Svarene til Dr. Hexeberg del I

Jeg trakk ut 20 spørsmål totalt, som jeg mener dekker de forskjellige temaene de fleste lurer på i forhold til dette kostholdet. Her er første del av svarene – mye lesestoff. Kos dere ♥

1. Hvordan fungerer LCHF i forhold til trening? Jeg kan trene opptil 3-4 timer per dag, MÅ jeg spise karbohydrater da, og eventuelt hvilke?

– Kroppen trenger 30-40 gram karbohydrater hver dag. Det er i hovedsak hjernen som må ha litt sukker. Dersom du spiser 0 gram karbohydrater vil kroppen din lage 30-40 gram hver dag. Det lages av proteiner og litt fra fett. Det går altså an å leve uten å spise karbohydrater. Det er ikke mye karbohydrater de tradisjonelle eskimoene får i seg. Det gjør heller ikke masaiene i Kenya som lever av sine kveg – de spiser kjøtt, melk og blod. Begge disse folkegruppene har mye fysisk aktivitet. Det optimale er sannsynligvis å spise rundt 50 gram karbohydrater hver dag slik at kroppen slipper å gjøre den jobben. Hvis man spiser bare 50 gram karbo fordelt på måltidene er det i prinsippet ikke så viktig hvor de kommer fra (med tanke på blodsukkeret) – men generelt er det jo bedre med grønnsaker, nøtter, bær og frukt enn godterier. Hvis man vanligvis spiser mye karbo og plutselig kutter dem ut, vil mange i løpet av noen dager få ulike symptomer som slapphet, svimmelhet og humørsvingninger. Dette fordi man ikke har mer sukker på lager og fordi man ikke er en god fettforbrenner enda. Det tar tid å venne kroppen til å bli en god fettforbrenner. Vanligvis er man godt tilpasset det nye kostholdet etter en mnd. For å oppnå det maksimale av hva kroppen kan gi (toppidrett) kan det ta 3 måneder. Hvor mye karbohydrater den enkelte trenger under trening varierer og man må prøve seg litt frem. Noen kan trene beinhardt på 20 gram per dag, mens andre føler seg best på 50-100 gram per dag. Anbefaler boken ”Ferryfood” av den svenske skiskytteren Bjørn Ferry som spiser lavkarbo. Har selv bare lest omtale av boken og skal kjøpe den norske versjonen som jeg tror kommer i løpet av våren.

2. Jeg lurer på hva skjer med kroppen hvis jeg fusker med dette kostholdet, for eks. ved et glass vin på fredagskvelden, eller et stykke kake når jeg er bort på besøk? Må jeg være helt nazi eller går det bra med utskeielser en gang i blant?

– Det kommer helt an på hva du vil oppnå med å spise lavkarbo.

Når det gjelder vektreduksjon: Vin inneholder ikke mye karbohydrater, men derimot en del kalorier som ofte kommer på toppen av det du spiser. Ved inntak av alkohol stoppes fettforbrenningen fordi kroppen forbrenner alkohol istedenfor, slik at denne fjernes fra kroppen. Drikker man litt for mye vin er det jo ikke uvanlig at man mister litt av kontrollen slik at man spiser potetgull og peanøtter også. Mange som drikker vin flere dager i helgen merker at de går ned i vekt i uken, legger på seg igjen i helgen og er tilbake til start på mandag. Andre tåler litt vin i helgen og går likevel ned i vekt. Det samme gjelder for små utskeielser med kaker og lignende. Noen går ned i vekt, mens andre må være strenge også i helgene for å oppnå vekttap.

Når det gjelder andre helsefordeler: Mange blir kvitt muskelsmerter, migrene, plager med lavt blodsukker og lignende ved å spise lavkarbo. Ved utskeielser kommer disse plagene ofte tilbake og det motiverer jo for å unngå slike utskeielser – eller ihvertfall la utskeielsene bli minst mulig.

3. Jeg har hørt at det ikke telles kalorier på LCHF, stemmer det? Og i så fall, hva skjer med et eventuelt kalorioverskudd, vil en legge på seg da?

– Ved oppstart LCHF anbefaler jeg å ha fokus på å spise den riktige maten fordi det ofte er nok i seg selv. Mange er dessuten lei av å telle alt de skal spise. Hovedregel på LCHF er å spise når man er sulten og spise seg passe mett. Mellommåltider bør man ta fra egne fettreserver. De fleste klarer dette veldig greit, de lytter til kroppen og spiser når den trenger mat. Dette fører som regel til vektnedgang dersom man er overvektig. Noen småspiser uten å tenke over det, og de har ofte problemer med å redusere vekten. Hvis man ikke går ned i vekt må man altså se litt på porsjonsstørrelsene og spise mindre porsjoner og unngå småspising. Hvis man liker å telle kalorier kan det være en grei øvelse noen dager for å få et overblikk over inntaket. LCHF kost er energirik mat og det betyr at porsjonene må være mindre enn på lavfettkost. Hvis man overhodet ikke spiser karbohydrater tror jeg det er vanskelig å legge på seg. Dette fordi det er grenser for hvor mye vi inntar av en slik kost – det stopper av seg selv. Insulinnivået vil være lavt og insulin er nødvendig for fettlagring. Hvis du spiser skikkelig høyfettkosthold med lite/ingen karbohydrater vil noe fett skilles ut med avføringen (ta en titt i doskålen så vil du se at det flyter fett der).

4.  Jeg lurer på om ikke dette kostholdet er farlig for kolesterolet, siden inntaket av mettet fett er så høyt?

– Nye studier viser at et høyt inntak av mettet fett (Atkins) gir bedre kolesterolverdier enn lavfettkosthold. Noen folkegrupper spiser masse mettet fett og har lave kolesterolverdier. Andre folkegrupper spiser lite mettet fett og har høyere kolesterolverdier. De fleste av mine pasienter som spiser LCHF får bedre kolesterolverdier, men noen få får en betydelig økning i kolesterolet. Hvorvidt dette er negativt er jeg ikke sikker på. Det er mye man ikke vet på dette området. For å få litt andre synspunkter på dette med fett, kolesterol og sykdom anbefaler jeg bøker som ”Fett och kolesterol är hälsosamt! Om gamle och nya kolesterolmyter” av Uffe Ravnskov, ”Det store kolesterolbedraget” av Malcolm Kendrick, ”Good calories, bad calories” av Garry Taubes og ”Matrevolusjonen” av Andreas Eenfeldt.

Jeg er av den mening at et høyt inntak av karbohydrater er skadelig for kroppen og er årsaken til den epidemien vi nå har med overvekt og diabetes. Det mener også endel andre leger og forskere verden rundt.

5. Er LCHF å anbefale hvis du har arvelig høyt kolesterol?

– Tradisjonelt blir personer med familiær hyperkolesterolemi = FH (påvises med gentest) anbefalt lavfettkosthold fordi de har økt risiko for hjerte- og karsykdom. Noe man kan reflektere over:

1)     Familiær hyperkolesterolemi eksisterte også på 1800-tallet, men hjerteinfarkt var en nærmest ukjent tilstand (hjerteinfarkt gir som regel tydelige symptomer og hadde blitt registrert av legene dersom problemet forelå).

2)     En sann historie: En mann tidlig i tyveårene flytter fra hjemstedet til byen. Noen få år etter får han hjerteinfarkt. Man påviser familiær hyperkolesterolemi hos den unge mannen. Foreldrene som bor langt fra folk og lever av sin gård på gamlemåten med fett fårekjøtt, smør, fløte, rømme ol. er friske. Det blir gjort gentest på foreldrene som også har familiær hyperkolesterolemi. Så hvorfor fikk sønnen hjerteinfark og ikke foreldrene? En stor endring i sønnens kost var at han spiste mer sukker, mer unaturlig fett og mer E-stoffer.

Personer med FH som spiser et fettfattig, karbohydratrikt kosthold får problemer med svingende blodsukker, vektoppgang, høyt blodtrykk, diabetes, muskelsmerter mm som andre personer på dette kostholdet. Hvis de begynner på LCHF og føler seg mye bedre og får normalisert blodtrykket og blir kvitt diabetes så kan man jo lure på hvilken kost som er best for disse personene. Personer med diabetes har en betydelig overhyppighet av hjerteinfarkt.

Svaret mitt er: Jeg vet ikke. Dersom en med FH vil prøve dette kostholdet anbefales ihvertfall tett oppfølging med blodprøver inkludert alle risikofaktorer for hjerte- og karsykdom.

6. Jeg vil gjerne spørre Dr. Hexeberg om hun ser for seg når (nasjonalt ansette og ansatte) ernæringsfysiologer, eksperter, indremedisinere etc vil ta inn over seg at det faktisk kan ha noe for seg å spise LCHF? Foreløpig fortsetter de i samme sporet som før, og anbefaler for eks. en real karboladning før fysiske påkjenninger, og å spise karbs og proteiner i “spisevinduet” 30-60 minutter etter fysisk påkjenning. Det er vel bare å se hvordan våre forgjengere i stein-, jern- og bronsealderen levde?!? De tenkte neppe på viktigheten av å fylle på med energidrikker mens de jaget vilt i skogen! How hard can it be?

De vil endre anbefalingene hvis de synes det er nok vitenskapelig dokumentasjon for å gjøre det. De tar desverre ikke hensyn til evolusjon eller at naturfolk på LCHF ikke har våre sivilisasjonssykdommer. Men de har aldri selv dokumentert at det er sunt å spise korn sammenlignet med kjøtt, fisk og egg. Det er liksom bare en selvfølge at korn er sunt. .

7. Jeg lurer på hvordan energifordelingen mellom fett, proteiner og karbohydrater bør være hvis jeg ønsker å gå ned i vekt?

– Det er ingen naturlov på hva man skal spise av de forskjellige makronæringsstoffene. Mennesker som lever i og av naturen spiser alt som er spiselig og foretrekker fet mat fordi det gir mye energi i forhold til arbeidet de må utføre for å skaffe maten. Dessuten er fett en nødvendig bestandel i alle celler. Hjernen består av 50 % fett.

Jeg er ikke så opptatt av å telle hele tiden. Ved stor overvekt anbefaler jeg ofte 20 gram karbohydrater, normale mengder proteinrik mat og rikelig med naturlig fett. Man havner da ofte på ca. 75-80 % fett, 4-5 % karbo og resten protein. Den viktigste feilen mange gjør er å skrelle vekk karbohydratene uten å øke inntaket av fett. Fett er mettende og stimulerer fettforbrenningen.

8. Hvordan kan jeg spise lavkarbo hvis jeg er vegetarianer?

Du kan ikke gå veldig lavt på karbohydrater, men betydelig lavere enn den vanlige norske kosten. Hvis du kan spise egg og meieriprodukter får du det meste av det du trenger. Det blir en kylling av et egg, så det er veldig næringsrik mat. Videre bør du spise grønnsaker, nøtter, frø, bær, avokado, kokosnøtt, kokosolje, kokosmelk, kokosmasse og ev. litt bønner og linser. Bønner og linser vil utgjøre den største karbohydratkilden.

9. Jeg har spist lavkarbo i 1 år, og har merket alle de fordelene du har skrevet om, dette kostholdet passer perfekt for meg. Jeg har holdt meg til 20 gram karbo pr. dag, og har fungert strålende på dét. Men, nå er jeg blitt gravid, og har dermed måtte øke karbohydratene. Det har jeg gjort ved å innføre litt frukt og mer nøtter i kostholdet og spise grønnsaker med litt høyere karboinnhold. Men, hvor mange gram karbo bør jeg spise per dag for at babyen skal ha det bra? Problemet mitt er at hvis jeg spiser for mye karbohydrat, så føler jeg meg uvel selv.Er det ok å ligge på rundt 50-60 gram per dag?

– Ved graviditet er det to hjerner som trenger litt sukker. Selv trenger kroppen din 30-40 gram og en ferdig baby trenger det samme. Ved å øke med ca. 5 gram karbohydrat per mnd i graviditeten vil du havne på ca 80-90 gram ved fullført graviditet. Noen opplever imidlertid at blodsukkeret stiger og at de samler væske ved en slik opptrapping. Enhver må derfor føle seg frem. Dersom du ikke føler deg vel over 50-60 gram bør du ikke spise mer enn dette. Fosteret får uansett det det trenger så lenge du ellers spiser næringsrik mat.

10. Jeg lurer på om en kjent “bivirknig” av lavkarbo kostholdet kan være nedsatt syn?

– Det har jeg aldri hørt om. I første omgang bør du gå til en optiker for å sjekke om du trenger briller / korrigering av brillestyrke. Jeg har hatt flere diabetikere med skader på netthinnen hvor skaden har forsvunnet etter en tid på lavkarbo. Har også en diabetiker som er blitt kvitt grønn stær på lavkarbo. Hvis du har mer å fortelle om dette med ev. nedsatt syn vil jeg gjerne høre om det. Skriv gjerne på facebooksiden ”Frisk med lavkarbo”.

De resterende spørsmålene og svarene kommer senere denne uken. Synes det er greit å dele dette i to, slik at det ikke blir for mye lesestoff for dere.

Har også laget en oversikt for dere, som jeg har tatt fra Dr. Dahlqvist sin bok – en oversikt over ja-mat, litt-mat og nei-mat.

Dette er mat du kan spise mye av, her er det fritt fram

Dette er mat du kan spise litt av

Dette er mat du skal unngå

Håper dere ble litt klokere ♥ En stor takk til Dr. Hexeberg som tok seg tid til å bescare spørsmålene.

223 kommentarer

 1. Jeg syns det er litt skremmende at du skriver så åpent og fritt om akkurat dette på en blogg som er lest av flere tusen. Selv om du er flink til å understreke og poengtere for at dette ikke er en slankekur, så er det mange jenter som vil plukke opp elementer fra dette kostholdet for å prøve det selv. En venninne av meg ble hjernevasket av karbohydratene og fikk vrangforestillinger om mat. Hun ble veldig opptatt av hva hun spiste, snakket hele tiden om det og sjekket karbohydrater og næringsinnhold i alt. Det gikk ikke bare oss rundt henne på nervene, men det gjorde henne også sykelig tynn. I en periode var vi sikre på at hun kom til å utvikle anoreksi. Det er en vanskelig situasjon å være i som venn, mer enn folk aner. Heldigvis gikk ting mer og mer tilbake til normalen etterhvert. Men nå er hun påvirket av akkurat det du skriver om. Problemet er at jenter som du er et forbilde for kommer til å bruke dette her uansvarlig. De kan plukke ut elementer og bli sykelig opptatt av akkurat det. Det jeg mener er at folk vil bli inspirerte av det du skriver om, og prøve det selv. Problemet er at de ikke vet alle fakta og ikke kan nok om det til å kunne gjennomføre det på en SUNN måte. Det kan være farlig.

  1. Fotballfrue

   Først av alt vil jeg si at det er leit å høre om veninnen din. Det må være vanskelig for henne, og for dere som er rundt henne.

   Uansett hva jeg skriver, vil mennesker bli påvirket enten positivt eller negativt. Jeg skriver alt i beste hensikt, men jeg kan ikke ta hensyn til alle og en hver. Jeg kunne skrevet hva som helst, noen ville uansett misforstå eller bli påvirket negativt. Jeg forsøker heller å se på det positive, og ser derfor alle jeg hjelper med hva jeg skriver 🙂

   Håper det løser seg for veninnen din 🙂

   – C

 2. Her er mange gode opplysninger og alt dette står å lese i boken hennes – den har hjulpet meg enormt og jeg bruker den ofte! Jeg er bare glad for at jeg oppdaget LCHF. Jeg tror det er noe jeg må drive med resten av livet og forsøker å ikke bli «besatt» av mat og vektnedgang. Jeg må greie å se det positive som har skjedd. Takk til alle som gjør livet mit lettere – og smalere 🙂

 3. Hei Caroline!
  Hva gjør du når du er i selskap, når det er karbohydrater på menyen og klarer du å motstå fristelsen for kaker og annet snacks?
  Kjenner du noen gang for søtsug? Hva gjør du evt da?

 4. Agus/Anne

  Hei Caroline,

  Det kan godt være at du allerede kjenner til denne bloggen: http://espenrostrup.com/

  Men i tilfelle ikke, så kan den være grei med tanke på vitenskaplige artikler om LCHF (og annet lavkarbo). Synes den er superinteressant, bl.a. fordi han tar for seg akademisk forskning/artikler publisert i PubMed om lavkarbo og skriver om det på norsk. Han, Espen Rostrup, er bl.a.:
  – Lege ved Hjerteavdelingen, Haukeland Universitetssykehus
  – Doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen
  – Styremedlem i Hordaland legeforening
  – Landsstyrerepresentant i den norske Legeforening
  – Han spiser selv LCHF og har et pågående forskningsprosjekt om LCHF

  God helg, Caroline! 🙂

  1. Fotballfrue

   Ja, det gjør jeg 🙂 Linker til han ved svar på spørsmålene del II 🙂

   Veldig god helg til deg også 🙂

 5. Hva tenker du om LCHF og barn? Dersom du noen gang får barn, vil du da videreføre kostholdet ditt til dem?

  Jeg har selv tre barn i alderen 4-9 år, og er veldig bevisst på hva jeg lager til dem. Jeg baker brød selv, lager sauser, gryter osv fra bunnen av, bytter ut poteter med blomkål, prøver å unngå sukker, er veldig forsiktig med salt, bruker mye grønnsaker og rent kjøtt. Men noe 100% LCHF kosthold tror jeg nok ikke hadde gått i vår familie.

  1. Fotballfrue

   Absolutt, dette har vi faktisk snakket om 🙂 Deilig med unger som ikke er høye på sukker 😉

   – C

 6. Jeg trener mye og har spesifikke treninger for å trene opp effektiviteten av glykogenlagrene i kroppen (som fylles opp av karbohydrater). Det er fordi jeg konkurrerer på mellomdistanse hvor jeg er avhengig av gode glykogenlagre for å prestere. Det vil ikke la seg gjøre å få få nok og rask nok energi til et så kort løp fra fett. Ser at du Caroline har en trening som går mer på fettlagerene. Dermed logisk nok at lavkarbo fungerer fint for deg.

  Dermed blir jeg litt usikker på om lavkarbo fungerer for alle, uansett treningstype osv… Noen tanker om dette?

  1. Det er dette jeg har prøvd å si til Caroline litt lenger opp i teksten.

   LCHF-kosthold egner seg IKKE for folk som ofte er i konkurranser! Det er ikke mulig for kroppen å booste seg energimessig fra fettlagrene. Karbohydrater virker fortere, – og de brennes også raskere opp hvis man trenger regelmessig. Jeg tror LC-kostholdet passer ypperlig til folk som ønsker å gå ned i vekt og få en langvarig energi-opplevelse, men det passer ikke til idrettsutøvere på lang sikt.

   1. Fotballfrue

    Tull, fett fungerer utmerket til idrett. Hva med tippeligalagene Odd Grenland og Strømsgodset? Hva med Bjørn Ferry? Han presterer jo mye bedre på LCHF enn på HCLF!

    Det er umulig for kroppen og nyttiggjøre seg fettet HVIS du spiser mye karbohydrater.

    – C

   2. Enig med deg i at man må trene opp kroppen til å bruke fettlagerene, og at dette er utmerkede energiressurser. Men fotballspillere og skiløpere skal prestere i konkurranser over en lang tidsperiode. Jeg tenker spesifikt på meg som skal prestere topp i løpskonkurranser som varer mellom 1 og 3 minutter, Jeg kan fint gjenomføre en 800m eller 400m på fettlagre, men kan ikke prestere bra i og med at farten er så høy og distansen så kort. Dette har med hvordan energidistribusjonen i kroppen fungerer,

   3. Fotballfrue

    Dette er noe du må føle deg frem på. Jeg vil påstå at konkurranser på 1 – 3 minutter er over en lengre periode, kroppen har god tid til å produsere masse melkesyre (Melkesyreproduksjonen blir lavere med LCHF). Hvis du mener at det er best med glykogen, så fortsett med det, men du vil ha større utbytte av treningen med mer fett 🙂

    Kan jo fylle opp lagrene inn mot konkurranse, for så å gå ned på inntaket av karbo og øke fettet til hverdags. Mange som gjør dette 🙂

    – C

 7. Victoria

  Hvordan er det med knekkebrød??

 8. Jeg synes dette er et kjempefint initiativ av deg. Gleder meg til svaren på del II. Hvordan greier du å telle karbohydratene du får i deg per dag? Jeg går over til LCHF nå om dagen og er nesten ferdig med å trappe ned på karbohydratene, men er redd jeg ikke skal få i meg nok karbohydrater da jeg ikke skal gå ned i vekt, bare ha et sunnere kosthold og forhåpentligvis mer energi. Hvordan telle dem?

 9. Stine MM

  Kan du legge ut bilde av kokeboken dere har fra Dr. Dahlqvist?
  Er det foresten her du har oppskriftene fra f.eks baconsnurret svin? 😀

 10. Hei
  Jeg har levd lavkarbo i ett års tid (med en lengre sprekk på en måneds tid i fjor sommer) og gått ned 18 kg, og da vekten stagnerte ved nyttårstider ønsket jeg å begynne å spise mer fett.
  Synes imidlertid det er vanskelig å finne kilder til mye fett – og finne ut av HVOR mye fett jeg skal ha når jeg skal ned i vekt.
  Til frokost spiser jeg gjerne et par kokte egg, og da er det greit å ha på majones.
  Så bruker jeg litt olje og nøtter på salaten til lunsj og gjerne bernaise på middagen.
  Men er dette nok fett iløpet av en dag ?
  Vekta står fortsatt stille, og det virker jo ikke som så mye fett egentlig (holder meg under 1200 kcal pr dag – så jeg kan ikke drikke bernaise liksom)
  Hva er anbefalt mengde fett pr kg kroppsvekt ?
  Hvis jeg ikke inntar nok fett – hvorfor stopper da fettforbrenningen ? Hvorfor tærer ikke kroppen på eget kroppsfett istedet ? (for det har jeg fortsatt nok av)

  1. Fordi du må trene regelmessig i tillegg, ellers kommer ikke kroppen til å brenne opp fettet du spiser. Dvs. den kommer aldri til å gå over på kroppsfettet.

   Begynn å løp 1 time tre ganger i uka, og fortsett med å spise mye fett. Så skal du se at det skjer noe med vekta også.

   1. Begynne å løpe EN TIME tre ganger i uka? Det var jo en god idé. Først og fremst, visst hun ikke har trent før, så kan det vel lønne seg å begynne med å gå noen turer i uken, og øke det derfra! 🙂

  2. under 1200 kcal er jo alt for lite !

 11. Hei Caroline!
  Kjempe bra innlegg dette her!
  Du skriver veldig bra og synes det er fint at du legger ut endel oppskrifter og tips om lav karbo.
  Elsker bloggen din 🙂

 12. Hva sier du til utalelsene fra andre leger som innvender at lav-karbo er ment som en kortsiktig metode for å oppnå vekttap, og slett ikke bør være permanent? Fett blir brutt ned til ketoner i leveren, og spiser man nesten bare fett er det slett ikke bra for leveren i lengden. Karbohydreter bør inntas med måte, det tror jeg de aller fleste har fått med seg nå, men her syns jeg du er alt for ekstrem. Du trenger åpenbart ikke gå ned i vekt og et balansert, sunt kosthold vil ikke gjøre deg feit, bare sunn.

  For ikke snakke om studiene som viser at personene som inntok karbohydrater scoret betydelig høyere på iq-tester og andre kognitive tester/oppgaver enn de som bare fikk proteiner.

  Du beskriver utelukkende positive ting ved lav-karbo og det grenser mot uansvarlig…

  1. Fotballfrue

   Hadde det du skrevet vært farlig, er jeg sikker på at Dr. Hexeberg hadde nevnt det. Som du ser, så har hun ikke det, og det er heller ikke vært noe forskning som viser at LCHF ikke er bra for leveren.

   Du som veldig mange andre, baserer uttalelsene dine uten å ha noe som helst kunnskap. Det er synd. Du sier at karbohydrater bør inntas med måte, men at jeg er ekstrem? Jeg spiser karbohydrater med måte, frukt, grønnsaker, meieriprodukter og nøtter. Sjekk fakta før du dømmer.

   LCHF står for low carb, high fat, skjønner ikke hvor disse proteinene kommer fra? Er så ufattelig mange som tror at man spiser en haug proteiner på lavkarbo, det er altså feil 🙂

   -C

 13. Hei, du har helt rett i at når det gjelder lavkarbo kan jeg ikke bevise at det er usunt for leveren i lengden, det er noe jeg har hørt av en venn som er lege (det finnes andre leger enn Dr. Hexeberg, som åpenbart tjener gode penger på å anbefale lavkarbo).

  At jeg kommenterer uten noe som helst kunnskap er nokså arrogant av deg å påstå. Dette er to korte studier jeg fant som ommhandler lavkarbo:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15148063
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12679447

  Legg merke til at disse studiene er KORTE. Langtidsvirkninger ved lavkarbo er fortsatt i vinden. Ellers viser studiene at lavkarbo er en KORTSIKTIG god måte for å gå i vekt, ikke en livsstil. Dette er kosthold for folk som skal ned i vekt og er ikke overførbare som generelle kostråd til folk som IKKE skal slanke seg. Her må jeg gjenta at du ikke trenger å gå ned i vekt! Etter 6 måneder var det forøvrig ingen forskjell på gruppen som gikk lavkarbo og gruppen som gikk ned i vekt på å redusere kalori-inntaket, noe som indikerer at lavkarbo er vanskelig å opprettholde over tid.

  Du har all verdens rett til å spise hva du vil, jeg prøver pare å komme med argumenter imot det å bli for ekstrem ang kosthold -i begge retninger-.

  1. Fotballfrue

   hvorfor setter du deg selv opp mot en lege? Dr. Hexeberg er som tittelen tilsier, en doktor, og vet godt hva hun driver med. LCHF er en livsstil, men ja – det kan også bli brukt som slankekost. Men igjen, det kan da vel også det «normale» norske kostholdet??

   – C

 14. […] av Svarene til Dr. Hexeberg del I – hentet fra fotballfrue.no – Skrevet 17.03.2011 http://fotballfrue.no/?p=4958 This entry was posted in Kosthold and tagged Dr. Hexeberg, helse, kosthold, lavkarbo, LCHF. […]

 15. Britt Fuglesteg

  Jeg reagerer på en av påstandene i dette innlegget «Hvis man overhodet ikke spiser karbohydrater, tror jeg det er vanskelig å legge på seg». Alt overskudd av det man spiser blir lagret som fett i kroppen, uavhengig av om det er karbohydrater, fett eller proteiner. Kroppen trenger alle disse tre næringsstoffene, og det er anbefalt at 55% av det daglige energiinntaket bør komme fra karbohydrater, men man bør unngå hvitt sukker. Jeg blir helt matt av alt dette hysteriet omkring karbohydrater, jeg er selv diabetesforsker så jeg kan en god del om dette. Det som er viktig å fokusere på er å få i seg langsomme karbohydrater fra frukt og grønnsaker og korn. Det er dessuten slik at om man går på en diett bestående av et høyt fettinntak over lang tid vil dette kunne føre til hjerteproblemer pga avleiring av fett i blodårene. Dessuten vil kroppens celler frigjøre mer fett til blodet ettersom utskillingen av glukagon øker.

  Jeg tror at vanlig norsk bondekost i kombinasjon med fysisk aktivitet er løsningen for å unngå å legge på seg. Det er jo ingen hemmelighet at det å forbruke mer kalorier enn det man tar inn fører til vektnedgang, og motsatt.

  Mvh,
  Britt

  1. Fotballfrue

   Ta en titt på innleggene mine med Dr.Hexeberg, da tror jeg du vil få en aha opplevelse Når det gjelder påstanden din om avleiring 🙂 Ved et lavt karboinntak, vil ikke overskuddsfett fra kosten lagres i kroppen. Det skilles ut i avføringen 🙂

   Personer som går over til LCHF, blir faktisk kvitt diabetes plager. Hvorfor få i seg mye karbohydrater når det er det som er kilden til sykdommen?

   – C

   1. Britt Fuglesteg

    Forskning har vist at dette kostholdet faktisk kan føre til diabetes. Dessuten kan kroppens homeostase forstyrres. Jeg leste innleggene med Dr. Hexenberg, men jeg blir ikke overbevist. Årsaken til at man taper vekt i utgangspunktet når man starter på en slik diett er at man taper store mengder vann fra kroppen, ettersom lagring av fett ikke innebærer samtidig lagring av vann, slik som karbohydrater gjør. Jeg tror ikke dette er en diett som er gunstig å gå på over lengre tid. Jeg er enig i at man bør kutte ned på de raske karbohydratene, men synes som sagt at det blir vel mye hysteri rundt poteter f.eks. Det er flott å høre at du har mer overskudd og føler deg bedre, men jeg håper at du går til regelmessig legesjekk om dette er noe du har tenkt til å fortsette med over lang tid!

    Mvh,
    Britt

   2. Fotballfrue

    Den forskningen tror jeg du bør ta en ny titt på 😀 Merkelig at flere klinikker bruker LCHF for å hjelpe pasienter med diabetes. Ta deg en tur inn på forum.lavkarbo.no, så søker du på diabetes 🙂 Hvem sier at man overhodet ikke kan spise potet på LCHF?
    Eskimoer og diverse stammer i Afrika har levd på dette kostholdet siden menneskets opprinnelse, de har da klart seg utmerket 🙂 Er det så fjernt for deg å tro at mat vi har spist i millioner av år er bra for oss, kontra mat som bare har eksistert i noen 1000?

    – C

 16. Britt Fuglesteg

  En av de mer effektive metodene å behandle diabetes pasienter på er en HCLF diett. Som sagt er jeg enig i at man bør kutte ned på de raske karbohydratene, men jeg tror at for ensidige dietter ikke er gunstig. Det viser seg stadig at for mye av noe som er regnet som sunt, kan ha negative effekter dersom det blir for ensidig kost. Det kommer stadig flere forskningsrapporter om at LCHF kostholdet gir kreft og diabetes. Nye slike dietter dukker opp med jevne mellomrom og blir populære til det kommer noe nytt. Jeg har tro på vanlig norsk kost og regelmessig mosjon. Utviklingen av diabetes skyldes ikke bare kosthold, her spiller genene en viktig rolle også. Men årsaken til at stadig flere yngre får diabetes skyldes nok i stor grad inaktivitet og RASKE karbohydrater.
  Jeg ønsker deg lykke til videre.

  Mvh,
  Britt Fuglesteg

  1. Fotballfrue

   LCHF er ikke et ensidig kosthold, det er en generell misoppfatning 🙂 Vis meg gjerne forskning som viser at LCHF gir kreft og diabetes 😀

   – C

 17. Jeg bare lurte på noe 🙂 Kjøtt fra slakteren, hva slags kjøtt er det? Jeg trodde alt kom fra slakteren? Jeg bare spør siden jeg er i tvil om hva jeg kan spise.

 18. Kan en spise knekkebrød?

 19. Tone Pedersen

  Hei,

  Ser at det har blitt skrevet i svarene at en diabetiker har blitt kvitt grønn stær ved å skifte til lavkarbo-kosthold. Dette kan ikke stemme.

  Jeg har selv grønn stær. Dette er en alvorlig, uhelbredelig øyesykdom. Den kan ikke kureres. Det er ulike metoder for å bremse sykdomsforløpet, men det er ikke mulig å bli kvitt sykdommen, hverken ved hjelp av medisiner, operasjon eller kosthold.

  Jeg håper du kan fjerne akkurat denne informasjonen fra infoen her, for den er feil.

  Ellers synes jeg informasjonen om LCHF er veldig bra. Stå på.

  1. Fotballfrue

   Dr. Hexeberg skriver selv at en av hennes pasienter har blitt frisk fra det. Det er litt vanskelig å argumentere mot det, med mindre du påstår at hun lyver?

   – C

 20. Hei!

  Vurderer å prøve om denne livsstilen er noe for meg. Hvor lenge foreslår du at jeg skal prøve det ut – for å rekke at kroppen kommer over bivirkningene man får i starten, og rekke å få kjenne på de positive forandringene man får av lchf?

  Stella

 21. katarina

  Hei! tusen takk for mye god informasjon! supert at du legger ut oppskrifter og oversikter over hva man kan spise og ikke. har vært til stor hjelp:)

 22. can you please provide the food items in english too? because theyre an image google doesnt translate them. thank you. (id also love the whole blog to have an english post with the norwegien version ontop or underneath it :p

  1. Post the items you want in English and I will translate them 🙂

 23. Hei Caroline/ Lars Kristian,

  jeg fikk diagnosen PCOS av gynokologen min igår. Jeg er 150 cm og veier 59 kg, jeg har gått opp over 14 kilo det siste årene. Så jeg fikk beskjed om å gå på lav-karbo diettet. Men jeg anner jo ikke hva det vil si og hvilken mat jeg bør holde meg unna. vet at jeg kan ikke spisse ris, mel/brød, pasta, sukker. Men hva annent er det lurt å spise? jeg ønsker ikke spesifike oppskrifter, men heller ingredienser jeg kan og ikke kan spise, slik at jeg bare lager noe jeg selv liker. Jeg hadde sat ekstremt pris på et svar! Takk

 24. Andreas S-Leenderts

  Det spørres om FH. Jeg har FH og prøvde LCHF i en periode på to-tre måneder. Kolesterolet gikk fra rundt 4 til 9. Altså en betydelig oppgang.

  Har vært medisinert siden jeg var 15 år. Brukte også medisiner under testperioden.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *