Oppskrift-onsdag: Laks, chèvrekrem & eplesalat

Dette er min nye favoritt, faktisk smaker det så godt at jeg mer enn gjerne kunne spist dette hver eneste dag! Håper det er flere der ute som spiser fisk mer enn bare én ganger i uken, og da spesielt fet fisk. Faktisk burde man spise det så ofte som 2-3 ganger i uken, Jeg vet jo at det er mange barn som ikke er så altfor begeistret for fisk, men lag dette her, så er jeg sikker på at det går ned på høykant. Det er i hvert fall utrolig godt! Denne er også inspirert av en oppskrift jeg fant i boken til Anna Hallén, lavkarbo husmannskost. Lages på 1-2-3!

Du trenger: ♥ 4 laksefileter ♥ 80 gram chèvreost ♥ 2 dl. crème fraîche ♥ 3 ts. sesamfrø ♥ 2 ss. friske, hakkede urter av timian og persille 

♥ salt og pepper 

Slik gjør du: Sett ovnen på 200 grader. Legg laksefiletene i en ildfast form. Bland sammen crème fraîche og chèvreost med en stavmikser, og smak til med urter, salt og pepper. Hell blandingen over fisken, strø over sesamfrø, og sett det hele inn i ovnen i 20 minutter.

I mellomtiden lager du salaten.

Til eplesalaten: ♥ 1/2 gul paprika ♥ 1/2 rød paprika ♥ cherrytomater ♥ 1 purreløk ♥ 1 eple

Hakk opp alle ingrediensene og bland alt sammen i en salatbolle. Server ved siden av fisken 🙂

Håper det smaker ♥ 

87 kommentarer

 1. OMG, it looks delicious! what a shame that I don’t undearstand how to do it:( Translator sucks… Can anyone be so nic and translate it into English?

  1. Since everybody seemed to have ignored you…use google translate. Norwegian has an odd grammar so it translates funky but you’ll get most of the meaning. Cheers.

   1. OK, thanks 🙂

   2. KNUT LAURITS

    HEY!
    i dont know if my english is that good, but I can at least give it a try, so here you go:

    For the salmon part of the course you need:
    4 bits of salmon
    80 g of Chèvre cheese
    2 dl of crème fraiche (it is almost sour cream, but i think it contains less fat than sour cream)
    3 tea spoons of sesame seeds
    2 tablespoons of fresh, chopped herbs (parsley and thyme)
    salt and pepper

    set your oven to 200*C! Put the 4 bits of salmoon into a fireproof mould, make a mixture out of the cheese and the crème fraiche and taste with herbs and salt and pepper. Pour this mixture over the fish and scatter the sesame seeds on top. put it in the oven and leave it there for about 20 minutes!

    for the apple salad you need:
    1/2 yellow paprika
    1/2 red paprika
    cherry tomatoes (these cute little tomatoes)
    1 scallion
    1 apple

    slice the vegtables and fruits and make a salad out of it! Serve next to the fish!

    Good luck! 😀

 2. Lisa Marie -

  Det hørtes godt ut!! men hvor får man tak i sånn ost? 😀 Er veldig «fersk» på det at jeg må handle inn til middag selv:-)

  1. Fotballfrue

   Garantert på Meny i hvert fall 🙂 Koster 23,- om du kjøper deres merke i ostedisken 🙂

   – C

   1. Lisa Marie -

    Takk!:-)

   2. Vivian

    Hei! Ser du sier man kan få den billig(ere) på Meny (enn ICA, der kostet Chevre 55 kr sist jeg kjøpte), men det er fortsatt laget på kun geitemelk, ikke noe melkeprotein fra ku? Har en samboer som ikke tåler melkeprotein, men tåler geitemelk, så hvis den er laget KUN på geitemelk, så går den billige fra meny bra! 🙂

   3. Lisa Marie -

    Fikk ikke tak i ost 🙁 Ingen butikker her som har… 🙁

 3. Det så kjempegodt ut! Tusen takk for at du kommer med slike tips i matveien<3 Nå tenkte jeg å prøve ut oppskriften din på yoghurtnøtter, jeg gleder meg! Er virkelig svak for de nøttene, så veldig kjekt med en sunnere variant! Ha en fin kveld, nydelige deg<3

 4. Hei 🙂 Jeg savner litt mer personlige innlegg på bloggen din, gjerne noen innlegg om ting og tang du går rundt å tenker på eller et innlegg hvor du bare skriver akkurat det som faller deg inn. Synes det har blitt litt mye reklame-innlegg og outfit-innlegg i det siste. Jeg er klar over at det er en hårfin balanse og at det er mange som foretrekker reklame og omtaler samt outfits og trenings relaterte innlegg, men jeg savner altså litt mer personlige innlegg. (Ellers er jeg veldig glad i å lese bloggen din)

  Ha en god uke videre 😀

  1. Fotballfrue

   Jeg har faktisk hatt 2 reklameinnlegg i år, og såpass må det være ettersom dette er jobben min 🙂 Jeg skrev jo lange avhandlinger som ikke hadde noen mening senest i forrige uke («personlig») :p Kommer sikkert snart munndiaré igjen, men akkurat nå om dagen er jeg kreativ på andre måter, som gjennom antrekk, trening og kosthold 🙂

   – C

   1. Jammen året har jo ikke vart så lenge da, haha! 😀

   2. Fotballfrue

    Av ca. 19 innlegg i uken er 2 innlegg reklame. Dette er jobben min, og det er ikke mye 🙂 I tillegg er reklamen ofte sminke-og skjønnhetstips som mange av leserne mine ofte spør om. Det er derfor relevant informasjon som mange lurer på 🙂

    – C

 5. Det så fantastisk godt ut! Ja takk til flere oppskrifter! 🙂 Et spm: hva tenker du (og kanskje også L-K har en mening?) om lavkarbo i svangerskapet? Det er mange som ser rart på meg og lurer på hvordan barnet skal vokse og utvikle seg hvis jeg spiser lite karbs. Men det er jo helt hull i hodet! (Jeg mener hallo, bare se på den magen min så skjønner du jo at ungen vokser..) Trenger litt tips til hvordan jeg skal svare disse….

  1. Det går helt fint med et karbohydratredusert kosthold i svangerskap, men du burde ikke gå så lavt på inntaket av karbohydrater. Legg deg på 100 – 150 gram 🙂

   Du kan jo spørre de samme menneskene om hvilke rolle karbohydrater spiller i kroppens vekstprosess? Det eneste det gjør er å gi energi, noe også fett kan gjøre. Til gjengjeld spiller fett en vesentlig rolle i oppbyggingen av hjernen, og proteiner er byggestenen for selve kroppen og alle dens prosesser.

   1. Prøver å ligge på rundt 100 gram om dagen for tiden ja. (Ikke det at jeg gidder å telle,men sånn ca.) Men merker at jeg fort får vondt i magen hvis mye av karbohydratene kommer fra frukt eller korn, så hvis ikke jeg har tilgang på passende grønnsaker en dag, så hender det jeg havner på en veldig lav karbo-total. Jordmor har faktisk kommentert at det var utslag på ketoner på stix-testen noen ganger…Men det gjør vel ikke noe så lenge jeg ikke går rundt og er sulten? De fleste dager klarer jeg å få med litt mer karbs.
    Ja akkurat -folk flest tror av en eller annen grunn at korn og sukker er livsviktig, men det er jo sant det du sier. Fett og proteiner er jo det vi trenger mest av!
    Takk for supert svar! Hva skulle vi gjort uten Lars-Kristian?! 😉

 6. Det så godt ut. Sitter her og er småsulten.. Hiver i meg nøtter som jeg har badet i kokosolje men har aller mest lyst på middag 🙂
  Jeg lager ofte en fiskegrateng hvor jeg har oppskrift fra Lavkarboklubben som barna mine sluker hver gang. Så det gjelder å gjemme fisken noen ganger i masse deilig saus så vet de ikke hva de spiser, hehe. Sånn må jeg gjøre det for tiden for alt er jo æsj uansett hva det er.

  1. Fotballfrue

   Uff, kan tenke meg den perioden er lei :/ Heldigvis går det over? 😉 Lavkarboklubben er genial, skal sjekke ut mattips derfra snart jeg også 🙂

   Klem!

 7. Eple i middagsmat er genialt, har spist det omtrent hver dag den siste uken 🙂 Deilig med noe søtt og friskt inntil kjøtt/fisk!

  1. Fotballfrue

   Ja, det gir en helt utrolig fin finish på det, veldig bra 🙂

   Klem til deg 🙂

 8. Deilig mat =D
  Blir å prøve denne varianten med eplesalat neste gang vi skal ha laks <3

 9. Jeanette

  NAM dette MÅ jeg lage imorgen, mmmmm 😀 Takk for at du deler!

 10. Anbjørg

  Nam nam såg veldig godt ut :), og eple er så godt til laks!! Jeg bruker å lage en salat av eple, isbergsalat, litt agurk og vårløk som blandes/dekkes av en dressing laget av rømme, sitron, dill og litt sukrin til laks, det er også kjempe godt 🙂

 11. That looks so yummy! I might give it a try actually. Thank you for sharing 🙂
  xo

 12. Jeg er 19 år(20 i år) og har iløpet av mitt lange(?) liv aldri fått meg til å like fisk. Jeg har prøvd mange typer, men jeg får ikke til å like det. Jeg har også prøvd det i senere tid, for å se om jeg hadde vokst det fra meg, men jeg får det fortsatt ikke i meg! Jeg tar omega 3 kapsler hver dag, men er det egentlig nok? Det er ikke det at jeg ikke vil like det altså, men jeg brekker meg bare når jeg kjenner smaken :/
  dette gjelder forsåvidt ikke bare fisk, jeg får heller ikke i meg svinekjøtt, lamme/fårekjøtt eller generelt noe annet kjøtt enn kjøttdeig eller kylling..

  1. Det kommer litt an på hvilke omega-3 kapsler du tar, da de er svært forskjellige.

 13. Å, det så veldig godt ut!
  Men jeg lurer på, det finnes ikke noe alternativ til chévreosten og créme fraîchen som du vet om? Jeg har laktoseintoleranse, og kan ikke spise disse to tingene. Ellers skulle jeg gjerne prøvd denne oppskriften, alt for å prøve å lære meg å like fisk litt bedre!

  1. Fotballfrue

   Det var synd :/ Finnes det ikke laktosefri rømme for eks? Når det gjelder osten er jeg usikker, har virkelig ingen erfaring på dette området. Kanskje noe andre har?

   Klem til deg 🙂

   1. Laktosefri Lettrømme: https://www.tine.no/produkter/romme-og-creme-fraiche/romme/tine-laktosefri-lettr%C3%B8mme?gclid=CMXOy6r57rQCFbB3cAod0hoA-Q (finnes dessverre ikke «fullfet produkt»)

    Melkefrie oster: https://www.kinsarvik.no/category/6872-melkefri-ost.aspx

    Melkefrie oster kjøpes bl.a. på Meny (testet ut melkefri diett på mannen en periode).

   2. Jeg tåler ganske godt chevre selv om jeg har laktoseintoleranse, fordi det er geitemelk den er laget av og ikke kumelk.

   3. Det er like mye laktose i geitemelk som i kumelk.

   4. Nei, det er det ikke. Det er litt mindre laktose i geitemelk. Og når det i tillegg er en ost, har innholdet av laktose blitt ytterligere redusert. Da mener jeg selvfølgelig ikke brunost, selv ikke den av geit, siden det ikke er en ost egentlig og inneholder masse laktose.

    «Since goat’s milk has less lactose to begin with, goat cheese, or chevre, has less lactose that comparable soft cheeses made with cow’s milk. For people who are very sensitive to lactose, this may be enough to make a difference.»

    References

    Colorado State University; Lactose Intolerance; R. Bowen; April 2009
    Tufts University; The Right Whey; Julie Flaherty; March 2011
    National Digestive Diseases Information Clearinghouse; Lactose Intolerance; June 2009
    Oklahoma State Cooperative Extension; Let’s Compare Dairy Goats and Cows; Curtis W. Richardson

   5. Fotballfrue

    Okei, jeg sjekket bare «goat milk» på fineli.fi, der var det like mye. Men kjenner ikke helt til det der 🙂

   6. Det er greit 🙂

 14. ser kjempegodt ut, spennende med nyr oppskrifter! anbefaler deg å prøve laks med mangosalat, det er en veldig god variant 🙂 du blander avokado, mango, agurk, tomat og presser over en halv lime! det er supergodt 🙂

  1. Fotballfrue

   Takk for tips 😀

   – C

 15. Veeeeeeery nice 😀 In diiiiiiid. <3

 16. Tina Dorthea

  Så veldig godt ut, men har en merkverdig sperre for fisk som ikke er hvit. Jeg er sinnsykt merkelig. Kan fint spise hvit fisk, men alt annet får meg til å forstå hvorfor folk ikke liker fisk :p

  Im a weirdo.. 🙂

  1. Fotballfrue

   Hehe, raring :p Neida, sånn er det jo, enkelte får for seg ting som det, du er ikke rar av den grunn 🙂 Men laks er jo så godt! Synd du ikke liker det 🙁

   – C

 17. love this so much! can’t wait to read more! keep it up girl!

  love, rach.
  http://www.so–hi.blogspot.com

 18. Du er en inspirasjon når det gjelder middags-ideer. Jeg syns selv det er vanskelig å komme på nye retter å lage, så det er fint å se slike lekre bilder som frister!

 19. Elsker bloggen din, Caroline! Du er en stor inspirasjon! Liker også at du nå har begynt med disse oppskriftene 🙂

  1. Fotballfrue

   Så gøy å høre, tusen takk 😀

   – C

 20. Naam. det så virkelig godt ut 😀 Jeg elsker fisk og spiser det så ofte som mulig selv om jeg har blitt oppvokst i en familie som kaller fiskepinner og fiskekaker fisk. Jeg har heldigvis fått smake på hva som kan kalles ordentlig fisk. Gleder meg til å prøve ut retten! Har planlagt å bli hobbykokk, litt pga at du er så inspirerende 🙂

  1. Fotballfrue

   Å, du kommer til å spise deg halvt ihjel, lover! 😀

   Klem!

 21. Nå fikk jeg vann i munnen! Nam!

  Jeg bor i utlandet og vet ikke om vi har den osten, men jeg skal prøve meg frem å se om en annen ostetype går fint 🙂

 22. Hørtes veldig godt ut, og en fin variasjon på laksemiddagen. Jeg er også veldig glad i laks og har flere lakseoppskrifter på bloggen min.
  God middag, da!:)

 23. Har et par spm igjen jeg :-B

  Fett er viktig i lavkarbo kosthold. Har det da noe å si hvilke typer fett man får i seg?

  Om man ønsker å gå ned noen få kg på en sunn måte, hvor mange gram karbo per dag bør man ligge på? (Sett utifra at man har et lavt/normalt aktivitets nivå)

  Har sjekket litt på nett, men det er mange meninger, og jeg blir litt forvirra, hehe!

  Vil ikke mase for mye her, kanskje vet du av ei fin nettside som kan hjelpe meg med mine spm? 🙂

  1. Fett er viktig, det har du rett i 🙂 Velg fett fra så naturlige kilder som mulig, tenker da på rent kjøtt (hvitt og rødt), fet fisk (makrell, laks, ørret), egg (verdens beste matvare 😉 ) eller meieriprodukter (smør, seterrømme, oster, Creme Fraich). Velg de hele produktene, ikke lettvariantene.

   Det finnes ingen fasit på hvor mye karbohydrater som er nødvendig for vektnedgang, dette er svært individuelt. Anbefaler deg bare å prøve deg frem, og heller fokusere på hvilke matvarer som ender opp på tallerken i stedet for hvor mye karbohydrater det er i hvert måltid. Velg karbohydratkilder som grønnsaker, bær og meieriprodukter, i tillegg til moderate mengder frukt.

   Begrenser du matvarer med innhold av karbohydrater til disse, vil du automatisk havne rundt 50 gram om du får i deg tilstrekkelig med grønnsaker og bær. Dette med utgangspunkt i 5 om dagen, dvs 500 gram grønnsaker, bær og frukt.

   1. Hei Lars-Kristian.

    Jeg lurer litt på dine tanker rundt mettet fett vs enumettet/flerumettet.
    I forhold til utredning av risikoprofil for hjerte- og karsykdommer har man evidensbaserte teorier hvor sammenhengen mellom mettet fett og LDL kolesterol. Dette forhøyede LDL kolesterol i plasma bidrar i sin
    tur til at maktofager i karenes endotel tar opp kolesterolsyrer fra LDL og omdannes til skumceller, som i sin tur fører til fatty streaks og økt innflammasjonstendens i tunica intima og media. Dette er selve mekanismen bak dannelsen av atherosclerose og dermed også økt risiko for hjerte og karlidelser. HDL kolesterol innenfor en viss mengde nedregulerer endotelets LDL reseptoraktivitet, og dermed også redusert risiko for plakkdannelse. Plasmanivå av HDL er igjen korrelert til inntak av flerumettete fettsyrer. Mitt spørsmål er da, som du gjerne forstår, hvordan kan man forsvare et høyt inntak av fett bestående av mettede fettsyrer (meierismør, fløte etc)? Jeg støtter deres kosthold i forhold til lavt inntak av karbohydrater, men jeg vil påstå at å bytte ut kildene til mettet fett med flerumettet vil være mer gunstig i forhold til en risikoprofil for hjerte- karsykdommer. Særlig i forhold til å råde andre (og muligens mindre kvalifisere lesere ernæringsmessig enn deg og C) til å velge mettet fett i kosten. sammensetningen av kolesterol i blod er muligens ikke det viktigste i 20-30 årsalderen med tanke på atherosclerose, men det er nå man bygger et grunnlag for resten av livet.

    Mvh Annie, turnuslege.

   2. Hei 🙂

    Du kjenner sikkert til mekanismene bedre enn meg, men et par punkter. For at det skal være økt permeabilitet for LDL ut i tunica intima, må det være en betennelsesreaksjon eller skade i endotelcellelaget (høyt blodtrykk, røyking, høyt blodsukker etc). I tillegg må det skje en oksidasjon av LDL, slik at makrofagene kan fagocytere LDL uten negativ feedback. Mettet fett er som vi vet ganske mye mer stabilt og motstandsdyktig mot oksidasjon enn umettet fett, og reduserer derfor farene for oksidativt stress.

    Innenfor et vestlig kosthold viser studier at mettet fett øker både LDL og HDL, men forandrer ikke forholdet mellom de. Umettet fett senker LDL og HDL, men påvirker heller ikke forholdet. Jeg skulle gjerne linket til denne studien, men da må jeg sette igang å søke på pubmed og det kan ta litt tid.

    Det som dog er interessant, er når du ser på dette utenfor rammene av et vestlig kosthold, da viser det seg nemlig at enterocyttene i tarmen kanskje har muligheten til å lagre fettsyrer, for så å slippe de gradvis og kontrollert ut i blodstrømmen. Konsumeres det karbohydrater sammen, havner alt fettet ut i blodet i langt større hastighet. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1773679/

    Ved å måle mengden LDL-kolesterol (det «dårlige») og HDL-kolesterol (det «gode»), som du sikter til, får vi informasjon som kan gi et bra bilde av sykdomsrisikoen, men LDL-partiklene forekommer i ulike størrelser, der de minste er de farligste. Den totale mengden LDL-kolesterol sier ingenting om hvor store disse partiklene er.

    Ved å måle antallet apo-proteiner, kan vi få et bilde av hvor mange partikler vi har, og kombinert med den totale mengden kan vi si noe om størrelsen. Det er identifisert to typiske mønstre av bloddfettfordelingen:

    Mønster A: Høy HDL, lave triglyserider og store LDL-partikler.
    Mønster B: Lav HDL, høye triglyserider og små LDL-partikler.

    Den beste prediktoren for sykdomsrisiko er den såkalte apo-kvoten, som gir et godt bilde av fordelingen av de ulike lipoproteinene, samt størrelsen på LDL. Den nest beste prediktoren blir å se på mengden HDL og triglyserider, og deretter identifisere om man har mønster A eller B.

    Et lavkarbokosthold gir mønster A.

    Til og med studiene som WHO og Helsedirektoratet forholder seg til, klarer ikke å påvise noen økt risiko ved mettet fett kontra umettet: https://tidsskriftet.no/article/2941884/

   3. Hei, og takk for spennende svar.

    Hva du skriver angående innflammasjon og økt permeabilitet er direkte feil, da det er oksiderte LDL partikler og dannelsen av foamcells som induserer innflammasjon og fattystreaks. Innflammasjon kommer altså ikke først, det er en feedback mekanisme hvor LDL nivå i blodet korrelerer med antall LDL reseptorer i endotel. Denne sammenhengen er dessverre udiskuterbar, og er en anerkjent mekanisme for dannelse av atherosclerose. Konsekvensen av atherosclerose er ikke nødvendig å diskutere. Dersom du fortsatt betviler denne biologiske prosessen kan du ta en titt på denne k artikkelen fra .

    https://m.circ.ahajournals.org/content/91/9/2488.full

    Spørsmålet her dreier seg mer om hvorvidt mettet fett faktisk fører til økt LDL (og da snakker jeg LDL og ikke VLDL eller Intermediate). Den diskusjonen kan foregå i evigheter – da det per dags dato ikke er fullstendig vitenskapelig grunnlag for å si noe bastant, men per dags dato er norske kostholdsretningslinjer basert på at mettet fett øker risiko for hjerte- karsykdommer, og en kommentar basert på en students bacheloroppgave i legetidsskriftet er ikke tilstrekkelig kildemateriale. Jeg beundrer ditt engasjement innen ernæring, og det er nettopp slike som deg man behøver for å komme nærmere sannheten, men jeg mener at dokumentasjonen for økte mengder mettet fett er gunstig er for dårlig.

    Apolipoproteinmålinger er relativt nye indikatorer og du kan selv lese indikasjoner og tolkninger av serumnivå her:
    http://Www.prosedyrer.no

    Og søk på Apolipoprotein A-1 og B.

    Forholdet mellom LDL og HDL blir ikke brukt i praksis for å utrede en risikoprofil for hjerte/karsykdommer.

    Hva hver enkelt derimot velger å spise er opp til hver enkelt, men jeg er derimot litt uenig at dette rådet bør gis til unge lesere (særlig i din rolle som fremtidig helsepersonell(?)). Stå på videre med engasjementet innen ernæring, så kan forhåpentligvis redde mange menneskeliv i fremtiden med det mest optimale kosthold. Men jeg føler meg relativt sikker på st høyt nivå av mettet fett fra dyreriket ikke er løsningen på den gåta, snarere tvert i mot 🙂

    Jeg tror derimot at du og C har et fantastisk bra kosthold og livsstil, og er overhodet ikke innenfor risikogruppene bare fordi dere spiser mye mettet fett – men jeg er sterkt uenig at det skal generaliseres til enhver som ønsker et sunt kosthold, og at man derfor bør være svært kritisk til kildebruk og kritikk av studier ( man kan selv på pubmed og cochrane finne svar på alt man ønsker, men det er viktig å ha et kritisk blikk, noe du selvsagt også vet).

   4. Da har tydeligvis de nyeste forelesningene som tar for seg prosessen bak aterosklerose tatt en feil vending :/ Er hvertfall det foreleseren vår, som er hjertekirurg på Ullevål, har sagt. Så tror jeg forholder meg til det, hvis ikke blir det trekk 😉

    Det er jo også interessant å se om det faktisk er flere LDL partikler, eller om det bare er størrelsen som gjør at mengden øker. Ved økt inntak av mettet fett, tyder mye på det sistnevnte, og da vil antall reseptorer i endotel fortsatt være lavt. I tillegg må det LDL’et som fagocyteres være oksidert for at det skal skje uten negativ feedback. Mettet fett oksideres så og si ikke, i motsetning til umettet fett.

    Du kan lese mer om apolipoproteiner her; https://espenrostrup.com/vitenskap-og-kosthold/minikurs-i-lipoproteiner/

    Hele kolesterolhypotesen er egentlig aldri blitt særlig bevist (red. Ancel Keys). Og mettet fett heller aldri satt i direkte kontakt med HKS, kun korrelert. Tror det er mye som kommer til å forandre folks syn der. Helsedirektoratet har jo allerede gått vekk fra påstanden om at fett er årsak til HKS, og klassifiserer det som en usannsynlig sammenheng. Det er basert på de siste meta-analysene som tar det for seg. Den generelle nedgangen i fettinntsk de siste 50 årene har vel heller ikke redusert forekomst av HKS, men økt den, selv om antall dødsfall er lavere.

    Hadde vært spennende å se studier utenfor rammene av et vestlig kosthold, og hvordan lipidnivåene påvirkes. De som er gjort innenfor rammene av vestlig kosthold, er for korte etter min mening, og viser økning av både HDL og LDL. Selv hadde jeg en stigning frem til 6 mnd, før nivåene falt til de gamle, bortsett fra HDL, som forble høy, og triglyceridnivå som forble lave.

    Å påpeke at det er en bacheloroppgave av en student er vel mer en hersketeknikk enn et saklig argument. Hun peker vitterlig på noen svakheter som blir oversett.

    Balansen mellom mettet og umettet blir spennende å følge, jeg tror på en liten overvekt av mettet pga økt fare for oksidativt stress, som du nevner en viktig prosess i ateroskleroseprosessen. Å bytte ut mettet med korn derimot, tror jeg er et av de største feilgrepene som er gjort innenfor kosten.

   5. Noe hersketeknikk er jeg overhodet ikke interessert i å utøve, hva får deg til å tro det?
    Jeg påpeker bare at den bestemte linken er en relativt dårlig kilde med tanke på at det er kommentarinnlegg, og har ingenting med vedkommendes bacheloroppgave å gjøre. Det finnes masse flotte bacheloroppgaver.

    Jeg tror vi får konkludere med ulike meninger, og få beviste sannheter.
    Men jeg håper at du forstår min kommentar med at et generelt råd om økt mettet fett i kostholdet for alle og enhver kan virke uforsvarlig.

    Jeg tror også, etterhvert som du fortsetter i dine studier opplever mange ulike meninger hos de ulike kirurger/patologer/fysiologer, og at man selv må stille med kritiske spørsmål hvorvidt de ulike studiene tilfredsstiller krav som gjør at resultatene kan generaliseres. Like viktig å ha respekt for de ulike profesjoners mening og kunnskap, og ikke slå direkte ned på påstander fra andre (som du gjør med mine meninger). Man kommer langt med ydmykhet i diskusjoner 😉

    Lykke til videre – jeg trur du skjønner hva jeg mener med at ikke alle skal ha et kosthold basert på stor andel mettet fett.

    Ø

   6. Mulig jeg misforstod, følte bare at du påpekte at det var skrevet av en Bachelorstudent som om det var negativt. Hun fikk karakteren B på oppgaven, peker på noen spennende punkter som Helsedirektoratet legger til grunn for sine råd.

    Beklager om jeg mistolket dette 🙂

    At man er uenig er ikke nødvendigvis noe negativt, det gjør bare at begge sider blir mer opptatt av å finne ut hva som er nærmest sannheten. Jeg er helt enig i at man må vurdere ting kritisk, og det er absolutt noe jeg har intensjoner om. Det er mye i lavkarbo-verdenen som jeg er negativ til, blant annet den negative kritikken mot rådene til Helsedirektoratet. Viktig å se forskjellen på individuelle råd, og de som er gitt på generelt grunnlag til en hel befolkning. Det er også mange idiotargumenter ute å går, de er lett å gjennomskue for et trent øye, men ikke for mannen i gata.

    En annen ting som jeg mener er vel så viktig som et kritisk øye, er åpenhet for hva som er nytt. Mitt inntrykk er at mange av den «gamle» skolen tviholder på hva de har lært og blitt fortalt, og sjeldent tar til seg endringer og nye funn. Jeg har et godt nettverk rundt omkring i Norge med mange nyutdannete og fremadstormende ernæringsfysiologer og leger. De har litt andre meninger enn de som allerede eksisterer, og jeg tror det ligger til rette for mange spennende diskusjoner i fremtiden.

    Kanskje får vi en allerede til uken. LHL sin kostholdskonferanse hvor spesielt fett og karbohydrater sin rolle i forhold til HKS skal diskuteres. Mange spennende forelesere, bare så synd at det er kun 20 leger som har meldt seg på. De resterende 380 er hovedsaklig ernæringsfysiologer og sykepleiere. Man begynner nesten å lure på hvor interessert enkelte leger er i å komme nærmere «sannheten», man kan nesten mistenke de for å være mer opptatt av sin egen stolthet, og det er synd. Sier ikke at dette er deg, får inntrykk av at du er åpen og reflektert i forhold til hva vi vet og ikke vet, mer enn bastant i dine meninger.

   7. Takk for hyggelig svar 🙂

    Spennende med kostholdskonferanse, helt enig i at flere leger bør komme seg ut å være åpen for nye teorier!

   8. Takk for svar 🙂 Kan egg spises daglig? Tenker da mht kolesterol….

   9. Egg er verdens beste matvare 😉 Jeg spiser 4 hver dag med god samvittighet.

    Kroppen produserer sitt eget kolesterol, og avpasser dette i forhold til hvor mye du inntar via kosten. Sukker derimot (glukose, galaktose, fruktose), øker kroppens produksjon. Så om du er bekymret for kolesterol, så er det karbohydrater du bør kutte ned på 😉

    Uansett tror jeg du skal være glad for at du har kolesterol i kroppen, uten det hadde det ikke vært noe liv.

 24. Nam, dette så kjempegodt ut! Chevre er noe av det beste jeg vet!

  Men et spørsmål: er dette det samme som du fortalte om for et par dager siden? Det så nemlig ut som du hadde en saus for noen dager siden? Er jeg frekk som vil ha oppskrift på den også? Elsker fisk og elsker å prøve nye fiskeoppskrifter!

  1. Fotballfrue

   Nei, det ble ikke den 😉 Den kommer kanskje neste gang 😀

   – C

   1. Susanne

    Å snik.. Bare frister.. Haha! Hadde blitt veldig glad hvis du la ut oppskrift!

 25. Jeg prøvde oppskriften på kremet kylling som du la ut forrige onsdag, og det var SÅ godt! Må nok prøve ut denne også! Supert med slike tips, det er så deilig å prøve nye retter, og få litt variasjon 🙂 Ha en fin torsdag 😀

  1. Fotballfrue

   Ja, den er helt nydelig 😀 Spiser det minst en gang i uken her hjemme 🙂

   Klem!

 26. Aleksandra

  Tusen takk for tipset! Er veldig glad i laks, men har den siste tiden begynt å bli utrolig lei min oppskrift. Dette skal jeg garantert prøve.

  Stå på, flotte deg! 🙂

 27. Godmorgon =) Det där ser så gott ut. Ska spara detta receptet och testa det någon dag! Lax är ju underbart gott.
  Tack snälla. Hoppas du mår fint tjejen!
  Kram från mig <3

 28. Elisabeth

  Denne ser kjempegod ut, takk for tips. Men: Blir ikke fisken tørr når den står 20 minutter i ovnen? Jeg pleier å ha laksefileter i ovnen i 12 minutter på 200 grader og da er den saftig og god uten å være rå i midten.

  1. Fotballfrue

   Vi pleier faktisk å ha den i 12 minutter vi også :p Men det tar litt lenger tid når sausen er over, vår ble i hvert fall ikke tørr og vi er kresne på sånt 🙂

   – C

 29. Elisabeth

  Vi spiser fisk annenhver dag (og da spesielt laks), så tuusen takk for en ny, spennende måte å gjøre det på! Dette skal vi prøve! 🙂

 30. Hei Caroline!

  Dette så nydelig ut, jeg skal virkelig prøve denne oppskriften ved neste laksemåltid (både jeg, mannen og sønnen min liker heldigvis fisk og spiser det 3 ganger pr uke). Synes spesielt eplesalaten så god ut, godt med noe søtt og syrlig ved siden av.

  Jeg liker veldig godt at du har begynt med oppskrifts-onsdag, kjempefin idè!!! Jeg blir veldig inspirert av all den gode maten du presenterer og jeg har laget mange av oppskriftene dine og hele familien liker det. Vi spiser ikke lavkarbo, så jeg bruker å servere med poteter, villris eller fullkornspasta ved siden av (tilsvarer maks 1/3 av maten på tallerkenen).

  Skal også prøve kylling-retten du presenterte forrige uke en gang.

  Ha en kjempefin dag!!!

  Hilsen Nina

 31. Så flott denne oppskriften var, skal testes ut på familien så snart som mulig. Selv spiser jeg det meste med et stort smil bare det kommer fra havet, denne faller garantert i smak. Men eple? Denne kombinasjonen er ikke prøvd før, gleder meg!

 32. Hei,

  Hvordan passer victoria secret bikiniene? De har jo ikke bikinier i 30(65), men de er kanskje små i str.? 🙂 Pleier det å bli mye i fortolling når du bestiller?

 33. Anette S.

  Wow for en stilig kniv!! Den på eple bilde!:D
  Kan jeg spørre hvor du har kjøpt den?
  Maten så jo knall godt ut også 😉
  Ha en fin dag! 😀

 34. Kjære Caroline,
  Jeg har fulgt bloggen din hver eneste dag i snart 3 år nå. Jeg er nok ikke en av dine «typiske» lesere, da jeg er 31 år, lektor og trebarnsmor. Jeg trener ikke noe særlig og følger ei heller lchf-kostholdet. Med 3 barn fikk jeg ikke dette kostholdet til å funke (kanskje prøvde jeg ikke hardt nok heller), men du har likevel påvirket meg i stor grad når det gjelder kosthold og trening. Etter barn nr 3, som nå er 8 mnd, veide jeg 10 kg mer enn da jeg ble gravid for første gang for 7 år siden. Jeg har aldri vært overvektig, men vil jo helst tilbake dit jeg var før jeg fikk barn. Takket være deg (og meg selv da) har jeg nå greid å gå ned 5 av de 10 kg. De 5 neste skal av i løpet av våren.

  Du er også en inspirasjon når det kommer til trening. Jeg har skaffet meg pulsklokke og går masse turer, jogger litt og trener litt styrke. Ikke på langt nær så mye som deg, men igjen: du har inspirert meg til å finne en livsstil – en middelvei som passer MEG og mitt liv.

  Jeg synes du er et flott forbilde – også for oss over 30. Ikke bry deg om alle som sier du er for tynn, et usunt forbilde osv. Fuck them! De som har fulgt bloggen din en stund har lært seg å kjenne deg og vet at du ikke er syk – bare veldig glad i å trene, men også veldig glat i mat. Ja, til tider vil jeg nesten kalle deg et matvrak 😛

  Takk for at du finnes, Caroline. Takk for at du er den du er. Du er fantastisk på alle måter!

  Klem fra meg 🙂

 35. Fin oppskrift 🙂 Mange helsefordeler med å spise nok fisk, men man skal vel også være noe obs på at det faktisk kan bli for mye av det gode da fisk er en kilde til endel tungmetaller og spesielt «rovfisk» som gjerne er de vi spiser kan være kilde til endel uheldige sporstoffer. Jeg var på et veldig godt foredrag om akkurat dette i fjor der det ble sagt at 2 enheter (porsjoner) i uken var nok og at dersom man inntok mer enn dette burde man ha f.eks en uke per 6-8 uke der man ikke har fisk i dietten. Dette var iforhold til biologisk stedfesting av f.eks vevsprøver fra mennesker, men stemmer nok også når man snakker direkte om kost. Skal også sies at fisk fra vår del av verden ofte har en mer gunstig sammensetning enn endel importfisk 🙂

 36. Det så veldig godt ut!! Men jeg som hadde gledet meg til oppskrift på løksuppen i dag, jeg misforstod kanskje? Har gått og tenkt på løksuppe flere dager nå;) Takk for fin og inspirerende blogg forresten!

  1. Fotballfrue

   Kommer neste onsdag 🙂 Eller om 2 uker 😉

   – C

 37. 4 fiskefileter bare? Blir ikke det lite for dere med et så høyt kaloriforbruk? Kanskje jeg bare har høy metabolisme, men hvis bildet er én fiskefilet, og du bare spiser to slike uten poteter eller noe annet, og bare salat, er ikke det forferdelig lite?

  1. Fotballfrue

   Nå er det 200 gram Creme Fraiche og 80 gram chevre. Tilsvarer vel nesten 1000 kalorier alene. Måtte hatt 2 kilo poteter for å få samme mengde energi.

 38. Amalie14

  NAM! Hver gang du legger ut oppskrift på bloggen, blir jeg sulten!:-) Laks er så godt!

 39. Så nydelig ut! Like bra som fetakremen din! Er gravid, så litt noia på ostefronten, men denne skal lages med en gang hun er ute!:D takk!

 40. Omg! Hurra! Glem den gravidkommentaren. Hele greia skal jo i ovnen så da er det jo no stress uansett:D nå ble jeg seriøst sinnsykt glad. Har elendig matlyst, så fantastisk å få lyst på noe!

 41. Sara Maria

  Før eg går vidare må eg bare sei; WOW!!! Min lille ekstremt kresne middagsgut på 2,5 år likte det her veeldig godt! Eg satt fram maten og han var som alltid skeptisk. Det einaste vi klare å få i han små mengder av er heimelaga pizza eller pannekaker , taco og kjøttkaker.. men ellers… ALDRI ete han middagen. Og no laga eg til en halv laksefilet , salat og sausen og han åt og sa ; «Mmmmmmmmm! Mamma laga goo mat! Og sa masse mmm… mmmm.. mmmmmm 😀 det varma et mammahjerte ;)!

  Og når eg skulle lage til maten tenkte eg at vi kom til å savne enten brokkoli eller et eller annet enn den salaten ved siden av .. og eg tenkte at eg kanskje burde bare lage halv porsjon av den salaten… men for å sei det sånn , den salatbollen vart skrapa tom 😀 Det var sjukt godt med akkurat den salaten til den retten!

  Og kommentar frå samboer; MMmhmmm… ho der fotballfrue dama kan ditta med mat ja! hehe 🙂

  Her vart masse skryt ser eg ! Men dinna gangen her va eg overbegeistra!!! Tommel opp 😀 Ha ei fiin helg!

 42. Hei
  Du verden! Det er det beste jeg har smakt på lenge. Tusen takk for skikkelig godrett. Jeg stjal den på bloggen min (skrev at jeg lånte den fra deg da,(og denne Anna) håper det går bra. Kanskje jeg skal sende deg 2 sitruspresser (fra nettbutikken)for «lånet» de passer perfekt til deg. akkurat like elegant.-) ha en fin kveld!

 43. Anne-Grete

  Nam! Dette har vi nettopp ete, og det blei veldig godkjent av både meg, mannen og lissja! 🙂 Dette blir nok en kvardagsklassiker! Kjapt, sunt og veldig godt!!

 44. Hadde gledet meg til denne i et par dager, men klarte å glemme chèvren, så blandet pesto med creme fraiche og parmesan istedet, og det ble også veldig godt! Og salaten er utrolig god og frisk!
  Takk for insirasjon!

 45. Hei! Jeg og kjæresten lagde denne til middag i går. Fisken og salaten gjør seg fantastisk sammen! Anbefales! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *