Must i skapet for deg som spiser LCHF

Etter at vi flyttet litt *kremt* mer landlig til enn tidligere, har jeg virkelig fått erfare hvor viktig det er å ha ting i skapet, som du kanskje ikke får tak i på nærbutikken. I Oslo var det nesten aldri noe problem å få bakekicket over seg en onsdag kveld etter klokken syv, ettersom Oslo City lå like rundt hjørnet med både Life og åpningstider til klokken ti. Her i Siljan må det altså litt mer planlegging til, og det er alltid diverse  produkter jeg synes det er kjekt å ha tilgjengelig hele tiden, sånn i tilfelle jeg får lyst til å lage noe litt utenom det vanlige. I tillegg er det ofte flere av dere spør hvorfor jeg bruker mandelmel, sukrin eller johannesbrødkjernemel, så her kommer like gjerne en liten oversikt til alle som måtte lure på hva disse forskjellige tingene er. Og til dere som ikke spiser LCHF, dette er en SUPER måte å gjøre baksten sunnere på! Hvorfor ikke erstatte sukkeret med sukrin eller hvetemelet med mandelmel? Baksten blir så mye sunnere med en gang – og ja, det vil smake like godt! Alle varene under får du kjøpt i helsekostbutikker, som for eksempel Sunkost eller Life.

Stevia: Dette er relativt nytt på det norske markedet, men i Japan består faktisk 40 prosent av søtnigsmiddelmarkedet av Stevia. Stevia er hundre prosent urtebasert og kommer fra steviaplanten. Hundre prosent steviosid er mellom 200-300 ganger søtere enn sukker, og en teskje tilsvarer 1/2 kilo sukker. Stevia gir ingen blodsukkerstigning, skader ikke tennene og inneholder ingen kalorier. Stevia kan gi en bitter ettersmak, men kjøper du Steviosasukker, er dette blandet ut med sukrin, og du unngår den bitre ettersmaken. Jeg har skrevet mer om Stevia her. Jeg synes det er litt vanskelig å bruke Stevia i bakst enn så lenge, ettersom det er mye lettere enn sukker. En ny favoritt hos meg er steviadråper med vaniljesmak! Helt NYDELIG i kaffe, te og tyrkisk yoghurt – ja, faktisk! I tillegg synes jeg det er kjekt å bruke stevia der sukkeret som volum ikke har så mye å si, som i lemonade, smoothies, etc.

Sukrin og sukrinmelis: Sukrin er en naturlig sukkeralkohol som finnes i blant annet pærer, meloner og sopp. Inneholder ingen kalorier og gir ingen stigning i blodsukkeret. Mange lurer ofte på hvorfor det står 100 gram karbohydrater per 100 gram bakpå pakningen, og hvordan vi som unngår karbohydrater i form av sukker kan spise dette, men det kommer av at sukrin blir betegnet som et karbohydrat. Likevel blir det ikke brukt til energi i kroppen og skilles ubrukt ut gjennom urinen. Dermed står vi altså igjen med 100 gram karbohydrater som «ikke teller» og kan si at vi derfor trekker fra disse 100 grammene. Sukrin både smaker og ser ut som sukker, og i bakst synes jeg det går fint å bruke samme mål  sukrin som sukker, altså bare erstatte sukker med sukrin. Det samme gjelder for sukrinmelis. Dette er det samme som sukrin, men i finmalt form, og brukes på samme måte som melis. Både sukrin og sukrinmelis kan ha en noe kald smak om du bruker det på for eksempel grøt eller på bær, men i bakst vil du ikke merke noe til dette.

Vaniljepulver, vaniljestang og vaniljekstrakt: Etter min mening er det aller best å bruke vaniljestang i bakst, men ettersom dette krever litt lenger tid, er vaniljepulver eller vaniljeekstrakt en fin erstatter. Vaniljestang får du i de fleste dagligvarebutikker, det samme gjelder vaniljeekstrakt (essens), mens vaniljepulver får du på helsekosten. Ekte vaniljepulver og vaniljeekstrakt er en smakstilsetning som fremstilles av vaniljestenger fra vaniljeorkideer. 

Mandelmel: Jeg elsker mandelmelet fra Funksjonell Mat, og synes dette er kjempefint å bruke i bakst. Ferdigkjøpt mandelmel er finmalte mandler som er fettredusert ved kaldpressing, da egner det seg nemlig bedre som mel samtidig som holdbarheten blir bedre. Fettredusert mandelmel suger til seg mer væske enn malte mandler, så du kan ikke erstatte målene i bakst. Skal du ha 5 dl. hvetemel kan du for eksempel bruke 2.5 dl. mandelmel, men prøv deg gjerne frem.

Fiberhusk: Dette er pulverisert loppefrøskall og inneholder rikelig med vannløselige fibre som trekker til seg væske og sveller, derfor er det kjempefint å bruke i bakst som brød, rundstykker og knekkebrød. Fiberhusk er glutenfritt og kan også brukes av allergikere.
Gjør baksten utrolig saftig, i tillegg til å redusere mengden tørrvare i baksten. Baker du og tilsetter fiberhusk, trenger du derfor mindre mel eller annen tørrvare, fordi det reduserer mengden tørrvare i baksten. I tillegg binder det sammen deigen slik at den er lettere å jobbe med. Fiberhusk får du faktisk tak i en del dagligvarebutikker, står ofte i hyllene hvor glutenfrie produkter står.

Johannesbrødkjernemel (JBKM): Dette er et fortyknigsmiddel og kan på mange måter erstatte maisennamel. Brukes i sauser, grøt, supper eller stuing for å få den tykke, fine konsistensen.

Kokosolje: Kan brukes til det meste, og er faktisk veldig fint å steke maten i (velg helst det uten smak, dette står på krukken) Jeg synes det er kjekt å ha en slik krukke stående, ettersom jeg er veldig glad i å lage bountybiter når vi vil ha noe snacks. Oppskriften på de finner du her.

Gojibær: Det beste tørkede bæret som finnes, etter min mening. Inneholder i tillegg antioksidanter, vitamin C og proteiner. Kan tilsettes både brød, kaker, kjeks og müsli eller bare spises som de er.

Mørk sjokolade: Jo mørkere, jo bedre! Vi har alltid noen plater med 86 prosent Freia Premium liggende, eller Lindt sin 90 prosent de gangene vi får tak i det. 70 prosent går det også mye av her hjemme, det er Lars-Kristian sin favoritt, og jeg elsker den som har biter av hasselnøtter og havsalt. Mørk sjokolade i små mengder gjør ingenting, så vi liker en knekk til kaffen noen ganger om dagen. Mørk sjokolade har lavere karbohydratinnhold enn melkesjokolade, den inneholder også antioksidanter. Jo mørkere, jo bedre. En rute Freia Premium 70 prosent inneholder cirka 3, 5 karbohydrater. En rute Freia Premium 86 prosent inneholder cirka 2 karbohydrater.

Nøtter, frø og tørket kokos: Nøtter som hasselnøtter, valnøtter, mandler, cashew, macadamianøtter og peanøtter er kjempekjekt å ha i skuffer og skap. For det første foretrekker jeg en neve nøtter nå og da, og for det andre er jeg kjempeglad i å lage egen müsli. Tørket kokos er noe jeg også mumser ganske ofte. Av frø er det linfrø, solsikkekjerner, pinjekjerner og sesamfrø. Deilig å bruke i salater, og kjempekjekt om du vil lage egen frømiks å mumse, eller om du vil bruke til müslien. Alle disse tingene får du kjøpt i dagligvarebutikken, men jeg synes likevel det er greit å ikke gå tom.

Håper dette innlegget var litt til hjelp ♥ Info er hentet fra eget hode og fra boken til Dr. Sofie Hexeberg, Kakefest.

143 kommentarer

 1. Det høres ut som veldig bra produkter og maten ser utrolig god ut! Men ikke alle har råd til de produktene du bruker, så det er litt synd for mange av oppskriftene jeg skulle likt å ha prøvd 🙁

  1. Fotballfrue

   Dette er ganske så drøye produkter, så jeg synes ikke det er så veldig dyrt. I tillegg er det en investering for helsa, vet du 😉

   – C

   1. Ingrid

    Man kan jo la være å bake, og spise kjøtt, grønnsaker og sånn istede. Det er like mye investering for helsa. Og mye billigere;)

   2. Fotballfrue

    For meg er det å bake og kose seg med den type mat i ny og ne, en del av livet, men selvfølgelig er det mulig å kutte det helt ut 🙂 Når det er sagt, er det mange middagsretter som har behov for en del av disse ingrediensene, i tillegg til brød, saus, supper, rundstykker, knekkebrød og slike ting. Bruker du noen av disse ingrediensene i stedet for hvetemel og for eks. maisenna, gjør du det også mye sunnere.

    – C

 2. kjempebra innlegg! 🙂

 3. Kjempenyttig innlegg! Har nettopp begynt på lavkarbo og dette var til stor hjelp 🙂

 4. Godt å vite at Stevia verken gir blodsukkerstigning eller påvirker blodsukkeret. Godt du presiserer, er så lett å bli litt surrete når man nærmer seg ketose.

  1. LOL!

 5. Takk for et godt og informativt innlegg.

 6. Takk for nyttig innlegg! Spiser selv en slags lavkarbo, men siden jeg er allergisk mot egg, byr det på noen utfordringer. Skulle gjerne bakt lavkarbo sjokoladekjeks og muffins, men de fleste oppskrifter er jo basert på egg. Jeg har inntrykk av at du er veldig god til å kokkelere deg frem til egenkomponerte oppskrifter. Kunne jeg utfordret deg til å finne frem til en lavkarbo oppskrift på sjokoladekjeks uten egg? Det hadde vært helt fantastisk! 🙂 Eller har du et godt tips til hva jeg kan erstatte egg med? Har prøvd å bake sjokoladekjeks basert på en vanlig oppskrift og erstattet mel med mandelmel, egg med eggerstatning og sukker med sukrin, men da er det ingenting som binder ingrediensene i kjeksen sammen og alt blir bare smuler. Spennende å høre om du har noen erfaringer med dette! Ha en fortsatt strålende søndag 🙂

 7. Jeanette

  bra innlegg.Men jeg synes det er viktig når man først skal kose seg at dette er ting med ekte sukker og ekte smør.Når man ikke spiser foreksempel kake så ofte,så er kun det aller beste godt nok.Da kan man virkelig nyte det! Men om man får lyst på slike ting midt i uken,da er det absolutt å anbefale med sunnere innhold.

  1. Fotballfrue

   Hvorfor bake med sukker når det smaker det samme med sukrin, i tillegg til at det blir sunnere? Jeg har ikke sagt noe om ekte smør, her bruker vi meierismør mandag som lørdag .Margarin eksisterer ikke for oss 🙂

   – C

   1. Merete

    Litt nysgjerrig her bare; det at dere aldri bruker margarin – er det fordi dere har noe i mot margarin i seg selv, eller er det fordi dere er så glad i å bruke smør at det ikke blir noe behov for margarin? Kanskje litt klønete formulert, men det jeg skal fram til er om du tenker det ikke er bra med margarin. Jeg foretrekker smør fordi jeg føler det er et mer «rent» produkt enn margarin?

    Takk for oversikt! 🙂

   2. Smør er et mye bedre alternativ enn Margarin av flere årsaker. Smør består av mye mettet fett, som tåler varmebehandling mye bedre enn umettet fett, da det ikke harskner. Dette gjelder også selv om du ikke bruker det til baking, da det helelr ikke harskner i kroppen vår, i motsetning til umettett fett som harskner lett. Margarin består av mye umettet fett, som harskner lett, og i tillegg har et svært dårlig forhold mellom omega-3 og omega-6, som er pro-inflammatorisk.

    Og til slutt, smør smaker 100 ganger bedre! 🙂

    – C

   3. Margarin ble «funnet opp» på 1800-tallet, og er så absolutt ikke naturlig. Siden lavkarbo først og fremst er en livsstil som satser på naturlige råvarer, er ikke margarin aktuelt. Pluss at det smaker dritt og ingenting. Og smør smaker godt. 🙂

   4. Må bare få oppklart en ting. Sukrin smaker IKKE det samme som sukker, men at det er et mye bedre alternativ med tanke på helsen. Man kan lage mange gode erstatninger av retter laget med sukker, hvetemel ol. men jeg tror at man fort kan bygge opp en forventning om at ting skal smake det samme med og uten. Jeg tror at det er mange smaksløker rundt om, som ikke har smakt disse produktene på en stund, og da smaker plutselig «erstatningen» ikke så langt unna det man kjenner som originalen. Ønsket om f.eks bytte ut sukker med sukrin må komme av at man ønsker seg et sunnere kosthold, ikke at det smaker likt. Jeg har bakt en del med sukrin og jeg har også laget en del konfekt og andre godbiter med sukrin, men selv da jeg har brukt betydelig mindre mengde enn det som er oppgitt i oppskriften kjenner man sukrins kjente ettersmak. I mitt tilfelle er det helsemessige viktigere enn smaken:-)

    Hilsen er som erstatter sukker med sukrin:-)

  2. Har du smakt noe som er laget med sukrin? For det tror jeg du bør gjøre. Og du hadde kunnet nyte det.

   Jeg kjøpte nettopp en kake fra Low Carb & Coffee i Parkveien (Oslo), og den kaka er den beste jeg noensinne har smakt. Jeg er ikke kakemenneske, fordi jeg synes det smaker for søtt og overdådig, men den! Herregud, jeg skal tilbake og nyte flere.

   Poenget, hvorfor må «når man først skal kose seg» bety at man «må» bruke ekte sukker? Sukrin er også naturlig. Men det ødelegger ikke tennene, er ikke avhengighetsskapende (jeg vet, jeg var avhengig) og ødelegger ikke for de som prøver å gå ned i vekt. Og jeg liker ikke tanken på å spise bleket sukker og spesielt hvetemel når jeg kan spise naturlige ting som stevia eller sukrin. Og du hadde ikke kjent forskjellen hvis du hadde smakt den kaka jeg kjøpte. Så sinnsykt saftig og fantastisk smak på. Damn it, vann i munnen.

 8. Lavkarbo er fint for dem som ønsker det. Vil bare si at jeg har gått ned fire kilo ved å spise mindre mengder, spise regelmessig, koser meg med bær, 70 sjokolade altså bedre alternativer. Jeg trener alt fra 2-3 ganger i uken, altså ikke noe diett , men et sunnere og bedre kosthold. Jeg ville bare si at man trenger ikke å gå på lavkarbo for å få et bedre kosthold. Ha en fin dag søndag

  1. Ingen som har hevdet at man må spise lavkarbo for å kalle det et bedre kosthold, kommer helt an på utgangspunktet ditt. At du går ned i vekt ved å spise mindre mengder er vel ikke akkurat uvanlig.

   – C

 9. Åh, dette var et kjempenyttig innlegg 😀 er jo aldri feil å få kosemat til å bli sunnere så lenge den fortsatt smaker like godt 😀

 10. Jeg syns det blir veldig mye smak/følelse av sukrin om man bruker for mye, selv i bakst, og selv om man bruker sukrinmelis i stedet for vanlig sukrin. Jeg syns Cecilie Theiste-Bratli sin regel om 1 ss sukrin per egg er ganske grei,og så kan man ofte redusere mengden bittelitt og supplere med steviapulver. Lagde f.eks. cashewmarsipan her om dagen, og neste gang skal jeg prøve å bytte ut litt sukrinmelis med stevia… Kokosmel er også veldig greit å ha i skapet!

  1. Fotballfrue

   Kokosmel bruker jeg faktisk aldri 🙂

   – C

 11. Jeg spiser ikke lchf, men jeg spiser sukkerfritt og mye allergivennlig mat, så derfor bruker jeg mange av de samme produktene som deg. Jeg bestiller derimot alt fra iHerb.com, mye billigere <3

  1. Fotballfrue

   Ja, det kan lønne seg 😀

   – C

 12. For oss som åsså vil at kake skal smake godt, e sukrin en helt forjævlig erstatning:) Har prøvd det flere gang, å no bare innser eg at sukrin aldri blir fullgod erstatning nettopp fordi det smake helt merkelig og den kalde følelsen har jo ingenting i en matopplevelse å gjøre… Skal prøve stevia og tagetesse(hete det det?;)) å se om det funke bedre… Så fotballfruen, det smake IKKE det samme:) 🙂

  1. Fotballfrue

   Setter pris på at du referer til meg som Caroline. Bloggen heter Fotballfrue, jeg heter Caroline 🙂

   Regner med det er smak og behag. Jeg synes sukrin er en fullverdig erstatning. Selv får jeg veldig vondt i magen av tagatesse, så det kan ikke jeg bruke.

   Sukker er også svært vanedannende, noe som kan gjøre det vanskelig å kutte ut i begynnelsen.

   – C

   1. «Fotballfrue says» ……………………………

   2. Fotballfrue

    Også? Jeg heter ikke «fotballfruen». . 🙂 Grunnen til at det står Fotballfrue, er fordi admin heter det på wordpress, og fordi lesere skal forstå at det er jeg som svarer, og ikke en leser som for eks. heter Caroline. Jeg heter fortsatt ikke «fotballfruen» og når folk snakker til meg er det normalt å bruke navnet mitt. Regner med at du vil bli kalt Andrea, og ikke «a», selv om du går under det i kommentarfeltet, eller? :p ………..

    – C

   3. hei:)
    Jeg har også prøvd sukrin i mange kaker ol,men synes det smaker forferdelig…
    Har også prøvd å kutte mengde i forhold til oppskrift ,men synes det er like ille uansett:(
    Synes det er så rart at ikke mange flere syns det,el er det meg det er noe galt med tro…hmmm 😉

   4. Mariell

    Når du selv kaller deg/bloggen din for Fotballfrue syns jeg du bør tåle at du blir omtalt som det i kommentarfeltet. Er ikke alle som vet at du heter Caroline heller, da du ikke signerer alle innlegg med det, og du ikke presenterer deg selv i en sidebar. Av og til oppfattes svarene dine som spydige, men regner med du er supertakknemlig for alle som leser og kommenterer 🙂

   5. Så alle som kaller bloggen sin for noe annet enn navnet sitt, må finne seg i å bli kalt det? Spesielt…

    På samme måte som du sier at jeg må finne meg i det, må jeg få lov til å si fra hva jeg vil bli kalt. Eller mener du det er urimelig? Og hva var spydig med svaret mitt? Det var jo alt annet enn spydig.

    – C

   6. Mariell

    Syns bare ikke det var det store å reagere på, og navnet på bloggen din henviser jo til deg, og veldig mange tenker nok på deg som «Fotballfrue». Som sagt kommer det ikke veldig tydelig frem at du heter Caroline ved første øyekast (dersom man ikke er fast leser). Ha en fin søndag videre 🙂

   7. Fotballfrue

    Det står i headeren min, så jeg synes det er veldig klart og tydelig 🙂 Når man skal «diskutere» noe med meg, synes jeg det er normalt å si navnet mitt, ikke bloggnavnet 🙂 Det blir mye mer seriøst på den måten.

    – C

   8. Chriztine

    Hallooo, til og med jeg som ikke følger med egentlig vet at hun heter Caroline liksom!

   9. Lillemy

    Huffda, va ikke ment som no negativt, så hvis du tok deg nære av det så beklage eg… Men du blir no engang kalt fotballfrue, så det va no bare et navn, ikke ment som nåkka anna:) Uansett, syns du har en koselig blogg, å det siste innlegget va veldig bra, e litt pes å huske på alt før man blir vant til det:)

   10. Fotballfrue

    Tok meg ikke nær av det, jeg satt jo et smilefjes bak 🙂 Jeg liker å bli kalt Caroline, ikke fotballfrue, og det er vel ikke så rart :p

    – C

   11. Therese

    Faen for en rar diskusjon…. Alle bloggere med et annet bloggnavn enn navnet sitt blir kalt for bloggnavnet, har alltid blitt det, tror det kommer naturlig for bloggleserne 😉 ta voe for eksempel, jeg visste ikke at hun het Emilie før et år etter jeg hadde begynt å lest bloggen hennes 🙂

 13. Kjempefint og lærerikt innlegg.
  En ting jeg vil bemerke er at vanilje essens er IKKE det samme som vaniljeekstrakt. Vanilje ekstrakt kommer fra ekte vanilje,det gjør som oftest ikke vanilje essens.

  Vaniljekestrakt har mørk brun farge. Prøv det så merker du forskjellen. Fås ikke i vanlig butikk.
  du finner den på denne siden:-) den er helt utrolig god og jeg bruker den i alt av baking og hjemmelaget iskrem:-)

  https://www.kakeboksen.no/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_images.tpl&product_id=1262&category_id=181&option=com_virtuemart&Itemid=61

 14. ah, vi lagde faktisk minipannekakene dine til frokost i dag, elsker dem! de er også utrolig gode med litt rømme i – nam nam:)

  1. Fotballfrue

   Mmm, enig 😀

   – C

 15. Jeg prøvde og lage muffins med Sukrin her om dagen, og de har en ekkel ettersmak, jeg har også prøvd Sukrin i masse annet og syntes den er så «kald» i smaken. Og rett og slett ikke smaker noe godt. Er det en vanesak eller er det da bare meg som er sær?

  1. Fotballfrue

   Aner ikke, det er vel kanskje smak og behag? Men helt sikkert en tilvenningssak også. Smaken er gjerne kald når den brukes, som jeg skriver, sammen med noe varmt, men at du kjenner dette når det brukes i bakst synes jeg er rart, med mindre muffinsen var varm da du spiste den? Da kan det kjennes 🙂 At det smaker rart, skjønner jeg ikke, for jeg synes det smaker bedre enn sukker :p Men igjen, sikkert smak og behag. Kanskje du bør prøve Stevia? Det har ikke denne kalde smaken 🙂

   – C

   1. Kristine

    Jeg opplever det anderledes. Jeg syns kaker og annet laget av sukrin smaker best når det fremdeles er varmt, men at det først er når det har avkjølt seg at jeg merker den kalde smaken. Så det er sikkert veldig individuelt..

   2. Jeg har brukt sukrin i boller, og det funker kjempefint!! Merker ikke forskjell. Det er vel kun der volumet spiller en større rolle at det blir et «problem». Å ha sukrinmelis i steden for melis på skoleboller derimot merkes godt; syyykt søtt! Men det løser man jo bare ved å bruke mindre, samt dyppe bollene i mye kokos, mmmmm… <3

   3. Synes det er litt sært når folk «klager» på Sukrin-smaken, uten at jeg mener det som direkte kritikk mot leseren over. Sukker er det verste man kan spise, og når man får et så godt alternativ, gjør det vel ikke så mye at ettersmaken er litt metallaktig i starten. Begynte med sukrin for over ett år siden, og nå har jeg tatt meg selv i å måtte «teste» om sukrin-posen ER sukrin og ikke sukker, for min del er det nesten umulig å skille de to nå. Eventuelt kan man blande 50/50, eller prøve Stevia, som Caroline sier. Jeg spiser ikke lavkarbo selv, men ønsker å ha et sukkerfritt kosthold så langt det er innenfor grensene av mental sunnhet, og da er Sukrin et godt alternativ. 🙂

  2. Limer inn en bit av svaret jeg fikk fra Funksjonell Mat da jeg stilte dem noen spm om sukrin. Det oppklarer litt om den kalde følelsen/ettersmaken. F.eks. at innholdet av sukrin ikke bør tilsvare mer enn 1/5 av oppskriften for å unngå den kalde følelsen. Jeg merker forøvrig kald smak av sukrinmelis også i motsetning til det som blir påstått her, men er veldig glad i å bruke sukrin i mindre mengder kombinert med stevia.

   «Angående den kalde følelsen: Når Sukrinkrystallene løses opp på tunga, skjer det en såkalt ”endoterm reaksjon”. Det vil si at energi tas fra omgivelsene (i munnen vil «omgivelsene» være tunga), temperaturen på tunga faktisk synker litt, og det føles kaldt. (Dette kan kanskje høres skummelt ut, men det er en helt vanlig reaksjon som skjer med mange forskjellige stoffer). Alle sukkeralkoholer, (som f.eks. Xylitol) er mer eller mindre endoterme. Denne form for kjøling oppleves kun med Sukrin i krystallform. Dersom Sukrin er smeltet, eller oppløst i vann eller i f.eks. en kakedeig, får man ikke kjølende effekt. (Men kjøling kan oppleves f.eks. i en kake der det er brukt for mye Sukrin i forhold til øvrige ingredienser, slik at Sukrinkrystallene finner tilbake til hverandre og rekrystalliserer seg. Vi anbefaler at Sukrin-innholdet ikke bør overstige 20 % av totalinnholdet i en oppskrift).»

 16. Elisabeth

  Tusen takk for dette innlegget! Dette var supernyttig for meg iallefall, jeg har f.eks alltid lurt på sånn ca hvor mye mandelmel man skal erstatte vanlig mel med i en oppskrift, så takk skal du ha 😀 Hvordan er det med fiberhusk da, la oss si at det er en oppskrift med 5 dl hvetemel, hva hadde vært en ca fin blanding av mandelmel og fiberhusk da? Og er det mulig å blande grovt mel/rugmel etc med mandelmel for en «litt» sunnere effekt bare? Hehe

  Ha en fin dag!

  1. Fotballfrue

   Jeg ville prøvd med 1 ss. fiberhusk og 2 dl. mandelmel, for eks. Men du kan med fordel kutte ut fiberhusken og kun bruke mandelmel også 🙂 Ja,d et er mulig 😀

   Fin dag tilbake 😀

   – C

 17. Ser ikke ut som innlegget mitt fra iphonen kom med..
  Men artig at du skriver om dette nå. Jeg har den siste uken vært på kurs med Sofie Hexeberg og hun hadde med seg Kakefestboken sin til meg. Et herlig menneske, hun er så flink til å forelese syns jeg.
  Godt du skriver om disse produktene, det selges mye i butikken min også.

  Jeg skjønner ikke at noen kan si at sukker i små mengder er helt ok. Nei, det er IKKE greit.

  Stå på videre, og fortsett god søndag!

  1. Fotballfrue

   Enig 🙂

   God søndag tilbake 🙂

   Klem!

 18. Bra innlegg! 🙂
  Har alltid disse tingene stående i skapet selv. Frø og nøtter er gull!
  Foretrekker Sukrin+ jeg, perfekt laget for mine smaksløker 😉
  Ha en strålende søndag, Caroline!

 19. Åh, dette innlegge ble jeg KJEMPE glad for! Og det kom virkelig akkurat når jeg trengte det. Så artig. HAr nettopp lagt om til et lchf vennlig kosthold og har lurt mye på disse tingene. Takk, Caroline!

 20. Karoline

  Jeg har bakt minipannekakene dine, men syns fiberhusk-smaken er så utrolig framtredende og ekkel. Selv med halvmengde. Kan en bruke johanneskjernemel for å binde røra istedet?

  1. Fotballfrue

   Nei, det vil ikke fungere tror jeg :/ JBKM er mye bedre å bruke i mer flytende ting, som de jeg har nevnt :/ Men du kan jo selvsagt prøve 🙂

   – C

 21. Hei Caroline

  Jeg synes det er fint at du er fornøyd med din livsstil og ditt kosthold, og synes at mange av bakverkene dine ser spennende og gode ut. Men som student er det umulig å leve på et slikt kosthold. Dessuten ville jeg aldri klart å leve sånn med tanke på hvor mye det skader miljøet. Jeg lurer på om du har noen tanker rundt hva et LCHF-kosthold faktisk gjør med miljøet? 🙂

  Les for eksempel denne saken: https://www.vl.no/samfunn/framtiden-i-vare-hender-lavkarbo-er-egoistisk/

  1. Det er fullt mulig å leve lavkarbo selv om du er student, hvorfor skulle det ikke være det?

   Når det gjelder klima, så er det litt mer komplekst enn det denne artikkelen viser:

   1. Hvor mye penger hadde ikke vi spart i helseutgifter hvis hele befolkningen beveget seg i retning av lavkarbo?
   2. Lavkarbo-mat er mer energirik enn karborik mat, noe som gjør at det spises mindre mat målt i volum på et lavkarbokosthold
   3. Lavkarbo gjør at vi spiser mindre mengde kalorier enn i et høykarbokosthold
   4. Mange som spier lavkarbo er også bevisste i kvalitet, og velger derfor økologisk og kortreist mat. (Dette er selvfølgelig også mulig på andre kosthold)
   5. Vann som tørstedrikk i stedet for brus (også mulig på andre kosthold)
   6. Om alle overvektige i verden gikk ned ca 10 kilo, ville det redusert CO2 utslipp med 0,2%

   I tillegg vil jeg også påpeke et par andre ting som du kanskje burde ha fokus på:

   1. Befolkningsvekst. Har du planer om å få barn? Befolkningsvekst er vel hovedårsaken til at klimaet er såpass presset som det er idag
   2. Det er ikke meningen at det skal inntas mer kjøtt og proteiner på et lavkarbokosthold enn på andre kosthold.

   – C

   1. «Hvor mye penger hadde vi ikke spart i helseutgifter hvis hele befolkningen beveget seg i retning av lavkarbo?» Det er fullt mulig å ha en sunn livsstil uten å gå på lavkarbo, det har jeg selv 🙂
    Du er dyktig og kreativ på kjøkkenet, det skal du ha masse ros for! Jeg ønsker bare at folk skal se at det finnes flere veier mot et bedre kosthold! Vi er alle unike, og har forskjellige behov. Ha en fin søndag Caroline 🙂

   2. Ja, det er fullt mulig, det er ikke det jeg mener. Forskning viser at lavkarbo gir de beste resultatene hva gjelder vektnedgang, i tillegg til en rekke livsstilsrelaterte sykdommer, som f.eks diabetes. Hadde alle spist lavkarbo, ville det rett og slett vært færre mennesker som fikk livsstilsrelaterte sykdommer.

    – C

   3. Anette

    Dersom jeg har forstått lavkarbo riktig så spiser man mye kjøtt? Nå er vel kjøttproduskjon noe av det som forurenser mest. Grønnsakene du spiser er kanskje kortreist, men kjøttet du spiser det har fått dyrefor so mais, soya osv og det importert fra utviklingsland. Ergo veldig lite kortreist.
    Kjøttproduksjon er svært belastende for miljøet. Husdyrene belaster på flere ulike områder som gjennom utslipp av drivhusgasser, og ved å legge beslag på store arealer til fôr og gressing og forurensing av vann. Kjøtt bidrar også til ødeleggelse av regnskoger og hadde man spist mindre av det, hadde ikke vi i den vestlig verden tatt så mye av ressursene til uland hvor mennekser sulter.
    Jeg tipper du har hørt dette før. Man kan si mye om lavkarbo, men hvis jeg ikke har mistforstått er hovedkilden til energi, gjennom et lavkarbokosthold, animalskeprodukter? Dermed blir det vel helt feil å si at det ikke bidrar til store mengder c02 utslipp og andre miljøskader. Du skal leite lenge for å finne noe som forurenser så mye som alle leddene til sammen i kjøttproduksjon (også egg, melk, smør osv). Lavkarbo er vel ikke dietten man bør velge for så rope at man er en miljøforkjemper (sier ikke du har gjort det).

   4. Det kan hende man spiser mer animalske produkter, ja, men det er ikke gitt. Kjøtt er ikke noe man skal spise mer av, enn hva som er normalt, nei 🙂

    Som du ser av den forrige kommentaren min, så er regnsestykket litt mer komplisert enn bare å ta hvor mye produksjonen forurenser. Det inntas mindre volum, og færre kalorier på lavkarbo.

    – C

   5. Chriztine

    Syns det var utrolig godt svart! 🙂

   6. Eivind M.

    Hva er kilden på – og hvordan har den kommet frem til – sammenhengen mellom overvektige og utslipp av co2?

  2. Kristine

   Det er fullt mulig å leve med et slikt kosthold som student. Jeg er student selv og klarer meg fint. Det gjelder bare å finne de billigste alternativene. Grønnsaker er billig, kjøp egg i store pakninger, og kjøp spesielle ting på iHerb. Men det kommer så klart an på prioriteringer.

   1. Skal du bake mye, vil det være dyrt. Men «vanlig» mat koster ikke mer enn hva det gjør på andre kosthold 🙂

    – C

  3. Jeg er student. Og spiser lavkarbo. Bruker mindre penger nå enn før. Det ser dyrt ut helt til du utøver i praksis. Du bruker mindre og spiser mindre fordi det du spiser metter mer.

  1. Fotballfrue

   Cool 😀

 22. Hei! Har brukt mandelmel en del når jeg baker, men det virker som at fettet skiller seg ut fra baksten når det blir stekt? For hvis Lagde muffins i går med meierismør, sukrin og bl.a mandelmel og det blir liksom så mye fett.. Blir det slik når du baker?

  1. Fotballfrue

   Mandelmelet er fettredusert, så det er merkelig :/ Har jeg aldri opplevd.

   – C

 23. Lurer på om du vet noe om effekten av disse sukkererstatningene når de kommer ut i naturen? Dessverre er det flere søtningsstoffer som ikke brytes ned av NOEN i naturen. Så selv om det er «sunt» for oss mennesker fordi vi ikke absorberer noe av stoffene vil de akkumuleres i økende mengder i næringskjeden rundt oss fordi ingen naturlige prosesser bryter ned forbindelsene.

  1. Dette er naturlige stoffer som finnes i naturen fra før av 🙂

   – C

 24. Takk for fint innlegg 😀
  Jeg har et spørsmål angående din LCHF pizza. Går det an å lage bunnen ferdig, for så å fryse den? Og om man kan da slenge på fyll og steike resten av pizzaen en annen dag? 😉

  Ha en fin dag <3

  1. Det aner jeg ikke, men skulle vel tro at det går greit 🙂

   – C

  2. Ikke noe problem. Gjort det flere ganger:) bra og informativt innlegg. Du inspirerer til å bli flinkere til å planlegge,noe som er absolutt pengebesparende og nyttig tips til studenter ( og forsåvidt alle andre å- som meg)

 25. Elisabeth

  Bloggen din er KJEMPE inspirerende, jeg har gått ned mange kilo i sommer 🙂
  Du er kjempe flink til å motivere og du får trening til å se så gøy ut 🙂
  Tusen takk 😀

  1. Hvilken type salt er best å bruke?

 26. Hvilken type salt bruker du?

  1. Havsalt 🙂

   – C

 27. Ej hvor ser det bare lækkert ud (;

  / Stephanie
  http://www.fashionbysterup.dk

 28. Bloggen din er så inspirerende! Har allerde byttet ut sukker med Sukrin og driver å tester ut mandelmel nå. Tar et skritt av gangen, men setter utrolig stor pris på at ud skriver sånne innlegg, og ikke minst; legger ut oppskrifter!! 🙂

 29. Dette var kjempefin oversikt!

  Tusen takk!

 30. Margrete

  Flott innlegg! Men hvordan er det med bakst der en skal lage eggedosis? Fungerer det å lage eggedosis med sukrin, eller har du noen andre tips?

  1. Hei 🙂 Jeg er ikke Caroline, men pisk egg til eggedosis uten sukrin – og tilsett sukrinen når eggene er fluffy.

 31. Tusen takk for at du la ut dette!!! Jeg har tenkt å starte med en mer proteinrik og sunn kosthold og dette hjelper meg godt på vei 🙂

 32. Bra innlegg! Men ville bare opplyse om at mye tørket kokos inneholder palmeolje, som hvis fremstilling er med på å ødelegge regnskogen.
  https://www.gronnhverdag.no/nor/Palmeoljeguiden Denne linken er grei å ha tilgjengelig i sånne tilfeller. Stekt kokosolje som ikke er beregnet for steking omdannes også til transefett, en type fett som er vanskeligere for kroppen å bli kvitt. Den kan føre til hjerte og karsykdommer. Ellers så ble jeg glad for nyttig info, da jeg spiser gluten, laktose og eggfri kost 🙂

 33. hei, hva mener du med «inneholder 2 karbohydrater» (i teksten om mørk sjokolade)..?

  1. Fotballfrue

   1 knekk 86 prosent inneholder 2 g karber.

   – C

 34. LCHF bakst har en tendens til å få en vemmelig ettersmak av sukrin. Det høye innholdet av egg gjør også at endel ting som kalles bakverk rett og slett smaker omelett. Et godt eks. på det er Carolines burgerbrød.
  Ingen lever evig, selv på LCHF. Spis sunt og variert, spar inn på sukkeret men lag nå for en gangs skyld skikkelige kaker til bursdager og fest. Det siste vi ønsker er barn med ortoreksi.

  1. Dette er smak og behag, og i mange tilfeller en vanesak. SUkker er som kjent svært vanedannende, og for de mest sukkerglade vil det nok være uvant i starten 🙂

   I svært mange tilfeller er det ikke pga av smak eller «luksuspreferanser» at man velger disse produktene til baking, det er ypperlig for folk med livsstilssykdommer eller allergier. Om du mener barn får ortoreksi av å velge et sunt produkt fremfor et usunt, er vel litt svart hvitt. Samme som å si at å forsøke å få et barn til å velge grønnsaker fremfor sukkertøy, kan føre til at barnet får ortoreksi.

   – C

 35. Flott innlegg, takk for tips!
  Skapet her hos oss inneholder nok det meste av det du nevner, til tross for at jeg ikke går på LCHF (har et litt sånn halvt LCHF-kosthold, hehe), kan også legge til at kokosmel også er fint for et LCHF-kosthold og generelt for et sunt kosthold. Og for de som ikke skal ha så mye melkeprodukter kan kokosmelk også være en kjekk ting å ha i kjøkkenskapet:)

 36. Hei! Jeg har laget flere kaker med sukrin og mandelmel. Synes ikke det smaker vondt i det hele tatt, men synes konsistensen blir litt merkelig, mye fett etter det blir stekt liksom. Blir det slik når du baker?

  1. Fotballfrue

   Så rart, det har jeg aldri opplevd ettersom mandelmelet tross alt er fettredusert :/ Kanskje det bare er smøret som skiller seg litt? Eller? Hva slags smør bruker du?

   – C

 37. Pernille

  Jeg fikk en kokebok av min bestemor til min 30 års dag med oppskrifter på kaker og cupcakes, men byttet den i boken din. Jeg var alene på dagen min..så var høydepunkt å få byttet inn boken. Satt med en stor kopp grønn te, mens jeg bladde gjennom den..ble kjempemotivert for å prøve LCHF. Har tenkt på det lenge, men dette var sparket bak. Vittig, for jeg skulle akkurat til å kommentere her om du ikke kunne komme med de tingene du liksom ikke klarer deg uten..så kommer du med dette innelgget her..hehe. Helt supert. En ting jeg lurer på, er det lov med smoothies i LCHF.

  1. Fotballfrue

   Så hyggelig at du ville bytte den mot min 😀 Glad du ikke ble skuffet 🙂

   Jeg har en del oppskrifter på smoothies i boken 🙂 Jeg synes ikke du skal tenke på hva som er lov og hva som ikke er lov, det handler heller om ting du skal spise mer av og ting du skal spise mindre av 🙂 Smoothies kan du helt fint lage, men jeg ville brukt bær i stedet for frukt for eksempel 🙂

   – C

   1. Pernille

    Ok supert, takk for svar. Jeg hadde ikke fått sett gjennom hele enda, men nå så jeg den bær-og kokossmoothien..den skal jeg prøve. Tusen takk for tipps. Boken din er virkelig artig altså, alle tippsene dine for forskjellige anledninger, f.eks effektiv hverdag og partytips i tillegg til oppskriftene. Tommellen opp for deg og boken din. Ha en kjempefin kveld

   2. Fotballfrue

    Tusen takk, søte du! Håper du liker smoothiene 🙂

    Klem!

 38. Hei!

  Ville bare tipse om en kjempefin side som jeg bestiller en del sukkerfri sjokolade fra. Både mørk, lys og hvit:)
  Og siden du nå nevner Stevia, kom jeg til å tenke på den siden de har fått inn en serie Cavalier med stevia.

  https://www.goodcandy.no/categories/stevia

  Ha en fortsatt god kveld!

  1. Fotballfrue

   Tuuusen takk for tips 😀 😀 😀

   – C

   1. miriam

    woow, jeg må også si TAKK for tipset 😀 nå skal det shoppes 😀

 39. Jeg har lyst å prøve sukrin i bakst/kaker, men har hittill ikke turd, fordi jeg er litt redd for at det ikke skal smake like godt som ellers..
  må vel ta sjansen og prøve en dag, kanskje, men synd det er såpass dyrt.

 40. Hei, flott at du skriver så «grunnleggende» om dette, det er en jungel av produkter man skal forsøke å orientere seg i. Det eneste jeg stusser litt på her kom i kommentarfeltet , der du skriver at
  1. Hvor mye penger hadde ikke vi spart i helseutgifter hvis hele befolkningen beveget seg i retning av lavkarbo?
  Dette er jeg litt spent på kildene til. Jeg antar (kanskje feilaktig?) at det her er noe fokus på overvekt – og da skulle jeg gjerne referert til en dansk undersøkelse som jeg leste for ikke så lenge siden, som viste at overvektige faktisk ikke er de som er dyrest for samfunnet. Det kan jo hende du leste denne, det var kjempedumt at jeg ikke fant den igjen nå i farta.

  Ellers er vel ikke de langvarige helsegevinstene av lavkarbo på noen måte bevist , og det er vel en grunn til at våre sentrale helsemyndigheter basert på fagfolk kommer med andre typer kostholdsråd. Jeg reagerer ikke på at du og din mann holder dere til lavkarbo, dere velger selv dette på samme måte som andre velger å kjøpe grandiosa i butikken, men jeg reagerer på at såpass eksplisitte påstander kommer uten kilder som bygger opp under dette.

  Ha en fortsatt fin kveld!

  1. Overvekt, diabetes, allergier, kreft etc. Mange sykdommer.

   At overvektige ikke er de dyreste i samfunnet kan godt hende. En person som er overvektig, og som likevel jobber og lever et normalt liv vil jo ikke koste samfunnet noe ekstra. Poenget mitt var at en person som lider av en livsstilssykdom eller sykelig fedme, koster samfunnet mer enn en som er frisk 🙂 Uansett var det ikke nødvendigvis overvekt jeg siktet til, men alle sykdommer som følger med økt overvekt.

   Det er ingen som har målt effektene av et lavkarbokosthold på lang sikt nei, men vi er vel i ferd med å gjennomføre det største studiet i menneskehistorien på høykarbo/lavfett. Har vel ikke akkurat vært en suksess.

   Staten er ikke fremmed til lavkarbo, i de seneste rådene deres står det svart på hvitt at de ikke kan fraråde lavkarbo, da det ikke finnes noen grunn til det. I tillegg er rådene Helsedirektoratet kommer med angående fett helt utrolig svake. Grunnen til at Helsedirektoratet gir de rådene som de gjør, er fordi de er redde for kaloririk mat, da de mener dette vil føre til økende overvekt i samfunnet. Men når forskningen på lavkarbo så entydig viser at et fettrikt kosthold gjør at man spiser mindre kalorier, er det jo grunn til å undres.

   Ellers synes tydeligvis staten at det er helt topp å råde folk til å følge et kosthold som gir økt fare for betennelsessykdommer, men det er jo en annen sak.

   – C

   1. Takk for svar! Og igjen, det er her jeg ønsker meg kilder! Jeg er i startgropen når det gjelder kosthold , og holder meg derfor til rådene fra Helsedirektoratet – og har heldigvis ikke fått hverken betennelsessykdommer eller overvekt pga dette. Jeg er åpen for å prøve andre ting, og setter derfor pris på innlegg som dette, der du skriver HVORFOR ting er bedre enn sukker f.eks. I kommentarfeltet ditt savner jeg denne dybden.

    Hvorfor spiser man mindre kalorier på et fettrikt kosthold? Og hvorfor er dette bedre? Er det slik at lite kalorier = det beste, uansett?. På hvilken måte kan man få betennelsessykdommer av å følge rådene Helsedirektoratet gir? Jeg forventer på ingen måte at du skal være noen ekspert på dette, men jeg håper du kan svare på påstander du selv kommer med 🙂

    Jeg ønsker ikke å legge om livsstilen min uten å vite hva jeg begir meg ut på, og ønsker derfor mest mulig kunnskap.

   2. Ingen automatikk at man får det, de fleste tåler karbohydrater svært godt, og kan fint leve med det kostholdet. Jeg føler du misforstår meg litt nå, jeg sier ikke at statens råd automatisk er dårlige, som jeg skriver først her, for svært mange går det helt fint å følge det. Ingen automatikk at lavkarbo er best, helse er mer enn hvilke næringsstoffer du putter i deg.

    Første studien under viser at deltagerne som fulgte LCHF spiste 500 – 600 kalorier mindre enn de på lavfett. Grunnen til at man spiser færre kalorirer er at hormonsystemet fungerer bedre, og gir hjernen signal om at du er mett. (1)

    Det er ikke gitt at det å spise færre kalorier gir bedre helse, det kommer litt an på hvordan du ligger an før. Er du overvektig, skyldes det stort sett at du får i deg mer kalorier enn du forbruker, og da er det jo av interesse å kutte ned på kaloriinntaket. SPiser du for få kalorier, og er undervektig, eller har behov for mye energi, kan det være en fordel å beholde sukkeret.

    Staten anbefaler et kosthold som er rikt på plantebaserte oljer, og margarin laget av de samme oljene. Disse oljene inneholder mye omega-6 fremfor omega-3. Mye Omega-6 i forhold til omega-3 er ugunstig, da det fører til økt fare for betennelser i kroppen. Bytter du ut disse planteoljene med smør og meieriprodukter, får du et mye gunstigere forhold. Forholdet bør være 4:1 Omega-6:Omega-3 (2)

    (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18635428
    (2) https://ebm.rsmjournals.com/content/233/6/674.full

   3. Problemet med dagens samfunn er vel at mange overvektige har et stort inntakk av BÅDE fett og karbohydrater…
    Hvis jeg oppfatter det rett høres det ut som om du mener at grunnen til at vi legger på oss er fordi vi følger statens anbefalinger, det er jo nettopp det mange ikke gjør. Jeg kan ikke huske at staten har anbefalt og drikke cola og spise grandis annenhver dag, det er vel heller det som er den største grunnen til at folk utvikler fedme. Jeg spiser selv «høykarbo»/ lavfett, er slank og har ingen livsstilsykdommer, og jeg på ingen måte noen unikt god forbrenning. Det er mulig lavkarbo kan kurere mye, men jeg synes det er litt spesielt og komme med påstander som at statens anbefalinger ikke er noen suksess når det strengt tatt er veldig få som egentlig følger disse rådene staten har kommet med.. Skjønner du hva jeg tenker?

   4. Ane: At de færreste følger statens råd, er vel ikke akkurat positivt for rådene. De er jo ganske så triste, med tanke på matglede. Grandis er jo nøkkelhullmerket….

    – C

   5. Synes det er topp at dere har funnet et kosthold som funker for dere, men skjønner ikke helt greia med å være så negativ til alle andres kosthold som fungerer? Og kan du komme med ett eneste eksempel på en person som følger Helsedirektoratets ernæringsråd til punkt og prikke, og som er overvektige? Det tror jeg faktisk ikke. Og jeg vil heller ikke si at vi utfører tidenes studie på haøykarbo/lavfett. De fleste som lever på lavkalori er friske og sunne. Det som er farlig, og det de fleste overvektige spiser, er jo høyfett/høykarbo/høykalori. Synes du er altfor ensidig og har en veldig nedlatende holdning til alt som ikke er ditt eget. Det er flere veier som fører til Rom. Ha en fortsatt god søndag!

   6. Marte: Nå tror jeg du må lese mine kommenterar en gang til, Marte. Hvor har jeg vært negativ til et kosthold som fungerer for vedkommende det gjelder? Jeg skriver jo faktisk at de fleste tåler statens råd svært godt, og ikke har noen problemer med å følge de. De kan selv velge hvilket kosthold de følger.

    Men for noen er det problematisk å spise så mye som 50 – 60 prosent karbhydrater. Jeg er ganske sikker på at jeg kan finne noen som er overvektige, og som har fulgt statens råd. På samme måte som jeg er ganske sikker på at jeg kan finne noen som er overvektige, og som har spist lavkarbo.

    Det er godt mulig at de som er syke og overvektige spiser høyfett/høykarbo/høykalori, men hvorfor spiser de så mye da? Det er jo det som er interessant. Studier viser at et høyere inntak av fett, fører til økt metthetsfølelse. Det er jo ganske fordelaktig.

    Men som du sier, de fleste fungerer fint på statens råd, det har jeg aldri vært uenig i 🙂

    – C

 41. Hei Caroline!
  Takk for spennende innlegg, mye nyttig informasjon. Jeg har selv begynt så smått med lavkarbo, men tar litt om gangen. Jeg sliter utrolig mye med magen, og har funnet ut at lavkarbo hjelper en del. Men jeg synes en del ting er vanskelig å slutte med. For eksempel er jeg veldig glad i youghurt, og tørket frukt. Og så er jeg veldig glad i litt smågodt-(bare 2-3 biter om kvelden) som jeg kan suge litt på. Har du noen tips til hva jeg kan erstatte dette med? Jeg tåler ikke sukkerfrie drops, så dette er veldig vanskelig. Og så lurer jeg på dette med nøtter. Spiser du de helt naturelle, eller de saltede ristede? De er jo best 🙂

 42. Veldig bra innlegg! Fikk svar på mangt og meget som jeg lurte på.
  Kunne du kanskje hjelpe meg med en ting? På enkelte matvarer står det: Karbohydrater: 48 g/100 g, hvorav sukker 12 g. (Mener å ha sett det på youghurtbeger o.l.). Hvis tolv gram er sukker, hva er så de resterende 36 grammene?

  Og hva heter sukrin på engelsk hhv. tysk? – Hvis du eller noen av leserne vet det?

  Ønsker deg og LK en fin og rolig søndagskveld, samt ei flott uke!

  Klem fra Tyskland

  1. Det kan være Laktose, fructose eller glukose 🙂

   – C

   1. Hei igjen og takk for svar!

    Kanskje jeg formulerte meg litt klønete tidligere. Glukose er jo det samme som sukker – derav de tolv grammene i nevnte eksempel. Og laktose er melkesukker, fruktose fruktsukker, maltose maltsukker osv. – altså, samtlige er sukker i en eller annen form. La meg derfor bruke et annet eksempel: Strøkavring lages av hvetemel, gjær, og salt (jmf. ingredienslista på pakken). Hundre gram inneholder 70,2 g kullhydrater, hvorav 4,0 g er sukker. Hvis 4,0 gram av totalt 70,2 gram kullhydrater er sukker (glukose, fruktose, laktose, maltose osv.), hvilke kullhydrater er så de resterende 68,2 grammene?

    Jeg blir nemlig ikke helt klok på disse regnestykkene, og håper du kan hjelpe meg.

    Og har du kanskje en tommelfingerregel for hva som er lavkarbo når man handler mat – f.eks. mat med kullhydrater under 10g/100g e.l.?

    På forhånd takk for svar!

    Klem

   2. Neida, du formulerte deg tydelig 🙂

    Sukker er sukker. Hvis det er snakk om laktose, fruktose og glucose, er det fellesbetegnelsen sukkerarter som brukes. Det er hvert fall min oppfatning.

    Hvis du gir meg en konkret matvare, kan jeg dobbeltsjekke.

    Når det gjelder Sukrin, heter det egentlig Erythritol. Sukrin er bare navnet det selges under i Norge 🙂

    – C

   3. Maria: Resten er fiber 🙂 Glukose er ikke det samme som vanlig sukker – det man kaller «bordsukker/strøsukker» består av glukose+fruktose. Men når du ser slike regnestykker som dette er svaret slik:

    70,2 gram karbo totalt (totalt karboinnhold, uavhengig om det påvirker blodsukker eller ikke)
    hvorav 4 g sukker (sukkerarter som påvirker blodsukker)
    Resten (68,2 gram) er i dette tilfellet altså fiber (som ikke påvirker blodsukker).

   4. Nei, det stemmer ikke. Det er ikke 68 gram fiber i kavring. Den matvaren med mest fiber er havrekli (42/100 gram) 🙂

    Sukker = Sucrose, som består av et glukosemolekyl og et fruktosemolekyl. Vanlig bordsukker.
    Sukkerarter = Laktose (galaktose + glukose), fructose og glucose

    Det er heller ikke gitt at alt som ikke er sukker eller sukkerarter er fiber, det er i de fleste tilfeller stivelse.

    Vanlig søtet kavring inneholder ca 7 gram fiber.

    – C

   5. Jeg er ingen ekspert i akkurat merkingen av matvarer, men tenkte med én gang at sukker i dette tilfelle betyr enkle sukkermolekyler som sukrose, fruktose, laktose og glukose. Resterende karbohydratinnhold kan være f.eks stivelse (brytes ned til glukose av et enzym som kalles alfa-amylase som mange mennesker har i munnen og alle videre i fordøyelsessystemet) eller cellulose (som egentlig er sammensatt av glukosemonomerer, men som vi ikke kan bryte ned fordi vi mangler et spesifikt enzym (cellulase)). Men det kan godt være jeg tar feil. Som molekylærbiologer flest pleier jeg å omtale alle de enkle sukkerartene som sukker, eller eventuelt spesifisere. Men det er ikke sånn at det kun er sukrose i vitenskapen som blir omtalt som sukker, i alle fall:)

    Caroline: Har du fått noen tilbakemelding på at andre sliter med å legge igjen kommentarer fra iPhone? Jeg får det aldri til, og har flere ganger prøvd å skrive hvor ufattelig søt og morsom Hugo er med hatt. Hver gang får jeg bare hvit skjerm og kommentaren min dukker aldri opp. Uansett – han er fantastisk morsom i hatt!

   6. Det er nok stivelse, for så mye fiber inneholder ikke kavring. Har egentlig aldri blitt klok på det med sukkerarter og sukker jeg heller, burde være litt tydeligere.

    Neo, har ikke hørt noe om folk med problemer med dette :/ Kommer uansett en app til bloggen om ikke så lenge, satser på at det eordner seg for deg da:)

    – C

 43. Hei Caroline!
  Tusen takk for informativt og flott innlegg. Jeg har selv så smått begynt med lavkarbo, jeg sliter veldig mye med magen, og merker at dette har hjulpet meg mye. Men det er et par ting jeg synes er vanskelig å slutte med. Jeg er spesielt glad i youghurt og tørket frukt, og spiser dette gjerne etter trening, for da vet jeg at det er viktig å fylle på med karbohydrater, spesielt når man trener ofte. Ellers så er jeg også veldig glad i litt smågodt på kvelden, ikke så mye, 2-3 biter, bare for å ha noe å suge på. Har du noen tips til hva man kan erstatte disse med? Jeg lurte også på dette med nøtter, er det bra å spise de ristede, saltede, eller bør man holde seg til de naturlige? Og til slutT lurte jeg på om du hadde oppskrift på et godt lavkarbobrød, basert på mandelmel/fiberhusk/JBKM?

  1. At man må fylle på med karbohydrater etter trening kommer helt an på hvilket nivå du trener. Jeg fyller ikke på med karbohydrater etter trening, men gjør det kun i forkant av kamp/konkurranse. Jeg ville heller passet på å få i meg proteiner etter trening, fremfor karbohydrater.

   Om du føler at du må ha noe søtt på kvelden, vil jeg anbefale deg to ting:

   1. Er du insulinfølsom bør du forsøk å kutte det helt ut, og avvenne deg med det. Vil ta noen uker 😉
   2. Forsøk med mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold og nøtter. Er du frisk er det ikke noe problem å velge de med salt 🙂

   1. Takk for tilbakemelding Lars-Kristian! Skal prøve å kutte det helt ut, men er litt vanskelig :/ Hva med frukt da? Det er jo så masse viktige vitaminer man kan gå glipp av dersom man kutter ut frukt helt.

   2. Du vet jo selv best hvor godt du tåler disse «knekkene» med sjokolade, så du får ta med det i vurderingen om du skal slutte 🙂 Det er det samme med frukt, du vet selv hvor godt du tåler det. Tåler du det godt, kan du fint fortsette med det. Men sånn isolert sett ville jeg heller spist mer grønnsaker og bær, da det inneholder mye mer vitaminer og mineraler, og samtidig mindre sukker 🙂

 44. Takk for nyttig informasjon! 🙂

 45. Det er dyrt å legge om til lavkarbo,men en super investering for helsen. Man får kjøpt mye av lavkarbo produkter på http://www.iherb.com…mye rimligere enn å kjøpe i norge.Man kan handle for 200 uten å betale toll…frakt i tilegg.

 46. Hei og takk for fint innlegg.

  Må smile for jeg har alle varene du presenterer i skuffen:) Smør bruker jeg også fordi det er et sunnere produkt enn margarin. Margarin er tilsatt både farge og smak for at vi i det hele tatt skal orke å putte det i munnen. Jeg er helt enig om at Sukrin ikke er no godt produkt å bake av da jeg ikke liker den «kalde» smaken, men Sukrin + er helt fantastisk. Det er som du skriver blanding av Sukrin og Stevia. Alle produktene er drøye og koster litt mer enn andre lignende varer men du har de leeeenge og jeg tror helt sikkert at man sparer i lengden på å bruke de. Magen fungerer nå helt utmerket etter å ha vært «vrang» i flere år,så da slipper man jo å kjøpe div produkter for løs/treg/oppblåst mage.

  Sitter med boka de foran meg og planlegger ukens matliste:))

  Ha en super dag.

  Blenda

 47. Takk for et flott innlegg, Caroline 🙂

  Har alt i skapet, og litt til (bruker kokosmel av og til, det gir bare en litt mer luftig konsistens på f.eks pannekaker, men mandelmel er best smak). Har kjøpt en omgang (kjøpte nettopp ny sukrin, begynner så vidt å gå tomt) siden jeg startet lavkarbo for 2 1/2 mnd siden, så man bruker definitivt veldig lite i forhold til «vanlige» ting (kjøpte lett 1 pose hvetemel i uka før).

  Ha en flott uke 🙂 Du må stikke innom Low Carb & Coffee og prøve kakene der (de har take away), helt fantastiske! Herr og fru Hexeberg har vært smarte og flinke, og jaggu møtte jeg ikke på gamle kollegaer som jobbet der 🙂 Håper vi får flere kafeer av den sorten etterhvert.

  1. Fotballfrue

   Å! Vi var der forrige søndag, jeg er ikke noe kakemenneske, men oi! Det var jo så godt 🙂 Jeg håper også det kan komme flere slike kafeer 🙂 Skrev forresten et innlegg om det her:
   https://m.fotballfrue.no/?p=19664

   Ha en strålende mandag og uke 🙂

   Klem C

 48. Hei Caroline

  Synes du viser et variert og godt kosthold, og mandelmel er sikkert helt greit, men dere bruker mye nøtter og nøtteprodukter har jeg inntrykk av, hva med oss som er allergiske mot nøtter? – Sliter litt med å finne gode alternativer, med en allergi mot det meste av nøtter ( innbefatter også valnøtter som egentlig ikke er en «nøtt»). Noen gode forslag? 🙂

 49. Har du smakt hampfrø, avskallede? Vet ikke om det passer til LCHF,men de er kjempegode! Skulle tor det, sundt fett og lite karbs. Nøtteaktig smak, du liker jo nøtter 🙂

 50. Heia. Takk for et informativt innlegg. Jeg har funnet noen av produktene i dagligvarebutikker. Men kan du si hvor du har kjøpt denne kokosoljen, sukrinen og Stevia med vanlije? Det virker ikke som det fins i daglivare.

  1. Fotballfrue

   Alle varene under får du kjøpt i helsekostbutikker, som for eksempel Sunkost eller Life.

   🙂

   – C

 51. Prøvde å lage lapper med mandelmel i dag, og de ble ikke så gode. Har du en bra oppskrift på det? 🙂

  1. Fotballfrue

   Søk på minipannekaker i søkefeltet, de er gode 😀

   Klem!

 52. Takk for god beskrivelse av produktene jeg bruker – nå vet jeg mer om dem 😉

 53. Hei 🙂

  kjempe fint blogg innlegg 😀
  er det noen som vil ha flere oppskrifter med stevia finnes det en nettside der det er over 100 oppskrifter med stevia: http://www.stevia.no : ))

 54. hvor kjøpte du d meliset?:D

 55. Hei!! du er super og elsker bloggen din!!! du fronter KUN sunn livsstil spør du meg! 😀 Du er nok litt drøyere (les: sunnere) enn jeg noengang klarer å bli, jeg er altfor glad i søtsaker 🙂 Skulle ønske du kunne skrive en innlegg om litt forslag til lunsj etc! jeg er student og syns det er vanskelig å lage en lunsj som metter og holder blodsukkeret stabilt utover dagen! jeg har melkeallergi og reagerer litt på gluten også. Prøver å holde meg unna det ene og det andre, men er så vanskelig ettersom det både er melk og mel i nesten alt 🙁 Takk!!! <3<3<3

 56. Takk for flotte tips, Caroline!!:) Liker bloggen din mer og mer for hver dag, og har vært fast leser i en evighet! Var litt redd for å bli skuffet over bountybitene, ettersom jeg elsker vanlig bounty… Men gud så godt! Dette kan nytes med god samvittighet, og de var i tillegg super lette å lage. Ny favoritt!:)

 57. Trine Rambøl

  Tusen takk!! Herlighet så bra. Glad før 17 mai!

 58. Hei Caroline.

  Som en frisk start på sommeren kjøpte jeg boken din, nye treningsklær og diverse lavkarboprodukter på helsekosten. Boken er fantastisk og jeg ville bare si tusen takk for fantastisk inspirasjon. Du er utrolig flink og jeg gleder meg til å gå løs på ett nytt og bedre kosthold 🙂

  1. Fotballfrue

   Så utrolig hyggelig å høre, tusen takk for at jeg kan inspirere 🙂

   Klemmer!

 59. Kristin

  Det her innlegget er bare gull verdt!

 60. Unknown

  Hei, jeg har gått på lchf i 3 månder og jeg har gått opp i vekt. Jeg skjønner ikke hva jeg gjør galt, jeg har lest mye på bloggen din og spiser det du har skrevet er «lov» Jeg spiser ikke frukt burde jeg begynne med det ?

  Jeg er veldig glad i denne livsstilen og håper virkelig på å gå ned i vekt.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *