Søndagsfrokost og myter om LCHF

Se det deilige frokostbordet som venter meg nå:

Jeg elsker søndagsfrokoster, og ofte får jeg spørsmål om hva jeg kan spise til frokost, jeg som spiser LCHF. Og svaret er jo enkelt: Du kan spise alt! Alt som ikke inneholder sukker, korn og hvete. Jeg elsker cottage cheese, tyrkisk yoghurt, peanøttsmør, diverse oster, makrell i  tomat, fiberrik, pålegg i alle former, grønnsaker også videre. Mer komplisert enn dette er det ikke, og i dag får du også kjøpt forskjellige ferdigbrød som er LCHF-vennlig. Da jeg var i Sverige med søster for fotoshooten med Bubbleroom, kom jeg over et blad som jeg synes så veldig interessant ut, «Allt Om LCHF» heter det, og jeg måtte bare kjøpe det med meg. Har ikke rukket å åpne det før i dag tidlig, og kom over en ganske interessant artikkel om myter rundt dette kostholdet, derfor tenkte jeg dele noen av disse med dere nå.

Det er kostholdrådgiver Anna Hallén sammen med lege og spesialist innen allmennnmedisin, Andreas Eenfeldt, som svarer på 12 myter om LCHF. Jeg deler 7 med dere her:

«Man spiser enorme mengder fett»: Med LCHF kan du spise så mye fett du vil, men det blir ikke unormale mengder fordi du orker ikke spise mer enn til du blir mett. Om du ikke spise karbohydrater, kan du aldri spise overdrevet med fett. Ta for eksempel dette med ost og kjeks: Du blir mettere om du ikke spiser druer, kjeks eller syltetøy til osten. Tenk deg selv at du spiser rent smør, da orker du kun noen skjeer. Men om du blander disse skjeene med havregryn, sukker og kakao, kan du spise mye mer.

«Man spiser bare egg og kjøtt»: Det stemmer ikke, LCHF er et variert kosthold med mat laget fra bunnen av. Det inneholder også fisk, skalldyr og fugl. Man behøver ikke spise mer kjøtt og fisk, men faktisk kan det være at man spiser mindre av nettopp dette fordi man blir så mett av det høye fettinnholdet i kosten. Du behøver ikke øke kjøttmengden for å bli mett når du tar bort pasta og poteter, da det legges til mer grønnsaker. Egg spiser man i og for seg mer av, ettersom det er en perfekt råvare man kan variere i det uendelige.

«LCHF fungerer ikke, for det spiller ingen rolle hva man spiser. Det eneste som teller, er kalorier inn – kalorier ut»: Når man bare teller kalorier, tar man ikke hensyn til til sultfølelsen. Du kan gå ned i vekt av å spise kaker og å drikke brus, men du kommer til å gå rundt sulten og du kommer ikke til å føle deg bra. Med LCHF bruker du den hormonelle reguleringen av vekten for å fungere, da kan du både spise deg mett samtidig som du går ned i vekt og føler deg bra.

«LCHF gjør at du får mer fett i blodet og tetter igjen blodårene dine»: Det finnes ikke en eneste undersøkelse som viser at LCHF tetter igjen blodårer. Derimot har en 2-årig studie vist det helt motsatte resultatet, at kjernehelsen forbedres. At LCHF gir deg mer fett i blodet er en overdrevet forenkling. At totalkolesterolet kan bli noe høyere stemmer, men dette gjelder i hovedsak det gode kolesterolet. Fordelingen mellom det gode og det dårlige kolesterolet blir bedre, i lengden kan det til og med det onde kolesterolet synke. Det onde kan bli høyere på kort sikt, men fremfor alt forbedres det gode. At LCHF er bra for kolesterolet er bevist ved flere studier.

«Man blir dum av å spise LCHF, fordi hjernen trenger karbohydrater»: Dette er både sant og en myte. Hjernen trenger glukose som energi, men den glukosen trenger vi ikke fra sukker eller mel. Glukose kan kroppen selv produsere fra fett og aminosyrer fra proteiner. De som spiser LCHF får dessuten i seg litt karbohydrater hver dag, fra grønnsaker og meieriprodukter. Første uken med LCHF kan du få vondt i hodet og føle deg slapp, men dette er omstillingsbehovet til kroppen, og vil gå over.

«Med LCHF spiser man ingen karbohydrater i det hele tatt»: Jo, med LCHF spiser du grønnsaker, nøtter og meieriprodukter. En del spiser også rotfrukter og bær. Alt dette inneholder karbohydrater, men i mindre mengder. LCHF er ikke helt karbohydratfritt, det utelukker bare de karbohydratene som gjør oss syke og som vi egentlig ikke har bruk for.

«Det går ikke an å trene om man spiser LCHF, ettersom man må spise mer karbohydrater for å orke»: Dette er en halvsannhet, det kommer helt an på hva du trener og hvor hardt. Er du en helt vanlig mosjonist som trener fra 5-8 timer i uken, klarer du deg utmerket på normal LCHF. Satser du derimot på å vinne medalje i OL i en eksplosiv sport, trenger du mer glukose. Det kan du få fra rotfrukter, bær og kanskje proteinpulver, men du trenger ikke sukker eller melmat.

Håper dere synes dette  var litt lærerikt og interessant 🙂

197 kommentarer

  1. Hej tjejen <3 Vad mycket gott på frukost bordet =) Och så super mysigt det ser ut!
    Jag tycker att det fungerar toppen med LCHF och känner stor skillnad till det bättre när jag äter det. Det fungerar för mig =) Dessutom finns det sååå många goda recept som man kan testa. Idag testade jag din omelett med jarlsbergsost från boken, mums vad gott det var!
    Men nu ska jag baka lussekatter, årets första. Nu kan jag inte hålla mig längre.
    Kram och ha en toppen fin söndag

  2. Kan man spise brunost på LCHF?

    1. Fotballfrue

      Det handler om mengde, så du kan spise alt 😉 Men brunosten er rester fra lutefisken 🙂

      – C

      1. BeccaLill

        Hæ? Det skjønte jeg ikke helt?:) «Men brunosten er rester fra lutefisken» ? Nå er jeg kanskje litt blond eller?:-p hihihi.

      2. Vi hadde brunost til lutefisken, og det på bildet er restene 🙂

        – C

  3. hvor er dog food spannene fra?? har letet etter slike lenge!!

    1. Fotballfrue

      Kremmerhuset 🙂

  4. Flott skrevet,fin Søndag ønskes deg,trofast leser 🙂

  5. Kostfiber er ein viktig karbohydrat for at kroppen skal fungere optimalt. Når du spiser LCHF kost får ein da nok kostfiber ?? Det er tross alt så mykje som 25-30 gr per dag som bør inngå i kosten. 😀

    1. Spiser du et moderat lavkarbokosthold, så er ikke den fibermengden noe problem 🙂 Viktig å legge til at det ikke noen opplest og vedtatt sannhet at det er den mengden som må til. Mange vil oppleve diaré og gass i tarmen om fibermengden er for høy. Såvidt jeg vet er de studiene som blant annet kobler kostfiber opp mot tarmkreft, gjort med en kontrollgruppe på et kosthold med karbohydrater med høy GI.

      – C

      1. Cathrine

        Kan du forklare hva du mener når du sier «studiene som kobler kostfiber opp mot tramkreft»?
        Studiene er så langt inkonsistente, men hvis noe så synes vel forholdet å være inverst? Takk!

      2. Kanskje litt dårlig formulert av meg, mente omvendt. Jeg har ikke sett eller lest noen av studien, bare noe jeg har hørt/lest 🙂

        – C

      3. For mye fiber øker risiko for forstoppelse oftere enn diare, dette fordi fiber binder vann i tarmene og øker volumet af kymusinnholdet, som på dette tidspunkt i forbindelse med siste del av tynntarmen og tykktarmen;)

  6. Nu blei jeg sulten! Så mye godt på bordet 😀
    Ha en topp søndag Caroline 🙂

  7. Kjempe fin blog post Caroline. 🙂

    Jeg ble nylig kjent med LCHF selv etter å ha vært ganske skeptisk, og har nå gått på noe man kan kalle «ekstrem» labkarbo i snart 2 måneder – dette i samhold med lege hvor han bestemmer hva jeg skal spise per måltid. Det var faktisk legen som foreslo det som ett alternativ for meg, og han følger meg tett opp. Kolesterolet har steget en del, men ellers ingen negative effekter ifra prøver ifra lege.

    Utenom det så må jeg si at jeg har aldri følt meg bedre. Jeg har alltid hatt litt trøbbel med magen, og alt er borte. Fantastisk!

    Ja, med treningen, spesielt de 2 første ukene, så kjenner man det – jeg har måtte gå ned en del i hva jeg klarer å løfte i styrketrening, men det er nok fordi jeg er på diett ifra lege – det blir ikke helt som hverdags LCHF hvor man står litt friere. Jeg gleder meg til å kunne ta proteinshakes og cottage cheese igjen for å si det sånn, og det er noe man kan ta på LCHF.

    Overall – jeg er veldig positivt overrasket, og vil anbefale dere som har mageproblemer til å teste det og snakke med legen deres. Det forandret hele hverdagen min!

    Stå på Caroline, mye bra info i denne posten! 🙂

    *Klem*

    1. Det er helt vanlig at kolesterolet stiger litt i starten, for så å falle ned til normalverdier. Dette kan du oppleve helt opp til ca 4 måneder. elv gikk jeg fra totalkolesterol (som er utrolig intetsigende) på 4 til 8 på bare noen måneder. Men etter 4 mnd hadde det falt ned til 5, og siden har det lagt stabilt der 🙂

      1. Ja ok, bra å vite.
        Fikk beskjed på å kutte ned på meieri produkter, da spesielt smør og margarin, og erstatte dette med vegetabilske oljer.
        Litt spennende dette også, finner det intressant hvordan de har gjort studier på hvordan kroppen brenner fett i ketolyse i forhold til når den brenner karbohydrater. Regner med at dette er ett litt spennende emne for en som holder på med MED 🙂
        Lykke til med resultatene for eksamen btw!

        Takk for info! 🙂

      2. Takk for det 🙂

        Fikk du de tipsene med tanke på kolesterolet? Jeg ville ikke byttet ut smør (margarin er stort sett laget av vegetabilske oljer) med vegetabilske oljer, med tanke på økt betennelsesfare og oksidativt stress. Vegetabilske oljer består stort sett av umettede fettsyrer, og de ville jeg heller tatt sikte på å få i meg fra fiskeprodukter som makrell i tomat og laks, ørret eller andre fete fisketyper. Umettet fett vil senke kolesterolet, men om det har noen hensikt ut i fra risiko for hjerte- og karsykdom er ikke gitt.

      3. Hm, interessant. Ja det var det legen min ba meg om å gjøre.

        PTen min derimot ba meg øke mengde laks og og fet fisk, som du også sier, så det går innpå for harde livet her. 🙂 Tar også omega 3 på siden.

        Viktig å nevne at dette også er en ganske strikt diett som er ment for vektreduksjon, og ikke helt hverdagskost, til tross for at det er mye god mat, men kanskje litt ensformig ved enkelte tilfeller.

        Pten min syntes også kanskje at denne dietten har litt lite bra fiber i form av grønnsaker, så i stedet for «litt» brokkoli til middagen, så tar jeg heller «litt mer». Så lenge kroppen fremdeles holder seg i ketose så vil jeg tro det bare er bra for kroppen. 🙂

        Igjen, takk for info 🙂

      4. Ja, du skal ikke legge så alt for mye vekt på hva jeg skriver nå, jeg kjenner ikke din situasjon slik som legen din gjør 🙂

        Men PT’en din har noen fornuftige tips, som alle burde følge, ikke bare du. Fet fisk er en mye bedre kilde til umettet fett og de essensielle fettsyrene (omega 3 og 6) enn hva vegetabilske oljer er.

        jeg er ikke så veldig tilhenger av de ekstreme variantene av lavkarbo, og mener absolutt at inntak av grønnsaker ikke bør begrenses. Vi spiser for lite av det som det er, om du ser på nasjonen i sin helhet.

        Etter hvert som vekten går nedover, kan du jo introdusere grønnsaker mer og mer, og det skader jo heller ikke å prøve seg fram. Merker du at et økt inntak av karbohydrater i form av grønnsaker gjør at vektnedgangen stopper opp, er det jo bare å kutte ned på det igjen 🙂

        Om du inntar så lite grønnsaker som jeg får inntrykk av, så regner jeg med at du tar tilskudd av vitaminer og mineraler?

      5. Er alltid kjekt med en annens synspunkt, så setter pris på å høre andres erfaringer 🙂 Men ja jeg regner nok med at legen min vet hva han driver med.

        Ja de ekstreme typene av LCHF er jo ganske hard-core – her snakker vi egg og bacon til frokost (og annet). Denne versjonen er bare er for en periode, og da går det nok greit så lenge man blir fulgt opp. Går nok over til en litt midlere variant om ikke så lenge – når legen sier seg fornøyd. 🙂
        Jeg hadde meg ett avbrekk i form for innflytningsfest for en tid siden, utrolig deilig, og da bakte jeg Carolines cupcakes – åh, det var heaven etter en måned med streng diett. Tror jeg spiste 4 stk! Så thumbs up for den oppskriften Caroline! 🙂

        Ja endelig har jeg begynt å innføre tomater og paprika i den grønne salaten – det gjorde godt altså. Der blir nok mer grønnsaker etterhvert, heldigvis.
        Ja akkurat, det er det jeg gjør når jeg føler kroppen trenger noe. Tester litt, sjekker ketose, justerer hvis nødvendig, osv. Går ganske greit.

        Absolutt, tar mye kost tilskudd. Ved siden av trener jeg 3-4 ganger i uken. 🙂

      6. Virkelig godt poeng, SPIS GRØNNSAKER.

        Også godt å nevne omega 3 og 6. Men det som er essensielt her er balansen mellom disse to. Nordmenn har som regel mye høyere omega 6 verdier enn omega 3, noen som kan føre til vsse utfordringer. Dette fordi som du skriver så kommer omega 3 fra fet fisk, noe som spiser altfor lite, selv om vi er et av landene i verden med mest fiskeproduksjon, og omega 6 kommer i de store mengdene fra vegetabilske matvarer som korn, som vi nordmenn derimot er velding flinke til å konsumere. hele denne balansen gangen omhandler om det dannes type 1 eller 2 eikosanioder (innviklet prosess som vi holder utenfor);). det kan oppsumeres med at type 1 er bra (laget med hjelp av omega 3, og type to ikke bra (laget med hjelp fra omega 6). finnes også type 3 som kun lages ved hjelp av omega 3 som beskytter mot hjerte og karsykdommer.

        STÅ PÅ;)

      7. Pass på å ikke bli i Ketose for lenge. Godt kjennetegn om du er i ketose er en syrlig ånde;)

        Prøv å se på Dr. Atkins fire faser. kun de første 2 ukene skal et så lavt karbo innhold som 20 gram daglig inntas for å oppnå ketose, hvis jeg husker riktig;)

      8. Det er viktig å ikke være redd for smør, det har du helt rett i. Men det du skal tenke på er hvilken type og form smørret har. Vegetabilske oljer som de sier er bra, men all smør inneholder ikke alltid bare dette. Hvor fastere smørret er, jo mer harsknet er det, og jo mindre olje er tilsat. Ser vi på flytende smør, da snakker vi innhold av olje, derfor flytede smør er flytende og ikke fast, akkurat fordi olje er blandet inn. Mange av dagens flytende smør inneholder opp til 70% olje, noen som er supert.

        HUSKEREGEL. Jo fastere smør, jo mindre olje:)

        Gode innlegg og svar Lars-Kristian

      9. Du har rett i at man ikke skal være redd for smør, men smør er smør. Det er ikke forskjell på smøret såvidt jeg vet. Smør er hardt, i motsetning til margarin, da det inneholder mer mettet fett, som tåler varmebehandling bedre enn umettet fett. Er det blandet olje i smøret, er det ikke lenger smør.

      10. Det har du helt rett i;) det jeg mente som ikke kom frem ser jeg, er at forskjelige smørprodukter inneholder forskellige sammensetninger, hvor noen er bedre enn andre:)

        http://www.kroppenisentrum.com

      11. Jeg kjøpte smør i sverige. Det inneholder smør laget av fløte, salt og rapsolje. Er dette ok? Det blir ikke hardt, men rapsolje er vel OK?

        De hadde masse margarintyper og, men dette er da smør…Vi bruker som oftest Tine smør, men nå er de jo tomme igjen.. For bordsmør varianten denne gangen… Iallefall her hvor vi bor… Så dette vi kjøpte i sverige er kanskje et greit alternativ frem til vi får tak i tine sitt igjen??

      12. Det er det samme som Bremykt her i Norge. Joda, ikke misforstå meg, jeg synes ikke margarin er så hakkende gale som enkelte vil ha det til. Mener kun at ekte meierismør er det beste til steking og matlaging 🙂 Rapsolje og olivenolje er vel de to beste vegetabilske oljene.

      13. Kristin

        Gjelder dette uansett om man trener mye eller ei? Dere trener jo mye begge 2!

      14. Fysisk aktivitet vil øke totalkolesterolet, og da HDL, som er det «gode» kolesterolet 🙂

      15. Kristin

        Supert! Takk for kort & greit svar 🙂

  8. Det er litt merklig hvordan ingen har forstått dette med LCHF enda. Selv spiser jeg sunt og variert. Jeg spiser med måtehold og lar lørdag være lørdag. Jeg vil ikke ha noen restriksjoner på hva jeg kan spise da jeg er kokk, men tror de fleste av oss kan ha godt av å kutte ned på både sukker og hvetemel.
    Jeg setter stor pris på oppskriftene du deler med oss og jeg har brukt de mer enn én gang selv om jeg ikke følger LCHF. Jeg blir alltid god og mett uten å bli tappet for energi.

    Ønsker deg og familien en strålende søndag, Caroline.:)

  9. lillemeg

    Utrolig bra innlegg, Caroline! Men jeg vil spørre deg om noe helt annet, føler av en eller annen merkelig grunn at du kan gi meg et bra nok svar. Jeg var jo en uke i Mexico, kom hjem på torsdag, helt siden da har jeg følt skikkelig lengsel og vært litt lei meg. Føler at livet her hjemme bare er kjedelig og ikke gir meg noe. Mye av det kan ha noe med at jeg var der med en kompis jeg er skikkelig glad i, eller vi er jo mer enn bare venner da, holdt på i 1,5 år. På turen var det masse romantikk og alt det der.. føler at livet hjemme blir så kjedelig. Har ikke sett han siden fredag, siden han jobber. Hva gjør du når du kommer hjem fra ferier hvor du har hatt det kjempefint og tilbake til hverdagen? Føler du noe av det samme eller er du og LK også flinke til å pleie kjærligheten like mye hjemme som på ferier? For alt jeg vet så var det siste ferien min med han, man vet aldri hva som kommer til å skje videre. Han vil så gjerne være i forhold med meg, men jeg er så usikker på om ting kan fungere i lengden, samtidig som jeg virkelig er glad i han. Blir bare sliten i hodet av dette. Vet ikke hvorfor jeg skriver dette offentlig og spesielt til deg, men tror på en måte at du har forståelse for sånt, for du virker som en veldig omsorgsfull person.

    1. Fotballfrue

      Kjære deg! Beklager så mye at jeg ikke svarer deg tidligere, denne har dessverre havnet i spam :/ Håper du blar deg tilbake og ser at jeg har svart deg 🙂

      Vi er flinke til å pleie kjærligheten utenom ferier og turer, og er gjerne spontane ift. å spise middag ute en dag, dele en flaske vin en helt vanlig hverdag og slike ting 🙂 Det hjelper jo en del på hverdagsrutinene 🙂 I tillegg synes jeg det hjelper å være sosial med andre par, komme seg ut av huste og rutinene 🙂

      Forstår godt at du blir sliten av dette, og jeg vet ikke om det jeg skriver hjelper, men jeg håper virkelig at du finner ut av det. Dersom han er så fantastisk som du sier OG i tillegg vil ha deg, skjønner jeg ikke hvorfor du tviler! Do it 😀

      Klemmer <3

  10. *trykker på liker-knappen*
    Den vanligste greia er vel at folk tror det er null karbohydrater og bøttevis med fett. Synd, for det er jo helt feil!
    Bra innlegg, og det frokostbordet der ser jo helt himmelsk ut! Nesten så jeg spør om jeg kan komme på besøk, haha.
    Kos deg med god mat og fin familie 🙂

  11. Tusen takk for et flott innlegg!
    Jeg har et sporsmal til deg eller Lars Kristian jeg haper en av dere kan svare pa!
    Jeg er student ,og det kan til tider vaere vanskelig a ha tid til aa passe pa hva man spiser, i og med at man ikke har mye tid til aa sta pa kjokkenet..Men jeg er veldig intressert i aa spise sa jeg foler meg sterk, og har aldri likt a spise mye mel/sukker!
    Jeg lurer pa hvordan det vil fungere om jeg spiser gronnsaker, kjottprodukter , meieriprodukter, notter, baer, fettholdige produkter men ogsa frukt og rotfrukt , da jeg trenger energi og det er vanskelig a la vaere i en travel hverdag der man ikke kanskje alltid kan fa i seg nok fett eller legge mye tanke i maten, MEN ikke mel, minst mulig knekkebrod, og ikke sukker?
    Vil dette karakteriseres som et lavkarbo kosthold, og vil dette vaere bra for meg? Eller vil det ikke ha noen hensikt? Og vil jeg ha nok energi?

    1. Det kommer jo litt an på hva du ønsker med kostholdet. Høyt inntak av blant annet frukt vil jo kunne begrense en eventuell vektnedgang. Om du derimot er normalvektig, og følger et karbohydratredusert-kosthold, kan du fint spise frukt, rotgrønnsaker og eventuelt tynne skiver med brød. Det er kostholdet som helhet som er viktig, ikke enkeltprodukter. En tynn brødskive med smør og en fet påleggstype er problemfritt 🙂

      1. Jeg er normalvektig! Vil gjerne bare beholde vekten og trene (to- tre ganger i uken)for a vaere fit, og ellers spise sunt ! Det er jeg mest opptatt av er om jeg far i meg nok energi, eller om dette kan vaere skadelig for meg.

        Ellers forstar jeg ikke hva jeg burde spise av margarin/smor/oljer? Hvilket fett er det som er bra?
        Ser Lars-Kristian snakker om umettet fett lenger oppe , er ikke dette det bra fettet? Og blir ikke alt odelagt under steking uansett?

        Tusen takk for svar ! 🙂

      2. Om du vil holde vekten er det kalorier inn og kalorier ut som gjelder. Lavkarbo gjør at hormonene er i balanse, og kroppens metthetssignaler fungerer optimalt, noe som vil være med på å holde vekten stabil. Spiser du deg mett, og vekten er stabil, har du nok et passe kaloriinntak 🙂

        Både umettet og mettet fett er viktige fett-typer som du trenger, og en kombinasjon av dette er å foretrekke. Grunnen til at jeg er spesielt skeptisk til bruk av vegetabilske oljer og margarin, er fordelingen av de umettede fettsyrene omega-3 og -6. Begge er livsnødvendige, men i et vestlig kosthold er inntaket av omega-6 (betennelsesfremmende) alt for høyt i forhold til omega-3 (betennelsesdempende).

        Skal du steke og varmebehandle maten bør du bruke meierismør, mens du til salater og dressinger kan bruke vegetabilske oljer, og da helst kaldpresset olivenolje. Meierismør tåler mye varme, og ødelegges ikke i den prosessen 🙂

        – C

      3. Takk igjen! 🙂

      4. Gode råd, dog pass på «for mye frukt», viser seg nå at fruktose i store mengder kan være skadelig:)

      5. At fruktose i store mengder ikke er bra, har vært kjent i lang tid 🙂 På generell basis er frukt uansett ikke en særlig stor kilde til fruktose, de fleste får det i seg fra tilsatt sukker.

        – C

      6. Ja det er sant at det har vært kjent lenge. Men bare litt oppmerksom med tanke på kildene det kommer fra. Så et foredrag av en Dr jeg ikke husker helt navnet på i farta, for et halvt år siden, som poengterte dette. Han mente derfor at 5 om dagen som statens ernæringsråd sier vil være litt mye. Han anbefalte faktisk ikke mere enn 2 om dagen. Heldigvis er dette individuelt preget, og noen frukter inneholder mer enn andre, som f.eks. eple:) God å se at andre også tenker utenfor den lille firkantede boksen til statens ernæringsråd, selv om det ser ut som den også begynner å slå litt sprekker;)

        http://www.kroppenisentrum.com

      7. Ja, og så er det da også en grunn til at staten faktisk anbefaler kun 5 om dagen, og ikke ubegrenset 🙂 Vil også være bedre å velge grønnsaker fremfor frukt.

      8. Det anbefales 5 om dagen, to av de fem anbefales å være frukt eller bær, og de resterende tre anbefales å være grønsaker 🙂

  12. Oj, dette syntes jeg var interessant. Ga litt mer innsikt og mening 🙂 Bra skreve. Nå fikk jeg noen tips.

    Ha en super søndag videre 🙂 KLEM

  13. Det er jo fint at det funker så bra for deg. 🙂
    Selv fikk jeg fryktelig vondt i magen og fölte meg generelt veldig dårlig når jeg prövde meg på LCHF. Det er ikke et kosthold som egner seg for alle, og du må like å spise mye fett og kjött. Kroppen min tåler ikke fett og fungerer best på frukt, grönt og grove kornprodukter. Dessuten er jeg vegetarianer og da blir det veldig lite som er lov å spise om man tar vekk karbohydrater…. Bare salat og tyrkisk yogurt igjen. :p

    Jeg synes GI er en bedre diett enn LCHF, og jeg kjenner mange LCHF’ere som nå har gått over til GI nå fordi de fölte seg trötte, hadde fått höyt kolesterol og var veldig lei den fete maten. GI gir en tilstrekkelig kontroll av blodsukker og insulin uten at man behöver å kutte kornprodukter og rotfrukter helt, man kan spise mer variert og behöver ikke spise så mye fett/kjött. Jeg synes også det er et problem at LCHF oppfordrer mennesker til å spise mer kjött. Dels pga att dyrene lider i det landbruket som drives i dag, dels pga att det tar enorme ressurser å få fram 1 kg biff til middagen sammenlignet med 1 kg poteter.
    Selv er jeg som sagt vegetarianer og fölger ingen spesiell diett, men spiser ikke noe som inneholder sukker eller mat med tilsetningsstoffer (baker/lager alt selv) og kjöper alltid ökologisk om det er mulig. Og såklart kun egg fra höner som får gå ute i frihet. Det er viktig å spise sunt synes jeg, men det er også viktig å tenke på hvor maten kommer fra!

    1. Det er ikke meningen at du skal spise mer kjøtt på et lavkarbokosthold, og at kroppen din ikke tåler fett håper jeg er en sannhet med modifikasjoner. Uten fett vil du ikke overleve. Følger du et moderat lavkarbokosthold vil ikke fettmengden være så veldig mye større enn hva for eksempel Helsedirektoratet anbefaler 🙂

      Det kostholdet du beskriver med lav GI og kornprodukter, kan helt uproblematisk kalle et lavkarbokosthold, handler bare om mengder 🙂

      Hvor lenge forsøkte du lchf da?

    2. Det er ikke meningen å «prøve LCHF» men at man legger om til en livsstilsendring. Mange som «prøver» på denne måten å spise på og gir opp etter et par ukers tid, hva-nå-enn og sier at «dette funket ikke for meg» bla bla bla.
      Ingen tar vel skade av å kutte ned på mel og sukker vel?

    3. Helt enig i at det tar mer ressurser å få tak i 1 kg kjøtt eller 1 kg poteter. MEN det er ikke mange dyr som lider i det norske landbruket. Det er utrolig strenge regler for å drive med dyrehold. Her jeg bor ser jeg sauer og kuer gå fritt ute på dagtid selv på vinteren. Noen har også mulighet til å gå ut og inn som de vil hele døgnet. Fri tilgang på mat og drikke, og stor plass. Hva er galt med det?
      Og hva økologisk angår, så sies det jo at det hverken er sunnere eller mer miljøvennlig enn annen mat….

      Jeg er hverken for den ene eller andre «dietten». Alt med måte! *nemlig*

  14. Hvorfor skriver du om hva som må til for å gå ned i vekt? Trodde at LCHF var en livsstil, ikke en diett? Gir du seriøst dine 90 tusen ungdomsskolelesere tips og triks til vektreduksjon. Så bra!

    1. LCHF er en livsstil, det har du helt rett i 🙂 Er du overvektig, vil du automatiske gå ned i vekt uten å tenke et sekund på slanking, kalorier, sulting og alt annet som er usunt.

      90 000 u.skolelesere? Tja, nå er vel snittalderen på leserene mine ganske mye høyere enn det, og det er heller ikke målgruppen min.

      – C

      1. Sophie

        Det er mulig at det ikke er målgruppen din, men det at du skriver til mange unge jenter, kan jo ingen ta fra deg! Og da synes jeg at det er merkelig å sitere et blad som har slanketips som hovedoppslag. «Gå ned 1 kilo i uka, matskjema for hver dag» kan jo ikke sies å være noe annet.

      2. Det er jo bare et forsidebilde, står jo ingenting om det i teksten. Ser jo samme forsiden om du går i butikken, eller bare stikker hodet ut av utgangsdøra.

        Jeg ser ikke helt hvordan et bilde av en forside kan ha negativ innvirkning på eventuelt usikre ungjenter.

        – C

      3. Sophie

        Står det ingenting om slanking i teksten? Er du sikker? «da kan du både spise deg mett samtidig som du går ned i vekt og føler deg bra.»

        Og du som er utdannet journalist vet godt hvilken innvirkning oppslagene har.

      4. Nå tenkte jeg på oppfordringer til slanking.

        Jeg tror vi ser annerledes på det. Jeg er ingen fan av å overbeskytte mennesker, og om noen blir negativt påvirket av å se ordet «slanking» på en forside til et ukebald, bør de vel selv ta et grep og ikke la det være opp til meg.

        – C

      5. Sophie

        Jeg synes bare det er rart at du siterer et slankeblad på bloggen din, etter å ha brukt et år på å overbevise alle rundt deg om at du ikke startet med LCHF for å ha kontroll på vekta. Hvis du er motstander av å overbeskytte, så kan du jo like gjerne spille med åpne kort.

      6. Nå tror jeg du overanalyserer her. Eneste grunnen til at jeg gjorde dette, var fordi det var en morsom artikkel, som tok for seg noen av mytene rundt et lavkarbokosthold.

        Det er vel bare et eneste punkt som nevner slanking, så her overdramatiserer du.

        – C

      7. Sophie

        Jeg tror ikke jeg overanalyserer. Jeg registrerer bare at norges største blogger deler ut slanketips til leserne sine, og det er helt greit det. Men det blir for dumt å prøve å hevde at LCHF-kjøret ditt er en noe annet enn vektmotivert, når du ukritisk siterer et blad som til og med heter har «Nya succédieten» som stikktittel. Selv sier du jo at det ikke er en diett.

        Og ja, det er bare ett punkt som nevner slanking, men det holder gjerne det.

        Jeg tror ikke «jeg prøve bare å drepe ham én gang» hadde slått an i en domstol.

      8. Herlig sammenligning 😀 Forhører du deg med med VG, Dagbladet, Aftenposten og andre riksdekkende medier om dette? De også har jo unge lesere, selv om det ikke er målgruppen.

        Jeg tror vi får være enige om å være uenig…

        Ha en fin dag 🙂

        – C

      9. Oj så sinna, Sophie.. ? Ro deg ned litt, før du glemmer hvordan det er å smile 🙂

        Skal vi begynne å snu alle magasiner i butikken bak frem, som har en ørliten tendens til å vise til noe som helst som kan oppfattes som «slanketips» på forsiden – slik at ungdomsskole-elever ikke får øye på det når de går inn i butikken for å kjøpe sin daglige Pepsi Max og Go’Morgen-yoghurt?

        Fordi LCHF faktisk kan hjelpe overvektige mennesker med å gå ned i vekt på en sunn måte, og Caroline skriver om dette på samme måte som hun tidligere har nevnt at det kan hjelpe mot andre typer plager slik som migrene og hudproblemer, så er det SLANKINGEN du trekker frem samtidig som du snur det til å være hovedformålet til Caroline?
        Når ble det egentlig så fælt for overvektige å få tips om hvordan de kan gå ned i vekt?
        Når ble det tabu å komme med tips om hvordan mennesker med f.eks. psoriasis kan få et bedre liv, eller mennesker som ukentlig er plaget med migrene kan legge om kostholdet sitt slik at de slipper å ha det vondt?

        Snu det pessimistiske synet du har og kutt ut all overanalyseringen, så blir verden et mye bedre sted først og fremst for deg. Det blir for dumt å hevde at Caroline’s «LCHF-kjør» først og fremst er rettet mot de «90 000 ungdomsskoleevene» som leser bloggen hennes daglig.

        Og HVORFOR henger du deg opp i «diett» vs. «kosthold» ?? Din analytiske evne fremstår utrolig amatøraktig, om jeg skal si det selv.

        – Hilde.

      10. Astrid

        Men som en så vellest blogger kan man jo være med på å påvirke positivt, ved å dra fokuset bort fra dette og ikke bare fraskrive seg ansvaret ved å si at det er deres ansvar. Så klart er det det, men tenk om en kunne bevisstgjøre media ytterligere til å kutte ut fokuset med slanking, da? 🙂

      11. Ja, det er jeg helt enig, og det føler jeg også at jeg gjør. Jeg har aldri frontet slanking og gitt tips til vektnedgang forutenom på direkte spørsmål av voksne personer 🙂 Jeg synes ikke dette innlegget har noe spesielt fokus på slanking, men at noen mener det motsatte er jo bare naturlig. Vi er forskjellige.

        – C

      12. Astrid

        Nei, det påstår jeg heller ikke. Jeg så bare kommentaren din om at du ikke ønsker å «overbeskytte» mennesker. Det jeg stusset litt på. Men flott at du vil holde fokus på å fjerne slankehysteriet i media. Leser bloggen din jevnlig. Og selv om jeg ikke alltid er enig i alt du skriver, så har du en utrolig smittende inspirasjonsaura over deg. Fortsett med det 🙂

      13. Sophie

        Hilde, jeg er ikke sint. Jeg bare påpeker noe som jeg mener at Caroline og andre i hennes posisjon bør tenke over.

        Nei, vi skal ikke snu alle magasiner i butikken bak frem. De som har lyst på slanketips, skal selvsagt ha muligheten til å kjøpe disse bladene.

        Jeg mener at det er flott om LCHF kan hjelpe mennesker til et bedre livet, men det er dette kroppsfokuset jeg er skeptisk til. Caroline har hele veien hevdet at det ikke er hennes motivasjon for å velge nettopp dette kostholdet, og hun har kalt det en livsstil, – ikke en diett. Det har hun vært streng på.

        I dette innlegget føler jeg at hun snur litt. Jeg synes at det er rart at hun velger å skrive hva som kan bidra til vektnedgang, altså videreformidler slanketips, da hun selv vet at hun i all hovedsak skriver til unge jenter.

        Du spør når det ble fælt for overvektige å få tips om hvordan de kan gå ned i vekt. Jeg tror vi begge vet at det ikke er det dette handler om. Selvsagt er ikke det fælt, men overvektige som ønsker å gå ned i vekt, finner disse tipsene på egenhånd. Det jeg er redd for er at alle de som i utgangspunktet ikke synes at de er overvektige, leser her på bloggen at LCHF er en diett hvor vektreduksjon er én av bivirkningene, og at de ønsker å følge i Caroline sine fotspor og begynner med slanking. For det er lett å tolke det dithen at det er det Caroline driver med.

        Og Heidi, du spør hvorfor jeg henger meg opp i diett vs kosthold. Det er fordi det er meget stor forskjell og fordi Caroline selv har understreket at LCHF ikke er en diett. Ordet diett forbindes stort sett med slanking og et ønske om å bli tynnere, og det er nettopp det Caroline har ytret at hun ikke fokuserer på. Ved å fjerne dette elementet, forsvinner det som i beste fall kan sies å være en sunn jentes dagbok om trening og kosthold, til å bli en oppskrift på spiseforstyrrelser.

      14. Sophie

        Hva skjedde med mitt svar til Hilde, Caroline?

      15. Den er godkjent nå 🙂 Tar litt tid før jeg får godkjent alt innimellom. Er ikke online absolutt hele tiden 🙂

        – C

      16. Nesten i alle magasiner eller ukeblader står det jo noe om slanking, så at Caroline legger ut dette bilde med bladet syntes jeg at det blir latterlig å si at hun oppfordrer til slanking. Jeg liker å lese blader om helse og velvær og selvom det står om slanking så tar jeg ikke den inn på meg for jeg kjøper ikke det bladet pga slanking med tips til mange andre ting.

        Skjønner meg ikke på Folk som skal «hakke» ned på andre mennesker…

        Syntes det er bra at hun skriver om kostholder sitt, er sikkert veldig mange som syntes dette er spennende. Jeg er Vegetarianer å syntes ikke det var så lett å følge LCHF, men jeg vet at mange andre syntes det er spennende.
        Jeg selv syntes det er spennende å lese om kakene hun baker og hva man kan gjøre for å få kakene sunnere, men når folk bruker ordet sunn, så tenker folk med en gang slanking. Det er så utrolig feil…

        Stå på Caroline… Du gjør er utrolig bra jobb, å jeg må si at syntes det er helt utrolig at du har så sterk psyke til å klare å blogge når det finnes så mange slemme mennesker i verden… Jeg selv måtte legge ned bloggen min for folk kan rett og slett være brutale… Du er inspirerende!!! 🙂

      17. Takk for det, Linn 🙂

        – C

      18. Heidi R

        Sitter og småhumrer av «90k ungdomskolelesere». Jeg er 42 år og er innom bloggen din hver dag for å få min daglig dose motivasjon og positive energi. Du rekker ut til flere enn «fjortissene» Caroline, så stå på. Jeg heier på deg!

      19. BeccaLill

        Her satt jeg og kosa meg glugg med alle de gode svarene fra Lars Kristian og mytene og sannhetene om LFHC kostholdet som Caroline refererer til fra bladet hun kjøpte. Jeg ble så glad over å få masse god og nyttig informasjon da jeg selv er overvektig og har lyst til å prøve noe annet enn Grete Roede metoden. For JA jeg skal GÅ ned i vekt, men vil også legge om livstilen til samboeren min og meg:) Og da er det så forferdelig irriterende at en overanalytisk, småhysterisk og superkverulerende leser skal sverte hele artikkelen/innlegget med helt bisarre konklusjoner….Caroline kan ikke stå for andres folk preferanser og usikkerhet. Ikke oppfordrer hun til slanking her heller. *Blir oppgitt av negative mennesker som MÅ lage storm i vannglass*

        Stå på Caroline, har ønska meg boka di til jul;) Hilsen fast leser:)

      20. Hei Caroline 🙂

        Er LCHF et enten-eller-kosthold? Jeg har inntrykk av at man bør kutte ned på karbohydratene før man øker inntaket av fett, slik at insulinnivået holdes lavt, dersom det skal fungere på rett måte. Stemmer dette?

        Det er sikkert mange unge jenter som leser bloggen din, og beundrer deg. På disse vil slike anbefalinger naturlig nok kunne påvirke deres forhold til mat i form av frykt for karbohydrater. Likevel er det vanskelig for unge, hjemmeboende jenter uten egen inntekt å kjøpe alt det man bør spise istedenfor mye karbohydrater, noe jeg er redd kan føre til at man utelukker karbohydrater uten å inkludere annen, erstattende kost. Hvis den første antagelsen min er riktig, kunne det sikkert vært lurt å spesifisere at man ikke bør utelukke karbohydrater før man eventuelt bytter det ut med andre matvarer, eller at man bør snakke med foreldrene sine før man foretar noen endringer.

  15. Hei Caroline 🙂

    Litt off topic, men jeg driver å pusser opp leilighet og er på jakt etter kjøkkenbord. HVOR har du kjøpt det fine bordet? 🙂 Takk for svar! Ha en fortsatt fin søndag.

  16. Er det vanskeligere å bygge muskler med LCHF enn feks. biorytme? 🙂

    1. Det er jeg litt usikker på, men for maksimal muskelvekst bør du bruke karbohydrater i større grad enn hvis ikke 🙂

    2. Det syns ikke jeg. Jeg har gått opp flere kilo i muskelmasse i det siste og det er på høyfett. Jeg har jo vannvittig med energi som gjør at jeg orker å løfte mer og tyngre! 🙂

    3. Når det kommer til å bygge muskler er kostholdet viktig, og dietter som Lavkarbo og biorytme fungerer fint for dette, som mange andre dietter. Det viktigste man skal tenke gjennom er hva måltidene inneholder av makro- og mikronæringsstoffer, og at råvarene er av topp kvalitet. velg f.eks. økologiske grønnsaker da disse inneholder en del mer vitaminer og mineraler enn de genmanipulerte fra landene omkring i Europa:)

      Uansett diett skal du huske at proteiner er viktig for å bygge kroppen. aminosyrer er kroppen byggeklosser. Men der er ingen vits i å spise for mye, overflødig protein som ikke blir brukt til oppbyggende prosesser i kroppen, omdannes omsider til fett i fettvevet i kroppen. For kvinner som styrktrener kan du regne ut dit proteinbehov med 0,8-1,0 x pr. kg kroppsvekt, og husk at kroppen ikke tar opp mer en 25-30 gram protein per måltid, så det krever flere enn et måltid for å dekke behovet på en tilstrekkelig måte.

      Helt riktig som blir sagt med at det er et større behov for karbohydrater i en byggeprosess, dette fordi aminosyrer er avhengig av glukose for å tas opp i kroppen. Noen mineraler som du burde være ekstra obs på å få tilstrekkelig i deg. Dette er f.eks. kalsium som er det mineralet kroppen trenger for at en muskelsammentrekning kan skje (kalsium sørger for at myosinhode får kontakt med tropomyosin og en muskelsammentrekning kan skje). Jern er også viktig, særlig hem-jern, dette fordi dette sørger for at oksygen fraktes med blodbanen ut til musklene:)

      Et annet punkt for at musklene skal kunne bygges sammen med mat, er uavhengig diett, må kroppen få tilstrekkelig med hvile slik at byggeprosessen kan fullføres, før den brytes ned igjen med en ny økt. Siste del er at du må huske å trene kondisjon samtidig som du trener styrketrening. Dette fordi hvor bedre utholdentrent man er, jo hurtigere går essensielle prosesser i kroppen for alt ovenstående (som f.eks. krebs syklus, proteinsyntesen og lipolysen).

      http://www.kroppenisentrum.com for mer trening og kosthold

  17. Jeg synes det høres så vanskelig ut.. men har utrolig lyst til å prøve. spiser dere bare pålegg da? ikke knekkebrød/lavkarbobrød/annet brød?

  18. Hei! Lurer bare på om hva du synes om veganisme? Og hva du vet om det? Ha en fin søndag!

    1. Jeg ser det etiske i det, men er aldri noe jeg kunne fulgt selv. Mennesker er omnivore, og kjøtt er en naturlig del av kostholdet vårt 🙂

      – C

      1. julie bjerva

        ja, mennesker er altetere – men vi er faktisk MER planteetere enn altetere. bare ta en titt på dette skjemat: https://www.adaptt.org/grfx/misc/herbivore-chart.jpg.
        tenk over hvordan vi oppfører oss når vi ser dyr. har vi lyst til å spise dem når de ikke er ferdig slaktet (helst av andre enn oss), kokt, stekt og krydret? er ideen av å spise rått, blodig kjøtt rett fra liket fristende? det at vi har mest lyst til å heller passe på å kose med dyr (ja, tilogmed griser, høner og kuer) enn å fortære dem forteller MYE om oss. det er en grunn til at veganere (og vegetarianere) sier de fikk mer energi + bedre fordøyelse etter de sluttet å spise kjøtt. uansett om man KAN spise det, trives kroppen best uten fordi det er ikke optimalt for menneskekroppen å fordøye. dette kan veganske (tilogmed rå-veganere og fruktarianere) bodybuildere, maratonløpere og trengingsutøvere verden rundt bevise. https://www.veganbodybuilding.com/?page=bios

        det er bra å kutte ut hvitt mel, sukker og kutte ned på andre høy-karbo-produkter, men å øke på med sinnsyke mengder meieriprodukter som mange lchf-ere gjør finnes ikke naturlig. melk fra kyr er MORSMELK for kalver, den er langtifra skapt for oss. kyr produserer kun melk når de er gravide, og grunnen til at de behøver å bli melket av oss er fordi kalvene blir fjernet fra dem (ondskap? JA!). å drikke å spise produkter med morsmelk fra en annen rase er så unaturlig som det går an å bli. det er jo ikke engang naturlig å drikke melk fra sin egen mor etter spedbarnsalder! det er inderlig synd at man fra tidlig av blir lært opp til at man trenger kumelk pga. kalsium. det vi mennesker trenger å få kalsium fra er ikke kumelk, men fra naturen. grønnkål og andre mørke bladgrønnsaker, mandler, sesamfrø, soya, ja tilogmed appelsiner inneholder kalsium 🙂 et lavkarbokosthold med store mengder kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter er ikke miljøforsvarlig. det er kun egoistisk: https://www.youtube.com/watch?v=gTS2Yp-UgI0

      2. Dette skjemaet beviser jo ingenting…

        Dere veganere er dere selv like, linker til youtubevideoer og alt annet enn seriøse sider. Hva enkeltpersoner føler etter omlegging av kosthold kan ikke brukes som bevis for noe som helst, det regner jeg med at du forstår?

        Og dette med melk… Tåler du ikke melk, så merker du det, men nå er det faktisk sånn at vi de fleste her i vår del av verden har klart å tilpasse oss melk, og drikker det uten problemer.

        Animalsk føde tilskrives en stor del av æren for at vi mennesker har utviklet oss til det vi er nå, om vi hadde fortsatt som planteetere, ville vi fortsatt gått på fire ben mest sannsynlig…

  19. Du tar all kunnskapen din fra ukeblad ser jeg.

    1. Hva mener du nå? Her har jeg bare klipt og limt fra en artikkel, betyr jo ikke at jeg tar all kunnskapen derfra. Nå er det uansett en lege og kostholdsekspert som uttaler seg, og da spiller det jo liten rolle hvor det står på trykk 🙂

      – C

  20. Hvilken studie er det du sikter til her, om at helsen blir bedre av lavkarbo? Har du noen andre studier å henvise til? 2 år er ikke så mye av livet, og det er mange sykdomstilstander det tar lengre til å utvikle.

    1. Jeg sikter ikke til noen spesiell studie, er jo ikke mine sitater dette 🙂

      Finnes ikke så mange studier som tar for seg kostholdet som helhet, men heller studier som tar for seg de ulike næringsgruppene. På et lavkarbokosthold er det jo da spesielt mettet fett (og litt umettet) som erstatter karbohydrater, og det finnes det jo drøssevis med studier på. Se her for eksempel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Meta-analysis%20of%20prospective%20cohort%20studies%20evaluating%20the%20association%20of%20saturated%20fat%20with%20cardiovascular%20disease

      1. hei!
        det er er veldig mange studier som tar for seg kostholdet som helhet, bare sånn at jeg har sagt det 🙂 Riktignok er ikke disse studiene nødvendigvis positive til lavkarbo, de viser heller til at det finnes få siginifikante sammenhenger mellom bedret subjektiv helse og lavkarbokost. Når det er sagt så er det alltid koselig med ukeblader, men det er overhode ingen gyldig kilde.. Så kalte «ekspertuttalelser» er ingenting verdt når det kommer til effekten eller konskevensene av et kosthold 🙂

      2. Subjektiv helse vil jo variere fra person til person, og er totalt uinteressant med mindre man kommer med kostråd til en bestemt person.

        At en økning i inntak av mettet fett, og fett generelt, skal ha noe negativ innvirkning på helsen, er et kapittel som er tilbaelagt. De fleste har fått det med seg, men det er noen som henger igjen. Overraskende nok har faktisk Helsedirektoratet fått det med seg, og i deres siste anbefalinger står det at det er «usannsynlig at totalt inntak av fett har noe å si på risiko for hjerte- og karsykdom» 🙂

      3. Jeg er virkelig ikke imponert over denne studien. Det er denne jeg ser igjen hver gang noen skal henvise til en studie på dette temaet. Dette er jo ikke en primærstudie heller, men en oversiktsartikkel som tar for seg annen forskning. Mange av forskningsartiklene den tar utgangspunkt i er gamle forskningsartikler som ligger langt tilbake i tid, en helt tilbake til 1969.

        Men her strides virkelig de lærde altså, kardiologer som jobber med pasienter med hjerteinfarkt og åreforkalkning hver dag er absolutt ikke overbevist, snarere tvert imot. Tror nok veldig mange har begynt på lavkarbo pga. deg Caroline, du har stor påvirkningskraft på unge mennesker. Konsekvensene eller fordelene ved kostholdet vil man se om noen år. Blir spennende å følge med 🙂 Håper at det ikke har uheldige konsekvenser.

      4. En metaanalyse som tar for seg mange studier, og vurderer hver og en ut ifra kvalitet, er faktisk noe av det beste innen forskning. Har du gått gjennom alle de 21 studiene som denne analysen tar for seg? Hvis ja, hva er du kritisk til?

        Her er noen til;

        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22208554
        https://www.springerlink.com/content/1665l525j917h055/

        Til og med Helsedirektoratets studier, som de legger til grunne for sine råd angående mettet fett, viser ikke økt dødelighet ved et høyt inntak. Vi har sett en jevn økning i forekomst av hjerte- og karsykdommer siste 40 årene, så forhåpentligvis vil et generelt lavere inntak av karbohydrater i befolkningen bremse opp dette 🙂 Blir spennende å se.

        Denne studien her var ment å være det endelige beviset på at et lavfett-kosthold var å foretrekke for å redusere forekomst av hjerte- og karsykdom. Nesten 50.000 kvinner ble fulgt gjennom 8 år. Nesten halvparten ble randomisert til lavfettkosthold og skulle spise mer frukt og grønt.Resultatet ble ingen reduksjon i risiko for hjerte-/karsykdom. Det ble faktisk funnet forhøyet risiko for hjertesykdom i den statistisk signifikante lavfettgruppen. Det var heller ikke påvist lavere risiko for kreft. Lavfettgruppen hadde heller ikke gått ned i vekt, sammenliknet med de som spiste «vanlig» kost. Dette til tross for at lavfettgruppen mosjonerte mer.

        https://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=202339

      5. En meta-analyse på epidemologiske studier kan som kjent IKKE si noe om årsak-virkning! Viktig å holde tunga rett i munnen her….

      6. En epidemologisk studie kan som du sier, ikke si noe om det. Men en meta-analyse, som kryssjekker ulike årsaker, kan si veldig mye.

        Nå er det flere kontrollerte studier som bekrefter dette, noe som også Helsedirektoratet har fått med seg 🙂

      7. Sånn rundt omkring 1969 (neste tiår for å være nøyaktig) så anbefalte myndighetene i USA at folk skulle kutte ut ALT fett, pumpet alle produkter i butikkhyllene fulle av sukker/glukose (corn syrup) og coca cola ble en vanlig hverdagsting. Og ganske raskt begynte fedmeepidemien og spre seg. Norge diltet etter USA og det gjorde mange andre land også. Den samme epidemien i de landene.

        Å spise naturlig (LCHF er først og fremst basert på naturlige råvarer) virker for meg som det mest åpenbare i verden.

      8. Var faktisk ikke bare en studie, var oppsiktsvekkende mange gamle studier i denne metaanalysen.

        Har absolutt ikke satt meg inn i alle de 21 artiklene og kommer ikke til å gjøre det heller. Det er meget tidkrevende og jeg har ikke så stor interesse for temaet. Er jo mange mennesker etterhvert som går på et kosthold basert på LCHF og det vil i fremtiden gi oss svar 🙂

  21. Anne Berit

    Hei, Caroline 🙂
    Jeg liker veldig godt cottage cheese, men jeg syntes det er vanskelig å variere, for jeg finner liksom ikke så mange gode oppskrifter.
    Ville du enten laget et innlegg på hva man kan bruke det til, eller bare sendt meg noen linker/tips her? 🙂
    Anne Berit

  22. «LCHF er ikke helt karbohydratfritt, det utelukker bare de karbohydratene som gjør oss syke og som vi egentlig ikke har bruk for.»

    Jeg lever ikke på LCHF-kosthold, kommer forøvrig aldri til å gjøre det heller siden jeg har hatt gallestein, og opperert vekk galleblæren og bør holde et lavt fettinntak. Er det da slik at siden jeg spiser en del karbohydrater kommer jeg til å bli syk? Evt. hvilke karbohydrater er det som gjør oss syke/ikke har bruk for?
    Forresten, hørt om noe som heter Low-FODMAP-diett? Vet du noe om dette vs. LCHF?

    1. Neida, det er det ikke 🙂 Vi er alle forskjellige, og noen tåler det bedre enn andre. Disse påstandene kommer fra en lege som fronter LCHF, og han er i mine øyne litt for unyansert.

      FOODMAP står for Fermentable Oligosacharides Disacharides Monosacharides And Polyols, og det er en fellesbetegnelse for ulike karbohydrater som kan skape problemer i tarmen. Dietten blir brukt i forbindelse med irritabel tarm, og kan fint inngå i mange forskjellige kosthold.

  23. Hei Caroline! Ville bare si at jeg si at jeg synes det var et fint innlegg. Andreas Eenfeldt og Anna Hallen er jo to av de virkelige anerkjente innen LCHF – som så absolutt har satt seg inn i både ny og gammel forskning. Jeg vil tro at de fleste – også ungdomsskoleelever – holder fast på sitt kosthold. Men slike innlegg kan være med å gjøre myter til nettopp det – myter. Ha en nydelig søndag med dine kjære! Klem Cecilie 🙂

  24. Veldig veldig bra. Er mange flere som skulle elst dette. Når man lever på LCHF, så går man ned uten å trenge å tenke slanking. Og så stopper det opp når kroppen har nådd sitt noramle nivå.
    Det er bra for helsa og mye mye mer. Veldig bra artikkel

  25. NAM! For en frokost! Bare lurte på en ting, først skriver du: «Med LCHF kan du spise så mye fett du vil» deretter «Om du ikke spiser karbohydrater, kan du aldri spise overdrevet med fett» Er ikke hele greia at hvis man ikke spiser karbohydrater så følger man LCHF? Eller er jeg bare dum nå? Hehe.

    1. Et lavkarbokosthold betyr bare at du kutter ned på inntaket av karbohydrater. Spiser du et moderat lavkarbokosthold kan det inneholde så mye som ca 150 gram karbohydrater 🙂

      – C

      1. Hvor mange gram karbohydrater ligger du ca på om dagen da? eller hva er generelt for LCHF? og akkurat hvor mye trenger hjernen pr dag? 🙂

      2. Jeg ligger på ca 50 – 70 gram vil jeg tro 🙂 En tommelfingerregel er at alt under 150 gram defineres som lavkarbo.

        Hjernen trenger vel ca 120 gram glukose hver dag. Ca 80 prosent av dette kan byttes ut med ketoner, resten kan kroppen produsere selv om det er nødvendig 🙂

        – C

      3. Hvor mange gram karbohydrater ligger du ca på i løpet av en dag, eller hva er en generell retningslinje for mengden karbs på LCHF? =) hvor mye trenger hjernen på en dag?

      4. Er ikke helt sikker, men kanskje rundt 50 – 70 gram 🙂 En tommelfingerregel er vel at alt under 150 gram defineres som lavkarbo 🙂

        – C

  26. Er det mulig. Dere vet det at det er heeelt frivillig å lese på denne bloggen, så hvi
    s dere har så problemer med hva som blir skrevet her, så anbefallet jeg dere å slutte å gå inn på den. Makan…

  27. Hei!

    Det var verkligen en härlig frukost buffé!

    Det måste vara slitsamt att behöva försvara sig hela tiden som du verkar behöva göra här bland kommentarerna!?
    Stå på dig och kom ihåg att du är underbar!

    Kram
    // Amanda

    Har lagat french toast, inget LCHF här inte *s*

  28. Ååhh, så deilig frokostbord! Kunne ønske vi hadde nok til å lage et slikt deilig bord i dag, da skulle jeg ha vekket samboeren på en fin måte =) Det får bli en annen dag tenker jeg 🙂

    ♥ Lizbeth Osnes – Behind the scenes. Min hverdag med mine interesser, spiseforstyrrelse, angst – og alt imellom. Lizbethosnes.com

  29. Hvor har du kjøpt kjøkkenbordet ditt? Kjempefint 🙂

    1. Fotballfrue

      Living 🙂

      – C

  30. Sunniva H

    Jeg syns det er råbra at du gir slike gode råd om kostholdet, jeg er meget positiv til det. Dessuten kan vel alle tenke selv, og finne ut hva som er best for seg selv. Jeg har bare et spørsmål som jeg hadde blitt kjempeglad om du hadde svart på. Hvordan er du i forhold til frukt? Spiser du litt, mye eller holder du deg unna? Det er jo ganske mye sukker og karbohydrater å hente der, men jeg elsker frukt, og tenker at det er noe av det beste jeg får i meg. Hva mener du? 🙂

  31. Jeg trener mye. Da jeg driver aktivt med en idrett.
    Jeg prøvde LCHF over et års tid. Men fikk nedsatt prestasjon og slet
    mye med hjertebank. Jeg var hos hjertespesialist- og han sa LCHF
    var det dummeste jeg kunne gjøre mot hjertet.
    Alt med måte selvfølgelig, men jeg spiste «riktig» LCHF.
    Heldigvis tok jeg til fornuft, og sluttet. Mennesker er individuelle.
    Men for lav prosent av kroppsfett og er slikt kosthold- i kombinasjon med
    trening; kan bli fatalt.
    Ta det fra en som virkelig har følt det på kroppen!
    Ta vare på hjertet! Det er den viktigste muskelen i kroppen!

    1. Jeg vet ikke hva du mener med LCHF, og hvordan du praktiserer det, men det går fint an å kombinere det med ulike typer idretter. Jonas Colting, verdensmester i verdens tøffeste idrett lever lavkarbo, fungerer fint for han 🙂 Dog bør karbohydratinntaket for en idrettsutøver være litt annerledes enn mannen i gata. Blant annet kan du ha et periodisert kosthold, hvor du en gang i uken fyller på glykogenlagrene, men ellers spiser karbohydratredusert.

      At legen din mente at det var det dummeste du kunne gjøre mot hjertet, viser vel bare at han ikke er helt oppdatert på forskning omkring temaet. Til og med Helsedirektoratet finner det usannsynlig at totalt inntak av fett har noe som helst innvirkning på hjerte- og karsykdommer.

      1. Lars-Kristian: Nå synes jeg du skal være forsiktig med hva du utaler deg om, er du sikker på du skal overprøve det en lege sier? Trur det er viktig å huske på at vi mennesker er forskjellig og lavkarbo er på ingen måte for alle! F.eks. er det ikke å anbefale for diabetikere selv om skal passe på sukkerinntaket, heller ikke for ungdom ivekst! At man skal passe på hva man spiser er jeg så absolutt enig i og overvekt er blitt et stort samfunnsmedisinksproblem, men for «folk flest» er det viktigste å spise et sunt og balansert kosthold! Kostholdsendringer av dette slaget bør utføres i samråd med lege (som faktisk har gått 6 år på skole og har litt dypere kunskaper om kroppen enn ukebladartikler…)

        Caroline: Innlegget er det ingenting i veien med, det er opplysende og artig å lese (selv for hardnakkede motstandere av lavkarbo som meg). Liker bloggen din svært godt! Den er en hyggelig oppmuntring i en ellers hektisk studenthverdag 🙂 Tusen takk! 😀

      2. Hvis jeg overprøver denne legen, så gjør Helsedirektoratet det også 🙂 Det denne legen her påstår, er det ingen evidens for.

        Hvorfor er ikke lavkarbo å anbefale for diabetikere eller barn i vekst?

        Nå er ikke leger nødvendigvis så bereist i kostholdsverden, og det at du har studert i seks år er ingen garanti for at du er hverken flink eller særlig oppdater på alle emnene som finnes når det gjelder helse og kosthold.

      3. Da trur jeg nok du og jeg har lest forskjellige uttalelser fra helsedirektoratet…
        Flott at du og Caroline trives med LCHF, dette betviler jeg ikke, men vær forsiktig å uttale deg unyansert om andres helse – og jeg står fast ved at du IKKE skal leke lege.

        Diabetikere har lavere referanseverdier enn «normale» og skal derfor også være forsiktig med fettinntaket, og for type II særlig fysisk aktivitet og reduksjon av hurtige karbohydrater (uten å erstatte det med fett) som er viktig – nok en gang slike kosthold bør legges opp i samråd med lege/diabetssykepleier/ernæringfysiolog som kjenner personens sykehistorie og har GOD kunnskap om pasientens sykdom.

        For barn i vekst er det også flott og redusere inntaket av hurtige karbohydrater, men også her holder det fint med de generelle retningslinjene fra helsedirektoratet – mindre brus og godteri, mindre mettet fett og mer fiber… Så forstår jeg det sånn at dere ikke fjerner frukt og grønn og meieriprodukter (?) og et slikt kosthold er det jo ikke noe i veien for å gi til barn.

        Så til ditt utsagn om leger, tja du har kanskje rett – men: Karkirurgene venter på claudication, thoraxkirurgene venter på hjerteinfarktene, kardiologene venter på hjerteinfarktene og gastroenterologene venter på gallestein (og har allerede sett en økning). Det handler i grunn ikke om de få som utaler seg i media, men de 80-90 % andre som jobber i klinikken og kjenner pasientpopulasjonen.

        Beklager, mener ikke lage dårlig stemning, men synes det er viktig at du ikke gir unyanserte kostholdsråd uten å han spesielt god faglig basis for det, og du bør i alle fall IKKE overprøve det en lege (som kanskje ikke er kostholdsekspert, men godt kjent med kroppen og dens mekanismer, og ikke minst kjenner pasienten) har sagt.

      4. Nå sikter ikke jeg til uttalelser fra Helsedirektoratet, men de nedskrevne kostanbefalingene de gir ut hvert eneste år. Der står det svart på hvitt, og om du ikke er oppdatert så kan det jo være lurt å sette seg inn i de. På side 230 står det blant annet; «Tidlige bekymringer om at et lav-karbohydrat, energiredusert kosthold vil ha negative effekter på hjerte- og karsykdommer, støttes ikke av nyere resultater.»

        Du kan følge denne linken her, og slå opp på side 237; https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer/Publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-2011.pdf

        De råder riktignok å bytte ut mettet fett med umettet for å redusere risiko for hjerte- og karsykdom, men studiene som ligger bak disse rådene backer ikke opp påstanden. Ser man på resultatet fra studiene, viser de ingen økt risiko, men bare endringer i biomarkører som per dags dato regnes som risiko. Når så ser på disse biomarkørene, så er en kjent sak at de er kontroversielle, og det er ingen konsensus rundt de.

        Nå har vel ikke jeg uttalt meg så veldig mye om andres helse, men uttalt meg på generell basis. Ser ikke noe problem med det, og vil vel si at det er svært langt unna det å «leke lege».

        Jeg synes ikke du lager dårlig stemning, så lenge du holder deg til sak. Jeg vet veldig godt at jeg ikke skal leke lege, og det er unødvendig av deg å påpeke. Jeg har ikke akkurat gitt råd om medisinsk behandling, eller uttalt meg om avanserte sykdommer.

      5. Lars-Kristian og Marte;

        Når en kardiolog sier til meg at alt dette «sunne fettet» og disse proteinene jeg spiser forårsaker ubalanse i hjerterytmen, tror jeg ikke han tar feil.
        Når jeg sluttet på LCHF, og la om kostholdet normalt (dog fornuftig) forsvant hjertebank, hjertestikk og ubalansen i hjerterytmen.

        Jeg sier ikke at LCHF er greit for overvektige mennesker.
        Men da dette er et nytt fenomen, har verken leger eller forskere godt nok grunnlag for å si noe om utfallet.

        Det var forøvrig treneren min som foreslo LCHF for meg. Ikke pågrunn av overvekt, naturligvis.

        Jeg er 100% overbevist om at Caroline praktiserer LCHF for å holde vekten. Ingen jente i sin rette forstand- ville drevet på med milevis av løping kombinert med det kostholdet. Det er russisk rullett- og ene alene for å holde vekten så lav som overhodet mulig.

        Det jeg reagerer ekstra sterkt på- er at hun er så åpen med det på bloggen. Det kan dra andre jenter (også unge jenter) med på diettkjøret. Og når denne dietten til og med gir hjerteplager- er det ikke bare provoserende, men farlig.

        Hva dere putter i munnen (så lenge det er på en streng diett)- burde holdes mellom fire vegger.

        Ellers synes jeg bloggen er fantastisk gjennomført og fin.
        Beklager at jeg går så sterkt ut, men jeg er veldig overbevist om at dette er farlig over lenger tid.

        Mvh.

      6. Lars-Kristian Eriksen

        Anekdotiske bevis har dessverre ikke så mye verdi, Siren. Mennesker opplever forstyrrelser i hjerterytme på alle mulige kosthold, ikke bare lavkarbo. At du har opplevd noe negativt på det, betyr ikke at det er gitt at det gjelder alle andre. Det samme gjelder for vår del, vi har ikke opplevd noe negativt, men det er ikke ensbetydene med at ingen andre vil det.

        Som det blir nevnt over her, på dog en litt spesiell måte, er det ingen normale, fysiologiske forklaringer på at LCHF skal føre til blant annet ubalanse i hjerterytme. Symptomene du her snakker om, er klassiske eksempler på et lavkarbo-kosthold med alt for lite vitaminer og mineraler og et ekstremt lavt inntak av karbohydrater, og det er ikke første gang jeg hører noen nevne de.

        At LCHF gir hjerteplager er det nok ingen holdepunkter i, det kommer fra alle hold. Til og med Helsedirektoratet uttaler i sine siste anbefalinger at det er usannsynlig at fett er årsak til hjerte- og karsykdommer. Den påstanden er basert på ny forskning, og at legen din har en annen mening forandrer ikke det. Som nevnt over her, at du har opplevd noe negativt, betyr ikke at skjer med alle andre.

        Jeg tror ikke du skal spekulere i hvorfor vi følger et karbohydratredusert-kosthold, det har du nok ikke noe grunnlag for å gjøre.

    2. Det å gå på LCHF når man er idrettsutøver har ikke jeg heller helt skjønt at går an. Men LK, har du feks oppkarbing før kamp? Tenker at der et jo lurt mtp å yte maksimalt, og oppkarbing benytter man seg jo av i alle idretter uansett kosthold. Men vil man ikke også yte maksimalt på treningene? Har selv drevet med langrenn, og det blir jo noe litt annet enn fotball, men der er hvertfall karbohydrater absolutt nødvendig for å kunne holde ut. Tror det er mer høykarbo der i gården ;p

      1. Lavkarbo i forbindelse med idrett krever litt annerledes tilnærming enn hva gjelder mannen i gaten. Jeg trives veldig bra med et periodisert kosthold, hvor jeg fyller opp lagrene en gang i uken.

        Når du trener langrenn, er vel intensiteten sjeldent over 90% (tren lavt, konkurrer høyt), og da vil det fungere fint med fett som energikilde. Utholdenhetsidretter er idretter som fint kan følge et karbohydratredusert kosthold 🙂

  32. Det så virkelig nydelig ut.. 🙂
    Dere vet å nyte livet, er mye koseligere når man ordner i stand ett slikt frokostbord. I stedet for å slenge seg på sofaen med hver sin triste brødskive. Noe det dessverre blir for ofte av her.
    Men fikk inpirasjon til å lage lit koseligere frokoster etter å ha sett dette innlegget..

    Ha en fortsatt fin søndag..

    Ps: Har mye å lære av deg, du er både sunn, trener, har selvtillit og nyter livet. Jeg vil komme dit en gang jeg også.. Er motiverende å lese bloggen din.

  33. Monica M.

    Men hvis en ikke skal spise noe med sukker, så innebærer det jo også frukt… Eter dere ikke jordbær, moreller etc dere da, vannmelon. Dvs det som er sommerens godteri…

    1. Med tanke på å unngå sukker, sikter jeg til produkter som er tilsatt sukker 🙂

      – C

  34. Lurte på hva du synes om ordtaket som har blitt så populært «strong is the new skinny»?
    og f.eks denne artikkelen https://www.dn.no/dnaktiv/article2504028.ece

    1. Hvordan media ønsker at vi skal se ut, bryr jeg meg svært lite om. Artikler som dette, som direkte forteller hva som er den beste kroppstypen etc, er det som er med på å bidra til usunt forhold til mat.

      – C

  35. Karianne

    Hei. Jeg lurer på hvorfor du gjør det? Så mye som du trener så kan du jo ha et virkelig sunt og fint liv med å kunne spise alt, innkludert sukker og hvete… Får du andre resultater på kroppen eller?

    1. De negative effektene av sukker og hvetemel er jo absolutt tilstede enten du trener eller ikke, tenker da spesielt på økt betennelsesfare, ustabilt blodsukker etc. PÅ et karbohydratredusert kosthold opplever jeg mye bedre og stabil mage, stabilt blodsukker som igjen påvirker konsentrasjon, humør og energinivå, i tillegg til at kroppens hormoner er i balanse og derfor gjør det enklere å ha et regelmessig måltidsmønster 🙂

      Nå spiser jo vi sukker og hvete inn i mellom, men mye mindre enn tidligere.

  36. Du er jo bare så flink til å blogge. Liker virkelig innlegg som dette!
    Klem til deg 🙂

  37. jeg spiser ikke grønsaker, kun kald gulerot.. jhva kan jeg spise ved siden av kjøtt? Liker heller ikke cottage cheese og tyrkisk youghurt…

    1. For å si det sånn, du bør absolutt spise grønnsaker 😉

      – C

  38. Hei!

    Et spørsmål ang mandelmelet du bruker i Pepperkakene dine(oppskrift fra boken); Bruker du det brune avfettede fra Funksjonell mat?
    Er allerede i julemodus og vil servere «far» i huset (Vi har en labrador-sønn) med pepperkaker og rødvinsgløgg til kvelds:)

    Klem til deg
    Ps: Boken din er høyt elsket!

  39. Biokjeminerd

    Fett kan ikke bli til glukose, det tror jeg du egentlig vet Caroline 😉

    1. Dette er ikke mine ord, jeg har bare skrevet av en artikkel i et ukeblad, som er skrevet av en lege og kostholdsekspert 🙂

      Kan forresten legge til at det er en sannhet med modifikasjoner, da glyseroldelen (som ikke er en type fett, men som binder fettsyrene i triglyserider) i triglyserider inngår i glukoneogenesen som produserer glukose.

      – C

      1. Biokjeminerd

        Stemmer det!

  40. Frokosten dere så forresten utrolig deilig ut! Elsker sånne frokoster 😀
    Jeg spiste fruktsalat av appelsin, eple og jordbær med cottage cheese og vaniljekesam.
    Og et kokt egg ved siden av for litt ekstra proteiner og næringsstoffer 😉

  41. Heiii 🙂 Jeg prøver igjen 😀

    Jeg har type 1diebates, så jeg bruker insulin sprøyter daglig til hvert måltid, og setter langtids insulin på kvelden. har et veldig bra og stabilt blodsukker, så hvordan er det da å bruke dette kostholdet til min diabetes? 🙂 Er det bra eller ikke bra? 🙂

    Ha en flott flott dag videre 🙂

    Klem <3

    1. Kanskje denne kan være interessant for deg?
      https://www.ark.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=4811734&gclid=CJXb3_bjyLMCFRJ7cAodIzMA1A

      Mange diabetikere type 1 forteller at de har hatt god effekt – ettersom maten stabiliserer blodsukkeret. Du kan kikke litt på sidene kostdoktorn.se og diabetesdoc.bloggsida.se/ hvis du er nysgjerrig.

    2. Kathrine

      K, dette er noe du må ta opp med en legen din/en klinisk ernæringsfysiolog som kjenner situasjonen din:)
      kokeboken det er referert til over her gjelder diabetes type 2, og det er utrolig viktig å skille det fra diabetes type 1!

      1. Lars-Kristian Eriksen

        Her har Kathrine et poeng, prat med en ernæringsfysiolog angående dette 🙂

  42. Så fint at du tar opp dette! Det har jo vært så mye negativt om lavkarbo og lchf i mediene og det virker som om folk får et temmelig unyansert bilde av dette kostholdet. Selv startet jeg med lchf april 2010 og har aldri følt meg så bra og i god form som nå 🙂

  43. Hurra for deg som poster et slikt innlegg! Er det greit at jeg deler det på bloggen min?
    Jeg fikk jo enormt mye pepper for et par uker siden da jeg skrev om lavkarbo til barna. Mange som kalte meg syk syk syk og at jeg aldri burde ha rett til å ha barn osv. Haha, måtte smile av flere av kommentarene. «Stakkars barn» og det hele.
    Nuvel. Du har et fristende frokostbord. Mye av det samme er på våre frokosttallerkner.
    Stå på og tommel opp for at du holder på å spre det og spre det gode ord om et kosthold med mindre karbohydrater! Jeg har levt på lavkarbo i over 10 år nå og vil ALDRI gå tilbake til høykarbo.

    Fortsatt god søndag!
    Hilsen fra Spania

    1. Fotballfrue

      Selvsagt kan du det 🙂

      Håper du har en fin søndag 🙂

      Klem!

  44. Kan noen være så snill og sende noen bokser med makrell i tomat nedover til Spania? ( jeg ble sulten! )

    Takk for et opplysende innlegg 🙂

  45. Caroline

    Hei!
    Jeg vil gå ned i vekt, og få en sunnere livsstil. Jeg er cirka 1.60 m høy, og veier rundt 74 kg. Hvis jeg velger å begynne på LCHF, og går på dette til jeg har gått ned ønsket vekt, er det da mulig å gradvis bytte om til en vanlig, sunn livsstil der jeg spiser poteter, ris, pasta, frukt og andre karbohydrater uten å legge på meg all vekten igjen? Er dette lurt? Mitt mål er å komme ned til rundt 55-58 kg, eller en størrelse SMALL.
    🙂

    1. Hvorfor gå tilbake til det kostholdet som fikk deg i den situasjonen du er i nå? :/

      1. Caroline

        Det er det som er tingen, jeg har et kosthold som er sunnere enn det mange andre på min alder har (17 år), men jeg tror problemet kanskje ligger i at jeg er kresen, og har et ensformet kosthold. Jeg elsker frukt, noe som inneholder en del kalorier, men det er vel det, agurk, gulrøtter og makrell i tomat som er det sunneste jeg spiser. Et matdag for meg er vel cirka slik:
        – En skive til frokost, og et glass vann.
        – En vanlig lunsj for meg har to skiver med leverpostei, italiensk salat eller makrell i tomat, vann og en mandarin eller et eple. Men jeg liker også å lage en salat av kylling, litt fullkornspasta, agurk og salat. Noe som er veldig ensformig. På andre siden av bordet, sitte venninnene mine og spise boller, rislunsj og drikker sjokolademelk – og ingen av de er overvektige, og trener like mye som meg.
        – Til middag har vi ofte spaghetti, fisk, taco eller kjøttkaker. Selvfølgelig andre ting også, men for det meste slike middager i ukedagene.
        Etter dette spiser jeg bare frukt.

        Har du noen tips til hvordan jeg kan bli mindre kresen, eller noe annet jeg kan gjøre? Jeg hater å trene, men begynner å bli flinkere til å gjøre det. Syns det er deilig å løpe på tredemøllen, men presset meg for hardt i sommer og fikk beinhinnebetennelse. Nå er den bedre, men jeg må passe litt på.

      2. For meg høres det ut som du har et fornuftig kosthold, men som du sier, det er jo viktig å variere. Frukt er vel og bra, men inneholder en del fruktsukker, som i store mengder ikke er så bra. En tommelfingerregel er å følge rådene om 5 om dagen, som betyr 2 frukt og 3 grønnsaker 🙂

        Hvis du ønsker å utvide mathorisonten din, vil jeg anbefale deg å gå til innkjøp av kokebøker og finne oppskrifter som du liker. Er maten du lager god, er det også gøy å stå på kjøkkenet.

  46. Hei! Har prøvd lavkarbo tidligere og gikk ned 10 kg på kort tid, og det trengtes virkelig. Klarte ikke holde på mer, og gikk opp i vekt igjen. Vil prøve på nytt, men vet dere hvordan det er når man er gravid? Mengden fett i forhold til fosteret?

  47. Jeg blir så lei av sånne artikler som skriver at LCHF gir automatisk
    vektnedgang, for det er ikke sant. Ikke at det står ordrett i denne
    artikkelen, men det er det en får inntrykk av i mange artikler.
    Jeg har gått opp i vekt med LCHF og trenger
    det ikke etter det jeg kan se. Vekten står rett nok fast på et bestemt tall så den er
    jo sånn sett stabil, men jeg gikk ikke automatisk ned slik en kan få inntrykk
    av ved kun å lese artikler. *rant* :-):-!

  48. Michelle

    Snakk om luksus frokost! Herlig, slik en søndag skal være. hygge med familie 😀

  49. Så utrolig informasjonsrikt inlegg!
    Jeg har tenkt på alle de tingene selv når det gjelder LCHF, men fikk virkelig en helt ny synsvinkel på det nå.
    Er synd at det er så mange som dømmer LCHF nedenom og ut når de ikke veit mer.

    stå på Caroline! <3

  50. Hei Caroline jeg vet at du ikke er ekspert, men lurte på om du kanskje kan besvare et spørsmål likevel? 🙂

    Har lenge hatt problemer med magen, skal ikke gå inn på detaljer, men legen(e) mener det er irritabel tarm. For meg blir et LCHF eller lavkarbo-kosthold litt uaktuelt ettersom at poteter er noe av det jeg absolutt liker best av mat. Har du noen tips til hvilke matgrupper jeg kan kutte ut eller hva det kan erstattes med? Er veldig glad i grønsaker, men sliter voldsomt med å få i meg fisk (bare lukten gjør meg dårlig). For eksempel så har jeg i dag spist vanlig rundstykker, og jeg er vanvittig oppblåst. Regner da med at det er hvetemel jeg reagerer på.. :/

    1. Her kan du leser mer om hva du bør gjøre med irritabel tarm 🙂

      https://www.friskogfunksjonell.no/stikkord/fodmap/

      – C

      1. Supert, takk for svar! 🙂

      2. Astrid

        LH: Er du sikker på at det ikke er cøliaki eller non-cøliaki glutenintoleranse??

        Jeg fikk kastet diagnosen irritabel tarm på meg, helt til jeg la om til glutenfri kost og ble helt bra igjen. Da ble jeg hørt og fikk diagnosen non-cøliaki glutenintoleranse. Viktig at du ikke legger om til glutenfritt før du evt har testet deg for dette.

  51. Du burde se dokumentaren «Forks over Knives».

  52. Åh, du har det så utrolig fint hjemme hos deg. Utrolig god smak når det kommer til alt. Ha en fin søndagskveld 🙂

  53. Amalie14

    SÅ mye godt på frokostbordet der!;)
    Jeg synes det høres så interessant ut med LCHF, og jeg har så lyst å prøve. Men det er nok litt vanskelig når jeg har andre i familien, hehe, og jeg er blandt de minste.. Men sukker spiser jeg minimalt av, og jeg spiser heller lavkarbo-knekkebrød, enn vanlig brød. Men dette er nok det nærmeste jeg kommer. Om noen år er jeg voksen, og DA kan jeg bestemme selv hvilken retning jeg vil sette kostholdet mitt i:-)

  54. kristine

    Elsker bloggen din, faar meg i så godt humør:) Lurer bare på en ting ang makrell i tomat, har hørt det er så mye sukker i det at det ikke er sundt?hva sier du om det?

  55. Hei! Jeg er 19 år og fikk diagnosen Fibromyalgi tidligere i år. Sliter mye med smerter, lite energi og dårlig humør, konsentrasjonsvansker og så videre. Kom plutselig over en artikkel i dag som viste en undersøkelse av mennesker som nesten hadde blitt smertefrie og fulle av energi etter å ha lagt om til Lavkarbo. Du eller Lars Kristian vet ikke tilfeldigvis hvor jeg kan finne flere artikler som underbygger dette?
    Jeg skal i alle fall prøve ut nå fremover! 🙂

    1. Om du har fibromyalgi, bør du kutte ut alle produkter som er rike på omega-6, kontra omega-3. Spesielt korn, nøtter, margarin og vegetabilske oljer som solsikke-, mais- og soyaolje er noe du bør eliminere helt fra kosten. Årsaken til at LCHF fungerer, er at nettop disse produktene har en mye mindre plass i kostholdet. Animalsk fett, smør, fisk etc, har utmerket forhold av omega-3 og omega-6, og kan på lang vei bedre kroppens betennelser.

      Jeg kjenner ikke til noen sider som kan gi deg mer innformasjon om det, men sjekk ut hjemmesiden til Sophie Hexeberg, de kan sikkert hjelpe deg 🙂

    2. Hei 🙂 Jeg heter verken Lars-Kristian eller Caroline, men jeg vet om en svensk blogger som også har fibromyalgi og som spiser lavkarbo. Det kan jo hende du kanskje kan undersøke hennes blogg litt evt maile henne noen spørsmål.

      https://lchfklubben.se/magdalchf/

      Håper det går bedre for deg, fibromyalgi er noe dritt!

    3. Nå finner jeg ikke linken til artikkelen om det, men jeg har lest en del om at å inkludere kraft i kostholdet er veldig nyttig for de med fibromyalgi. Altså å koke kraft av bein og sånt. Det kom fram i undersøkelsen at de som inkluderte kraft i kostholdet minst tre ganger i uken først følte seg verre i et par uker, så bedre. Du får dessuten i deg mye nyttige mineraler og sunt fett. (Jeg tror også det går an å få kjøpt ferdig kraft fra f.eks jacobs og stange).

      1. Tusen takk for alle svar! 🙂

    4. Hei Malin!
      Følg også med på flere LCHF-sider, så ser du mange diskusjoner og temaer som tas opp. Her er 3 som kan være aktuelle:
      http://www.kostdoktorn.se
      https://annikadahlqvist.com/
      http://www.ettsotareblod.se

  56. Victoria

    Hei!

    Hva gjør du om du plutselig får lyst på potetgull? Eller om jeg skulle plutselig få lyst på det! Finnes det lavkarbo potetgull ? Eller finnes det noe annet som man heller kan spise ? Og hvordan er det med popcorn?

    1. Om jeg plutselig får lyst på det, så spiser jeg det.

      – C

      1. *liker* Sunneste forholdet man kan ha til mat tror jeg 😀

  57. Hei Caroline (og Lars-Kristian :- )

    Jeg fått inntrykk av at et LCHF- kosthold inneholder mye meieriprodukter og kjøtt. For en veganer som meg synes jeg jo ikke dette er særlig positivt. Derfor lurer jeg på om det går an å være veganer og fortsatt følge et LCHF-kosthold. Det er kanskje dumt spm i forhold til at det er kjent at det brukes mye animalske produkter i LCHF, men jeg vil bare høre deres meninger (gjerne om hva dere synes om et vegansk kosthold også).

    Hilsen Natalie

  58. Jeg har en tante som begynte på LCHF for å gå ned i vekt, og det virket! Hun gikk ned i vekt, og følte seg utmerket bra og fylt med energi, men da hun gikk til legen for en sjekk hadde hun så høyt kolestrol at det vippet til å være farlig, og fikk beskjed om å slutte på LCHF med en gang. Bloggen din er fylt med viktig og interesant info om lavkarbo, og syntes det er flott at du er opptatt av å gi riktige beskjeder og avkrefte myter, men fakta er også det at lavkarbo passer ikke for ALLE. De fleste vil kunne gå på dette uten problemer, men syntes at du også må legge vekt på at man fortstatt må gå til legen for check up’s for å forsikre seg om at alt er som det skal. Lavkarbo er rett og slett ikke for alle, og jeg syntes det er viktig at du får det budskapet gjennom også. Dere går jo også å sjekker dere?

    1. Det er absolutt ingenting som passer for alle 😉

      Når det gjelder dette med kolesterol, så er det intetsigende om kolesterolet er høyt eller lavt, det viktigste er forholdene mellom de ulike typene. Utrolig nok virker det som at det ikke er alle leger som har fått med seg det. Ser du på statistikk, er det faktisk flere med lavt kolesterol som får hjerte- og karsykdommer enn med høyt.

  59. Caroline

    Hei 🙂
    Jeg vurderer sterkt å begynne med lavkaro, men er litt usikker på «reglene». Jeg er bare 19 år, så bor hjemme og ingen andre i huset har denne livsstilen. Jeg lurte på om du eller Lars-Kristian bare kan summere opp litt hva man kan spise mye av, hva man kan spise litt av, og hva man burde spise lite av. Vet dere begge har skrevet dette tidligere, men jeg finner ikke de kommentarene selv etter hard leting i mange innlegg, hehe!
    Stor klem 🙂

    1. Fotballfrue

      Du kan bla. lese dette 😀 https://fotballfrue.no/?p=18960

      Klemmer 🙂

  60. Hei! Jeg er en av de «nittitusen» ungdomsskole elevene som leser bloggen til Caroline! Jeg synest virkelig ikke at hun oppfordrer til slanking. Jeg leser bloggen hver dag og blir mer og mer overbevist om at et sunt kosthold er viktig! Jeg blir inspirert til å trene å spise sunt nettop på grunn av det Caroline skriver. Jeg blir så irritert når voksne sier at ungdommen i dag bare spiser junkfood og sitter inne og gamer eller er på Facebook. Kanskje 2 av 50 i min klasse gjør det! Resten av oss går fjellturer, trener på sats eller spiller håndball eller fotball! Vi spiser sunt og er ute i frisk luft hver dag! Da jeg kjøpte kokeboken til Caroline og viste den til mamma, ville hun vite mer om LCHF og nå spiser hele familien det! Jeg synest det er teit av de over her som har uttalt seg om ungdomsskoleelever og slanking for få tenker faktisk slik! Stå på Caroline, jeg blir virkeli inspirert av deg!<3. Mvh marlin

  61. Åh, fikk vann i munnen av det frokostbordet! I love low carb. Elsker at jeg kan spise makrell i tomat uten den tørre brødskiva!

    Ha en fin uke, vet du elsker mandager 🙂

  62. hei jeg er din blogg lesere og liker din blogg veldig godt!

    Denne LCHF dietten er ikke bra, forskere har vist at man kan få hjerte stopp pga mengden av fett intaket.

    1. Nei, det stemmer nok ikke 😉 Forskningen som er tilgjengelig, viser faktisk at det er usannsynlig at totalt fettinntak kan ha noe å si for hjerte- og karsykdom.

      – C

  63. Hei! Jeg ser absolutt ingenting galt i at du, eller noen andre, spiser etter LCHF-prinsippet. Om dette fungerer for dere er det jo ypperlig. Likevel synes jeg setningen «LCHF er ikke helt karbohydratfritt, det utelukker bare de karbohydratene som gjør oss syke og som vi egentlig ikke har bruk for» ble litt for dum. Skjønner ikke helt hvorfor man skal kritisere andres kosthold for å være dårlige uavhengig av hva man spiser selv. At dere som spiser LCHF-mat mener karbohydrater gjør oss syke, er jo akkurat det samme som at mange som spiser karbohydratrik kost mener LCHF gjør deg feit, energitom osv. Dette er jo bare fordommer! Alle er forskjellige og ikke alle fungerer etter samme kosthold. Alt hadde vært utrolig mye enklere om folk hadde kunnet få lov til å finne et kosthold som passer for seg, ikke bli prakket på et annet basert på en annen persons erfaringer med andre forutsetninger. Jeg har selv prøvd LCHF over lengre tid, men dette fungerte ikke for meg. At det fungerer for andre har jeg likevel ikke vanskelig for å se. Synes bare det er viktig å fremme at alle kosthold kan være både sunne og usunne, alt etter hva man gjør det til selv.

    1. Enig med deg, en litt unyansert og populistisk måte å legge det frem på. Svært mange tåler de karbohydratene det siktes til godt 🙂

      – C

  64. Hei! Vil først si at jeg elsker bloggen din! Du inspirere meg på alle mulige måter.. hår, mote, interiør, trening, mat, blogging…. ! 😀 Bloggen din er en av tingene jeg elsker å lese igjennom hver dag! (Om jeg får tid i en travel hverdag!) Har selv begynt å blogge igjen nå nylig og lurer på om du har noen tips til å lage en bra side? nettsider med tips?
    Og synes det er så bra at du skriver om LCHF, for spiser nettopp dette selv. Kroppen min fungerer ikke på mat med sukker, hvete og lignende pga Fibromyalgi. Har du noen sider eller blader du kjøper hvor du finner inspirasjon eller tar du det som det kommer når dere lager mat? Jeg har funnet mange ulike varianter av sider, men ingen som inspirerer meg til å satse skikkelig (som jeg egentlig burde). Mulig du har skrevet noe om det i komentarene over, men rakk ikke lese alle for skal straks på jobb 🙂 <3 Klem

  65. Veronica Frostborn

    Toppen bra inlägg 🙂 Visste du att Anna Hallén har förutom sina böcker hon skrivit även har appar med recept osv basserad från hennes böcker:)
    LCHF recept heter den ena och LCHF för kvinnor heter den andra.
    Jag utgår numera från dom apparna varvat med dina oppskrifter fra din bok och bloggen när jag planerar mitt kosthold 🙂

    Kram

  66. Men ettersom fett generelt inneholder mye kalorier, må man ikke da trene ved siden av for å ikke gå opp i vekt?
    Spør av ren nysgjerrighet, tenker å starte på LCHF kostholdet 🙂

    1. Så lenge det er de rette kaloriene, vil de mette. Kombinasjon av fett og proteiner metter mye mer enn hvis du erstatter fettet med karbohydrater, og da spesielt karbohydrater med høy GI 🙂

  67. Hei Caroline.

    Jeg leser mest bloggen din for mote eller kosmetik innlegg, for du får jo mulighet for å teste mange nyheter som vi andre må kjøpe for teste det. Jeg har ingenting imot at bransjen bruker bloggere for å teste og fronte gode nyheter, så vi andre slipper å betale i dyre dommer for å finne den beste øyenskygge etc.. Ja, jeg vet at du nok også betaler for en del av tingene selv, men det har du jo også mulighet for og selvfølgelig også noe du prioriterer.

    Det jeg mest undrer over er at jeg kan se at mange av de ting du bruker i dine oppskrifter er produkter som man ikke kan finne i alle butikker og noen ganger skal man bestille det på nettet for å få tak i det, spesielt hvis man bor i distriktene. Jeg tenker mest på visse typer tilsetningsstoffer som sukrin, alternativer til mel og annet du anbefaler. Et eldre menneske vil kanskje også ha vanskeligheter med å få tak i alle ingredienser og de som bor i distriktene vil jo aldri får samme utvalg som i en storby. Så et lavkarbo kosthold vil jo være vanskelig for mange å følge i og med at man ikke får variasjon nok dersom utvalget er lite. I tillegg er desværre fersk fisk, godt kjøtt, spesielle ingredienser og annet i denne diett veldig dyre, så det vil jo automatisk bli et skille mellom de som har pengene til å følge kostholdet og de som må supplere et kosthold med billig pasta, ris, hvetemel og de billigste grønnsakene.
    Så mitt spørsmål er om du på noen måte har tenkt på alternativer til de som ikke har samme muligheter som dere for å kunne kjøpe det beste til sitt kosthold og livsstil hver dag? Hva kan man bruke fra husmannskosten i en diett som den dere følger og hvordan kan man lage de samme retter med «vanlige» ingredienser hvis man ikke får tak i sukrin eller har mulighet for å lage sin egen mandelmel etc..? Nå tenker jeg ikke på frokostbordet her, for det ser etter min mening ut ganske normalt ut, lavkarbo eller ei.

    Jeg kunne også ønske flere innlegg med hvordan en vanlig dag for deg ser ut, hvor mye tid du bruker i løpet av en dag til trening, matlaging, blogging osv.. og tips til hvordan man gjør visse ting flott i en fart. For personlig har jeg ikke tid til å lage de lekreste retter hver dag og sette håret super flott hver morgen. Det er mere i retning at jeg har tid en gang i uka til å fikse håret fint og jeg må finne kæær frem hver kveld ellers har jeg for travelt om morgenen til å finne noe som overhodet passer litt sammen.. 🙂

    Takk 🙂

  68. Det er noe av det dummeste jeg har lest! At man blir mett av 3 skjeer med smør? Hvem i sine fulle fem spiser dette? Man blir ikke METT, man blir kvalm, dårlig, lei osv. Det å påstå/bruke som eksempel (for mange blir dette oppfattet som en anbefaling) at man skal spise 3 skjeer med smør alene er et godt kosthold er for meg helt og holdent feil! Blir oppgitt..

    Husk på hvem som faktisk leser denne bloggen. Nå sitter jentene på 13 år hjemme og spiser smør til middag… Håpløst!

    1. Jeg er enig i kritikken din, men samtidig så tror jeg Eenfeldt kun forsøker å få frem et poeng. Prinsippet er riktig, fett metter mer enn larbohydrater, men i dette tilfellet er det vel pga kvalmen 😉

      Jeg tviler sterkt på at noen går hjem og spiser smør, da tror jeg du undervurderer folk.

  69. Hei!

    Jeg har gått på en lchf-diett som kalles ketogen diett før. Skal starte igjen på nyåret og synes mange av dine oppskrifter virker veldig gode. Men jeg tror du spiser mer karbohydrater enn det jeg kan gjøre. Hvor mange gram karboydrater om dagen spiser du ca? Eller regner du ikke på dette?

    Setter stor pris på svar!

  70. Veronica

    Først; Flott innlegg!! Så må jeg nok en gang si tusen takk for at du deler med deg, for det var når jeg kom over bloggen din at jeg fikk opp øynene igjen ang kostholdet vårt. Nå har vi hatt et LCHF kosthold i 4 uker, og merker stor forskjell på humør, vekt og utholdenhet, og for meg som er sukkerjunkie er dette virkelig en redning + samboer som har kronisk tarmsykdom er mye bedre og snart medisinfri:) Jeg blir oppgitt over å lese enkelte kverrulerende innlegg her, så all honnør for at du holder ut;) Eneste gang jeg har sliti er iforbindelse med PMS, for da roper kroppen etter sukker..hehe…men overlevde. Så 1 spm: Hvor fy er det med fun light?? Jeg prøver å holde meg rundt 20karbo pga vektnedgang, men til tider tyr jeg til fun light når jeg ønsker noe annet enn vann;) Åååå jaaaa…boka di har redda helgene våres, pizza og burger…nam!!! :-))

    1. Hei! Følte jeg måtte svare deg, siden jeg føler jeg kan litt om dette. Har vært på opplæring om lchf/ketogen diett med leger og ernæringsfysiolog. Fun Light inneholder ikke noe karbohydrater, så jeg drakk ubegrenset Fun Light og Pepsi Max da jeg gikk på diett, noe ernæringsfysiologen sa var helt greit siden jeg sliter litt med å drikke vann hele tiden. Ketogen diett brukes hos personer med epilepsi hvis medisinene ikke funker 100%. Så fikk masse oppskrifter som f.eks gelé og en type kake der de brukte Fun Light. Og på sommeren kan man også lage is av Fun Light, så det skal nok gå kjempefint. Håper svaret hjalp deg 🙂

  71. Flott og inspirerende blogg du har. Du skriver så godt og det er gøy å lese. Masse fine tips og oppskrifter.
    Kan jeg spørre deg om hvilket service som står i glasskapet på kjøkkenet deres? Det ser lekkert ut.
    Anette 🙂

  72. KJEMPEBRA innlegg! Her drepte du mange myter 🙂
    Det er så mange som tror det er så usunt, at man omtrent drikker fett, og kun spiser egg og bacon. Når jeg skal ha middag, og jeg sitter med en tallerken foran meg med MASSE sunne grønnsaker, et laksestykke og en liten klatt rømme så spør meg meg selv «hva er så usunt med dette?» Skal man legge til tre-fire poteter og en posesaus over, da blir det usunt.

  73. Årh, må du skrive så ekstremt mye om LCHF? Alle har fått med seg at du har det kostholdet, men jeg sverger til mitt kosthold med karbohydrater og bær, frukt osv.!!

    1. Fotballfrue

      Good for you 🙂

      Spiser btw. alt det du nevner der selv også 🙂

  74. Hei! Jeg er sykepleiestudent og har nettopp lært at hvis kroppen ikke får noe glukose, så begynner kroppen som en stressreaksjon å bryte ned fett veldig fort. Det som skjer når fett brytes ned veldig fort er at det dannes ketonlegemer, og hvis det blir for mange av disse kan du faktisk bli forgiftet. Det er som alvorlig diabetes som ikke blir behandlet, og kjennetegnet er at pusten lukter som neglelakkfjerner, aceton. Dette vil nok ikke skje med deg siden du er veldig flink med kostholdet, men det er verdt å tenke over!

    1. Fotballfrue

      Det du sikter til her heter ketoacidose, er en tilstand diabetikere havner i. Jeg er ikke diabetiker, så det trenger du ikke bekymre deg over 🙂 Kostindusert ketose er noe helt annet, og en tilstand de aller fleste mennesker er i iløpet av dagen, og da spesielt i løpet av natten.

      – C

  75. Lisa Finne

    Heii 😀 eg lurte på om du vett kor mye knekkebrønå fra boka då inneholde av kcl? 😀 per 50g f.eks

Legg igjen en kommentar til Fotballfrue Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *