite opplyst om graviditet og trening i 2013…. når det er så mye fokus på det… omg… Babyen tar mer skade av den feite sjokoladen som blir byttet ut med trening iallefall…

  2. Dette må være tull, ellers så er du den minst opplyste personen i verden! Det er bra å trene under svangerskapet! tror du det er sunt å sitte i sofaen og spise i 9 mnd??? Stakkars deg!

   1. Det er heller ikke sunt å trene såå mye! Bare for at «kroppen min skal ikke bli ødelagt» Stakkars tankene dine

   2. Hvordan vet du dette, Maria? Det anbefales å være i aktivitet under svangerskapet, og man kan fint trene så lenge man ikke opplever smerter, rier eller blødninger. Det handler ikke om at «kroppen ikke skal bli ødelagt», det handler om å være fysisk rustet til en fødsel og unngå komplikasjoner under svangerskapet som svangerskapsdiabetes, høyt blodtrykk, blodpropp, varicer etc.

   3. Forresten, hvorfor skal du alltid «angripe» når en mener noe? Kanskje det er min mening?
    Jeg er innom bloggen din flere ganger om dagen, det er mange ting jeg liker du gjør og mange ikke. Så jeg må få lov til å
    ha min mening også?
    Det er ikke alltid stygt ment når noen mener noe. Jeg har selv to barn, men under svangerskapene mine gjorde jeg mye for å holde formen, men jeg koste meg også.
    Det er jo ikke hele livet at du skal være gravid det er kun 9 mnd.

   4. Angriper jeg? Jeg spør jo deg bare hva du mener, det er jo du som angriper.

    Maria: Det er heller ikke sunt å trene såå mye! Bare for at “kroppen min skal ikke bli ødelagt” Stakkars tankene dine

    Maria: Jeg mener at du overdriver med treningen, en skal jo ta det litt med ro under svangerskapet.
    Babyen kan bli skadet av det.

    Maria: Stakkars ungen i magen :s

    Når du kommer med slike kommentarer må jeg få lov til å spørre deg tilbake hva du mener, uten at «jeg angriper deg«. Det minste du burde gjøre er å begrunne hvorfor du mener det du gjør.

   5. Iselin

    Maria! Hvor lite opplyst kan man bli? Caroline er et fantastisk forbilde, ikke bare for andre gravide, men også oss andre! Fysisk aktivitet er kjempeviktig, og Caroline vil ha så mye igjen for det, både ved fødselen og i månedene etterpå. Som du ser backer hun opp alt hun skriver med forskning, men det er du tydeligvis alt for ignorant og fordomsfull til å se. Det Caroline gjør er med på å bedre fosterets liv i mors mage, og hun hadde jo aldri trent dersom det var kontraindikasjoner for dette. Ta deg sammen.

   6. Det er helt OK å ha egne meninger Maria, men da må de baseres på noe som er et faktum. Du kan ikke «mene» noe, når kunnskap allerede har stadfestet noe annet.

    Du kan ikke «mene» at det er usunt å trene under svangerskapet, for sannheten OG faktumet, er at det ER sunt å trene i løpet av svangerskapet.

   7. Elisabeth

    Tydelig at Maria kun er ute etter å rette på deg, Caroline og ikke ønsker å forstå hva du mener. Disse øvelsene ser ut til å være godt gjennomtenkt av deg og en personlig trener, og de ruster kroppen bedre enn det å ligge på sofaen ville gjort. Du er kjempe flink! Ønsker deg masse lykke til videre 😀

   8. Tenk så farlig det var før i tida.. Da vi gikk i fjøset før vi la oss ned og fikk barnet… Er vel heller verdt å tenke på at man burde orke å bevege seg med magen, og leve tilnærmet normalt. Blir skremt av Siv kommentarer i denne bloggen, er virkelig Norge anno 2013 så lite opplyst og belest?

   9. Hvor mye er «for mye» da maria? Har du noe bedre anbefaling om tid, belastning, osv enn det Caroline kommer med i dette innlegget? «Såå mye» er en lite vitenskapelig formulering. Og hva er feil med å trene for at kroppen ikke skal bli «ødelagt»? Er det ikke derfor man burde trene? En gravid kropp som er dårlig trent er en belastning for bein, sener, osv, og gir på ingen måte fordeler i eller etter svangerskapet. Etter fødselen trenger man det overskudd man kan få, å bære på alt for mange kg ekstra, eller å ha smerter i f.eks. rygg er på ingen måte noe bedre. Trening i svangerskapet er med på å forebygge dette. Vet at ikke alle kan trene under svangerskapet av helsemessige årsaker, prøver bare å få frem at en av de viktigste årsaker til å trene er vel at kroppen skal holde så godt som mulig i så mange år som mulig. Og at det er viktig å vedlikeholde også under svangerskap.

  3. Det er mer synd på barn i magen hvor moren spiser usunn mat og ikke holder seg i form! Det er overhodet ikke noe problem i å trene moderat når du er gravid.

   1. Ha-Ha-Ha

    Veldig morsomt

   2. Okei, da har du bekreftet at du kun er et troll, Maria 🙂 Det var da endelig godt.

   3. Caroline Berg Eriksen, var det alt du kom på? Troll? Hva er du da? Heks? Du bare viser din virkelige side.

   4. Tror du misforstod nå. Jeg mente ikke ikke at du var et troll i eventyrets forstand. Du er her åpenbart kun for å provosere, det var poenget.

    https://no.wikipedia.org/wiki/Troll_(Internett)

    Troll er et fenomen som forekommer på forskjellige debattfora på Internett, (….), hvor en person skriver innlegg egnet til å provosere folk og fremkalle en hissig diskusjon. Et troll mener ikke nødvendigvis hva han skriver; hans primære formål med innleggene er ikke å argumentere for en påstand, men å få folk til å hisse seg opp og «bite på kroken».

   5. Vet du hva, jeg syntes helt ærlig du skal være litt mer ydmyk Caroline. Mulig noen av kommentarene fra Maria ble formulert på en ikke helt optimal måte, men jeg syntes det er ganske påfallende hvor utrolig krass du er hver gang du får en kommentar som minner om kritikk. Du ville kommet mye bedre ut av det om du bare skrev «ok, det skal du få lov til å mene». Du får tusenvis av komplimenter og de tar du imot som den største selvfølgelighet, men når du fr en kommentar som er kritisk er du rett i motangrep. Er det slik at alle som sier skjønne ting om deg har rett mens de som stiller kritiske spørsmål tar feil? Virker dette sannsynlig syntes du? Det kan nok være det av og til er noe i kritikken du får, at du kan være hakket mer ydmyk og vedkjenne deg at du ikke alltid har rett i alt. Jeg er i dette tilfellet helt enig med deg i at trening i svangerskapet er supert, men det Maria skriver er jo ikke at det ikke er bra, bare at man skal moderere seg, og det er jo ikke feil at man må kjenne mer etter hvor tålegrensen går når man er gravid. Jeg syntes det er drøyt at du nedlater deg til å kalle henne et troll bare fordi hun stiller kritiske spørsmål ved dine valg. Du eksponerer deg på bloggen og mottar komplimenter med takk, så da bør du også tåle og takle en viss grad av uenighet uten å bli krass og ufin.

   6. For å være ærlig så synes jeg faktisk at jeg var alt for snill med Maria.

    Jeg er i dette tilfellet helt enig med deg i at trening i svangerskapet er supert, men det Maria skriver er jo ikke at det ikke er bra, bare at man skal moderere seg, og det er jo ikke feil at man må kjenne mer etter hvor tålegrensen går når man er gravid. Jeg syntes det er drøyt at du nedlater deg til å kalle henne et troll bare fordi hun stiller kritiske spørsmål ved dine valg.

    Maria: Stakkars ungen i magen :s

    Maria: Vi får se når babyen blir født:)

    Maria: Det er heller ikke sunt å trene såå mye! Bare for at “kroppen min skal ikke bli ødelagt” Stakkars tankene dine

    Maria: Jeg mener at du overdriver med treningen, en skal jo ta det litt med ro under svangerskapet.
    Babyen kan bli skadet av det.

    Du mente at Maria kun skrev: bare at man skal moderere seg? Hun beskylder meg for å skade barnet vårt, og at jeg trener kun for at «kroppen min ikke skal bli ødelagt». I tillegg antyder hun at hun nærmest venter i spenning for å se om det er noe galt med barnet vårt når det er født. Får nesten inntrykk av at det er viktigere for henne at det er noe galt, slik at hun har rett, enn at datteren vår er frisk. Troll er forresten en beskrivelse av en person som kun er ute etter å skape kvalme på debattforum, og det passer jo godt i dette tilfellet.

    Maria svarte også dette;

    Ha-Ha-Ha

    Veldig morsomt

    På denne kommentaren: Det er mer synd på barn i magen hvor moren spiser usunn mat og ikke holder seg i form! Det er overhodet ikke noe problem i å trene moderat når du er gravid.

    Og du mener fortsatt at Maria kun mente at det var viktig å moderere seg?

   7. Jeg ser du går ut av din vei for å vise at akt du gjør er rett igjen. Jeg beklager hvis du mener jeg tolket Marias kommentarer for snilt og hvis dette fornærmer deg. Men jeg mener det ikke forandrer nettopp det jeg påpeker: at du kanskje kan være litt mer ydmyk for innspill på generell basis og litt mindre krass og defensiv. Du velger jo også å tolke og trekke ut det du mener er essensen i det som blir sagt, og det et vel ikke helt usannsynlig at du også misforstår, overreagerer etc? Jeg ønsker deg alt det beste og beklager om du tar dette så ille opp. Jeg vet ikke hva Marias motiv var og vil heller ikke spekulere. Men jeg ser hvordan du reagerer på kritikk og på folk som sier deg imot og syntes du kunne gjort en bedre figur ved å tåle og takle litt motbør på bloggen.

   8. Om du setter deg ned og leser gjennom kommentarfeltet mitt, så vil du se at jeg er hyggelig med stort sett alle, selv om noen skulle komme med noe negativt. Personlig så synes jeg faktisk at jeg er i overkant tålmodig med enkelte kommentarer.

   9. Så Mao hvis jeg kritiserer din reaksjon eller er uenig med deg så er det bare fordi jeg ikke har lest kommentarfeltet nøye nok, og du har rett i din oppfatning mens min er feil? Det var i grunn akkurat dette jeg refererer til da 😉

   10. Det er min mening ja. Jeg får masse positive tilbakemeldinger på hvordan jeg svarer både negative og positive kommentarer, mange flere enn negative.

   11. Vi får se når babyen blir født:)

   12. Hva er det for en latterlig kommentar? Mener du virkelig at du skal følge med for å se om det er noe feil? Og hva om noe er galt, skal du da trekke en kausal sammenheng med at jeg trente, etter din mening, for hardt?

    Du leser jo virkelig ikke hva som står i innlegget. Det er forsket på, og trening medfører på ingen måte noen økt risiko, faktisk tvert om. Derfor anbefales det å trene under svangerskapet, gitt at man har forutsetninger til det. Om noe tilfeldigvis er galt med datteren vår, forandrer ikke den anekdoten det store bildet.

   13. Nemlig:)

   14. Moder Jord

    Maria, du har alvorlige problemer.

   15. Mamma til 1 åring :)

    Jeg trente nesten hver dag i svangerskapet mitt, og vet du hvorfor? Babyen får MASSE ekstra næring fra morkaken når pulsen øker hos mor 🙂 Jeg gikk 2 uker på ovetid og ble dermed satt i gang. Jenta mi fikk toppscore på apgar testen som de tar rett etter fødsel (10 av 10 poeng). Blodgjennomstrømningen i navlestrengen var usedvanlig bra til å være på overtid, da denne kan synke og morkaka begynne å «svikte» når man går over terminen.

    Blodpropp i morkake er desverre en veldig «vanlig» grunn til fosterdød eller spontanabort. Dette er ikke noe man oppdager på forhånd, trening forebygger VELDIG mot blodpropp. Man har mye ekstra blod i kroppen som gravid, så man bør absolutt trene og holde seg i form.

    Og en siste ting;
    Hva gjorde man i steinalderen når man var gravid? Da måtte man GÅ eller LØPE fra diverse farer, man måtte jakte på maten sin selv osv.
    Mennesker er ikke skapt for å sitte på ræva!!! Vi er skapt for bevegelse. Vi har armer og bein!!! Vi har et hjerte som slår, og har godt av å slå fortere. Vi TRENGER å svette!!! Og ikke noe av dette er farlig. Kroppen er skapt for å kunne være gravid, og da kan man SELVFØLGELIG trene også!!!

    Unge mennesker nå blir bare latere og latere.. Jeg blir så forbanna og oppgitt over synspunkter iforhold til trening og svankerskap at jeg nesten spyr.. Sorry for utblåsning på bloggen din, Caroline. Men jeg klarte bare ikke å la være nå..

   16. Seriøst… Troll! Du må selvfølgelig få ha din egen mening helt uavhengig av hva sunn fornuft måtte tilsi, men du kan jo i det minste tenke over hvordan slike kommentarer virker på gravide damer som selvfølgelig bare vil det beste for barnet sitt. Du fremstår som en ganske forferdelig person når du etterlater deg sånne kommentarer.

   17. Tenk å sitte å håpe at det skal skje noe med andres barn! SKAM DEG! jeg er helt sjokkert her! Slikt gjør man bare ikke! Nå får du ta deg sammen, dette er så lavmål som det går an å få blitt. Du er rett og slett OND!! Helt utrolig at du har egne barn, skam på deg! Og stakkars barna dine som må vokse opp med slike meninger og holdninger rundt seg!

   18. PT-Ida

    Trening undersvangerskap er veldig bra. Jeg oppfordrer alle kundene mine som er gravide til å fortsette treningen så lenge de føler seg bra. Ingen av mine kunder har født barn med noen skader pga trening. En dame trente jeg samme dagen hun fødte til og med. Spreke damer jeg har trent! Mange mye mer spreke en andre generelt. De kommer også tilbake i form veldig fort etter fødselen, har et lettere svangerskap, har en mye lettere fødsel og mye mer energi i hverdagen som er ekstremt kjekt når man har barn. Flere har vært tilbake på trening bare få uker etter fødselen. Ofte har barna litt mindre fødselsvekt, men dette er ikke farlig på noe som helst måte. Hilsen ei som er utdannet PT med videre studie av trening av gravide:)

   19. PT-Ida

    Men en ting til.. Vær litt forsiktig med planken. Magemusklene til gravide deler seg i to og legger seg på siden av magen, og dermed er planken en øvelse jeg ikke gjør på gravide siden det finnes hundrevis av andre mageøvelser å velge mellom. Det er ikke alltid de gror sammen igjen, men det ser man godt når personen blir slank igjen. Men føl seg fram, kjennes det greit ut- gjør det!

   20. Jeanette

    Det er veldig åpenlyst at Maria kun er ute etter så skape en diskusjon, og etter min mening fortjener hun ikke respons en gang. Det blir bare for dumt. Det er veldig lett å sitte hjemme trygt bak dataen sin å legge fra seg negative/useriøse spor på internett, men du burde virkelig tenke deg om neste gang. Min mening, for ja akkurat som deg Maria har også jeg min mening, er at du burde ikke skrive noe du ikke kunne sagt til vedkommende ansikt til ansikt. Og hvis det er sånn da at du virkelig mener dette du sier så burde du jo kunne komme med gode og saklige argumenter for det. Men i ditt tilfelle ville jeg valg å bare la være å skrive sånt fra nå av. Hadde du selv vært gravid tror jeg ikke du heller hadde satt pris på sånne kommentarer fra utenforstående.

    Skjerp deg!:-)

   21. AndrineK

    Lavmål, Maria.

   22. Usmakelig, Maria! Skam deg.

   23. Camilla

    Verste jeg har lest.. Og Caroline må virkelig få lov til å kalle henne et troll, syns det var mildt sagt i forhold til oppførselen hennes.

 11. SportyGravid

  Fint innlegg, men tipser om denne linken også fra NRK puls. Ser de bruker annen teknikk ift sit ups. https://www.nrk.no/livsstil/styrketrening-for-gravide-1.10936749 – da det kan være vanskelig å være rett for å unngå feil belastning kan det å holde igjen (altså ikke legge seg helt ned på ryggen slik du gjør på bilde) være en tryggere og litt mer skånsom måte å ta sit ups på:)

  Når det gjelder knebøy så er det viktig å huske på at knærne ikke skal over føttene. Rumpa skal langt bak og du skal kunne se føttene hvis du kikker over knærne. Mulig det er kameravinklingen på bilde, men her er knærne dine over skospissen.

  Ellers supert innlegg med god bilder og beskrivelser:) Hilsen gravid PT:)

 12. Kristine

  Om jeg en gang blir gravid skal jeg definitivt la meg inspirere av deg og andre aktive gravide som har valgt å søke profesjonelle råd om hvordan trening og graviditet kan kombineres i stedet for å legge seg på sofaen og behandle graviditet som en sykdom. Liv Grete Skjelbred, Ann-Kristin Flatland, Anne Margrethe Hausken, Gunn-Rita Dahle, Mira Verås Larsen, Ingvild Måkestad Bovim, Kjersti Karoline Danielsen, Laila Kveli og mangle flere er verdt å la seg inspirere av for de som vil lese litt mer om hvordan noen av våre toppidrettsjenter har kombinert trening og graviditet 🙂
  Motbakkeintervaller dagen før fødsel, bare tre dager uten trening og NM gull få måneder etter er noen av erfaringene de kan dele. Om ikke alle kan håpe på det samme gir det i hvertfall inspirasjon til hva som er mulig for den som kan og vil 🙂

 13. Mange gode tips og fine bilder!

 14. Du er såååå flink du!! Jeg har slitt med sykdom etter kyssesyken i ett år nå, og har så lyst til å begynne å trene aktivt igjen, og du er min store inspirasjon i hverdagen!! 🙂 Pluss at du ser jo bare helt sinnsykt smashing ut til bare ha 5 uker igjen til termin!! <3

  1. Fotballfrue

   Tusen takk, snille deg! Håper du blir frisk snart, ikke noe kjekt å være syk så lenge!

   Klem 🙂

 15. For en flott mage du har!:) jeg er på et stadie i livet hvor jeg engang ikke tenker på å få barn. Fortsatt noen år til jeg er ferdig å studere, likevel finner jeg alle babyinnleggene dine kjempekoselige og interessante! Ha en fin uke
  🙂

  1. Fotballfrue

   Så koselig å høre 🙂 Du har mye å glede deg til!

 16. Unngå kne over tå? Det er jo akkurat det man skal jobbe for, knær skal alltid være over tær. Ellers fine øvelser 🙂

  1. Fotballfrue

   Kanksje litt dårlig formulert, mener at ikke du skal over / forbi 🙂

   1. Åja, sånn ja! Da skjønte jeg det selvfølgelg 🙂 Du er flink!

 17. Hei Caroline 🙂
  Det har kanskje ikke noe med dette innlegget å gjøre (selv om jeg elsker det, og trenger tips til gravidtrening. 17+3 i dag ), men.. Jeg sliter med huden i ansiktet. Jeg blir kjempefort blank i ansiktet, og nesten uansett hva slags sminke jeg har på, føler jeg det «renner» av. Det tar ikke mer enn et par timer fra jeg har sminket meg til jeg må til med et nytt lag pudder for å ikke skinne sterkere enn sola.. Har du noen tips til hudpleie for dette? som ikke er farlig for kommende mødre 🙂

  Takk for at du er så fantastisk som du er, setter stor pris på at du deler så mye inspirasjon og motivasjon som du gjør <3

  Klemmer fra Emmi og lille magetroll 🙂

  1. Fotballfrue

   Akkurat de siste 5 ukene har jeg brukt zo skin og er utrolig fornøyd! Jeg merket egentlig ikke særlig endringer i huden da jeg ble gravid, men dro til en hudanalyse for å sjekke, og da fant de underliggende talg – som jeg gjerne ikke vil skal blomstre opp 😉 Startet med zo skin for å endre fra de vanlige rutinene mine, selv om jeg elsker Ole Henriksen 🙂 Du kan med fordel prøve OH også, han har SÅ gode produkter, men jeg har brukt hans i 3 år og tenkte at det var ok med en endring akkurat nå 🙂

   Klemmer og lykke til!

   1. Hvor dro du til hudanalyse? Da jeg sluttet å amme for noen måneder siden fikk jeg plutselig
    fet hud og småkviser i pannen og til dels resten av ansiktet. Får helt panikk, for jeg har aldri hatt problemer med fet hud før.
    Så tenker jeg vil ta en hudanalyse, men vet liksom ikke hvem som er flinke!

    🙂 håper du kan svare på det!

   2. Fotballfrue

    faceit på majorstuen, hege der er veldig flink 🙂

   3. Takk, du er en knupp! <3

 18. Takk for ett lærerikt og detaljert innlegg Caroline 🙂 Jeg er så utrolig imponert over deg at du er så sprek 5 uker før fødsel!!
  Stor Respekt for dette! Du kler så utrolig godt å være gravid vakre deg <3 Vakker prinsesse mage 🙂 Ha en flott uke 🙂

  1. Fotballfrue

   Å, tusen takk! Jeg blir så glad 🙂 Klem til deg!

 19. Ser ut som svaien din har blitt mindre enn det den var for noen år siden? Er dette resultat av treningsøvelser du gjør? 🙂 Kjempe flott at både du og Alexander tar dere tid til dette innlegget!

  Ps: Har du lagt merke til den «beundrende» mannen i 1. bildet hvor du viser sittende situps? Hehe, måte smile da jeg så han i bakgrunnen 😉

  1. Fotballfrue

   Haha, nei! Så vittig :p Ja, vi har jobbet mye med holdningen, så det har nok mye å si 🙂

 20. Er det en spesiell grunn til at du anbefaler gravide å gjøre øvelser hvor man ligger på ryggen? Jeg studerer journalistikk og trening/ernæring og det jeg har lært er at gravide (etter fjerde måned) IKKE skal gjøre treningsøvelser som involverer å ligge på ryggen. Dette gjør at tyngen fra babien kan redusere blodtilførselet til hjertet. Derfor burde man ligge på siden i stedet.

  1. Dette gjelder om natten 🙂 At du forbigående ligger på ryggen i noen sekunder / minutter er nok ikke farlig, og om tyngden fra babyen reduserer sirkulasjon så vil du nok merke det i tide. Hjertet står vel også for sin egen blodtilførsel via venstre og høyre koronararterie, og et foster som ligger i magen kan derfor ikke direkte klemme av denne blodtilførselen 🙂 Indirekte kan det i sjeldne tilfeller klemme av hovedpulsåren som passerer gjennom abdominalhulen, men i våken tilstand vil du nok merke dette raskt.

   1. Ja jeg er enig med den personlige treneren din, men slike øvelser er ikke anbefalt i hvert fall. Denne risikoen, uansett hvor lav, kan unngås med alternative øvelser som fks svømming og lignende.

   2. Disse øvelsene medfører på ingen måte noen risiko for det du beskriver 🙂 Har du noe dokumentasjon på de ikke er anbefalt?

   3. Oi jeg har aldri hørt at det er farlig å ligge på ryggen som gravid! Jeg sov på ryggen fra 5 måned og ut svangerskapet for klarte ikke noe annet og det gikk helt fint med oss.. Kanskje jeg missforsto kommentaren?

   4. Fotballfrue

    Vet du, jeg ligger på ryggen selv. Kan rett og slett ikke gjøre noe med det, sovner på siden bevisst, men våknet ALLTID på ryggen. Jeg tror ikke det er så farlig, en kan tross alt ikke styre hvordan man sover 🙂 I tillegg våkner jeg av at jeg strammer magen alt jeg kan sikkert fordi jeg får så vondt i ryggen av å ligge på den og prøver å kompensere, men igjen – ingenting jeg kan kontrollere. Babyen var og jeg har det også helt fint 🙂

   5. Lille My

    Hun har vel nettopp lært om Vena cava syndrom..

   6. Jeg sover også på ryggen, og jeg er i uke 35. Syns det er den mest behagelige sovestillingen:) men jeg tror at grunnen til at man ikke merker så mye i sengen er fordi sengen er myk og man synker litt ned. Når jeg er oss fysioterapeut (bekkenplager) så må jeg ligge på rygg på en hard benk og da blir jeg kjempedårlig:( vi må ta flere pauser underveis fordi jeg blir svimmel, kvalm og begynner å kaldsvette. Det er jo pga den hovedpulsåren som kommer i klem. Det er kanskje farlig å ligge på ryggen hvis man ikke reagerer når kroppen sier ifra, men det vil man jo alltid gjøre siden det er så ubehagelig.
    Veldig gode tips Caroline:) jeg får huske dette innlegget til neste gang jeg er gravid, for nå er jeg som sagt nesten ferdig med graviditeten og så store bekkenplager at jeg får krampe i lysken hver gang jeg går tur med hunden.

    Kanskje jeg kan komme med et lite tips til andre gravide med bekkenplager og ryggsmerter: Vaske gulvet på bade på alle fire for hånd! Det høres kanskje veldig tungt ut, men så lenge man har en hånduk eller noe mykt under knærne så er det faktisk deilig!:) hvis jeg får vont i ryggen en kveld så går jeg heller å vasker badgulvet fremfor å tvinge kjæresten min til å masere meg. Hehe:) fysioterapeuten min hadde heller ikke noe negativt å si om det, han syns bare at det var bra at jeg ikke vasket gulv på den vanlige måten for det skal man ikke gjøre med bekkenplager.

   7. Hei! Flott innlegg! Må bare få rette litt på kommentaren over. Vena cava fører blodet fra kroppen tilbake til hjertet. Dersom denne blir avklemt vil det komme lite blod tilbake til hjertet, og både hjertet, hjerne og resten av kroppen kan få for lite blod. Det at hjertet får forsyning fra venstre og høyre koronararterie har ingenting med dette å gjøre, da hjertet må få tilstrekkelig mengde blod tilbake fra kroppen for å ha nok å pumpe ut. Det er IKKE hovedpulsåra som er involvert her slik du skriver, men altså den største venen. Hovedpulsåra har så høyt trykk at det skal mye mer til å klemme denne av enn detsom kreves for å klemme av de store venene.

   8. Takk 🙂

    Jeg vet det, men var usikker på hva trådstarter siktet til 🙂

    Vena cava syndrom heter tilstanden du beskriver, det står om den i teksten under mageøvelser.

   9. Jeg led skikkelig av dette under første svangerskap… Så dette er forskjellig fra person til person. Jeg kunne ikke ligge på rygg i 1 minutt en gang før jeg ble skikkelig svimmel og kvalm. Jeg holdt på å svinge av etter kort tid med øvelser på ryggen og var uvel resten av dagen. Visste ikke hva det var da fysio ville jeg skulle ligge sånn, helt til jeg kom til en fysio med peiling som sa at jeg absolutt ikke måtte gjøre det. Babyen lå slik at det presset på hovedpulsårer, og det merker man! Men hvis man ikke merker noe ubehag så er det ikke farlig.

  2. Sykepleier

   Skjønner hva du mener med å ligge på rygg. Vena Cava syndrom heter det. Mange gravide blir svært uhellet og ved å ligge på ryggen kan man klemme av vena cava som er den store venen som tømmer blodet tilbake i hjertet. Derfor ligger alle gravide som for eks skal til keisersnitt med en skråpute slik at de ikke blir liggende direkte på rygg. For mange går dette veldig fint, men mange gravide vil bli uvelle av å ligge på ryggen.

   1. Fotballfrue

    Mageøvelser: bør foregå sittende eller stående, grunnen til dette er følgende: det er viss risiko for vena cava-obstruksjon under et svangerskap, det vil si at den venøse tilbakestrømmingen til hjertet hindres av den voksende livmoren. Hvile kan gi økt risiko for redusert slagvolum og blodtrykksfall (Bø et al, Sprek, slank & ung mamma, 2004), derfor kan det være en fordel å ha stående eller sittende mageøvelser etter uke 16. Gravide bør unngå høy belastning, ettersom dette kan føre til at det oppstår en pressrefleks (Bahr, 2004 s. 158), men også for å sikre en teknisk riktig gjennomføring av øvelsen.

    Det står også i teksten 🙂

 21. Det er et innlegg som kommer godt med for andre gravide 🙂
  Kjempe bra Caroline 🙂
  Denne likte jeg veldig godt 🙂

 22. Birgitte

  Veldig fint innlegg, Caroline, man ser at det ligger mye tid bak 🙂 Er nok noen år til jeg begynner og tenke på barn enda, men den dagen det skjer kommer jeg til og bla frem dette innlegget og hente masse inspirasjon 😀

 23. Veit du kva, du ER så flink! eg blir så inspirert av deg! For ei kvinne du er! Du er så menneskeleg, sjarmerende, vakker, og dyktig! Skulle gjerna lagt ut om kor mykje eg lika å lese bloggen din, og at for meg så har denne bloggen hjulpe ein del psykisk:)
  Eg er så glad på dine vegne, og ynskjer deg alt godt!

  God måndag!

 24. Nett ferdig med dagens trening, her! Men det ble utholdenhet på ellipse. Jeg er ikke gravid, da.
  Må bare si at innlegg som dette bærer VIRKELIG preg av kvalitet og flid. Kunne like godt ha lest det i et blad, det er så utrolig gjennomført, opplysende og oversiktlig. Du er kjempeflink, Caroline 😀 Mange gravide som leser bloggen din setter nok pris på at du deler kunnskapen og erfaringen din med dem 😀

 25. åååh den søte lille magen din 😀

 26. Supert!! Tusen takk for tips! Har lenge lurt på hvordan man trener mage under svangerskap. Nå kan jeg ta disse øvelsene med nestemann! 🙂

 27. Tusen takk for et veldig bra innlegg Caroline! Skal ut å kjøpe meg matte i morgen så skal jeg komme igang! Føler meg virkelig ikke fresh for tiden, spiser altfor mye og trener altfor lite.. Er i uke 16 nå, så jeg tipper at om jeg skal komme igang med litt styrketrening så bør jeg begynne! Før jeg ble gravid så trente jeg ikke noe særlig, annet enn med hunden, er flink til å gå tur, men styrke mangler jeg nok desverre.. Går det fint å begynne med noen av disse øvelsene nå, selv om jeg ikke har trent noe særlig før jeg ble gravid? Det gjelder vel bare å bruke sunn fornuft og lytte til kroppen?
  Du er virkelig en inspirasjon, motiverer meg veldig!
  Stor klem <3

  1. Fotballfrue

   Absolutt, sunn fornuft er nøkkelen 🙂 Jeg ville tro det skal gå bra, men du kan jo høre med en treningsveileder i tilfelle 🙂

   Klemmer 🙂

 28. Åh så flott du er! Håper alt går bra med deg og den lille i magen. Gleder meg til å se det lille snusket når den tid kommer! Masse lykke til med siste innspurt i svangerskapet og som mamma! <3

 29. Herremin. Bøyer meg i støvet nok engang. Du er så flink! Dette slår da treningsartikler som de største magasinene kan gi oss. Og de har en stab på deg x 50. Gode detaljgode bilder, god tekst, fin flyt, god informasjon og beskrivelser. Nei, du er rå! Og dette kommer fra en som ikke har vært, planlegger å bli eller er gravid. Men finner det fortsatt nyttig og en god lesing:) tusen takk for den fine jobben!:)

  1. Fotballfrue

   Tuuusen takk 😀

 30. Charlotte

  Så flott innlegg, Caroline! Må si som de andre at det er godt synlig at det ligger mye arbeid bak – det er det som er så fantastisk med bloggen din! Klikker inn flere ganger om dagen i håp om et nytt innlegg, og blir like glad hver gang. Du har så mye positiv energi som smitter over og inspirerer i hverdagen. Det er kanskje ikke like lett, men jeg håper du greier å se bort i fra negative kommentarer her inne. Man kan ikke please alle, og det er heller ikke meningen! 🙂 Et annet spørsmål (som jeg faktisk satt å tenkte på på bussen på vei hjem fra jobb i stad, hehe); Har dere snakket noe om hva dere/den lille kommer til å kalle de respektive besteforeldrene?

  Håper du har hatt en herlig mandag, og at resten av uken din også blir glitrende!

  1. Fotballfrue

   Tusen takk, snille deg! Jeg tror det blir det klassiske, mormor, morfar, farmor og farfar, med mindre hun sier noe / finner på noe selv 🙂

   Klemmer 🙂

 31. Jeg syntes du er flink som trener så mye 🙂

 32. Hei! Supert med disse øvelsene! Et spørsmål: Er disse ment til å være et komplett styrkeprogram for gravide? Eller er det muskelgrupper som ikke dekkes her?

  Og så: Sorry, dette gir jo sikkert mange fullstendig ****** i, men siden du prøver, så vil jeg bare påpeke disse tingene så det blir helt ordentlig. Er man akademiker så er man akademiker 🙂 Kjempefint at du bruker referanser, men det er mye lettere å lese (og mer i tråd med praksis man finner i akademiske artikler) hvis du bare skriver forfatternavn i teksten og så setter på de fulle referansene på slutten. For eksempel (Bahr, 2009) eller (Bahr, 2009, side 158) i teksten, og så til sist under «Referanser»: Bahr, R. (red.) (2009) Aktivitetshåndboken: fysisk aktivitet i forebygging og behandling, Oslo, Helsedirektoratet. Alternativt kan du skrive den fulle referansen første gang det nevnes i teksten, og så bare kortversjonen etterpå. Og så heter den andre referansen din noe med «sunn» og ikke noe med «ung» mamma, såvidt jeg vet.

  PS, jeg lærte også noe nytt. Trodde nemlig at grunnen til at man ikke kunne gjøre noen type mageøvelser var at magemusklene deler seg ved graviditet, og at man da a) ikke får så mye effekt av enkelte øvelser og at b) man kan risikere at de ikke vokser sammen igjen (?). Men kanskje sistnevnte kun gjelder etter graviditet? Kos deg på trening! Har for øvrig også svai i ryggen. Vanlig planke for andre = hengebro for meg.

  1. Dette med refereringen ble fryktelig rotete for meg og. Hvis man først skal gjøre det så bør det gjøres skikkelig, men ja… er vel ikke så mange som bryr seg om det. Bare veldig overrasket over perfeksjonisten i Karoline lot det bli så halvveis 😉

   1. I og med at referansene er for detaljerte er det vel det totalt motsatte enn halvveis 😉 Ellers enig i at det er litt rotete satt opp.

   2. Nja, gir deg delvis rett. Det er «for detaljert» i teksten, men samtidig ikke detaljert nok når du har utelatt referanseliste nederst. Og så heter det fremdeles Sprek, slank og SUNN mamma, altså, ikke UNG. Jeg er litt sånn selv som jeg mistenker du er (men jada, jeg vet jeg ikke kjenner deg altså): Perfeksjonist, sta som bare pokker og ikke glad i når andre kritiserer eller påpeker feil. Men ta den da. Værsågod 🙂 Jeg er en fagperson, er kun velment. Det ser mye mer profesjonelt ut å gjøre det helt riktig! Og for øvrig må du gjerne svare på spørsmålene mine, hvis du kan. De var alvorlig ment. Beste hilsen fra meg

   3. Kan høre med Alexander 🙂

  2. Rigtig fin blog Caroline med masser af god inspiration. 🙂
   Synes du skal høre for meget, hvis der er et minimalt kost- eller træningsråd du ikke følger. Der er sikkert ingen der, følger samtlige råd, og desuden er der altid uenighed om alt, så det er utrolig flot, så godt du selv har sat dig ind i det hele. 🙂

   Desuden Sofie..

   Blog: «is a discussion or informational site published on the World Wide Web…» (https://en.wikipedia.org/wiki/Blog)
   Når Caroline bruger referencer for at understøtte sin holdning (mod den læserstorm, der kommer og påstår noget andet), så skal du huske at det stadig er en blog og ikke en akademisk artikel, som derfor ikke nødvendigvis behøver at angive kildelister og referencer på flere sider, som med akademisk arbejde. Som akademiker burde du vel også kunne kende forskel på udtryksformen at disse forskellige medier 😉

   Hilsen en glad dansk bloglæser og fellow akademiker 🙂

 33. Tusen, tusen, tusen takk for et grundig og inspirerende innlegg! Fantastisk for oss andre gravide blogglesere! Du er bare den beste bloggeren, ingen tvil! 🙂 Stor klem

  1. Fotballfrue

   Tusen takk, Janne! 🙂

   Klemmer tilbake!

 34. Hei Caroline!
  Du er så utrolig flink med graviditeten! Elsker å lese bloggen din, du er så utrolig kreativ med din lille ugle 🙂
  Jeg bare lurer på en ting, hvem tar alle de flotte bildene dine?

  1. Fotballfrue

   Alle bildene hvor jeg er med, er det Lars-Kristian som tar 🙂 Alle andre bilder, er det jeg som tar 🙂

   Tusen, tusen takk forresten 🙂

 35. Lisa-Mari

  Hei 🙂 så flott innlegg! Dette skal jeg spare på til jeg blir gravid. Snart!

 36. Supert innlegg! Jeg trente masse under graviditeten. Hadde et ‘enkelt’ svangerskap og var i god form. Prinsessa mi kom 7 uker før termin, men i dag sitter jeg med ei frisk og fin jente på 4 uker . Kroppen kom tilbake rett etter fødselen. Du har utrolig mye igjen for å trene, både under svangerskapet, fødselen og i barseltiden etterpå.

 37. Jeg blir så glad av å lese dette, jeg trente selv lenge under min graviditet. Kjenner noen av kommentarene små provoserer, det er mange som ønsker å dele av egne erfaringer og ‘viten’. Er det ikke vi selv som kjenner på kroppen om øvelser og det å ligge på ryggen er ok? så lenge man følger anbefalinger? Det er ingen fasit og vi er forskjellig.
  Min fødsel gikk bra og jeg taklet den utmerket fordi jeg var forberedt, trening er en av grunnene til det!

  Stå på, gleder meg til å følge med videre 🙂

 38. Det skinner virkelig igjennom hvor mye tid du bruker på bloggen! Innleggene dine er en klasse for seg når det gjelder kvalitet både på bilder og tekst.Synes det er imponerende at du klarer tre innlegg om dagen, når de fleste andre bloggere kun har et om dagen.

  Da jeg lest dette innlegget tenkte jeg at dette kunne ha stått på trykk i et magasin. Samtidig som jeg syntes dette var mer gjennomført en de første trenings-reportasjer i ulike blader. Sjelden det henvises til forskning da gitt..

  Alt i alt! Kjempe bra innlegg, og kjempe bra blogg 😀

  1. Fotballfrue

   Å, jeg blir så glad 🙂 Tusen, tusen takk! 🙂

 39. Tonjemerethe

  Første gang jeg kommenterer på bloggen din nå og må bare si at du virker som en utrolig flott person Caroline! 🙂
  Når det gjelder treningen din under graviditeten; all creds til deg!
  Jeg gikk «bare» sisteåret på vgs når jeg var gravid men hadde 2t gym sammen med de andre allikevel. Samt at jeg gikk lange turer i skog og mark med hunden vær dag. Ikke like mye trening som deg men dog, legen og jordmor sa at jo mer aktivitet jo bedre var det for både meg og baby så lenge jeg ikke overdrev.
  (gymmen var spinning, push-up og slikt).
  Fødselen var kjapp og komplikasjonsfri og prinsessen min er ei aktiv og sunn frøken! 🙂
  Flink er du Caroline! 🙂
  Lykke til framover.

 40. OMG You are just perfect!!!

 41. Ååh, herlig! Du er så flink og sprek du 😉

 42. For noen bra tips, både for gravide og vi som ikke er det. Du ser utrolig bra ut, og jeg håper jeg også kan se så sprek ut når/vis jeg selv skal ha barn. Gleder meg til å følge med på bloggen fremover nå!

  Ellers vil jeg bare gi skryt til bloggen generelt, du skriver utrolig mye bra og variert. Har hentet mye inspirasjon fra deg!

 43. Else Marie

  Hei! Har lest bloggen din hver dag i mange år, men dette er utrolig nok min første kommentar. Du er virkelig en stor inspirasjon når det kommer til… alt! Hehe. Lurte egentlig på hva mer du gjør når du tar sit-ups? Ble mor selv nå nettopp, og husket at kiropraktoren min sa at man ikke skulle ta vanlig sit-ups når man skal sette seg oppigjen, men helder legge seg på siden og ta armene til hjelp. Ellers var dette ett kjempebra innlegg, du er virkelig flink som orker å bruke så mye tid på innleggene dine, jeg vil definitivt bruke tips fra her neste gang jeg blir gravid 🙂 du er kjempeflink som trener så mye! Nyt resten av graviditeten, fødselen (faktisk) og ikke minst tiden etter det 🙂

  1. Fotballfrue

   Jeg bruker mye planken og sidehev 🙂 Sistnevnte er litt vanskelig nå, synes jeg :/ Gjør for det meste vondt. Tusen takk for fine ord <3 Stor klem!

 44. Hej C ..
  Jeg vil bare sige at jeg syntes du er en fantastisk kvinde og du bær din graviditet SÅ smukt !
  du er en kæmpe inspiration! <3

  1. Fotballfrue

   Tusen takk, snille du <3

 45. Hei!
  Kjempe flott innlegg! Jeg er ikke gravid selv, men er veldig svai i ryggen. Dette fører til at jeg sliter veldig med smerter i korsryggen, spesielt når jeg sover, fordi jeg automatisk legger meg på magen mens jeg sover. Har du noen tips til hvordan jeg kan lindre disse smertene? Noen spesielle øvelser jeg kan gjøre? 🙂
  Masse lykke til videre med svangerskapet, gleder meg så mye til den store dagen kommer!
  Klem 🙂

 46. Hei C.
  Må bare si at jeg digger at du lager sånne artikler som dette.
  Akkurat selv funnet ut at jeg er gravid! Så da er det i allefall gøy når du skriver om dette!
  Selv er jeg en treningsfrik og MÅ løpe en mil hver dag. Så da er jeg super happy at noen har gått foran meg og beviser og gir tips om at dette faktisk er mulig. Du var min motivasjon til morningen i dag, da jeg stod opp kl 05.00 for å jogge før jobb! 🙂 Klarer du det, klarer jeg det!
  Men spørsmålet er jo selvfølgelig om du kan lage ett innlegg om de produktene du har brukt, om de fungerte mot strekkmerker og alt det der. Og generelle tips ift løping og trening i graviditeten! Generelt keep up hva du skriver om allerede.
  Ha en fin dag du:)

 47. Kjære Caroline. Jeg har lest bloggen din de siste årene, og nå er det på tide å kommentere 🙂
  Jeg er så utrolig imponert over det arbeidet du legger i hver eneste bloggpost. Hver eneste dag legger du ut flere innlegg, og det skal ikke en ekspert til for å se at det ligger ekstremt mye arbeid bak hvert eneste ett. Jeg er selv utdannet journalist, og har i årene etter endt utdannelse lekt med tanken på å skape noe eget, og det er utrolig motiverende å se hva du har fått til. Du har skapt noe eget, og i motsetning til mange andre så har du ikke lent deg på en kjendis-mor, en sangkarriere eller noe annet. Du er rett og slett en gründer som har fått til noe temmelig unikt. Så jeg ville egentlig bare si GRATULERER med det.
  Og selvsagt vil jeg gratulere deg med graviditeten! Jeg gleder meg til å følge deg videre, og er spent på å se hvilken vei dere velger å ta bloggen med den lille på laget. Og så må du vite (dette er det jo mange som sier) at du tar deg helt fantastisk ut, og virkelig stråler! Jeg håper jeg klarer å utstråle noe av det samme som deg når det blir min tur.

  Ha en deilig dag, Caroline <3

  1. Fotballfrue

   Å, kjære deg! Jeg blir så glad 🙂 Tusen takk for så fine ord 🙂 Du er god!

 48. Hei!
  Man skal vel ikke gjøre mageøvelser når man er gravid? For da er magemusklene delt, og kan føre til større mellomrom/evt at mellomrommet aldri gror sammen. Mine magemuskler gikk aldri sammen igjen etter svangerskapet, så jeg kan aldri trene magemuskler igjen. Utrolig kjedelig! Har inntrykk av at PT’er ikke har noe særlig kunnskap på dette området, da min PT fyrte på med intensive mageøvelser kun et par mnd etter fødsel. Hun visste nemlig ikke at man ikke skal trene magemusklene hvis de er delt. Det var legen min som informerte meg om det.

  Ellers veldig fine øvelser 🙂

  1. Fotballfrue

   Som du ser, er dette innlegget støttet opp med fagartikler, og dette sies altså om magetrening:

   Mageøvelser: bør foregå sittende eller stående, grunnen til dette er følgende: det er viss risiko for vena cava-obstruksjon under et svangerskap, det vil si at den venøse tilbakestrømmingen til hjertet hindres av den voksende livmoren. Hvile kan gi økt risiko for redusert slagvolum og blodtrykksfall (Bø et al, Sprek, slank & ung mamma, 2004), derfor kan det være en fordel å ha stående eller sittende mageøvelser etter uke 16. Gravide bør unngå høy belastning, ettersom dette kan føre til at det oppstår en pressrefleks (Bahr, 2004 s. 158), men også for å sikre en teknisk riktig gjennomføring av øvelsen.

   Konklusjon: Det er ikke min PT som sier dette, men faglitteratur 🙂 Du kan fint trene magen under svangerskapet.

   1. Jeg har snakket med både leger og fysioterapeuter som tvert i mot anbefaler å trene mage når magemusklene har delt seg, nettopp for å sørge for god blodgjennomstrømming i musklene som gjør at det er større sannsynlighet for at de gror sammen igjen. Det kan ta mange år før de gjør det, og da må man være forsiktig. Men forsiktig er ikke det samme som å la være. Et godt tips kan være å puste ut når man strammer magemusklene, fordi da får man ikke det store presset innvendig, og man kan også «folde hendene» over magemusklene og holde dem sammen når man tar øvelser, men kanskje unngå de tyngste øvelsene.

   2. Helene

    Oi, er det sant? Jeg har superlyst til å trene magen, men trodde ikke jeg kunne trene de rette musklene i det hele tatt! Men hvis det er som du sier skal jeg prøve litt forsiktig 🙂

   3. Helene

    Men der var jo ikke presset på blodåra (eller hva det var) jeg kommenterte på. Der var magemusklene 😉

   4. Men om det var tilfellet at man ikke skulle trene magen, så hadde det ikke vært anbefalt 🙂 Mine magemuskler har ikke delt seg, så for meg fungerer det fint. Tror det handler en del om hvordan du føler det selv. Du kan jo f.eks trene de skrå, selv de sentrale har delt seg.

 49. Halla
  Du er så flink… Alexander stirrer mye på kroppsdelene dine 😛

  1. Fotballfrue

   Han sjekker bare at jeg har riktig holdning og utfører øvelsene riktig, det er jo jobben hans å stirre 😉

   1. Skjønner det.. Var egentlig ment som spøk.. Men helt ærlig på bilde nr. 14 må jeg le haha xP

   2. Fotballfrue

    :p

 50. Hei 🙂 Er ofte innom bloggen din, men er altfor dårlig til å legge igjen en liten hilsen. Dette innlegget følte jeg dog fortjente litt (mer) oppmerksomhet 🙂 Selv om jeg aldri har vært gravid selv, synes jeg du fremstår som et flott forbilde for gravide når det kommer til kosthold og trening! Blir skikkelig oppgitt over alle «bedreviterne» her inne som nærmest fremstiller graviditet som en sykdom! Det er helt fantastisk å se at du er i så god form fem uker før termin, og synes mange andre bør revurdere sitt syn på og holdning til trening og graviditet. Det er jo ikke tvil om at det har vært positivt for deg, og jeg synes det er skikkelig unødvendig å påpeke alle de potensielle negative effektene av trening når studier bekrefter at trening som oftest har en positiv effekt. Så til deg Caroline; stå på! Du er virkelig inspirerende! 🙂 Til dere andre med negative kommentarer; slutt å rakk ned på andre som klarer det mange andre ikke gidder. Jeg har all forståelse for at mange gravide ikke er i form til å trene, men har også inntrykk av at mange bruker graviditeten som en unnskyldning til å «slappe av» og ta det rolig. Vær glad på Caroline sine vegne over at hun er i form til å trene, og husk på at alt er individuelt og at man ikke kan drive å generalisere til alt og alle 🙂

 51. Lillemeg

  Må bare få kommentere dettejeg elsker å trene og når jeg boble gravid da skulle jeg hvertfall trene, jeg trente vel en time,4-5 ganger i uken når jeg var gravid og følte meg helt fin, men når jeg kom til siste 2 månedene fikk jeg litt høyere blodtrykk, men legen sa at det var normalt på slutten, uken før jeg fikk jenta min ble jeg innlagt med høyt blodtrykk, ( noe jeg ikke hadde merket noe av) og ble satt igang, når jenta mi kom var hun veldig liten, bare 2000 og 44 cm, da mente overlegen at jeg hadde trenf for hardt under svangerskapet og det forårsaket høyt blodtrykk, noe som ikke jeg merket, men som hun inni magen gjorde.. Så da fikk jeg beskjed om at neste svangerskap må det trenes mindre.. Så caroline fortsett å tren 🙂 men om du får høyt blodtrykk pass litt på.. Lykke til videre med siste del av svangerskapet å den lille 🙂

 52. Kjære caroline,

  Nå gjør jeg noe jeg aldri har gjort før; å kommentere et blogginnlegg.
  Leste en del av kommentarene ovenfor og klarte ikke la være.

  Jeg fødte en sønn for 5. mnd siden og gjorde akkurat som jeg pleide og ville. Gikk fjellturer med hunden hver dag og tok hensyn til magen når jeg måtte og kjente at det var det riktige. Han ble født glad, frisk og fornøyd i en lett fødsel og veien tilbake til fjellturer og aktivitet var for meg mye lettere. Mitt poeng er uansett, selv om jeg ikke har noen faglige begrunnelser eller empiri, at det nydelige lille barnet der inne i magen har det godt når du har det godt. Du er fantastisk flink som trener og det er lett å se at dette gjør deg glad! Synes det er forferdelig at folk velger å skrive sånn som ordlyden i noen av kommentarene er, særlig når du er i en så sårbar situasjon! Jeg håper du nyter hver eneste dag og lukker øre og øyne for all dritten som finnes der ute. Barnet deres er heldig om får to så flotte og dedikerte foreldre!

  Lykke til!

 53. Kjære caroline,

  Nå gjør jeg noe jeg aldri har gjort før; å kommentere et blogginnlegg.
  Leste en del av kommentarene ovenfor og klarte ikke la være.

  Jeg fødte en sønn for 5. mnd siden og gjorde akkurat som jeg pleide og ville. Gikk fjellturer med hunden hver dag og tok hensyn til magen når jeg måtte og kjente at det var det riktige. Han ble født glad, frisk og fornøyd i en lett fødsel og veien tilbake til fjellturer og aktivitet var for meg mye lettere. Mitt poeng er uansett, selv om jeg ikke har noen faglige begrunnelser eller empiri, at det nydelige lille barnet der inne i magen har det godt når du har det godt. Du er fantastisk flink som trener og det er lett å se at dette gjør deg glad! Synes det er forferdelig at folk velger å skrive sånn som ordlyden i noen av kommentarene er, særlig når du er i en så sårbar situasjon! Jeg håper du nyter hver eneste dag og lukker øre og øyne for all dritten som finnes der ute. Barnet deres er heldig om får to så flotte og dedikerte foreldre!

  Lykke til!

 54. Här är det mycket skruv med tekniken….

  1. I stedet for å komme med slike latterlige kommentarer, kan man ikke si hva som i tilfellet er feil?

 55. Elisabeth

  Hei Vakre!

  Takk for et flott innlegg! Supert med øvelser man kan gjøre hjemme om man ikke har muligheter til å benytte seg av treningsstudio! 🙂
  Jeg har et spørsmål, og det er mulig du har skrevet noe om dette i kommentarfeltet men jeg har ikke lest alle 130 innleggene 😉
  Det jeg lurer på er antall repitisjoner og sett pr. øvelse? Har du fått noe tips om dette ift. graviditeten? Jeg trener vanligvis mye vekter, og ligger på 8-12×3 men er usikker på hvordan man skal presse seg når man har barn i magen 🙂 Nylig tatt test, og den var POSITIV!!!! *lykkepåjord*

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *