7 enkle steg til en sunnere hverdag

Lars-Kristian har igjen funnet frem skrivegleden, så her kommer et gjesteinnlegg fra ham, med litt assistanse fra meg 🙂

År etter år blir du bombardert av den ene forsiden etter den andre, som forteller deg hvilken diett du skal velge for å kvitte deg med de ekstra kiloene etter årets julefeiring. 2013 var intet unntak.

Selv VG, som i desember tok på seg rollen som hvit ridder og erklærte krig mot kroppshysteriet, ser ut til å helt ha glemt sine aktverdige prinsipper. For dere som ikke er klar over det, så tjener VG enorme summer på å slanke oss nordmenn. Jeg kan derfor ikke si at jeg ble spesielt overrasket over forsiden 2. januar. Hvor relevante er egentlig disse artiklene? Er det virkelig slik at du må gjennom den ene dietten etter den andre for å kunne si deg fornøyd med deg selv? Svaret er et rungende NEI! Du må ikke spise LCHF, paleo, steinalderkost eller følge den nyeste trend-dietten fra Hollywood for å gå ned i vekt, eller bare for å bli et sunnere deg. For de aller fleste er det kun små grep i hverdagen som kan hjelpe deg langt på vei.

Under har jeg samlet 7 av mine beste tips til en sunnere hverdag, i tilfeldig rekkefølge. Ingen av dem krever at du følger det ene eller det andre kostholdet, men dette er tips som fungerer på tvers av alt, med unntak av veganere og dere som drikker gress og alger.

1. Spis mer grønnsaker
Vi blir stadig flinkere til å spise grønnsaker, noe som er utelukkende positivt. Med mindre du allerede har et høyt inntak av dette, vil det være en enkel endring med positivt utfall. Det bidrar med mye vitaminer, mineraler og begrenset med kalorier, i tillegg til at det er basedannende i kroppen. Grønnsaker gir mulighet for stor variasjon til et varmt måltid, men også på brødskiva. Mitt tips er å lage ulike pureer som blomkål-, brokkoli-, gulrot- eller gresskarpuré. Noen av disse kan også mikses, som for eksempel blomkål og brokkoli.

Enkel middag av kyllingfilet, brokkolipurré, sopp, cashew og paprika.


2. Spis mer fisk
Selv om vi er en fiskenasjon, spiser vi stadig mindre mat fra havet. Fisk er opphav til de essensielle fettsyrene omega-3 og omega-6, i tillegg er de fete fiskevariantene rike på vitamin D som spiller en viktig rolle for kroppens regulering av kalsium. Vitamin D får vi hovedsaklig fra solen, men så langt nord som Norge ligger, gjelder dette bare om sommeren. Fisk er viktig året rundt, men ekstra viktig høst, vinter og vår på grunn av vitamin D. Dette er et omfattende tema, som det vil komme et blogginnlegg om senere denne uken.

Denne fiskegratengen er utrolig god og lettvint, erstatt gjerne torsken med laks! Smaker like godt, om ikke bedre. Dette er også en rett som smaker like bra dagen etterpå. Det samme gjelder lasagne, som du finner oppskrift på her.


3. Lag dobbelt opp om det er travelt
Svært mange av oss havner i tidsklemma og ender opp med måltider av lav kvalitet, slik som hel- eller halvfabrikata. Et tips her kan være å lage dobbelt opp av en middag, slik at du har den over to dager. Dette kan være lønnsomt hvis du vet at du ikke vil rekke å lage en ordentlig middag eller lunsj neste dag.

4. Øk inntak av proteiner fra gode kilder
Proteiner er det makronæringsstoffet som metter best, og det kan være smart å øke inntaket av dette om du ønsker å begrense totalinntaket av kalorier. Proteiner fungerer som kroppens byggestener, og jo mer aktiv du er, jo mer trenger du.

5. Erstatt brus med lettbrus eller vann
Vi drikker stadig mer brus, og siden 1958 har inntaket tidoblet seg. Brus er kilde til ingenting annet enn tomme kalorier, og er, etter min mening, kilde nummer én til at vi blir stadig fetere som nasjon. Bytt ut brusen med et glass vann, gjerne med kullsyre om du ønsker det, og spar deg for en masse kalorier og skader på tennene. Om du ikke klarer å gå fra brus til vann, velg i så fall lettvarianten.

6. Planlegg maten hele uken
Ett av nyttårsforsettene til Caroline og meg var å bli flinkere til å planlegge matuken. Dette hjelper oss å spare penger og tid, i tillegg til at planleggingen byr på en ganske koselig stund over et glass vin. Dette øker også mulighetene til å være kreativ i matveien, da du slipper hasteinnkjøp til dagens middag, noe som stort sett gjør at du ender opp med noe du da har laget altfor mange ganger tidligere.
 
7. Fjern all drittmaten og ha sunn snacks tilgjengelig
Rydd i alle skap, og fjern alt av unødvendige sukkerprodukter. Ha noen gulrøtter eller selleristenger tilgjengelig, sammen med en dipp laget på seterrømme og godt krydder er dette veldig god snacks. Et annet alternativ kan være noen gode nøtteblandinger, som du enkelt kan lage selv, sjekk oppskriftene her for en søt variant og her for en salt / nøytral variant. Et annet alternativ er rett og slett middagsrester.

244 kommentarer

 1. Synes dette virker fornuftig, men dette med basedannende reagerer jeg litt på – ikke at jeg har noe imot grønnsaker, altså, men jeg finner ikke at det er dokumentert det du sier (selv om en drøss med syre-base-diett-blogger hevder det)? Har du lenke til en studie el.l.?

  1. Grønnsaker er basedannende, men om det er relevant er noe helt annet 🙂

 2. Hei Caroline:)
  Dette er ikke et spm til dette innlegge, men jeg spør her likevel.
  Du har sagt at du også har naturlig svai i ryggen. Det samme gjelder meg. Jeg skjønner at man ikke kan gjøre noe drastisk med det, men likevel har du noen tips? Slik at man kan trene seg til en rettere rygg ?
  Håper på svar:):)

 3. He! Kjempe brae tips, men vil berre si at det å velje lettvarianten av brus ikkje er bra. Tilsetningsstoffene som er i feks Pepsi Max er 10 ganger farlige enn vanlig sukker. Då er det betre å drikke vanleg brus og trene etterpå. Sjølv om det er sukker i det, er dettte betre enn tilsetningsstoffane som faktisk kan gjere nokon steril osv.
  Liten rettelse, men ellers supert innlegg!

 4. Så bra innlegg, dette likte jeg. Enkle tips som alle kan følge. Den pureen så veldig god ut, jeg har fått en stavmikser til jul som foreløpig står ubrukt, så håper på innlegg snart 🙂 Samme gjelder tips til dip 🙂

 5. Jessica Rewnell

  Bra sagt, Caroline:)

 6. Supre tips. Veldig enig 🙂 Passer fint med et slikt innlegg nå i januar altså 🙂

 7. Jeg håper du kan svare på noe jeg har lurt på lenge! Forsøker å gå ned i vekt etter barnefødsel nummer to. Har tidligere hatt et lavkarbo-orientert kosthold, men har ikke helt klart å gjenomføre det. Nå har jeg begynt på Grete Roede-kurs, og det er jo ganske annerledes orientert, med bare lett-produkter og minimalt inntak for eksempel av matvarer som nøtter og frø. Det jeg lurer på er hvordan to så forskjellige metoder begge (i teorien …) kan føre til vekttap.
  1. Hvis man spiser mye/en del mettet fett fra meieriprodukter (i tillegg til sunnere fettyper), får man jo i seg mange kalorier – bryter ikke det med «å få i seg færre kalorier enn man bruker»-prinsippet?
  2. Hvis man spiser lavkarbo, er det enda viktigere å ikke få i seg raske karbohydrater, for da blir det dobbelt opp, med både kalorier fra fett og karbohydrater? (Eller er det uansett bedre å forsøke å spise lavkarbo, selv om det ikke er helt gjennomført?)

  Har prøvd en del av deres supergode oppskrifter, men har måttet kutte ut dem med Grete Roede-regimet … Må si det er lettere å leve sunt når man kan unne seg litt av muslien deres og god tyrkisk youghurt.

  Veldig takknemmelig for svar! Avisene flommer jo over av kostholdstips, men disse tingene får jeg aldri svar på…

 8. Hei Caroline.
  Dette har ikke noe med innlegget å gjøre, men jeg lurer på litt i forhold til trening.
  Jeg har aldri trent noe særlig, men er veldig motivert til å begynne nå, og begynte så smått med sykling i går.
  Jeg vil trene vekk litt mage etter fødslene og få strammere rumpe/lår. Har du noen tips til hva jeg kan trene? Vil helst trene hjemme og her har jeg kun sykkel. Hvor mye bør jeg trene for at det skal komme resultater?
  Ha en fin dag videre 🙂
  Klem…

 9. Dere to+Sammen=verdens beste <3
  Bra innlegg, dere hjelper utrolig mange

 10. Jeg ser kun ett råd som ikke passer til veganere, ellers er jo dette kjempegode råd både for de, OG «de som drikker gress og alger»…

 11. Vældi bra skrevve Lars-Kristian! Eg prøva å vær flenk å takke nei tell brus, men heilt æli syntes eg faktisk iste, Imsdal me blåbærsmak eller powerade kan friste meir! 🙂

 12. Godt innlegg! Syns 6 var en bra og söt plan 🙂

 13. Har Lars Kristian noen tips til proteinrik mat for en jente som ikke tåler hverken egg eller melkeprodukter? Bortsett fra kjøtt, selvfølgelig 🙂 jeg er totalt fantasiløs og ble sendt hjem fra legen med en brosjyre om hvordan man kan lage boller uten melk til barneselskap.. Nevnte jeg at jeg er 22 år?

  Det var forresten veldig gøy å høre deg på P3 i dag, Caroline! Det gjorde den timeslange pendlerturen min veldig mye bedre.

 14. Åshild

  Hei! Har spurt om dette før men prøver igjen:) mener å ha lest at lchf hjelper mot migrene, vet du om dette stemmer? Og hvordan er det med lchf hvis man spiser lite kjøtt? Jeg er ikke så glad i kjøtt osv.

 15. Fantastisk, elsker slike innlegg!:-)
  Jeg er en jente på snart 15 år som er veldig aktiv gjennom håndball og har nettop begynt å løpe og trene styrke for meg selv:) prøver så godt jeg kan men er ikke så lett når det kommer til mat. Er generelt veldig sunn men lurer på om dere har noen enkle tips til forskjellige måltid som jeg kan spise med lite karbohydrater. Foreldrene mine spiser ikke lavkarbo mat men jeg vil gjerne minske inntaket på karbohydrater og bli generelt sunnere. Håper på svar, ser veldig opp til dere begge to 🙂

 16. Yasemin

  just sayin’ – vin er vel like skadelig for tennene som det brus er. Dessuten skal ikke folk som ikke har diabetes drikke lettbrus, da dette lurer kroppen til å produsere mer insulin enn det vi faktisk trenger og kan faktisk FREMPROVOSERE diabetes ;p ellers et fornuftig innlegg, måtte bare leke litt bedreviter 😀 hihi!

  1. Kunstig søtet brus (f.eks Pepsi Max og Aspartam) påvirkar ikke utskillelse av insulin. Forskningen er ganske tydelig på dette. Blant annet derfor det er trygt for diabetikere med blant annet aspartam.

   1. Nå kjenner jeg ikke den vitenskaplige bakgrunnen for dette, men vil likevel nevne min egen erfaring her. I perioder har jeg byttet ut snacks/godteri med lettbrus for å redusere kaloriinntaket mitt og dermed unngå å gå opp i vekt. Etter hvert merket jeg at jo mer lettbrus jeg drakk, jo mer godte- og søtsugen ble jeg. Endte opp med å spise mer enn jeg vanligvis gjorde. Da jeg ble bevisst på dette valgte jeg heller å ta ett glass med «ordentlig» brus, som Cola, også gi meg med det. Da var søtsuget stagget. Var jeg mer sugen spiste jeg heller et par gulrøtter eller lignende. Har opplevd lignende ved f.eks å tygge sukkerfri tyggis.

   2. Den psykologiske effekten er selvsagt individuell 🙂 Husk at Cola inneholder kalorier i form av sukker, og vil i henhold til studiene jeg har linket til, påvirke kroppens metthetshormoner.

 17. Marlene

  Hei,
  Jeg har nettopp sluttet helt med alt av godteri og detter så herlig. Har ikke lyst på godteri engang. Kjempe bra innlegg. Likte det veldig godt. Men lurer på om du eller Lars-Kristian har noen tips om hvordan jeg skal få til å,spise mer grønnsaker? Er veldig kresen så er masse jeg ikkenharnprøvd av grønnsaker. Er det noen grønnsaker man absolutt burde få i seg? Å tips til å tilberede dem på til en nybegynner? Liker at dere gjør ting litt sammen på bloggen:) liker veldig godt mat oppskrifter du legger ut her:)

 18. cecilie

  Bra! Et viktig punkt er også «mindre sukker og salt». Men sier kanskje seg selv? Fettinntak og produkter med aspertam er jo diskutert. Selv sverger jeg til lettbrus hvis jeg først skal ha brus 🙂 Til tross for diettdebatter tror jeg ikke det finnes noen eksperter som er uenige om at man bør begrense mengder sukker og salt, og heller spise mer fisk og grønt. Så hvis man er usikker på hvilket kosthold man bør følge så ville jeg nok anbefalt å starta med sistnevnte punkter 🙂 Da er mye gjort 🙂 Folk blir jo usikre når noen anbefaler å spise magert og andre sier at fett er tingen…

 19. Takk for tipset dere, dette er er absolutt noe jeg skal prøve! 🙂
  Btw, jeg tror det var du som hadde en oppskrift på lavkarbo kakao , kan det stemme, Caroline? 🙂

 20. Jeg likte forslaget med litt middagsrester, jeg! Noen ganger blir jeg småsulten eller får lyst på noe å tygge på når jeg egentlig ikke trenger det, og har erfart at å slenge litt middagsrester i mikroen ofte gjør nesten samme nytte som en sjokolade! 🙂

 21. Mariell

  Kudos til deg, Lars-Kristian 🙂 Ikke bare spiller du fotball på toppnivå og går et tidkrevende studie, men attpåtil bruker du så mye tid og energi på å bidra til bloggen! Både med gjesteinnlegg, og ikke minst i kommentarfeltet. I tillegg tar du de fleste av bildene (har jeg inntrykk av) og gjør det proft som få kan. Jeg vet at Caroline får masse fortjent skryt for bloggen sin, men du fortjener jaggu meg en del skryt du også 🙂 Stå på videre begge to!

 22. Til LK, for å hjelpe deg med å svare på Diggit sitt sp.mål så må hun veie cottage cheesen hun spiser på en gramvekt. På cottage cheese boksen står det alt innhold pr. 100 gr. Kcal, karbohyd., protein, fett. Og sånn er det med alle produkter i Norge se på varedeklarasjonen og først da kan du regne ut alt du spiser på en dag og planlegge neste dags inntak til minste detalj for å redusere vekt/ fettinnhold. Kan virke litt komplisert og tidkrevende i starten men da har du full kontroll. Kjøtt, bær, egg osv. Er det laget egne tabeller på næringsinnhold. Brukte dette systemet da jeg var på landslaget i bodybuilding over flere år, og det gav meg toppresultater.

 23. Jeanette

  Tips til deg som lurte angående god saus til feks fisk! Denne MÅ prøves, nam nam 😀

  http://klipp.tvnorge.no/?fetchType=1&categoryId=7724

 24. Må si meg enig med Hege at oppskriften på laks med chevre var utrolig god. Mannen elsket det! Tusen takk for inspirasjon til variasjon i kosten 🙂

 25. En del kjempegode tips her, men «vanlig» brus er mye bedre enn lettbrus. Leste selvfølgelig først at dere skrev vann, og er man sugen på noe med litt smak så kan man bare tilsette en skvett sitron eller lime, eller som det og stod så er det bare å gå for varianten med kullsyre 🙂 Uansett, dette er jo enkle grep som egentlig ALLE kan få til, bare de vil det. Det er jo like lett å kjøpe seg en Skyr, som det er å gå på narvesen å kjøpe seg en pølse når man er ute på f.eks et kjøpesenter. Handler vel i bunn og grunn om å legge om vanene våre. Jeg skal hvertfall ta med meg noen av disse tipsene videre i hverdagen, spesielt det om å lage dobbelt opp av en middag, og hvertfall ha mer tilgang til sunn snacks, for her i huset kan jeg love at det er masse potetgull og godis til enhver tid (skjemmes)

  1. Om vanlig brus er bedre enn brus søtet med kunstig søtning kommer helt an på formålet. Er formålet å tilføre energi, er det bedre, hvis ikke er kunstig søtning et bedre alternativ enn de med sukker.

   1. Jo, det tenkte jeg ikke på. I moderate mengder er jo helt klar kunstig søtning bedre enn sukker. Og til alle som syter om at aspartam er så sykt forferdelig, det er faktisk ikke det. Les det Caroline svarte på det, for hun har helt rett, et enkelt googlesøk vil vise dere akkurat det samme

   2. Her er en fin artikkel 🙂

 26. Karianne

  Ahh det her var det perfekte innlegget 🙂 Takk for motivasjon!!

 27. Cathrine

  Hei! 🙂 Jeg tenker på det å få i seg nok proteiner når man trener.
  Hva er deres tanker om proteinshake og barer? Søker på nette om råd, men står så mye forskjellig :p

  1. Det kommer litt an på hvor hardt du trener og hva som er målet. Trener du relativt hardt, og målet er maksimal fremgang, kan det være hensiktsmessig med en proteinshake rett etter treningen. Trener du moderat, holder det i massevis med proteiner fra kosten, så fremt du har et normalt inntak av gode proteinkilder.

   1. Cathrine

    Tusen takk for svar 🙂

 28. Kjempe bra innlegg, tommel opp!

 29. Rebecca

  Bare lurer på et par ting her som jeg håper du kunne ha svart litt på 🙂

  Er 23- snart 24år og er sykemeldt for tiden pga ryggen. Har fått beskjed av legen om at jeg har svak muskulatur i ryggen og har nå begynt å trene for å bygge den opp igjen. Jeg er nok mindre vektig i forhold til alderen og høyden min, men pga høy forbrenning og gener fra familien. Har jeg det svært vanskelig med å legge på meg, og lurer da på om hvilke tiltak jeg kan gjøre for å kunne gå opp i vekt på en «naturlig» måte, kombinert med trening?

  Tusen takk for evt. svar på forhånd og veldig gøy at du tok deg til å skrive om dine kunnskaper 🙂

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Styrketrening er bra både for rygg og for en mulig vektøkning 🙂 Det eneste som gjelder ved vektoppgang er mer kalorier inn enn hva du forbruker. Om du synes det er vanskelig å få i deg nok kalorier, kan det være smart å forsøke å få i seg flytende kalorier, da dette metter dårligere. Gjerne et par ekstra glass melk i løpet av dagen. I tillegg kan du bruke noen spiseskjeer olje, eller en ekstra kladd med smør til dressinger og pureer. Alt dette vil hjelpe til med økt inntak av kalorier.

 30. Hei!
  7 enkle råd ser jeg, fint innnlegg!
  Men så går jeg inn på oppskriften om lasagnen og leser litt på kommentarene der. Da blir jeg forvirra! For der har Caroline svart(til en som ville ha pasta i lasagnen), at hun må kutte ned på rømmen og osten isåfall fordi hvis man spiser både karb og så mye fett så er man ute å kjøre?!

  Samtidig har jeg jo lest her før at oppskriftene er sunne for alle. Jeg hadde aldri klart å legge om til helt LCHF kosthold og lurer derfor på: Er det bedre for meg å bare spise den vanlige lasagnen j lager(med pasta)da? For selv om jeg spiser deres type lasagne så får j jo i meg karbohydrater iløpet av andre måltider iløpet av dagen….

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Så lenge det ikke fører til at du er i kalorioverskudd over en lengre periode, går det helt fint 🙂 Kombinasjonen mye fett, proteiner og karbohydrater er lett å overspise.

   Men vil anbefale deg «Carolines» lasagne, uten pastaplater. Synes Squashen smaker hundre ganger bedre enn pastaplatene 😉

 31. Ja takk til flere sunne lunsj-middag-snacks tips!! 🙂

 32. Flott innlegg, LK! 🙂

  Jeg har et spørsmål til deg, Caroline. Jeg husker du skrev at du har veid det samme på grammet i mange år. Derfor lurer jeg på om du blir sterkere/får større muskler ved styrketrening uten å øke energiinntaket/gå opp i vekt?

 33. Serina S.

  Hei Caroline, setter bare et lite spørsmålstegn til dette du skrev om at man heller skal velge lettbrus fremfor den vanlige?
  Med «lettbrus» tenker jeg at du snakker om alle light-brusene, men trodde virkelig at det var bedre for kroppen med sukker fremfor mange mengder e-stoffer og søtningsstoff som virkelig ikke er naturlig i det hele tatt? Forstår selvfølgelig at brus ikke er godt for kroppen uansett i store mengder, men jeg har alltid valgt sukker fremfor søtningsstoffene som de vil putte i oss.

  Har jeg virkelig tatt så grundig feil..?

  1. Lars-Kristian

   Da har du nok tatt grundig feil. Innenfor anbefalte mengder er det aldri blitt påvist negative effekter av kunstig søtning (f.eks Aspartam). Det samme gjelder e-stoffer, som på generelt grunnlag er litt dumt å kritisere, da e-stoffer også kan henvise til helt naturlige stoffer, og i noen tilfeller gjelde vitaminer.

   1. Aspartam ER kreftfremkallende, og det har blitt bevist flere ganger. Igjen, studer litt biokjemi og lær hva som skjer med stoffene før du uttaler deg så bastant. Det er patetisk det du driver med.

   2. Nei, det er det ikke Foxy, det er aldri blitt påvist i studier av god kvalitet. Lær deg litt kildekritikk, og biokjemi (ser ut som du trenger det også), så ser du at det handler om mengder før noe er toksisk. Studier på rotter og mus i elendig forfatning, observasjonsstudier eller selvrapporteringer er ikke god kildekritikk.

    Her kan du lese EFSA sin siste rapport på aspartam. De har spesielt tatt for seg nedbrytningsproduktene til aspartam, og deres effekter i kroppen.

    http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130108.htm

   3. Jeg har studert mer biokjemi enn hva du noen gang kommer til å klare å få inn i den tykke skallen din.
    Vann er det eneste tørstedrikken som er uten bivirkninger, og man bør som sådan reklamere for dette. Brusindustrien er en av verdens største industrier, det er åpenbart at du ikke vet hvordan forskning bedrives. Målet er ofte å forherlige en liten del, eller dekke over andre deler, og i siste instans skal noen tjene penger på dette. Beklagelig, men sant. Gang på gang så ettergår du din egen hypotese, grand mal failure. Uansett hva du søker etter på nett; du vil alltid finne noe som støtter ditt synspunkt. Så å søke «aspartam not dangerous» gir ingen mening, du ettergår kun dine forhåndpresederte teorier, og det så vi jo et godt eksempel på i et tidligere innlegg (baseteoriene dine) hvor resultatet blir; du går på trynet.

    Dere spiser nok allerede så høy andel av kunstige søtningsstoffer at faren for kreft senere (tidligere enn «normalt» klart vil være prevalent. Du trenger ikke stole på rotter eller mus for å få handfaste bevis, man kan studere dette biokjemisk også; endeproduktene er formaldehyde og formic acid. Les om det, ikke hva Coca Cola-sponset forskning sier.

    Du kan jo selv forsøke å drikke 1 l lettbrus i døgnet i 2-3 år, så kan vi snakkes.

   4. Personangrep og konspirasjonsteorier kommer du ikke langt med, Foxy, og det svekker vel egentlig bare påstandene dine. Med andre ord ødelegger du selv for din egen hypotese. Jeg foreslår at du forholder deg til fakta og henviser til studier som underbygger påstandene dine.

    At du hevder at vann er uten bivirkninger sier vel egentlig det meste. Du har ikke helt peiling på hva du snakker om… Hva skjer om du drikker 30 liter vann i løpet av et døgn? Eller 5 liter vann på en time? Alt er toksisk i riktige mengder, Foxy… Det gjelder både Aspartam og vann.

    Nedbrytningsproduktene av aspartam er helt kurrante, og siste rapporten til EFSA er gjort spesielt med tanke på disse. Limer den inn igjen, siden du tydeligvis overså den http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130108.htm

    Konklusjonen er at innenfor anbefalte megnder er det ikek påvist skadelige effekter.

    Du er kanskje klar over at du får i deg mer aspartat og phenylalanin bare ved å spise et kjøttstykke til middag, enn hva du gjør ved litt Pepsi Max.

    At du må ty til konspirasjonsteorier for å begrunne meningene dine, sier vel egentlig sitt…

   5. Haha. Vel, med mindre du lider av diabetes insipidus eller psykiatrisk sykdom drikker som regel mennesker 1-5 l væske hver dag, ikke 30 l eller 5 l på en time. Det er nokså få dødsfall knyttet til overdrevent vanninntak sammenlignet med f eks kreft.

    Hvor tyr jeg til konspirasjonteorier? Det å forfekte at menneskekroppen har best av ubehandlet og naturlig mat sier seg vel selv? Jeg har lest 3 bøker av blant annet en amerikansk nevrokirurg som har brukt over 35 år på dette emnet, jeg kan komme tilbake til mer info om han og hans publiseringer. Det å drikke et glass lettbrus i uken er neppe særlig skadelig, men problemet et jo at mennesker flest knapt klarer å holde seg til dette nivået, det konsumeres lett 1-2 l brus om dagen.

    For mye aspartat har en hel bakgård av birvirkningen (forøvrig sammenlignbart med lykkepiller), og du glemte jo å nevne den viktige metanolen og ikke minst ; diketopiperazine (DKP). Jeg har lest de fleste forskningsrapportene som godskriver aspartam, og jeg anser det for å være dårlig medisinsk forskningsarbeide alle som en. Du har allerede tatt et standpunkt før du har oppsøkt særlig informasjon om temaet, noe som er en feil. Du kan ikke uttale deg om noe når du knapt vet hva den motsatte forskningen viser.

   6. Du skjønte åpenbart ikke poenget mitt med vanneksempelet… For å nå doser som er utenfor hva som er anbefalt, må du faktisk drikke så mye at vannforgiftning vil ta livet av deg først. Tipper det er færre dødsfall knyttet til Aspartam, enn vanninntak.

    Jeg sier ingenting på at mennesket har best av ubehandlet mat, jeg er helt enig. Og vann fremfor Lettbrus når som helst. Men det betyr ikke at kunstige stoffer som er veldig godt dokumentert, ikke er bra for oss. Aspartam er et av de stoffene som er forsket mest på, og når alle studier ble gått gjennom av EFSA, konkluderte de med at det var helt trygt. Da har de også gått gjennom de studiene som du hevder viser det motsatte.

    ADI for Aspartam er 40mg/kg kroppsvekt (NOAL 100), noe som tilsvarer ca 0,8dl lettbrus. Å konsumere 1-2 liter er derfor ikke forbundet med noe fare.

    For MYE aspartat ja, for MYE. Det er noe annet, nå ser du ut til å skjønne det. Det er derfor man har en ADI-grense. For at man ikke skal få i seg for MYE.

    Metanol: Ved ADI av Aspartam, vil man oppnå en mengde på 4mg/kg metanol. Metanol når ikke toksiske effekter før dosene kommer opp i 200 – 500 mg/kg kroppsvekt. Ved å drikke Pepsi Max innenfor ADI er du altså langt unna toksiske effekter av metanol. Du vet at det er mer metanol i frukt enn hva det er i Pepsi max?

    Effektene av DKP er også grundig gjennomgått i EFSA sin siste rapport. Anbefaler deg å lese den.

    Ved å hevde at studiene som er for Aspartam er dårlige, antyder du konspirasjon selv om du tror du ikke gjør det. Når EFSA grundig går gjennom og vurderer kvalitet og resultat på alle tilgjengelige studier, er du avhengig av en konspirasjonsteori for å kunne hevde at de er av dårlig kvalitet.

    Jeg har lest studier som er negative til Aspartam, og Soffritti er et godt eksempel. Mus som allerede var syke, med doser langt over hva som er relevant.

    Jeg skjønner ikke hvorfor du gidder å diskutere dette, Foxy. Aspartam har akkurat vært gjennom en totalvurdering av EFSA, og de konkluderer med at det er helt trygt innenfor ADI.

    Jeg avventer fortsatt dokumentasjon på påstandene dine…

   7. Merete

    Godt å se noen med kunnskap her.. Foxy burde lære litt av denne diskusjonen. En person med dokumenterte og saklige argumenter, mens en med… ingenting…

   8. Therese

    Herregud Foxy.. Du er jo bare uspiselige. «Tykk i skallen». Hva er det for noe å skrive? Er da klinkende klart at det er du som har problemer her…

   9. Syns det er morsomt at Foxy snakker om kildekritikk, det å ta standpunkt på forhånt og selektiv utplukking av studier, når han/hun selv avfeier kunnskapsoppsummeringen til EFSAs ekspertgruppe som ikke en gang er en mnd gammel.

    Alle argumentene faller på sin egen urimelighet. Metanol finner vi mer av i frukt/fruktjus, DKP brytes ned til akkurat de samme bestanddelene som aspartam før absorbsjon, og EFSA har vurdert DKP til helt trygt. Argumentene om enkeltaminosyrene faller gjennom av den enkle grunn at det er snakk om mikroskopiske mengder aspartat og fenylalanin (med mindre man har PKU, der fenylalaninet vil medføre enda større begrensninger av andre proteinkilder).

    De dårlig skjulte konspirasjonsteoriene, som Foxy ikke engang ser ut til å oppfatte selv, sier vel egentlig sitt her. Hersketeknikker er også en fin måte å fremme sitt budskap på…

   10. 1. Alle grenseverdier som du her lister opp har sin bakgrunn i forskning på dyr. Dyrene de har brukt har noen nøkkelenzymer som vi mennesker mangler mht metabolismen av aspartam. Det gjenspeiler også at disse verdiene ikke er riktige; nivåene for hva som er skadelige bør ligge langt lavere.

    2. Gitt at man ikke forsker på mennesker; det finnes ikke et eneste menneskelig forskningsprogram (langtid) som kan evaluere den mulige mutagene, teratogene eller carcinogene effekten på mennesker. Derfor; ingen tester kan si hvor skadelig dette er for mennesker (spes. mtp den biokjemiske metabolismen).

    Det er nyttesløst at du drar opp forskning basert på mus og rotter, det er ikke gjeldende for oss, og man har en håndfull forskere som har vitnet foran senatet og storjuryer i USA (med sine bekymringer) uten å bli hørt.

    Regel nummer 1: vær kritisk til ALT du leser.

    Jeg bedriver selv (og har gjort det i over 20 år) innenfor medisin og forskning, og jeg har lest flere tusen forskningsrapporter. Du har en lang vei å gå hva angår kritisk og selvstendig tenkning.

   11. 1. Nei, dette er en gjennomgang på alle studier, både dyr og mennesker; The team reviewed studies that tested a number of health effects of varying levels of aspartame, including amounts that far exceed the acceptable daily intake, on animals and humans.

    Studier på rotter og mus er det motstanderne av Aspartam som benytter seg av, ref. Soffritti.

    2. Det er forsket på mennesker, se punkt 1. I forhold til den biokjemiske mekanismen, skal vi slutte å spise kjøtt og frukt? Med tanke på at fenylalanin, aspartet og metanol finnes i større mengder i helt naturlige varer. Se også på kommentaren til Vegard.

    Du har ikke henvist til en eneste studie ennå, jeg har henvist til samlerapporter som tar for seg alle typer studier, både dyr og mennesker.

    Anbefaler deg å lese det her; http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/aspartame-truth-vs-fiction/

   12. «2. Gitt at man ikke forsker på mennesker; det finnes ikke et eneste menneskelig forskningsprogram (langtid) som kan evaluere den mulige mutagene, teratogene eller carcinogene effekten på mennesker. Derfor; ingen tester kan si hvor skadelig dette er for mennesker (spes. mtp den biokjemiske metabolismen).»

    Men likevel skriver du lenger oppe at aspartam ER karsinogent og at det attpåtil er bevist mange ganger. Dette, kombinert med at du nå sier at det ikke er forskning som kan evaluere dette, samt at du enda ikke har referert til noen som helst kilder for dine påstander, er veldig vanskelig å ta seriøst.

   13. Har du lest noe annet en rapporten til EFSA?

   14. I motsetning til Foxy, som ikke har lest noe som helst, så har jeg det 🙂 Jeg har lest studier båe for og i mot Aspartam. Årsaken til at EFSA er greit å forholde seg til, er fordi de har tatt for seg all tilgjengelig materiale. Det er langt mer pålitelig enn om man skal håndplukke enkeltstudier.

    Bidra litt konstruktivt neste gang, Vera. Gjør det hele mer interessant, kanskje vi lærer noe 🙂

   15. Man merker ganske tydelig når folk kun er ute etter å skape kvalme, som Vera her. Rimelig trist egentlig når du bruker så mye tid, og svarer så godt for deg.

   16. Lars-Kristian har helt rett… Aspartam innenfor ADI har aldri blitt påvist skadelig. Anbefaler deg å utøve litt mer kildekritikk enn hva du gjør pdd Foxy.

   17. ninetta bagarelli

    «Brusindustrien er en av verdens største industrier, det er åpenbart at du ikke vet hvordan forskning bedrives. Målet er ofte å forherlige en liten del, eller dekke over andre deler, og i siste instans skal noen tjene penger på dette. Beklagelig, men sant»
    Her syns jeg du oppsummerer det hele veldig bra. Det handler i siste innstans om økonomi, også her i lille, «snille» Norge. Dessverre.
    Så må jeg bare spørre dere, Lars-Kristian og Vegard – hva tenker dere om sprøytemidler i mat ? Er det konspirasjonsteorier i lange baner her også, da ? Det burde føre til hetere diskusjoner enn temaet aspartam, da pesitcider ,fungicider,herbicider etc er noe vi stapper i oss i enorme overdoser hver eneste dag – med statens velsignelse. I kampen helse mot økonomi vinner økonomien alltid, trist men sant.

   18. Beklager, konspirasjonsteorier kjøper jeg ikke. Jeg velger å stole på at det som foregår av forskning blir nøye kontrollert, og de forsøk på juks som forekommer blir avslørt.

    Sprøytemidler kan jeg ikke noe om :/

   19. ninetta bagarelli

    Kommer du til å sette deg inn det i løpet av studietiden din ? (spør iKKE for å være nebbete! 😉
    Jeg er opptatt av ren, sunn mat som kroppen trenger, og utelukker automatisk alt jeg kan av sprøytet og antibiotikainfisert mat, fordi kjemikalier etter min mening ikke har noe å gjøre i en sunn kropp. Hva tenker du om det ?

   20. Litt vanskelig å si, men det er absolutt noe som kan være interessant 🙂

    For å være ærlig så har jeg faktisk ingen anelse, da jeg ikke vet hva disse midlene inneholder. Jeg er dog, og det er jo litt av det samme, interessert i hva dyrene spiser av for, og hvordan det påvirker kvaliteten i kjøttet. Det handler jo litt om det samme 🙂

 34. «Dipp laget på seterrømme». Etter hva jeg har hørt så sparer man kalorier ved å bytte ut seterrømmen med lett-rømmen p.g.a det store fettinnholdet. Vet at dere har et lavkarbokosthold, og kanskje foretrekker seterrømmen, men for de som ikke har det må vel det beste være å bruke lett-rømme?

  1. Er det usunt med kalorier? Sist jeg sjekket var det nettop kalorier som gir oss energi til å bevege oss 😉 Meieripdoukter med mye fett, metter mye bedre enn de med lite fett, i tillegg til at det er fett av god kvalitet.

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22810464

   The observational evidence does not support the hypothesis that dairy fat or high-fat dairy foods contribute to obesity or cardiometabolic risk, and suggests that high-fat dairy consumption within typical dietary patterns is inversely associated with obesity risk.

   I tillegg viser studier at å øke inntaket av fett, automatisk gjør at vi spiser mindre enn ellers.

   1. Seterrømme inneholder mye mettet, animalsk melkefett. Hvis man skal velge produkter med mye fett bør man velge umettet fett. Selv går jeg til ernæringsfysiolog en gang i året, og blir sterkt frarådet animalsk mettet fett. Jeg ville helt klart valgt lettrømme, evt. kesam over seterrømme.

   2. Melkefett er supert, spis animalsk med god samvittighet. Kildene til umettet fett er ofte rike på omega-6 i forhold til omega-3, og bidrar til økt inflammasjon i kroppen (med unntak av maritime kilder som fisk).

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22810464

    The observational evidence does not support the hypothesis that dairy fat or high-fat dairy foods contribute to obesity or cardiometabolic risk, and suggests that high-fat dairy consumption within typical dietary patterns is inversely associated with obesity risk. Although not conclusive, these findings may provide a rationale for future research into the bioactive properties of dairy fat and the impact of bovine feeding practices on the health effects of dairy fat.

   3. Jeg er også ernæringsfysiolog, og i gang med videreutdanning as we speak. Hvis din ernæringsfysiolog sterkt fraråder deg mettet fett så vil jeg sterkt anbefale deg å ikke høre på denne ernæringsfysiologen som åpenbart ikke er veldig opptatt av å oppdatere seg på nyere forskning.

   4. Joda, selvfølgelig trenger man kalorier for å kunne overleve og ikke minst bevege seg, men det er jo en kjennsgjerning at norsk folk generellt sett får i seg mer kalorier enn man egentlig trenger. Og når man snakker om «7 steg til en sunnere hverdag» kan det jo være en idé å kutte ut de ekstra kaloriene. Og ja, produkter med mere fett metter bedre, men er ikke fett også usunt for kroppen?

   5. At fett er usunt for kroppen? Fett er essensielt for kroppen, og alle cellene dine består av det. Uten fett, ikke noe liv. alle de fettløselige vitaminene er avhengig av fett i kosten for å bli tatt opp.

    Folk har blitt rådet til å spise lettprodukter og kalorifattig i 50 år, det har ikke hjulpet så mye på vekta. Et lavkarbokosthold, basert på energitett og kaloririk mat, har i studier ført til at deltagerne automatisk kuttet det totale energi-inntaket. Det er en grunn til at man går ned i vekt på LCHF uten å telle kalorier, bare ved å følge sine egne metthetshormoner.

    Selv spiser jeg 60 – 70 prosent fett, og har helt perfekte lipidverdier, i tillegg til lite kroppsfett.

   6. Tenkte ikke på at fett i seg selv er usunt for kroppen, tenkte at fett i mengder er usunt for kroppen.

    Det er jo helt utrolig at du har så bra lipidverdier, og det er tydelig noe det norske folk har å lære. Man er blitt oppvokst med at fett er farlig og ikke noe man skal spise for mye av, og det stemmer tydeligvis ikke helt. Jeg går ut i fra at det er forskjellige typer fett man bør være forsiktig med, og at enkelte typer faktisk er bra og kan spises av. Men er du sikker på at alle kan tåle like mye fett? Alle er jo forskjellige, og noen tåler det ikke i form av at kroppen ikke klarer å ta imot alt fettet. Du er jo et praktfullt eksempel på at det fungerer, men er det noe felles at alle som har et lavkarbokosthold ikke er plaget med noen «bivirkninger» av alt fettet?

   7. Hva som er kommet på banen de siste årene av forskning, viser at fett mest sannsynlig ikke er den store stygge ulven. Men alt handler selvsagt om mengder. Om det høye fettinntaket går på bekostning av vitaminer og mineraler og et ellers variert kosthold, er det jo ikke bra. I tillegg har du jo det sosiale og kulinariske ved maten. Det kan jo være usunt på andre måter enn bare blodverdier. Men ser du utelukkende på biologiske markører for helse, og du legger nok proteiner og mikronæringsstoffer i bunnen som en basis, slik at kravene der blir tilfredsstilt, ser jeg ikke noe problem med et relativt høyt fettinntak. Med et samtidig lavt inntak av karbohydrater vil jo da fettet stort sett gå til produksjon av energi.

    Det finnes en liten, men spennende studie, som antyder at hastigheten og mengden fett som tas opp i tarm, for så å slipes ut i blodet, styres av karbohydrater. Et økt inntak av karbohydrater øker hastigheten på fettopptaket og utskillelsen til blod, mens et lavt inntak fører til at cellene i tarmen lagrer fettet og slipper det gradvis ut.

   8. Veldig interessant! Hovedsaken er nok at man spiser mat som ikke er tilsatt for mye tull og som er beholdt mest naturlig, men syntes det var veldig interessant det du fortalte om fettet, og mange av de tingene der har jeg ikke hørt før. Du har en enorm kunnskap om emnene som omhandler ernæring og kosthold, og det er imponerende å lese alt du vet. Karbohydrater er vel det som er mest «skadelig» for kroppen vår, og noe som vi nordmenn muligens har alt for høyt inntak av…

    Tusen takk for grundig svar!

   9. At karbohydrater er skadelig blir litt unyansert, innenfor normale mengder er det helt fint, i tillegg til at det kommer litt an på hvilke av de det gjelder. Raffinert sukker, hvetemel etc, bidrar med tomme kalorier, og er meningsløst i store mengder. Jeg er også usikker på om det er særlig positivt med så mye korn i kosten, da pga antistoffene. Men uansett, som du skriver, så er mengdene det store problemet, da det påvirker blodsukker og insulin i alt for stor grad. De fleste vil ha godt av å moderere inntaket, og i stedet erstatte det med mer maritimt umettet fett, og animalsk mettet fett 🙂

 35. Takk for fint innlegg og fin blogg 🙂 Har bare en liten kommentar til det om proteiner: «Proteiner er det makronæringsstoffet som metter best». Stemmer dette? 1 gram protein gir 4 kcal (17 kJ) ved forbrenning og det samme gjelder for karbohydrater. Fett derimot gir 9 kcal per gram, og er derfor mer energitett enn både protein og karbohydrater.

  1. Lars-Kristian

   Antall kalorier sier ikke så mye om hvordan det metter, det som betyr noe er hvordan det fungerer i kroppen. Proteiner bruker lang tid på å bli fordøyd, mye lenger enn karbohydrater f.eks.

 36. Lettbrus inneholder søtningsstoffer, for eksempel aspartam. Aspartam er noe de gir til grisene for at de skal få mer appetitt, og det er bevist at aspartam gjør at man legger på seg spesielt rundt magen. Kroppen reagerer på dette stoffet som om det skulle vært sukker. Insulinet greier ikke skille mellom sukker og kunstig søtningsstoff og dette kan øke fettvekta. Det er også bevist under forskning at det er veldig mange overvektige som drikker mye lettbrus og at også overvektige barn drikker lettbrus og dette kan ha mye å gjøre med overvekt og spesielt fett rundt magen.

  Aspartamet i lettbrusen gjør at kroppen produserer insulin, insulinet skal egentlig brukes til å fjerne sukker men gjør at man lagrer mer fett av andre matvarer enn det man egentlig gjør.

  Alt er selvfølgelig med måte, men hvis man først skal drikke brus kan man drikke vanlig brus det skader kroppen men den lurer ikke kroppen. Det beste er selvfølgelig å holde seg unna all brus og heller drikke vann.

  Vet det er forskjellige meninger og forsking rundt dette her, men vil bare at begge sider skal komme frem. Det er ikke ufarlig selv om det ikke er sukker i lettbrusen.

  1. Lars-Kristian

   Har dokumentasjon på disse ubegrunnede påstandene? Effektene av Aspartam er grundig undersøkt, og det du påstår her er aldri blitt påvist. Kroppen skiller absolutt ikke ut insulin pga aspartam, og at overvektige barn drikker lettbrus er en observasjon som ikke sier noe om den direkte årsaken.

   Du tar også feil når du sier at forskningen på dette er utydelig, for den er klinkenda klar på at aspartam ikke har noen av effektene som du hevder i kommentaren.

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=steinert%20frey%20artificial%20sweetener

   In contrast, equisweet loads of Arteficial Sweeteners did not affect gastrointestinal peptide secretion with minimal effects on appetite.

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17828671

   The data from the extensive investigations into the possibility of neurotoxic effects of aspartame, in general, do not support the hypothesis that aspartame in the human diet will affect nervous system function, learning or behavior. Epidemiological studies on aspartame include several case-control studies and one well-conducted prospective epidemiological study with a large cohort, in which the consumption of aspartame was measured. The studies provide no evidence to support an association between aspartame and cancer in any tissue. The weight of existing evidence is that aspartame is safe at current levels of consumption as a nonnutritive sweetener.

   1. Første linken din er en artikkel, og ikke link til en direkte studie. Det er derfor ikke noe bevis for noe som helst. Påstandene og mistankene til denne personen er aldri blitt påvist i studier av god kvalitet.

    Den neste linken din er til en meget kjent studie på Aspartam, som er blitt latterliggjort, og avskrevet tusenvis av ganger. For det første er det en studie på mus, og for det andre er det kommet frem at musene var syke ved studiestart, og i elendig forfatning. Denne studien er ofte trukket frem som et eksempel hvor lav kvalitet det er på studiene som finner aspartam farlig. Dosene musene fikk i denne studien er såvidt jeg vet, også langt høyere enn hva som er relevant.

    Tredje linken din er til en observasjonsstudie, som ikke sier noe om årsak. Den kan derfor heller ikke brukes som evidens for noe som helst, kun danne grunnlag for hypoteser som senere blir testet ut i kontrollerte studier. Påstandene i denne studien er også blitt tilbakevist i senere kontrollerte og randomiserte studier.

    EFSA (European food safety authority) gikk for noen uker siden gjennom all tilgjengelig dokumentasjon på Aspartam, og konkluderte med at det var fullstendig risikofritt innenfor anbefalte mengder.

    http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130108.htm

   2. Rita S.

    …og hva er den anbefalte mengden?

   3. ADI for Aspartam er 40 mg/kg kroppsvekt, noe som tilsvarer ca 0,8 dl/kg kroppsvekt Pepsi Max 🙂

   4. Sykepleieren

    Hahahaha det er nesten så jeg begynner å lure på om dere er sponset av Aspartam eller Pepsi Max 😉

    Du har tydeligvis satt deg godt inn i dette temaet og dine kunnskaper ser veldig imponerende ut for mange. På bakgrunn av hva du skriver her i kommentarfeltene så sitter jeg igjen med et inntrykk om at du mener pepsi max er bedre enn vann, men skjønner jo at du ikke mener det. Å være ydmyk er en dyd, du er veldig bombastisk i dine uttalelser angående Aspartam. Det mye vi enda ikke vet om kroppen eller om langtidsvirkningene av en rekke kunstige stoffer, derfor tror jeg det er skummelt med så mange tilhengere som dere har å uttale seg så skråsikkert om at det ikke har noen negative helseeffekter på sikt? Jeg er sikker på at det vil komme mer forskning på dette i fremtidien, kanskje vil det bekrefte dine påstander, men det er også en stor mulighet for at det kan avkrefte dine påstander. Jeg har ikke lest noen artikler om emnet og har heller ikke gjort et søk i noen databaser, men jeg er utdannet operasjonssykepleier og har en god forståelse av å lese forskningsartikler, vudere de kritisk og søke i medisinske databaser.

   5. Så fordi man forholder seg til hva som er vitenskapelig bevist, fremstår man ikke som nøytral? Ser ikke helt den… :/

    Vann er absolutt å foretrekke, og det kommer tydelig frem i selve innlegget også. Men som erstatning til sukker, er kunstig søtning utelukkende positivt i mine øyne.

    Du har helt rett i at det er mye vi ikke vet, men enn så lenge må man faktisk forholde seg til hva som er vitenskapelig bevist. Det er jo langt mer bombastisk å hevde at det er helseskadelig, selv om all evidens motstrider den påstanden.

    Effektene av Aspartam er veldokumenterte, og senest for en mnd siden gikk EFSA gjennom all publisert materiale. Konklusjonen var at Aspartam innenfor ADI fremdeles ikke er forbundet med noen helsefare.

    Ut i fra påstanden din om at ting må vurderes kritisk, er jeg ganske overrasket over at du ikke retter kritikken din mot de som er kritisk til Aspartam? De baserer skepsisen sin på studier av lav kvalitet (syke rotter og mus), konspirasjonsteorier og påstander fremsatt av enkeltpersoner uten kildehenvisning. Har du noen kommentar til hvorfor du ikke stiller samme krav til kritisk vurdering ovenfor dem?

 37. Utrolig mange gode tips! Det med brus er det nok mye sant i. Jeg leste at 30 % av alle kaloriene vi får i oss i løpet av en dag kommer fra det vi drikker. Absolitt noe alle burde tenke over 😉

 38. Den lille Østlendingen

  Hei Lars-Kristian!

  Har du vurdert å starte fotballfruensektemann-blogg? 🙂

 39. Hei
  Har dere noen tips til ei som allerede er ganske slank, har lav fettprosent og riktig bmi. Kun noen skjønnhetskg jeg ønsker å gå ned ( i mine øyne )
  Noen lure tips både med tanke på trening og mat? Vanskelig å si uten å vite detaljert hvordan jeg lever, men kort oppsummert er det en del trening. Forsøker å spise så lite karbo som mulig, men klarer ikke helt lavkarbo. Det har jeg verken lyst eller vilje til. Jeg spiser ikke frokost. Har dere noe tro på at det å begynne med å spise frokost samt med dagens livsstil vil være nok til å gå ned 3 kg på 1 år? Har god tid:)
  Synes det er vanskelig å finne riktig kcal inntak per dag. Ligger vel på 1500 i snitt per dag og kanskje 2000 i helgene. Trener 3- 7 dager i uka og veldig variert. Veier 63 kg og er 169 høy.

  Håper på svar.
  Hilsen
  Kine

 40. Hei Lars-Kristian!

  Kjempeflott innlegg! Det er tydelig at du vet hva du snakker om.

  Synes du kan komme med innlegg innen kosthold og trening hyppigere,
  ser ut som slike innlegg faller i smak :))

  Kan ikke du og/eller Caroline lage et innlegg om hvordan man kan gå frem for å trene bort sideflesk?
  Har et sunt kosthold, og veier 53 kilo(164 høy). Så jeg trenger å forbrenne bort et par kilo for å få sideflesket helt bort, og jobber med det.
  Men har slanket meg flere ganger og vært veldig tynn, men sideflesket forsvinner liksom aldri helt. Trener nå 4-5 ganger i uken, både kondisjon- og styrketrening, men kunne trengt tips til hvilke konkrete øvelser som hjelper mot sideflesk.

  Har dere eksempler på gode øvelser som kan få bukt med dette problemet?
  Hadde blitt kjempeglad for tips fra dere, og det tror jeg at mange andre jenter hadde satt pris på også 🙂

  Ha en fin dag begge to! :))

  1. Man kan ikke velge hvor man skal miste fett ved vektreduksjon, så alle artikelene som florerer på nett angående dette er bare bullshit. Vil anbefale deg å trene mer styrke, bruk tunge vekter. Spør gjerne en pt på ditt treningessenter om å sette opp et program til deg.

 41. Har dere en god oppskrift på dipp til grønnsaker? Er de usunne de ferdige blandede i poser som man får kjøpt på butikker?

 42. Syntes du er tøff som tør å «leke offentlig ernæringsfysiolog» så tidlig i studiet ditt.
  Rådene du har gitt i innlegget ditt er helt ok , men blir litt overrasket at du veileder mange av leserene etter din egen kost stil når de stiller spørsmål.
  Du burde nok kansje svare på litt mer generelt grunnlag. De offentlige kostrådene er det som er anbefalt for vanlige friske voksne.
  Husk dere er forbilde for mange mennesker.

  1. Jeg anbefaler ut i fra hva jeg mener er best ut i fra min kunnskap, og ser det som ugunstig hvis jeg skulle fulgt f.eks staten eller andre autoriteter kun pga posisjonen deres. Staten gir råd på individnivå, som er noe helt annet.

   Skal jeg anbefale lettprodukter bare fordi staten gjør det?

   Du ser jo tipsene mine i dette innlegget, de er helt i tråd med hva myndighetene anbefaler.

 43. Utrolig flott innlegg! Kjempebra begge to 😉

 44. Hei!

  Bra innlegg, sånn som folk flest vet, men nyttig med bevisstgjøring og påminnelse.

  Jeg lurte på om dere kunne skrevet et innlegg om hva som er mest hensiktsmessig mat å spise før/etter trening for å få mest mulig nytte av treningen? Og hvorfor (næringsinnhold, hva kroppen trenger osv.). Generelt også hva slags mat å spise gjennom hele dagen også, når på tiden av døgnet kroppen trenger mest proteiner/karbohydrater/fett og hvilke matvarer man finner dette i.

  Dere har mye kunnskap om mat i sammenheng med trening og jeg finner mye inspirasjon og motivasjon til begge deler her. Takk! 🙂

 45. Hei Caroline! Flink flink flink! Og fine mannen din. Spis og lev godt. Jeg liker dere.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *