Svarene til Dr. Hexeberg del I

Jeg trakk ut 20 spørsmål totalt, som jeg mener dekker de forskjellige temaene de fleste lurer på i forhold til dette kostholdet. Her er første del av svarene – mye lesestoff. Kos dere ♥

1. Hvordan fungerer LCHF i forhold til trening? Jeg kan trene opptil 3-4 timer per dag, MÅ jeg spise karbohydrater da, og eventuelt hvilke?

– Kroppen trenger 30-40 gram karbohydrater hver dag. Det er i hovedsak hjernen som må ha litt sukker. Dersom du spiser 0 gram karbohydrater vil kroppen din lage 30-40 gram hver dag. Det lages av proteiner og litt fra fett. Det går altså an å leve uten å spise karbohydrater. Det er ikke mye karbohydrater de tradisjonelle eskimoene får i seg. Det gjør heller ikke masaiene i Kenya som lever av sine kveg – de spiser kjøtt, melk og blod. Begge disse folkegruppene har mye fysisk aktivitet. Det optimale er sannsynligvis å spise rundt 50 gram karbohydrater hver dag slik at kroppen slipper å gjøre den jobben. Hvis man spiser bare 50 gram karbo fordelt på måltidene er det i prinsippet ikke så viktig hvor de kommer fra (med tanke på blodsukkeret) – men generelt er det jo bedre med grønnsaker, nøtter, bær og frukt enn godterier. Hvis man vanligvis spiser mye karbo og plutselig kutter dem ut, vil mange i løpet av noen dager få ulike symptomer som slapphet, svimmelhet og humørsvingninger. Dette fordi man ikke har mer sukker på lager og fordi man ikke er en god fettforbrenner enda. Det tar tid å venne kroppen til å bli en god fettforbrenner. Vanligvis er man godt tilpasset det nye kostholdet etter en mnd. For å oppnå det maksimale av hva kroppen kan gi (toppidrett) kan det ta 3 måneder. Hvor mye karbohydrater den enkelte trenger under trening varierer og man må prøve seg litt frem. Noen kan trene beinhardt på 20 gram per dag, mens andre føler seg best på 50-100 gram per dag. Anbefaler boken ”Ferryfood” av den svenske skiskytteren Bjørn Ferry som spiser lavkarbo. Har selv bare lest omtale av boken og skal kjøpe den norske versjonen som jeg tror kommer i løpet av våren.

2. Jeg lurer på hva skjer med kroppen hvis jeg fusker med dette kostholdet, for eks. ved et glass vin på fredagskvelden, eller et stykke kake når jeg er bort på besøk? Må jeg være helt nazi eller går det bra med utskeielser en gang i blant?

– Det kommer helt an på hva du vil oppnå med å spise lavkarbo.

Når det gjelder vektreduksjon: Vin inneholder ikke mye karbohydrater, men derimot en del kalorier som ofte kommer på toppen av det du spiser. Ved inntak av alkohol stoppes fettforbrenningen fordi kroppen forbrenner alkohol istedenfor, slik at denne fjernes fra kroppen. Drikker man litt for mye vin er det jo ikke uvanlig at man mister litt av kontrollen slik at man spiser potetgull og peanøtter også. Mange som drikker vin flere dager i helgen merker at de går ned i vekt i uken, legger på seg igjen i helgen og er tilbake til start på mandag. Andre tåler litt vin i helgen og går likevel ned i vekt. Det samme gjelder for små utskeielser med kaker og lignende. Noen går ned i vekt, mens andre må være strenge også i helgene for å oppnå vekttap.

Når det gjelder andre helsefordeler: Mange blir kvitt muskelsmerter, migrene, plager med lavt blodsukker og lignende ved å spise lavkarbo. Ved utskeielser kommer disse plagene ofte tilbake og det motiverer jo for å unngå slike utskeielser – eller ihvertfall la utskeielsene bli minst mulig.

3. Jeg har hørt at det ikke telles kalorier på LCHF, stemmer det? Og i så fall, hva skjer med et eventuelt kalorioverskudd, vil en legge på seg da?

– Ved oppstart LCHF anbefaler jeg å ha fokus på å spise den riktige maten fordi det ofte er nok i seg selv. Mange er dessuten lei av å telle alt de skal spise. Hovedregel på LCHF er å spise når man er sulten og spise seg passe mett. Mellommåltider bør man ta fra egne fettreserver. De fleste klarer dette veldig greit, de lytter til kroppen og spiser når den trenger mat. Dette fører som regel til vektnedgang dersom man er overvektig. Noen småspiser uten å tenke over det, og de har ofte problemer med å redusere vekten. Hvis man ikke går ned i vekt må man altså se litt på porsjonsstørrelsene og spise mindre porsjoner og unngå småspising. Hvis man liker å telle kalorier kan det være en grei øvelse noen dager for å få et overblikk over inntaket. LCHF kost er energirik mat og det betyr at porsjonene må være mindre enn på lavfettkost. Hvis man overhodet ikke spiser karbohydrater tror jeg det er vanskelig å legge på seg. Dette fordi det er grenser for hvor mye vi inntar av en slik kost – det stopper av seg selv. Insulinnivået vil være lavt og insulin er nødvendig for fettlagring. Hvis du spiser skikkelig høyfettkosthold med lite/ingen karbohydrater vil noe fett skilles ut med avføringen (ta en titt i doskålen så vil du se at det flyter fett der).

4.  Jeg lurer på om ikke dette kostholdet er farlig for kolesterolet, siden inntaket av mettet fett er så høyt?

– Nye studier viser at et høyt inntak av mettet fett (Atkins) gir bedre kolesterolverdier enn lavfettkosthold. Noen folkegrupper spiser masse mettet fett og har lave kolesterolverdier. Andre folkegrupper spiser lite mettet fett og har høyere kolesterolverdier. De fleste av mine pasienter som spiser LCHF får bedre kolesterolverdier, men noen få får en betydelig økning i kolesterolet. Hvorvidt dette er negativt er jeg ikke sikker på. Det er mye man ikke vet på dette området. For å få litt andre synspunkter på dette med fett, kolesterol og sykdom anbefaler jeg bøker som ”Fett och kolesterol är hälsosamt! Om gamle och nya kolesterolmyter” av Uffe Ravnskov, ”Det store kolesterolbedraget” av Malcolm Kendrick, ”Good calories, bad calories” av Garry Taubes og ”Matrevolusjonen” av Andreas Eenfeldt.

Jeg er av den mening at et høyt inntak av karbohydrater er skadelig for kroppen og er årsaken til den epidemien vi nå har med overvekt og diabetes. Det mener også endel andre leger og forskere verden rundt.

5. Er LCHF å anbefale hvis du har arvelig høyt kolesterol?

– Tradisjonelt blir personer med familiær hyperkolesterolemi = FH (påvises med gentest) anbefalt lavfettkosthold fordi de har økt risiko for hjerte- og karsykdom. Noe man kan reflektere over:

1)     Familiær hyperkolesterolemi eksisterte også på 1800-tallet, men hjerteinfarkt var en nærmest ukjent tilstand (hjerteinfarkt gir som regel tydelige symptomer og hadde blitt registrert av legene dersom problemet forelå).

2)     En sann historie: En mann tidlig i tyveårene flytter fra hjemstedet til byen. Noen få år etter får han hjerteinfarkt. Man påviser familiær hyperkolesterolemi hos den unge mannen. Foreldrene som bor langt fra folk og lever av sin gård på gamlemåten med fett fårekjøtt, smør, fløte, rømme ol. er friske. Det blir gjort gentest på foreldrene som også har familiær hyperkolesterolemi. Så hvorfor fikk sønnen hjerteinfark og ikke foreldrene? En stor endring i sønnens kost var at han spiste mer sukker, mer unaturlig fett og mer E-stoffer.

Personer med FH som spiser et fettfattig, karbohydratrikt kosthold får problemer med svingende blodsukker, vektoppgang, høyt blodtrykk, diabetes, muskelsmerter mm som andre personer på dette kostholdet. Hvis de begynner på LCHF og føler seg mye bedre og får normalisert blodtrykket og blir kvitt diabetes så kan man jo lure på hvilken kost som er best for disse personene. Personer med diabetes har en betydelig overhyppighet av hjerteinfarkt.

Svaret mitt er: Jeg vet ikke. Dersom en med FH vil prøve dette kostholdet anbefales ihvertfall tett oppfølging med blodprøver inkludert alle risikofaktorer for hjerte- og karsykdom.

6. Jeg vil gjerne spørre Dr. Hexeberg om hun ser for seg når (nasjonalt ansette og ansatte) ernæringsfysiologer, eksperter, indremedisinere etc vil ta inn over seg at det faktisk kan ha noe for seg å spise LCHF? Foreløpig fortsetter de i samme sporet som før, og anbefaler for eks. en real karboladning før fysiske påkjenninger, og å spise karbs og proteiner i “spisevinduet” 30-60 minutter etter fysisk påkjenning. Det er vel bare å se hvordan våre forgjengere i stein-, jern- og bronsealderen levde?!? De tenkte neppe på viktigheten av å fylle på med energidrikker mens de jaget vilt i skogen! How hard can it be?

De vil endre anbefalingene hvis de synes det er nok vitenskapelig dokumentasjon for å gjøre det. De tar desverre ikke hensyn til evolusjon eller at naturfolk på LCHF ikke har våre sivilisasjonssykdommer. Men de har aldri selv dokumentert at det er sunt å spise korn sammenlignet med kjøtt, fisk og egg. Det er liksom bare en selvfølge at korn er sunt. .

7. Jeg lurer på hvordan energifordelingen mellom fett, proteiner og karbohydrater bør være hvis jeg ønsker å gå ned i vekt?

– Det er ingen naturlov på hva man skal spise av de forskjellige makronæringsstoffene. Mennesker som lever i og av naturen spiser alt som er spiselig og foretrekker fet mat fordi det gir mye energi i forhold til arbeidet de må utføre for å skaffe maten. Dessuten er fett en nødvendig bestandel i alle celler. Hjernen består av 50 % fett.

Jeg er ikke så opptatt av å telle hele tiden. Ved stor overvekt anbefaler jeg ofte 20 gram karbohydrater, normale mengder proteinrik mat og rikelig med naturlig fett. Man havner da ofte på ca. 75-80 % fett, 4-5 % karbo og resten protein. Den viktigste feilen mange gjør er å skrelle vekk karbohydratene uten å øke inntaket av fett. Fett er mettende og stimulerer fettforbrenningen.

8. Hvordan kan jeg spise lavkarbo hvis jeg er vegetarianer?

Du kan ikke gå veldig lavt på karbohydrater, men betydelig lavere enn den vanlige norske kosten. Hvis du kan spise egg og meieriprodukter får du det meste av det du trenger. Det blir en kylling av et egg, så det er veldig næringsrik mat. Videre bør du spise grønnsaker, nøtter, frø, bær, avokado, kokosnøtt, kokosolje, kokosmelk, kokosmasse og ev. litt bønner og linser. Bønner og linser vil utgjøre den største karbohydratkilden.

9. Jeg har spist lavkarbo i 1 år, og har merket alle de fordelene du har skrevet om, dette kostholdet passer perfekt for meg. Jeg har holdt meg til 20 gram karbo pr. dag, og har fungert strålende på dét. Men, nå er jeg blitt gravid, og har dermed måtte øke karbohydratene. Det har jeg gjort ved å innføre litt frukt og mer nøtter i kostholdet og spise grønnsaker med litt høyere karboinnhold. Men, hvor mange gram karbo bør jeg spise per dag for at babyen skal ha det bra? Problemet mitt er at hvis jeg spiser for mye karbohydrat, så føler jeg meg uvel selv.Er det ok å ligge på rundt 50-60 gram per dag?

– Ved graviditet er det to hjerner som trenger litt sukker. Selv trenger kroppen din 30-40 gram og en ferdig baby trenger det samme. Ved å øke med ca. 5 gram karbohydrat per mnd i graviditeten vil du havne på ca 80-90 gram ved fullført graviditet. Noen opplever imidlertid at blodsukkeret stiger og at de samler væske ved en slik opptrapping. Enhver må derfor føle seg frem. Dersom du ikke føler deg vel over 50-60 gram bør du ikke spise mer enn dette. Fosteret får uansett det det trenger så lenge du ellers spiser næringsrik mat.

10. Jeg lurer på om en kjent “bivirknig” av lavkarbo kostholdet kan være nedsatt syn?

– Det har jeg aldri hørt om. I første omgang bør du gå til en optiker for å sjekke om du trenger briller / korrigering av brillestyrke. Jeg har hatt flere diabetikere med skader på netthinnen hvor skaden har forsvunnet etter en tid på lavkarbo. Har også en diabetiker som er blitt kvitt grønn stær på lavkarbo. Hvis du har mer å fortelle om dette med ev. nedsatt syn vil jeg gjerne høre om det. Skriv gjerne på facebooksiden ”Frisk med lavkarbo”.

De resterende spørsmålene og svarene kommer senere denne uken. Synes det er greit å dele dette i to, slik at det ikke blir for mye lesestoff for dere.

Har også laget en oversikt for dere, som jeg har tatt fra Dr. Dahlqvist sin bok – en oversikt over ja-mat, litt-mat og nei-mat.

Dette er mat du kan spise mye av, her er det fritt fram

Dette er mat du kan spise litt av

Dette er mat du skal unngå

Håper dere ble litt klokere ♥ En stor takk til Dr. Hexeberg som tok seg tid til å bescare spørsmålene.

223 kommentarer

 1. Hei!:)
  Takk for god info! lurte på hvordan det blir sett på å drikke lettbrus? slik som peppsi max? inneholder ikke karbohydrater…

  1. Så du ikke hadde fått noe svar. Lettprodukter skal generelt ikke spises i lchf, og lettbrus skal ikke drikkes av folk som ikke har diabetes. Du lurer kroppen ved å drikke det

   1. Hva skjer med kroppen? Hvordan lurer du den? Spennede å lære noe nytt:)

   2. Altså, lettbrusen er vel der i bunn og grunn for at diabetikere også skal ha en brus de kan drikke, selvsagt da uten sukker. Men den er søtet med andre typer søtningsstoffer, som i seg selv er ok når kroppen ikke produserer insulin på samme måte som med friske. Men disse stoffene er fremstilt kjemisk, ikke naturlig. Altså proppa full av e-stoffer. Aspartam som er i all lettbrus, er ikke bra for kroppen å få mye av. Du lurer kroppen ved å gi den ekstra sukker, eller feil sukker kan du vel si. Og da går søtsuget opp, og vekten vil gå opp. De som drikker mye lettbrus får fortere høyt kolesterol, mer fett rundt spesielt mageområdet, som er det farlige området etc. Noen lettbruser inneholder også stoffer som har vært nekta før, fordi det kan være kreftfremkallende.
    Mye annet også, men føler det ble nok for en kommentar :p

   3. JamesB

    Det der er bare tull, Oda, og det er tilbakebevist for lenge siden. Sjekk link:

    https://www.dinside.no/839442/her-er-aspartam-dommen

    Hvis det du sier hadde stemt så hadde jeg veid over 200 kg, så mye lettbrus jeg har fått i meg. Eller hva med Davy Watne? Han gikk faktisk NED i vekt når han byttet ut cola med cola light og cola zero! Men, for å ikke bruke to enkeltsaker, se link, og spar oss for flere faktafeil.

   4. Cathrine

    Enig med JamesB, det der er ren faktafeil! Håper ikke folk leser kommentarer blindt her, let litt rundt og sjekk ut selv. Lettbrus er helt ok 🙂

   5. Det eneste brae med lettbrus er det lave kalori-innholdet. Ellers inneholder lettbrus mye syre. Om du drikker mye lettbrus, vil det etterhvert begynne å tære på skjelett/benbygning, dette fordi kroppen nøytraliserer syre-inntaket med å bruke kalsiumet som finnes i skjelettet.

   6. Oda: Haha, BS. Vekten går ikke opp av at man drikker Pepsi Max, herregud. Det er jo nettopp derfor så mange drikker det, fordi det knapt inneholder én kalori! Det er tilfeldig hvem det er som får ekstra søtsug av kunstig søtning. Pepsi Max og Diet Coke er ikke beregnet for diabetikere, diabetikere kan fortsatt drikke brus med sukker i om de bruker insulin på rett måte. Min bror har diabetes type 1 (arvelig type) og har bedre snitt på sitt blodsukker enn de fleste andre friske mennesker. Diet Coke er beregnet for folk som vil spare kalorier og vil gå ned i vekt, ikke diabetikere.

  2. Lettbrus er helt i orden å drikke 🙂 Cola Light, Pepsi max…

   1. Det har jeg også lest. Det eneste negative er at man kan få sukkersug etter og ha drukket lettbrus fordi det påvirker blodsukkeret. Men så lenge du klarer å motstå fristelsen for sukker etter et glass pepsi max, spiller det ingen rolle. Har jeg i alle fall hørt.

   2. Andrea

    Mange som har som mål å gå ned i vekt og er i ketolyse, opplever å falle ut av ketose når de drikker/spiser kunstig søtning 🙂

  3. Cathrine

   Lettbrus er helt ok! Eneste som kan være negativ er et eventuelt søtsug, som fører til at man spiser mer, men dette er ikke på grunn av brusen i seg selv. Lettbrus inneholder lite eller svært få kalorier, og gir dermed ikke vektøkning. Hverken på magen eller noe annet sted!
   ..og siden den heller ikke inneholder karbo er det trygt på et LCHF-kosthold! 🙂

  4. Lær deg å drikke Farris og vann – det er definitivt det beste! 😉

   1. Anna Maria

    Farris og vann er best ja! Selv om det er lite karbo i lettbrus, Fun-light osv., betyr det ikke at det er bra for kroppen. Inneholder mye kunstige stoffer.

  5. Mie Mari

   Drikk så mye du vil. Ingen karbohydrater i pepsi max 🙂

 2. Supert!!! 🙂 Kjempe bra at du fikk dette her på bloggen din!

  1. Shit, jeg blir stresset av dette!

 3. Hei har en venninne som gikk på lav karbo , hun var kraftig overvektig og raste ned i vekt. Når hun hadde gått på lav karbo diett i 5 Mnd ble hun veldig deprimer og slapp i kroppen , jeg kjente henne nesten ikke igjen. Hun begynte å spise det jeg kaller normalt og humøret og formen steg. Er svært skeptisk til å kutte ut så og si alle karbohydrater., men tror på å redusere inntaket .

  1. Da tviler jeg på at det var LAVKARBO hun gikk på. Det er mange som kutter ut absolutt alt av karbohydrater, og det er overhode ikke bra. Du begynner å lukte vondt pga. spesielle stoffer som kroppen begynner å produsere (siden den må produsere karbohydrater selv), og det er ikke rart at humøret sank!!

   Jeg går ikke på LCHF-dietten, men er svært opptatt av trening, og synes det er utrolig skremmende når folk kutter ut ALT av karbohydrater. Det fører ikke til noe bra i det hele tatt… !
   Jeg vedder på at hvis hun hadde holdt seg til 50-100 gram karbo om dagen, samtidig med trening, ville hun fått opp humøret på noen dager.

   1. Solveig

    Det var et lavkarbo , men tror ikke alle mennesker er laget for lavkarbo dietten. Mener at et normalt sunntkosthold med mosjon / trening er den beste oppskriften

   2. Fotballfrue

    Tipper hun ikke fikk i seg nok fett, klassisk tabbe 🙂 Virker i hvert fall sånn, i og med at hun følte seg slapp.

    – C

 4. Helt fantastisk bra initiativ av deg Caroline. Dette er en av hovedgrunnene til at jeg elsker deg og jobben din! 😉 hvem andre hadde brukt SÅ mye tid på å besvare lesernes spørsmål om sitt kosthold, så ryddig og til og med gjennom en lege?

  Jeg bare «thumbs up»!! 🙂

  1. Fotballfrue

   Så utrolig koselig å høre 🙂 nå ble jeg glad, tusen takk 😀

   Klem til deg!

  2. Agus/Anne

   Må bare si meg 100 % enig med Lene! Fantastisk, Caroline! Og TUSEN TAKK for nok en deilig oppskrift, kjeksene skal garantert bakes en dag 🙂

   1. Helt enig! Dette var bare helt supert! Tusen takk!! 🙂

 5. Tror ikke jeg hadde klart å leve helt slik ; O

  1. Ikke jeg heller : o Frister ikke særlig med et kosthold der man ikke kan spise bestemte varer. Da minner det meg mer om en diett, bare at man skal følge det, i hovesak resten av livet.. Synes det er best å bare spise det man vil og liker, uten å tenke på hva man ikke kan og hva man kan spise. Da ender det jo garantert med at man må kutte ut noe man liker, og så fanatikere synes jeg ikke normalvektige, sunne mennesker trenger å være, selv om det er fint å være litt bevistt. Synes det høres best ut i lengden å bare prøve å velge de riktige varene (jeg er feks glad i hvitt kjøtt, egg, tynt brød med mye pålegg som skinke med tomat, salat osv, som er både sunt og godt), og ev skeie ut litt i helgene og ved spesielle anledningen. Det blir selvfølgelig en annen sak om man er overvektig eller har en sykdom.

   1. Fotballfrue

    Ingenting som er forbudt, det bare påvirker resultatet negativt hvis du spiser det du ikke bør spise mye av. Hva er galt med å prøve å ha et kosthold som gjør at du føler deg bedre og presterer bedre? Flott at det funker for deg å spise akkurat det du liker og har lyst på, men for de fleste fungerer ikke det, bare se på alle livsstilssykdommene som øker og øker.

    – C

   2. supert at det funkerer for deg, men som caroline sier, det funker ikke for de fleste. jeg er normalvektig, alltid vært det(eller undervektig), men har jeg noen gang vært fornøyd med matvanene jeg hadde når jeg spiste sunt, varriert men og det jeg hadde lyst på? nei. jeg små spiste HELE tiden, mellommåltider var jeg best på. og hver gang etter på fikk jeg dårlig samvittighet, dette skjer ikke lenger, tar jeg meg selv i å småspise nå er det fordi det har gått 4-5 timer og jeg er SULTEN og trenger et ordnetlig måltid. for ikke å snakke om at magen har det bedre og SØVNEN. det er vel det beste. aldri sovet så godt før i hele mitt liv.

   3. hvis du er undervektig, er det kanskje en grunn til at du ble småsulten…

   4. er ikke, har vært, men det er sikkert fem år siden. poenget mitt var at jeg er ikke, og har aldri vært, overvektig.

   5. Det er også mange som ønsker å prestere bedre f.eks. innenfor idrett / trening.
    Mange sliter kanskje psykisk med forskjellige problemer, og det er ingen hemmelighet at kostholdet har veldig mye å si på humør og energi.

    Bryr man seg ikke om å oppnå noe som helst, og bare lever livet, så kjør på med spising av akkurat det du har lyst på der og da 😉

   6. Johanne

    Må si meg ganske så enig! Kommer selvfølgelig an på personen og personens mål, men jeg satser nok heller på et normalt, sunt kosthold og litt trening for å holde meg sunn, i stedet for et sånt kosthold 🙂

   7. Fotballfrue

    Dette er et normalt og sunt kosthold 😀

    – C

 6. […] – Svarene til Dr. Hexeberg del 1 Arkiv: […]

 7. Hei,

  det som vel også kan kategoriseres farlig er å generalisere!!! Har selv FH, og får flott oppfølging fra Lipidklinikken, og ville aldri byttet til lavkarbokosthold. Det finnes sikkert mange gode historier om hvor godt det kan fungere, men det KAN IKKE finnes en metode som er like bra for alle. Det finnes svært mange historier om folk som reduserer kolesterolet sitt med et lavfett kosthold også. Så det var godt Dr. HExeberg skrev «Jeg vet ikke»…..

 8. ja, jeg glemte en ting, noe som vi mennesker har gjordt i over ti tusen år (spise korn) kan jo ikke være feil? Hva hadde skjedd om mennesket ikke hadde oppdaget det?

  1. Fotballfrue

   Og hvor mange millioner av år har vi levd uten korn? De 10 000 årene korn har eksister (ikke her i norden, her har det bare eksistert noen 1000 år), er som de siste 10 cm av en 100 meter. Kroppen har ikke tilpasset seg dette :/ hvis du vil spise korn, bør du velge de aller groveste kornsortene, og spise kun litt 🙂

   – C

   1. Vi mennesker har vel heller ikke levd i millioner av år…. 🙂
    Og når det gjelder korn, ris osv så tror jeg ikke vi kunne blitt 7 milliarder mennesker om ingen spiste disse karbohydratene. Med tanke på hvor mange som allerede går sultne i verden tror jeg det er bra at ikke alle har lavkarbokosthold.

   2. Fotballfrue

    Mennesket har utviklet seg over millioner av år, jeg snakker ikke om homo sapiens, men hele evolusjonen. Om det hadde vært mat nok til alle er en annen sak 🙂

    – C

   3. kristine

    hahahahahahahahahahahaha

   4. Fotballfrue

    ?

    – C

   5. Ikke så veldig mange millioner, siden vi ikke har vært på jorda mer enn 200 000 år :))

   6. Fotballfrue

    Homo sapiens har eksistert i 200 000 år. Jeg snakker om evolusjonen, den første arten som regnes til menneskeslekten, Homo, er Homo habilis som levde for ca. to millioner år siden 🙂

    – C

   7. Hva var gjennomsnittlig levealder i steinalderen igjen?

   8. Fotballfrue

    Hvor mange leger og hvor mye medisiner hadde vi igjen? Skjerpings, prøv med en saklig diskusjon.

    – C

   9. Jeg synes dette var relevant, jeg… Kanskje usaklig måte å spørre på, men selve spørsmålet synes jeg er godt. Det trenger ikke nødvendigvis å ha en sammenheng, men bør absolutt taes i betraktning når en allerede bruker det i sammenligning!
    Veldig bra at du har fått en Dr. til å svare på dette, jeg har lurt masse på dette selv, gleder meg til å se resten av spørsmål/svarene!

   10. Fotballfrue

    Det blir alt for mange variabler å ta hensyn til. Matmangel, spedbarnsdødelighet, barseldød, forfrysninger, ville dyr, stor slitasje på kroppen pga hardt kroppsarbeid o.l 🙂 Du kan jo ta en titt på mennesker som har levd på LCHF opp til moderne tid, eskimoer, masaier etc. De har en ekstremt lav forekomst av livsstilssykdommer 🙂

    – C

   11. hva med de som ikke har levd på lavkarbokosthold, jeg refererer til urbefolkningen i sør og mellom amerika hvis tradisjonelle kosthold har bestått av fugl, fisk og vilt SAMMEN med høykarbo mat som quinoa, kiwicha, mais og POTET– og dette is store mengder. er ganske sikker på at mochekulturen ikke skar bort fettranden på alpacakjøttet sitt…og jeg har forøvrig aldri heller lest livsstilsykdommer blandt disse.

   12. Fotballfrue

    Poteten kom for kun 2500 år siden, å den har de kun spist i nyere tid 🙂

    Jeg kjenner ikke til denne Mochekulturen, finner ikke noe på nett heller, så litt vanskelig å uttale seg :/ Kiwicha inneholder jo mer energi fra fett enn fra karbo, og mais er vel ikke blant de største karbohydratkildene. Men som sagt, vanskelig å si noe om det når det ikke finnes noe stoff på internett :/

    – C

   13. ved en nærmere undersøkelse vil du finne ut at poteten er mye eldre enn det du tror. den er ca 8000 år gammel, enkelte studier hevder at den kan være opp til 13000 år gammel og at den har vært dyrket i ca 6000 år. når det gjelder kiwicha så er det ca 7-8 gram fett per 100 gram og ca 65 gram karbo per 100 gram. quinoa har litt mindre av begge deler, begge har masse proteiner. mais og potet er litt vanskeligere ettersom det finnes flere tusen sorter, men enkelte typer mais kan ha opptil 70 gram karbo per 100 gram. det jeg vil frem til er at det er helt naturlig at forskjellige folkegrupper har hatt forskjellige kosthold gjennom tidene, mennesket er fantastisk tilpassingsdyktig. LCHF har fungert for noen HCHF og andre variasjoner for andre, uten at dette har skapt livsstilssykdommer. et hvert oppegående menneske forstår at fedme er et resultat av overflod og elendige matvaner hvertfall i mesteparten av tilfellene. det er vrient å hevde at et kosthold er sunnere enn andre med det grunnlag at et par folkegrupper uten problem har overlevd med LCHF:)

   14. Ja det er det, men det er likevel relevant å ta med – i den store sammenhengen, blir spennende å se om noen gjør mer inngående forskning på det (mulig det allerede er gjort). Mente bare at det hvertfall ikke bør ignoreres helt. 🙂
    Lurer på å få med samboeren på å prøve dette noen måneder, er vegetarianer selv, så tipset over om Rose Elliot sjekkes ut i skrivende stund!

   15. For all del. Men noe av din argumentasjon FOR lavkarbo går i at det er sunt FORDI steinaldermenneskene spiste dette. Hvordan vet du at det var bra for dem dersom det er så mange ANDRE variabler involvert? Hvorfor kan du bruke dette argumentet til å underbygge din påstand, men ikke jeg?

   16. Fotballfrue

    Jeg har bare brukt det som et eksempel på at det ikke fantes hjerte- og karsykdommer før 🙂 Veldig svart/hvitt altså 🙂

    Men hvis du ser på enuitter (beklager at jeg brukte ordet eskimo) og masaier som har levd på dette kostholdet helt opp til moderne tid, så har de nesten ingen forekomst av livsstilssykdommer 🙂 Det er jo ganske interessant spør du meg.

    – C

   17. Kjære deg
    Korn som feks hvete og bygg begynte ikke spontant å eksistere for 10000 år siden. Menneskene begynte jo å dyrke de tingene de var vant med å spise fra før og som fantes i naturen der de var. Korn er et av de aller viktigste næringsstoffene som brødfør verdens stadig voksende befolkning. Det finnes på langt nær nok mat til at alle kan leve på lavkarbo. Og det finnes uendelig mange ting vi bruker og omgir oss med nå som ikke fantes før. Feks kosmetikk.

   18. Fotballfrue

    Trodde jeg var klar på at mennesket begynte å dyrke det jeg :/
    For all del, spis korn 🙂

    – C

   19. Nei, du skrev at korn har eksistert i 10 000 år 😛
    Men greit, skjønner poenget.

   20. Fotballfrue

    Var litt uklar kanskje 🙂

    – C

   21. du sier man ikke skal spise korn caroline, hexeberg sier også spis lite korn. sukker er ikke bra men korn er vel sunne karber? det virker som du svarer kontant på ting du ikke helt har greie på her i farta =)

   22. Fotballfrue

    Du kan spise korn, men i moderate mengder 🙂 Pass på å spis det med fettrike matvarer, noe som hindrer blodsukkerstigning. Hvis du ligger på 50 – 60 gram karbo om dagen, spiller det ikke så stor rolle hvor det kommer fra, så lenge det fordeles utover dagen og ikke er hvitt sukker 🙂

    -C

   23. Må bare skyte inn at jeg synes det er så utrolig respektløst og nedlatende å begynne en kritikk med «kjære deg».

   24. Må bare skyte inn at det ikke var ment respektløst i det hele tatt! Prøv å ikke tolke inn ting folk ikke sier!

   25. Snarere tvert imot så synes jeg Caroline har en bra blogg, og jeg er spesielt imponert over at hun tar seg tid til å svare på så mange spørsmål. 🙂
    (selv om jeg ikke er enig i alt, men det er jo heller ikke poenget)

   26. diss. den svei ass. Der ser du Caroline. Du har ikke ALLTID rett! hahahaha, korn har eksistert i 10 000 år, epic ..

   27. Fotballfrue

    Eeeh, tror du har misforstått litt kjære ara 😀 Men for all del, bra forsøk. . .

    Hvor lenge mener du korn har eksistert forresten?

    – C

 9. Tusen takk for et fantastisk bra innlegg! 🙂 Dette var oppklarende, oversiktlig og inspirerende. Gleder meg til fortsettelsen:)

 10. Takk for et veldig innholds og lærerik innelgg! Dette setter jeg stor pris på.
  Lurer bare på hvordan det er med kaffe? Kan man fortsatt drikke dette?

  1. Fotballfrue

   Ja 🙂

   – C

 11. Hei!
  Til deg som lurte på lavkarbo som vegetarianer: sjekk ut Rose Elliot sine bøker. Hun har tilpasset lavkarbo til en livsstil uten kjøtt og fisk, og utviklet the vegetarian low-carb diet. Oppskriftene har også alternative ingrediens lister for veganere. Har boken selv og liker den veldig godt 🙂

 12. Utrolig bra informasjon! takk 🙂

 13. Kjempefint og informativt!
  Lurer på om du kunne brukt en annen farge på «litt-maten»? Vanskelig å se gul skrift mot denne bakgrunnen 🙁

 14. Gode svar! 🙂

 15. Det er tydelig at dette er noe du brenner for og så utrolig flott at vil dele det med oss også:) Men lurte på en ting: kan man spise all slags grønnsaker på lchf? Hørt noe om at man skal helst holde seg til det som vokser over bakken? Og hva kan man spise når man er ‘på farten`’? Du virker som en person som er mye på farten:) Har du noen spes lchf snacks i veska? Jeg er mye å reiser i forbindelse med jobb, og syns det er vanskelig å finne enkel lchf mat på flyplasser o.l…..

  1. Det spørs hvor striks du skal være på karbohydratene. Spiser du LCHF for slanking skal du være litt mer restristiv ift grønnsaer. Mais er fy, og kokte gulerøtter gir høy gi. Erter er det også endel karbo i.
   Ellers kan du fråtse i det meste av grønnsaker og bær.

   På farten kan du ta bruke nøtter, en atkinsbar, babybel ostene er kjekke å ha i veska. Ellers kan du lage lchf muffins som er kjekke å bruke som mellommåltid.

   1. Takk for svar! Har du/noen ett tips på oppskrift på en slik lchf muffins?
    Kommer definitivt til å prøve meg på biscotti’n til Caroline også, det kan vel også funke som no å bite i når man er på farten:) Ellers har jeg hatt babybel i veska, men får noen rare blikk der jeg sitter og mumser på en ostebit:) haha.. 😀

   2. Hei!

    Her er en oppskift jeg kom over med lavkarbo&lavkalori-muffins:)
    Hele oppskriften, med glasur, inneholder:
    282 kcal, 38 g protein, 10 g fett og 10 g karbohydrater
    Per muffins (10 stk) gir dette:
    29 kcal, 4 g protein, 1 g fett og 1 g karbohydrat.

    https://www.bloglovin.com/m/1236511/180640673/a/0/aHR0cCUzQSUyRiUyRmRlZGljYXRpb24uYmxvZ2cubm8lMkYxMjk3NTk0MDEyX3Nqb2tvbGFkZW11ZmZpbnNfbWVkXy5odG1s

    Har ikke rukket å prøve den enda, men sikkert ikke noe problem å fikse litt på oppskriften for å få mer fett i de for at de skal være mer LCHF:)

 16. Hei.

  Jeg var på kurs med thor fra spisdegslank og han sier han var en av de som oppfant lavkarbo og har forsket mye på dette.

  Han sa at pepsi max og annen lett brus samt lett saft er lov. I tilegg sa han at melk og youghurt ikke er lov. Så nå ble jeg veldig forvirret!!

 17. Så utrolig interessant innlegg!! 🙂 Vi prøver å holde oss til lavkarbo kost så langt det lar seg gjøre.. selv om det ikke alltid er så lett når man er «on the run» til stadighet.. 😉

 18. Jeanette

  Må si meg enig med Solveig! Man bør ha litt karbo i kosten,jeg klarer hverfall ikke holde meg unna alt! Blir så mye fokus på det jeg ikke kan spise,og det blir man bare deppa av og en gang sprekker man garantert!

  Bedre å lage supper,sauser osv fra grunnen av.jeg begrenser meg til maks 2 poteter i mdn,og spiser kun en brødskive i mdn.ellers går det i knekkebrød,nøtter,avokado ect.

  det er så mye man ikke vet med LCHF kostholdet når man har levd på i flere år.mettet fett er kanskje ikke så farlig for hjerte som man tror,men når det gjelder andre organer i kroppen så vet man ikke noe om dette.Tenker da hovedsakelig på nyrer og lever.mye fett i leveren er som de fleste vet ikke bra!

  1. Fotballfrue

   …og på LCHF har du mer enn nok karbo i kosten 🙂 Ingen som utelukker noe. LCHF er et mye mer variert kosthold enn HCLF 🙂

   – C

   1. helt enig! og skal prøve de kjeksa dine i kveld, gleder meg:D

 19. Dette var kjempebra:)
  Jeg har selv spist lavkarbo i flere år, og merker store positive endringer, men har først nå forstått at jeg må spise litt mer fett. Tror mange gruer seg for det, og merker selv at jeg på en måte gruer meg til å innføre LITT mer karbo i kosten, lett å føle man mister oversikten.
  Gleder meg masse til neste del!

 20. Hei 🙂 Har du noen tips til gode nettsider der jeg kan finne kjoler? Jeg skal være forlover i sommer, og er på jakt etter en fin kjole

 21. Dette er jo helt sinnsykt! Jeg sitter her med åpen munn. Det burde jo ikke være nødvendig å kutte ned på alt som er godt å spise. Trening og et NORMALT sunt kosthold burdevel være nok? Man kommer jo til å bli helt sinnsyk hvis man skal gå og huske på alt man ikke skal spise. Vi har et liv og derfor synes jeg virkelig vi bør nyte det. Kanskje dette er bedre for kroppen, men jeg tror det tærer mer på kroppen å gå og tenke på dette. Spør du meg er dette helt sinnsykt, jeg blir nesten redd når jeg tenker på unge jenter som leser dette som fortsatt skal vokse. Sinnsykt sier jeg bare..

  1. Fotballfrue

   Hva med fettskrekken da? På et HCLF er det «forbudt» å spise fettrike produkter. Dette er jo det samme, bare omvendt 🙂

   Det som er sinnsykt er mennesker som tråler butikken etter lettprodukter, men sukker, det skal de ha! Hvis du mener at du forsaker alt som er godt, er du enten sukkeravhengig, en dårlig kokk, eller har svært dårlig fantasi 🙂

   – C

   1. karine

    Hvorfor ma vi velge mellom HCLF og LCHF? Hva med en moderasjon av begge deler – en balanse?

    Steinaldermenn hadde faktorer som ville dyr, lite medisiner, hardt arbeid : men om de hadde hatt medisiner og mindre fysisk strev: ville de da levd lenger eller fatt nyre-, pankreas-, lever- og hjertekar sykdommer?

    Moderne mennesker har faktorer som: lite fysisk aktivitet, straling, «kunstig» lang levealder, kosmetikk, skjonnhetskrav, psykisk stress…. : ville vi hatt samme gjenomsnittlige levealder som steinalderfolket om vi ikke hadde hatt medisiner?

    Det er mange faktorer pa alle sider, det er mange ulike gener ute og gar, og enda flere meninger. Mye studier – bade seriose og useriose….

    Vi snakker om en livskvalitet og en livsglede som har ulik betydning fra individ til individ. Vi snakker ulike forutsetninger (genetisk og miljo) for utvikling av sykdom, ulike hormonbalanser, ulikt aktiivetsniva…………

    Ingenting er bastante sannheter – alt er i utvikling her ogsa. La oss gjore det som kjennes riktig for oss som individer!

    🙂

   2. Fotballfrue

    Helt enig med deg 🙂

    LCHF er jo faktisk helt opp til 150 gram karbo, noe som faktisk er ganske høyt 🙂 Det er heller fokuset på blodsukkeret som er viktig, og der kan man ikke være uenig! 🙂
    Spis variert, fordel GROVE karbohydrater ut over hele dagen (hvis du på død og liv MÅ ha det), men for all del ikke vær redd for fett 🙂 Fettet hjelper oss til å spise mindre sukker 🙂

    – C

   3. Jeg har et helt normalt kosthold, jeg trener 2-3 ganger i uka hvis jeg har tid og i tillegg skeier jeg ut ofte, likevel har jeg en falt mage og er frisk og opplagt. Jeg nyter live, spiser søtsaker innimellom og tar meg gjerne en tur på mc donalds en gang i mellom hvis det frister. Jeg nyter livet og likevel ser jeg mer frisk ut enn det du gjør, magen din går innover kjære deg!

   4. Fotballfrue

    Så hyggelig sagt av deg!

   5. Herregud FRIDA! Hvor har du oppdragelsen din fra da?!
    Slutt å les bloggen og noe provoserer deg, og fokuser heller på å lære deg folkeskikk! Fysj!

    Stå på Caroline.. Bloggen din har gitt meg en enorm motivasjon. Har startet med LCHF for å gå ned i vekt, og er allerede kommet godt i gang 🙂 Synes det er utrolig spennende, og det har gitt meg mye mer motivasjon til å variere på kjøkkenet 🙂

    -Cath

   6. Jeg tror det er mange som misforstår lchf- kosthodet. Det handler ikke om å «ikke unne seg noe godt». Spiser man lchf er det ingen som sier at man ikke skal spise sjokolade eller kaker (det gjør Caroline også..), men man skal gjøre det med moderasjon (noe jeg tror ALLE er enig i!) Det er ikke mye mat man kutter ut på lavkarbo. Poteter og pasta blir bare byttet ut med sunnere alternativer som f.eks grønnsaker (blomkålmos er en super erstatning for ris!). Les litt før dere kritiserer, så ser dere at vi er mer enig enn dere tror…

   7. Jesus, du er så hårsår! Slapp av litt, jeg blir helt stressa.

   8. Fotballfrue

    JEG er hårsår?!? Haha 😀

   9. Emilie

    Jeg er enig med Caroline her altså. Det er vel ikke sinnsykt å droppe å spise så mye karbohydrater akkurat. Man nekter seg vel like (og kanskje mer) mye om man teller kalorier. Jeg lever ikke på lavkardo, så sånn sett er jeg i samme bås som Frida, jeg prøver å trene en del og spise litt av alt. Men jeg er jo NØDT til å nekte meg noe, for jeg er veldig glad i både gjærbakst, godteri og sauser, så hadde jeg ikke gjort det hadde jeg vært ganske overvektig. Det viktige er jo å foksuere på alt man KAN spise, ikke alt man IKKE kan spise. Uansett hvilket kosthold man følger er det massevis av deilig mat man KAN spise (om det så er grønnsaker, frukt, fett eller hva). Det viktigste må jo være å legge fokuset på det som er positivt? Alt annet blir så trist.

   10. Hva tenker du om nøkkelhullmerkede varer, da? Jeg er også en av de som tror på et kosthold som balanserer langsomme karbohydrater, fett og proteiner. Hvis jeg å bake meg et sunt og godt brød, og kjøpe litt brunost å ha oppå, så gjør jeg det. Jeg har et normalt kosthold, og god helse.
    Jeg skjønner poenget med å kutte ut ting som er åpenbart usunt, som f. eks hvitt sukker, men å «legge om kosten» tror jeg ikke er nødvendig hvis man spiser variert, og variasjon kommer naturlig hvis man spiser det man føler for 🙂

   11. Fotballfrue

    Nøkkelhullmerkede varer er ok, stusser bare litt på at en Grandiosa er blant vareutvalget :/

    LCHF gjør det hundre ganger enklere å kutte ut alt som er usunt. Det forhindrer småspising og fjerner søtsuget 🙂

    Problemer med det «varierte» kostholdet i dag, er at det faktisk ikke er så variert. Hvor mange er det som velger naturlige fettkilder? Nesten ingen, det går i lettprodukter her, og lettprodukter der :/

    – C

   12. Grunnen til at Grandiosa er nøkkelhullmerket er fordi dette er det sunneste alternativet innenfor dette produktet. «Mange lurer på hvorfor ferdigpizza kan få Nøkkelhullet. Nøkkelhullet betyr at en matvare er et sunnere innen sin matvaregruppe. Derfor er pizzaer merket med Nøkkelhullet et sunnere alternativ enn pizzaer som ikke oppfyller kriteriene.» Dette er en grunn til at nøkkelhullmerket er omdiskutert fordi mange tror at det er en fellesbetegnelse med sunt. Men det er altså det sunneste alternativet innenfor en varekategori. Altså med mindre fett, salt og sukker og mer kostfiber 😉
    https://www.nokkelhullsmerket.no/nokkelhull/

    Ellers et interessant innlegg – følte bare jeg måtte forklare det 😉

   13. Fotballfrue

    Skjønner, det forklarer jo en del 🙂

    – C

   14. Nøkkelhull merket mat betyr ikke at maten er «sunn», men en sunnere variant av et tilsvarende produkt.

   15. Det er faktisk noen (inkl. meg selv) som velger naturlige fettkilder som f. eks fisk og melkeprodukter. Tror mitt kosthold er vel så variert som det kunne blitt på et LCHF-kosthold, da jeg ikke prøver å unngå enkelte ting. Det blir gjerne mye av enkelte ting på LCHF, som f. eks egg. Jeg er en person som fort blir matlei, så det hadde nok ikke fungert 🙂

   16. Agus/Anne

    Godt svart, Caroline!

    Frida: Jeg, en normalvektig idrettskvinne, har spist LCHF i over 1 år og FOR et liv jeg lever. Juhuuu :-)) Livet nytes hver dag, helt ut til fingerspissene: jeg har aldri tidligere spist så mye god og mettende mat DAGLIG og så mange grønnsaker, jeg har aldri hatt så gode treningsøkter som jeg har nå (jeg går «aldri» tom), jeg har aldri vært så lite oppblåst i magen som etter at jeg sluttet med korn/brødmat og jeg slipper å tenke på – som Caroline sier – tråle butikken etter lettprodukter som gjør meg sulten og «fysen» på noe godt like etter at jeg har spist det … Life’s great! <3 OG: mette og energiske barn må vel være bedre enn sultne og hypre barn – satt på spissen, ja 🙂

  2. Anna Maria

   Selv om en har et lchf-kosthold, må en absolutt ikke kutte ned på alt som er godt! Jeg har aldri spist så mye god mat som jeg gjør nå. Skjønner ikke hva som er så sinnsykt med dette, er jo absolutt null stress. Det som er sinnsykt er vel heller alle lettprodukter og ferdigmat mange spiser helt ukritisk?

   Og til Caroline: Du er utrolig flink, og jeg leser bloggen din hver dag 🙂 stå på!

 22. Hei Caroline,
  Det er litt vanskelig å lese «litt»-mat-lista fordi gult på kvitt er ikkje så lett å sjå.
  Ellers må eg seie at eg gler meg til å lese fortsettelsen på svara frå Dr Hexeberg, flott at du fikk til ein spørsmål&svar-runde 🙂

 23. Hvordan få i seg nok fett?
  Prøver å være flink på lchf selv, men syns det er vanskelig å få i seg nok fett.

  1. Fotballfrue

   Bruk mye smør når du steker, i sauser o.l. Rømme og Creme Freche er godt tilbehør til mange måltider og inneholder masse fett. Egg og bacon er gode kilder, eller Avocado og nøtter hvis du har lyst på frukt eller et mellommåltid 🙂

   – C

 24. Hei, det jeg synes er frustrerende med disse «diettene» et at de begrenser inntaket av frukt og grønt. Har du lest om health & fitness consept på myrevolution.no Caroline?
  Synes forøvrig mye av informasjonen som doktoren over ikke har rot i nok forskning til at man skal promotere det for mye. For meg holder ikke det p henvise til boken til en svensk skiløper.

  1. Fotballfrue

   Begrenser inntaket av frukt og grønt? Frukt er jo greit, men det er jo kjent er bra kun i moderate mengder, men grønnsaker skal man spise masse av på LCHF. Vi har aldri spist mer bær og grønnsaker enn det vi gjør på LCHF, og det gjelder de fleste 🙂

   – C

   1. Ja, bra innspill, Lars! Jeg synest også health and fitness concept virker fornuftig. Spiste slik i 2 uker, og hadde mye mere energi. Men har nå falt litt av, gitt. Krever nemlig en del og stelle i stand mat med protein 2 ganer mens jeg er på jobb.

 25. Caroline.

  Jeg er i utgangspunktet skeptisk til blogging, men du har overrasket svært positivt og du er en kjempestor inspirasjon i forhold til trening, kosthold og generelle ting du tar opp på bloggen. Du er reflektert og svarer leserne dine på en gjennomtenkt og god måte.

  Har hatt problemer med blodsukker og magevondt så lenge jeg kan huske.
  Har nå holdt på med lchf i 3 uker og en ny verden har åpnet seg for meg:)
  Energi nivå og metthetsfølelse. Det føles så godt å lage ting fra bunnen, i tillegg til å maten jeg får i meg gir meg energi!!

  Har ikke hatt vondt i magen en gang etter at jeg begynte på dette. Omlegging av kosthold er litt krevende i starten, men er så absolutt verdt det. Så mye god mat man kan spise.

  Stå på videre, du har begge tomlene opp fra meg!

  1. Fotballfrue

   Så bra å høre 😀 Nå ble jeg glad!

   – C

 26. Petter Northug spiser 8 skiver brød til frokost. Bør vel kunne si at han er i tålelig form til tross for dette? I alle fall bedre enn Bjørn Ferry;)

  1. Fotballfrue

   Ja, og så må han fylle på med energi hele dagen lang for å ikke gå tom. Tåpelig sammenligning..

   – C

   1. Oda Kristine

    Det må ikke Bjørn Ferry?

   2. Fotballfrue

    På HCLF må du drikke sportsdrikke og spise energibarer under trening og konkurranse for ikke å «gå tom». I tillegg må du passe på å få i deg mat rett etter trening, hvis ikke begynner kroppen å «tygge» på musklene dine. Som toppidrettsutøver må du også passe på å få i deg nok i løpet av en hel dag, dvs store måltider ca hver tredje time.

    På LCHF trenger du kun vann under trening og konkurranser, dette fordi du ikke har noen glykogenlager å ta hensyn til. Hvis kroppen går tom for energi fra fett, brenner den bare videre på fettlagrene du allerede har på kroppen. Det er heller ikke «viktig» å spise rett etter trening, selv om det selvfølgelig bør gjøres dersom du ønsker å være i energibalanse 🙂 På LCHF er det også mye enklere for idrettsutøvere å få i seg nok energi, da måltidene er utrolig energitette, i motsetning til HCLF.

    Håper dette var forklarende 🙂

    – C

  2. Petter Northug er vel den nordmannen som spiser mest karbohydrater daglig.

   Caroline: Jeg synes det er så viktig å få frem her årsaken til at Olympiatoppen IKKE støtter LCHF-dietten for idrettsutøvere!!! I en konkurranse-situasjon og med 4-8 timer trening hver dag, så MÅ man ha masse mer karbohydrater enn «vanlige mennesker» som tar seg en times løpetur i uka. For de som ønsker å gå ned i vekt tror jeg nok at dette er en bra diett, men for de som ønsker å oppnå høye plasseringer i konkurranser o.l., eller de som ønsker å legge på seg med trening (bygge muskler o.l.), – de er nødt til å mette kroppens karbohydrat-behov på en helt annen måte (og i mye større mengder) enn hverdagsmennesker. Håper doktoren din kan skrive litt om dette, for det er så enkelt for tenåringsjenter å misforstå dette…

   1. Fotballfrue

    Nei,vet du hva. Dette er faktisk ikke riktig 🙂 Hva med fotballagene i TL som har dette kostholdet? Eller Bjørn Ferry? Det finnes flere eksempler på toppidrettsutøvere som har dette kostholdet. 50 gram karber holder så lenge du spiser tilstrekkelig med fett.. Hva gir vel mere energi enn fett? Vær så snill og les om dette før du kommenterer.. Det er lettere for tenåringsjenter å misforstå deg.

    Petter Northug leverer på høykarbo, det funker det også 🙂 Men han må hele tiden fylle på for ikke å gå tom. På LCHF har du nesten utømmelige energilagre, i tillegg er det superenkelt å få i seg nok energi, noe som er et stort problem for idrettsutøvere på HCLF. Du vil også merke at restitusjonstiden blir raskere, i tillegg til at kroppen tåler mer og hardere trening 🙂

    – C

   2. Petter Northug spiser pannekaker etter trening også. Men det er sånn at han trener masse og forbrenner masse kalorier, da kan han spise masse karbohydratmat hvis han vil for å ikke gå ned i vekt. Man skal ikke sammenlikne vanlige mennesker med toppidrettsutøvere. De forbrenner masse kalorier i løpet av dagen. Dessuten trenger man karbo når man trener flere ganger om dagen i over 2 timers økter står det på nettet. Hvis han spiser masse fett vil han forbli mett lenger og kanskje gå i kaloriunderskudd og tape vekt, noe som ikke er ønskelig. leste om en svømmer, verdens beste, han spiser hva han vil og enormt mye siden han trener 5 timer daglig. all sammenlikning må være reell. spennende å vite hva dine blodprøver sier caroline. hvor mange egg spiser du i uka?

   3. Fotballfrue

    Kaloriunderskudd på LCHF? Er du klar over hvor lett det er å få i seg nok energi på dette kostholdet? Lars-Kristian har gått fra 3 000 kalorier om dagen, til ca 4 000. Selv om han har kuttet ut 1-2 måltider.

    Tipper det er større sjanse fot at Northug går i kaloriunderskudd enn at han overspiser, bare se på jentene, var jo masse medieoppslag i vinter om at de ikke klarte å spise nok.

    – C

   4. Når du klarer å venne kroppen til å hente energi fra fettlagrene (som tar 3 mnd ca), så vil du helt klart være i stand til å løpe maraton på supertid – i forhold til om du lever på karbohydrater.

    MEN, i konkurranse-situasjoner må kroppen ha en liten «boost» i mange tilfeller, som kickstarter den litt. DET GÅR IKKE MED FETT! Kroppen bruker lenger tid å ta opp fett (det blir en langsommere men mer stabil prosess), derfor vil man aldri kunne få denne kickstarten hvis kroppen er helt vant til å leve kun på fettlagrene.

    Du må lese litt om dette også, Caroline, for LCHF-kosthold er først og fremst nyttig for folk som ønsker å GÅ NED I VEKT, samt ønsker VARIG energi. Du refererer til TL-spillere som om nesten alle går på denne dietten, men der håper jeg også at du undersøker litt mer. Dette er jo bare logikk!

    Om Bjørn Ferry bruker dette kostholdet, så er jo det supert. Men ved flere anledninger har Olympiatoppen kommentert lavkarbo-kosthold, fordi det er så mange som er bastante på de samme tingene som deg. Man må tenke litt hva slags liv dette kostholdet passer best til!
    Hadde jeg vært maraton-løper, overvektig eller trengte en omlegging i kosthold pga. humør, mensensmerter og andre plager, så hadde jeg ikke vært i tvil – jeg hadde begynt på LCHF.
    Det bare passer ikke alle livsstiler.

   5. Fotballfrue

    Lars-Kristian tester 40-meter et par ganger i året, han løp like fort på LCHF, som på HCLF. Han tester også forskjellige spenstøvelser, og ingen av resultatene var noe dårligere enn før. Dette viser at det fungerer på «eksplosive» idretter hvor du trenger rask energi 🙂

    – C

 27. Jeg er en student som gjerne vil prøve dette, men har problemer med å tro at det kan gå økonomisk. Kornprodukter og ris og slike ting er jo mye billigere. Veldig synd, men tror ikke jeg kan begynnte med dette før jeg er ferdig på skolen og begynner å jobbe. Høres dyrt ut. Og i tillegg er jeg allergisk mot egg, som er en del av dette. Tenker på alternativ frokost..

  1. Fotballfrue

   Vi bruker 700-1000,- når vi fyller opp kjøleskapet for en hel uke til to personer. Dyrt? 😉

   – C

   1. He he, ja…. En gjennomsnitlig student må stort sett klare å holde seg til maks 1500 kroner i måneden på mat. Inkl. frokost, lunch og middag (og ekstra kos i helgene + alkohol til fest).

   2. Fotballfrue

    400,- i uka er jo 1600,- i mnd. 🙂

  2. Fotballfrue

   Det finnes masse lavkarbobrød 🙂

   Det er faktisk ikke dyrere, da du har færre måltider enn normalt, og ikke småspiser 🙂

   – C

   1. Elisabeth

    Hvor kjøper du lavkarbobrød? finner det ingensteder:S
    Er ikke på lavkarbo, men spiser mye brød så tenkte det kunne være greit å bytte til et med mindre raske karbs. Spiser litt rugbrød, men det må jeg nærmest tvinge ned.

   2. Andrea

    Fedons fullkornbrød fås kjøpt på de fleste matvarebutikker 🙂

   3. Elisabeth: Bak ditt eget Ingers rugbrød, det er jo et mye sunnere alternativ (og bedre i smaken, spør du meg). Her er en link til oppskriften:

    https://www.fibermat.no/ingers-sunne-brod/ingers-rugbrod

    Jeg bytter i tillegg ut 200 g helkorn hvete med rug, og den sammalte hveten (1,3 kg) med en grovere variant. Lager tre brød av gangen, og fryser ned det jeg ikke skal bruke første uken. Mye billigere enn å kjøpe sunt brød, det er iallefall sikkert!

    Hilsen Gitte

   4. Baker Brun sitt lavkarbobrød er kjempegodt! Og så har de på SunKost. Men det beste brødet baker du nok selv 🙂 Søsteren min pleier å bake et brød med masse mandler i. Helt nydelig! Og fungerer ganske bra som «snop» også 😉

 28. Tusen takk for svar:)

 29. hvorfor går dere på dietten når dere er så slanke og flotte som dere er?

  1. Fotballfrue

   Dette er ingen diett. Dette er et kosthold. Et normalt kosthold, som bare har litt andre retningslinjer enn hva Ola Nordmann er vant med. Dette er også ideelt for folk i aktivitet, da en får mye mer energi og overskudd. Dessuten slipper man søtsug, mensensmerter og andre ting. Dette er ingen diett.

   – C

   1. Menssmerter må være noe av det værste jeg vet. Jeg blir i allefall interessert når jeg hører du nevner at man slipper det! ;-O Men, samtidig vil det jo bli vanskelig å ikke spise det man skal/vil. Skjønner egentlig ikke helt dette LCHF kostholdet.. er det for eksempel vanlig? at det er mange som går på det.. Er det et sunt kosthold? Liksom bare definisjonen på det ;p .. Skjønner det liksom bare ikke helt, men jeg er jo også med på å leve lengre og slippe sykdommer hvis det er mulig, det er jo bare positivt, man kan vell dø av de og, og hvis man kan forebygge de er det jo supert! Det er bare så domt for alt er så forvirrende, vet liksom ikke hva man skal tro, hadde egentlig troddd vi hadde mer kunnskap nå i vår moderne tid men fortsatt er det så mye forskjellig, det er sunt , det er ikke sunt, hva er sunt blablabla.. Den reklamen for eksempel. 😉 Syns det blir domt når det er sånn. Men tilbake med den definisjonen om det er et sunt kosthold, du sier du nesten ikke spiser frukt, det er da veldig sunt?? og masse fett spiser du, jeg trodde det var usunt og at det var sunnere med lett majones enn den andre, jeg vet ikke jeg, hører forskjellig, det er det jeg mener.. også at brød var sunt trodde jeg også. og at man ikke skal spise ris? er ikke det ok da? Mange av disse tingene er jo sunne, noen bør vi kanskje ikke ha for mye av da, som poteter.. (HAR jeg hørt!!) og det med kornblanding, er ikke korn sundt da? :/ Huff.. En annen ting som sjokkerer meg er at dere ikke spiser sukker, gosh det er jo sukker i alt nesten ;o dessuten er det jo greit med litt søtdaker i blandt, og det trodde jeg var lov og.. eller sånn at det værtfall ikke var livsfarlig hvis man spiste godteri en gang i uka. Hvis du skal på besøk da, da er det jo normalt med kaker. Sier dere i fra da at dere ikke kan ha og sånn?

   2. Mie Mari

    Ja, det er vanskelig. Det viktige her (tror jeg) er å finne noe som passer for DEG. Selv har jeg gått på lavkarbo i tre uker nå, og har det myye bedre! Jeg er mettere lengre, har ikke det samme søtsuget og blir ikke opphovnet. Jeg har også blitt mer opplagt 🙂 Så for MEG fungerer lchf! Jeg spiser sjokolade og bacongull i helgene. Det finnes også mange gode kake- og dessertoppskrifter! Sukker byttes ut med det sunnere produktet sukrin

 30. Hvorfor bør man ikke spise pølser? Da tenker jeg på de «sunne» variantene, f.eks. go og mager fra gilde, eller kylling/kalkun fra prior. De inneholder vel mye protein og fett?

  1. Fotballfrue

   Dette er legens anbefalinger 🙂 Jeg er ingen lege, så jeg vet ikke. Men mange pølser inneholder mye karber.. Og det er jo meningen at en skal unngå det.

   – C

   1. Det finnes lavkarbo pølser også (?) 🙂

   2. Fotballfrue

    Det er mye mulig 🙂

    – C

  2. Støtter dette spørsmålet… Dette kunne kanskje vært noe legen kunne svart på i neste omgang?

   Pølser av kalkun inneholder vel SVÆRT lite karbohydrater, vil jeg tro. Nå har jeg ikke sjekket, men de pølsene som ikke er tilsatt mye tull er jo egentlig bare fulle av kjøtt.

   1. Karine

    Polser av all slag inneholder mye tilsetningsstoffer, fortykningsmidler, nitritter, smaksstoffer og fyllstoffer som «tar» plassen til fettet… I tillegg er poler oftest laget av restekjott: det vil si det kjottet som ikke kan benyttes til noe annet: kvern det sammen og stapp i en tom tarm…. mmmmm 🙂
    Muligens ikke direkte usunt, men synes naa ikke det virker veldig fristende…

    Faar du derimot tak i polser som koster skjorta og har kort holdbarhetsdato er det mulig du har funnet noen av god kvalitet….

    Polser blir kjottets svar paa margarin…. LCHF eller ikke…

 31. karoline

  Hei Caroline!
  du sa du skulle anbefalle en lavkarbo bok for noen mnd siden, hva heter den boka?

  1. Fotballfrue

   den har jeg anbefalt mange ganger 🙂 dr. hexeberg sin bok, frisk med lavkarbo 🙂 Kokeboken til Dr. Dahlqvist er også eldig bra!

   – C

 32. Heei 🙂 jeg har cøliaci og tåler ikke hvetemel , bygg og havre . jeg lurte på om det var en diett jeg kunne gå på som ikke innholder det .

  1. Fantastisk kommentar.

   1. Hva med å lese det du har kommentert på da? Da kan det kanskje gå opp ett lys for deg!

   2. kanskje hun lurte på det samme.

 33. Heii jeg har cælaci og jeg vil gjerne slanke meg men jeg vet ikke hvordan , dietter og sånt innholder jo noe me bygg,hvetemel og havre , kan du plis hjelpe meg

  1. Jeg har også cøliaki , og snakket med legen min ang dietter.. Han anbefalte LCHF kuren 🙂

  2. Vil tro det går nokså greit å slanke seg med en «vanlig» slankediett selv om du har cøliaki, men det kommer selvfølgelig an på personen da. Vi som har cøliaki spiser jo oftest mindre kjapp usunn mat, så der er det vel ikke så mye å kutte ut. Kutt ut sukker, godteri, brus, spis regelmessige måltider med mye grønnsaker og rent kjøtt. Er ingen ekspert på området, men gjør du det riktig + trener litt i tillegg så vil du nok se resultater, cøliaki eller ei 🙂

 34. Nå er jeg litt sent ute, men det er verdt et forsøk. Jeg har en litt eldre lege, men absolutt dyktig. så sliter jeg med vekten, ikke overvektig, men nok å ta av 🙂 ;p så har jeg nevnt denne lchf kuren til han. og han har lest seg opp litt, blant annet på bloggen din, og synes at dette virker som et godt alternativ. Blant annet fordi jeg har cøliaki, og pollenallergi, som gjør at jeg tåler få frukter..

  Men om du ikke kan svare på om dette med LCHF kur i forhold til cøliaki.. Hvordan begynte du å lese deg opp på denne kuren.. ? Jeg har planer om å begynne nå, men vet ikke hvordan jeg skal ta fatt i det… På forhånd, takk 🙂

 35. pølser inneholder ca 7 g karbs fra potetmel,
  kjøp heller pølser uten dette, for eks, Jakobs utvalgte har pølser uten karbohydrater 🙂

 36. Jeg lurte på en ting. Jeg går på skole, og det er ikke så lett å kunne spise lavkarbo på skolen da. Eller? har du noe å anbefale som man kan ta med, ferdiglaget? 🙂

  Du har en veldig bra blogg! Er innom flere ganger om dagen 🙂

  1. Fotballfrue

   Spekemat, egg, nøtter, omelett etc 🙂

   Hvis du spiser en ordentlig stor frokost med rikelig fett, så holder du deg god og mett i ca 6 timer 🙂

   – C

   1. Tusen takk for svar 🙂 Hvor finner du egentlig alle oppskriftene? finner du på selv, ut fra matvarer som er «lov» å spise, eller ser du fra en nettside/bok?

   2. Fotballfrue

    Det finnes masse lavkarbobøker, i tillegg er forum.lavkarbo.no et fint sted å starte 🙂

    – C

 37. hei igjen!:-)

  her i norge kom kornet i yngre steinalder, dvs for ti tusen år siden. det var vikingtid for tusen år siden, og da spiste de brød.

  1. Fotballfrue

   For 10 000 år siden var det istid i Norge, lykke til med å dyrke korn da 🙂

   – C

   1. hei igjen:-)

    du snakker jo om hele evolusjonen ikke sant, om menneskeheten? For ti tusen år siden var det velutviklede bondekulturer over store deler av verden. På østlandet her i Norge var det fritt for is, og store deler av vestlandet med. Og det var du som snakket om hvordan det var for tusen år siden.

    mitt poeng er som sagt egentlig bare at jeg synes det er farlig og dumt å si at ett type kosthold passer for alle. Uten å måtte ta med hele evolusjonen i bildet, for det blir feil!!!

    med dette melder jeg meg ut av diskusjonen…

   2. Fotballfrue

    Ja, hele evolusjonen 🙂 Hva som har skjedd de siste 10 000 årene er jo ingenting i forhold til hva som skjedde i millioner av år før det 🙂

    For 10 000 år siden begynte isen å trekke seg tilbake i Norge, men det tok ca 4 – 5000 år før jordbruket kom ordentlig i gang for ca 6 000 år siden 🙂 Det er også nærliggende å tro at forbruket av korn skjedde gradvis, det er først de siste 60 årene at vi har begynt å spise 60 – 70 % karbohydrater hver dag.

    – C

 38. Hallo 🙂 jeg tenkte jeg skulle spørre om en ting. Har nesten nettopp begynt å lese bloggen din, så vet ikke om du har svart på dette før men. Det jeg lurer på om du kan skrive forslag til ulike ting å spise i løpet av en dag? Både frokost, lunsj, middag og andre mellommåltider. Trenger ikke nødvendigvis å være lavkarbo mat, bare det er sunt 🙂
  Tenker spesielt sånn i forhold til at jeg går på skole, og at det derfor er begrenset hvor god tid jeg har til frokost, og hvor mye jeg har mulighet til å gjøre til lunsj.

  På forhånd, takk 🙂

 39. Kristina

  Har full respekt for de som velger LCHF, men jeg synes også at du skal respektere at det er andre som velger sitt kosthold av like gode årsaker. Det er rett og slett respektløst å påstå at for eksempel Petter Northug hadde prestert bedre og hatt bedre restitusjon på dette kostholdet når det er folk som har dette som sitt fagfelt, som studerer opp og ned hva som er det mest gunstige kostholdet for toppidrett.

  Du kan heller ikke sammenligne en utholdenhetsidrett som langrenn med fotball…Forresten; vi har verdens beste langrennsløpere, men såvidt jeg vet har vi ikke verdens beste fotballspillere..:) Les gjerne litt forskning selv (og da ikke kun det LCHF- fagfolk presenterer av forskning) om fett som energisubstrat under langvarig fysisk aktivitet og prestasjonsforbedring.

  Som sagt, ha litt respekt for at dette er et eget fagfelt for både ernæringsfysiologer og idrettsfysiologer m. fl. LCHF fungerer for svært mange – men det er også andre måter å spise på som fungerer for spesielle grupper. Ikke la deg blende helt av f.eks Hexeberg og andre tilhengere. Verden er nyansert, ingenting er best for absolutt alle.

  1. Fotballfrue

   Jeg skriver i kommentarfeltet at det selvfølgelig fungerer med karbohydrater som energikilde, har aldri sagt noe på det. Det krever bare mer av utøveren for å få det til 🙂

   Det blir jo også litt feil den måten du sammenligner norske fotballspillere med norske lanngrennsløpere. Fotball er verdens største idrett, langrenn er noe vi driver med i Skandinavia (satt på spissen).

   Hva jeg skriver her er bare en enkelt filosofi, trenger ikke å ha mangel på respekt bare fordi jeg mener at noe annet er bedre 🙂 Både jeg og Lars-Kristian har jo merket dette med restitusjon og energi på egenhånd. Bjørn Ferry også for den saks skyld, bare se på resultatene før og etter kostholdsendringene 🙂

   Limer inn et tidligere svar på liknende tema: På HCLF må du drikke sportsdrikke og spise energibarer under trening og konkurranse for ikke å “gå tom”. I tillegg må du passe på å få i deg mat rett etter trening, hvis ikke begynner kroppen å “tygge” på musklene dine. Som toppidrettsutøver må du også passe på å få i deg nok i løpet av en hel dag, dvs store måltider ca hver tredje time.

   På LCHF trenger du kun vann under trening og konkurranser, dette fordi du ikke har noen glykogenlager å ta hensyn til. Hvis kroppen går tom for energi fra fett, brenner den bare videre på fettlagrene du allerede har på kroppen. Det er heller ikke “viktig” å spise rett etter trening, selv om det selvfølgelig bør gjøres dersom du ønsker å være i energibalanse 🙂 På LCHF er det også mye enklere for idrettsutøvere å få i seg nok energi, da måltidene er utrolig energitette, i motsetning til HCLF.

   – C

 40. Elisabeth

  Synes det er utrolig spennende å lese om kostholdet deres, Caroline! 🙂 Blir virkelig imponert når jeg ser hvor bevisst du er på kosthold og trening. Det er ikke ofte folk inspirerer meg, med det gjør virkelig du. Verden skulle hatt flere som deg 🙂

 41. den greia med at melk er sunt er halvt kødd. for selvom de sier det på TV og sånn er det bedre å spise soyaprodukter, ettersom melkeprodukter inneholder mye kalk som kan samle seg i kroppen. Har vært plaget med en bihulebetennelse i to år. Men etter jeg kutta ut melkeprodukter har den løst seg helt opp. Kalk er ikke bra hvis det blir for mye. (Jeg drakk ikke en gang mye, men det gjorde sin skade allikevel). Bra innlegg btw

  1. Fotballfrue

   Soya er ikke så veldig sunt det heller :S

   – C

 42. Hvordan er det med LCHF kostholdet for de som har type 1 diabetes?

 43. Å spise sunt her i Norge er faktisk litt dyrere enn det burde være. Ikke rart folk velger mindre sunn mat når det er det rimeligste tilbudet. Så for studenter o.l vil LCHF være dyrere enn mindre sunn mat. Synd det er sånn.

 44. Jeg er veldig kjent med denne «atkins-tingen» her gjennom min mor, som har slanket seg mangemange kilo de siste 2 årene UTEN å trene ( kun 10 min 2 x uka med styrkeøvelser for rygg pga prolaps og leddgikt. Jeg har sett hvor godt det virker (hvor mange kilo man kan slanke seg, overskuddet man får og den gode nattesøvnen) Jeg har bare vanskelig for å innrette meg etter så «ekstreme» kostholdsvaner.

  Jeg tror man må være veldig motivert/interessert slik som du LC for å gjennomføre noe slikt på heltid eller at man er veldig utslitt/syk/overvektig eller har andre plager.

  Har du noen tips til hvordan en «normal» person som meg kan gjennomføre noe slikt? Jeg spiser brød, ris, potet,sjokolade, mengder med mais og stjerne mix fra Haribo hver eneste dag (jeg har alltid sukkersug)
  Jeg er ei slank, helt gjennomsnittlig jente på 170 cm/60 kg jobber 10-12 timer om dagen, fysisk arbeid.
  Jeg har selvfølgelig prøvet dette kostholdet sammen med min mor i en periode på ca 1 mnd men sukkersuget forsvinner ikke, jeg har en konstant trang til å spise noe. (Jeg jobber i stall og har begynt å spise hestene sine sukkerbiter)

  Hjelp :-)? (Har vært hos legen å sjekket om jeg mangler noe, men det gjør jeg ikke)

  1. Fotballfrue

   Du vet at sukker er mer vanedannende enn kokain?

   At du ALLTID har sukkersug er et svært dårlig tegn. Hva med å begynne gradvis? Kutt litt og litt på mat med mye karbohydrater, samtidig som du øker fettinntaket.

   – C

   1. Therese

    Jo, takk. Jeg har funnet ut at sukker er meget vanedannende. Har droppet nikotin og kaffe, men gummigodteri er nesten umulig å slutte med..
    Jeg tror jeg kun skal handle en gang i uka slik at jeg ikke impulskjøper stjernemix hver dag.

    Tror faktisk jeg skal klare det. Setningen » Du vet at sukker er mer vanedannende enn kokain» traff meg.. og jeg kan vel også fullføre setningen med at jeg også mest sansynlig kommer til å dø like hurtig som en person som misbruker narkotika, alkohol osv med det kostholdet jeg har nå. Ihvertfall med sukkerinntaket mitt og ved tanke på at halve slekta har diabetes.

 45. Synes absolutt han bør presisere hvilken type diabetes han skriver om!
  Diabetes type 1 har ingenting med dette å gjøre, det kommer ikke fra hvilken kost du har og forsvinner heller ALDRI.

  1. Fotballfrue

   Hvem mener du nå? Den linken jeg la ved?

   – C

 46. Miss Mini Me

  Hei! Dette var supert altså! Kan du skrive litt om dine favoritt produkter for LCHF? (Varetype + merke)
  Har du noen flere eksempler på substitutter – til snacks f.eks., sjokolade, etc.?

  Per i dag spiser jeg mye av: avokado, paprika, spinat, pumpernikkel, pesto, kalkunfilet, kylling, majones, philapelfia-smørost, tunfisk, skummet melk, nøttifrutti.
  Kan du si meg hva jeg må luke vekk??
  Hva konkret bør jeg bytte det ut med?

  Jeg har spiseforstyrrelser og er litt undervektig – vil jeg gå opp i vekt av å gå over til LCHF? Jeg er ikke klar for det ennå………litt redd…

  Takk for en super blogg! 🙂

 47. Hei 🙂 Ser at det står at diverse olje er «rød» mat..steker du da i smør? Herlig innlegg btw! 🙂

 48. Christine

  Jeg har jogget hver dag i mange år ! Er i god form , ble anbefalt lavkarbo av en venninne ! Syntes det hørtes sunt ut og prøvde det en og en halv uke ! Gikk virkelig inn for det med kokebøker osv . Resultatet var kvalme , all energi forsvant og joggetur ble gåtur. Ble helt skremt og etter en dag med vanlig kosthold var energien på topp og joggeturen gikk som en drøm. Aldri mer lavkarbo !!

  1. Fotballfrue

   Hehe, kroppen trenger nok mer en en og en halv uke for å venne seg til et nytt kosthold. Vi brukte over en måned før ting fungerte. Synd at du ga opp 🙁
   Spiste du masse fett?

   – C

   1. Christine

    Kanskje jeg prøver igjen , men det var deilig å få energien tilbake.Var ikke forberedt at det var en så stor omstilling.
    Jeg har nok spist for lite fett , syntes det var vanskelig etter mange år på fettfattig kost.
    ps lagde Lasagnen din , veldig god 🙂

   2. Fotballfrue

    Flott å høre 🙂 Ønsker deg lykke til, uansett valg 🙂

    – C

 49. Har slitt med spisefortyrrelser i mange år.Prøvde meg på lavkarbo,men syns det blei så mange regler! slitsom og stressende. Liker ikke rømme,kjøtt,ost,egg,bacon,nøtter,avokado,
  så det ble til at jeg kun spiste salat og fisk.litt knekkebrød..Kjedelig!Og det endte med at jeg fikk en stor sprekk.spiste masse godteri og is!La på meg 10 kilo i løpet av sommern.

 50. Jeg syns det er litt skremmende at du skriver så åpent og fritt om akkurat dette på en blogg som er lest av flere tusen. Selv om du er flink til å understreke og poengtere for at dette ikke er en slankekur, så er det mange jenter som vil plukke opp elementer fra dette kostholdet for å prøve det selv. En venninne av meg ble hjernevasket av karbohydratene og fikk vrangforestillinger om mat. Hun ble veldig opptatt av hva hun spiste, snakket hele tiden om det og sjekket karbohydrater og næringsinnhold i alt. Det gikk ikke bare oss rundt henne på nervene, men det gjorde henne også sykelig tynn. I en periode var vi sikre på at hun kom til å utvikle anoreksi. Det er en vanskelig situasjon å være i som venn, mer enn folk aner. Heldigvis gikk ting mer og mer tilbake til normalen etterhvert. Men nå er hun påvirket av akkurat det du skriver om. Problemet er at jenter som du er et forbilde for kommer til å bruke dette her uansvarlig. De kan plukke ut elementer og bli sykelig opptatt av akkurat det. Det jeg mener er at folk vil bli inspirerte av det du skriver om, og prøve det selv. Problemet er at de ikke vet alle fakta og ikke kan nok om det til å kunne gjennomføre det på en SUNN måte. Det kan være farlig.

  1. Fotballfrue

   Først av alt vil jeg si at det er leit å høre om veninnen din. Det må være vanskelig for henne, og for dere som er rundt henne.

   Uansett hva jeg skriver, vil mennesker bli påvirket enten positivt eller negativt. Jeg skriver alt i beste hensikt, men jeg kan ikke ta hensyn til alle og en hver. Jeg kunne skrevet hva som helst, noen ville uansett misforstå eller bli påvirket negativt. Jeg forsøker heller å se på det positive, og ser derfor alle jeg hjelper med hva jeg skriver 🙂

   Håper det løser seg for veninnen din 🙂

   – C

 51. Her er mange gode opplysninger og alt dette står å lese i boken hennes – den har hjulpet meg enormt og jeg bruker den ofte! Jeg er bare glad for at jeg oppdaget LCHF. Jeg tror det er noe jeg må drive med resten av livet og forsøker å ikke bli «besatt» av mat og vektnedgang. Jeg må greie å se det positive som har skjedd. Takk til alle som gjør livet mit lettere – og smalere 🙂

 52. Hei Caroline!
  Hva gjør du når du er i selskap, når det er karbohydrater på menyen og klarer du å motstå fristelsen for kaker og annet snacks?
  Kjenner du noen gang for søtsug? Hva gjør du evt da?

 53. Agus/Anne

  Hei Caroline,

  Det kan godt være at du allerede kjenner til denne bloggen: https://espenrostrup.com/

  Men i tilfelle ikke, så kan den være grei med tanke på vitenskaplige artikler om LCHF (og annet lavkarbo). Synes den er superinteressant, bl.a. fordi han tar for seg akademisk forskning/artikler publisert i PubMed om lavkarbo og skriver om det på norsk. Han, Espen Rostrup, er bl.a.:
  – Lege ved Hjerteavdelingen, Haukeland Universitetssykehus
  – Doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen
  – Styremedlem i Hordaland legeforening
  – Landsstyrerepresentant i den norske Legeforening
  – Han spiser selv LCHF og har et pågående forskningsprosjekt om LCHF

  God helg, Caroline! 🙂

  1. Fotballfrue

   Ja, det gjør jeg 🙂 Linker til han ved svar på spørsmålene del II 🙂

   Veldig god helg til deg også 🙂

 54. Hva tenker du om LCHF og barn? Dersom du noen gang får barn, vil du da videreføre kostholdet ditt til dem?

  Jeg har selv tre barn i alderen 4-9 år, og er veldig bevisst på hva jeg lager til dem. Jeg baker brød selv, lager sauser, gryter osv fra bunnen av, bytter ut poteter med blomkål, prøver å unngå sukker, er veldig forsiktig med salt, bruker mye grønnsaker og rent kjøtt. Men noe 100% LCHF kosthold tror jeg nok ikke hadde gått i vår familie.

  1. Fotballfrue

   Absolutt, dette har vi faktisk snakket om 🙂 Deilig med unger som ikke er høye på sukker 😉

   – C

 55. Jeg trener mye og har spesifikke treninger for å trene opp effektiviteten av glykogenlagrene i kroppen (som fylles opp av karbohydrater). Det er fordi jeg konkurrerer på mellomdistanse hvor jeg er avhengig av gode glykogenlagre for å prestere. Det vil ikke la seg gjøre å få få nok og rask nok energi til et så kort løp fra fett. Ser at du Caroline har en trening som går mer på fettlagerene. Dermed logisk nok at lavkarbo fungerer fint for deg.

  Dermed blir jeg litt usikker på om lavkarbo fungerer for alle, uansett treningstype osv… Noen tanker om dette?

  1. Det er dette jeg har prøvd å si til Caroline litt lenger opp i teksten.

   LCHF-kosthold egner seg IKKE for folk som ofte er i konkurranser! Det er ikke mulig for kroppen å booste seg energimessig fra fettlagrene. Karbohydrater virker fortere, – og de brennes også raskere opp hvis man trenger regelmessig. Jeg tror LC-kostholdet passer ypperlig til folk som ønsker å gå ned i vekt og få en langvarig energi-opplevelse, men det passer ikke til idrettsutøvere på lang sikt.

   1. Fotballfrue

    Tull, fett fungerer utmerket til idrett. Hva med tippeligalagene Odd Grenland og Strømsgodset? Hva med Bjørn Ferry? Han presterer jo mye bedre på LCHF enn på HCLF!

    Det er umulig for kroppen og nyttiggjøre seg fettet HVIS du spiser mye karbohydrater.

    – C

   2. Enig med deg i at man må trene opp kroppen til å bruke fettlagerene, og at dette er utmerkede energiressurser. Men fotballspillere og skiløpere skal prestere i konkurranser over en lang tidsperiode. Jeg tenker spesifikt på meg som skal prestere topp i løpskonkurranser som varer mellom 1 og 3 minutter, Jeg kan fint gjenomføre en 800m eller 400m på fettlagre, men kan ikke prestere bra i og med at farten er så høy og distansen så kort. Dette har med hvordan energidistribusjonen i kroppen fungerer,

   3. Fotballfrue

    Dette er noe du må føle deg frem på. Jeg vil påstå at konkurranser på 1 – 3 minutter er over en lengre periode, kroppen har god tid til å produsere masse melkesyre (Melkesyreproduksjonen blir lavere med LCHF). Hvis du mener at det er best med glykogen, så fortsett med det, men du vil ha større utbytte av treningen med mer fett 🙂

    Kan jo fylle opp lagrene inn mot konkurranse, for så å gå ned på inntaket av karbo og øke fettet til hverdags. Mange som gjør dette 🙂

    – C

 56. Victoria

  Hvordan er det med knekkebrød??

 57. Jeg synes dette er et kjempefint initiativ av deg. Gleder meg til svaren på del II. Hvordan greier du å telle karbohydratene du får i deg per dag? Jeg går over til LCHF nå om dagen og er nesten ferdig med å trappe ned på karbohydratene, men er redd jeg ikke skal få i meg nok karbohydrater da jeg ikke skal gå ned i vekt, bare ha et sunnere kosthold og forhåpentligvis mer energi. Hvordan telle dem?

 58. Stine MM

  Kan du legge ut bilde av kokeboken dere har fra Dr. Dahlqvist?
  Er det foresten her du har oppskriftene fra f.eks baconsnurret svin? 😀

 59. Hei
  Jeg har levd lavkarbo i ett års tid (med en lengre sprekk på en måneds tid i fjor sommer) og gått ned 18 kg, og da vekten stagnerte ved nyttårstider ønsket jeg å begynne å spise mer fett.
  Synes imidlertid det er vanskelig å finne kilder til mye fett – og finne ut av HVOR mye fett jeg skal ha når jeg skal ned i vekt.
  Til frokost spiser jeg gjerne et par kokte egg, og da er det greit å ha på majones.
  Så bruker jeg litt olje og nøtter på salaten til lunsj og gjerne bernaise på middagen.
  Men er dette nok fett iløpet av en dag ?
  Vekta står fortsatt stille, og det virker jo ikke som så mye fett egentlig (holder meg under 1200 kcal pr dag – så jeg kan ikke drikke bernaise liksom)
  Hva er anbefalt mengde fett pr kg kroppsvekt ?
  Hvis jeg ikke inntar nok fett – hvorfor stopper da fettforbrenningen ? Hvorfor tærer ikke kroppen på eget kroppsfett istedet ? (for det har jeg fortsatt nok av)

  1. Fordi du må trene regelmessig i tillegg, ellers kommer ikke kroppen til å brenne opp fettet du spiser. Dvs. den kommer aldri til å gå over på kroppsfettet.

   Begynn å løp 1 time tre ganger i uka, og fortsett med å spise mye fett. Så skal du se at det skjer noe med vekta også.

   1. Begynne å løpe EN TIME tre ganger i uka? Det var jo en god idé. Først og fremst, visst hun ikke har trent før, så kan det vel lønne seg å begynne med å gå noen turer i uken, og øke det derfra! 🙂

  2. under 1200 kcal er jo alt for lite !

 60. Hei Caroline!
  Kjempe bra innlegg dette her!
  Du skriver veldig bra og synes det er fint at du legger ut endel oppskrifter og tips om lav karbo.
  Elsker bloggen din 🙂

 61. Hva sier du til utalelsene fra andre leger som innvender at lav-karbo er ment som en kortsiktig metode for å oppnå vekttap, og slett ikke bør være permanent? Fett blir brutt ned til ketoner i leveren, og spiser man nesten bare fett er det slett ikke bra for leveren i lengden. Karbohydreter bør inntas med måte, det tror jeg de aller fleste har fått med seg nå, men her syns jeg du er alt for ekstrem. Du trenger åpenbart ikke gå ned i vekt og et balansert, sunt kosthold vil ikke gjøre deg feit, bare sunn.

  For ikke snakke om studiene som viser at personene som inntok karbohydrater scoret betydelig høyere på iq-tester og andre kognitive tester/oppgaver enn de som bare fikk proteiner.

  Du beskriver utelukkende positive ting ved lav-karbo og det grenser mot uansvarlig…

  1. Fotballfrue

   Hadde det du skrevet vært farlig, er jeg sikker på at Dr. Hexeberg hadde nevnt det. Som du ser, så har hun ikke det, og det er heller ikke vært noe forskning som viser at LCHF ikke er bra for leveren.

   Du som veldig mange andre, baserer uttalelsene dine uten å ha noe som helst kunnskap. Det er synd. Du sier at karbohydrater bør inntas med måte, men at jeg er ekstrem? Jeg spiser karbohydrater med måte, frukt, grønnsaker, meieriprodukter og nøtter. Sjekk fakta før du dømmer.

   LCHF står for low carb, high fat, skjønner ikke hvor disse proteinene kommer fra? Er så ufattelig mange som tror at man spiser en haug proteiner på lavkarbo, det er altså feil 🙂

   -C

 62. Hei, du har helt rett i at når det gjelder lavkarbo kan jeg ikke bevise at det er usunt for leveren i lengden, det er noe jeg har hørt av en venn som er lege (det finnes andre leger enn Dr. Hexeberg, som åpenbart tjener gode penger på å anbefale lavkarbo).

  At jeg kommenterer uten noe som helst kunnskap er nokså arrogant av deg å påstå. Dette er to korte studier jeg fant som ommhandler lavkarbo:

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15148063
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12679447

  Legg merke til at disse studiene er KORTE. Langtidsvirkninger ved lavkarbo er fortsatt i vinden. Ellers viser studiene at lavkarbo er en KORTSIKTIG god måte for å gå i vekt, ikke en livsstil. Dette er kosthold for folk som skal ned i vekt og er ikke overførbare som generelle kostråd til folk som IKKE skal slanke seg. Her må jeg gjenta at du ikke trenger å gå ned i vekt! Etter 6 måneder var det forøvrig ingen forskjell på gruppen som gikk lavkarbo og gruppen som gikk ned i vekt på å redusere kalori-inntaket, noe som indikerer at lavkarbo er vanskelig å opprettholde over tid.

  Du har all verdens rett til å spise hva du vil, jeg prøver pare å komme med argumenter imot det å bli for ekstrem ang kosthold -i begge retninger-.

  1. Fotballfrue

   hvorfor setter du deg selv opp mot en lege? Dr. Hexeberg er som tittelen tilsier, en doktor, og vet godt hva hun driver med. LCHF er en livsstil, men ja – det kan også bli brukt som slankekost. Men igjen, det kan da vel også det «normale» norske kostholdet??

   – C

 63. […] av Svarene til Dr. Hexeberg del I – hentet fra fotballfrue.no – Skrevet 17.03.2011 https://fotballfrue.no/?p=4958 This entry was posted in Kosthold and tagged Dr. Hexeberg, helse, kosthold, lavkarbo, LCHF. […]

 64. Britt Fuglesteg

  Jeg reagerer på en av påstandene i dette innlegget «Hvis man overhodet ikke spiser karbohydrater, tror jeg det er vanskelig å legge på seg». Alt overskudd av det man spiser blir lagret som fett i kroppen, uavhengig av om det er karbohydrater, fett eller proteiner. Kroppen trenger alle disse tre næringsstoffene, og det er anbefalt at 55% av det daglige energiinntaket bør komme fra karbohydrater, men man bør unngå hvitt sukker. Jeg blir helt matt av alt dette hysteriet omkring karbohydrater, jeg er selv diabetesforsker så jeg kan en god del om dette. Det som er viktig å fokusere på er å få i seg langsomme karbohydrater fra frukt og grønnsaker og korn. Det er dessuten slik at om man går på en diett bestående av et høyt fettinntak over lang tid vil dette kunne føre til hjerteproblemer pga avleiring av fett i blodårene. Dessuten vil kroppens celler frigjøre mer fett til blodet ettersom utskillingen av glukagon øker.

  Jeg tror at vanlig norsk bondekost i kombinasjon med fysisk aktivitet er løsningen for å unngå å legge på seg. Det er jo ingen hemmelighet at det å forbruke mer kalorier enn det man tar inn fører til vektnedgang, og motsatt.

  Mvh,
  Britt

  1. Fotballfrue

   Ta en titt på innleggene mine med Dr.Hexeberg, da tror jeg du vil få en aha opplevelse Når det gjelder påstanden din om avleiring 🙂 Ved et lavt karboinntak, vil ikke overskuddsfett fra kosten lagres i kroppen. Det skilles ut i avføringen 🙂

   Personer som går over til LCHF, blir faktisk kvitt diabetes plager. Hvorfor få i seg mye karbohydrater når det er det som er kilden til sykdommen?

   – C

   1. Britt Fuglesteg

    Forskning har vist at dette kostholdet faktisk kan føre til diabetes. Dessuten kan kroppens homeostase forstyrres. Jeg leste innleggene med Dr. Hexenberg, men jeg blir ikke overbevist. Årsaken til at man taper vekt i utgangspunktet når man starter på en slik diett er at man taper store mengder vann fra kroppen, ettersom lagring av fett ikke innebærer samtidig lagring av vann, slik som karbohydrater gjør. Jeg tror ikke dette er en diett som er gunstig å gå på over lengre tid. Jeg er enig i at man bør kutte ned på de raske karbohydratene, men synes som sagt at det blir vel mye hysteri rundt poteter f.eks. Det er flott å høre at du har mer overskudd og føler deg bedre, men jeg håper at du går til regelmessig legesjekk om dette er noe du har tenkt til å fortsette med over lang tid!

    Mvh,
    Britt

   2. Fotballfrue

    Den forskningen tror jeg du bør ta en ny titt på 😀 Merkelig at flere klinikker bruker LCHF for å hjelpe pasienter med diabetes. Ta deg en tur inn på forum.lavkarbo.no, så søker du på diabetes 🙂 Hvem sier at man overhodet ikke kan spise potet på LCHF?
    Eskimoer og diverse stammer i Afrika har levd på dette kostholdet siden menneskets opprinnelse, de har da klart seg utmerket 🙂 Er det så fjernt for deg å tro at mat vi har spist i millioner av år er bra for oss, kontra mat som bare har eksistert i noen 1000?

    – C

 65. Britt Fuglesteg

  En av de mer effektive metodene å behandle diabetes pasienter på er en HCLF diett. Som sagt er jeg enig i at man bør kutte ned på de raske karbohydratene, men jeg tror at for ensidige dietter ikke er gunstig. Det viser seg stadig at for mye av noe som er regnet som sunt, kan ha negative effekter dersom det blir for ensidig kost. Det kommer stadig flere forskningsrapporter om at LCHF kostholdet gir kreft og diabetes. Nye slike dietter dukker opp med jevne mellomrom og blir populære til det kommer noe nytt. Jeg har tro på vanlig norsk kost og regelmessig mosjon. Utviklingen av diabetes skyldes ikke bare kosthold, her spiller genene en viktig rolle også. Men årsaken til at stadig flere yngre får diabetes skyldes nok i stor grad inaktivitet og RASKE karbohydrater.
  Jeg ønsker deg lykke til videre.

  Mvh,
  Britt Fuglesteg

  1. Fotballfrue

   LCHF er ikke et ensidig kosthold, det er en generell misoppfatning 🙂 Vis meg gjerne forskning som viser at LCHF gir kreft og diabetes 😀

   – C

 66. Jeg bare lurte på noe 🙂 Kjøtt fra slakteren, hva slags kjøtt er det? Jeg trodde alt kom fra slakteren? Jeg bare spør siden jeg er i tvil om hva jeg kan spise.

 67. Kan en spise knekkebrød?

 68. Tone Pedersen

  Hei,

  Ser at det har blitt skrevet i svarene at en diabetiker har blitt kvitt grønn stær ved å skifte til lavkarbo-kosthold. Dette kan ikke stemme.

  Jeg har selv grønn stær. Dette er en alvorlig, uhelbredelig øyesykdom. Den kan ikke kureres. Det er ulike metoder for å bremse sykdomsforløpet, men det er ikke mulig å bli kvitt sykdommen, hverken ved hjelp av medisiner, operasjon eller kosthold.

  Jeg håper du kan fjerne akkurat denne informasjonen fra infoen her, for den er feil.

  Ellers synes jeg informasjonen om LCHF er veldig bra. Stå på.

  1. Fotballfrue

   Dr. Hexeberg skriver selv at en av hennes pasienter har blitt frisk fra det. Det er litt vanskelig å argumentere mot det, med mindre du påstår at hun lyver?

   – C

 69. Hei!

  Vurderer å prøve om denne livsstilen er noe for meg. Hvor lenge foreslår du at jeg skal prøve det ut – for å rekke at kroppen kommer over bivirkningene man får i starten, og rekke å få kjenne på de positive forandringene man får av lchf?

  Stella

 70. katarina

  Hei! tusen takk for mye god informasjon! supert at du legger ut oppskrifter og oversikter over hva man kan spise og ikke. har vært til stor hjelp:)

 71. can you please provide the food items in english too? because theyre an image google doesnt translate them. thank you. (id also love the whole blog to have an english post with the norwegien version ontop or underneath it :p

  1. Post the items you want in English and I will translate them 🙂

 72. Hei Caroline/ Lars Kristian,

  jeg fikk diagnosen PCOS av gynokologen min igår. Jeg er 150 cm og veier 59 kg, jeg har gått opp over 14 kilo det siste årene. Så jeg fikk beskjed om å gå på lav-karbo diettet. Men jeg anner jo ikke hva det vil si og hvilken mat jeg bør holde meg unna. vet at jeg kan ikke spisse ris, mel/brød, pasta, sukker. Men hva annent er det lurt å spise? jeg ønsker ikke spesifike oppskrifter, men heller ingredienser jeg kan og ikke kan spise, slik at jeg bare lager noe jeg selv liker. Jeg hadde sat ekstremt pris på et svar! Takk

 73. Andreas S-Leenderts

  Det spørres om FH. Jeg har FH og prøvde LCHF i en periode på to-tre måneder. Kolesterolet gikk fra rundt 4 til 9. Altså en betydelig oppgang.

  Har vært medisinert siden jeg var 15 år. Brukte også medisiner under testperioden.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *