Barry M: Fashion for fall

Mottok de nyeste leppestiftene til Barry M i posten forrige uke, og har allerede funnet min favoritt!

Utenom denne har jeg tidligere brukt Barry M 144 Cerise, skrev et innlegg om den for en tid tilbake, her. Faktisk har jeg brukt den i nesten 12 måneder nå, så det var kanskje på tide å bytte den ut? Min nye favoritt har nesten identisk farge som mine egne lepper, og sammen med lipliner nr. 9 er den perfekt til å forsterke min naturlige farge.

Vintage Rose og Mulberry i perfekt harmoni ♥ 

Andre farger jeg elsker fra Barry M sine nyheter er  151, 153 og 121 – Sunset, Pink Ribbon og Pillar Box Red.

Det som er så fint med Lip Paint er at de sitter! Jeg forsegler alltid med Smashbox sin O-Plump, men trenger ikke fornye laget med leppestift før etter noen timer, og det er et must om du bruker leppestift. Slitsomt å fornye hvert tiende minutt. .

Trendene innen makeup denne høsten er også i tråd med disse fargene. Du kan enten gå for duse naturfarger, eller mer fargesterke lepper. Klassisk rødt (nr. 121 over) var å se på catwalken hos blant andre Miu Miu denne sesongen, mens rødoransj (nr. 151) var en gjenganger hos både Jil Sander og Ralph Lauren.

Tips når du skal legge leppestift:

 • Bruk alltid litt foundation på leppene først, på denne måten er det lettere å legge lipliner, og fargen vil holde lenger.

 • Påfør deretter et tynt lag med pudder, før du påfører lipliner. Husk at denne bør være i samme farge som leppestiften.
 • Før du påfører leppestiften, kan du presse leppene sammen på litt papir for å få bort overflødig farge. Til slutt forsegler du med en klar gloss.

Reklame 

138 kommentarer

 1. Anneline

  Hei Caroline.

  Har du forslag på hvilke duse naturlige leppestifter som er å få kjøpt? Hvor? Og hvilket nr?

  1. Fotballfrue

   Den jeg bruker her er veldig dus og naturlig 🙂

   – C

 2. Min mening er nok at liplineren vistes veldig godt her..:/ Men smaken er som baken, og godt er det:) Ellers synes jeg det var nydelige farger på leppestiftene!:)

  1. Fotballfrue

   Det gjør ikke noe at den vises litt,bare den er i samme farge. Se på catwalkbildet til venstre 🙂

   – C

   1. Magnhild

    Jeg er nok litt enig med deg, Ida.. Synes liplineren synte litt for mye her.. Men baken er delt den ja! Fargen på leppestiften var fin, da:)

 3. Hvilken parfyme bruker du?

 4. Ble det noen tur på SATS i dag?? hvis du klarte å presse inn en treningsøkt så fyyy så effektiv du klarer å være! samtidig (har sagt det før) at du klarer likevel og poste hele tre innlegg når du har vært på farten i hele dag! *wonderwomen*

  1. Fotballfrue

   Jeg kom dit akkurat 😀 Hehe,tusen takk :))

   Klem!

 5. Therese

  Har du noen bilder av deg selv med din naturlige håerfarge? Det ser så mørkt og flott ut:)

 6. Hei, har fulgt deg i en uke nå (altså sylfersk leser), og vil gjerne gi deg cred for at du er så tydelig og klar på det du står for! I og med at du har lang erfaring med make-up, håper jeg at du kan gi meg et råd… Jeg har noen sprengte blodkar på kinnene (=rødmussen). Har fått tips om å kjøpe make-up med grønne pigmenter. Bruker i dag ID. Synes ikke det dekker. Vil gjerne ha noe som er økologisk og parabenfri… Har du eller noen andre noen ideer til hva jeg bør prøve? Takknemlig for svar! N

 7. HERREJESUS, for noen bryn du har Caroline!! 😀

 8. Deilige farger:) Jeg har ett spørsmål angående lavkarbo. Hvordan er det med kolesterolet når man spiser så mye fett? jeg kunne godt ha tenkt meg og byttet til dette kostholdet,men ser att en del er skeptiske til det. Fin blogg du har, sunt og godt forbilde er du:) Gleder meg veldig til helsematen.no er oppe og går! Ha en fin kveld:))

  1. Fotballfrue

   Spørsmålet er vel om kolesterol er farlig i det hele tatt. Det er nemlig ingen sammenheng mellom høyt kolesterol, og hjerte- og karsykdommer 🙂

   – C

   1. legestudent

    Ehh.. Dette stemmer vel ikke helt! Det er en klar sammenheng mellom høyt kolestrol og hjerte-karsykdommer! Sleng ikke ut påstander som er så til de grader feil! Hilsen legestudent!

   2. Fotballfrue

    Nei, jeg og mange andre mener det er feil. Les deg opp på nyere forskning, og søk på «cholesterol death » på youtube for eksempel, hundrevis av snutter som slakter gamle kolesterolteorier 🙂

    Visste du at mennesker med høyt kolesterol har høyere levealder enn mennesker med lavt?

    – C

   3. Elisabeth

    Jeg er lege. Jeg vil gjerne referere til LIFE- studien. Det er et av de største studiene som er gjort på dette feltet og viser en klar sammenhent Vil også anbefale deg å komme med ordentlige referanser når du kommer med slike (såpass tåpelige) påstander. Kildekritikk og vurdering er på legestudiet et eget emne som er svært krevende. Sett deg inn i dette før du uttaler deg til så mange mennesker som av en eller annen merkelig grunn er interessert i din mening. Du kommer vel antageligvis til å svare noe spydig på dette (som du gjør på de fleste fornuftige kommentarer). Det får så være. Alle som virkelig kan noe om dette er faktisk enige.

   4. hvem er det du henviser deg til elisabeth? hehe ble usikker her

   5. sunniva

    hun henviser seg til fottballfrue, var det vanskelig og forstå ida?

   6. Løvetann

    @legestudent

    Hvordan forsvarer du den ‘klare’ sammenhengen mellom høyt kolesterol og hjerte- karsykdommer?

    http://1.bp.blogspot.com/_tMgToYs_oYc/Sy1klngf0CI/AAAAAAAAACM/DFnno2TKNTQ/s1600-h/cholesterol-mortality.gif Her kan du jo se at land som Colombia vs Tyrkia ikke har denne ‘sammenhengen’. Tilfeldig? Neppe!

    Du som legestudent brude jo vite at ‘correlation is not causation’

   7. hm…det visste jeg ikke;) har alltid trodd att det var en sammenheng der:p En veninne av meg gikk over til Lavkarbo fordi hun hadde diabetes og dette skulle hjelpe blodsukkeret. Men så sa legen att kolesterolet var blitt fryktelig høy:S men jeg er veldig grønn på dette. Har bestillt meg noen bøker og får lese litt på det:) Takk for svar!

   8. Det kan være en sammenheng mellom hjerte- og karsykdommer og høyt kolesterol. Spørmålet er hvor mye av totalkolesterolet som består av LDL (dårlig kolesterol) i forhold til HDL (bra kolesterol). Er LDL for høy i forhold til HDL er det fare for hjerte- og karsykdommer.

   9. Fotballfrue

    Det er en sannhet med modifikasjoner. For at LDL kolesterolet skal være farlig, må det oksidere, sånn at det oppstår frie radikaler. Sukker, alkohol og røyking, er ting som kan føre til oksidering 🙂 Oksidering kan motvirkes ved å unngå de tingene jeg nettop nevnte, eller spise sunt, mettet fett, som sørger for store «sterke» ldl partikler 🙂

    – C

   10. du burde holde deg for god til å opptre som en kostholdskyndig fagperson, bare fordi du har lest deg opp på det de siste 1-2 årene. det er lite nyansert mye av det du predikerer, og du burde virkelig se din begrensning når du faktisk ikke kan nok biologi og biokjemi til å uttale deg.
    folk som har studert ernæringsfysiologi og forskningsmetodikk i 5 år er jo mindre bastante enn deg.
    lavkarbo har mange fordeler, men ikke vri om ¨på de negative aspektene!

   11. Fotballfrue

    Er jeg bastant når jeg skriver min personlige mening? Jaja, nå har jeg hørt det også.. Jeg skriver jo bare at uenigheten rundt kolesterol er stor, og videre hvilken side jeg er på 🙂 Er det feil? Du gjør jo akkurat det samme! Jeg siterer leger og kostholdseksperter, det er like mye hold i mine påstander, som andres.

    Hvilke negative aspekter sikter du til?

    – C

   12. Som forsker vil jeg jo si at det er relativt nitrist når man bruker youtube som oppslagsverk for så å henvise til det som en sannhet. Foreslår heller at du begynner å lese seriøs forskning hvis du skal uttale deg. Prøv for eksempel scholar.google.com eller isiknowledge.com. SÅ kan vi snakke om kolesterol og hjerte-og karsykdommer.

   13. Løvetann

    @Ellie

    Som lekmenneske blir jeg nitrist når du sier at bare fordi noe står på youtube ‘er det feil’. Det høres hvertfall ut som det er det du sier. To forksningsrapporter som ikke viser noen årsakssammenheng har ikke noe mer å si for hva man ‘vet om noe’ enn en youtube video…bare litt flere vanskelige ord!

    Vi vet rett og slett for lite om kroppen og vhordan den reagerer på forskjellige kosthold.

    Det man derimot mistenker (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11521128) er at LDL-partiklenes størrelse er det som er viktig. Og at det ikke er det totale kolesterolet som skaper risiko for hjertesykdom (http://1.bp.blogspot.com/_tMgToYs_oYc/Sy1klngf0CI/AAAAAAAAACM/DFnno2TKNTQ/s1600-h/cholesterol-mortality.gif) ettersom den effekten blir borte når man sammenligner ulike land. Hva som egentlig er grunnen er vanskelig å si noe om uten mer forskning.

    Men jeg synes du skal holde deg for god til å si noe som høres ut som om ‘youtube er usant’ og at ‘google scholar er sant’. Når kunnskapsmangelen er stor er det bedre å gå for det som føles bra og man vet at mennesker har spist i MYE lengre tid enn kornprodukter. Og i en verden der livsstilssykdommer florerer tror jeg ikke nødvendigvis er dumt eller ufornuftig å gå mot strømmen.

    Neste gang du som forsker blir nitrist og ønsket deg en skikkelig debatt om metodikk, statistikk, årsakssammenheng så forslår jeg at du finner fram noe av denne ‘seriøse’ forskningen som finnes på området! Hvordan skal du bevise noe som helst om én type mat når mennesker spiser utallige typer mat og man vet veldig lite om hvordan kroppen fungerer?

    Jeg tror ikke fotballfrue undervurderer leserene sine. Jeg tror ikke hun tror folk tar de videoene for noe mer god fisk enn noe annet. Men det jeg forstår at hun sier er at disse videoene høres ut som en fornuftig forklaring på de erfaringene folk faktisk har når de går på lavkarbo.

   14. Hmm…jeg tror ikke folk blir enige om dette:) Jeg tenkte og prøve dette kostholdet fordi jeg har gluten allergi og merker på en måte at etter jeg sluttet og spise gluten ble jeg fortere sulten.Vurderer derfor om det kan være lurt og føre inn mer fett i kostholdet og hente energi derifra:) Trener fem ganger i uken( tre dager kondis og to dager styrke) og trenger MYE energi:)

   15. Fotballfrue

    http://espenrostrup.com/2011/06/10/klassiske-myter-om-lavkarbo-diett/

    16. Krauss RM, Blanche PJ, Rawlings RS, Fernstrom HS, Williams PT. Separate effects of reduced carbohydrate intake and weight loss on atherogenic dyslipidemia. Am J Clin Nutr. 2006 May 1;83(5):1025–31; quiz 1205.

    18. Stoernell CK, Tangney CC, Rockway SW. Short-term changes in lipoprotein subclasses and C-reactive protein levels of hypertriglyceridemic adults on low-carbohydrate and low-fat diets. Nutr Res. 2008 Jul.;28(7):443–449.

    19. Guay V, Lamarche B, Charest A, Tremblay AJ, Couture P. Effect of short-term low- and high-fat diets on low-density lipoprotein particle size in normolipidemic subjects. Metab Clin Exp. 2011 Aug. 2;

    20. Faghihnia N, Tsimikas S, Miller ER, Witztum JL, Krauss RM. Changes in lipoprotein(a), oxidized phospholipids, and LDL subclasses with a low-fat high-carbohydrate diet. J Lipid Res. 2010 Nov.;51(11):3324–3330.

    21. Volek JS, Fernandez ML, Feinman RD, Phinney SD. Dietary carbohydrate restriction induces a unique metabolic state positively affecting atherogenic dyslipidemia, fatty acid partitioning, and metabolic syndrome. Prog. Lipid Res. 2008 Sep.;47(5):307–318.

    22. Forsythe CE, Phinney SD, Feinman RD, Volk BM, Freidenreich D, Quann E, et al. Limited effect of dietary saturated fat on plasma saturated fat in the context of a low carbohydrate diet. Lipids. 2010 Oct.;45(10):947–962.

    23. Sharman MJ, Gómez AL, Kraemer WJ, Volek JS. Very low-carbohydrate and low-fat diets affect fasting lipids and postprandial lipemia differently in overweight men. J Nutr. 2004 Apr. 1;134(4):880–885.

    24. Volek JS, Sharman MJ, Forsythe CE. Modification of lipoproteins by very low-carbohydrate diets. J Nutr. 2005 Jun. 1;135(6):1339–1342.

    25. Sharman MJ, Kraemer WJ, Love DM, Avery NG, Gómez AL, Scheett TP, et al. A ketogenic diet favorably affects serum biomarkers for cardiovascular disease in normal-weight men. J Nutr. 2002 Jul. 1;132(7):1879–1885.

    26. Lamarche B, Tchernof A, Moorjani S, Cantin B, Dagenais GR, Lupien PJ, et al. Small, dense low-density lipoprotein particles as a predictor of the risk of ischemic heart disease in men. Prospective results from the Québec Cardiovascular Study. Circulation. 1997 Jan. 7;95(1):69–75.

    Håper dette er tilfredsstillende 🙂

    – C

   16. Liker at du motbeviser dem gang på gang til de er målbundet:) alle må jo få lov å mene hva de vil:) Liker at du står for det du sier Caroline:) Du et spm angående lavkarbo (spørr kanskje litt mye, men du kan en hel del om saken), jeg har snakket med legen og siden jeg ammer så er jo lavkarbo der man er i ketolyse no no no. Men hun mente jeg burde legge meg på fedon livsstile frem til jeg er ferdig med å amme. Da har jeg jo god tid til å lese meg opp på begge deler. Lurer på om du har noen tips til eventuelle bøker? Nettsteder? Med god informasjon om lavkarbo:) Gleder meg til nettsiden deres kommer!:)

   17. Elisabeth

    DEt er forskjell på å bli målbundet og på at «fotballfrue» ikke godtar kommentarer som motbeviser henne igjen… Men denne kommer vel heller aldri gjennom.

   18. Fotballfrue

    Herregud, at det går an? Jeg har godkjent alle kommentarer fra deg, enda du egentlig har lagt deg på et utrolig spydig nivå. Det går an å ha litt is i magen. Flere kommentarer legger seg automatisk i spam-boksen.

    Har du en link til denne life-studien du snakker om?

    Kanskje du har en kommentar til de forskningsresultatene jeg har linket til? 🙂

    – C

   19. Celine

    Dette er ikke bevis for verken det ene eller det andre. Det er åpenbart referanser klippet fra én artikkel (hvor er ref 1-15 og 26 og utover?), og dermed er dette referanser til artikler som med all sannsynlighet støtter opp om det forfatteren av denne artikkelen selv vil si. Likeledes vil en motstander av lavkarbo-kosthold benytte seg av andre referanser for å understøtte sine data. Forskning er aldri svart-hvitt, og det er derfor man må forholde seg til det med en viss sunn skepsis. Like lite som den ene leiren sitter på sannheten, gjør den andre leiren det. Men det er all grunn til å utvise en viss varsomhet med å anbefale «nye» kosthold før det er utført mer forskning på området. Man skal også huske på at det er sterke markedskrefter i sving som gjerne vil at vi skal spise det ene eller det andre. Og nå vet jeg jo at det vil bli hevdet at LCHF ikke er et nytt kosthold fordi steinaldermennesker spiste det, noe som er en sannhet med modifikasjoner. Uansett er forskning på området relativt nytt, noe som også fremgår av referanselisten du har klippet ut, og man kan bare oppfordre til en viss sunn skepsis til inntak av store mengder mettede, animalske fettsyrer (og også store mengder karbohydrater, for den saks skyld!) inntil vi vet mer om langtidseffekten. Det at man har fine blodprøver, er ikke sannhetsvitne for at man er sunn. Det finnes nemlig ingen blodprøver som kan si noe om «sunnhet», og ingen konkrete blodprøver som kan fortelle oss om hjertets og kretsløpets tilstand.

   20. Fotballfrue

    Enig i mye 🙂

    Du finner resten av referansene hvis du leser bloggen til Espen Rostrup. Jeg tok bare med de som omhandlet hjerte og kar 🙂

    – C

   21. Kamomilla

    Men veldig mange av disse studiene omhandler ikke forholdet mellom kolesterol og hjertesykdom i det hele tatt, eksempelvis den første (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16685042). Faktisk konkluderer den slik: Moderate carbohydrate restriction and weight loss provide equivalent but nonadditive approaches to improving atherogenic dyslipidemia. Moreover, beneficial lipid changes resulting from a reduced carbohydrate intake were not significant after weight loss. (altså: moderat karbohydratrestriksjon og vektnedang kan gi forbedrede lipidnivåer – altså «fett i blodet». Denne endringen er ikke signifikant etter vektnedgang, det vil si at endringen like godt kan skyldes noe annet enn karbohydratinntak) Dersom du er ute etter å demonstrere at kolesterol og hjertesykdom IKKE henger sammen, slik mange som har studert dette temaet i årevis mener, er det mer nyttig om du viser til studier som faktisk belyser dette forholdet, IKKE hvorvidt LCHF-kosthold er bra eller ei – det er nemlig et annet spørsmål. Her, for eksempel, ser du en studie med mer enn 350000 deltagere som finner nettopp at «These data of high precision show that the relationship between serum cholesterol and CHD is (…) a continuously graded one that powerfully affects risk for the great majority of middle-aged American men. » http://jama.ama-assn.org/content/256/20/2823.short

    Og en ting til – i slike spørsmål, hvor det faktisk foreligger et enormt volum med forskning, er det ikke snakk om å TRO på det ene eller det andre. Det er snakk om å sette seg inn i forskningen, kritisk vurdere den, og deretter ta en beslutning. Vitenskap er ikke et demokrati eller en religion, det er mer eller mindre objektive resultater av systematiske observasjoner, som kan tolkes på ulike måter, men som altså ikke bunner i tro. Det bunner i kunnskap. TOLKNINGENE gjør at man kan være uenige som forskere, og det er jo forskerne hele tiden. Men dersom man slutter seg til «en side» fordi man «tror» på det den siden forfekter, uten selv å ha forholdt seg til forskning som slutter opp om begge sider, ja – da har man misforstått, etter min mening.

   22. Fotballfrue

    Foreslår at du tar denne diskusjonen med Espen Rostrup 🙂

    – C

   23. Jeg er temmelig sikker på at du finner kliniske bevis ang. sammenhengen mellom fett-intak og hjerte- og karsykdommer her i denne artikkelen:

    http://content.karger.com/ProdukteDB/produkte.asp?Aktion=Ausgabe&Ausgabe=250361&ProduktNr=223977

   24. Fotballfrue

    Det er forskningsresultater som sier det motsatte..

    Så da velger jeg å tro på den jeg stoler mest på, og det er i hvert fall ikke det som støtter nåværende kostholdsråd 🙂

    – C

   25. Løvetann

    @Kamomilla,

    det er ganske komplisert å lese forskningsrapporter. Dette krever bred kunnskap på mange områder, og ikke alle har tid til å sette seg inn i alle detaljene. Menneskekroppen er komplisert og det er store problemer med å forske på kosthold, noe du kan lese mer om hos kostdoktorn: http://www.kostdoktorn.se/vetenskap/lchf-och-den-medicinska-vetenskapen

    Hvis du ser :
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11521128?dopt=Abstract

    «Multivariate and subgroup analyses indicated that small, dense LDL particles predicted the rate of IHD independent of LDL cholesterol, triglycerides, high density lipoprotein (HDL) cholesterol, apolipoprotein B and the total cholesterol to HDL cholesterol ratio. Finally, the magnitude of the increase in IHD risk attributed to lipid risk factors was modulated to a significant extent by variations in LDL particle size.»

    Med andre ord er ikke total cholesterol, mengde av hdl eller mengde av ldl det som betyr noe. Men størrelsen på LDL-partiklene.

    Studien du referer til konkluderer faktisk også med at høyere inntak av mettet fett gir større LDL-partikler. «lipoprotein changes with the higher saturated fat intakes were not significantly different from those with the lower saturated fat intakes, except for LDL cholesterol, which decreased less with the higher saturated fat intake because of an increase in mass of large LDL» Med andre ord så sier artikkelen du refererte til at LDL-partikler øker i størrelse ved et høyere inntak av mettet fett og det betyr jo at man har fått bedre blodverdier.

    LDL-verdiene som blir brukt til (din) konklusjon (at lavkarbo gir høyere LDL enn lavfett) er tatt ut ifra en lavkarbo-diett som er lav på mettet fett. Dette er ikke anbefalt i LCHF, derimot støtter resultatene LCHF ved at du får større LDL-partikler og bedre blodverdier.

    Den andre artikkelen du referer til, hvor du prøver å argumentere for linken mellom totalkolesterol og hjertesykdommer er meningsløs når vi ikke kan se fordelingen av dette totalkolesterolet (LDL størrelse, triglycerider etc.). Dessuten, bare fordi studien er delt opp i høyt/lavt blodtrykk og røyk/ikke-røyk betyr ikke det at de har kontrollert for alle andre risikofaktorer for hjertesykdommer. En ting de aldri nevner er for eksempel mengden transfett og sukker i kosten til de med høyt totalt kolesterolnivå.

    Dessuten er studien kun basert på amerikanere…dette er problematisk fordi, om man ser på totalt kolesterolnivå mot hjertesykdommer og sammmenligner forskjellige land så er ikke paralellen den samme. Land som Colombia har høyt totalt kolesterol og lav dødlighet av hjertesykdommer, mens Tyrkia har høy dødelighet av hjertesykdommer og lavt totalt kolesterol. Ifølge din studie skulle Colombianere ha 3.42 ganger så høy dødelighet av hjertesykdommer som Tyrkere, men i virkeligheten har tyrkere over dobbelt så høy dødelighet fra hjertesykdommer som Colombianere.

    http://1.bp.blogspot.com/_tMgToYs_oYc/Sy1klngf0CI/AAAAAAAAACM/DFnno2TKNTQ/s1600-h/cholesterol-mortality.gif

    Bare fordi én studie viser at en ting går ‘signifikant’ opp når en annen ting går opp betyr ikke at det er en sammenheng (Correlation IS NOT causation). Problemet når det gjelder kostholdsforskning er at vi vet for lite om hvordan kroppen reagrer til å finne gode årsakssammenhenger mellom mat og helse.

    Dette er så komplisert å finne ut av at jeg tror vitenskapen kommer til å bruke årevis før de har kommet ut av denne ‘mange med hjertesykdom har høyt kolesterol, derfor er høyt kolesterol årsaken’-tankegangen. Det er noe som heter confirmation bias (http://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias)…forskere blir betalt av mat og legemiddelindustrien eller forvirret av gruppetenkning slik at det virker som om det er en sammmenheng som ikke er der.

    Forståelsen av kropp og kosthold er fortsatt veldig dårlig, men de erfaringer som mennesker gjør med LCHF er at de føler seg bedre, går ned i vekt og får bedre blodverdier. Dette har lite med forskning å gjøre (den er ikke god nok for øyeblikket) men med praktiske erfaringer folk gjør seg når de spiser naturlige matvarer og kutter ut mye av de (i et genetisk tidsperspektiv) nymotens matvarene som korn og stivelse. Derfor er det man må kritisk vurdere når det kommer til lavkarbo er ikke hva ‘vitenskapen sier’, men hvordan man selv føler seg over tid på dette kostholdet.

    Hvis dine LDL-verdier går opp over en lengre perioder på LCHF uten sukker og med mye mettet fett og LDL partikkelene blir mindre, kan du vurdere om dette kan være noe med kostholdet og du bør slutte, men det er ingenting som indikerer at dette skulle skje med et LCHF kosthold, og neste gang du er bekymret over høyt kolesterol kan du jo tenke på høykolesterolmatvaren egg, og hvor redde alle ble for å spise egg, som faktisk er en veldig sunn matvare:

    http://s1.kostdoktorn.se/wp-content/2008/01/vitamin-frukt-agg-lever-makrill5000d.jpg

    Ikke la dere lure av at noen bare referer til en vitenskapelig studie, man må fortsatt tolke noe, selv om det står i ‘conclusion’ delen av studien!

   26. Foreslår at du leser denne:
    http://espenrostrup.com/2011/03/24/kolesterol-og-tall-uten-medisiner/
    som en kommentar til studien du refererer til.

    Forøvrig kan en annen studie være interessant å merke seg i denne sammenhengen: Womens Health Initiative:
    50.000 kvinner ble randomisert til enten livsstilsendring eller vanlig oppfølging. Kvinnene i intervensjonsgruppen reduserte fettinntaket sitt med over 8% men hadde like høy forekomst av hjerte- karssykdom som kontrollgruppen etter 8 år.
    http://espenrostrup.com/2011/03/06/studie-women’s-health-initiative/

    Sammenhengen mellom total kolesterol og hjertesykdom er svak, men tilstede. Ser man på LDL-kolesterol er sammenhengen sterkere, men det er riktig som Caroline sier, dette sier ikke noe om årsakssammenheng, bare at det er en statistisk sammenheng mellom de to. Trolig må LDL være små, tette og oksidere for å kunne starte prosessen med arteriosklerose. Mao er det forskjell på en statistisk assosiasjon og årsak.

    Lykke til med den videre diskusjonen 😉

   27. Kamomilla

    Espen R. Studien viser uansett at det er sammenheng mellom kolesterol og hjertesykdom, det er både du og jeg enige om, ser det ut til. Fotballfrue skrev et annet sted på denne siden at «Det er nemlig ingen sammenheng mellom høyt kolesterol, og hjerte- og karsykdommer», og jeg synes denne påstanden er mildt sagt drøy.

    @Fotbalfrue: Du viser til eksperten, og det er vel og bra, men jeg skulle ønske du svarte for deg selv. Når påstandene er sterke, og du viser til vitenskapelige studier, formodentlig uten å kunne forsvare dem, synes jeg påstandene dine er i overkant skråsikre i utgangspunktet. De fleste som opererer innenfor slike felt uttaler seg som regel noe mer nyansert, og med forbehold..

   28. Fotballfrue

    Ja, jeg skrev at det er ingen sammenheng mellom høyt kolesterol og hjerte- og karsykdommer, og det står jeg for. At det er en sammenheng mellom kolesterol og hjerte- og karsykdommer, har jeg ikke sagt noe om, for det er det jo selvfølgelig 🙂

    Det siste der vet jeg ikke helt hvor du vil hen med. Jeg svarer da absolutt for meg selv 😀 Jeg kommer med en påstand, og blir konfrontert med at jeg ikke har noe seriøs forskning å vise til for å backe disse. Da er det jo helt naturlig for meg å disse fra en såpass troverdig kilde som Espen Rostrup.

    Kan forresten legge til at Elisabeth, som kommenterte her tidligere, er en liten bedrager. Hun påstår å ha fullført medisinstudiet, i tillegg til utdanning fra idrettshøyskolen og 5 års jobb som PT, i en alder av 24 år.. Bare for å sette diskusjonen i et perspektiv.

    – C

   29. Kamomilla

    Og nå får jeg ikke lov å svare Fotballfrue under hennes innlegg (23:44), så da svarer jeg mitt eget. Mener du altså, fotballfrue, at det er en sammenheng mellom LAVT kolesterol og hjerte- karsykdom? Dersom du leser lenken Espen R viser til, sier han jo selv at studien viser at»Dersom man hypotetisk reduserte sitt kolesterol med 0,8 mmol/l, fra 6,5 til 5,7 mmol/l (blant dem som hadde over 7,5 mmol/l i kolesterol klarte man med kostintervensjon kun en reduksjon på 0,3), kunne man redusere antall dødsfall per 1000 fra 23 til 19″. Er ikke dette en sammenheng mellom høyt kolesterol og hjerte- karsykdom?

    Hva du vil med å trekke frem «Elisabeth» her vet jeg ikke. Jeg er ikke henne.

   30. Fotballfrue

    Mulig jeg har vært litt uklar. Å si at høyt kolesterol har en sammenheng med hjerte- og karsykdommer, KAN være riktig, men det er mange andre faktorer som spiller inn. Har du et for høyt forhold mellom totalkolesterol og HDL, i tillegg til små tette LDL partikler, så er det selvfølgelig ikke bra og det kan være dårlig for hjerte og kar. Har du høyt kolesterol, med lavt forhold mellom totalkolesterol og HDL, i tillegg til store fluffy LDL partikler (som du får på LCHF), så er det derimot bra kolesterolverdier.

    – C

   31. Løvetann

    @ Kamomille,

    Problemet i den første studien du refererer til er at man ikke bare kan se på LDL-kolesterol alene og at lavkarbo-dietten de studerte var lav i mettet fett.

    En særdeles viktig faktor er størrelsen på LDL-partiklene:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11521128

    «Multivariate and subgroup analyses indicated that small, dense LDL particles predicted the rate of IHD independent of LDL cholesterol, triglycerides, high density lipoprotein (HDL) cholesterol, apolipoprotein B and the total cholesterol to HDL cholesterol ratio. Finally, the magnitude of the increase in IHD risk attributed to lipid risk factors was modulated to a significant extent by variations in LDL particle size.»

    Dette tyder på at størrelsen LDL-partiklene er en av de viktigste faktorene for hjertesykdommer.

    Så LDL-partikkel størrelse er det viktige og ikke konsentrasjonen av LDL. Studien bruker også en lavkarbodiett med lite mettet fett. Dette er ikke LCHF. LCHF anbefaler mye mettet fett, og din studie sier at mettet fett gir større LDL-partikler:

    «With the 26%-carbohydrate diet, lipoprotein changes with the higher saturated fat intakes were not significantly different from those with the lower saturated fat intakes, except for LDL cholesterol, which decreased less with the higher saturated fat intake because of an increase in mass of large LDL.»

    Den andre studien din handler om sammmenhengen mellom totalkolesterol og hjertesykdommer. Dette er heller ingen årsakssammenheng. For det første er det ingen inndeling eller analyse av fordelingen av totalkolesterolet. For det andre gjelder studien kun amerikanere.

    Sammenligner man Columbianere og Tyrkere som dør av hjertesykdommer ser man hvor feil konklusjonen er:

    http://1.bp.blogspot.com/_tMgToYs_oYc/Sy1klngf0CI/AAAAAAAAACM/DFnno2TKNTQ/s1600-h/cholesterol-mortality.gif

    Man kan se at colombianere har høyt kolesterol og lav dødelighet av hjertesykdommer mens tyrkere har lavt kolesterol og høy dødelighet av hjertesykdommer. Hvis konklusjonen i din studie er riktig, skulle colombianere hatt 3.42 ganger så mye hjertesykdom som tyrkere, ikke halvparten så mye!

    Hvis colombia og Tyrkia hadde vært enkeltmennesker, hadde det vært en annen sak, men innenfor hele land er det nok mennesker til at en statistisk signifkant som var så stor som din studie tilsier så må det være umulig at man kan få slike resultater.

    Correlation is not causation!

   32. Kamomilla

    Løvetann: det er *litt* vanskelig å kjøpe dokumentasjon henta fra en eller anne blogg, beklager. Vi er helt enige om correlation/causation, men hvorvidt nasjonaliteten her har noe å si, stiller jeg meg høyst tvilende til. Mener du det er en vesensforskjell mellom amerikanere, og ja, tyrkere, sånn biologisk sett, eller hva vil du egentlig frem til?

    Jeg synes uansett toppen av kransekaka er at du lenger nede på siden viser til at du egentlig synes forskning er meningsløst, fordi det er egenerfaring som er viktigst. Da forstår jeg egentlig ikke hva du vil med å diskutere studier i det hele tatt. Jeg synes det i det hele tatt er et MEGET underlig standpunkt. Hva om man som røyker mener det samme? Jeg driter i forskningen, fordi JEG er frisk? Man kan helt fint leve godt som røyker, uten å få kreft. Eller hva med mageleie vs ryggleie for bbabyer? Før, da barn sov på magen, var krybbedødstallene svært høye i Norge. Men etter at man begynte å la barna sove på ryggen, sank krybbedødstallene dramatisk, nå er det nesten ingen som dør i krybbedød. Allikevel overlevde de aller aller fleste babyer som sov på magen (inkludert meg!), Men MIN erfaring teller lite i den store sammenhengen, fordi STORE STUDIER viser noe annet. Vitenskapelige studier er mange erfaringer satt i sammenheng, og har derfor en helt annen styrke enn min og din erfaring isolert. DET gjelder for lungekreft, og for krybbedød. Det samme burde gjelde for kosthold.

   33. Fotballfrue

    Nå var det vel ikke Løvetann som tok opp diskusjonen rundt forskningsresultater, Kamomilla. Jeg skjønner godt hva Løvetann mener, det er masse forskning på begge sider, og for en utenforstående kan det være umulig å forstå disse. Da er det jo i bunn og grunn opp til hva du selv tror på, og dine egne erfaringer 🙂

    – C

   34. Kamomilla

    Og nå får jeg ikke lov å svare Fotballfrue under hennes innlegg (23:33), så da svarer jeg mitt eget.

    Jeg er klar over at det finnes mye forskning som viser forskjellige resultater om svært mange ting. Men for dem som sitter rundt omkring og faktisk er fagfolk, så er det ikke sånn at det da bare er opp til hver enkelt hva man mener og erfarer og dermed tror på. Da er man jo like langt. Vi kan ikke bruke som argument for alle medisinske ting at «forskningen sier alt mulig, så jeg tror på hva jeg vil». Og om man mener det, hva er da vitsen med å referere til forskning i det hele tatt? Da har man jo allerede diskvalifisert forskningen man legger til grunn!

    Man kan forøvrig håndtere dette ved å vurdere studiene mtp kvalitet, validitet, størrelse og andre aspekter. Det er helt vanlig praksis.

   35. Fotballfrue

    For oss vanlige dødelige så er det nettop så enkelt jo. Det er jo som du sier, jeg og 99 prosent av resten av befolkningen klarer ikke tolke alt som står i en forskningsrapport, derfor må vi gjøre opp vår personlige mening. Men når en person som Espen Rostrup går god for forskningen jeg referer til, da er det ingenting å utsette på den 🙂

    Det fungerer faktisk nesten som reiligion, tro på det du mener høres riktig ut 🙂

    – C

   36. Løvetann

    Og LDL-kolesterolets sammenheng med hjerte- og karsykdommer har vel noe med LDL-partiklenes størrelse? Er de små og tette setter de seg nemlig lettere fast og skaper plakk i blodet enn hvis de er store.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11521128

   37. Men høyt kolesterol er en medvikende årsak til åreforkalkning og derav følgende hjerte- karsykdommer.

   38. Fotballfrue

    Nei. Det kan være en sammenheng mellom hjerte- og karsykdommer og høyt kolesterol. Spørmålet er hvor mye av totalkolesterolet som består av LDL (dårlig kolesterol) i forhold til HDL (bra kolesterol). Er LDL for høy i forhold til HDL er det fare for hjerte- og karsykdommer. For at LDL kolesterolet skal være farlig, må det oksidere, slik at det oppstår frie radikaler. Sukker, alkohol og røyking, er ting som kan føre til oksidering.

    Oksidering kan motvirkes ved å unngå de tingene jeg nettopp nevnte, eller spise sunt, mettet fett, som sørger for store “sterke” LDL partikler 🙂

    Du kan lese mer på denne bloggen: http://espenrostrup.com/ Han er en norsk lege og er FOR LCHF 😀

    – C

   39. Celine

    Må bare si amen til Kamomilla! Hun satte ord på eksakt det jeg mener. Man må vite litt om forskning for å kunne tolke det. Det at en artikkel konkluderer én ting, og ikke noe annet, kan faktisk kun være et resultat av hvordan studien er lagt opp. Dårlig designede kliniske studier er vanskelig å oppdage for lekfolk, og det er derfor jeg mener at man bør være ytterst varsom med å dra forskningsresultater inn i dette dersom man ikke har bakgrunn fra, eller kunnskap om, nettopp forskning. Man kan godt velge å tro på noe, men vær så snill å styre unna konklusjoner med henvisning til tynne forskningsresultater. Det blir, ja, for tynt. Da er jeg heller tilhenger av den sunne fornuften de fleste av oss er utstyrt med; ta heller for deg med måte av alle næringsstoffer, hold deg i aktivitet, stress ned og gjør ting som gjør deg lykkelig, ikke det som gjør deg perfekt i andres øyne. Det er jeg overbevist om er viktigere enn ekstreme kostholdsvarianter.

   40. Fotballfrue

    Helt enig med deg, Celine 🙂

    Ekstreme kostholdsvarianter, som det myndighetene anbefaler, er ikke bra. Det samme gjelder de ekstreme variantene av LCHF 🙂

    – C

   41. Løvetann

    @Celine

    Jeg er fullstendig enig i at forskningsresultater ofte kan sprike, og at dette spriket ofte kan være et resultat av hvordan denne forskningen er lagt opp. Men ÆRLIG TALT Celine, Det var jo nettopp dette fotballfrue prøvde å si når noen sier «jeg er lege, hva med den store LIFE studien?» da svarer fotballfrue, en lekperson, at denne såkalte ‘legen’ må komme med noe bedre enn en studie som ikke viser årsakssammenheng for å vise at lavkarbo er farlig.

    Når det kommer til sunn fornuft og kosthold er det viktig å nevne at man må lytte til sin egen kropp. Om man har gått på lavkarbo i månedsvis og føler seg og har det bedre. Hva er da feil med å fortsette spise en slik kost når vi ikke har noen klar og god årsakssammenheng mellom hvordan forskjellige matvarer påvirker kroppen?

    Det at lekfolk referer til studier som ikke viser årsakssammenheng er like ille som at leger gjør det. Faktisk burde leger ha forståelse nok til å ikke anbefale folk å spise lite mettet fett når det ikke er noen studier som viser en årsakssammenheng mellom dette og hjertesykdommer.

    Celine, det er så dumt at du tror at man det at man ‘vet noe om forskning’, altså har en PhD gjør at man har mer rett når man siterer en studie med to grafer krysset opp mot hverandre og presenterer det som fakta. PhD-en til en person gjør ikke faktagrunnlaget bedre eller dårligere! Det er kun kvaliteten på selve grunnlaget som kan det.

    Men noe som ikke er like tynt som forskningsresultater er de erfariner folk selv gjør med lavkarbo, det er at de blir friskere, slankere og får mer energi. Videre spør jeg deg hvordan du kan anbefale at kornprodukter, som (i et evolusjonært synspunkt) er en ny matvare kan være lurt å spise i det hele tatt?

    Jeg spiser selv smør på flesk og føler meg i topp form, har sett masse vitenskap som sier at LCHF er bra, men er fullt klar over at det ikke er noe mer hold i disse studiene, vitenskapelig sett, enn det er i studier som anbefaler et lavkarbokosthold. Men det jeg merker på meg selv og andre som spiser mye fett og lite karbohydrater er at de får en rekke helsefordeler og føler seg bra.

    Hva er galt med å dele disse erfaringene med andre? Og hva er galt med å svare med samme mynt (vitenksapelig studier uten årsakssammenheng) når man blir beskylt for å være et særtilfelle?

   42. Elisabeth

    Poenget her er: Forskning kan alltid manipuleres, enten bevisst eller ubevisst. MEN, enkelte databaser har systemer for å finne den informasjonen fra de forskningsprosjektene som blir anerkjent som gode. For at et vitenskapelig studie skal bli sett på som godt, må det innfri visse krav (som mange av disse studiene som fotballfrue viser til ikke gjør). Jeg sier IKKE at forskningen er entydig på dette området, men jeg sier at det IKKE FINNES EN ENESTE GOD LANGTIDSSTUDIE (dvs en studie som har fulgt folk med dette kostholdet over mange år) som viser entydig at LCHF er bra. Det finnes studier, men ikke studier som blir sett på som gode. LIFE-studien, derimot, er en av studiene som blir sett på som svært god og pålitelig.

    Mitt mål var aldri å starte en stor diskusjon, men jeg syns at en person som fotballfrue, som har mange unge lesere, burde være mer bevisst i måten å argumentere på når man fungerer som et forbilde som mange unge mennesker.

    Ellers har jeg ved siden av 6 års medisinutdannelse også utdanning fra idrettshøgskolen og har jobbet som PT i 5 år. Alle mine kunder har nådd sine mål (både med tanke på fysisk form og vektreduksjon) uten LCHF. Dersom man bruker fornuften og kutter ned på søtsaker vil man etter min erfaring leve et godt og langt liv.

   43. Fotballfrue

    Hvordan har du rukket alt dette i en alder av 24 år, Elisabeth?

    Forskningen jeg har linket til, er anerkjent av leger og kostholdseksperter. Bare fordi det er leger som ikke støtter ditt syn, betyr ikke det at de er dårligere enn dine.

    Det er ikke forbeholdt personlig trenere som deg (du er jo ikke lege, det skjønner jeg), å fronte et kosthold.

    – C

   44. Løvetann

    Her kommer jeg til kort…er det denne LIFE-studien det snakkes om? http://tidsskriftet.no/article/991745 «er en randomisert dobbeltblind sammenlikning av losartan- og atenololbasert behandling hos pasienter med hypertensjon og venstre ventrikkel-hypertrofi.» ??

    Hva har dette med LCHF å gjøre?

    Nei det er ingen studier som har godt over mange år på helseeffektene av LCHF. Men det er ingen studier som har gått over mange år som viser at et høykarbokosthold er sunnere enn et høyfettkosthold.

    Hvis du har jobbet som personlig trener i 5 år og alle dine kunder har nådd sine mål, hva mener du med det? Hvor mange av dine kunder var veldig overvektige? Hva spiste dine kunder mest av? Drakk noen av de øl? Spiste de ferdig mat eller lagde de den selv? Har du fulgt opp kundene dine fra 4 år siden?

    Er det noe i dine resultater med dine kunder som tilsier at karbohydrater ikke kan virke belastende for kroppen i det hele tatt? (Når noen kutter ut søtsaker og så går ned i vekt tyser jo det på en viss ømfiendtlighet mot karbohydrater).

    Hva er dessuten galt med at fotballfrue anbefaler LCHF, hun støtter seg på autoriteter sånn som alle andre i debatten her. Det gjør du også, bare at du mener at din autoritet er bedre enn hennes. Det er likefult en mening og ikke et bevis.

    Hva er forskjellen på dine argumenter og det du kritiserer henne for?

   45. Fotballfrue

    Er så enig med deg! Takk! Det er akkurat dette jeg mener også, meninger er meninger, og alle har vi autoriteter å støtte oss på.

    – C

   46. Løvetann

    Jepp!

    Og min mening om at LCHF er bra, er basert på at jeg føler meg bra og har nytt godt av denne kosten, i tillegg til at jeg både ser resultatene av forhøyet insulin på mine øldrikkene og brødspisende venner.

    Dette er selvsagt ikke noe bevis for at man burde spise LCHF, men jeg synes det virker litt rart at det jeg opplever selv passer såppass bra med det de autoritetene som støtter LCHF sier og så dårlig med det de autoritetene som ikke gjør det sier.

    Da velger jeg å spise noe som føles godt for meg og for de jeg kjenner som spiser slik. Det gir så mange en bedre helse, og for de som ikke trodde de hadde problemer før så oppleves hverdagen fort annerledes når man spiser sjeldenere og har et er mer stabilt blodsukker.

    Hvor stabilt det må være for å være sunt eller ikke, det er jo et spørsmål. Men kroppen kan jo produsere de få karbohydratene vi trenger selv. Så hva er da galt med å alltid ha det stabilt når man VET at et ustabilt blodsukker ikke er bra?

   47. @Elisabeth

    Unnskyld, men hvilke database er du refererer til som ikke anerkjenner vitenskapelige publikasjoner fra:
    – New England Journal of Medicine
    – JAMA
    – Circulation
    – Annals of Internal Medicine
    – American Journal of Nutrition ??

    Dette er tidsskrifter fra aller øverste hylle innen medisinsk forksning som har strenge kvalitetskrav.

   48. Løvetann

    @Celine

    Ærlig talt! Hun bruker bare studiet uten årsakssamenheng for å svare mot en «lege» som gjør det samme. Det er da vel ikke noe galt i det? Denne ‘legen’ burde å bedre forutsetninger enn lekfolk til å forstå hvor meningsløst det er å komme med motstridene forsklningsresultater på denne måten. LIFE-studien er ikke riktig bare fordi den er stor, når du snakker om at det er måten man undersøker noe på som er kritisk.

    Videre synes jeg det er meget tynt av deg, Celine, å påstå at det er sunn fornuft å spise kornprodukter som er en ny matvare (i evolusjonær sammenheng) når det ikke finnes noen årsakssammenheng som tilsier at disse ikke fører til en rekke av de livsstilssykdommene vi har idag.

    Når folk bytter til lavkarbo, går ned i vekt, føler seg bedre og får mer energi, så er det vel sunn fornunft for dem og fortsette med nettopp dette? Er det ikke sunn fornuft å spise matvarer som genene våre har vært utsatt for i mange ganger lengre tid enn kornprodukter?

   49. legestudent 2

    For høyt nivå av HDL-kolesterol (over 2-2,5) er også forbundet med økt risiko for hjerte-kar-sykdom.

   50. Fotballfrue

    Jaha? :p Dette var veldig nytt, her må jeg be om en kilde..

    – C

 9. Karoline

  Hei 🙂
  Har et forslag til innlegg. Mange jenter, deriblant meg, vet ikke helt hvordan man egentlig skal sminke øynene. Sminke er veldig gøy, når man vet å legge det rett. Du ser utrolig fint sminket ut, kunne du vist hvordan du legger øye makeup trinn for trinn? 🙂 Gjerne hverdag og til fest!

  Må bare slenge med at du er (i mine øyne) Norges beste blogger og jeg er en absolutt fast leser! Er en utrolig kvalitet på hvert eneste innlegg du skriver og er alltid like gøy å gå innom bloggen din. Stå på !

 10. hehe, måtte le litt av det bildet du blinker på, så litt rart ut, ikke frekt ment altså 🙂
  Har hatt lyst til og prøve leppestiftene fra BarryM 😀

  1. Fotballfrue

   Det er jo signaturen min 😉 haha!

   – C

 11. evy ann

  Liker veldig godt den duse fargen 🙂

 12. tone lerbakken

  kan du komme med tips oftere? 🙂
  sånn som »Tips når du skal legge leppestift»

 13. Camilla

  Vakre deg!

 14. ..om jeg bare hadde kledd leppestift! Men det er kanskje en vanesak og det er bare å prøve seg 🙂

 15. Vildemor

  Du er så utrolig pen 🙂
  Hvor var blusen på bildet fra?
  klem stor fan !

  1. Fotballfrue

   Så snill du er! Den er fra Zara 🙂

   – C

 16. ååååå! pene pene caroline! 😀

 17. Du er helt nydelig Caroline, uansett hva du påfører på leppene dine! 😀 <3
  Men jeg har et spørsmål til deg 🙂 Siden jeg også er veldig stor "fan" av leppestift lurte jeg bare litt på hvorfor det skal hjelpe å ha foundation og pudder på leppene først? Gjør det at fargen holder lenger? Jeg pleier vanligvis ikke å bruke lipliner, fordi jeg føler ikke at det blir nødvendig.

 18. Karoline

  Fin farge! Du er så nydelig 😀

 19. Har nettopp kastet meg på denne trenden med røde lepper i ulike nyanser, så dette innlegget passet meg perfekt. Har ikke vært helt fan av leppestift tidligere, men nå føler jeg meg nesten naken uten, hehe 🙂
  Hvordan fungere O-plump? fungerer den som en blank lipgloss i tillegg til at den plumper leppene?

  1. Fotballfrue

   Ja 🙂 Jeg er stor fan av o-plump! Den plumper kanskje ikke så veldig at det gjør noe, men den funker på en eller annen måte. Jeg er i hvert fall avhengig :p

   – C

 20. Jeg har en knallrosa leppestift fra barry m, elsker den !

 21. Ernæringsråd fra YouTube? Nei vettu meg hva… Jeg syns du bør roe ned ernæringsrådene.

  1. Fotballfrue

   Disse videoene er laget og fremført av leger og forskere alle sammen, spiller det noe rolle at det ikke er skriftlig?

  2. Fotballfrue

   http://espenrostrup.com/2011/06/10/klassiske-myter-om-lavkarbo-diett/

   16. Krauss RM, Blanche PJ, Rawlings RS, Fernstrom HS, Williams PT. Separate effects of reduced carbohydrate intake and weight loss on atherogenic dyslipidemia. Am J Clin Nutr. 2006 May 1;83(5):1025–31; quiz 1205.

   18. Stoernell CK, Tangney CC, Rockway SW. Short-term changes in lipoprotein subclasses and C-reactive protein levels of hypertriglyceridemic adults on low-carbohydrate and low-fat diets. Nutr Res. 2008 Jul.;28(7):443–449.

   19. Guay V, Lamarche B, Charest A, Tremblay AJ, Couture P. Effect of short-term low- and high-fat diets on low-density lipoprotein particle size in normolipidemic subjects. Metab Clin Exp. 2011 Aug. 2;

   20. Faghihnia N, Tsimikas S, Miller ER, Witztum JL, Krauss RM. Changes in lipoprotein(a), oxidized phospholipids, and LDL subclasses with a low-fat high-carbohydrate diet. J Lipid Res. 2010 Nov.;51(11):3324–3330.

   21. Volek JS, Fernandez ML, Feinman RD, Phinney SD. Dietary carbohydrate restriction induces a unique metabolic state positively affecting atherogenic dyslipidemia, fatty acid partitioning, and metabolic syndrome. Prog. Lipid Res. 2008 Sep.;47(5):307–318.

   22. Forsythe CE, Phinney SD, Feinman RD, Volk BM, Freidenreich D, Quann E, et al. Limited effect of dietary saturated fat on plasma saturated fat in the context of a low carbohydrate diet. Lipids. 2010 Oct.;45(10):947–962.

   23. Sharman MJ, Gómez AL, Kraemer WJ, Volek JS. Very low-carbohydrate and low-fat diets affect fasting lipids and postprandial lipemia differently in overweight men. J Nutr. 2004 Apr. 1;134(4):880–885.

   24. Volek JS, Sharman MJ, Forsythe CE. Modification of lipoproteins by very low-carbohydrate diets. J Nutr. 2005 Jun. 1;135(6):1339–1342.

   25. Sharman MJ, Kraemer WJ, Love DM, Avery NG, Gómez AL, Scheett TP, et al. A ketogenic diet favorably affects serum biomarkers for cardiovascular disease in normal-weight men. J Nutr. 2002 Jul. 1;132(7):1879–1885.

   26. Lamarche B, Tchernof A, Moorjani S, Cantin B, Dagenais GR, Lupien PJ, et al. Small, dense low-density lipoprotein particles as a predictor of the risk of ischemic heart disease in men. Prospective results from the Québec Cardiovascular Study. Circulation. 1997 Jan. 7;95(1):69–75.

   Håper dette er tilfredsstillende 🙂

   – C

   1. Du har jo akuratt sagt til side2.no at du IKKE er noe ernæringsrådgiver, greit du har sterke meninger og det er bra! men syns det ser ut som noe du ikke er når du argumenterer mot leger osv her inne!! (og sier du ikke vil vøre)!

   2. Fotballfrue

    Selv om jeg ikke er ernæringsrådgiver, har jeg da lov å ytre mine meninger. Linkene her er alle seriøse forskningsresultater, publiserte i anerkjente forskningsmagasin 🙂 Det er stor uenighet (og kvalitetsforskjeller) blant leger, du må bare sjekke fakta selv, og bestemme deg for hvem som «snakker sant»

    – C

   3. Det som er viktig å tenke på er at at selv om noe er publisert, så er ofte resultatene kun delvis generaliserbare. For det andre så ser man i slike forskningsprosjekt som du refererer til her, kun på et par faktorer om gangen. Ex: Den første artikkelen snakker om helsegevinster av et «redusert» inntak av karbohydrater…og det er vel noe alle i dag vil være enige i, også de fleste leger som alikevel kritiserer LCHF diettene. Når leger kritiserer disse diettene, sier de gjerne ikke at det ikke kan være effekter som er positive, men trekker samtidig frem de mer negative aspektene. Uansett, så vil det som regel fremgå bakerst i disse artiklene hva som er begrensingene i forskningen, og det bør ikke undervurerderes. Noe av det som er en viktig og vanlig begrensning er at studiene ikke er gjort over tid: og det bør ikke glemmes. Om man spiser LCHF et halvt liv…kan det nok godt tenkes at ting ser ganske anderledes ut, enn om man gjør det et halvt år.

   4. Fotballfrue

    Men det gjelder all type forskning, også den som viser det motsatte.

    Mennesker som har levd på LCHF i tusenvis av år, har ikke opplevd helseplager, faktisk er de blant de friskeste i verden. Det samme kan vel ikke sies om nåtidenes mennesker, som har hatt fettfobi i 40 år, vi blir jo bare sykere og sykere :/

    – C

   5. Ja, jeg er enig i at det gjelder forskningen som fokuserer på det motsatte, men igjen vil dette gjerne fremgå i artikkelen om man leser den. Det som er viktig når man snakker om forskning og forholder seg til referanser, er at man er bevisst på begrensingen til forskning. Ta for eksemplen bruken av mobiltelefon, eller aspartam; det eneste man egentlig kan konkludere med er at man ikke riktig vet, eller at dette igjen avhenger av andre faktorer: såkalte «moderator» variabler. Dette gjelder igjen det du sier om at mennesker har levd på LCHF kosthold i tusenvis av år; fete melkeprodukter, som blant annet rømme ingikk vel ikke akkurat i den daglige kosten. Aktivitet var det mer av, og forløp seg på en annen måte etc…. Altså, man må ta for seg en svært omfattende rekke av faktorer, da grunnlaget for sammenligning er det kritiske når man skal gjøre en slik konklusjon.

    At fett er sunt og at det du kaller «fettfobi» bør unngås, er vel noe de fleste er enige om nå, men sammenhengen mellom mettet fett og ulike sykdommer er vel det som er spm.

   6. Camilla

    Det er feil å si at mennesker i vår del av verden blir sykere og sykere, når levealderen øker. Hvem er menneskene du refererer til som har levd i tusenvis av år på LCHF?

    Å si at det ikke er noen sammenheng mellom høyt kolesterol og hjerte- og karsykdom er beviselig galt. Studiene du refererer til har en klar forskningsmessig «bias» da de er hentet fra kun én kilde.

    Det er direkte merkelig at du blir spydig når du får kritikk du ikke kan imøtegå skikkelig. Dét er i seg selv et bevis på at du ikke er skolert i forskningsmetode.

   7. Fotballfrue

    Nei, inuitter for eksempel 🙂

    Mener du at høy levealder er synonymt med bedre helse? Det tror jeg de fleste er uenige i.

    Ta diskusjonen med Espen Rostrup, han kan det bedre enn meg. Og nei, resultatene er hentet fra flere forskjellige kilder 🙂

    – C

   8. Løvetann

    @Camilla
    WHO sier at det er mer NCD (Non Communicable Disease) eller livsstilssykdommer I den vestlige verden enn i andre land og at utviklingsland får mer NCD ettersom de blir rikere.

    http://1.bp.blogspot.com/_tMgToYs_oYc/Sy1klngf0CI/AAAAAAAAACM/DFnno2TKNTQ/s1600-h/cholesterol-mortality.gif
    Hvis du ser på linken over kan du se på den stiplede linjen og konkludere med at hjertesykdommer og totalkolesterol henger sammen. Men hvis du ser på ‘outliers’ som Tyrkia og Colombia, ser man ingen grunn til at land med såpass store befolkninger skulle avvise tallene så mye. Dette kaller jeg forskingsmessig bias.

   9. Når du hevder at folk før var friskere fordi de levde på denne kosten ,ser du jo helt bort fra at levealderen var ca 40 år! Selvsagt er endel av årsaken dårlig hygiene og manglende behandling mot sykdommer, men man kan jo ikke si at folk var friskere når de døde unge…

   10. Fotballfrue

    Medisiner, leger, ville dyr, tøffere kroppsarbeid, barselsdød, høy spedbarnsdødelighet, lengre perioder uten tilgang på mat osv.

    Livsstilssykdommer var fraværende, det kan jo ses i sammenheng med levealderen, men stadig flere unge får det nå :/

    – C

   11. Løvetann

    @anne

    GJENNOMSNITTLIG levealder var 40 år. Det betyr ikke nødvendigvis at ‘folk døde unge’. Det kan bety at noen døde veldig unge (spedbarn) og andre døde veldig gamle (alderdom).

   12. isabella

    Disse referansene kommer fra boken ‘ Den nye Atkins Dietten’.
    Jeg holder på å lese den nå.
    Og referansene står bakerst.

    Vil bare minne deg på Caroline, at når man siterer fra artikler , kopierer eller annet, må kildehenvisning tydlig fremkomme.

    Ta kontakt med forlaget for tillatelse til puplisering eller gjengivelse utover dette

   13. Fotballfrue

    Hva snakker du om nå?

    Det er jo ikke boken du leser som er kilden 😀 kilden er jo selve henvisningen.. Sorry, nå må jeg le litt 😀

    Jeg har forresten ikke lest boken du snakker om..

    – C

   14. isabella

    Du har mange ganger sitert RETT fra bøker uten å nevne at der innhold fra en bok du har publisert

    Du er ikke autorisert helse personell

    Og bør være forsiktig med å late som om du har kunnskap som en lege , forsker eller ernæringsfysiolog.

    Du burde kjenne din begrensing !

    Og ikke ta kreditt for det nettopp leger og forskere har skrevet.

    Du kjenner til åndsverkloven ?
    At man må ha tillatelse for å kopiere fra en bok ?

    Det har ikke du.

    Jeg har vært i kontakt med flere forlag.

    Og de benekter at du har fått tillatelse.

   15. Fotballfrue

    Hjelpe meg! Hehehe. . Du prøver virkelig å lete etter feil som ikke finnes du? Da bør du kanskje arrestere titusenvis av andre bloggere også, for eksempel Espen Rostrup, legen som blogger om lavkarbo.

    Jeg kjenner forresten redaktøren, Tina Holt, i forlaget som har gitt ut «Den nye atkinsdietten». Jeg tipper hun hadde sagt i fra hvis det var noe galt 😀

    Referansen jeg linker til, er jo selve kilden, ikke den boken du leser! Jeg har jo ikke lest boken en gang, så det er litt vanskelig for meg å henvise til den.

    Disse referansene er publisert tusenvis av plasser, ikke bare i den boken du har lest…

    Hvor gammel er du?

    – C

   16. Celine

    Caroline har rett. Grunnreferansen er den som først publiserer det vitenskapelige arbeidet, ikke en bok som henviser til dette arbeidet.

   17. Fotballfrue

    Takk, Celine 🙂

    Jeg tror Isabella kun er ute etter å skape kvalm, det sier jo seg selv at boken ikke er selve kilden. I tillegg påstår hun å ha vært i kontakt med forlaget, noe jeg kan bekrefte at hun ikke har vært 😉

    – C

 22. Färgerna ser härliga ut 🙂 Alltid kul o ha koll på en annan fotbollsfru och se hur ditt liv är! själv befinner jag mig i Tyskland och äentyrar här 🙂 Kramar

 23. ååh, utrolig fine farger allesammen ;o

 24. Jeanette-

  Du er nydelig, og jeg er særs fornøyd med bloggen din. Koser meg hver gang jeg titter innom 🙂

  Hva bruker du på øyenbrynene dine, og hva er trikset for å få den superfine formen du har på de? Veldig fine, som resten av deg! 🙂

 25. Kul måte å ta bilder på 🙂 Hva slags kamera bruker du? Ser jo at det er Sony, men… 😉

 26. Bra innlegg! Du er kjempepen 🙂

 27. Martine

  Jeg lurer på en helt annen ting, er det en tibetansk spaniel dere har? Lurte på hvordan de hundene er? Anbefaler du det? Har veldig lyst på en sånn 🙂

  🙂

  1. Se under oftestilte spørsmål, der står det utfyllende om begge hundene. 🙂

   1. Martine

    Takk 🙂

 28. Elisabeth

  Må si at du har de fineste øynebryna jeg har sett, Caroline:D den shapen din er perfekt!

 29. – Nå klikket det for Pcen min, så vet ikke om jeg fikk sendt den lange kommentaren jeg skrev, jeg ble i hvertfall avbrutt mens jeg skulle skrive hvilken av dine oppskrifter jeg likte best:) Orker ikke å skrive alt på nytt, så satser på at den ble sendt:)

 30. SCaroline

  I hvilke butikker får du kjøpt dissa produktene? 🙂

 31. Knallfine lepper, Caroline! Du ser smashing ut som alltid. 🙂

  Men jeg lurer på en liten ting. Du som spiser så sunt, er det virkelig bra med så mye kaffe som du drikker? Har jo hørt at det ikke er bra med for mye kaffe, men etter at jeg har sett hvor mye du drikker, så lar jeg meg ta en ekstra kopp med god samvittighet, i og med at du er svaret på sunnhet. Hehe 🙂

  Klem.

 32. hej! vet ju att du fyllde læpparna før ett tag sen, har du gjort det igen? vad tycker du nu efteråt, høll det længe? några biverkningar? berætta gærna om det…du ær otroligt fin, och en stor inspiration! =)

  1. Fotballfrue

   Tusen takk 😀 Nei, nå er det snart ett år siden, og jeg har ikke gjort det igjen. Jeg tror alt er ute nå, det forsvant vel etter ca. 3 mnd. 🙂 Bivirkningene kom den samme kvelden, jeg så ut som en and og måtte sitte med ispose på leppene :O Det var veldig vondt, men var over etter 1-2 dager 🙂 Etter det var det ingenting 🙂

   Klem!

 33. Ser helt forferdelig ut med det ene åpne øyet. Creepy!!!

 34. Du kledde leppestiften veldig bra!

 35. Hva i all verden har du gjort med øyebrynene dine?

  1. Fotballfrue

   Hva i all verden mener du?

   – C

   1. Jeg tror det Elise prøver å si er ; jeg er sjalu 🙂

    Det er hvertfall jeg 😛

 36. Ragnhild

  Hei Caroline 🙂

  Først må jeg bare si tusen takk for din fantastiske blogg. Du gir meg så mye gjennom innleggene dine! Særlig oppskriftene dine, du har blitt så flink til å lage mat! Jeg har nå gått på lavkarbo i noen uker og skal fortsette med dette. Liker kostholdet veldig godt og føler meg allerede mer opplagt. Leser jo en del rundt på nettet om dette, (og det er jo veldig omdiskutert, men det er jo kosthold generelt), men da jeg leste at lavkarbokosthold kan gi svært dårlig ånde ble jeg litt uæææ ! Får jeg spørre om du og samboeren har slitt med dette? Og i så fall hva som kan hjelpe? Jeg leste at sink-tabletter hjelper, men vet ikke.. Har ikke merket noe dårlig ånde enda, men det kan kanskje komme etterhvert. Uansett, du er et fantastisk forbilde!! 🙂

  Ragnhild

  1. Fotballfrue

   Så spennende 🙂 Gleder meg å høre at du trives 🙂

   Dersom du er i ketose, vil du kunne få for eks. dårlig ånde. Nå spiser verken jeg eller Lasse lite nok karber til å komme i ketose. De fleste som er på ketogen kost (dvs. veldig få karber) ønsker vektnedgang. Ingen av oss skal ned i vekt, så derfor er heller ikke dette et problem 🙂 Vi ligger jo på rundt 50-100 gram karber per dag 🙂 For å være i ketose må du betraktelig ned, kanskje mellom 5-10 gram per dag. Så jeg tror ikke dette er noe du skal bekymre deg for 🙂 Når det er sagt, har jeg merket det på Lasse noen få ganger (høhø), etter fotballkamper for eks. Men dette kommer da av det høye aktivitetsnivået, og at kroppen har forbrent fettet han har spist, slik at den har startet å brenne kroppsfett i stedet.

   – C

   1. Ragnhild

    Jeg skjønner. Jeg ligger vel på 50-100 selv, så da er det vel ingen fare 🙂 Tusen takk for svar! R

 37. Jeg bare lurer på om jeg, som ikke går på lavkarbo, men som sliter med sukkersug på kvelden, kan spise disse atkinsbarene? Eller blir det usunt for meg. Det kan godt hende det er et dumt spørsmål, men jeg tar sjansen allikeve:)

  Klem!

  1. Fotballfrue

   Jeg vil mener at det er et bedre alternativ enn vanlig sjokolade, men sunt er det uansett ikke 🙂

   – C

   1. Men den inneholder jo nesten ikke karbohydrater eller sukker, hva er det som er usunt med den?

   2. Fotballfrue

    Dårlige fettsyrer og tilsetningsstoffer :/ Men jeg spiser selv ca. 3 i uken, litt skader ikke. Og det er jo så godt!

    – C

   3. De er vidunderlige:) Er nesten hekta:P Får prøve å chille litt på inntaket, sånn at jeg ikke legger på meg:P

   4. Fotballfrue

    Jeg er hekta selv :p Legge på deg kommer du ikke til å gjøre, det er bare det at innholdet i baren ikke er så sunt for kroppen i lengden (ved HØYT inntak over lang tid) 🙂

    Klem!

   5. Ahh:) Tusen takk for svar.
    Kos deg masse på Kino:D

 38. Fikk du tilsendt lip linere som passer til Sunset og Pillar Box også ?
  Jeg klarer ikke helt se hviken lip liner som kan matche Sunset-fargen ?
  Kult om du poster bilde av hvordan disse andre to fargene funker på deg også 🙂

 39. Pene deg! Fin farge 🙂

 40. Kristine

  du er så utrolig nyyydelig! jeg har lest bloggen din nesten fra starten av, og det kommer jeg til å fortsette med helt til du slutter!

  akkurat nå bare venter jeg til jeg blir 18 om under 2 uker, så jeg kan få kjøpt smykker fra nettbutikken deres, det er såå mye fint der!!!

  klem 🙂

 41. Rart at asiatiske kvinner, som spiser mest karbohydrater på verdensbasis er de som lever lengst, da…

  1. Fotballfrue

   Høye levealder er ikke ensbetydende med god helse 😉

   I tillegg vil jeg være svært forsiktig med å påstå at det er så veldig høy levealder i Asia, da de ikke har noen pålitelig oversikt over dette: http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article3755564.ece

   – C

   1. Ernæringsfysiolog

    En annen ting og merke seg er at fordet om man spiser mye ris, ofte fullkornsris, er ikke det ensbetydende med at man totalt får i seg hauger av karbohydrater.. Dessuten er det karbohydrater som øker blodsukkeret i sterk grad som er «verstingen». Fullkornsris og villris gir relativt lav blodsukkerstigning til å være så karbohydratrikt.

    Jeg er selv ernæringsfysiolog, og anbefaler alle jeg kjenner å gå over til lavkarbo-kosthold uten problemer. Folk opplever vektnedgang, jevnere humør, bedre søvn, og ikke minst – ofte forbedrede kolesterol- og triglyseridverdier. Jeg vet som mange andre hvor vanskelig det kan være å gå bort i fra gammel, «trygg» kunnskap og innrømme at man har tatt feil – jeg har SELV tidligere skreket høyt hver gang noen har nevn LCHF. Det er imidlertid flere og flere leger og ernæringsforskere/ernæringsfyiologer som nå ser at vi antakelig tok feil da fettfobien startet på 80tallet. Jeg synes ikke alle dere som kritiserer Caroline skal være så bastante dere heller, og særlig dere legerstudenter og ernæringsfysiologer som kommenterer, for dere har tydeligvis IKKE vært tøffe nok til å lese dere ordenltig opp på noe alternativ til det dere lærer på skolen..

   2. Vil ikke blande meg oppi noen diskusjon nå, men jeg fikk høre av en Bailine-behandler at ris kokt i minimum 45 min. og gjerne 1 time, er blitt lavglykemisk og inneholder derfor «nesten ikke-no» karbohydrater. Hvis dette er riktig må det jo være greit for folk som vil satse på mindre karbo i hverdagen.

    Nå tenker jeg ikke spesielt på LCHF eller Atkins, jeg mener generelt for dem som bare ønsker å reduserer noe på karbene i hverdagen.

 42. Herregud som det krangles og egles her inne. Hvorfor gidder dere å være inne på bloggen hvis dere plager dere så mye over hva caroline skriver? Fritidsproblemer kaller jeg det (:
  Jeg selv elsker bloggen.. stå på caroline(:(::!!!

 43. haha, jeg skulle gjerne ønske det fantes en like-knapp på kommentarene dine Caroline, elsker hvordan du svarer for deg! liker liker liker!

 44. cecilie

  DETTE spillet må du se, det går ut på og sminke DEG!!! haha

  http://www.spillape.no/Spill/Caroline_Make_up

 45. «Alle» som kan sminke vet jo at man skal holde liplineren en nyanse lysere enn leppestiften 🙂

  Prøv det, så kommer du til å se enda flottere ut med farge på leppene. Lykke til.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *