Fondue & guacamole the mexican way

Mange av dere er nysgjerrige på hva fondue er, eller hvordan vi spiser det, så her kommer et innlegg med litt bilder og forklaringer til dere. Synes dette er et fantastisk alternativ til kjapp mat, så de kosekveldene vi ikke har lyst til å stå lenge på kjøkkenet, ender vi som oftest opp med dette.

Det første du trenger er en fonduegryte pluss wok- og frityrolje. Vi trenger å oppgradere vår gryte, så vi har sett på en enkel sak som går på strøm fra Princess, men enn så lenge har vi fortsatt vår gode, gamle utgave som krever en liten flamme under.

I alle menybutikker får du kjøpt fonduesauser, vi pleier å kjøpe en pakke som har seks forskjellige smaker. Vi er veldig glad i alle disse og har aldri brukt noe annet, men jeg er sikker på du kan lage gode sauser selv også. Men igjen, da tar det jo selvfølgelig litt mer tid 🙂 Del gjerne gode oppskrifter på fonduesauser i kommentarfeltet om du har noen!

Vi pleier å bruke tre typer kjøtt, som kylling, svin og okse. Dette skjærer du bare i terninger og legger i forskjellige skåler.

Ved siden av pleier vi å lage en god salat, men denne gangen lagde vi guacamole og det anbefaler jeg! Det var en kjempegod kombinasjon som vi garantert skal ha igjen.

Så alt du trenger er altså fonduegryte med olje, fonduepinner som hører med, kjøtt, sauser og guacamole eller annen salat. Gryten varmes opp, også stikker du bare kjøttet på pinnen og ned i gryten i noen minutter før det er klart. Veldig god kosemat, og dere kan bli sittende i flere timer rundt bordet.

Guacamolen må lages the mexican way, så her er en video fra da vi var på flyplassen i Mexico og bestilte en hel haug med hjemmelaget guacamole, vi bestile faktisk i tre omganger. Haha 🙂 Lykke til!

79 kommentarer

  1. NAM, men jeg sløyfer koriander for det liker jeg ikke 🙂

    1. Fotballfrue

      Det gjør faktisk hele guacamolen! Du kan ikke sløyfe det :O

      – C

      1. Nam! De lagde av akkurat det samme da vi var på mexikansk restaurant i New York. Og jeg kunne dradd tilbake bare på grunn av den alene, NYDELiG! Og ja… Korianderen må være med,hehe:-)

      2. Uff nei, koriander er det verste jeg vet, synes det er godt uten også jeg 🙂

      3. Går absolutt ikke an å droppe Koriander. Det gjør jo alt. Jeg tror det er litt elsk/hat forhold til Koriander, enten så elsker man det, eller så hater man det.

        Har alltid lagt Guacomole sånn, men bruker fersk hakket hvitløk også 🙂 Kan lage tomatsalsa også med hakket tomat, fersk hakket chilli og hvitløk, rødløk, god olivenolje og masse fersk koriander. Herlig 🙂

      4. Det går absolutt an å droppe koriander, det er bare smak og behag! Koriander som er i en varmrett som i indisk eller thai går fint, men når det serveres kaldt er det helt uspiselig for min del. Ellers er jeg altetende og fornøyd med det 🙂

      5. Jeg bruker friske urter i rikt monn, spesielt koriander. Det som er så fint er at vi er forskjellig, ellers hadde det jo vært kjedelig 🙂 For meg er det et must 🙂 Men som jeg skrev hat/elsk 🙂

  2. Ser spennende ut! Vet du hvor man kan få tak i fondue-utstyr?:)

    Klem!

    1. Fotballfrue

      Har linket til det nye vi skal kjøpe oss 🙂 Ellers kan du jo sjekke ut Jernia, Expert og slike butikker.

      – C

  3. Yum, sounds good:) Happy sunday!:)

  4. Å herremin nå fikk jeg lyst på guacamole! Slemt av deg å legge dette ut på en søndag! Får jo ikke tak i alt jeg trenger til å lage det nå 😛 Skal absolutt teste ut den oppskriften neste gang vi lager fajitas 🙂

  5. Åh, koriander altså! Det er SÅ godt og dessverre undervurdert. Dette så snadder ut, og selv lager jeg den på samme måten, bare uten løk og heller med hvitløk.:)

    Det som også kunne vært godt til fondue er tomatsalsa; hakkede plommetomater, litt sjalottløk, litt hvitløk, masse koriander og masse lime + salt og pepper!

    Den sangen gir meg ferie-vibber og får meg til å savne solen.:)

  6. Marita Ø

    Fantastisk! Lagde en enkel guacamole til middagen i går, men denne burde jo så absolutt prøves en senere anledning 😀 Det er jo så godt til så mangt! Ønsker deg en fortsatt fin søndag 🙂

  7. Josefine

    Hei
    Vi har en annen vri på fonduen. Vi koker opp vann med grønnskasbuljong i. Tilsetter gulrøtter, blomkål og champinjong kuttet i skiver. Koker dette i grønnsaksvannet noen minutter. Grønnsakene skal gi motstand når en tygger. Grønnskasvannet bruker vi i fomduegryten når grønnsakene er ferdig. Kjøttet som skal i grønnskasvannet smaker mye bedre enn hvis det er brukt olje syns vi. (Vi brukte olje før. Etter at vi prøvde med grønnsaksvann bruker vi bare det). Vi preier å bruke avokadodressing, hvitløsdressing og karridressing til. Karridressingen lages slik: 1 pakke majones, 2 eggeplommer røres i. tilsett karri til ønsket smak. Det skal en del i.
    Hvitløksdressing: 1 pakke majones. 1 rømme og 2 fedd hvitløk. Alt blandes sammen. Avokadodressing: 2 avokadoer, 1 fedd hvitløk, 1 ss rømme, 1 ts salsasaus. Alt blandess sammen. Kjøtt er avhengi av hva vi har i hus. Bruker nok mest kylling og svin.
    Vi pleier å ha grønnsakene, pommes frites og baguetter til. Det smaker NYDELIG!
    Vi har noen venner som kjøpte fonduegryta som går på strøm. Den fungerte fint den 🙂
    Ha en fin søndag! Hilsen Josefine 🙂

  8. ååh, dette så utrolig godt ut! 🙂 Dette må jeg helt klart prøve en dag! 🙂

    Hva heter den sangen du har i videoen? Den er bare så fengende 😀

    1. Fotballfrue

      Hehe, jeg vet! Det er Gipsy Kings med Volare 🙂

      – C

  9. Hva er forskjellen på fondue og raclette? 🙂

    1. Fotballfrue

      Rclette er jo disse spadene som du fyller med hva du vil, og ofte gratinerer du med ost. Der har du også en flate som du kan steke ting på, så det er to helt forskjellige ting 🙂

      – C

      1. Raclette er selve osten! Opprinnelig ble en halv ost holdt foran varmen og deretter skrapt ned på tallerkenen. Dette ble spist med poteter og feks syltede grønnsaker. Dette med å steke alt mulig rart på raclettegrillen har igrunn lite med raclette å gjøre 😉

  10. Namm!! men tar det ikke lang tid når du skal sitte å steke en bit for hver gang ?

    1. Du fester jo flere kjøttbiter på hvert spyd, gjerne tre eller flere. Litt av poenget er at det skal ta tid, det er jo kosemat 🙂

      – C

  11. Dere bør prøve å ha med litt grønsaker sammen med kjøttet på pinnen også! Når jeg var liten var Fondue noe av det beste vi hadde til middagsmat og da hadde vi ofte på for eksempel paprika eller løk sammen med kjøttet på pinnene. Dødsgodt!!

    Dere bør også prøve Raclette 🙂 Da trenger dere et raclette-jern, som man får kjøpt fra elkjøp, expert osv. OBH Nordica har et kjempegodt et 🙂
    Da steker man kjøttet på plater på jernet som står på midten av bordet, også kan man steke grønsaker (som mais/maiskolber, paprika og løk) i de små skuffene under. I tillegg bruker man en skuff hver til å smelte ost (da gjerne Raclette-ost, men går med vanlig gulost også) og heller osten over det ferdig stekte kjøttet + grønsakene på tallerkenen. Man bruker gjerne de samme dipsausene som dere pleier. Supergodt og like kjapt, sosialt og koselig som Fondue! 🙂 Kosefavoritt hos oss iallefall 🙂

    1. Fotballfrue

      Synes ofte grønnsakene kan få litt rar smak, derfor har vi noe ved siden av i stedet, men kanskje vi skal prøve igjen 🙂 Raclette er også godt, har et jern til det, men ledningen er så kort, så da blir det så mye styr med en gang, skjøteledninger etc. :/

      – C

  12. Den guacamolen så helt himmelsk ut, må prøves ut 😀

  13. Hjemme pleier vi å lage sveitsisk fondue, hvor en litt strek ost blir smeltet sammen med hvitvin, og man dypper brød oppi. Kanskje ikke helt middag, men virkelig godt! Vet man kan kjøpe «ferdig» pakker på meny, ultra og i Sverige. Om en vil lage selv kan det sikkert googles opp som alt annet! Hehe! 🙂

  14. Kamilla Haven

    Åh nam, så dødsgodt ut! Men jeg lurer på en ting; hvilken app er det du bruker når du er ute å løper? Den appen hvor det står hvor langt du har løpt, kalorier du har forbrent osv..

    1. Fotballfrue

      nike ipod, den hører med til alle iphones, du må ha chip i skoen 🙂

      – C

  15. Åååh, den guacamolen skal definitivt prøves ganske snart.
    Du som er dreven i nettshopping er sikkert klar over det, men den fonduegryta som dere skal kjøpe er 200 kr billigere på komplett.no. Bare et tips;) God søndag!

  16. Det såg veldig godt ut 🙂
    Et lite tips som er veldig godt er å kombinere grønnsaker som gulrot, paprika og rødløk sammen med kjøttet i fonduen:) Curry- sausen spesielt er rågodt til nettopp dette.
    Håper du får en fin søndag 🙂

  17. Å, det der minner meg om guacamolen på Mucho Mas i bogstadveien! De lager også hjemmelaget guacamolet der! Kjempe god mexicansk mat!

  18. Har alltid laget guacamole på denne måten, og det er bare helt fantastisk! For ikke å snakke om at dette er ekte saker, de der guacamole-dippene man kjøper på butikken er jo bare ertestuing.. Passe nedtur :p

    1. Fotballfrue

      Smaker egentlig bare vondt :/

  19. vi bruker spisskummen i guacumolen, det er også veldig godt 🙂

  20. Hei Caroline! Off topic, men vet du eller Lars Erik hva som befinner seg på yttersiden av kneskålen? Er et punkt der på høyre ben som gjør så vondt når jeg løper! Vanligvis kommer det etter ca 40 min på mølla, men nå som det er noen uker siden jeg har løpt, kommer det nesten med en gang:(

    Ha en fin kveld!

    1. Høres ut som Runner´s Knee.:) Runners knee eller løpekne kommer av en muskel/sene i låret glir over lårbenets ytre del og fører til smerte og irritasjon. Kommer gjerne når man har løpt med ensidig belastning en stund, eller hvis man har benlengdeforskjell (noe veldig mange har). Snakk med en fysioterapeut om øvelser som kan hjelpe (akutt behandling er hvile, ising og kompresjon). Bare et tips fra en fysiostudent.;)

  21. Litt dumt spørsmål, men hvordan blir kjøttet? Mer fritert, eller kokt? Så ihvertfall utrolig godt ut! 🙂

    1. Fotballfrue

      Det blir jo fritert i oljen, men ikke slik at det får denne hinnen 🙂 Blir mer som når du woker kjøttet 🙂

      – C

  22. Amalie14

    Mmm, får vann i munnen!:-))
    Når jeg tenker på guacamole, tenker jeg på det grønne gugget vi får på boks i butikken. Det smaker så vondt! Derfor spiser jeg aldri guacamole, og det ligger liksom noe ekkelt ved ordet også, haha. Men den her, det er jo noe helt annet! Nå tror jeg nok at jeg kanskje tørr å smake guacamole igjen:D jippi!

  23. Kjære vene, de fleste vet da vel hvordan man lager guacamole 😀

    HAHA

    1. Veronica

      Nei jeg visste ikke det, har aldri laget det tidligere! Selv om man sikkert bare kan google 100-vis av oppskrifter er det jo flott at Caroline legger ut en som skal være fantastisk god 🙂

  24. Hei 🙂
    Fondue er kjempe god mat og kose seg med 🙂 Jeg bestilte akuratt ny fondue gryte idag og det ble den som dere hadde tenkt på den fra princess 🙂 gleder meg til g få en ny en 🙂
    Fint at du deler m deg dette, det er ålreit og finne tips og inspirasjon fra deg. Flink er du 🙂
    Ha en fortsatt fin søndag!

  25. spises kjøttet rått? :/

    1. Det står i innlegget at du steker det i oljen.

      – C

  26. Hei! Fikk boken din i julegave og nå har vi laget både fiskegrateng og lasagne, YUMMY! Du må være en kjempeflink kokk! 🙂 Tomatsuppen skal prøves i løpet av uken, og jeg gleder meg!!!!

    1. Fotballfrue

      Så hyggelig at du liker den 😀

      Klemmer!

  27. Hva syns du om de som spiser vegetar? 🙂

  28. Lurer egentlig mest på hvordan du lagde guacamole før dette, jeg 😉

    1. Fotballfrue

      Hadde for eksempel ikke paprika og tomat i 🙂 Lurer på hvorfor du alltid er så frekk, jeg 🙂

      – C

      1. Haha, you go Caroline!

  29. Guacomolen ser kjempegod ut! Må innrømme taco fikk nytt liv hos meg etter at jeg fikk det servert med guacomole i usa. Kjempegodt 🙂

  30. Hei!

    Deilig med guacamole! Jeg har bodd lenge i Mexico, er du sikker på at det er paprika de har i? Jeg er vant med at de putter i chili, og den kan jo være både grønn og rød. Det er godt at den river litt 🙂 Glad du dro til Mexico, landet trenger litt positiv reklame 😀

    Klem,
    Stine

    1. Fotballfrue

      Ja, grønn paprika 🙂 Vi spurte for sikkerhetskyld 🙂 Men man kan sikkert bruke chili også, liker ikke at det river jeg, da :p

      Klemmer 🙂

  31. Åh, nam! Blei svolten av dette eg 😀

  32. Ser veldig godt ut!
    Har et spørsmål angående de sausene, er det noe dere har ved siden av/oppå kjøttet eller hvordan fungerer det?

    1. Fotballfrue

      Det kan du velge, vi har det ved siden av og dypper kjøttet i sausene etter hvert som kjøttet er ferdig 🙂

      – C

  33. Ser veldig godt ut!
    Har et sprøsmål angående de sausene, er det noe dere har oppå/ved siden av kjøttet? Og hva slags olje tilbereder dere det i? Må ha ny olje hver gang eller hvordan fungerer det? Har ingen erfaring med fondue, men har lyst til å prøve!

  34. Går det an å varme sjokolade i fonduen og for eksempel dyppe jordbær i? 😀

    1. Fotballfrue

      Det vet jeg ikke :/

    2. Kommer an på hva slags type kjele du har 🙂 En del av kjelene som brukes til Fondue Bourguignonne (kjøttfondue som det Caroline lager) kan bli alt for varme for sjokoladen og da svir den seg lett (evnt.kan brenneren ha noe å si). Men det er bare å smelte sjokolade (og evnt. ha litt fløte i) og så dyppe alt mulig av frukt og bær oppi og prøve seg frem 🙂

  35. Nam! Må prøves 🙂

  36. Det er så godt!!! På det meste spiser vi det en gang i uken, hehe 🙂 alle får det kjøttet de liker best 😀 et tips for de som ikke er så glad i å bruke olje (synes det er for mye fett, kan gi flekker om det grises ol) kan prøve buljong i stedet! Det er veldig godt!! Kan bruke vanlige buljongterninger f.eks hønsebuljong. Det viktigste er at den er kraftig. Dette gir også grønnsaker en veldig god smak! Vi pleier å hove purre, sjampinjong og blomkål oppi selve gryten, og fisker det ut med skje 🙂 når man er ferdig kan man lage suppe av buljongen, noe som er veldig godt til f.eks lunsj. Skal også prøve de satsene du nevner!! Vi bruker vanligvis sauser fra Heinz som også er veldig god + hjemmelaget pepperotsaus (rømme, pepperrot på tube, salt). Dette er en av de beste og mest koselige middagene som finnes!! 🙂

  37. Hei! Du som er så ryddig og ren av deg (haha, dette så litt teit ut, men uansett: ) Hvordan gjør du det med lufting etter fondue-spising? Det lukter jo fritert ettellerannet av alt som finnes i huset i lang tid etterpå, synes jeg.

    1. Fotballfrue

      Hmm. Har jeg ikke merket noe til 🙂 Det kommer kanskje an på hvilken olje du bruker?

      – C

  38. Den guacamolen er desidert den beste jeg har spist noensinne!! Helt guddommelig godt (tror jeg må ha dette som tilbehør til middagen min hver dag nå, haha)

    Jeg hadde bare også i litt kesam som måtte brukes opp. Det gjorde det ikke noe dårligere for å si det sånn 🙂

    Tusen, tusen takk for at du delte denne oppskriften, fineste deg 🙂

    1. Fotballfrue

      Haha, ja er den ikke? 🙂 Glad du likte oppskriften 🙂

      Klemmer!

  39. Jeg har den fondue-gryten dere har lyst på, og den er super! Synes det er litt vanskelig å regulere varmen på den. Den gamle vi hadde var med en beholder under som man fylte med rødsprit og tente på. Syntes det ble litt mer jevn varme på oljen med den, men det er jo en smakssak:) Er helt enig i det du skriver med at grønnsakene har en tendens til å smake litt funky. Prøv med sopp! Sopp, løk og squash er det jeg synes fungerer best i fondue.
    Har også hørt at fondue basert på en blanding av grønnsaksbuljong og hvitvin skal være helt nydelig – kanskje dere kan teste det en gang?

    1. Fotballfrue

      Ja, det tror jeg absolutt vi skal teste en gang 🙂

      – C

  40. Natasha Elisabeth

    Man forvarmer ikke oljen? Har fått fondue-sett til jul, men klarer ikke fatte at oljen skal bli varm nok av et te-lys til å kunne gjennomsteke kjøtt! Tenkte egentlig at jeg aldri kom til å bruke det, men nå har jeg fått øynene litt mer opp for det! 😀

    1. Fotballfrue

      Vi bruker ikke telys, men rødsprit i en liten beholder under hvor du kan regulere flammen 🙂

      – C

  41. Åh gleder meg virkelig til å prøve denne guacamolen!!!! Ser helt nydelig ut. Forresten så skal du ha takk for spennende og inspirerende blogg! Vet jeg ikke hva jeg skal ha til middag, så finner jeg alltid noe her! 🙂

  42. Hvor mye rødløk, tomat, paprika har du i når du lager den? Tar du det på gefühlen..?

    1. Fotballfrue

      Ja 😀 Også ser du sånn ca. hva han bruker på videoen 🙂

      1. Sandra

        Jeg er Mexican, og aldri så jeg guacamole med rødløk, er vanlig løk….. og aldri i livet paprika med guacamole , da må forandre navn he he

      2. Sandra

        Guacamole er ….

        Avocado
        Koriander (mye)
        Salt
        Peper
        Citron
        Rød tomat
        Chili (grønn) valgfri

      3. Caroline

        Oppskriften er fra ferien vår i Mexico 🙂 En Mexicaner som lager guacamolen. Sikkert mange forskjellige måter å lage på 🙂

  43. Hos meg er det tradisjon med fondue på nyttårsaften – det blir det i år også!

    Jeg forsøker å få tak i druekjerneolje – den tåler godt oppvarming og gir lite smak/lukt. De pleier å ha den på Meny. Hvis jeg ikke får tak i den, blir det solsikkeolje.

    Scampi er også fine i fondue-gryta. Jeg bruker de rå og lar de gjerne ligge i litt marinade på forhånd. Jeg pleier også å marinere kjøttet. Jeg foretrekker indrefilet av okse eller lam.

    Av grønnsaker bruker jeg sopp, løk, minimais og paprika til å ha i gryta.

    Sauser er også spennende å lage selv. I fjord ble slageren grønn ertesaus, dvs grønne selskapserter kokt i fløte og så «sauset» med stavmikseren + salt og pepper.

    Selv har jeg nå en elektrisk fonduegryte (AEG) som jeg er godt fornøyd med. Fonduegryte med telys er nok helst beregnet på sjokoladefondue.

    Fonduegryte

  44. […] God kveld! Nå er vi benket foran tv-skjermen i godsofaen, klare for vår egen gullrekke: homeland! Vi er på sesong 4, og etter en liten pause er det SÅ spennende å være tilbake igjen! Som veldig mange andre i dette landet akkurat nå, har vi taco på bordet. Den syke bestemte seg for at tacofredag var tingen, så da ble det sånn 🙂 Jeg mekker alltid en tacosalat jeg selv synes er utrolig god, som egentlig består av alt det som er i en vanlig taco, minus lefsene og med ruccola i stedet. Nammis! Vi lager alltid hjemmelaget guacamole, og den er virkelig i en klasse for seg! Ekte mexikansk oppskrift fra den gangen vi var der, jeg har lagt den ut på bloggen også – her.  […]

  45. Sandra Maria Rodriguez

    Viva Mexico cabrones !

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *