Ukens leserspørsmål: Krangel og sjalusi

Jeg lurer på om du og Lars-Kristian aldri krangler ordentlig eller er irritert på hverandre, og ikke minst om dere aldri opplever sjalusi? Har du noen tips til oss som er fryktelig sjalu?

Dette er et tema jeg har tatt opp noen ganger før, men det begynner å bli en stund siden. Jeg har fått disse spørsmålene både i kommentarfeltet, men også på epost, så jeg tenkte å komme med mine tanker rundt temaet i dette innlegget 🙂

Å krangle er en helt naturlig ting, også for folk som er gift eller som har vært kjærester lenge. Selvfølgelig er det dager hvor jeg og Lars-Kristian diskuterer og er uenige, men faktisk så krangler vi svært sjelden. De få gangene vi krangler, er det ofte med stor K, og heldigvis blåser det fort over. Jeg ser ingen grunn til å dele disse få kranglene på bloggen min. Det er en privatsak, og bloggen min er ikke ment å være såpass privat. Lars-Kristian og jeg har det utrolig bra sammen, vi er kjærester, mann og kone, men også bestevenner, og sånt blir det ikke krangler av. Selvfølgelig i ny og ne, men veldig sjelden.

Når det kommer til dette med sjalusi, er det en helt normal følelse for de fleste. Det er for eksempel helt normalt å føle et stikk av sjalusi dersom kjæresten din sender andre jenter lange blikk, eller sms med gamle flammer. Jeg har lest at de fleste eksperter faktisk har kommet med uttalelser om at litt sjalusi kan være sunt. Det kan tolkes som et bevis på at du elsker den andre personen veldig høyt, men det er klart sjalusien blir et problem dersom det bryter ned parfoholdet. Å være over snittet sjalu er forferdelig vondt, og jeg tror den eneste løsningen er å jobbe med seg selv. Mange mener sykelig sjalusi kan komme av for eksempel lav selvfølelse, og det tror jeg nok at det er noe i. Dersom du ikke er trygg på deg selv, kan det selvfølgelig være vanskelig å være trygg på andre. Videre vil jeg tro at det ofte handler om alder, for når de fleste bikker 20-årene, kan jeg love at mye automatisk faller på plass i hodene våre. Med årene vil du lære deg å akseptere deg selv, kroppen din og det at du er du. Du vil tørre å stå for egne valg og gjøre deg opp egne meninger. Du vil ha funnet dine virkelige venner og kanskje din plass i livet, hva dine mål er og hva du ønsker å oppnå. Men på veien frem hit, må du akseptere å snuble noen ganger. Livet handler mye om å prøve og feile, og i denne perioden er det helt normalt å ha vanskelig for å stole på noen. Da jeg var yngre, hadde jeg svært vanskelig for å stole på kjærestene jeg hadde, jeg var usikker på om de gikk bak ryggen min eller behandlet meg dårlig uten at jeg visste om det. Men hvorfor skulle de egentlig gjøre det? I dag kan jeg ikke forstå at jeg tenkte på den måten, og jeg får dårlig samvittighet overfor den det gjaldt. Kjæresten din velger deg som partner. Det er deg han vil være sammen med, og ingen andre. Han synes du er den vakreste personen i hele verden. Hvorfor skal han da gjøre noe for å såre deg? Selvfølgelig vil du aldri komme utenom at det finnes pene medmennesker, men du må tenke at deres følelser for hverandre er sterkere enn noe som er overfladisk.

Konsentrer deg om å gå inn for at du er den beste for ham, og at dere to er riktige for hverandre.

Nå har Lars-Kristian og jeg vært et par i mange år og jeg blir så og si aldri sjalu lenger. Det samme gjelder for han, og det er ikke fordi vi ikke bryr oss, men det er fordi vi elsker hverandre og stoler på hverandre. I løpet av årene har vi utviklet en trygghet oss imellom, som gjør at vi ikke trenger å være usikre eller å gjøre hverandre usikre. Et forhold handler om å bygge hverandre opp, ikke bryte hverandre ned. Vi spiller på samme lag. Det handler om å unne kjæresten sin å ha det gøy, men også om å få hverandre til å føle seg trygg og elsket.

Jeg vil også tro at sjalusi ofte kan komme av manglende bekreftelse, fordi for oss mennesker er det viktig å bety noe for andre. Så dersom du har vanskelig for å stole på ham, kan du kanskje stille deg spørsmålet om kjæresten din gir deg den bekreftelsen du trenger. Dersom han gjør det, må du tro på det han sier. Det er faktisk deg han vil ha, fordi det er deg han er i et forhold med. Tell til ti, før boblen sprekker. Fortell hva du føler. La han fortelle sin side av saken. Prat sammen. Kommunikasjon er noe av det viktigste i et forhold dersom det skal fungere i lengden. Jeg er helt sikker på at kjæresten din lettere vil forstå din sjalusi eller frustrasjon, dersom du forklarer ham hvorfor du føler som du gjør.

Spør deg selv om du er i et godt forhold, og om du har en faktisk grunn til å være sjalu. Spør deg selv om han behandler deg urettferdig, eller om det er dine følelser som tar overhånd når du reagerer som du gjør.

Håper dette var til litt hjelp 🙂

105 kommentarer

 1. Ida Helene

  Dette traff meg midt i hjertet! Kjæresten min studerer medisin i Ungaren, mens jeg er i Norge. Jeg kan bli litt sjalu nå og da, når han er ute hver helg med haug med jenter, men har sagt til han at hvis han blir litt flinkere til å gi meg bekreftelse så er det egentlig ikke noe problem i det hele tatt! Det er bare den bekreftelsen man trenger. Hvertfall når man bor i hvert sitt land 🙂 Tusen takk for at du skrev dette, så vet jeg at det ikke er jeg som er dum og teit som tenker at det er bare det jeg trenger 🙂

 2. Utrolig bra skrevet! Jeg leser bloggen din hver dag og dette innlegget fikk meg til å tenke positivt. Jeg har alltid slitt med sjalusien min og har ikke lyst til å ødelegge forholdet mellom meg og kjæresten min. Det er bare så sykt vanskelig og som du skrev så tror jeg det handler om selvfølelse. Jeg har alltid hatt dårlig selvtillit og det tror jeg har mye å si fordi jeg føler at han kan få så mye bedre enn meg og er redd for at han kanskje tenker det. Hva Jan jeg gjøre med dette?

  Klem
  Caroline <3

 3. Synøve

  Et veldig bra innlegg! Ønsker meg flere innlegg som dette 🙂
  Hilsen kritisk leser

 4. Haha, mine 2 bestevenner og jeg snakket faktisk om sjalusi for litt siden.
  Hun ene er OVERSJALU på alt og har litt vanskelig for å stole på andre, hun andre er midt i mellom, mens jeg finnes ikke sjalu. Jeg mente at hun første burde roe ned sjalusien sin og stole mer på partnerne sine, mens hun mente at jeg burde slutte å være så naiv. Haha, litt morsomt egentlig.. Supert innlegg 🙂

 5. Veldig bra tekst 🙂 Dyktig er du, dette hjalp nok mange 🙂

 6. Hei
  Jeg synes dette innlegget var super bra! Men etter selv å ha slitt i mange år med angst og depresjon, og søken etter det «perfekte» og få angst hvis jeg føler jeg ikke lykkes med det, så har jeg bare lyst å si at å krangle i et parforhold ikke er så farlig. Ikke mye krangling, men jeg har vært superredd for at hvis jeg irriterer meg over at mannen min f. eks. ikke har ryddet etter frokosten, så betyr det at jeg ikke er glad i han. Men jeg har lært at man kan irritere seg helt grønn over sånne småting, men likevel være sikker på at man ikke kan leve uten nettopp den som irriterer meg også. Vi har det utrolig mye bedre sammen nå som jeg tør å ikke la alt være prefekt hele tiden. For av og til er ting kanskje bare helt greit, men helt greit er jo ganske bra det også 🙂

  Jeg håper du skjønner hva jeg mener 🙂 Og takk for en super blogg som gir meg masse inspirasjon på ulike felter!

  1. Fotballfrue

   Det er lov å irritere seg over, diskutere og krangle innimellom, sånn er jo livet og det kan ikke være en dans på roser hele tiden 🙂 Dette var bare mine tanker rundt temaet, når det gjelder sjalusi er det mange som må jobbe med seg selv og ikke la det gå utover partneren. Men når det kommer til krangling kan jo så mye annet spille inn.

   Klem til deg!

 7. Dette var utrolig flott skrevet Caroline. Jeg er generelt veldig imponert over formidlingsevnen din, for du er en utrolig dyktig skribent, men nå traff du virkelig en nerve i meg. Jeg sliter litt med sjalusi, og jobber daglig med det. Jeg har verdens skjønneste kjæreste som bare er god og snill mot meg, så det er synd å skulle plages med sjalusi når jeg innerst inne vet at det er helt ubegrunnet. Det du skrev her fikk meg virkelig til å tenke meg om. Jeg tror faktisk at jeg, på grunnlag av det du skrev og hvordan du skrev det, skal klare å endre tankegangen min og fokuset mitt. Jeg lagrer innlegget under bokmerker om det er greit, for jeg tror dette er et innlegg jeg vil lete frem på vanskelige dager, for det skjedde noe inni meg når jeg leste det. Du fikk meg til å se ting i et litt annet perspektiv. Tusen hjertelig takk for det <3 I ettermiddag skal jeg dra hjem og overøse kjæresten min med den kjærligheten han fortjener. Og igjen, du er virkelig dyktig! Du skriver enormt bra, og jeg er en jente som liker rene linjer og riktige proporsjoner, så at teksten din og bildene dine er satt opp så ryddig og ordentlig er noe jeg virkelig setter pris på. Det SER visuelt bra ut på bloggen din, og det er det faktisk ikke så mange andre blogger som gjør, i alle fall ikke i så stor grad. Til slutt må jeg også skryte litt av deg som fotograf, for det er et utrolig vakkert lys i bildene du tar. Elsker også måten du pynter og danderer motivet i bildene på, det er så herlig 🙂 Du er en flott og talentfull jente Caroline! Jeg håper du får en nydelig helg. Mange gode klemmer fra meg 🙂

  1. Fotballfrue

   Tusen takk for utrolig gode ord, Maria! Du fikk meg til å smile fra øre til øre, og jeg ble virkelig rørt av kommentaren din. Tusen takk for at du følger med <3

   Mange klemmer 🙂

 8. Kloke ord Caroline.

 9. Innlegget ditt ble litt kort og enkelt. Jeg mener du skriver veldig overfladisk om et veldig viktig tema.

  Når det er sagt så er det en grunn til at menn er utro. I forhold som har vart en stund så syntes faktisk ikke menn at vi nødvendigvis er de vakreste i verden. Alle forhold bygger ikke på forelskelse, at man er bestevenner osv. Alle forhold har ulike kvaliteter og som gjør at man velger å bli i det spesefike forholdet. Noen holder sammen for barna, noen har ikke lengere sex i forholdet men er veldig glade i hverandre, noen sloss og krangler, noen er avhengie av hverandre osv.. Og sånn som meg; Jeg har en mann som sjeldent støtter meg når det virkelig trengst i STORE livssituasjoner. Vi har et barn sammen og jeg kunne aldri drømme om å reise fra han. Vi har en helt egen kjærlighet – til tross for at vi har sex 2 ganger i måneden fordi jeg ikke tenner så mye på han lengere++.. Men det er sånn det er. Kjærligheten til hverandre kan være alt man har i et forhold, og det er som regel også nok. Man kan ALDRI være helt trygg på et partnerer sin vil være utro, men man kan velge å gi partnerer den tilliten forholdet fortjener.

 10. Ingvild

  Jeg har slitt med sjalusi så lenge jeg kan huske. Helt fra jeg gikk på barneskolen, og nå er jeg 22 år. Når det har stått på som verst, har det vært helt utmattende for meg og kjæresten. Heldigvis har han tilgitt meg gang på gang, og vi holder fremdeles sammen etter tre år.

  Sjalusien min er som regel helt ubegrunnet. Jeg får ofte helt ville fantasier om at han egentlig ikke vil være sammen med meg, at han egentlig ønsker å forlate meg til fordel for noen andre. Jeg sliter med selvdestruktive tanker, og tror at «alle andre» er bedre enn meg. Kjæresten min er ikke den flinkeste til å gi meg bekreftelser, og dette er han klar over, men har så langt ikke gjort noe med det. Men når alt kommer til alt, er jo sjalusien mitt problem, og noe JEG må jobbe med.

  Å slite med sjalusi er helt jævlig. Nervøsitet, det vrenger seg i magen, økt puls og frykt for å miste. Nei, huff… Heldigvis merker jeg at det hjelper å jobbe med seg selv, for jeg har faktisk forbedret meg mye det siste året. I prosessen mot å forbedre seg, er det å innse at du faktisk har et problem og sliter, det viktigste, og derfra kan en begynne å jobbe med seg selv.

  Takk for et flott innlegg 🙂 Ikke egentlig noe jeg ikke visste fra før, for jeg har lest og lest og lest om emnet mange ganger før, men forhåpentligvis er det til hjelp for andre.

 11. Hei, Caroline! Må si at du inspirerer meg veldig, og det har du gjort dette hele året jeg har lest bloggen din:-)
  Når det er sagt, har jeg en kjæreste jeg har vært sammen med i snart to år. Jeg er veldig glad i han og han i meg, men vi krangler veldig mye.. Det er dumme småting som blir blåst opp til et stort problem. Jeg vet at det kommer av meg ettersom jeg har vokst opp rundt foreldre som krangler konstant. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre ettersom det nesten virker «normalt» for meg.

  Du er veldig god og jeg må innrømme at jeg dagdrømmer om at jeg lever ditt liv, innimellom <3 Hehe
  Klemklem <3

 12. For meg har det vært motsatt, jeg var aldri sjalu tidligere, men opplever det nå i en alder av 23 år. Forrige kjæresten var notorisk utro- og jeg var naiv. Dette setter en støkk i en, selv om jeg nå har en fantastisk ny kjæreste. Jeg opplever nå for første gang sjalusi selv om nåværende kjæreste ikke har gitt meg en grunn for det. Det er slitsomt, så jeg skal prøve å tenke som du har skrevet her! Dessverre er det ikke alltid slik at kjæresten din kun vil være med deg og ingen andre..

  1. Fotballfrue

   Nei, det er dessverre sant, men i det fleste tilfeller er det heldigvis slik at det kun er det han har øye for. Lei for å høre hvordan han behandlet deg!

   Klemmer <3

 13. Utrolig bra skrevet 🙂 Du er flink!

 14. Jeg og samboeren har vært sammen i 7 år til sommeren, og kjenner meg godt igjen i det du skriver. Da vi ble sammen var jeg 16 og han 18. 4 uker etter at vi ble sammen, så slapp han bomba om at han skulle til Ålesund å gå skole, noe som føltes lenger borte enn det var. Var i grunnen bare å hive seg på bussen og ta den båten som føltes ut som om den brukte en liten evighet på å komme seg over fjorden.
  Etter en stund fikk broren til samboeren min også kjæreste. Vi ble et firkløver, hvor vi prata bokstavelig talt om alt til hverandre. Men jeg var veldig usikker på meg selv, og anklaget damen til broren og min nåværende samboer for å flørte med hverandre. Idag ser jeg at de var bare gode venner, men jeg hadde et ekstremt dårlig selvbilde og selvtillit på den tiden. Før han kom og løftet meg opp i skyene og fikk meg til å ha troen på meg selv, så jeg for meg at jeg kom til å være en av dem på snart 90 år med 257 katter og uten noen etterkommere, om du ser bort fra eventuelle tantebarn.

  Idag er vi lykkelige samboere, med felles barn, og har planer om å bygge hus om ikke så alt for lenge. Vi har våre diskusjoner, om alt fra økonomi til mere hverdagslige problemer som hvem som skal bytte den neste drittbleien. Jeg er også av den meningen av at det er sunt å kunne diskutere, for det er i diskusjoner gode meninger og løsninger kommer frem. Det lærte jeg faktisk i et fag på skolen også. Men når man er samboere og kjærester over lang tid, så vet man å stoppe diskusjonen før man går til mere personlige anklagelser/drittslenging.

  Ha en god natt 🙂 Nå må jeg krype til sengs, for minstemann i huset er oppe klokken halv 8-8 uansett om mamma og pappa vil sove litt til..

 15. Hvor mange år har du og Lars-Kristian vært kjærester?

  1. Fotballfrue

   Snart 6 🙂

 16. Kloke ord 🙂 Jeg og mannen min krangler heller ikke så ofte. Kan ikke huske sist vi har kranglet. Og nå har vi vært sammen i 21 år (gift i 18 av de).

 17. Emmelie

  Jeg må si at du er en superhelt! Dette kom nå, nå som jeg trengte det!! Jeg er en jente på snart 17år, som sliter veldig mye med sjalusi, noe som er utrolig slitsomt. Jeg har værdens beste kjæreste! Han er så utrolig anderledes fra alle andre jeg kjenner, noe jeg elske med han. Sjalusien min har ført til så mye krangling, som gjør at jeg ignorerer han.. Hvorfor gjør jeg egentlig det? Vi har vært sammen i snart 10 mnd, å det har vært de beste måndene i mitt liv. Vi har likt hverandre i hele 3 år, før vi faktisk tørte å snakke med hverandre face2face. Igjennom disse 10 mnd har jeg blitt så sjalusi av meg, jeg blir til og med sjalu når han velger å være med venner fremfor meg.. Noe jeg ikke kan styre.. Det er rett og slett helt forferdelig. Han gjorde det slutt i tre dager, fordi han var så lei av all kjeftinga å ignoreringa som jeg aldri ga grunnen til hvorfor. Jeg priket på alt. Helt til den dagen han gjorde det slutt, da kom jeg på hvor dårlig jeg egentlig hadde behandlet han.Jeg har aldri hatt det så vondt i hele mitt liv, å jeg følte meg helt jævelig rett og slett. Jeg tenkte på alt, alt som jeg har problemer med. Å alle endte opp med å være sjalusien. Jeg fortalte han alt, å ba om unnskyldning, å han forstod meg. Vi ble sammen igjen å jeg merker at han er så GLAD!!! 🙂 🙂 Han sa det aldri var meningen å gå ifra meg, men han klarte ikke mer. Jeg har hele tiden lurt på hvordan jeg kan jobbe med tankene mine å forbedre meg, så jeg kjøpte meg en notatbok hvor jeg skriver ned alle tanker. Men så titter jeg innom her! Å nå har du lært meg så utrolig mye! Du har fått meg til å se alt fra et annet parspektiv, noe jeg er så takknemlig for. Jeg vet jeg skal klare meg bra, å ta godt vare på kjæresten min, å vi skal få det så bra sammen! Jeg gleder meg til å lese i notatboka mi når jeg blir eldre:)

  Tusentakk for at du skrev dette innlegget! Jo tideligere jeg lærer jo bedre! 🙂 <3

 18. Ååå måtte bare lese dette innlegget nå for jeg trengte det så mye! De dagene jeg føler meg nedenfor på grunn av sjalusi finner jeg alltid fram dette innlegget, for det gjør at jeg vet at han ikke er med noen andre og at det er en grunn til at han er min kjæreste. Takk for at du skrev dette innlegget, for det er det som hjelper meg og får meg til å tenke positivt! Dette innlegget er gull verdt.

 19. Det var jeg som kommenterte forrige kommentar. Nå følte jeg litt på sjalusifølelsen igjen, så da tok jeg opp dette innlegget, og nå føler jeg meg mye bedre. Takk!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *