Must i skapet for deg som spiser LCHF

Etter at vi flyttet litt *kremt* mer landlig til enn tidligere, har jeg virkelig fått erfare hvor viktig det er å ha ting i skapet, som du kanskje ikke får tak i på nærbutikken. I Oslo var det nesten aldri noe problem å få bakekicket over seg en onsdag kveld etter klokken syv, ettersom Oslo City lå like rundt hjørnet med både Life og åpningstider til klokken ti. Her i Siljan må det altså litt mer planlegging til, og det er alltid diverse  produkter jeg synes det er kjekt å ha tilgjengelig hele tiden, sånn i tilfelle jeg får lyst til å lage noe litt utenom det vanlige. I tillegg er det ofte flere av dere spør hvorfor jeg bruker mandelmel, sukrin eller johannesbrødkjernemel, så her kommer like gjerne en liten oversikt til alle som måtte lure på hva disse forskjellige tingene er. Og til dere som ikke spiser LCHF, dette er en SUPER måte å gjøre baksten sunnere på! Hvorfor ikke erstatte sukkeret med sukrin eller hvetemelet med mandelmel? Baksten blir så mye sunnere med en gang – og ja, det vil smake like godt! Alle varene under får du kjøpt i helsekostbutikker, som for eksempel Sunkost eller Life.

Stevia: Dette er relativt nytt på det norske markedet, men i Japan består faktisk 40 prosent av søtnigsmiddelmarkedet av Stevia. Stevia er hundre prosent urtebasert og kommer fra steviaplanten. Hundre prosent steviosid er mellom 200-300 ganger søtere enn sukker, og en teskje tilsvarer 1/2 kilo sukker. Stevia gir ingen blodsukkerstigning, skader ikke tennene og inneholder ingen kalorier. Stevia kan gi en bitter ettersmak, men kjøper du Steviosasukker, er dette blandet ut med sukrin, og du unngår den bitre ettersmaken. Jeg har skrevet mer om Stevia her. Jeg synes det er litt vanskelig å bruke Stevia i bakst enn så lenge, ettersom det er mye lettere enn sukker. En ny favoritt hos meg er steviadråper med vaniljesmak! Helt NYDELIG i kaffe, te og tyrkisk yoghurt – ja, faktisk! I tillegg synes jeg det er kjekt å bruke stevia der sukkeret som volum ikke har så mye å si, som i lemonade, smoothies, etc.

Sukrin og sukrinmelis: Sukrin er en naturlig sukkeralkohol som finnes i blant annet pærer, meloner og sopp. Inneholder ingen kalorier og gir ingen stigning i blodsukkeret. Mange lurer ofte på hvorfor det står 100 gram karbohydrater per 100 gram bakpå pakningen, og hvordan vi som unngår karbohydrater i form av sukker kan spise dette, men det kommer av at sukrin blir betegnet som et karbohydrat. Likevel blir det ikke brukt til energi i kroppen og skilles ubrukt ut gjennom urinen. Dermed står vi altså igjen med 100 gram karbohydrater som «ikke teller» og kan si at vi derfor trekker fra disse 100 grammene. Sukrin både smaker og ser ut som sukker, og i bakst synes jeg det går fint å bruke samme mål  sukrin som sukker, altså bare erstatte sukker med sukrin. Det samme gjelder for sukrinmelis. Dette er det samme som sukrin, men i finmalt form, og brukes på samme måte som melis. Både sukrin og sukrinmelis kan ha en noe kald smak om du bruker det på for eksempel grøt eller på bær, men i bakst vil du ikke merke noe til dette.

Vaniljepulver, vaniljestang og vaniljekstrakt: Etter min mening er det aller best å bruke vaniljestang i bakst, men ettersom dette krever litt lenger tid, er vaniljepulver eller vaniljeekstrakt en fin erstatter. Vaniljestang får du i de fleste dagligvarebutikker, det samme gjelder vaniljeekstrakt (essens), mens vaniljepulver får du på helsekosten. Ekte vaniljepulver og vaniljeekstrakt er en smakstilsetning som fremstilles av vaniljestenger fra vaniljeorkideer. 

Mandelmel: Jeg elsker mandelmelet fra Funksjonell Mat, og synes dette er kjempefint å bruke i bakst. Ferdigkjøpt mandelmel er finmalte mandler som er fettredusert ved kaldpressing, da egner det seg nemlig bedre som mel samtidig som holdbarheten blir bedre. Fettredusert mandelmel suger til seg mer væske enn malte mandler, så du kan ikke erstatte målene i bakst. Skal du ha 5 dl. hvetemel kan du for eksempel bruke 2.5 dl. mandelmel, men prøv deg gjerne frem.

Fiberhusk: Dette er pulverisert loppefrøskall og inneholder rikelig med vannløselige fibre som trekker til seg væske og sveller, derfor er det kjempefint å bruke i bakst som brød, rundstykker og knekkebrød. Fiberhusk er glutenfritt og kan også brukes av allergikere.
Gjør baksten utrolig saftig, i tillegg til å redusere mengden tørrvare i baksten. Baker du og tilsetter fiberhusk, trenger du derfor mindre mel eller annen tørrvare, fordi det reduserer mengden tørrvare i baksten. I tillegg binder det sammen deigen slik at den er lettere å jobbe med. Fiberhusk får du faktisk tak i en del dagligvarebutikker, står ofte i hyllene hvor glutenfrie produkter står.

Johannesbrødkjernemel (JBKM): Dette er et fortyknigsmiddel og kan på mange måter erstatte maisennamel. Brukes i sauser, grøt, supper eller stuing for å få den tykke, fine konsistensen.

Kokosolje: Kan brukes til det meste, og er faktisk veldig fint å steke maten i (velg helst det uten smak, dette står på krukken) Jeg synes det er kjekt å ha en slik krukke stående, ettersom jeg er veldig glad i å lage bountybiter når vi vil ha noe snacks. Oppskriften på de finner du her.

Gojibær: Det beste tørkede bæret som finnes, etter min mening. Inneholder i tillegg antioksidanter, vitamin C og proteiner. Kan tilsettes både brød, kaker, kjeks og müsli eller bare spises som de er.

Mørk sjokolade: Jo mørkere, jo bedre! Vi har alltid noen plater med 86 prosent Freia Premium liggende, eller Lindt sin 90 prosent de gangene vi får tak i det. 70 prosent går det også mye av her hjemme, det er Lars-Kristian sin favoritt, og jeg elsker den som har biter av hasselnøtter og havsalt. Mørk sjokolade i små mengder gjør ingenting, så vi liker en knekk til kaffen noen ganger om dagen. Mørk sjokolade har lavere karbohydratinnhold enn melkesjokolade, den inneholder også antioksidanter. Jo mørkere, jo bedre. En rute Freia Premium 70 prosent inneholder cirka 3, 5 karbohydrater. En rute Freia Premium 86 prosent inneholder cirka 2 karbohydrater.

Nøtter, frø og tørket kokos: Nøtter som hasselnøtter, valnøtter, mandler, cashew, macadamianøtter og peanøtter er kjempekjekt å ha i skuffer og skap. For det første foretrekker jeg en neve nøtter nå og da, og for det andre er jeg kjempeglad i å lage egen müsli. Tørket kokos er noe jeg også mumser ganske ofte. Av frø er det linfrø, solsikkekjerner, pinjekjerner og sesamfrø. Deilig å bruke i salater, og kjempekjekt om du vil lage egen frømiks å mumse, eller om du vil bruke til müslien. Alle disse tingene får du kjøpt i dagligvarebutikken, men jeg synes likevel det er greit å ikke gå tom.

Håper dette innlegget var litt til hjelp ♥ Info er hentet fra eget hode og fra boken til Dr. Sofie Hexeberg, Kakefest.

143 kommentarer

 1. Heia. Takk for et informativt innlegg. Jeg har funnet noen av produktene i dagligvarebutikker. Men kan du si hvor du har kjøpt denne kokosoljen, sukrinen og Stevia med vanlije? Det virker ikke som det fins i daglivare.

  1. Fotballfrue

   Alle varene under får du kjøpt i helsekostbutikker, som for eksempel Sunkost eller Life.

   🙂

   – C

 2. Prøvde å lage lapper med mandelmel i dag, og de ble ikke så gode. Har du en bra oppskrift på det? 🙂

  1. Fotballfrue

   Søk på minipannekaker i søkefeltet, de er gode 😀

   Klem!

 3. Takk for god beskrivelse av produktene jeg bruker – nå vet jeg mer om dem 😉

 4. Hei 🙂

  kjempe fint blogg innlegg 😀
  er det noen som vil ha flere oppskrifter med stevia finnes det en nettside der det er over 100 oppskrifter med stevia: http://www.stevia.no : ))

 5. hvor kjøpte du d meliset?:D

 6. Hei!! du er super og elsker bloggen din!!! du fronter KUN sunn livsstil spør du meg! 😀 Du er nok litt drøyere (les: sunnere) enn jeg noengang klarer å bli, jeg er altfor glad i søtsaker 🙂 Skulle ønske du kunne skrive en innlegg om litt forslag til lunsj etc! jeg er student og syns det er vanskelig å lage en lunsj som metter og holder blodsukkeret stabilt utover dagen! jeg har melkeallergi og reagerer litt på gluten også. Prøver å holde meg unna det ene og det andre, men er så vanskelig ettersom det både er melk og mel i nesten alt 🙁 Takk!!! <3<3<3

 7. Takk for flotte tips, Caroline!!:) Liker bloggen din mer og mer for hver dag, og har vært fast leser i en evighet! Var litt redd for å bli skuffet over bountybitene, ettersom jeg elsker vanlig bounty… Men gud så godt! Dette kan nytes med god samvittighet, og de var i tillegg super lette å lage. Ny favoritt!:)

 8. Trine Rambøl

  Tusen takk!! Herlighet så bra. Glad før 17 mai!

 9. Hei Caroline.

  Som en frisk start på sommeren kjøpte jeg boken din, nye treningsklær og diverse lavkarboprodukter på helsekosten. Boken er fantastisk og jeg ville bare si tusen takk for fantastisk inspirasjon. Du er utrolig flink og jeg gleder meg til å gå løs på ett nytt og bedre kosthold 🙂

  1. Fotballfrue

   Så utrolig hyggelig å høre, tusen takk for at jeg kan inspirere 🙂

   Klemmer!

 10. Kristin

  Det her innlegget er bare gull verdt!

 11. Unknown

  Hei, jeg har gått på lchf i 3 månder og jeg har gått opp i vekt. Jeg skjønner ikke hva jeg gjør galt, jeg har lest mye på bloggen din og spiser det du har skrevet er «lov» Jeg spiser ikke frukt burde jeg begynne med det ?

  Jeg er veldig glad i denne livsstilen og håper virkelig på å gå ned i vekt.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *