Mine beste tips mot PMS

De fleste kvinner vil flere ganger i løpet av livet oppleve pms-plager, det vil si en kombinasjon av symptomer som kramper, ømme bryster, hodepine, vondt i ryggen, oppblåst mage, humørsvingninger, lett depresjon og forandringer i hud og hår. Jeg skal være såpass ærlig og innrømme at jeg var en av de som var utrolig plaget før vi la om kostholdet, jeg ble et helt annet menneske, og det var oppblåst mage, hodepine og humørsvigninger som toppet min liste. Jeg har aldri vært så plaget at behandling var et alternativ, men jeg har prøvd alt fra cocktails med smertestillende til nattlysolje. Det eneste som har vært til varig hjelp for meg, er faktisk omleggingen av kostholdet, og nå har jeg verken særlige plager før eller under. Skal si Lars-Kristian priser seg lykkelig over dette, hihi 😀 Uansett, poenget mitt med dette innlegget er ikke kostholdsprat, men rett og slett dele mine beste råd mot nettopp pms.

1. Tren! Dette er faktisk ikke tull. Selv om det for noen kan føles håpløst å så mye som bevege seg når magen kjennes som en ballong og kroppen tung som bly, er dette til utrolig stor hjelp. For meg var løping den beste terapien, jeg kunne få utløp for frustrasjon og svetten silte som aldri før. Etter endt økt hadde jeg den sykeste mestringsfølelsen, humøret var utrolig mye bedre (helt sikkert på grunn av alle endorfinene) og kroppen kjentes ikke like tung.

2. Varmeflaske og dyne. Er du virkelig langt nede, og har de typiske «ømme» smertene i eggstokkene, hjelper en god varmeflaske som ingenting annet. Noen timer på øyet i et mørkt rom sammen med den myke dynen din, kan gjøre at du føler deg bedre.

3. Prat. Snakk med noen andre hver gang du føler for å la sinnet ditt gå utover den du bor med. Det er ikke alltid mannfolk skjønner seg helt på den merkelig oppførselen vår, og det kan være veldig vanskelig for det motsatte kjønn å sette seg inn i hva vi gjennomgår. Ring en god venninne, søsteren din eller moren din, og snakk om hvordan du føler deg. Det hjelper!

4. Kjøp en ny joggedress. Ja, faktisk. Når du ikke har lyst til å bruke trange jeans eller skjørt, slipper du i hvert fall å dra på deg den utslitte joggebuksen som kanskje er fire år gammel,  eller mer.

5. De fleste får et utrolig craving etter sukker under menstruasjonsperioden, men sukker kan faktisk forverre det hele. Bak heller noe sukkerfritt, eller kjøp sukkerfrie varianter av sjokolade.

Min favoritt er endulge crispy milk chocolate fra Atkins, de sukkerfrie sjokoladene til Cavalier som du får kjøpt på helsekosten, eller å bake sukkerfri marsipan, bounty og kjeks. En god kopp te kan også dempe søtsuget. Her finner du mine oppskrifter:

Boller

Skoleboller

Marsipan

♥ Bounty

Supercookies

Smørcookies

6. Nattlysolje. Dette hjalp meg faktisk en liten del før jeg la om kostholdet. Fåes kjøpt i kapselform på helsekosten.

Har du noen tips utover disse, må du gjerne dele i kommentarfeltet. Jeg er helt sikker på at vi kvinner aldri kan få nok av tips mot akkurat dette ♥

130 kommentarer

 1. Jeg sliter utrolig med ryggen. Får alltid så vondt i korsryggen på en måte. Kjennes ut som alt knyter seg. Det har faktisk vært så ille at jeg lå på skolen å gråt og klarte ikke flytte på meg. Det som pleier å funke for meg er å ta en smertestillende og legge meg i badekaret. Doktoren anbefalte meg å starte med p-piller for å se om det hjalp, og det har også faktisk hjulpet litt, men smertene er det fortsatt. Særlig rett før. Takk for mange gode tips, skal prøves ut 🙂 Du er til stooor inspirasjon med alt, hele tiden! Mitt forbilde, helt klart!

 2. Nå som jeg går på p-pillen er jeg lite plaget med dette, men uten pillen er jeg utrolig plaget dessverre.. Mulig jeg er veldig personlig nå (om så, ikke godkjenn kommentaren min), men har du mens som normalt etter at du la om kostholdet? Har nemlig hørt at det kan forstyrre hele syklusen..

  ♥ Lizbethosnes.com – Behind the scenes. Min hverdag med mine interesser, og den psykiske lidelsen Anorexia Nervosa. Lizbethosnes.com

  1. Fotballfrue

   Det er bare å spørre 🙂 Min syklus er alltid punktlig, det har den alltid vært 🙂

   – C

 3. Etter jeg begynte å trene så forsvant alle magesmertene som plaget meg utholdelig før jeg begynte!
  -lurer på om du kan komme med noen musikktips til trening/jogging?

 4. Mitt tips er Naproxen i gryingen av mensen og dusj.
  Sukkerfrie matvarer kan ofte gi mer luft i magen.

 5. For meg blei løsningen p-piller, og cataflam(smertestillende, med samme virkestoffer som voltaren vistnok…). Sleit med magekramper, hodepine, svimmel, kastet opp en gang iblant osv osv. Med p-piller ble alt av kvalme, svimmelhet og hodepine borte, og om jeg fikk magekramper var det 20 minutt å vente på cataflamen skulle virke.
  Ellers har jeg samme erfaring med trening og å unngå sukker!

 6. Jeg sverger til supermaten MACA og selvsagt hyppige sjekk hos kiropraktor!

 7. Michelle

  Uff, pms er det værste som finnes!! men jeg er helt enig med nr 1!!! Det er faktisk ikke noe som er bedre enn å bevege seg når kroppen føles tung og oppblåst.. Det føles mye bedre etter man har beveget seg litt.. Kamomille te er også en vinner. Gjerne med litt honning i.. Det roer ned.. siden jeg selv ikke er på lavkarbo diett, så har jeg funnet ut at en stor porsjon havregrøt hjelper å mette mitt søtsug behov.. med masse sukrin vel og merke =P

 8. Hei, vet du hvor gammel man burde være for å ta nattlysolje?

  1. Fotballfrue

   Tror ikke det er noen alder?

   – C

   1. Sølvi

    Bare pass på om du bruker blodfortynnende.

    Bra for huden er den også! Og det er jo flott om det kommer kviser på kjøpet i forkant!

 9. Kjekt med ett innlegg om noe litt annet enn det vanlige:)

  Ønsker deg en kjempefin dag!

 10. Ragnhild

  Flink du!

 11. Helt enig i at varmeflaske hjelper masse, og kanskje et varmt bad også =) Men jeg måtte le litt av bildet du hadde lagt ved av den menstruerende kvinnen i badekaret, med lyserødt badevann! Hihihi =) Ellers mange fine tips. For min del er menssmerter det jeg er mest plaget med, og da er Naproxen et vindundermiddlel. Fås kjøpt reseptfritt på apoteket, og er magisk mot menssmerter. Tar det bare hvis varmeflaske ikke hjelper da, liker ikke å ta så mye tabletter.

 12. Mange tips som jeg selv benytter meg av, og i skrivende stund skal jeg ut å svette. For PMS er i løypa og jeg hater denne tiden. Det blir verre når en blir voksen, bare nevner det. MØKK og drit er det! Smask til deg…dette likte vel Larsern tenker jeg hahahaha

 13. Takk for tips! Nesten så jeg gleder meg til å få mensen, plutselig virket det så koselig og avslappende… Huff.
  Ha en fin dag 🙂

 14. Jeanette

  Bra innlegg Caroline! Masse gode tips. Selv sliter jeg ikke så veldig, men man føler seg jo «alltid» litt anderledes den perioden. Varmeflaske gjør underverker, og av smertestillende til dette formålet vil jeg anbefale naproxen (selges på apotek – rådfør deg med de som jobber der før du bruker dem) & jentefilmer! 🙂 (massasje er uansett best, hihi)

 15. Også var det dette med å oppgi kilder på bilder igjen da… Du må oppgi hvem som er fotograf på disse bildene. Lenke til en eller annen blogg holder ikke. Dersom bildene er publisert med en form for cc-lisens, så skal denne oppgis sammen med fotografens navn.

  Jeg skrev en kommentar til deg i forrige uke om at du måtte gjøre det på dette innlegget og https://fotballfrue.no/?p=18049, men ser at det ikke står noen fotograf på disse bildene, (for ja, jeg regner med at det ikke er deg, bildene av modellene ser ikke ut som noe du har tatt).

  1. Fotballfrue

   Klikk på bildene for å komme til kildene!!!

   – C

   1. Herregud, hold deg for god til å spre unødvendig kvalme og negativ energi. TROR kanskje Caroline vet om at man må oppgi kilder på bilder, og har tingene sine på stell, når hun har Norges største blogg!
    Slutt å skriv som om du er sjefen hennes, sjalusi kommer man ingen vei med.

   2. Mariell

    Joda, jeg ser at bildene er lenket, men fotografen skal krediteres i tillegg. Det er sånn lovverket er, og det burde du respektere. I tillegg skal du ha tillatelse fra fotografen. Har du i det heletatt spurt om lov til å bruke disse bildene? Satsene som bli brukt for slik urettmessig bruk ligger fra 1500,- og oppover. Hvilke satser som blir brukt i utlandet er jeg ikke sikker på, men det varierer nok. Bildene på moodboarden i lenken jeg la ved er ikke kreditert på noen som helst måte.

   3. Fotballfrue

    Ta opp dette med de som har lenket bildet på weheartit også da, kanskje? 🙂 Og alle andre toppbloggere som bruker bilder UTEN å lenke til kilden hvor de fant bildene. Jeg gjør så godt jeg kan, bedre kan jeg dessverre ikke 🙂

    Ha en fin dag!

    – C

   4. Mariell

    Nå ser jeg at mitt forrige svar til deg ikke kom igjennom, men du sier jo selv at du inspirerer over nesten 100 000 mennesker hver uke, og da er det veldig synd at du er så slepphendt med kilder. Når du har slapp praksis på dette så føler dine fans deg. Hadde du vært flinkere, hadde kanskje flere bloggere fulgt opp. Du har, som du og selv sier, stor påvirkningskraft.
    Du er sjefen på bloggen din og har et ansvar for at det som publiseres der publiseres lovlig.

   5. Marienlyst, har du virkelig ikke noe bedre å finne på? Jeez, Get a hobby?

  2. hahaha, også så sinna da! 😀

 16. Hei! Jeg slet veldig med mensensmerter før, og rådene dine er veldig gode! Jeg selv tok en smertestillende, og tvang meg selv til å sove. Når jeg våknet da, hadde jeg ikke vondt lenger. Jeg har også fått ryggsmerter og hodepine, å det går jeg til fysioterapiut for, å det hjelper meg!

 17. Takk for mange gode tips 🙂

 18. genialt innlegg! Love you right now 😀 😀

  1. Fotballfrue

   <3

 19. Jeanette

  enig med deg at sukker bare gjør det verre,så det bør man unngå.jeg liker også den sjokoladen fra aktins,den smaker utrolig godt til ¨å være sukkerfri synes jeg.Er så deilig at det finnes bedre alternativer enn vanlig sjokolade med sukker:) Må også få sagt at pannekakene du har lagt ut oppskrift på (de med kokos) er så utrolig gode!

  Kjempelett å lage røre,og de henger ikke fast i pannen slik som vanlige pannekaker.Ny favoritt hos meg!

 20. Et tips til er å kutte ned på alkohol og koffein.

  Jeg er ikke så fysisk plaget av pms, men jeg kan merke det på humøret mitt, kan bli litt nedstemt og deppa. Er veldig bevisst på det, så jeg lar det ikke gå utover venner og kolleger, da blir det heller gubben som må ta støyten…:p

 21. Chrtistine

  Fint innlegg! 🙂 Noen ting her jeg ikke har prøvd 🙂 Selv bruker jeg å trene og faktisk ligge med magen over boblene i jacuzzien. fungerer veldig bra for meg 🙂

 22. Silje Jensen

  Naproxen hjelper også veldig, er smertestillende tilpasset menstruasjonssmerter:-)

  Virker kjempe bra for meg;-)

 23. Jeg får såpass vondt i eggstokkene at jeg må ligge i forsterstilling. Men de gangene jeg klarer å reise meg opp, så går jeg en tur(gå, ikke løpe), og det hjelper faktisk, men er ikke alltid like lett å stå oppreist pga smertene.

 24. elisabeth

  Jeg slet med pms for ein liten stund tilbake. Jeg jobber i en helsekostbutikk, så jeg fikk mye kunnskap om hva jeg kunne bruke for at denne plagen skulle forsvinne eller bli mindre. Jeg prøvde da nattlysolje, som deg Caroline, i tillegg til et kosttilskudd som heter BalancePlus pms. Jeg begynte også å bruke p-piller og begynte å trene mer, og det har virkelig hjulpet meg 🙂 Jeg går fortsatt på det idag, for jeg vil ikke utsette meg selv for å bli verre igjen.. 🙂

 25. Heisann hoppsann, Caroline 🙂
  Må stille et sikkert sykt dumt spørsmål 😉 men..de oppskriftene du nevner her – hvordan er det med kalorier i dem? Er det mer kalorier enn «vanlige» boller og bakst? Beklager et spørsmål som du sikkert er superlei av å svare på :-S

 26. Hei på deg;)

  Har tenkt mang en gang på deg da du har skrevet om de stundene,kjenner meg veldig godt igjen,Jeg var også syk da det brøt ut.For meg hjalp p.pillen.Så sluttet man jo med de når man giftet seg og skulle ha barn.I mitt tilfelle forsvant all slike symt etter barna kom.
  Men etter noen år kom de tilbake,det med hevelse og tung i kropp og hode.Min gyn lege ba meg beynne å ta B6 vitamin og diural (vanndrivende) i det jeg kjente hevelsen begynte.(altså en uke før) og frem til den kom.Dette gjorde jeg i flere år og det hjalp meg betraktlig.Han er en gammel god gyn lege i byen hvor jeg bor og jeg har brukt han så lenge jeg kan huske.Han fortalte en god historie om det han ga meg.Han sa..»dere kvinner hovner ikke bare opp i kroppen dere se,dere hovner helt opp i hue,så blir det for trangt så blir dere sure» Jeg lo gått av det..men faktisk jenter..tenk etter,jeg trur jaggu det stemmer;) Ha en super dag Caroline..

 27. Tusentakk for de gode tipsene! Dette kommer til å hjelpe meg veldig <3

 28. Enig med veldig mye av dette 🙂 Både vaarmeflaske/ noe annet varmt, massasje og trening har funket for meg 😀

 29. Veldig bra innlegg! Tusen takk for gode tips 😀

 30. Jeg er har samme erfaring som deg, at min kraftige pms ble utrolig mye bedre etter at jeg la om kostholdet. Det er nok det viktigste man kan gjøre for seg selv! Om man ikke vil gå helt lavkarbo/raw food etc, tror jeg det viktigste for mange er å kutte ut hvetemel. Det er det mange som går rundt med oppblåst mage av. Om man er regelmessig, er det lurt å la være å spise masse eller tung mat dagen før man får mensen, så blir man gjerne mindre oppblåst og får rett og slett litt mindre vondt i magen. Det opplevde i alle fall jeg. Å legge om kostholdet fjernet 75% av smertene for min del (det sier mye – for meg var det så ille at jeg en gang i måneden var på nippet til å kaste opp og besvime).

  Et annet tips, som fjernet resten av smertene og ubehaget for min del, er å bytte ut tampongene (eller bind!) med en «menskopp». Navnet er ikke så tiltalende, men det er så utrolig mye mer praktisk og sunt for kroppen enn de andre alternativene som finnes. For ikke å snakke om mer miljøvennlig 🙂 https://www.menskopp.org/hvorfor-menskopp.html

 31. Åhhh,dette passet perfekt i dag…HAAAAT over PMS..hahahaha:) Det var mange fine tips Caroline:) Her blir det fosterstilling og paracet på sofaen noen timer til i allefall…ha en fin dag du vertfall:)))

  1. Fotballfrue

   Uff, god bedring, søta <3

 32. Setevarme i bilen! Helt herlig.

 33. Hilde Marie

  Caroline -du er fantastisk! <3

 34. fine tips 🙂

  jeg hadde så sterke magekramper så jeg kasta opp. Tilslutt prøvde jeg akepentur, og siden har jeg ikke hatt magekramper eller oppkast når jeg har hatt pms

  ha en fin dag Caroline 🙂

 35. Å for et deilig innlegg. Vi trenger alle å være snille mot oss selv når PMS’en herjer som værst! Takk for tips!

 36. Ja det får’n si!! 😉

 37. Tatjana Benedicte

  Hei!

  Så denne for noen dager siden, og ser den har noen andre en det du har! =)

  https://www.youtube.com/watch?v=M-93qWK5uZM&list=PL71B46F3607CAB2E8&index=1&feature=plcp

 38. Karijanne

  Hei 🙂
  Tusen takk for de tipsene, de kommer garantert til å hjelpe meg 🙂

  Å forresten jeg elsker bloggen din <3

 39. Haha, dette kom på perfekt timing. Jeg har vooooooondt :O

  1. Perfekt timing ja! Har hatt vondt i dag, men frykter verre i morgen.

 40. Avspenningsteknikker funker! Legg deg i en behagelig stilling og fokuser på pusten. Kjenn etter hvordan kroppen din har kontakt med underlaget. Hvis det er vanskelig å slappe kan det være lurt å spenne deler av kroppen (press f.eks. hodet mot underlaget i 5sek og slipp – kjenn på forskjellen). Lignende øvelsr brukes av bl.a. fysioterapeuter som har pasienter med angstlidelser, men fungerer like godt i denne sammenheng – hvertfall for meg 🙂

  Du har en super blogg Caroline – stå på!
  Klem 🙂

 41. Eline-Vic

  Jeg suger det til meg! Værste som fins i verden er PSM og smertene.. Takk Caroline!

 42. Tusen takk Caroline! Har ømme eggstokker (som du fint kalte det ;)) som det holder i dag, så nå skal jeg prøve ut noe av dette 🙂

 43. Hei! Tusen takk for gode tips har slitet lenge med det samme selv. Jeg vil også bare si at du er et utrolig godt forbilde for meg og jeg syntes alle innleggene dine er flotte. Du kommer med så mange gode tips og råd til mange slags ting. Jeg leser bloggen din hver dag. Jeg syntes du bare skal se bort ifra alle de dumme tingene de skriver i media, er bare tull. Håper du får en fin dag og en fin sommer:)

 44. Skulle inn å se dagens innlegg, og der var det akkurat om det jeg ligger på sofaen for nå 🙂 Takk! Skal gå meg en tur og lage noe sukkerfritt, for det var ikke langt unna før jeg satt meg i bilen for å kjøpe norsk melkesjokolade 😛

 45. Fin blogg! 🙂

  Kika gärna in i min och lämna en fråga eller två i min frågestund! 🙂

  https://litttan.blogg.no

 46. Har du aldri sug etter mat som ikke er LCHF ? 🙂 Takk for tips forresten !

  1. Fotballfrue

   Aldri sug etter hvetemel og sukker, nei 🙂 Er så mye annet godt!

   – C

 47. Caroline, jeg vil gjerne rose deg for noe som jeg ikke ser det er så mange andre som roser deg for. Jeg elsker at du skriver så grammatisk korrekt! Jeg er journaliststudent i Oslo, og har dessverre (for mange) blitt miljøskadet. Med det mener jeg at jeg ser skrivefeil overalt og jeg h-a-t-e-r dem. Jeg orker ikke lese en blogg en gang hvis det er mange skrivefeil eller andre gammatiske feil. Jeg er utrolig sær, og vet det selv så altfor godt, men med din blogg kan øynene bare slappe av og nyte innholdet – uten å henge seg opp i drøss av kommafeil, ordelingsfeil og slike ekle ting. Takk for at du er god i norsk!

  1. Orddelingsfeil? 😉 Neida, sorry.

   1. Hehehe, jeg synes også det er veldig gøy når folk kommenterer grammatikk og skrivefeil og selv har skrivefeil/slurvefeil.

    * en gang = engang (i den sammenhengen du bruker uttrykket her er det altså «engang» og ikke «en gang»)
    * gammatiske = grammatiske (setning 5, ser at dette bare er en slurvefeil)
    * ordelingsfeil = orddelingsfeil, som påpekt.

    Men enig i det du skriver og dette var ikke ment som kritikk, kun en liten morsomhet. Caroline skriver godt, ja, og det gjør stort sett du også! 🙂

  2. Er helt enig med deg! Ser et klart skille: de som la inn lite innsats på skolen, er de som ikke engang greier å skrive en status på Facebook i dag. Det er helt tragisk at så få klarer å skrive på eget morsmål.

 48. takk for tipsene. mange av disse hjelper mot depresjon også. Har Bipolar lidelse..og når det blir for ille er ingenting bedre enn å gå en tur/trene. Prate med noen hjelper alltid samme hva det er man strever med.
  takk for tips forresten og for at du er en reflektert og omsorgsfull person. liker å lese bloggen din, den muntrer opp en grå dag 🙂

 49. Jeg var også svært plaget av smerter i rygg og mage, og ganske heftige humørsvingninger før, men med bedre kosthold og jevn trening har det blitt mye bedre.
  Trening, både løping og pilates, og tøying har hjulpet mye på krampene og smertene! Det var faktisk gymlæreren min på videregående som sa at selv om han hadde full forståelse for at det var vondt, og at ingen måtte prøve å delta i gymmen hvis vi hadde smerter, så hjelper faktisk fysisk aktivitet på kramper og stive muskler 🙂

 50. Kjempegode tips og en liten tankevekker om at man faktisk ikke er den eneste som noen ganger føler seg slik 🙂
  Motivasjon for trening er supert, selv når formen ikke er på sitt beste 🙂 Ha en fortsatt fin dag :)) <3

 51. Christine

  Fine tips<3

 52. Unngå sukker og trene normalt de 3 ukene før mensen. stor forskjell på å være gretten og besvime og kaste opp som jeg har slitt med, og ekstreme kramper.

  Men å unngå sukker er absolutt verdt et forsøk, kroppen er mye bedre under mensen da :))

 53. Tenker du på PMS eller menstruasjonssmerter/plager nå? Eller begge deler? PMS står nemlig for Premenstruelt syndrom, og er ikke de symptomene man har under selve menstruasjonsblødningen, men under det vi kaller «lutealfasen» dette er fasen fra egget har løsnet til menstruasjonen starter (når egget ikke blir befruktet, vil man begynne å blø etter ca. 14 dager).

  Det er heller ikke eggstokkene som gjør vondt under menstruasjonen, selv om det kan kjennes slik ut. Under menstruasjonen skjer følgende:
  – Det ytterste laget i livmoren er muskulatur (livmoren er egentig hovedsaklig en muskel). Det innerste laget i livmoren kaller vi endometriet; Dette består av en tykt slimhinnelag med masse blodårer. Det vokser i ca to uker under menstruasjonssyklusen mens det «venter» på at en eggcelle skal løsne. Blodårene i endometriet vil ved en befruktning være med på å danne morkaken som gjør at fosteret kan få oksygen og næringgstoffer fra mor via sin navlestreng.
  – Hvis eggcellen som løsner IKKE befruktes, vil derimot endometriet ikke kunne bevares. Da brystes det ned, og i denne prosessen vil vi blø før alle blodårene klarer å tette seg selv ordentlig – Denne blødningen er menstruasjonen.
  – Menstruasjonssmerten: Fordi endometriet brytes ned dannes det blandt annet Prostaglandiner (ett av «smertemolekylene» i kroppen – Det er bla. dette vi forhindrer dannelsen av når vi bruker IBUX). Prostaglandinene får hele livmoren (siden det er en muskel) til å trekke seg sammen slik at menstruasjonsblødningen og slimhinnerestene (de mindre lekre «klumpene» som kommer under mensen) støtes ut. Denne sammentrekningen er det som gjør vondt fordi livmormuskelen stenger av sin egen blodtilførsel mens den kontraherer (det er som å trene anaerob trening)! Det er faktisk akkurat det samme som skjer under rier/veer, bare i mindre målestokk. Det er derfor man sier at fødselen er like vond som menstruasjonskramper x 1000, fordi det er akkurat den samme type smerte (mange tenker at det som gjør vondt under en fødsel er at vagina strekkes, men det er altså livmorsammentrekkningene som er det vondeste. Dette er en smerte menn (og kvinner som ikke har opplevd menstruasjonssmerter) ikke kan forstå seg på.
  – Noen (få) jenter kan også ha det man kaller «ovulasjonssmerter/eggløsninssmerter» evnt sammen med en liten blødning; Dette oppstår ca 14 dager før menstruasjonen når eggcellen løsner fra eggstokken.

  Ellers; Kjempefine tips!:)

  Andre tips:
  – Begynn på hormonell prevensjon; Dette hjelper mange.
  – For jenter som står på p-piller/p-plaster/p-ringen: Hopp over menstruasjonen slik at man får færre slike fæle perioder. Det finnes ingen forskning som sier at dette er farlig eller negativt å hoppe over mensen (tvert om). Man kan si at slik prevensjon «lurer kroppen til å tro at den er gravid», og fra naturen sin side går vi kvinnemennesker gravide store deler av livet. Man kan hoppe over mensen helt til man til slutt får en gjennomblødning (som regel innen to-tre mnd), og da ha en pille-fri/plasterfri/ringfri uke med mensen, og så begynne på nytt brett/plaster/ring. Å hoppe over mensen gjør også at man har mindre risiko for å bli gravid, fordi det som regel er i disse friperiodene de fleste jenter slurver litt og hvor det da plutselig kan løsne ett egg. Det skal også nevnes at slik type prevensjon reduseres livmor og eggstokkreft med mer enn 50% hvis man bruker det over en periode på 5-10 år!:)

  1. Fotballfrue

   Flott med opplysende kommentar! Jeg har definert pms i første setning, slik det stod da jeg søkte det opp 🙂 Sjekk her https://www.beinggirl.no/dine-tanker/pms.php

   – C

   1. Jeg lurte også på om du mente PMS eller menstruasjonsplager, fordi mange blander disse to. Ser at du skriver om PMS, det kunne kanskje kommet bedre fram i innlegget at det faktisk er det du snakker om, og IKKE menstruasjonssmerter. Men, det er bare pirk 🙂

    Jeg gikk på hormonprevensjons i mange år, og opplevde ikke PMS i noen særlig stor grad før etter at jeg droppet P-ringen. Nå får jeg ømme bryster og kort lunte i en ukes tid før mensen kommer. Mitt beste tips er å snakke med de nærmeste når man IKKE har PMS om hvilke plager man opplever og hvordan dette påvirker en. For eksempel har jeg avtalt med samboer at vi ikke diskuterer noe særlig når hormonene mine herjer som verst. Stakkaren skjønner ikke helt hva som forgår når tårene spretter for «ingenting», så det er vanskelig å forklare det for ham, men vi har nå engang kommet til en enighet.

    Fint innlegg, herlig å kunne lese et innlegg fra deg som ikke er preget av reklame og forbruk 🙂

 54. Karijanne

  Hei 🙂
  Tusen takk for alle de rådene 🙂 de kommer jeg garantert til å få bruk for:)
  Og jeg elsker bloggen din <3

 55. Sett inn hormonspiral. Da forsvinner gjerne både pms og mensen.

 56. Hei!
  Kjempe fint innlegg! Jeg kjenner meg virkelig igjen…! Noe jeg tror mange gjør…

  Ville bare si tusen takk Caroline! Du har inspirert meg så utrolig gjennom bloggen din! Jeg har endelig fått tilbake treningsgleden! 🙂 Har hatt en lang periode nå, hvor trening virkelig ikke har fristet. Når jeg leser dine innlegg om trening får jeg virkelig motivasjonen tilbake. Takk!

 57. Enda bedre enn nattylys olje er krill (norvital sin bruker jeg). Jeg hadde virkelig god effekt av krill når det angikk PMS. :o)
  Ellers kan p-piller hjelpe hvis det er nødvendig.

 58. Gode tips Caroline! De skal jeg prøve ut neste gang jeg har «uken». Jeg sliter mye med utrolige smerter i magen som gjør at jeg noen ganger rett og slett ligger på gulvet og vrir meg og slår meg selv i beina. Den smerten som en kan kjenne i magen får jeg utover i beina etter en stund, hvis jeg ikke har fått tatt smertestillende som hjelper. Det er helt uutholdig, og jeg blir kjempe kvalm. Så som sagt skal jeg prøve ut disse tipsene neste gang. For et flott innlegg! :-))

 59. Hva menes med før og under? ;).

  1. Fotballfrue

   Før og under menstruasjon?

   – C

 60. Jeg kan i hvertfall bekrefte at en god varm dusj er som medsin når jeg har pms smerter!

 61. Victoria

  Spikermatten fåes kjøpt på helgekosen, og den lindrer smerter ved lett akupunktureffekt!! La den ligge i område korsrygg og nedover. Dette har lindret litt av mine smerter. I tillegg blir man litt søvnig, noe som får kroppen til å slappe av. Jeg er svært plaget med smerter i denne perioden, og smertestillende er et godt alternativ i tillegg. Ibux er det beste syntes jeg. Varm te og varmeflaske er fine tilleggsalternativer. Har hørt at akupunktur skal hjelpe veldig også!!

 62. Utrolig gode tips!! Det trenger man alltid

 63. Hei søteste!! 😀

  TUSEN TAKK.. var akkurat dt jg trengte:)) Har selv langt om kostholdet mitt helt siden jg begynte å lese bloggen din ( 1 år siden ) .. og sånn seriøst! DU MOTIVERER VIRKELIG!! Tumbs up !! Jg sliter md oppblåst mage, humørsvingninger og har blitt hekta på sukkervarer! Skjønner egentlig ikke hvorfor, for jg har egentlig aldri vært sukkersyk før..
  Skal faktisk trene i dag etter jobben:) Skal gjøre noe md dt fra og md i dag!

  Ha en riktig fin dag videre:D

 64. Er heldigvis ikke plaget med den slags:) og det er jeg glad for. noen som vet hvorfor noen er mer plasget enn andre? Er det funnet noe grunn? 😉 Ellers et par spm til deg Caroline. Hva slags hårspraybruker du? Og hvor er den «liker» knappen du skrev på facebook at du hadde fått? 🙂

 65. Har aldri vært plaget av voldsom PMS sånn humørmessig, men har hatt sinnsyke menssmerter helt fra starten av..sånn at jeg bare vil legge meg ned i senga og hyle av smerte mens magen vrir seg innvendig. Ikke spesielt gøy ettersom jeg har en fysisk jobb hvor jeg ikke bare kan ta en pause hvis smertene kommer. Men det har blitt MYE bedre etter jeg begynte på lavkarbo ifjor. Har fortsatt litt smerter, men de går liksom mye fortere over hvis jeg tar en smertestillende eller to.. før ga de liksom minimal effekt og smertene kom fort tilbake igjen når virkningen gikk ut. Nå tar jeg 2 piller med èn eneste gang jeg merker menssmertene melder sin ankomst også unngår jeg nesten smertene helt:) Er bare 2-3 ganger i løpet av en mensperiode jeg trenger å gjøre det. Lavkarbo er fantastisk på maaange måter.. aller mest fordi jeg har gått ned over 25 kilo, fra en BMI på over 30 til nå rundt 24:)

 66. For min del er det massage i korsryggen som hjelper mest av alt, det og å berre ignorere det og holde på med noko som gjer meg noko anna å tenke på. Å jobbe med noko som gjer at eg beveger meg rundt omkring, og så kanskje sette meg litt ned når smertene er som verst.. Å tenke på noko anna hjelp virkelig ; )

 67. Bilde nummer to var nydelig. Den søte puten! 🙂
  Hvor får du kjøpt den?

 68. Spennende..

 69. Så fine tips! 🙂 For meg hjalp heldigvis p-piller! 🙂 Så nå slipper jeg unna 😀

  1. Hvilke p-piller bruker/brukte du?:)

 70. Kanskje ein litt rar ting å sei; men dette var eit veldig koseleg innlegg, trass i at PMS og menssmerter er langt frå koseleg!

 71. Det er så FINT at du har slike innlegg som det her, uten reklamedelen. For all del, noen av alle bloggerene som reklamerer for diverse ting snakker sikkert ærlig, men jeg setter så pris på slike innlegg med gode tips og triks, uten en liten reklamedel for et eller annet på slutten.
  Du er så flink. 🙂
  Jeg har tidligere vært veldig plaget med magevondt, kramper i eggstokkene eller hvor man nå har vondt. Det er heldigvis bedre så lenge jeg går på p-piller da. Ellers er jeg også ganske humørsyk. Men det er dèt. Jeg må si varmeflaske-tipset er det beste jeg vet om, selvom jeg liker å legge meg på sofaen med en god film og varmeflaska på magen. 🙂

  1. Fotballfrue

   Tusen takk for fantastisk tilbakemelding 😀

   Klem!

 72. Flott innlegg!

 73. Så utrolig bra innlegg! Før hadde jeg utrolige kramper, magesmerter, hodepine og humørsvingninger, men etter at jeg begynte på p-piller er det borte. Det viktigste er å være bevisst på ting på humørsvingninger selv, så det ikke går så mye utover sine nærmeste.

 74. Caroline da, kunne du ikke kommet med dette innlegget noen dager før, haha… Uansett et kjempefint innlegg, fint med både kjerringråd, medisinske råd og personlige erfaringer samlet på en plass. Selv er jeg voldsomt plaget med kramper og ømhet (faktisk etter jeg begynte på p-pillen), så jeg setter alltid pris på råd.

  Får ha bedre lykke neste måned og prøve ut noen av tipsene 🙂
  Klem!

 75. Irene Thorsen

  Jeg føler meg som verdens heldigste person! Jeg har aldri hatt mens-plager i noen som helst form.. Men jeg har hørt at gode og avslappende lukter hjelper 🙂 En venninne drev ihvertfall å luktet på sin mors parfyme og sprayet den rundt i rommet, hehe.. (moren bodde langt vekke). Vet ikke om det virker, men det er flere som har nevnt det 🙂
  Bra at du skiver om sånne ting, Caroline. Du er nok dagens redning for mange jenter og kvinner, idag 🙂

 76. jeg har jeg hørt at ‘melasse’ hjelper – her er en video med erfaringer: https://www.youtube.com/watch?v=Q21MHSl4nSk

 77. Slet veldig før (oppkast, kraftige og intense smerter, kaldsvetting, hodepine for å nevne noe) men så begynte jeg på p-piller og det HJALP utrolig masse! nå merker jeg nesten ikke noe, og har definitivt fått et nytt liv!! Ellers tror jeg det er veldig viktig å ikke la seg styre av pms’en, få bort tankene på noe annet. Trening er veldig bra også! 🙂

 78. Jeg har også alltid slitt med 2-3 vonde dager i begynnelsen av hver periode. P-piller eller ikke… for noen måneder siden forsvant alle vonde plager, og jeg merket at det som funket best for meg var å bli gravid 😉
  Verdt et forsøk kanskje… Hehe

  1. Fotballfrue

   Hehe :p

 79. Supergode tips! Tipper mange jenter setter pris på dette innlegget 🙂

 80. jøss, jeg trodde du hadde mistet mensen for lengst jeg.. husker for noen år siden når jeg trente på det meste, så ble mensen borte- Meen det er jo kjempebra at du har så punktlig syklus! da er det jo mye lettere å planlegge barn 😀 …jeg kommer til å dette av stolen og hoppe av glede når du kommer med «vi skal bli foreldre» innlegget en vakker dag.. :):)

  1. Fotballfrue

   Mistet mensen? Har nok aldri vært i nærheten, da verken treningsvanene mine eller vekten min er utenfor normalen 🙂

   – C

   1. caroline

    jo,treningsvanene dine er utenom normalen,jeg nekter å tro at den gjennomsnittlige nordmann trener 6 ganger i uken. Så det hadde ikke vært merkelig om du hadde mistet mensen,det gjorde jeg når jeg trente 5 ganger i uken og spiste mindre enn jeg gjør nå.

   2. At man mister mensen av trene 6 ganger i uken er bare tull!

    Hilsen lege

   3. ja, altså jeg trente ikke like mye som du gjør, men jeg mistet mensen i 11 måneder, og legen sa det var pga treningen. jeg har aldri vært supertynn eller noe sånt, men var visst treningen sin skyld i følge han.. Har ei venninne som også har mistet den pga mye trening.. da tenkte jeg at kanskje du også hadde mistet den siden du trener en del 🙂 men det er jo selvsagt individuelt..
    jeg syntes forresten du er super flott og flink, og alle som sier noe annet kan bøye seg ned å få kaktus i rumpa! hihi

   4. Fotballfrue

    Mister ikke mensen av å trene 5-8 timer i uken. Hva da med alle toppidrettsutøvere? De trener mye mer enn det, men har likevel mensen. Eller har ingen toppidrettsutøvere mensen?

    – C

   5. Når kroppen er frisk har man mensen, det gjelder uansett om man trener 1 eller 10 timer i uken. Mensen er (utrolig nok) kroppens måte å vise at man er frisk og fruktbar på;)

   6. Selvsagt mister ikke alle kvinnelige toppidrettsutøvere mensen, men det er et veldig vanlig problem i noen idretter… Med følger som benskjørhet, tretthetsbrudd og andre skader. Kristin har skrevet et fint blogginlegg om det:

    https://springerinne.blogg.no/1308562155_nr_mensen_uteblir.html

    Men da er det er nok snakk om hardere trening enn det Caroline driver med. 🙂

   7. Jeg «mistet» mensen i 9 mnd da jeg sluttet å trene. Jeg gikk fra å trene 1-2 økter 6 dager i uken, til å ikke trene noe på 4 mnd. Etter 4 mnd startet jeg med en rolig økt 5 ganger i uken, og til og med da fikk jeg den ikke tilbake. Så det er nok snakk om et balansepunkt for sin egen kropp 🙂

 81. Kristine Vold

  Jeg hadde skikkelige smerter i korsryggen og nederst i magen før, to dager før og de første dagene av mensen. Et belte av smerte nesten, og det var så ille at jeg ikke klarte å fungere i noen dager. jeg tok smertestillende nesten hver tredje time, og vrei meg i smerte! Det som hjalp for meg var å begynne på p-piller. Begynte på kombinasjonspiller, noe som hjalp endel, men når jeg fikk satt inn p-stav (altså det samme som minipille) forsvant både mensen og smertene 🙂

 82. Jeg hadde voldsomme plager med menstruasjonssmerter før jeg fikk barn. Når jeg tok dette opp med fastlegen min, så sa hun at det beste rådet hun hadde var å føde barn;) Noen år senere fikk jeg barn, og smertene ble helt borte!

 83. Synes det er veldig fint at du tar opp dette 🙂 Slet VELDIG med menssensmerter før – kastet opp og kunne ligge i timesvis å gråte og vri meg. Prøvde mange tabeletter og p-piller, og fant til slutt en type som fikk smerten bort:D Så hvis du har altfor vonde smerter kan det være et tips å dra til legen slik at han kan være med å finne en type tabeletter som passer best 😉

  Sit-ups synes jeg også hjalp for da styrket jeg på en måte musklene slik at de ikke knep seg sånt, men man kan selvsagt ikke gjøre det hele dagen 😉

 84. Bananer!
  Kanskje et utrolig merkelig tips (og ikke et som passer særlig godt for deg), men jeg synes at å spise bananer hjelper veldig! :p (ja, helt seriøst :p) knasker forsatt både smertestillende og p-piller for å fjerne de verste smertene, men det hjelper litt ekstra. Har spist bananer daglig rett før og under uka mi i flere år, og nylig fortalte en venninne meg at hun hadde lest om at det er et stoff i bananer som skal hjelpe mot menssmerter. Hehe. Så det var visst ikke bare placeboeffekt i min verden :p PMS har heldigvis aldri vært et problem for min del! 🙂

 85. Victoria

  Spikermatten til salgs på helsekosten har lindret mine smerter! Ibux, varmeflaske og te er også gode tips! Har hatt sterke smerter under mens siden jeg fikk den, og en kombinasjon av dette har hjulpet meg:) Ellers trener jeg litt roligere da jeg ofte har sterke magesmerter, men løpingen lindrer!:)

 86. Cathrine

  Åå, takk for gode tips!! Får prøva det ut neste gang, håpa det virke 😀 hadde aldri mensensmerter før, men når eg begynte på p-piller då kom di..merkelig! Har du opplved noe sånt eller hørt om det?

 87. Tuusen takk, Caroline! <3 Jeg setter stot pris på slike innlegg, de er til stor hjelp!! Takk igjen 🙂

 88. Unngaa alkohol… gjoer underverker virkelig for det er jo kategorisert som en «depressant».. saa gjoer jo ikke livet veldig mye bedre hvis man allerede er litt trist… samme med kaffein.. for mye gjoer en nervoes og hjelper ikke stort om nervene allerede er litt frynsete..

  Regelmessige maaltider for aa unngaa berg og dalbane i blodsukkeret.. noe som ogsaa paavirket humoeret er ogsaa supert…

  For min egen del hjalp det aa foelge noeye med paa syklusen for aa vite at det faktisk var PMS ( lettere og akseptere) enn at livet var drit… Det aa validere foelelser hjelper mye… ikke presse paa med positivitet.. noe som ofte virker i mot sin hensikt men aa erkjenne at livet er litt rart for oeyeblikket men at det gaar over.

  Jeg foelte som Caroline at aa ha ett sunt kosthold hjalp mye og fikk tilbakefall saa rutiner rundt mat, alkohol, stress mestring, kaffein og sukkerinntak gikk ut av vinduet,men opplevde helommvending aa fort jeg gikk tilbake til det som fungerte.

  Meditasjon om morningen hjalp ogsaa mye og det er dessuten fint for aa laere seg aa bare sitte med vanskelige foelelser uten aa maatte loepe fra de eller proeve aa endre de.. i den vestlige verden er negative foeleser sett paa som noe man ikke vil ha… men i store deler av verden er de ansett som normale og en del av livet..

  Kommunikajon er det aller viktigste.. og kunne si ifra at man ikke er «helt god»…men at det endrer seg..saa det hjelper om man har en forstaaelsesfull partner.

  For meg funket det ogsaa aa takosetilskudd slik som krom, magnesium, B vit, C-vit, Omega 3.

  Alt i alt er «self care» og «self compassion» tingen!

  Hilsen er som tidligere nesten slo opp men kjaeresten hver eneste mnd men som naa lever relativt normalt:)

 89. Flott informasjon til alle de under 18!

 90. For meg hjelper det som ofte frister minst, en LØPETUR 🙂

 91. Hannah Lill

  Sier bare Thank u Doctor for p-staven, no more PMS og mensen:D. Genialt!!

 92. Du glemte en viktig ting og det er sex 🙂

 93. Jeg er nok av de uhyre heldige – ingen plager i det hele tatt, med unntak av en litt kortere reaksjonstid – jeg blir stort sett aldri sur, men merker det gjerne i dagene før at jeg kan bli litt snappy. Men da vet heldigvis samboeren hva det dreier seg om. Man tåler det, så lenge man sier unnskyld etterpå 😉

 94. Charlotte

  Tusen takk for oppskriftene, Caroline! Jeg står i skrivende stund på kjøkkenet og baker bollene dine! Bloggen din med disse sunne oppskriftene er helt fantastisk for meg som er allergisk mot sukker.. Måtte bytte ut Kesam med laktosefri rømme pga det, men satser på at de blir gode uansett 😀

 95. Kjempe flott innlegg Caroline 🙂

 96. Akkurat hatt en krangel jeg ikke hadde noen ide hva handlet om.
  Jeg droppet akkurat å spille med mine kammerater da det var sent.
  så på tv da dette var noe min kjære ønsket. da min kjære ønsket
  å gå i seng så valgte jeg også å gjøre dette, da det var noe hun ønsket.

  Da vi lå i sengen så fornermet hun meg. Da jeg svarte tilbake så klikket
  hun for at jeg ikke tok nok hensyn til hennes pms… er det virkelig slik at
  man som mann skal tåle å bli kalt stygge navn og bli behandlet som drit
  fordi dama har pms? eller kan en mann bevare sin verdighet?

 97. Hei 🙂

  Takk for gode råd.
  Men lurer litt på ?
  Jeg har tatt av meg 20 kg på et år, begynte med p-pillen og fikk sinn syke smerter i magen,svimmel vær gang jeg har mens. Blødningene øker bare mer og mer for hver gang.
  Har du noen tips til meg ?
  Har vært til lege og gyn men dem sa at alt va normalt.. Måtte bare leve me det..
  Huff va lite hjelp derfra i alle fall.
  Fant min store kjærlighet under vekt tapet også.. Så noe godt kom jo fra dette.
  Men kan ikkje gå sånn som dette hver gang jeg har mens.
  Trenger virkelig noen goe råd…
  Takk 🙂

 98. Tusen takk for tips! Jeg skal virkelig prøve dette ut! Jeg har ikke samboer, men kan nok få søsteren eller moren min til å massere meg! Haha, takk igjen. Har pms nå, veldig lei nå! Men igjen: Takk!

 99. Gro Anette

  Ønsker å vite litt mer om hva du gjorde i forhold til kostholdet 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *