Oppskrift: Moussaka

Hadde en utrolig hyggelig kveld i går, og moussakaen ble så vellykket! Det finnes (nesten) ikke noe morsommere enn å lykkes på kjøkkenet, og når gjestene er fornøyd, er jeg fornøyd. Vi spiste oss sirkulære alle sammen, før vi krøp opp i tv-sofaen for å se Frihetens Regn. En av tidenes beste filmer.

Hehe, uteputer stablet i bakgrunnen. Typisk for sommer-Norge . .

Her oppskriften – husk at du trenger god tid! 

Først lager du bunnen på moussakaen, som er auberginer.

Til dette trenger du: 2 auberginer, salt, pepper, meierismør til steking

Slik gjør du:
Skjær auberginene i skiver, så tynne som mulig. Her er det ganske vanskelig å bruke ostehøvel, men bruk en skarp kniv. Legg skivene på kjøkkenpapir, og ha godt med salt over. La det ligge i ca. 20-30 minutter, før du tørker av alt vannet på overflaten. Ha godt med smør i en stekepanne, og stek auberginen på begge sider. De skal bli godt stekt. Kan stekes i tørr panne også, men vi foretrekker smørsmaken. Ha over salt og pepper når du steker. Når de er ferdige, legges de i bunnen på en ildfast form.

Til kjøttblandingen trenger du: 500 gram kjøttdeig, 2 rødløk, finhakket, 4 fedd hvitløk, 2 ts malt kanel, laurbærblad, 1 boks hermetiske tomater, 4 ss tomatpuré, 2 dl rødvin, 2 ts oregano, salt , pepper og smør til steking.

Slik gjør du:
Finhakk rødløk og hvitløk. Bruk gjerne en hvitløkspresse til sistnevnte, og stek dette sammen i en stekepanne. Ha det over i en kjele. Stek deretter kjøttdeigen, og ha dette over i kjelen sammen med rødløk og hvitløk. Ha på svak varme, og tilsett resten av ingrediensene: tomatpurré, 2 ts malt kanel, 1 boks hermetiske tomater (hell av alt vannet), 4 ss tomatpurré, 2 dl. rødvin, 2 ts. oregano, salt, pepper og laurbærblad. Jeg bruker 3-4 blad. Nå skal dette putre helt til nesten all veske har dampet bort. Smak til med krydderet undrveis. Ta bort laurbærbladene når de har satt nok smak (før du har kjøttblandingen over i den ildfaste formen) 

Til ostesausen trenger du: 5 dl helmelk, 3 ss kremfløte, 2 ss meierismør, 1 ts muskatt, salt og pepper, 4 egg og 250 gram ost

Slik gjør du:
Pisk de 4 eggene såpass at de blir luftige. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin.

Kok opp 5 dl. helmelk, sammen med smør og fløte. Tilsett de piskede eggene når blandingen har fått litt tykkelse. Pisk / rør godt hele veien, og ha i noen laurbærblad som får trekke litt inn, før du smaker til med muskatt, salt og pepper. Tilslutt tilsetter du 250 gram revet ost. Rør godt, til blandingen blir jevn (det kan være en fordel å fjerne bladene før du tilsetter osten)

Ha kjøttblandingen over auberginene i den ildfaste formen, og deretter heller du ostesausen over. Dette stekes midt i ovnen på 190 grader i 45 minutter. 

Under steketiden kan du lage gresk salat. Det må med, og gjøres enkelt ved å servere tomater, løkringer, oliven (vi glemte dessverre å kjøpe dette) og fetaost på et stort fat. Tzatziki må også være med! Bruk gjerne grønne blader, men jeg har lært av grekerne at det opprinnelig ikke skal serveres på en annen måte enn denne 😀

Håper det smaker ♥

126 kommentarer

 1. Camilla

  Denne må prøved ut en gang!:D Ser sååå godt ut!

 2. Så veldig godt ut, tror nok jeg må teste ut denne i nermeste fremtid 🙂
  Hvilken tzatziki bruker du?

  1. Fotballfrue

   Kjøpte bare en ferdig 🙂

   – C

 3. Jeanette

  Ser utrolig godt ut!

 4. Marita Ø

  Namnam, moussaka! Din så fantastisk god ut 😀 Og så må jeg bare si at huset deres ser utrolig vakkert ut nå! SÅ koselig 🙂 Guri malla, her er det mye inspirasjon å hente! Du er så flink, Caroline! God søndag 🙂

  1. Fotballfrue

   Tusen takk, så utrolig hyggelig å høre 😀

   Mange klemmer <3

 5. Kristin

  Du bruker kjøttdeig, ikke karbonadedeig? Jeg foretrekker karbonadedeig siden det er magrere + har bedre smak..syns jeg da 🙂

  1. Fotballfrue

   Vi synes kjøtt med mye fett smaker bedre enn magert, så vi bruker kjøttdeig 🙂

   – C

   1. Spiste kjøttdeig i går, synes den var dårlig. Fra Gilde, lagde pizza. den ble så vandig. Er det ikke bedre med karbonadedeig? er kjøttdeig sunt på lchf? Det er i alle fall ikke sunt ellers. =)

   2. Fotballfrue

    Det er jo smak og behag, vi liker egentlig best den magre fra Gilde 🙂 Kjøttdeig er egentlig ikke et bra produkt, da det er behandlet kjøtt. Normalt sett blir karbonadedeig anbefalt fordi det er magrere, men på lavkarbo er det jo meningen å øke fettinntaket 🙂

    – C

 6. Ser godt ut 🙂
  Ikke glem å vise oss hva du ga L-K da… Trenger tips til gave til kjæresten! 😛

  1. Fotballfrue

   Ååå, skal huske det i dag 😀

   – C

 7. Så kjempegodt ut! 😀 jeg elsker også moussaka, så denne tror jeg at jeg må prøve! 😀 Du er så flink! 🙂 <3

 8. Det så sinnsykt godt ut! Hvor har du kjøpt de super søte tallerkene dine?? 🙂

  1. Fotballfrue

   Villeroy og boch 🙂

   – C

 9. Åhh det såbutrolig godt ut. Den skal absolutt prøves

 10. Härliga bilder och gott det såg ut 🙂

 11. Mmmmm så veldig godt ut! 🙂
  Selv synes jeg det er best med potet.

 12. Det øverste bildet er superidyllisk; dere ved bordet og hundene i kurven:-) Moussakaen så himmelsk ut!!!

  1. Fotballfrue

   De er så flinke som ligger der 😀

   Klem!

   1. mor til to

    Hehe, ja akkurat det tenkte jeg og; veldig flinke hunder som ligger i kurven sin :). Min bråkebøtte skal helst sitte oppå oss mens vi spiser. Veldig slitsomt i lengden og spesielt når vi har gjester… Fikk forøvrig lyst til å prøve mousakan din 🙂 Fortsatt god søndag 😀

 13. Hei Caroline

  Det er en stund siden jeg kommenterte sist nå.. Jeg har nettopp kommet hjem fra Hellas og savner moussakaen så denne oppskriften er midt i blinken. Dere matcher hverandre fint med stripete gensere og Hugo titter frem så søtt;-) Ha en strålende søndag, favorittbloggeren min:-)))

  1. Fotballfrue

   Å, tusen takk søte! God søndag <3

   Klem!

 14. Nå fikk jeg vann i munnen! Jeg og min samboer ble skjønt enig om at denne må prøves ut i nærmeste fremtid!! Takk for at du deler med oss 🙂 God søndag, Caroline 🙂

  1. Fotballfrue

   Dette var så godt! Smaken jeg jaktet på kom frem akkurat som jeg ønsket 😀

   Klem!

 15. Kristin

  Det så veeldig godt ut :)) Jeg er en forholdsvis ny leser, og har lagt min elsk på oppskriftene dine. Er kokk selv, og synes det er gøy å lage mat fra grunnen av. Smaker så mye bedre da! Jeg tenkte likevel å tipse deg om et ferdigprodukt, som jeg har blitt veldig glad i. Kanskje du allerede vet om de, hvis ikke: https://www.lavkarbohuset.no/produkt/ferdige-bakevarer/tortillas-pitabrod/mama-lupes-tortillalafser
  Disse er geniale til taco og smaker kjempe godt 🙂 Den genseren var forresten kjempe fresh til deg. Du er nydelig!

  1. Fotballfrue

   Oi, takk for tips 😀

   Klem!

 16. Synd jeg ikke liker auberginer…..

 17. Christina

  Hvor er genseren fra? Var utrolig fin 🙂

 18. Dette så godt ut. Skal prøve oppskriften din snart 🙂

 19. Ser deilig ut 🙂 Er det Vivi som er på bildet sammen med din kjære?

  1. Fotballfrue

   Ja 🙂

   – C

   1. Sprek dame det 🙂 Kjenner henne fra Elixia. Du får hilse fra Toril 🙂

 20. Kjære deg, så vakker du er! Og huset deres er så fantastisk, alltid like ryddig og pent:-) Et lite spm forresten, hvordan får du tid til alt? Vaske hus, blogge, jobbe, trene, stelle hunden og ta vare på deg selv og mannen??

  1. Fotballfrue

   Takk, skjønne! Man må bare prioritere 🙂 Også er jeg veldig glad i å stå opp tidlig 🙂 Nå er jo også bloggen en del av jobben min 🙂

   – C

 21. Det så skikkelig godt ut. Du er så flink!
  Lurer litt på om du har noen tips til å fjerne løklukt fra fingrene? Gruer meg like mye hver gang jeg lager middager med løk i, det lukter jo så grusomt i flere dager!

  Håper på svar 🙂

  1. Fotballfrue

   Kjøkkensåpe! Det må du ha, genialt 🙂

   – C

   1. Takk for svar. Noen spesiell type? Føler jeg har prøvd det meste 🙂

   2. Fotballfrue

    Vi bruker sun light 🙂 Den fjerner jo bla. hvitløk asap 🙂

    – C

 22. Nam, ser godt ut!

 23. Ser helt fantastisk ut!! Må virkelig prøves ut 🙂 Åh så utrolig fine bilder av dere. Du er så fin 🙂
  https://annikenaalbu.wordpress.com/

 24. Hvor har dere kjøpt spisebodet og stolene? 🙂

 25. Snille Silje

  Det der så helt magisk ut! Skal prøves til helgen med en sammenkomst av fine folk. Takk for oppskrift søte du! Og ha en strååålende søndag 🙂

 26. Vet du hvilket merke genseren til mannen din er fra?:)

  1. Fotballfrue

   Jean Paul 🙂

   – C

 27. MMMmm, så godt ut. dette skal prøves !

 28. ÅÅ jeg smeltet helt av å se de to nydelige hundene sammen, utrolig søte! 😀

  1. Fotballfrue

   Ja, denne artikkelen er bare tull 🙂

   – C

   1. Hvorfor er artikkelen tull? Det er jo en studie som faktisk er gjort og som viste det resultatet…

   2. Fotballfrue

    Og hvordan ble studien gjennomført? Og hva da med alle studiene som har motsatt resultat?

    – C

   3. Lavkarbo er såpass nytt at det er ikke mulig å vite nøyaktige langtidsvirkninger enda. Men det er ganske logisk: Spiser man mye mettet fett, så øker kolesterolet (fett i blodårene), og dermed belastningen på hjertet. Dette fører da til økt risiko for hjerte-kar.

    Nå begynner det også å komme flere og flere virkninger/konsekvenser i forhold til at folk som har før de begynte på slik diett, tatt en helsesjekk hvor de har kommet godt ut i forhold til å ikke være disponert for hjerte- karsykdommer, men som har endt opp med slag/høyt kolesterol som kan settes i klar sammenheng med lavkarbo.

    Når selv Fedon Lindberg advarer mot den ekstreme lavkarbodietten (Hexeberg sin for eksempel, har ikke kjennskap til den sorten dere bedriver, men low karbs high fat sier vel det meste), så trenger det ikke en rakettforsker til for å skjønne at dette ikke er bra i det lange løp.

    En ting er dere som trener, men glem ikke at veldig mange (samtlige?) ekstrem-lavkarbofrelste er sofaslankere.

    Flott å kutte ned på karbohydratene, men det finnes fin fin og flott middelvei!

    Men hvis du finner studien som VG skriver ut fra, legg den gjerne ut her, for jeg skulle gjerne lest gjennom den (og sjekket om den er seriøs, men vet jo sånn sett aldri med VG).

    Så ellers ut som en koselig kveld dere hadde.

   4. Lars-Kristian

    «Lavkarbo er såpass nytt at det er ikke mulig å vite nøyaktige langtidsvirkninger enda. Men det er ganske logisk: Spiser man mye mettet fett, så øker kolesterolet (fett i blodårene), og dermed belastningen på hjertet. Dette fører da til økt risiko for hjerte-kar.»

    Nei, så logisk er det nok ikke. Det er ingen logikk i at et høyt fettinntak automatisk øker kolesterolverdiene. Noen øker litt, og noen er stabile. Påstandene om at kolesterol er farlig er uansett meget omstridte. De fleste som følger lavkarbokostholdet, opplever også en økning i det gode kolesterolet, HDL. I tillegg fører et økt inntak av mettet fett til at kolesterolet blir mer motstandsdyktig mot oksidering

    Nå begynner det også å komme flere og flere virkninger/konsekvenser i forhold til at folk som har før de begynte på slik diett, tatt en helsesjekk hvor de har kommet godt ut i forhold til å ikke være disponert for hjerte- karsykdommer, men som har endt opp med slag/høyt kolesterol som kan settes i klar sammenheng med lavkarbo.

    Åh, gjør det det? Har du eksempler? Hva med alle som har spist seg friske fra livsstilssykdommer ved å legge om til lavkarbo? Kan ikke bruke enkelttilfeller på den måten.

    Når selv Fedon Lindberg advarer mot den ekstreme lavkarbodietten (Hexeberg sin for eksempel, har ikke kjennskap til den sorten dere bedriver, men low karbs high fat sier vel det meste), så trenger det ikke en rakettforsker til for å skjønne at dette ikke er bra i det lange løp.

    Hexeberg anbefaler ekstrem lavkarbo kun til pasienter som pga sykdomsbildet sitt har svært godt av det. Hexeberg anbefaler heller ikke utelukkende ekstrem lavkarbo, men tilpasser sine anbefalinger ut i fra pasientenes behov. Til oss han hun anbefalt et moderat lavkarbokosthold. Du kan snu det på hodet, ekstreme varianter av statens anbefalinger er langt farligere enn ekstreme varianter av lavkarbo.

    En ting er dere som trener, men glem ikke at veldig mange (samtlige?) ekstrem-lavkarbofrelste er sofaslankere.

    Det er jo bra. En av grunnene til at vi blir fetere og fetere er fordi vi har et karbohydratrikt-kosthold som ikke egner seg til det lave aktivitetsnivået. Et karbohydratredusert kosthold er derfor å anbefale for alle som er i lite aktivitet.

    Flott å kutte ned på karbohydratene, men det finnes fin fin og flott middelvei!

    Hver enkelt må gjøre de tilpasninger som passer dem best. Kutter man ut sukker og fint mel, og moderer litt på mengden karbohydrater, vil de aller fleste være innenfor rammene til hva som kalles et moderat lavkarbokosthold.

    Her kan du lese studien; https://www.bmj.com/content/344/bmj.e4026.pdf%2Bhtml

   5. Flott respondert, Lars Kristian. Jeg går selv på moderat lavkarbo og er kvitt migrenen jeg hadde i flere år, i tillegg til candida. Jeg sprudler av energi og eier ikke søtsug mer. Takket være Caroline og hennes oppskrifter og fantastiske bok savner jeg ingenting av det jeg spiste tidligere. En del misforstår begrepet. Det er ikke en diett, men livsstil. Steinalderkosten er ikke et nytt begrep, de spiste jo utelukkende ren mat før den ble industrialisert. Mange av dagens livsstilssykdommer skyldes stivelse i kosten, hvetemel, sukker mm. Ha en god fotballkveld. Tvi-tvi for Italia;-))) Hilsen helsekostfruen

   6. Christina

    Jeg forstår ikke hvorfor dere ikke er åpne for flere meninger og går i forsvarsposisjon med en gang noen foreslår at ekstrem lavkarbo ikke trenger å være utelukkende positivt for absolutt alle. Det funker for dere, og mange andre, mens andre har sett at det ikke har bare positive sider. Dette inkluderer blant annet mange leger og kostholdseksperter. Jeg finner mye inspirasjon i oppskriftene til Caroline og synes det er kjempefint at lavkarbo fungerer for dere. Det betyr ikke at dere har fasitsvaret på hva slags mat en person bør spise..

   7. Lars-Kristian

    Christina: Vi har aldri hevdet at ekstrem lavkarbo er bra for alle, faktisk stikk motsatt. Noen har godt utbytte av det, spesielt folk med diabets eller som lider av fedme.

    Vi spiser ikke «ekstrem lavkarbo», hvor har du fått det fra?

    Vi har heller aldri hevdet at det finnes et fasitsvar på hva slags mat en person bør spise, tvert i mot har vi alltid vært tydelig på at et kosthold må tilpasses hver enkelt person sitt behov.

 29. Hva med agurk, skal ikke det være med i en real gresk salat?!

  1. Fotballfrue

   Ingen av oss er noe glad i det 🙂

   – C

 30. https://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10051245

  Tror dere fremdeles at at det dere driver med er sunt for kroppen??

  1. Lars-Kristian

   Har du lest en tabloid artikkel om kosthold, og gjort opp din mening angående kosthold? Som jeg har svart alle de andre som har postet denne linken, du bør kanskje gjøre litt research. Da finner du ut at denne studien ikke tar for seg lavkarbo, og at den ellers er meget svak. Sjekker du også ut denne Anna, finner du ut at hun hadde et litt mer komplisert sykdomsbilde enn hva som kommer frem i VG. Umulig å si at hennes lavkarbokosthold var årsaken. Hva med alle de som følger statens anbefalinger og blir rammet av slag? Er kostholdet årsaken der også?

   1. «Jo mer lavkarbo, desto høyere er risikoen. Dette gjelder altså ikke bare de helt ekstreme, sier førsteamanuensis og lege Kjetil Retterstøl ved avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo.

    Retterstøl mener funnene passer godt inn med deres observasjoner på lipidklinikken ved Rikshospitalet.

    – Hvis du går på lavkarbo uten å være overvektig får du den uheldige virkningen av høyt fettinntak. Da øker kolesterolet hos de aller fleste, hos enkelte opp til en dobling. Dette øker igjen risikoen for hjerte- og karsykdommer, sier Retterstøl og legger til:

    – Hvis lavkarbo-moten holder seg i mange år, så frykter man at tilfellene av hjertesykdommer vil øke.

    Hjelmesæth understreker at flere studier støtter en sammenheng mellom hjerte- og karsykdom og et lavkarbokosthold.»

    Selv om VG er en tabloidavis, så er ikke alt det de trykker og publiserer det. Jeg har gjort opp min mening basert på mye litteratur, sunn fornuft og min utdanning der jeg har lest mye anatomi, fysologi og hvordan kroppen er oppbygd. Jeg synes det er skummelt at du avfeier alt som er negativt om lavkarbo. Caroline har jo selv skrevet at du også har fått en liten forhøyning i kolesterolnivået ditt. Du har jo heller så vidt jeg vet ingen informasjon om hva slags studier og forskning de gjøre på lipidklinikken på Rikshospitalet, så hvordan kan du da avfeie alt så lett? Du kommer aldri til å bli en god ernæringsfysiolog når du lukker ører og øyne for alt som setter lavkarbo i et dårlig lys.

   2. Lars-Kristian

    «Caroline har jo selv skrevet at du også har fått en liten forhøyning i kolesterolnivået ditt.»

    For det første, er høyt kolesterol farlig? Det er vel en av de mest omstridte påstandene de siste 40-50 årene. Anbefaler deg å lese boken «Den store kolesterolhypotesen». Jeg har fått en økning i det gode kolesterolet, men uansett er fokuset på kolesterol sterkt overdrevet.

    Du kan jo selv bedømme om du synes denne undersøkelsen er god: ca 100 000 personer fikk utdelt spørreskjemaer, hvor ca 45 000 svarte. Spørreskjemaet ba deltagerne om å beskrive sitt kosthold de siste 6 månedene. 15 år senere sjekket forskerne diverse registre for å se hvordan det hadde gått med deltagerne. Ikke en eneste gang i løpet av de 15 årene ble deltagerne fulgt opp.

    Det finnes masse forskning som støtter LCHF, og masse forskning som er i mot. For å kunne trekke noe ut av de må du nesten inneha kunnskaper om å lese studier, eller eventuelt bruke sunn fornuft og velge med omhu hvem du stoler på.

    «Du kommer aldri til å bli en god ernæringsfysiolog når du lukker ører og øyne for alt som setter lavkarbo i et dårlig lys.»

    Jeg tror på ingen måte at lavkarbo fungerer for alle, men jeg er skeptisk til artikler som påstår at lavkarbo fører til ditt, og lavkarbo fører til datt. Avisartikler inneholder ofte så store feil når det gjelder basiskunnskaper om lavkarbo, at det burde være kriminelt å poste de. Forskning finnes det både positivt og negativt om så og si alt som blir forsket på.

   3. Poenget er vel at VG har en tendens (som alle aviser og de fleste nettsteder) om å skrive generelt. De publiserer artikler som avfeier både ditt og datt (sjokolade sunt! sjokolade usunt! Spis brød! Ikke spis brød!), når faktum er at alle kropper og mennesker er ulike, altså vil vi ha forskjellige behov. Jeg går ikke på lavkarbo, men har kuttet karbohydrater så mye jeg kan, fordi dette virker LOGISK utifra det resultatet jeg ønsker (skal gå kraftig ned i vekt etter lang tids sykdom). Ifølge VG så vil det at jeg vil holde meg til ordentlige matvarer, som smør, ha et negativt resultat (fordi det er fett), men når man ser på alt det som går vekk fra dietten, vil det lille smøret ikke ha noen innvirkning (fordi så mye annet dårlig fett blir tatt vekk).

  2. Greit at artikkelen ikke er så bra skrevet, men den er faktisk bygget på en studie tatt fra British Medical Journal. Tviler meget sterkt på at de publiserer artikler som ikke er reelle. Og når de får leger og professorer til å kommentere, da er det vel ikke bare tull eller?
   Tror LCHF alltid vil være et omdiskutert tema fordi det er gode argumenter for og imot. Jeg personlig syntes ikke det er et klokt valg, men igjen det er jo bare min mening. Er jo opp til alle og en hver og vurdere hva som passer for dem.
   Høyt kolesterol (av den farlige typen,LDL) er jo ganske direkte knyttet til kardiovaskulære sykdommer! Ellers lærer vi jo heeelt feil på medisinstudiet!

   1. Lars-Kristian

    «Greit at artikkelen ikke er så bra skrevet, men den er faktisk bygget på en studie tatt fra British Medical Journal. Tviler meget sterkt på at de publiserer artikler som ikke er reelle. Og når de får leger og professorer til å kommentere, da er det vel ikke bare tull eller?»

    Studien er basert på et spørreskjema, hvor deltagerne skulle beskrive sitt kosthold de siste 6månedene. Etter 15 år sjekket forskerne hvordan det var gått med deltagerne. Ikke en eneste gang i løpet av de 15 årene ble deltagerne fulgt opp. British Medical Journal poster også studier som er i favør av lavkarbo, så det har ikke så mye å si.

    «Høyt kolesterol (av den farlige typen,LDL) er jo ganske direkte knyttet til kardiovaskulære sykdommer! Ellers lærer vi jo heeelt feil på medisinstudiet!»

    Det er de rådene som gjelder per dags dato, men det er jo ikke lenge siden det ikke var aktuelt i det hele tatt. Medisin og vitenskap er i stadig forandring, hva som blir sett på som sannheten idag, er ikke nødvendigvis sannheten imorgen. Det finnes jo aktører innenfor din fremtidige bransje som er sterkt kritiske til kolesterolhypotesen

    Tror LCHF alltid vil være et omdiskutert tema fordi det er gode argumenter for og imot. Jeg personlig syntes ikke det er et klokt valg, men igjen det er jo bare min mening

    Et paradigmeskifte vil alltid ta lang tid, og det er vel egentlig et bra tegn. Skjønner godt at skepsisen er stort, vi har jo blit fortalt det motsatte :/ Uansett er det positivt at Statens råd for helse og ernæring har snudd i sitt syn på lavkarbo, og nå hevder at det ikke finnes grunnlag for å påstå at lavkarbo er farlig for hjerte- og karsykdommer.

   2. Herrefred folkens! Kan dere ikke la Caroline og Lars-Kristian få spise det de selv ønsker å spise? De blir jo angrepet fra alle kanter! Vi kan alle se at begge to ser smashing ut, og det takket være en god blanding av BÅDE trening og kosthold. Det er for eksemple stor forskjell på Caroline og Anna(??) i artikkelen ( og mange andre som har blitt vist fram i artikler som advarer mot lavkarbo). Jeg har faktisk ikke kommet over EN artikkel som sier noe negativt om lavkarbo og som samtidig gir oss et eksempel på en veltrent og sunn person som har fått konsekvenser av kostholdet. «Ekspertene» henviser til folk som hverken Caroline eller L-K har noe til felles med, nemlig fordi alle artiklene viser til folk som har brukt det som slankekur eller som ikke har hatt et sunt kosthold frafør. Personlig er jeg ikke såå stor fan av lavkarbo, men jeg kan ikke nok om det til å gjøre meg opp en mening om det. Caroline og L-K viser mye kunnskap om det de driver med, så til alle dere andre som ikke kan nok om dette (slik som meg), ikke gidd å bry dere 🙂

   3. Fride: Både Caroline og Lars- Kristian må tåle diskusjoner ang LCHF ,så lenge alle er saklige og ikke driver personhets. Jeg synes det ikke har fremkommet hetsing så langt i denne tråden. At de ser bra ut på utsiden er greit nok, men nå er det faktisk innsiden av blodårene og hjertet vi egentlig diskuterer.

   4. Lars-Kristian

    Synes det er greit at det blir diskutert, men hadde vært litt godt om det ble gjort kun når det var plausibel grunn 🙂 En titt på den saken i VG, og du ser at det ikke er en seriøs artikkel.

   5. Hvordan kan du si at det ikke er noen seriøs artikkel når den er godkjent til å bli publisert i et annerkjent medisinsk tidskrift?.
    Uff, får håper du får studert litt flere år, får jeg hadde nok ikke gått til deg for kostholdsveiledning, når du er så lite kritisk til din egen mat filosofi. Kan tenke meg at uansett hva som kommer opp av negative undersølelser om lav karbo i fremtiden , så vil du finne en unnskylding for at undersøkelsen er feil.. Folk må få velge om de vil spise mye eller lite karbo. men du burdte holde deg for god til å avfeie slike undersøkelser. LK: Få i deg litt mere karbo så skal du se den lysken din blir bedre. Du som er idrettsmann burdte ihverfall få i deg nok karbohydrater…

   6. Lars-Kristian

    «Hvordan kan du si at det ikke er noen seriøs artikkel når den er godkjent til å bli publisert i et annerkjent medisinsk tidskrift?»

    Jeg sier at artikkelen til VG er useriøs, ikke studien. Det er en vesentlig forskjell. Studien har uansett flere STORE svakheter, noe som gjør at den ikke kan tillegges noe særlig vekt. Deltagerne ble bedt om å fylle ut et spørreskjema angående sitt eget kosthold de siste 6 månedene. 15 år senere sjekket forskerne hvordan det var gått med deltagerne. I løpet av de 15 årene ble de aldri fulgt opp. Det blir heller ikke skilt mellom raske og langsomme karbohydrater, eller plante- eller animalskprotein.

    Uff, får håper du får studert litt flere år, får jeg hadde nok ikke gått til deg for kostholdsveiledning, når du er så lite kritisk til din egen mat filosofi

    Dette er ikke min kostholdsfilosofi 😛 Jeg er for LCHF (Low Carb, High Fat), dette er lavkarbo høyprotein, noe jeg selv er skeptisk til. Du kjenner åpenbart lite til mine holdninger til de ulike kostholdene. Det eneste jeg er kritisk til, er unyanserte artikler som sier at lavkarbo gir økt fare for hjerte- og karsykdommer. Dette finnes det ingen grunn til å påstå, og et eventuelt sykdomsbilde med hjerte og kar, er rimelig mer komplekst enn bare hva du spiser.

    Folk må få velge om de vil spise mye eller lite karbo. men du burdte holde deg for god til å avfeie slike undersøkelser.

    Hvis jeg mener det er en dårlig studie, hvorfor skal jeg ikke da avfeie den? Hvoran forholder du deg til alle de studiene som viser at lavkarbo er bra for hjerte og kar?

    LK: Få i deg litt mere karbo så skal du se den lysken din blir bedre. Du som er idrettsmann burdte ihverfall få i deg nok karbohydrater…

    For en flott og konstruktiv avslutning på kommentaren din 😀 Jeg tipper blant annet Jonas Colting, verdensmester i verdens hardeste idrett, er glad han ikke spiste så mye karbo. Samme med Novak Djokovic, som har blitt verdens beste idrettsutøver etter at han kuttet ned på inntaket av karbohydrater

 31. Denne må jeg nesten prøve! Lyst til å prøve meg på lavkarbo selv framover. Så får bla gjennom bloggen din og se om jeg finner noen andre gode oppskrifter 🙂

 32. Hei.jeg bare lurte på en liten ting,jeg prøvde for en stund siden og lage mousakka men det smakte ikke bra,men tror det er fordi jeg ikke fikk ut de der steinene eller å jeg skal kalle det fra auberginen fordi det var små harde biter i maten,er du nøye på å få ut disse?mousakka er jo bare så godt og når man kan få den til i en lavkarbo variant er det jo supert(om jeg bare hadde fått det til).

  1. Fotballfrue

   Små harde biter i aubergine? Har jeg aldri opplevd :/

   – C

 33. https://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10051245

  Artikkel om at lavkarbo er farlig for hjertet. Kanskje verdt å ta en titt på 🙂

  1. Lars-Kristian

   Mener du tabloide artikler om kosthold skal fortelle deg hva som er sunt eller ikke? Skal du få noe konkret ut av den saken må du nesten gjøre din egen research, for eksempel gå inn på studine og se hvor bra den egentlig er. Kanskje også sjekke opp denne Anne, og se hvilket sykdomsbilde vedkommende hadde.

 34. Åh, det så godt ut! Spiste moussaka selv igår! 😀

  Er selv fan av lavkarbo – livsstilen, men denne artikkelen skremte meg litt .. https://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10051245

  1. Lars-Kristian

   Den artikkelen der skal du ikke la deg skremme av. Denne studien ble utført på den måten at ca 100 000 personer ble utdelt et spørsmålsskjema for å kartlegge sitt kosthold. Ca 45 000 tusen svarte på skjemaet. 15 år senere ble det sjekket i diverse registere hvordan det hadde gått med deltagerne. Ikke på et eneste tidspunkt i løpet av studien ble deltagerne fulgt opp. Denne Anna, hadde også et helsebilde som inneholdt flere risikofaktorer. Blant annet høyt blodtrykk, stress og diverse medisiner. Å påstå at lavkarbo var skyld i hjerneblødningen er bare gjetning. Hva med alle som får hjerneblødning på statens anbefalinger?

   1. Kan ikke ett lite variert lchf kosthold få negative konsekvenser? akuratt som lite variert kosthold generelt..

    Hvis jeg hadde spist kun fløte, rødt kjøtt og litt kål.. kunne ikke det da ha blitt for mye av samme fett feks ? Det kan jo være hun har levd på fløte for alt vi vet.. fløte med en dæsj majones… Folk uten kunnskap starter på slikt kosthold og det kan være årsaken til at noen hyler høyt om dårlige erfaringer? Hadde vi bare spist poteter så ville jo det også vært usunt… akuratt som å bare spise animalsk fett. har venninner så tror at så lenge det ikke er karb så er det good to go.. uansett om de har spist det samme hver dag i flere uker.. Balanse er vel likwe viktig på lchf som på norsk kosthold ? Tror mange glemmer dette og spiser rømmer til de dauer.. Det jeg egentlig spør om er: Hvor viktig er balansen mellom det forskjellige fettet, mengden av protein, karb for at det skal være sunt..? For mye protein blir vel også til fett? Kan det ikke bli fort mye av det «gode» ?

    Takk for svar. Du skulle fått deg en LKLchfblogg.. 😀

   2. Lars-Kristian

    Alle kosthold kan få negative konsekvenser, da det finnes mange andre risikofaktorer enn bare hva du spiser. Røyk, alkohol, arvelige faktorer, sykdom etc. Det går også an å ha et lite variert lavkarbokosthold, og det vil ikke være gunstig i lengden, men at det skal være direkte årsak til hjertesykdom blir litt vanskelig å påstå. Når man ser på årsaker til hjertesykdommer, er det alltid et sammensatt bilde av en persons helse.

    Men for å svare på spørsmålet ditt, variasjon er viktig uansett. Både for kroppens behov for næring, og den psykiske helsen. Jeg hadde blitt gærn i hodet om jeg spiste de samme matvarene hele tiden :p

    Har faktisk tenkt tanken, men det blir ikke nå, har rett og slett ikke tid :/

 35. Kristin

  Ser du bruker de fine brikkene dine, men hvor er duken fra?:)

  1. Fotballfrue

   Lille My Interiør 🙂

   – C

 36. Silje Helena

  Hei fotballfrue! Jeg har letet etter de lyseblå høyhælte skoene dine fra Nelly overalt. Vet du om de kommer inn igjen på Nelly, eller om det er mulig å få tak i dem en annen plass?

  1. Fotballfrue

   Det vet jeg dessverre ikke 🙁

   – C

 37. Michelle

  Ser deilig ut! Takk for oppskriften 😀 hehe, hundene i sengene sine bak der ja!! Søte <3

 38. Mm! Det så godt ut! Tror nok jeg må prøve meg på den oppskriften jeg også 😉

 39. Monica M.

  Koselig bilde av Lars-Kristian og mamsen hans… :o) Digg farge på vispen din. Hvor har du kjøpt den?!

  1. Det er ikke moren…..

   1. ..bare en tante 🙂

   2. Fotballfrue

    Haha, tante Vivi er best 🙂

    – C

 40. Åh, den her må prøves ut! Elsker stortsett all gresk mat:D
  Må si og att det øverste bildet var veldig søtt med vofsene i bakgrunn;)

 41. Mmm… Den skal prøves ut=) Så veldig godt ut=)

 42. Jippi! Gleder meg til å prøve. På sommerferie hos mams og paps får en fattig lærling plutselig råd til å lage litt forskjellig (skriver handleliste, så dukker de magisk opp i kjøleskapet, deilig). Vi elsket lasagnen, fiskegratengen, knekkebrødene og alt det andre vi har prøvd. Så flink du er til å prøve ut Caroline 🙂 Bra at du og Lars Kristian koser dere på kjøkkenet, det er jo det viktigste rommet i familielivet 😉 Det liker en halvutdanna kokk og lese! Skulle ønske Norge fikk en oppvåkning og alle plutselig lagde mat fra grunnen av. Da skulle man se mange sykdommer minske i antall da!

 43. Når det først ble endel kostholddiskusjoner på dtte kommentarfeltet, tenkte jeg å høre med Caroline og L-K om noe jeg selv er veldig opptatt av når det gjelder dette temaet.
  Jeg følger ikke lavkarbodietten av flere grunner; jeg er allergisk mot nøtter, egg og en hel del andre ting. Også har jeg barn og et stebarn (som deler hjem med oss og sin mor 50/50 og omtrent ikke spiser anna enn brødskive med syltetøy). Men hadde hjemmesituajsonen og den kroppslige vært annerledes ville jeg nok ha vurdert det.
  Det jeg er veldig opptatt av er et kosthold med så lite kunstige tilsetninger som mulig. Da jeg ble gravid ble jeg for første gang i livet veldig bevisst hva jeg puttet i munnen. Jeg lager nå all mat fra bunnen av (også babymat), og krydrer mye- men med friske urter og lite salt. Jeg opptatt av proteinrik kost – og vi baker brød selv for å få det ordentlig grovt (mye jukse-grovt i butikken). Jeg føler meg som et nytt menenske etter denne endringen i kosthold- jeg har mer energi og føler meg rett og slett sunnere.
  Det er særlig dette med naturlige råvarer som opptar meg- og det å ikke kjøpe alt på glass, i bokser eller i poser. Jeg har lest artikler om hvordan man sliter på en del kirkegårder; menneskekroppene er så fulle av preserveringsmidler at kroppene ikke blir til jord slik de pleier- men eser ut av kistene og forsvinner ikke. Jeg synes det sier endel om hva folk putter i seg nå til dags. Selv skulle jeg gjerne ha kjøpt alt økologisk dersom jeg hadde råd. Vi har heldigvis en stor fryser og både fisker og går på jakt i fjellet, så jeg skal ikke klage for vår del. Men uansett hvilket kosthold en skulle følge tror jeg de fleste ville ha godt av mindre ferdigmat og mindre kunstige tilsetningsstoffer.

  Er dette noe dere tenker over og har et bevisst forhold til? Evt kunne skrevet litt om? Jeg er overhode ingen ekspert, men synes det hadde vært interessant å høre om dette fra noen som virker så bevisste på området som det dere gjør.

  Ellers må jeg si at den moussakaen ser helt herlig ut, tror jeg må lage det til mannen en dag 😉
  Ha en flott søndagskveld! 🙂

  1. Fotballfrue

   Har helt glemt denne, vil du fortsatt ha svar må du gjerne legge igjen kommentaren på nytt, i det nyeste innlegget 🙂

   – C

 44. Du er meg nå ei flink ei! Jeg elsker forresten de lave vinduene i bakgrunnen, fint på sommeren når de grønne trærne blir som et slags bilde på veggen 😀 Dere er nå fine

  – L

 45. Hvor har du kjøpt hundekurven? 🙂

  1. Fotballfrue

   Dyrebutikk i Skien 🙂

   – C

 46. MmmMM!! Heaven! Dette smakte magisk!:) Lavkarbo <3 Det skal mer til enn at en medisinstudent sier meg at lavkarbo ikke er noe en bør legge om til! Dette er en livsstil jeg har lagt om til og trives godt med det. Har ikke, eller hatt noe sykdommer som tilsier at dette ikke er bra for meg. MEN når det er sagt, hører jeg om mange som er blitt lavkarbofrelste og tar litt vel av når det gjelder fettinntaket. En trenger strengt tatt ikke steke en halv kg bacon til frokost….. Om det er disse som kanskje blir syke etter en stund på lavkarbo forundrer meg ikke. Alt med måte!
  Tusen takk for inspirasjon og tips til ting og tang i hverdagen, du herlige menneske! 🙂

  1. Fotballfrue

   Et variert kosthold er å anbefale, uansett hvilken kostholdsfilosofi man følger 🙂

   – C

 47. Så godt ut!
  Er imponert over at Lars-Kristian gidder gi et seriøst svar til hver eneste posting av vg-linken, selv om en muligens kan ane litt frustrasjon etterhvert…?

 48. Hei 🙂

  For ett nydelig hjem dere har! Hvor har du kjøpt den søte hundekurven i bakgrunnen? Har lete etter en hundekurv i den stilen, men er vanskelig å finne…

 49. Hei!
  Hvor har dere kjøpt hundekurven? Den hadde passet supert til min Selma 🙂

 50. Could you write me this recipe in english, please?

 51. Btw. only ingredients 🙂

 52. Tusen takk for spennende oppskrift Caroline! Den kommer helt klart til å bli en favoritt! Passer utmerket til mitt kostholdt, siden jeg sverger til LCHF og helt må unngå hvetemel.

  1. Fotballfrue

   Den er så god! Gleder meg til du har prøvd 😀

   – C

 53. Hey!

  Du burde prøve å ha muskat og allehånde i mousskaen. Gir en utrolig god og spennende smak 🙂

  https://lovinlowcarb.wordpress.com/2011/02/22/oppskrift-moussaka/

  1. Fotballfrue

   Jeg skjønner ikke :/ Jeg bruker jo muskat?

   1. Jaa, det gjør du! Sorry, så det først nå 🙂 Men prøv allehånde også, ha det i kjøttsausen, veeeeldig godt 🙂

   2. Fotballfrue

    Det skal jeg absolutt huske på neste gang 😀 tror det blir ila denne uken allerede :p

    – C

 54. Hei! Denne må prøves 🙂 Lurer bare på hvordan du lager den tzatzikien? 🙂

 55. Hei!

  Det så veldig godt ut.. Bare en bitteliten ting. Du bruker squash, ikke aubergine? Auberginen er mørkelilla i fargen.. Men er ikke så stor forskjell da, så har jo ikke all verden og si. =)
  Mvh. Anette

  1. Fotballfrue

   Man kan ikke bruke squash i moussaka! Du må bruke aubergine 🙂

   – C

 56. Hei 🙂
  Jeg kjøpte nettopp boken din, og laget mange av rettene derfra i går. Jeg rett og slett ELSKER maten!
  hvor er genseren din i fra forresten? nydelig.

  – M

 57. Hei Caroline.

  Ville bare si at du har det fantastisk fint i huset deres! 🙂
  Jeg har selv kjøpt egen leilighet og funderer over farge til veggene.
  Etter å sett flere innlegg fra stuen deres har jeg falt helt for fargen!
  Er det mulig å spørre hva fargen dere har i stua heter?

  Hilsen Camilla.

 58. […] resten av oppskriften her! oktober 4th, 2012 | Tags: lavkarbo, lavkarbo moussaka, lchf, middag, oppskrift | Category: […]

 59. […] Ja, da har jeg ENDELIG fått prøvd Moussakaen til fotballfruen! Og den var kjeempe god! Veldig fornøgd med resultatet! Eneste som jeg vil forandre på til neste gang, er å droppe eggene! Ikke fordi det smakte ekkelt eller noe, men det er vel bare smak og behag! Også tenker jeg å prøve å lage en slags “lasagne” av det den en gang også. Og bruke auberginene til pasta plater liksom. Har veldig tro på den altså, så gleder meg til det skal prøves ut! Fotballfruen skrev på innlegget hvor hun la ut oppskriften på denne, at vi måtte beregne god tid, og DET fikk jeg erfart i dag altså, haha! Brukte litt over 3 timer, haha… Men så er ikke jeg en superkokk heller, som Joakim sier! Jeg vet at jeg kan somle en del når det kommer til matlaging, hah:). Men ja, beregn god tid! Virkelig! Oppskriften finnere dere HER! […]

 60. Sylvia King

  Hei!
  Prøvde nettopp Moussaka-oppskriften din. Har aldri laget dette før. Men smakt flere ganger før, laget av andre. Er det en klassisk eller mer eksotisk oppskrift? Den kanelen ble litt for dominerende, men ellers var den god. Jeg undrer, er det vanlig med kanel i Moussaka?

  1. Fotballfrue

   Lærte å lage den som dette da vi var på ferie i Hellas da jeg var yngre 🙂 Droppet bare potene, så ja, der er det vanlig med kanel. Men mengde må du bestemme selv, ta mindre neste gang 🙂

   – C

 61. Moussaka uten KANEL og potet er IKKE Moussaka

  1. Nå er det kanel der da :p

 62. Bergljot Lund

  Beste moussaka ever, har lagd den mange ganger, og den er mye bedre enn den jeg lagde før..Tusen takk Caroline

  1. Caroline Berg Eriksen

   Ja! Det er det 😀

 63. Lisbeth

  Den er så god denne oppskriften :-).Bruker den stadig.
  Utrolig morsomt å se hvordan bloggen har endret seg i forhold til bla. bilder og hvordan du presenterer oppskrifter. Bloggen nå er helt nydelig!!
  Men, ganske så herlige disse bildene fra 2012 da ;-).

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *