Vær en venn

Visste du at 75.000 barn og unge i Norge blir mobbet i dag? Det er flere enn hver tiende elev ved norske skoler. Visste du at 35.000 barn er mobbere? Dette er skremmende høye tall, og det er sikkert ikke mange som er klar over at dette er så utbredt. Hva er egentlig mobbing? Søk opp ordet på internett, og du vil bli fortalt at definisjonen på det å mobbe er å bruke fysisk eller psykisk vold mot en enkelt person. Å mobbe vil si å plage noen, å erte noen, å gi noen tyn. I 2013 er i tillegg digital mobbing et fenomen som stadig er i vekst.

Jeg som når ut til så mange mennesker hver dag, synes dette er et utrolig viktig og alvorlig tema, og jeg ønsker å opplyse om dette fordi jeg har tro på at det går an å utgjøre en forskjell. Det må kunne gå an å få ned statistikken rundt mobbing, både den digitale, den fysiske og psykiske. Vi må bare spre ordet, og rette fokuset mot det.

Den siste tiden har jeg fått hevnevdelser fra både organisasjoner og medier som jobber med å rette søkelyset mot nettopp dette, og det er så flott å se! All informasjonen jeg har fått deler jeg derfor med dere i dag.

I disse dager, nærmere bestemt fra torsdag, publiserer Bergens Tidende sin første sak i en mobbeserie kalt «Vær en venn», og samtidig lanserer de en tilhørende facebookside som vil dukke opp på facebook.no/btvenn. Her vil skoleklasser bli involvert til å dele erfaringer omkring saken, hvordan man takler rollen som mobbeoffer, som mobber, som foresatt eller som skole.

Jeg har også blitt kontaktet av Amnesty International som jobber med samme sak, et prosjekt de kaller «Anonyme Feiginger«. Dette handler utelukkende om mobbing via nett og sosiale medier og problemstillingen er hvorvidt disse kanalene er en arena for drittslenging eller et verktøy for å skape en bedre verden. Seminaret til Amnesty holdes den 20. april på Rockefeller i Oslo fra 09.00 – 16.00. Det er forbeholdt ungdommer i alderen 16 – 29 år. Blant de som kommer er Geir Lippestad, Sandra Borch, Grete Faremo, Facebook, VG og mange flere. Jeg har selv lyst til å ta turen. Du kan melde deg på her. Arrangementet er gratis og det vil bli servert lunsj.

Terskelen for å slenge dritt på nett blir stadig lavere. Det er altfor lett å trakassere og hetse noen man ikke kan se i øynene, eller å se en annen vei og unngå å svare. Det er altfor lett å være en anonym feiging! 

Helt til slutt ønsker jeg å dele en video med dere. Denne er filmet av 15 år gamle Nichlas fra Skien som har kontaktet Lars-Kristian og deretter meg. Jeg synes videoen er så sterk og han er en fantastisk modig gutt som tør å stå frem på denne måten. Det krever virkelig mot.

131 kommentarer

 1. Hvilken fantastisk og reflektert ung gutt. Han rørte virkelig noe med sine ord og tanker. Ufattelig at noen skal ha det på denne måten.

  Mitt forslag er; hva med å gi denne flotte gutten en liten «drømmedag». LK kan ta han med på stadion, unne han noen gode timer som han absolutt fortjener. Og hvilken gutt ville vel ikke ha gått på en «date» på cafe med deg Caroline:) Da får disse mobberne noe å snakke om.

  Synes det er flott at du tar opp dette, du når mange og med det hjelper du virkelig å sette fokus på noe mange sliter med!

  Stå på videre med god blogg…og ikke minst du unge mann, du fortjener alt det beste.

 2. Malin Tollefsen

  For et bra innlegg Caroline,og en fantastisk flott gutt!:)

 3. wow.. for en utrolig sterk og skjønn gutt! ble så rørt over videoen at jeg fikk tårer i øynene. Ønsker Nichlas all lykke framover! <3

 4. Sender et <3 til alle der ute som har opplevd fysisk og psykisk mobbing.
  Selv har jeg opplevd begge deler. Med en bror som var annerledes og søster med
  Beskyttelsesinstinkt ble det mange fighter opp gjennom.
  Jeg er nå en lykkelig eier av toogtyve år, med jobb og skole, en
  Samboer som elsker meg og en bror som lever ett fantastisk liv!
  Selvom det er egoistisk, så tenker jeg noen ganger når det er som tøffest, at
  Jeg klarte meg jeg. Det gjorde desverre ikke så mange av mobberne..
  Man er verdt bare ved å være til 🙂

  Caroline, fantastisk! Hva mer kan man si..
  <3

 5. Denne videoen var sterk, tårene rant og rant! For en modig og sterk gutt! Har en venn som blir kalt ape og lignene pga ørene sine, og han ble mobbet pga det på barneskolen og mellomtrinnet. Men når vi begynte på ungdomskolen hadde folk blitt mer mobide, og skjønt hvor tragisk det var å kalle et så herlig menneske for en ape, pga ørene hans. Han fant også ut hvem hans ekte venner var, og jeg er veldig glad for at jeg har vært venn med han helt siden barneskolen, og aldri kalt han for en ape eller lignende, og han er faktisk en av de beste gutte vennene jeg har. Og de som mobba han, har faktisk ødelagt en stor del av han. Fordi han sliter med selvtilliten sin pga det. Selvom det nå er lenge siden, så sitter det igjen. Et negativt ord, må ha 5 gode ord tilbake. Så man burde virkelig tenke over hva man sier, fordi det kan ødelegge en person så utrolig utrolig mye!

 6. Nichlas! Stå på og fortsett å stå frem og mot mobberne. KJEMPETØFT gjort! Ikke la mobberne ødelegge livet ditt, men fortsett den gode tankegangen du har om at du skal få leve livet ditt slik du ønsker, som den du er.
  Håper at lærerne på skolen, foreldrene dine og foreldrene til mobberne tar tak i dette.
  Caroline, flott at du tar opp dette viktige temaet!

 7. Kjerstin

  Jeg får vondt i magen. Slet veldig med mobbing da jeg var liten. Det sitter i…..
  Kommer fra en veldig ressursrik familie, men likevel…jeg ble mobbet og plaget fra 4 til 9 klasse.

  Jeg er nå voksen og sliter med kronoisk sykdom-det sammen gjør mannen min. Det har resultert i at vi enda ikke har klart å kjøpe leilighet/hus. Vi bor i en kjeller….
  Datteren vår på 7 år sliter
  .Glemmer ikke hennes kommentar » mamma , jeg er redd» , hvorfor det spør jeg » det er rotter i kjelleren hos oss- det sier læreren min, det er rotter i alle kjellere»….

  Men sånn ellers har vi det bra, vi tar iallefall vare på hverandre ..:)
  «

 8. Utrolig fin video! Jeg forstår ikke hvorfor folk mobber, og at de ikke skjønner at det ødelegger liv. Jeg har vært mobbet siden første skole dag i første klasse til slutten av tiende. Ikke hver eneste dag men nok til at kommentarene har blitt der. Jeg har blitt dolket i ryggen av mine bestevenner flere ganger uten at de ser det selv, og av andre. Jeg går nå på videregående skole, og mange tror det at straks du forlater mobbe situasjonene forsvinner alt, men slik er det virkelig ikke. Det er snart to år siden jeg ble mobbet, men jeg sliter fortsatt med å tro på folk, sliter med tanker, og selv om det er så lenge siden har jeg begynt med selvskading. Ingen vet om det. Jeg vil ikke gjøre andre ukomfortbale, og vennene mine vil som oftest snakke om seg selv. Ikke alle, men de fleste, og hver gang jeg prøver å si noe ikke er som det skal begynner de å snakke om seg selv. Det er opptatt med å vise til alle at de har det verst i hele verdenen.

  Jeg har sluttet å prøve å si ifra – akkurat nå kan det ikke hjelpe meg fordi jeg kommer til å ha dårlig samvittighet for å legge dette på andre. Jeg har vært på nippet mange ganger til å si det, men feiger ut i siste liten redd for hva som kommer til å skje om jeg gjør. Jeg tar en utdanning innen helsevesentet, og har god forståelse og kunnskaper om hva som skjer med dem som sier i fra. Regler og rettigheter innen for psykiatrisk behandlinger, og alt det positive med det. Men skrekk-historiene sitter dypt låst fast i meg.

  Jeg har ikke blitt oppdaget av skolen, foreldrene, vennene mine eller annen familie. Jeg er ikke den som sitter alene, eller er monotom i ansiktsutrykkene mine som vi lærer at vi skal se etter. Jeg har lært hvordan jeg skal skjule det, som så mange andre, og hvordan jeg skal holde det perfekte liv oppe. For det er hva menneskene rundt meg er opptatt av å påpeke at jeg har, og det gjør igjen at jeg ikke vil si i fra – hvorfor skal jeg føle det slik? Jeg blir ikke mobbet lengre, jeg har en god familie, jeg har alt jeg trenger og enda mer og de elsker å påpeke det. Jeg har ingen grunn til å føle det slik eller jeg meg selv vondt – Ingen andre i verden enn dem kan slite så mye som de gjør.

  Uff, dette ble langt. Det er første gang jeg har faktisk skrevet eller «sagt» dette, og det er så mye mer jeg kunne ha sagt men jeg lar det være med det.

 9. Sterke og nydelige gutten! <3

 10. Kjære vakre Caroline
  Tusen takk for omtanken jeg fikk
  her forleden. <3
  Jeg skjønner ikke hva folk prater
  om når de sier at du påvirker unge
  jenter med psykiske lidelser med
  bloggen din. Du gjør det omvendte
  hos meg. Jeg blir inspirert. Jeg er
  Inne på bloggen din ofte.
  Stor klem fra en deprimert ung jente.

 11. Som lærer er jeg veldig glad for at du tar opp et så alvorlig og viktig tema som dette er. Jeg brenner for dette temaet, og jeg er glad du skriver om det da mange unge leser bloggen din. Jeg vil gjerne ha flere slike innlegg fra deg 🙂

 12. Hvorfor er denne saken viktig for deg?

  Kjenner deg ikke, men du slår meg ikke som en person som har stått opp imot mobbing på din ungdomstid. Kanskje du stod stille og ikke sa noe? Det er like ille.

  Det irriterer meg at folk liksom skal ha så mye sympati mot offerne, men så har de vært med på det selv i sin tid. Hvor stod du hen på din ungdomstid/barneskoletid?

  1. Unnskyld meg, men for en kvalm holdning du har. Jeg aner ikke hvordan Caroline var som ung, men uavhengig av henne personlig så kan du jo ikke mene at om man noengang har gjort noe galt så skal man bare fortsette å gjøre det. Mange har vært unge og dumme, og det må jo gå an å lære når man blir eldre.

   1. @ Mari: Med andre ord, du stod å så på, eller var med på å mobbe, og det er det som er kvalmt. Folk som gjør sånt har noe grunnleggende ondskapsfult i seg. Det er forskjell på å gjøre noe dumt en gang, og det å stå å se på mobbing i flere år.

   2. Beate: Jeg vet ikke engang hva jeg skal svare på det der. Du vet jo overhodet ikke hva du snakker om. Vær så snill, ikke hold på å påstå ting om andre på den måten der, det er en utrolig dårlig egenskap.

 13. Hei Caroline 🙂

  Jeg holder på å skrive et foredrag om mobbing i forbindelse med et kurs jeg går på, og jeg har veldig lyst til å prøve å få til et intervju med Nichlas. Jeg skjønner at du ikke kan gi ut kontaktinformasjonen hans uten videre, men siden han allerede har kontaktet deg og Lars-Kristan, kunne du kanskje hjulpet meg med å komme i kontakt med han? Hadde satt veldig stor pris på om du kunne hjulpet meg med det 🙂

  1. nichlas halvorsen

   hei jeg er nichlas halvorsen som har leget denne videoen kontakt meg gjerne på nichlas.halvorsen@gmail.com så kan vi prates der 🙂
   Mvh
   Nichlas Halvorsen

 14. For en modig gutt! <3

 15. Dette her er fryktelig langt, men jeg har mange tanker som jeg håper når frem til den modige gutten i videoen –

  Hei, Nichlas! Jeg veit ingenting om deg, men ville takke deg for at du er så modig. Det er ganske sterkt gjort å innse de tingene du snakker om – folk er folk. Jeg er ei jente på 26 år. Jeg ble også mobba da jeg var yngre. Jeg tror ikke de som mobba meg innså hvor sterkt det de gjorde og sa prega meg, men resultatet var at jeg var usikker på meg selv. Jeg ble deprimert. Jeg ville dø. Jeg ville ingenting. Det virker som om du er sikker på deg selv, og det er bra, den sikkerheten håper jeg at du kommer til å bevare. Jeg vil bare si at ting endrer seg. Da jeg var 15 hadde jeg ikke trodde på det hvis noen kom til å fortelle meg hva slags liv jeg kom til å ha som 20-åring. For det var kult. Og det er enda morsommere å være 26. Folk har blitt sikrere på seg selv – også mobberne. De som mobber som unge gjør det fordi de selv ikke vet hvor de hører hjemme, og føler for å tråkke på andre for å bli sikre på seg selv. Jeg er voksnere nå enn da jeg var 15, men personligheten min er ikke så ulik. Jeg har like sær humor, jeg sier like mye teit. Men jeg er godt likt. Jeg har mange venner. Og noe som er enda viktigere enn det å ha mange venner, enn det å være godt likt av mange, er det at jeg har noen få venner som er veldig, veldig gode. Og det betyr masse for meg. Kvaliteten på vennskap er viktigere enn hvor mange man har.

  Selv om dagene er tunge, selv om folk kommer til å være dritt, så kommer det til å gå bra med deg. Du viser at du er en sterk person som kan ta standpunkt om vanskelige tema. Du kommer til å finne et miljø med mennesker som aksepterer deg for den du er, som liker deg på grunn av både styrkene og svakhetene dine.

  Jeg skal bli lærer, og mobbing er noe som engasjerer meg fordi det kommer til å være en del av jobben min å sørge for at ingen mobber hverandre. Det er feigt å mobbe! Jeg prata med en jeg kjenner som mobba på ungdomsskolen. Han mobba fordi han var usikker på hvem han var, og trengte å vite at han var «bedre» enn noen andre – men han har innsett at han ikke var det. Han har innsett at han var utrolig feig. Og han angrer på det i dag.

  Jeg har prata mye med vennene mine om mobbing. Det er mange som har opplevd å bli mobba – mange hadde det spesielt ille på ungdomsskolen. Det jeg har erfart er at det blir gradvis bedre. Når man begynner på videregående finner man kanskje flere folk som er lik deg, som har de samme interessene som du har. Og så går man kanskje på folkehøyskole, eller begynner å studere, eller kommer på en arbeidsplass man liker. Et sted der de som var så feige og slemme ikke er. Og da. Da skjer det. Da får du muligheten til å bli tatt på alvor og likt for nøyaktig den du er. Det blir bedre, Nichlas. Og ørene dine er fine som de er. Du kommer til å bli glad i dem etterhvert.

  Jeg hadde ikke trodd på det hvis noen sa dette til meg da jeg var yngre… Og det var sikkert noen som prøvde. Men jeg vil si det likevel. Jeg elsker livet mitt slik det er nå. Jeg elsker vennene mine, kjæresten min, jobben min. Jeg er ikke sint nå, for jeg veit at jeg har et fantastisk liv. Mobbinga har på en rar måte gjort meg sterkere, for jeg vet hvem jeg er – for det måtte jeg tenke på ganske tidlig. Hva var det med meg? Var det nesa? Var det klærne? Kroppen? At jeg kom fra gård, at mor og far hadde lite penger, at jeg var for flink på skolen? Jeg vet at alt det er greit, at det er noe som har gjort meg til den personen jeg er i dag. Jeg er veldig glad for at jeg ikke tok livet mitt de gangene jeg tenkte på det. For da hadde jeg ikke fått oppleve å være den jeg er som voksen, oppleve det livet jeg har i dag. Hold ut, Nichlas! Det blir bedre.

 16. Det han Nichlas sa i videoen slo meg midt i hjerteroten. Det er virkelig sant dette med at «folk er folk». Tenk at en 15 åring tenker så store tanker og tørr å ytre de. Det er noe å se opp til.

  Kjempe fint at du postet dette på bloggen din Caroline. Det er viktig å fokusere på dette temaet da det dessverre er altfor mye mobbing på nett.

  Jeg har vært innom bloggen din mange ganger, mest for å få «klesinspirasjon», men dette innlegget traff meg virkelig mye mer enn noe annet. Ingen er perfekte og det trenger vi faktisk heller ikke å være. Hva er perfekt? Det er det jo ikke noe fasitsvar på.

 17. Hei Nichlas!
  Jeg synes du er utrolig tøff som tar det oppgjøret du gjør med mobberne.
  Jeg vet hva mobbing kan gjøre med folk, for jeg er mor til en gutt på 10 år som blir mobbet. Han har ADHD og tourettes. Han er nyinnflyttet, og har ikke samme dialekt som dem han går i klasse med. Han er flink i de muntlige fagene, men strever med å skrive. I tillegg strever han i matte.
  Han har snakket mange ganger om å ta sitt eget liv.
  Heldigvis går det noe bedre nå, for han har blitt venn med ei av jentene i klassen.

  Jeg håper at det går bedre med deg, Nichlas! Du er en flott gutt som fortjener å ha det godt.
  Det står R E S P E K T av deg!

  Takk for at du ikke gir opp! Takk for at du la ut videoen din på YouTube!

 18. Nichlas er en klok gutt! Utrolig flott og sterk video. Det. Er tydelig at det er mobberne som ikke har det så greit med seg selv! Nichlas er en kjekk og nydelig gutt og ikke minst sjarmerende 🙂 hadde jeg vært 15 hadde jeg bedt han med på kino men siden jeg er 23, kan det bli litt rart. Stå på Nichlas, det er du som er vinneren her! 🙂

 19. […] en liten stund siden så leste jeg innlegget Vær en venn på fotballfrue sin blogg, og jeg kan ikke la være å dele. Nettopp fordi jeg har blitt mobbet selv en gang i […]

 20. Flott innlegg om et viktig tema!! All respekt til gutten i videoen. For en tøffing!

 21. victoria

  Hva tenker du om lars kristian sine kommentarer om tilbakestående og skulle blitt skutt da? Jeg skjønner at du har hatt det tøft, men flere av kommentarene han har kommentert på har ikke komme med noe som ligner på hets. En som påstår at du burde ha hvitløk og timian i suppa eller hva det var fortjener da ikke å bli kalt tilbakestående selvom hun ja helt sikkert var litt irriterende. Jeg hadde forstått deg mye bedre hvis jeg hadde sett fryktelig stygge kommentarer som Lars Kristian svarte på, men etter å ha gått igjennom alle sammen så ser jeg desverre ikke det. Selvom jeg tror på at det har forekommet mange ganger. Skulle bare ønske det var i situasjoner med slike kommentarer hvor han hadde skrevet stygt tilbake og ikke at når noen sier at du står i feil vinkel når du tar planken (selvom du sikkert gjorde den helt riktig)

  Du hadde vunnet så mye på å besvare spørsmål caroline. Selvom fryktelig mange støtter deg, så er det også mange venter på svar. Selvom man kommenterer hold ut, du er sterk, og synes synd på deg for hva du går igjennom nå, så betyr det jo ikke nødvendigvis at man ikke synes kritikken er litt fortjent.

  Også er dette med å si unnskyld men å samtid skylde på andre.. da innrømmer man jo ikke at man har gjort noe feil.

  Håper så veldig gjerne at jeg kan få svar på dette.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *