Ukens leserspørsmål: Fotoutstyr

Jeg får stadig spørsmål om hva slags fotoutstyr jeg bruker, og nå som jeg føler samlingen endelig er komplett, tenkte jeg det var på tide å lage et innlegg om dette.

Jeg fikk mitt første speilreflekskamera julen 2009, og det må jo ha vært den beste gaven noensinne! Jeg tar over 100 bilder hver eneste dag på grunn av bloggen, så et godt kamera og godt utstyr er gull verdt for meg. I 2009 fikk jeg et Sony Alpha 380, og for en nybegynner som meg selv, var det midt i blinken. Sony er relativt nytt på kameramarkedet i forhold til konkurrenter som Nikon og Canon, men selv om jeg faktisk hadde litt foto med et Nikonkamera da jeg studerte journalistikk, er Sony mye mer brukervennlig for min del, derfor har det også blitt til at vi har fortsatt å kjøpe Sony.

Nå har vi nettopp kjøpt nytt kamera, så etter å ha hatt både Sony Alpha 380 og 330, har vi nå et Sony Alpha 65 og jeg merker virkelig forbedringen, selv om de foregående kameraene selvfølgelig har vært veldig bra – jeg har jo tatt bloggbilder med disse i snart 3 år. Det nyeste tar derimot flere bilder per sekund, gir klarere bilder selv om du for eksempel trenger å bruke høy iso og er lettere i forhold til hvitbalansen og innstillingene der. Kameraene har også live-view som kan være veldig deilig, og det nyeste kan jeg også filme med.

Nå bruker jeg alltid manuelle innstillinger, men i starten da jeg virkelig ikke hadde peiling på foto, var autoinnstillingene på kameraet virkelig gode å ha. De er lette å forstå og gir kjempefine bilder, men å lære seg manuelle instillinger er helt klart det beste. Jeg har lært litt av Benny Ottosson, men mye er selvlært i tillegg til at jeg har lest noen fotobøker 🙂

Har nettopp kjøpt ny fotobag også, ettersom den vi hadde var godt brukt med stor G. Den nye er fra Sony og har plass til alle objektivene pluss litt til. Den er også veldig kjekk med tanke på at rommene oppi den kan flyttes alt ettersom.

Objektivene jeg har er makrolinse, vidvinkel og standard på 18-55 mm. Sistnevnte følger med ved kjøp. Siste tilskuddet på objektivfronten er en telelinse. Alle er fra Sony med unntak av vidvinkelen som er fra Sigma. Jeg har også et UV-filter (helt til høyre i bildet) til standardlinsen som beskytter objektivet, men som også beskytter mot UV-stråler. Helt til venstre er et regulerbart stativ som virkelig er fint for meg å ha de gangene fotografen ikke er tilstede 😉

Objektivene har forskjellige bruksområder, men det er som regel makrolinsen som blir brukt når vi tar antrekksbilder samt detaljfoto, standardlinsen bruker jeg i dagliglivet, vidvinkelen når jeg tar bilder av naturomgivelser, hotellrom, huset eller store areal, mens telelinsen er fin å bruke om jeg skal fotografere ting / dyr som er langt unna.

Sony Alpha 65 kostet rundt 6. 300,-. Du kan gjerne lese en testrapport her.

♥ Håper dette ga svar på det dere lurte på angående utstyr. Vi har kjøpt det meste av vårt utstyr på Elkjøp eller i fotobutikker, med unntak av fjernkontrollen som jeg fant på nett via Google 🙂

47 kommentarer

 1. Hei 🙂
  Vil bare si at det du kaller linse er objektiv. Linsa er en del inne i i objektivet, så det blir feil å kalle hele greia for linse, når du liksom skal opplyse folk om kamerautstyr 😉

  1. Fotballfrue

   🙂

  2. Martine

   Sant nok det du sier, men hun sier jo også at det er objektiv hun har 🙂

 2. Chantal Vendela Sveinungsen

  Fikk du Bendit-luene? 😀
  Tusen takk for hjelpen! <3

  1. Fotballfrue

   Ja! Tusen takk, vakre og snille deg <3

   Klemmer!

   1. Chantal Vendela Sveinungsen

    Så bra å høre! 🙂

 3. Har hørt masse bra om det kameraet 🙂 Selv tar jeg bilder med et Nikon D40, noe som fungerer veldig fint for min del. Ikke noe pro-kamera, men til min bruk (bloggbilder og feriebilder) så er det mer enn nok 🙂

 4. Godt å se at det ikke er ALLE toppbloggerene som bruker Canon…
  Jeg har ikke speilrefleks, men jeg tar heller ikke så mange bilder hver eneste dag, så jeg trenger ikke et superbra speilreflekskamera :p
  Jeg har bare et dårlig digitalkamera nå, men tenker å kjøpe meg Canon Eos M, en blanding mellom digital og speilreflekskamera 😀

 5. Hei! 🙂

  Jeg lurer litt på hvordan du får fokusert når du bruker selvutløser. Ser at du har en slik fjernutløser, kan du bruke autofokus da og den vil fokusere når du du trykker på fjernkontrollen eller stiller du inn fokus manuelt før du tar bilder?

  Har fulgt med på bloggen i over et år nå, og må si at jeg er imponert over at du klarer å levere så flotte og gjennomførte bilder i hvert eneste innlegg, flink er du (og Lars-Kristian, som også tar en del av bloggbildene)! 🙂

  1. Fotballfrue

   Det er ikke noe problem å få fokus, ettersom den autofokuserer 🙂

   Tuusen takk for fine ord 😀

   Klemmer!

 6. Hm, nå er ikke jeg noen ekspert på fotoutstyr selv, men du er sikker på at du ikke snakker om en «portrettlinse» i stedet for macrolinse? I hvert fall det jeg oppfatter som macrolinse er det ekstremt store objektivet, som du bare kan ta ekstreme nærbilder med. Portrettlinse har blender 1,4 eller 1,8. I hvert fall på Canon sine objektiver. Misunner uansett utstyret, skulle gjerne hatt litt mer selv 🙂

 7. Jeg er og blir et Canonmenneske, men det her ser jo ut som en fin liten familie! 🙂 Mitt eget kamera har utrolig nok overlevd en reise rundt jorden, men skal bli godt å komme hjem og rense det for all verdens støv fra India og sand fra all verdens strender… At det fortsatt virker er et lite under!

 8. Takk for tipset. jeg tror jeg vil kjøpe et canon eller kikon da jeg har hørt mest om disse 🙂

 9. Matilde

  Hvor kjøpte du selvutløsern til sonykameraet ditt? 🙂

  1. Fotballfrue

   Husker ikke, fant en side som solgte den for 150,- via google.

   – C

 10. I need such a bad 🙂 i always carry my lenses and camera in my handbag ^^ but thats not the best idea

  https://chicchoolee.blogspot.co.at/
  https://chicchoolee.blogspot.co.at/
  https://chicchoolee.blogspot.co.at/

 11. har episodene der du er med på 4 stjerners middag vært på tv? evt når skal det være? 🙂

  1. Fotballfrue

   uæ, svarer på dette hver dag, jeg :O Men det er i hvert fall fra den 11.mars, min dag er den 14. 🙂

   Klem!

   1. Når skal du være med på 4 stjerners middag? :p

 12. Hei! sendte nettopp en mail til deg, håper du kan svare! 🙂

  1. Fotballfrue

   Hvor er den sendt? 🙂

   – C

   1. Connie

    marked@fotballfrue.no! ser nå at den ikke «styres» av deg? hmm

   2. Fotballfrue

    Nei, beklager. Jeg svarer helst ikke på epost, men du er mer enn velkommen til å skrive evnt. spm. her 😀

    Klem!

   3. Connie

    Var det at jeg så noen kommenterte tidligere her hos deg at de har blitt svindlet av sonextyear! oog at du hadde fårr sponsorgaver av dem. Men greia er at jeg visste ikke noe om dette og har derfor bestilt en runwaydreamz shorts der i fra for ca 2 uker siden, men står at den enda ikke er behandlet! og jeg er jo veldig usikker rundt dette ettersom jeg har lest at de driver masse svindel osv!

   4. Connie

    Setter SÅ stor pris om du kan fortelle meg noe om dette (hvis du vet noe da), ut i fra det jeg kommenterte 🙂

   5. Fotballfrue

    Har oppfordret å rapportere forholdene nå, gjennom sosiale medier 🙂

 13. I can’t wait to see your photos and videos! 🙂

 14. Kjempefint innlegg, fikk svar på noe jeg har lurt på lenge 🙂 Men har et spørsmål jeg savnet at du skrev litt om i innlegget. Har du med deg kameravesken over alt? Har selv tre linser, og plass til alle tre i kameravesken- men synes ofte det blir mye å drasse på. Hvis du for eksempel skal på bursdag, til byen, eller på tur, hva har du med deg da? Og mens vi er inne på temaet, synes jeg du er en veldig flink fotograf jeg ser opp til 🙂 Du er kanskje ikke en av de «superflinke» fotografene, om du skjønner hva jeg mener uten å ta det negativt til deg, men de er en veldig flink hverdagsfotograf! Jeg tror du er en av de som har masse positivt og fint å se tilbake til om et par år 🙂

  1. Fotballfrue

   Hehe, jeg er absolutt på ingen måte noen fotograf, men synes det er en viss kvalitet på bildene mine og det er jeg glad for 🙂 Jeg legger utrolig mye jobb i å skape fine bilder 🙂

   Jeg tar med meg kameravesken om vi skal på tur eller vi skal på et event som krever gode bilder og forskjellige linser. Skal jeg på byen tar jeg som regen med meg mobilen bare, eventuelt kun kamera med standardobjektiv, det kommer helt an på hva som skjer den kvelden, om det er bursdag, middag ute eller bare party for eks.

   Klem!

 15. Heihei :). Først må jeg si du har en flott blogg. Likerat den er allsidig. Må få spørre om loveseaten dere har er like gode å sitte i som de er fantastiske å se på. Har så utrolig lyst på slike. Rita:)

  1. Fotballfrue

   Ja, de er heeelt fantastiske! Gjestene våre gror alltid fast i dem når de er her 😉 Haha!

   Klem 🙂

 16. Hvor studerte du journalistikk?

  1. Fotballfrue

   Norges Kreative Fagskole 🙂

 17. Dwightinha

  Dette vare et kjempefint og nyttig innlegg som i tillegg var ryddig satt opp. Selv om jeg har holdt meg til Nikon siden jeg kjøpte mitt første Nikkormat i min første jobb (manuelt, fantes ikke digitale speilrefleks for såååå lenge siden ha, ha), har jeg faktisk sett mye på Sony kameraene. Alt annet Sony tar i er jo kjempebra, så hvorfor ikke kamera. Og så fin kameraveske da gitt.

 18. Bra med et tekniske innlegg for oss gutter og jenter som liker slik – foto er viktig, og gøy – takk 😉

 19. Flott og ryddig innlegg, du tar også veldig bra bilder 🙂

  Jeg lurer litt på hvor mange mm portrettlinsene/makro objektivene dine er på?
  Og på hvor mange mm tele-objektivet og vidvinkelen er på?

  Det er jo også av betydning ift. foto 🙂

 20. Many other blogger uses Canon & Nikon but your picture quality is wowwww!

  1. Fotballfrue

   Thank you 😀

 21. Hei!
  Siden du ta så mange bilder, så lurer jeg på om du kan anbefale en bra backupløsning for å lagre bilder? Betaler du feks for å bruke Crashplan, dropbox el?
  Mvh

  1. Fotballfrue

   Dropbox 🙂

 22. Perfekt innlegg for meg:) kjøpt meg kamera og driver og leker meg med innstillinger.. Kan du lage et oppfølgingsinnlegg hvor du forklarer litt om manuelle innstillinger? Jeg leser bøker osv men du forklarer ofte veldig enkelt og greit, så tror jeg vil forstå deg bedre:)
  Synes manuelle innstillinger ikke gir så «flatt» bilde som automatiske..men jeg skjønner liksom ikke helt prinsippene og blir ikke alltid så vellykka…
  Hadde blitt kjempeglad om du skrev et innlegg!

  1. Fotballfrue

   Ja, det kan jeg gjøre! Noterer meg det 🙂

   Klem!

 23. ann kristin

  hei caroline !!
  hvor er cameraet kjøpt og hva er prisen på det ? 🙂 du har fantastiske bilder så nå skal jeg kjøpe det samme !

  1. Fotballfrue

   Prisen står i innlegget 😉 Vi kjøpte det på Elkjøp 🙂

   Klem!

 24. hei! du har en fantastisk blogg, med mye spennende å lese! men jeg har et lite spørsmål, jeg lurte bare på hvordan du lager de søte rosa tekst «boblene» ? jeg bruker for det meste redigerings program på ipad, (hvor jeg ikke har funnet et slikt program som lager slikt enda) lager du de tekst «boblene» i photoshop? 🙂

  1. Fotballfrue

   Det er et filter jeg har lastet ned online som jeg legger over 🙂

 25. […] Homes and Garden, Canvas On Demand kan hjelpe deg å lage vakre, personlige foto til lerret. Selv fotballfruen skriver om […]

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *