Oppskrift-onsdag: Baconsurret torsk

Oppskrift-onsdag er her, og fordi jeg ikke har fått surret meg til å ta steg for steg bilder av noen andre middager denne uken (som forsåvidt bare har vært brødmat med masse deilig pålegg og fondue) ble jeg tvunget til å starte på middagen ekstra tidlig her i dag, slik at dere kunne få oppskrift som lovet. Klokken tre startet jeg og kokkelere, og det tok meg nøyaktig 1 time og et kvarter, men tar du bort tiden jeg bruker på å vaske opp og å knipse bilder underveis, tipper jeg dette lages på 45 minutter, i hvert fall om dere er to. Det er første gang jeg prøver bearnaise til fisk og også første gang jeg lager hjemmelaget bearnaise, men dette var virkelig godt, så det blir nok en gjenganger her i huset. I dag får dere altså oppskriften på baconsurret torsk med hjemmelaget bernaise, blomkålmos og asparges. Vel bekomme!

Dette er til 2 personer: ♥ 400 gram torskefilet uten skinn og bein ♥ 1 pakke bacon ♥ 8-10 asparges ♥ salt og pepper ♥ 1 blomkålhode ♥ 250 gram smør ♥ frisk estragon og persille ♥ eddik ♥ 2 eggeplommer

Start med blåmkålmosen: Smelt 50 gram smør i en kjele og ha skjær blomkålhodet i små biter over. La dette koke til blomkålen blir helt mør. Dette kan gjerne stå på platen på varme 3-4 og putre mens du lager alt annet. Dette lager seg selv 🙂

Sausen: Jeg har tatt utgangspunkt i denne oppskriften med små justeringer. Smelt 200 gram smør i en kjele, det skal ikke koke, men varmes opp til alt smelter. Ta kjelen til side og la det stå i noen minutter før du bruker en skje til å skrape av det hvite skummet som har lagt seg på toppen. Når dette er borte kan du sile resten av smøret med en sil som har små, små hull. Ser du det ligger litt «skum» på bunnen av smøret, unngå å få med dette. Nå har du klaret smør, og det er dette sausen skal lages videre på.

Ha eggeplommene i en bolle som tåler varme. Kok opp en liten kjele med vann, og plasser bollen med eggeplommene over kjelen med det kokende vannet. Bollen skal ikke komme i kontakt med vannet. Ha noen vanndråper i eggeplommene og pisk disse kraftig i 30 sekunder, deretter fortsetter du å piske mens du har i litt og litt av det klarede smøret. Sausen skal aldri bli mer enn 65 grader varm, da vil den skille seg. Hvis sausen klumper seg eller blir for tykk pisker du bare inn noen kalde vanndråper, så blir den fin og glatt igjen. Smak til med eddik, krydderurter, salt og pepper. Jeg endte opp med å bruke ca. 1 og 1/2 teskje med eddik. Sausen kan du fint la stå, jeg synes den er kjempegod når den har tyknet litt. Det er ikke noe problem å varme den opp igjen.

Torsken: Salte og pepre torsken og surr baconskiver rundt. Ha litt smør i en stekepanne og stek torsken på relativt høy varme, 4 minutter på hver side. Jeg brukte varme 7 hvor 9 er det varmeste.

Asparges: Knekk av aspargesen nederst der hvor stilken er svakest og bruk en ostehøvel for å skrelle den nederste delen. Kok opp en kjele med vann og salt vannet lett. Når det fosskoker slipper du aspargesen ned i vannet i ca. 1 minutt, så er de ferdige. Ikke kok dem noe mer, med mindre du foretrekker dvaske grønnsaker.

Før du serverer må du ikke glemme å salte og pepre blomkålmosen, og å bruke stavmikseren på den slik at den blir glatt og fin 🙂

Håper det smaker ♥

47 kommentarer

 1. Namnam, det så godt ut:) 🙂

  Har et spørsmål til Lars Kristian… Jeg studere også Ernæringsfysiologi.. og lærer tvert at mettet fett er veldig dårlig for kolesterolet, og at lavkarbo ikke er bra.. lærer du også dette på studiet ? Jeg har lest det dere har skrevet om lavkarbo før, men lurer på hvordan du går frem på studiet når du da lever motstridende av det vi lærer?

  1. Har ikke kommet så langt i studiene at det har blitt et tema. Men det er jo bare å sjekke opp litteraturen. Forskningen viser ikke at det er tilfellet :/

   På UiB er de mer åpne for lavkarbo, og har en helt annen holdning til mettet fett.

   Fu kan jo lese dette her; http://www.friskogfunksjonell.no/de-offentlige-anbefalingene-for-fett-godt-begrunnet/

   Det er et sammendrag av en Bacheloroppgave skrevet av ernæringsfysiolog og nå medisinstudent, Hanne Storhaug 🙂 I beste fall viser et bytte fra mettet til umettet fett en litt lavere risiko for HKS, men det er til du begynner å gå dataene i sømmene. Husk også at det er svært lite studier som tar for seg blant annet mettet fett utenfor rammene av et vestlig kosthold. Studier på karbohydrater <10% viser at kolesterolet ikke påvirkes negativt, faktisk tvert om.

   1. Takk for svar:) Jeg er på 3 semester så da kommer det vel snart. Skal lese artikkelen:)

 2. Det så godt ut:-) Spiste akkurat det samme en gang, bare med serranoskinke utover fisken og pureen i stedet for bacon:)
  anbefales, til neste gang, om du vil prøve noe nytt!
  Ha en fin kveld!

 3. That looks soooo good 🙂 All of you food pics always look sooo good!

 4. I enjoy your recipes since they are tasty and healthy:)

 5. Mmm, hjemmelaget bearnaise er noe av det beste jeg får!

 6. Det så godt ut 🙂 Dette vil jeg prøve, men bytter nok ut fisken med kylling, er ikke så glad i fisk 🙁

  1. Fotballfrue

   Men torsk smaker jo nesten ingenting! Og fisk er jo så sunt 🙂

 7. Elisabeth

  Nam nam! Og blomkålmos er jo så deilig 🙂 viktig å ikke få eggeplommene for varme, ja. Første gang jeg lagde bearnaise kokte jeg alle ingrediensene på en gang. Det smakte jo bearnaise, men så ikke så fint ut 🙂

 8. Jeg er egentlig ikke så fan av torsk, men med bacon skal jeg gi det en sjanse!:) Ser kjempegodt ut! Har fri fra jobben hver torsdag, så oppskrifts-onsdag passer midt i blinken, siden jeg kan kose meg litt ekstra dagen etter 🙂

 9. Nam, så godt 🙂 Torsk er knallgodt! Spesielt når man har litt bacon til 🙂

 10. WencheS

  Mmmm, dette så godt ut:-) Takk for at du deler så fine oppskrifter!
  Jeg har et annet spm som ikke har med dette innlegget å gjøre; jeg lurer på om du har tips til Ole Henriksen-produkter som passer for tørr hud? Kremer, rens, skrubb osv. Takknemlig hvis du har råd og tips:-)

 11. Så veldig godt ut 🙂

 12. Å, detbså godt ut! Sender du over en porsjon til meg eller? Har en av de dagene der jeg absolutt ikke er keen på å lage middag, jeg som vanligvis elsker det..:)

  1. Fotballfrue

   Nei, så leit å ha det sånn! Verste jeg vet :/ sender deg en hel porsjon + litt til 🙂

 13. appetizing recipe:)
  xoxo

 14. Silje B

  Hvor mye er noen dråper vann? 😉 gleder meg til å smake! 🙂

  1. Fotballfrue

   Jeg brukte vel kanskje 1 ss. tilsammen, du må bare tilpasse underveis, du skjønner det når du lager sausen 🙂

 15. Det ser heilt nydelig ut!

 16. Begynte på middag klokken tre kun for leserne sin skyld? No wonder du har Norges mest leste blogg! Ingen skal fortelle at du ikke tar bloggen din seriøst hvertfall! Er ikke du bare den skjønneste:-)

  1. Fotballfrue

   🙂

 17. Elise Cathrine

  Nå e bloggen din lagra på hjemskjermen, surfa rundt i går på siå di, for ein inspirasjon du e, nydelige e du og;)) å jammen prøvde eg å laga avacadosalat med svinekjøttstrimler t middag i dag t meg og mannen, yumyum:)) tok bilde og la ut på facebokk, flere interesserte så eg ba di sjekke ut bloggen din:))

  Men du klare dokk virkelig å spise opp alt som du har laga t middag sånn som i dag?? Si d e t 2 personer liksom;))??

  Ha ein fortreffelige inne onsdagskveld(i ruskværet me har i Stavanger hvertfall):))

  knib

  1. Fotballfrue

   Så hyggelig, tusen takk 😀 Nå ble jeg glad! Å, den salaten er fantastisk god 🙂 Ja, vi spiser opp alt. Mannen i huset spiser veldig mye 😉

   Her har heldigvis solen vist seg i dag, håper den kommer til Stavanger i morgen 🙂

   Klemmer!

 18. Hei! Du har en veldig fin og inspirerende blogg! Stå på 😉 Du som har mye peiling på mat, vet du om, eller kan du legge ut en oppskrift på sjokolade uten sukker og melk? Kan ikke spise det, gjær og hvete lenger… Noe som egentlig er litt positivt 🙂

 19. Hvorfor kommer ikke kommentaren min opp?:(

  1. Fotballfrue

   Fordi du har spurt Lars-Kristian om noe og han er ikke hjemme 🙂 Han har spilt cupkamp i kveld og er på vei hjem. Han svarer og godkjenner når han er hjemme / i morgen tidlig 🙂

   1. Så bra:) Tusen takk!:)

 20. Ser det står estragon i hva man trenger men i fremgangsmåten står det bare krydderurter, uten estragon er det ingen bernnaise men en hollandaise om noen skulle tro at en kan bruke hva som helst av urter. Riktignok er kanskje hollandaise en bedre fiskesaus enn bernaise 🙂

  1. Fotballfrue

   Krydderurtene du skal bruke er persille og estragon, gir den lille piffen for en perfekt bearnaise 🙂 Bearnaise kan fint brukes til fisk som er såpass anonym som torsk, det er helt nyyyydelig! 🙂

 21. Elsker tallerkenen! Hvor er den fra?:)

  Oppskriftene dine slår alltid an. Både fiskegratengen og laks med camanbert er fast på menyen;)

  1. Fotballfrue

   Villeroy og Boch 🙂 Så hyggelig å høre, tusen takk 😀

 22. Ragnhild

  Et lite tips; lag dobbel eller trippel porsjon med saus, la det stivne, frys det! Funker fint som bearnaise smør til svinefilet, okse, fisk osv:)

 23. Det så kjempe godt ut! Skal absolutt teste ut den oppskriften:)

  Har også et spørsmål ang. LCHF-kosthold. Jeg har selv gått over til dette for ca 3 uker siden. Liker det egentlig veldig godt, men nå føler jeg at «legger på meg» litt på magen. (Under navlen ca.) på vekten har jeg gått ned ca 2 kg, så syns det er rart. Jeg er generellt slank ( veier nå 48kg og er ca 165cm høy)Har markerte magemuskler, men litt for mye hud over syns jeg.Trener styrke og kondisjon 3-4 ganger i uka. Kan det være det økte inntaket av melkeprodukter eller at jeg spiser for mye mat?
  Håper du har noen tips eller tilbakemeldinger, du har så peiling;)

  1. Fotballfrue

   Lavkarbo skal ikke gjøre at du går opp i vekt med mindre du spiser mye mer enn tidligere, og det gjør du sikkert ikke ettersom dette er energirike måltider som holder deg mett lenge 🙂 Dette kan jo være noe du bare føler og mest sannsynlig er det også det, ettersom vekten viser noe annet 🙂 3 uker er nok litt kort, så jeg ville gitt det mer tid, minst et par mnd. 🙂

   Klem!

 24. Hi !
  I absolutely adore your pictures!
  Your plates are really nice, I was wondering if your tableware is from Villeroy & Boch?
  Thank you:)

  -Madde

  1. Fotballfrue

   Yes, it is 🙂

   Thank you so much <3

   Hugs!

 25. Namm! Det så veldig godt ut! Så flink du er! Det ser så delikat ut på alle bildene!

 26. Er all mat og oppskrifter du legger ut på bloggen din lavkarbo?:) har tenkt å begynne på det og da er det flere ting som hadde vært spennende å lage:)

  1. Fotballfrue

   Ja, det stemmer 🙂

 27. Hei! Laget maten nå nettopp og det ble kjempegodt. Men blomkålen min ble ikke hvit, så lurer om jeg «kokte» den for lenge. Hvor lenge lar du den «koke»? Og moser du blomkålen med smøret eller tar du det vekk? 🙂
  Liker veldig godt at du legger ut matoppskrifter :).

  1. Fotballfrue

   Men blomkålen er jo hvit fra før av? Den koker vel i ca. 20 min vil jeg tro, til den er mør 🙂 Moses med smør 🙂

 28. har laget denne to ganger nå. ELsker den. Kan du lageoppskrifter i pdf-format også så man bare kan printe? er så lettvint. SLik passionbaking gjør. Og kunne du hatt en egen kategori for oppskrifter, og ikke bare mat. Er jo mye annet enn oppskrifter i mat-katerprien din… 🙂

 29. […] Oppskrift fra Fotballfrue.no Categories: […]

 30. Martine

  Hei! Sikkert et dumt spm, men jeg må bare være heeelt sikker 😉 Jeg skal til å lage fra oppskriften din og så lurer jeg på om jeg skal koke blomkålen i 50 g smeltet smør uten noe vann?

  1. Fotballfrue

   Det stemmer 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *