Kostholdskonferanse del II og Mulberry Love

Jeg har fått bursdagsgave! Men jeg får ikke lov til å åpne den før på mandag. Så typisk, men likevel akkurat det samme jeg ville ha gjort dersom det var til Lars-Kristian 😉 Dagen i dag har virkelig gått i ett, så jeg har rett og slett ikke rukket å slå på dataen, og det er vel første gang på lenge? Satt klokken på å ringe så tidlig som fem for å få til en kjapp treningsøkt, men den gang ei. Det er rett og slett ikke alltid det funker, så dere må ikke tro jeg er en maskin som alltid klarer å stå opp etter klokken 😉 Vi kom oss uansett opp halv syv, fikset oss, spiste nydelig frokost på Royal Christiania og var på Hotell Bristol for kostholdskonferanse rett før ni.

Der var vi til etter lunsj, før Lars-Kristian måtte innom Mulberry (hmmm) og derfra gikk turen tilbake til Royal Christiania for å pakke ned alt av kofferter og hunder. Så kom vi plutselig på at den andre bilen vår stod på Bogstad hos tante Vivi, så vi måtte jo proppe Audien min full av tre kofferter, to hundebur og andre ting, det er et UNDER at det gikk i den lille bilen! Innen den tid var klokken blitt  nærmere halv tre, så vi satt i rushtrafikken opp dit og kom oss omsider ut av Oslo rundt halv fire. Så måtte vi innom en butikk på veien for å handle inn til middag og frokost for hele helgen, side vi skal ha gjester, og NÅ, nå er vi hjemme, har fått vasket huset og fått matvarene på plass. Det eneste vi ikke rakk før gjestene kom var å pakke ut av koffertene *PUH* Denne uken har gått utrolig fort, tenk at jeg har vært i Oslo siden mandag!

Her er et lite minisammendrag av dagens konferanse, hvor hehenholdvis Fedon Lindberg, Kjetil Retterstøl og Espen Rostrup var de som engasjerte meg mest. Fedon poengterte for eksempel at 45 prosent av nordmenns energiintak kommer fra sukker og brød, vi spiser for lite frukt og grønt, og slo dermed fast at et norsk kosthold er langt fra variert. Videre kunne han fortelle at inntaket av grønnsaker og nøtter reduserer risikoen for hjerte-og karsykdommer med 21-34 prosent, mens transfett og mat med høy GI øker risikoen for hjerte-og karsykdommer med 32-34 prosent. Retterstøl tok som vanlig for seg den ketogene (den ekstreme) formen av lavkarbo, men var heldigvis relativt tydelig på det denne gangen. Han kritiserte lavkarbotilhengerne for å basere kunnskapen sin på dårlig grunnlag, men hentet selv egne argumenter fra studier gjort på 60-tallet og studier gjennomført på sin egne elever på 3 uker. . 3 uker! Han er med andre ord kritisk til hvordan lavkarbo dokumenteres, men utøver åpenbart ikke samme kildekritikk overfor sin egen argumentasjon.

Espen Rostrup ga oss et minikurs i apolipoproteiner (som egentlig var litt avansert, du kan sjekke ut forklaringen her) og nevnte dette med å se på  totalkolesterolet HDL og LDL som risikomarkører for hjerte-og karsykdom ikke nødvendigvis gir et riktig bilde. Han argumterte også med at lavkarbo er et godt alternativ etter endt vektnedgang, for hva skjer egentlig på dag 366? De som har slanket seg må finne en balanse med en diett som kan fungere på livsstid.

Er veldig glad for at vi begge hadde mulighet til å være med på denne kostholdskonferansen i regi av LHL, det har vært interessant 🙂

Vi sees i morgen, håper dere har hatt en fin fredag ♥ Her  er familen på plass og vi har nettopp fått opp rødvinskorken 🙂 God helg!

66 kommentarer

 1. Å, så heldig du er! Er nok noe KJEMPE fint:) Heldig du er!

 2. Det er så BRA at det arrangeres konferanser som dette. Jeg er SÅ lei av at lavkarbo alltid assosieres med supermasse fett, og at folk har så vanskelig for å forstå at man ikke trenger sukker og melmat på den måten vi nordmenn ofte spiser. Matpakka MÅ ikke være 3-4 brødskiver, det kan gjerne være litt skinke, egg og sunt frøknekkebrød… Om man ikke heller vil ha annen supermat da.. jeg foretrekker grønnsakssmoothie og litt pålegg! 😀

  Takk for at dere er gode ambassadører i kostholdsveien, det trenger vi! Og det er også supert at dere (i det siste) også nevner at dere en og annen gang faktisk spiser «hvasomhelst» som burger. Det er herlig at dere blir troverdige og ikke «glansbilder» 😀 Fortsett med fantastisk inspirasjon innen mat og kosthold.

  De journalistene som ikke skjønner dette har ikke researchet godt nok:)

  Takk <3

  Klem Nina

 3. Why don’t you write in English?

  1. Manuela

   Ou Francais?

 4. God helg til deg også søte 🙂 Når jeg ser på bildene du la ut i går, er det så åpenbart hvor mye bedre du kler mørkere hår! Du er nydelig og jeg setter så pris på all tiden du legger i bloggingen din. Norges beste blogg :):):)

 5. Marie R

  Haha! Skvatt skikkelig da jeg så det øverste bildet der, siden jeg bor nemlig i den første blokka rett over 😉

 6. Hei! Jeg har vært fast leser av bloggen din i noen måneder nå, men dette er første gang jeg legger igjen en kommentar. Ville bare si at jeg får masse inspirasjon av deg, både når det gjelder trening og mat, men også på å være litt flinkere til å pynte meg til hverdags… Idag lagde jeg din moussaka til middag, og både mine barn, samboer og min mor skrøt masse. Den var bare supergod!! Så tusen takk.. 🙂

 7. Det er vildt, at jeg skal helt til Norge for at finde en blogger der inspirerer mig! Jeg er fra Danmark, og kun 15 år, men jeg synes bare lige at du skal vide, hvor meget du inspirerer mig hver dag! Jeg har været syg i dag, og har derfor ikke fået trænet, hvilket har fået mig til at føle mig meget tung og ulækker. Men det, at du heller ikke har fået trænet i dag gør bare hele min situation meget bedre! Jeg synes at du er en absolut fantastisk person, Caroline, jeg håber at blive som dig en dag 🙂

  1. Natasja

   Hej Anna!

   Jeg er også fra Danmark, og giver dig ret i at Caroline er helt fantastisk. Hun inspirerer mig hver dag, jeg er SÅ GLAD for at have fundet hendes blog.

   Husk på at du ikke er ulækker, fordi du ikke har trænet. Livet kommer jo i vejen for ens planer nogen gange. I dit tilfælde at du er syg og jeg er sikker på at du er lige så smuk om du holder dig til din træningsplan eller om du springer en dag over, for du er dig og det er jo helt unikt 😉

   Kram fra en anden dansker

   1. Fotballfrue

    SÅ FLINK du er 😀 Tar av meg hatten! Og føles det ikke godt etterpå? 🙂 Så ille at du får vondt, kanskje du har for små sko? Jeg synes det er godt å ha et halvt nr. for store, men Lars-Kristian har litt for trange når ha spiller fotball og fotballspillere han IKKE pene føtter 😉

    Klem!

 8. Hei Caroline! Jeg er svært usikker i forhold til dette med høyt inntak av fett, da i form av mettet fett. Jobber selv med hjerte og karsyke og ser ofte at høyt kolesterol helt klart har en sammenheng med hjerte og kar sykdommer. Dette er noe de fremste kadiologer i Norge går ut i fra og da mener jeg at det må finnes sannhet i det. Har sett flere tilfeller i jobbsammenheng der mennesker som har gått på lchf har kommet inn med hjerteinfarkt med svært forhøyet kolesterol, da mener jeg et ldl kolesterol med svært høye verdier (sier ikke at dette er standard for alle, men noen kan sannsynligvis reagere på denne måten med et høyt inntak av mettet fett).I norge er vi veldig forsiktig med grensen på kolesterol, denne burde nok og vil sannsynligvis i fremtiden bli satt mye lavere. Vi har dessverre alt for mange unge mennesker med hjerte- kar sykdommer. Disse er det viktig at man fanger opp tidlig, da tenker jeg på å forebygge høyt kolesterol, røyking og andre risikofaktorer. Jeg forstår at man gjerne responderer forskjellig på denne typen kostold, men mener det er viktig at man er noe kritisk. Er helt enig i at man bør kutte karbohydrater i kostholdet og at kostholdet den norske stat promoterer ikke er helt ideelt for det norske folk. Dette var bare et innlegg med noen tanker rundt dette med kolesterol og lavkarbo, kritiserer på ingen måte dere som velger å ha dette kostholdet 🙂 Diskusjon rundt det er derimot viktig for videre utvikling. Ønsker deg en fin helg og takk for en flott blogg 🙂

  1. Ja, det blir vel statiner i drikkevannet snart… Jeg synes det er skremmende at noen fortsatt mener at grensene skal bli lavere. Håper du tenker selvstendig og setter deg inn i saken, og ikke bare lytter og observerer.

   Nå er faktisk uenigheten om det her stor, og det å se på total kolesterol er meningsløst mener mange. Det er flere med lavt kolesterol enn høyt som får hjerte og karsykdom, det er et paradoks. Hva med forholdet Tot.kol/HDL eller størrelsen på LDL-partiklene? Så øker faktisk mettet fett LDL, eller er det bare størtelsen? Og selv om gjennomsnittlig total kolesterol har gått ned, ser man ingen reduksjon i hjerte og karsykdommer :/ Det finnes heller ikke studier som gjør at msn kan peke på mettet fett som årsak, og det er allment akseptert at transfett og høy GI karbohydrater spiller en langt større rolle.

   Det er også litt interessant å se hvordan de konservative motstanderne av mettet fett nekter å ta til seg ny viten, men tviholder på studier fra 60-tallet. Unge, fremadstormende ernæringsfysiologer har merkelig nok et litt annet syn.

   Hva du mener at du observerer sier vel egentlig ikke noe om årsak, men det skjønner du 🙂

   1. At jeg tenker selvstendig? Det kan jeg love deg at jeg gjør. Har en utdanning som gir meg muligheten til å tenke selvstendig, noe jeg også må gjøre for å kunne jobbe i mitt yrke, med pasienter som er kritisk syke. Det er viktig å kunne observere uten at jeg påstår at det jeg observerer er fasiten på noe som helst, noe jeg tross alt aldri skrev heller. Men vil du si at behandlingen med å senke kolesterol på hjertemed. avdelinger i Norge er bare bortkastet fordi kolesterol ikke har noe å si i forhold til hjerte-karsykdommer? Forskingen viser svært sprikende resultater hva angår kolesterol og hjerte-kar sykdommer. Hva man velger å tro på er vel i hovedsak opp til hver enkelt. Finnes vel alvorlig talt kardiologer av nyere tid også, ikke bare de som baserer seg på forskning fra 60 tallet. På mange punkter er vi veldig enige her. Som jeg nevnte i Innlegget mitt har jeg fullt tro på det å minske karbohydrat inntaket i kostholdet vårt. Siden du sa det så fint om statiner, kanskje vi skal putte mettet fett i drikkevannet også? 😉

    Ha en fin helg 🙂

   2. Beklager om jeg misforstod, fikk bare inntrykk av at du vektla dine egne observasjoner litt mye.

    Jeg tror det er mer til det enn bare HDL, LDL og tot.kol. Bildet er nok mer nyansert enn så. I tillegg har du alle andre kjente risikomarkører som røyking, fedme etc.

    Jeg har hatt tot.kol på over 5 både før og etter lavkarbo, og burde jo sånn sett redusert kolesterolet i følge mange. Synes det er skremmende at man «overbehandler» på denne måten :/ Heldigvis er folk nå mer obs på høy GI, og de negative effektene av det.

    Statiner har kun dokumentert effekt på allerede hjertesyke, ikke folk med kun høyt kolesterol uten hjertesykdom. Selve vitkningsmekanismen bak statiner er også omdiskutert.

    Anbefaler deg å lese denne, dokumentasjonen bak rådene angående fett er ikke spesielt godt dokumentert. http://www.friskogfunksjonell.no/de-offentlige-anbefalingene-for-fett-godt-begrunnet/

   3. Hei!

    Idag er det mye diskusjoner rundt fett og høyt kolesterol. Fett er ikke bare fett som mange tror, men
    som alt annet er ting mer nyansert enn det.Vi trenger flere former av fett for å fungere.Herdet fett er skurken viser nyere forskning i forhold til kolesterol og hjerte/kar sykdommer.Jeg lurer på hva du og Caroline bruker av fett i hverdagen?Hva steker dere med og hva slags essensielle fettsyrer bruker dere?Kjempegøy at du tar ernæringsutdannelse og at dere står på som dere gjør! virkelig inspirerende!

    Mvh Vibs

   4. Et viktig poeng, selv en mettet fettsyre er ikke bare en mettet fettsyre. De fungerer alle forskjellig i kroppen 🙂

    Vi steker i smør, og bruker kaldpressede vegetabilske oljer og meieriprodukter til dressinger. Forsøker å spise fet fisk 2 ganger i uken, i tillegg til omega-3 tlskudd fra maritime kilder hver dag. Spiser også mye egg, og da økologisk for å få mer omega-3.

   5. Så bra! Er dere på upasteuriserte og ikke homogeniserte meieriprodukter også da kanskje? Kan få tak i mye fantastiske oster osv fra bønder rundt i landet. Vet ikke nok om dette temaet, men når man vet at varme og fett ikke går så bra sammen, så gjelder jo dette også melk. Mye spennende om råmelk! Vi vil jo at barna våre skal drikke brystmelk og ser helsefordelene av dette versus melkeerstatning (pasteuriserer ikke akkurat brystmelken=) )
    Hva tenker dere om dette?
    Melk er jo noe vi blir fortalt at vi skal drikke fra vi er bittesmå, men melk er vel heller ikke bare melk tenker jeg. Norge er vel på verdenstoppen når det gjelder tilfeller av osteoporose? Hvordan kan dette ha seg når vi drikker litervis med melk for kalsium og mineraler?Synes det er interessant=)

    Takk for svar og håper du er friskmeldt snart!!(venter ikke svar på lørdan altså!Får da være måte på=) )

   6. Jeg er langt fra noen ekspert på dette med pasutarisering, men ser pdd ingen problemer med det. Melk er stort sett mettet fett, og tåler den behandlingen godt. Jeg kommer til å sete meg mer inn i det når det er pensum 🙂

    Angående det med melk, kalsium og benskjørhet, så har du rett i at dette er et paradoks. Det gjelder for øvrig heller ikke bare Norge. Men pga denne korrelasjonen er nettop dette testet ut i kontrollerte studier hvor det ble påvist at melk ikke var årsaken. Jeg har mer tror på at lave nivåer av vitamin D spiller en stor rolle i forhold til benskjørhet, evt det høye inntaket av korn.

   7. Pasteurisering er et av de viktigste folkehelsetiltakene når det gjelder reduksjon av smittefare.

   8. http://www.youtube.com/watch?v=2Jm7IcJJ8mw – en bitteliten snutt angående kalsium/melk/osteoporose.

    Anbefaler også å se hele dokumentaren «Forks over Knives»!! Veldig tankevekkende og interessant.

   9. Skal se den, men må innrømme at jeg har litt større tiltro til Pubmed enn youtube 😉

   10. Hei! I Norge og Nord-Europa har det de siste 40 årene skjedd en bemerkelsesverdig nedgang av hjerte- og karsykdommer. Dette skyldes jo hovedsaklig at vi har lavere risikofaktorer, som lavere kolesterolnivå, mindre røyking og lavere blodtrykk. Dette skyldes nok mye bedre medikamell behandling, men også et lavere inntak av mettet fett, samt økt inntak av enu- og flerumettet… Likevel er hjerte/kar sykdom, sammen med kreft, en av de hyppigste dødsårsakene i Norge sett alle aldersgrupper under ett. Dumt jeg ikke har kilde til forskningen som har blitt gjort kontinuerlig fra 1920-tallet og frem til i dag, men har nylig satt oss inn i dette på skolen(studerer ernæring). Enig i at vi nordmenn spiser alt for lite frukt og grønt/bær, og ALT for mye sukker og «raske» karbohydrater.

   11. Nedgangen i død har blitt kraftig redusert, ja, men ikke forekomst av hjertesykdom. Antall hjertesyke har steget fra 13 – 16 prosent av befolkningen.

    Hva som er årsaken til nedgangen i død, tilskrives hovedsaklig bedre medikamentell behandling, men noe skyldes også forebygging. Likevel er det bemerkelsesverdig at antall prosent som lider av hjerte- og karsykdom har økt, men det kan jo også tilskrives lavere terskel for behandling.

    Men nå er det vel også en rekke andre livsstilssykdommer som har økt betraktelig, og det er jo ikke så bra.

   12. Jeg er enig med Maria, og jobber selv på hjertemedisinsk avdeling. Virker som du, Lars-Kristian, tror du vet mer om disse sykdommene enn kardiologer med lang spesialisering og erfaring?

   13. Nå er det andre kardiologer som mener det samme som f.eks meg, så det er jo ikke akkurat et relevant spørsmål eller argument. Jeg går ut i fra at du er uenig med de kardiologene jeg sikter til her, mener du at du kan mer enn de?

   14. Virkningsmekanismen for statiner er å hemme HMG-CoA-reduktase i leveren og i andre vev, og effektene av dette er kun delvis klarlagt. Dersom man har lært litt om hvordan kroppen produserer og lagrer kolesterol, vil man også skjønne litt av effekten statinene har på kolesterolet. De har effekt på folk med høyt kolesterol som ikke nødvendigvis har en hjertesykdom.

   15. Hadde vært fint å sette seg inn i fakta før man kommenterer. Ja, statiner har en hemmende effekt på HMG-CoA-reduktase, men dette er ikke hovedeffekten. Det største kolesterolsenkende effekten av statiner skjer ved oppregulering av LDL-reseptorer, noe som gjør at LDL i større grad fjernes fra blodet.

    Jeg trodde også det du skrev før, men så lærte jeg og ble klokere. Denne informasjonen kommer fra en av overlegene på hjerteavdelingen på Haukeland.

   16. Sette meg inn i fakta? Kanskje du burde lære deg litt virkningsmekanismer, og hvordan en ting fører til en annen. Oppreguleringen av LDL-reseptorer kommer jo av at man hemmer HMG-CoA-reduktase i leveren. Når leveren ikke får syntetisert kolesterol i like stor grad ved hemming av dette enzymet, vil den oppregulere LDL-reseptorene slik at mer LDL- kolesterol fjernes fra blodet og lagres i leveren. Det er ihvertfall dette vi lærer på farmasistudiet.

 9. Åhh!! Jeg er så spent på hva som skjuler seg i den posen! Nesten litt slemt av mannen din at du må gå å bære på posen uten å kikke nedi, hadde aldri jeg klart! Blir jo nesten som om jeg skulle la hunden vår bære en pose med deilige griseører hjem uten å se eller røre…….

  (har litt Mulberrydilla….kremt….er den heldige eier av Mulberry Bayswater i fargen sjokolade, Mulberry Alexa i camel, Mulberry Alexa Oversized i fargen sjokolade, lommebok fra Mullberry og Iphonecover fra Mullberry……. Mannen er litt lite fantasifull (heldigvis), skjønner hva jeg liker, og kjøper det til hver bursdag og jul..)

  1. Fotballfrue

   Men det er jo så gøy å få noe man liker 😀 herlig samling du har!

   Klem 🙂

 10. Carpe diem

  Hei ,liker innleggene om kosthold så godt , snakker ikke da om vekt men om helse .. Mye god helse i god mat 🙂 keep up the god work:)

 11. Marita Ø

  Å, det ser og høres så spennende ut! Jeg vil også på kostholdskonferanse 😀 Håper dere koser dere i kveld, deilig med familietid <3

 12. Hvor er det spændene, er spændt på at se hvad det er!
  Tak for en inspirrende blog!

  1. Fotballfrue

   Tusen takk for at du følger med 🙂

   Klem!

 13. Et helt vanlig kosthold med moderat inntak av det meste er jo også en god idé etter endt diett med slanking.

  1. Om vedkommende klarer å moderere inntaket, selvsagt. Men hva tilsier at vedkommende plutselig har lært å moderere seg? En av de vanligste feilene slankere gjør, er å vende tilbake til det kostholdet som førte til overvekt.

  2. Elisabeth

   Hvorfor skal man kalle det slanking? Jeg synes det er mye bedre å legge om kostholdet fra begynnelsen av for da blir det mye enklere å fortsette med det når målvekten er oppnådd.

   1. Helt riktig, fokuset må være på varige endringer, altså noe en kan leve med, ikke bare vektnedgang. Men litt av poenget her var; Staten er positiv til et lavkarbokosthold ved vektnedgang, men anbefaler det ikke etter endt nedgang. Hva om dette er et kosthold som vedkommende trives med, og ønsker å fortsette med? Bør ikke anbefalingene da være at det er riktig, i stedet for å gå tilbake til å anbefale Helsedirektoratets råd?

   2. Jo, helt klart at man skal ha det kostholdet man selv vil!

    Når det gjelder å moderere seg så tror jeg at det kan gå over styr i et lavkarbokosthold også på lik linje som det kan gå i et «vanlig» kosthold. Og av erfaring tror jeg at man klarer å moderer seg etter en periode med veldig lavt inntak av for eksempel en spesifikk matvare – eller et helt kosthold for den saks skyld – fordi kroppen blir vant til å ikke få dette, og hvis man da i tillegg har oppnådd ønsket mål vil de fleste være så bestemte på at de aldri vil tilbake der de var før de begynte å slanke seg.

    Likevel så tror jeg at det ikke er lurt å legge om kostholdet totalt under slanking så frem så man ikke har tenkt å fortsette med samme kostholdet etter kuren. Dette er uansett om det er lavkarbo, blodtypediett, sitronkur eller gress- og algedietten, eller hvis du spiser kylling i 4 uker, vil du likevel legge på deg når du spiser normalt igjen. Jeg har tro på å minimere inntaket av den maten du spiser til vanlig, og holde seg unna sukker. Å spise mye grønt og frukt, i tillegg til korn og proteiner, så er det så mye lettere å fortsette når man har gått ned i vekt.

 14. Dette har ikke noe med innlegget å gjøre men.. Jeg og noen venniner har lyst å bestille bikinier fra victoriassecret, men da lurer jeg på om det lønner seg at vi bestiller sammen? Om vi for eksempel kjøper 1-2 hver, blir det til at vi deler på toll/moms, men blir den høyrere etter hvor mye vi bestiller? så lønner det seg eller ikke å bestille sammen? kan vi likegodt bestille hver for oss? hååååper på svar:D

 15. Haha, jeg så en kommentar om en som bodde i blokka rett ved der øverste bildet var tatt, så måtte se litt nøye ettersom du skrev Bogstad og det er jo søren meg der jeg har vokst opp! Så gøy å se gamle trakter igjen.

 16. Isabelle

  Hei Caroline!

  Dette er kanskje et litt teit spm, men jeg er ikke så kjent på oster: Hva er chevre-ost, og hvor kan jeg få kjøpt det? Har så lyst å lage lakseretten din fra forrige onsdag. Spiser fisk 3-4 ganger i uken, og begynner å bli litt lei av mine egne kombinasjoner etterhvert.

  Håper du får en fin helg, du er en stor inspirasjon 🙂

  1. Fotballfrue

   Du kan bla sjekke hos Meny 🙂

   Klem 🙂

 17. Høres ut som du hadde det gøy!

 18. Hi Caroline! I wanted to say that i just discovered your blog a few weeks ago (since you were on the skinny confidential) and now im addicted, i check it a couple of times per day, every single day. Im from the Netherlands so unfortunately sometimes im not able to understand the google translations, for example this post was like abracadabra for me. but that wont stop me from reading:)
  i have a question for you, im highly interested in this lchf lifestyle, but i still have some difficulties understanding certain parts. could you give a typical day of just workouts and meals? I really would like to know your typical week meal and snack plan. I am aware of the fact that everyone and each body is different, and not everything will work the same for every single person, but im just curious. i have hypoglycemia so details are really important for me, before jumping on the train:). its hard for me to explain people that my believe is that we dont need (white!) carbs and sugar +why i do believe that. plus i cant really give them a great example of a good lchf meal day. (incl portion sizes).
  and how do you cope with dinners at restaurants and friends places which/who dont offer anything lchf? for example when people order pizza etc. (im a student and staying social while still maintaining your own habbits is crucual for me) furthermore, do you know some english books/magazines to advice us (about nutrition/workouts/especially lchf) and were can i buy your book online, shipping internationally (to the netherlands!)
  thank you in advance and have a good day!

 19. Åå, Caroline, du er virkelig en heldig jente 😀

  1. Fotballfrue

   🙂

 20. ÅÅÅH mulberry <3 <3 GIMME GIMME! 😀

 21. Hei Caroline 🙂 Jeg lurer på en liten ting som du sikkert har svart på før. Har dere kalorioversikt over hva dere spiser? Bryr det dere om dere spiser 1500 kcal en dag og 3000 en annen, eller prøver dere å ligge innenfor noe spesielt? Eller tenker dere ikke på det i det hele tatt? Håper du har tid til å svare =)

 22. Åå, jeg gleder meg til å se hva du har fått, så utrolig heldig du er :-)!!
  God lørdag:-)!

  Elle

 23. for en utrolig fin jakke!! hvor er den fra? 🙂

 24. Så fint å bli inspirert. Dog kan jeg ikke la være med å tenke at han Fedon ligner nå ikke sunnheten selv…eller så følger han kanskje ikke sine egne råd eller så er det nettopp det han gjør? He he, bare litt undring herfra. Ha en god helg!

 25. Alltid spennende med nye impulser! Hvis jeg trenger påfyll av nye impulser, får jeg det alltid når jeg går inn her 🙂

  Jeg har fått hjelp av en PT til å legge opp et kostholdsopplegg for de neste 10 ukene, da jeg har sesongstart i min idrett. For noen dager siden startet jeg en blogg, og i dag startet kostholdsopplegget mitt. Jeg skal gjennomgå en «sunn deff», med 5-6 måltider hver dag. Handleliste for de neste dagene er skrevet, og nå er jeg klar til å dra på butikken. Jeg er kjempemotivert!!

 26. Amalie14

  Hørtes utrolig lærerikt ut:-) Bra at noen har slike konferanser.
  Hmm, nå ble jeg veldig spent på hva som er i mulberry posen…:-) Hehe. Får vente til mandagen og se.

 27. Caroline

  Nå skal ikke jeg kaste meg inn på noen stor kostholdsdebatt her, og dette er ikke ment som kritikk av noen typer kosthold. Men det slår meg som merkelig at både LCHF-tilhengere og karbo-tilhengere er fæle til å kategorisere hverandre i ytterpunkter. Et lavkarbokosthold er da virkelig ikke et NULL-karbokosthold? Og bare fordi man ikke spiser lavkarbo betyr ikke det at man spiser 90% karbo. «Fett er farlig» «Karbohydrater er farlig», alt er plutselig farlig i dag. Jeg har selv gått på lchf en stund og det funket helt fint det, bortsett fra at jeg personlig er veldig glad i pasta/poteter/brød, men dette er noe jeg begrenser til lørdager. Så kan vel si at jeg spiser relativt lavkarbo i ukedagene, men unner meg en brødskive eller to på lørdager, og jeg er ganske så slank 🙂

  Håper ingen blir fornærmet over dette, og jeg mener selvsagt ikke å si at ALLE dømmer andres kosthold, men det er ofte ganske store debatter hvor folk ikke helt setter seg inn i andres kosthold før de kritiserer 🙂

  1. Helt enig, opp i alt glemmes det at det finnes nyanser innenfor alle typer kosthold 🙂 Du kan spise lavkarbo på en usunn og en sunn måte, det samme gjelder f.eks statens råd. Et kosthold basert på grove kornprodukter, rikelig med grønnsaker, rent kjøtt og fett fra animalske, vegetabilske og maritime kilder bør være basis i alle kosthold, så kan man variere energifordelingen 🙂

 28. Hei Caroline! Veldige gode innlegg fra deg og syns det er så inspirende å se hvor mye både du og mannen din setter dere inn i kosthold. Dere er gode og friske forbilder! Ikke minst er det fint at Lars Kristian svarer på det andre lurer på ang kosthold. Dere samarbeider flott om bloggen og den er virkelig noe verdt å lese hver dag. God helg og takk for at du har Norges beste blogg 😀

 29. Jeg blir litt fascinert over måten dere omtaler forskning på.
  De som er enige med dere er tydeligvis veldig gode på både metode og kildekritikk. De som derimot er uenige får passet sitt påskrevet. Nå kjenner ikke jeg forskningen til Retterstøl personlig, men vil jo tro at han ikke bare farer med tull.

  Det som kjennetegner en god forsker er vel at man er i stand til å se en sak fra flere sider.? Det betyr at dere også må ta innover dere at det finnes god forskning med resultater som ikke matcher synet deres!
  Ellers vil jeg påpeke at også observasjonsstudier kan være av glimrende kvalitet….dette til tross for at de ikke er randomiserte kontrollerte forsøk.

  1. Burde kanskje påpekt det, men er selvfølgelig enig med Retterstøl sin kritikk angående forskning hva gjelder harde endepunkt og et ketogent lavkarbokosthold. Det er ikke spesielt godt dokumentert.

   Observasjonsstudier kan være verdifulle når det gjelder å trekke en befolkning i riktig retning, hvor totalen er viktigere enn hva som skjer på individuelt og makronæringsnivå. Helt klart 🙂 Problemet er når media eller andre enkeltpersoner bruker observasjonsstudier til å fastslå årsak, noe som er umulig.

   Problemet med Retterstøl, og også andre motstandere/tilhengere av lavkarbo, er at man uttaler seg bastant, selv om kunnskapen ikke tilsier at noen sitter med fasiten. Alt blir målt ut i fra biomarkører, og ikke sjekket opp mot harde endepunkt, noe som gjør at man er avhengig av å sitte med fasiten hva gjelder disse biomarkørene. Nå gjør vi mest sansynlig ikke det, og da kan man ikke fastslå noe for sikkert. Om du tar Helsedirektoratet sine råd og går under overflaten, er det ganske tydelig at de ikke er gitt på så sterkt grunnlag som man kunne ønsket seg. Se bare her:

   «Kornprodukter
   Side 70
   a) Hjerte- og karsykdommer
   Systematiske kunnskapsoppsummeringer
   De systematiske kunnskapsoppsummeringene som er benyttet i denne rapporten, har ikke vurdert sammenhengen mellom inntak av kornprodukter og hjerte- og karsykdommer.

   Side 72
   c) Type 2-diabetes
   Systematiske kunnskapsoppsummeringer
   De systematiske kunnskapsoppsummeringene som er benyttet i denne rapporten, har ikke vurdert sammenhengen mellom inntak av kornprodukter og type 2-diabetes.

   Side 73
   d) Overvekt og fedme
   Systematiske kunnskapsoppsummeringer
   De systematiske kunnskapsoppsummeringene som er benyttet i denne rapporten, har ikke vurdert sammenhengen mellom inntak av kornprodukter og overvekt.

   Melk og meieriprodukter
   Side 105
   c) Type 2-diabetes
   Systematiske kunnskapsoppsummeringer
   De systematiske kunnskapsoppsummeringene som er benyttet i denne rapporten, har ikke vurdert sammenhengen mellom inntak av meieriprodukter og type 2-diabetes.

   Side 106
   d) Overvekt og fedme
   Systematiske kunnskapsoppsummeringer
   De systematiske kunnskapsoppsummeringene som er benyttet i denne rapporten, har ikke vurdert sammenhengen mellom inntak av meieriprodukter og overvekt og fedme.

   e) Beinskjørhet (Osteoporose)
   Systematiske kunnskapsoppsummering
   De systematiske kunnskapsoppsummeringene som er benyttet i denne rapporten, har ikke vurdert sammenhengen mellom inntak av meieriprodukter og beinskjørhet.

   Tilsatt sukker
   Side 157
   b) Overvekt og fedme
   Systematiske kunnskapsoppsummeringer
   World Cancer Research Fund 2007 (7) konkluderer med at det er sannsynlig dokumentert at et høyt inntak av energirike matvarer og sukkerholdig drikke og juice bidrar til vektøkning, overvekt og fedme……

   Side 158
   Mekanismer
   Det sentrale ved vektoppgang er at inntatt energimengde overstiger den mengde energi som forbrukes, og at overskuddsenergien lagres som fett. Effekten av inntak av sukker på vektøkning er knyttet til endret energibalanse og ikke til sukker i seg selv….

   c) Hjerte- og karsykdommer
   Systematiske kunnskapsoppsummeringer
   De systematiske kunnskapsoppsummeringene som er benyttet i denne rapporten, har ikke vurdert sammenhengen mellom inntak av sukker og hjerte- og karsykdommer.

   d) Kreft
   Systematiske kunnskapsoppsummeringer
   Noen studier tyder på at høyt inntak av sukker kan ha betydning for utviklingen av kreft i tykktarm/endetarm.

   e) Type 2-diabetes
   Systematiske kunnskapsoppsummeringer
   American Diabetes Association og European Association for the Study of Diabetes har konkludert at det er en mulig sammenheng mellom inntak av sukker og type 2-diabetes (23,24). The American
   Diabetes Association konkluderer videre at det er for lite kunnskap til å kunne anbefale et kosthold med lav glykemisk indeks for å forebygge utvikling av type 2-diabetes (23).

   Side 159
   f) Andre helseforhold
   Systematiske kunnskapsoppsummeringer
   De systematiske kunnskapsoppsummeringene som er benyttet i denne rapporten, har ikke vurdert sammenhengen mellom inntak av sukker og andre sykdommer enn de som er nevnt over.»

   Som du ser er ikke grunnlaget for kostholdsrådene så sterke som man skulle tro, ut i fra hvor kritiske man er til lavkarbo. Effektene av et kornbasert kosthold er altså ikke grundig undersøkt, selv om de anbefaler at dette skal være basisen i et hvert kosthold.

   Jeg har aldri hørt Retterstøl live før, og må si han fremstår som litt pussig og arrogant. Han er mer opptatt av å snakke ned andres meninger, i stedet for å bygge opp sine egne. Han kom blant annet med en påstand om at kosthold kun var viktig for syke mennesker. Det strider mot alt jeg står for. Kosthold handler om forebygging og det å få det beste ut av deg selv.

 30. Therese

  Hei Caroline.

  Jeg vil gjerne takk deg for god treningsinspirasjon! Takket være deg, har jeg utviklet et kjærlighetsforhold til tredemøller! Jeg løper 4 økter på 45 minutter hver uke, men de siste ukene har tåneglene mine blir mer og mer blå, og de gjør vondt (kjenner det ikke mens jeg løper, men etterpå). Har du noen råd ang. dette? Jeg har lest et sted at man bør ha løpesko som er et nr. for store fordi foten blir lengre/flatere når man løper langt, og lurer på hva du tenker om dette. Du har jo løpt såpass lenge at du sikkert han noen gode innspill å komme med!:)

  Takk for at du bidrar til å dra meg opp av sofaen!

 31. Må si meg enig med anonym overfor her. Jeg har hva man kan kalle 0 peiling på trening og kosthold – i forhold til dere, og finner denne bloggen kjempeinteressant og har mye respekt for dere akkurat pågrunn av dette. Men når det kommer til måten du (lagt merke til spesielt deg Lars- Kristian) formulerer deg noen ganger, så kommer jeg også tilbake til det flere har sagt før her. Nemlig at du har tendens til en veldig bastant og er mindre ydmyk i måten du formulerer deg på. Du «anklager»» kritikerne» her med konspirasjonsteorier, lite dyktige innenfor kildekritikk, eller for å være nikkedukker slik som litt over her. Igjen respekterer hvor du kommer fra, hvor mye du kan og syns det er morro og læringsrikt å lese mye av det her. Har jo selv stilt deg et spørsmål om ibm for ikke så lenge siden:) Men igjen, synes kanskje du til tider fører en litt krass retorikk.
  Skal jeg ta meg selv som eksempel har jeg studert en del år nå, og har b.la. lest mye om religion. Jeg er det man kan kalle en ateist, men ville aldri brukt irellevante kommentarer som «pussig» og «arrogant» om en som mente at sharia skulle bli grunnlaget for det nye styre her i Norge. Jeg skjønner at du mest sannsynlig ikke mente det som påstander som skulle styrke at hans teorier er mer feil enn hva de du tror på er. Men om du kanskje leser det igjen, så kan det likevel virke som nettopp dette. Uansett, for meg blir det litt usaklig å komme med slike gloser om en person du selv påpeker du egentlig ikke har noe spesielt kjennskap til?
  Det fine med vitenskapen er jo at det sant, uansett om man tror på det eller ikke:) Men falsifiseringsprinsippet er i mine øyne sterkt gjeldene, derfor ser jeg hvertfall på ydmykhet som en stor fordel når jeg skal gå inn i en diskusjon med noen som kanskje mener noe helt annet enn det jeg mener.
  Husk at det er ikke alt for mange år siden de ikke visste at røyk var dårlig for deg, heller tvert imot. Må ikke tolkes i retning som at deres kostholdteorier er feil, for det har jeg absolutt ikke noe grunnlag for å uttale meg om, mer at teorier blir stadig vekk byttet ut og at vi lærer noe nytt som vi kanskje motbeviser det vi tidligere har trodd, stadig vekk:)
  Ha en god helg!

  1. Morsom kommentar, spesielt det med ydmykhet i diskusjonen hvor jeg antydet konspirasjonsteorier fra Foxy. Så vidt jeg husker kalte hun meg tykk i hodet, men det la du vel ikke merke til? Du mener altså at ydmykheten kun går en vei, og gjelder bare for meg?

   I tillegg starter de fleste diskusjoner her på bloggen med enten en bastant påstant fra en leser, eller et angrep på vår livsstil. Så problemet ligger nok ikke hos meg, hva gjelder ydmykhet.

   Jeg tror begge «sider» av kostholdsdebatten har gått av å være ydmyk. Både tilhengere av et karbohydratredusert kosthold, og de som støtter seg til statens råd. Dokumentasjonen er ikke god nok til å være bastant i noen av retningene 🙂

   Når det gjelder det med konspirasjonteorier, så regner jeg med du sikter til Aspartamdiskusjonen. Det er dessverre sånn at når det eneste poenget til en motstander av Aspartam er økonomiske hensikter og svake studier, da støtter man seg til konspirasjonsteorier. Konspirasonsteorier er en kjent sak innen Aspartamdebatten, så det er ikke noe nytt :/

 32. Tore Andre

  Et lite annet poeng i aspartamdebatten er at aspartam er omlag 200 ganger søtere enn vanlig sukker. Er man vant til å spise søtt så vil kroppen etterhvert «kreve» dette for å føle seg bra. Da kan man lett spise mye mer vanlig sukkerholdig mat, med de problemene det fører med seg som svingninger i blodsukker og fedme.

  Har med hell brukt alternative naturlige søtningsmidler som f.eks agavenektar og yaconrotpulver (søtsmaken kommer fra et stoff kroppen ikke klarer å hente næringen fra, så man ikke legger på seg ) for å få tilfredsstilt søtsuget (kan kjøpes på bl.a http://www.naturalis.no).

  Historien vil vise om alle disse kunstige tilsetningsstoffene er bra eller ikke, mange av tilsetningsstoffene er «nye» og det kan ta mange år før evt skadelige effekter vil vises.

  1. Den psykologiske effekten kjenner jeg ikke så godt til, og er vel ganske individuell. Men det er et godt poeng 🙂

 33. Har du bursdag til mandag? Det har jeg også!

  1. Fotballfrue

   JA 😀

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *