Barn og kosthold

Etter onsdagens sending av «Ettermiddagen» ble det mye fokus på vårt ønske om at et eventuelt fremtidig barn skal følge et lavkarbokosthold. Vi føler at det er mange som misforstår meningen med dette, og ønsker derfor å tydeliggjøre hva vi legger i det.

Misforståelsene er flere når det gjelder lavkarbo. Svært mange ser ut til å tro at lavkarbo betyr null-karbo, noe som er langt fra sannheten. I tillegg virker det som at det er en vedtatt sannhet at lavkarbo er et strengt regime, hvor begrensningene er store, noe som heller ikke nødvendigvis er riktig. Noen lever strengt, andre ikke, vi kommer helt klart i den siste kategorien.

Påstander som «barn trenger energi», og «hjernen trenger sukker for å vokse» kommer tettere enn haggel når barn og lavkarbo nevnes i samme setning. For å si det sånn, at barn skal få i seg for lite energi, eller at sentralnervesystemet ikke skal få nok glucose, er det siste vi er bekymret for når det gjelder lavkarbo og barn.

Et lavkarbokosthold til våre barn, skal for det første ikke hete lavkarbo, men kun kosthold. Fokuset skal være på gode råvarer, variasjon, forhold, mengde og matglede. Det finnes ikke «nei-mat», bare matvarer det skal inntas mer av og noen det skal inntas mindre av. Kosthold handler om helthet, opplevelser og matglede. Det er ikke snakk om å utelukke pasta, ris, korn og slike ting, det er snakk om å kutte ned på mengdene. Og fordi mange av dere tror at frukt er forbudt på lavkarbo, så stemmer ikke det, og barn bør selvfølgelig ha dette som en naturlig del av kostholdet.

Mange er også bekymret for hva man skal gjøre når barnet er på SFO, i barnehagen eller i bursdagsselskaper. Da stiller jeg vi dette spørsmålet tilbake: «Hvorfor må vi gjøre noe?» Selvsagt må vi ikke det, og ikke har vi tenkt til å gjøre det heller. Med fare for å gjenta oss selv: Kosthold handler om helhet. 

Under kan du lese et intervju  som Lars-Kristian har gjort med Vegard Lysne som driver nettstedet www.friskogfunksjonell.no. Anbefaler alle som er interessert i kosthold, trening og helse, om å ta en tur innom. Vegard er utdannet Ernæringsfysiolog ved UiB og studerer nå Master i Klinisk Ernæring på samme sted.

Hva er dine tanker angående barn og lavkarbo?

– Det kommer an på hva man legger i ordet lavkarbo. Jeg ser ikke noen betenkeligheter med at et barn skal spise mindre karbohydrater enn det som er vanlig i dag, men jeg vil heller flytte fokuset over på hvilke matvarer vi faktisk spiser.

Et barn skal og bør presenteres for et stort spekter av matvarer, først og fremst for å utvikle smakssansen og et avslappet forhold til mat. Det skal selvfølgelig heller ikke være snakk om slanking, og man bør heller fokusere på at mat er bensin for kroppen, som vi trenger for å fungere.

Det viktigste for et barn i vekst er å tilføre nok energi, samt å dekke behovene for mikronæringsstoffer. Det er ingenting som skulle tilsi at dette er umulig eller vanskelig med et karbohydratredusert kosthold.

Du sier altså at det er viktig å ikke sette begrensninger for barnet. Mener du at det derfor vil være feil å begrense mengden pasta/ris/brød/sukker/juice/korn?

– Det er ikke nødvendigvis feil å begrense, men å nekte barna enkelte matvarer syns jeg ikke er en god løsning. Da er det bedre å heller styre mengdene, og fokusere på kostholdet som helhet.

Ut i fra svarene dine kan det se ut som vi beveger oss bort fra et ketogent kosthold. Er det riktig å si at du ikke vil anbefale et ketogent kosthold til et friskt barn?

– Jeg ser ingen grunn til å legge så store begrensninger som et ketogent kosthold faktisk er. Som jeg sa i sted så mener jeg at et barn bør få smake på all mulig mat, slik at man utvikler et avslappet og fonuftig forhold til det å spise. Et ketogent kosthold kan passe for enkelte individer, og blant annet blir det brukt i behandlingen av barn med epilepsi, men utover dette syns jeg ikke at dette er noe normalbefolkningen bør strebe etter.

Man hører stadig at barn trenger energi, og du nevnte også det over her. La oss ta utganspunkt i et moderat lavkarbokosthold. Er det noen økt fare for at et barn ikke skal få i seg nok energi?

– De energigivende næringsstoffene er karbohydrater, protein og fett. Av disse er det hovedsakelig karbohydrater og fett som brukes som energi, og hoveddelen av kostholdet bør derfor bestå av disse. Fett er dobbelt så energitett som karbohydrater, så det vil kreve mindre mengder mat for å dekke energibehovene. For de fleste burde det ikke være noe problem å dekke behovene verken med fett eller karbohydrater, og om man spiser noenlunde variert vil man også dekke behovene for mikronæringsstoffer.

Et barn kan få i seg for lite energi uavhengig av hvordan kostholdet ser ut, men i utgangspunktet ser jeg ikke noen økt risiko ved å følge et moderat lavkarbokosthold basert på gode matvarer.

Hva med hjernen? Vil den få dekket sitt behov for glukose via et moderat lavkarbokosthold?

– Karbohydrater er per definisjon ikke et essensielt næringsstoff, noe som betyr at vi klarer oss uten. Leveren vår er i stand til å lage den glukosen vi trenger, og så lenge energiinntaket er tilstrekkelig, så er dette det viktigste. Jeg ser likevel ikke noen gode grunner til å basere seg på denne egenproduksjonen av glukose, og syns absolutt at karbohydrater bør ha en plass i kostholdet.

Dette er uansett ikke et problem med et moderat lavkarbokosthold, siden karbohydratinntaket her i utgangspunktet er høyt nok til å dekke disse essensielle prosessene.

Hvilke karbohydratkilder bør en legge vekt på i et moderat lavkarbokosthold? Hvilke er de viktigste?

– Min personlige mening er at stivelsesrike matvarer er de beste kildene til karbohydrater. Poteter, søtpoteter, rotfrukter og ris kan fint inngå i et sunt kosthold. Frukt, grønnsaker og bær bør også ha en viktig plass i kostholdet, siden disse bidrar med mange viktige næringsstoffer og gjør maten mye mer variert og spennende. I tillegg er de veldig positive for syre/base-balansen i kroppen.

Korn mener jeg har fått en for stor plass i det vestlige kostholdet. Det er ikke noe i veien for å spise litt korn om man ikke reagerer på dette, men å bruke brødmat til alle måltider syns jeg blir overkill.

Om du ikke reagerer på kornvarer, og velger å inkludere dette i kostholdet ditt, anbefaler jeg å velge grove varianter. Disse inneholder mer næringsstoffer enn de fine typene, og metter langt bedre.

Alle disse kildene til karbohydrater kan fint inngå i et karbohydratredusert kosthold. Det er tross alt ikke snakk om karbohydratfri kost, og som med så mye annet så handler det om mengder.

Hvilke fordeler ser du med et karbohydratredusert kosthold til barn?

– Et redusert inntak av karbohydrater kan være med å redusere risikoen for å utvikle overvekt og komplikasjoner forbundet med metabolsk syndrom.

Disse metabolske forstyrrelsene er et voksende problem i vår del av verden, også for barn og ungdommer. Ved å basere kostholdet på gode protein- og fettkilder, samt frukt, grønt og nøtter, er det enklere å unngå overspising og dermed unødvendig vektøkning.

Rent teoretisk vil også et karbohydratredusert kosthold gi et mer stabilt blodsukker, noe som vil gi mer stabile energinivåer. Dette kan muligens bidra til at barna lettere kan konsentrere seg på skolen.

Det er hvertfall ingen tvil om at velernærte barn gjør det bedre enn feilernærte barn, og med et moderat lavkarbokosthold, basert på et bredt spekter av matvarer, er det hvertfall ingen fare for at barnet blir feilernært.

Er det feil å sette navn på barns kosthold? Ta for eksempel lavkarbo, burde fokuset heller være på gode råvarer, mengde og forhold?

– Det å sette et barns kosthold i bås ved å gi det et navn ser jeg på som svært uheldig. La fokuset være på matglede og variasjon, ikke næringsstoffer.

Tusen takk til Vegard for intervjuet 🙂 Håper også at dette innlegget hjalp flere til å forstå hva vi legger i kostholdet vårt og i kostholdet til et evetuelt barn.

bildene er lenket 

215 kommentarer

 1. Hei

  Jeg er sikker på at dere kommer til å gi evnt. barn et godt kosthold 🙂 men dere vil nok merke at barn har ganske sterk vilje til tider, og ikke sikkert de kommer til å spise det dere vil 🙂 men det finner dere fort ut av! eller kanskje dere får «eksemplariske» barn hehe

 2. hei på dere!
  Jeg har ikke så mye til felles med dere men er allikevel innom av og til og leser innlegg. Jeg har veldig lyst å anbefale dere å sjekke ut bloggen til en, etter min mening, veldig fornuftig dame når det gjelder kosthold. Det er Berit Nordstrand, http://www.fraiva.no og hun har akkurat gitt ut boken Mat med mer. Jeg tror dere har mye til felles men hvis dere hadde hatt en liknende tilnærming til kostholdet ville dere sluppet mye av den forhåndsdømmingen, misforståelser og negative kommentarer. Ønsker dere alt godt!

  1. Der er jeg ganske uenig med deg. Caroline har en litt annerledes lesergruppe, i tillegg til en helt annen mening med bloggen enn det Berit Nordstrand har. Vi ønsker ikke å ha samme åpenhet som henne. Da får det heller bli noen misforståelser, og negative kommentarer.

 3. Takk for et utfyllende og meget godt svar. Ut i fra studiet med turnere tolker jeg det som at man ikke trenger oppkarbingsdager for å øke i styrke, men at det vil være uheldig å ha et lav-lavkarbokosthold for å unngå vektnedgang som igjen fører til liten muskelvekst!? tenker vi det samme? 🙂

  For min del vil jeg ned i fettprosent, og øke i muskelmasse/bli fastere og mer markert 😉

  1. For å oppnå maks utbytte av styrketrening, ville jeg tro at det kan lønne seg med litt ekstra karbohydrater 🙂 Ut i fra disse turnerne var det ingen negativ effekt, men heller ingen positiv effekt (forutenom vektnedgang og nedgang i fettprosent) på noen av kostholdene. Men studien er relativt kort, skulle gjerne sett en lenger studie som spesielt tok for seg muskelvekst.

 4. Hei ! Jeg bare lurte på en ting 🙂

  Åssen er det å gå på lavkarbo og har diabetes?
  Jeg har daibetes type 1, så er altså avhengi av insulin sprøyter.. Bare lurte på om dette går til sukkersyken? 🙂

  1. Lavkarbo kan fungere utmerket, og brukes som behandling for begge typer diabetes. Mange som har opplevd å kutte drastisk ned på insulinsprøytene. Kan få Vegard til å svare deg i løpet av helgen 🙂

   1. Min søster fikk i fjor beskjed om at hun hadde diabetes type 2. I familien vår er dette veldig arvelig og over halvparten av kvinnene på mamma sin side har det. På sykehuset fikk søsteren min beskjed om at hun måtte begynne på tabletter, men at hun skulle prøve og legge om kosten først og se virkningen. Jeg er fast leser av bloggen til Caroline og tipset mamma om lavkarbo, og de la om matvanene helt. Etter noen måneder dro de tilbake på sykehuset, og ikke bare hadde hun gått ned 8 kg, men blodsukkeret var så bra at hun ikke trengte og begynne på tabletter. Hun lever idag helt normalt selv om hun har diabetes! Hvordan det er med type 1 vet jeg ikke, men på min søster med type 2 fungerer det, og legene er veldig fornøyde. Takk til dere for at dere har et flott fokus på kosthold og helse. Det har i dette tilfellet faktisk forandret liv!

  2. Det er ikke noe problem å spise karbohydratredusert ved diabetes. Men ved diabetes type 1 bør alle større kostomlegginger skje i samarbeid med legen, slik at du får hjelp til å dosere insulinet ditt til kostholdet.

 5. Tone-Mari Karlstad

  Kjempe bra innleggintervju 🙂

  Og dette må jeg si meg helt enig i og tenker egentlig at det gjelder alle typer dietter!!!
  Man må jo legge opp kostholdet sånn at det passer alle i familien og at man får dekt alle næringsbehovene,men i moderate mengder 🙂

 6. Helene Knudsen

  Stå på dere to! 🙂 Misunner dere sterkt for å klare å gjennomføre et slikt kosthold og dere burde være kjempe stolte av det! Og barn og lavkarbo, hva er vel ikke bedre enn å lære barn gode matvarer allerede fra de er små! Tipp topp dere! Heia 🙂 Klem Helene

 7. Ragnhild

  Veldig mange «å det er så teit når alle reagerer på dette kostholdet»-kommentarer her. Grunnen til at disse «alle» (hvem er de egentlig?) reagerer er jo fordi dere tidligere aktivt har frontet et LCHF-kosthold og høytlytt kritisert statens kostholdsråd, mens dere i det siste har blitt mere moderate. Fint det! Det som Vegard her beskriver er jo også såvidt jeg kan se helt i tråd med statens kostholdsråd. Han sier: «stivelsesrike matvarer er de beste kildene til karbohydrater. Poteter, søtpoteter, rotfrukter og ris kan fint inngå i et sunt kosthold.» Dette er matvarer dere tidligere har sammenlignet med å gi unger smågodt til frokost. Videre lurer jeg på hvor mange her inne som faktisk er foreldre, eller i det hele tatt KJENNER noen foreldre. I min omgangskrets er det iallefall de aller fleste opptatt av å gi ungene sine sunn mat, snop er kun for lørdager og de har ingenting i mot at barna mumser rent pålegg på bekostning av litt mindre brød. Så godt som alle barnehager har dessuten forbud mot kake selv om det er bursdag, og de serverer frukt hver dag.

  1. Det er mange som er negative til statens råd, så noen ensomme svaler er vi ikke på det området. Jeg er ikke direkte kritisk til rådene, totalt sett, men det er 4-5 punkter hvor jeg ikke er enig med de:

   1. Deres fraråding av et økt inntak av mettet fett
   2. Deres råd angående bruk av magre meieriprodukter
   3. Deres råd om utstrakt bruk av vegetabilske oljer og margarin
   4. Deres råd om at korn skal ha en så viktig del av kostholdet
   5. At karbohydrater skal bestå av 50 – 65 prosent av det daglige energiinntaket

   Vegard har, så vidt jeg vet, et ganske likt syn som meg. Så helt å tråd med Statens råd er det vel ikke.

 8. Hah… jeg bare gleder meg til dere får disse barna jeg, «lykke til»

 9. Så innslaget på Ettermiddagen, og tok meg selv i å nikke når Caroline sa at barn er allerede hyperaktive, hvorfor gi dem sukker i tillegg? Så sant, så sant. Skal love dere at barnehageansatte, lærere og evt barnepassere vil nok takker dere 🙂 Barn uten blodsukker som svinger opp og ned? Høres ganske digg ut. Hvem tror dere er roligst? Barnet som spiser lavkarbo/grovt brød med godt pålegg og drikker vann til lunsj, eller det som spiser loff med sukker (kjenner en som spiste det hver dag, tror dere han var av den rolige typen?) eller nugatti på, før han heller i seg en halv liter saft? Just sayin’.

  Ha en fin helg, takk for et flott innlegg 🙂 Håper mange leser og lærer!

 10. Vanligvis leser jeg blogger for å koble ut, men som en kommende førskolelærer synes jeg dette var interessant lesing 🙂 Thumbs up!

 11. Er du gravid Caroline? 🙂 Føler det har vært mye barne snakk i det siste 😉

 12. kristin

  dette høres jo alt veldig bra ut osv, men det som mange glemmer er dette med bærekraftighet, det finnes ikke noe som tilsier at lavkarbo er bærekraftig og jeg anbefaler folk å lese gunhild stordalens artikler om nettopp dette. En ting er at dere lever slik og sånn men når ALLE som leser bloggen skal gjøre det samme blir det et stort samfunnsproblem rett og slett. Dette med lavkarbo (og andre typer dietter) er så mye mer enn bare en et kosthold, det er en livsstil som faktisk ikke er mulig om man ser på det, noe man burde gjøre, i større sammenhenger.

  1. Ser ikke helt hvorfor det ikke skal være det, det er ikke meningen å spise mer proteiner enn på andre kosthold. Du kan lese dette blogginnlegget fra Espen Rostrup, tar opp noen interessante punkt; http://espenrostrup.com/2011/10/03/lavkarbo-og-miljo/

  2. Det er også viktig å skille mellom individuelle kostråd og råd som går ut til større grupper.

   I et globalt perspektiv står vi foran en matkrise uavhengig av hva vi velger å spise. I noen deler av verden vil dette bli et enormt problem, grunnet konsekvensene av global oppvarming har for matproduksjonen kombinert med befolkningsvekst.

   Per i dag er ikke et lavkarbokosthold særlig bærekraftig, men det handler nok aller mest om hvordan vi har lagt opp matproduksjonen vår.

 13. lykkeliten

  Barn og kosthold ja – synes det er en evig diskusjon. Er enig med dere i at det viktigste er matglede, variasjon , mengde , gode råvarer og gode vaner som er det viktigste. Selv når jeg ble mamma fikk jeg en ny giv når det kom til matlaging og kosthold ble enda viktigere for oss. Jeg synes det var fantastisk å lage min egen barnemat fra scratch og gi henne ulike smaksopplevelser. For oss er det viktigste som jeg ser også for dere balanse i kosten , og matglede. Vi har brødmat innimellom , alltid fullkorn eller grovt, men varierer med grøt, musli og andre gode frokostalternativer, styrer unna raske karbohydrater i hverdagen og selvfølgelig sukker. Men jeg føler vel litt at det er ett hysteri rundt dette også, i jenten vår sin bhg som er sukkerfri ( ja , jeg er super glad for dette) lager de all mat selv, har ikke kaker til bursdag, men fokuserer istedenfor på barnet selv istedenfor maten. De har krone til barnet, egen stol/ trone og synger bursdagssang + at de har fruktpinnsvin. Jeg er fornøyd. Men blir litt satt ut når vi på foreldremøte møter foreldre som mener at barna ikke skal få lage pepperkaker i bhg ved jul eller pynte pepperkakehus i fare for at barnet får i seg litt non- stop /seigemenn. Da kjenner jeg at jeg blir litt satt ut. Min teori er at visst alle hverdagene i bhg er sunne , gir det rom for å pynte pepperkakehus ved jul. Det er ikke » farlig» for barnet å smake en non-stop eller to =) Nå er hun to år og får lørdagsgodt – som består av smoothie , bringebær , blåbær og en og annen gang noen kjeks. Jeg føler vi har funnet balansen som vil gi henne gode vaner for fremtiden. Å holde barna helt vekke fra alt som er NEI- MAT tror jeg vil gjøre det verre med tid og stund om dere forstår hva jeg mener! Uansett god innlegg! Spennende lesestoff og jeg er enig i det meste!

 14. Camilla Ackermann

  Hei!

  Ville først å frem si at det er ett veldig godt å forklarende innlegg. Litt lei av at folk ikke kan la dere gå på lavkarbo og stole på at dere gjør det som er best for akkurat deres barn den dagen dere får det. Jeg er ikke mer enn 16, så skal ikke gå inn i noen som helst type dybde. Men jeg er toppidrettsutøver så jeg vet noe i forhold til kosthold. Dette er ikke til C og LK men en del av dere andre. Det å ikke introdusere barnet deres for godteri er helt klart lurt med det første, men om dere får flere barn ikke kjør på like lenge med nummer 2. Den minste får med seg at eldre søsken får og det blir helt feil å bare gi den ene når begge forstår hva det er. Og etterhvert når barna blir eldre må dere ikke tenke at barnet ditt skal ha ett like «kjedelig og stramt» kosthold i helger. La barna være med venner både i ukedager og helger uten at de skal måtte tenke på hva syntes mamma og pappa om det jeg spiser. Det er på ingen måte sunt, ta det når dere er hjemme og lag det sunnere da, men om barnet ditt vil ha med venner hjem etterhvert ikke dø bare fordi de kanskje har kjøpt med seg godteri for å kose seg med en film på kvelden.

  Dette tror jeg er noe C og LK har forstått poenget med som noen av dere andre fortsatt ikke ser forskjell på det dere mener er lavkarbo. Kosthold skal være sunt men også forskjellig ut i fra hvordan og hvem man er. Du vil mest sannsynlig ikke at barnet ditt skal leve som skihoppere må, men heller ikke som gjennomsnittlig amerikaner.. Ta kosthold litt med ro så får dere bedre respons av barna deres også.

  God søndag håper alle har hatt en fin helg. 🙂

 15. Hei! Jeg lurte bare på om dere har tenkt noe på «bivirkningene» til et lavkarbo kosthold. Uansett om det er strengt eller ikke får en mye mer fett i seg enn det som et normalt kosthold vil inneholde. Forskere mener dette kan føre til hjerte og karsykdommer. Og da tenker jeg at et barn blir fra de er små mer utsatt for disse sykdommene enn hvis de hadde hatt et normalt kosthold.
  Så lurer jeg også på hva dere ville hatt som skolemat? Alle har med seg skiver i alle slags varianter, yoghurt og frukt som et eksempel. Hva ville dere hatt istedenfor?

  1. Forskere mener, men resultatene av forskningen støtter det ikke.

   1. Svært mykje av forskinga på området konkluderar ikkje. Dersom ein gjer større litteraturstudiar på dette vil ein finne: » meir forsking trengst»…

    helsing ernæringsfysiolog.

  2. Jeg er ikke Caroline, men du vet at man kan lage brød selv, eller? Lavkarbo brød, eller knekkebrød (som er helt fantastiske, de smaker nydelig!). Et barn kan fint spise dette med godt, sunt, mettende pålegg og ha med knaske-grønnsaker, ostebiter eller frukt (barn bør spise frukt, om de spiser karbo-redusert eller ikke).

   Jeg må bare pirke, for man spiser ikke mengder med fett slik alle tror. Det man gjør er at man bytter ut «dumme» fettsyrer, og stoffer som man vet er farlige, med naturlige fett- og olje-kilder. Som olivenolje, kokosolje, rapsolje og skikkelig smør (det geniale med smør er at man bruker mindre). Siden man bruker skikkelig fett, som gjør godt for kroppen, spiser og bruker man mindre (man blir mett fortere). I tillegg bør jo alle, uansett kosthold (så fremt du ikke spiser laks til alle måltider, 7 dager i uken, og det er heller ikke sunt), få i seg nok omega-3. Omega-3 får man i seg en god del av med et «lavkarbo»-kosthold, og dette er betennelsesdempende i kroppen (noe som vi kan være enig i at er en bra ting, eller?). Det fettet som legger seg i blodårene heter transfettsyrer, og eksisterer så og si ikke i kostholdet til en som velger å spise lavkarbo. I tillegg, er maisolje, solsikkeolje og soyaolje er FY-FY for folk som spiser lavkarbo, fordi de er regelrett dritt for kroppen med en gang de varmes opp.

   NB! Jeg er ikke utdannet kostholds-noesomhelst, men jeg er opptatt av dette og har lest grundig. Si meg gjerne i mot hvis du ER utdannet og har kunnskapen om dette.

 16. Cathrine

  Jeg syns du har mange bra synspunkter når du skriver! Jeg kunne fint hatt en slik ordning i hjemmet selv. Det er flott du forklarer det ytterligere, for da får folk en bedre innsikt på hva du/dere mener med lavkarbo. Noen mennesker må ha det inn med t-skje, og vil ikke forstå at det finnes alternativer til kjøttkaker og poteter. Verden har forandret seg siden 1920, sånn er det bare. Syns det er flott du står på ditt, og har gjort en grundig nok research til å forklare/forsvare når folk velger å ikke tro dette funker 🙂 Variasjon er nøkkelen, med begrensinger av det kroppen egentlig ikke har behov for. 🙂

 17. Flott innlegg Caroline! 🙂

 18. Hei Caroline:) Utrolig bra at du skrev dette inlegget. det er så synd at Lavkarbo er blitt så misforstått og at folk forbinder dette med noe negativt. de aller fleste som reagerer negativt på dette er de som ikke vet hva lavkarbo er. Spiser Lavkarbo selv og syntes det er slitsomt å hele tiden måtte retferdiggjøre og forklare hvorfor man velger å spise som man gjør:) Skal referere til dette inlegget neste gang;)
  Stå på Carro! Liker bloggen din kjempe godt:) Hilsen fast leser

 19. Cecilie

  Heisann! Jeg ikke ikke sett intervjuet på ettermiddagen nå på onsdag, vet dere hvor jeg kan få sett det? Fint om dere kunne lagt ut dette på bloggen! Klem

 20. Caroline

  Jeg lurer på noe, bare at helt ren nyskjerrighet. Om dere blir bedt på middag til et vennepar som ikke nødvendigvis vet mye om lavkarbo eller hva det vil si å ha en karbohydratredusert kosthold. Dere skal spise middag og det er spagetti og kjøttdeig med saus. Da spiser dere vel det? Tar dere evnt mindre porsjoner enn vanlig? Lurer på hva dere gjør i slike situasjoner 🙂

  Håper dere begge har hatt en fin helg 🙂

  1. Kan godt hende vi tar litt ekstra kjøttdeig, og litt mindre pasta, men ikke mikroskopiske mengder 🙂 Det hadde jeg forsåvidt gjort uansett, da det jo er kjøttdeigen og sausen som gir den gode smaken.

   – C

 21. Flott innlegg og stå på !! Bra noen er bevisst på hva de vil servere barna sine. Har sett skillingsboller i matpakka på skolen, sukker og brus hver eneste dag og det er jo ikke noe kosthold for ett barn. Barn idag slik jeg ser det rundt meg, er rene pizza og junk generasjonen som omtrent ikke vet hva grønnsaker er eller vil i det hele tatt spise det. Så jeg heier på dere! Dere kommer til og bli fantastiske foreldre. Og synes ikke noe om all den negativiteten rundt det dere holder på med. De kan heller konsentrere seg om den junk generasjonen og plukke på hva deres foreldre holder på med som tar den enklaste løsningen hver dag fordi de ikke gidder eller tar seg tid til det.

 22. Kjempeflott innlegg! 🙂

  Happy healthy parents
  Make
  Happy healthy children
  🙂 🙂 🙂

 23. Caoline og Lars Kristian, tusen takk for at dere benytter dere av mulgheten bloggen gir til å starte en diskusjon rundt et så viktig tema. Har selv en datter på snar 4 år og synst dette er utrolig lærererikt å lese.

  🙂

  En liten utfordring til deg Caroline. Jeg har en datter som eeeelsker grøt, men hun får det altfor sjeldent fordi jeg ikke helt står for innholdet i mange av variantene. Kan du se om du klarer å trylle sammen en god barnevennlig grøt og evt legge ut en oppskrift? 🙂

 24. Hei til dere begge!

  Først og fremst kan jeg si at vi stort sett tenker likt hva angår kosthold. Det kan kanskje kalles lavkarbo etter hva som er normalen i dag, men strengt tatt er det bare et sunt kosthold. Jeg er ikke like bevisst på hva jeg spiser som dere, men på grunn av ubehag (underdrivelse) ved inntak av mel-/kornprodukter har jeg selv valgt å kutte ned på aktuelle produkter. Dette blir av andre oppfattet som lavkarbo.
  Jeg merker at når dette kommer opp i en samtale (fordi jeg spiser noe annet enn de andre), så går folk i «forsvarsposisjon», som at jeg ved mine valg kritiserer deres kosthold. Og som allerede påpekt av noen andre i et innlegg lages det da ofte poeng utav å overhodet ikke bry seg om kosthold, at dette er «kult».
  Det er dette jeg ser skjer med dere – folk slår tilbake mot dere hvis de føler seg truffet.
  Poenget med dette innlegget er at nå er det dere som går i forsvarsposisjon. Dere går rett i fella og ruller ballen videre ved å forsvare hvorfor dere spiser som dere gjør. Er dette egentlig nødvendig? Dere er voksne mennesker som kan velge å spise hva dere vil, og kan selvsagt også velge hva dere vil gi barna deres. Selv om jeg tilfeldigvis er enig i deres kosthold bryr jeg meg særs lite om hva naboen spiser, eller hva naboen mener om det jeg spiser, og det burde dere også gjøre.

  1. Vi ser ikke på dette som noen forsvarsposisjon, ei heller noen angrepsposisjon. Vi ønsker kun å oppklare en generell misforståelse, i tillegg til at vi følte at media ikke klarte å skape et reelt bilde av hvordan vi tenkte (noe media sjeldent klarer, og ikke bare med oss). Vi ønsker også å kunne påvirke andre til å bli flinkere til å gi sine barn et sunt kosthold 🙂

   – C

 25. Kroppen min fungerer helt fint med «kostholdet» som ikke kan kalles for et kosthold engang. Og det har den gjort siden jeg har vært en liten baby som har blitt stappet i masse ris, pasta og «usunne» matvarer (kanskje usunt i deres øyne). Syntes nesten det er kvalmt og bekymringsfullt at dette må bli et tema. At det er et tema om hva slags mat ungen deres skal spise, og ikke spise så mye av. Tro meg, barnet deres vil fungere helt fint med et «vanlig» kosthold.

  1. Hva er dine tanker rundt det stadig økende antallet overvektige barn? Synes du det er kvalmt og bekymringsfullt at det blir et tema?

   Et barn kan fungere fint på mange typer kosthold, og det er ikke gitt at det «må være» et karbohydratredusert kosthold. Men hvis et karbohydratredusert kosthold kan bidra til at et barn får økt evne til å konsentrere seg på lange skoledager, og samtidig redusert fare for metabolske syndromer, mener du det fortsatt er kvalmt og bekymringsfullt?

   Mener du at kosthold kun handler om å oppnå gjennomsnittlig funksjonalitet? Ønsker ikke du heller at kostholdet skal være med på å bidra til å få det beste ut av et eventuelt barn?

   Jeg synes dette, helt uproblematisk, er et tema voksne kan seg imellom, uten å innvolvere barn. Vil ikke du barnas beste?

   Vi har forresten aldri hevdet at ris, pasta er usunnt. Hva som er usunnt er relativt, og må sees i sammenheng med resten av kostholdet.

 26. Så godt at du oppklarte dette. Jeg leste nemlig pm dette med deg, lavkarbo og barn i media her om dagen, og fikk litt sjokk. Jeg tenkte at dette ikke hørtes ut som deg. Jeg har oppfattet deg som en smart person som setter seg godt inn i hva som er best for individer (det være seg voksne, barn, hunder etc.) Det var godt å få det bekreftet ved å lese dette innlegget, og høre at dere kommer til å ta godt vare på barnet dere får i fremtiden. Det sier seg selv at barn trenger karbohydrater, så det var godt å lese intervjuet til Lars Kristian om at det selvfølgelig bare skal være et variert, sunt kosthold med en litt mindre mengde karbohydrater. Vi vil jo alle barna våre vel, så det er viktig at man har nok kunnskap (på alle områder) slik at man ikke gjør noe som ikke er bra for dem. Dere kommer til å bli supre foreldre:)

 27. Det kostholdet funker veldig bra for oss her hjemme. Guttene mine har 100 ganger mere enrgi og jeg har gått ned 40 kilo og min samboer 13 kilo. Beste som har skjedd oss 😉 Du er en stor grunn for dette. Lært meg masse om lavkarbo og lest masse selv. Så tusen takk for det!!!
  Hilsen claudia

 28. Hei!
  Når dere får barn selv, og du Caroline får kjenne på «morsfølelsen», er jeg ganske sikkert på at du lar barnet ditt ha et «normalt» kosthold. Som igjen blir anbefalt av barneleger og helesøstre + + +.
  Morsfølelsen er utrolig sterk og geleider deg på rett vei 🙂

  1. Ja, morsfølelsen er sterk, og geleider oss på rett vei, det har du helt rett i. Derav dette innlegget, og en «vei» litt utenom hva som blir anbefalt fra offentlig hold 😉

   – C

 29. Hei Caroline!
  Måtte bare få kommentere på denne saken ettersom det på «Ettermiddagen» var første gang jeg
  så deg på TV. Har lest bloggen din litt sporadisk og for min smak er den litt vel «rosa», men
  etter at jeg så deg på TV og så hvor ekte du var og (kanskje) hvor morsom du kan være
  ble jeg veldig positivt overrasket 🙂 du er en grepa dame og stå på med ditt!

 30. Dersom dere spiser slik dere beskriver i dette innlegget vil jeg kalle kosthold for et karboredusert kosthold, som faktisk er et normalt kosthold (hverfall et foretrukket kosthold), ikke et lavkarbokosthold.
  Lurt å skille på det da det er mange der ute som blir forvirret av å lese det du skriver.

  1. Et karboredusert kosthold, kan jo være et lavkarbokosthold. Det kommer jo helt an på hvor mye du går ned på karbohydratene 🙂 Hvis energifordelingen er 50e% fra fett, 20 e% fra protein og 30e% frakarbohydrater, så er det jo lavkarbo 🙂

   Lavkarbo er bare et samlebegrep for kosthold som har redusert det totale inntaket av karbohydrater til under 150 gram per dag 🙂

 31. Dette er bra! 🙂

 32. jeg stusset over en ting i det intervjuet, og det var uttalelsen om at «barn er hyperaktive uansett, tenk med sukker» noe i den duren..
  Det er visstnok en myte at barn blir hyperaktive av sukkert, forsket på ved ved carolinska institutt i stockholm. Det er aktiviteten, at vi girer de opp osv som gjør de gira, ikke sukkeret de spiser..
  Tror nok det er en myte, og derfor kanskje dårlig argument for lavkarbo.
  Sånn ellers kan jeg ikke si noe om hva som er lurt eller ikke, har ikke peil på lavkarbo.

 33. Tusen takk for svar 🙂

  Skal ta en prat med diabetes sykepleier ang dette å 🙂 For jeg har veldig stabilt langtids blodsukker osv 🙂 har ingen problemer med denne sykdommen, så tenker da at det er sikkert ikke «farlig» å prøve noe nytt :))

  Takk igjen for at du tok deg tid til å svare 🙂

  Hilse dem vakre konen din åå !! 🙂

 34. Media er ute etter å skape et godt lesestoff og lage en diskusjon. Under denne diskusjonen så syns jeg d gikk mer ut på å angripe deg Caroline. Jeg ser hva du mener og hva din mann mener. Syns dere skal gi dere en klapp på skuldra for at dere faktisk tenker på det fremtidig barnet. Det er dere som velger hva som er riktig oppdragelse iforhold til deres barn. Syns du fikk svart godt på dette innlegget jeg, så håper jeg at folk kan begynne å diskutere seg selv istede for å diskutere andre med en negativ holdning.

 35. Må bare sei ein ting.. Før så syns eg du var latterlig når det gjaldt denne lavkarboen, eg syns alle som dreiv med det var latterlige. Kutte ned på poteter og spise meir fett? Syns det hørtes så feil ut. Skreiv tilogmed eit kåseri om kor idiotiske lavkarbo-folk var på 10-klasse eksamen.. hehe.

  Så til poenget: Eg har begynt på sjukepleien no, og har ein fantastisk flink lærar som er lege og førstelektor. Hans store interesse er kosthold, og sjølv når me egentlig skal ha om celler eller infeksjonar, så klara han alltid å få inn noko om kosthold, for dette brenner han virkelig for. Etter å ha hørt på han og alt han har å si om at karbohydrater bryter oss ned (og for store mengder faktisk kan hjerneskade barn) og kor viktig det er med metta fett for at hjernen skal fungere, hjernen treng fett, lettprodukter er gift mot hjerneaktiviteten!! Gidder ikkje sitte her å forklare alt. Vil bare at folk skal undersøke og få fakta og forskning på bordet før ein uttaler seg om kor «dum» Caroline er. Eg har vertfall lært meg ei leksa, sidan eg var ein av dei før.

  Sjå:
  http://www.youtube.com/watch?v=T15JVJoTDMc

 36. Synes du er veldig flink til å svare for deg! Lars-Kristian også! Blir med en gang saklig og bra når dere «forsvarer» dere slik som dere gjør, med svar som virkelig er tenkt igjennom, og en får følelsen av at dere virkelig kan det dere snakker om. Bra jobba, stå på:-)

 37. Det er helt utrolig at dere for kritikk for dette, og at et av argumentene er at barnet ikke vil få nok energi?!
  Som jeg har forstått spiser dere variert og skikkelig kost, som inneholder det som et barn trenger.
  Noe barn ikke trenger er cola, grandis, kjeks og godis til alle døgnets tider, dessverre er det nok sånn at mange får slik mat. Fordi foreldrene spiser slik mat.. Dere spiser etter lavkarbo prinsippet og derfor blir det jo helt naturlig at barnet spiser det som dere spiser, det blir jo helt klart feil å gi barnet noe annet bare fordi naboen spiser 10 brødskiver om dagen.
  Det er nå alt folk skal henge seg oppi også, folk slutter aldri å overraske meg.. Makan!

 38. Hei:)

  Jeg bare lurer på noe. Det kom så mange gode råd om kosthold til barn osv vedrørende de spørsmålene du skrev over her, så bare lurte på om de også kanskje visste noe om kosthold vedrørende graviditet også?

 39. Gud…Føler jeg bare må kommentere men vet ikke helt hva? Jeg er 16 år, vokste opp med et normalt kosthold, min mor er kokk så hun har litt peiling og var flink til å gi meg varierende mat. Hvorfor skal dere gi ungen deres lavkarbo? 🙂 Hvorfor? Jeg skjønner at dere vil at ungen deres skal være sunn, og innta de riktige matvarene og mengdene, men at en liten nyfødt unge skal gå på ett »lavkarbo kosthold» synes jeg blir litt for gale. Tenk på dere selv, hadde dere foreldre som var bevisst på hva dere spiste i barndommen? Fikk dere lavkarbo kosthold? En liten unge har rett til å spise matvarer av all slags sort, og ikke følge et fast kosthold dere har bestemt. Jeg vet om noen få unger som har utrolig strenge foreldre når det gjelder kosthold, de får ikke lov til å spise godteri, brus osv fordi foreldrene mener det er »farlig og »man blir syk» av det. I Norge har man ikke lov til å selge matvarer man blir syk av 🙂 Det er ikke anbefalt i det hele tatt at barn skal gå på lavkarbo. Og disse folkene som sier dette om lavkarbo til barn har faktisk peiling, og de vet hva de snakker om. Hadde mine foreldre gitt meg ett bestemt kosthold i så ung alder hadde jeg faen meg begynt å lure. PS. Jeg håper dere lar ungen deres spise som alle andre unger i bursdag besøk, når den er med venner og slikt. Håper for all del ungen deres ikke må sitte å se på når de andre koser seg med kaker og brus 😉

  1. Hei Julie.

   Viktig å lese innlegget før man kommenterer 🙂

   Og ja, både jeg og Caroline hadde foreldre som var bevisste.

  2. Herregud så irriterende når uvitende mennesker skal kommentere. Du kan i hvertfall lese innlegget før du gjør det, Julie…

  3. Uff, nå ble jeg skikkelig flau av meg selv. Jeg burde absolutt lest innlegget skikkelig før jeg kommenterte, leste det skikkelig nå og kommentaren min virkelig var helt bak mål og jeg tok så feil i alt! Beklager så utrolig mye. Stå på videre med bloggen Caroline, du er veldig flink 🙂

 40. Caroline KN

  Du kommer til å bli en flott mamma, og barnet ditt kommer til å få en frisk, sunn og kjærlig oppvekst! Det vet jeg 🙂

 41. Må si jeg reagerte da du var på tv, Caroline. Siden jeg da fikk et inntrykk av at du ville følge et strengt kosthold for dine barn. Jeg skjønner veldig godt at det var store reaksojoner rundt dette (nå har ikke jeg satt meg inn i hvor store reaksjoner det var, men ut ifra det du selv skriver i starten av innlegget, kom det reaksjoner), siden vi alle vet at barn uten spesielle behov ikke har godt av et strengt kosthold. Derfor synes jeg det var veldig fint og lurt av deg og skrive et slikt innlegg som dette, for å sette fokuset på at du faktisk ikke ønsker strenge dietter for dine barn, og at du tillater de å spise godteri og mat med karbohydrater:) Og jeg støtter dere veldig i å ville være bevist på barns kosthold:) Vi ser jo desverre altfor mange overvektige barn som spiser usunn mat, dette er foreldrenes fulle ansvar dersom dette er små barn. Det er vondt og se foreldre som oppsøker treningssentre fordi de ønsker personlig trener til sine barn på 12 år (jeg har selv opplevd dette, desverre), siden de ønsker at barna deres skal ned i vekt. Derfor støtter jeg foreldre i å være bevist på inntaket av mat til barna deres, det er jo tross alt fordi vi ikke ønsker å utsette våre barn for overvekt. Som sakt synes jeg dette innlegget var veldig bra, siden med dette innlgget fikk de som tolket «ettermiddagen» feil, inkludert meg selv, vite hva du egentlig mener:)

 42. Bra innlegg om barn og lavkarbokosthold. Jeg forstår ikke dette hysteriet til mange. Lavkarbo handler jo om å spise sunn og naturlig mat basert på gode råvarer. Jeg tror ikke jeg kjenner noen som spiser mer grønnsaker enn meg. Tror ikke fastlegen hadde blitt så veldig bekymret heller hvis hun så hva som stod på menyen min.

  Fedon Lindberg har skrevet en god bok om barn og hva som er sunn mat, den heter «Barn i balanse». Anbefales for alle som har barn.

 43. […] onsdagens sending av “Ettermiddagen” kom det frem at fotballfrue ønsker at eventuelle fremtidige barn skal følge et lavkarbokosthold. Lavkarbokosthold forbindes […]

 44. Inspirert

  Hei!
  Jeg må bare skrive noe som er litt off topic.. Jeg kom tilfeldigvis inn på siden din for en mnd siden og ble veldig inspirert av egentlig alt! Jeg har trent relativt aktivt i over ett år nå, men korte løpeturer (30 min – 4 km) og mye pilates. Dagsformen svingte opp og ned som en jojo, og jeg ble svært oppgitt. Synes jo jeg var flink, men merket ikke noen særlig bedring i formen. Dette kan jo ha noe med at jeg ble sykelig opphengt i kalorier og vektnedgang. På det verste levde jeg på 600-900 kcal daglig. Fikk angst hvis det bikket over 1000. Grunnen til dette er jo sammensatt, men ble nok utløst av over 11 kg vektnedgang etter hjernehinnebetennelse og bortgang av min mor. (Jeg hadde (endelig) gått ned de kiloene jeg ville, uten å egentlig tenke noe over det pga psyken som kom med denne grusomme tiden.) Svært liten matlyst (eller ingen) = lite kcal inntak og svært rask vektnedgang. Begynte så og trene for å opprettholde dette, siden jeg begynte å få matlyst igjen (noe jeg så på som veldig vanskelig). Men det førte til slutt til en større sultfølelse og selvfølgelig et STORT sukkersug. Da snakker jeg sykt! Spiste sikkert 2-3000 kcal bare i sjokolade.
  Det jeg vil frem til at jeg ble svært inspirert av bloggen din og oppskriftene dine, for de ser jo fantastisk gode ut og de fleste er glutenfire! Noe som er perfekt, siden jeg har cøliaki. Jeg prøvde et par oppskrifter og NAM! Jeg begynte å lese om LCHF og ble positivt overrasket, samt gått til innkjøp av kokeboken din. Har holdt meg så og si til denne matveien i 2 uker nå. Allerede merker jeg STOR forskjell! Jeg klarer å løpe lengre og fortere, jeg har mer energi utover dagen til familien min, konsentrasjonen er på topp, har ikke den sultfølelsen hele tiden og best av alt: jeg har ikke søtsug what so ever!! Noe så fantastisk! Det er en befrielse fra en avhengighet jeg ikke får beskrevet godt nok!
  Jeg vil egentlig bare rette en stor takk til deg, Caroline, for at jeg har et bedre liv allerede og håper det fortsetter slik.

  1. Fotballfrue

   Takk for at du delte dette med meg! Så utrolig godt gjort av deg å komme gjennom alt dette <3

   Klemmer 🙂

 45. […] Personlig kan jeg overhode ikke se noe problem med dette! Idag får vi i oss altfor mye sukker og usunne matvarer og barna våre blir stadig feitere og feitere. Barn blir foret opp på kaker, is, brus og pizza, så at noen faktisk tar et grep og sørger for å gi barna sine rene og sunne matvarer synes jeg bare er helt topp! Kommentarene disse foreldrene får får det til å virke som om de sulter ungen sin, noe de absolutt ikke gjør, så fort man kaller det lavkarbo så tror folk automatisk at det er en diett. Karbohydrater er selvsagt viktig for barn som vokser som det blir påpekt i artikkelen, men ungen får da karbohydrater, bare ikke fra de kildene mange idag antar som vanlige, altså brød, pasta, ris og poteter etc. Istedet får hun det gjennom grønnsaker og bær og frukt, hva er galt med det? Fotballfrue har forøvrig også skrevet et innlegg som tar opp dette tema, sjekk det ut her!  […]

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *