Stopp dyretesting

Advarer mot sterke bilder i dette innlegget:

De av dere som har fulgt bloggen min lenge, vet hvor opptatt jeg er av at kosmetikkproduktene jeg bruker ikke er testet på dyr. Dette er en sak jeg har brent for lenge, og som jeg virkelig skulle ønske at flere kunne ta stilling til. Når jeg ser på Hugo og Ronaldo og tenker at deres likesinnede, de uten stemme, faktisk blir brukt som testdyr for at vi skal produsere flere produkter, blir jeg helt kvalm.

Forsøksdyr som mus, rotte, hamster, marsvin, kanin og hund lever hele livet i små bur. Her kan de ikke oppføre seg normalt og får ofte forstyrret adferd. I tillegg utsettes de for prosedyrer som medfører smerte og ubehag. De kan utvikle stereotyp atferd, som fører til at de utfører den samme handlingen igjen og igjen, uten noe klart formål eller funksjon, de bare løper rundt i burene sine. De kan også utvikle selvdestruktiv atferd, og dermed for eksempel gnage på sin egen kropp.

De tre vanligste dyreforsøkene i kosmetikkindustrien er fortsatt tillatt i EU. Norge dyretester ikke kosmetikk selv, men importerer dyretestede produkter og ingredienser som skal brukes til produksjon av kosmetikk. Til tross for at EU har bestemt at dyreforsøk i kosmetikkindustrien er forbudt, er det unntak for de tre vanligste dyreforsøkene, disse kan du lese mer om her.

Blant disse er en såkalt hudirritasjonstest. Denne testen brukes for å undersøke giftigheten av substanser som blir påført huden. Her blir tre voksne albinokaniner eller marsvin brukt per substans som testes. Kaninene eller marsvinene blir barbert og får skrapt opp huden på ryggen. Her blir de påført stoffet som kan være giftig for huden. Dyrene kan få rødhet, hevelse, betennelse, hudsprekker og sår- og blemmedannelse av stoffet. Dyrene får normalt ikke smertestillende under testen.

Jeg er stolt medlem av Dyrevernalliansen, en fantastisk organisasjon som etter min mening trenger mer oppmerksomhet. De jobber aktivt for de dyrene som trenger det mest, blant annet de som blir brukt til dyreforsøk. Siden jeg ble gjort oppmerksom på dyretesting for noen år siden, har jeg kun brukt kosmetikk som ikke tester på dyr. Dersom du synes det er litt vanskelig å holde oversikten over hvilke produkter som tester på dyr og ikke, har faktisk dyrevernalliansen utviklet en fantastisk app for iPhone, som du kan laste ned her. Den er helt gratis. Dersom du ikke har iPhone, finnes det en lignende app for andriodtelefoner som heter dyrevennlig.

Sminkemerkene jeg bruker tester ikke på dyr, disse er blant andre:

♥ GloMinerals

♥ Bodyography

♥ StudioMakeUp

♥ TheBalm

♥ Ole Henriksen

♥ Hempz

♥ Morrocan Oil

♥ Philip B

♥ Ciaté (neglelakk)

Av solkremer har jeg i sommer bruke Le Tan, som er helt fantastisk. Jeg fikk også en epost fra Piz Buin eter at jeg nevnte de her på bloggen, om at de heller ikke tester på dyr.

♥ Listen over produsenter som ikke tester på dyr finner du her, listen over produsenter som tester på dyr, finner du her.

Dersom du sliter med å finne alternativer til for eksempel tannkrem, ob, vaskemiddel og lignende, kan du sjekke her for tips.

Vær så snill og ikke fortell meg at du synes det er helt ok å påføre lipglossen din fra Dior eller solpudderet ditt fra Guerlain neste gang du står på badet, når du vet hva dyrene har vært gjennom for at du nå har ditt ferdige produkt i toalettmappen. Jeg ber deg om å være oppmerksom på hva du bruker, slik at vi i fremtiden forhåpentligvis kan unngå å mishandle dyrene på denne måten. Ingen er verdig slik behandling.

Dette er ikke et reklameinnlegg for dyrevernalliansen, men et innlegg jeg skriver fordi dette er noe jeg virkelig brenner for. All informasjon er hentet fra dyrevernalliansen sine hjemmesider.

441 kommentarer

 1. Lisbeth

  Flott innlegg! Syns ikke du skal måtte forsvare at du tidligere har brukt produkter som er testet på dyr. Det viktigste er jo at du er bevisst på det nå, og må si at jeg er imponert over at du har klart å bytte ut dine tidligere produkter med noen som ikke er testet på dyr! Kjempebra!

 2. Vil bare føye til at Mary Kay IKKE tester på dyr, så håper ikke flere merker er feil oppført på de listene:)

  1. Fotballfrue

   De tester på dyr :/

   1. Hvor har du det fra?:) annet enn den listen?:)

   2. Fotballfrue

    Listen stemmer jo, hvorfor skulle den være feil? I tillegg er det mye skriv om dette på internett :/

    – C

 3. Elise Alexandra

  Selv om ikke produktet er testet på dyr, kan ingrediensene være det..

  Men se på http://www.hildechristina.com, hun har veldig mange gode sminkealternativer som er cruelty free:-) Du burde jo melde deg inn i dyrevennlige bloggere, Caroline:-)

 4. Ingvild

  Hei Caroline, og takk for at du fronter en så viktig sak! All respekt! Jeg ser på meg selv som en relativt bevisst forbruker, men jeg innser nå at jeg kan bli enda mere kritisk i forhold til hvilke produkter jeg velger!
  Det eneste jeg kanskje finner litt negativt med Dyrevernalliansen, er at de også arbeider mot forsøksdyr i laboratorium. Jeg holder på med en Master i Biomedisin, så jeg er vel en av de «slemme», i deres øyne, som jobber med dette. Jeg synes det er veldig trist hvis man blander alle «forsøksdyr». Jeg er absolutt imot testing på dyr i kosmetikkindustrien, men det er viktig å tenke på at uten dyreforsøk innen medisinen, så hadde vi alle lidd av dette, og utviklingen av den medisinen vi kjenner idag ville vært umulig. Etikk og respekt for dyr er også en stor og viktig del innen pensum, og det er også viktig å huske at det er essensielt at forsøksdyr (innen medisinen) lever under så «normale» forhold som mulig, for at resultatene ifra ulike forsøk ikke skal bli påvirket av andre faktorer (stress etc).

  Stå på videre, du gjør en kjempejobb, og er et fint forbilde!

  1. Ida Kristine

   Ja, vi hadde lidd, akkurat som alle andre levende vesener lider av sykdom. Akkurat som alle andre levende vesener dør av sykdom. Det er sånn verden er og vi skal ikke utnytte andre vesener for at vår egen art skal overleve. Vi skal ikke herske over denne planeten på noen som helst måte. Det er ille, men slik er verden. Man dør og det er alltids en grunn til det. Livet går videre. Skal man bli kvitt en sykdom hos et menneske, test på et menneske. Et frivillig menneske. Om det ikke finnes et menneske der ute i verden som vil bli testet på, så sier vel det alt? Det gjør vondt og det er skadelig. Om et dyr får bedøvelse under et forsøk, så får fremdeles dyret alvorlige skader. Den får kanskje ikke vondt, men den får skader. Dyretesting er ikke riktig uansett.

 5. Kjempebra innlegg Caroline! Veldig bra at du skriver om dette da du har veldig stor påvirkning til unge jenter som bruker haugevis av dyretestede produkter. Håper du skriver flere lignende innlegg!

  Vil også si at om man allerede har kjøpt dyreteste produkter bør man bruke dem opp, du har jo allerede betalt for produktet så du trenge jo ikke sløse heller da 🙂

 6. Mathilde

  Wow, du slipper virkelig aldri unna negative kommentarer du, Caroline.
  Jeg har aldri kommentert bloggen din før, men nå føler jeg du fortjener det.

  TUSEN TAKK for at du tar opp et så viktig tema! Du får ofte høre at du påvirker unge med det du skriver, og nettopp derfor er jeg overlykkelig over at du skriver om nettopp dette.
  Jeg er selv medlem i dyrevernalliansen, og oppfordrer ALLE til å bli medlem.
  Dette skal du ha skryt for, kjempebra!

 7. Jeg leste innlegget, klokken inn på llisten over merker som tester på dyr, gikk gjennom sminkevesken min og gremmes ennå. At jeg har vært så uoppmerksom er forferdelig! Takk for et veldig viktig innlegg, jeg vet iallefall at flere av mine tidligere favoritter som solpudder fra Guerlain aldri finner veien i sminkevesken min igjen.

 8. Henriette

  Hei Caroline! Tusen takk for et veldig bra innlegg, det fikk virkelig opp øynene mine og fikk meg til å tenke! Desverre så oppdaget jeg at alle de produktene som jeg bruker til daglig stod på listen :/ som kanebo, dior, bodyshop osv osv. Noe som gjorde meg både kvalm og uvel, da jeg er en stor dyreelsker! Jeg var virkelig ikke klar over dette, men på grunn av deg har jeg nå tenkt å gjøre noe med det og håper flere gjør det samme. Tusen takk!

 9. Kjempebra at du skriver om dette temaet Caroline, håper flere får øynene opp for dette!

 10. Kjempe flott at du tar opp dette, Caroline. Dette er noe jeg brenner for selv, og prøver så godt jeg kan og unngå og kjøpe slike produkter, spesielt om jeg er klar over det. Jeg kjøper mye på Body Shop fordi de er litt billigere enn de andre store hudpleie merkene, og det er godt og tenke på at det ikke er testet. Tenk om noen hadde gjort det til min vakre lille kattunge? Men jeg ville bare nevne en ting da jeg så over listen, jeg la merke til Tommy Hilfiger, der er det viktig og huske på at klærne hans faktisk er laget av barnearbeidere, noe som jeg synes er minst like viktig. Dette er ikke ment til og rakke ned på deg, men jeg håper at kanskje noen andre leser kommentaren min og får det med seg 🙂
  God helg Caroline, du er så flott! Klemmer!

 11. Er så utrolig stolt over å lese bloggen din! Vet ikke hvor mange daglige lesere du har(men vet at det er MANGE), og tenk alle dyrene du nå er stemmen til:D Du bryter virkelig ned stereotyper om «overflatiske bloggere», selv om du skriver mye om mote, sminke og materielle ting føler jeg at du også viser hvilke gode verdier det er viktig å ha! Jeg synes at du sender ut et budskap om at det er viktig å ta standpunkter i forhold til for eksempel dyretesting, for ikke å snakke om sunnhet, trening og livsstil. Dessuten synes jeg du er en av få av de største bloggerne som bruker plattformen sin til å promotere viktige saker. Tusen takk, digger deg!
  Klems

  1. Fotballfrue

   Takk for fine ord, Thea <3 Du er god <3

 12. veldig bra at du setter fokus på dette! 😀

 13. Edel Åse

  Anbefaler å ta en titt på facebook side: Stop the Dog and Cat Consumption in S. Korea. Der ser man hvordan Korea slakter hunder og bruker de til mat og skinnproduksjon. Bare grusomt og det er sterke bilder:((((

  1. I seg selv burde man være veldig skeptsk til skinnproduksjon også, og spesielt fra slike asiatiske land.
   Kina er også ett av verdens mest dyreuvennlige land, som ikke eier skam når det gjelder dyr. Her slås hunder i hjel med stokker, de flår katter og hunder levende, de tapper galle av bjørner som sitter i trange bur, for å bruke gallesaften ++
   Tragiske land! Her har de virkelig ikke utviklet seg i riktig retning, emosjonelt.

 14. Utrolig bra innlegg! Få folk opplyste, det er veldig viktig. Håper du snart kan skrive et innlegg om pels, ettersom vinterjakkesesongen er på vei. Testing av produkter på dyr og pels er forkastelig, gjør folk opplyste, gi folk med pels dårlig samvittighet.

 15. Åh, jeg blir så glad når jeg ser at du bruker bloggen din til å informere folk om slike ting!! 😀

 16. Lill Ann

  Hei Caroline!

  Tuuuuuuuusen takk for at du skriver om dette! Jeg har brent for avskaffing av dyreforsøk i kosmetikkindustrien siden jeg var liten, og i 2005 jobbet jeg i Dyrevernalliansen og tok initiativet til å lage websiden og listene du refererer til i innlegget 🙂 Er ufattelig takknemlig for at du markedsfører siden i bloggen din, det er rett og slett fantastisk!!! TUSEN TAKK fra en gammel dyreverner!

  NB – Vær obs på at når firma sier «vi tester ikke produktene våre på dyr» kan de likevel ha testet INGREDIENSENE på dyr, og da er vi jo like langt… Da jeg utviklet listene var det ufattelig mange firma som prøvde å snike seg unna på denne måten, men det går ikke – det er å villede forbrukere! De som er på den grønne listen er de eneste vi kan stole på som faktisk ikke tester på dyr i noen ledd!!

  http://www.ranablad.no/debatt/article2730444.ece

 17. Så bra at du sette fokus på detta!!! Kjempe bra innlegg!
  For dei som er i mot dette faenskapet kan det vera ein idé å sjekka ut denna sida:

  http://www.lokengard.no/

  Støtt opp om saken folkens! Få stengt den NORSKE gården som avla opp forsøksdyr!

 18. Rannveig

  Tusen takk for at du opplyste om dette. Det var noe helt nytt for meg, og jeg ble kvalm da jeg så at Dior sto på den røde listen. Jeg har jo nesten hele sminkepungen full av Dior-produkter. Nå er det uten tvil slutt på å bruke Dior. At de får seg til å teste produktene på dyr er helt forferdelig!! Jeg har nettopp bestilt en full oppdatering av sminkepungen fra Glo Minerals og gleder meg til å bruke det med god samvittighet!

  Takk for en fantastisk blogg, og ha en supergod helg! 🙂

 19. Ting jeg tror folk tenker sjeldent på er som du sier vaskemiddel. Og sikkert shampo, parfymer osv osv

 20. Fantastisk at du skriver slike innlegg som gjør at flere folk blir oppmerksomme på hvordan produktene de bruker faktisk er blitt testet. Det har vært en del snakk om dette i det siste, noe jeg syns er kjempebra. Det at små, søte dyr som mus, marsvin, kanin og hund må gjennomgå slike tester er helt forferdelig. Det som jeg derimot syns er rart er hvor lite snakk det er om kuer, hester, griser, sauer, elg osv. som vi faktisk SPISER. Disse dyrene er fult ut like verdifulle som de søte små, men fordi vi ser på dem som mat er det liksom «greit». Jeg vet at omstendighetene de dør under er MYE bedre enn de dyrene som blir testet til kosmetikk, men likevel. Dere vil ikke bruke sminke som er testet på dyr, men å tygge dem i munnen er greit? Er det bare jeg som syns det skurrer her?

  1. Vi mennesker er kjøttetere, og har vært det gjennom stort sett hele evolusjonene. Det faller meg helt naturlig å spise kjøtt. Men dyr som brukes til mat bør uansett også behandles med verdighet.

   – C

   1. Mennesker har et valg om å spise kjøtt, noe rovdyr ikke har. Mennesker er heller ikke naturlige kjøttetere – om man studerer fordøyelsessystemet, instinkter osv, ser man at et plantebasert kosthold er mer naturlig for menneskekroppen. Det ser man også på helsa, da kjøttspisere har høyere risiko for å få hjerte- og karsykdommer, enkelte krefttyper (blant annet knyttet til fordøyelsen/tarmene), og andre livsstilsykdommer. Mennesker har avstått fra kjøtt i tusenvis av år og likevel utviklet smarte hjerner – de greske filosofene Platon og Pythagoras er eksempler. I 2012 finnes det ingen unnskyldning for å ta liv eller utnytte dyr fordi vi liker smaken av det.

    Jeg vil si at en gjennomsnittlig kylling i Norge har det nesten like ille eller like ille som dyrene du snakker om i dette innlegget. Mange opplever at et lag under føttene deres etser bort, de kan knapt bevege seg hele livet, flere tusen dør under transporten til slakteriet hvert år pga uverdige forhold, osv.

    Supert at du skriver om dyretesting! Men jeg anbefaler deg å sette deg litt inn i produksjonen av kjøtt, egg og melk og vurdere om det er ok at dyr må gå igjennom alt dette. For dem er det et helt liv, for deg er det bare en smak. Og så finnes det jo så utrolig mye god veganmat!:)

    Ps: Håper du husker på at rengjøringsmidler også som oftest er testet på dyr. Anbefaler Ecoleaf eller Sonett!

   2. At et vegetarkosthold minsker risiko for hjerte- & karsykdommer og visse typer kreft, finnes det vel ingen kliniske studier som beviser. Det er vel stort sett observasjonsstudier, som f.eks The China Study, som hevder dette. Det har vel mer sammenheng med at vegetaretere er generelt sett sunnere enn gjennomsnittet.

    Hvor i historien har Nord-Europeere avstått fra kjøtt i tusenvis av år?

   3. At fordøyelsessystemet vår er best tilpasset vegetarmat, er også feil. Det er antatt at hovedgrunnen til at mennesket har utviklet den hjernen vi har i dag, er FORDI vi begynte å spise kjøtt/fisk, og dermed fikk tilgang på bra protein og viktige fettsyrer. I prosessen med å øke størrelsen på hjernen så fikk vi et vesentlig mindre fordøyelsessystem, planteetere har en enormt mye større tarmsystem enn oss og mtp størrelsen har mennesket en enormt stor hjerne.

    Du har rett i at vegetarianer ofte er sunnere og lever lengre enn folk flest, men det avhenger vel å merke om man klarer å opprettholde et rett vegetarkosthold. Vegetarianere er normalt mye mer helsebevisste enn folk flest. De unngår som regel sigaretter og mye alkohol, er forsiktig med kaffe, trener mer og lever generelt et sunnere og mindre stressende liv. Problemer å sette sammen kostholdet til å dekke kroppens behov for porteiner, slik at en får nok protein og essensielle aminosyrer, i tillegg til rett fordeling av de essensielle fettsyrene (omega 3-og omega 6). Et platebasert kosthold gir ofte helt skjev fordeling av disse essensielle fettsyrene, noe som virker pro-innflammatorisk. Vi er ikke tilpasset kosthold uten animalske matvarer: Kjøtt inneholder bl.a. vitamin D, mineraler og fosfater som holder igjen kalsium i kroppen.

   4. Jeg har da aldri sagt at Nord-Europeere har avstått fra kjøtt i tusenvis av år? Jeg sa at hvis man klarte det i Hellas på Platons tid (som er noen tusen år siden), så klarer man det helt fint i dag.

    Det du sier er sant – vi utviklet hjernene våre fordi vi fikk tilgang på proteiner og fett (mest sannsynlig, noen mener også det er fordi vi begynte å varmebehandle mat). Men på den tiden hadde vi ikke tilgang til soya, kikerter, bønner, osv som vi har i dag. Dette dekker proteinbehovet vårt. Vi lever ikke lenger i steinalderen, heldigvis. Så ja, vi har tilpasset oss å fordøye kjøtt, men kroppen har fremdeles lettere for å behandle vegetarmat. Alle stoffer kroppen trenger (utenom B12) får man gjennom et plantebasert kosthold. Flere kjente idrettsutøvere er veganere, så det er ingen problem å ha en sunn og sterk kropp uten å ta liv. Om det har med livsstil eller ikke er egentlig uvensentlig, det beviser at vegetarianere kan leve helt fint uten mangelsykdommer pga kostholdet. Og hvis det ikke er noe problem å leve uten kjøtt, hvorfor skal man da drepe og utnytte? Smaken av kjøtt er det eneste argumentet de jeg har diskutert med står igjen med, noe som er svært egoistisk.

    Når det er sagt ville jeg heller hatt en mindre sunn kropp og avstått fra utnytting av dyr, men heldigvis trenger man ikke å velge:)

   5. Spurte bare for å se hvilken relevans påstanden din eventuelt hadde for oss 🙂

    Jeg sier ikke at det ikke går, bare at kroppen vår absolutt ikke er mer tilpasset et plantebasert kosthold enn et animalsk kosthold. Det jeg mener er at et plantebasert kosthold vil kreve urimelig mye kunnskaper om kosthold, for å kunne dekke kroppens behov for aminosyrer og fett. Et plantebasert kothold er ikke direkte usunt, men ingenting som tilsier at det er sunnere enn et animalsk kosthold. Hva med forholdet omega-3/omega-6 og økt fare for oksidativt stress pga økt inntak av umettet fett?

   6. Christina

    Hi Lars-Kristian Eriksen, I hope you don’t mind that I reply to your post in English. I am a vegan, a decision that was initially based on the fact that I love animals, and don’t want anyone to die for my dinner. Don’t worry, I’m not going to talk more about morals (I don’t think you have to be a bad person just because you eat meat, but I hope more and more people will feel the connection one day).

    Naturally, after being vegan for a while I started to do more research on nutrition. As I said, I started off doing this because I cared about animals, not about my health. Since I am not a fan of lots and beans and soy products, my protein intake was very low, and I didn’t have as much energy as before. I could have just concluded that being vegan was not healthy for me and go back to my old diet. But I was motivated to keep it up, and do some research on how to improve things.

    You’re mentioning the omega 3/omega 6 ration, a ration that often is found to be high among vegans. This is obviously not a good thing, and something that vegans need to be aware of. Instead of using cheap vegetable oils, one can use canola/coconut/avocado oils. Canola oil actually have the desired omega-3 to omega-6 ratio of 2:1! Also, eating flax seeds (for ALA omega-3s) and algae (for DHA omega-3s) daily (fish actually get their omega-3 from algae, so why not eat it straight from the first source?). Another thing that I do is buying my nuts raw (not salted or treated with oil). I stay away from processed foods, so that I have total control of what goes inside my body.

    This might seem like an extreme diet to many. But to me it would be more extreme to not be so careful about what I put in my body and then end up with health problems later in life.

    I agree that it is easier to prevent deficiencies on a non-vegetarian/vegan diet. However, if you really want to be the healthiest person you can possibly be, I would really recommend a well-informed and balanced vegan diet. Sure there are many extremely unhealthy vegans out there. But if you keep it well balanced, try to stay organic, avoid processed foods, and focus on a local whole foods diet, you’ll not be one of those. 🙂

  2. Forskjellen her er at under dyretesting, og innen pelsdyrindustri, så pines dyrene noe voldsomt før de ender sine dager.
   Dette handler utelukkende om pining!

   Måten bonden behandler sine kuer og sauer på er stort sett (det finnes unntak i alt) veldig verdig i Norge. Han skjærer ikke deler av huden deres, han sprøyter ikke såpe i øynene og munnen deres. De fleste bøndene behandler dyrene sine veldig så bra.

   At du blander elgen inn i dine dyr blir også helt feil. Her henger jeg ikke engang med!.
   Mange dyrevernere spiser ikke sau og gris, fordi de bl.a fraktes leit til slakteriene,
   men mange av disse spiser derfor bare vilt. Hjort, elg, osv.
   Når det gjelder den typen kjøtt så lever dyret fritt ute i naturen. Ingen trange bur. Ingen mishandling. Frihet, innen mennesket skyter det, selvfølgelig. Leit å skyte, joda, men fram til død har tross alt dyret det 100% så topp og fritt som det kan ha det.
   Elg er derfor det mest dyrevernvennlig kjøttet man spiser da! 🙂
   Og ofte må jakt til for å unngå overflod, og dermed matmangel for disse, i naturen.

 21. Camille

  Synes det er fantastisk at du setter fokus på dette temaet. Jeg tror det har påvirket mange av dine lesere. You go girl!

 22. Du er så bra, Caroline! Det står respekt av det du får til med denne bloggen, og dette innlegget har nok vekket mange som ellers ikke hadde visst at produkter man bruker til vanlig er testet på dyr. Heier på deg for å opplyse for at folk skal ha muligheten til å bedre seg, det er tross alt dagen i dag som teller og veien man velger videre!
  Synes denne videoen fra peta og stella mcartney er veldig interessant om man ønsker litt mer informasjon iforhold til bruk av lær: http://www.youtube.com/watch?v=ldr0-jMCznM
  Det sagt, jeg mener dog at det burde være mulig i vår moderne verden og finne en løsning hvor dyr brukt til matindustrien kan behandles med verdighet og hvor skinnet deres kan brukes med ren samvittighet i viten om at kua har hatt et godt liv og en verdig død. Å kreve at alle skal være vegeterianere føles bare litt for ekstremt for å være bærekraftig.

  Igjen, heia deg og stå på videre <3

 23. Kjempe flott og opplysende innlegg. Ble ganske forskrekket av å lese dette. Skal definitivt kaste en del av mine sminkeprodukter, vaskemiddel, feminin products osv i morgen tidlig! Som eier av to søte chihuahuaer og en skikkelig dyreelskeren jeg er holder jeg ikke ut tanken på dette.
  Stå på videre!

 24. Så flott et innlegg av deg, Caroline! Dette varmer hjertet mitt veldig. Alle burde åpne øynene slik som dere.
  Og veldig bra at bloggere kan skrive innlegg slik at andre vil bli obs på dette, da blogger leses av mange, og også en del unge mennesker. Ungdomen er jo fremtiden.
  Slike innlegg burde du nok ha minst 2 ganger pr år, pga nye lesere, og for å minne på. Bruk av sterke bilder er også et ondt nødvende, da dette jo er realiteten. Den kan ofte svi, men slik kan vi også få et push til å endre oss! 🙂

  Jeg er også stolt medlem av dyrevernalliansen, og vil anbefale ALLE lesere her å melde seg inn! Det koster så lite! Og dyrevernalliansen er en av få som har fått dette til! DE har avdekket grusomheter i sirkus, de har fått slutt på burhøns, og de kjemper fremdeles sterkt for å stanse offentlig støtte til pelsdyrindustrien.

  Apropos det, kunne du ikke lage et innlegg som minner om å ikke støtte pels også? Canada goose f.eks, ikke et bra merke i det hele tatt, med tanke på dyremishandling, men nå er vi i September, og går mot en tid hvor vi trenger nye vinterklær. Ikke alle er obs på dette, så det ville være et viktig innlegg for deg nå i disse tider, kanskje? 🙂

  Samme med sau/lam/ull fra australia, som flår av skinnbiter direkte fra smålammene. Viktig ved kjøp av saueskinn, eller ullklær til oss eller de små ++ 🙂

  Håper som sagt også et innlegg mot pelsdyrindustrien, spesielt pga årstiden vi går inn i ! 🙂

  Igjen, dette var det beste innlegget du noensinne har laget, Caroline! Du er en vakker sjel! Stor klem.

 25. Augusta

  Hurra, endelig en blogger som skriver om dette!! Er så enig i deg, bare fordi dyr ikke kan si ifra, betyr ikke det at de ikke føler smerte. Dette er tortur og helt uakseptabelt!

 26. Når du blir sminket og stylet til magasiner,passer du da på å få dyrevennlige produkter eller er det da ikke så nøye?Hva med frisører du går til,passer du da på å få hårprodukter som ikke er testet på dyr?Jeg skulle gjerne funnet en frisør som bruker dyrevennlige produkter 🙂

 27. Ironisk at du er opptatt av hvordan de dyra der har det. Jeg mener, siden du reklamerer for et lavkarbokosthold.. Jo flere på lavkarbo, jo mer kjøtt og melkeprodukter selges og effektiviteten i produksjonen økes. Detso mer effektiv produksjon av kjøtt og melk, desto værre forhold for dyra i perioden før de drepes… hmmmm

  1. Nå er det ikke gitt at det inntas mer kjøtt eller melkeprodukter på et lavkarbokosthold, enn i et vanlig vestlig kosthold. Det er heller ikke en selvfølge, eller for den saks skyld, forbrukerens skyld at dyr som avles opp til matproduksjon har dårlige kår. Mennesker er kjøttetere av natur, og det er derfor en helt annen sak en testing av kosmetiske produkter.

   I tillegg er det en annen side av den saken, et kosthold med mindre proteiner vil mest sansynlig føre til at flere mennesker blir overvektige, som igjen fører til store utgifter for helsevesenet.

   – C

   1. Camilla

    Nå er det vel heller ikke slik at det er forbrukerens skyld at produsenter tester sine produkter på dyr. Ei heller er det en sammenheng mellom vegetarianere og økte helseutgifter. Faktisk er det motsatt. Eskimoene som i det vesentlige lever av kjøtt og fett, eldes raskt, med et gjennomsnittlig liv på 27,5 år. Kirgeserne, en østrussisk nomadestamme, vokser raskt og blir ofte ikke over 40 år. I kontrast etter studier av antroposopiske undersøkelser, finner man god helse, stabile liv og lang levealder på folk som Hunzaes i Pakistn, og Otomi stammen i Mexico, og innfødte i sørvestlige Usa til å bli 110 år eller mer. Statistikken til verdens nasjoner, som spiser mest kjøtt har de fleste sykdommer, som hjertesykdommer og kreft, mens grupper av vegetarianere i forskjellige land har de laveste tilfeller av sykdommer.

    Det er selvfølgelig flott at du står opp for dyrs rettigheter! Men la oss samtidig være enige om at dyreveldferden ikke er så viktig (for de fleste) at man er villig til å gi opp kjøtt til middag og skinnprodukter.

    Forøvrig så er jeg helt enig med deg om alle disse latterlige kommentarene om hva du har gjort før/og ikke. Det sitter nok mange hyklerske folk på datamaskinen sin og kritiserer deg for det du står for – når de samtidig ikke har gjort en brøkdel av det du har for å stå opp for noe de tror på. Der får du ufortjent mye kritikk, og jeg forstår at det er provoserende. Det er likevel ingen grunn til å komme med uriktige påstander om kjøttkonsum.

   2. Husk at 70 prosent av tapte leveår blant eksimoer ble tilskrevet ulykker, og de som ikke ble utsatt for dette, eller sykdommer, levde ofte til de ble 100.

    Er dette sett i sammenheng med totalt kalori-inntak? De fleste livsstilssykdommer er pga for høyt kalori-inntak, noe som er ganske vanskelig på et vegansk kosthold.

    Når er disse statistikkene du nevner fra? Hvilket år? Ganske store kostholdsforskjeller internt blant eskimoene også, mange har hatt en vestlig livsstil i ca 100 år allerede.

   3. Camilla

    Statistikkene er riktignok gamle og ufullstendige, men jeg sytes at de illustrerte et poeng. Nemlig at manglende kjøttkonsum ikke leder til økte helseutgifter, slik som ble insinuert. Hovedpoenget her må vel være at man ikke trenger kjøtt for å overleve, men at man fint kan få i seg tilstrekkelig proteiner og aminosyrer fra ulike typer korn, soya, meieriprodukter o.l. Da prøvde jeg å formidle at alle disse menneskene som kritiserer din kone for å bruke (for lenge siden) produkter som er testet på dyr samtidig sitter hjemme og spiser kjøtt. Det er jo egentlig ganske komisk.

    Jeg opplever din kommentar som om den kommer fra en forsvarsposisjon. (Det kan være jeg misforstår her). Det beklager jeg, fordi det var ingen kritiske hensikter bak mitt innlegg. Min hensikt var bare å poengtere at den siste kommentaren om at mangel på proteiner (selv om de fleste ville oppfattet det som om det sto kjøtt) kan føre til økte helseutgifter ikke var helt presis.

   4. Var egentlig bare nysjerrig, og kombinert med dårlig tid virket det kanskje slik. Ikke meningen 🙂

    Jeg har lest en del om Inuitter, og de kommer rimelig bra ut i forhold til andre folkeslag som baserer kosten sin på mer planteføde. Det er store interne forskjeller mellom de ulike Inuittene, noe som jeg var interessert i å høre om var tatt høyde for. De flest statistikker viser f.eks at forekomst av CVD går ned, ved et høyere inntak av animalsk fett.

    En av grunnene til at vi mennesker har utviklet oss til å regjere på denne kloden, blir jo også blant annet tilskrevet et animalsk kosthold. I tillegg har vi et ganske så forskjellige fordøyelsessystem, sammenlignet med planteetere.

    Ellers er jeg for øvrig enig med deg angående Caroline, men kanskje på en litt annen måte. Jeg synes ikke tidligere handlinger skal hefte ved dette standpunktet. Ingen av oss er vel født bevisste i forhold til dette med dyretesten, og for øvrig alt annet også. Dette er noe vi utvikler over tid, etter som vi blir eldre. Hvis det at Caroline tidligere har brukt produkter testet på dyr, skal brukes mot henne som et negativt argument, blir bare for dumt. I så fall skyter kritikerene seg selv i foten, for jeg regner med at de ønsker at så mange som mulig skal dele dere synspunkt angående dette 🙂

   5. Camilla

    Da er vi i alle fall enige om at all den kritikken som har kommet her blant kommentarene er fullstendig uberettiget! (Og særdeles hyklersk, er min mening).

    Det du sier om animalsk kosthold er veldig interessant. Mennesket har vel et fordøyelsessystem som ligger noe midt imellom kjøtt- og planteetere? Du studerer jo ernæring, så du vet sikkert mer om dette. Det er jo kjempeinteressant! Mat og helse er jo så viktig, og et emne alle burde kunne mer om. (Inkludert meg selv). Det hadde vært kjempeinteressant å høre hva du mener sånn overordnet om et kjøtt-«magert» kosthold – du som har kunnskapen til å si noe konstruktivt om dette.

    Nå var det forresten ikke min hensikt at dette skulle bli en «kjøttdebatt» her. Det er bare et spennende tema!

   6. Jeg er ikke helt der i pensum ennå, så personlig kan jeg ikke så mye om det temaet. Jeg skal innrømme at jeg dobbeltsjekket med en bekjent av meg som tar Master i Klinisk Ernæring i denne anledning.

    Jeg har planer om å starte en egen blogg med tiden, men det er nok en liten stund frem i tid 😉

    Enig at det er et spennende tema, og det er vanvittig mye feilinnformasjon ute på nettet. Supermat, Vegeteriansk, Raw Food etc, de har noen teorier og meninger som ikke henger på greip sett ut i fra et fysiologisk perspektiv :p

    Er en i dette kommentarfeltet som begynte å ta opp PH, og kroppens behov for basiske matvarer. Linket til videoer av en «Dr.» Robert Young, som tidligere er dømt for kvakksalveri. Påstandene hans om kroppen vår er så langt fra sannheten at det er skremmende at folk hører på han. Kjennes godt å kunne ta tak i sånne meninger 🙂

   7. Camilla

    Haha! Jeg studerer jus, men jeg vet likevel at kroppens PH-verdi er nøye kontrollert av kroppen selv, og at selv små endringer betyr at man er død. Jeg har aldri kommenter på noen blogg før, men her var det så mye vås at jeg måtte si ifra. I alle fall når det kommer til et så viktig tema, også får man mye shit. Bl.a. de to nederste her er jo helt hysterisk morsomme! Lite selvinnsikt, enda mindre moral – som våger å kritisere en som gjør sitt beste for å gjøre verden til et litt bedre sted.

    Hadde vært kult om du fikk opp en blogg! Det er mye feilinformasjon – og dessverre mange ulike retninger som er mer opptatt av hvor feil alt annet er, enn å prøve å formidle kunnskap. Vanskelig å finne en konstruktiv debatt der ute hvor man kan diskutere ernæring uten å måtte være i angrepsposisjon.

    Hvis du har noen gode artikler e.l. om temaet, hadde det vært kult om du kunne videreformidlet hvor man kan finne dem.

   8. http://www.friskogfunksjonell.no er vel den bloggen/nettsiden jeg liker best. Tverrfaglig og svært kunskapsrikt 🙂

    Jeg husker tidligere at jeg kunne google opp problemstillinger, og ta det jeg fant for god fisk. Nå gjør jeg det samme, men finner bare nye dumt :p Men heldigvis er det mange som også kan mye, som gjør folk oppmerksomme 🙂

   9. snodig at vi er de eneste kjøttetende skapningene på jorda med et fordøyelsessystem og tenner tilpasset vegetarmat.. men ok.. uansett at vi er kjøttetende skal liksom gjøre opp for hvor forferdelig dyra våres har det?? kan man ikke begrense seg litt å ta hensyn til at det ikke bare er vi mennesker som bor her.. bah.. dessuten er de fullt mulig å ha et ksthold med både proteiner og fett uten å spise dyr.. i det minste begrense inntak av dyr

 28. Super godt indlæg, jeg har tit tænkt over det med dyremishandling, men aldrig gjort meget ved det. Men efter dette indlæg, har det fået nogle tanker igang og nu vil jeg til at tænke over hvad jeg køber af produkter og make up. 😀

 29. Dette er så bra du engasjerer deg i, og eg er på helt samme linje som deg! Dyretesting er noko eg er 100% imot og håper flere vil begynne å se alvorligheten i denne saken. Det gjør rett og slett vonidt å vite kva nokre dyr må gå gjennom grunna at me skal sjå bedre ut.. Dei må ikkje lide for at sminken skal vere ufarlig for oss, det finst andre måtar å gjere det på, og dette viser Bare Escentuals, E.L.F. Cosmetics og GOSH. TAKK for dette innlegget Caroline!

 30. Kjempebra at du informerer om dette!!

 31. Kjempe viktig innlegg Caroline:) Takk for at du gir dyrevernalliansen litt mer medieoppmerksomhet!! Du er fantastisk:)

 32. Tusen takk Caroline! Flere slike innlegg er hjertelig velkomne. Det er så mange ubevisste mennesker der ute.

 33. Claudia

  For å være ærlig så bryr jeg meg ikke om de produktene (sminke, liknende) jeg kjøper er dyretestet eller ikke. Samtidig forstår jeg ikke hvorfor du bryr deg så mye, men det er jo ditt synspunkt, og det respekterer jeg. Hvorfor? Fordi dyr de tester på har ofte MYE avkom -> enkelt og billig å reprodusere (mus f.eks, kaniner også), de tester ikke på sjeldne dyr, de hadde ikke fått lov til det. Derfor er det litt abstrakt for meg det, hele «jeg-er-imot-dyretesting» bevegelsen, ettersom det er bare DYREtesting, ikke mennesketesting. For DET ville ha vært noe helt annet.

  1. Fotballfrue

   Dette handler ikke om at dyrene er utrydningstruet, da har du misforstått kraftig. Dette handler utelukkende om dyremishandling. Mener du virkelig at det er ok, bla. fordi det er billig?

   – C

   1. Claudia

    Har aldri skrevet noe som helst om utrydningstruede dyr så les igjen, jeg skrev det bare som et eksempel, et kontrast. Og dyremishandlig er et veldig subjektivt ord, som betyr noe annet for deg enn for meg. Og det at det er billig (eller ei) er bare en av grunnene til hvorfor jeg faktisk aksepterer dyretesting. Noe jeg imidlertid ikke aksepterer er mennesketesting, det er bare å lese om alle psykologi eksperimentene gjort før i tiden på mennesker, selv om de og resultatene er veldig interessante.

   2. Fotballfrue

    Først sier du at du ikke har skrevet noe om det, og så sier du at det bare var et eksempel? Det er litt selvmotsigende. Her er hva du skrev;

    Hvorfor? Fordi dyr de tester på har ofte MYE avkom -> enkelt og billig å reprodusere (mus f.eks, kaniner også), de tester ikke på sjeldne dyr, de hadde ikke fått lov til det. Derfor er det litt abstrakt for meg det,

    Du bruker det at dyrene ikke er sjeldne og at de har mye avkom som en legitim grunn, men det er jo ikke det dette handler om. Det handler om at dyrene lider unødvendig, kun fordi vi mennesker skal få et produkt som vi egentlig ikke trenger. Det finnes mange andre løsninger, blant annet kan menneskeceller dyrkes frem og brukes. Det går også an å bruke frivillige personer, i motsetning til dyr som ikke har noe valg.

    – C

   3. Claudia

    Sorry, men det var deg som misforstod. Jeg har ikke skrevet noe om utrydningstruededyr, men om sjeldne dyr. Utrydningtruet =/= sjelden. Og «dyrene lider unødvendig, kun fordi vi mennesker skal få et produkt som vi egentlig ikke trenger», vel, du sier det er produkter som VI ikke trenger. Feil, produkter som kanskje DU ikke trenger, du vet ingenting om hva andre trenger eller ei 🙂 Og sant nok, menneskecelle dyrkning er noe jeg er for, men det er jo for kontroversielt for mange da. Og jeg tror ikke det ville ha vært så mange frivillige til å teste nye produkter uten å vite hvordan de reagerer kjemisk på (oppskrapt) hud.

   4. Fotballfrue

    Et dyr som er sjeldent = utrydningstruet, du må gjerne komme med et saklig argumentere mot dette. Men det er uansett uvesentlig, så den kan vi legge død.

    La oss ta et scenario; Du har et produkt som skal testes (dette kan for øvrig gjelde alle produkter som blir dyretestet) og kan velge mellom å teste det på et dyr som garantert kommer til å lide, eller teste det på dyrkede menneskeceller. Du er altså for at det i dette tilfellet skal testes på dyr?

    Ok, du om det.

    – C

   5. Claudia

    Nei, i scenarioet som du skrev ville jeg ha vært for menneskecelle testing, hvis det var et valg mellom dyr og menneskeceller. Men hvis det var et valg mellom å teste på mennesker og dyr så ville jeg ha valgt det sistnevnte, for dyr, som sagt, er enkle å reprodusere/mye avkom (nå snakker jeg om dyr de velger å teste på da), mens nye mennesker må først være i en kvinnes kropp i 9 måneder og så vokse opp 🙂 Og DET tar mye, mye, mye lengre tid enn hos dyr 🙂

   6. Hvorfor kverulerer du på dette da? Jeg har jo aldri sagt at jeg er for testing på ufrivillige mennesker, fremfor dyr.

    – C

   7. Claudia

    Les igjen det du skrev. Og igjen. 🙂 Jeg sa at J.E.G TROR at det ville ha vært ingen som ville ha sagt ja 🙂

   8. Du tror ingen ville sagt ja? Hvilken planet lever du på? Mange frivillige mennesker som stiller opp, ganske utbredt faktisk.

    – C

   9. Syns Claudia burde stilt opp å få testet alle disse tingene på sin hud og sine øyne osv.. Se om det er så digg… 🙂
    Ro ro til fiskeskjær.. Herre min som du ror og kvervulerer…

    Syns det blir helt tåpelig å uskyldiggjøre dyretesting med at de dyrene det blir testet på kan «masseproduseres»..
    Akkurat som om ikke disse dyrene eier følelser eller smerteterskel eller noen verdens ting.. De er liksom bare zombier????

    Kjenner det gjør meg kvalm, sint og dårlig å se det finnes mennesker som har ett sånt syn på dyretesting…

    Som jeg sa til Yves på facebook å når de unskyldte seg med å skylde på Kina.. Det er DERES (Yves) valg om de vil selge til Kina eller ikke.. Tenk hvor SYKT mye mer respekt de ville fått om de bare droppet kina siden de absolutt skal teste alt på dyrene..

   10. Graviditetslengden er dermed avgjørende hvor vidt du synes det er ok å pine og lemleste liv?
    Jeg-v-i-l-s-p-y. Håper du blir en mus i kina i ditt neste liv.

   11. Ja, for DU trenger jo sikkert en krem fra Dior istedenfor OleHenriksen.
    DU trenger sikkert pelskåper også du, ellers så fryser du jo sikkert ihjel. Patetisk.

  2. Same here!

  3. For et råttent menneske du er, Claudia! Unnskyld at jeg sier det, men makan til personlighet har jeg heldigvis aldri vært borti.
   Du bryr deg ikke om dyr lider, fordi de tester på mus og kaniner som er billig å reprodusere? Så disse dyrene skal man pine og skade og være slemme mot, bare fordi de fort får barn? Dyr har da følelser de også!
   Dette er «bare DYREtesting» skriver du. Mennesketesting ville vært noe annet.
   Vel, for menneser med følelser har det ikke noe å si. Mennesker med store hjertet de synes ikke mindre synd i kaninen som flås levende, enn mennesker. Dyr er liv de også, med tanker og følelser, og SMERTETERSKLER !

   Det er nesten komisk hele innlegget ditt, og jeg skulle ønske, for din del, at du tullet.

   Du drar også inn i at det ikke er snakk om sjeldne dyr.
   Har sjeldne dyr mer følelser, tror du?
   Her er det snakk om å føle for ikke å skade, pine og mishandle forsvarsløse dyr. Dyrene har ingen stemme!

   beklager å si det, men dette er det minste smarte innlegg jeg noensinne har lest i mitt liv på internett.
   Jeg synes synd på deg, og priser meg over at ikke alle er som du.

 34. AnnMari

  Innrømmer gjerne jeg ikke har vært noen fan av denne bloggen, MEN jeg vil rose seg for at du setter fokus på dette. Du har mange lesere og da er det flott å lese at du setter fokus på ting folk ikke tenker på i hverdagen.

  TAKK

 35. Dyrevernalliansen har en gratis app med liste over kosmetikk som er testet eller ikke testet på dyr. Den er bra og praktisk! 🙂

  http://itunes.apple.com/no/app/dyretestet/id501372776?l=nb&mt=8&ls=1

 36. AnnMari

  Claudia: Syntes du skal stille opp som levende forsøksmenneske siden du mener at det ikke er tortur

 37. Jeg er så glad for at du tar opp dette, satser på at det når ut til mange mennesker!

 38. Jeg er helt enig med deg! Dyr er individer som har like stor rett til å leve et ordentlig liv som oss mennesker, ikke i trange bur hvor de blir utsatt for grusom smerte mesteparten av livet. Dyr har følelser de også, men det virker ikke som at alle forstår det. Det er vanskelig å forstå at noen kan være så kaldhjertede å bruke dyr som søppel.
  Jeg prøver selv å bruke produkter som ikke er testet på dyr, men jeg skal innrømme at noen produkter er litt vanskeligere å få tak i enn andre.

 39. Er så utrolig glad for at du skriver dette, for jeg vet at du når ut til mange! Dette er noe jeg har brent for lenge 🙂 Jeg vet jeg har dyretestede produkter, men jeg jobber med å bli bedre på å kjøpe produkter som ikke er dyretestet.

 40. Jeg er glad for at du tar opp dette i en blogg som leses av mange. Jeg håper du med dette klarer å påvirke flere til å ta bevisste valg.
  SIden du nevner kaniner vil jeg gjerne gjøre deg oppmerksom på Den store kaninboka, som jeg er forfatter av. Se også min kaninblogg http://www.maritemilie.com, som i likhet med boken fremmer velferdsorientert kunnskap om kaniner. Jeg har i mange år jobbet for at alle familiekaninene omkring skal få komme ut av burene sine og få gleden av å oppføre seg som de dyrene de faktisk er, sosiale, aktive, nysgjerrige og med et stort behov for bevegelse. Ta gjerne en kikk om du er opptatt av kaniners naturgitte behov, helse, atferd, sosiale behov og smarte og praktiske tips om hvordan man tilrettelegger gode bomiljø. Mine er frittgående i huset og har en dokasse de bruker, noe som ser ut til å forundre en hel del…
  Igjen, takk for fint innlegg!

 41. Hei Caroline,

  Det er flott å se at du belyser dette viktige temaet! Det er jo slik at det er gjennom forbrukernes lommebok at vi når frem til mange av disse selskapene, så det at du anbefaler å kjøpe dyrevennlige produkter betyr veldig mye. Vi i Dyrevernalliansen ser at slikt som dette virkelig gjør en forskjell, og sammen kan vi stanse mye lidelse!

  Jeg ville bare nevne at vi også har hørt fra Piz Buin etter at du nevnte dem i bloggen din, men de har fortsatt ikke kunnet dokumentere at de ikke tester på dyr. De følger desverre kun EU-lovgivningen, og som du skriver i dette innlegget så er ikke det noe å la seg imponere av. Det tillates fremdeles bruk av veldig mange forsøksdyr i EU.

  Vi fortsetter arbeidet for dyrene, både for forsøksdyr og for eksempel i pelsdyrindustrien. Vi har jo fått med oss at du også ikke bruker ekte pels, og det er virkelig noe å være stolt av! Vi har forsøkt å kontakte deg angående vår liste over kjendiser mot pels – en mulighet til å bruke kjendisstatusen til å gjøre en forskjell for tusenvis av pelsdyr som må leve i små nettingbur. Vi skal forsøke igjen, og håper for dyrenes skyld at eposten kommer frem til deg og at du kan avse noen minutter til å signere denne kampanjen.

  Vennlig hilsen

  Susanna Lybæk
  Fagkonsulent i Dyrevernalliansen
  post@dyrevern.no

  http://www.dyrevern.no/artikler/nyheter_om_pels/over_45_kjendiser_mot_pels

 42. Kjempebra innlegg 🙂

 43. du er en helt herlig person, Caroline. Jeg elsker bloggen din og jeg synes det er så fint at du bryr deg om dyr! du er definisjonen på en perfekt blogger <3

 44. MUntligeksamen min på BI handlet om dette temaet! Et vitkig tema som jeg brenner for

 45. Matilde Brandt

  Motbydelig dobbeltmoralsk av deg å bry deg om forsøksdyr samtidig som du spiser dyr som har lidd seg gjennom et dårlig liv med lite bevegelsesmuligheter og muligheter for å bare være dyr, for å gi deg kjøtt. Hva med kyrne, grisene, hønene og sauene som drepes for å tilfredsstille kostholdet ditt? Betyr de mindre enn dyrene som brukes i testing av kosmetikk? Sorry, men jeg klarer bare ikke ta en person som overlesser bloggen sin med kjøttoppskrifter +++ seriøst når det er snakk om dyrevern. Ville du latt hundene dine tilbringe hele livet i et trangt fjøs kanskje? Tror du de hadde likt det? Alle dyr er like mye verd for pokker ..

  1. Nå tror jeg du skal puste med magen, og telle til 10. Mennesker som deg gjør at svært få gidder å ta et standpunkt, du ødelegger dermed for deg selv. Det er det store bildet som teller, og dersom alt må være enten eller, er det ingen som gidder.

   Det er forskjell på dyr som går til mat, noe vi mennesker er skapt til å spise, og dyr som blir brukt til testing av produkter vi egentlig ikke trenger. Vi har vært kjøttetere i alle herrens år, men jeg er enig at dyrene som skal bli mat også bør behandles med verdighet.

   Motbydelig dobbeltmoralsk, faktisk… Se deg selv i speilet, og ta et oppgjør med deg selv. Makan…

   – C

   1. Matilde Brandt

    Puster med magen jeg 😉 Mennesker som meg gjør at svært mange gidder å ta et standpunkt skal jeg si deg, så der tar du dessverre grundig feil! At du mener det er forskjell på en ku og en hund, et marsvin og en gris, vel, det sier mer om deg enn meg ihvertfall.

    Og kjøttetere er vi ikke, mennesker er omnivores 🙂

   2. Vi har et fordøyelsessystem som gjennom titusener av år er tilpasset animalsk føde. Sammenligner du oss med planteetere vil du finne rimelig store forskjeller. Menneskets utvikling kan i aller høyeste grad tilskrives fett og proteiner fra animalske kilder. Dette er en del av vår kultur og historie, i motsetning til dyretesting av kosmetiske produkter. At du ikke evner å se den forskjellen får stå for din regning, du burde uansett tilegne deg en litt hyggeligere tilnærming når du først skal komme med kritikk.

    Men hva mener du egentlig? Er det et krav at alle som er imot dyretesting, også er vegeterianere? Har du hørt om uttrykket; «Alle monner drar»? Hvis det var sånn at alle som var imot dyretesting, også måtte være vegeterianere, ville de færreste giddet å ta det steget. Jeg håper virkelig du ser hvor destruktiv den tankegangen er.

    – C

   3. Matilde Brandt

    Sier ikke at vi er planteetere, jeg sier at vi er omnivores. Det er faktisk en ganske viktig forskjell. Jeg er hundre prosent klar over at jeg ville vært en ape hvis det ikke hadde vært for at mine forfedre hadde spist kjøtt, men vi er i 2012. Vi dreper ikke en hjort en gang i uka for å overleve for å si det mildt. Vi driver masseproduksjon på andre vesners bekostning og behandler dem svært dårlig. Vi ødelegger kloden.

    Jeg har heller aldri ment at alle som er imot dyretesting bør være vegetarianere, men de som roper høyt om dyrevern bør forstå at en gris som lider for kjøttproduksjonen også har en sjel. Jeg synes det er dobbeltmoralsk av deg å poste hundrevis av bilder av kjøttretter og oppskriter som inkluderer kjøtt mens du samtidig boikotter dyretestede produkter FORDI du synes synd på dyrene. Mens dyrene i kjøttproduksjonen virker det ikke som du synes synd på i det hele tatt!

    Joda, alle monner drar men jeg er overrasket over at det virker som om du mener det er forskjell på et dyr som lider for kjøttproduksjon kontra et som lider for sminke. Dyr bør ikke påføres slike lidelser uansett, og jeg forstår at jeg fremstår som en gæærn vegetarianer akkurat nå, men kjøtt er ikke livsviktig det heller. I dag har man tilgang på tusenvis med alternative kilder til protein. Det er noe å tenke på. At noen likevel velger å spise kjøtt respekterer jeg hundre prosent, men man bør likevel være bevisst på hvilke traumer mange dyr går igjennom for å gi oss kjøtt.

    At jeg virker krass mot deg nå kan jeg ikke gjøre annet med enn å beklage, jeg legger ikke skjul på at jeg kanskje er utrolig fordomsfull, men jeg har også mine grunner 🙂 Jeg ønsker å få folk til å tenke og synes dette er et viktig tema å belyse. Det er flott at dyretesting anses som grusomt i dag, det er ihvertfall et lite tegn på at menneskeheten beveger seg i riktig retning.

    Uansett så respekterer jeg deg hundre prosent for det kostholdet du velger, det har ingenting med det faktum at du spiser kjøtt å gjøre, men tankene dine om at det er forskjell på et produksjonsdyr og et forsøksdyr. Jeg har forøvrig ingen intensjoner om å bruke hele kvelden på å krangle med deg, og legger derfor denne ballen død nå. Ha en fortdsatt god søndag, hils Lars-Kristian ;D

   4. Jeg vet hva du mente med Omnivores. Meningen med kommentaren min var bare at kroppen vår er tilpasset et animalsk kosthold, IKKE et kosthold kun basert på produkter som er vegetarvennlige.

    Jeg mener absolutt ikke at det er forskjell på dyr som lider for kjøttproduksjon, og dyr som lider for kosmetikken. Da har jeg ikke vært tydelig nok overfor deg. De har like mye rett som alle andre dyr til å behandles ordentlig. Vi handler økologisk så ofte vi kan, men noe mer enn det har vi ikke mulighet til å gjøre pdd.

    – C

   5. Matilde Brandt

    Da er jeg med, oppfattet det som om det virket som om det var forskjell på dyrene fordi det var forskjell på «nødvendigheten» av kjøtt kontra sminke. Flott å høre at dere velger økologisk! Og igjen, jeg synes det er veldig bra at du belyser dette temaet uansett 🙂

   6. Ja, du er ikke den eneste som har trodd det. Muligens at jeg har vært litt utydelig :/

    Men absolutt ikke legitimt selv om nytten er større 🙂

   7. Matilde Brandt

    Skjønner! 🙂

 46. Monica B.

  Caroline du er den her som burde se deg selv i speilet og ta et oppgjør med deg selv. For en barnslig måte å svare en kommentar på. Dyr er dyr uansett farge og fasong. Alle er like mye verdt- akkurat som med oss mennesker! Selv om vi er rovdyr og skapt til å spise dyr, så trenger det ikke å være forskjell på hvordan dyrene blir behandlet og hvordan de bor. Fordi man trenger kjøtt betyr det ikke at de stakkars kyrne eller grisene må bo i trange båser i et mørkt og varmt anlegg. Ja som du sier vi har vært kjøttetere i alle herrens år, men før i tiden måtte man jakte på maten selv, som løp fritt omkring på kloden! Nå får vi servert alt på sølvfat.. Og som resultat av det må dyrene lide.. Alt er ikke så gullfint som man tror det er..

  1. Da tror jeg du bør lese kommentarene min igjen, Monica. Jeg skriver at det er en selvfølge at disse dyrene også behandles med verdighet.

   – C

   1. Monica B.

    Har lest den flerne ganger og det er derfor jeg valgte å kommentere på den. Har lest at du skrev det ja, men du skriver også at det er forskjell på dyr som går til mat. Men der tar du feil. Det er kun en forskjell og det er at dem går til mat. Hvis du virkelig er så imot at dyr skal lide så burde du gjøre litt mer research å lage en blogg om hvordan dyr i kjøttindustrien også har det..

    Synes at isteden for å bruke masse penger på dyrevennlige produkter, så kunne man heller brukt pengene til noe som gjør at dyr i kjøttindustrien får det mye bedre.. Som du sier kjøtt må man ha.. Sminke er ikke en del av vår natur, og trenger det derfor ikke. Så bruk heller pengene på noe nyttig.. Isteden for å tro at selv om alle dine kosmetiske produkter er dyrevennlige, så er ikke halvparten av resten du bruker pengene til dyrevennlig.. Bare en liten oppvekker..

   2. Det er jo det jeg mener, at kjøttet fra disse dyrene går til mat. Det er ingen andre forskjeller jeg sikter til, men jeg bruker ikke det som et argument for at det er legitimt å behandle disse dyrene dårligere enn andre 🙂

    Vi handler økologisk så ofte vi kan, men det er ikke rimelig å kreve at alle mennesker skal bakgrunnssjekke alle typer produkter vi benytter oss av. Vi gjør alle det vi kan for å bidra, og i stedet for å lete etter feil hos de som faktisk gjør noe, burde man vel heller rose.

    – C

   3. Monica B.

    Selvfølgelig skal ingen måtte sjekke opp alt de kjøper om det er dyrevennlig. Prøver bare å få fram at da kunne du ha utdypet deg litt mer i bloggen å forklare alt dette som du har forklart her slik at man slipper slike små misforståelser. 🙂

   4. I innlegget valgte jeg å ta for meg testing av kosmetikk på dyr, hadde jeg blandet inn kjøttproduksjon, ville innlegget blitt alt for langt. Kanskje i et senere innlegg 🙂

    – C

 47. Greit å skrive kilde på hvor du har klippet og limt informasjonen fra?

  1. Fotballfrue

   Greit å lese at jeg har skrevet det allerede, eller?

   – C

   1. Christina

    Wow, how do you deal with all this negative attitude everyday? :/

    Stina, why couldn’t you just write something like: «Hey, I would love to know where you got your information from. Would you please provide me with the links? Thank you so much!». It would be nice if people showed some manners 🙂

 48. Etter å ha lest innlegget ditt, og de fleste kommentarene, blir jeg både lei meg, og sinna.
  Det er helt forferdelig hva som blir gjort mot søte uskyldige små dyr. Jeg er en dyreelsker, å hater å se dyr lide på hvilken som helst måte.
  Jeg må si jeg ikke helt vet hva jeg skal gjøre nå, i og med at shampo, balsam, hårkur, kremer, tannkrem og alle de produktene jeg bruker til vanlig, er listet opp på siden, som tester på dyr.
  Heldigvis gjør ikke sminken, eller ansiktsproduktene mine det, men det er jo bare en liten det av alt jeg har og bruker.
  For meg som har sensitiv hud og hodebunn, er det ikke lett å finne produkter som passer.
  Jeg sliter med kløe på hele kroppen og i hodebunnen om jeg bytter ut produktene mine, og det vil jeg jo helst unngå.
  Jeg synes ikke testing på dyr er greit, men jeg har ingen andre løsninger, når jeg ikke tåler noe annet.
  Synes ikke andre det er ok, og ikke forstår det, så er det greit, men jeg vil heller ikke bli sett på som en «ond» person.
  Av og til, så har vi bare ikke noen valg, å tro meg, jeg har prøvd å finne løsninger, men det går ikke alltid.
  Håper ikke du eller andre lesere av bloggen din synes jeg er fæl, for det er jeg ikke.
  Og jeg er nok ikke den eneste som sliter med akkurat dette. Vi har alle våre behov, å det er ikke alltid våre behov kan dekkes på alle måter.

  1. June, alle monner drar 🙂 Og ingen kan alle til lags att gjera, heter det. Man rår ikke over alt.
   Bytter du ut sminkeproduktene med noen som ikke er testet på dyr, så er du LANGT på vei.
   Man MÅ ikke endre alt, det hjelper å endre noe, der man kan 🙂

 49. Christina

  Thank you so much for bringing this up on your blog! It is such an important issue, and I’m happy that you’re using your site for something this valuable. I know you have a lot of readers, and that this post will make a huge difference! Thank you so much for that.

  I know that a lot of other vegetarians/vegans here accuse you of hypocrisy since you’re also putting out recipes for meals containing meat. While I as a vegan will have problems fully accepting this type of diet, I want these people to realize that we still live in a world where 95% of people (at least in the Western world) consume meat. To criticize people who follow this diet in such a harsh way seem rather silly to me. Also, a part of being vegan to me is to care about other beings, humans included. To be rude and calling people names is immature, hurtful, and never leads to anything good. Instead of looking for flaws, why not be happy and appreciate that this woman made such a wonderful post that is truly going to make a huge difference? Be happy that people are changing in a positive direction, and encourage this change rather than judging it!

  I hope one day you will at least try out a veggie diet. I promise you that it can be really healthy and also quite tasty if you do it the right way. You don’t have to turn into some crazy hippie, and you can still eat really tasty food. I don’t know if you’re ever in LA, but if you come out here, there are so many amazing places you can go to check out some wonderful vegan meals. Maybe you’ll be hooked 😉

  Again, thank you so much for raising this issue on your blog. I truly appreciate it. You seem like a sweet and caring person (plus you look really stunning on your cover photo). Have a wonderful and blissful day!

  Lots of warm thoughts from LA <3

  btw, if you happen to be interested here's a cool presentation by Alicia Silverstone that I actually attended a while back. She has an amazing book full of great recipes too! http://www.youtube.com/watch?v=wh2xNcuOmVU

 50. Det er FORKASTELIG å lese flere av kommentarene her.

  Caroline gjør en FLOTT JOBB i å poste slike innlegg, men så finnes det tåphuer som ødelegger for alle.
  Gir pes for at jenta skriver et fabelaktig innlegg. Ikke engang det er bra nok.
  Det er trist. Flere av oss ville gitt OPP med det samme, ved all pes selv når man prøver gjøre noe bra.
  All ære til deg, Caroline, som klarer å holde tunga rett i munnen og gå videre.
  All ære til deg som poster slike fantastiske innlegg.
  TRASS i at her er en gjeng idioter her som klandrer deg for det og, for at du skal ikke få lov å mene noe om dyretesting dersom du spiser
  ku?? Forbanna idioti!

  Alle monner drar! Om alle bryr seg om dyrene på en eller annen måte, vil det utgjøre mye.
  Dersom ALLE som er mot dyretesting MÅ være vegetarianere, ville også jeg gitt faen i alt.
  Det er faktisk LOV å BRY SEG!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *