Vårt kosthold

Ettersom Caroline er veldig opptatt om dagen, tenkte jeg å komme med et gjesteinnlegg til dere.

– Lars Kristian 

Caroline får svært mange spørsmål i kommentarfeltet angående kostholdet vårt. Hva vi spiser, hva vi ikke spiser, hva som er lov, og hva som ikke er lov. Jeg forstår godt at disse spørsmålene kommer, da de fleste sikkert tilegner seg kunnskap om lavkarbo via media, og deres noe unyanserte fremstilling av kostholdet. Jeg vil med dette innlegget gi en kort innføring i hva lavkarbo er, og hvordan vi forholder oss til kostholdet.

// foto: Dagbladet

Først et par definisjoner:

Lavkarbo er først og fremst et samlebegrep for en rekke ulike kostholdsretninger:

 • LCHF
 • Paleo
 • Atkins
 • Ketolysekuren
 • Fedon

Felles for alle disse kostholdsretningene er at de handler om karbohydratrestriksjon. Generelt sett er det positivt, da jeg mener at svært mange vil få en positiv opplevelse ved å kutte ned på karbohydrater og øke inntaket av naturlig fett. Fordeler med et økt fettinntak på bekostning av karbohydrater er:

 • Lavere utskillelse av fettlagringshormonet insulin
 • Stabilt blodsukker
 • Roligere mage (mindre oppblåst/gass)
 • Mindre muskel og leddplager
 • Lavere nivå av triglycerider (fettsyrer) i blodet (4)
 • Bedre kolesterolverdier (1-3)
 • Vektreduksjon om det er ønskelig (5)
 • Bedre blodtrykk (5)
 • Bedre metthetsfølelse
 • Mindre søtsug

Jeg og Caroline følger ingen av disse retningene, men tar litt fra hver enkelt retning og setter det sammen til et kosthold som passer oss. For å si det på en enkel måte, holder vi oss til en generell karbohydratrestriksjon, hvor vi erstatter  raske karbohydratene med masse grønnsaker og fett, og da spesielt mettet fett. Nå satt sikkert en del av dere karbohydratene i halsen, men ja, vi spiser mye mettet fett. I motsetning til hva som tidligere er blitt hevdet, viser det seg at mettet fett slettes ikke er den store stygge ulven når det kommer til hjertesykdommer. (6)

Mange lurer sikkert på hvor vi får inn fettet i kosten, for fett alene smaker ikke særlig godt. Svaret til det er grønnsaker. Blomkålpuré, Brokkolipuré, Gresskarpuré, Selleripuré etc. lages alle ved hjelp av smør og kremfløte. Salater av spinat, tomater, løk, avocado, fetaost med dressinger av kaldpressede oljer eller hjemmelagde rømmedressinger. På denne måten øker du inntaket av grønnsaker, samtidig som du får i deg fett som øker smaksopplevelsen. For fett er nettop det, en smaksforsterker. Bruker du det sammen med de rette råvarene, setter du en spiss på smaksopplevelsen. Dette serverer vi sammen med kjøtt av god kvalitet, gjerne økologisk, og da har vi et fullverdig måltid.

Mat / drikke vi spiser / drikker mye av: Rent kjøtt, fet fisk, fete meieriprodukter, blomkål, brokkoli, spinat, egg, rødløk, spisspaprika, tomat, avocado, vann, farris og bris.

 Mat / drikke vi spiser / drikker moderate mengder av: Frukt, nøtter, kaldpressede planteoljer, pepsi max.

 Mat / drikke vi spiser / drikker lite av: Sukkertøy, kornprodukter.

 Mat / drikke vi så og si aldri spiser / drikker: Ferdig-/hurtigmat, brus, lettprodukter, juice, saft

Håper dette ga et bedre innblikk i hva lavkarbo er, og hvordan vårt kosthold ser ut.

Ps. Kan påpeke at matvarene nevnt over er eksempler fra vårt kosthold. Ergo ingen fasit på hva som skal spises og hva som ikke skal spises, bare en oversikt over hvordan vi løser det.

1. Westman EC, Yancy WS, Mavropoulos JC, Marquart M, McDuffie JR. The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-glycemic index diet on glycemic control in type 2 diabetes mellitus. Nutr Metab (Lond). 2008;5:36

2. Sharman MJ, Gómez AL, Kraemer WJ, Volek JS. Very low-carbohydrate and low-fat diets affect fasting lipids and postprandial lipemia differently in overweight men. J Nutr. 2004 Apr. 1;134(4):880–885.

3. Sharman MJ, Kraemer WJ, Love DM, Avery NG, Gómez AL, Scheett TP, et al. A ketogenic diet favorably affects serum biomarkers for cardiovascular disease in normal-weight men. J Nutr. 2002 Jul. 1;132(7):1879–1885.

4. Guay V, Lamarche B, Charest A, Tremblay AJ, Couture P. Effect of short-term low- and high-fat diets on low-density lipoprotein particle size in normolipidemic subjects. Metab Clin Exp. 2011 Aug. 2;

5. https://www.scribd.com/doc/4895150/Review-of-lowcarb-vs-highcarb-diets

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Meta-analysis%20of%20prospective%20cohort%20studies%20evaluating%20the%20association%20of%20saturated%20fat%20with%20cardiovascular%20disease 

300 kommentarer

 1. Takk for et informativt innlegg! Hyggelig å høre litt fra mannen til Fotballfrua også:-)

 2. Så det er altså lov å spise frukt når man spiser lavkarbo? 🙂 Du har ikke skrevet pasta under ting dere aldri spiser, men regner med det også hører til der.

  1. Lars-Kristian

   Det er ingenting som ikke er lov, handler bare om restriksjoner som på alle andre kosthold. Er du normalvektig og ikke reagerer negativt på frukt, kan du fint spise det i moderate mengder. Staten anbefaler ca 200 gram frukt per dag, noe jeg vil kalle moderate mengder.

   Pasta hører til under kornsorter 🙂

   – LK

   1. Hei, takk for at du fokuserer på undersøkelser etc i stedet for synsing og ubegrunnede påstander 🙂
    Hvilken kilde har du på at staten anbefaler ca 200 g frukt per dag?

   2. Lars-Kristian Eriksen

    5 om dagen kampanjen 😉 2 porsjoner frukt og 3 porsjoner grønnsaker. En porsjon er ca en håndfull, som tilsvarer sånn ca 100 gram.

 3. Bra og oversiktlig innlegg. Dette ser ut som det samme som jeg spiser, men jeg foretrekker proteirike meieriprodukter med lavt innhold av mettet fett, og mat rik på en-og flerumettede fettsyrer som f.eks Omega 3. Er det en grunn til at dere foretrekker mettet fett istedenfor f.eks raps og olivenolje?

  1. Lars-Kristian

   Vi er glade i kjøtt begge to, i tillegg til at smør og fete meieriprodukter er med på å gi en god smak på maten. Alt dette er produkter rike på mettet fett, derfor har det blitt sånn. Det er ikke sånn at vi har lett oss frem til de produktene med mest mettet fett. I tillegg har mettet fett vist seg gunstig på helsen, samtidig som det er lett tilgjengelig i naturlige former.

   Det med Omega-3 er et viktig poeng. Jeg valgte å ikke gå inn på det her, da det ville vært alt for tidkrevende. Vi bruker Olivenolje og Rapsolje, men fordi smør tåler varmebehandling såpass mye bedre, bruker vi mer av det. Raps- og Olivenolje har også et uheldig forhold av Omega-3 og Omega-6 (20:1), i motsetning til smør som har et tilnærmet perfekt forhold av dette (3:1). I salater og dressinger bruker vi derimot en god del kaldpressede oljer.

   Hovedkildene våre til Omega-3 er stort sett fisk 2 ganger i uka, og kosttilskudd.

   – LK

   1. Takk for svar, jeg visste ikke at balansen av Omega-fettsyrer er bedre i smør. Jeg har alltid fått høre at smør er usunt på grunn av det høye kolesterolet. Det er alt man leser om i ukeblader/aviser. Samme med reker/krepsdyr, jeg får høre at det er fy-mat pga kolesterolet. Hadde jeg ikke lest så mye om dette hadde jeg garantert spist smørstekt scampi mye oftere, det er noe av det beste jeg vet. 🙂

   2. Lars-Kristian

    Det skal du ikke tenke på 🙂

    – LK

   3. Odette

    Scampi er fy-fy, då scampi-farmane visstnok øydelegg korallreva.

   4. Marielle

    Unngå bruk av scampi. Scampi-farmane øydelegg visstnok korallreva.

   5. Charlotte

    Det er en myte at kolesterol er farlig for kroppen. Kolesterol reparerer blodårer som har fått rifter i seg av for mye sukker (karbohydrater) i kostholdet. Kolesterolen (LDL i dette tilfellet) gjør akkurat den jobben det skal gjøre, men hvis kroppen er utsatt for mye sukker, blir det mye reparering, og da får man plakk i blodårene, som kan forårsake hjerteproblemer.

    https://tamunews.tamu.edu/2011/05/04/%E2%80%98bad%E2%80%99-cholesterol-not-as-bad-as-people-think-shows-texas-am-study/

 4. Flott! Helt enig, og håper dette gjør at enkelte «dagblad-lesere» skjønner at lavkarbo ikke = å velte seg i egg og bacon fra morgen til kveld 🙂

  1. Og at lavkarbo ikke = null karbo som jeg tenker mange «dagblad-lesere» også tror!

 5. Dette var utrolig bra skrevet. Jeg liker hvordan deres kosthold er 🙂

 6. Veldig kort og konsist innlegg fra LK. Ingen vanskelige ord, men en kort og informativ redegjørelse. Håper på flere kostholdsinnlegg fra deg 🙂

 7. Jeanette

  Flott innlegg av Lars Kristian! Tror han blir en kjempebra ernæringsfysiolog:)

 8. Jeanette

  Tommel opp! 🙂 Informativt, konsist og bra innlegg. Håper flere gjerne forstår bedre deres kosthold nå, er jo tross alt noen som må vite alt om det 😉 Syns dere er mer enn gode jeg! 🙂

 9. Takk for fint innlegg! 🙂

  Jeg spiser så og si som dere, bortsett fra at jeg har Cøliaki, og kan ikke få i meg noe gluten, ei heller melkeprodukt pga melkeprotein.

  Jeg spiser mye protein og fett(sunt fett) fra fet fisk, avokado, nøtter, frø, og spiser mye grønsaker, bær og litt frukt hver dag. Drikker også bare vann og farris.

  Jeg spiser jo kjøtt også, men mest fisk, men jeg lurer på om jeg får i meg nok mettet fett? Jeg vet jeg får i meg mye umettet fett, men hvordan få i seg mer mettet fett?
  Er det forresten farlig å kun spise mest umettet fett som jeg gjør?

  1. Lars-Kristian

   Absolutt ikke, det finnes ikke farlig mat, bare farlige mengder 🙂 Spis variert, men sørg for å få i deg mettet fett i tillegg til det umettede.

   Det er ingen regel for hvor mye mettet fett du skal få i deg, ei heller umettet fett. GJør det du føler deg komfortabel med. Få i deg rikelig med begge deler, bruk smør til steking, kaldpressede oljer i salater og dressinger, og spis fet fisk. Spiser du i tillegg kjøtt, får du i deg nok av begge deler. Mettet fett er heller ikke en essensiell fettsyre, dvs at kroppen kan lage den selv. Alt fettet du har lagret rundt på kroppen, er blant annet mettet fett (Palmitinsyre).

   – LK

  2. Som andre og sier, flott blogg 🙂

   Vilde, jeg holder meg og for det meste unna melkeprodukter. Blir litt smør da.

   Men til matlaging bruker jeg mest kokosolje. Kokosolje er veldig sunt og er for det meste mettet fett.

   Istedefor melk og fløte, bruker jeg mye kokosmelk og kokos»fløte». vet ikke hvordan det er og få tak på i Norge, men bor du i by skulle det vare godt mulig.

   Kokosolje kommer både i reffinert form (uten kokosmak), og i «rå» form med kokosmak. Personlig bruker jeg mest den raffinerte versjonen.

   Et annet alternativ kan vare «Ghee». Ghee er rett og slett smør som er blitt «renset» for melkepatikler. Tåler mer varme, og er ca 98-99 % fett. Til sammenligning er smør ca 80% fett. Men vil nok vare mikroskopiske menger av melkeprotein i Ghee og da. Jeg kjøper Ghee og Kokosolje på asiatiske og indiske butikker.

  3. Hei, om du ønsker å få i deg mer naturlig mettet fett vil jeg anbefale deg Ghee (klarnet smør). Dette kan du lage selv eller kjøpe på de fleste invandrer/helsekost butikker 🙂 er smør der all melkeprotein er fjernet!

   1. Tusen takk for fint svar, LK! Du kommer til å bli en flink ernæringsfysiolog! Jeg drømmer også om å bli det, men har ikke godt nok snitt til å komme inn på errnæring enda… 😉

    Og takk til Tore Valberg og Tine for anbefalinger av kokkosfett/olje/melk/fløte og GHEE. Jeg har faktisk brukt en del kokkosfett/olje og bruker ofte kokkosmelk i mat. Men har på en måte glemt det, da jeg blir matlei innimellom. Det skal jeg begynne å bruke igjen! 😀
    Ghee har jeg også hørt mye om, men ikke prøvd. Jeg bor i Oslo, så jeg burde vel finne det her et sted. Kunne virkelig tenke meg å prøve Ghee.

 10. Kjempe bra innlegg!! Du forklarer så utrolig bra! 😀

 11. Håper på flere sånne. Jeg er en av dem som synes kosthold er vanskelig. Detter, derimot, var forståelig. Takk!

  1. Enig der

   1. Hvordan vet dere at disse tipsene er riktige og det som står er sant?????

   2. Lars-Kristian

    Du må gjerne komme med konstruktive tilbakemeldinger på hva du mener er feil, Krish. Jeg har dokumentert alle påstandene i innlegget.

    – LK

   3. Nysgjerrig

    Jeg er ingen rakettforsker, men sist gang jeg sjekket var Pepsi Max en brus…???

   4. Lars-Kristian Eriksen

    Kanskje litt utydelig, men definerte ikke light-versjonen som en brus, selv om det per definisjon er det 🙂

    – LK

 12. Personlig har jeg ikke hatt tro på noen form for dietter, da det på meg virker mot sin hensikt og jeg får lyst på det jeg «ikke kan» spise. Men, etter at jeg fikk IBS for noen år siden, har jeg hatt utrolig store problemer ift inntak av laktose og hvete-produkter. Jeg fikk et sammensatt kosthold nylig, med myyyye proteiner, og moderate mengder kostfiber og i mine øyne «riktig fett» (ikke mettet) – og livet er en dans på roser, sånn mage-messig 🙂 Ingen rumling, ingen oppblåsthet og andre ulumskheter som ikke er spesielt kult i en jentes hverdag 😉

  Så, tommel opp for å kutte ut raffinerte produkter (som lys ris og pasta) og heia grønnsaker og annen sunn og god mat 🙂

  1. Lars-Kristian

   Godt å høre at du har funnet noe som passer for deg 🙂

   – LK

  2. Jeg har også alltid hatet ordet «diett» på grunn av dette. Diett får meg til å tenke små-lubben, opptatt-av-det-ytre mor med barn i barneskolen, som til stadigheter er på «diett» («Du vet, jeg har prøvd den også, jeg» – har møtt mange av de). Også er det så mye man ikke får lov til. Dietter er noe dritt, men lavkarbo er digg!

 13. Men hva med dette kostholde i forbindelse med trening/prestasjoner? Ville du da anbefalt økt karb?

  1. Lars-Kristian

   Det kommer litt an på nivået treningen er på.

   Jo harderer du trener, jo mer karbohydrater burde du ha i kostholdet. Er kroppen din blitt vant til å bruke fett som energikilde, kan du bruke fett som brensel helt opp til 90 – 95 prosent av innsats.

   Fitnessbloggen oppsummerer det bra her; https://fitnessbloggen.no/trening-lavkarbo-2/

   Det finnes flere utøvere som har lyktes med lavkarbo og idrett, beste eksempelet for meg, er Jonas Colting. Du kan lese mer om han her; https://sv.wikipedia.org/wiki/Jonas_Colting

   – LK

   1. Takk for svar. Men du,som eksempel, spiller(trener) på ett høyt nivå. Hvordan har formen din utviklet seg? Kan man få fremgang på trening(stryke,utholdene ect) med type ketose nivå(mtp inntak av karb). Forresten, veldig flott informativt innlegg!
    Heidi

   2. Lars-Kristian

    For min del fungerer det veldig bra, bortsett fra at jeg er skadet. Men det var jeg før jeg la om kostholdet også, og går nok mer på hvordan jeg er skrudd sammen.

    Det kom en liten studie for en kort tid siden, som viste at 30 dager med ketogent kosthold viste ingen negativ effekt kontra vestlig kosthold, på styrketrening. Deltagerne gikk derimot ned i vekt og fettprosent. Deltagerne var alle eliteidrettsutøvere. Studien er relativt kort, og man bør derfor ikke konkludere med for mye, men det er like vel interessante funn. Det finnes også en studie til, som gikk på kondisjon, som heller ikke viste noe negativt i forhold til høykarbo.

    Du kan lese mer om det her også; https://4mklinikken.no/Default.aspx?PageID=31072012204129

    – LK

   3. Det kommer en artikkel på http://www.friskogfunksjonell.no om den studien en av de nærmeste dagene.

   4. Lars-Kristian

    Hei Vegard 🙂

    Hvilken av studiene vil artikkelen ta for seg?

    – LK

   5. Den om ketogen kost hos turnere, Thomas Olsen som skriver 🙂

 14. Takk for et informativt innlegg 🙂 Dere er en stor inspirasjon når det kommer til trening og kosthold!

 15. Supert innlegg! Jeg har merket veldig stor forskjell fra da jeg ikke spiste lavkarbo. Spiser litt karbohydrater, men det å kutte ut sukker og hvetemel har hjulpet veldig mye, både i forhold til trening, og dette med oppblåst mage 🙂

  1. Lars-Kristian

   Alle har godt av å kutte ut sukker og hvetemel, men alle trenger ikke gå «helt lavkarbo». Kommer helt an på hva du føler deg vel med 🙂

   – LK

 16. Kjempeflott innlegg. Selv la jeg om kostholdet for litt over to år siden. Fått merkbart bedre helse. Vesentlig mindre betennelser i kroppen. Jeg må holde meg helt unna hvete, noe som ikke er noe problem når en lager maten selv og ikke satser på ferdigmat. Mat laget fra bunnen av smaker så mye bedre og når en har vent seg av med sukker vekkes smaksløkene på en helt annen måte.

 17. Utrolig bra innlegg!! Inspirerte bare av å lese det, enkelt og sunt. Er selv student og matvarer som er å anbefale innenfor LCHF-kostholdet er som regel en del dyrere. Liker opplegget veldig bra, har sett en del på filmer ang. det med å velge naturligfett i forhold til karbohydrater. Det kom frem klart og tydlig at antall hjerteinfark, blodpropp, slag, Diabetes og fedmeproblemer økte på midten av 60-70-tallet etter at fastfoodkjedene, samt fabrikkene begynte å produsere mat med mer karbo og dårligere fettyper.
  Spørsmålet mitt var i alle fall om dere har noen tips til studenter, som har et stramt budsjett å forholde seg til, hvordan gjøre dette økonomisk?

  Hanne

  1. Jeg er også student 🙂 Det jeg har funnet er at mitt matbudskjett faktisk blir mindre. Mindre ferdig mat (pizza, pastagryter etc). Har du sjangs til å få handlet i Sverige? Gjør det, alle «ekstra-ting» er billigere der. Kjøtt også. Handle grønnsaker hos innvandrersjapper (sikkert halvparten av prisen) og handle kjøtt/fisk på tilbud og frys ned. Rimi har tilbud på hvitost nå, handle inn der. Ting som godterier, brus (forutenom kanskje litt pepsi max inni mellom), potetgull, halv-fabrikata, melk går jo ut, så det er reine råvarer du trenger.

   Sett opp et anslag over hvor mye du vil trenge over 1-2 uker (jeg bruker 2 ukers anslag), finn ut priser og hold deg til det når du handler. Kjøp store forpakninger hvis du har mulighet og kjøp mengder på salg dersom de kan holde seg (som hvitost, fetaost). Sørg for nok fett i maten slik at du trenger mindre mengder (jeg spiser så mye mindre enn før, men er faktisk mett – over tid).

   Håper du får det til!

   1. Lars-Kristian

    Gode forslag fra Linn 🙂

    Husk at du spiser færre måltider på lavkarbo, mindre volum, og ja, kutter ut det dyre sukkertøyet.

    – LK

   2. Kjøper hverken brus, godteri, potetgull, pizza gryteretter osv. Jobber på passasjerbåt i helger med tilgang til svært gode kjøtt og ostpriser, så handler der 🙂 Lider ingen nød på det økonomiske, men prøver å være nok strukurert til å ikke sløse bort pengene. Har bil her i oslo, så har full mulighet til å dra til Sverige! Skal prøve å få til minst en tur i mnd hvor jeg handler inn! 😉 Takk for tips!

  2. Det er ingenting som tilsier at kostholdet trenger å bli noe dyrere. Husk at du med mer fett i kostholdet som erstatning for karbohydrater også med stor sannsynlighet vil redusere totalinntaket noe.

   Benytt deg av tilbud og bruk fryseren flittig. Hamstret nettopp inn en del pakker med 400g svinekjøttdeig for 10kr/pakken f.eks.

   Ellers er frossengrønnsaker billig, karbonadedeig er så og si rent kjøtt til godt under 100kr/kg, fisk er relativt billig om du finner de riktige produktene (gjerne frossen). Egg kan du få tak i uten at det koster all verden. Fettrike matvarer som smør og oljer koster gjerne en del per enhet, men de varer til gjengjeld lengre.

   1. Odette

    Eg er skeptisk til å handle dyremusklar på billigsalg, dette kjem tross alt frå eit dyr. Har det blitt frakta langt før det vart slakta, korleis vart det slakta og korleis var livsvilkåra til dyret før det vart slakta?

   2. Fryst kjøtt er det ikke noe problem å kjøpe på tilbud. Uansett skal pakkedato være stemplet på pakken 🙂

   3. Maria U

    Er andre ting enn dato man bør tenke på med billig kjøtt. Billig i butikken = billig å produsere = dårlige levekår for hønene som legger egga du spiser og dyra som en gang var kjøttet du spiser. Om man har en diett med mye kjøtt burde man være ekstra nøye på hva slags kjøtt man spiser! Man har et ansvar for fler enn seg selv. Kjøttproduksjon er lite miljøvennlig og lite dyrevennlig.

 18. Er det noen «grense» på hvor gammel man bør være for å begynne på lchf, eller er det bra for kroppen uansett alder? Jeg er kun 15 år, men har lyst til å begynne på lchf… Hva vil du anbefale? 🙂

  1. Lars-Kristian

   Under forutsetning av at foreldrene dine lager varierte måltider, med litt av hvert, vil jeg anbefale deg å spise det foreldrene dine serverer hjemme. Har foreldrene dine derimot et dårlig kosthold, med mye ferdigmat o.l. Kan du kanskje fortelle de at du ønsker at de blir litt mer kostholdsbevisste.

   Det finnes ingen aldersgrense for lavkarbo, og de fleste kan fint følge de retningslinjene det kostholdet gir. Men inntil du blir litt eldre, og har tilegnet deg mer kunnskap om mat og hva det inneholder, bør du spise det som blir servert hjemme 🙂

   De grepene du selv derimot kan gjøre, er hva du spiser av mat på skolen etc. Ikke spis billig og dårlig mat fra butikken, typ boller og brus. Smør matpakke hjemmefra, ta med middagsrester, eller kjøp nøtter, oliven etc i lunsjen.

   – LK

   1. Theals

    Da tenker jeg at jeg fortsetter med å spise det vi har hjemme, jeg 🙂 Hjemme hos oss spiser vi helt vanlig, norsk husmannskost, så jeg trenger ikke å «protestere» mot foreldrene mine, hehe. Men jeg har blitt flinkere til å spise sunt, nå tar jeg ofte med meg salat på skolen i stedet for brødskive usunt pålegg, som f.eks nugatti. Det har jeg faktisk sluttet å spise nå.

    Tusen takk for svar! 😀

   2. Lars-Kristian

    Høres fornuftig ut 🙂

    – LK

   3. Vil tro at LCHF er bedre for personer under 21 år, enn det å kutte ut fett hvis man skal ned i vekt, med tanke på hjernens utvikling som trenger fett. Hjernen slutter ikke å vokse før du er rundt 21 år. Det mange gjør feil, er å kutte ut fett i en alder av 14-15 år for de vil ned i vekt, noe som går ut over utviklingen til hjernen. Det fikk jeg vite på skolen da jeg gikk barne- og ungdomsarbeiderfaget og hadde om kost og helse 🙂

   4. Lars-Kristian

    Det har du helt rett i, Karianne 🙂

    – LK

   5. Psykologen

    Hei! Vil bare fortelle deg at hjernen IKKE slutter å vokse! Den vokser og endrer seg hele livet – all læring, dvs også erfaringer, påvirker hjernens struktur. Det er derfor godt for hjernen og spise bra fett hele livet!

 19. Mycket bra skrivet L-K. Är du också utbildad journalist 🙂 Bra information. Jag försöker i möjligaste mån att hålla mig till den kosten och tycker att jag mår väldigt bra av det.

  1. Lars-Kristian

   Takk for det, Benny 😉 Kanskje jeg skulle forsøke meg som blogger også :p

   – LK

   1. FruKarlsen

    JA til Lars-Kristian sin blogg !!!

    Bra innlegg, kort og informerende. Lykke til videre med studiene 🙂

   2. Lars-Kristian om du hadde gjort det tror jeg du hadde gjort en super jobb! Fantastisk bra innlegg…
    Jeg spiser selv ikke lav karbo da kroppen ikke klarer dette, men studerer selv til å ernæring og måten du legger dette frem på et fantastisk!

   3. mannentilfotballfrue.no eller noe i den duren, haha. neida, men jeg ser virkelig for meg at du kunne hatt en bra blogg 🙂

 20. Utrolig bra skrevet, lars-kristian! 🙂

 21. Føles nesten pinlig å spørre, da dette så tydelig er noe dere har stålkontroll på, men har dere noen gang hatt et dårlig kosthold? Har det vært perioder (tidlig ungdomstid ) hvor dere har levd usunt?

  Jeg er overvektig og sliter med å finne et kosthold jeg kan greie å følge. Har prøvd Grete Roede, men synes det ble veldig kjedelig i lengden. Synes deres kosthold ser helt fantastisk ut, er dette noe for en som skal ned i vekt? Eller blir det for mye fett for en som er overvektig?

  1. Det tror jeg alle har hatt 🙂 Caroline har jo fortalt sin historie, angående hennes problemer når det kom til mat.

   For min egen del så har vel jeg gjort en del rare ting. På Ungdomsskolen var den faste lunsjen et helt loffbrød. Da spiste vi først innmaten, før vi fylte den med potetgull og spiste resten. Når jeg var 18-20, var jeg heller ikke så veldig bevisst på hva jeg spiste. Jeg husker jeg kunne spise kebab dagen før kamp o.l. Tenkte ikke over at det ville påvirke prestasjonene mine. Jeg hadde også en kort periode hvor jeg ikke skulle få i meg noe fett, fordi jeg hadde lagt på meg etter et benbrudd.

   Det finnes masse studier som viser at lavkarbo er veien å gå for vektnedgang. Og det er flere grunner til det:

   1. Du kan spise deg mett til hvert måltid.
   2. Du slipper å telle kalorier, da kroppen selv sier i fra når den har fått nok.
   3. Du får i deg alle nødvendige næringsstoffer.
   4. Du bryter ikke ned kroppens muskler, da kroppen bruker ketoner i stedet for muskelproteiner til å dekke hjernen og ryggmargens behov for glucose/ketoner.
   5. Det er et kosthold du kan ha livet ut.
   6. Søtsuget forsvinner.
   7. Du får en umiddelbar effekt, noe som gjør det lettere å fortsette.

   Fett er absolutt ikke farlig for en som er overvektig 🙂

   – LK

   1. Marianne

    Kjempeflott, informativt, forståelig og ikke minst velskrevet innlegg!
    Som et «ekstrasvar» til Marie kan jeg, som er (var) i samme båt som deg absolutt anbefale denne typen kosthold.
    Her slipper du å veie alt du spiser og holde deg unna «alt» som smaker – to av de største bøygene for min del da jeg gikk på Grethe Roede. Som Lars Kristian skriver regulerer kroppen selv inntaksbehovet. En av de svenske ekspertene har sagt «Jeg tror ikke det kun er LCHF-kostholdet i seg selv som gjør at en går ned i vekt, men det faktum at man blir fortere mett og dermed spiser mindre mengder mat».
    Metthetsfølelsen varer lenger, søtsuget forsvinner og man føler rett og slett ikke at man ofrer noe, en følelse jeg ofte har sittet med tidligere når jeg har ønsket å gå ned i vekt.
    Jeg ville absolutt gitt dette en sjanse (og vel så det), Marie! Du kommer til å bli overrasket over hvor mye godt du kan spise, hvor mett du blir og samtidig ser utslag på vekten. Samtidig er det gøy å teste ut nye ting på kjøkkenet, imponere med sukkerfrie kaker og generelt føle seg bedre! Lykke til 🙂

   2. Hul loff med potetgull…Jeg dævver 🙂 Selv om jeg ikke er noen tilhenger av lavkarbokosthold kan vi vel enes om at det er greit at du har gått bort fra den loffedietten!

   3. Lars-Kristian

    ja, det er jeg også :p Gikk vel med noen Gorbys også.

    – LK

  2. Charlotte

   Marie, jeg er selv nettopp begynt med lavkarbo og har selv gått på Grete Rhoede, Weight Watchers og annet. Jeg vil bare si at det å gå over til lavkarbo er tøft de første dagene, evt den første uken, så går det lettere. Jeg er et sjokolademonster uten like, men kan godt ha sjokolate liggendes i huset nå. Forleden hadde jeg lyst på sjokolade, men var ikke sulten, så lot det ligge. I dag stresser jeg noe enormt, og har lyst på cola, chips og alt annet usundt, men det behovet har gitt seg veldig raskt.

   Fett er ikke farlig, slik vi alle ble lært på skolen. Man blir ikke fet av fett. Man blir fet av raffinerte karbohydrater. Det er en vanskelig kneik å få hjernen over når man har lært at det skal være lav fett. Hvis du er overvektig, les om Atkins og prøv deg frem. Lykke til! :o)

 22. Gøy med et gjesteinnlegg fra deg Lars-Kristian, her hjemme starter vi først og fremst med å kutte ned på alt godteriet. 🙂 Har også begynt å få i meg både frokost og lunsj, noe som er et steg i riktig retning for meg. Hvertfall med tanke på at jeg ikke har spist frokost på 10 år 🙂

  Etter jeg har fått på plass riktig måltider, får jeg se hvor jeg ender i «kostholdet».

 23. Takk for flott innlegg! 🙂

 24. Kjempebra innlegg! Lavkarbo har hjulpet meg å bli kvitt 30 kg overvekt så jeg er veldig fornøyd med det kostholdet selv også. Er oppgitt over hvor feil det kan bli fremstilt i media. Ene dagen står det «Bli frisk med lavkarbo» på forsiden og neste dag står det «Livsfarlig med lavkarbo» i samme avis:P Jeg vet hva som funker for meg hverfall, og samboeren min som har diabetes2 trenger ikke lenger bruke insulinsprøyter etter å ha gått over på lavkarbo:)

  1. Lars-Kristian

   Flotte historier å høre 🙂 Media selger overskrifter, og lever av skremselspropaganda. Har gitt opp å ta de seriøst.

   – LK

 25. Flott innlegg Lars Kristian 😀

 26. Thank you thank you thank you!!! Dette er bare å henge opp rett på veggen! Så lett å lese og så enkelt å følge. Jeg for min del har kutter ut karbs litt etter litt. (syns det er så godt desverre) 🙁 Men 2 knekkebrød med brunost må jeg bare ha om morran:( Hehe:)
  Takk for et supert innlegg! Du er jo like gull som din kjære.

 27. Sofie Louise

  «Lavkarbo» har gjort min hverdag så mye bedre, og magen stabil og rolig. Jeg har slitt med vondt i magen så og si hele livet: «Stress» sa legen, noe som for meg virket helt ulogisk. Da jeg prøvde å kutte ut hvetemel og sukker til fordel for nøtter, kokos og sukrin ble ALT bra, det har også gjort meg til en mye bedre kokk, nå liker jeg faktisk å lage mat. En ting jeg ikke klarer å kutte ut er melk til så og si alle måltid, det er og blir min «karbo-synd».. Herlig innlegg, bra at folk får lest om dette andre steder enn dagbladet og VG som alltid får artikkelene sine til å høres helt latterlige ut! Stå på, du blir nok en helt rå ernæringsfysiolog!

  1. psykologen2

   Stress i denne sammenhengen er faktisk helt riktig! Kroppen blir stresset av ustabil, dårlig kost som påvirker blodsukkeret. Stress behøver ikke alltid bety at man løper rundt i høyt tempo, men i overført betydning er det nettop det kroppen din gjør når den får dårlig «bensin». Dette stresset er som alt annet stress, som betyr at hjertet slår litt raskere, kroppen skiller ut fler stresshormoner som igjen kan påvirke magen din. Det at du har byttet til nytt kosthold kan nok påvirke deg både mtp nytt kosthold osm er bedre for kroppen, og dermed mindre stress, samtidig som at du føler og tenke at du gjør noe som er bedre for deg og dermed sannsynligvis slapper mer av, enten bevisst eller mindre bevisst –noe som i stor grad er helt avgjørende!

 28. Hei Lars Kristian:)
  Takk for et flott innlegg det kom som bestilt:)Jeg er under utredning for leddegikt og har nå mye smerter siden jeg ikke kan få noen medisiner før de ordentlig har finne ut av dette.Jeg har snakket med legen min om dette type kosthold og at dere har dette som kosthold.Han mener at ingenting burde være uprøvd og han ville at jeg skulle høre med dere om dere har mulighet til å sette opp en type meny for en liten periode.Kunne ha skrive mer om opplegget jeg er i men ønsker ikke å utdype for mye her i feltet. Er det mulighet for hjelp til dette og kunne jeg kanskje kontaktet dere via mail?

  Håper på svar:)

 29. Så bra! 😀 Kjempe bra innlegg!
  Så Lars-Kristian på Tullis idag!

  Ha en nydelig kveld videre – og nyt deilig mat! 🙂

 30. Fantastisk innlegg! Det er så flott å se at du har med dokumentasjon og forskning på det du skriver, for da blir det plutselig litt mer vanskelig å skulle være påståelig for de litt mer skeptiske sjelene der ute (ikke feil å være skeptisk altså) 🙂 Veldig lærerikt og informativt!
  Jeg har også min egen blanda lavkarbolivsstil. Kan dessverre ikke bruke meieriprodukter, så her går det i oljer, avokado, fet fisk, nøtter og frø, kokosmelk og kokosolje 🙂
  Samtidig tenkte jeg å nevne alle de fordelene ved et lavkarbokosthold og bekjempelse av betennelsestilstander i kroppen 🙂 Har en kronisk tykktarmsbetennelse selv, og jeg bruker ingen kortisonpreparater eller medikamenter for dette lenger, kun kostholdsregulering! 🙂 Dette er rett og slett fantastisk. Har brukt lavkarbo som medisin i litt over et år, og har til dags dato ikke hatt et eneste tilfelle av betennelses utbrudd, noe jeg til stadighet hadde før (dette fungerer ikke nødvendigvis for alle). Syns personlig også at det gjør underverker for treningen! 🙂
  Igjen, flott innlegg! 🙂

 31. Nathalie

  LK hva me oss som vil spise ketognt for helsen sin skyld, men ikke ønsker vektnedgang, hvordan gjøre det? Har prøvd å leve ketogent før men gilkk ned så mye i vekt, føler jeg er undervektig nå og kunne istede tenke å legge på meg, har du noen tips til dette?:)))

  1. Lars-Kristian

   Er det noen spesiell grunn for at du vil spise ketogent for helsens skyld?

   Jeg vet ikke helt hva du mener med at du føler at du blir undervektig? Blir du bokstavelig talt undervektig (BMI under 18,5), eller føler du deg bare generelt sett for tynn?

   I utgangspunktet ville jeg bedt deg spise mer karbohydrater, hvis det ikke er ønskelig, må du nesten bare forsøke å spise mer mat.

   – LK

   1. Nathalie

    Ønsker å spise ketogent for å få mer energi, og mindre søtsug. Lchf fungerte veldig bra på begge deler, men skulle ønske jeg kunne legge på meg litt istede for å gå ned i vekt. Føler meg nok heller tynn enn undervektig, bmi er normalt. Så du anbefaler at jeg holder meg til et vanlig lavkarbo kosthold med enda litt mere karbohydrater enn det som er normalt, og itilegg spiser mer? Forsto jeg deg riktig da?:)))

   2. Lars-Kristian

    Det er ikke noe «must» å spise ketogent for å få mindre søtsug og mer energi. I dette tilfellet vil jeg anbefale deg å øke inntaket av karbohydrater 🙂

    – LK

 32. Du sier at «Du slipper å telle kalorier, da kroppen selv sier i fra når den har fått nok». Kan du forklare dette? Hvordan merker man at kroppen har faatt nok?

  Jeg spör fordi mannen min önsker aa gaa ned i vekt og har lyst til at vi skal pröve noe i retning av kostholdet deres. Jeg er fornöyd med vekten min, trener 4-6 ganger i uken og har alltid vaert bevisst paa at jeg ikke faar i meg for mye kalorier. Naar jeg naa lager mat som passer hans önske, er jeg redd for at jeg selv skal spise for mye av fettet og derved gaa opp i vekt. Derfor vil jeg gjerne hvite hvordan man merker at man har faatt nok (jeg er glad i mat og kan spise mye hvis det er noe jeg liker…)

  1. Lars-Kristian

   Enkelt forklart, fett og proteiner metter bedre enn karbohydrater. Spiser du for mye til et måltid, vil metthetsfølelsen vare mye lenger, og ved neste måltid du ikke spise så mye. Eventuelt at du utsetter det neste måltidet litt.

   Hormonet Leptin sender ut signaler til hjernen om at kroppen er mett, høye nivåer av triglycerider, har vist seg å blokkere dette signalet. Lavkarbo senker nivåene av triglycerider betraktelig, og hjelper dermed dette hormonet til å fungere. Studier viser også at de som spiser lavkarbo, automatisk reduserer sitt daglige inntak av kalorier helt ubevisst 🙂

   – LK

 33. Kjempe bra skrevet Lars Kristian 😉 Nå forsto jeg mye bedre hva man kan spise og ikke spise. Litt mer rettledning til hva som man skal ha mer av i kostholdet. Selvom man innerst inne vet det, men det går mer opp når man ser det ser det står skrevet. Dere er kjempe flinke som klarer å følge opp så bra med kosthold og trening. Respekt 😉 Ha en strålende kveld det nydeligste paret:)

 34. Likte innlegget godt, Lars-Kristian:D

 35. Flott innlegg! Jeg prøver å lese mye om lavkarbo, samt få tips om oppskrifter, da jeg så vidt har prøvd meg på dette kostholdet, men ikke helt inne i det enda. Prøver dette for å prøve å gå ned noen kilo. Har forresten også kjøpt Carolines flotte bok, og prøvd flere av middagsoppskriftene, som falt i smak til hele familien!

 36. Hei du,
  Jeg vil med dette si at det var et godt innlegg som ble skrevet. Det er altfor mange som er uvitende om hva lavkarbo er og hvordan et slikt kosthold faktisk er i praksis. Som du nevner er det flere varianter av lavkarbo, og det er som regel de mest ekstreme dietter som blir presentert i media. Konsekvensen av medias historier er jo at særlig påvirkelige unge kaster seg ut på en diett de ikke vet noe om. jeg vil presisere at man har ikke forsket tilstrekkelig på en langtidseffekt av et lavkarbokosthold, men atman i dag har sett bedre kolestrerolverdier og at et slikt kosthold bedre regulerer vekten ( som indirekte er faktorer som kan påvirke utvikling av hjerte/kar og andre livsstilssykdommer).

  Når du også presenterer deres kosthold vil jeg kommentere at dere helt klart er opptatt av helse og at dere velger sunne matvaner. Jeg er selv ikke en lavkarboentusiast, men jeg tror veldig på det om at man må finne det kostholdet som passer for seg. Lavkarbo fungerer bra for noen, men ikke for andre!! Jeg vil jo beskrive deres kost som «sunn» lavkarbo ! Jeg vil gjerne ha frem i mitt innlegg her at det å utelate karbohydrater helt er ikke noe man bør gjøre. Dere har karbohydrater i kosten, men ikke de raske karbohydratene. Ved ketolysediett der man er nedepå et inntak av 20 gram karbohydrater om dagen vil jeg kalle for ekstremt. Målet ved en slik diett er å komme i ketose

  1. Ketolysekuren, der man ligger så lavt som under 20g kh om dagen er ment som en slankekur for folk med mer enn 10kg reell overvekt, av de som har utviklet kuren er det ikke anbefalt som permanent kosthold. Selv brukte jeg noe som tilsvarer den kuren, altså mindere enn 20gkh pr dag, som slankemetode og gikk ned 20kg på 6 mnd, uten sult, uten sug, uten å telle kalorier, ja, uten en eneste anstrengelse faktisk. Etter slankekuren økte jeg litt på khene til ca 30-50g pr dag, og holder nå vekten helt stabil på det, -samtidig som jeg aldri han følt meg bedre helsemessig.
   Det er greit å ha et litt høyere kh innhold for «kosens» del, nå har jeg plass til mer bær, nøtter, frø, lavkarbo bakverk osv, og det er jo godt når en faktisk skal leve med dette kostholdet resten av livet.
   Når det gjelder det helsemessige, er jeg imidlertid ikke sikker på at man nødvendigvis trenger ligge høyere. Det er utrolig store mengder grønnsaker en får i seg på mellom 10 og 15 g kh om dagen, over jorden grønnsaker har faktisk svært lavt kh innhold. En salat med 200g spinatblader, en dl paprika, en tomat og 50g agurk + fett og proteiner til lunch, 150g blomkål og 150g brokkoli, feks sammen med fett og proteinkilde til middag gir faktisk ikke ner enn 12g kh. Jeg tror dette er mer grønnsaker enn de aller fleste nordmenn med «vanlig kost» får i seg hver dag……

 37. Hei.
  Takk for et flott og info rikt innlegg. Kjempebra for de som lurer på hvordan man skal begynne og i det hele tatt finne utav lchf fordi det er så mye om det. Og dette summerte jo alt.
  Jeg har så lenge jeg kan huske vært overvektig og vært på slank siden jeg var 16. Mai i fjor la jeg om kostholdet mitt og begynte på ketolyse. Etter hvert gikk jeg over til «vanlig» lavkarbo. Totalt hat jeg gått ned 33 kg 🙂

  Har også vært hos legen og tatt alle mulige tester inkl kolesterolet og ALT var helt kjempe flott 🙂

  MEN det som jeg synes var «ekkelt» var når jeg tok slik test for å se på sammensettningen av kroppen og mitt indre fett hadde økt fra 59 til 72 på bare 6 uker.. Litt ekkelt å være feit på innsiden…

  Hva tenker dere om denne testen og det den viser?

  1. Lars-Kristian

   Det har jeg dessverre ikke mulighet til å mene noe om, da det foreløpig er langt unna mitt kompetansenivå.

   Du sier at ditt indre fett hadde økt fra 59 – 72, kan du fortelle litt mer om det? Er det organfett du sikter til? Og hva er disse verdiene, prosenter etc?

   Det jeg kan si noe om, er at lavkarbo fører til en bedre sammensetning av kolesterol, og lavere trglyceridnivåer (fettsyrer) i blodet.

   – LK

   1. Fettet som ligger rundt organene hadde økt ja betydelig etter kun 6 uker, noe jeg synes er litt skummelt. På den grafen som viste lå jeg godt innfor det som var normalt men synes bare som sagt at det er skummelt å tenke på hva et lchf kan gjøre med det organfettet om man holder denne livsstilen evig.. Hun PT en min kunne fortelle om personer på lchf som nesten sprengte denne skalaen…

    Jeg for min del spiser mindre karbohydrater, har kuttet ut mye av fettet men det jeg hvertfall tar med meg fra denne erfaringen er at jeg har lært å ikke være redd for det riktige fettet..

   2. Lars-Kristian

    At du ligger innenfor hva som er normalt er jo bra, organfett er jo faktisk positivt om du har rett mengde 🙂

    Som Vegard skriver, disse testene er veldig ustabile. Jeg har selv tatt testen i min tid i LSK, og hadde da ingen problemer med dette.

    – LK

   3. Inbody 720 er maskinen jeg tok testen på Elixia og på bodyanalyse.no kan man lese mer om testen 🙂

  2. Hvis det er en Inbody 720-vekt du har målt deg på, så har de en ganske stor feilmargin, og små detaljer kan utgjøre en del forskjell. Selv har jeg fått opp til 2kg forskjell i muskelmasse med 5 min mellomrom, når jeg attpåtil prøvde å stå helt likt. Hvordan var det med fettet sammenlignet med den anbefalte grensen for din alder (du skal helst ligge inni det grå feltet på arket).

   1. Lars-Kristian

    Disse typene har vi også testet oss på, viste forskjellig hver gang. Mistet litt troen på det :/

    – LK

  3. Espen Rostrup

   Hei Evy,
   jeg hadde ikke bekymret meg for en økning fra 59-72, den er beskjeden. Høye verdier av organfett (visceralfett) har du ved verdier over 100 og ikke sjeldent også over 200. Helsegevinsten av å miste 33 kg overgår dette i massevis. Lykke til når du nå skal stabiliserer vekten og finne en livsstil som tar vare på disse fantastiske resultatene.
   -Espen

 38. Føler media vrir og vrenger på alt! En dag sier de det ene og en annen det andre. Endelig et oppriktig innlegg som ikke sier fyfy, men heller handler om hva som passer for deg, noe som trossalt er det viktigste!

  Skal ærlig innrømme at jeg trodde lavkarbo ikke var noe for meg, men blir litt usikker nå, kanskje jeg skal prøve? Vet ut ifra andre kommentarer som du har skrevet, at du sitter med masse informasjon på dette feltet. Så heretter velger jeg å stole på deg og ikke media!

 39. Et lite spørsmål som jeg har lurt på over lengre tid. Alt dette fettet dere spiser, spesielt det mettede fettet, legger ikke det seg på innsiden av blodårene? Det kan være at kostholde har positive sider nå, men blodårene blir vel tettere som kan føre til blodpropp og hjerneslag. Eller?

  1. Lars-Kristian

   Nei, det er en gammel myte 🙂

   Som jeg skriver i innlegget, får du mindre fettsyrer i blodet og bedre kolesterolverdier.

   – LK

 40. Hvordan spiser dere når dere er ute å spiser på restaurant? Ber dere om å få maten uten poteter o.l.?Eller går dere på spesielle steder hvor dere vet de har lavkarbo?

  1. Lars-Kristian

   Vi kan be om ekstra grønnsaker i stedet for poteter, eller så spiser vi bare potetene 🙂 Kosthold handler om helhet, ikke hva du gjør i enkeltsituasjoner.

   – LK

 41. Jeg er en undervektig jente på 19 år, jeg er 163 cm høy og veier 43 kg. Jeg ønsker å gå opp i vekt, men synes dette er vanskelig. Har du noen tips for hva jeg bør spise? 🙂

  Ps. jeg trenger sjeldent / aldri, men har tenkt til å begynne snart!

  – Jeanette GL

  1. Lars-Kristian

   Lavkarbo sies å være vektregulerende, og undervektige vil derfor stort sett gå opp i vekt. Samtidig gir det kaloririke fettet det enklere å få i seg nok kalorier for å oppnå vektoppgang.

   – LK

 42. Hei 🙂
  Ser du skriver at LCHF hjelper på helsen? Vel, da lurte jeg på om du kunne ha «forklart litt mer» til meg. Jeg ble påkjørt høsten 2008, det endte med koma i nesten 3 måneder, mye grunnet hjerneblødning. Denne blødningen har gjort sitt med kroppen min, da spesielt høyre side av kroppen. Armen fungerer makabert dårlig, beinet sleper jeg og har snart «slitt ut» kneskålen min. Stemmen er heller ikke god. Jeg har mye vondt, spesielt det å gå er noe jeg merker ekstremt mye til. Får botox hver tredje måned for dette, både i arm og bein. Men det som er, er at jeg er mye inne og alene, jeg får lyst på alt usunt jeg kan finne. Veier bare 52 kg, 170 cm opp i været, har bra forbrenning. Alt i alt regner jeg med at du skjønner at jeg lurer på om dette er noe for meg? Driver med fysio og slik, men det tar dessverre ikke bort smerten for så alt for lenge. Da må jeg vel også nevne at jeg er 21 år, og er fantastisk kresen på alt. Er super glad i kylling, men fisk, grønnsaker og sånt, det rører jeg ikke. Kan spise tomat, agurk og gulrot. Dette ble en veldig lang forklaring merker jeg, men tror du LCHF er noe for meg?

  – Charlotte

  1. Lars-Kristian

   Lavkarbo hjelper mot betennelser o.l. I tillegg burde du være bevisst på forholdet av Omega-3 og Omega-6 i kostholdet ditt. Det bør være 1:1 – 1:4. Utover det tror jeg ikke at jeg bør gi deg så altfor mange råd foreløpig, da dette ennå ikke er en del av mitt studie :/

   Ønsker deg likevel lykke til 🙂

   – LK

   1. Tusen takk 🙂

    Jeg antar disse «omegaene» finnes på helsekost, så da tar jeg meg turen dit!

   2. Lars-Kristian

    Det gjør de, eller du kan få det rett hjem i postkassen her; https://www.bioactive4life.com/index.php?sideID=84372

    – LK

   3. Så flott at du oppfordrer folk å være obs på forholdet mellom omega-3 og omega-6 i kostholdet her i kommentarfeltet! Dette er det eneste jeg synes du burde ha fått bedre frem i selve innlegget også! 🙂 Husker jeg rett så fortrenger omega-6 kroppens inntak av omega-3 om dette forholdet er feil, og det er jo svært viktig å være bevisst på med en fettrik kost!

   4. Lars-Kristian

    Det kan være tema ved neste innlegg 🙂 Ville blitt for omfattende om jeg skulle ta det nå.

    – LK

 43. Så spennende innlegg! 😀

 44. Egg og kjøtt bør vi unngå. Det inneholder mye kolesterol, salt og mettet fett. Når proteinene i kjøtt og egg brytes ned i kroppen dannes det en rekke giftige avfallsstoffer som kroppen må bli kvitt. Disse blir liggende lenge i kroppen og kan over tid føre til kreft. Hver gang vi spiser drepte dyr ødelegger vi kroppen vår. Kjøtt, melk og egg er av de største grunnene til hjerteinfarkt og kreft.

  Vi bør også holde oss unna melk. Proteinene i kumelk er skadelige for mennesker. Protein fra animalske produkter er langt mer syreskapende i kroppen enn annet protein. For å motvirke dette tar kroppen av mineraloverskuddet (skjelettet) sitt og vi får et underskudd på mineraler. Ingen mennesker bør drikke kumelk.

  Frukt kan man spise nesten så mye man orker av. Det inneholder mange livsviktige vitaminer. I tillegg har frukt veldig mye karbohydrater (fruktose) som er cellenes viktigste drivstoffkilde. Det er ikke frukt som gjør folk fete. Det er kjøtt, melk, egg, salt, raffinert sukker og annen prosessert mat.

  For mer info, les om mat:
  http://www.Notmilk.com
  Foot Matters (Spillefilm fra 2008)

  1. Lars-Kristian

   Har du studier som bekrefter disse påstandene?

   – LK

  2. Sivert har rett. En vegansk livsstil er ikke bare bra for vaar helse, men er ogsaa bra for miljoet og ikke minst dyra. Det er ingen grunn til aa utnytte, torturere og drepe dyr for aa faa i seg det en trenger av mat og naeringsstoffer. Jeg er saa lei av alt dette lavkarbo preiket (som som regel bestaar av mye kjoett og andre animalske produkter). Det er rett og slett en ufattelig egoistisk livsstil spoer du meg.

   1. Lars-Kristian

    Har dere noen studier som viser dette?

    Jeg mener vi mennesker er skapt for å være «jegere & samlere», det ligger i vår natur. Derfor spiser jeg kjøtt med god samvittighet. Hvis alle skulle gå over til å bli veganere, ville vi fått en hel mengde med mangelsykdommer, da det kreves mye kunnskap for å leve som veganer.

    – LK

   2. Ninetta Bagarelli

    Apropos kjøtt og kreft – Statens helsemyndigheter har satt en anbefaling på maks 500 gram rødt kjøtt i uka, da for mye av dette øker faren for visse typer kreft betraktelig.
    Med rødt kjøtt menes okse, svin, sau og geit.

    Ellers vil jeg si at det er veldig trist at det er så lite fokus på økologisk mat rundt om. Det bør være en del av en sunt kosthold. Pesticider, herbicider, kunstgjødsel, PCB og dioksiner er ikke akkurat kjent for å være helsefremmende.
    Hva tenker du om det, Lars-Kristian ?

   3. Lars-Kristian

    Det med rødt kjøtt og kreft er vel ikke akkurat veldokumentert, men uansett skal du spise mye rødt kjøtt for å komme opp i så store mengder.

    Økologisk mat er dyrt, det er vel derfor de fleste ikke tar seg bryet. Vi kunne sikkert vært flinkere vi også, men velger økologisk om det passer. Disse tingene du nevner har jeg ikke lært noe om ennå, men det jeg vet er at dyr avlet opp økologisk har et mye bedre forhold mellom Omega-3 og Omega-6 🙂

    – LK

   4. Ninetta Bagarelli

    Økologisk mat kan være dyrt, ja, og utvalget er temmelig kleint.
    Etterspørselen er dessverre liten, også, og kunnskapen rundt sprøytet mat like så. Så det blir en ond sirkel. Skulle ønske at Caroline ville bruke denne bloggens påvirkningskraft til å fremme økologisk mat og kosmetikk, for det hadde endret helt matbildet i daglivarebutikkene, hehe….:-)

    Jeg vil anbefale deg og alle andre på det sterkeste til å lese/se dokumentaren (kan lastes ned fra nettet) «Our daily poison», og «Life according to Monsanto», av Marie Monique Robin.
    Lover deg; livet blir ikke det samme etterpå.

    Du og Caroline kan få økologisk mat levert på døra, for bare 30,- pr leveranse, forresten. Har gnålt om dette før, tror jeg;-) Avigo er en attføringsbedrift med både utsalg og nettbutikk. De har fantastisk service, utrolig hyggelige ansatte, og veldig bra kvalitet på maten de leverer.

    Her er også en opplysende side om du vil få en indikasjon på mengde skadelige stoffer i maten din:
    https://www.whatsonmyfood.org/
    Og om Caroline er interessert i hva hun påfører huden, er denne siden utrolig nyttig for å filtere ut verstingene:
    http://www.ewg.org
    Her kan man søke både på produkter og enkeltkjemikalier.

    Det var dagens preken;-)
    Ps. glemte å si at jeg likte gjesteinnlegget ditt veldig godt, og håper dette blir en fast greie fra din side – eller så oppretter du like så godt en egen blogg;-) Er ganske så sikker på at du vil lesere…:-)

 45. jeg har vært av og på på lavkarbo, men nå føler jeg at det er noe jeg virkelig vil. er det noe som jeg legger spesielt merke til er det og ikke være oppblåst! kjempedeilig 🙂 og har nesten ikke søtsug i det hele tatt

 46. Herlig innlegg, tusen takk 🙂
  Såå koselig med et gjesteinnlegg 🙂

 47. Bra innlegg! 🙂 har aldri hatt noe stor tro på lavkarbo, for det har blitt mye fokus på «spis fett» i media (tenker da mye likt på det øverste bilde, masse bacon mm) men denne uken har det tilfeldig vært slik at jeg har spist mye mindre karbohydrater enn tidligere, og har hatt en mage som har sammarbeidet sååå mye bedre! Pleier å være en del oppblåst (spesielt etter fin gjærbakst…), men denne uken har jeg ikke merket noe 🙂 har ikke vært større endring enn f.eks å kutte brød mot grove knekkebrød, men hjalp gjorde det likevell 🙂

 48. For et fint innlegg! Håper det hjelper at bare noen ser at lavkarbo er IKKE egg og bacon til frokost, med egg og bacon påfølgende til lunsj, middag og kvelds.

  Det jeg elsker med lavkarbo er at det er virkelig ikke en diett. Jeg har aldri vært glad i brød, poteter, ris, melk, pasta etc. Jeg spiser endelig alt det jeg er glad i, blir mett av mindre mat, maten SMAKER så uendelig mye mer, jeg daler ikke hele tiden fordi blodsukkeret går opp og ned, og jeg er ikke sukkeravhengig lenger. Jeg spiser fire ganger så mye grønnsaker som jeg har spist før, jeg spiser fisk og kjøtt (så rent som mulig), bruker kokosolje, olivenolje og rapsoljer hvis jeg ikke bruker smør (det skal jo så lite til), og jeg vil gjerne se EN eneste person følge meg en dag og si at det jeg spiser ikke er sunt. Sover bedre, har gått ned nesten 10 kilo, har energi igjen. Skulle gjerne sett VG satt det på forsiden for en gangs skyld.

  Hei, livsstil som gir meg lov til å spise ost som mellommåltid hvis jeg blir litt sulten? Ja, takk!

 49. Oi! så fin du er blitt på håret!!! Jeg like lys i håret som du var før, og jeg har lenge lett etter en mørkeblond farge jeg vil ha. Og den har jeg funnet nå 🙂 Håper du legger ut mer bilder av håret snart!

 50. Hurra! Dette innlegget gav svar på veldig masse jeg lurte på. Er veldig interessert i lavkarbo, men føler jeg vet så lite om det. Har cøliaki, så kan ikke spise kornprodukter, og har funnet ut at jeg reagerer veldig på sukker (blir sur, trøtt, slapp, osv). Men føler det er litt vanskelig med selvdisiplin, er nemlig litt for glad i sjokolade… Også er det veldig vanskelig når jeg reiser så mye, og ikke har mulighet til å lage selv. Så jobber fortsatt med å sette sammen et kosthold som passer for meg. Så takk for veldig informativt innlegg!

  Og veldig kred til deg Lars Kristian, du skriver utrolig bra!! 😀

  1. Jeg har også Cøliaki, og kan heller ikke få i meg melkeprodukt pga melkeprotein.
   Jeg metter meg på fett og proteiner av avokado, nøtter, frø, fisk, kjøtt, og spise mye grønsaker. Lager mye smoothie av bær og frukt.
   Har begynt å kjøpe chia-x på helsekost, og bruker det mye i smoothies. Er frø som er proppfulle av energi!

   Spiser du nok fett-og proteinrik mat blir søtsuget mindre, derfor burde du prøve å spise slik som meg. Jeg spiser heller ikke ting med mye stivelse som potet, ris, gulrot .. alt som vokser under bakken pleier cøliakere å reagere på. Jeg blir tung i magen kjenner jeg.
   Ris pleier jeg å spise innimellom, for det vokser over bakken, og jeg kjenner jeg tåler det bedre.

 51. Nå ble jeg litt klokere. Kanskje dette kunne vært spennede å prøve en gang. Har hørt at det også kan ha god innvirkning på hud og hår osv så hadde vært interessant å prøvd det over en viss tid fo å se om det fungere for meg også 😀 bra skrevet, håper du kommer med flere innlegg/starter egen blogg 😀 lykke til videre med studier og fotball klem fra meg 🙂

  1. Fotballfrue

   Ja, har lest det samme. Hadde ikke tid til å lete etter dokumentasjon på det, derfor droppet jeg å ta det med :/

   – LK

 52. Jeg er sykepleier og jobber på hjerteavdeling på Ullevål sykehus. Jeg må si at jeg stiller meg svært skeptisk (i likhet med alle legene som arbeider på avdelingen) til at det er sunt å spise mye mettet fett. Forskning gjennom 50 år tilsier det motsatte. Vi ser gang på gang at de som kommer inn med forkalkede årer spiser mye mettet fett. Jeg er enig i at det er sunt å kutte ut raske karbohydrater, men at det burde være erstattet med sunt fett, dvs flerumettet fett. Dere spiser hva dere vil, men jeg er litt skeptisk til at dere skriver om det på bloggen, en blogg som har mange unge lesere.

  1. Lars-Kristian

   Har disse studiene du sikter til blitt gjennomført innenfor rammene av et vestlig kosthold? Er det randomiserte, kontrollerte studier som viser kausalitet og ikke korrelasjon?

   At dere får inn pasienter med forkalkede årer som spiser mye mettet fett, er et typisk eksempel på korrelasjon. Disse personene har levd under advarselen om at mettet fett er farlig, like vel spiser de det. Hva sier det om deres forhold til helse?

   Anekdotiske bevis har liten verdi.

   Kan legge til at Helsedirektoratet har gått vekk fra å fraråde lavkarbo. I USA ble det også på 80-tallet satt ned en gruppe for å samle alle bevis for at fett var årsaken til hjertesykdommer. Etter 11 år måtte de gi opp hele oppdraget fordi det ikke lot seg gjennomføre.

   – LK

   1. Slutt å bruk fremmedord for å tilbakevise påstander som du er usikker på! Dere vet at de som lese bloggen ikke kan (eller burde kunne ) disse ordene. Blir det da rettferdig overfor dem å bruke slike ord og uttrykk?? Jeg er forøvrig enig i skepsisen og synes ikke dere burde broadcaste disse tingene, om enn så sikre dere er. Dere har ikke nok ekspertise for å gi råd om disse tingene.

   2. Lars-Kristian

    Nå er ikke dette noe jeg er usikker på, Krish, snarere tvert i mot.

    Jeg kan forstå at disse ordene er vanskelige for en del, men svaret mitt var ment til «L», som er sykepleier. Hun vet hva disse ordene betyr. Om du ønsker det, kan jeg godt forklare hva de betyr:

    Korrelasjon – Sammenheng
    Kausalitet – Årsak
    Anekdotiske bevis – Enkelttilfeller eller begrenset antall

    Nå gav jeg bare et eksempel på hvordan vi løser kostholdet vårt. Alle påstandene mine er veldokumenterte, hvis ikke hadde jeg ikke skrevet de.

    – LK

   3. Andrinek

    For de som har lest noen studier er ikke dette så veldig fremmede ord, Krish. Og i diskusjonen er de svært relevante.

  2. Hva sier legene deres om økt utsettelse for oksidativt stress som følge av økt inntak av flerumettet fett? Hva sier de om den grove skjevfordelingen av omega-6 og omega-3 som vil følge et slikt tiltak, som øker faren for inflammasjon og dermed også faren for skader på blodårene.

   Siden du skriver at de siste 50 års forskning viser noe, kan du vise til en spesifikk studie som støtter det du sier? Samtlige av de nyeste metaanalysene konkluderer nemlig med at det ikke er noen sammenheng, noe som er rart dersom all forskning de siste 50 årene har vist at mettet fett øker risikoen for HKS.

   Her er et par nyere metaanalyser du kanskje vil finne interessant, siden du jobber på hjerteavdelingen.
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20089734
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21735388
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19364995
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20071648
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19752542

   Leger ved hjerteavdelingen på Haukeland Universitetssykehus er ikke like entydige i sin holdning til mettet fett og sykdomsrisiko. Lege og forsker Espen Rostrup har f.eks. skrevet en god del artikler om akkurat dette på http://www.espenrostrup.com

  3. Kristine

   Sykepleiere som trur de vet så mye bedre er utrolig irriterende til tider.

   1. Det skal også sies at det ikke er alle leger som er skeptiske til dette. Jeg har vært henvist til og i kontakt med en lege som er en av norges fremste på mage/tarm. Han har vært professor i gastro på Haukeland sykehus i en årrekke. Han er nå 72 og pensjonist og har tid til å forske på sånt han har hatt interesse av i alle de årene han har jobbet med mage og tarmsystem. Jeg er nå en del av hans forskningsarbeide.

    Han mener at lavkarbo er riktig og bra for kroppen. Han sa “spis så mye fett du orker – du blir ikke feit av det”. Han snakket en masse om hvordan forskjellige “ting” blir tatt opp og ikke tatt opp i tarmen og om hvordan man kan få bakterier fra tynntarmen og videre opp i systemet. Han mener at feil kost kan føre til oppblåsthet, dårlig tømming av tarm, frysninger (jeg er en sikkelig frysepinne), tretthet, ømme muskler og ledd – bl.a. Han støttet 100% min omlegging til mindre karbohydrater og mer fett (“ekte” fett – ikke vegetabilske oljer og margarin). Han fortalte også om at de i Australia har kommet langt når det gjelder forskning innen dette. De anbefaler kosten de kaller “Foodmap diet” – som er en form for lavkarbo (Google det). Han anbefalte meg å følge den (noe jeg stort sett allerede gjør) samt å spise havregrøt med kanel til frokost “Slimet” i havregrøten skal visst ta med seg endel av de skumle bakteriene som gjør oss dårlig i magen.

    Han snakket også endel om hvordan man ofte konkluderer med at fett er farlig fordi folk som spiser fett har fått hjerteinnfarkt. -Det han mener mangler, er å se på hva som FAKTISK skjer i tarmen – ikke bare behandle den som en «sort boks» og konkludere med at forid man putter inn noe i den ene enden og det kommer ut noe i den andre enden så er det den faktiske årsaken – det kan være noe som skjer i midten der som også har betydning. Siden han er tarm-ekspert, er det nettopp det han ser på. Nå er ikke jeg så inn i terminologien, men antar at det er dette som er korrelasjon/kausalitet.

    Legen heter Arnold Berstad. Her er et par artikler der han refereres:
    https://www.forskning.no/artikler/2011/november/305901 – om “forgiftning innenfra” – anbefalt lesning av Arnold selv
    https://www.forskning.no/artikler/2010/mai/249823

   2. Low-FODMAP-diett er veldig spennende, og kanskje den suverent beste løsningen for de som lider av irritabel tarm. At det er en form for lavkarbodiett er derimot feil, men hovedpoenget er at man velger karbohydratkilder ut ifra hvordan man reagerer på de enkelte variantene. Har skrevet en utfyllende artikkel om irritabel tarm og low-FODMAP her:
    http://www.friskogfunksjonell.no/irritabel-tarm-og-hva-du-kan-gjore-med-det/

  4. Og disse reglene da selvfølgelig ikke spist mengder med mettet fett SAMMEN med like store mengder raske karbohydrater?

   I motsatt fall vil denne påstanden være verdiløs..

   1. Pasientene har da selvfølgelig ikke*

    Mobilen ville ikke være med på denne kommentaren

 53. Madeleine

  For et fantastisk innlegg! Fikk et nytt og klarere syn på dette kostholdet 🙂 Dyktig er du! Du har ikke streifet tanken på å starte egen blogg? Tror du allerede har en haug med lesere 😉

  Ha en flott kveld videre – begge to!

 54. Jeg er ganske fornøyd med kostholdet og vekten min i dag, og er ikke motviert til å legge om kostholdet mitt fullstendig, men får man noe utbytte av å kjøre litt lavkarbo? Altså få i seg litt mer fett og litt mindre karbohydrater som energikilde? Eller vil ikke kroppen innstille seg etter det da, så det ender med at jeg legger på meg av fettet, må man liksom gå «all in» for at det skal ha noen nytteverdi? 🙂 Likte veldig godt innlegget og fikk mye større forståelse for kostholdet deres!

  1. Lars-Kristian

   Jeg tror alle vil ha positivt utbytte av å bytte ut litt av karbohydratene med fett. Du trenger ikke gå helt lavkarbo 🙂

   – LK

 55. Kjempebra innlegg, han kan mer enn bare fotball den mannen ; ) Hjalp veldig til å forstå hva det egentlig går ut på og det er veldig greit å få høre fra noen som faktisk gjør det riktig og som i tillegg ser sunne og bra ut! Så gleder jeg meg til å prøve det ut litt, har vært litt for slem med kroppen i sommer, lure på om det koster noe ekstra å drive med lavkarbo i forhold til «vanlig» mat?

 56. Veldig bra innlegg, LK.

  Jeg har vært fristet på å prøve lavkarbo svært lenge, og jeg har allerede sikret meg flere bøker og prøvd meg på noen av oppskriftene til Caroline. Blant annet pizzaen og ostekaka. Begge deler ble svært vellykket hos familien og mine gamle kollegaer.
  Men nå har det seg slik at jeg bor alene. Familien min spiser ikke slik mat i det hele tatt, enda jeg har prøvd å overbevise dem om at lavkarbo ikke er slik som det blir fremstilt. Mamma og stefaren min ble anbefalt og legge om til lavkarbo, siden stefaren min hadde en svært aggressiv type kreft. Han døde nå i sommer, så etter det har det ikke blitt noe mer lavkarbofokus i familien.

  De ble anbefalt dette kostholdet, fordi at mat som inneholdt hvetemel, korn, sukker og gjær, foret opp svulstene han hadde i levra. Han hadde hele fem kuler, hvorav to av dem var på str med en tennisball. Kroppen hans responderte ikke lengre på cellegiften, den gjorde han bare dårligere. Når han kastet opp, fikk ikke kroppen til seg den næringen han trengte, og på grunn av det vokste ikke svulstene i det hele tatt. Isåfall var det bare snakk om et par millimeter. Men når han hadde fri fra behandlingen, så spiste han det han ville og da vokste svulstene med flere centimeter. Det ble da påvist av en terapeut som han gikk til i Fredrikstad, at det var pga disse ingrediensene at svulstene vokste istedetfor å krympe. Derfor ble dem anbefalt og legge om til lavkarbo istedet.

  Når han døde, sluttet mamma med kostholdet tvert og jeg fikk da alle ingrediensene som de hadde kjøpt inn. Nå står dem urørt i skapet mitt, fordi jeg aldri orker å lage mat til meg selv alene. Jeg spiser aldri regelmessig. Som oftest kan det gå en hel dag før jeg får i meg mitt første måltid, så jeg kan gå sulten døgnet rundt.

  Jeg har tenkt på å bestille time hos fastlegen, for å ta blodprøve slik at jeg vet hvilke næringstoffer jeg mangler. Jeg trur faktisk at jeg mangler det meste, da jeg ikke spiser fisk eller sjømat. Ikke tar jeg kosttilskudd heller.
  Energinivået mitt er så og si lik null, jeg er fryktelig giddalaus og jeg får aldri gjort ferdig gjøremålene mine fordi alt blir bare til et stort tiltak. Ikke trener jeg heller, men dette skal jeg begynne med fra og med neste måned. Jeg kunne derfor ha tenkt å prøve meg på lavkarbo for fullt, men det er og blir vanskelig når ingen i min familie spiser det selv. Jeg klarer ikke å holde motivasjonen oppe pga det. lager jeg lavkarbomat til dem, så blir dem automatisk skeptisk med en gang. jeg syns det er synd i grunn, for den maten dere spesielt lager, ser jo helt fantastisk god ut.

 57. Elisabeth

  Jeg er fortsatt ikke helt solgt med ideen om lavkarbo. Jeg vet ikke alt om det heller da. Men om jeg skulle fulgt den dietten ville jeg funnet ut så mye jeg kunne om den. Er det noen forskning på det? Det er jo en ganske ny diett, så da vet man ikke de langsiktige effektene, eller? Jeg har hørt at siden man spiser så mye proteiner så går det hardt ut over nyrene.
  Jeg vet iallefall at noen forskere har funnet ut at de ikke har funnet ut noe om hvilket kosthold som er best, de vet egentlig ikke så mye enda.
  Jeg vil heller velge å spise litt mer balansert, enn å bare spise veldig mye av en type næringsstoff.

  1. Lars-Kristian

   Lavkarbo er absolutt ikke noe «nytt». Mennesket har utviklet seg gjennom hundretusener av år på lavkarbo, det er først i nyere tid at vi har blitt intridusert for store mengder karbohydrater.

   Det finnes masse forskning på lavkarbo, men ingen spesielt langsiktige. Langsiktige studier er uansett svært vanskelig å gjennomføre, og kan aldri si noe om årsak, bare sammenheng.

   At forskerne ikke har funnet ut hvilket kosthold som er best, forstår jeg godt. Hvilket kosthold som er best er opp til hver enkelt, og hva de trives og fungerer med 🙂

   Lavkarbo er et ganske variert kosthold, og trenger absolutt ikke bety at du får i deg svært mye av ett næringsstoff. Spiser du lik mengde av fett/proteiner/karbohydrater, har et et moderat lavkarbokosthold 🙂

   – LK

 58. Kommenterte på dette inlegget, men kommentaren min har ikke kommet frem enda? Hvorfor?

  1. Lars-Kristian

   Alle kommentarer må godkjennes før de publiseres 🙂 Skal ha kommet nå.

   – LK

 59. Hei. Ser du skrev at dere drikker pepsi max, dere som er så opptatt av kosthold osv burde vel vite at det ikke er bra?
  Den såkalte kalorifrie brusen inneholder et søtningsmiddel (asparmatan), og omdannes i kroppen til kalorier. Den kan forårsake diabetes ved større mengder og inneholder minst like mye sukker som vanlig brus.

  1. Lars-Kristian

   Aspartam er kalorifritt, og omdannes ikke til glukose i kroppen. Om du mener at det er feil, hadde det vært interessant å vite kildene dine? Om det påvirker insulin er en annen sak, og der kan jeg ikke konkludere med noe. Det er uansett i små mengder, så det gjør ingenting 🙂

   – LK

  2. Hva med å lære seg noe om aspartam før man kommer med slike påstander?

   Aspartam brytes ned til fenylalanin, aspartat og metanol (nei, veldig langt unna skadelige mengder metanol) i tarmen, og absorberes deretter og havner i blodet. De eneste kaloriene fra aspartam kommer fra aminosyrene, som inneholder 4kcal/g. Men med tanke på at en halvliter lettbrus inneholder ca et kvart gram aspartam, så begrenser dette seg til 1kcal/halvliter.

   Aspartam inneholder på ingen måte like mye sukker som vanlig brus (det er jo hele poenget med å bruke kunstig søtning). Aspartam forårsaker heller ikke diabetes (du må gjerne forklare hvordan den gjør det), og påvirker heller ikke insulinutskillelsen i betydelig grad.

 60. Synnøve

  Jeg signerer de andre over her i at dette var et veldig bra innlegg! Informativt, svært oversiktlig og godt formulert! Og jeg liker spesielt godt at du dokumenterer påstandene dine med henvisninger til forskningsartikler! 🙂 Kjempebra jobba! :))

 61. Tusen takk for et veldig bra og opplysende innlegg!

  J

 62. Hei 🙂

  Takk for et veldig bra og informativt innlegg ! Har startet å lese endel om lavkarbo, da jeg vurderer å legge om kostholdet mitt. Men jeg lurer på en ting, har dere merket noe forskjell på kolesterolet deres? Har mange i familien som har vært plaget med høyt kolesterol og jeg har dermed blitt rådet til å ikke starte med lavkarbo, ligger det noe bak dette?

  1. Lars-Kristian

   Nei, som jeg skriver i innlegget så viser studier at du får bedre kolesterolverdier av lavkarbo. Det farlige kolesterolnivået blir uansett bare lavere og lavere, og tipset mitt er at legemiddelindustrien presser på for å tjene penger.

   Espen Rostrup skriver kort og greit om det her; https://espenrostrup.com/2011/09/03/bedre-kolesterol-med-fet-mat/

   – LK

 63. Totomfire

  Det er vel og bra , Lasse. Du ettergår som vanlig forutsatte hypoteser og velger fint de forskningskriterierog resultater som går inn under kategorien lavkarbo. Det skulle ikke forundre meg om dette blir levebrødet deres etterhvert.

  Det som derimot også er viktig (jeg er ikke en forkjemper for kjappe carbs, bare så det er sagt), er at man kan mye om biokjemi og fysiologi når man uttaler seg om kosthold. OG da mener jeg ikke at en deltidsutdannelse fra betalingsskoler er tilstrekkelig. Du har kanskje ikke hørt om Hendersson-Hasselbach equation, og syre-basebalanse, men dette er viktig også innvendig i kroppen. Du kan jo google acidic
  food versus alkaline food. Og kanskje ta ph av urin, når vi først er i gang 😉

  1. Lars-Kristian

   Da tror jeg du har misforstått mitt studie, Totomfire. Jeg går et fullverdig Bachelorstudie på høyskole, og har mulighet til å bygge på for å bli klinisk ernæringsfysiologi. Pensum er det samme som på Universitet, og lærer og foredragsholder er hjertespesialist på Ullevål Sykehus.

   Hvis du er redd for syrebalansen i kroppen min, tror jeg du blander ketoacidose og kostindusert ketose. En ganske vanlig forveksling.

   Jeg tipper ph’en min ligger fint mellom 7,35 og 7,45.

   – LK

   1. Hei!

    Per i dag er det bare bachelor i ernæring fra UiO og bachelor i human ernæring fra UiB som kvalifiserer til mastergrad i klinisk ernæring, i tillegg til tilsvarende utdanning fra utlandet. Jeg vet at flere av privatskolene jobber for at deres bachelorgrader også skal kvalifisere til denne masterutdanningen, men per i dag kan man ikke det. Jeg vet at noen tar master i samfunnsernæring, hvilket også er en flott mastergrad.

    Hvilken skole er det du går? Lykke til videre med studiene!

   2. Lars-Kristian

    Hei Kari 🙂

    Sjekket dette opp, og det har du rett i. Aner ikke hvorfor det er sånn, men forhåpentligvis skjer det en endring 🙂 Jeg går på Bjørknes Høyskole.

    Foreløpig har jeg ingen planer om å ta klinisk ernæring, men vil heller forsøke å spesialisere meg innen et område, som for eksempel fedme eller idrett 🙂 Master i samfunnsernæring hørtes også interessant ut! Takk for tips 🙂

    – LK

   3. Når det er sagt, så er det ikke slik at visceralt fett er bra. Faktisk så er underhudsfett mindre farlig enn det viscerale, så der er du helt ute på jordet. Det betyr ikke at fett er dårlig og karbo er bra, men du må for guds skyld lese MYE mer før du uttaler deg så bastant, det blir jo helt latterlig. Flerumettet fett i store doser er veien å gå, samt ha en ph-likevekt i kroppen på et basisk nivå. Og gitt av hva du nevner over og hva fruen legger ut av info om måltider så spiser dere svært mye mat med en overvekt syre. Et ideelt kosthold består av 80 % basisk mat og 20 % syrebasert mat. De fleste spiser motsatt.

   4. Lars-Kristian

    Jeg har aldri påstått at visceralfett er bedre enn underhudsfett, hvor har du det fra? Visceralfett er livsnødvendig, men du bør ikke få for mye av det.

    Jeg har dokumentert påstandene mine med studier, du er velkommen til å motbevise de.

    Når det gjelder umettet fett, hva tenker du om økt utsettelse for oksidativt stress som følge av økt inntak av flerumettet fett? Hva med den grove skjevfordelingen av omega-6 og omega-3 som vil følge et slikt tiltak, som øker faren for inflammasjon og dermed også faren for skader på blodårene?

    Kroppen har flere forsvarslinjer mot syrer, og ph’en holdes konstant selv om du spiser mye fett. Kroppen produserer syrer uansett hvilken mat den spiser. Som jeg har nevnt over her, jeg tror du blander ketoacidose, og kostindusert ketose. Det ene livsfarlig pga høyt nivå av syrer i blodet, oppstår som regel hos diabetikere, det andre helt ufarlig.

    – LK

   5. En oksidativ overakkumulering kommer av en skjevbalanse i metabolismen som gir en oksidativ overvekt, altså en overvekt av frie radikaler. (Det er her du bør pugge biokjemi et par år, det er faktisk ikke mulig å skjønne samspillet uten å pugge noen hundre kjemiske formler og metabolske pathways, samt tilhørende enzymer og coenzymer). Det er null problem dersom du har et kosthold som består mye av f eks karotenoider og ubiquinoner.

    Det jeg forsøker å henvise til her, er at dersom man tilfører kroppen mye rødt kjøtt og fisk (mer enn man trenger), så vil det i seg selv forskyve det intra- og intercellulære ph-nivået i en retning fra basisk, og du vil også få et oksidativt stress av det.

    Forskning viser også at et kosthold basert på et høyt inntak av mettet fett øker det oksidative stressnivået i leveren hos ikke-diabetikere, men hos diabetikere er det mer uendret. Skal man uttale seg om noe må man også ha kunnskap om HELE fagfeltet, også det som ikke passer deg.Alle med vett bak ørene vet at karber ikke er bra. Dette er uansett så inngående rent kjemisk sett, jeg fatter ikke at du tør å gå så hardt ut uten å ha mer kompetanse på området, det at du er sta og har sterke meninger bør ikke komme først.

    Et eksempel; for å nøytralisere et glass med cola (zero) med ph på 2,5 må man drikke 32 glass med alkalisk vann med en ph på 10. Lær deg kjemi, gutt. Og dessuten; rødt kjøtt, fisk, kaffe, fete melkeprodukter og boblevann (farris) (som btw inneholder det kroppen jobber knallhardt for å KVITTE seg med ) er alle svært lite alkalievennlige matvarer.

   6. Volsomt så vanskelig du skulle gjøre dette da. Man trenger ikke å pugge hundrevis av kjemiske formler for å kunne uttale seg om kosthold. Du kommer med mange påstander, men viser ikke til noe som backer opp påstandene dine.

    Du sier at et kosthold bør være rikt på ubiquinon. Hvor har du dette fra? Ubiquinon er det samme som koenzym Q10, som dannes i cellene våre ved behov. Hvis dette er så viktig, hvorfor er ikke ubiquinon regnet som et essensielt næringsstoff, og hvorfor er det ikke noe fokus på dette i fagmiljøet?

    At protein og fettrik mat er syredannende er riktig. Vi har gode buffersystemer for å bufre vekk et eventuelt overskudd. Frukt, grønnsaker, bær og nøtter er basedannende, og bør derfor ha en stor plass i kostholdet, for at man ikke skal bruke opp disse bufferene. En av dem er mineraler fra beinvev, og et kosthold dominert av syredannende matvarer, kan være med å bidra til beinskjørhet.

    Hvordan øker mettet fett det oksidative stresset? Mettet fett oksideres ikke. Derimot disse store dosene med flerumettet fett som du talte for lenger oppe derimot, oksideres lett. Kroppens behov for antioksidanter påvirkes av hva du spiser, og med mer flerumettet fett så øker behovet.

    Hvorfor trenger man å nøytralisere et glass med pepsi max? Tror du det er sånn at den syrlige væsken går rett over i blodet som syre og senker pHen? Du som har pugget så mange formler og metabolismeveier vet kanskje at magesyren er enda surere enn pepsi max, og at alt som kommer ut fra magesekken og ned i tarmene er ekstremt surt pga dette. Derfor nøytraliseres også syren når den kommer ned i tynntarmen ved hjelp av bukspytt.
    Hvis du er av den oppfatning at man må drikke masse basisk væske for å nøytralisere etter man har spist noe surt, så stemmer ikke dette overens med virkeligheten. Hvis Lars-Kristian skal lære seg litt kjemi, så foreslår jeg at du tørker støv av fysiologiboken 🙂

   7. Ernæring og medisin, ja kroppen generelt, er ganske komplekst. Antioksidanter (naturlige sådan, ikke kunstige fremstilte) er en særdeles viktig del et hvert kosthold. Så om jeg heller må spise 50 g friske einebær fremfor å prakke i meg Pepsi Max og dobbel % (yoghurten med carcinogenet sucralose el aspartam, husker ikke helt), så gjør jeg altså gladelig det.

    Problemet kommer når det er mange stokk dumme 14-åringer som digger fotballfruen og alt hun preiker om. Et lavkarbokosthold kan være vel og bra, så lenge du spiser 50-60 % grønt, noe ikke alle skjønner.

    Jeg er litt for trøtt til å svare skikkelig nå, men kan komme sterkere tilbake senere. Fagmiljøet skal man ikke alltid snakke så høyt om, de har jo lovprist et høykarbokosthold i mange år, så akkurat den biten tenker jeg vi lar ligge. I Japan behandles bl a hjertesyke med forskrivninger av Ubiquinon, og det ser ut til at det kan være en sterkere antioksidant enn tokoferol til og med. Ubiquinol, som igjen er den reduserte formen, har egenskapene til å regenerere andre sterke antioksidanter, som bl a nevnte tokoferolen. Det finnes evig nok info om dette på nettet. Og produksjonen av dette går drastisk ned etter fylte 25 år.

   8. Lars-Kristian

    Hvis du leser innlegget mitt, Vixen, så ser du at jeg poengterer hvor mye grønnsaker vi spiser.

    Forslår at du tar av deg skylappene, og skaffer deg et snev av folkeskikk. Du har ti ganger flere kommentarer i spam, enn de som er godkjent. Og nesten samtlige av kommentarene din må redigeres pga av personhets og andre usakligheter.

    Jeg har aldri påstått at jeg er utlært, det er et langt studie, og det tar nok en del år. Men påstandene mine i dette innlegget er velbegrunnede, og langt fra kontroversielle. Du sier jo selv at du er enig med meg, ser jeg ikke helt hvorfor du da oppfører deg som en komplett drittsekk.

    Tenkeboksen neste, Vixen.

    – LK

   9. Oioioi, Vixen… Her ble du eid 😀 Herlig svar Vegard!

   10. Fredrik

    Pepsi sammen med en basisk drikk………. Takk for underholdningen, Vixen

   11. Lars-Kristian Eriksen

    Fortsatt trøtt, Vixen? Venter på at du skal komme sterkere tilbake 😉

    – LK

 64. Ettersom jeg har idrett på skolen, har en helt full uke plan og at jeg jobber på en cafe som innebærer mye stress og positiv energi vurderer jeg sterkt å gå over til en av disse lavkarbo diettene i og med at jeg trenger mer overskuddsenergi. Er det å anbefale at ei jente på 17 begynner på en slik diett? I tillegg er det slik at jeg MÅ ha juice til frokosten siden jeg ikke klarer å drikke vann på morningen, men finnes det en erstatning til juice? (siden du skriver at man burde holde seg unna det.)

  1. Lars-Kristian

   Så lenge du vet hva du gjør, og får dekket kroppens behover, går det helt fint 🙂

   Når det gjelder juice, er ikke dette noe man på død og liv må holde seg unna. Men det er rikt på sukker og fruktose, så forsøk å begrense det 🙂

   – LK

   1. Kjøper du deg en Juicer, så kan du lage ferskpresset juice på 1,2,3. Det er sunnere, smaker bedre og inneholder hverken sukker eller andre tilsetningsstoffer. Du trenger heller ikke å bruke frukt, du kan også bruke grønnsaker. Bland gjerne sammen en grønnsak og en frukt – f.eks gulrot og appelsin. Bama.no har mange fine oppskrifter 🙂

 65. LK, her imponerer du stort! Jeg syns du veldig ofte kan virke både bastant og påståelig, og at du innimellom kommer med lite gjennomtenkte utsagn (ikke ta dette som kritikk). Mens dette var noe helt annet:) Og det kan vi like. Du skal ha masse kred for at du svarer så utrolig fint her, og for et flott innlegg. Du viser til kilder, holder deg saklig, tolererer at andre mener noe annet enn deg, osv.. Sitter virkelig og måper her, SÅ imponert er jeg:) Fortsett slik, og skriv gjerne flere gjeste-innlegg etterhvert som du lærer enda mer på skolen – for det er superinteressant.

  1. Lars-Kristian

   Takk for hyggelige tilbakemldinger 🙂

   Det kan gå litt i svart når det til stadig kommer unyanserte og «angripende» kommentarer angående kostholdet vårt. Men skal etterstrebe å svare så saklig som mulig 🙂

   – LK

 66. Hvorfor spisspaprika og ikke vanlig paprika? Kan du gi eksempler på fet fisk?

  1. Lars-Kristian

   Dette er mat vi spiser/ikke spiser 🙂 Paprika går fint, i tillegg til mange andre grønnsaker. Fet fisk er makrell, laks, sild og brisling.

   – LK

 67. Hei!

  Lurer på om pepsi max er en bedre brus en for.eks. cola zero? Er det en grunn til at dere drikker pepsi max, eller liker dere det bare bedre?

  1. Lars-Kristian

   Det er små forskjeller mellom Zero og Max. Zero inneholder litt mer Natrium, men tviler på at det har så mye å si. Drikekr det pga smaken 🙂

   – LK

 68. Hei:) Takk for flott innlegg! Jeg har laget Caroline sin lavkarbo-lasagne noen ganger (som er kjempegod!), men alle som har spist den (som har et «vanlig» kosthold) får veldig mye luft i magen etterpå. Det jeg lurer på er om lavkarbo er noe magen kan reagere på?

  1. Lars-Kristian

   En normal reaksjon ved lavkarbo er mindre luft i magen :p Om det er noe som skjer fordi de ikke er vant til mye fett, kan godt være. Pdd kan jeg ikke svare på det :/

   Høres i hvert fall ut som det ble en gøy kveld etter hvert 😉

   – LK

 69. Bra skrevet innlegg, det skal du ha. Jeg er ingen lavkarboentusiast, men er bevisst på hva jeg spiser i tillegg til å trene en del. Eneste jeg stusset litt over var at du skriver at dere ikke følger kun en av disse kostholdsformene, men at dere plukker litt fra hver kategori. Men før skrev Caroline mye og spesifikt om at dere følgte et LCHF kosthold. Har dere altså endret på kostholdet siden da eller var det rett og slett bare feil? Øker du inntaket av karbohydrater før kamp, da du skriver lenger oppe her at fett kun gir deg energi til å yte 90-95%?

 70. Takk for presise ord, Lars-Kristian, veldig bra skrevet! Det er mye fordommer ute og går om lavkarbo, hadde det selv også. Nå vet jeg heldigvis bedre!:)

 71. Jeg skal være helt ærlig å si at jeg skjønte ikke noe av dette. Det eneste jeg skjønte var hva jeg burde spise og ikke spise. Så takk! 😀

 72. Synes det er flott at du skriver dette, Lars-Kristian, oppklarende for mange vil jeg tro! Følger ikke lavkarbo selv, men er heller ikke heeelt på høykarb akkurat. Min teori er «litt av alt», men som sagt – fint og oppklarende innlegg 🙂

  1. Lars-Kristian

   Har lest den studien, og den er interessant. Den har fått litt kritikk, som media selvsagt slo stort opp rundt. Men alt i alt er såpass store forskjeller at det bør sees nærmere på 🙂

   – LK

 73. Bra innlegg Lars Kristian. Men du skriver at dere omtrent aldri bruker light produkter i kosten deres. C bruker jo blant annet både yoplait yoghurt 0,0%, Fun Light saft og Light kakaopulver til kaffen…

  1. Lars-Kristian

   Ja, det har du helt rett i 🙂 Kan ikke huske alt :p Light saft kan du sette i samme bås som Pepsi Max. Yoplait spiser jeg litt av selv også, kjenner ikke til noen yoghurter på markedet med lavt innhold av karbo og høyt innhold av fett. Har du noen tips?

   – LK

   1. Vet ikke om den selges i Norge, men jeg sverger til Total Fage: http://www.totalgreekyoghurt.com/our-yoghurts/total-greek-yoghurt

   2. Hva med gresk yogurt…? den er vel ganske bra?

   3. Lars-Kristian

    Vi bruker en del Tyrkisk Yoghurt, men er ikke så glad i smaken. Eller, den er helt nøytral, gir meg ingenting. Pleier å blande Yoplait med Tyrkisk Yoghurt 🙂

    – LK

   4. Gresk Youhurt er mer fett i, har ein tjukkere konsistens og er bedre smak på

   5. Lars-Kristian

    Okei, takk for tips 🙂

    – LK

   6. Mhmm ikke så mange av de. De jeg kommer på er tyrkisk yoghurt og Skyr naturell ( som er noe tjukkere enn vanlig youghurt). 😉

 74. Viktig å påpeke at Insulin er et glukosemetabolismemolekyl, og er ikke innblandet i fettmetabolisme 🙂

  1. Insulin har like store effekter på fettmetabolismen som på glukosemetabolismen. Insulin stimulerer lipoprotein lipase, som sørger for opptak av fett og glukose til fettceller, og hemmer Hormonsensitiv lipase som sørger for nedbrytning av triglyserider og dermed frigjøring av energi fra fettvev.

   At insulin ikke er innblandet i fettmetabolismen er direkte feil.

 75. Også er det jo alltid sånn at alt passer ikke for alle. Alle kosthold passer ikke for alle. Jeg for min del prøvde å kutte ut karbohydrater en kort periode, og det funket som bare rakkern i forhold til vekttap, men fordi jeg har fått streng beskjed av både lege og ernæringsfysiologen min å holde meg laaangt unna mettet fett, på grunn av en medfødt genfeil i forhold til kolesterol, spiste jeg selvfølgelig ikke dette da jeg fulgte dette kostholdet, og jeg var mye sliten, men følte lite sult.

 76. Kjempegreier dette innlegget her! Med all respekt for Carolines omtaler om kostholdet deres, så må jeg si at å høre om «dietter fra en jenteblogger, som atpåtil skriver mye om mote og sminke,» ikke faller i troverdig jord hos mannen her i huset…. Så for meg som desperat forsøker å få mannen med på notene så er det til stor hjelp at du tar til ordet også. Tror nok det er flere av hennes kvinnelige lesere som setter pris på det samme 🙂

 77. Hvordan funderer jukse-dagene deres? Har fortsaatt det saann at dere spiser hva dere vil paa loerdager? Eller er det kun ett maaltid i uka? Lykke til med studiene, LK.

  1. Lars-Kristian

   Vi har ingen «juksedager», men skeier ut når anledningen byr seg. Uansett er vi ikke spesielt glad i sukkertøy, og skeier derfor heller ut med alkohol og god mat 🙂

   Jeg har en oppkarbingsdag i uken når det er kamp, men det er en annen historie.

   – LK

 78. Jeg blir direkte provosert av noen som kommer med kostholdstips (for det er det dette er, ikke kom å tro noe annet!) på denne måten, uten å ha noen utdannelse eller kompetanse for å si det. Man kan ikke lese (og sitere) noen artikler på denne måten, på en offentlig blogg som leses av mange uten kristisk sans for kostholdstips eller bakgrunn for å «fordøye» dette på en sunn måte.

  Det er ingen tvil om at Lars Kristian her vil prøve å vise noe av hva han har lært, men ærlig talt, dette er ikke lov (etter min mening) å skrive på en «rosa blogg». Dere må tro hva dere vil om kosthold (og kanskje dere har rett), men dere har NULL grunnlag for å uttale dere på denne såkalte «akademiske» måten. Skjerpings!!!!

  1. Lars-Kristian

   I stedet for å angripe, Krish, kom med konstruktive tilbakemeldinger. Som jeg har nevnt til deg lenger oppe i kommentarfeltet, jeg påstår ingenting som jeg ikke har grunnlag for. Om du er kritisk, er bevisbyrden hos deg.

   Media er flink til å tegne et unyansert bilde av kostholdsdebatten, og da spesielt lavkarbo. Med dette innlegget forsøker jeg å vise at alt ikke handler om bacon og fett. Noe jeg føler at jeg klarte ganske bra.

   – LK

 79. Hei Lars Kristian! Veldig bra innlegg, hyggelig med et innlegg fra deg også. Jeg lever på lchf og planlegger nå å bli gravid. Vet du noe om hvor høyt karboinntak jeg bør ligge på da? Nå ligger jeg på ca. 50 gram pluss/ minus… I tillegg trener jeg 3-4 ganger i uken. Jeg vet jeg bør øke inntaket noe, men ikke hvor mye…

  1. Lars-Kristian

   Hei 🙂

   Nei, det tør jeg ikke si for sikkert :/ Sophie Hexeberg, som Caroline hadde spørsmålsrunde med for litt over ett år siden, anbefalte ca 100 gram.

   – LK

 80. Spennende lesning, men lurer på om du har noen tanker om miljøaspektet rundt et lavkarbokosthold? Er dette noe dere har reflektert rundt?

  1. Lars-Kristian

   Ikke annet enn at jeg vet at det er et komplekst tema, som mange har en tendens til å se litt vel enkelt på. Produksjonen av animalsk mat forurenser mer, ja, men forurenser den mer målt i kalorier? Fett er jo over dobbelt så energirikt som karbohydrater og proteiner. Jeg vet også om en studie som viser at hvis alle personer i verden som led av fedme, gikk ned 10 kilo, ville det spart oss for 0,2% av verdens CO2 utslipp. De fleste som er negative mot lavkarbo i forhold til miljø, tar også høyde for at det inntas mer proteiner, noe som ikke er sant. Den totale mengden mat, går også ned på lavkarbo, både i volum og kalorier.

   – LK

   1. Marianne

    Forurensning er nå en ting, men hva med bærekraftig utvikling? I en verden med økende befolkning og matmangel, er det virkelig riktig at vi i den vetslige verden skal forbruke så mye kjøtt bare fordi vi kan?

    Forøvrig ble det publisert en artikkel i BMJ i juni i år som konkluderer med at lavkarbo/høyprotein-dietten er assosiert med høyere forekomst av hjerte- og karsykdommer (https://www.bmj.com/content/344/bmj.e4026), og det finnes nok flere artikler som backer opp denne konklusjonen. Om man skal skrive et «akademisk» innlegg som du har gjort bør man gjerne legge frem både de positive og negative sidene av saken. Det er litt for lettvint å bare henvise til de artiklene som sier det du ønsker å formidle, når det finnes så mange andre artikler som konkluderer med noe helt annet.

   2. Lars-Kristian

    Det er mange måter å løse lavkarbo på, men i utgangspunktet er det ikke meningen å øke inntaket av kjøtt. Vi spiser like mye kjøtt nå, som hva vi gjorde før vi la om kostholdet.

    Studien du sikter til, er en observasjonsstudie. Den kan kun gi grunnlag for en hypotese, da den ikke viser årsak, bare sammenheng. Ergo vet man ikke hva som førte til den høyere forekomsten av hjerte- og karsykdommer i gruppen som spiste mest proteiner. Dannelsen av en hypotese gir grunnlag for å sette opp et kontrollert, randomisert studie, som fastslår årsak. Men igjen, dette er en studie gjort på et lavkarbo-/høyprotein-kosthold, vi spiser lavkarbo/høyfett.

    I tillegg har denne studien en rekke svakheter, som gjør at den ikke kan vektlegges særlig mye. Du kan lese en bra gjennomgang av studien her; https://fitnessbloggen.no/oker-lavkarbo-risikoen-slag/

    Hvis det finnes artikler som dokumenterer det motsatte, er du velkommen til å dele de 🙂

    – LK

   3. Marianne

    Hei igjen,

    Selv om det «kun» er en observasjonsstudie som ikke har kommet frem til en årsak viser den at det er en trend.

    Med tanke på høyt fett inntak kan det ha flere uheldige konsekvenser. En artikkel fra 1991 (https://diabetes.diabetesjournals.org/content/40/11/1397.short) viser utvikling av insulinresistens ved en fettrik diett. En senere artikkel kommer frem til det samme, og de har også sett på mekanismene bak dette (https://diabetes.diabetesjournals.org/content/46/11/1768.short).

    En artikkel i the american journal of clinical nutrition fra 2011 har studert effekten av LCHF på friske mennesker og fant at dietten medførte økning i frie fettsyrer i plasma, reduksjon av PCr/ATP i hjertet, og redusert kognitiv evne. Noe som tyder veldig på at dietten ikke er ideell for hverken hjertet eller hjernen. https://www.ajcn.org/content/93/4/748.full.pdf+html

    Dette er fra et kjapt søk i PubMed, så kan sikkert finne flere om det er ønskelig 😉

   4. Lars-Kristian

    Den viser ikke en trend når metaanalyser, og all annen seriøs forskning viser det motsatte :p Man kan ikke slenge en dårlig begrunnet påstand på bordet, og hevde at det er en trend, fordi det finnes andre dårlig begrunnede påstander.

    Årsaken til at studien viser at personene på lavkarbo/høyfett fikk mer frie fettsyrer, er fordi de gikk ned i fettprosent. Helt naturlig reaksjon det. Alle som går ned i vekt vil oppleve dette, uansett om personen spiser lavkarbo eller ikke. I tillegg er det en ekstrem kort studie, 5 dager?

    De siste metaanalyser som tar for seg flere studie de siste årene, viser alle at fett ikke er årsaken. Er en grunn til at staten ikke lenger advarer mot lavkarbo.

    Visste du forresten at en gruppe i USA, brukte 11 år på å forsøke å samle alle beviser for at fett var årsaken til hjerte-/karsykdommer? De måtte til slutt gi opp, da oppdraget ikke lot seg gjennomføre.

    Er vi feilinnformert? https://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=8291

    – LK

   5. Marianne

    Om du leser resultatdelen står det faktisk at det IKKE var noen endring i fettprosent fra kontrollgruppen til LCHF-gruppen, men er enig med at studien burde vært utført over en lengre periode. Men de påpeker jo annet enn nivået av frie fettsyrer (som også har blitt sett i pasienter med dårlig diastolisk hjertefunksjon), og disse faktorene er jo også bekymringsverdige. Lavere verdier av PCr/ATP i hjertet tyder jo på svekket energiomsetting i hjertet, noe man også ser i pasienter med hjertesvikt. Kognitiv svikt er jo ikke akkurat ideelt heller, og ved mangel på glukose vil jo naturlig nok hjernen ikke fungere like bra ettersom det er hoveddrivstoffet dens. Og ettersom det kun er dietten som er variabelen må det jo være noe med den som gir uheldige effekter, uansett om det er høyt inntak av proteiner/fett, eller mangel på karbohydrater, evt en kombinasjon.

    En annen eksperimentell artikkel fant det samme, at det var svekket energiomsetning i hjertet, noe som sagt medfører dysfunksjon av hjertet. Denne studien gikk over 22 uker. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1359511310000590

    Men du er ikke bekymret for diabetes II?

   6. Lars-Kristian

    Da stemmer i så fall ikke resultatdelen overens med hva de skriver i selve studien. I følge selve studien, gikk deltagerne på høyfettdietten ned fra 14 – 12 i fettprosent. Den totale vekten av kroppsfett gikk også ned fra 11 – 9 kilo, samtidig som den i snitt ga 0,7 kilo vektnedgang. Årsaken til at vektnedgangen ikke var større, var fordi deltagerne fikk mer vann i kroppen, noe som er svært spesielt. Det er normalt at det motsatte skjer, i og med at glykogenlagrene tømmes.

    De andre tingene kan jeg ikke kommentere, da jeg ikke har lært noe om det. Men jeg kan få Vegard Lysne fra Frisk & Funksjonell til å se på det. Han studerer Master i klinisk ernæring på UIB.

    Den siste studien du linker til, hvorfor er kalori-inntaket høyere på lavkarbo-/høyfettdietten en høykarbo/lavfett? Det er normalt at kalori-inntaket går ned når du legger om til lavkarbo.

    Om jeg er redd for Diabetes II? Nei, lavkarbo har vist seg som meget effektivt i behandling av diabetes II… Så nei, det er jeg ikke :p

    – LK

   7. Marianne

    Ser at det står at de har gått ned 0.7 kg i vekt, men det står samtidig at det ikke er noe endring i fettprosent eller vannprosent. Hvor får du disse andre tallene fra?

    Jeg har ikke noe absolutt svar på hvorfor kaloriinntaket er høyere på lavkarbo/høyfett enn høykarbo/lavfett. Men det eneste jeg kan tenke meg er at det jo er mye mer kalorier i fett enn i karbohydrater. I snitt er vel 1 kg karbs ca 4200 kcals, mens 1 kg fett tilsvarer ca 7700 kcals.

    Lavkarbo er gunstig for diabeteskontroll, ja, det er jeg enig i. Høyfett derimot er nok ikke fullt så bra, slik jeg viste til med to artikler som så en sammenheng mellom høyfett og insulinresistens 😉

   8. Lars-Kristian

    I selve studien er det en tabell med verdier før og etter hver av diettene.

    Det er i så fall en stor svakhet ved studien, i og med at lavkarbo normalt sett fører til mindre inntak av kalorier. 1. gram karbo er ca 4 kcal, og 1 gram fett er ca 9 kcal.

    Lavkarbo har veldig gode resultater å vise til hva gjelder diabetes. Men du skal få svar, men ikke akkurat nå. Linkene viser forresten ikke hele studien, så umulig å kommentere.

    Her er forresten hva helsedirektoratet sier angående fett:

    «Usannsynlig at totalt inntak av fett påvirker risiko for koronar hjertesykdom og død av koronar hjertesykdom»

    For å havne i kategorien usannsynlig, er det følgende kriterier:

    Dokumentasjon fra mer enn en type studier
    Dokumentasjon fra minst to uavhengige kohortestudier
    Effektestimat nær 1.0 for sammenligning av høy versus lav dose
    Ingen betydelig heterogenitet innen eller mellom studiene
    Studier med god kvalitet som blant annet utelukker mulige konfunderende faktorer, systematiske eller tilfeldige feil
    Fravær av en dose-responssammenheng
    Fravær av sterk plausibel eksperimentell eller mekanistisk dokumentasjon fra humane studier eller eksperimentelle dyremodeller

    – LK

   9. Marianne, sden du nevner diabetes. Her er en reviewartikkel fra 2010 som så litt på optimale kostholdsendringer i forebygging og behandling av diabetes:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20049415
    Her har jeg skrevet litt om hva studien kommer frem til:
    https://www.friskogfunksjonell.no/hvordan-bor-en-diabetiker-spise/

    Angående fettinntak og insulinresistens, så er dette sannsynligvis et resultat av studier på kort sikt, der forsøkspersonene øker fettinntaket en del for så å teste glukosetoleransen. Det sier seg selv at når man reduserer inntaket av karbohydrater drastisk, så synker også insulinproduksjonen som følge av dette. Når man så plutselig utsettes for en glukosetoleransetest, som er en ganske stor mengde glukose på en gang, så vil man nesten garantert få et dårlig resultat. Betyr dette at man er insulinresistent? Nei, men det betyr at man har spist noe som devierer mye fra det man vanligvis spiser, og kroppen reagerer deretter.
    Det var en sak i en svensk avis i fjor der det ble hevdet at Annicka Dalqvist hadde diabetes, etter at hun scoret dårlig på en slik test. Hun økte karbohydratinntaket litt, og tok den samme testen en uke etterpå, og da var resultatene helt fine. Hadde hun vært insulinresistent eller hatt diabetes, så hadde hun ikke opplevd denne store forbedringen på så kort tid.

   10. Lars-Kristian

    Hei Marianne!

    Fikk Espen Rostrup, lege og forsker på Haukeland til å ta en titt på studiene. Den første var på gnagere, og den type studier brukte han svært lite tid på, da vi har helt forskjellige systemer. Den andre syntes han var interessant, og hadde vært borti den tidligere. Første responsen var at det er normalt å føle seg litt «groggy» etter fem dager på lavkarbo, og at 5 dager i seg selv var litt lite. Han skulle se litt mer grundig over den, og gi meg en tilbakemelding 🙂

    – LK

 81. Hei Caroline og LK!

  Har holdt på med lavkarbo i ca en mnd nå, og føler det er supert. Har fulgt denne livsstilen før, men var mer opptatt av å gå ned i vekt, enn helhetsbildet. Godt å kjenne man sover som en stein om natten, er mett over lengre tid og bitchen jeg pleide å være rett etter jobb- pga mangel på næring og energi- er borte, Gleden ved å lage mat har jo også blitt større. Takk for innspirasjonen dere gir:-)

  Har prøvd å være flink til å handle en gang i mnd i sverige, men jeg syntes det er mye dårlig kjøtt og vanskelig å vite hva som er bra. Har dere noen tips å komme med? Hva pleier dere å handle når dere er på harry-handel?

  Ha en toppers dag:-)

  1. Lars-Kristian

   Kjøper du i Sverige så kjøper du frossent regner jeg med? Er kjøttet frossent så forringer jo det kvaliteten litt :/ Er du ute etter god kvalitet, bør du kjøpe ferskt, helst hos en slakter eller vellassortert dagligvarebutikk.

   Uansett hvor du kjøper, så kjøp de beste delene av dyret. I foretrukket rekkefølge kjøper vi; 1. Ytrefilet 2. Entrecote 3. Indrefilet

   – LK

 82. Flott innlegg. For meg som ikke har eller har hatt et spesielt sunt kosthold i fra før så må jo dette være helt flott. Dette var enkelt og greit å forstå.

  1. Lars-Kristian

   Godt å høre 🙂

   – LK

 83. Cathrine

  Hei! 🙂 Er det slik at målet deres er å være i ketose? Slik at dere bare får i dere under 15g karbs til dagen?:)

  1. Lars-Kristian

   Vi spiser langt mer enn 15 gram karbohydrater, nesten helt opp mot 100gram 🙂

   Å være i ketose er uansett litt diffust, da de fleste mennesker stort sett er i en eller annen form for ketose i løpet av en dag. Det er ikke sånn at enten er du i ketose, eller så er du ikke i ketose

   – LK

 84. Er lavkarbo håpløst å kombinere med å være vegetarianer?

  1. Lars-Kristian

   Nei, det vil være fullt mulig 🙂 Det kommer jo an på hvilken type veganer du er.

   – LK

 85. ElisabethH

  Hei Lars-Kristian, og tusen takk for et fantastisk interessant og ‘øyeåpnende’ innlegg! Jeg heier på at du starter din egen blogg. Veldig bra skrevet.

  Så til det jeg lurer på – jeg har levd en usunn livsstil de siste årene da jeg spiller i et band som har vært på turné store deler av de to siste årene i alle fall. Det har blitt mye fast food og alkohol, og det har selvfølgelig gjort utslag på vekten. Jeg sliter også med lavt energinivå i hverdagen.

  Nå følger en periode på fire måneder der jeg kun skal være hjemme (juhu!), og jeg har tenkt å bruke den tiden på å få inn noen gode rutiner i hverdagen, når det gjelder både kosthold og trening. Jeg har alltid trent masse, så den delen vil komme lett, men kostholdet blir det verre med. 😉 Uansett – viljestyrke har jeg nok av, så det skal nok gå i boks!

  Men – nå kommer jeg til det jeg egentlig ville spørre om. Det høres nok umodent ut – men det er et rimelig urealistisk mål for meg å kutte ut å drikke øl når jeg går på byen. Vil dette ødelegge veldig for et lavkarbokosthold? Nå er det ikke snakk om at jeg kommer til å fly på byen hele tiden – men en gang i uken/annenhver uke kanskje.. Vin er jeg ikke noe glad i – men det er jo mulig noe jeg må vurdere å BLI glad i dersom øldrikkingen vil ødelegge alt jeg søker i forbindelse med en kostholdsendring.

  Har du noen innspill?

  1. Lars-Kristian

   Alkohol vil jo påvirke negativt, men det betyr jo ikke at resultat vil utebli fullstendig. Varierer jo fra person til person hvordan det slår ut, men uansett er det et steg i riktig retning å bevege deg mot lavkarbo 🙂 Alkoholen vil ha samme effekt om du spiste et høykarbokosthold.

   – LK

   1. ElisabethH

    Tusen takk for svar. Stemmer fortsatt for at du lager deg din egen blogg, eller har et fast innslag på denne bloggen, just saying… 😉

 86. Hei!
  Er det noe spesiell grunn til at dere neste aldri drikker juice?

  1. Lars-Kristian

   Egentlig kun fordi det inneholder mye enkle sukkerarter. Appelsinjuice inneholder like mye sukker, fruktose og glukose som Cola. Eplejuice er et enda dårligere alternativ, da det inneholder 20% mer fruktose enn Cola.

   Ikke misforstå meg nå, Juice er et mye bedre alternativ enn Cola, og vi kan fint drikke et glass om vi føler for det. Men det har bare blitt sånn at vi ikke gjør det 🙂

   – LK

 87. Hei! Fint innlegg. Jeg har gått på lavkarbo i et par måneder, hovedsakelig for å få mer energi og mindre luftsmerter. jeg trives godt med det og syns ikke det er «vanskelig» å holde det da det er så mye godt man kan spise. Men som det mennesket jeg er, så har jeg hatt noen dager, ofte i forbindelse med alkohol, hvor jeg ikke har klart å holde meg, og skeiet ut med en burger eller pizza, eller noe annet digg som absolutt ikke står på lista di 🙂
  det jeg lurer på da er: «de» sier jo at det er kombinasjonen karbohydrater og fett som gjør at man legger på seg, eller ikke er bra (jeg har ikke full oversikt over dette). Når jeg da i feks to uker spiser lavkarbo med mye fett, også en dag midt i plutselig spiser mye karbohydrater, er det veldig dumt for kroppen? Eller klarer den å «stabilisere» dette? Jeg er langt ifra overvektig, men vil ikke gå noe opp i vekt heller. Og vil ikke ødelegge kroppen min innvendig med dette kostholdet. Er det da bedre å spise slik jeg gjorde før, men vanlig inntak av karbohydrater, og mye mindre fett?

  1. Lars-Kristian

   Kosthold handler om helhet, ikke hva du gjør i enkeltsituasjoner. Om dette skjer en gang i blant, har ingenting å si 🙂 Finnes ikke usunn mat, bare usunne mengder.

   – LK

 88. Hei 🙂

  Vil bare dele min erfaring med lavkarbo i svangerskap, vet det er litt kontroversielt, men dette funker for meg!
  Levde lavkarbo i 1,5 år men sklei mer og mer ut, tilslutt var alt glemt og jeg hadde dårlig matvaner i nesten ett år. La på meg 10 kg. Ble gravid i mars, og helsa var elendig. Kastet opp i ukesvis, hadde forferdelig halsbrann og obstipasjon. I uke 19 hadde jeg lagt på meg 10 nye kg og hadde skyhøyt blodtrykk og var iferd med å bli meget deprimert. Bråbestemte meg en mandag at nå var det nok! Fant fram mine gamle oppskriftsbøker, handlet inn grønnsaker, egg, rømme, ost og bakte lavkarbobrød. Umiddelbart ble jeg kvitt halsbrannen, magen stabil og humørsvigningene borte. Dette er en mnd siden nå, å formen er helt topp 🙂 gravid i 6 mnd med masse energi, matglede, normalt blodtrykk og kun gått opp 1 kg på 4 uker. Har vært på 3 ultralyder og veslejenta vokser helt etter skjema. Livet mitt har blitt hundre ganger bedre, tørr ikke tenkt på utfallet hadde jeg ikke tatt grep om matvanene mine……

 89. Hei

  Super bra innlegg:) Studerer du til å bli ernæringsfysiolog ved siden av fotballen? Hvor studerer du i såfall? Jeg har selv lyst til å gjøre dette og lurer på bra tips om skoler.. gjerne som har nettstudier da jeg har en datter på 2 som gjør at jeg ikke kan reise/flytte så langt… De har ikke dette studiet i Bodø hvor vi bor.

  Mvh
  Stine

  1. Lars-Kristian

   Jeg studerer Bachelor i ernæringsfysiologi ved Bjørknes Høyskole. Tar det via nett, da jeg ikke har mulighet til å møte opp på undervisninger. Nettstudiene er av veldig bra kvalitet, og du får videoer av forelesninger, egen kontaktlærer som du kan chatte med når som helst. Du har også chatterom hvor du aktivt kan delta i diskusjoner med andre elever som studerer det samme som deg 🙂

   – LK

   1. Tusen takk for svar:)

 90. Cathrine

  Synes det er flott at dere har stor tro på dette med lavkrabo. Men jeg, som dere, og alle andre VET at det ikke er bare fordeler med lav-karbo, det samme som alle andre kosthold. Personlig synes jeg at vi nordmenn har en tendens for å spise for mye karbohydrater i hverdagen, blodsukkeret går opp og ned, oppblåshet. Jeg utfordrer deg til å si det samme om lav-krabo; Hva er det negative med lav-karbo?

  1. Lars-Kristian

   Det kommer vel helt an på hvem du spør. Spør du meg/oss, så skulle jeg gjerne sett at alternativene til raske måltider var litt større. Dette er jo noe matvareindustrien må ta tak i, noe de er i ferd med å gjøre, da de øyner muligheten til å tjene mer penger. I tillegg er det ikke bra om du får i deg altfor mye fett, og ikke får dekket kroppens behov for grønnsaker og mikronæringsstoffer. En skjevfordeling av fettet, spesielt mellom Omega-3 og Omega-6, er heller ikke bra.

   Et høyt inntak av fett, fører også til at det blir større konsentrasjon av syrer i blodet, noe som kan føre til lavere PH om det blir for mye. Er du frisk, og spiser variert, er uansett ikke dette noe problem, da du stort sett ser det hos diabetikere.

   – LK

 91. Dette innlegget syns jeg var veldig bra! Selv må jeg innrømme at jeg ikke har et lavkarbo kosthold. Jeg er alt for glad i ris, potet og pasta til å kutte det ut, og i tillegg har jeg alltid vært naturlig slank. Det store fokuset på et sunt og variert kosthold må jeg imidlertid innrømme er svært smittsomt selv om man er slank fra før! 🙂 Jeg kunne godt tenke meg å kutte ned på karbohydratene i alle måltider annet enn middagen faktisk. Hvordan er forholdet mellom oppskrifter på middag og dagens andre måltider i Carolines bok?

  I tillegg lurer jeg på om dere har et bra kosttilskudd å anbefale som inneholder både omega-3, 6 og 9? Ihvertfall de to første! Jeg skjønner jo at det alltid er best å få det i kosten på naturlig måte, men jeg spør dere likevel 😉

  1. Lars-Kristian

   Det er ingen skam å ikke spise lavkarbo 🙂 Det viktigste er at du finner noe som ivaretar helsen din, og er lett å følge. Når det gjelder forholdet mellom middager og andre måltider, så vil jeg tro at det er en liten overvekt av middager.

   Når det gjelder kosttilskudd, og balansen mellom Omega-3 og Omega-6, vil jeg anbefale deg å ta en titt på denne siden; https://www.bioactive4life.com/index.php?sideID=84372

   Her kan du også bestille en pakke hvor du kan måle din egen fettsyresammensetning i blodet, og dermed få vite hvordan du ligger an mellom Omega-3 og Omega-6 🙂

   – LK

 92. Masse creds til deg Lars Kristian! Og lykke til med studiene. Hadde en god venn som spilte fotball på fulltid, og jeg oppmunteret stadig hans deltidstudier på BI:) Syntes det er et bra tiltak av deg å studere, det er sikkert ikke lett med verdt det i min mening. Nå er jeg akkurat ferdig med min mastergrad – jeg har riktig nok aldri spilt fotball ved siden av, så har gått litt fortere for min del å bli ferdig utdannet;) Når det gjelder lavkarbo, så syntes jeg det er veldig flott at du skriver dette innlegget. Jeg mener det er feil, at folk tror at når man går på lavkarbo så spiser man bacon og pølser til frokost og kun saus og biff til middag, da jeg mener man mangler mange viktige vitaminer. Godt at du presiserer at dere har et høyt inntak av grønnsaker og fisk:) Masse lykke til med videre studier – stå på! Og få gode karakterer, så fruen lir ekstra stolt!

 93. Kjempefint og oversiktlig innlegg!

  Jeg er en av dem som har måttet krype til korset og være enig med at lavkarbo eller varianter av den er bra. Jeg har en venninne som har sverget til dette kostholdet ganske lenge, mens jeg selv har fulgt typisk Grete Roede kosthold. Jeg var skeptisk til det, og vi inngikk et veddemål. Jeg skulle prøve lavkarbo på den måten at jeg kuttet ut snop, potetgull, hvit pasta og ris, og hvitt mel i 6 uker, bare for å se om det gjorde noen forskjell…..

  Vel…..på Grete Roede har jeg gått ned ca 4 kg på 6 uker med de anbefalingene de har.
  På lavkarbo gikk jeg ned 8 kg på 6 uker, jeg er ikke lenger oppblåst, humøret er bedre(!!!) og jeg har mye mer energi til å ta meg av mine to småtroll!!!! Jeg kommer til å fortsette da mitt mål er vektnedgang:D

  1. Lars-Kristian

   Herlig å høre 🙂

   Lykke til videre!

   – LK

 94. fantastisk bra innlegg LK! Jeg elsker at dere følger denne dietten! 🙂 jeg spiser paleo selv, får karbohydrater fra litt frukt, men for det meste gulrøtter, søtpoteter osv, men blir relativt lavkarbo likevel. Aldri følt me bedre/hatt mer energi:)

  1. Lars-Kristian

   Takk for det 🙂

   Jeg trodde Paleo var ganske nøye på at grønnsaker burde vokse over jorden? Stemmer ikke det?

   – LK

 95. Hei,

  Veldig bra og informativt innlegg! Lurer på om du vil ta deg tid til å svare på hva du syns om min meny for dagen. Startet gradvis med et karbohydratreduserende kosthold for en uke siden, og merker allerede at kroppen har det bedre. Målet er å klare å gå ned 6-8 kilo, men også minske muskel/skjelettplager.
  Til frokost tok jeg en Nutrilettshake med vann før en liten treningstur (Nutrilett er kanskje ikke d lureste mht. karbo, men enkelt i full fart).
  Lunsj besto av omelett av to egg, litt fløte, revet ost og en skive røkelaks.
  Siden jeg nå er på tur på jobb har jeg stekt to laksefileter, rå brokkoli, tomat og fetaost og rømme, for å kunne spise til det som blir min middag.
  Håper dette skal holde resten av dagen, får evt. ta en liten skål cattage cheese og kesam på kveldingen hvis behov.
  Litt personlig dette, men skjønner at du innehar mye kunnskaper, så jeg prøver..

  Mvh. Hilde

 96. Hei, herlig innlegg LK 🙂
  Regner med potet havner inn sammen med korn på listen over, men hva med andre rotgrønnskaer (gulrot, pastinakk, søtpotet, kålrot o.l)?

  1. Lars-Kristian

   Potet kommer i samme kategori som korn, det er riktig. Det er ikke like rikt på karbohydrater, men likevel en matvare vi ikke spiser så mye av. Gulrot inneholder ikke så mye karbohydrater, ca 6,7 gram, og kan fint spises i moderate mengder. Det samme gjelder kålrot.

   Noen hevder at du bare skal spise grønnsaker som vokser over bakken, da beveger du deg langt inn på territoriumet til Paleo, og er nede på detaljnivå.

   – LK

 97. Lurte på om dere bruker noen spesielle kosttilskudd? Bruker dere proteinpulver, og hva synes du om det?

  1. Lars-Kristian

   Nei ikke så mye, men vi bruker av til Acai Forte i smoothier o.l 🙂

   Proteinpulver kan være bra å ta i forbindelse med trening, hvis du synes det er vanskelig med vanlig mat.

   – LK

 98. Hei!
  I jungelen av kostholdsråd må man bare plukke med seg det som en synes passer en best. Jeg fungerer bra på lavkarbo (tåler ikke gluten), MEN da jeg heller ikke tåler melkeprotein ( ikke lactosen), så får jeg problemer med å få i meg fettet og delvis proteinene i lavkarbokostholdet. Pga noe forhøyet kolestrol (og en «ufarlig» hjertemalfunksjon) ønsker jeg ikke – og kan ikke – hive inn på med fløte, cottage cheese, kesam o.l. Forslag til erstatninger?
  Kari

  1. Lars-Kristian

   Det er mange hensyn å ta, noen har mange, andre har få. Jeg har ikke kommet så langt i studiet at jeg har lært om kostholdi forhold til det du nevner her, men kanskje noen andre i kommentarfeltet vet noe?

   – LK

 99. Hei! Kjempebra innlegg! Kan ikke du/dere skrive litt om hvilken type brød dere vil anbefale? Jeg ser Caroline for deg meste baker selv og legger ut oppskrifter. Men hvis dere har litt info om hva slags kjøp brød/knekkebrød som egner seg best for helsa for oss som ikke har tid å bake? 🙂

  Miriam

  1. Lars-Kristian

   Det kommer helt an på din egen helsesituasjon, Miriam. Er du normalvektig og tåler karbohydrater godt, fungerer det helt fint å velge de grove med høyt innhold av fiber. Personlig ville jeg valgt knekkebrøde evt. en tynn skive, og pålegg med mye fett, som Makrell i tomat, Sild og Ost. Og bruk smør på skiva/knekkebrødet, ikke margarin 😉

   – LK

 100. Dear Lars-Kristian,

  my boyfriend is a professional handball player (THW Kiel, Gummersbach, Montpellier) and when I talked with him about putting low carb diet in our daily life he was very in doubts and after talking to his trainers and other stuff they were strongly against it in time of the season… they said it’s alright in the time of holidays when trainings are not that exhausting but that this kind of diet is not recommended for such a hard trainings as he had… so what is the truth behind low carb diet and professional athletes? How can I convince him that we can do it? What is your opinion as a professional athlete about that topic?

  Thank you for your advice…
  Anja

  P.s. Caroline should think about english version of blog 😉

  1. Hi Anja. I may sound like a crazy for mwking this comment in 2014. Anyway i guess carbs intake is really important cuz it gives you energy spspecially if u are an athlete. What i think is u cant have the same diet as your husband cuz he certanly spends a lot more energy than u. The difference shouldnt be that much either. So for instwnce u both have a big breakfast with carbs (oats fruit bread rice whatever u want) but he would have more than you. And that continuos throught the day. Maybe u could stop eating carbs after luch and consume only good fat meat and veggies but maybe he after a long day training feels like eating whole pasta at dinner. That would be fine. The point is that he picks good carbs… whole carbs nothing process or fast food style. Good luck

 101. Så fint med innlegg fra deg, Lars Kristian:)
  Jeg tar selv Bachelor i ernæring på Bjørknes. Har begynt på siste året. Jeg er selv en «ihuga lchf’r» og syns noen ganger det er litt vanskelig å forholde meg til pensum, da de tydligvis ikke har fått øynene opp for lchf ennå…;)
  Hvordan takler du dette?

  Mvh Ingvild

  1. Lars-Kristian

   Foreløpig har jeg ikke kommet så langt at det er noe problem 🙂 Men blir spennende å se. Det er jo mange kostholdseksperter som er pro lchf, og det blir stadig flere, så så vanskelig kan det ikke være?

   – LK

 102. Synst d e så flott at du bruka kilda, slik at dei som vil krangle mot d du sei, ikkje he grunnlag for å jer d ! :))
  Super bra, ikkje minst viktig, og lett forståelig innlegg, som tek for sej nåkke veldig viktig!

  Tommlane opp!!!:)))

 103. https://www.youtube.com/watch?v=hTlbsNY2IvQ

  her er en av kildene mine, som jeg mener sier noe om kommentaren min.

  1. Lars-Kristian

   Fint at du har funnet noe som passer for deg, men youtubevideoer bruker jeg ikke som grunnlag for påstander :/

   – LK

   1. Sivert

    Det er lov det. Har du sett den i det hele tatt da? Det er ikke dermed sagt at alt som sies i alle youtube videoer er sant, men det er vel ikke nødvendigvis sant alt som skrives i media ellers heller.

   2. Lars-Kristian

    Nei, jeg har ikke sett den, men ta en titt. Jeg forholder meg svært lite til media 🙂

    – LK

   3. Sivert

    Det er en dokumentarfilm fra 2008. Den, og forskningen som ligger bak, kan fint brukes som grunnlag for påstander. Eller man kan lese The China Study – en god vitenskapelig studie, men beregn litt tid for denne. Professor. Ian Brighthope, Dr. Dan Rogers, Dr. Victor Zeines samt en rekke andre seriøse personer kommenterer i filmen.

    Vi har evnen til å drepe dyr, men det er ingen god grunn til å fortsette. Det er barbarisk og veldig usunt. Et vegansk kosthold er vanskelig fordi vi har vokst opp i den tro at melk, egg og kjøtt er bra å spise, men det blir lettere når man kommer inn i det. Man får ikke mangelsykdommer som veganer, med mindre man holder seg til kun 10 matvarer. Norge er nå på toppen i benskjørhet, hjerteinfarkt og kreft (Top 10 på alle). Dette rammer alt for mange i Norge i dag. Alt dette er kostholdsrelatert.

   4. har du kilder på eksempelvis av hvordan mat man kan spise til de forskjellige måltidene når man er veganer? Jeg var det selv i to år, men nettopp pga mangelsykdommer begynte jeg med fisk igjen (og senere kylling og kjøtt) for tre år siden, men kunne fint kuttet det ut igjen, hadde det ikke vært for b-vitamin og jern som jeg da manglet en god del av

   5. Sivert

    Variasjon er viktig. Det ser man spesielt på hvordan vitaminene og mineralene jobber sammen.
    Kilder til jern: dadler, bønner, cashewnøtter, valnøtter, havregryn, sesamfrø, rosiner, erter, ris, pasta og grovbrød. Man bør få i seg nok vitamin C også, da dette fremmer opptaket av jern. De fleste søte frukter som mango, appelsin, banan, eple og fersken, samt paprika, inneholder mye C-vitamin.

    B1, 2, 3 og 6 bør dekkes greit om man spiser mye frukt og grønnsaker, belgfrukter, kornvarer, nøtter og litt frø. Jeg antar det er B12 som er problemet. Det enkleste er å spise mat som er tilsatt B12. Mange veganprodukter er det, som soyamelk o.l. Eller tilskudd.

 104. Flott innlegg, Lars-Kristian!
  Men jeg lurte på en ting 😉 Hvis dere får barn, vil barna følge deres kosthold?
  Håper på flere innlegg fra deg :))

  1. Lars-Kristian

   Du vet aldri med barn, men vi vil sikte oss inn på et kosthold med lavere inntak av karbohydrater enn hva som er normalt. Barn tåler uansett en del mer karbohydrater enn voksne, men det blir ikke i form av mye sukker o.l 🙂

   – LK

 105. Elisabeth

  Takk for et kort og konsist innlegg om noe jeg faktisk har lurt litt på. Det er vanskelig å vite hva man skal forholde seg til når media har ett (til tider svært ensidig) bilde, og «lavkarbofolket» igjen har hver sin oppfatning. Her syns jeg du er veldig klare på hvordan DERE gjør det.

  En ting jeg lurer på, og nå ser jeg at jeg er litt sent ute, men håper du/dere vil svare likevel.
  Hvordan er det med sultfølelsen? Vil den endres på et slikt kosthold?

  Årsaken til at jeg spør er at når jeg nå har vært på lavkarbo en stund (vegetarisk sådann) er jeg helt fin i magen, noe jeg ikke har vært på evigheter, men jeg er så sulten! Hele tiden. Har dere liknende erfaringer?

  Hilsen Elisabeth
  – som mener alle ville hatt godt av å titte på sitt inntak av karbo.

 106. Kjempebra, informativt og lettfattelig innlegg! 🙂

  Jeg og samboeren går ikke på noe bestemt kosthold, men vi spiser en del grønnsaker, fisk, rent kjøtt, magre meieriprodukter, litt frukt. Vi spiser brød/ knekkebrød ca daglig, dog gjerne så grovt som mulig. Godteri spiser vi veldig sjeldent. Brus drikker vi ikke. Jeg har oppdaget at det ikke skal store mengdene med hvetemel til før jeg blir oppblåst og har derfor omtrent kutta det ut helt. Hvitt sukker er bytta ut med sukrin. Vi spiser ikke så ofte ris og pasta og hvis vi gjør det så er det fullkorn.

  Lenge har jeg hatt et ambivalent forhold til lavkarbo. På den ene siden så har jeg hørt folk fortelle om positive virkninger, på den annen side så har jeg vært litt skeptisk til alt fettet. Slik du forklarte det nå virket det forsåvidt veldig bra. 🙂

  Tidligere har jeg dog prøvd å overtale min kjære til at vi kan prøve lavkarbo, men han er ikke veldig interessert. Så med mindre jeg får med meg han tror jeg ikke det blir noe av. Blir vel litt dumt å ha hvert sitt kosthold? Hehe. Men det hadde vært interessant å testa det ut. 🙂

 107. Saa flott at du skriver et slikt innlegg 🙂 Tommelen opp !! Maatte bare kommentere selv om jg er i syden paa ferie 🙂
  Jeg vet mange som har hatt god effekt av slike kosthold (er jo flere varianter) spesielt de med PCOS… Veldig maange sier at de blir mye mer mett osv, og spesielt de som er GLAD i slik type mat som disse kostholdene har fokus paa:)

  Selv mener jeg at det er mange maater aa komme seg ned i vekt og hver og enekelt maa finne sin maaet (heldigvis er dette et fokus Dere ogsaa har )… Jeg hadde nok aldri klart aa gjennomfore et slikt opplegg siden jeg er alt for gla i pastasalater, fullkornsrisris og poteter av ulike slag… :)Har vel et typisk Kari Jaquesson kosthold hvor alt er lov bare i passe mengder 🙂 Har dog en normalt vekt, og trener regelmessig 🙂 For meg og for barna vaare er det vitkig at de faar i seg sunn og naeringsrik mat (laget fra grunnen) og sunne smoothies (super food) 🙂

  Flere slike innlegg L-K! PS! Du har en fantastisk fru, som gjor dagen til saa mange SAAA mye bedre <3

 108. Flott innlegg 🙂

  1. Lars-Kristian

   Takk for det, Anne 🙂

   – LK

 109. Kristine

  Håper du kommer med flere slike innlegg! Det er så utrolig bra at dere sprer kunnskap om kosthold videre til så mange andre 🙂

 110. Hei!

  En liten kommentar;
  – som forsker, lege, sykepleier, ernæringsfysiolog, geolog, arkeolog osv………. Så lenge man leter etter svar i forskning, leter man etter svaret man ønsker- slik er mennesket. Vil du ha forskning som støtter deg, ja så finner du det!

  Det er ikke uten grunn at det er strenge regler som gjelder for når man kan si at forskning er empirisk godkjent! Så LK- let og du vil finne, men steng nå for all del ikke gluggene helt for at andre svar også kan være viktig og riktige…. Slik at når du om fem år er ferdig med studiet, ser tilbake og ser at du var altfor standhaftig og ensporet. Bare et lite tips 🙂

 111. Bra skrevet 🙂 Har selv hatt lyst til å prøve ut et lavkarbo kosthold, med mine egne regler 🙂 har aldri likt/spist brød fast til frokost slik som de fleste nordmenn gjør, liker hverken det eller melk. Men elsker frukt og grønt, så et sånt kosthold kan da kanskje passe meg. Men hvorfor skal man ikke drikke juice? juice er jo godt, hehe.

  Forresten hva gjør dere hvis dere er i et selvskap i forhold til maten?

 112. Josefine

  Spiser good mat, og tenker ikke på karbohydrater. Jeg har ingen plager med vanlig kosthold, spiser smør, rømme osv. så å si hver dag, men koser meg med pasta, poteter osv. Synes at litt av alt er det beste jeg, mye grønnsaker da og fisk!

  1. Lars-Kristian

   Det er ikke feil å spise pasta, poteter, ris etc. Om det fungerer for deg, kjør på 🙂

   – LK

 113. Ann-Kristin Bålerud

  Takk for supert innlegg Lars-Kristian!
  Oj oj oj, her var det mange som påberoper seg å være eksperter i både ene og andre. Rart at befolkningen bare øker i vekt med så mye kompetanse? Ser man på bildene av Carolone og Lars-Kristian er det vel opplagt at de begge er i super form og at kostholdet også er deretter. Hva med å prøve det selv, istedet for å bare arrestere? Skulle det være sånn at man er en smule misunnelig eller annet, så må man ikke kikke inn på bloggen…………….bare et tips. Tror ikke å la seg irritere eller bli sint heller er bra for helsen!
  God helg.

 114. Kiropraktor

  Kjempe fint skrevet. Jeg liker spesielt godt linkene til research og at du bevisst er kritisk til informasjonen som ligger ute.
  Lykke til med ernaeringsstudiet!

 115. Hvorfor er ikke juice bra? Det er vel som regel 100 % appelsinjuice som for eksempel Sunniva-juicene? Nektar derimot inneholder sukker.

  1. Lars-Kristian

   Ikke misforstå meg nå, juice kan være bra, hvis alternativet er at du ikke får i deg nok frukt og grønt. Vi har valgt å spise masse grønnsaker, i stedet for frukt/juice, da grønnsaker inneholder mye mer vitaminer og mineraler enn frukt. I tillegg inneholder frukt/juice en god del sukker, glucose og fruktose.

   Appelsinjuice inneholder like mye sukker, fruktose og glukose som Cola. Eplejuice er et enda dårligere alternativ, da det inneholder 20% mer fruktose enn Cola.

   – LK

 116. Hei!

  Jeg er overvektig og prøvde lavkarbo for et års tid siden. Men jeg ble skikkelig dårlig av hele opplegget og måtte kutte det ut etter en måned. Selv om jeg spiste rikelig så ble jeg sulten igjen etter max en time, følte meg aldri skikkelig mett. Var mye svimmel, fikk dårlig ånde og ble forstoppet i magen (skulle vel tro det ble motsatt av alt fettet…). Følte meg helt elendig og hadde ingen energi! Hvorfor reagerte kroppen slik? Etter noen uker på normalt kosthold («litt av alt») så sluttet alle plagene.

  1. Lars-Kristian

   Det er en stor omveltning for kroppen å snu forbrenningen på den måten. For noen tar det lengre tid en for andre. Kanskje du burde forsøkt deg på et moderat lavkarbokosthold i starten, for så å kutte gradvis ned på karbohydratene til du fant den mengden som passet deg?

   – LK

 117. Kjerstin

  Kjempefint innlegg:) Jeg sliter med leddgikt og har i den forbindelse kuttet ut svinekjøtt. Mannen min er vegetarianer, så da sier det seg selv at her i huset går det i mye grønnsaker. Er 163 høy, veier 56 kg, så vil ikke ned i vekt.Sliter til tider med oppblåst mage.Kolosterolet mitt er 4, 5, noe som ifølge legen er veldig bra. Er dessverre veldig glad i pasta, spesielt med smør og smeltet ost. Det er forsåvidt en av mine få utskeielser…:)
  HVi har en datter på 7 som elsker egg og bacon, men kan ikke si hun er glad i grønnsaker. Hun er ellers veldig glad i fisk og ris.
  Lurer fælt på om vi skal prøve oss på lavkarbo, men er litt usikker ift å få måltidene til å tilpasse seg hverandre.

  1. Lars-Kristian

   Hvorfor har du kuttet ut svinekjøtt i forbindelse med leddgikten? At kolesterolet ditt er 4,5, sier egentlig ikke så mye. Det kan både være bra og dårlig :/ Neste gang du er hos legen, bør du be om litt mer spesifikke verdier. Minimumsverdiene er HDL, LDL, totalkolesterol og triglycerider 🙂

   Med så mange ulike kostholdsretninger, kan det bli en vanskelig kabal. Har du forsøkt å lage litt mer spennende grønnsaker? Som f.eks pureer o.l?

   – LK

   1. Jeg er riktignok ikke Kjerstin, men jeg kan svare for at det skjer ofte at leddgiktspasienter merker smerter og opphovning i ledd ved inntak av svinekjøtt (det gjelder meg selv og vet også at viltkjøtt kan gi samme smertene) Jeg vet ikke spesifikt hva det er med svin og vilt, men noe er det. Gjetter meg til at Kjerstin har erfart det samme, uten at jeg kjenner noe til henne utenom posten her overfor.. :o)

   2. Lars-Kristian

    Okei, takk for svar 🙂

    – LK

 118. Flott innlegg!

 119. Bare Lurer

  Kunne gjerne tenke meg og teste ut et lavkarbokosthold, men jeghar familiært forhøyet kolesterol. Trodde derfor ikke at jeg kunne følge en lavkarbodiett, da fete meieriprodukter er absolutt fy mat og ikke en hjertegod mat for og si det på den måten. Ser du skriver at lavkarbo bedrer kolesterolverdiene. Om det er sant, hvorfor fraråder legen og spise dette (også i moderate mengder) ?

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Hos friske mennesker vil et lavkarbokosthold gi uforandrede LDL verdier (men flere store motstandsdyktige LDL partikler pga høyere inntak av mettet fett ), høyere nivåer av HDL, og lavere verdier av Triglycerider.

   Når det er sagt, så vet jeg IKKE hvordan et lavkarbokosthold bør benyttes i forhold til familiær hyperkolesterolemi. Og kan derfor heller ikke si hvorfor legen da fraråder dette.

   – LK

   1. Bare Lurer

    Ok, takk for svar uansett 🙂

 120. Looks nasty 🙁

 121. Looks tasty

 122. bra innlegg.
  men hva med de hektiske hverdagene hvor man rett og slett ikke rekker å lage seg salater og de tingene du nevner?
  hvor man bare må ta det som er fra skapet? du spiser vel ikke brød?
  hva mener du med kornprodukter? kan du gi noen eksempler. jeg er ute etter å endre kostholdet mitt litt men trenger hjelp på veien.
  mitt kosthold består for det meste av brødskiver til frokost, brødskiver til lunch, alltid det samme til middag som kan være pannekaker, kjøttboller etc. bare sånne kjedelige ting og lite variasjon også brød til kveldsmat.
  håper du vil ta deg tid til å lese dette

 123. Høyt fettinnhold i maten vil føre til at det produseres mindre insulin, ja. MEN, det vil også føre til høyere insulinresistanse. Det er med god grunn at diabetespasientes bes KUTTE NED/UT fete produkter.

  Så en dokumentar, et tvillingeksperiment. Han ene skulle leve på høykarbo, han andre på lavkarbo. Etter kun én måned måtte legen be han på lavkarbo om å slutte dietten, fordi han var på rasende vei mot diabetes.

  Animalsk protein øker også sannsynligheten for kreft, og kjøtt generelt sett øker sannsynligheten for hjerte-karsykdommer, kreft, diabetes og overvekt.

  1. Nja,tja… Mye mettet fett kan gi nedsatt insulinsensitivitet, men det er absolutt ikke noe dose respons forhold. Leverens fettmetabolisme er komplisert. Flerumettet fett, og da spesielt omega-6, ser ut til å kunne bedre insulinsensitivitet. De offisielle rådene for diabetes sier at man skal kutte ned fete produkter, men lavkarbo har vist seg å være veldig effektivt i behandling av diabetes, og da spesielt type 2.

   Jeg har lest om det tvillingeksperimentet, men at han måtte slutte pga. risiko for diabetes har jeg ikke sett. Det må du nesten gi meg en link på.

   Angående det siste avsnittet ditt så er det basert på observasjonsdata, og neppe noen klar kausal sammenheng mellom animalsk protein og det du nevner. Det kan være det, men det mest sansynlige er at det er andre faktorer som spiller inn.

 124. Heia lavkarbo! Jeg la om livsstilen min og startet med lavkarbo i august, og det må være det beste valget jeg har tatt for kroppen min. Ikke bare er det vektstabiliserende, men jeg merker også at min generelle helse har blitt mye bedre. Jeg har blitt kvitt betennelse i beina blant annet, noe jeg har slitt med i mange år. Etter bare få uker ble jeg helt smertefri. Til slutt; det beste lavkarbo har gjort for meg er faktisk at min psykiske helse har forbedret seg noe enormt! Jeg har blitt «klarere» i hodet, fått bedre konsentrasjon og jeg kan si for første gang på over 12 år at jeg ikke er deprimert, men er glad og gira på livet! Høres kanskje litt voldsomt ut, men jeg er ikke i tvil om at alt dette skyldes at jeg la om kostholdet. Har nesten på følelsen at mitt tidligere høykarbo-liv med mengder av sukker og stivelse og trøstespising «forgiftet» kroppen og hodet mitt.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *