En hyllest til kvinnekroppen

Bikinisesongen nærmer seg med stormskritt, og jeg vet så godt at mange jenter og kvinner gruer seg til å blottlegge mage, bein og lår på stranden, men hvorfor er det slik? Presset fra samfunnet er enormt, mest fordi alle peker én vei og kaller én bestemt kroppstype for prototypen. Jeg er så lei av dette. Det er ikke lett å passe inn, det er nesten som at kroppen «din» er feil uansett hvordan du ser ut. For tynn, for tykk, før smal, for bred, for høy, for lav, også videre, også videre. .

// fra kampanjen til Dove

Ukjente, nye leserne som klikker seg innom her er spesielt flinke til å kommentere kroppen min. Når ble det ok å kalle noen syk eller usunn, å trekke slike konklusjoner? Hvorfor gjør noen det? Ja, jeg har en offentlig blogg og må tåle det ene og det andre, men hvor mange ganger må jeg si at jeg er slank fra naturens side? Det er helse og livsstil som er viktig for meg. Jeg elsker jo å trene.

Og atter en gang må jeg si: Det er like sårende å høre at du er for tynn, som å høre at du er for tykk. Det VET jeg at mange jenter er helt enige i. Jeg får ofte eposter fra jenter som føler seg for tynne og blir beskyldt for å være syke, men som ikke er det. De har ikke lyst til å vise seg verken i dusjen på ELIXIA eller på stranden med venninner. Samtidig får jeg like ofte eposter fra jenter som føler stikk motsatt.

Som jeg har sagt så veldig mange ganger før, men som jeg ikke kan få sagt ofte nok: Alle kvinner er forskjellige. Vi kommer i alle størrelser. Jeg har min kropp, du har din, venninnen din har sin, og sånn er det. Men vi er alle unike, og jeg vil ikke gjemme meg fordi noen mener at min kropp er «slankere enn normalen». For hva er «normalen», og hvem bestemmer hva som er normalt?

Og nå til poenget mitt: Du skal heller ikke føle at du må gjemme deg. Du skal glede deg til du endelig kan ligge på stranden i en liten bikini. Det viktigste du kan fokusere på, er helse. Hvordan står det til med den? Det er den du skal fokusere på. Fokuser på det å være sunn, ha et godt forhold til mat og trening. Vær aktiv, spis sunt, men ikke bli fanatisk. Kos deg og lev. Det å trene og holde seg i form, og være opptatt av å lage sunn og god mat, er ikke synonymt med å være syk, selv om altfor mange trekker den konklusjonen i dagens samfunn. Hva er galt med å være opptatt av helse? Det er faktisk livsviktig. For meg er trening og mat lik helse. Og det er DER fokuset bør være. Jobb med ditt eget forhold til din egen kropp slik den er skapt, og sist, men ikke minst, aksepter at alle er forskjellige. Først da vil du kjenne at du er flott akkurat som du er, smalere hofter enn hun ved siden av deg på stranden eller ikke.

// foto: Benny Ottosson

Jeg har så utrolig lyst til å oppfordre alle mine kvinnelige lesere til å sende meg et bilde av seg selv i bikini. Tør dere det? Så kan jeg lage et innlegg med collager av strandklare, flotte jenter fra Norges land. Det hadde vært så utrolig tøft om vi sammen kan vise at kvinner kommer med ulik form og fasong, men at vi likevel er fantastiske alle sammen. Vi skal ikke være redde for å kle av oss på stranden. Hadde ikke det vært en fin boost for oss alle? Dere er selvfølgelig anonyme, og kan gjerne klippe bort hodet deres før dere sender det avgårde til meg.

Håper dere er med meg!

EDIT: Takk for alle bidrag fra over 100 flotte damer! Gleder meg til å dele bildene!

481 kommentarer

 1. Du er fantastisk!!!! du inspirerer til tusen. Tusen tusen takk 🙂

 2. Digger deg, Caroline;) stå på!

 3. May Liss

  Det er sant det du skriver, å si noen er for tynne er like sårende som å bli kalt tykk. Jeg har opplevd begge deler. I ungdomsårene så jeg ut som en blyant uansett hva jeg spiste…
  Som voksen har jeg opplevd det motsatte, dessverre. Jeg kjemper hardt for å klare å gå ned igjen og jeg skammer meg over hvordan jeg ser ut. Det er virkelig ikke lett, ei heller når man gjør det alene og innimellom mister motivasjonen. 13kg har tatt meg over ett år å miste, over 20 står igjen, minst.
  I høst ødela jeg kneet, totalruptur av både leddbånd og korsbånd, ventet på operasjon for så å høre fra legen «nei, du er jo ingen atlet og dessuten er du overvektig så det blir smør på flesk å operere deg»…

  DET var demotiverende det, et kne som IKKE virker, smerter hele tiden, jeg har jobbet knallhardt for å trene meg opp igjen og så får man den. Så til og med leger bør virkelig passe hva de sier!

  Det viser seg også at jeg mest sannsynlig har ødelagt menisken, ny lege er nå rasende på forrige som ikke engang ville ta ny MR eller artroskopi for å sjekke.

  KANSKJE jeg en vakker dag klarer å tørre å vise meg i bikini igjen, jeg håper det. Du er en enorm inspirasjon Caroline, jeg klarer ikke følge kostholdet LCHF helt, jeg sliter med å finne erstatning for nøtter, mandelmel osv(allergi) men prøver og når jeg er streng og flink så gir det resultater 🙂

  Dette ble langt hehe… TAKK for all inspirasjon! 🙂 Virkelig – tusen takk!

 4. thea Johanna

  Er det bare meg som er litt treig, eller..? Hvor står egentlig mailadressen din? 🙂 har lett over alt 😛

  1. Fotballfrue

   Jeg måtte avslutte tidlig i dag, det var så enorm pågang og jeg vil gjerne ha med alle 🙂 Stoppet det på 113 🙂

   Klem!

   1. thea Johanna

    Ser den 🙂 Gleder meg til å se resultatet 🙂 (selv om jeg ikke rakk å bli med.. 😉 )

 5. Kjære Caroline!
  Det er ikke ofte jeg kommenterer på bloggen din, men nå følte jeg at jeg måtte.
  Så utrolig bra skrevet, det får en selv virkelig til å tenke 🙂 Er sikker på at mange satte pris på dette innlegget 🙂
  Lykke til med dette «prosjektet», kjempe artig 😀

  Ha en fin kveld 🙂

  1. Fotballfrue

   Tusen takk, har fått over 100 flotte bidrag 😀

   Klem!

 6. Hei Caroline 🙂

  Liker sånne innlegg, men synes det blir litt falskt med sånt når det kommer fra deg, du har den perfekte kroppen og det perfekte livet og masse masse penger som du bruker på å pynte på deg selv.

  Se på meg jeg er 18 år , er 160 høy og veier 55kg. Gråter nesten hver dag av å se meg i speilet, føler meg feit og fæl, håret mitt er kort og vokser ikke mer, og vi har ikke rå til å kjøpe extentions, jeg har føtselsmerke over hele kroppen og mistrives virkelig ikroppen min. Så alle har det ikke så perfekt som du, tenk litt på det .

  1. Fotballfrue

   Hvem sier at jeg er perfekt? Dette er jo dine ord, og ikke noe jeg står inne for. Jeg er langt fra perfekt, men jeg er like vel fornøyd med kroppen min 🙂

   1. okay tror du tok det jeg mente litt feil, digger deg og bloggen din og alt. Mente at i mine øyne så er du den perfekte person. Du har Alt det en vanlig person vil ha.

    Mente at for meg som ikke liker meg selv, og kroppen min. Så kjenner jeg at jeg føler at du ikke skjønner helt hvordan jeg har det, selv om jeg selvfølgelig ikke vet om det er sant eller ikke.

    Du er en helt fantatisk nydelig person og jeg håper ikke jeg sa noe galt med det, var i såfall ikke meningen.

    Klem

 7. Dette tror jeg det er det mest fantastiske du har gjort! du har gjort mye bra, men det her topper det! det her får folk til og stole på seg selv og faktisk ta et bilde av kroppen sin.. dette er en veldig fin ting og gjøre 🙂 gleder meg til og se innlegget!
  Også må jeg bare si at du er en stor inspirasjon! det er ikke ofte jeg kommenterer på vanlige innlegg som på antrekk, men slike ting engasjerer meg veldig som en 17 åring..
  fortsett videre med det her, det er så bra!

 8. Rebecca

  Så utrolig bra innlegg Caroline! Får virkelig god selvtillit og føler meg 1000 ganger bedre etter å ha lest dette:) Skal sende inn et bilde av meg vist jeg finner et:-D Du er ei flott jente, og lykke til med alle prosjektene dine<3

 9. Veldig bra innlegg! det er en viktig sak å ta tak i. takk for det! Alle jenter trenger bedre selvtillitt.
  Er det fortsatt mulighet til å sende inn bilde? eller har du stoppet det?

  1. Fotballfrue

   Tusen takk 🙂

   Det kom så mange, at jeg måtte stoppe d :/

   – C

 10. Puh, jeg misunner deg ikke som må lese gjennom og kommentere så mange negative kommentarer!

  Jeg skjønner ikke helt hva som er galt med å fremme et sunt kosthold og trening? Ja, du er tynn; men du er trent, du spiser sunt og du har jo muskler på kroppen, ikke bare skinn og bein! At du ikke er to størrelser større og mer fyldig, er jo ikke din feil? Det er jo bare sånn du er!

  Jeg er tynn og spinkel, selv om jeg spiser som en hest. Og jeg har vært både trent og utrent, men det er jo ikke sånn at jeg automatisk får større pupper og timeglassform av å spise masse og usunt, uten å trene? Neida, jeg får bare litt større mage, og armer og bein ser fremdeles ut som pipestilker.. bare uten det «definerte» utseendet jeg får om jeg faktisk trener litt styrke innimellom.

  Så, jeg velger å spise sunt og trene, fordi jeg VET at kroppen min har godt av det, og så føler jeg meg bittelitt mindre som en pipestilk. Jeg kunne ønsker jeg hadde pupper og former, men sånn er dessverre ikke kroppen min. Trening eller ikke trening.

 11. Hei, Caroline!:-)
  Jeg sliter selv med dårlig selvtilit å lignende. Men det du skriver her treffer helt inn i hjerterota mi. Du er herlig, det du skriver er herligt. Enda jeg har følgt deg i 3 år så er faktisk første gang jeg kommenterer noe her på bloggen din. Det var bare slik at dette budskapet du skriver her er utrolig viktig og det er faktisk ikke mange som tenker over det.

  Jeg har alltid hatt bestemte valg når det gjelder mote og har alltid vært interessert i mote og klær men har liksom aldri passet med størrelsen. Jeg er 14 år å bruker str. 40, noe som jeg ikke er fornøyd med. Jeg er ikke stolt av kroppen min nå eller slik den har vært i de siste årene. Men jeg vil fortsatt sende inn bilde av kroppen min for å vise hvor mange forskjellige figurer og former det finnes. Tusen takk, C.
  U made my day:-)

  Et spørsmål: Hvor skal jeg sende bilde? Er det på en e-post eller? takk på forhånd:)

 12. Jeg skrev som sagt et langt innlegg i dag tidlig til ditt forrige innlegg, og lurer fortsatt på hvorfor det ikke er kommet med 🙂 Lurer på om det ikke kom gjennom?

 13. Marte S

  Fantastisk innlegg! Har venninner som har det på samme måte som deg. Men de vegrer seg for å trene, fordi de er redde for å miste en kilo de kjemper for å holde på. Alle er forskjellige. Noen legger på seg av en skive brød, andre kan fråtse i godteri, burger og potetgull uten å legge på seg et gram. Vær fornøyd med den du er – det vises utenpå, usnsett form! 🙂

 14. Hei Caroline!

  Du er en nydelig jente, det må jeg få si. Du er tynn, men er likevel opptatt av mat. Selv er jeg 17 år og jeg er også naturlig tynn. Jeg trener det jeg får tid til, eller er engasjert nok til å få tid til. Det kan variere fra fire-fem ganger i uken til en gang i måneden. Men jeg spiser sunt og koser meg i helgene.

  Men så kommer spørsmålet mitt til deg, Caroline, og jeg skulle ønske du kunne svare på dette som ukens spørsmål. Jeg lurer på hvordan du klarer å være så fokusert på trening og kosthold, uten å utvikle en form for spiseforstyrrelse. Jeg er fullt klar over at jeg er i tenårene og at det er mye hormoner ute å går. Men jeg må innrømme at det er farlig enkelt å blir FOR opptatt av helse. Med en gang jeg ser synlige resultater (noe jeg gjør ganske lett, grunnet naturlig høy forbrenning) vil jeg liksom doble treningsmengden og spise eeenda litt sunnere, for da ser jeg kanskje enda litt flere resultater. Jeg er livredd for å få en slik form for sykdom, da opptil flere av mine nærmeste venner har fått diagnosen anoreksia og bulimi, og to har vært innlagt. Likevel har jeg veldig lyst til å trene masse, men har ikke noe ønske om å gå ned i vekt. Jeg er generelt veldig fornøyd med meg selv, både kroppen min og utseende. Det er derfor jeg synes det er så rart hvor enkelt det er å bli syk, til tross for at en egentlig ikke vil gå ned i vekt. Derfor lurer jeg på hvordan du klarer denne balansen? og tror du det går over med årene?

  Stor klem!

 15. NYDELIG innlegg, Caroline. Jeg gråter nesten her jeg sitter! <3

 16. For et innlegg!! Dette gir virkelig mening!

 17. Benedikte

  Jeg er overvektig og har et stort arr på magen. Jeg er heldigvis voksen og jeg har forlengst funnet ut at jeg trives med kroppen min, selv om jeg har 10-15 kg for mye. Jeg skal ligge på stranden i sommer og tenke på alle menn som gjennom årene har fortalt at jeg har den fineste rumpa, den mykeste magen, det lysende smilet, de pene øynene. Det er så merkelig dette at jenter tenker på den negative kommentaren de kanskje har fått en el to ganger, i stedet for alt de fine guttene (og jentene for den saks skyld) har sagt. Når det er sagt, så er det noe å tenke over, og så heller være flink og kommentere positivt. Jeg utfordrer alle til å gjøre det også!

 18. Rakk ikke å sende inn, men håper virkelig noen andre som virkelig ikke har pupper har sendt inn bilde. Nekter å tro at jeg er den eneste i verden som er helt flat.

 19. En hyllest til kvinnekroppen! Dette høres jo selvsagt fantastisk ut. For vi er alle forskjellige og hvem har bestemt hva som er normalt, hva som er pent og hva som er idealet?

  Dog, jeg syns det er ironisk, at en som avgjort selv ikke er fornøyd nok med hva gud skapte, velger å hedre kvinnekroppen slik den faktisk er skapt?
  Ikke langt nok hår – nei da setter jeg på noen andres hår. Ikke blondt nok hår – nei da farger jeg det også. Ikke lange/mørke nok øyevipper – bare setter på falske. Ikke fin nok brunfarge – self tanning året rundt. Ikke fine nok negler – setter på plastikknegler.

  1. Fotballfrue

   Jeg synes det er veldig trist at du har misforstått budskapet i dette innlegget Maja. For det har du helt klart gjort. Grepene du nevner er ting som er vanlig blant kvinner på min alder. Vi lever i 2012, hvor extensions og manikyr faktisk er veldig vanlig. Jeg snakker om kvinnekroppen, at vi skal elske kroppen vår samme hvilken fasong vi har fått utdelt. At vi ikke skal peke ut en «normal» blant folket, men at vi skal akseptere kroppen vår som den er. At det er helse som skal være i fokus, det er det som er viktig, hvor sunne og friske vi er. Hvilken fasong vi har på kroppen spiller ingen rolle. Den er flott uansett. Det du snakker om blir uvesetlig i denne sammenhengen.

   – C

   1. Her syns jeg du er veldig selvmotigende. Mener du det er mer naturlig å ikke være fornøyd med negler/hår/vipper/lepper, enn om man skulle være misfornøyd med kroppsfasong? Snakker vi ikke her om samme idealet/»normal blant folket»?

    Jeg syns det er veldig spesielt at sensurerer i kommentaren jeg har lagt ut ved å endre på det jeg har skrevet (utelatt del av setning)
    Også dette valgte du å fjerne fra kommentaren: «(…) jeg syns det er verdt å minne om at mange er ganske langt fra å velge å fremstå slik de faktisk egentlig er…». Jeg er jo i grunnen enig i budskapet om hyllest til kvinnekroppen. Og da mener jeg at man kan være flott uansett, uavhengig av kropsfasong, tykt eller tynt hår, lange eller korte øyevipper.

   2. Fotballfrue

    Det jeg sensurerte fra din kommentar var siste delen av den, fordi du skriver at jeg «mest sannsynlig ikke godkjenner denne» Det er så utrolig unødvendig å skrive det! Jeg vil ha meg frabedt slike tåpelige utspill. Jeg godkjenner 99 prosent av alle kommentarer, bortsett fra direkte løgn og kommentarer som åpenbart går på å såre, du har ingen rett til å anta at jeg ikke godkjenner din kommentar. Det blir så dumt.

    Det du prater om, er en helt annen diskusjon og det er ikke DET jeg vil frem til her. Mener du virkelig at den eneste som får lov til å si at alle kvinner skal være fornøyd med kroppen sin, uansett kroppsfasong, må være en kvinne som ikke har extensions eller løsnegler? For en utrolig tåpelig og veldig feil tanke. Jeg elsker kroppen min og har ingenting imot utseende mitt, men det at jeg bruker løsnegler kommer av at jeg dessverre biter negler om jeg ikke har noe på, vipper har jeg testet for moro skyld og extensions bruker jeg fordi jeg har lyst på litt ekstra lengde. Dette har ingenting med å ha dårlig selvbilde å gjøre. Trist at du tror det. Det er ikke noe galt i å sette på negler eller hår etter min mening. Men det som er galt og trist, er at så mange kvinner mener at en KROPP skal være SLIK OG SLIK. Det er DEN tanken jeg ønsker å få slutt på, at det finnes en «normal» blant oss kvinner. For det gjør det ikke. Vi kommer i alle former og fasonger, og jeg ønsker at det er noe vi skal sette pris på. Og det har da vitterlig ingenting med extensions å gjøre.

    – C

 20. Oda Emilie

  Fantastisk innlegg!!

 21. For et fantastisk innlegg, du er en helt utrolig inspirerende person 😀 Du fikk meg til å tenke på hvor fornøyd jeg faktisk kan være med meg selv. Tusen takk!

 22. Flott innlegg :))) Er en ny følger å jeg liker det du skriver!! ALLE er forskjellige, men det er så synd at man blir satt i «bås» bare fordi an har ekstra kg eller har noen for lite 🙁 Selv har jeg altfor mange venninner som maser og kjaser om slanking og at man alltid er for feit/stor! Jeg er MEG og DU er deg:) Vi har den kroppen vi har! Vi er alle UNIKE og spesielle!! :))) STÅ PÅ!!!! 😀

 23. […] vet ikke om dere har fått med dere det innlegget der fotballfrue skriver at sesongen er inne der kvinner frykter for å blottlegge sin kropp. Dessverre har jeg ikke […]

 24. Flott innlegg Caroline, men det er én ting som plager meg. Jeg syns det blir litt feil å skrive at det er like ille å få kommentarer om å få være for tynn, som å være for stor. Ihvertfall når du ikke faktisk har vært på begge sider av saken. Jeg gikk fra å jobbe som modell til å handle på Big is Beautiful avdelingen på HM. Jeg ble mobbet for hvor tynn jeg var i mange år. Jeg ble anklaget for å ha både bulimi og anoreksi. På ungdomsskolen lagde guttene en sandslott i sandkassen, og kalte det Dikemark (psykiatrisk sykehus i Asker) og sa at de skulle legge inn meg på avdelingen for anoreksi. Lærerne gjorde det hele værre ved å ta meg ut av klassen flere ganger og tvinge meg til å snakke med helsesøster, selv om alt var helt fint. Så mistet jeg begge foreldrene mine i en ung alder, ble deprimert og la på meg tilsammen 40 kg, og jeg får bare ikke til å gå ned i vekt igjen. Det er ikke en eneste person som har sagt noe om vekten min, men likevel hadde jeg gjort absolutt hva som helst for å gå tilbake til å være så tynn at jeg ble mobbet for det! Jeg hadde solgt sjelen min til djevelen! Jeg skjønner selvfølgelig at det ikke er kult å få sånne kommentarer, jeg syns jo ikke akkurat det var gøy å bli mobbet på den måten. Men jeg blir så provosert når jeg leser sånne ting, fordi du vet virkelig ikke hva du snakker om.

 25. siri herkenes

  jeg har hørt rykter om at du har hatt anoreksia. hvordan kom du deg vekk fra den sykdommer? sliter du med den fortsatt?
  hilsen jente med anoreksi

 26. Marianne M

  Du er kjempefin! Så herlig at mennesker er forskjellige, og at vi liker forskjellige mennesker!!
  Jeg er overhodet ikke tynn, men trener mye, og spiser sunn mat. Har alltid vært aktiv, men også alltid vært stor. Jeg elsker kroppen min, og er veldig glad for at jeg har en sunn livsstil. Man trenger da absolutt ikke å ha en flat mage for å være sunn! Alle er vi forskjellige, og det er så flott.
  Du er et stort forbildet Caroline, og du ser sunn og fantastisk ut!! Også må jeg si at du i tillegg har en utrolig kul stil;-)

  Stå på! Klem:-)

 27. MariaCO

  Det er en ting jeg har tenkt mye på de siste måndene. Hvorfor er det sånn at det er helt greit å konfrontere ei tynn jente at hun er beinete å undervektig, men det er tabu konfrontere ei overvektig jente med at hun er tykk og usunn?

 28. Elin Ø H

  Caroline, du er fantastisk <3 takk!

 29. Jeg satt nettopp og så på tv, og i reklamen så sendte de noe tv-shop greier. Gjaldt noe for å fjerne cellulitter, og så sier de «for å få en kropp du kan være stolt av». Er ikke rart mange mennesker føler seg dårlig med den kroppen de har når de reklamerer slik på tv. De sier jo rett og slett at man må være «feilfri» for å ha en kropp man faktisk kan være stolt av.

  Er helt enig med deg i at man må prøve å være fornøyd med den kroppen man har. Man må tenke positivt og innse at absolutt alle er forskjellige, og det er ikke noe galt med det! Spesielt da det kommer til cellulitter så er ikke det noe man får gjort så mye med, og man trenger absolutt ikke å være overvektig for at de skal dukke opp på kroppen. Vær stolt av den du er!

 30. Utrolig flott innlegg!! Gleder meg til å se bildene, skulle gjerne ha sendt inn et selv også!

 31. Frøken

  Hei Caroline! Jeg lurer bare på når innlegget med alle bikinibildene kommer? Er spent på å se =)

  1. Fotballfrue

   I morgen 🙂

 32. Helt enig, det å tenke på egen helse er veldig viktig for å forebygge sykdommer og plager, det er viktig å ta vare på seg selv, så lenge man ikke blir helt besatt:) Ha en fin dag!

 33. jeg kan ikke si at du overbeviser meg om at du er naturlig tynn. Du trener ekstremt mye og går i tillegg på lavkatbo. Du spiser så lite karbohydrater at kroppen din går i ketolyse, det vil ikke jeg kalle naturlig. Dette kan umulig være sunt over tid..

  1. Fotballfrue

   Å være i fysisk aktivitet er hundre prosent naturlig for kroppen, og derfor er man naturlig tynn selv om man trener. Og nei, jeg spiser ikke så lite karbohydrater at jeg er i KETOSE. Tror faktisk jeg aldri har vært i ketose 🙂

 34. Ville bare si at det er på tide at noen lager en slik collage, så vi kan alle se hvordan en skikkelig kropp er. Ikke disse modellene som strever etter den perfekte kroppen. Jeg selv har akkurat født, og det har jo etterlatt sine merker. Men jeg gleder meg til å vise meg i bikini til sommeren. Strekkmerker og det hele. 😀 Sånn ser en kvinnekropp ut, og jeg kunne ikke vært mer stolt av meg selv selvom jeg er langt ifra hvor jeg skulle ønske jeg var. 🙂 Lykke til med collagen, gleder meg virkelig til å se. Fortsett å inspirere. 😀

 35. […] Norges toppbloggere), og kom over et innlegg der hun tar opp tema kropp. Dere kan lese innlegget her. Hun oppfordret kvinner/jenter til å sende inn bilde av seg selv i bikini, for å vise at kvinner […]

 36. […] som Caroline (fotballfruen) tar oppe kroppsproblematikken. I fjor publiserte hun innlegget “en hyllest til kvinnekroppen” . Det som derimot var utrolig kjedelig med dette flotte intiativet var at noen valgte å se på […]

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *