Så spennende!

Herlighet, for en spennende dag! Takk for alle lykke til-hilsner tidligere, de kom godt med. Nå er jeg sliten, men gleder meg bare til lørdag, for da får jeg forhåpentligvis møte mange av dere! Er det noen som kommer?

Noen bilder fra dagen:

Uæ! Jeg er på plakater!

Glade forlagssjef Jan!

Traff blant andre mat-og treningsansvarlig for MAG (les innlegget hennes her) i dag, Sarpsborg arbeiderblad var tilstede (hurra) og Einar fra Crossfit Norge, som fikk meg med på denne posen. . Ehe 😀

De fantastiske damene Belinda og Trine var også der, og det er jeg kjempeglad for!

Her er innlsgaet fra NRK for de som ikke fikk med seg det.

Maten smakte forresten utrolig bra når andre laget den også, jeg ble nesten overrasket. Det var en veldig stor og god lunsj, med laksemousse til forrett og matchmåltid til hovedrett.

Nå blir det trening på meg, før jeg skal synke ned i badekaret og ta tidlig kvelden. Eventuelt blir det litt sosialt, men jeg tror ikke jeg orker. I morgen tidlig er det p4 og p5 😀

142 kommentarer

 1. Hei Hei. Jeg vet du har sikkert skrevet dette tusen ganger før, men er vanskelig å finne noe. Har du noen gode sider jeg kan lese om LCHF, altså jeg er helt ny, og vurderer å starte en ny livsstil, men hadde vært greit å lese litt. Litt om hva en kan spise, hva en ikke bør spise. Oppskrifter kanskje og litt sånn?

 2. Masse lykke til med boken din!! Du er god, og jeg heier på deg:) Hilsen joggeglad tobarnsmamma:)

 3. Skulle ønske jeg kunne komme! Hadde komt uansett hva om jeg bare bodde på øst-landet 🙂

  Lykke til, Caroline.

 4. I dag har det bare vært en fantastisk vår dag, helt hærlig. På toppen av det hele lå verdens skjønneste bok og ventet på meg når jeg kom hjem fra jobb. Den var helt nydelig, jeg hadde ikke tid til å vente med å se i den. Satt meg ut i solen, og leste, fikk faktisk en liten tåre i øye kroken når jeg leste noen av sidene, så nydelig. Masse masse gratulerer og lykke til videre!

 5. Hei Caroline!

  Eg blei vertfall veldig motivert og inspirert til å kjøpa boka di.
  Lykke til vidare 😉

  Frå ei som følge deg frå vetle Voss!

 6. Elsker coveret på boka de, skikkelig fresht 🙂

 7. Så moro og spennende 😀 Kjempfin var du også! Sov godt og masse lykke til videre 🙂

 8. Anne Katrine

  Stort tillykke. Hvor er du bare sej! Hvor er din fine top fra?

  Klem

 9. Marianne

  Jeg har lest litt rundt om, og lurer på hva synes du om palmeolje? Ser det er litt omdiskutert. I tillegg til smør eller cocosa, er det en annen nøytral olje dere bruker til steking? =) Gratulerer med tittelen som forfatter! Stå på 😀

  Klem

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Palmeolje er en av de beste plantebaserte oljene du kan bruke, nettop fordi den er rik på mettet fett 🙂

   Baksiden er at det går hardt ut over regnskogen, uten at jeg vet for mye om det.

   1. Ehm… Beste ut fra hvilket perspektiv? Et LCHF kosthold? Jeg følger dette kostholdet selv, men takke meg til at jeg bruker en olje som er så skadelig for bl.a miljø for at jeg skal få oppfylle fettkvoten min… Se litt på denne linken, den er litt gammel, men fakta om oljen som står her er ikke utdatert, kun de produktene som er nevnt. http://forbrukerportalen.no/Artikler/2008/palmeolje_usunn_for_kropp_og_klode
    Dersom et produkt er merket vegetabilsk olje så er det bortimot 100% sikkert atvdet er snakk om palmeolje…. Hvorfor merker ikke produsenten varen med palmeolje dersom det er så bra, tro? Dersom en vare inneholder f.eks olivenolje eller rapsolje så er det merket med det. Det beste er å holde seg unna matvarer som har mer enn en ingrediens 😉

   2. Lars-Kristian Eriksen

    Begge linkene dine baseres på at palmeolje er usunt fordi det er rikt på mettet fett. Du, som hevder å ha et LCHF-kosthold burde i hvert fall ha mer vett enn å lytte på skremselspropaganda fra staten og VG. Palmeoljen det blir snakket om i disse artiklene, er også palmeolje av dårlig kvalitet, da den er varmebehandlet og ødelagt. Så på en måte har artiklene rett. Jeg derimot, snakker om ren, og naturlig palmeolje.

    For øvrig er jeg helt enig i at meierismør er det beste valget 🙂

   3. Og her er en nyere link…fremdeles samme budskap…. http://www.tv2.no/gmn/disse-matvarene-skjuler-skummel-palmeolje-3662832.html

   4. Nå må du ikke blande – det finnes en sunn, ubehandlet palmeolje, og en varmebehandlet, herdet palmeolje som ikke er gunstig 🙂

   5. Lars-Kristian Eriksen

    Helt riktig Tina 🙂

   6. Marianne

    Takk, fikk svar på det jeg lurte på 🙂

  2. Meierismør er det sunneste å steke i på grunn av at fettkjedene tåler oppvarmingen bedre enn oljer.

 10. Jeg vet de snakker om mettet fett, men om du klareer å lese hele artikkelen og min kommentar så skriver jeg at jeg ikke kan spise denne oljen pga MILJØ ulempene som utvinning av denne oljen skaper. Det er lov å ha to tanker i hodet samtidig…. Både hva som er sundt for min kropp og hva som er sundt for omgivelsene…. Informasjonen har jeg ikke hentet i «skremmselpropaganda» som du kaller all informasjon som ikke støtter ditt syn, men fra eksperter i dette kostholdet. Innholdsmessig er det ikke kun pga at det er et mettet fett det blir kritisert, men også pga palmitinsyre det inneholder. Som du skriver er oljen ekstra skadelig i disse produktene pga at den er varmebehandlet, det samme som vil skje om du steker i den….

  Og så en annen ting: hvorfor føler du for å svare meg så frekkt? «at jeg burde ha mer vett»?! What? Er det sånn du snakker og debatterer med folk? Det er jo trist… Du er desverre lite nyansert i dine innlegg og lite åpen som andre også påpeker. Caroline svarer som oftest med respekt selv om hun er uenig, mens du desverre går i angrep og hever deg selv opp. Veldig synd for jeg er sikker på at du har fornuftige ting å si, men det er vanskelig å lytte… Synd

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Det med vett var ment som en spøk, men det er kanskje ikke så lett på trykk :/ Absolutt ikke meningen å virke frekk, beklager hvis det kom frem sånn.

   Hvis du leser min første kommentar, så ser du at jeg nevner miljø som en negativ side.

   Innholdsmessig er det ikke kun pga at det er mettet fett det blir kritisert, men også pga palmitinsyre det inneholder

   Du er vel klar over at palmitinsyre er en av de vanligste mettede fettsyrene i planter og mennesker? Du kunne faktisk like gjerne skrevet at det ikke blir kritisert pga mettet fett, men pga mettet fett…

   Varmebehandlingen i steking er ikke det samme som ved kjemiske prosesser i forbindelse med ferdigmat.

   Her kan du lese hva Dag Viljen Poleszynski, cand.scient. i ernæringsfysiologi, dr.philos og redaktør i helsemagasinet VOF sier om palmeolje.

   Jeg ser at du skriver om palmeolje og at Lipidklinikken regner dette som særlig skadelig. Denne påstanden er ikke basert på forskning. Palmeolje inneholder helsebringende fettsyrer (39 % oljesyre, som det er mye av i olivenolje), 9 prosent linolensyre (essensiell omega-6-fettsyre) og en stor andel korte og mellomlange fettsyrer. Dessuten inneholder palmeolje store mengder antioksidanter i form av betakaroten, andre karotenoider, vitamin E og tokotrenioler. Oljen er varmebestandig og egner seg godt til steking. I land som tradisjonelt bruker mye kokos- og palmeolje, er hjerte- og karsykdom og også kreft så godt som ukjent. Kokosfett inneholder vel 92 % mettede fettsyrer, som bl.a. motvirker infeksjoner (sopp, virus, bakterier), stimulerer stoffskiftet, motvirker kreft og en rekke andre sykdommer.

   Det er også galt at palmeolje (og kokosfett) øker kolesterolnivået og derfor bidrar til hjertesykdom. De som spiser mye fett i maten, har ofte lavt kolesterolnivå, og hvis det er høyere enn anbefalt, består det av fraksjoner som er mindre aterogene fordi blodets triglyceridnivå som regel er meget lavt hvis man spiser mye fett (og lite høyglykemiske, betennelsesfremmende karbohydrater). Til steking er det mest skadelig å bruke olje som inneholder mye omega-6-fettsyrer (dvs. soya-/solsikke og saflorolje) fordi slike oljer lett blir oksidert. Raffinerte oljer med minimalt med antioksidanter er enda verre. Palmeolje har mye antioksidanter og mettet fett som ikke så lett ødelegges av varme.

   1. Ragnhild

    Jeg registrerer følgende
    1. Du regner ikke «Baksiden er at det går hardt ut over regnskogen» som en god nok grunn til å utelukke palmeolje fra kosten.
    2. Dere irriterer dere stadig over at folk ikke anerkjenner at det finnes forskning som støtter opp under et lavkarbo-kosthold, men ignorerer blankt at det finnes enorme mengder forskning som støtter opp under statens kostholdsråd. Faktisk sier flere av de såkalte høykarbo-fanatikerne at de vil skifte mening den dagen det er tilstrekkelig grunnlag for det.
    3. Dere (og da mener jeg alle lavkarboere,) argumenterer stadig for at «jamen vi fikk det mye bedre da vi startet på dette kostholdet»….vel, det finnes mennesker som hevder at homeopati fungerer uten at man går inn for å bruke det i det norske helsesystemet. Det finnes folk som har røykt hele livet, men som likevel ikke dør før de er 90.
    (og i tilfelle ingen skjønner det; jeg sammenligner ikke LCHF med homeopati eller røyking, jeg prøver bare å si at selv om noen mener noe fungerer så er ikke det dokumentasjon god nok til at man kan anbefale det på landsbasis)

   2. Lars-Kristian Eriksen

    Ragnhild:

    1. Som jeg skriver i den første kommentaren, så kan jeg ikke nok om temaet. Når det er sagt, så bruker ikke jeg palmeolje, bortsett fra i Atkins-barer eller ferdigmat, og det er ikke så ofte.

    2.Det er nok ikke enorme mengder forskning som støtter opp om statens kostholdsråd. Hvis du har fulgt med i debatten, så har staten flere ganger hatt mulighet til å «dunke i bordet» med denne enorme forskningsmengden som underbygger deres påstander. Hvorfor gjør de det ikke? Jo, fordi det finnes ikke..

    3. Den kommentaren der skjønte jeg ikke mye av :p Så hvis jeg begynner på lavkarbo, og opplever mer og stabil energi, bedre nattesøvn, aldri småsulten eller fysen på sukker, restituerer meg raskere osv. Så har det ingenting å si? Hva med mennesker som går ned 70 kilo og slutter med over 15 forskjellige typer medisiner bare pga en kostholdsendring?

   3. jeg skjønte hva hun mente med den siste kommentaren: selvom deres (noens) erfaring er at akkurat dette kostholdet fungerer så kan en ikke anbefale det til en hel befolkning. akkurat slik som f eks homeopati fungerer for noen så går en ikke ut og anbefaler det til en hel befolkning.

   4. Lars-Kristian Eriksen

    Elle: nei, hadde staten gjort helomvending og anbefalt lavkarbo hadde de mistet all troverdighet. Forstår godt at de ikke gjør det.

    Ragnhild: jeg var kanskje litt uklar, staten har ingen god dokumentasjon på at et fettfattig kosthold er bra i lengden. Det var det jeg ville frem til. Selv om de har publisert noe i dette skrivet, betyr ikke det at det er bra forskning.

   5. lavkarbo er jo helt greit, det er bare den high fat som føles så¨rart/ekkelt. Staten anbefaler jo et variert kosthold, fordi det jevnt over egner seg for befolkningen.

 11. Ragnhild

  2. Din påstand er altså at de lyver? Du ser ikke at du går i samme fellen som du anklager lavkarbo-motstandere for å gjøre? Her er forresten link til rapporten som underbygger statens kostholdsråd om noen skulle være interessert:

  http://www.nrk.no/contentfile/file/1.7486665!Kosthold.pdf

  3. Det jeg prøvde å si var at selv om enkeltpersoner opplever bedring som følge av noe de gjør så er ikke dette i seg selv et argument for at staten er «dumme i hodet» fordi de anbefaler noe annet. Statens kostholdsråd skal være for alle og er basert på grundig dokumentasjon ift hva som fremmer folkehelsen.

  1. veldig godt sagt!

   1. Ragnhild

    takk elle 🙂

  2. Lars-Kristian Eriksen

   Nei, jeg tror ikke at de lyver, men staten har en del ting å ta hensyn til. Som jeg nevner lenger oppe, hadde de snudd helt om og sagt at lavkarbo var bra, ville de mistet all troverdighet. Så det er forståelig at de ikke gjør det.

   Jeg var kanskje litt uklar, jeg mener ikke at alle statens råd er dårlig dokumentert, men påstandn om at et fettfattig kosthold er bra er nettop det. Jeg hadde en artikkel hvor diverse forskere uttalte seg om dette, men klarer ikke finne den nå :/

   Nå anbefaler staten et veldig ensidig kosthold, hvor faktisk så mye som 60-65 prosent skal komme fra karbo. Jeg tror mer på et litt mer variert kosthold enn det 🙂

   1. Det blir vel feil å si at LCHF er mer VARIERT enn statens kostholdsråd anbefaler…. Det blir ikke mer variert av å snu matpyramiden opp ned, bare anderledes kombinasjon;) Det blir litt lite nyansert, som f.eks klarer vi ikke å få frem at det er mulig å spise lavkarbo uten at det betyr en så stor mengde av mettet fett som i LCHF kostholdet.

    Det er litt konspirasjonsteori over argumentasjonsrekken, desverre. Hører sjelden at f.eks vegetarianerene uttaler seg sånn om statens ernærings råd…da ville de jo blitt stemplet som fanatikere…..

   2. Lars-Kristian Eriksen

    Anne: da vet du ikke hva LCHF kan være :/ Snur du pyramiden havner du på en ekstrem variant av lchf, det er noe midt i mellom som heter moderat lavkarbo.

    Her kan du lese et blogginnlegg, hvor bloggeren har sett nærmere på hvorfor staten anbefaler som den gjør. Konklusjonen er at rådene er dårlig begrunnet: http://naturalnordic.com/diet/er-de-offentlige-anbefalingene-for-fett-godt-begrunnet/

   3. Du forstod vel at det var satt på spissen, bokstavelig talt?!

   4. Lars-Kristian Eriksen

    Anne: nei, mulig det, er fortsatt tidlig på morgenen 🙂 Uansett er det en generell misoppfatning at lavkarbo ikke er variert, så egentlig ikke så rart at jeg ikke forstod det.

  3. Lars-Kristian Eriksen

   Ragnhild: du kan lese det blogginnlegget her. Konklusjonen er at statens råd er dårlig begrunnet.

   http://naturalnordic.com/diet/er-de-offentlige-anbefalingene-for-fett-godt-begrunnet/

 12. jeg jobber i bokhandel, vi fikk inn boka de i dag. Gratulerer, kjempe fin bok som vi garantert kommer til og selge mye av 🙂

 13. Ragnhild

  Jeg har ikke noe imot at dere (og andre) spiser lavkarbo, jeg vet at det finnes forskning som støtter et slik kosthold. Det er retorikken her det er noe galt med. Jeg ville feks ikke ha karakterisert lavkarbo-forskning for «dårlig» , og å påstå at et kosthold bestående av 50-60% karbohydrater er ensidig er jo utrolig unyansert. Da er det jo like ensidig med et kosthold bestående av 50-60% fett…..:)

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Ragnhild: nei, det stemmer ikke. Husk at det er snakk om energiprosent, og ikke volum. 60 e% fra fett, er halvparten så stort volum som 60 e% fra karbohydtrater.

  2. Enig med deg, Ragnhild. Men jeg skjønner etterhvert at dette ikke er stedet for å diskutere. Her er det bare en som kjenner sannheten, desverre og da blir det lite nyansert.

   1. Det her må du utdype, Anne.. Du og Ragnhild er jo like bastante som Lars-Kristian :p snakk om tåpelig kommentar…

   2. Lars-Kristian Eriksen

    Nesten som jeg skulle sagt det selv, Nina 🙂 Anne har visst en oppfatning av at hvis hun sier hopp, så skal alle hoppe..

    Hva skjedde egentlig med palmeolje-diskusjonen? Jeg visste at jeg hadde rett, men hadde ikke trodd at du skulle bli målbundet? 😉

   3. Selv om Anne folger et lchf-kosthold, så viser hun tydelig at hun ikke kan noe særlig om teamet, så egentlig skjønner jeg imke at du gidder å diskutere med henne. Se bare på holdningene hennes til mettet fett, det er jo kjempeviktigt for en på lchf å ikke være redd for mettet fett. Mettet fett er jo faktisk den fettypen som motvirker hjerte- og karsykdommer best. Et lchf kosthold basert på mengder med umettet fett, øker faren for oksidering (selv om det er bedre enn høykarbo )

   4. Må si meg enig her, ser ikke helt hva som gjør deg bedre enn Lars-Kristian, anne? Lars-Kristian har mange gode poeng, du virker bare kunnskapsløs… Som lchf’er burde du jo vite at palmeolje og mettet fett ikke er dårlig

   5. Ragnhild

    Burde vel gitt meg men…dette er en besynderlig diskusjon. Argumentasjon om at:
    1. Utvinning av palmeolje er dårlig for regnskogen
    2. Statens kostholdsråd er basert på forskning
    3. Det er unyansert å hevde at et lavkarbo-kosthold er mere variert enn et høykarbo kosthold.

    Blir møtt med motargumenter som
    1. Du er kunnskapsløs og vet lite om LCHF.
    2. Denne forskningen finnes men den er dårlig.
    3. Du er kunnkapsløs og vet lite om LCHF.

    For å utdype pkt 3: Sånn jeg ser det spiser mange av dere lavkarboere sånn ca det samme som meg, bortsett fra at noe av fettet hos dere er byttet ut med kornprodukter for mitt vedkommende. Jeg ser ikke den helt store forskjellen ift variasjon her.

   6. Lsrd-Kristian Eriksen

    1. Ingen her som har sagt noe om det :p Det er vel strengt talt det enest vi er enige om, jeg sier bare jeg ikke kan så mye om regnskogen, men at palmeoljen fpr mye kritikk for det.

    2. Delvis riktig. Statens råd angående fett, er dårlig dokumentert, ikke alt sammen.

    3. Både lavkarbo og høykarbo kan være variert (hvis vi ser bort i fra volumet av de forskjellige næringsstoffene ), men for de fleste med høykarbo-kosthold ender det opp med brødmåltid 3 ganger om dagen og lite grønnsaker. LCHF har et økt fokus mot grønnsaker og det gjenspeiles i inntaket.

   7. Kornprodukter, rafinerte eller ikke, inneholder toksiner av type lektiner, mykotoksiner, fosforsyre (phytic acid) og gluten. Alle disse toksiner går det ann å fjerne via surdeig og over 8 timer heving. Alle oljer som er flytende ved romtemperatur(bortsett fra ubehandlet ultra virgin olivenolje, den som stivner i kjøleskapet, og som er ok fordi olivene erer fermenterte med de samme bakteriene som i surdeigen) oksiderer seg fort pga lys, luft eller høy temperature. De er ustabile og utvikler frie radikaler. Palmeoljen er kjemisk ganske likt smør men tåler høyere temperaturer. Lyver staten og mediene? Nei, de stoler bare på eksperter som støtter industrier som lyver. Desverre er ikke årsaken bare økonomisk. Les litt om hva The Weston Price Foundation har å si, for eks på Youtube.

 14. SussaneS

  Hei. veldig fin blogg du har! lurte på om du har noen gode forslag til internett sider som seller bikinier og sommersklær. skal snart til syden, så hadde vært gøy med noe nytt. ser at du har så mye fine sommersplagg 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *