Svarene til Dr. Hexeberg del II

Her kommer del II av svarene til Dr. Hexeberg. Jeg velger å dele det opp enda en gang, i og med at både spørsmål og svar er såpass lange. Vil ikke at innlegget skal bli for langt, heller ikke at dere skal bli trøtte av teksten. Nå kan dere heller glede dere til del III, som kommer i løpet av denne uken, og som blir den siste delen. Kos dere ♥

1. Trenger jeg ekstra tilskudd når jeg begynner med LCHF, eller får jeg alt jeg trenger av næringsstoffer gjennom dette kostholdet?

– Du får i prinsippet alt du trenger hvis du spiser et variert LCHF – kosthold. Innledningsvis kan noen trenge mer salter fordi du taper en del væske som drar med seg salter (ta for eks. magnesium, farris, seltin). Men nå er det slik at den maten vi spiser i dag bare inneholder halvparten av vitaminer og mineraler sammenlignet med den maten vi spiste for 50 år siden. Jeg anbefaler derfor generelt en multivitamineraltablett daglig. Alle som bor i Norge trenger dessuten tilskudd av D-vitaminer i vinterhalvåret.

2. I september i fjor la jeg om kostholdet mitt først til LC, og fra november til LCHF. Frem til midten av januar trente jeg regelmessig  før psoriais gjorde det fysisk umulig å fortsette treningen. Til tross for initial ketose-tilstand og påfølgende vekttap de to første månedene, har jeg siden omleggingen lagt på meg totalt 9 kg. (Utgangsvekt: 54; etter ketose: 52; per i dag: 61). Grunnet nevnte hudsykdom og systemisk behandling (Fumaderm), tar jeg blodprøver hver måned. Mine tidligere blodverdier for triglyserider (avsluttet siste Fumadermbehandling i april 2010) lå mellom 1,3 og 1,9 mmol/l. Nå, etter et halvt år med kostholdsomlegging er verdiene steget til 5,4 mmol/l. Jeg har altså ikke bare blitt “feit” utvendig, men også innvendig. Jeg vegrer meg til å tro at dette kommer av at jeg ikke har fått trent aktivt de siste sju ukene. Hva kan det være?

Du sier ikke noe om høyden din, så jeg kjenner ikke BMI. Undervektige går opp i vekt på lavkarbokost, så det spørs hva som er normalvekt for deg? Hvis du med dine 61 kilo er overvektig (da skal du være veldig lav) så spiser du antagelig for store porsjoner, eller det lurer seg inn for mange karbohydrater i kosten. Det var vanskelig å finne noe skikkelig informasjon om Fumaderm på internett, da det ikke er et godkjent legemiddel i Norge. Legemidler som krever godkjenningsfritak kan ha mye bivirkninger i forhold til effekt. Anbefaler derfor at du spør legen som foreskrev Fumaderm, om det faktisk kan påvirke leveren i den grad at triglyseridene stiger. Triglyserider skal alltid tas fastende. Vanligvis synker disse til svært lave verdier på LCHF.

3. Jeg har levd en lavkarbolivsstil siden august, og har opplevd mange fordeler. Men likevel ser jeg ingen forskjell på vekta. Hva kan dette skyldes? En dag har jeg gått ned 2 kilo, men neste dag er disse kommet på igjen. Jeg spiser ikke brød, hvetemel, pasta, potet, sukker, lettprodukter ol.Drikker bare vann og te. Lager mye variert og god mat. Spiser 3 – 4 måltider hver dag. Får i meg mye grønnsaker, lite frukt og en del nøtter. Bruker meierismør og cocosa. Er veldig glad i mørk sjokolade. Tar tilskudd av omega 3, krom, kalsium og magnesium. Svømmer en gang i uken. Jeg skulle gjerne kommet i ketose. Har en ekkel smak i munnen, men det slår ikke ut på ketosestiks. Lurer på om du har noen gode tips?

– Fint at du føler deg vel på denne kosten! Vekten varierer fra dag til dag. Det skyldes ulike mengder vann i kroppen. Spiser du mye salt eller sukker, så binder det vann og vekten øker. Har du en hard treningsøkt kan vekten øke på grunn av vannansamlinger i skadet muskulatur. Har du mens eller eggløsning øker ofte vekten pga. vannansamling. Hvis du er normalvektig (BMI 18,5-25) eller bare lett overvektig, sitter kiloene godt. Kroppen vil ikke kvitte seg med dette fettet som vi naturlig skal ha. Hvis du ikke går ned i vekt må du rett og slett spise mindre mat. Enten færre måltider eller mindre porsjoner. Spis slik at du akkurat holder sulten unna. Det skader ikke å være sulten før måltider heller. Nøtter og sjokolade bør du holde deg unna hvis du ikke går ned i vekt. Mange spiser altfor mye nøtter. Det er sunt med nøtter, men de er veldig energirike og inneholder en del karbohydrater. Spis eventuelt litt av dem som inneholder minst karbo – for eks. valnøtter og paranøtter. Hvis du spiser 20 – 40 gram karbo per dag er du i ketose. Jo lengre du går på lavkarbo, jo flinkere blir du til å bruke ketonlegemer som energi – og da skilles de ikke ut i urinen og stiksen blir ikke positiv.

4. I boka “Menneskekroppen- fysiologi og anatomi” (Sand, Sjaastad, Haug), står det faktisk at et lavkarbo-kosthold kan føre til nyreproblemer. Stemmer dette?

Det bør forfatterne i så fall dokumentere. Jeg har aldri sett noen dokumentasjon på dette. Lavkarbokosthold er ikke et høyproteinkosthold, det er et høyfettkosthold. Det er vanskelig å overspise på proteiner fordi vi blir dårlige av det. Det er noe som heter ”rabbit starvation” og det oppstår når en jeger ikke får tak i storvilt, men må leve på magre kaniner. Da får de i seg lite fett og mye proteiner, og kan bli syke og dø hvis det går over lang tid. Men det er ingen som gjør dette frivillig, det er eventuelt matmangel som tvinger en til det. Ved nyresvikt er det ingen god ide å spise for mye proteiner, det forverrer bare tilstanden.

5. Er det ikke slik at fett, og da spesielt mettet fett, legger seg på innsiden av blodårene slik at de blir tettere og blodgjennomstrømmingen dårligere? Har tidligere hørt at de som spiser mye fett får større fare for blodpropp på grunn av dette? Dette er det som hittil har stoppet meg for å gå over til dette kostholdet.

Jeg har svart en del på dette under spørsmål 4 del I. Fett legger seg ikke på innsiden av blodårene slik du sier. Masaier fra Kenya som jeg nevnte tidligere, er blitt obdusert og man finner åreforkalkning hos dem, men ikke av den typen med innsnevringer av blodårene som man finner hos vestlige mennesker. Masaiene får heller ikke hjerteinfarkt. Når de flytter til Nairobi spiser de mer sukker og mindre fett – får høyere kolesterol og våre vestlige sykdommer, inkludert hjerteinfarkt. Det som starter prosessen med tette blodårer er en skade på innsiden av blodårene. Mest sannsynlig årsak er stress i videste forstand som røyking, psykisk stress, høyt blodsukker og insulin med mer. Det blir en betennelsesreaksjon i området som kan føre til blodpropp. De kolesterolsenkende medisinene (statiner) har sannsynligvis en effekt på karsykdom fordi de også har en betennelseshemmende effekt. De siste par årene er det publisert 3 STORE analyser som ikke viser noen sammenheng mellom inntak av mettet fett og hjerte- og karsykdom. I en studie med 50.000 kvinner som gikk over 8 år, fant man heller ingen reduksjon i antall hjertesyke ved å redusere fettinntaket hos halvparten med 8 prosent. Det er vanskelig å svare på dette med få ord, og det er mye man ikke vet om dette. Anbefaler bøkene som nevnt under svar 4 del I. Dersom det er slik at mettet fett er veldig farlig burde ingen anbefales vektreduksjon. Hvis du reduserer vekten med 20 kilo på 6 måneder har du spist 20 kilo fett. Det er ingen som påstår at det er farlig å redusere vekten hvis man er overvektig, men å spise fett fra dyr er blitt veldig farlig de siste 30 årene. Kroppen lager jo fett av karbohydrater vi ikke har bruk for, hvorfor kan vi ikke heller spise fet mat som holder oss mette, og som i tillegg gjør at vi ikke overspiser pga. svingende blodsukker, søthunger og sult? Det er det samme fettet det er snakk om.

6. Jeg lurer på om et LCHF-kosthold er gunstig for en jente som har PCOS syndrom. Tenker da spesielt på den gunstige reguleringen av insulin som man oppnår ved dette kostholdet. Jeg er normalvektig, er over gjenomsnittet aktiv med trening og har i utgangspunktet en sunn livsstil (lite inntak av alkohol bla). Har ingen tegn til diabetes. Hadde vært interessant med ditt synspunkt på dette.

– Det er absolutt gunstig, ja. De fleste med PCOS er overvektige pga. den høye insulinproduksjonen, men noen er normalvektige. For mye insulin gjør at det blir forstyrrelser i kjønnshormonene slik at menstruasjonen kommer sjelden eller uteblir helt, man kan få maskulin kroppsbehåring, uren hud, magefett, cyster på eggstokkene og problemer med å bli gravid. Med tiden har man betydelig økt risiko for diabetes. Jeg har hatt mange pasienter med PCOS, og gjennomgående ser jeg at alle disse tingene normaliseres på lavkarbo. Starter ofte med 20 gram karbo per dag for å få litt fart på sakene (etter litt nedtrapping). De fleste som ikke har menstruasjon, får denne etter 10 – 14 dager og er vel de kvinnene som er mest lykkelige over å menstruere.

7. Hvordan kan dette kostholdet være sunt for kroppen? Kroppen trenger karbohydrater for å leve, og om kroppen ikke får det, omgjør den proteiner til karbohydrater. Samboeren min har trent seriøst i over 10 år, og han sa at LCHF er noe jeg ikke får lov til å begynne med, nettopp fordi kroppen ikke har godt av det.

– Det er riktig at vi trenger karbohydrater for å leve, men kroppen kan lage de karbohydratene vi trenger selv, som jeg også har skrevet før. Siden kroppen trenger 30 – 40 gram karbohydrater per dag, er det sannsynligvis mest gunstig å spise disse slik at kroppen slipper å gjøre den jobben. Men 30 – 40 gram karbohydrater er ikke mye – det får man raskt i seg ved å spise grønnsaker, nøtter, frø og bær. Anbefaler samboeren din boken Ferryfood, så skifter han kanskje mening om karbohydratenes fortreffelighet ved trening. Fotballspillerne i Odd Grenland og Strømsgodset går alle på lavkarbo – du finner sikkert litt info om dem hvis du googler fotballaget og lavkarbo.

Dr. Hexeberg holder til i Sandvika, hvor hun driver en egen klinikk basert på råd om lavkarbokosthold for å behandle og forebygge livsstilssykdommer. Les mer her. Hun har også forfattet bøkene «Frisk med lavkarbo – nytt liv med riktig mat» og «Frisk med lavkarbo  – 100 oppskrifter». Snart kommer hun også med en egen oppskriftbok perfekt for de med cøliaki, som inneholder oppskrifter helt uten korn og gluten.

86 kommentarer

 1. Takk til både deg og Dr. Hexenberg for at dere tok dere tid til dette.

  Ønsker deg en fin dag.

 2. Flott innlegg!! 🙂 Takk for gode råd og tips 🙂

 3. Jeg skulle låne LCHF-bøker på biblioteket her om dagen. Lang venteliste! Så lurer på litt av hvert. Hvor mye skal man bruke av feks rømme og creme fraiche (til en person) til feks et fiskemåltid? Er det «tillatt» å spise fetaost? Er veldig glad i frukt. Er to frukt om dagen greit?:)

  Håper du kan svare. Takk på forhånd:)

  1. Fotballfrue

   Frukt er greit, ikke spis alt på en gang. Husk at poenget er å unngå stigning i blodsukkeret. Når det gjelder rømme og creme freche, så spiser du så mye du har lyst på. Kroppen sier i fra hvis du får i deg for lite fett ( fort sulten igjen ), eller hvis du får i deg for mye ( kvalm ).

   – C

   1. Flott. Tusen takk:)

   2. Elisabeth

    Man skal vel egentlig ikke spise frukt på dette kostholdet? Det er ihvertfall ikke anbefalt trodde jeg. Har foreldre som bruker det, men som skal skifte fordi de vil kunne spise frukt!

   3. Fotballfrue

    Du kan fint spise frukt på LCHF 🙂 Poenget er å ikke få stigning i blodsukkeret, dvs, ikke spis alt på en gang eller spis det eventuelt sammen med noe fettrikt 🙂

    – C

 4. Vel… Hun som stiller spm svarer på det selv….

  1. Fotballfrue

   Hva mener du?

   – C

 5. Takk for at du valgte spm mitt, Caroline! Og takk til Dr. Hexeberg for svar.
  Ha en fin dag:)

  1. Fotballfrue

   Bare hyggelig 🙂

   – C

 6. Hei 😀
  Jeg lurer på om du kan hjelpe meg litt. Jeg har nettopp startet på LCHF, og syns det er spennende. Men jeg har litt vanskelig for å lage lunsj til skolen!
  Har du noen tips til mat som kan holde seg i noen timer før den blir spist?
  Tusen takk 😀
  (jeg har merket litt kvalme.. Håper det er vanlig i begynnelsen!)

  1. Fotballfrue

   Kvalme tror jeg er ganske vanlig i begynnelsen. Kroppen er ikke vant til et så høyt fettinntak 🙂 Bare vær tålmodig, det kan ofte ta opp til en måned før en venner seg til det.

   Hvis du klarer å spise en ordentlig stor frokost med mye fett, vil du holde deg mett utrolig lenge og minsker da behovet for en stor lunsj. Det finnes lavkarbobrød og lavkarboknekkebrød for eksempel 🙂

   Ta en titt her: https://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=2495

   – C

  2. Tenkte bare jeg skulle anbefale denne oppskriften 🙂

   https://www.lchf-recept.se/lchf-frukostmuffins/

 7. hvorfor går du på denne dietten?

  1. Fotballfrue

   Noen av grunnene: https://fotballfrue.no/?p=4777

   – C

 8. Hexeberg skriver at undervektige går opp i vekt på lchfkosthold. Hvorfor gjør man det?

  1. Fotballfrue

   Fordi LCHF gjør at kroppens hormoner er i balanse, på den måten regulerer kroppen vekten selv 🙂

   – C

   1. Martine

    Dette har jeg også lurt en del på. Nå skal ikke jeg komme med noen antagelser om din BMI. Jeg lurer bare rett og slett på om du om du tror du ville gått opp i vekt på denne dietten om du ikke hadde trent så mye? Det er bare veldig utrolig at du som har en så flott kropp har kjløeskapet fullt av seterrømme :p Dette er vel en indoktrinert holdning som er litt vanskelig å komme over.

    Jeg har en BMI på 20, men har lyst til å gå ned ca. 5 kilo for å komme tilbake der jeg var for et år siden. Vil ikke denne dietten være nok i seg selv, i.o.m. at jeg er normalvektig? Må jeg trene veldig mye, eller spise veldig små porsoner?

    En kalori er jo en kalori, så det virker enklere å bytte ut produktene med høy fettinnhold med lettprodukter, for så å kunne spise mere.

   2. Fotballfrue

    Det er karbohydrater som sørger for vektoppgang/økning i fettprosent, ikke fett 😉

    – C

 9. Hei Caroline.
  Synes det er kjempeflott at du og dr Hexenberg tar dere så god tid til å besvare spørsmål og å forklare denne litt «merkelige» dietten (for mange).
  Når det er sagt syns jeg det er kjempeinteressant, men syns det virker litt vanskelig å utføre i praksis. Vet du har postet masse forskjellige oppskrifter på ulik LCHF-mat, men det jeg virkelig hadde likt og sett hadde vært en slags «meny» for noen dager. Trenger ikke være detaljerte oppskrifter, men bare ulike forslag til frokost, mellommåltid, lunsj, middag etc sånn at det blir enklere å tenke seg en hverdag med dette kostholdet. Bare et forslag hvis du har skrivesperre en dag 😉

  Kjempeflott blogg Caroline, du er Norges dyktigste 🙂

   1. Mariell

    Tusen takk 🙂

 10. Jeg går på idrett på vgs, og trenger derfor mye energi, ved en mulig overgang til lav karbo, burde jeg da gjøre dette i sommerferien for eksempel? Slik at kroppen kan venne seg til dette frem til skolen begynner igjen?
  Så lurte jeg på jeg som er 1,63 og veier ca 55 kg, vil jeg legge på meg noe av dette, eller vil jeg holde formen og figuren? Dette er i grunn veldig spennende 🙂

  1. Fotballfrue

   Lars-Kristian ventet til etter sesongen før han la om, så det kan være en god i idé. For idrettsutøvere kan det ta opp til 3 mnd før kroppen kan utnytte energien til sitt fulle 🙂

   Hvis du tidligere har hatt et karbohydratrikt kosthold, vil du miste noen kilo ganske raskt. Dette fordi kroppen tømmer glykogenlagerene ( fulle glykogenlager kan veie opp til 3 kg tror jeg). Uten at jeg kan si noe sikkert, tipper jeg du vil holde deg ganske stabilt, du vil i hvert fall ikke gå opp. Når det gjelder vektnedgang, om det er ønskelig, kan det reglueres gjennom matinntaket 🙂 Har du et lavt totalinntak, vil kroppen brenne det lagrede fettet, har du et høyt totalinntak, vil kroppen hovedsakelig bruke energien fra maten.

   – C

 11. Spm. nr 7 : Vil også anbefale boken «Istället för doping» av Frank Nilsson. En veldig god bok om hvorfor og hvordan fett gjør kroppen raskere, sterkere og mer utholdende enn karbohydrater. Jeg kan godt skrive under på dette, etter å ha godt på høykarbo i alle år uten å nå mine mål. Med LCHF er målene mye nærmere.

  1. Fotballfrue

   Lars-Kristian skriver også under, han er halveis gjennom boken nå 🙂 Han håper dog at den kommer på norsk, i og med at enkelte svenske ord kan være litt vanskelige 🙂

   – C

 12. Vil bare å seie at det er kjempeflott at du har fått Dr. Hexeberg til å svare og informere om LCHF- kosthold ! Du er ikkje ei som kjem med «fikse» idear om kosthald og sunn livsstil, men det er hold og kunnskap bak den livsstilen du har.Du er ein seriøs blogger som er bevisst på kva du skriv om 🙂 det likar eg! You go girl 😉

 13. Takk for svar!! 🙂

 14. Hei!

  Leser bloggen din titt og ofte, men aldri kommenteret. Først må jeg si det er en kjempe flott blogg, du er flink.
  Kanskje du skrevet noe om dette tidligere, men hvorfor valgte du nettopp denne dietten, sammenlignet du flere type dietter? Jeg løper veldig mye, så sommeren 2009 bestemte jeg meg for å teste ut rå mat. Jeg hadde da lest og hørt om endel som fikk et ekstremt mye større utbytte av treningen og et mindre søvnbehov av dette. Jeg har nå fulgt denne dietten to år (på vår og sommer) og det er helt utrolig.
  Nevner dette for deg da du er nok like glad i i trene som meg, og om jeg mistenker rett skulle du ønske du hadde tusen ganger mer energi slik at du fikk gjort mer osv. Siden du inspirerer så mye hver dag med din blogg, kanskje jeg kan inspirere deg litt også.
  For meg har hvert fall dette med råkost vært helt utrolig, jeg har også prøvd andre type dietter. Jeg har alltid gjort det for å kunne yte mer i forhold til idrett,og ha mer energi. Rå mat diett er bare helt rått:)
  Skulle gjerne fulgt dietten lenger en sommer halv året, kanskje det skjer i år. Denne type diett krever endel, en spise må spise ofte og passe på at det er godt variert, holder ikke med bare en banan og eple i løpet av en dag.
  Linker som jeg føler har vært fine :https://www.raw-living-food-success.com/raw-vegan-weight-loss.html

  https://www.foodsun.com/no/309.html

  Finnes selvsagt mye mer og mange flotte bøker ang. dette temaet, men jeg må ikke glemme å si det finesete og mest behagelige med denne dietten er at du vet hele tiden hva du får i deg. Nesten hvert fall, frukt har nok noe sprøytemiddler på seg, men det er det 🙂

  Ha en flott dag videre, gleder meg til neste innlegg

 15. sporsmaal ang kameraet ditt, hvilket bruker du og hvilke andre kan du anbefale som du hadde for? maa ta noen super gode bilder til diverse ting vi selger og daarlig digitalt kamera fra kodak eller iphone funker daaaaarlig til det.

  1. Fotballfrue

   Jeg bruker et Sony Alpha 380, men jeg er absolutt ingen ekspert 🙂

   – C

 16. Fikk vite i helgen at tanten min gikk på akkurat dette kostholdet i et halvt år, men hun måtte bare slutte fordi hun var konstant kvalm, hadde null energi og håret begynte å falle av(!). Hun spiste 50g karbohydrater om dagen ca, og fikk nok fett i seg, ikke for mye og ikke for lite. Hun fikk høre av en lege som støtter dette kostholdet at hun spiste nok fett. Når hun gikk tilbake til det «norske kostholdet» med brød, poteter osv. følte hun seg mye bedre, og hun mistet ikke hår. Poenget mitt med dette er bare at dette kostholdet ikke er for alle. Noen ganger synes jeg det virker som om du skal omvende oss og få alle til å begynne på lchf(satt på spissen), og at det passer for absolutt alle. Men det gjør det ikke. Tanten min fikk det mye bedre da hun sluttet på lchf.

  1. Fotballfrue

   På samme måte som med andre kosthold, så fungerer det ikke for alle :/

   Jeg har aldri prøvd å omvende noen, folk spør hundre ganger om dagen, derfor gjorde jeg det på denne måten.

   – C

   1. Har faktisk hørt at flere med blodtype A og AB blir kvalme og får andre plager ved lavkarbokosthold. I følge blodtypedietten så fordøyer de fett dårligere enn andre, noe som kan forårsake uvelhet.
    Litt spennende synes jeg 🙂

   2. Fotballfrue

    Hmm, interessant 🙂 Tviler dog på at dette gjelder blodtype A, da halve Norges befolkning har dette. Da tror jeg flere hadde klagd ved overgang til lavkarbo, Hvis det ikke er forbigående da, og gjelder kun i starten 🙂

    – C

   3. Det er kjempesnilt av deg og ta deg tid til å svare folk her på bloggen din, men jeg synes det til tider blir svært mye snakk om kosthold, mat og den slags. Også synes jeg du er litt negativ når andre ikke velger dette kostholdet, og jeg synes nesten du snakker nedlatende om det klassiske norske kostholdet, får nesten dårlig samvittighet av å lese kommentarer og en del innlegg.

    Ikke misforstå meg, jeg elsker bloggen din og har lest den siden tidenes morgen, faktisk etter ditt 3. innlegg tror jeg:) Og jeg skjønner at du er brenner for dette, dessuten får du en del spørsmål. Men synes kanskje det blir litt mye til tider.

 17. Vil det ødelegge kostholdet på noen måte hvis man bruker lettmelk istedet for helmelk? Jeg klarer virkelig ikke drikke helmelk!! 🙂

  1. Fotballfrue

   Nei, men du burde begrense inntaket. Ett glass om dagen holder 🙂

   – C

   1. Hei, kunne du være så snill å utdype hva som var galt med soyamelk (eller soya generelt?). Ev linke til den artikkelen som mannen din hadde lest. Hadde det noe med import å gjøre, altså etisk uforsvarlig, slik som vist i «Smaken av hund», eller er det noe kroppslig?

    Ser forresten at noen mikser blodtypedietten inn i andre ting her. Selv har jeg blodtype A, og det er synd å si det, men etter at jeg begynte på lchf og sluttet å være vegetarianer har jeg blitt mye friskere. Jeg vil gjerne være vegetarianer av etiske hensyn, men ser at det ikke er bra for MIN kropp. Dette kan ha mange årsaker, selvsagt, men sannsynligvis spiste jeg ikke nok som vegetarianer, det ble for mye karbohydrater med lav GI. I følge blodtypedietten skal jeg holde meg fullstendig unna kjøtt osv, heh. Skulle gjerne kombinert vegetarisk mat og lchf, men synes det er vanskelig nok å bli uglesett for det ene eller det andre kostholdet. Blodtypedietten hevdes å være KUN synsing. Lchf er godt dokumentert, og er man flink vegetarianer (det var sannsynligvis ikke jeg) er sikkert det godt nok også.

 18. Utrolig bra av Dr. Hexeberg og svare på disse spørsmålene 🙂
  Jeg begynte på lavkarbo for litt over en måned siden, og har opplevd å få mer energi og overskudd, sover bedre, har ikke søtsug i det hele tatt, osv. Kan virkelig ikke tenke meg å gå tilbake til et høykarbo kosthold. Men noen negative ting har det vært som at jeg blir veldig kvalm om jeg får i meg for mye fett, og da føler jeg meg uvel i hele kroppen, dårlig ånde og ekkel smak i munnen, samt at jeg er tørst hele tiden.. Bortsett fra det har jeg ikke noe vondt å si om lavkarbo! 🙂

 19. Elisabeth

  Takk for gode råd og tips, dette var veldig informerende:D

 20. Veldig interessant lesning! Jeg trives veldig godt med å spise karbohydrater så jeg blir nok ikke å legge om kosten, Men jeg har tenkt på en ting i det siste, hvis man spiser så lite karbohydrater som på lchf produserer kroppen veldig lite insulin. Det skal jo være en balanse mellom hormonene i kroppen. Er det ikke fare for at man på lchf produserer «for lite» insulin slik at kroppens hormoner kommer i ubalanse?

  1. Fotballfrue

   Nesten hele poenget med LCHF er å få hormonene i balanse 🙂 Insulin er med på å skape ubalanse, derfor er det bra at det holdes lavt 🙂

   – C

   1. Augusta

    Kan du utdype litt hvordan insulin er med på å skape ubalanse?
    Takk.

   2. Fotballfrue

    Kroppen strever hele tiden etter å være i hormonell balanse. Ved store endringer i et hormon, for eksempel insulin, må kroppen øke produksjonen av andre hormoner for at det skal være likevekt mellom anabole og katabole hormoner.

    Insulin fører også til økt fettlagring og redusert fettforbrenning 🙂

    Ved et karbohydratrikt måltid vil kroppen skille ut mye insulin for at blodsukkeret ikke skal stige for mye, det er kroppens forsvarsmekanisme mot sukker 🙂

    – C

 21. Jeg syns det blir litt vel mye snakk om dette nye kostholdet ditt. Er det det bloggen skal handle om nå? Jeg liker bloggen din og titter innom flere ganger daglig,men syns det er så kjedelig når det er så mye om dette kostholdet som jeg ikke bryr meg noe om! Det blir jo selvfølelig til at jeg leser det som står, og føler jeg blir litt «prakka» på med dette kostholdet støtt og stadig! Ellers liker jeg bloggen din,men litt mindre om LCHF,takk;)

  1. Fotballfrue

   Jeg har hatt 3 innlegg om det, er det mye? Mange er veldig interessert, sikkert ikke søle som liker det du er interessert også 😉 Umulig å tilfredsstille alle.

   – C

   1. Du har ikke bare hatt 3 innelgg om kostholdet ditt. Du har skrevet om det mange flere ganger. Men skjønner at det er umulig å tilfredsstille alle.

   2. Fotballfrue

    Jeg har kun skrevet 3 innlegg som direkte handler om LCHF. Oppskrifter postet jeg før jeg begynte med dette kostholdet også 🙂

    – C

 22. Kjempenyttig, og kjempebra at du har fått dette til. Har linket til innleggene dine med svarene i et innlegg i min blogg 🙂 https://hegerebecca.no/2011/03/20/kostholdet-mitt-lchf/

 23. Så flott at du fikk fikset bloggen!!
  Er så glad jeg slipper å tenke på å følge et sånnt kosthold.Høres travelt ut.Jeg kan nemmelig spise alt jeg vil og fortsatt være super slank:) Men jeg velger å spise sunnt og drikker kun vann og h-melk(aldri lett produkter)Men spiser likevel brød,poteter,pasta og ris.Tror personlig dette er det beste kostholdet når man er så heldig å verken er eller blir overvektig.

  1. Det er jo bra at du er slank, men helse er jo mer enn kroppsvekt.

   Veldig mange får blant annet diabetes 2 i dag, og 1 av 5 som får det er normalvektige.
   Jeg sier ikke at det rammer deg, absolutt ikke, men man må tenke litt videre og lengre enn til vekt.
   Og det kostholdet Caroline skriver om er jo heller ikke et slankekosthold 🙂

   1. jeg prøvde lavkarbo diett, endte med en tarm sykdomm! å nå plages jeg med det resten av livet! kansje anbefale å oppsøke lege før man begynner på slike dietter? for noen passer det ikke for, til meg for eks. men man blir jo fristet til å prøve når de snakker så positivt, å hvor bra det er for en:(

   2. Hva slags lavkarbokosthold var det du la om til? Hvilken tarmsykdom pådro du deg? Er det slått fast en sammenheng med lavkarbokostholdet du la om til, eller kan det ha vært en tilfeldighet?

 24. Jeanette

  Du er kjempeflink å svare alle som har spørsmål! Du kan jo så masse om dette! Stå på:)

 25. Hei! Kjempefint innlegg caroline, ser at du legger mye arbeid i dette for lesernes skyld. Har bare et spørsmål jeg: har fjernet galleblæren pga gallestein og skal egentlig ha et kosthold med lite fett. Er LCHF-kosthold utelukket da? Er det farlig?

 26. Så perfekt! noen som har peiling på kosthold som kommer med en oppskrifts bok for oss med Cøliaki!
  Du vet ikke tilfeldigvis når den kommer, eller hvor den blir solgt? 🙂

 27. Hei, synes dette kostholdet er kjempespennede og jeg er så glad for at det endelig blir viet mer og mer oppmerksomhet, spesielt fra bloggen din som jeg følger med på daglig. Også ville jeg si at jeg har prøvd å finne ut om det er noen sammenheng med lchf og reduserte psykiske lidelser som feks angst. Har selv slitt med mye angstplager i flere år, men synes å merke at disse har blitt mindre etter jeg la om kostholdet til lchf. Isåfall vil jo dette være ganske oppsiktsvekkende og noe som også burde komme frem i lyset. Ville vært spennende å vite om det var en sammenheng. Finner dessverre veldig lite informasjon om dette på nettet. Vet du noe om dette Caroline?

 28. Ekte fotballfruer leser poesi..Det var Verdens Poesidag i går.. Kanskje du har lyst til å feire denne med å stemme fram diktet! Det koster deg ei tekstmelding – og du kan vinne bøker og Hovepass!

  les mer: http://www.litteraturnett.no

  eller

  SMS til 1980: SORLAND 1

 29. Kristiane marie

  Kan jeg spørre om noe mer her, også kommer det i del 3? 🙂 spørsmålet er ihvertfall: Andbefales dette kostholdet til ungdom som er i vekst ? – er det liksom et bra kosthold for alle aldre når man ikke har noen sykdommer eller noe ? 🙂

  Håper VELDIG på svar!

  klem Kristiane

 30. I just wanted to say, I really enjoyed your blog post!

 31. Eg begynte på lavkarbo for en måned ca. Og etter 1.5 uke, fekk eg mensen, uansett om eg gjekk på p-piller. Og eg har det enda. Eg pleier ikkje å ha det lenger enn 5 dager. Men synes det er rart at eg fekk det mens eg går på p-piller og at det har vart så lenge. Eg trur det er på grunn av lavkarbo, men vet du om det er farlig/ufarilg?

  1. Jeg fikk også mensen selv om jeg ikke skulle ha det etter ca 2 uker på lchf enda jeg går på p-piller og heller ikke skulle ha det i denne perioden. Jeg hadde ikke glemt noen p-piller heller. Synes også dette var litt rart? Men tror ikke det er noe farlig og er usikker på om det har noe med dette å gjøre.

   1. Fotballfrue

    Det kan være pga LCHF. Hvis du endret brått over er det en ganske stor endring for kroppen 🙂

    – C

 32. Om LCHF er forsvarlig eller ikke vil jeg ikke ta opp her. Jeg lurer på hvorfor du går på en diett når du er mer enn tynn nok? Og så teamer du opp med en lege som vil selge bøker? Jeg får litt avsmak av dette. Du har kanskje ambisjoner om å skrive en LCHF oppskriftsbok selv?

  1. Fotballfrue

   En generell misforståelse er at LCHF bare er slanking. Det handler om mye mer enn dette. Mer energi, aldri småslapp i løpet av dagen, ikke noe søtsug, bedre søvn om nettene, mer energi på trening og bedre restitusjon etter trening 🙂 LCHF får kroppens hormonsystem i balanse, noe som fører til at overvektige går ned i vekt, mens undervektige går opp i vekt, og normalvektige ligger stabilt 🙂

   Kanskje du burde sette deg inn i ting før du kommer med grunnløs kritikk?

   – C

 33. […] Utdrag av Svarene til Dr. Hexeberg del II – hentet fra fotballfrue.no – Skrevet 21.03.2011 https://fotballfrue.no/?p=5025 […]

 34. Dr.Sofie skriver i det ene innlegget med PCO at de starter ofte med 20 gram karbo per dag for å få litt fart på sakene (etter litt nedtrapping). Mener hun da oss med PCO må spise 20g eller mindre karber pr dag? Hva vis vi spiser 30-40g, hva blir forskjellen da? Eller må¨ man holde ett mindre inntak på 20g. Hensikten er å gå ned i vekt, og har et kalorrinntak på 1500.

 35. Hvad er forskellen på normal smør og så meierismør ?

  1. Fotballfrue

   Smør er smør 🙂

   – C

   1. Det mange kaller «normalt» smør er ikke smør i det hele tatt… Margarin og mange av «smør»-typene man bruker på skiven er industrielt (ikke naturlig), og derfor ikke bra for kroppen.

   2. Fotballfrue

    Margarin er drap. Det bruker jeg aldri.

    – C

 36. Hei!
  Hvordan har hun Hexeberg fått for seg det at kroppen bare trenger 30-40 gram karbohydrater om dag?!? Har hun prøvd å løpt en tur, eller trent på en annen måte? Da forbrenner man mye karbohydrater. 30-40 gram er bare 120-140 kcal med karbohydrater og alle vil trenge mer enn det, selv om de ikke trener. Selvsagt kan kroppen lage disse selv om den ikke får det fra kosten, men det krever mye energi.

  1. Fotballfrue

   Du er klar over det er energi i proteiner og fett også? Mange idrettsutøvere som lever på lavkarbo, med gode resultater. Fett inneholder blant annet dobbelt så mye energi som karbohydrater 🙂

   Får du i deg 30- 40 gram karbohydrater, trenger ikke kroppen lage noe selv, da 30 – 40 er alt den trenger 🙂

   – C

   1. Selvfølgelig er jeg klar over at protein og fett inneholder energi, men kroppen kan ikke brenne protein og fett uten å gjøre det om til karbohydrater. Alle celler i menneskekroppen drives av glukose (druesukker). Da skjønner jeg virkelig ikke hvorfor man skal spise så lite karbohydrater som mulig. Noen sier at det er på grunn av at man vil få et mer jevnt blodsukker. Det vil man få i forhold til et kosthold med mye fett og like mye karbohydrater, men om man spiser et lavfett kosthold (under 10 % fett, og 80% karbohydrater) slik de fleste utholdenhetsutøverne spiser vil man få et minst like jevnt blodsukker. Film om en som tester ut blodsukkeret sitt etter et måltid med MYE sukker:
    https://www.youtube.com/user/durianriders#p/u/99/FSJ_rhJuxYE

    Noen sier at det er på grunn av at sukker, korn og andre karbohydrater øker insulinproduksjonen så mye, men ifølge denne studien er det heller motsatt;
    A study published in the American Journal of Clinical Nutrition (vol. 66, p. 1264, 1997) by the department of biochemistry at the University of Sydney, Australia, found that beef raised insulin levels more than white pasta and that fish raised them more than whole-grain bread. When compared with rises in glucose levels, beef raised insulin levels 27 times higher than brown rice did!

   2. Å jeg tror neppe at idrettsutøvere som hevder seg i toppen spiser lite karbohydrater, men det kan være at de spiser MINDRE. Björn Ferry spiser ikke 30-40 gram om dagen. Han ligger mye høyere enn det, ellers ville han aldri klart å hevdet seg.

    Se denne videoen: https://www.youtube.com/user/TheRawvoice#p/u/20/8L10cNeABbA

   3. Fotballfrue

    Tror du tar litt feil her, Jon. Kroppen må ikke gjøre om fett til karbohydrater for å kunne nyttiggjøre seg det. Menneskekroppen er genetisk tilpasset å bruke fett som energikilde, og har gjort det i millioner av år, før de moderne karbohydratrike matvarene begynte å dominere 🙂

    Jeg har aldri sagt at det skal inntas så lite karbohydrater som mulig, bare at kroppen ikke trenger mer enn 30 – 40 gram. Bjørn Ferry fikk ca 15 e% fra karbohydrater det året han tok OL-gull. Hva han gjør nå, vet jeg ikke. Om du spiser mindre eller lite karbohydrater, er ganske relativt spør du meg, men er du ikke toppidrettsutøver, finnes det ingen god grunn til å innta mer enn ca 40 – 50 gram per dag 🙂

    Har du noen gang gått lenge uten mat på et høykarbokosthold? Du merker godt at kroppen går i minus, du blir slapp og trøtt etc. På LCHF er denne tilstanden fraværende, du kan gå 6-7 timer etter et normalt LCHF måltid, uten å føle sult eller andre typer abstinenser.

    Jeg skjønner ikke helt hva du mener med at du ikke får mer blodsukker etter et karbohydratrikt måltid. Vet du hva blodsukker er? Bloduskker er glukose, og alle karbohydrater brytes ned til glukose i menneskekroppen. Spiser du et karbohydratrikt måltid, sier det seg selv at du får mer glukose(blodsukker) i blodet ditt (hvis ikke, så forsvinner det, og det er jo litt mystisk). Når dette skjer, skiller kroppen ut insulin, for å holde blodsukkeret nede, og for at cellene skal ta i mot glukosen.

    Forskningsrapporter har NULL verdi, rett og slett fordi de aller fleste av de er så korrupte og velutvalgte at det blir for dumt. Du finner forskning som støtter alle mulige teorier, selv om de er totalt motsatt 🙂

    Lars-Kristian har trener og spiller kamper med et inntak på ca 70 gram karbohydrater per dag. Han merker at kroppen tåler økte treningsmengder enn tidligere på høykarbo.

    – C

   4. Jaha, moderne karbohydratrike matvarer? Frukt og grønnsaker har eksistert mye lenger enn mennesket har eksistert. Hvor i naturen finner man så mye fett som man skal ha på lchf? Nøtter? Ja, men i naturen finner man nøtter bare en liten del av året. Dyr? Nja, om du bare spiser de mest fettholdige stykkene av dyret, og lar resten gå til spille. Olje, smør, fløte, rømme er det som kalles moderne matvarer. Tenk å få mesteparten av energien sin melka til ei ku som er stappfull av hormoner og inneholder blod, pus, osv. Noe som alle damer som har ammet burde vite. Om du mennesket fortsatt skulle ha drukket melk i voksen alder burde man fått det fra moren sin, men hvor ekkelt er ikke det? Hvorfor skal det være mindre ekkelt å få det fra en annen art!?

    Ta hunden din f.eks. kunne du ha tygd rett over strupen på han for så å spise han? Kunne du ha gjort det mot en kanin? En kylling? Drept ei ku med et spyd? Eller et hvilket som helst dyr? Mest sannsynligvis nei. Hvorfor? Jo, fordi vi mennesker ikke er tilpasset å spise kjøtt. Vi har omsorg for andre dyr. Tror du at et rovdyr har den samme omsorgen? Er vi fysiologisk tilpasset å spise kjøtt? Nei! https://www.celestialhealing.net/physicalveg3.htm

    Har du lest The China Study? Den mest omfattende studien på menneskelig ernæring med 30 års forskning?

   5. Fotballfrue

    At vi ikke er naturlig tilpasset til å spise kjøtt, er jeg kraftig uenig i. Mennesket er opprinnelig jegere og samlere, kjøtt har vært den viktigste kilden til næring i mange millioner av år. At nøtter og andre sesongbaserte varer kun var tilgjengelig i korte perioder, er helt riktig, derav begrepet samlere. Om vinteren var det alltid matmangel, og derfor var det utrolig viktig med et stort matlager når den kom.

    Grønnsaker og bær spises det masse av på LCHF, mye mer enn normalen, frukt inntas i moderate mengder. Eksempler på moderne karbohydrater er alt som kommer av jordbruk, pasta, ris, potet, brød etc.

    Jeg er delvis enige i det du sier om meieriprodukter etc, men ikke olivenolje, som er et svært naturlig produkt fra oliventreet. Jeg tror at jo mer naturlig maten er, jo sunnere er den. Dessverre lever vi i en verden hvor mat i naturlig form er svært vanskelig å få tak i.

    The China Study er vel bare en observasjonsstudie og ganske omdiskutert. Den gir heller ingen klare årsaksammenhenger, og resultatene er ganske håndplukket. Du kan lese mer om det her: https://rawfoodsos.com/2010/07/07/the-china-study-fact-or-fallac/

    Som du skjønner, forskningsresultater kan man stole fint lite på.

    – C

   6. Jaha? Mennesket har brukt fett som energikilde i millioner av år. Mennesket har spist kjøtt i millioner av år. Mennesket oppstod i Afrika for 200 000 år siden! Der er det frukt og grønt året rundt, og ikke bare om sommeren som det er i Norge.

    Hvorfor olivenolje ikke er sunt: https://www.youtube.com/watch?v=GfBKauKVi4M&feature=relmfu

   7. Fotballfrue

    Det moderne mennesket har eksistert i 200 000 år ja, men selve artsstammen har eksistert i ca 2 millioner år.

    Jeg skjønner ikke hvorfor du trekker frem frukt og grønnt hele tiden? Dette er jo matvarer det spises masse av på LCHF. Siden du nevner Afrika, kan jeg trekke frem Masaiene. De lever hovedsakelig på animalsk fett, og klarer seg fint på det.

    Jeg skjønner at du brenner for et vegetarkosthold, og føler du deg bra på det, så får du fortsette med det. Men å trekke frem forskning og diverse leger som påstår det ene og det andre er helt bortkastet. Det finnes forskningsresultater på alle sider av gjerdet, som sier ditt og datt. Til slutt blir det bare påstand mot påstand.

    Jeg og Lars-Kristian har levd høykarbo tidligere, men har merket stor fremgang etter at vi la om til LCHF. Vi har mer energi og mer stabil energi, og Lars-Kristian tåler flere harde treningstimer enn tidligere. Lars-Kristian blir også tett fulgt av leger og ernæringsfysiologer, og resultater har vist at blodverdiene hans har blitt mye bedre enn tidligere. Han har heller ikke hatt noen sykedager siden vi endret kosthold, og merker også mindre til betennelser som tidligere har plaget han.

    – C

   8. Med 40 gram karbohydrater om dagen kan det jo ikke bli mye frukt. Det er to bananer det, men jeg kan spise langt over 30 på en dag.

    Dere har nok ikke levd på høykarbo. Da spiser man 80+ % med karbohydrater og 10 % protein og 10 % fett. Altså ikke myndighetenes anbefalinger. De fleste spiser nok ca. 40+ % fett.

    Og det du sier om at studier er korrupte, gjelder nok lavkarbo studier. Folk vil høre gode ting om sine dårlige vaner. Derfor bli bøkene, studiene, osv. til doktorer populære om de sier at fløte, rømme, kjøtt, olje og annen fet mat er sunn, og mye frukt og korn er dårlig. I tillegg selger mange av disse «paleo-forfatterne» kosttilskudd, som om det er «paleo». «Du vil ikke få i deg nok protein på et vegansk kosthold, så du må spise bare animalske produkter. I tillegg må du kjøpe mitt proteinpulver.» «It doesn’t make any sense but it makes a lot of dollars»

   9. Fotballfrue

    Som jeg sa, studier kan du stole fint lite på, det gjelder begge sidene. Jeg stoler på mine egne, og andres erfaringer 🙂

    – C

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *