Oppskrift-onsdag: Sjokoladekake

Endelig! Dette har tatt sin tid, men jeg ville liksom vente til folk var tilbake til hverdagen og borte fra ferielivet før jeg delte denne, slik at flest mulig fikk den med seg. Dette er i hvert fall en sjokoladekake uten sukker og hvetemel, som smaker akkurat som sjokoladekake med sukker og hvetemel, så det er med andre ingen vits i å bake med lenger. Har laget denne ved flere anledninger, og gjestene spør alltid om det faktisk ER lavkarbo, så denne anbefales virkelig. Bunnen fant jeg oppskrift på her for noen år siden, og så har jeg endret den litt til min gane underveis.

Jeg bruker en kakeform på 20 cm. i diameter, så dersom du har en som er større kan du med fordel doble røren, det har jeg gjort flere ganger, så det går helt fint. Det er bare ekstra godt å gjøre denne litt tykkere.

___________________________________________________________________________________________________________

oppskrift på lchf-sjokoladekake – bunnen 

100 gram lyst, fettredusert mandelmel  120 gram sukrin  100 gram smør  30 gram mørk bakekakao  steviosa vaniljedråper  3 egg  1 hel vaniljestang  2 ts. bakepulver  2 ts. johannesbrødkjernemel  1/2 dl. sterk kaffe  1/2 dl. helmelk  2 ss. fløte en klype salt  valnøttkjerner

slik gjør du: 

Sett ovnen på 180 grader. Bland sammen bakekakao, mandelmel, johannesbrødkjernemel, bakepulver, salt og noen dråper med steviosa. Sett dette til siden. Lag eggedosis av egg, sukrin og frøene i vaniljestangen. Du deler den bare på langs og skraper ut innholdet. Smelt smøret. Når eggedosisen har fått en luftig konsistens, tilsetter du bakekakao- og melblandingen. Rør godt og tilsett deretter kaffe, helmelk og fløte i en tynn stripe til deigen. Tilsett også det smeltede smøret i en tynn stripe mens du rører godt.

Hakk opp en neve valnøtter og tilsett til røren.

Smør en kakeform godt med smør og ha kakedeigen oppi. Settes inn i ovnen og stekes i ca. 35 minutter. Når bunnen er ferdig, lar du den avkjøle seg før du har over glasuren.

Så er det selve kremen av kremen! Denne glasuren er utrolig enkel å lage, men smaker så fantastisk godt! Den ble bare til en gang vi hadde gjester og jeg hadde glemt å lage den klassiske glasuren, så litt dårlig tid kan gjøre susen til tider. 

___________________________________________________________________________________________________________

oppskrift på lchf-sjokoladekake – glasur 

3 dl. kremfløte  3 ss. bakekakao  4 ss. sukrinmelis

Pisk kremfløten til krem, tilsett bakekakao og sukrinmelis og rør godt. Ha glasuren over avkjølt kake før servering 

Kos deg med kake, i dag er det jo lille lørdag!

___________________________________________________________________________________________________________

♥♥♥

226 kommentarer

  1. Lagde nettopp denne kaken, super god!!! elsker at du lager gode, sunnere oppskrifter for oss(meg) som er glad i søtsaker men som bare spiser det av og til!! Det blir nok ikke siste gang denne kaken blir laget her i huset! 🙂

  2. Så deilig! Prøvde å lese igjennom kommentarene om noen andre har spurt om det jeg lurer på, men det var det ikke, så da prøver jeg: Tror du man kunne byttet ut mandelmel med sesammel? Rett og slett fordi sesammel er billigere, og jeg er fattig student, hehe 🙂

    1. Fotballfrue

      Selv er jeg ikke glad i smaken på sesammel, men det skader jo ikke å prøve? 🙂

    2. Elisabeth

      Flott oppskrift:-) jeg har bakt denne flere ganger. Har da bare malt mandler selv, og det fungerer veldig bra. Man merker jo litt større biter i kaken, men det synes jeg er godt. Røra blir nok litt mer rennende, men steker fint allikevel Ser jo at kommentaren er gammel, men kan jo være andre som lurer på det også:-) Takk for oppskrift til fotballfrue

  3. Hei igjen! Hehe 🙂

    Lurer på et par ting. Har veldig lyst til å lage suksessterte, men alle lavkarbo variantene jeg finner er laget med tagatose eller splenda som søtningsmiddel. Jeg foretrekker selv å bruke sukrin/sukrin gold eller sukrinmelis. Er det bare å finne en «vanlig» oppskrift på suksessterte som denne http://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/suksessterte og bytte ut melisen med sukrinmelis osv med samme mengde? Og ta frøene fra vaniljestang eller vaniljepulver, steviosa dråper vanilje istedenfor vaniljesukker? 🙂

    Ble litt mye tekst her ser jeg, men håper på tips og svar i og med at du har en veldig god erfaring 🙂

    Klem!

    1. Fotballfrue

      Ja, du kan fint prøve deg frem på den måten 🙂 Ikke like deler hvetemel som mandelmel bare, der kan du fint halvere 🙂 Det samme gjelder sukrin, du kan erstatte 70-75 prosent 🙂

      Klem!

  4. Denne ser fantastisk god ut 😀 Mmm!

  5. Elisabeth

    Elsker oppskrift-onsdag❤ keep it comin’

  6. Denne så veldig god ut! 🙂 Finnes det et alternativ til kunstig søtstoff? Kan hele kaka søtes med stevia??

    1. Kan anbefale Tagatesse. Jeg sverger til den! Naturlig søtning med lav GI 🙂

  7. Jeg har raw kakao, funker det som kakao? 🙂 og tror du kaken fint kan fryses? 🙂

    1. Fotballfrue

      Ja og ja 🙂 Det vil jeg tro 🙂

  8. Camilla

    Hei!
    Hvor får jeg kjøpt steviosa vaniljedråper og johannesbrødkjernemel ?

    1. Fotballfrue

      Helsekostbutikker 🙂

  9. Hei! Jeg tenkte å prøve meg på den kaken, men jeg bor i England og det er et lite stykke til butikker som selger johannesbrødkjernemel. Vet om noe jeg kan erstatte det, eventuelt hvor mye?

    Takk for svar 🙂

    1. Fotballfrue

      Du kan prøve samme mengde fiberhusk 🙂

  10. Hei, er det noen mulighet for å søke rett på alle oppskriftene dine noe sted, og slippe å gå om alle innleggene i bloggen? Gidder ikke lese baby-preik og sminke/vesker/sko-ting, men synes du har oppskrifter som ser veldig gode ut. Derfor hadde det vært fint om disse ligger på et sted å søke…

    1. Fotballfrue

      Da får du klikke deg inn på kategorien mat 🙂

  11. Blir ikke glasuren sånn «kald» og ekkel i munnen som sukrin og sukrinmelis alltid blir? Ellers må jeg isåfall prøve den!

    1. Fotballfrue

      Nei 🙂 Nå skal det også sies at jeg aldri kjenner denne smaken med mindre jeg tar sukrin på varm grøt. Sukrin på varme ting kan fort smake kaldt, men kaken skal ikke være varm 🙂

  12. Hei! Denne kaken ser fantastisk ut! lurte bare på om du brukte vanlig bakepulver og bakekakao kjøpt på dagligvare? 🙂 Og hva du mener med sterk kaffe? 😉 Jeg trenger å få ting inn med teskje nemlig 😛

    1. Fotballfrue

      Ja, det stemmer 🙂 Sterk kaffe er sterk kaffe bare 😉 Lag den . . sterk? 🙂

  13. Fikk vann i munnen av bildene!

  14. Denne kaken såg rett og slett nydelig god ut , så denne må prøves en gang ! 🙂 Og så utrolig søt skei , ser at dere fikk den i bryllupsgave , men står de noe form for merke inngravert på baksiden ? 🙂

    Dere får ha en flott kveld videre <3

    1. Fotballfrue

      De er fra alessi har jeg fått høre 🙂

  15. Veronika

    Tror u det er mulig å blande sukrin med litt palmesukker? Er ikke så
    Glad i den «kalde» smaken som ofte blir med sukrin?
    Skal deffinitivt lage denne kaken! Såg så utrolig fristende ut!!!!<3

    1. Fotballfrue

      Du kan også prøve stevia eller sukrin gold 😀

  16. Hei Karoline!

    Denne kaken baket jeg i går, den så dessverre veldig mye bedre ut på bildet enn hva den smakte. Hele kaken smakte metall 🙁 Må nok holde meg til sukker på bakeverk fremover!

    1. Fotballfrue

      Metall? Så synd! Jeg har som sagt laget denne minst 10 ganger tidligere og alle spør etter oppskriften 🙂 Ja, du får gå for sukker i stedet, da 😉 Er jo uansett ikke hver dag man spiser kake 🙂

      1. Ja, vil tro det er ettersmaken på sukrin og sukrinmelisen! Ja, jeg får nesten gjøre det 🙂 God helg!

      2. Renate

        Lagde nettopp fyllet, smakte ingenting.
        Ser så godt ut men dessverre ingen smak.
        Så blir nok en vanlig oppskrift neste gang, heller litt sukker enn ingen smak.

      3. Er det mulig? Flere som trenger et bakekurs her ser jeg.. Lagde kake og fyll i går, alt smakte utrolig god sjokoladekake Alle gjestene elsket den Denne blir på menyen ofte her i huset.

      4. Hva med å bake denne kaken med tagatesse eller natreenpulver? De har ikke den isende/metaliske smaken som sukrin dessverre kan gi noen ganger. Jeg blander ofte sukkererstatninger når jeg baker. Feks. hvis jeg skal lage sjokolademousse bruker jeg en tredjedel sukrinmelis (for sterk marengs) og to tredjedeler tagatesse eller natreepulver for å unngå for mye «sukrinsmak». Personlig syns jeg sukrinMELIS er bedre enn vanlig sukrin i bakverk/kaker da sukrin ikke har så lett for å løse seg opp som sukker har 🙂

      5. Tagatesse har ingen ekkel smak 🙂 og man skal halvere mengden sammenlignet med sukker. Husk da bare å ikke steke kaken på høyere temperatur enn 165 grader…

  17. Cecilie

    Må man ha johannesbrødkjernemel?

  18. Nina-Lill

    Å lage såkalte sunner kaker akkurat som kappgang eller å kjøre bil med bremsene på. «Her skal vi kose oss…med alle mulige begrensninger.»

    Hvordan er det ellers å være å utseendefiksert?

    1. Fotballfrue

      Jeg kan ikke forstå hva som er galt med å lage kaker uten sukker når det smaker så godt? Hva er da vitsen med sukkeret eller melet? Mange ønsker å leve så sunt som mulig, men likevel kose seg, og da er dette et flott alternativ 🙂

      Hvordan er det ellers å være så fordomsfull? Er så glad for at jeg har en ordentlig oppdragelse hvor jeg lærte at det å dømme de man ikke kjenner er helt uakseptabelt.

      1. Hei!
        Var bare innom for å få oppskrift på en kake ALLE kan spise, inkludert meg med IBS. Denne kaken ser lovende ut!! Men det var kommentaren din ovenfor jeg ville kommentere. Herlig!! Vi er bare mennesker alle sammen… Ha en strålende dag! 🙂

  19. Nina.Lill : Lukter misunnelsen LANG vei, dårlig lukt btw!!!!!

  20. Renathe

    Hei Karoline.
    Denne kaken var bare helt fantastisk!!..*Går nesten ikke ann å stoppe å spise.*
    Du har så utrolige mange gode og lette oppskrifter.. Takk for at du deler de med oss <3

  21. Hei Caroline! Denne kaken så kjempe god ut, så den skal jeg prøve meg på i morgen! 🙂 Lurer bare på en ting; har ikke sukrinmelis i skapet, kan jeg da bruke vanlig melis i samme mengde som oppgitt i oppskriften?
    Takker for svar! Ha en herlig uke 🙂

    1. Fotballfrue

      Det skal gå fint 🙂

      Klem!

  22. Tror du jeg klarer meg uten johannesbrødkjernremelet? Fattig student 😉

    1. Fotballfrue

      Nei, da tror jeg den vil bli altfor flytende, dessverre :/

      1. Kan man måske bruke en erstatning for johannesbrødkjernemelet?
        Måske fiberhusk eller noet andet der binder sammen?

  23. Hei Caroline!

    Kaken ser nydelig ut så jeg tenkte å prøve den. Jeg har Clear Vanilla Extract fra Wilton evt. Mors hjemmebakte vanlje essens.
    Er det forskjell på funkjonaliteten på disse og Steviosa vaniljedråper, eller er det bare forskjellige merker? Er så kjedelig å måtte kjøpe et nytt merke dersom disse har samme funksjon 🙂

    Elsker forøvrig bloggen din! Veldig mye inspirasjon innen mat,interiør og livsstil! Stå på du gjør en bra jobb 🙂

    Klem

  24. Anne-Marie

    Hei
    Lurte på hvor mange dråper med steviosa vaniljedråper du bruker og hvor mange valnøtter ? 🙂

  25. er det mulig å erstatte johannesbrødkjernemel med fiberhusk?

  26. Therese

    Hei Caroline:) lagde denne i dag, men jeg hadde dessverre problemer med mandelsmaken som jeg syntes ble for fremtredende:( men venninna mi likte den veldig godt, så det er nok overhodet ikke kaken det er noe galt med;) Det jeg lurte på er om du tror det er mulig å bruke kokosmel i stedet? 🙂

    1. Fotballfrue

      Det kan helt sikkert fungere, men jeg er usikker på mengde etc. i forhold til det, men du har kanskje erfaring? 🙂

      1. Therese

        Nei har ikke det, men får gi det et forsøk!;) takk for svar, ha en fin dag!:))

  27. Hej Caroline och Lars-Kristian

    Tack för ett supermumsigt recept och en motiverande och inspirerande blogg, som alltid! Detta ska jag pröva i helgen, utan tvekan.

    Jag har dock letat efter johannesbrødkjernemel på ICA Maxi Stormarknad, COOP forum och på olika flertals Hälsokostbutiker här hemma där jag bor I sverige, men finner det inte 🙁 Finns det NÅGOT jag kan ersätta johannesbrødkjernemelet med? Tips och råd?

    Tack!

    Ha det gott
    MVH
    Elizabeth

    1. Fotballfrue

      Du KAN prøve fiberhusk, men det er ikke det samme :/ Har du sjekket helskostbutikker? Her kan du kjøpe online http://matshop.no/rapunzel-johannesbrodkjernemel.html kanskje de sender til sverige? 🙂

  28. Kristin

    Hei.

    I steden for å blande kremfløte med bakekakao kan du også lage sjokoladekrem med favorittsjokoladen i. Da varmer du bare opp kremfløten i en kasserolle og smelter ønsket sjokolade i fløten. Det er veldig viktig at fløten ikke koker, den skal bare bli varm nok til at sjokoladen smelter. Når all sjokoladen er blandet inn sammen med fløten settes det til avkjøling. Når blandingen er blitt helt kald (i kjøleskap) så piskes kremen på vanlig måte 🙂 Da får du en nyyyyydelig sjokoladekrem 🙂 Det kan i tillegg tilsettes f.eks. litt baileys eller annen alkohol man liker og dermed lage en litt annen vri på kaken 😉 Blir jo da en voksen utgave av kaken, selv om alkoholen kan fordampe etter hvert 🙂 Anbefaler å prøve når du er ferdig med graviditet og er i gang med ammingen.

  29. Heidi Johannessen

    Hei. Denne kaken så kjempegod ut. Tenker jeg baker den i morgen til min sønns bursdag. Lagde skolebollene i dag, de smakte kjempegodt (måtte prøvesmake her… ) Men jeg bruker helst cocosa sukker, elsker dette sukkeret, blir kanskje litt høyere GI, men dog bedre enn vanlig sukker. Takk for inspirasjon 🙂

  30. Annette

    Yndlingskake! 🙂 Har laget den to ganger nå, og det kommer til å bli flere. Hvis noen lurer, er den helt genial å fryse, også med krem på toppen. Tusen takk for at du delte denne!

  31. Therese

    Hvis man dobler oppskriften, kan man ha røren i en langpanne da? 🙂

  32. Hei! Kan jeg erstatte johannesbrødkjernemel med vanlig mel? vet kaken ikke blir helt den samme med tanke på lfc, men er det mulig? Vil gjerne bake denne idag, men har ingen helsekost butikk i nærheten nå:/

    1. Lchf skulle det stå*

  33. Verdens beste glasur<3 Takk fir at du lærte meg denne! Nyt helgen! Klem Camilla 🙂

  34. Hei Caroline:-)
    Lagde akkurat denne kaken -OMG !!!Ble rett og slett lykkelig over hvor god den er.
    Jeg gjorde noen endringer da jeg ikke er så glad i sukrin eller sukrin melis.
    Så hadde sukrin gold i kaka , og i glasuren hadde jeg yacon sirup istedenfor melis. Ble nyydelig.
    Hadde bitte litt mer sukrin gold enn d sto sukrin i oppskriften.

    Den ble himmelsk.
    Tusen takk for en super innspirasjon , på vei til mitt nye, sunnere og tynnere liv 🙂

  35. Hei, jeg lurer på om mandelmelet må være fettredusert? Kan man male de selv istedet?

  36. Denne så fantastisk god ut:) er det bare å doble oppskriften for å få langpanne?

    1. Vil tro det, ja 🙂

  37. Hei. Denne kaken gleder jeg meg til å prøve. Men jeg fant ikke Johannesbrødkjernemel på butikken, så jeg kjøpte fiberhusk. Kan jeg erstatte Johannesbrødkjernemel med fiberhusk?

    1. Caroline

      Det er ikke det samme, så jeg ville ikke gjort det :/ de har jbkm på helsekosten 🙂

  38. Hei Caroline 🙂 Jeg håper du har hatt en super mandag så langt og at flyturen gikk bra! Ville bare sende en liten hilsen fra Sveits og si tuuuuuuusen takk for sjokoladekake-oppskriften! Jeg lagde den i går og den er bare superdelicious!!! 🙂 Prøvde også krempannekakene til frokost i dag 😀 Nam! Stor klem

    1. Caroline

      Tusen takk, flyturen gikk så som så 🙂

      Koselig at det falt i smak <3

  39. Susanne

    Hei Caroline!
    Takk for all inspirasjon du fører videre til oss lesere, det setter vi stor pris på! ☺️
    Jeg har selv diabetes type 1, og boka di + blogg kommer godt med
    Jeg har prøvd den kaken her nå og den falt veldig i smak!

    http://carolinebergeriksen.no/2013/08/21/oppskrift-onsdag-sjokoladekake/

    Men jeg lurer på en ting – har du en anelse på hvor mye kalorier det er i hele?

    Susanne

  40. Hei Caroline. denne ser helt fantastisk ut og må jo prøves.
    Lurer på om du vet hva johannesbrødkjernemel heter på engelsk ?
    Bor i NYC og er sikker på at de har noe tilsvarende – men er grønn på kjøkkenet og har ikke peiling på hva som kan erstatte «glutenfritt bindemiddel og fortykningsmiddel»
    Supertakknemlig om du vet det 🙂

    tusen takk for inspirasjon!

    1. Caroline

      Mener på at det er psyllium husk 🙂 Klem til deg!

  41. Line Sandviken Lieske

    Hei:) Lurte på om du har næringsinnhold på denne kaken?

  42. Hei Caroline Tusen takk for så mange gode oppskrifter -alltid! Jeg lagde denne kaken i dag. Den ble HIMMELSK! Lurer på hvor lenge den kan stå i kjøleskap ? Og om den evt kan fryses i stykker og hvor lenge de da kan ligge i frysen Det er så utrolig kjekt å lage ting når man får det til Lykke til med kles rydding i nye huset Klem Linn

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *