7 enkle steg til en sunnere hverdag

Lars-Kristian har igjen funnet frem skrivegleden, så her kommer et gjesteinnlegg fra ham, med litt assistanse fra meg 🙂

År etter år blir du bombardert av den ene forsiden etter den andre, som forteller deg hvilken diett du skal velge for å kvitte deg med de ekstra kiloene etter årets julefeiring. 2013 var intet unntak.

Selv VG, som i desember tok på seg rollen som hvit ridder og erklærte krig mot kroppshysteriet, ser ut til å helt ha glemt sine aktverdige prinsipper. For dere som ikke er klar over det, så tjener VG enorme summer på å slanke oss nordmenn. Jeg kan derfor ikke si at jeg ble spesielt overrasket over forsiden 2. januar. Hvor relevante er egentlig disse artiklene? Er det virkelig slik at du må gjennom den ene dietten etter den andre for å kunne si deg fornøyd med deg selv? Svaret er et rungende NEI! Du må ikke spise LCHF, paleo, steinalderkost eller følge den nyeste trend-dietten fra Hollywood for å gå ned i vekt, eller bare for å bli et sunnere deg. For de aller fleste er det kun små grep i hverdagen som kan hjelpe deg langt på vei.

Under har jeg samlet 7 av mine beste tips til en sunnere hverdag, i tilfeldig rekkefølge. Ingen av dem krever at du følger det ene eller det andre kostholdet, men dette er tips som fungerer på tvers av alt, med unntak av veganere og dere som drikker gress og alger.

1. Spis mer grønnsaker
Vi blir stadig flinkere til å spise grønnsaker, noe som er utelukkende positivt. Med mindre du allerede har et høyt inntak av dette, vil det være en enkel endring med positivt utfall. Det bidrar med mye vitaminer, mineraler og begrenset med kalorier, i tillegg til at det er basedannende i kroppen. Grønnsaker gir mulighet for stor variasjon til et varmt måltid, men også på brødskiva. Mitt tips er å lage ulike pureer som blomkål-, brokkoli-, gulrot- eller gresskarpuré. Noen av disse kan også mikses, som for eksempel blomkål og brokkoli.

Enkel middag av kyllingfilet, brokkolipurré, sopp, cashew og paprika.


2. Spis mer fisk
Selv om vi er en fiskenasjon, spiser vi stadig mindre mat fra havet. Fisk er opphav til de essensielle fettsyrene omega-3 og omega-6, i tillegg er de fete fiskevariantene rike på vitamin D som spiller en viktig rolle for kroppens regulering av kalsium. Vitamin D får vi hovedsaklig fra solen, men så langt nord som Norge ligger, gjelder dette bare om sommeren. Fisk er viktig året rundt, men ekstra viktig høst, vinter og vår på grunn av vitamin D. Dette er et omfattende tema, som det vil komme et blogginnlegg om senere denne uken.

Denne fiskegratengen er utrolig god og lettvint, erstatt gjerne torsken med laks! Smaker like godt, om ikke bedre. Dette er også en rett som smaker like bra dagen etterpå. Det samme gjelder lasagne, som du finner oppskrift på her.


3. Lag dobbelt opp om det er travelt
Svært mange av oss havner i tidsklemma og ender opp med måltider av lav kvalitet, slik som hel- eller halvfabrikata. Et tips her kan være å lage dobbelt opp av en middag, slik at du har den over to dager. Dette kan være lønnsomt hvis du vet at du ikke vil rekke å lage en ordentlig middag eller lunsj neste dag.

4. Øk inntak av proteiner fra gode kilder
Proteiner er det makronæringsstoffet som metter best, og det kan være smart å øke inntaket av dette om du ønsker å begrense totalinntaket av kalorier. Proteiner fungerer som kroppens byggestener, og jo mer aktiv du er, jo mer trenger du.

5. Erstatt brus med lettbrus eller vann
Vi drikker stadig mer brus, og siden 1958 har inntaket tidoblet seg. Brus er kilde til ingenting annet enn tomme kalorier, og er, etter min mening, kilde nummer én til at vi blir stadig fetere som nasjon. Bytt ut brusen med et glass vann, gjerne med kullsyre om du ønsker det, og spar deg for en masse kalorier og skader på tennene. Om du ikke klarer å gå fra brus til vann, velg i så fall lettvarianten.

6. Planlegg maten hele uken
Ett av nyttårsforsettene til Caroline og meg var å bli flinkere til å planlegge matuken. Dette hjelper oss å spare penger og tid, i tillegg til at planleggingen byr på en ganske koselig stund over et glass vin. Dette øker også mulighetene til å være kreativ i matveien, da du slipper hasteinnkjøp til dagens middag, noe som stort sett gjør at du ender opp med noe du da har laget altfor mange ganger tidligere.
 
7. Fjern all drittmaten og ha sunn snacks tilgjengelig
Rydd i alle skap, og fjern alt av unødvendige sukkerprodukter. Ha noen gulrøtter eller selleristenger tilgjengelig, sammen med en dipp laget på seterrømme og godt krydder er dette veldig god snacks. Et annet alternativ kan være noen gode nøtteblandinger, som du enkelt kan lage selv, sjekk oppskriftene her for en søt variant og her for en salt / nøytral variant. Et annet alternativ er rett og slett middagsrester.

244 kommentarer

 1. Kristine

  mm, den tomaten på toppen så god ut 🙂 hva heter den og evnt oppskrift? 🙂

  1. Fotballfrue

   Oppskriften er i boken min 🙂 Det er fylt bifftomat 😀

   Klem!

   1. Kristine

    Da blir det rett på bokhandelen i morgen 😉

   2. Fotballfrue

    Hihi 😀 Sjekk ut bryllupsmenyen også, på juni! SÅ GODT!

    Klem 🙂

   3. Amalie S

    Sjekk ut waldorfsalaten!!! Haha, DEN har gått unna her hjemme 🙂

   4. Christine

    Halloween mud pie <3 helt himmelsk.

 2. Gode tips!:)

 3. Veldig bra tips må jeg si og i bunn og grunn er det veldig lett, man må bare være bevisst på de valgene man tar 🙂 Jeg har for tiden begynt å spise hjemmelaget sashimi og det er jo helt topp:) Man trenger egentlig ikke lage noe, bare skjære fine skiver av salmalaks, avokado, og kanskje litt asparges. Sammen med ingefær og litt soyasaus er det supergodt og holder til flere middager 🙂

  1. Mmm, og sesamfrø! 🙂

 4. Mmm, den fiskegratengen skal jeg absolutt prøve meg på!

 5. Flott innlegg! Som ernæringsfysiolog og sykepleier selv, kunne jeg ikke sagt meg mer enig med deg/dere. Dere er gode forbilder for mange, spesielt den yngre garde. Stå på videre-dere er beundringsverdige 🙂 Ønsker dere en super uke videre!

 6. Så artig at han tar seg tiden til å skrive ett sånn innlegg 🙂 Har selv gjort det meste her da, borsett fra å tømme skapene fordi småen må få litt laban og potetskruer på lørdagene siden vi spiser sunnere ellers 🙂

 7. Så flott innlegg!! dette liker jeg 😀 Jeg ble veldig nysgjerrig på de «pureene» du nevnte! Ser godt ut, og er noe jeg definitivt kommer til å prøve!! Kunne det ha vært mulig med et innlegg om det (hvordan du lager det, hva som er oppi osv) i nærmeste fremtid? 🙂

  1. Fotballfrue

   Absolutt! Det er veldig enkelt, men det kommer et innlegg hvor jeg tenkte ta for meg alle de jeg nevner her 🙂

   Klem!

   1. Det er jeg veldig interessert i å lære også! Jeg har prøvd en gang, men høhø- det ble lim!

    Jeg følger ikke lchf, men spiser heller sunt og variert (ikke fordi jeg ikke «tror på» lchf- men fordi jeg rett og slett er for fantasiløs og for dårlig kokk på kjøkkenet til å kunne følge denne type livsstil). Så jeg lurte på om du kunne ha med en «lett»- versjon av pureene også?

    Blir veldig inspirert av maten dere lager- og har prøvd å gjøre om noen oppskrifter til mer lett-vennlig for meg 🙂

    Takk for et flott og nyansert innlegg Lars- Kristian!

   2. Elisabeth

    Hvis du har laget «lim» så kan det være fordi du har tilsatt salt i kokeprosessen og eventuelt brukt stavmikser for hardt på pureen. Tilsett alltid salt etter at du har laget mosen/ pureen og vær forsiktig med stavmikseren 🙂

   3. Lars-Kristian Eriksen

    Hvorfor skal du ikke tilsette salt i kokeprosessen?

 8. Hei. Jeg må legge om mye av kostholdet mitt nå. Jeg er undervektig og må legge på meg på en sunn måte. Har dere noen tips til dette? Jeg er 17 så jeg skal ikke gå på noen diett eller noe, men noen tips hadde vært fint.

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Det kommer litt an på hvilke utfordringer som gjelder for deg. Enkelte har svært lett for å legge på seg, mens andre har det motsatt og sliter. Uansett er prinsippet det samme, mer kalorier inn enn hva du forbruker. Om du føler at det er vanskelig å få i deg de ekstra kaloriene, vil jeg anbefale deg å forsøke å få i deg ekstra kalorier i form av noe flytende. Flytende kalorier metter nemlig dårligere enn hva du får gjennom fast føde. Ta gjerne et par ekstra glass H-melk i løpet av dagen. Ellers kan du bruke et par ekstra spiseskjeer olje i en salatdressing.

   1. Spis hver tredje time eller oftere.Bestem deg for hva du skal spise på deisse måltidene.Gjør det overkommelig sånn at dette er noe du kan leve med resten av livet.Jeg har tidligere prøvd å følge en kostliste med mer mat en man orker.Ja,jeg gikk opp i vekt,men når jeg trodde jeg kunne begynne å spise normale mengder igjen,gikk jeg gradvis ned igjen.Uansett ble jeg drit lei av mat generelt av å presse i meg så mye og fikk et anstrengt forhold til det.Mat skal være noe du har glede av,og for å få i deg energi.
    Viss du liker det er brødskiver det jeg tror man legger på seg mest av,så visst du kan få til en del måltid med det,er det veldig greit.Ellers er det bare å følge et normalt norsk kosthold.jeg vil si det er sunt og bra:)

   2. Jeg har hatt det veldig vanskelig i en stund og det er fortsatt vanskelig å legge på seg, men jeg er på god vei!! Tusen takk for tips. Trenger alt jeg kan få. Er veldig takknemlig for at du svarer!

  2. Ida, jeg anbefaler deg å spise etter de rådene Lars-Kristian gir her. Et kosthold med mye sukker og mange karbohydrater, som medfører ustabilt blodsukker, kan saktens medfører undervekt, det har jeg sett mange eksempler på. Så snart blodsukkeret blir stabilt, retter vekten seg også.
   (Faglig bakgrunn for denne kommentar er; Medisin grunnfag og Ernæring grunnfag)

  3. Elisabeth

   Hei! I tillegg til det Lars-Kristian sa, har jeg lyst å anbefale deg å trene styrke i tillegg til å ligge i kalorioverskudd (spis masse proteiner da!). Da får du en mye finere kropp enn om du kun skulle lagt på deg fett. I tillegg kan ALLE «legge på seg» ved å få muskler, bare de trener hardt nok (og nei, du blir ikke å se ut som en mann heller) 🙂

 9. Amalie14

  Kjempemange gode tips. Morsomt at Lars-Kristian også får prøve seg på bloggen og formidle det han studerer:-) Tror nok alle har bruk for det her ja:)

  1. Fotballfrue

   Ja, jeg vet det 🙂 Kjempekjekt!

   – C

 10. Tusen takk for dette innlegget! Satt akkurat og tenkte på dette, fordi mine dager går i ett og jeg er ikke så effektiv av meg. Nå må jeg lære meg tysk flytende på fire måneder, så dagene går til skole på morgenen, og lesing på kvelden. Elsker å trene, og vil så trene gjerne like ofte som deg, men det går bare ikke. Er fire dager (trener 1 1/2 time – to dager styrke/to dager løping) i uken nok, eller bør man heller i steden for trene minimum 30 min hver dag?

  Du er så stor inspirasjon 🙂

 11. Hei! jeg har en spørsmål ang. boken din, da jeg bor i Danmark. Hvor får jeg kjøpt den, og hvor mye vil det koste i frakt?

 12. Rita Hansen

  Fornuftige tips som er enkle å følge i hverdagen. KUDOS!

  Har tidligere plukket opp en del tips her, og nå er pureer av diverse slag en gjenganger på middagsbordet hos oss. Våre ungdommer «digger» det, og er overlykkelige når de «slipper» potet 🙂

  1. Fotballfrue

   Så hyggelig å høre 😀 Håper du prøver (eller har prøvd) fiskegratengen 😀

   – C

 13. Margrethe

  For et flott innlegg, helt etter min smak 🙂 «Dere som drikker tang og alger» –> Der lo jeg høyt 😉

 14. Er det like mye vitaminer i frosne grønnsaker som i ferske?

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Ja, ofte er det mer også 🙂 Om du er opptatt av å bevare flest mulig vitaminer i grønnsakene, bør du også unngå å koke dem så langt det lar seg gjøre.

   1. med unntak av grønnersaker som inneholder betakaroten;)
    taes bedre opp når det er kokt. (søtpotet, gullrot, tomat – greit det er ikke en grønnsak) f eks 🙂

    Klem

   2. Lars-Kristian Eriksen

    Hva med de vannløselige vitaminene?

   3. Joda absolutt 🙂
    Jeg bare liker å gi vitamin A/beta-karoten grønnsakene litt ekstra «omtanke» siden C og B vitaminer får man jo menger av som regel om man spiser frukt og ellers et normalt kosthold. Så pleier å ha det som tommelfingerregel at det er fint å koke de – for all del man må jo gjerne spise de rå også!! Mener bare at et råd om å unngå å koke dem kunne nyanseres litt når det gjaldt disse, det var alt.

    Husker når jeg var ferdig utdannet ernæringsfysiolog var beta-karoten den store «greia» alle maste om, hehe. Derfor jeg kom på det 🙂 Har lest en del forskning i det siste som advarer mot tilskudd av det faktisk..men det er jo noe helt annet igjen 🙂

   4. Kan legge til at med koking mener jeg ihjel-koking 😉

   5. Anbefaler deg å lese både artikkelen, og hva jeg har skrevet 😉 Siktet ikke til enzymene, men de vannløselige vitaminene. To helt forskjellige ting. Koker du grønnsaker for lenge, vil en liten (?) mengde av de vannløselige vitaminene forsvinne i vannet.

   6. Anonym

    Var absolutt ikke noe negativt ment, altså. Jeg synes bare det er en interessant artikkel som jeg lærte noen små fakta jeg ikke visste om tidligere, og tenkte kanskje flere fant den interessant 🙂
    Siktet heller ikke bare til grønnsakene, men resten av det som sto i artikkelen 🙂

 15. Så mange gode tips…. Kunne ønske min samboer og jeg var like flinke…. Problemet vårt er at vi jobber så sent begge to, og da er det ofte mere humøret som velger hva man orker og har lyst på, i tillegg til at man ikke skal spise s tung mat på kvelden…. Men beundrer strukturen deres, og likte svært godt kosestunden med vin mens man kanskje titter i kokebøker sammen…. Til gjengjeld er vi flinke til å handle inn for helgen da….

  Ha en fin dag.

 16. Veldig fine og fornuftige tips 🙂 har laget fiskegratengen etter deres oppskrift flere ganger og den har blitt en favoritt her i huset 😀 men lurte på en ting. Hvilken kremost bruker dere nå som afrikans paprika ikke lenger finnes i butikken?

  1. Caroline

   Bruk «kremost krydder». Fantastisk godt det også ! Super oppskrift.

 17. Michelle

  Thumbs up for et fornuftig innlegg!!! Liker at du «slakter»/bemerker det med VG, det fortjener de faktisk.. De må slutte med dobbeltmoralen!!
  Kjempe gode tips her! Og sant er det, disse tipsene passer de aller fleste!! 🙂 Syns Lars K. skal få komme med flere slike kosthold og ernærings innspill her på bloggen! Det virker jo som han har en brennende interesse for det og ikke minst, så er det jo det han studerer ;D Ha en fin dag dere to <3

 18. Kjempefine tips, liker så godt at dere ofte gjentar at mye har med mengden av hva man spiser som har betydning, og selv med små endringer som passer hver enkelt kan man komme langt! Vet ikke om du eller LK har noe spesiell greie på/erfaring med det jeg lurer på, men prøver likevel: Jeg sliter veldig med kvalme, og spesielt morgenkvalme og har gjort det siden jeg var liten. Da jeg var mindre spiste jeg nesten aldri frokost, men har lært meg å presse det i meg når jeg har blitt eldre, men selv om jeg spiser frokost så er jeg ofte kvalm utover formiddagen. Vet dere om det er noen matvarer som kan ‘trigge’ kvalmen? Eller har det betydning når man spiser på kvelden? Jeg har et helt ‘normalt’ kosthold med brød/knekkebrød, kylling, kjøtt, fisk, grønnsaker, pasta, ris, meieriprodukter, frukt osv. Pleier å spise middag rundt kl 6, men da spiser jeg også kveldsmat rundt 8-9. Legger meg rundt 11-12 hver kveld og står opp 7.30. Det kan jo selvfølgelig være veldig individuelt, men hvis dere har noen tips settes det stooor pris på 🙂 Klem

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Jeg har ikke noe kjennskap til mat som kan trigge kvalme i dette tilfellet, men om du tvinger i deg frokost for så å bli kvalm, vil jeg heller anbefale deg å kutte ut frokosten. At frokost er det viktigste måltidet er en myte, det samme gjelder mange små måltider ut over dage. Spise når du er sulten, og når du føler at kroppen er mottagelig for mat.

   1. Kristianne

    For å stoppe kvalmen kan for eksempel ingefær eller ingefærte hjelpe. Cola hjelper også på kvalme, det er ingen myte. Det hjalp meg med cellegiftkvalme

   2. Maja har du sjekket deg for glutenallergi? mulig hvete produkter du reagerer på?
    Du kan jo forøke deg på mat uten gluten og se om du fremdeles er like kvalm.

    om du ikke alt har vært hos lege/spesialist ville jeg tatt opp dette med lege.

    Forever living har også et produkt som heter aloe gel. dette er en juce man tar hver dag som blandt annet stabeliserer mage og tarm.

  2. 87-modell

   Høres nesten ut som at du er allergisk mot noe. Men du har kanskje sjekket det grundig? 🙂

   – H

  3. Cathrine

   Hei Maja:) Jeg har slitt med det samme selv i flere år.
   Jeg tenkte det var matallergi/intoleranse.
   Men alle prøvene jeg tok hos legen/sykehuset ga ingen resultater. Fikk vite av folk rundt meg at det er
   Ikke alltid det vises på prøver og rådet meg til å kutte ned/ut visse produkter for å se om jeg ble bedre form. Så jeg kuttet ned på meieriprodukter, og kvalmen har gitt seg. Merket også matvarer som inneholder meieriprodukter påvirker til det negative, men handler også om mengde i mitt tilfelle.
   Anbefaler også å ta en tur til Biopat der kan du få målt verdier og «balansen» i kroppen og få veiledning i forhold til kosthold som passer til din kropp og behov. For meg var lavkarbo supert men reduser mengde på fett og meieriprodukter. Har kuttet ut så og si all «kjøpa mat» og merker stor endring på formen. Hjemmelaga mat er best!:)

   Fotballfrue : boken din er kjempe bra, favoritt som går igjen her i huset er hamburgerbrød og dressingen:))

  4. Har en lillebror som sliter med det samme, og i helgene har foreldrene mine eksperimentert litt om hva som kan hjelpe. De ser at om han får i seg litt mat, venter litt og så spiser en vanlig frokost blir han mindre kvalm. Løsningen hos oss ble et glass smoothie, så går han på badet for å ordne hår o.l så spiser han en eller to brødskiver. Hos han handler det om å få igang systemet 😉

   1. Cecvig

    Lurt med denne smootien *tommel opp* .
    frisk ananas hjelper også mot kvalme – det samme kan appelsin gjøre.
    Vil anbefale deg å prøve å få i deg en smootie om morgenen. Tilsett gjerne litt havregyn og litt linfrøolje (inneholder omega3 – men gir ikke smak )
    Denne kan du lage klar om kvelden også er det bare å riste den opp om morgenen. Drikk dette og systemet er igang … en time etter er du ganske sikker mere lyst og klar for litt ordentlig mat. Er du på farten kan du jo ta med et par skiver som frokost niste 🙂

 19. Så flott, et innlegg etter min smak. Jobber fortsatt med prosjektet: Null Toro, og dette gir oss gode tips. Bruker boka, men skal bli enda bedre på det gitt;) Neste blir fiskegratengen, trenger egentlig masse tips på fiskemat, det er vanskelig å få til synes jeg. Flott at Lars Kristian hopper inn, kanskje de fotballgale guttene mine spiser mer fisk når han anbefaler det, he, he…. 😉 Hilsen fra Anne.

 20. Liker slike innlegg:) Gode tips som ikke er vanskelige å gjennomføre !

 21. Takk for påminnelser 🙂
  Jeg lager hjemmelaget mat fra bunnen av, men begynner å bli litt lei av bernaise- og fløtesaus. Noen tips til f.eks god fiske og kylling saus?

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Vi bruker nesten aldri saus, men heller dressinger i salaten, eller pureer. Synes det holder i massevis 🙂 Om jeg skal ha en saus til kylling, er jeg temmelig glad i Bretagne-sausen.

   1. Jeanette

    Må bare hoppe inn å anbefale en favoritt, spesielt til kylling eller svin (gjerne indrefileet):

    Den er jo basert på fløte som du sier du er lei av, men med smak av sopp 🙂 Veldig god!

    Jeg steker kjøttet i en stekepanne; når det er ferdig, legges det til siden og jeg steker champinjong & løk & hvitløk i en dose smør + det som ligger i panna etter du har stekt kjøttet (gir veldig god smak). Så har jeg i fløte og lar det putre til den har fått til tykkelse. Smak til med litt salt og pepper 🙂

    (du kan bruke annen type sopp også)

    Håper det smaker! 🙂

   2. Takk for svar 🙂 Håper dere vil dele deres favoritt purè oppskrifter

  2. 87-modell

   Til fisk (og det meste, egentlig) :

   Varme opp et beger Creme Fraische, tilsett salt og pepper og det du ønsker av krydder. Sykt enkelt og kjempegodt 🙂

 22. Åå, dette likte jeg! Prøver å bli litt sunnere, så disse tipsene kom jo akkurat i rett tid 🙂 Må også si at jeg ikke skjønner hvordan noen kan mene at du er et «problem». Så vidt jeg vet har du ALDRI oppfordret til slanking, det eneste du gjør er å motivere mange (blant annet meg) til å dra rumpa opp fra sofaen og på trening og å gjøre hverdagen litt sunnere, som med disse tipsene. Takk for at du er deg, og fortsett som du har gjort til nå! Jeg beundrer deg 🙂 Klem

 23. Kristianne

  Utrolig mange gode tips. Men hva gjør du om du er allergisk mot nøtter, og veldig mye grønnsaker. Ddvs. De kan ikke være rå, men gjerne varmebehandlet. Hva skal man da bruke som snacks?
  Og jeg har hørt at lettbrus er enda mer usunt enn vanlg brus, alle de kunstige søtstoffene er ikke bra for kroppen. Og da jeg ikk kreftbehandling sa de at det var bedre å spise skikkelig sukker enn kunstig sukker. For med kunstig sukker lurer du kroppen, og da blir den ikke glad. Og du blir ikke tynnere av lettbrus heller, skjønner ikke at lettbrus skal være sunnere.

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Hva med mørk sjokolade, eller jordbær dyppet i mørk sjokolade? Kan fint også bruke andre typer bær, eller piske litt kremfløte med sukrin, og spise det sammen med bær og frukt.

   Det finnes ingen holdepunkter for å hevde at de kunstige søtningsstoffene som finnes i typ Pepsi Max og Fun Light er helseskadelig innenfor anbefalte mengder 🙂

   1. Hei! Takk for et super innlegg! Tror for folk flest trenger det som du skriver her, trenger ikke være så forferdelig komplisert! Tror et slikt kosthold er noe man «holder ut med » en alle disse diettene! Det er egentlig bare å gjøre små tanke endringer;) skal bli så mye flinkere i år altså å dette innlegget var en ekstra kick start!
    Jeg lurer på hva du mener med anbefalte mengder når det gjelder feks. Pepsi max? Hva er helt ok? Jeg drikker ca et glass om dagen. Jeg liker ikke kaffe eller te desverre så det blir mye vann. Prøver å holde meg til to små glass juice om dagen. Så blir så kjedelig og bare drikke vann, da er det digg å ta seg et glass pepsimax på kvelden. Hva syns du?

   2. Anbefalt daglig inntak av Pepsi Max (Aspartam) er ganske høyt. Jeg kjenner ikke til vekten din, men du kan fint få i deg 4-6 liter, og like vel være under grensen 🙂

   3. ok. veier 64 kg og er 164 høy. men vist man drikker så mye er ikke det dårlig for kroppen da? hører så
    mye dårlig om
    aspertam. slapphet, dårlig for hjernen og det kan også gjøre at man går opp i vekt. og for barn er det veldig dårlig for hjerne utviklingeb. er dette bare tull eller?

   4. Ut i fra hva man vet om Aspartam, så er det ingen grunn til å tro at det er hold i disse påstandene 🙂 Alt med måte selvsagt, men med din vekt er anbefalt daglig inntak satt til ca 2,5 gram Aspartam, noe som tilsvarer ca 5 liter Pepsi Max. I tillegg operer de med en sikkerhetsmargin på 100, noe som vil si at det er ikke er funnet negative effekter opp mot 25 gram Aspartam i ditt tilfelle. Det vil si 50 liter Pepsi max i løpet av en dag, og da vil du mest sansynlig stryke med pga vannforgiftning 😉

    Vann er absolutt å foretrekke, men om valget står mellom brus eller lettbrus, så velg lettbrus med god samvittighet.

   5. Cecvig

    Men tenk på tennene dine !! Lettbrus inneholder like mye syre som vanlig brus . PH på 3,2 – vann har PH på 7.
    Et glass av og til er helt ok – men er du tørst drikk vann .
    Vann kan smake godt det også . du kan tilsette F.eks frosne bringebær – jordbær og du får litt smak samt de fungerer som isbiter. Melon , agurk og gulrot skiver gir også god smak i vannet – samt at det er dekorativt. Og selvfølgelig sitron eller lime.

   6. Velger som regel å drikke brus med «vanlig» sukker når det først skal drikkes, både fordi jeg synes omtrent alle lettbruser smaker «dårligere» enn originalen og litt fordi skal man først drikke brus, så kan man like så godt styre unna lettbrusene, siden vi tross alt ikke vet alle langtidsvirkningene av kunstig søtning. Min tankegang uansett 🙂
    Som du sier så er det ikke påvist at kunstig søtning i moderate mengder er skadelig, men så er det vel kanskje ikke slik at de som bytter fra f.eks. Pepsi til Pepsi Max fordi de ikke klarer å kutte ned, de som har det laveste inntaket av brus og dermed overgår den anbefalte mengden slik at det kan bli helseskadelig. Mener ikke å dra alle under en kam, men ville det ikke f.eks. for en medisinsk overvektig person som ikke klarer å kutte ut brusen i det hele tatt være bedre å drikke vanlig Pepsi enn Pepsi Max, med tanke på at den kunstige søtningen kan være skadelig?
    Kan godt være jeg har oppfattet noe feil, men håper du forstår hva jeg mener 😉

   7. Du kan drikke over hundre liter pepsi max per dag, og fremdeles ikke nå grenser hvor det er oppdaget negative effekter av Aspartam. Du risikerer med andre ord å dø av vannforgiftning før Aspartam. Når det gjelder det psykologiske aspektet, så er det en annen sak, men fysiologisk er det ikke noen grunn til å bekymre seg.

   8. Lene O.

    Over hundre liter pepsi max. Det er det latterligste jeg har hørt! For det første vil man dø av væskesjokk, og for det andre synes jeg det er merkelig at du er så ukritisk til hvordan Aspartam virker på kroppen. For guds skyld ville jeg aldri gått til deg for kostholdsveiledning!

   9. At man vil dø av for mye væske har du helt rett i, det sier litt om hvor ufarlig Pepsi Max og Aspartam er.

    Er jeg ukritisk? Fordi jeg forholder meg til EFSA (European Food Safety Athority), mens de som er skeptisk forholder seg til konspirasjonsteorier, selvrapporteringer og studier gjennomført på syke mus og rotter med helt irrelevante doser aspartam? Okei, hver sin smak, men tror jeg ville revurdert den påstanden der.

    Du vil ikke gå til en kostholdsveileder som forholder seg til fakta, og hva som er vitenksapelig bevist? Nei vel, du er vel typen som går til healer også du da…

   10. Jeg blir dårlig – får utslett og masse kløe – av lettprodukter. Aldri av rent sukker, som finnes i vanlig brus.

    Fun Light er også ikke bra.

    Du er veldig bastant i meningene dine, Lars-Kristian, og det er positiv egenskap det – men det er ikke logikk i alt du sier heller. Ingen skal fortelle meg at kunstig søtning er bedre enn rent sukker. La oss se om 20 år 🙂

    Uansett – å anbefale lettbrus er på trynet – det er vann med eller uten kullsyre som er det beste.

   11. Jeg håper du ser at din egen logikk og retorikk ikke er helt tilstede? Du skriver at jeg er bastant i mine meninger, men presterer likevel å skrive: «Ingen skal fortelle meg at kunstig søtning er bedre enn rent sukker.» Det er jo rimelig bastant, i og med at vitenskapen sier noe helt annet.

    Mener du altså, ut i fra sitatet ditt over, at uansett hva som er/kommer på banen av forskning, så vil ikke du tror på det om det viser at Aspartam er helt trygt?

    Å anbefale lettbrus er absolutt ikke helt på trynet, hva legger du til grunne for den påstanden? Å bytte fra vanlig brus til lettvariantene vil hjelpe folk til å kutte ned på kalori-inntaket. Det er absolutt positivt med tanke på hva som skjer rundt omkring i verden med tanke på vektproblematikk.

   12. Jeg tror vel like mye på det som det dere gjør når det kommer forskning som sier at lavkarbo-kosthold ikke er bra – fordi forskning beviser at vi trenger mer enn 150 gram karbo i døgnet…. Jeg tror 100 % på lavkarbo jeg, men det er likevel ufattelig mye forskning som viser at det kanskje ikke er så sinnsykt bra likevel.

    Du skjønner sikkert at jeg mente at å anbefale å kutte brus helt – vanlig eller lett – er det beste alternativet! Det kan da ikke BARE være tallet på vekten som har betydning for deg når du skal trekke frem sunn mat? Jeg henger meg nok like mye opp i detaljer på hvordan du uttaler deg som det du gjør 🙂 men jeg håper vi er enige når jeg sier at lettbrus ikke er sunt – enkelt og greit. Bedre enn vanlig brus? Det er opp til deg. Men det er fortsatt usunt. Da tenker jeg f.eks på tenner og KANSKJE hvordan det påvirker til andre sykdommer enn fedme – kreft f.eks..?

    Liker at du tar deg tid til debatt Lars-Kristian, det lærer man mye av alle sammen 🙂

    Hilde

   13. Det er ingen forskning som viser at man trenger mer enn 150 gram karbohydrater i døgnet. Hvis det hadde vært tilfellet, ville karbohydrater vært et essensielt næringsstoff, noe det ikke er, fordi kroppen ikke må ha det tilført via kosten. Du kan slå opp i hvilken som helst fysiologibok, det står svart på hvitt at karbohydrater ikke må tilføres via kosten.

    Om noe er sunt eller ikke, kommer helt an på utgangspunktet. Går du fra brus til lettbrus, gjør du et sunt valg. Går du fra vann til lettbrus, gjør du et usunt valg. Om en endring eller et valg er sunt eller usunt, må derfor defineres ut i fra utgangspunktet.

    Nå føler jeg at jeg har vært ganske tydelig på at det ikke finnes noen som helst link mellom fedme/kreft og kunstig søtning innenfor ADI. Forskningen er entydig, og gir ikke mye rom for diskusjoner.

    Når det gjelder forskning som sier at lavkarbo ikke er bra, så er dette ganske omdiskutert. Ny og moderne forskning, som ser på fett, og da mettet fett i lys av ny viten og kunnskap, konkluderer med at det ikke er holdepunkter for å si at det ikke er sunt.

    Vi skal delta på Landsforeningen for hjerte og lungesyke sin kostholdskonferanse i morgen. Temaet er karbohydrater, proteiner og fett sin rolle når det gjelder hjerte- og karsykdommer. Vi får se hva ekspertene sier 🙂

   14. Kristianne

    Det var ikke dumt. Takk for tips, men kesam kan vel også brukes?
    Er vel feil å si at kroppen blir sur, kreftcellene blir sure. Men bør jo ikke spise mye sukker i det hele tatt når jeg hadde kreft. Men vann er vel best, og ellers smoothier med bær, frukt og fløte for ekstra energi. .

  2. Ved nøttallergi:
   rist solsikkefrø, sesamfrø, pinjekjerner og evt store havregryn i stekepanne med litt kaldpressa rapsolje og strø over litt himalaya salt. eller for en søt variant kan du bruke litt agavesirup eller kokosnøttsukker over.
   Frukt oppskjært med vaniljekesam og overnevnte frøblanding over eller grâddost med parmaskinke er også deilig mellommåltid 🙂

 24. Anja Julie

  Flotte tips=)

  Boken din blir flittig brukt, super å bla igjennom når ukesmenyen skal lages og det trengs inspirasjon=) Kjempegodt alt sammen, nå må jeg prøve ut denne fiskegratengen også=)

 25. Lene Renee

  For et supert innlegg! Tenk om aviser og ukeblader kunne sagt det så enkelt isteden for å friste med uholdbare kurer som en som regel bare klarer å følge noen dager!! Gleder mg til å høre mer om pure, elsker grønnsaker og alltid moro å forsøke noe nytt.

  Takk for en super blogg/den beste :o)

 26. stine Abrahamson

  tusen takk for tips 🙂 men jeg lurte på om du har noen gode tips til åssen man få finere ben, altså tynnere

 27. Lill-Beate

  Det er fint å bli minnet på at det egentlig ikke er så mye som skal til.. Av og til taper man helt motivasjonen av å lese om alle «superdiettene». Det enkle er ofte det beste.. Små steg 🙂

 28. Hei,
  Flott innlegg! Det var ikke så mye overraskende eller nytt her, men vi trenger stadig påminnelse. Folk vet hva som er sunt stort sett, problemet er at svært mange av oss trenger raske løsninger ofte, butikkene/kioskene ikke følger etter…og da skulle man ønske at butikkene selger sunne,rene råvarer som salater, smoothie i enkle forpakninger til en fornuftig pris. De er blitt bedre med årene heldigvis, men kan bli mye bedre..

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Det som var enkle, sunne tips i 2012, er det også i 2013 😉

 29. For et herlig innlegg!! Kjempe fornuftige og gode tips, som beviser at det ikke er vanskelig å spise sunt 🙂

 30. Hei! Takk for flott innlegg, fiskegratengen skal prøves! 🙂
  Hva spiser dere som snacks når dere skal kose dere istede for f.eks potetgull?
  Er selv glad i noe salt så tips til annet å sunnere ting enn pottis hadde vært fint!

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Ingen av oss er spesielt glad i sukkertøy og den type snacks. Det har ingenting med LCHF å gjøre, men har nesten alltid vært sånn 🙂 Vi pleier å kose oss med god mat og et glass vin, og kanskje noen nøtter.

   Om du ønsker et sunnere alternativ er det bare å kutte opp noen gulerøtter og lage en dressing ut i fra seterrøme 🙂

   1. Caroline lagde vel noen form for snacks ut av ost? Flere typer ost som ble smeltet til «flak» i ovnen? Det kan sikkert være noe, ettersom at ost inneholder litt saltsmak 🙂

   2. Lars-Kristian Eriksen

    Jo, det stemmer 🙂 Kjøp en ost som smaker godt og rasp den. Legg den i hauger på et stekeplate og stek den på høy temperatur. Pass på så den ikke brenner seg.

    Her er linken https://fotballfrue.no/2011/02/21/have-a-snack/

   3. Kjempe fint innlegg 🙂 Et lite spørsmål, jeg har bakt knekkebrødene deres og elsker dem. Jeg som ikke klarte å kutte ned på brødet spiser overhode ikke brød nå og kan spise disse knekkebrødene både til frokost, lunsj og kveldsmat. hvordan er det kostholdsmessig. Blir det for mye, eller?

 31. Hva mener du med «basedannende» ?

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Se svar litt lenger ned 🙂

 32. Hei.

  Skrev tidligere at jeg ventet på å få boken din, Caroline- jeg fikke den endelig i forrige uke! Jeg må bare si at jeg E♡ L♡ S♡ K♡ E♡ R♡ den!!!
  Jeg har allerede rukket å lage en masse, masse godt! Endelig er det enkelt å få en større forståelse for sammensetningen av måltidene, dessuten har det gjort ting enklere med tanke på lunsj osv ( ikke så enkelt å komme opp med en erstatning for brødskive- matpakka)
  Boken er så jentete! Følte meg som ei prinsesse da jeg leste i den første gang…elsket de små glitterstjernene på fremsiden 🙂
  Anbefaler alle å kjøpe denne boka!!

 33. Hva mener man med at grønnsaker er basedannende i kroppen? Gode retningslinjer som enhver burde følge!

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Alle cellene og enzymene i kroppen vår trives best under en eksakt pH. Denne Ph’en er nøye kontrollert, men det hjelper kroppen å tilføre en god miks av både basedannende og sure produkter. Spiser man for mye sure matvarer som kjøtt, korn, brus etc, kan det gå ut over kroppens benmasse, fordi kalsium da brytes ned for å hjelpe til med å opprettholde balansen. Det er altså flere grunner til å spise mer grønnsaker enn bare vitaminer og mineraler.

   1. Ronald

    Kan du referere til noen studier som viser denne kausale sammenhengen mellom «basedannende» mat og kroppens benmasse?

    «A causal association between dietary acid load and osteoporotic bone disease is not supported by evidence and there is no evidence that an alkaline diet is protective of bone health.»

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3114717/

   2. Egentlig ikke, og for å være ærlig så er det en teori som jeg er skeptisk til, men som jeg ikke har hatt tid til å se mer nøye på.

    Takk for link, den går i kunnskapsbasen 🙂

   3. Ronald

    Jeg må først og fremst si at denne bloggen inneholder mange gode tips om både det ene og det andre, inkludert mat, men det er en hake ved det.

    Å uttale seg så skråsikkert som du gjør («Spiser man for mye sure matvarer som kjøtt, korn, brus etc, kan det gå ut over kroppens benmasse, fordi kalsium da brytes ned for å hjelpe til med å opprettholde balansen. Det er altså flere grunner til å spise mer grønnsaker enn bare vitaminer og mineraler.») uten å ha noe mer enn en «teori» du er «skeptisk til» som grunnlag er uheldig.

    På toppen av det blir det du sier en «teori» først etter at det påpekes at den ikke stemmer. En teori du «ikke har hatt tid til å se mer nøye på». Da kan man lure på hva som egentlig stemmer av det dere skriver.

   4. Enig at jeg ikke burde skrevet det, ettersom det er en teori jeg egentlig ikke har noe tro på. Men at grønnsaker er basedannende og at man på generelt grunnlag bør øke inntaket står uansett 🙂

    Burde kanskje påpekt at det på langt nær er fakta 🙂 Men nå er det oppklart 🙂

   5. Er det ikke bare bullshit at mat med lav pH gjør magen sur? Man spiser jo aldri mat som er surere en magesyren, og basisk mat vil vel uansett bli sur med det samme den kommer ned i magesekken? Så jeg har hvertfall ikke helt tro på at det er syren i maten som evt skader beinmassen. Magen må jobbe for å få maten surere uansett hva vi spiser…

   6. Jo, derfor jeg er litt irritert på at jeg skrev det :/ Er jo egentlig fullstendig klar over det. Men gikk litt fort i svingene ista.

   7. pH i maten og effekten matvarene har på syre/base-balansen i kroppen er to helt forskjellige ting. De fleste basedannende matvarene er syrlige i utgangspunktet.

    Nå har vi effektive buffermekanismer som fint regulerer dette, og det skal stort syreoverskudd til før det eventuelt kan gå ut over beinmineraler. Likevel er det fremdeles god grunn til å spise mer basedannende mat, om ikke annet for å spare disse buffersystemene for litt arbeid. Alle argumenter som får folk til å spise mer grønnsaker er gode argumenter!

   8. Vil også få si at dette var et bra innlegg. Det er de små endringene som gjør de store utslagene på sikt, og det er ikek noe hokus pokus å bli sunnere, men rett og slett enkle grep som dette. Stå på videre begge to 🙂

 34. heii!! dyktige du! lurer på en sak. ser at karloine ofte eter cottage cheese med bær og nøtter. selv liker jeg også denne mixen men lurer på hvor mye kalorier er det i en stor skje cottage ch., en neve valnøtter og f eks en neve bringebær? takknemlig for svar. og har du forslag tilproteinrike mellommåltid såm er raske å lage?

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Sånn på stående fot vet jeg ikke kalori-innholdet i dette :/

   Det som er nevnt i innlegget er jo raskt og enkelt, i tillegg er det kjemperaskt med en tunfisksalat med en god dressing. Litt cherrytomater, en grønn salat og litt olje eller rømmedressing 🙂

 35. Flott innlegg! Kanskje du neste gang kan komme med tips til hvordan man kan få et mer miljøvennlig kosthold? Og da spesielt hvis man går på LCHF? Synes det er vanskelig å kombinere disse, så tar gjerne i mot tips!

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Kan vurdere det, men det vil bli tidkrevende. Per dags dato har jeg ikke så mye kunnskap om det :/

   1. 1) Prøv å få større andel av proteine dine fra grønnsaker og kornprodukter. (hva slags grønnsaker og hvor mye korn må du da se utifra hva slags LCHF du kjører.) Kjøttproduksjon = større CO2 utslipp (noe forenklet men ja).
    Proteiner i grønnsaker og kornprodukter må settes sammen på en spesiell måte for at kroppen skal få optimalt utbytte. Søk på vegetarainer og veganer sider, de har mange bra tommefingerregler som jeg (som spiser kjøtt i moderate mengder) ikke husker i farten.

    2) kortreist mat. Spis så mye lokalt du får til. Mange gårder selger kjøtt (og annen mat såklart) i større kvanta til enkeltpersoner.

    3) Velg økologisk. Selv er jeg tvilsom til at økologisk mat er så mye sunnere, men det er utentvil mer miljøvennlig. LCFHere kan jo velge produkter med øko-merke de også.

    🙂

   2. Akkurat det synes jeg er litt rart. Dere er så flinke på ernæring og kosthold, og det virker som om dere bruker mye tid på å tilegne dere kunnskap om det. Kan dere ikke avse litt tid til å tilegne dere litt kunnskap om miljøvennlig kosthold? Det kommer ofte helsemessige oppfordringer på denne bloggen, men sjelden miljømessige.

   3. Hei, her må jeg bare henge meg på:
    Har tatt utdanning i Ernæring, mat og kultur ved UiA – og der er det et stort fokus på bærekraft. Anbefaler å søke opp artikler fra Elling Bere, ansatt her på universitetet. Skriver mye bra, blant annet om Ny Nordisk Kost, f.eks:
    «Towards health-promoting and environmentally friendly regional diets – a Nordic example.»

    Jeg skriver en del om temaet på bloggen min, feks: https://svanhildsier.blogg.no/1358445440_hva_br_vi_spise_i_nor.html

    Ellers så ligger Danmark ganske langt fremme når det gjelder å tenke på mer enn egen helse, som dyrevelferd og miljø. Les gjerne denne:
    Meyer, C., Mithril, C. og Blauert, E. (2010). Grundlag for Ny Nordisk Hverdagsmad. Opus.
    Utrolig velskrevene råd! Skrevet av ikke bare ernæringsfysiologer, men bl.a. den kjente kokken Meyer – som dermed bidrar til gastronomi i rådene også 🙂 Veldig inspirerende.

    God lesning 🙂

   4. Jeg skrev en lang kommentar om miljøvennlige lavkarboråd, men den ble ikke publisert. Hvorfor ikke? Det er ikke så veldig viktig for meg, bare lurte litt på årsaken. Skrev en kommentar om vannløslige vitaminer også og min erfaring/kunnskap som ernæringsfysiolog men den ble heller ikke publisert. Gjør jeg det «feil» kanskje? Er ikke så vant med å kommentere på blogger men hadde lyst til å delta i debatten 😉

    Syntes forøvrig det er et veldig viktig poeng! Har spurt bla. Sofie Hexeberg om dette personlig da hun underviste klassen min engang, hadde vært supert om noen med interessen og kunnskapen hadde informert mer om dette, selv har jeg bare noen få tommelfingerregler på dette tidspunktet 🙂

   5. Fotballfrue

    Sorry, henger litt etter i godkjenning av kommentarer :/ Har vært litt travelt i det siste. Godkjenner kommentarene dine nå 🙂

    – C

   6. null stress, bare lurte på om jeg gjorde det riktig, hehe 🙂
    Nydelige sherri hill kjoler forresten 🙂

 36. Er det best å bruke lett rømme eller seterrømme til dippen?:)

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Bruk så naturlige produkter som mulig, dvs Seterrømme 🙂

   1. Susanne

    Er ikke lettrømme like naturlig som seterrømme? Det er vel bare redusert fettinnhold? Ikke noe tilsatt?

   2. 87-modell

    Er det mindre karbohydrater i seterrømme enn vanlig rømme?

  2. I følge de offentlige kostrådene utgitt fra helsedirektoratet så anbefales det å velge magre meieri produkter – for å få ned intak av mettet fett.

   Lett rømme fungerer like bra som seterrømme i Dip. Den blir litt tykkere med seterrømme.
   Du kan også bruker Kesam ,og mager kesam. Eller man kan mikse litt rømme og litt kesam.
   Da blir dippen litt mindre fet og mindre kalorier – men den er like næringsrik. Det er kun fett innholdet som er forskjellen.

   1. Lars-Kristian Eriksen

    Det anbefales, men på bakgrunn av hva? Matvarers totale energi-innhold har lite å si, og fett metter. Å bytte ut lettprodukter med helprodukter kan hjelpe til med å dempe det totale inntaket.

   2. Cecvig

    Kostrådene skal bidra til å fremme folkehelse og forebygge kroniske kostrelaterte sykdommer i befolkningen. Disse er utviklet av nasjonalt råd for ernæring.
    Hele rapporten fra nasjonalt råd for ernæring kan du lese her :
    https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer/Sider/default.aspx

    Tror nok de har rimelig god dokumentasjon for å komme med disse uttalelsene.

   3. Med unntak av detaljer ser jeg ingen problemer med statens råd på befolkningsnivå. Hadde alle fulgt disse rådene ville det ført til markant bedre helse, det er jeg sikker på 🙂 På individnivå er det noe helt annet, og jeg og svært mange andre er overbevist om at det å erstatte helprodukter med lettprodukter ikke er veien å gå. At det totale inntaket av karbohydrater er for høyt, er det bred enighet om.

    LHL arrangerer i disse dager kostholdskonferanse, hvor disse temaene blir diskutert. Så ting er nok ikke så enkelt at det bare er å henvise til hva Helsedirektoratet anbefaler.

   4. Cecvig

    «Så ting er nok ikke så enkelt at det bare er å henvise til hva Helsedirektoratet anbefaler.»

    Hvis man ikke skal stole på helsedirektoratet som har gjennomgått mengder av forskning resultater for å komme med disse anbefalingene. De jobbet med den siste rapporten i fem år …. så mener du det er for enkelt å henvise til offentlige anbefalinger. Men deg … en person – deg skal vi stole på ? Hva er din erfaring for å komme med alle disse uttalelser ?

   5. Stol på hvem du vil du, det er en fri verden. Men er det ikke fint å kunne tenke selv, for så å gjøre seg opp en egen mening på hva som er tilgjengelig, i stedet for å bare stole på andre? Husk at Helsedirektoratet kobber på samfunnsnivå, ikke på individnivå. Det er en enorm forskjell.

    Hva med mennesker som blir kvitt titalls sykdommer, og slutter på enda flere medisiner, kun fordi de valgte å stole på noen andre enn Helsedirektoratet? Vi blir sykere og sykere, kanskje burde Helsedirektoratet åpne opp øynene litt? Det siste har de egentlig gjort. «Usannsynlig at totalt inntak av fett er skyld i HKS» står det i de siste rådene.

    For ti år siden lo vi av Fedon, og folk som deg stilte samme spørsmålet. I dag lytter folk til han, fordi han hadde visst et poeng likevel. At Helsedirektoratet har rett idag, betyr på ingen måte at de har rett i fremtiden.

    Nå er det uansett ikke sånn at det er konsensus på det helsedirektoratet anbefaler, det er faktisk ganske stor uenighet. Jeg sitter akkurat nå på LHL sin kostholdskonferanse, med noen av Norges og Europas fremste eksperter, og de er heller ikke enig. Så dette er ikke noe kun jeg mener.

    Det virker som du tror at vitenskapen og kunnskapen rundt kosthold er gitt, og at Helsedirektoratet har fasitsvaret. Det er både trist og synd, da en slik holdning begrenser muligheten på å komme nærmere hva som er best.

    Det finnes meta-analyser som viser at helprodukter og melkefett ikke er årsak til overvekt og fedme og HKS.

   6. Cecvig

    Selvfølgelig er det mange meninger og en haug med studier …og alle vil det samme – håpet om å finne det som er det beste for helsen vår.
    Jeg velger å stole på helsedirektoratet fordi jeg vet at det ligger mye dokumentasjon bak før de går offentlig ut med et kostråd.
    Men når du veileder leserene her inne så veileder du dem etter ditt kostsyn og ikke etter individuell tilpasning som du selv skriver er viktig. Når man er en offentlig person som dere er så har man også et ansvar når man velger å veilede. Mange er unge lesere her – og kan fort bli veldig forrvirret. Jeg synes iallefall du bør opplyse oftere at du veileder i forhold til lavkarbo kosthold.
    over og ut 🙂

   7. Stol på Helsedirektoratet du, men husk at de gir råd på befolkningsnivå, og ikke ut i fra hva som nødvendigvis er optimalt for individet.

    Jeg veileder folk til moderasjon med karbohydrater, og er absolutt ikke kun ute etter å promotere lavkarbo. Jeg har fått mange spørsmål fra personer som åpenbart ikke spiser lavkarbo, og gir råd deretter. Uansett om vedkommende spiser lavkarbo eller ikke, mener jeg at det er bedre med helprodukter enn lettprodukter. Kalorier metter, og spesielt om du velger de riktige.

 37. Hei,
  Ville bare si tusen takk for aldeles nydelig oppskrift på fisk med chevrecreme og eplesalat som du la ut i går. Jeg tror det er den beste fiskeretten jeg noen sinne har spist, og jeg spiser MYE fisk. Nydelig med den friske salaten til og sausen med chevre var himmelsk. Ikke langt fra at jeg slikket fatet for å få med meg siste resten 😉

  1. Fotballfrue

   Bare hyggelig 🙂

   – C

 38. Hvorfor kan ikke disse tipsene kombineres med et glass alger til frokost?

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Jeg siktet til de som utelukkende drikker gress og alger 24/7 😉

 39. Supre tips som e enkelt å følge i en vanlig, hektisk kvardag 🙂 He boka di, å he prvøvd monge av oppskriftene!:) Fiskegratengen og generelt alle rettane me fisk står på menyen kvar veke 😀 Ville bere sei takk for at du gir oss so mykje inspirasjon i matveien 😀 Ps: Hørte på dej på p3 i dag, du virka so jordnær å søt! Takk for at du e du <3

 40. Enkle, men SÅ viktige tiltak som skal til for å bli litt sunnere! Er helt hektet på all sunn snacks for tiden, er jo så mye godt man kan lage. Dessuten har jeg merket at søtsuget forsvinner etter en stund også også! 😀 boken din er min favoritt ! Klem

 41. Utrolig flott blogg du har Caroline. Du er et stoooort forbilde for meg. Les gjerne bloggen min!

 42. Gode tips Caroline, du er en inspirasjon! Les gjerne bloggen min!

 43. Hei Caroline
  Hei

  Har spurt om dette tidligere, men fikk ikke svar, så spør igjen:)

  Har et spørsmål angående lavkarbo kosthold. Jeg har gått over til denne, og den passser meg veldig bra. Det eneste jeg synes er vanskelig er når jeg skal ut å spise, eller kommer på besøk til noen som har laget mat. Gjerne poteter eller brød. Mitt spørsmål er hva gjør du da?

  På restaurant, bestiller du da kjøtt, evt salat og lar være poteter, ris osv. Det finnes ikke egen lavkarbo meny heller.

  Når du er på besøk, sier du at du bare spiser lavkarbo, eller spiser du det du får servert?

  Dette lavkarbo kostholdet har vel ikke så mye for seg, hvis man ikke spsier det fullt ut?

  Mvh Heidi

 44. Veldig bra tips! Jeg har også begynt å planlegge middager, er student og sparer mye penger på det! Takk for bra innlegg 🙂

 45. Hei. Hva bruker dere på mat i måneden? Ærlighet varer lengst.

  1. Lars-Kristian Eriksen

   For å være helt ærlig så har vi ikke helt oversikten over det :/

   1. Er det ikke mulig å gjøre et estimat? Når man driver for seg selv har man som regel god oversikt?

    Du er jo tross alt sunnmøring…. Til sammenligning bruker jeg og samboeren min ca 2500 kr, og vi tjener godt over millionen.

   2. Kleint, hvorfor bryr du deg?

    Ps. jeg bruker faktisk bare 500 kroner i måneden, og jeg tjener 1,5 mill.

   3. Hvordan klarer du å bruke 500 kroner måneden på mat? Veldig nyskjerrig, kom gjerne med tips til en som bruker aalt for mye penger på mat…

   4. Hahahahaha

 46. Kjempe fint innlegg! Virker så mye mer overkommelig når det er små og enkle grep som kan gjøres i hverdagen;) Dere er supre, og til stor nspirasjon og motivasjon. Takk!

 47. Veronica Frostborn

  Hei!
  Jeg spiser LCHF men er ny i Norge og synes der er vanskelig å finne varene du trenger.
  Trenger å se på flere forskjellige butikker. Så jeg lurer på om det er noen nettside med LCHF varer jeg kan bestille fra?
  Jeg har sett lchf nettbutikker i Sveigemen lurer på om det finns noen i Norge? 🙂

 48. Gode tips, familien min er veldig opptatt av mat & helse så vi spiser fisk to ganger i uken og har ofte grønnsaker til. Jeg har til og med ikke drukket brus på to og en halv måned bortsett i fra bursdager 🙂

 49. Hei Caroline! Jeg elsker å løpe, og jeg vurderer å investere i en tredemølle, derfor så lurer jeg på hvilken mølle du har, og om du er fornøyd? Evt om det er en annen du skulle ønske du heller hadde kjøpt? Håper du kan svare, og takk for en svært inspirerende blogg:)

 50. Veldig gode tips, dette likte jeg. Skulle ønske du kunne nevnt noen eksempler på disse «gode proteinkildene», for oss som ikke vet så mye om proteiner. Og så hadde det vært supert om dere kunne lagt ut noen gode oppskrifter på hjemmelaget dip med seterrømme! Vil gjerne slutte å kjøpe de dip-mix posene, men vet ikke om noen gode oppskrifter ennå..

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Fisk, både mager og fett, meieriprodukter og rent kjøtt 🙂

   Caroline er flink på dipper, hun deler sikkert med dere.

  2. Gode kilder til proteiner er melk, nøtter, kjøtt, kylling, egg, fisk, bønner, erter, linser og grovt brød

 51. Synes dette virker fornuftig, men dette med basedannende reagerer jeg litt på – ikke at jeg har noe imot grønnsaker, altså, men jeg finner ikke at det er dokumentert det du sier (selv om en drøss med syre-base-diett-blogger hevder det)? Har du lenke til en studie el.l.?

  1. Grønnsaker er basedannende, men om det er relevant er noe helt annet 🙂

 52. Hei Caroline:)
  Dette er ikke et spm til dette innlegge, men jeg spør her likevel.
  Du har sagt at du også har naturlig svai i ryggen. Det samme gjelder meg. Jeg skjønner at man ikke kan gjøre noe drastisk med det, men likevel har du noen tips? Slik at man kan trene seg til en rettere rygg ?
  Håper på svar:):)

 53. He! Kjempe brae tips, men vil berre si at det å velje lettvarianten av brus ikkje er bra. Tilsetningsstoffene som er i feks Pepsi Max er 10 ganger farlige enn vanlig sukker. Då er det betre å drikke vanleg brus og trene etterpå. Sjølv om det er sukker i det, er dettte betre enn tilsetningsstoffane som faktisk kan gjere nokon steril osv.
  Liten rettelse, men ellers supert innlegg!

 54. Så bra innlegg, dette likte jeg. Enkle tips som alle kan følge. Den pureen så veldig god ut, jeg har fått en stavmikser til jul som foreløpig står ubrukt, så håper på innlegg snart 🙂 Samme gjelder tips til dip 🙂

 55. Jessica Rewnell

  Bra sagt, Caroline:)

 56. Supre tips. Veldig enig 🙂 Passer fint med et slikt innlegg nå i januar altså 🙂

 57. Jeg håper du kan svare på noe jeg har lurt på lenge! Forsøker å gå ned i vekt etter barnefødsel nummer to. Har tidligere hatt et lavkarbo-orientert kosthold, men har ikke helt klart å gjenomføre det. Nå har jeg begynt på Grete Roede-kurs, og det er jo ganske annerledes orientert, med bare lett-produkter og minimalt inntak for eksempel av matvarer som nøtter og frø. Det jeg lurer på er hvordan to så forskjellige metoder begge (i teorien …) kan føre til vekttap.
  1. Hvis man spiser mye/en del mettet fett fra meieriprodukter (i tillegg til sunnere fettyper), får man jo i seg mange kalorier – bryter ikke det med «å få i seg færre kalorier enn man bruker»-prinsippet?
  2. Hvis man spiser lavkarbo, er det enda viktigere å ikke få i seg raske karbohydrater, for da blir det dobbelt opp, med både kalorier fra fett og karbohydrater? (Eller er det uansett bedre å forsøke å spise lavkarbo, selv om det ikke er helt gjennomført?)

  Har prøvd en del av deres supergode oppskrifter, men har måttet kutte ut dem med Grete Roede-regimet … Må si det er lettere å leve sunt når man kan unne seg litt av muslien deres og god tyrkisk youghurt.

  Veldig takknemmelig for svar! Avisene flommer jo over av kostholdstips, men disse tingene får jeg aldri svar på…

 58. Hei Caroline.
  Dette har ikke noe med innlegget å gjøre, men jeg lurer på litt i forhold til trening.
  Jeg har aldri trent noe særlig, men er veldig motivert til å begynne nå, og begynte så smått med sykling i går.
  Jeg vil trene vekk litt mage etter fødslene og få strammere rumpe/lår. Har du noen tips til hva jeg kan trene? Vil helst trene hjemme og her har jeg kun sykkel. Hvor mye bør jeg trene for at det skal komme resultater?
  Ha en fin dag videre 🙂
  Klem…

 59. Dere to+Sammen=verdens beste <3
  Bra innlegg, dere hjelper utrolig mange

 60. Jeg ser kun ett råd som ikke passer til veganere, ellers er jo dette kjempegode råd både for de, OG «de som drikker gress og alger»…

 61. Vældi bra skrevve Lars-Kristian! Eg prøva å vær flenk å takke nei tell brus, men heilt æli syntes eg faktisk iste, Imsdal me blåbærsmak eller powerade kan friste meir! 🙂

 62. Godt innlegg! Syns 6 var en bra og söt plan 🙂

 63. Har Lars Kristian noen tips til proteinrik mat for en jente som ikke tåler hverken egg eller melkeprodukter? Bortsett fra kjøtt, selvfølgelig 🙂 jeg er totalt fantasiløs og ble sendt hjem fra legen med en brosjyre om hvordan man kan lage boller uten melk til barneselskap.. Nevnte jeg at jeg er 22 år?

  Det var forresten veldig gøy å høre deg på P3 i dag, Caroline! Det gjorde den timeslange pendlerturen min veldig mye bedre.

 64. Hei! Har spurt om dette før men prøver igjen:) mener å ha lest at lchf hjelper mot migrene, vet du om dette stemmer? Og hvordan er det med lchf hvis man spiser lite kjøtt? Jeg er ikke så glad i kjøtt osv.

 65. Fantastisk, elsker slike innlegg!:-)
  Jeg er en jente på snart 15 år som er veldig aktiv gjennom håndball og har nettop begynt å løpe og trene styrke for meg selv:) prøver så godt jeg kan men er ikke så lett når det kommer til mat. Er generelt veldig sunn men lurer på om dere har noen enkle tips til forskjellige måltid som jeg kan spise med lite karbohydrater. Foreldrene mine spiser ikke lavkarbo mat men jeg vil gjerne minske inntaket på karbohydrater og bli generelt sunnere. Håper på svar, ser veldig opp til dere begge to 🙂

 66. just sayin’ – vin er vel like skadelig for tennene som det brus er. Dessuten skal ikke folk som ikke har diabetes drikke lettbrus, da dette lurer kroppen til å produsere mer insulin enn det vi faktisk trenger og kan faktisk FREMPROVOSERE diabetes ;p ellers et fornuftig innlegg, måtte bare leke litt bedreviter 😀 hihi!

  1. Kunstig søtet brus (f.eks Pepsi Max og Aspartam) påvirkar ikke utskillelse av insulin. Forskningen er ganske tydelig på dette. Blant annet derfor det er trygt for diabetikere med blant annet aspartam.

   1. Nå kjenner jeg ikke den vitenskaplige bakgrunnen for dette, men vil likevel nevne min egen erfaring her. I perioder har jeg byttet ut snacks/godteri med lettbrus for å redusere kaloriinntaket mitt og dermed unngå å gå opp i vekt. Etter hvert merket jeg at jo mer lettbrus jeg drakk, jo mer godte- og søtsugen ble jeg. Endte opp med å spise mer enn jeg vanligvis gjorde. Da jeg ble bevisst på dette valgte jeg heller å ta ett glass med «ordentlig» brus, som Cola, også gi meg med det. Da var søtsuget stagget. Var jeg mer sugen spiste jeg heller et par gulrøtter eller lignende. Har opplevd lignende ved f.eks å tygge sukkerfri tyggis.

   2. Den psykologiske effekten er selvsagt individuell 🙂 Husk at Cola inneholder kalorier i form av sukker, og vil i henhold til studiene jeg har linket til, påvirke kroppens metthetshormoner.

 67. Hei,
  Jeg har nettopp sluttet helt med alt av godteri og detter så herlig. Har ikke lyst på godteri engang. Kjempe bra innlegg. Likte det veldig godt. Men lurer på om du eller Lars-Kristian har noen tips om hvordan jeg skal få til å,spise mer grønnsaker? Er veldig kresen så er masse jeg ikkenharnprøvd av grønnsaker. Er det noen grønnsaker man absolutt burde få i seg? Å tips til å tilberede dem på til en nybegynner? Liker at dere gjør ting litt sammen på bloggen:) liker veldig godt mat oppskrifter du legger ut her:)

 68. Bra! Et viktig punkt er også «mindre sukker og salt». Men sier kanskje seg selv? Fettinntak og produkter med aspertam er jo diskutert. Selv sverger jeg til lettbrus hvis jeg først skal ha brus 🙂 Til tross for diettdebatter tror jeg ikke det finnes noen eksperter som er uenige om at man bør begrense mengder sukker og salt, og heller spise mer fisk og grønt. Så hvis man er usikker på hvilket kosthold man bør følge så ville jeg nok anbefalt å starta med sistnevnte punkter 🙂 Da er mye gjort 🙂 Folk blir jo usikre når noen anbefaler å spise magert og andre sier at fett er tingen…

 69. Takk for tipset dere, dette er er absolutt noe jeg skal prøve! 🙂
  Btw, jeg tror det var du som hadde en oppskrift på lavkarbo kakao , kan det stemme, Caroline? 🙂

 70. Jeg likte forslaget med litt middagsrester, jeg! Noen ganger blir jeg småsulten eller får lyst på noe å tygge på når jeg egentlig ikke trenger det, og har erfart at å slenge litt middagsrester i mikroen ofte gjør nesten samme nytte som en sjokolade! 🙂

 71. Kudos til deg, Lars-Kristian 🙂 Ikke bare spiller du fotball på toppnivå og går et tidkrevende studie, men attpåtil bruker du så mye tid og energi på å bidra til bloggen! Både med gjesteinnlegg, og ikke minst i kommentarfeltet. I tillegg tar du de fleste av bildene (har jeg inntrykk av) og gjør det proft som få kan. Jeg vet at Caroline får masse fortjent skryt for bloggen sin, men du fortjener jaggu meg en del skryt du også 🙂 Stå på videre begge to!

 72. Til LK, for å hjelpe deg med å svare på Diggit sitt sp.mål så må hun veie cottage cheesen hun spiser på en gramvekt. På cottage cheese boksen står det alt innhold pr. 100 gr. Kcal, karbohyd., protein, fett. Og sånn er det med alle produkter i Norge se på varedeklarasjonen og først da kan du regne ut alt du spiser på en dag og planlegge neste dags inntak til minste detalj for å redusere vekt/ fettinnhold. Kan virke litt komplisert og tidkrevende i starten men da har du full kontroll. Kjøtt, bær, egg osv. Er det laget egne tabeller på næringsinnhold. Brukte dette systemet da jeg var på landslaget i bodybuilding over flere år, og det gav meg toppresultater.

 73. Jeanette

  Tips til deg som lurte angående god saus til feks fisk! Denne MÅ prøves, nam nam 😀

  https://klipp.tvnorge.no/?fetchType=1&categoryId=7724

 74. Må si meg enig med Hege at oppskriften på laks med chevre var utrolig god. Mannen elsket det! Tusen takk for inspirasjon til variasjon i kosten 🙂

 75. En del kjempegode tips her, men «vanlig» brus er mye bedre enn lettbrus. Leste selvfølgelig først at dere skrev vann, og er man sugen på noe med litt smak så kan man bare tilsette en skvett sitron eller lime, eller som det og stod så er det bare å gå for varianten med kullsyre 🙂 Uansett, dette er jo enkle grep som egentlig ALLE kan få til, bare de vil det. Det er jo like lett å kjøpe seg en Skyr, som det er å gå på narvesen å kjøpe seg en pølse når man er ute på f.eks et kjøpesenter. Handler vel i bunn og grunn om å legge om vanene våre. Jeg skal hvertfall ta med meg noen av disse tipsene videre i hverdagen, spesielt det om å lage dobbelt opp av en middag, og hvertfall ha mer tilgang til sunn snacks, for her i huset kan jeg love at det er masse potetgull og godis til enhver tid (skjemmes)

  1. Om vanlig brus er bedre enn brus søtet med kunstig søtning kommer helt an på formålet. Er formålet å tilføre energi, er det bedre, hvis ikke er kunstig søtning et bedre alternativ enn de med sukker.

   1. Jo, det tenkte jeg ikke på. I moderate mengder er jo helt klar kunstig søtning bedre enn sukker. Og til alle som syter om at aspartam er så sykt forferdelig, det er faktisk ikke det. Les det Caroline svarte på det, for hun har helt rett, et enkelt googlesøk vil vise dere akkurat det samme

   2. Her er en fin artikkel 🙂

 76. Karianne

  Ahh det her var det perfekte innlegget 🙂 Takk for motivasjon!!

 77. Cathrine

  Hei! 🙂 Jeg tenker på det å få i seg nok proteiner når man trener.
  Hva er deres tanker om proteinshake og barer? Søker på nette om råd, men står så mye forskjellig :p

  1. Det kommer litt an på hvor hardt du trener og hva som er målet. Trener du relativt hardt, og målet er maksimal fremgang, kan det være hensiktsmessig med en proteinshake rett etter treningen. Trener du moderat, holder det i massevis med proteiner fra kosten, så fremt du har et normalt inntak av gode proteinkilder.

   1. Cathrine

    Tusen takk for svar 🙂

 78. Kjempe bra innlegg, tommel opp!

 79. Bare lurer på et par ting her som jeg håper du kunne ha svart litt på 🙂

  Er 23- snart 24år og er sykemeldt for tiden pga ryggen. Har fått beskjed av legen om at jeg har svak muskulatur i ryggen og har nå begynt å trene for å bygge den opp igjen. Jeg er nok mindre vektig i forhold til alderen og høyden min, men pga høy forbrenning og gener fra familien. Har jeg det svært vanskelig med å legge på meg, og lurer da på om hvilke tiltak jeg kan gjøre for å kunne gå opp i vekt på en «naturlig» måte, kombinert med trening?

  Tusen takk for evt. svar på forhånd og veldig gøy at du tok deg til å skrive om dine kunnskaper 🙂

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Styrketrening er bra både for rygg og for en mulig vektøkning 🙂 Det eneste som gjelder ved vektoppgang er mer kalorier inn enn hva du forbruker. Om du synes det er vanskelig å få i deg nok kalorier, kan det være smart å forsøke å få i seg flytende kalorier, da dette metter dårligere. Gjerne et par ekstra glass melk i løpet av dagen. I tillegg kan du bruke noen spiseskjeer olje, eller en ekstra kladd med smør til dressinger og pureer. Alt dette vil hjelpe til med økt inntak av kalorier.

 80. Hei!
  7 enkle råd ser jeg, fint innnlegg!
  Men så går jeg inn på oppskriften om lasagnen og leser litt på kommentarene der. Da blir jeg forvirra! For der har Caroline svart(til en som ville ha pasta i lasagnen), at hun må kutte ned på rømmen og osten isåfall fordi hvis man spiser både karb og så mye fett så er man ute å kjøre?!

  Samtidig har jeg jo lest her før at oppskriftene er sunne for alle. Jeg hadde aldri klart å legge om til helt LCHF kosthold og lurer derfor på: Er det bedre for meg å bare spise den vanlige lasagnen j lager(med pasta)da? For selv om jeg spiser deres type lasagne så får j jo i meg karbohydrater iløpet av andre måltider iløpet av dagen….

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Så lenge det ikke fører til at du er i kalorioverskudd over en lengre periode, går det helt fint 🙂 Kombinasjonen mye fett, proteiner og karbohydrater er lett å overspise.

   Men vil anbefale deg «Carolines» lasagne, uten pastaplater. Synes Squashen smaker hundre ganger bedre enn pastaplatene 😉

 81. Ja takk til flere sunne lunsj-middag-snacks tips!! 🙂

 82. Flott innlegg, LK! 🙂

  Jeg har et spørsmål til deg, Caroline. Jeg husker du skrev at du har veid det samme på grammet i mange år. Derfor lurer jeg på om du blir sterkere/får større muskler ved styrketrening uten å øke energiinntaket/gå opp i vekt?

 83. Serina S.

  Hei Caroline, setter bare et lite spørsmålstegn til dette du skrev om at man heller skal velge lettbrus fremfor den vanlige?
  Med «lettbrus» tenker jeg at du snakker om alle light-brusene, men trodde virkelig at det var bedre for kroppen med sukker fremfor mange mengder e-stoffer og søtningsstoff som virkelig ikke er naturlig i det hele tatt? Forstår selvfølgelig at brus ikke er godt for kroppen uansett i store mengder, men jeg har alltid valgt sukker fremfor søtningsstoffene som de vil putte i oss.

  Har jeg virkelig tatt så grundig feil..?

  1. Lars-Kristian

   Da har du nok tatt grundig feil. Innenfor anbefalte mengder er det aldri blitt påvist negative effekter av kunstig søtning (f.eks Aspartam). Det samme gjelder e-stoffer, som på generelt grunnlag er litt dumt å kritisere, da e-stoffer også kan henvise til helt naturlige stoffer, og i noen tilfeller gjelde vitaminer.

   1. Aspartam ER kreftfremkallende, og det har blitt bevist flere ganger. Igjen, studer litt biokjemi og lær hva som skjer med stoffene før du uttaler deg så bastant. Det er patetisk det du driver med.

   2. Nei, det er det ikke Foxy, det er aldri blitt påvist i studier av god kvalitet. Lær deg litt kildekritikk, og biokjemi (ser ut som du trenger det også), så ser du at det handler om mengder før noe er toksisk. Studier på rotter og mus i elendig forfatning, observasjonsstudier eller selvrapporteringer er ikke god kildekritikk.

    Her kan du lese EFSA sin siste rapport på aspartam. De har spesielt tatt for seg nedbrytningsproduktene til aspartam, og deres effekter i kroppen.

    https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130108.htm

   3. Jeg har studert mer biokjemi enn hva du noen gang kommer til å klare å få inn i den tykke skallen din.
    Vann er det eneste tørstedrikken som er uten bivirkninger, og man bør som sådan reklamere for dette. Brusindustrien er en av verdens største industrier, det er åpenbart at du ikke vet hvordan forskning bedrives. Målet er ofte å forherlige en liten del, eller dekke over andre deler, og i siste instans skal noen tjene penger på dette. Beklagelig, men sant. Gang på gang så ettergår du din egen hypotese, grand mal failure. Uansett hva du søker etter på nett; du vil alltid finne noe som støtter ditt synspunkt. Så å søke «aspartam not dangerous» gir ingen mening, du ettergår kun dine forhåndpresederte teorier, og det så vi jo et godt eksempel på i et tidligere innlegg (baseteoriene dine) hvor resultatet blir; du går på trynet.

    Dere spiser nok allerede så høy andel av kunstige søtningsstoffer at faren for kreft senere (tidligere enn «normalt» klart vil være prevalent. Du trenger ikke stole på rotter eller mus for å få handfaste bevis, man kan studere dette biokjemisk også; endeproduktene er formaldehyde og formic acid. Les om det, ikke hva Coca Cola-sponset forskning sier.

    Du kan jo selv forsøke å drikke 1 l lettbrus i døgnet i 2-3 år, så kan vi snakkes.

   4. Personangrep og konspirasjonsteorier kommer du ikke langt med, Foxy, og det svekker vel egentlig bare påstandene dine. Med andre ord ødelegger du selv for din egen hypotese. Jeg foreslår at du forholder deg til fakta og henviser til studier som underbygger påstandene dine.

    At du hevder at vann er uten bivirkninger sier vel egentlig det meste. Du har ikke helt peiling på hva du snakker om… Hva skjer om du drikker 30 liter vann i løpet av et døgn? Eller 5 liter vann på en time? Alt er toksisk i riktige mengder, Foxy… Det gjelder både Aspartam og vann.

    Nedbrytningsproduktene av aspartam er helt kurrante, og siste rapporten til EFSA er gjort spesielt med tanke på disse. Limer den inn igjen, siden du tydeligvis overså den https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130108.htm

    Konklusjonen er at innenfor anbefalte megnder er det ikek påvist skadelige effekter.

    Du er kanskje klar over at du får i deg mer aspartat og phenylalanin bare ved å spise et kjøttstykke til middag, enn hva du gjør ved litt Pepsi Max.

    At du må ty til konspirasjonsteorier for å begrunne meningene dine, sier vel egentlig sitt…

   5. Haha. Vel, med mindre du lider av diabetes insipidus eller psykiatrisk sykdom drikker som regel mennesker 1-5 l væske hver dag, ikke 30 l eller 5 l på en time. Det er nokså få dødsfall knyttet til overdrevent vanninntak sammenlignet med f eks kreft.

    Hvor tyr jeg til konspirasjonteorier? Det å forfekte at menneskekroppen har best av ubehandlet og naturlig mat sier seg vel selv? Jeg har lest 3 bøker av blant annet en amerikansk nevrokirurg som har brukt over 35 år på dette emnet, jeg kan komme tilbake til mer info om han og hans publiseringer. Det å drikke et glass lettbrus i uken er neppe særlig skadelig, men problemet et jo at mennesker flest knapt klarer å holde seg til dette nivået, det konsumeres lett 1-2 l brus om dagen.

    For mye aspartat har en hel bakgård av birvirkningen (forøvrig sammenlignbart med lykkepiller), og du glemte jo å nevne den viktige metanolen og ikke minst ; diketopiperazine (DKP). Jeg har lest de fleste forskningsrapportene som godskriver aspartam, og jeg anser det for å være dårlig medisinsk forskningsarbeide alle som en. Du har allerede tatt et standpunkt før du har oppsøkt særlig informasjon om temaet, noe som er en feil. Du kan ikke uttale deg om noe når du knapt vet hva den motsatte forskningen viser.

   6. Du skjønte åpenbart ikke poenget mitt med vanneksempelet… For å nå doser som er utenfor hva som er anbefalt, må du faktisk drikke så mye at vannforgiftning vil ta livet av deg først. Tipper det er færre dødsfall knyttet til Aspartam, enn vanninntak.

    Jeg sier ingenting på at mennesket har best av ubehandlet mat, jeg er helt enig. Og vann fremfor Lettbrus når som helst. Men det betyr ikke at kunstige stoffer som er veldig godt dokumentert, ikke er bra for oss. Aspartam er et av de stoffene som er forsket mest på, og når alle studier ble gått gjennom av EFSA, konkluderte de med at det var helt trygt. Da har de også gått gjennom de studiene som du hevder viser det motsatte.

    ADI for Aspartam er 40mg/kg kroppsvekt (NOAL 100), noe som tilsvarer ca 0,8dl lettbrus. Å konsumere 1-2 liter er derfor ikke forbundet med noe fare.

    For MYE aspartat ja, for MYE. Det er noe annet, nå ser du ut til å skjønne det. Det er derfor man har en ADI-grense. For at man ikke skal få i seg for MYE.

    Metanol: Ved ADI av Aspartam, vil man oppnå en mengde på 4mg/kg metanol. Metanol når ikke toksiske effekter før dosene kommer opp i 200 – 500 mg/kg kroppsvekt. Ved å drikke Pepsi Max innenfor ADI er du altså langt unna toksiske effekter av metanol. Du vet at det er mer metanol i frukt enn hva det er i Pepsi max?

    Effektene av DKP er også grundig gjennomgått i EFSA sin siste rapport. Anbefaler deg å lese den.

    Ved å hevde at studiene som er for Aspartam er dårlige, antyder du konspirasjon selv om du tror du ikke gjør det. Når EFSA grundig går gjennom og vurderer kvalitet og resultat på alle tilgjengelige studier, er du avhengig av en konspirasjonsteori for å kunne hevde at de er av dårlig kvalitet.

    Jeg har lest studier som er negative til Aspartam, og Soffritti er et godt eksempel. Mus som allerede var syke, med doser langt over hva som er relevant.

    Jeg skjønner ikke hvorfor du gidder å diskutere dette, Foxy. Aspartam har akkurat vært gjennom en totalvurdering av EFSA, og de konkluderer med at det er helt trygt innenfor ADI.

    Jeg avventer fortsatt dokumentasjon på påstandene dine…

   7. Merete

    Godt å se noen med kunnskap her.. Foxy burde lære litt av denne diskusjonen. En person med dokumenterte og saklige argumenter, mens en med… ingenting…

   8. Therese

    Herregud Foxy.. Du er jo bare uspiselige. «Tykk i skallen». Hva er det for noe å skrive? Er da klinkende klart at det er du som har problemer her…

   9. Syns det er morsomt at Foxy snakker om kildekritikk, det å ta standpunkt på forhånt og selektiv utplukking av studier, når han/hun selv avfeier kunnskapsoppsummeringen til EFSAs ekspertgruppe som ikke en gang er en mnd gammel.

    Alle argumentene faller på sin egen urimelighet. Metanol finner vi mer av i frukt/fruktjus, DKP brytes ned til akkurat de samme bestanddelene som aspartam før absorbsjon, og EFSA har vurdert DKP til helt trygt. Argumentene om enkeltaminosyrene faller gjennom av den enkle grunn at det er snakk om mikroskopiske mengder aspartat og fenylalanin (med mindre man har PKU, der fenylalaninet vil medføre enda større begrensninger av andre proteinkilder).

    De dårlig skjulte konspirasjonsteoriene, som Foxy ikke engang ser ut til å oppfatte selv, sier vel egentlig sitt her. Hersketeknikker er også en fin måte å fremme sitt budskap på…

   10. 1. Alle grenseverdier som du her lister opp har sin bakgrunn i forskning på dyr. Dyrene de har brukt har noen nøkkelenzymer som vi mennesker mangler mht metabolismen av aspartam. Det gjenspeiler også at disse verdiene ikke er riktige; nivåene for hva som er skadelige bør ligge langt lavere.

    2. Gitt at man ikke forsker på mennesker; det finnes ikke et eneste menneskelig forskningsprogram (langtid) som kan evaluere den mulige mutagene, teratogene eller carcinogene effekten på mennesker. Derfor; ingen tester kan si hvor skadelig dette er for mennesker (spes. mtp den biokjemiske metabolismen).

    Det er nyttesløst at du drar opp forskning basert på mus og rotter, det er ikke gjeldende for oss, og man har en håndfull forskere som har vitnet foran senatet og storjuryer i USA (med sine bekymringer) uten å bli hørt.

    Regel nummer 1: vær kritisk til ALT du leser.

    Jeg bedriver selv (og har gjort det i over 20 år) innenfor medisin og forskning, og jeg har lest flere tusen forskningsrapporter. Du har en lang vei å gå hva angår kritisk og selvstendig tenkning.

   11. 1. Nei, dette er en gjennomgang på alle studier, både dyr og mennesker; The team reviewed studies that tested a number of health effects of varying levels of aspartame, including amounts that far exceed the acceptable daily intake, on animals and humans.

    Studier på rotter og mus er det motstanderne av Aspartam som benytter seg av, ref. Soffritti.

    2. Det er forsket på mennesker, se punkt 1. I forhold til den biokjemiske mekanismen, skal vi slutte å spise kjøtt og frukt? Med tanke på at fenylalanin, aspartet og metanol finnes i større mengder i helt naturlige varer. Se også på kommentaren til Vegard.

    Du har ikke henvist til en eneste studie ennå, jeg har henvist til samlerapporter som tar for seg alle typer studier, både dyr og mennesker.

    Anbefaler deg å lese det her; https://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/aspartame-truth-vs-fiction/

   12. «2. Gitt at man ikke forsker på mennesker; det finnes ikke et eneste menneskelig forskningsprogram (langtid) som kan evaluere den mulige mutagene, teratogene eller carcinogene effekten på mennesker. Derfor; ingen tester kan si hvor skadelig dette er for mennesker (spes. mtp den biokjemiske metabolismen).»

    Men likevel skriver du lenger oppe at aspartam ER karsinogent og at det attpåtil er bevist mange ganger. Dette, kombinert med at du nå sier at det ikke er forskning som kan evaluere dette, samt at du enda ikke har referert til noen som helst kilder for dine påstander, er veldig vanskelig å ta seriøst.

   13. Har du lest noe annet en rapporten til EFSA?

   14. I motsetning til Foxy, som ikke har lest noe som helst, så har jeg det 🙂 Jeg har lest studier båe for og i mot Aspartam. Årsaken til at EFSA er greit å forholde seg til, er fordi de har tatt for seg all tilgjengelig materiale. Det er langt mer pålitelig enn om man skal håndplukke enkeltstudier.

    Bidra litt konstruktivt neste gang, Vera. Gjør det hele mer interessant, kanskje vi lærer noe 🙂

   15. Man merker ganske tydelig når folk kun er ute etter å skape kvalme, som Vera her. Rimelig trist egentlig når du bruker så mye tid, og svarer så godt for deg.

   16. Lars-Kristian har helt rett… Aspartam innenfor ADI har aldri blitt påvist skadelig. Anbefaler deg å utøve litt mer kildekritikk enn hva du gjør pdd Foxy.

   17. ninetta bagarelli

    «Brusindustrien er en av verdens største industrier, det er åpenbart at du ikke vet hvordan forskning bedrives. Målet er ofte å forherlige en liten del, eller dekke over andre deler, og i siste instans skal noen tjene penger på dette. Beklagelig, men sant»
    Her syns jeg du oppsummerer det hele veldig bra. Det handler i siste innstans om økonomi, også her i lille, «snille» Norge. Dessverre.
    Så må jeg bare spørre dere, Lars-Kristian og Vegard – hva tenker dere om sprøytemidler i mat ? Er det konspirasjonsteorier i lange baner her også, da ? Det burde føre til hetere diskusjoner enn temaet aspartam, da pesitcider ,fungicider,herbicider etc er noe vi stapper i oss i enorme overdoser hver eneste dag – med statens velsignelse. I kampen helse mot økonomi vinner økonomien alltid, trist men sant.

   18. Beklager, konspirasjonsteorier kjøper jeg ikke. Jeg velger å stole på at det som foregår av forskning blir nøye kontrollert, og de forsøk på juks som forekommer blir avslørt.

    Sprøytemidler kan jeg ikke noe om :/

   19. ninetta bagarelli

    Kommer du til å sette deg inn det i løpet av studietiden din ? (spør iKKE for å være nebbete! 😉
    Jeg er opptatt av ren, sunn mat som kroppen trenger, og utelukker automatisk alt jeg kan av sprøytet og antibiotikainfisert mat, fordi kjemikalier etter min mening ikke har noe å gjøre i en sunn kropp. Hva tenker du om det ?

   20. Litt vanskelig å si, men det er absolutt noe som kan være interessant 🙂

    For å være ærlig så har jeg faktisk ingen anelse, da jeg ikke vet hva disse midlene inneholder. Jeg er dog, og det er jo litt av det samme, interessert i hva dyrene spiser av for, og hvordan det påvirker kvaliteten i kjøttet. Det handler jo litt om det samme 🙂

 84. «Dipp laget på seterrømme». Etter hva jeg har hørt så sparer man kalorier ved å bytte ut seterrømmen med lett-rømmen p.g.a det store fettinnholdet. Vet at dere har et lavkarbokosthold, og kanskje foretrekker seterrømmen, men for de som ikke har det må vel det beste være å bruke lett-rømme?

  1. Er det usunt med kalorier? Sist jeg sjekket var det nettop kalorier som gir oss energi til å bevege oss 😉 Meieripdoukter med mye fett, metter mye bedre enn de med lite fett, i tillegg til at det er fett av god kvalitet.

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22810464

   The observational evidence does not support the hypothesis that dairy fat or high-fat dairy foods contribute to obesity or cardiometabolic risk, and suggests that high-fat dairy consumption within typical dietary patterns is inversely associated with obesity risk.

   I tillegg viser studier at å øke inntaket av fett, automatisk gjør at vi spiser mindre enn ellers.

   1. Seterrømme inneholder mye mettet, animalsk melkefett. Hvis man skal velge produkter med mye fett bør man velge umettet fett. Selv går jeg til ernæringsfysiolog en gang i året, og blir sterkt frarådet animalsk mettet fett. Jeg ville helt klart valgt lettrømme, evt. kesam over seterrømme.

   2. Melkefett er supert, spis animalsk med god samvittighet. Kildene til umettet fett er ofte rike på omega-6 i forhold til omega-3, og bidrar til økt inflammasjon i kroppen (med unntak av maritime kilder som fisk).

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22810464

    The observational evidence does not support the hypothesis that dairy fat or high-fat dairy foods contribute to obesity or cardiometabolic risk, and suggests that high-fat dairy consumption within typical dietary patterns is inversely associated with obesity risk. Although not conclusive, these findings may provide a rationale for future research into the bioactive properties of dairy fat and the impact of bovine feeding practices on the health effects of dairy fat.

   3. Jeg er også ernæringsfysiolog, og i gang med videreutdanning as we speak. Hvis din ernæringsfysiolog sterkt fraråder deg mettet fett så vil jeg sterkt anbefale deg å ikke høre på denne ernæringsfysiologen som åpenbart ikke er veldig opptatt av å oppdatere seg på nyere forskning.

   4. Joda, selvfølgelig trenger man kalorier for å kunne overleve og ikke minst bevege seg, men det er jo en kjennsgjerning at norsk folk generellt sett får i seg mer kalorier enn man egentlig trenger. Og når man snakker om «7 steg til en sunnere hverdag» kan det jo være en idé å kutte ut de ekstra kaloriene. Og ja, produkter med mere fett metter bedre, men er ikke fett også usunt for kroppen?

   5. At fett er usunt for kroppen? Fett er essensielt for kroppen, og alle cellene dine består av det. Uten fett, ikke noe liv. alle de fettløselige vitaminene er avhengig av fett i kosten for å bli tatt opp.

    Folk har blitt rådet til å spise lettprodukter og kalorifattig i 50 år, det har ikke hjulpet så mye på vekta. Et lavkarbokosthold, basert på energitett og kaloririk mat, har i studier ført til at deltagerne automatisk kuttet det totale energi-inntaket. Det er en grunn til at man går ned i vekt på LCHF uten å telle kalorier, bare ved å følge sine egne metthetshormoner.

    Selv spiser jeg 60 – 70 prosent fett, og har helt perfekte lipidverdier, i tillegg til lite kroppsfett.

   6. Tenkte ikke på at fett i seg selv er usunt for kroppen, tenkte at fett i mengder er usunt for kroppen.

    Det er jo helt utrolig at du har så bra lipidverdier, og det er tydelig noe det norske folk har å lære. Man er blitt oppvokst med at fett er farlig og ikke noe man skal spise for mye av, og det stemmer tydeligvis ikke helt. Jeg går ut i fra at det er forskjellige typer fett man bør være forsiktig med, og at enkelte typer faktisk er bra og kan spises av. Men er du sikker på at alle kan tåle like mye fett? Alle er jo forskjellige, og noen tåler det ikke i form av at kroppen ikke klarer å ta imot alt fettet. Du er jo et praktfullt eksempel på at det fungerer, men er det noe felles at alle som har et lavkarbokosthold ikke er plaget med noen «bivirkninger» av alt fettet?

   7. Hva som er kommet på banen de siste årene av forskning, viser at fett mest sannsynlig ikke er den store stygge ulven. Men alt handler selvsagt om mengder. Om det høye fettinntaket går på bekostning av vitaminer og mineraler og et ellers variert kosthold, er det jo ikke bra. I tillegg har du jo det sosiale og kulinariske ved maten. Det kan jo være usunt på andre måter enn bare blodverdier. Men ser du utelukkende på biologiske markører for helse, og du legger nok proteiner og mikronæringsstoffer i bunnen som en basis, slik at kravene der blir tilfredsstilt, ser jeg ikke noe problem med et relativt høyt fettinntak. Med et samtidig lavt inntak av karbohydrater vil jo da fettet stort sett gå til produksjon av energi.

    Det finnes en liten, men spennende studie, som antyder at hastigheten og mengden fett som tas opp i tarm, for så å slipes ut i blodet, styres av karbohydrater. Et økt inntak av karbohydrater øker hastigheten på fettopptaket og utskillelsen til blod, mens et lavt inntak fører til at cellene i tarmen lagrer fettet og slipper det gradvis ut.

   8. Veldig interessant! Hovedsaken er nok at man spiser mat som ikke er tilsatt for mye tull og som er beholdt mest naturlig, men syntes det var veldig interessant det du fortalte om fettet, og mange av de tingene der har jeg ikke hørt før. Du har en enorm kunnskap om emnene som omhandler ernæring og kosthold, og det er imponerende å lese alt du vet. Karbohydrater er vel det som er mest «skadelig» for kroppen vår, og noe som vi nordmenn muligens har alt for høyt inntak av…

    Tusen takk for grundig svar!

   9. At karbohydrater er skadelig blir litt unyansert, innenfor normale mengder er det helt fint, i tillegg til at det kommer litt an på hvilke av de det gjelder. Raffinert sukker, hvetemel etc, bidrar med tomme kalorier, og er meningsløst i store mengder. Jeg er også usikker på om det er særlig positivt med så mye korn i kosten, da pga antistoffene. Men uansett, som du skriver, så er mengdene det store problemet, da det påvirker blodsukker og insulin i alt for stor grad. De fleste vil ha godt av å moderere inntaket, og i stedet erstatte det med mer maritimt umettet fett, og animalsk mettet fett 🙂

 85. Takk for fint innlegg og fin blogg 🙂 Har bare en liten kommentar til det om proteiner: «Proteiner er det makronæringsstoffet som metter best». Stemmer dette? 1 gram protein gir 4 kcal (17 kJ) ved forbrenning og det samme gjelder for karbohydrater. Fett derimot gir 9 kcal per gram, og er derfor mer energitett enn både protein og karbohydrater.

  1. Lars-Kristian

   Antall kalorier sier ikke så mye om hvordan det metter, det som betyr noe er hvordan det fungerer i kroppen. Proteiner bruker lang tid på å bli fordøyd, mye lenger enn karbohydrater f.eks.

 86. Lettbrus inneholder søtningsstoffer, for eksempel aspartam. Aspartam er noe de gir til grisene for at de skal få mer appetitt, og det er bevist at aspartam gjør at man legger på seg spesielt rundt magen. Kroppen reagerer på dette stoffet som om det skulle vært sukker. Insulinet greier ikke skille mellom sukker og kunstig søtningsstoff og dette kan øke fettvekta. Det er også bevist under forskning at det er veldig mange overvektige som drikker mye lettbrus og at også overvektige barn drikker lettbrus og dette kan ha mye å gjøre med overvekt og spesielt fett rundt magen.

  Aspartamet i lettbrusen gjør at kroppen produserer insulin, insulinet skal egentlig brukes til å fjerne sukker men gjør at man lagrer mer fett av andre matvarer enn det man egentlig gjør.

  Alt er selvfølgelig med måte, men hvis man først skal drikke brus kan man drikke vanlig brus det skader kroppen men den lurer ikke kroppen. Det beste er selvfølgelig å holde seg unna all brus og heller drikke vann.

  Vet det er forskjellige meninger og forsking rundt dette her, men vil bare at begge sider skal komme frem. Det er ikke ufarlig selv om det ikke er sukker i lettbrusen.

  1. Lars-Kristian

   Har dokumentasjon på disse ubegrunnede påstandene? Effektene av Aspartam er grundig undersøkt, og det du påstår her er aldri blitt påvist. Kroppen skiller absolutt ikke ut insulin pga aspartam, og at overvektige barn drikker lettbrus er en observasjon som ikke sier noe om den direkte årsaken.

   Du tar også feil når du sier at forskningen på dette er utydelig, for den er klinkenda klar på at aspartam ikke har noen av effektene som du hevder i kommentaren.

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=steinert%20frey%20artificial%20sweetener

   In contrast, equisweet loads of Arteficial Sweeteners did not affect gastrointestinal peptide secretion with minimal effects on appetite.

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17828671

   The data from the extensive investigations into the possibility of neurotoxic effects of aspartame, in general, do not support the hypothesis that aspartame in the human diet will affect nervous system function, learning or behavior. Epidemiological studies on aspartame include several case-control studies and one well-conducted prospective epidemiological study with a large cohort, in which the consumption of aspartame was measured. The studies provide no evidence to support an association between aspartame and cancer in any tissue. The weight of existing evidence is that aspartame is safe at current levels of consumption as a nonnutritive sweetener.

   1. Første linken din er en artikkel, og ikke link til en direkte studie. Det er derfor ikke noe bevis for noe som helst. Påstandene og mistankene til denne personen er aldri blitt påvist i studier av god kvalitet.

    Den neste linken din er til en meget kjent studie på Aspartam, som er blitt latterliggjort, og avskrevet tusenvis av ganger. For det første er det en studie på mus, og for det andre er det kommet frem at musene var syke ved studiestart, og i elendig forfatning. Denne studien er ofte trukket frem som et eksempel hvor lav kvalitet det er på studiene som finner aspartam farlig. Dosene musene fikk i denne studien er såvidt jeg vet, også langt høyere enn hva som er relevant.

    Tredje linken din er til en observasjonsstudie, som ikke sier noe om årsak. Den kan derfor heller ikke brukes som evidens for noe som helst, kun danne grunnlag for hypoteser som senere blir testet ut i kontrollerte studier. Påstandene i denne studien er også blitt tilbakevist i senere kontrollerte og randomiserte studier.

    EFSA (European food safety authority) gikk for noen uker siden gjennom all tilgjengelig dokumentasjon på Aspartam, og konkluderte med at det var fullstendig risikofritt innenfor anbefalte mengder.

    https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130108.htm

   2. Rita S.

    …og hva er den anbefalte mengden?

   3. ADI for Aspartam er 40 mg/kg kroppsvekt, noe som tilsvarer ca 0,8 dl/kg kroppsvekt Pepsi Max 🙂

   4. Sykepleieren

    Hahahaha det er nesten så jeg begynner å lure på om dere er sponset av Aspartam eller Pepsi Max 😉

    Du har tydeligvis satt deg godt inn i dette temaet og dine kunnskaper ser veldig imponerende ut for mange. På bakgrunn av hva du skriver her i kommentarfeltene så sitter jeg igjen med et inntrykk om at du mener pepsi max er bedre enn vann, men skjønner jo at du ikke mener det. Å være ydmyk er en dyd, du er veldig bombastisk i dine uttalelser angående Aspartam. Det mye vi enda ikke vet om kroppen eller om langtidsvirkningene av en rekke kunstige stoffer, derfor tror jeg det er skummelt med så mange tilhengere som dere har å uttale seg så skråsikkert om at det ikke har noen negative helseeffekter på sikt? Jeg er sikker på at det vil komme mer forskning på dette i fremtidien, kanskje vil det bekrefte dine påstander, men det er også en stor mulighet for at det kan avkrefte dine påstander. Jeg har ikke lest noen artikler om emnet og har heller ikke gjort et søk i noen databaser, men jeg er utdannet operasjonssykepleier og har en god forståelse av å lese forskningsartikler, vudere de kritisk og søke i medisinske databaser.

   5. Så fordi man forholder seg til hva som er vitenskapelig bevist, fremstår man ikke som nøytral? Ser ikke helt den… :/

    Vann er absolutt å foretrekke, og det kommer tydelig frem i selve innlegget også. Men som erstatning til sukker, er kunstig søtning utelukkende positivt i mine øyne.

    Du har helt rett i at det er mye vi ikke vet, men enn så lenge må man faktisk forholde seg til hva som er vitenskapelig bevist. Det er jo langt mer bombastisk å hevde at det er helseskadelig, selv om all evidens motstrider den påstanden.

    Effektene av Aspartam er veldokumenterte, og senest for en mnd siden gikk EFSA gjennom all publisert materiale. Konklusjonen var at Aspartam innenfor ADI fremdeles ikke er forbundet med noen helsefare.

    Ut i fra påstanden din om at ting må vurderes kritisk, er jeg ganske overrasket over at du ikke retter kritikken din mot de som er kritisk til Aspartam? De baserer skepsisen sin på studier av lav kvalitet (syke rotter og mus), konspirasjonsteorier og påstander fremsatt av enkeltpersoner uten kildehenvisning. Har du noen kommentar til hvorfor du ikke stiller samme krav til kritisk vurdering ovenfor dem?

 87. Utrolig mange gode tips! Det med brus er det nok mye sant i. Jeg leste at 30 % av alle kaloriene vi får i oss i løpet av en dag kommer fra det vi drikker. Absolitt noe alle burde tenke over 😉

 88. Den lille Østlendingen

  Hei Lars-Kristian!

  Har du vurdert å starte fotballfruensektemann-blogg? 🙂

 89. Hei
  Har dere noen tips til ei som allerede er ganske slank, har lav fettprosent og riktig bmi. Kun noen skjønnhetskg jeg ønsker å gå ned ( i mine øyne )
  Noen lure tips både med tanke på trening og mat? Vanskelig å si uten å vite detaljert hvordan jeg lever, men kort oppsummert er det en del trening. Forsøker å spise så lite karbo som mulig, men klarer ikke helt lavkarbo. Det har jeg verken lyst eller vilje til. Jeg spiser ikke frokost. Har dere noe tro på at det å begynne med å spise frokost samt med dagens livsstil vil være nok til å gå ned 3 kg på 1 år? Har god tid:)
  Synes det er vanskelig å finne riktig kcal inntak per dag. Ligger vel på 1500 i snitt per dag og kanskje 2000 i helgene. Trener 3- 7 dager i uka og veldig variert. Veier 63 kg og er 169 høy.

  Håper på svar.
  Hilsen
  Kine

 90. Hei Lars-Kristian!

  Kjempeflott innlegg! Det er tydelig at du vet hva du snakker om.

  Synes du kan komme med innlegg innen kosthold og trening hyppigere,
  ser ut som slike innlegg faller i smak :))

  Kan ikke du og/eller Caroline lage et innlegg om hvordan man kan gå frem for å trene bort sideflesk?
  Har et sunt kosthold, og veier 53 kilo(164 høy). Så jeg trenger å forbrenne bort et par kilo for å få sideflesket helt bort, og jobber med det.
  Men har slanket meg flere ganger og vært veldig tynn, men sideflesket forsvinner liksom aldri helt. Trener nå 4-5 ganger i uken, både kondisjon- og styrketrening, men kunne trengt tips til hvilke konkrete øvelser som hjelper mot sideflesk.

  Har dere eksempler på gode øvelser som kan få bukt med dette problemet?
  Hadde blitt kjempeglad for tips fra dere, og det tror jeg at mange andre jenter hadde satt pris på også 🙂

  Ha en fin dag begge to! :))

  1. Man kan ikke velge hvor man skal miste fett ved vektreduksjon, så alle artikelene som florerer på nett angående dette er bare bullshit. Vil anbefale deg å trene mer styrke, bruk tunge vekter. Spør gjerne en pt på ditt treningessenter om å sette opp et program til deg.

 91. Har dere en god oppskrift på dipp til grønnsaker? Er de usunne de ferdige blandede i poser som man får kjøpt på butikker?

 92. Syntes du er tøff som tør å «leke offentlig ernæringsfysiolog» så tidlig i studiet ditt.
  Rådene du har gitt i innlegget ditt er helt ok , men blir litt overrasket at du veileder mange av leserene etter din egen kost stil når de stiller spørsmål.
  Du burde nok kansje svare på litt mer generelt grunnlag. De offentlige kostrådene er det som er anbefalt for vanlige friske voksne.
  Husk dere er forbilde for mange mennesker.

  1. Jeg anbefaler ut i fra hva jeg mener er best ut i fra min kunnskap, og ser det som ugunstig hvis jeg skulle fulgt f.eks staten eller andre autoriteter kun pga posisjonen deres. Staten gir råd på individnivå, som er noe helt annet.

   Skal jeg anbefale lettprodukter bare fordi staten gjør det?

   Du ser jo tipsene mine i dette innlegget, de er helt i tråd med hva myndighetene anbefaler.

 93. Utrolig flott innlegg! Kjempebra begge to 😉

 94. Hei!

  Bra innlegg, sånn som folk flest vet, men nyttig med bevisstgjøring og påminnelse.

  Jeg lurte på om dere kunne skrevet et innlegg om hva som er mest hensiktsmessig mat å spise før/etter trening for å få mest mulig nytte av treningen? Og hvorfor (næringsinnhold, hva kroppen trenger osv.). Generelt også hva slags mat å spise gjennom hele dagen også, når på tiden av døgnet kroppen trenger mest proteiner/karbohydrater/fett og hvilke matvarer man finner dette i.

  Dere har mye kunnskap om mat i sammenheng med trening og jeg finner mye inspirasjon og motivasjon til begge deler her. Takk! 🙂

 95. Hei Caroline! Flink flink flink! Og fine mannen din. Spis og lev godt. Jeg liker dere.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *