Stopp dyretesting

Advarer mot sterke bilder i dette innlegget:

De av dere som har fulgt bloggen min lenge, vet hvor opptatt jeg er av at kosmetikkproduktene jeg bruker ikke er testet på dyr. Dette er en sak jeg har brent for lenge, og som jeg virkelig skulle ønske at flere kunne ta stilling til. Når jeg ser på Hugo og Ronaldo og tenker at deres likesinnede, de uten stemme, faktisk blir brukt som testdyr for at vi skal produsere flere produkter, blir jeg helt kvalm.

Forsøksdyr som mus, rotte, hamster, marsvin, kanin og hund lever hele livet i små bur. Her kan de ikke oppføre seg normalt og får ofte forstyrret adferd. I tillegg utsettes de for prosedyrer som medfører smerte og ubehag. De kan utvikle stereotyp atferd, som fører til at de utfører den samme handlingen igjen og igjen, uten noe klart formål eller funksjon, de bare løper rundt i burene sine. De kan også utvikle selvdestruktiv atferd, og dermed for eksempel gnage på sin egen kropp.

De tre vanligste dyreforsøkene i kosmetikkindustrien er fortsatt tillatt i EU. Norge dyretester ikke kosmetikk selv, men importerer dyretestede produkter og ingredienser som skal brukes til produksjon av kosmetikk. Til tross for at EU har bestemt at dyreforsøk i kosmetikkindustrien er forbudt, er det unntak for de tre vanligste dyreforsøkene, disse kan du lese mer om her.

Blant disse er en såkalt hudirritasjonstest. Denne testen brukes for å undersøke giftigheten av substanser som blir påført huden. Her blir tre voksne albinokaniner eller marsvin brukt per substans som testes. Kaninene eller marsvinene blir barbert og får skrapt opp huden på ryggen. Her blir de påført stoffet som kan være giftig for huden. Dyrene kan få rødhet, hevelse, betennelse, hudsprekker og sår- og blemmedannelse av stoffet. Dyrene får normalt ikke smertestillende under testen.

Jeg er stolt medlem av Dyrevernalliansen, en fantastisk organisasjon som etter min mening trenger mer oppmerksomhet. De jobber aktivt for de dyrene som trenger det mest, blant annet de som blir brukt til dyreforsøk. Siden jeg ble gjort oppmerksom på dyretesting for noen år siden, har jeg kun brukt kosmetikk som ikke tester på dyr. Dersom du synes det er litt vanskelig å holde oversikten over hvilke produkter som tester på dyr og ikke, har faktisk dyrevernalliansen utviklet en fantastisk app for iPhone, som du kan laste ned her. Den er helt gratis. Dersom du ikke har iPhone, finnes det en lignende app for andriodtelefoner som heter dyrevennlig.

Sminkemerkene jeg bruker tester ikke på dyr, disse er blant andre:

♥ GloMinerals

♥ Bodyography

♥ StudioMakeUp

♥ TheBalm

♥ Ole Henriksen

♥ Hempz

♥ Morrocan Oil

♥ Philip B

♥ Ciaté (neglelakk)

Av solkremer har jeg i sommer bruke Le Tan, som er helt fantastisk. Jeg fikk også en epost fra Piz Buin eter at jeg nevnte de her på bloggen, om at de heller ikke tester på dyr.

♥ Listen over produsenter som ikke tester på dyr finner du her, listen over produsenter som tester på dyr, finner du her.

Dersom du sliter med å finne alternativer til for eksempel tannkrem, ob, vaskemiddel og lignende, kan du sjekke her for tips.

Vær så snill og ikke fortell meg at du synes det er helt ok å påføre lipglossen din fra Dior eller solpudderet ditt fra Guerlain neste gang du står på badet, når du vet hva dyrene har vært gjennom for at du nå har ditt ferdige produkt i toalettmappen. Jeg ber deg om å være oppmerksom på hva du bruker, slik at vi i fremtiden forhåpentligvis kan unngå å mishandle dyrene på denne måten. Ingen er verdig slik behandling.

Dette er ikke et reklameinnlegg for dyrevernalliansen, men et innlegg jeg skriver fordi dette er noe jeg virkelig brenner for. All informasjon er hentet fra dyrevernalliansen sine hjemmesider.

441 kommentarer

 1. Cecilie

  Meldt meg inn i Dyrevernalliansen, og printet ut listen over produkter som er testet på dyr. Dette er utrolig viktig, og man kan ikke bli minnet på dette for ofte!!!!!! Takk for at du minnet MEG på det!!!!!!!!!!! Uff…… blir helt skjelven når jeg ser bilder av de vakre kaninene som sitter fastspent….. det er HELT forferdelig….. snufs 🙁 🙁 Finnes ikke ord for hvor grusomt dette er!!!

 2. Kan hende du ikke har tenkt over det selv, men nå når jeg gikk inn på bloggen din så kom det opp reklame om Nivea. At man får 25% avslag på Nivea-produkter hos Cubus. Blir litt feil å reklamere for produkter som er testet på dyr, når du har kommet med dette flotte innlegget? 🙂

  1. Fotballfrue

   Det er ikke jeg som styrer disse annonsene.

   – C

   1. Det skjønner jeg 🙂 Men jeg trodde du hadde muligheten til å si «det vil jeg ikke reklamere for på bloggen».

   2. Fotballfrue

    I form av innlegg, så jeg har sagt nei til å fronte kampanjen i eget innlegg, som du garantert vil se på Nettavisens blogger fremover.. .

    – C

 3. Jeg lurer på om Clarins, Eos og Schwarzkopf tester på dyr?
  Har aldri tenkt noe særlig over dette med testing på dyr, men nå skal jeg prøve å bruke bare ting som ikke er testet på dyr:) Håper på svar!:)

  1. Eos er ikke dyretestet,de andre er jeg ikke sikker på.

 4. Hei!

  Vil bare si at dette var et kjempeflott innlegg! En utrolig bra måte å gjøre flere bevisste. Jeg jobber selv i frisørsalong og vår hovedleverandør er Goldwell(farger, produkter, styling osv). Vi har nettopp startet opp vår egen salongblogg og lurer på om jeg kan få lov til å lage en link til dette innlegget i vårt innlegg om Goldwell og dyretesting. Bloggen er nyoppstartet og har få lesere for øyeblikket, men vi håper at det går seg til etterhvert. Vi kommer også helt sikkert til å legge ut flere innlegg om dette temaet i fremtiden. Vi er i tillegg en grønn salong og jobber generelt med «snille» produkter og jobber for øyeblikket med å luke unna alt som ikke er 100% økologisk. Alt som er dyretestet vil nok også forsvinne fra våre hyller ganske raskt. Krysser fingrene for at en link til ditt innlegg er ok !

  Mvh Ida

  Vår hjemmeside/blogg: http://www.stiluett.no

 5. Mathilda

  Har du en god parfyme som ikke er testet på dyr å anbefale? 🙂

 6. Kjempeflott! At profilerte bloggere som deg og kristina andersen skriver om dyretesting gjør folk blir mer obs på det de kjøper. Selv har jeg sluttet helt å kjøpe produkter som er testet på dyr, UTENOM hårfarge. Jeg finner ingen merker for rødt hår som ikke er testet på dyr :c

  1. Goldwell har farger som ikke er testet på dyr. De har også en økologisk serie, Elumen.

  2. Ingvild

   Stargazer, arctic fox, manic panic og H&M-farger. Værsågod!

 7. Flott det er et engasjement mot dyre testing, men vil bare opplyse om at det er ulovlig i EU og etter mars 2013 blir det enda strengere.

  Forskrift om endring i generell forskrift for produksjon, import og frambud mv av kosmetikk og kroppspleieprodukter.

  Fastsatt av Det sentrale Mattilsynet ved hovedkontoret 6. januar 2006 med hjemmel i lov 21. desember 2005 nr. 126 om kosmetikk og kroppspleieprodukt m.m. (kosmetikklova) § 9 og § 22, jf. delegeringsvedtak 26. mars 1990 nr. 1227 og delegeringsvedtak 29. desember 2005 nr. 1770. Jf. EØS-avtalen vedlegg II kap. XVI nr. 1 (direktiv 76/768/EØF med endringer, herunder direktiv 2003/15/EF og direktiv 2004/94/EF).
  I

  I generell forskrift 26. oktober 1995 nr. 871 for produksjon, import og frambud mv av kosmetikk og kroppspleieprodukter gjøres følgende endringer:

  Hjemmelsfeltet skal lyde:
  Fastsatt av Sosial- og helsedepartementet 26. oktober 1995 med hjemmel i lov 21. desember 2005 nr. 126 om kosmetikk og kroppspleieprodukt m.m. (kosmetikklova) § 5, § 6, § 7, § 8, § 9, § 10, § 11, § 12, § 13, § 14, § 15, § 17, § 18, § 20 og § 22. Jf. EØS-avtalen vedlegg II kap. XVI nr. 1 (direktiv 76/768/EØF med endringer, herunder direktiv 2002/34/EF, direktiv 2003/1/EF, direktiv 2003/16/EF, direktiv 96/45/EF, direktiv 96/41/EF, direktiv 2003/15/EF, direktiv 2004/87/EF, direktiv 2004/93/EF, direktiv 2004/94/EF, direktiv 2004/88/EF, direktiv 2005/9/EF), nr. 12 (direktiv 2003/80/EF), nr. 13 (direktiv 2003/83/EF).

  § 2 nytt nr. 10 skal lyde:
  10. OECD: Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling.

  Nytt kapittel IIa skal lyde:

  Kapittel IIa. Bestemmelser om testing på dyr

  § 6a. Forbud mot testing av kosmetikk og kroppspleieprodukter på dyr
  Det er forbudt å teste kosmetikk og kroppspleieprodukter i ferdigstilt form på dyr for å oppfylle kravene i denne forskriften.
  Det er forbudt å teste ingredienser eller kombinasjoner av ingredienser til kosmetikk og kroppspleieprodukter på dyr for å oppfylle kravene i denne forskriften, dersom en alternativ metode er godkjent som angitt i vedlegg IX.
  For så vidt angår ingredienser eller kombinasjoner av ingredienser er det etter 11. mars 2009 ikke tillatt å teste disse på dyr for å oppfylle kravene i denne forskriften.

  § 6b. Forbud mot frambud av kosmetikk og kroppspleieprodukter testet på dyr
  Det er forbudt å framby kosmetikk og kroppspleieprodukter som i ferdigstilt form har vært testet på dyr for å oppfylle kravene i denne forskriften, dersom en alternativ metode er godkjent som angitt i vedlegg IX eller av OECD.
  Det er forbudt å framby kosmetikk og kroppspleieprodukter som inneholder ingredienser eller kombinasjoner av ingredienser som har vært testet på dyr for å oppfylle kravene i denne forskriften, dersom en alternativ metode er godkjent som angitt i vedlegg IX eller av OECD.
  Etter 11. mars 2009 er det uansett ikke tillatt å framby kosmetikk og kroppsprodukter i ferdigstilt form dersom disse eller ingredienser som inngår i dem er blitt testet på dyr etter denne dato for å oppfylle kravene i denne forskrift. Dette gjelder andre typer tester enn for toksisitet ved gjentatte doser, reproduksjonstoksistet og toksikokinetikk.
  Etter 11. mars 2013 er det uansett ikke tillatt å framby kosmetikk og kroppsprodukter i ferdigstilt form dersom disse eller ingredienser som inngår i dem etter denne dato er blitt testet på dyr for å oppfylle kravene i denne forskrift.

  1. Til tross for at EU har bestemt at dyreforsøk i kosmetikkindustrien er forbudt, er det unntak for de tre vanligste dyreforsøkene. Dette dreier seg om giftighetstester. De vil være lovlige i EU fram til 2013. I andre land, som USA og Japan, er det fortsatt fritt frem for dyretesting i kosmetikken.

 8. Henriettee

  Mary Kay er IKKE stestes på dyr. har selv jobbet for dem og det var noen av det viktigste for merket! så den listen din er nok ikke helt riktig.

 9. Karoline

  Ååå blir veldig lei meg av å se slike bilder som dette, blir påmint for hvor urettferdig verden er. Synes så synd i de små skattene:( Helt enig med deg Caroline! Er STERKT imot dyretesting og blir mektig irritert over at noen gjør slikt i dag! Det er rett og slett ikke rettferdig mot dyrene heller, på lik linje som oss mennesker. Takk for at du gjør oss alle oppmerksomme på sånt, for det er ikke alle som tenker over dette i det hele tatt.

 10. Ragnhild

  Takk for at du med din påvirkningskraft taler forsøksdyrenes sak!!! Ufattelig mange dyr lider både for vår forfengelighet og i underholdningsindustrien. Skriv gjerne flere innlegg om de grusomme forholdene pelsdyrene lever under og hvordan sirkusdyrene mishandles og lider som de ufrivillige artistene de er!!!

 11. Litt dumt å reklamere for Piz Buin i et slikt innlegg? De står på listen over produkter som tester på dyr.

  1. Jeg reklamerer ikke, det er nettavisen som styrer dette 🙂

   – C

   1. Nettavisen som styrer hva du skriver i et innlegg? Du skriver jo at de ikke tester på dyr.

   2. Nei, Nettavisen styrer banner rundt bloggen 🙂 Det jeg skriver, er at jeg fikk dokumentasjon fra Piz Buin etter at jeg skrev i et innlegg at jeg IKKE bruker denne solkremen lenger, ettersom de tester på dyr. Piz Buin fikk med seg dette og sendte meg altså en epost. Jeg har aldri reklamert i noe innlegg for Piz Buin 🙂

    – C

 12. Neglelakkene fra Essie tester heller ikke 🙂 Veldig bra i og med at de har blitt så populære!

  1. …Og hvis man trenger sminkefjerner er Simple et godt valg 🙂

 13. Maritha

  Ble medlem jeg også:) Kjempebra at du skriver om sånne viktige ting!!!

 14. Jeg vil bare si tusen takk for at du skriver om dette temaet! Jeg hadde ingen anelse om at det var så mye dyretesting i verden, jeg viste jo at det var noe, men at dyretesting blir brukt så mye syntes jeg var helt utenkelig!
  Jeg begynte nesten å gråte når jeg leste dette innlegget. Jeg kommer helt klart til å bli mer obs på hvilke produkter jeg kjøper meg, og det håper jeg mange andre blir også!

 15. «Vær så snill og ikke fortell meg at du synes det er helt ok å påføre lipglossen din fra Dior eller solpudderet ditt fra Guerlain neste gang du står på badet, når du vet hva dyrene har vært gjennom for at du nå har ditt ferdige produkt i toalettmappen.»
  Jeg synes det er fint at du har dyrenes ve og vel i tankene, men jeg mister litt respekt for standpunktet ditt når du så ofte lovpriser kunstige søtningsmidler. Det har blitt gjort omfattende dyreforsøk både med sukrin og stevia før de har sluppet ut på markedet. Tenker du over hva dyrene har vært gjennom når du sitter og spiser baksten din?

  1. Stevia og Sukrin er ikke kunstig, men helt naturlig.

   De fleste matvarer et dyretestet, så om du vil dette til livs, får du slutte å spise. Uten dyretesting ville vi blant annet ikke oppdaget de essensielle fettsyrene omega-3 og omega-6.

 16. Ville du ha sluttet å bruke kosmetikk om du ikke hadde hatt tilgang til produkter som ikke var testet på dyr?
  Jeg sa ikke at jeg har noe imot dyreforsøk, så jeg har ingen planer om å slutte å spise 😉

  1. Hypotetisk spørsmål som jeg ikke har tenkt å ta noe stilling til.

 17. Hei 🙂

  Det er en flott sak du brenner for,men hvordan skal man vite hvem man kan stole på i denne jungelen av dyrevennlige bloggere.
  Har du vært på Hilde Christina sin blogg?Dere sier yay or nay på så mye forskjellig.Jeg er så glad i John Frizz sine produkter og jeg har tidligere sett at du mener de tester på dyr,men Hilde Christina derimot har fått svar fra dem at de ikke tester på dyr.Og hva med Depend sine produkter?Jeg er så frustrert!Hilde Christina følger ikke
  Dyrevern sin side,men PETA og så spør hun ofte firmaene selv.Har du noen forslag til voks,shaving gel,barberhøvel,utvendig husvask,bilvask,
  skurekrem(vanskelig å erstatte jif)?

 18. Jeg var virkelig ikke klar over at alle de produktene tester på dyr. Jeg bruker noen av produktene selv og blir flau, og skamfull, og må komme meg ut å kjøpe nye produkter så snart som mulig! Veldig bra innlegg, og du er et forbilde for mange, som gjør at de sannsynligvis blir påvirket av det du skriver! 🙂 herlig!

 19. Piz Buin tester dessverre på dyr! De står på Dyrevernalliansens nei-liste.

  1. Fotballfrue

   Så rart, de har sendt meg en mail med dokumantasjon på at de ikke gjør det :/

 20. Takk for at du tar opp et så viktig tema! Det er helt forferdelig! Og selvom det har blitt forbud i Europa tester jo fortsatt alle de merkene som selger sine produkter i Kina der, og det er utrolig mange!

 21. Elsket innlegget, hater testing på dyr, er 100% imot testing på dyr, kjøper ikke produkter som er dyretetestet! På Apple store er en bra app som viser det som er dyretestet og ikke, den heter dyretestet☺️

  PS: veg at innlegget er gammelt, men fant det nå når jeg søkte på stopp dyretesting.

 22. Melissa

  Hei hei:) Håper du får denne kommentaren. Og om den ikke publiseres så alle kan se, hadde jeg satt pris på det. Men om jeg ikke får sett evt svar fra deg, så må du bare legge den ut. (Usikker på hvordan dette er da jeg ikke har blogg selv) Kom over dette innlegget om dyretesting, litt sent ser jeg men. Ville bare si tusen takk, jeg blir så glad av at dette blir skrivd om slik at så mange som mulig får vite mer om dette eller blir minnet på det. Du har en helt fantastisk blogg. Og du vet jo dette fra før ser jeg ang Piz buin, men vil likevell bare si at, jeg har også fått epost (ikke fra akkurat de) men andre som sier at de ikke tester på dyr. De kan hevde hva de vil, står de ikke på de grønne listene er de ikke dyrevennlige. Har jevnlig kontakt med dyrevernalliansen og deres lister er oppdaterte. Takk for alt det bra du gjør og du aner ikke hvor glad jeg blir av at så mange bloggere skriver om denne saken. Selv om det er en trist sak. Så gjør man det jo bare med all positiv intensjon. OG det vil hjelpe:) Stå på Caroline. Jo, nå kom jeg på noe viktig jeg ville spørre deg om, vet du om det finnes en underskriftskampanje mot dyretesting?? Takk, om du har tid til å svare hadde jeg satt stor pris på det:) Men om tiden ikke strekker til, forstår jeg også det. Ha en fin kveld:)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *