Oppskrift: Moussaka

Hadde en utrolig hyggelig kveld i går, og moussakaen ble så vellykket! Det finnes (nesten) ikke noe morsommere enn å lykkes på kjøkkenet, og når gjestene er fornøyd, er jeg fornøyd. Vi spiste oss sirkulære alle sammen, før vi krøp opp i tv-sofaen for å se Frihetens Regn. En av tidenes beste filmer.

Hehe, uteputer stablet i bakgrunnen. Typisk for sommer-Norge . .

Her oppskriften – husk at du trenger god tid! 

Først lager du bunnen på moussakaen, som er auberginer.

Til dette trenger du: 2 auberginer, salt, pepper, meierismør til steking

Slik gjør du:
Skjær auberginene i skiver, så tynne som mulig. Her er det ganske vanskelig å bruke ostehøvel, men bruk en skarp kniv. Legg skivene på kjøkkenpapir, og ha godt med salt over. La det ligge i ca. 20-30 minutter, før du tørker av alt vannet på overflaten. Ha godt med smør i en stekepanne, og stek auberginen på begge sider. De skal bli godt stekt. Kan stekes i tørr panne også, men vi foretrekker smørsmaken. Ha over salt og pepper når du steker. Når de er ferdige, legges de i bunnen på en ildfast form.

Til kjøttblandingen trenger du: 500 gram kjøttdeig, 2 rødløk, finhakket, 4 fedd hvitløk, 2 ts malt kanel, laurbærblad, 1 boks hermetiske tomater, 4 ss tomatpuré, 2 dl rødvin, 2 ts oregano, salt , pepper og smør til steking.

Slik gjør du:
Finhakk rødløk og hvitløk. Bruk gjerne en hvitløkspresse til sistnevnte, og stek dette sammen i en stekepanne. Ha det over i en kjele. Stek deretter kjøttdeigen, og ha dette over i kjelen sammen med rødløk og hvitløk. Ha på svak varme, og tilsett resten av ingrediensene: tomatpurré, 2 ts malt kanel, 1 boks hermetiske tomater (hell av alt vannet), 4 ss tomatpurré, 2 dl. rødvin, 2 ts. oregano, salt, pepper og laurbærblad. Jeg bruker 3-4 blad. Nå skal dette putre helt til nesten all veske har dampet bort. Smak til med krydderet undrveis. Ta bort laurbærbladene når de har satt nok smak (før du har kjøttblandingen over i den ildfaste formen) 

Til ostesausen trenger du: 5 dl helmelk, 3 ss kremfløte, 2 ss meierismør, 1 ts muskatt, salt og pepper, 4 egg og 250 gram ost

Slik gjør du:
Pisk de 4 eggene såpass at de blir luftige. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin.

Kok opp 5 dl. helmelk, sammen med smør og fløte. Tilsett de piskede eggene når blandingen har fått litt tykkelse. Pisk / rør godt hele veien, og ha i noen laurbærblad som får trekke litt inn, før du smaker til med muskatt, salt og pepper. Tilslutt tilsetter du 250 gram revet ost. Rør godt, til blandingen blir jevn (det kan være en fordel å fjerne bladene før du tilsetter osten)

Ha kjøttblandingen over auberginene i den ildfaste formen, og deretter heller du ostesausen over. Dette stekes midt i ovnen på 190 grader i 45 minutter. 

Under steketiden kan du lage gresk salat. Det må med, og gjøres enkelt ved å servere tomater, løkringer, oliven (vi glemte dessverre å kjøpe dette) og fetaost på et stort fat. Tzatziki må også være med! Bruk gjerne grønne blader, men jeg har lært av grekerne at det opprinnelig ikke skal serveres på en annen måte enn denne 😀

Håper det smaker ♥

126 kommentarer

 1. Hei 🙂

  For ett nydelig hjem dere har! Hvor har du kjøpt den søte hundekurven i bakgrunnen? Har lete etter en hundekurv i den stilen, men er vanskelig å finne…

 2. Hei!
  Hvor har dere kjøpt hundekurven? Den hadde passet supert til min Selma 🙂

 3. Could you write me this recipe in english, please?

 4. Btw. only ingredients 🙂

 5. Tusen takk for spennende oppskrift Caroline! Den kommer helt klart til å bli en favoritt! Passer utmerket til mitt kostholdt, siden jeg sverger til LCHF og helt må unngå hvetemel.

  1. Fotballfrue

   Den er så god! Gleder meg til du har prøvd 😀

   – C

 6. Hey!

  Du burde prøve å ha muskat og allehånde i mousskaen. Gir en utrolig god og spennende smak 🙂

  http://lovinlowcarb.wordpress.com/2011/02/22/oppskrift-moussaka/

  1. Fotballfrue

   Jeg skjønner ikke :/ Jeg bruker jo muskat?

   1. Jaa, det gjør du! Sorry, så det først nå 🙂 Men prøv allehånde også, ha det i kjøttsausen, veeeeldig godt 🙂

   2. Fotballfrue

    Det skal jeg absolutt huske på neste gang 😀 tror det blir ila denne uken allerede :p

    – C

 7. Hei! Denne må prøves 🙂 Lurer bare på hvordan du lager den tzatzikien? 🙂

 8. Hei!

  Det så veldig godt ut.. Bare en bitteliten ting. Du bruker squash, ikke aubergine? Auberginen er mørkelilla i fargen.. Men er ikke så stor forskjell da, så har jo ikke all verden og si. =)
  Mvh. Anette

  1. Fotballfrue

   Man kan ikke bruke squash i moussaka! Du må bruke aubergine 🙂

   – C

 9. Hei 🙂
  Jeg kjøpte nettopp boken din, og laget mange av rettene derfra i går. Jeg rett og slett ELSKER maten!
  hvor er genseren din i fra forresten? nydelig.

  – M

 10. Hei Caroline.

  Ville bare si at du har det fantastisk fint i huset deres! 🙂
  Jeg har selv kjøpt egen leilighet og funderer over farge til veggene.
  Etter å sett flere innlegg fra stuen deres har jeg falt helt for fargen!
  Er det mulig å spørre hva fargen dere har i stua heter?

  Hilsen Camilla.

 11. […] resten av oppskriften her! oktober 4th, 2012 | Tags: lavkarbo, lavkarbo moussaka, lchf, middag, oppskrift | Category: […]

 12. […] Ja, da har jeg ENDELIG fått prøvd Moussakaen til fotballfruen! Og den var kjeempe god! Veldig fornøgd med resultatet! Eneste som jeg vil forandre på til neste gang, er å droppe eggene! Ikke fordi det smakte ekkelt eller noe, men det er vel bare smak og behag! Også tenker jeg å prøve å lage en slags “lasagne” av det den en gang også. Og bruke auberginene til pasta plater liksom. Har veldig tro på den altså, så gleder meg til det skal prøves ut! Fotballfruen skrev på innlegget hvor hun la ut oppskriften på denne, at vi måtte beregne god tid, og DET fikk jeg erfart i dag altså, haha! Brukte litt over 3 timer, haha… Men så er ikke jeg en superkokk heller, som Joakim sier! Jeg vet at jeg kan somle en del når det kommer til matlaging, hah:). Men ja, beregn god tid! Virkelig! Oppskriften finnere dere HER! […]

 13. Sylvia King

  Hei!
  Prøvde nettopp Moussaka-oppskriften din. Har aldri laget dette før. Men smakt flere ganger før, laget av andre. Er det en klassisk eller mer eksotisk oppskrift? Den kanelen ble litt for dominerende, men ellers var den god. Jeg undrer, er det vanlig med kanel i Moussaka?

  1. Fotballfrue

   Lærte å lage den som dette da vi var på ferie i Hellas da jeg var yngre 🙂 Droppet bare potene, så ja, der er det vanlig med kanel. Men mengde må du bestemme selv, ta mindre neste gang 🙂

   – C

 14. Moussaka uten KANEL og potet er IKKE Moussaka

  1. Nå er det kanel der da :p

 15. Bergljot Lund

  Beste moussaka ever, har lagd den mange ganger, og den er mye bedre enn den jeg lagde før..Tusen takk Caroline

  1. Caroline Berg Eriksen

   Ja! Det er det 😀

 16. Lisbeth

  Den er så god denne oppskriften :-).Bruker den stadig.
  Utrolig morsomt å se hvordan bloggen har endret seg i forhold til bla. bilder og hvordan du presenterer oppskrifter. Bloggen nå er helt nydelig!!
  Men, ganske så herlige disse bildene fra 2012 da ;-).

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *