Etter onsdagens sending av «Ettermiddagen» ble det mye fokus på vårt ønske om at et eventuelt fremtidig barn skal følge et lavkarbokosthold. Vi føler at det er mange som misforstår meningen med dette, og ønsker derfor å tydeliggjøre hva vi legger i det.
Misforståelsene er flere når det gjelder lavkarbo. Svært mange ser ut til å tro at lavkarbo betyr null-karbo, noe som er langt fra sannheten. I tillegg virker det som at det er en vedtatt sannhet at lavkarbo er et strengt regime, hvor begrensningene er store, noe som heller ikke nødvendigvis er riktig. Noen lever strengt, andre ikke, vi kommer helt klart i den siste kategorien.

Påstander som «barn trenger energi», og «hjernen trenger sukker for å vokse» kommer tettere enn haggel når barn og lavkarbo nevnes i samme setning. For å si det sånn, at barn skal få i seg for lite energi, eller at sentralnervesystemet ikke skal få nok glucose, er det siste vi er bekymret for når det gjelder lavkarbo og barn.
Et lavkarbokosthold til våre barn, skal for det første ikke hete lavkarbo, men kun kosthold. Fokuset skal være på gode råvarer, variasjon, forhold, mengde og matglede. Det finnes ikke «nei-mat», bare matvarer det skal inntas mer av og noen det skal inntas mindre av. Kosthold handler om helthet, opplevelser og matglede. Det er ikke snakk om å utelukke pasta, ris, korn og slike ting, det er snakk om å kutte ned på mengdene. Og fordi mange av dere tror at frukt er forbudt på lavkarbo, så stemmer ikke det, og barn bør selvfølgelig ha dette som en naturlig del av kostholdet.
Mange er også bekymret for hva man skal gjøre når barnet er på SFO, i barnehagen eller i bursdagsselskaper. Da stiller jeg vi dette spørsmålet tilbake: «Hvorfor må vi gjøre noe?» Selvsagt må vi ikke det, og ikke har vi tenkt til å gjøre det heller. Med fare for å gjenta oss selv: Kosthold handler om helhet.
Under kan du lese et intervju som Lars-Kristian har gjort med Vegard Lysne som driver nettstedet www.friskogfunksjonell.no. Anbefaler alle som er interessert i kosthold, trening og helse, om å ta en tur innom. Vegard er utdannet Ernæringsfysiolog ved UiB og studerer nå Master i Klinisk Ernæring på samme sted.
Hva er dine tanker angående barn og lavkarbo?
– Det kommer an på hva man legger i ordet lavkarbo. Jeg ser ikke noen betenkeligheter med at et barn skal spise mindre karbohydrater enn det som er vanlig i dag, men jeg vil heller flytte fokuset over på hvilke matvarer vi faktisk spiser.
Et barn skal og bør presenteres for et stort spekter av matvarer, først og fremst for å utvikle smakssansen og et avslappet forhold til mat. Det skal selvfølgelig heller ikke være snakk om slanking, og man bør heller fokusere på at mat er bensin for kroppen, som vi trenger for å fungere.
Det viktigste for et barn i vekst er å tilføre nok energi, samt å dekke behovene for mikronæringsstoffer. Det er ingenting som skulle tilsi at dette er umulig eller vanskelig med et karbohydratredusert kosthold.
Du sier altså at det er viktig å ikke sette begrensninger for barnet. Mener du at det derfor vil være feil å begrense mengden pasta/ris/brød/sukker/juice/korn?
– Det er ikke nødvendigvis feil å begrense, men å nekte barna enkelte matvarer syns jeg ikke er en god løsning. Da er det bedre å heller styre mengdene, og fokusere på kostholdet som helhet.
Ut i fra svarene dine kan det se ut som vi beveger oss bort fra et ketogent kosthold. Er det riktig å si at du ikke vil anbefale et ketogent kosthold til et friskt barn?
– Jeg ser ingen grunn til å legge så store begrensninger som et ketogent kosthold faktisk er. Som jeg sa i sted så mener jeg at et barn bør få smake på all mulig mat, slik at man utvikler et avslappet og fonuftig forhold til det å spise. Et ketogent kosthold kan passe for enkelte individer, og blant annet blir det brukt i behandlingen av barn med epilepsi, men utover dette syns jeg ikke at dette er noe normalbefolkningen bør strebe etter.

Man hører stadig at barn trenger energi, og du nevnte også det over her. La oss ta utganspunkt i et moderat lavkarbokosthold. Er det noen økt fare for at et barn ikke skal få i seg nok energi?
– De energigivende næringsstoffene er karbohydrater, protein og fett. Av disse er det hovedsakelig karbohydrater og fett som brukes som energi, og hoveddelen av kostholdet bør derfor bestå av disse. Fett er dobbelt så energitett som karbohydrater, så det vil kreve mindre mengder mat for å dekke energibehovene. For de fleste burde det ikke være noe problem å dekke behovene verken med fett eller karbohydrater, og om man spiser noenlunde variert vil man også dekke behovene for mikronæringsstoffer.
Et barn kan få i seg for lite energi uavhengig av hvordan kostholdet ser ut, men i utgangspunktet ser jeg ikke noen økt risiko ved å følge et moderat lavkarbokosthold basert på gode matvarer.
Hva med hjernen? Vil den få dekket sitt behov for glukose via et moderat lavkarbokosthold?
– Karbohydrater er per definisjon ikke et essensielt næringsstoff, noe som betyr at vi klarer oss uten. Leveren vår er i stand til å lage den glukosen vi trenger, og så lenge energiinntaket er tilstrekkelig, så er dette det viktigste. Jeg ser likevel ikke noen gode grunner til å basere seg på denne egenproduksjonen av glukose, og syns absolutt at karbohydrater bør ha en plass i kostholdet.
Dette er uansett ikke et problem med et moderat lavkarbokosthold, siden karbohydratinntaket her i utgangspunktet er høyt nok til å dekke disse essensielle prosessene.
Hvilke karbohydratkilder bør en legge vekt på i et moderat lavkarbokosthold? Hvilke er de viktigste?
– Min personlige mening er at stivelsesrike matvarer er de beste kildene til karbohydrater. Poteter, søtpoteter, rotfrukter og ris kan fint inngå i et sunt kosthold. Frukt, grønnsaker og bær bør også ha en viktig plass i kostholdet, siden disse bidrar med mange viktige næringsstoffer og gjør maten mye mer variert og spennende. I tillegg er de veldig positive for syre/base-balansen i kroppen.
Korn mener jeg har fått en for stor plass i det vestlige kostholdet. Det er ikke noe i veien for å spise litt korn om man ikke reagerer på dette, men å bruke brødmat til alle måltider syns jeg blir overkill.
Om du ikke reagerer på kornvarer, og velger å inkludere dette i kostholdet ditt, anbefaler jeg å velge grove varianter. Disse inneholder mer næringsstoffer enn de fine typene, og metter langt bedre.
Alle disse kildene til karbohydrater kan fint inngå i et karbohydratredusert kosthold. Det er tross alt ikke snakk om karbohydratfri kost, og som med så mye annet så handler det om mengder.
Hvilke fordeler ser du med et karbohydratredusert kosthold til barn?
– Et redusert inntak av karbohydrater kan være med å redusere risikoen for å utvikle overvekt og komplikasjoner forbundet med metabolsk syndrom.
Disse metabolske forstyrrelsene er et voksende problem i vår del av verden, også for barn og ungdommer. Ved å basere kostholdet på gode protein- og fettkilder, samt frukt, grønt og nøtter, er det enklere å unngå overspising og dermed unødvendig vektøkning.
Rent teoretisk vil også et karbohydratredusert kosthold gi et mer stabilt blodsukker, noe som vil gi mer stabile energinivåer. Dette kan muligens bidra til at barna lettere kan konsentrere seg på skolen.
Det er hvertfall ingen tvil om at velernærte barn gjør det bedre enn feilernærte barn, og med et moderat lavkarbokosthold, basert på et bredt spekter av matvarer, er det hvertfall ingen fare for at barnet blir feilernært.
Er det feil å sette navn på barns kosthold? Ta for eksempel lavkarbo, burde fokuset heller være på gode råvarer, mengde og forhold?
– Det å sette et barns kosthold i bås ved å gi det et navn ser jeg på som svært uheldig. La fokuset være på matglede og variasjon, ikke næringsstoffer.

Tusen takk til Vegard for intervjuet 🙂 Håper også at dette innlegget hjalp flere til å forstå hva vi legger i kostholdet vårt og i kostholdet til et evetuelt barn.
bildene er lenket
Ja til flere innlegg av denne typen!
🙂
Hei, jeg ønsker selv å studere ernæringsfysiologi, men jeg vet ikke hvilke fag jeg må ha på vgs eller veien videre? Kunne du bare fortalt med det kort, siden LK sikker kan det 🙂 Vil bare si at bloggen din er fantastisk, du er en stor inspirasjon!
På Bjørknes Høyskole, hvor jeg går, er det ikke noe krav, bortsett fra generell studiekompetanse. Men det er en fordel å ha tatt kjemi. Hvis du ikke har tatt kjemi, må du gjennom et kurs før det andre året 🙂
For å komme inn på studiene i Oslo og Bergen som gir deg tittel «Klinisk ernæringsfysiolog» må du ha Kjemi 1 og 2, Matte 1 og 2 (heter det det? i alle fall matte både 2. og 3.året) samt Fysikk 1. En fordel med biologi, men det er ikek noe krav.
Dette gjelder bare masterstudiene, ikke Bachelor.
Dette stemmer ikke helt, Lars-Kristian. For å kunne starte på masterprogrammet i «Klinisk Ernæring» på UiB og UiO må du først ha gjennomført Bachelor i «Human Ernæring», som krever både Matte R1 (eller S1 og S2), Fysikk 1 og Kjemi 1 + 2, slik som Margrete skriver. 🙂
Okei, det visste jeg ikke 🙂 Jeg har ikke sjekket opp studiene ved noen universiteter, da jeg uansett ikke hadde mulighet til å studere der pga fotballen.
På Atlantis medisinske trenger du kun generell studiekompetanse 🙂
Jeg tror det er sånn på alle private skoler, mens på Universitet er det et krav om de fagene som er nevnt over her. På Bjørknes Høyskole må vi gjennom kurs i kjemi og matte for å kunne gå videre fra første året, er det sånn hos dere også?
Kjemi 1 og 2 er nå et opptakskrav ved AMH. Alternativt kan du ta kjemi-kursene AMH selv arrangerer.
Ja, det er vel samme på Bjørknes. Enten må du ha Kjemi 1 eller 2, eller så kan du ta kursene på skolen.
Vær oppmerksom på at studiene på Atlantis i liten grad gir mulighet for å ta en master senere, og er heller ikke særlig annerkjent. Uten master og med en 3 årig utdannelse som mange er litt usikker på innholdet i står du fort på bar bakke. Atlantis har jo hatt litt trøbbel med å i hele tatt få godkjent utdanningen sin.. https://www.studenttorget.no/index.php?show=3799&expand=3796,3799&artikkelid=11326
Å hevde at du står på bar bakke etter en Bachelor på høyskole blir for dumt. Pensum er det samme, og det eneste som skiller er inntakskrav og navnet på skolen. At du må ta en Master for å unngå å stå på bar bakke er også bare tøv.
Det finnes også Masterstudier som du kan ta etter endt høyskole, men som ikke gir tittelen Klinisk Ernæringsfysiolog. Ut i fra hva jeg vet, kan du uansett ta Master i Klinisk ernæring i København, om dette er ønskelig.
Bar bakke står du ikke på, men du har rett i at det kan være trøblete å gå videre med en master etter en bachelor på atlantis. Vi har for tiden 7 masterstudenter i Human Ernæring ved UiB som kommer fra Atlantis, men det er snakk om at disse ikke vil kvalifisere til masteren neste år.
Master i klinisk ernæring kvalifiserer man ikke til.
En ting jeg lurer litt på, når og evnt om dere skal få barn, vil dere da eksponere dem på bloggen? Eller er dette noe du mener er en «ikketing» å gjøre?
Det har vi ikke tenkt på enda, så det vet jeg ikke 🙂
– C
Så du skrev «…til et eventuelt barn», men lurte bare på om dere vil ha ett eller flere? 🙂
Helt enig! Mamma ga meg aldri godteri før jeg var i en viss alder heller, har verken blitt tilbakestående eller fått noen slags mangler, hjemme har vi alltid hatt et sunt kosthold, og det som du skriver her er jeg helt enig i, såklart bør foreldre tenke over hva de putter i barna sine, det tenker jeg hver gang jeg ser et barn som helt tydelig bør være ferdi med babyfett-fasen sin. Det går nok helt fint å gjøre som dere har tenkt, såklart er det jo godt med noe godis innimellom men noe mat er bedre enn annen mat, litt av alt : ) Tror nok dere blir flotte foreldre.
Så den artikkelen som ble skrevet om dere når dere nevnte det med barn, gadd ikke å lese en gang for det var helt klart fra første ord at de var ute etter å henge dere ut.
Veldig bra svart 🙂
Er helt enig med deg i mye!
Veldig bra, og et veldig viktig innlegg. Lavkarbo er ikke lik fett fett fett og null karbo. Det er så mange misforståelser ute å går. Jeg har en oppfatning av at det er på en måte sett ned på å være glad i trening og variert kosthold, da er du plutselig fantatisk, mens det er «kult» å ta en tur på Mc’ern.. Jeg blir så provosert av slik uvitenhet. Nå må jeg stoppe meg selv før jeg blir for irritert. Takk for en fin og inspirerende blogg 🙂
Ble så glad av å lese dette! Ikke fordi jeg har vært full av bekymring for dine ufødte barn ;-), men fordi det kommer tydelig fram at man slettes ikke trenger å følge ekstremvarianten av lavkarbo for å være sunn, slank og frisk. Man trenger ikke en gang kalle det lavkarbo, bare sunt kosthold, og det er jeg så enig i! Ingen barn har vondt av å slippe saft på tåteflaska og loff med syltetøy hver dag. Ihvertfall ikke så lenge det byttes ut med sunn og næringsrik mat. To tomler opp!
Jeg pleier ikke å kommentere, men nå må jeg. At dere som voksne velger å leve på lavkarbo er en ting, det bryr jeg meg lite om. At dere fronter i media at barn kan gå på et kosthold med lite karbohydrater er langt utover deres kompetanse. Reservene vi har av karbohydrater er minimale! Leverglykagonet og muskelglykagonet( som kun kan benyttes i muskulaturen) er oppbrukt i løpet av et døgn.Barn må ha tilførsel av karbohydrater (og da snakker jeg IKKE om sukker). Har man en ren fettnedbryting for man en ufullstendit forbrenning med fare for opphopning av sure metabolitter. Dette kan være spesielt farlig for barn da deres kropp og sykdomsutvikling er annerledes en hos voksne. Mulig dere har et bevist forhold og får i dere nok karbohydrater, men langt fra alle er det. Derfor synes jeg denne uttalelsen er veldig skummel!
Foreslår at du leser innlegget, og samtidig setter deg inn i hva et karbohydratredusert kosthold er. Jeg studerer ernæringsfysiologi, og vet godt hva jeg prater om. I innlegget her, som du åpenbart ikke har lest, er det også et intervju med en ferdig utdannet ernæringsfysiolog, som godt i gang med masterutdanningen.
Du gjør den samme feilen som alle kritikere, tar for deg et ketogent kosthold. Dette handler om et moderat lavkarbokosthold, ikke et ketogent et.
Må man ikke ta master for å kunne kalle seg ernæringsfysiolog? Evt. ta den kliniske masteren for å kunne bli klinisk ernæringsfysiolog.
Nei, Ernæringsfysiolog kan man kalle seg etter Bachelor, men det er ikke en beskyttet tittel. Klinisk ernæringsfysiolog er etter Master 🙂
Ok:) Men for å kalle seg klinisk e.f. må man ta klinisk master 🙂
Ingenting som heter klinisk master. Tar du master i klinisk ernæring, blir du klinisk ernæringsfysiolog 🙂
For å bli klinisk ernæringsfysiolog må man ta master i klinisk ernæring. Andre mastere innen ernæring gir ikke autorisasjon som klinisk ernæringsfysiolog 🙂
Litt detaljepirk, men for å bli klinisk ernæringsfysiolog (som er en beskyttet tittel) må du ta master i klinisk ernæring ved enten UiO eller UiB (som foreløpig er de eneste Universitetene i Norge som tilbyr klinisk master). Og for å komme inn på masterprogrammet må en enten ha tatt bachelor i Human ernæring i Bergen, eller fulgt det integrerte 5-årige løpet ved UiO. Enkelte bachelor program fra utlandet kan være godkjent, men slik jeg har forstått det, er de relativt strenge på opptak til klinisk master.
Stemmer ganske bra det, Kristina 🙂
Kan legge til at hvis ikke har Bachelor i ernæring fra UiO eller UiB, kan du ta andre masterstudier knyttet opp mot ernæring, men da blir du altså ikke klinisk ernæringsfysiolog 🙂
Såklart:)
Ville bare legge dette til, da jeg har inntrykk av at det er mange som synes disse yrkestitlene er forvirrende. Kan også legge til at en bare trenger tittelen klinisk ernæringsfysiolog om en ønsker å jobbe på sykehus:)
Nå ble jeg litt forvirret her. Kanskje litt uvitende, men må bare spørre;
«Og for å komme inn på masterprogrammet må en enten ha tatt bachelor i Human ernæring i Bergen, eller fulgt det integrerte 5-årige løpet ved UiO.» – Betyr det at man ikke kan ta en master i ernæring i det hele tatt uten å ha fulgt et av disse to programmene, eller finnes det altså en annen masterutdannelse i ernæring som ikke resulterer i den beskyttede tittelen klinisk ernæringsfysiolog, som man kan ta f.eks. etter en baceholer fra Bjørknes/Atlantis?
Tenker du å ta master etter bacheloren, Lars-Kristian? Hva vil du jobbe med? 🙂
Nei, foreløpig må du ha tatt Masteren på et av disse stedene for å kunne kalle deg Klinisk Ernæringsfysiolog. Du kan ta Master i Human Ernæring på UiB, eller Master i Samfunnsernæring på UiO, men da blir du ikke klinisk ernæringsfysiolog.
Personlig så vet jeg ikke ennå, det kommer litt an på hva som skjer i fremtiden 🙂 Men det ville jo vært interessant. Jeg tror jeg helst ønsker å starte for meg selv, men det er uansett så lenge til at jeg ikke tenker så mye på det.
Nei, man blir ikke klinisk ernæringsf. bare fordi man tar master i ernæring, må ta master i klinisk ernæring..
Selvsagt, glemte å ta det med. Endret det nå 🙂
Bachelor/master i samfunnsernæring kan kun tas på Høgskolen i akershus. Det er den eneste skolen i Norge som har akkurat det studiet, jeg går første året der nå :). Forresten spennende å se at omtrent samtlige elever der tror på LCHF, selvom vi lærer noe annet;) Logikk og erfaring har faktisk mest å si.. Det er så fint at fler og fler forstår hvor bra det er for kroppen:)
Lars- Kristian, at du mener å «vite hva du snakker om» ad kosthold etter å ha studert ernæring i noen måneder, er like tullete som at jeg, drøye tre år ut i medisinstudiet, skulle kalle meg lege. Jeg sier ikke at synspunktene dine nødvendigvis er gale; det har jeg ikke kompetanse til å vurdere: Poenget er at du ikke har grunnlag for å vurdere egne synspunkter kritisk og på faglig grunnlag før du har studert mer. For hver forsker/student som hevder lavkarbo er gunstig, finnes minst én såkalt ekspert som hevder det motsatte. Ergo: Å underbygge eget syn ved å henvise til andre eksperter, er ikke veien å gå. Vent med å fremstå som ekspert på kosthold før du kan argumentere på selvstendig, faglig grunnlag. Ingen vitenskap er absolutt, så skråsikkerhet indikerer ofte mangel på faglig fundament.
Jeg er enig i det du skriver, derfor er jeg alltid forsiktig ved å kun uttale meg om ting jeg har hatt om i studiet. Gjelder det ting som ikke jeg har vært igjennom, forholder jeg meg alltid til andre, slik som i dette tilfellet. Derfor har jeg kontaktet Vegard Lysne for å kunne gi dette innlegget litt faglig dybde 🙂
Noe som er like viktig er erfaringsbasering, vi har ikke alltid tid til å vente på vitenskapelige studier. Prøv og feil -kroppen forteller deg meste…
Det som derimot ER skummelt er at folk tror barn MÅ ha brød. De MÅ ikke det. De KAN men MÅ ikke. Jeg elsker personlig selv å leve «lavkarbo», men for meg så betyr det mere fett, og da blir karbohydrat mengden automatisk mindre. Barna mine spiser brød, alt for mye av det desverre. Den ene ELSKER frukt, bær, yoghurt (med sukker) og havregrøt, den andre ELSKER kjøtt! Vi er beviste men ikke ekstreme. Vi spiser is om sommeren og sjokolade på fredager. MEN de får ikke brus, ikke frokost blandinger og veldig sjelden halvfabrikat mat (pølser er den store synderen og det har vi hver uke. Jeg synes at alle de som bekymrer seg for foreldre som vil gi barna «lavkarbo» (NEI IKKE KETOGEN; DET ER IKKE DET SAKEN HANDLER OM) burde bruke energien sin på de som gir ungene sine saft, frokostblandinger, pasta, brød, syltetøy,lett margarin, brus, kjeks, og ferdigmat ofte. Dette er MYE mer bekymringsverdig en «lavkarboforeldre» som gir barna frukt, bær, nøtter, rent kjøtt/fisk/fugl, omeletter og masse grønnsaker…Ja tenk vi kan til og med gi ungene havregrøt. Fokuset er faktisk større på REN mat og grønnsaker, bær og nøtter, og litt mindre på korn og andre næringstoffer… gjett hvilken variant som gir mest vitaminer og mineraler, og ikke minst NOK proteiner og fett til å vokse og bli smart 🙂 ( når det er sagt så er jeg vokst på på kneip, nugatti og fiskepinner, og det gikk bra med meg også, men optimalt? Neppe)
Amen!
AMEN fra meg også 😉
Jeg liker sånne som deg, jeg!
Brød er så overvurdert. Ikke metter det så veldig, det gir svinging i blodsukkeret, og man går ikke glipp av noe man ikke kan få i seg på andre måter. Og det smaker ikke godt (syns jeg ihvertfall). En saftig omelett med skinke, paprika og vårløk gir meg derimot vann i munnen. Eller deilige lavkarbo pannekaker til søndagsfrokost. Med friske bær, uten sukker, kanskje noen skiver bacon til (ikke kjeft nå, hatere, har personlig spist bacon to ganger på 3 mnd med lavkarbo). NAM! Det er luksus det!
Heia «ren mat»-revolusjon! Det hadde vært noe! Hvis alle brukte energien de bruker på å kjefte på folk som lever med en lavkarbo-livsstil, til å lage maten til ungene sine selv!
Ja! Håper mange leser dette innlegget. Finner så mye inspirasjon i alle dine innlegg som omhandler mat og oppskrifter. Stå på videre 🙂
Det vil alltid være noen som må bemerke noe, når noe er annerledes. Jeg har en datter på 14 mnd og har hele veien laget hjemmelaget mat istedenfor å kjøpe barnemat på glass i butikk. Dette fordi jeg mener det smaker bedre, ser bedre ut og jeg vet også nøyaktig hva hun får i seg. Mange spurte igjen og igjen hvorfor jeg orket å bruke tid på det. Jeg er ikke noe «sunnhetdronning» og spiser heller ikke lavkarbo, men tenker at kosthold er viktig. Jeg har heller ikke stor peiling på kosthold, men tenker man litt logisk kommer man langt. I bursdager har hun ikke fått kake, selvom andre syns dette er helt merkelig. Jeg mener at man må begynne når de er små, de vet ikke hva kake er før vi gir dem…samme med godteri, saft og andre sukkerholdige mat og drikker. Dette er foreldrenes ansvar, ingen andres 😉 Hva jeg velger å gi mitt barn, styrker hennes fremtid. I dag tar hun grønnsakene før kjøttkakene;)
Kjempeflott innlegg Caroline, selvom jeg ikke er opptatt av lavkarbo liker jeg det du skriver:)
Ha en fin dag!
Kjempefint at du tar opp dette. Jeg får selv ofte det spørsmålet, om mine barn «går på lavkarbo». Da svarer jeg at de ikke får raske karbohydrater, hvitt mel og sukker, men næringsrikmat med mye mettet fett under vårt tak. Det er nok av den drittmaten «der ute» så for meg er det viktig at de i allefall spiser sunn, ren og hjemmelaget mat hjemme. I matpakker får de med seg rester fra frokosten, vafler, pannekaker og hjemmebakt brød med masse smør og deilig pålegg.
Da vi introduserte mat i da de hadde blit 6 mnd fikk de avokado og kokosolje, gresskar med smør i og bløtkokte egg.
Jeg syns det er KJEMPEBRA at du får frem dette i media. Det er nok av folk der ute som er livredd for fett, velger magre produkter til barna sine og syns det er helt ok at de spiser butikkjøpt brød.
Her i Spania hvor jeg bor har vi fått med et brev fra ernæringskonsultenten som har satt opp menyen til barna. Der anbefaler hun å sende med i matpakken: Kjeks, yoghurt, baguett og frukt. HALLO?????
Mine får aldri med seg noe sånt.
Fortsett med det du holder på med, jeg har inntrykk av at du har inspirert mange til å lese selv, legge om kosten og rett og slett bli sunnere. Tommel opp for deg Caroline!
Hilsen Melissa i Spania
Får ikke barna dine frukt og yoghurt?
Frukt burde være en del av et barns kosthold (med mindre barnet er veldig glad i grønnsaker og får i seg masse av dette). Yoghurt derimot, ser jeg ingen spesielt god grunn for at skal være en stor del av et barns kosthold.
kan noen fortelle meg HVORFOR man skal gi barna yoghurt? I barnehagen til våre barn er faktisk ikke yoghurt tillatt! Ei heller kaker på bursdager til barna… de setter barna ikke fokus på andre måter og lager koldtbor med omelettsnittereggeggerøre osv…. og ungene elsker det 🙂 aldri noen som spørr etter kake.
De har flere armmåltider bla: skattekiste (som er flere sorter fisk og grønnsaker osv), lakseburger, grønnsakssuppe, lapsskaus, osv… groe rundstykker og selvsagt landets beste brød for barn : barnehagebrodet.no
Til fruktmåltidet er det frukt men OGSÅ grønnsaker (kålrøt, gulerot, hodekål osvv) og snacks som paprika, cherrytomater etc.
Jeg er så glad for en bhge som fokuserer på disse verdiene og blir regelrett skremt når jeg ser hordan andre bhger holder på:) Hsi man ser for seg en bhge på 100 barn, så blir det GANSKE mange dager med kake for å si det sånn !!
JA til sprudlende og glade barn som får i seg MASSE vitaminer gjennom variert kost :))
Høres ut som gode ideer 🙂
Sukkerfrie yoghurter er problemfritt, såvidt jeg vet.
Det er anbefalt at man holder barn under 3 åt unna søtstoff. (som finnes i sukkerfrie varer)
Er det gitt at det er søtstoffer i sukkerfrie varianter?
Nei, men i alle butikkjøpte yoghurter som er sukkerfrie så er det søtstoff.
Jeg er forholdsvis åpen for et lavkarbo kosthold, men er negativ til er alt det kunstige søtningsmiddelet som brukes for å erstatte sukker.
Synes ikke det er noe økt bruk av kunstig søtning på lavkarbo. For meg virker det som de fleste erstatter sukker med naturlig søtning (Erytritol, Stevia etc). Uansett har ikke denne kunstige søtningen, f.eks Aspartam, noen dokumentert negativ virkning på voksne mennesker (innenfor de anbefalt mengdene).
Yoghurt inneholder jo melkesyrebakterier som sørger for at det opprettholdes en sunn tarmflora 🙂 Dere spiser jo yoghurt selv, som barna da kan få. Man må jo ikke gi dem safari eller go’ morgen yoghurt med masse sukker i 🙂
Ja, sukkerfri youghurt kan være bra. Litt uklart fra meg 🙂
Hvis det er pribiotika du tenker på så hvorfor ikke gi ett glass med biola?
https://bramat.no/kosthold/tester/433-bramat-tester-syrnet-melk-med-smak
feks bringebærbiola blandet med frosne bringebær og linfrø evnt 12 banan til en smoothie.
nam nam…
Safari joghurt har jeg hørt er ok, men har faktisk aldri smakt den selv.
Hvordan er det med denne tyrkisk yoghurten som Caroline spiser til muslien sin LK? må kanskje prøves?:)
Dette er ikke innefor hva jeg har kunnskaper om ennå, så det vet jeg ikke. Kan få Vegard til å svare på det i løpet av helgen 🙂
Gresk yoghurt er en fet naturellyoghurt. Fin å blande med frukt/bær eller andre ting 🙂
Og det smaker kjempegodt! Alt er vane, og hvis barnet ikke får dritt til å begynne med, vil det ikke merke forskjell.
Jeg kjøper safari yoghurt hvis jeg har lyst på noe søtt, men ikke godteri. Vet ikke hvor mye sukker det er i en liten yoghurt, men det er nok til at jeg slipper søtsuget 🙂
I det store og hele utgjør det nok ikke så mye 🙂
Så interessant dette innlegget var. Gjennom hele livet har jeg hørt at man ikke skal gi for mye sukker, pasta o.l. til barn, så det er jo i grunnen ikke noe nytt. Kanskje alt oppstyret kommer av at folk forbinder lavkarbo med slanking. Du og Lars-Kristian er gode ambassadører for at vi andre blir litt mer opplyste 🙂
Djis. Hvorfor skal alltid du Lars-Kristian fremstå som den fremste kostekspert? Du har NETTOPP begynt på studiene dine, og later som du er allvitende innenfor det her..
Sånn ellers: skjønner ikke hvorfor folk gidder å henge seg opp i disse lavkarbogreiene lenger. La nå folk få ha det kostholdet som passer best for dem. Har du funnet det som passer for deg, enten det er lavkarbo eller et kosthold med karbs, kjempeflott! Trenger ikke drive noen heksejakt mot de som gjør det annerledes enn deg fordiom 🙂
Nå er ikke dette intervjuet med meg, Anette, men med Vegard Lysne som er utdannet ernæringsfysiolog, og godt i gang med masterutdanningen.
Da trenger heller ikke du å «drive noen heksejakt» og kritisere de som gjør det annerledes enn deg. Lars Kristian og Caroline har da på ingen måte sagt at folk må begynne med lavkarbo, men de skriver om egne erfariner og hva som er positivt med det! Folk burde heller være takknemmelige for alt nytt man kan lære, jeg setter i hvert fall pris på slike informerende innlegg! 🙂
LK: Jeg har lest innlegget, og vet at intervjuet ikke er med deg. Men måten du svarer på i kommentarfeltet til Caroline hver gang det er snakk om lavkarbo. Her om dagen såg jeg du hadde skrevet at en helsesøster ikke var i stand til å uttale seg om kosthold, da hun/han ikke er utdannet for det. Hva med deg selv? Du er litt vel høytsvevende «allviter» til å nettopp ha begynt på det studiet ditt..
Og Anna, jeg skrev ikke at LK og Caroline driver noen heksejakt. Jeg forsvarer dem faktisk, og mener andre mennesker bør slutte å bry seg med at de spiser lavkarbo. Hvorfor lage noen sak ut av det, når de har funnet ut det som passer for dem? Dessuten er jeg lei av at Caroline støtt må påpeke at de faktisk ikke er fanatiske, og at de spiser karber innimellom. De er ikke på noen DIETT, kan folk få det med seg??
Ser at mange likte dette innlegget, men jeg må si meg lei av dette maset nå. Selv om jeg forstår at Caroline gjerne vil forsvare seg selv.
Da misforstod du meg litt, eller kanskje jeg ikke var tydelig nok. En helsesøster har ingen fordypning i kosthold, og poenget mitt var derfor at det hadde vært mer interessant å se en fagperson uttale seg. Nå går ikke jeg rundt å uttaler meg til media om hva som er bra og ikke, så jeg ser ikke helt hvorfor du blander meg inn i dette. Eneste gangene jeg uttaler meg er vel stort sett når det kommer spørsmål her, eller det er noe jeg vet jeg har kunnskaper om.
Hvorfor leser du bloggen da, når du tydeligvis ikke er interessert i en av de tingene Caroline skriver mest om?
Hei dere! Moro at du har begynt å studere ernæring, LK. Regner med du leser en del bøker på engelsk, ville bare informere om at på norsk så skrives det glukose (med k, ikke c…). Og glykogen, glukoneogenese, osv…
Ja, jeg vet egentlig det. Skriver det av og til med c av gammel vane. Samme gjelder Fruktose :p
Må bare si at jeg syns det er veldig fint at du tar dette temaet opp. Jeg startet selv på lavkarbo for et halvt år siden og jeg har merket så utrolig stor forskjell i positiv mening. Jeg er ikke av den strengeste langt i fra, men det viktigste for meg har vært å kuttet ut sukker da jeg omtrent ville kalt meg sukkeravhengig før. Jeg har opplevd å fått mye spørsmål og ikke minst mye kritikk rundt det å leve på et lavkarbokosthold. Mange mener at man trenger karbohydrater og det er jo enig i, men spørsmålet er jo hvor man henter dem fra. Jeg trenger ikke spise potet, ris eller pasta hver eneste dag eller spise sjokolade hver dag. Når det gjelder barn så syns jeg jo absolutt som du selv sier at hvorfor ikke gi dem en lavkarboskive istedet for en vanlig brødskive? Hvorfor ikke bake en kake som er uten sukker og hvetemel istedet for å gjøre det? Flott at du kan få frem at et lavkarbo kosthold ikke er et begrenset kosthold men et variert kosthold. Det er hva man gjør det til. Og det gjelder uansett hvordan kosthold man har.
Utrolig bra innlegg. Håper alle tar seg tid til å lese det før de skriker ut at «barn trenger karbohydrater!!!!!!!!!! :@:@:@»
Kjempefint innlegg!
Jeg gikk glipp av Ettermiddagen når du var med, men jeg vil gjerne se det! Kan du legge ved en link i et av innleggene dine? 🙂
Ja til en barndom med mindre sukker! Å spise lavkarbo er da langt bedre enn å stappe i ungene sine med kjeks, pasta og brus. Når jeg en gang får barn skal jeg lære dem opp til å spise frukt og nøtter som lørdagsgodt, det er jo mye bedre enn alt det kunstige godteriet man finner i butikkene i dag!
Lykke til med den planen…………..
Er det gitt at det skal være vanskeligere enn sukkertøy? Er fullt mulig å lære opp smaksløkene til små barn, bare synd at så mange ikke gjør det, og går rett på sukkeret som lørdagsgodt.
Så enig! Barn er som regel veldig glad i frukt, så hvorfor skal man absolutt gi de godteri på lørdagene? Og foreldre som gir barna sine kake på 1-årsdagen. Hva i alle dager er greia med det? :p
Jeg har et levende bevis på snart 4 år hjemme på akkurat dette. Det er først de siste månedene han har smakt godteri (har selvfølgelig smakt kaker etc i settinger der dette er naturlig!), og han foretrekker faktisk frukt og bær framfor snop! Helt supert synes vi – og vi fortsetter selvfølgelig i samme spor:-)
Takk for inspirerende blogg btw – jeg løp nettopp min første mil i dag;-)
Dette er ikke ment som et argument hverken for eller mot, men jeg vil bare ta opp noe ang det med barn og kosthold.
– Da jeg var liten, likte jeg ikke agurk, paprika eller tomat, men jeg måtte spise det, uten tvang fra foreldre, hver gang vi hadde det. Nå kan jeg ikke se for meg et kosthold uten grønnsaker og frukt. Jeg smakte hver dag, og plutselig likte jeg det.
– Jeg har drevet med konkurranseidrett, og ble flink, uten å gå på noen spesiell diett, shaker eller barer. Jeg trente rett og slett, og spiste norsk mat. Selvsagt er det mye hjelpemidler i riktig kosthold, og forskjellig energimengde. Det viktigste er å ha et godt kosthold generelt, og ikke å være sunn før en konkurranse osv.
– De siste årene har jeg vært en godterigris, selv om jeg er normalvektig. Jeg kunne spise godteri hver dag, men i små mengder. Jeg sluttet, og holdt meg uten godteri i 10 dager. En av de dagene fikk jeg skikkelig søtsug og abstinenser. Det er flaut å innrømme det, men jeg begynte å gråte, så søtsug hadde jeg. Nå har jeg ikke søtsug lengre. På mandager, som er min kosedag, kan jeg spise godteri om jeg vil, og jeg spiser en halv kvikklunsj og en kick-lakris. Og det er snakk om en som kunne spise ubegrensede mengder med sjokolade. Så det jeg vil frem med dette, er: Dere som er søtsugne og føler en avhengighet etter godteri: det er mulig å slutte, og dere som ikke liker frukt/grønt, prøv og smak det med enhver anledning. Plutselig får dere sansen for det.
Jeg vil ikke si at jeg lever på et tilnærmet lavkarbo kosthold, men jeg tror det, hehe. Jeg spiser ikke sukker eller mel, men mye kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker, knekkebrød, ost, tyrkisk yoghurt, CF, kesam osv. Mulighetene er uendelige, bare man prøver. Jeg har også ofte småbarn ved middagsbordet, og de spiser som bare det. Bare ikke la dem få lov til å trp at de ikke liker.
Mitt søskenbarn har ei jente som har spist oliven som snacks så lenge hun har fått velge. Hun elsker det! De aller fleste barn liker det aller meste. Helt til de får beskjed eller inntrykk av de ikke skal like noe. Ikke gi barn alternativer, så skal du nok få se noe annet enn «Liker ikke» ansiktet.
Heihei. God lørdag til deg! Jeg skal kjøpe tredemølle og gjør litt research i den forbindelse. Jeg lurer på å kjøpe en nordic track, men lurer på om du er fprnøyd med din sportmaster? går det an putte den i en vanlig bil elller fikk du den levert? blir svært takknemligfor svar, da det ikkeerså lett å finne utav dette. ha en super duperlørdag
Jeg fikk den levert av budbil, men det går sikkert an å få den inn i bilen om den er stor nok 🙂 Jeg er svært fornøyd med den hvert fall!
– C
Bra innlegg:)
Fantastisk godt innlegg, Caroline og Lars-Kristian!
Skulle gjerne hørt disse argumentene da jeg suderte kosthold og trening ved NIH. Ernæringsfysiologene der var skjønt enig om at Lavkarbo-kosthold IKKE var å anbefale, for noen. Har selv levd på lavkarbo-kosthold (dvs et kosthold med redusert mengde sukker, hvitt mel og stivelse) i to år og har hatt særdeles god effekt av det. Jeg har ikke lenger vondt i magen, har for første gang i livet en stabil vekt og har(best av alt) masse energi. Har full forståelse for at dette kostholdet ikke er for alle, og det er viktig at man finner det som passer en selv, men det er synd at det verserer så mye feilaktig informasjon om lavkarbo-kosthold Jeg blir derfor stolt og glad når jeg leser innlegg som dette. Dere inspirerer, på mange måter – takk for dere!
Hilsen Lavkarbo-mamma:-)
Elsker dette:)) Dere kommer til og bli fantastiske foreldre en vakker dag:))
Har lite svårt att förstå inlägget eftersom det är på Norska. Men ville bara säga att det är bevisat att barn som inte äter mjölkprodukter och scker bättre kan koncentrera sig och inte har lika lätt att få ADHD. Till och med barn som redan har Autism som börjar äta en kost som inte innehåller dessa produkter kan börja gå i vanlig skola och leva ett vanligare liv. 🙂
Bevist og bevist. Det er ting som tyder på at det i enkelte tilfeller kan hjelpe å eliminere melk og meieriprodukter fra kostholdet. Det betyr ikke at det er melken som skaper problemet i utgangspunktet 🙂
Er sikker på at du kommer til å bli en fantastisk mamma, Caroline <3
Forstår ikke hvorfor folk er skeptiske til dette.. De leser sikkert bare «lavkarbo» å tror det er døden.
Noen må lære seg å lese før de kritiserer. Syns dette høres kjempebra ut jeg 🙂
Du er tøff, Caroline! Det er en fornøyelse å lese bloggen din.
Jeg craver godis hver dag, uansett – dette tror jeg har mye med at jeg som barn fikk mye godteri de første årene. Var inn og ut av sykehuset, etter operasjoner osv fikk de meg ikke til å spise før jeg fikk det jeg ville; godteri.
Pga far var aktiv fotball-spiller hadde de noe som ligner et ganske likt kosthold som deres. Og det som er litt morsomt i det her, er at jeg hater smør, majones, helmelk osv, og jeg har alltid gjort det. Så den dag i dag, balanserer jeg kostholdet mitt med litt fett om morgenen, karbohydrater litt seinere. Og det fungerer for meg og min godis-craving. Vi alle er forskjellige 🙂
Kjempe bra innlegg, Caroline! Helt enig med det du skriver 🙂
Stå på Caroline og Lars Kristian! Barna deres får herlige foreldre 🙂
Det kostholdet som Vegard Lysne tar for seg her er jo et helt vanlig kosthold, som de aller fleste oppegående foreldre har for sine barn, så hvorfor lage så mye ståhei……….?
Nei, si det 🙂 Det er mange som har et litt forvrengt syn på hva lavkarbo er, derfor følte vi det var riktig å fortelle hva det egentlig handler om. Det handler bare om mengder og forhold 🙂
Glemte å si at det var et godt og oppklarende innlegg og ikke minst opplysende for de som vil ha ungene sine på «lavkarbo». Kostholdet som Vegard refererer til er det samme som det predikeres om på helsestasjonen.
Jeg tror man stort sett er enig, men poengene forsvinner når de når media og de får sette sitt preg på saken. Det handler stort sett om mengder og forhold.
Med visse unntak, som f.eks. at helsestasjonen predikerer at hoveddelen av dagens måltider skal være basert på brød, og at meieriprodukter bør være magre. Dette er ting jeg ikke er helt enig i.
Kan ikke huske at det var så mye fokus på å spise så mye brød, men at kornprodukter skal være grove. Når det gjelder meieri produkter så har jeg heller aldri fått beskjed om at produktene skal være magre. Nå skal det sies at at jeg har små (ialder) normalvektige barn og hos små barn er det ikke anbefalt magre produkter. Mulig når de blir litt eldre?
Helsestasjonene følger vel statens råd? Der blir det i hvert fall anbefalt magre meieriprodukter.
Det er anbefalt å gå over på lettmelk ved 2-årsalder.
Voldsomt til generalisering. Eg har tre små born og aldri har det vært predikering om brød som hovudmåltid på nokon av helsestasjonane vi har vært tilknytta. Einaste gong brød har vært nemnd, er når ein får tips om at brød med heile korn bør utelatast for dei aller minste av naturlege host-hark-tygg-kvelegrunnar. Det jobbar kloke, lyttande menneske på helsestasjonane som er oppteken av heilskap og variasjon. Dei ser HEILE barnet og fokuserer på kven barnet er, korleis barnet og foreldra har det, ikkje berre kosthald. Nyansar, nyansar, nyansar. Takk.
Yvonne: Mener du at helsestasjonene ikke følger Statens Råd? Ble litt nysjerrig nå, hvis de ikke anbefaler at korn skal være hoveddelen av kostholdet, hva mener de skal være det?
Jeg leste artikkelen og er glad du har tatt deg tid til å rette litt opp og få frem hva du egentlig mener. Jeg må innrømme at jeg opplever lavkarbo vs ikke lavkarbo debattene som veldig svart-hvite. Å spise lavkarbo betyr ikke at man skal pøse på med fett og å ikke spise lavkarbo betyr ikke loff og saft på tåteflaske.
Det jeg reagerer på er all feilinformasjon som finnes blant folk som slenger seg på den trenden lavkarbo har blitt, som tror at det bare er å pøse på med fett så lenge man ikke spiser karbohydrater og som viderefører dette til barna sine. Jeg har opplevd foreldre som går på lavkarbo for å gå ned i vekt, som slutter å gi barna frukt og brød og nærmest tegner et bilde til dem at det er farlig å spise dette fordi korn og fruktsukker ikke er bra for dem. Jeg klarer ikke å se at dette skal være bra… Her må jeg bare presiere at det selvfølgelig ikke bare gjelder foreldre som bruker lavkarbo som diett. Uvitende tullinger finnes det overalt….mannen min overhørte en gang en mor som fortalte en annen mor at grandiosa var sunt fordi den hadde paprika på seg…
Det jeg vet jeg kommer til å gjøre den dagen vi får barn, og som er noe jeg prøver å fokusere på selv, er å spise riktige karbohydrater. Kutte ned på raske karbohydrater og fokusere på de langsomme i hverdagen, så kan mat med raske karbohydrater heller serveres i spesielle anledninger eller kun på lørdager. Jeg kan nevne at når jeg var liten fikk jeg brus kun på lørdager, da servert i et vinglass (eller prinsesseglass som jeg kalte det). Lørdagsgodt var fortsatt normalt – den fikk jeg på slaget kl 18.00 – ikke før, og når det var pause mellom barne-tv og midt i smørøyet for lottotrekning – fikk jeg en banan. Jeg var da også barnet som hylte i fruktdisken fordi jeg ville ha noe, og så dumt på de andre barna mens de hylte i godteridisken 🙂
Til sist må jeg vel bare si at enhver forelder må selv vurdere hva de mener er best for sine barn. Det aller aller viktigste er jo at barna får i seg de vitaminer og mineraler de trenger og at de vokser opp med et sunt og naturlig forhold til mat.
Det høres ut som du har gode grunnleggende kunnskaper, Malin. Enig i alt du skriver 🙂
Etter å ha lest innlegget her er det umulig å skjønne hvorfor noen kan være så forferdelig i mot at barn skal gå på et litt karbohydrat-redusert kosthold! Og det er jo egentlig ikke det det handler om engang, bare å ikke la ungen få dårlige vaner fra starten av, og heller bruke litt ekstra tid på å la den få et sunt og normalt forhold til mat. Jeg kommer uten tvil til å passe på så mine barn spiser, ikke nødvendigvis sunt hele tiden, men rett. Stå på, Caroline. Du og Lasse er flotte forbilder, og kommer til å bli fantastiske foreldre en dag! 🙂
Veldig bra svart av dere begge to, stå på! 🙂
Har alltid vært en skeptiker til lavkarbo og spesielt når jeg hører barn blir nevnt i samme setning som lavkarbo. Det kan ha noe med at jeg er en tilhenger av fornuftig tenkning og heller ikke har noen problemer med å finne ut av hva som er bra for meg og hva som er mindre bra for meg 😉 Følger bloggen din Caroline og har vært veldig skeptisk til at du velger lavkarbo for et eventuelt barn. Med dette innlegget skjønner jeg jo at det kostholdet dere har valgt for et eventuelt barn ikke er nødvendigvis det jeg tenker på som lavkarbo.
Men over til det jeg egentlig ville ta opp. Mye av kritikken går på at folk mener dere ikke har god nok forståelse for hva et barn trenger av næringsstoffer. Jeg tror dere har mer kunnskap enn gjennomsnittet. Det jeg ser kan bli et «problem» er mennesker som overhode ikke har noen kunnskap om lavkarbo, leser at en de ser opp til setter unga sine på «lavkarbo» og vips setter de også unga sine på lavkarbo(ikke den typen dere følger) som kan være skadelig for barnet. Vil bare at dere skal ha det i tankene, folk tar etter dere, og det på godt og vondt.
Ellers lykke til videre 🙂
Mennesker som ikke har kunnskaper, er en fare for både seg selv og eventuelle barn i større eller mindre grad. Det er ikke alltidl ike lett å være i den posisjonen vi er i, i bunn og grunn vil vi bare spre kunnskap og gode vaner, men det kan uansett misbrukes. Håper derfor at denne type innlegg kan være med på å tydeliggjør hva vi mener 🙂
Det handler egentlig bare om mengder og forhold, så er det opp til hver enkelt hva som må til 🙂 Men for et barn, bør det kun være fokus på gode råvarer, variasjon, matglede og forhold/mengde.
– C
Jeg forstår ikke at folk hisser seg sånn opp over at folk velger å spise lavkarbo mat. Jeg og mannen begynte med dette for halvannet år siden, og ibegynnelsen fikk vi mange irriterende kommentarer fra hans familie. Akkurat som vi i en alder av 30-noe ikke kan bestemme hva vi skal spise selv, liksom. Da jeg var liten, fikk jeg ikke prosessert sukker i det hele tatt. Moren min laget alt av babygrøt osv, nettopp for å unngå det. Lørdagsgodtet var frukt eller – en sjelden gang i blandt – yoghurt. Jeg smakte ikke godteri før jeg begynte på skolen og fikk av andre unger. Dersom hjernen min er dårlig utviklet som resultat av dette, så har iallefall ikke jeg merket noe til det.
Kunne du laget et innlegg om hvordan man får/trener bort »dobbelthaka»? 🙂 Eller i det minste svare meg her.
Eneste måten å bli kvitt dobbelthake, er å gå ned i fettprosent 😉
– C
Mulig det, men husk på at det finnes forskjellig kroppstyper/ansikststyper. Se på Linn Skåber f.eks. Hun har en normal kropp, men har et «gåseansikt», dvs at hun har mer dobbelthake enn andre med samme kroppsvekt/fettprosent.
Noen ganger må man kanskje bare akseptere hvordan man ser ut fra naturens side. Det funker ikke for alle jenter å gå opp i fettprosent for å få større pupper f.eks, fettet kan legge seg rundt magen eller andre steder.
Jeg tenker det er viktig å prøve å være fornøyd med seg selv, sånn som man ser ut. Ok, så er det noen som er usunne og må gå ned i vekt, men det er ikke alltid tilfellet. Å sulte seg/trene mye for å miste en eventuell dobbelthake når man ellers har en normal kropp synes jeg blir litt for ekstremt. Nå tar jeg selvfølgelig høyde for at du er normal ellers, iom at du spør om dobbelthaken spesielt.
Silje
Hei:) Sjekk ut denne linken: https://fronter.com/hsh/links/files.phtml/50634a647fe3e.1388603413$186995436$/Undervisning/1.+semester/Jan+Helge+Halleraker/Oppdatert+kunnskap+om+kosthold+i+Sykepleien+ved+Jan+Helge+Halleraker.pdf
Søk på Halleraker på youtube!
Han er lege og førstelektor, og underviser meg i anatomi/fysiologi og mikrobiologi. Han henviser til nyere forskning at lchf er bra for helsa. Det viser seg også at karbohydrater heng sammen med hjerte/karsykdommer og kreft. Spiser du mye fett, protein og minst mulig rafinerte karbohydrater, så er dette veldig helsefremmende.
Han har helt rett, og dette underbygges av studier. Karbohydrater, og da spesielt de med høy GI har mye større assosiasjon med HKS enn mettet fett.
Denne artikkelen oppsummerer ganske godt evidensgraden av forskjellige matvarer selv om fra 2009; https://www.dropbox.com/s/vuskztgki9wircc/Arch%20Intern%20Med%202009%20Mente.pdf
Linken du la ved fungerer ikke, må ha innlogging.
Jeg er nødt til å komme med en opplsyning ; Når dere får barn kan dere forsøke å gi barnet et lavkarbo kosthold. For å si det sånn : Man kan planlegge så mye man bare vil men den dagen barnet kommer blir ting neppe slik! Tanken er god men vent til barnet er der før dere stadfester noe. For alle barn er forskjellige og det er slettes ikke sikkert krabaten går med på «Lavkarbo kostholdet» 🙂 Lykke til 🙂
Om ungen slår seg vrang, og kun vil ha sukkerrike matvarer, og ingenting annet, er ditt forslag da å gi den det?
Nei det mener jeg ikke, men man må da møtes på halv veien? Ingen vet hvordan barna blir. Selv har jeg en datter med syndrom og en av «pakkene» hun har med seg er at hun har en form for spisevegring. Hun er idag 5 år og spiser få matvarer . – Nå sier jeg ikke at dere får et syndrombarn, men jeg sier at man må ta i betraktning at barnet som kommer ikke alltid vil følge mor og far `s kosthold til punkt og prikke 🙂
– Selv er jeg enig; Det er alt for mye sukker i kosten! Vi trenger virkelig ikke alt og ikke er det bra heller.
Vil understreke at jeg ikke er ute etter å provosere eller krangle. Jeg bare understreker at det er ikke alltid det blir som man trodde. Jeg er selv opptatt av kosthold men da min datter kom til verden ble kostholdsverden min snudd på hode. Og det er utrolig hva man gir barna når de absolutt ikke spiser noen ting og man ser de «svinner» hen….
Selvsagt vil det kunne skje uforutsette ting, så dette vil jo ikke være noe annet enn ønsketenking. Det er heller ikke noe vi går rundt å planlegger, men noe som ble dagsaktuelt denne uken 🙂
Det er jo kanskje et poeng vi kunne vært litt tydeligere på, dette er absolutt ikke noe vi sitter og diskuterer og planlegger :p
Hehe, da jeg var liten og ikke ville spise det jeg fikk servert, så pleide mamma å si at det var fordi jeg ikke var sulten nok, også var det liksom ikke åpent for videre diskusjon…
Det er seriøst det rareste utsagnet jeg har lest hittil Marit! Hvordan kosthold har du og din familie? Spiser dere akkurat det som faller dere inn? Det er så mange ukloke utsagn som kommer frem i kommentarfeltet her. Det virker virkelig som om ingen tenker seg om, men mener at vi alle spiser så mye og akkurat hva vi vil HELE tiden. Det tror jeg virkelig ikke er tilfelle. Dere spiser vel det som er «sunt» i uken og koser dere ekstra i helgene? Det er nøyaktig det Caroline og Lars Kristian gjør også tror jeg. De spiser vanlig mat, og noen ganger skeier de ut. Som ALLE andre gjør. Mulig jeg bommer helt her, og at mange familier lever på grandiosa, pølser, loff, corn flakes, sjokoladepålegg, kake, brus, is, sjokolade, potetgull osv, fordi det er «godt», og fordi man ikke skal være «fanatisk» og tenke noe over egen helse. HUFF. Jeg tror, legg merke til ordet tror, at de barna som ikke liker fisk og grovt brød, har foreldre som heller ikke liker det, eller som har laget pølser til barna sine mens de er små, slik at de aldri har «fått lov» til å like det… Amen for et helt vanlig, sunt kosthold, lavkarbo.
Haha! Det er da ingen barn som vil si at de ikke ønsker lavkarbo-kosthold! Det er det dummeste jeg har hørt… Tviler på at det er mange 6mnd gamle babyer som nekter et helt kosthold, det er jo da de begynner å smake på annen mat. Og man vil vel heller gi den lille litt frukt og grønnsaker å tygge på, enn å fore de med boller og is? Grunnlaget for senere matvaner starter jo allerede der vil jeg tro:-)
Helt ærlig… man får de barna man «lager». Et «vanlig» lite barn, uten spesielle hensyn, skal ikke få valg å forholde seg til. Foreldre bestemmer (skulle ønske flere foreldre innså akkurat det, slutt å dill, DU bestemmer). Period. Det er to slag man ikke forhandler med: Barn og terrorister.
Supert innlegg! Så utrolig mye verre å gi barna sine junkfood og godterier – grrr, spesielt de som forer barna med kjeks og en liten pastill-eske når de ikke har spist middag fordi ‘de ikke likte middagen i dag’ ! (Et lite eksempel,må tøyle meg, for dette irriterer meg sååå)…;)
At inkompetente journalister og bedrevitere reagerer på karbo-redusert kosthold, men ikke på hva disse late junkfoodforeldrene driver med, er bare helt sykt…stå på, dere er så flinke og inspirerende, og ikke minst moderne og kunnskapsrike mennesker:)
Håper mine framtidige barn får gå i barnehage og skole med andre barn med stabilt blodsukker og psyke…;)
Jeg har ikke satt meg helt inn i selve lavkarbo-livsstilen og hva den innebærer, men det er et par ting jeg lurer på. Som jeg har forstått det så går lavkarbo ut på (kort fortalt) at man skal innta begrensede mengder med raske karbohydrater og sukker, og tilføye mer fett i kosten. Det vil nok være uproblematisk å implementere en lavkarbo-livsstil i barnets første leveår. Men jeg tenker som så at etterhvert som barnet vokser vil det bli mer tilbøyelig til å utforske andre matvaner. Det ser hva andre barn spiser og blir oppmerksom på alle fristelsene der ute, og utvikler samtidig en egen, fri vilje. Dette vil nok gi noen utfordringer for dere, og har dere tenkt på hvordan dere skal forholde dere til dette? Og er man veldig konsekvent på et lavkarbo-kosthold, eller tillater man seg utskeielser innimellom…? Og hva med godterier, vil det være tillatt i f.eks barnebursdager, enkelte lørdager, etc?
Klem:)
Kosthold handler om helhet, så det vil ikke være noe problem. Det vil også være komplett umulig å kontrollere hva et barn inntar 24-timer i døgnet, og også helt meningsløst. Det eneste vi kan gjøre, er å påvirke med gode vaner og bevisste holdninger. Et fettrikt kosthold vil også i teorien gi økt metthetsfølelse, og mindre søtsug, noe som øker sjansen for at et eventuelt barn inntar mindre sukker på egen hånd 🙂
Det finnes også studier som viser at barn som inntar lite sukker i sine tidlige leveår, har en tendens til å innta mindre av dette senere i oppveksten 🙂
Ja, det virker fornuftig:) Det blir jo på en måte det samme som mere-exposure effect: Man begynner å like det man blir vant til og får servert ofte, og motsatt: Det man ikke spiser så mye av, bryr man seg heller ikke nevneverdig om og man vil derfor innta mindre av dette. Jeg husker også dette med meg selv,og jeg var pent nødt til å spise det som mamma lagde til middag. Og desto mer jeg spiste av det, desto bedre syntes jeg også at det smakte, etterhvert. 🙂 Og barn begynner tidsnok å like godterier, om man ikke skal lære de å like dette fra tidlig barnealder av. Jeg er mer bekymret for den økende mengden småbarnsforeldre som tar barna, både titt og ofte, med til McDonalds og Burger King, og spiser mye ferdigmat som Grandiosa, Fjorland etc. Det synes jeg er skremmende: En «pervers matkultur» som Hellstrøm så fint omtaler det;)
Jeg synes det er flott at dere er så bevisste på dette med kosthold og helse, og ønsker å gjøre det som dere mener er viktigst for barna deres.
Jeg jobber som lærer, og ser daglig hva loff med nugatti og saft på drikkeflaska gjør med energinivået og konsentrasjonen til barna! JA, til sunn og næringsrik mat/skolemat sier nå jeg:)
Jeg har aldri kommentert her før, men nå må jeg bare 🙂 Syns det er SÅ vittig at folk flyr i taket med en gang dere nevner barn og lavkarbo, når vi ser så mange barn rundt oss som spiser usunt. Det virker som at mange får helt hakeslepp hver gang noen sier at «mitt barn har faktisk aldri smakt godteri» eller «nei, barnet mitt får ikke brødskiver med nugatti», men å dra på McDonalds hver uke eller å spise godteri og drikke brus hver dag er tydeligvis sosialt akseptert, jeg har i hvert fall aldri hørt noen reagere høylytt på det, selv om det i mine øyne er helt på trynet. Jeg har selv vokst opp i et hjem hvor jeg fikk spise is hver dag og hvor vi i perioder gikk på McDonalds flere ganger i uka for å spise middag der, og nå (i en alder av 20), skulle jeg ønske at foreldrene mine hadde vært mye mer bevisst på hva de puttet i munnen min. Den eneste grunnen til at jeg ikke ble overvektig, var nok fordi jeg er «velsignet» med relativt høy forbrenning. Jeg fikk heldigvis øynene opp i en alder av 18 og la om til et mye sunnere kosthold og begynte å trene masse, selv om familien min syns det gikk veldig dårlig sammen med deres livsstil. Så stå på, Caroline, barna dine kommer nok til å være glad for det når de blir eldre! 🙂
Du har rett i mye av det du skriver. Å servere ungen sin mengder med sukker er sosialt akseptert, men det å kutte ned på karbohydrater og øke det essensielle næringsstoffet fett, er helt hårreisende :p
Jeg tror at årsaken til at mange «ser rødt» er pga det blir kalt Lavkarbo…. I mine øyne er det som blir beskrevet her et ganske vanlig kosthold. Har selv to døtre, og jeg har hele tiden lagt vekt på et godt kosthold, for hele familien. Med det så mener jeg at jeg lager all mat fra bunnen av, middagene er av rene produkter. Vi bruker ingen light-produkter, men ekte smør, majones, gode oljer osv. Har og mye grønnsaker, frukt og bær. Barna spiser gjerne brød, men de brødene baker jeg selv og inneholder ikke hvetemel. De er og veldig glad i omelett, og det er fort gjort å smekke sammen, De spiser også knekkebrød, men da av den grove typen. Pasta og ris får de også, men da konsekvent fullkornvarianten. Brus kjøper jeg aldri, men på helg så kan de få saft hvis de har lyst på, men de er veldig glad i vann med kullsyre (genialt med kullsyremaskin). Så i hverdagen drikker de vann, og de får melk til frokost og lunsj.
Jeg er ikke helt sukkernazi, de får lørdagsgodt, men da bare på lørdag! Og såklart ekstra når det er f.eks jul og påske. Likedan får de såklart spise det de vil når de er i barnebursdager. Likedan er det mye godt en kan bake som ikke inneholder sukker.
Det er viktig som foreldre å legge til rette for et sunt og riktig kosthold fra barna er små, så har de et godt grunnlag den dagen de forlater redet. Såklart det kreves litt av foreldrene, det er nok lettvindt å bare slenge en grandiosa i ovnen eller stikke innom burger king på vei hjem fra jobb, men med god ukesplanlegging og planlegging av innkjøp av matvarer så tar det faktisk ikke så lang tid.
Ha ei fin helg dere to, og en liten kos til de søte voffene:)
Eneste forskjellen vil være tallerkenmodellen, hvor energifordelingen vil være litt annerledes 🙂
En god helg til deg også.
Skjønner ikke helt hva du mener med tallerkenmodellen. Eller, jeg vet hva det er, men jeg velger ift barna og oss voksne at det er en overvekt av kjøtt/fisk, deretter grønnsaker/salat, og mindre med pasta/ris/potet (jentene her er forresten ikke glad i poteter, så den er grei;))
Tallerkenmodell er hvordan de ulike næringsstoffene blir fordelt i forhold til hverandre. Staten anbefaler noe sånt som 3/6 karbo, 1/6 proteiner og 2/6 fett. Våres blir kanskje å bytte om på fett og karbohydrater 🙂
Da tenker vi likt likevel da, bare jeg som misforsto:) Vi har iallefall mindre med karbohydrater enn det som staten anbefaler, og mere fett og proteiner.
de som kritiserer har veeeldig ofte ikke peiling (lite kunnskap) stå på tøffa!
Amen!! 🙂
Skjønner meg ikke på de som mener at dere har et «ekstremt» kosthold, og som tenker så snevert. Nå lever ikke vi fullt ut lavkarbo, men jeg har aldri sett noen problemer med mat ifht vår sønn på 4. Han spiser det han vil, og han elsker brød (vanlig brød) så det får han lov til. Men som dere, så ønsker jeg heller og fokusere på og lære han gode matvaner i oppveksten, enn at han ikke får spise noe fordi man absolutt skal følge noe hundre prosent. Da kutter jeg heller ned på andre karbo-ting.
Stå på 🙂
Åhh jeg blir så lei av alle de som fyker i taket av at dere skal gi ungene deres «lavkarbo» Det er jo ikke snakk om å sette dem på noen diet. Det er bare det å gi barna sunn mat istedenfor all søppelmaten som er tilgjengelig! Det at disse to tenker å gi barna sunn mat med et redusert innhold av karbohydrater syns jeg er merkelig at folk reagerer på! Vi gir barna våre altfor mye snop, mc donalds og grandiosa… og alle vet vel at dette ikke er bra? Eller er det bare et fåtall av oss som vet det?
Veldig bra og viktig innlegg synes jeg 🙂 Har selv en sønn på snart 11 år og han har vokst opp med sunn mat og relativt lite karbohydrater, og er blitt en sunn, sterk og frisk gutt! I barnehage og skole-sammenheng er det mange som har kommentert at det virket som mye stress å lage nistene hans. Jeg synes ikke det er stress og lage en god kyllingsalat eller sende med laks og grønnsaker en dag, det burde jo være den mest vesentlige ting – hallo det er snakk om barna våre sin helse!! Idag er han kjempeglad i sunn mat, han elsker for eksempel sushi og mange slags grønnsaker! Det har alt å si hva barna blir vant til og hvilke forbilder vi er som foreldre! 🙂
Hei 🙂
Jeg lurer på en ting, spiser dere aaaaldri karbohydrater? Har dere aldri lyst på lakris, sjokolade etc?
Liker bloggen godt, så lurer bare for at jeg er nysgjerrig, ikke noe frekt ment! Om et vennepar f.eks ber dere på bursdag til barnet sitt eller noe, smaker dere ikke på kaken som noen har laget da? 🙂
Vi spiser karbohydrater til hvert eneste måltid 🙂
Gjør dere? 🙂 hva da f.eks? 🙂 (litt uvitende) 🙂
Masse grønnsaker, fete meieriprodukter, nøtter, frukt, bær etc. 🙂
Dette er heller ikke frekt ment, men jeg skjønner og begriper ikke hvor mye som må til for at folk skal skjønne hvordan dere lever og hva lavkarbo går ut på. Dere utdyper jo i hyttt og pine, ned til den minste detalje. Likevel kommer spørsmålet: «spiser dere aaaaaaaaldri karbohydrater?» 😛 jeg gir opp! 😀
Så enig! Her er det folk som åpenbart ikke har lest innlegget (og/eller kommentarene for den saks skyld) i det hele tatt! 😉
Ha ha, jeg må si jeg ble en smule oppgitt da jeg hørte på radioen: «fotballfrue vil sette sine barn på lavkarbo»! At det går an å lage overskrifter av at du vil gi barna dine ett sunt kosthold med mindre sukker.. da blir jeg oppgitt! Det skulle virkelig ikke være nødvendig at du oppklarte med dette innlegget, men skjønner godt at du gjør det.
Jeg har selv barn, går ikke på lavkarbo, men er bevisst mitt kosthold. Vi har blant annet kuttet mye ris og poteter til middager og erstattet det med grønnsaker!! Dette legger jo bare grunnlag for at barn får i seg mer næringsstoffer, samt at man legger til rette for at våre barn kan få bedre matvaner enn vår egen generasjon som levde mye på: brød, pasta,ris og potet…!
Synes du er en inspirasjon både når det gjelder mat og trening!! Ha ei fiiin helg =)
Jeg har en sykdom i fordøyelsessystemet mitt, og har nylig lagt om kostholdet mitt til lavkarbo for å se om det kan gi meg bedre dager. Og stort sett alle jeg forteller det til ser på meg med et blikk som sier «stakkars deg» eller «herregud så teit du er som lar deg lure!» Men det er jo bare så enkelt som at jeg velger bort mel, ris og stivelse fra poteter. Til middag spiser jeg mer rent kjøtt og grønnsaker. Til lunsj spiser jeg yoghurt eller lavkarbobrød/knekkebrød. Og til nå har jeg det strålende!
Vil bare si at du har vært en stor inspirasjon for at jeg skulle klare å legge om kostholdet mitt, jeg har planlagt lenge, og gruet meg litt. Men takket være bloggen din har jeg sett hvor enkelt det kan gjøres, og hvor mange spennende retter man kan lage. I går var jeg til og med ute på restaurant med familien min, uten noe problem! 🙂 Så tusen takk!! 🙂
Hei. Når det gjelder karbohydrater generellt, så lurer jeg på hvordan du/dere ser på dette med oppkarbingsdager for de som skal bygge muskler eller eventuellt konkurrerer på et høyt nivå som eksempelvis en fotballproff gjør. Ser dere på dette som unødvendig selvom man ligger forholdsvis lavt på karben (40-120g) ellers om dagen?
Dette skal jeg ikke uttale meg så bombastisk om, men kan vel bare si hvordan jeg føler det fungerer. Jeg spiser ca 40 – 100 gra karbo pr.dag, det varierer litt, men dagen før kamp spiser jeg opp mot 400 – 500 gram karbo. På kampdag spiser jeg igjen lavkarbo inn mot kampen. Under konkurranse bruker jeg sportsdrikk, da insulinutskillelsen er mye lavere enn ellers for å få glukose inn i cellene.
I starten når vi begynte med lavkarbo, spiste jeg lite karbohydrater konsekvent over en lengre perdiode, da merket jeg at det gikk negativt utover kamper, men ikke trening.
Ut i fra hva jeg kan, så bør du øke inntaket av karbohydrater om du trener styrke og ønsker best mulig fremgang. Samme om du driver med høyintensitetsløping. Om du trener på moderat intensitetsnivå, over lengre perioder, er derimot ikke kravet til karbohydrater like stort. Tror Olympiatoppen i sine skriv sier at du kan benytte deg av fett helt opp 92-93% innsats. Alt over dette krever tilgang til glukose.
Det var en studie for ikke så lenge siden, som tok for seg en gruppe turnere. De ble testet på et ketogent kosthold (svært lite karbo) og et normalt høykarbokosthold. I løpet av 30 dager var det ingen forskjell på de to gruppene hva gjelder ulike styrkeøvelser, men den ketogene gruppen gikk ned i vekt og fettprosent.
Hei
Jeg er sikker på at dere kommer til å gi evnt. barn et godt kosthold 🙂 men dere vil nok merke at barn har ganske sterk vilje til tider, og ikke sikkert de kommer til å spise det dere vil 🙂 men det finner dere fort ut av! eller kanskje dere får «eksemplariske» barn hehe
hei på dere!
Jeg har ikke så mye til felles med dere men er allikevel innom av og til og leser innlegg. Jeg har veldig lyst å anbefale dere å sjekke ut bloggen til en, etter min mening, veldig fornuftig dame når det gjelder kosthold. Det er Berit Nordstrand, http://www.fraiva.no og hun har akkurat gitt ut boken Mat med mer. Jeg tror dere har mye til felles men hvis dere hadde hatt en liknende tilnærming til kostholdet ville dere sluppet mye av den forhåndsdømmingen, misforståelser og negative kommentarer. Ønsker dere alt godt!
Der er jeg ganske uenig med deg. Caroline har en litt annerledes lesergruppe, i tillegg til en helt annen mening med bloggen enn det Berit Nordstrand har. Vi ønsker ikke å ha samme åpenhet som henne. Da får det heller bli noen misforståelser, og negative kommentarer.
Takk for et utfyllende og meget godt svar. Ut i fra studiet med turnere tolker jeg det som at man ikke trenger oppkarbingsdager for å øke i styrke, men at det vil være uheldig å ha et lav-lavkarbokosthold for å unngå vektnedgang som igjen fører til liten muskelvekst!? tenker vi det samme? 🙂
For min del vil jeg ned i fettprosent, og øke i muskelmasse/bli fastere og mer markert 😉
For å oppnå maks utbytte av styrketrening, ville jeg tro at det kan lønne seg med litt ekstra karbohydrater 🙂 Ut i fra disse turnerne var det ingen negativ effekt, men heller ingen positiv effekt (forutenom vektnedgang og nedgang i fettprosent) på noen av kostholdene. Men studien er relativt kort, skulle gjerne sett en lenger studie som spesielt tok for seg muskelvekst.
Hei ! Jeg bare lurte på en ting 🙂
Åssen er det å gå på lavkarbo og har diabetes?
Jeg har daibetes type 1, så er altså avhengi av insulin sprøyter.. Bare lurte på om dette går til sukkersyken? 🙂
Lavkarbo kan fungere utmerket, og brukes som behandling for begge typer diabetes. Mange som har opplevd å kutte drastisk ned på insulinsprøytene. Kan få Vegard til å svare deg i løpet av helgen 🙂
Min søster fikk i fjor beskjed om at hun hadde diabetes type 2. I familien vår er dette veldig arvelig og over halvparten av kvinnene på mamma sin side har det. På sykehuset fikk søsteren min beskjed om at hun måtte begynne på tabletter, men at hun skulle prøve og legge om kosten først og se virkningen. Jeg er fast leser av bloggen til Caroline og tipset mamma om lavkarbo, og de la om matvanene helt. Etter noen måneder dro de tilbake på sykehuset, og ikke bare hadde hun gått ned 8 kg, men blodsukkeret var så bra at hun ikke trengte og begynne på tabletter. Hun lever idag helt normalt selv om hun har diabetes! Hvordan det er med type 1 vet jeg ikke, men på min søster med type 2 fungerer det, og legene er veldig fornøyde. Takk til dere for at dere har et flott fokus på kosthold og helse. Det har i dette tilfellet faktisk forandret liv!
Det er ikke noe problem å spise karbohydratredusert ved diabetes. Men ved diabetes type 1 bør alle større kostomlegginger skje i samarbeid med legen, slik at du får hjelp til å dosere insulinet ditt til kostholdet.
Kjempe bra innleggintervju 🙂
Og dette må jeg si meg helt enig i og tenker egentlig at det gjelder alle typer dietter!!!
Man må jo legge opp kostholdet sånn at det passer alle i familien og at man får dekt alle næringsbehovene,men i moderate mengder 🙂
Stå på dere to! 🙂 Misunner dere sterkt for å klare å gjennomføre et slikt kosthold og dere burde være kjempe stolte av det! Og barn og lavkarbo, hva er vel ikke bedre enn å lære barn gode matvarer allerede fra de er små! Tipp topp dere! Heia 🙂 Klem Helene
Veldig mange «å det er så teit når alle reagerer på dette kostholdet»-kommentarer her. Grunnen til at disse «alle» (hvem er de egentlig?) reagerer er jo fordi dere tidligere aktivt har frontet et LCHF-kosthold og høytlytt kritisert statens kostholdsråd, mens dere i det siste har blitt mere moderate. Fint det! Det som Vegard her beskriver er jo også såvidt jeg kan se helt i tråd med statens kostholdsråd. Han sier: «stivelsesrike matvarer er de beste kildene til karbohydrater. Poteter, søtpoteter, rotfrukter og ris kan fint inngå i et sunt kosthold.» Dette er matvarer dere tidligere har sammenlignet med å gi unger smågodt til frokost. Videre lurer jeg på hvor mange her inne som faktisk er foreldre, eller i det hele tatt KJENNER noen foreldre. I min omgangskrets er det iallefall de aller fleste opptatt av å gi ungene sine sunn mat, snop er kun for lørdager og de har ingenting i mot at barna mumser rent pålegg på bekostning av litt mindre brød. Så godt som alle barnehager har dessuten forbud mot kake selv om det er bursdag, og de serverer frukt hver dag.
Det er mange som er negative til statens råd, så noen ensomme svaler er vi ikke på det området. Jeg er ikke direkte kritisk til rådene, totalt sett, men det er 4-5 punkter hvor jeg ikke er enig med de:
1. Deres fraråding av et økt inntak av mettet fett
2. Deres råd angående bruk av magre meieriprodukter
3. Deres råd om utstrakt bruk av vegetabilske oljer og margarin
4. Deres råd om at korn skal ha en så viktig del av kostholdet
5. At karbohydrater skal bestå av 50 – 65 prosent av det daglige energiinntaket
Vegard har, så vidt jeg vet, et ganske likt syn som meg. Så helt å tråd med Statens råd er det vel ikke.
Hah… jeg bare gleder meg til dere får disse barna jeg, «lykke til»
Så innslaget på Ettermiddagen, og tok meg selv i å nikke når Caroline sa at barn er allerede hyperaktive, hvorfor gi dem sukker i tillegg? Så sant, så sant. Skal love dere at barnehageansatte, lærere og evt barnepassere vil nok takker dere 🙂 Barn uten blodsukker som svinger opp og ned? Høres ganske digg ut. Hvem tror dere er roligst? Barnet som spiser lavkarbo/grovt brød med godt pålegg og drikker vann til lunsj, eller det som spiser loff med sukker (kjenner en som spiste det hver dag, tror dere han var av den rolige typen?) eller nugatti på, før han heller i seg en halv liter saft? Just sayin’.
Ha en fin helg, takk for et flott innlegg 🙂 Håper mange leser og lærer!
Vanligvis leser jeg blogger for å koble ut, men som en kommende førskolelærer synes jeg dette var interessant lesing 🙂 Thumbs up!
Er du gravid Caroline? 🙂 Føler det har vært mye barne snakk i det siste 😉
dette høres jo alt veldig bra ut osv, men det som mange glemmer er dette med bærekraftighet, det finnes ikke noe som tilsier at lavkarbo er bærekraftig og jeg anbefaler folk å lese gunhild stordalens artikler om nettopp dette. En ting er at dere lever slik og sånn men når ALLE som leser bloggen skal gjøre det samme blir det et stort samfunnsproblem rett og slett. Dette med lavkarbo (og andre typer dietter) er så mye mer enn bare en et kosthold, det er en livsstil som faktisk ikke er mulig om man ser på det, noe man burde gjøre, i større sammenhenger.
Ser ikke helt hvorfor det ikke skal være det, det er ikke meningen å spise mer proteiner enn på andre kosthold. Du kan lese dette blogginnlegget fra Espen Rostrup, tar opp noen interessante punkt; https://espenrostrup.com/2011/10/03/lavkarbo-og-miljo/
Det er også viktig å skille mellom individuelle kostråd og råd som går ut til større grupper.
I et globalt perspektiv står vi foran en matkrise uavhengig av hva vi velger å spise. I noen deler av verden vil dette bli et enormt problem, grunnet konsekvensene av global oppvarming har for matproduksjonen kombinert med befolkningsvekst.
Per i dag er ikke et lavkarbokosthold særlig bærekraftig, men det handler nok aller mest om hvordan vi har lagt opp matproduksjonen vår.
Barn og kosthold ja – synes det er en evig diskusjon. Er enig med dere i at det viktigste er matglede, variasjon , mengde , gode råvarer og gode vaner som er det viktigste. Selv når jeg ble mamma fikk jeg en ny giv når det kom til matlaging og kosthold ble enda viktigere for oss. Jeg synes det var fantastisk å lage min egen barnemat fra scratch og gi henne ulike smaksopplevelser. For oss er det viktigste som jeg ser også for dere balanse i kosten , og matglede. Vi har brødmat innimellom , alltid fullkorn eller grovt, men varierer med grøt, musli og andre gode frokostalternativer, styrer unna raske karbohydrater i hverdagen og selvfølgelig sukker. Men jeg føler vel litt at det er ett hysteri rundt dette også, i jenten vår sin bhg som er sukkerfri ( ja , jeg er super glad for dette) lager de all mat selv, har ikke kaker til bursdag, men fokuserer istedenfor på barnet selv istedenfor maten. De har krone til barnet, egen stol/ trone og synger bursdagssang + at de har fruktpinnsvin. Jeg er fornøyd. Men blir litt satt ut når vi på foreldremøte møter foreldre som mener at barna ikke skal få lage pepperkaker i bhg ved jul eller pynte pepperkakehus i fare for at barnet får i seg litt non- stop /seigemenn. Da kjenner jeg at jeg blir litt satt ut. Min teori er at visst alle hverdagene i bhg er sunne , gir det rom for å pynte pepperkakehus ved jul. Det er ikke » farlig» for barnet å smake en non-stop eller to =) Nå er hun to år og får lørdagsgodt – som består av smoothie , bringebær , blåbær og en og annen gang noen kjeks. Jeg føler vi har funnet balansen som vil gi henne gode vaner for fremtiden. Å holde barna helt vekke fra alt som er NEI- MAT tror jeg vil gjøre det verre med tid og stund om dere forstår hva jeg mener! Uansett god innlegg! Spennende lesestoff og jeg er enig i det meste!
Hei!
Ville først å frem si at det er ett veldig godt å forklarende innlegg. Litt lei av at folk ikke kan la dere gå på lavkarbo og stole på at dere gjør det som er best for akkurat deres barn den dagen dere får det. Jeg er ikke mer enn 16, så skal ikke gå inn i noen som helst type dybde. Men jeg er toppidrettsutøver så jeg vet noe i forhold til kosthold. Dette er ikke til C og LK men en del av dere andre. Det å ikke introdusere barnet deres for godteri er helt klart lurt med det første, men om dere får flere barn ikke kjør på like lenge med nummer 2. Den minste får med seg at eldre søsken får og det blir helt feil å bare gi den ene når begge forstår hva det er. Og etterhvert når barna blir eldre må dere ikke tenke at barnet ditt skal ha ett like «kjedelig og stramt» kosthold i helger. La barna være med venner både i ukedager og helger uten at de skal måtte tenke på hva syntes mamma og pappa om det jeg spiser. Det er på ingen måte sunt, ta det når dere er hjemme og lag det sunnere da, men om barnet ditt vil ha med venner hjem etterhvert ikke dø bare fordi de kanskje har kjøpt med seg godteri for å kose seg med en film på kvelden.
Dette tror jeg er noe C og LK har forstått poenget med som noen av dere andre fortsatt ikke ser forskjell på det dere mener er lavkarbo. Kosthold skal være sunt men også forskjellig ut i fra hvordan og hvem man er. Du vil mest sannsynlig ikke at barnet ditt skal leve som skihoppere må, men heller ikke som gjennomsnittlig amerikaner.. Ta kosthold litt med ro så får dere bedre respons av barna deres også.
God søndag håper alle har hatt en fin helg. 🙂
Hei! Jeg lurte bare på om dere har tenkt noe på «bivirkningene» til et lavkarbo kosthold. Uansett om det er strengt eller ikke får en mye mer fett i seg enn det som et normalt kosthold vil inneholde. Forskere mener dette kan føre til hjerte og karsykdommer. Og da tenker jeg at et barn blir fra de er små mer utsatt for disse sykdommene enn hvis de hadde hatt et normalt kosthold.
Så lurer jeg også på hva dere ville hatt som skolemat? Alle har med seg skiver i alle slags varianter, yoghurt og frukt som et eksempel. Hva ville dere hatt istedenfor?
Forskere mener, men resultatene av forskningen støtter det ikke.
Svært mykje av forskinga på området konkluderar ikkje. Dersom ein gjer større litteraturstudiar på dette vil ein finne: » meir forsking trengst»…
helsing ernæringsfysiolog.
Jeg er ikke Caroline, men du vet at man kan lage brød selv, eller? Lavkarbo brød, eller knekkebrød (som er helt fantastiske, de smaker nydelig!). Et barn kan fint spise dette med godt, sunt, mettende pålegg og ha med knaske-grønnsaker, ostebiter eller frukt (barn bør spise frukt, om de spiser karbo-redusert eller ikke).
Jeg må bare pirke, for man spiser ikke mengder med fett slik alle tror. Det man gjør er at man bytter ut «dumme» fettsyrer, og stoffer som man vet er farlige, med naturlige fett- og olje-kilder. Som olivenolje, kokosolje, rapsolje og skikkelig smør (det geniale med smør er at man bruker mindre). Siden man bruker skikkelig fett, som gjør godt for kroppen, spiser og bruker man mindre (man blir mett fortere). I tillegg bør jo alle, uansett kosthold (så fremt du ikke spiser laks til alle måltider, 7 dager i uken, og det er heller ikke sunt), få i seg nok omega-3. Omega-3 får man i seg en god del av med et «lavkarbo»-kosthold, og dette er betennelsesdempende i kroppen (noe som vi kan være enig i at er en bra ting, eller?). Det fettet som legger seg i blodårene heter transfettsyrer, og eksisterer så og si ikke i kostholdet til en som velger å spise lavkarbo. I tillegg, er maisolje, solsikkeolje og soyaolje er FY-FY for folk som spiser lavkarbo, fordi de er regelrett dritt for kroppen med en gang de varmes opp.
NB! Jeg er ikke utdannet kostholds-noesomhelst, men jeg er opptatt av dette og har lest grundig. Si meg gjerne i mot hvis du ER utdannet og har kunnskapen om dette.
Jeg syns du har mange bra synspunkter når du skriver! Jeg kunne fint hatt en slik ordning i hjemmet selv. Det er flott du forklarer det ytterligere, for da får folk en bedre innsikt på hva du/dere mener med lavkarbo. Noen mennesker må ha det inn med t-skje, og vil ikke forstå at det finnes alternativer til kjøttkaker og poteter. Verden har forandret seg siden 1920, sånn er det bare. Syns det er flott du står på ditt, og har gjort en grundig nok research til å forklare/forsvare når folk velger å ikke tro dette funker 🙂 Variasjon er nøkkelen, med begrensinger av det kroppen egentlig ikke har behov for. 🙂
Flott innlegg Caroline! 🙂
Hei Caroline:) Utrolig bra at du skrev dette inlegget. det er så synd at Lavkarbo er blitt så misforstått og at folk forbinder dette med noe negativt. de aller fleste som reagerer negativt på dette er de som ikke vet hva lavkarbo er. Spiser Lavkarbo selv og syntes det er slitsomt å hele tiden måtte retferdiggjøre og forklare hvorfor man velger å spise som man gjør:) Skal referere til dette inlegget neste gang;)
Stå på Carro! Liker bloggen din kjempe godt:) Hilsen fast leser
Heisann! Jeg ikke ikke sett intervjuet på ettermiddagen nå på onsdag, vet dere hvor jeg kan få sett det? Fint om dere kunne lagt ut dette på bloggen! Klem
Jeg lurer på noe, bare at helt ren nyskjerrighet. Om dere blir bedt på middag til et vennepar som ikke nødvendigvis vet mye om lavkarbo eller hva det vil si å ha en karbohydratredusert kosthold. Dere skal spise middag og det er spagetti og kjøttdeig med saus. Da spiser dere vel det? Tar dere evnt mindre porsjoner enn vanlig? Lurer på hva dere gjør i slike situasjoner 🙂
Håper dere begge har hatt en fin helg 🙂
Kan godt hende vi tar litt ekstra kjøttdeig, og litt mindre pasta, men ikke mikroskopiske mengder 🙂 Det hadde jeg forsåvidt gjort uansett, da det jo er kjøttdeigen og sausen som gir den gode smaken.
– C
Flott innlegg og stå på !! Bra noen er bevisst på hva de vil servere barna sine. Har sett skillingsboller i matpakka på skolen, sukker og brus hver eneste dag og det er jo ikke noe kosthold for ett barn. Barn idag slik jeg ser det rundt meg, er rene pizza og junk generasjonen som omtrent ikke vet hva grønnsaker er eller vil i det hele tatt spise det. Så jeg heier på dere! Dere kommer til og bli fantastiske foreldre. Og synes ikke noe om all den negativiteten rundt det dere holder på med. De kan heller konsentrere seg om den junk generasjonen og plukke på hva deres foreldre holder på med som tar den enklaste løsningen hver dag fordi de ikke gidder eller tar seg tid til det.
Kjempeflott innlegg! 🙂
Happy healthy parents
Make
Happy healthy children
🙂 🙂 🙂
Caoline og Lars Kristian, tusen takk for at dere benytter dere av mulgheten bloggen gir til å starte en diskusjon rundt et så viktig tema. Har selv en datter på snar 4 år og synst dette er utrolig lærererikt å lese.
🙂
En liten utfordring til deg Caroline. Jeg har en datter som eeeelsker grøt, men hun får det altfor sjeldent fordi jeg ikke helt står for innholdet i mange av variantene. Kan du se om du klarer å trylle sammen en god barnevennlig grøt og evt legge ut en oppskrift? 🙂
Hei til dere begge!
Først og fremst kan jeg si at vi stort sett tenker likt hva angår kosthold. Det kan kanskje kalles lavkarbo etter hva som er normalen i dag, men strengt tatt er det bare et sunt kosthold. Jeg er ikke like bevisst på hva jeg spiser som dere, men på grunn av ubehag (underdrivelse) ved inntak av mel-/kornprodukter har jeg selv valgt å kutte ned på aktuelle produkter. Dette blir av andre oppfattet som lavkarbo.
Jeg merker at når dette kommer opp i en samtale (fordi jeg spiser noe annet enn de andre), så går folk i «forsvarsposisjon», som at jeg ved mine valg kritiserer deres kosthold. Og som allerede påpekt av noen andre i et innlegg lages det da ofte poeng utav å overhodet ikke bry seg om kosthold, at dette er «kult».
Det er dette jeg ser skjer med dere – folk slår tilbake mot dere hvis de føler seg truffet.
Poenget med dette innlegget er at nå er det dere som går i forsvarsposisjon. Dere går rett i fella og ruller ballen videre ved å forsvare hvorfor dere spiser som dere gjør. Er dette egentlig nødvendig? Dere er voksne mennesker som kan velge å spise hva dere vil, og kan selvsagt også velge hva dere vil gi barna deres. Selv om jeg tilfeldigvis er enig i deres kosthold bryr jeg meg særs lite om hva naboen spiser, eller hva naboen mener om det jeg spiser, og det burde dere også gjøre.
Vi ser ikke på dette som noen forsvarsposisjon, ei heller noen angrepsposisjon. Vi ønsker kun å oppklare en generell misforståelse, i tillegg til at vi følte at media ikke klarte å skape et reelt bilde av hvordan vi tenkte (noe media sjeldent klarer, og ikke bare med oss). Vi ønsker også å kunne påvirke andre til å bli flinkere til å gi sine barn et sunt kosthold 🙂
– C
Kroppen min fungerer helt fint med «kostholdet» som ikke kan kalles for et kosthold engang. Og det har den gjort siden jeg har vært en liten baby som har blitt stappet i masse ris, pasta og «usunne» matvarer (kanskje usunt i deres øyne). Syntes nesten det er kvalmt og bekymringsfullt at dette må bli et tema. At det er et tema om hva slags mat ungen deres skal spise, og ikke spise så mye av. Tro meg, barnet deres vil fungere helt fint med et «vanlig» kosthold.
Hva er dine tanker rundt det stadig økende antallet overvektige barn? Synes du det er kvalmt og bekymringsfullt at det blir et tema?
Et barn kan fungere fint på mange typer kosthold, og det er ikke gitt at det «må være» et karbohydratredusert kosthold. Men hvis et karbohydratredusert kosthold kan bidra til at et barn får økt evne til å konsentrere seg på lange skoledager, og samtidig redusert fare for metabolske syndromer, mener du det fortsatt er kvalmt og bekymringsfullt?
Mener du at kosthold kun handler om å oppnå gjennomsnittlig funksjonalitet? Ønsker ikke du heller at kostholdet skal være med på å bidra til å få det beste ut av et eventuelt barn?
Jeg synes dette, helt uproblematisk, er et tema voksne kan seg imellom, uten å innvolvere barn. Vil ikke du barnas beste?
Vi har forresten aldri hevdet at ris, pasta er usunnt. Hva som er usunnt er relativt, og må sees i sammenheng med resten av kostholdet.
Så godt at du oppklarte dette. Jeg leste nemlig pm dette med deg, lavkarbo og barn i media her om dagen, og fikk litt sjokk. Jeg tenkte at dette ikke hørtes ut som deg. Jeg har oppfattet deg som en smart person som setter seg godt inn i hva som er best for individer (det være seg voksne, barn, hunder etc.) Det var godt å få det bekreftet ved å lese dette innlegget, og høre at dere kommer til å ta godt vare på barnet dere får i fremtiden. Det sier seg selv at barn trenger karbohydrater, så det var godt å lese intervjuet til Lars Kristian om at det selvfølgelig bare skal være et variert, sunt kosthold med en litt mindre mengde karbohydrater. Vi vil jo alle barna våre vel, så det er viktig at man har nok kunnskap (på alle områder) slik at man ikke gjør noe som ikke er bra for dem. Dere kommer til å bli supre foreldre:)
Det kostholdet funker veldig bra for oss her hjemme. Guttene mine har 100 ganger mere enrgi og jeg har gått ned 40 kilo og min samboer 13 kilo. Beste som har skjedd oss 😉 Du er en stor grunn for dette. Lært meg masse om lavkarbo og lest masse selv. Så tusen takk for det!!!
Hilsen claudia
Hei!
Når dere får barn selv, og du Caroline får kjenne på «morsfølelsen», er jeg ganske sikkert på at du lar barnet ditt ha et «normalt» kosthold. Som igjen blir anbefalt av barneleger og helesøstre + + +.
Morsfølelsen er utrolig sterk og geleider deg på rett vei 🙂
Ja, morsfølelsen er sterk, og geleider oss på rett vei, det har du helt rett i. Derav dette innlegget, og en «vei» litt utenom hva som blir anbefalt fra offentlig hold 😉
– C
Hei Caroline!
Måtte bare få kommentere på denne saken ettersom det på «Ettermiddagen» var første gang jeg
så deg på TV. Har lest bloggen din litt sporadisk og for min smak er den litt vel «rosa», men
etter at jeg så deg på TV og så hvor ekte du var og (kanskje) hvor morsom du kan være
ble jeg veldig positivt overrasket 🙂 du er en grepa dame og stå på med ditt!
Dersom dere spiser slik dere beskriver i dette innlegget vil jeg kalle kosthold for et karboredusert kosthold, som faktisk er et normalt kosthold (hverfall et foretrukket kosthold), ikke et lavkarbokosthold.
Lurt å skille på det da det er mange der ute som blir forvirret av å lese det du skriver.
Et karboredusert kosthold, kan jo være et lavkarbokosthold. Det kommer jo helt an på hvor mye du går ned på karbohydratene 🙂 Hvis energifordelingen er 50e% fra fett, 20 e% fra protein og 30e% frakarbohydrater, så er det jo lavkarbo 🙂
Lavkarbo er bare et samlebegrep for kosthold som har redusert det totale inntaket av karbohydrater til under 150 gram per dag 🙂
Dette er bra! 🙂
jeg stusset over en ting i det intervjuet, og det var uttalelsen om at «barn er hyperaktive uansett, tenk med sukker» noe i den duren..
Det er visstnok en myte at barn blir hyperaktive av sukkert, forsket på ved ved carolinska institutt i stockholm. Det er aktiviteten, at vi girer de opp osv som gjør de gira, ikke sukkeret de spiser..
Tror nok det er en myte, og derfor kanskje dårlig argument for lavkarbo.
Sånn ellers kan jeg ikke si noe om hva som er lurt eller ikke, har ikke peil på lavkarbo.
Tusen takk for svar 🙂
Skal ta en prat med diabetes sykepleier ang dette å 🙂 For jeg har veldig stabilt langtids blodsukker osv 🙂 har ingen problemer med denne sykdommen, så tenker da at det er sikkert ikke «farlig» å prøve noe nytt :))
Takk igjen for at du tok deg tid til å svare 🙂
Hilse dem vakre konen din åå !! 🙂
Media er ute etter å skape et godt lesestoff og lage en diskusjon. Under denne diskusjonen så syns jeg d gikk mer ut på å angripe deg Caroline. Jeg ser hva du mener og hva din mann mener. Syns dere skal gi dere en klapp på skuldra for at dere faktisk tenker på det fremtidig barnet. Det er dere som velger hva som er riktig oppdragelse iforhold til deres barn. Syns du fikk svart godt på dette innlegget jeg, så håper jeg at folk kan begynne å diskutere seg selv istede for å diskutere andre med en negativ holdning.
Må bare sei ein ting.. Før så syns eg du var latterlig når det gjaldt denne lavkarboen, eg syns alle som dreiv med det var latterlige. Kutte ned på poteter og spise meir fett? Syns det hørtes så feil ut. Skreiv tilogmed eit kåseri om kor idiotiske lavkarbo-folk var på 10-klasse eksamen.. hehe.
Så til poenget: Eg har begynt på sjukepleien no, og har ein fantastisk flink lærar som er lege og førstelektor. Hans store interesse er kosthold, og sjølv når me egentlig skal ha om celler eller infeksjonar, så klara han alltid å få inn noko om kosthold, for dette brenner han virkelig for. Etter å ha hørt på han og alt han har å si om at karbohydrater bryter oss ned (og for store mengder faktisk kan hjerneskade barn) og kor viktig det er med metta fett for at hjernen skal fungere, hjernen treng fett, lettprodukter er gift mot hjerneaktiviteten!! Gidder ikkje sitte her å forklare alt. Vil bare at folk skal undersøke og få fakta og forskning på bordet før ein uttaler seg om kor «dum» Caroline er. Eg har vertfall lært meg ei leksa, sidan eg var ein av dei før.
Sjå:
https://www.youtube.com/watch?v=T15JVJoTDMc
Synes du er veldig flink til å svare for deg! Lars-Kristian også! Blir med en gang saklig og bra når dere «forsvarer» dere slik som dere gjør, med svar som virkelig er tenkt igjennom, og en får følelsen av at dere virkelig kan det dere snakker om. Bra jobba, stå på:-)
Det er helt utrolig at dere for kritikk for dette, og at et av argumentene er at barnet ikke vil få nok energi?!
Som jeg har forstått spiser dere variert og skikkelig kost, som inneholder det som et barn trenger.
Noe barn ikke trenger er cola, grandis, kjeks og godis til alle døgnets tider, dessverre er det nok sånn at mange får slik mat. Fordi foreldrene spiser slik mat.. Dere spiser etter lavkarbo prinsippet og derfor blir det jo helt naturlig at barnet spiser det som dere spiser, det blir jo helt klart feil å gi barnet noe annet bare fordi naboen spiser 10 brødskiver om dagen.
Det er nå alt folk skal henge seg oppi også, folk slutter aldri å overraske meg.. Makan!
Hei:)
Jeg bare lurer på noe. Det kom så mange gode råd om kosthold til barn osv vedrørende de spørsmålene du skrev over her, så bare lurte på om de også kanskje visste noe om kosthold vedrørende graviditet også?
Gud…Føler jeg bare må kommentere men vet ikke helt hva? Jeg er 16 år, vokste opp med et normalt kosthold, min mor er kokk så hun har litt peiling og var flink til å gi meg varierende mat. Hvorfor skal dere gi ungen deres lavkarbo? 🙂 Hvorfor? Jeg skjønner at dere vil at ungen deres skal være sunn, og innta de riktige matvarene og mengdene, men at en liten nyfødt unge skal gå på ett »lavkarbo kosthold» synes jeg blir litt for gale. Tenk på dere selv, hadde dere foreldre som var bevisst på hva dere spiste i barndommen? Fikk dere lavkarbo kosthold? En liten unge har rett til å spise matvarer av all slags sort, og ikke følge et fast kosthold dere har bestemt. Jeg vet om noen få unger som har utrolig strenge foreldre når det gjelder kosthold, de får ikke lov til å spise godteri, brus osv fordi foreldrene mener det er »farlig og »man blir syk» av det. I Norge har man ikke lov til å selge matvarer man blir syk av 🙂 Det er ikke anbefalt i det hele tatt at barn skal gå på lavkarbo. Og disse folkene som sier dette om lavkarbo til barn har faktisk peiling, og de vet hva de snakker om. Hadde mine foreldre gitt meg ett bestemt kosthold i så ung alder hadde jeg faen meg begynt å lure. PS. Jeg håper dere lar ungen deres spise som alle andre unger i bursdag besøk, når den er med venner og slikt. Håper for all del ungen deres ikke må sitte å se på når de andre koser seg med kaker og brus 😉
Hei Julie.
Viktig å lese innlegget før man kommenterer 🙂
Og ja, både jeg og Caroline hadde foreldre som var bevisste.
Herregud så irriterende når uvitende mennesker skal kommentere. Du kan i hvertfall lese innlegget før du gjør det, Julie…
Uff, nå ble jeg skikkelig flau av meg selv. Jeg burde absolutt lest innlegget skikkelig før jeg kommenterte, leste det skikkelig nå og kommentaren min virkelig var helt bak mål og jeg tok så feil i alt! Beklager så utrolig mye. Stå på videre med bloggen Caroline, du er veldig flink 🙂
Du kommer til å bli en flott mamma, og barnet ditt kommer til å få en frisk, sunn og kjærlig oppvekst! Det vet jeg 🙂
Må si jeg reagerte da du var på tv, Caroline. Siden jeg da fikk et inntrykk av at du ville følge et strengt kosthold for dine barn. Jeg skjønner veldig godt at det var store reaksojoner rundt dette (nå har ikke jeg satt meg inn i hvor store reaksjoner det var, men ut ifra det du selv skriver i starten av innlegget, kom det reaksjoner), siden vi alle vet at barn uten spesielle behov ikke har godt av et strengt kosthold. Derfor synes jeg det var veldig fint og lurt av deg og skrive et slikt innlegg som dette, for å sette fokuset på at du faktisk ikke ønsker strenge dietter for dine barn, og at du tillater de å spise godteri og mat med karbohydrater:) Og jeg støtter dere veldig i å ville være bevist på barns kosthold:) Vi ser jo desverre altfor mange overvektige barn som spiser usunn mat, dette er foreldrenes fulle ansvar dersom dette er små barn. Det er vondt og se foreldre som oppsøker treningssentre fordi de ønsker personlig trener til sine barn på 12 år (jeg har selv opplevd dette, desverre), siden de ønsker at barna deres skal ned i vekt. Derfor støtter jeg foreldre i å være bevist på inntaket av mat til barna deres, det er jo tross alt fordi vi ikke ønsker å utsette våre barn for overvekt. Som sakt synes jeg dette innlegget var veldig bra, siden med dette innlgget fikk de som tolket «ettermiddagen» feil, inkludert meg selv, vite hva du egentlig mener:)
Bra innlegg om barn og lavkarbokosthold. Jeg forstår ikke dette hysteriet til mange. Lavkarbo handler jo om å spise sunn og naturlig mat basert på gode råvarer. Jeg tror ikke jeg kjenner noen som spiser mer grønnsaker enn meg. Tror ikke fastlegen hadde blitt så veldig bekymret heller hvis hun så hva som stod på menyen min.
Fedon Lindberg har skrevet en god bok om barn og hva som er sunn mat, den heter «Barn i balanse». Anbefales for alle som har barn.
[…] onsdagens sending av “Ettermiddagen” kom det frem at fotballfrue ønsker at eventuelle fremtidige barn skal følge et lavkarbokosthold. Lavkarbokosthold forbindes […]
Hei!
Jeg må bare skrive noe som er litt off topic.. Jeg kom tilfeldigvis inn på siden din for en mnd siden og ble veldig inspirert av egentlig alt! Jeg har trent relativt aktivt i over ett år nå, men korte løpeturer (30 min – 4 km) og mye pilates. Dagsformen svingte opp og ned som en jojo, og jeg ble svært oppgitt. Synes jo jeg var flink, men merket ikke noen særlig bedring i formen. Dette kan jo ha noe med at jeg ble sykelig opphengt i kalorier og vektnedgang. På det verste levde jeg på 600-900 kcal daglig. Fikk angst hvis det bikket over 1000. Grunnen til dette er jo sammensatt, men ble nok utløst av over 11 kg vektnedgang etter hjernehinnebetennelse og bortgang av min mor. (Jeg hadde (endelig) gått ned de kiloene jeg ville, uten å egentlig tenke noe over det pga psyken som kom med denne grusomme tiden.) Svært liten matlyst (eller ingen) = lite kcal inntak og svært rask vektnedgang. Begynte så og trene for å opprettholde dette, siden jeg begynte å få matlyst igjen (noe jeg så på som veldig vanskelig). Men det førte til slutt til en større sultfølelse og selvfølgelig et STORT sukkersug. Da snakker jeg sykt! Spiste sikkert 2-3000 kcal bare i sjokolade.
Det jeg vil frem til at jeg ble svært inspirert av bloggen din og oppskriftene dine, for de ser jo fantastisk gode ut og de fleste er glutenfire! Noe som er perfekt, siden jeg har cøliaki. Jeg prøvde et par oppskrifter og NAM! Jeg begynte å lese om LCHF og ble positivt overrasket, samt gått til innkjøp av kokeboken din. Har holdt meg så og si til denne matveien i 2 uker nå. Allerede merker jeg STOR forskjell! Jeg klarer å løpe lengre og fortere, jeg har mer energi utover dagen til familien min, konsentrasjonen er på topp, har ikke den sultfølelsen hele tiden og best av alt: jeg har ikke søtsug what so ever!! Noe så fantastisk! Det er en befrielse fra en avhengighet jeg ikke får beskrevet godt nok!
Jeg vil egentlig bare rette en stor takk til deg, Caroline, for at jeg har et bedre liv allerede og håper det fortsetter slik.
Takk for at du delte dette med meg! Så utrolig godt gjort av deg å komme gjennom alt dette <3
Klemmer 🙂
[…] Personlig kan jeg overhode ikke se noe problem med dette! Idag får vi i oss altfor mye sukker og usunne matvarer og barna våre blir stadig feitere og feitere. Barn blir foret opp på kaker, is, brus og pizza, så at noen faktisk tar et grep og sørger for å gi barna sine rene og sunne matvarer synes jeg bare er helt topp! Kommentarene disse foreldrene får får det til å virke som om de sulter ungen sin, noe de absolutt ikke gjør, så fort man kaller det lavkarbo så tror folk automatisk at det er en diett. Karbohydrater er selvsagt viktig for barn som vokser som det blir påpekt i artikkelen, men ungen får da karbohydrater, bare ikke fra de kildene mange idag antar som vanlige, altså brød, pasta, ris og poteter etc. Istedet får hun det gjennom grønnsaker og bær og frukt, hva er galt med det? Fotballfrue har forøvrig også skrevet et innlegg som tar opp dette tema, sjekk det ut her! […]