LCHF: Spør Dr. Hexeberg

Som de fleste av dere er klar over, startet jeg og Lars-Kristian et LCHF-kosthold i begynnelsen av desember. Dette medførte store omveltninger i den daglige kosten, spesielt for Lars-Kristian. Pasta, ris, brød, poteter og lettprodukter, ble byttet ut med fete meieriprodukter, egg, bacon og smør. I tillegg ble grønnsaker enda viktigere for å dekke behovet for vitaminer, antioksidanter og fiber.

Fordelene av dette kostholdett har så langt vært mange

I tillegg er det mye morsommere å lage mat, derfor spiser vi også mer variert enn tidligere, og er mer bevisst på smak og råvarer.

Mange av dere har vært skeptiske til det høye inntaket av mettet fett, noe jeg har merket her i kommentarfeltet. Vel, Lars-Kristian tar jevnlig blodprøver i forbindelse med fotballen, og testene han tok nå for noen uker siden var de beste testene han har tatt noen gang. Han hadde en mye bedre fettprofil i blodcellene enn tilfellet var før omleggingen av kosten, noe som er i tråd med hva de fleste erfarer på dette kostholdet.

Tok tilfeldigvis bilde av kjøleskapet vårt for et par uker siden, da vi hadde fylt det opp for ca. en uke (rømme etc. for opp til 3 uker)

Mmmm. .

Jeg føler jeg har delt mye av min kunnskap med dere, alt har jeg / vi lest oss til selv. Nå har dere muligheten til å stille spørsmål til Dr. Hexeberg, som driver en egen klinikk i Sandvika basert på lavkarbo.

Jeg kommer til å plukke ut de mest relevant og sentrale spørsmålene (som jeg ikke allerede har svart på i kommentarfeltet siden kostholdsendringen), og Dr. Hexeberg vil svare dere. Svarene blir postet neste uke her på bloggen.

Fyr løs!

. . og ikke glem at det er siste dagen for å stemme i dag! Stem på meg her, så blir jeg kjempeglad 😀 // her kan du lese min appell.

446 kommentarer

 1. Ikke noe bedre enn det 🙂 Her er det lavkarbo 🙂 Gratulerer med kvinnedagen. Titt gjerne innom bloggen og legg igjen en kommentar 🙂

 2. Hva tenker Dr. Hexeberg om lavkarbodietten som en miljøversting?

  1. Fotballfrue

   Her må jeg bare svare. Du kom med disse påstandene i går også, hvor du mente at vi spiser større mengder kjøtt nå enn tidligere. Dette er helt sinnsyk påstand, som overhodet ikke stemmer! Jeg spiser like mengder kjøtt nå som før. Det samme gjelder for Lars-Kristian. Så her må du nok utdype litt . . Det eneste vi spiser mer av er rømme, smør, sauser (o.l) og grønnsaker.

   – C

   1. Jeg har spist lavkarbo siden 1. januar i år. Må bare le av sånne kommentarer. Jeg spiser noenlunde likt som Caroline, og spiser akkurat like mye kjøtt som før. Derimot kjøper jeg aldri lengre supperposer, frossenpizza osv. Blir en del embalasje der som kanskje DU står for solveig? Grønnsaker kommer ikke pakket inn i plast iallefall 🙂

    Forresten takk for mye inspirasjon til gode retter Caroline. Har laget flere av rettene du har lagt ut her til kjæresten min som ikke spiser lavkarbo, og han sier gang på gang at det er det beste han har smakt.
    Stå på videre, gleder meg til flere oppskrifter 🙂

   2. lillie

    Hvor kjøper DU grønnsakene dine?
    De fra bama er jo pakket inn i så mye plast at det er en skandale. F.eks at hver enkelt paprika er pakket inn i plast, hver eneste agurk, osv..

   3. Fotballfrue

    Vi kjøper de fleste på Kiwi (løsvekt), eller andre steder hvor de selger i løsvekt. Om sommeren er det jo supert å ta turen til nærmeste torg for eks. 🙂

    – C

   4. Hei!
    Jeg jobber innen for matproduksjon og det meste av plast-emballasjen som brukes rundt matvarer per dags dato er miljøvennlig og nedbrytbart! Dette gjelder også grønnsaker! Spis grønnsaker med gooood samvittighet!
    Jeg har to spm til dr. Hexeberg! 1. Hvordan får man dekt alle de nødvendige vitaminer og mineraler med dette kostholdet? Jeg spiser daglig fullkorns-knekkebrød og pumpernickel, som inneholder for eks mye vitamin B. I tillegg får jeg i meg uløselig fiber som er bra for magen. Jeg vet at uløselig fiber finnes i frukt og grønt, men der er det vel mest bare løselig? 2. Laktose-intolerante kan vel ikke gå på dette kostholdet?

   5. Odette

    Eg har lurt på om LCHF fører til auka kjøtkonsumering, men strengt tatt tenkjer eg i ein litt større skala enn to menneske. Det forventar eg ikkje at du skal svare på, det får då vere grenser for alt du skal vite:)

   6. Fotballfrue

    De fleste som starter på LCHF øker inntaket av egg og bacon, men i utgangspunktet skal du ikke spise mer kjøtt 🙂 Når du har et LCHF kosthold så spiser du færre måltider per dag, noe som utjevner det økte inntaket av egg og bacon 🙂

    – C

   7. Odette

    No kom eg på noko dr.Hexeberg kan svare på! Er det gjort kvanitative forsøk der det er målt og samanlikna utsondering av nevrotransmitterar som triggar svoltkjensle? Påverker eit LC/LCHF-kosthald nevrotransmitterar som serotonin og fenfluramin? Det må jo nesten vere noko som skjer i hjerna sidan ein ikkje treng å småete (eller, eg smået ikkje, eg svelt i eit par timar medan eg ventar på lunsj).

   8. Carisma

    Et annet aspekt er at et LCHF kosthold også utnytter ressursene i større grad, f.eks flere produkter fra ett dyr ikke bare de magre skinkebiffene fra grisen ;).
    I tillegg er det basert på matvarer vi kan få tak i lokalt, fremfor palmeplje ris og andre ting som fraktes over store avstander.

   9. hegerebecca

    Jeg spiser mindre kjøtt enn før fordi jeg spiser færre måltider fordi jeg er mett mye lengre. Før var jeg sulten hver 3 time og hadde alltid flere matbokser med meg på jobb. Men nå er det så mye enklere 🙂

   10. Gunn -Karin Sakariassen

    Det er helt riktig at man spiser færre måltider etter at man begynner på LCHF – fordi man spise mere fett (avokado, nøtter, fete melkeprodukter, oliven grønne og sorte (skikkelige fra en ordentlig disk) meierismør, kraft kokt fra oksehaler og svineknoker,osv) Dermed blir man lengre mett og det er IKKE kjøtt man spiser mere av, men fett (noe som har blitt fjernet fra kjøttet tidligere men som vi kanskje kan begynne å få tilbake igjen) Var på Smart Club i går der hadde de oksehaler til kr.29.90 per kg – de var utsolgt ettter at jeg tok med meg de siste 5 kg …..hurra det tyder på at folk begynner å fatte hva som er viktig og best for kroppene våre.

    , Dessuten må dere ikke glemme de fete fiskene og fiskefettet (Omega 3) Det er veldig, veldig viktig å spisen fisk og fiskepålegg
    PS. Kjøp øklogisk kjøtt og egg fra frittgående høner og spør etter kyr/okser som spiser gress uten kraftfor – dette må vi også bli bedre på.

   11. Elisabeth

    Er veldig enig i dette. Ett av de største problemene med den stygge kjøttproduksjonen har vært når alle skal ha hvitt kjøtt, kylling og svin. I lavkarbo er kjøttdeig og kjøtt med fett lov. Dermed får man brukt mer av dyret, samt ikke bare spist hver eneste kylling i Norden!! Thums up for fettkjøtt!!

   12. (Men hvis du spiser mer rømme og smør… Det er også animalske produkter som går hardere ut over miljøet.) Håper vi kan få svar på miljøspørsmålet fra dr. Hexeberg, i tillegg har jeg et eget spørsmål.

    – Jeg har akkurat lest en vegan-bok hvor det er satt fokus på både grusomhetene ved kjøttproduksjon OG de store farene ved å spise kjøtt og meieriprodukter. Tarmkreft og andre krefttyper for å nevne en av mange. Vil ikke jeg ved denne type kosthold (som inneholder fryktelig mye mer animalsk enn hva jeg vanligvis spiser) øke sjansen for kreft og andre sykdommer betraktelig?

   13. Og hvordan får vi rømme, fløete og smør? Hørt om metangass, kuer, ringer en bjelle? Og de trenge mye mat for å lage melk, en trenger mye melk for å lage smør og rømme. Les deg opp litt.

   14. Lars-Kristian Eriksen

    Og hvordan fremstilles margarin? Gjennom kjemiske prosesser, som er skadelig for miljøet, før det fraktes i skitne containere over store distanser, noe som forurenser like mye.

    Og hvordan kommer ris til Norge? Helt fra Asia, hvor miljøvennlig er denne transporten?

    Og hvor mye mer mat inntas det ikke på et normalt vestlig kosthold, enn på LCHF? MYE mer.

    Og hvor mye fedme er ikke det vestlige kostholdet skyld i? Vet du hvor mye CO2 verden hadde blitt spart for om vi alle fulgte et kosthold hvor helsen ble bevart?

    Foreslår at du leser deg opp selv, og forsøker å se ting i et større perspektiv, i stedet for å bryte ting ned i detaljer.

   15. Ann-Kristin

    Bra svart, noen må bare kverrulere og kritisere. Get a life sier nå jeg………..

 3. hei

  jeg lurer på hva skjer med kroppen vis man fusker med lavkarbo, feks ved et glass vin på fredagskvelden eller et stykke kake når man er bort på besøk? må man være helt nazi eller går d bra med utskeielser en gang i blant?

  helga

  1. Ja dette syns jeg er et viktig spm som hadde vært kjempe fint å fått svar på fra en ekspert! Hvis det ikke er mulig med utskeielser blir dette en diett for meg (presiserer FOR MEG) og det orker jeg ikke. Er slank og trener fire fem dager i uken så trenger ikke gå ned, men sier aldri nei til de fordelene du skriver om:)

   1. er akkurat sånn jeg føler det også:)

 4. Gratulerer med dagen 🙂

 5. Absolutt interessant 🙂 Flott at det funker så bra for dere!

 6. […] Fotballfrue Caroline gir deg nå muligheten til å stille spørsmål om LCHF/lavkarbo til Sofie Hexeberg i bloggen – LCHF: Spør Dr. Hexeberg. […]

 7. Hei! 🙂
  Hvordan fungerer lavkarbo i henhold til trening? Jeg kan trene opptil 3-4 timer pr dag, MÅ jeg spise karbohydrater da og evt hvilke?

  Om jeg lever på et lavkarbo kosthold, blir alt ødelagt om jeg spiser en bolle en dag eller litt smågodt i helgen?
  Jeg synes det er litt vanskelig å vite hvilke produkter som er ok og hvilke produkter man ikke kan spise..Vet jo om hvit mel, pasta, ris og poteter osv, men hvilke andre matvarer er nei- mat i dette kostholdet?

  Dessuten går jeg på skole hvor vi får alle måltidene inngått i prisen. Da er det snakk om mye knekkebrød, brød, poteter, ris og pasta til frokost og middager. Dette er vanskelig siden jeg vil leve et lavkarbo kosthold. Jeg spiser grønnsaker i stedet for poteter, men det er vanskelig å spise noe annet når vi får servert eks. pasta og kjøttdeig til middag. Har heller ikke råd til å kjøpe meg egne middager og varer hele tiden.

 8. Først og fremst, gratulerer med kvinnedagen din herlige kvinne 😀

  Jeg lurer på (som jeg har lurt på før) dette med kalorier. Noen mener man ikke skal tenke på antallet på dette kostholdet, andre mener du må være mer bevisst enn før. Jeg er ikke noe prøve-kanin som liker jojo-vekt, så jeg vil helst ikke prøve meg frem angående dette. så spørsmålet er:

  I et kosthold med så mye fett, er det veldig lett for å komme opp i et stort antall kalorier om dagen (selv med små måltider som nøtter, bacon osv) hva skjer med de resterende kaloriene som man ikke får brukt på et slikt kosthold? er det noe forskjell på om man spiser 2000 kalorier blandet av fett og karbohydrater, eller bare 2000 kalorier bestående av fett?

  Takk 🙂

 9. Hei! Jeg kar så å si aldri hørt om dette kostholdet, men hadde vært gøy å prøve ut! Det som stopper meg ofte er at jeg synes det er tungt å måtte lete etter oppskrifter o.l.
  Så jeg lurer på om det kanskje finnes en samling med oppskrifter å bruke? En bok eller noe? =)

  Stemte på deg nettopp, men ser ut som det er en blogg foran deg:)

  1. Agus/Anne

   Hei Trine,

   Jeg anbefaler disse to bøkene + 2 blogger:

   – Hexeberg, S. & Sakariassen, G.-K. (2011). Frisk på lavkarbo: 100 oppskrifter. Oslo: Cappelen Damm.

   – Dahlqvist, A. & Höglund, M. (2010). Matglede med lavkarbo: For en sunn og frisk hverdag. Oslo: Lille måne.

   – LCHF-bloggen: https://lchf-bloggen.blogspot.com/

   https://minlavkarbomat.blogspot.com/

 10. lurer på det samma som helga, er det lov med smågodt og potetgull en lørdagskveld eller vil dette ødelegge alt?

  lurer og på om det er noe annet enn vann som er «lovlig» å drikke i dette kostholet? alt av e-stoffer skal man vell holde seg unna? så det utelokker jo det meste av lettbruser, iste, jucie ol. ?

  1. Jeg lager iste selv. Det er bare å trekke en stor kanne te som du liker, gjerne en frisk en (Green Rooibush Hot Lemon er kjempegod). Dersom du vil ha den søt kan du tilsette stevia/sukrin evt suketter. Når den har blitt lunka kan du ha den i en mugge i kjøleskapet. Nydelig!

 11. har stemt og gratulerer med kvinnedagen 😀

  Spørsmål om lavkarbo: Jeg lurer på om ikke dette kostholdet er farlig for kolesterolet, siden inntaket av mettet fett er så høyt? Og hvor mye og ofte kan man spise? takk på forhånd 🙂

 12. Hei.
  Jeg har inntrykk av at svært mange på LCHF tenker ikke på omega-6:omega-3 ratioen, alt som betyr noe er karbohydrater vs. fett. Hvordan ser du og Lars Kristian på dette? Og hva sier Dr. Hexeberg om saken?

  1. Fotballfrue

   Lars-Kristian tenker VELDIG mye på dette 🙂 Dette er også en viktig i forhold til fotballen, noe de snakker mye om og fokuserer på akkurat der. Prøvene han tok viser også forholdet mellom omega 6 og omega 3, og hos han er det i hvert fall perfekt.

   – C

   1. Kjempe bra det da! 🙂 Lykke til videre!!

 13. Hei! Prøvde å legge om kostholdet i januar, men det ble veldig vanskelig. Jeg liker nemlig ikke egg og følte da at jeg slet med å finne noe å spise som gjorde meg mett. Jeg har lyst til å legge om. Hva kan jeg spise i stedet for egg som gir samme «effekt»?

  1. Du kan lage hjemmelagde knekkebrød/brød med lchf pålegg. Ost, avocado, rent kjøttpålegg, majones, smør. Fungerer kjempebra.
   Ellers anbefaler jeg hjemmelaget musli til frokost.
   Til lunsj og middag er det ikke nødvendig med egg.

 14. Jeg vil gjerne spørre Dr. Hexeberg om hun ser for seg når (nasjonalt ansette og ansatte) ernæringsfysiologer, eksperter, indremedisinere etc vil ta inn over seg at det faktisk kan ha noe for seg å spise lchf…?
  …foreløpig fortsetter de i samme sporet som før, og anbefaler fx en real karboladning før fysiske påkjenninger, og å spise karbs og proteiner i «spisevinduet» 30-60 minutter etter fysisk påkjenning. Det er vel bare å se hvordan våre forgjengere i stein-, jern- og bronsealderen levde…?!? De tenkte neppe på viktigheten av å fylle på med energidrikker mens de jaget vilt i skogen! How hard can it be?

 15. Hei.
  Jeg ønsker ¨legge om til LCHF kosthold og har begynt så smått. Mitt store problem er at jeg er allergisk mot egg og får eksem dersom jeg spiser det. Synes derfor det er vanskelig å erstatte dette- noen forslag til hva jeg skal gjøre?

 16. Katrine S

  1. Hvorfor skal man ikke spise lettprodukter? Hvis man f.eks ser på redbull light er det nesten ingen karbohydrater i produktet, hvorfor er det da ikke bra å spise det?

  2. Er dey vanlig å gå ned i cm og ikke i vekt i starten av et slikt kostkold?

  3. Finnes det noe helgekurs og liknende som Dr. Hexberg holder??

  Katrine

 17. Hei!
  Supert at du åpner for spørsmål rund lavkarbo Caroline!
  Jeg har levd på lavkarbo siden januar og synes det er utrolig hvor mye bedre jeg føler meg! Har alltid trålet butikkene for lett produkter så var digg å kaste de ut av kjøleskapet mitt! 🙂
  Jeg lurer på hvordan man bør spise om man ønsker bare en liten vektnedgang, ca 5kg? Spiser ca 75% fett, 20% proteiner og 5% karbohydrater i dag og trener 3- 5 dager i uken. Med mørk sjokoladeutskeielse 1 gang i uka. Burde vel begynne med den ser jeg:) men utover det, hva er viktig å tenke på ved en mindre vektnedgang?

 18. hei:)
  Jeg lurer på hvor mange karb man kan spise i døgnet..
  Leste på labkarbo.no at man kan spise 50 karber hver dag…å det syns jeg hørtes MYE ut…
  Jeg spiser mellom 5-og 10 tenker jeg!

  1. 5-10 er vel litt for lite? Trodde man skulle ha 15 g om man skulle komme i ketose f. eks..

  2. Elisabeth

   Hvordan i all verden klarer du holde deg på 5-10 karber og samtidig få i deg nok grønt???? Nysgjerrig!!

   1. HegeGS

    Ikke alle som spiser lavkarbo er i ketolyse sånn som deg..
    Alt som er under 74 gram karbo pr dag kan karakteriseres som lavkarbo.

 19. Spiser du aldri litt brød eller havregryn. En potet av og til.feks til søndagsmiddagen kan vel ikke skade?

  1. Fotballfrue

   Det er ikke meg du skal spørre :p

 20. Så kjekt at dåkke merka forskjell 😀

 21. Hei Caroline.
  Syns det er flott med en spørsmålrunde om dette, men jeg vil gjerne spørre deg om noe 🙂 Har lest flere av oppskriftene dine og har veldig lyst til å begynne med dette selv, men lurer på om denne maten en dyrere en «vanlig» mat? Kreves det mye planlegging?
  Takker for svar og en flott blogg jeg er innom flere ganger om dagen og leser 🙂

  1. Fotballfrue

   Vi handler inn for en uke av gangen,og bruker ca 700,- per handlerunde. Min erfaring er derfor at det absolutt ikke er dyrere. Vi planlegger ikke mer enn tidligere 🙂

   – C

   1. 700 for 2 uker 2 stk?? og du handler økologisk sier du? det er ikke mulig. Jeg bruker myyye mer enn det og jeg kjøper kylling, fisk, grønnsaker, frukt, bær, fløte, nøtter, olje, melk, ost, skinke, egg og litt godteri, jeg er ikke noen storspiser. Spiser dere ikke biff og litt dyrere produkter? du har jo nevnt nøtter blant annet og det er kjempedyrt for noen sorter. Gi oss gjerne en kopi av kvitteringen din en gang! Dessuten spiser du atkins barer og de er jo litt dyre.

   2. «Vi handler in for en uke av gangen»…..

 22. Jeg vet det ikke er du som skal ha spørsmål i dag, men jeg vurdere sterkt å begynne på lavkarbo selv for å få litt mer energi og et enda litt sunnere kosthold. Derfor lurer jeg på hvor du finner oppskrifter og informasjon? Vil mene jeg leste at du hadde kjøpt en bok? Bruker du den mye og hvilken bok er det? Jeg satt i et par timer i går kveld og søkte litt rundt på nettet og det som dukket mest opp var forum for lavkarbo og jeg vet jo ikke hvor riktig alle oppskriftene er der. Håper du svarer =)

  1. Fotballfrue

   Kokeboken til Dr. Dahlqvist er super! Ellers kan du fint bruke lavkarbo.forum.no og egen fantasi 🙂

   – C

 23. LaChicaFeminina

  Hvordan er det med lavkarbo og vegetaianere? Blir det lite variasjon? Har prøvd en uke med lavkarbo, og det var derfor jeg gav meg – men kanskje jeg ikke var flink nok? Blir liksom litt lei egg…

  1. Jeg er vegetarianer og spiser lavkarbo. Dette går helt fint syntes jeg, det gjelder bare å være kreativ 🙂 f.eks. spiser jeg egg og bønner til frokost i stedet for egg og bacon. men hvis du er lei av egg så kan kanskje spise lavkarbobrød med f.eks. salat og tomat + grønsaker du ønsker evt. noe ost. eller du kan spise yoghurt med fett + nøtter og frukt 😀 Det kommer jo ann på hva du liker. Jeg spiser mye linser og bønner i tillegg til grønnsaker,. Wok er jo supert syntes jeg 🙂 Vet ikke om dette var så mye til hjelp, men mitt råd er å ta utgangspunkt i lavkarbomat og gjøre det vegetarisk (skifte ut kjøtt med noe annet proteinrikt) . Eller spise vegetarmat og luke vekk karbohydratene i måltidet og tilsette fett 🙂

 24. karoline

  Supert initiativ!! Men melk sies jo og gi kviser; Kan man spise dette for det på LCHF? 🙂

  1. ikke melk, men fløte er fint..

   1. karoline

    Takk for svar! Gir ikke fløte, fet ost o.l kviser? Hva kan man ha istedenfor cottage cheese i smoothie?;)

 25. En god ordning! Jeg har lest at man ikke trenger å utelukke alt av karbohydrater og allikevel ha et LCHF-livsstil. Jeg spiser to rugbrød hver morning (ikke noe annet av pasta, sukker osv). Kan jeg spise like store mengder fett som de som utelukker karbohydrater?

 26. Anandita

  Hei Caroline! Takk for muligheten til å stille spørsmål! Jeg har spist lavkarbo i 1 år, og har merket alle de fordelene du har skrevet om, dette kostholdet passer perfekt for meg. Jeg har holdt meg til 20 gram karbo pr. dag, og har fungert strålende på dét. Men, nå er jeg blitt gravid, og har dermed måtte øke karbohydratene. Det har jeg gjort ved å innføre litt frukt og mer nøtter i kostholdet og spise grønnsaker med litt høyere karboinnhold. (Kommer ikke til å spise sukker eller mel). Mitt spørsmål er: hvor mange gram karbo bør jeg spise pr. dag for at babyen skal ha det bra? Problemet mitt er at hvis jeg spiser for mye karbohydrat, så føler jeg meg uvel selv. Er det f.eks greit å ligge på 50-60 gram karbo?

 27. katrine LURER PÅ

  heihei 🙂 Jeg har levd på LCH kosthold nå en gooood stund. Jeg er 1.78 høy og har gått fra å veie 70 kg til å veie 58 kg! Nå er foreldrene mine bekymret og vil at jeg skal spise mer karbohydrater. Jeg vil ikke det, for jeg er livredd for å gå opp i vekt! Hva skal jeg gjøre?

  1. Du vier jo litt lite kjære deg :S.

 28. Jeg lurer på om en kjent «bivirknig» av lavkarbo kostholdet kan være nedsatt syn? Jeg har gått på lavkarbo siden Januar, og for tre uker siden syns jeg synet ble mer tåkete. Jeg tenkte først at dette var veldig rart, og at det sikkert bare var en tilfeldighet. Men så har jeg snakket med fler som går på dette kostholdet, og fler har samme problem. Kan det være at det er noe man ikke får i seg pga av dette kostholdet?

  1. Vitamin-A-mangel (retinol + betakaroten) vil over tid kunne gi synsproblemer, men både kjøtt (retinol) og og grønnsaker med sterke farger (betakaroten) innehoilder jo mye vitamin-A så dette var et spørsmål jeg gleder meg til å høre svaret på. Spennende 🙂

  2. Kanskje dette skyldes kroppens naturlige nedbrytning av ketoner under lavkarbokosthold. Noe kroppen tyr til ved fravær av karbohydrater, eller ved ekstrem sult. Dette gjør nemlig et kroppen produserer aceton, et organisk løsemiddel som løser fett. Dette er kjent fra eksempelvis neglelakkfjerner, og er egentlig ikke godt for kroppen.

   Det at aceton løser fett er problematisk fordi det kan resultere i at fett i cellemembranen forsvinner, som igjen vil gjøre cellene mer utsatt for skade. Skader på nærveceller er særlig tilknttet kontakt med aceton. Allikevel tror jeg dette er usansynlig i ditt tilfelle, legg heller merke til om huden blir tørr og grov på hendene, eller om den ‘klarner opp’ i forhold til at fet hud blir tørr og mer sensitiv.

 29. Hei. Syntes du det var tungt i begynnelsen da du startet dette kostholdet? Prøvde en gang å starte på ketose dietten, men syntes det var vanskelig å gi opp så mye grønnsaker og frukt. Og så var det uvant å skulle spise så mye fet mat:-)

 30. Trenger man ekstra tilskudd når man begynner med LCHF, eller får man alt man trenger gjennom dette kostholdet av næringsstoffer?

 31. Så bra tiltak å engasjere en proff, Caroline. Har syntes litt synd på deg som har blitt bombadert med påstander og meninger om kostholdet ditt 🙂

  Jeg lurer på hvordan dette kostholdet lar seg kombinere med enkelte utskeielser. Er det farlig? Jeg vet at kombinasjonen karbo og mettet fett ikke er helt bra, men det er jo ofte sånn at man innimellom er «nødt»/har lyst til å spise litt karbo (eks middag hos svigers). Om man vet man skal spise litt karbo til middag en dag, burde man ikke spise mettet fett den dagen? Eller?

 32. Veldig bra innlegg, ikke minst artig å hente inn lavkarboguruen!!! Heia!!!

 33. Hei!

  Gratulerer med kvinnedagen! Og takk for en fin blogg.

  I september i fjor la jeg om kostholdet mitt først til LC, og fra november til LCHF. Frem til midten av januar trente jeg regelmessig (tre-fire ganger i uka med styrke og utholdenhet) før en hudsykdom (Psoriais) gjorde det fysisk umulig å fortsette treningen (utbrudd over større deler av kroppen). Til tross for initial ketose-tilstand og påfølgende vekttap de to første månedene, har jeg siden omleggingen lagt på meg totalt ni (!) kilo. (Utgangsvekt: 54; etter ketose: 52; per i dag: 61). Grunnet nevnte hudsykdom og systemisk behandling (Fumaderm), tar jeg blodprøver hver måned. Mine tidligere blodverdier for triglyserider (avsluttet siste Fumaderm-behandling i april 2010) lå mellom 1,3 og 1,9 mmol/l. Nå, etter et halvt år med kostholdsomlegging er verdiene steget til 5,4 mmol/l. Jeg har altså ikke bare blitt «feit» utvendig, men også innvendig. Og jeg vegrer meg til å tro at dette kommer av at jeg ikke har fått trent aktivt de siste sju ukene.

  Siden du ikke har nevnt at du selv har fått målt dine blodverdier (og omforlatelse hvis jeg tar feil her, men kan ikke huske å ha lest det), ville jeg vært veldig forsiktig med å benytte LK sine verdier som målestokk. Som toppidrettsutøver er treningsmengden hans godt over gjennomsnittet til den normale befolkning, og dermed muligvis ikke egnet som sammenligningsgrunnlag. Utover det skal man jo strengt tatt ikke anvende en annens blodverdier som grunnlag for sine egne.

  For å komme til sluttpoenget: Jeg har altså lagt på meg ni kilo etter omlegging til LC hhv. LCHF, og TG-verdiene mine er steget betydelig. Til tross for positive aspekter som finere hudbilde, betydelig mindre oksehunger, og mer regelmessighet for måltider, er det ikke noe særlig morsomt å merke at man har gått opp en god klesstørrelse. Finnes det en forklaring på dette? Og har du hhv. noen andre et forslag til hva jeg kan gjøre?

  Med vennlig hilsen,
  Mia

  1. Hei Mia, jeg er nysgjerrig: begynte du på dette kostholdet pga. psoriasis? Jeg har også det, nemlig. Og har vurdert det samme. Kjipt med vektoppgang, men hjalp det på huden?

   1. Hei! Jeg har også psoriasis og gikk over til LCHF pga dette i begynnelsen av januar. Er så langt ikke helt bra, men føler huden i hvert fall ikke er så tørr lengre, og jeg har i hvert fall ikke fått flere utbrudd. Jeg har heller ikke gått opp i vekt, men gått ned et par kilo. Skader ikke prøve, kjedelig å bruke medisiner for det 🙂

   2. Hei,

    psoriasisen var ikke primærårsak til hvorfor jeg la om kostholdet. Var mer ute etter de positive effektene denne kostholdsomleggingen skulle by på. Og ja, har hatt positive effekter – hvis man ser utelukker vektøkningen. Den «friske» huden er blitt noe bedre, dvs. mindre tørr (jmf. hudpleieren min), men dette kan også skyldes at jeg bruker fetere kremer vinterstid. Siden jeg for tiden er under systemisk behandling, kan jeg dessverre ikke si om hudforbedringene kommer av kostholdsendringene eller medisinene.
    Dog, siden både vektnål og blodverdiene har gått opp – og høye triglyseridverdier visstnok skal føre til økt risiko for hjerte-og karsykdommer, samt at psoriatikere har en angivelig forhøyet risiko for hjerteinfarkt, blir jeg å legge om kostholdet mitt til noe som for min del er mer hjertevennlig.

   3. Takk for svar. Interessant. Jeg er akkurat så ille at jeg ikke går på medisiner (lenger), men at det er plagsomt. Men jeg må innrømme at jeg er skeptisk til et så fettrikt kosthold.

 34. Caroline

  Hei,

  Jeg har selv begynt et lavkarbo koksthold for noen uker tilbake. Jeg føler meg allerede ye bedre, aldri vondt i magen som jeg hadde nye før. Det jeg lurer på er hva som skjer om man en gang i blant unner seg litt sjokolade eller feks. Spiser en grapefrukt (som inneholder 6,7 g karb pr 100 gr.)? Vil man da rase opp i Vekt?

  Takk for svar:)

 35. Til dr. Hexeberg!

  Jeg har levd en lavkarbolivsstil siden august.

  Fordeler:
  – lettere å sovne
  – stabil hele dagen
  – mer energi
  – spiser mye bedre mat enn før

  MEN det er ikke mye forsjell på vekta…. hva kan dette skyldes?
  En dag kan den vise at jeg har gått ned 2 kilo, og neste dag er disse kommet på igjen….
  Begynner å bli frustrerende.
  Jeg skal være folover i mai, og skulle ønske å gå ned minst 7 kilo til da..

  Jobber + er deltidsstudent. Har 2 barn og er 30 år.
  Jeg spiser ikke brød, hvetemel, pasta, potet, sukker, lettprodukter ol.
  Drikker bare vann og te.
  Lager mye variert og god mat. Spiser 3 – 4 måltider hver dag.
  Får i meg mye grønnsaker, lite frukt og en del nøtter. Bruker meierismør og cocosa.
  Er veldig glad i mørk sjokolade.
  Tar tilskudd av omega 3, krom, kalsium og magnesium.
  Svømmer en gang i uken
  .Jeg skulle gjerne kommet i ketose. Har en ekkel smak i munnen, men slår ikke ut på ketosestiks…

  Lurer på om du har noen gode tips?

  1. Du skriver:

   «Får i meg lite frukt og en del nøtter.»

   Der har du nok svaret ditt på hvorfor du ikke kommer i ketose.

  2. Michelle

   Frukt og nøtter burde du kutte ut helt i begynnelsen, for så å legge til nøtter etterhvert i kostholdet 🙂

 36. Jeg har brukt dette kostholdet tidligere også.
  Har gode erfaringer både på kropp og sjel.

  Mitt spørsmål er om en kan leve på denne kosten over år uten pauser?.

  Er det karbohydratantallet som avgjør det?

  Jeg spiser under 15 daglig p.t. for å oppnå vekttap.
  Tenker øke litt etterhvert som vekta normaliseres.
  Håper da spise slik mat fortsatt.

 37. Hei ! Jeg lurer egentlig på dette med fordi jeg prøver også ut dette kosthodlet, men føler meg veldig slapp og sliten i perioder for det og da må man vel gå inn å sjekke blodprøver osv og det har jeg gjort, men enda er jeg slapp og sliten og har prøvd å spise litt karbohydrater men finner liksom ikke balansen hvordan vet man da hva man skal gjøre? mere fett har jeg prøvd i perioder…..Har hun noen erfaring med slike pasienter?

 38. camilla-casual living

  Jeg er egentlig veldig positiv til lavkarbo kosthold,og kunne godt tenke meg å leve med dette., men det som gjør at jeg blir usikker, er at jeg har hørt at det dette er et kosthold for dem som har noen ekstra kilo, og at det for slanke mennesker kan være fare for altfor høyt kolesterol? stemmer dette eller er det bare tull?

 39. Hei Caroline 🙂 Et spørsmål til deg: Har du merket noe vektnedgang/cm-nedgang siden du startet på kostholdet?

  1. Fotballfrue

   Ingen forskjell i det hele tatt faktisk 🙂
   Det er nok fordi jeg spiser tilstrekkelig med karber 🙂

   – C

 40. Hva skjer hvis man begynner på et slikt kosthold og så slutter etter noen måneder? Vil man gå krafig opp i vekt da?

  Må man spise LCHF hele tiden, vil alkohol, sjokolade o.l. innimellom ( f eks et par ganger i mnd) ødelegge hele opplegget og gjøre at man går opp i vekt?

  Teller man ikke kalorier i det hele tatt? Er så redd det skal bli for mange kalorier på i et slikt kosthold.

  Noen anbefaler å bruke denne metoden som en slankemetode (ikke som livsstil), går det an for en kortere periode?

 41. Er det ikke slik at fett legger seg på innsiden av blodårene slik at de blir «tettere» og at blodgjennomstrømmingen blir dårligere?
  Har tidligere hørt at de som spiser mye fett får større fare for blodpropp på grunn av dette?
  Dette er det som hittil har stoppet meg for å gå over til dette kostholdet.

 42. Jeg spiser LCHF, men spiser kun 2 måltider for dagen. Jeg spiser alltid frokost og middag og det kan hende jeg spiser litt hvis jeg blir sulten på kvelden.
  Er det for lite? Jeg er jo ikke sulten ellers og da orker jeg ikke spise noe.

 43. Hvor kommer forresten svarene? :S

  1. Fotballfrue

   Her selvsagt 🙂

   1. ja, det er selvsagt, selvsagt 🙂

 44. Jag testade på LCHF en vecka..jag tyckte inte det var jobbigt men jag märkte att benen blev såå tunga när jag löpte och att jag ofta fick hjärtklappning. Jag tappade lite motivation när jag tränade och blev trött mycket snabbare än vanligt, hur lång tid tar det ungefär innan det känns 2normalt» igen?

  1. Agus/Anne

   Hei Elin,

   Jeg er jo ikke Dr. Hexeberg, men jeg vet selv hvor «godt» det er å høre erfaringer fra andre som har vært i samme situasjon. Jeg trente 6-10 timer kardio i uka før jeg begynte på LCHF og var i god form. Da jeg begynte med LCHF opplevde jeg det du gjør, ble sliten i bena + at jeg fikk superhøy puls på lavpulsøkter. Fikk alltid en «svimlende uttapå-meg-selv-opplevelse. Ekkelt! Føltes som jeg aldri hadde trent før. Men jeg holdt ut, og det tok ca. 4 uker før jeg var tilbake til mitt gamle jeg, og nå er formen bedre enn noen ganger, snart 1.5 år etter kosholdsendringen. Går aldri tomt. Nå kan jeg løpe ute i over 2 timer, eller gå på langrenn i over 3 timer, uten å fylle på med raske karbohydrater slik jeg alltid måtte før. Helt sant! Spurte selv mange om råd da jeg begynte på LCHF, og et av dem var å øke fettmengden før trening. Det hjalp meg 🙂

   Lykke til!

   1. tusen tack för svar!! kanske borde ge det en chans till då=)

 45. Jeg lurer på hvordan man kan kombinere dette kostholdet og laktoseintoleranse?

  1. Hei!

   Måtte bare svare på denne; det kan du så absolutt gjøre-bare bytte ut med plantefett for å øke fettinnholdet på maten.

   Web-siden jeg har tatt med skrives av ernæringsfysiolog som selv har dette problemet. Du finner oppskrifter med og uten melk-enjoy! 🙂

   Helene

 46. Jeg og kjæresten vurderer selv og begynne på LCHF, når vi begge er aktive innen idrett, og er to småspisere ut av det uvanlige. Det jeg lurer på, er om du skal ligge på = kabrbohydrater, for og komme i ketose. Hører mange snakker om 50 g, 5-10 g. Får du da den samme ketose effekten?

 47. Kan kortisol påvirke en lavkarbolivsstil?

  1. Kortisol er en stor og viktig del i hormonbalansen vår. Jeg har lest flere leger og forskere som har skrevet at LCHF er med å stabilisere hormonproduksjonen i kroppen. Så dette er anbefalt for god hormonbalanse!:)

 48. når en går på en slik «kur» virker det jo der og da. men når man gir opp denne «kuren» så går det tilbake til det gamle, må man leve på en slik kur resten av livet ??? og er ikke det umettet fettet veldig usunt å spise så ofte!!??? bacon til frokost hver dag hørest jo helt gæærrnt ut!?

  1. Fotballfrue

   Det er ingen kur,men et helt normalt kosthold 🙂

 49. Hei

  Mange forbinder nok lavkarbo med vektreduksjon, og er derfor skeptiske til slanke mennesker som følger denne dietten. Kan du ikke skrive litt om hvordan kostholdet fungerer ved slanking, og hvordan det fungerer som et livsstilkosthold?

  Lene

 50. Hei!
  Jeg lurer på om et LCHF-kosthold er gunstig for en jente som har PCOS syndrom. Tenker da spesielt på den gunstige reguleringen av insulin som man oppnår ved dette kostholdet. Jeg er normalvektig, er over gjenomsnittet aktiv med trening og har i utgangspunktet en sunn livsstil (lite inntak av alkohol bla). Har ingen tegn til diabetes.
  Hadde vært interessant med ditt synspunkt på dette!

  Mvh Milla

  1. Hei!

   Er en jente som selv har pcos. Fikk diagnosen selv for noen år siden, og har siden da levd på et kosthold som er mer balansert. Ala Fedon. Gikk sakte men sikkert ned i vekt. I hans kostfilosofi skal man dog ikke ha så mye fett som i lfch. Man kan også spise litt flere produkter med noe høyere karboinnhold enn lfch mener jeg (belgfrukt, bønner..mener dette ikke inngår i lfch?).
   Spiste fem måltider om dagen; to mellommåltider og tre hovedmåltider. Etterhver akselererte forbrenningen og vektnedgangen gikk fort. Særlig etter jeg kuttet sukkerfri brus. Mener at saltet kan gjøre at fettforbrenningen stagnerer da den inneholder MENGDER med salt.

   Uansett; iføle ernæringsfysiologer skal fett hjelpe å holde blodssukkeret nede og stabilt. Ett lfch-kosthold kan da være bedre enn «bare» et balansert kosthold for deg ved pcos. Prøvde ut dette i bare en uke og huden min ble bl.a mye klarere enn ved fedon-dietten. Har også hørt at om det er starten for kostholdsomlegging ved pcos, så kan det være lurt å starte på lfch, og så gå over til noe «mildere» etterhvert om du da synes det er vanskelig å holde et lfch-kosthold 🙂

   Synne

 51. Christina S

  LCHF.. hvordan kan dette være sunt for kroppen? Kroppen trenger karbohydrater for å leve, og om kroppen ikke får det, omgjør den proteiner til karbo. Samboeren min har trent seriøst i over 10 år, og han sa at LCHF er ikke noe jeg får «lov» å begynne, nettopp fordi kroppen ikke har godt av det.

  1. Fotballfrue

   Om du googler dette,vil du se at du tar veldigveldig feil. Jeg har også svart på dette tusen ganger. Kroppen trenger ikke karbo for å leve,karbo i form av grønnsaker – ja, og det spiser vi masse av. Raske karber i form av pasta etc har kommet i senere tid,og er ikke noe kroppen skal ha. Blodsukkeret ditt lider når du spiser dette.

   – C

   1. Her står jeg sammen med Caroline. Jeg studerer ernæring og har hatt fysiologien min. Kroppen klarer seg HELT FINT uten karbohydrater. Og om kroppen ikke får tilført karbohydrater omdanner den fett til glukose (karb for ditt språk) som hjernen skal ha fri tilgang på hele tiden.
    Kroppen må omdanne proteiner til fett før det omdannes til karb (glukose)…altså en mer energikrevende og lengre prosess.
    Selvom samboeren din har trent seriøst i over 10 år betyr ikke det at han har rett. Trening og kosthold er ikke det samme. Har han hatt fysiologi?

   2. Christina S

    Han har trent på proffesjonelt nivå, med både leger, ernæringsfysiologer og treningsekperter på sin side. Jeg forstår at kroppen ikke trenger pasta etc, men det er jo ekstremt lite karbohydrater som inntas, er dette jeg er bekymret for.

   3. Pernille

    Kroppen kan IKKE omdanne fett til glukose, imponert over at du stod fysio uten å vite dette… Det kroppen derimot gjør er å bruke det nedbrutte fettet som alternativ energikilde og lager ketosyrer av det… Hjernen kan bruke ketosyrer som energi, men det er glukose den eeeeegentlig trenger.

   4. Hei og hå! Legen min sier man trenger karbohydrater fordi kroppen ikke kan lage de selv. Han sier også at man skal spise mindre fett fordi det er skadelig for nyrene denne kosten. Jeg kan forstå at overvektige og de med diverse diabetes, osv. kan bli mye bedre av denne kosten fordi de kutter ut det som samler vann, nemlig karbohydrater. Grovt brød og grove produkter er sunt men kaker osv er ikke sunt. Å spise 60 % fett synes jeg høres helt vannvittig ut. Karbohydratene binder vann i kroppen. Dette er ting legen min sa. Forvirrende når leger ikke kan si likt ang, dette. Hvetemel, sukker og gjær er ikke bra!

   5. Fotballfrue

    Kroppen lager i hvert fall karbohydrater selv, det er det ingen tvil om 🙂

    – C

 52. Hei! 🙂
  Siden dere trener så mye og hardt begge to, kan jeg skjønne at dette lavkarbo opplegget ikke legger seg på hoftene dine, men vil det ikke utgangspunktet gjøre det? jeg er livredd for å spise for mye av slik, for er redd for at det går rett på hoftene og resten av kroppen 😛

 53. Madeleine

  Er det dumt å kombinere styrketrening(med vekter) og lavkarbodiett?

  1. Fotballfrue

   Sjekk ut «Frank Nillson – Istället för doping»

   Et lite tips bare 🙂

   – C

 54. Hei
  Så bra du har skaffet «ekspert-hjelp» – ser du får mange rare spørsmål og folk tror det er veldig hokus-pokus med LCHF-kosthold.

  Har levd på lavkarbo (mer eller mindre i ketose hele tiden) i ett år nå, og gått ned 18kg.
  Har hele tiden trent jevnlig og merker ingenting til tretthet selv om jeg inntar kun mellom 5 og 10g karbo som regel, og har et kaloriinntak på ca 1500 kcal pr døgn.
  Ser det er mange som spør om èn dag med potetgull og smågodt «ødelegger alt» – og har lyst til å kommentere det.
  Hvis du har gått ned 10 kg så går du selvsagt ikke opp disse igjen hvis du spiser potetgull en dag 🙂
  Men hvis du er i ketose så kommer du ut av denne – (dvs fettforbrenningsmodus) og du bruker 2-4 dager med lavt karboinntak før du er tilbake i den modusen.
  Så hvis man skeier ut hver helg – risikerer du å gå ned og opp samme antall kg hver uke, og det er vel ingen vist ? (hvis man vil ned i vekt da)

  I løpet av mitt år med LCHF har jeg selvsagt hatt mange sprekker – og det jeg lurer på er følgende :
  Når jeg f.eks på en helgetur skeier ut skikkelig, spiser masse sukker i form av potetgull og alkohol og altfor usunn mat – så kan jeg oppleve å ha gått opp 2-3 kg på disse tre dagene.
  Jeg vet at noe av dette sannsynligvis er tarminnhold og vann, for iallefall 1 kg pleier å gå av med en gang jeg er tilbake på kostholdet mitt – men hva er alt dette andre som kommer på så kjapt og så mye ?
  (man kan vel ikke ha over 3kg med tarminnhold/vann – og man kan vel ikke legge på seg 2 kg fett på tre dager ??)
  Hvor mye er det normalt at vekten svinger fra en dag til en annen?
  Hvordan er det mulig at jeg kan veie 60 på mandag – 63 på fredag, og så 61 igjen på lørdag ?
  Har trening noe å si for vekten sånn umiddelbart? (dvs lagrer musklene vann etter tunge styrkeøkter f.eks?)

  På forhånd takk for svar !

  1. Jeg tror den vekten du legger på deg over så kort tid er vann som binder seg til karbohydratene du inntar ved utskeielser. Ett gram karbohydrater kan holde på fire gram vann. Med lavkarbokosthold er vannbalansen i kroppen en ganske annen, noe som ofte resulterer i ‘tørste’ og hyppige toalettbesøk. Vannet slipper så snart du har forbrent karbohydratlagrene du har bygget opp gjennom helgen, altså etter noen dager, eller kanskje heller noen harde treningsøkter. Dette er i alle fall hva jeg selv har opplevd.

   Fordi, hver kg fett tilsvarer 7 000 kcalorier, samt at kroppen benytter omlag halvparten (?) av det samme i selve lagringsprosessen av fettet, er det lite trolig at de er fett. Skulle helgekiloene være bare fett, ville det tilsvare noe sånt som (for underholdning)
   (daglig forbruk+(7000+3500))*3 i kcalorier i løpet av helgen. Kanskje 37 500 kcalorier, eller omlag 11kg potetgull, eller 6,8kg melkesjokolade 🙂

 55. Hei!

  Store inntak av mettet fett vil jo gjøre at blodårene mister sin elastisitet over tid. Det er jo ikke noe en vil oppnå. Så jeg lurer på om du mener at det ikke stemmer? Ved omfattende nedbrytning av fett dannes store mengder ketoner som blir transportert ut av leveren og brukt som energikilde, som også kan brukes som energikilde til hjernen. Dette fører jo til metabolsk acidose fordi flere av ketonene er organiske syrer. Det fører altså til et overskudd av syre i kroppen, det er vel ikke ønsket? Aceton fører jo dessuten til at luften som vi puster ut får en karakteristisk lukt. Eller stemmer ikke det heller? Jeg forstår at det for mange kan være lurt å kutte ned på karbohydratene fordi de får en alt for stor plass i kostholdet i forhold til de andre energikildene, men å kutte dem ut nesten helt skjønnet jeg ikke hvordan en kan greie uten å oppnå uønskede «bivirkninger». Jeg er med på at vi trenger fett i kostholdet vårt, men ikke i form av det mettede. Hvorfor er ikke dette skadelig i dine øyne? Er det noe nyere forskning viser?

 56. Som ernæringsstudent lærer vi hele tiden at vi skal ikke spise mye fett. Jeg er av den oppfatning av at lavkarbo er veldig bra, men jeg blir usikker når skolen og forelesere viser til forskning.
  Er det det at kun masse fett uten karb er veldig bra? og så fort det blir for mye karb så er det ikke bra?
  Har sett bilder av aorta og arterier av folk som har dødd av aterosklerose på et høyfettkosthold (er det da kun genetikk, eller har de i all hemmelighet også levd på et høykarbhøyfettkosthold?).
  Kan du prøve å utdype litt for meg, hvorfor jeg lærer dette på skolen, ser sånne bilder når lavkarbo skal være så bra?

 57. Heihei 🙂

  Jeg er overvektig, kanskje med 8-10kilo. Er dette da en god «diett» for meg? Vil jeg se noen resulater på vekttap eller er ikke det hovedfokuset på denne dietten? Er det slik at man virkelig må kombinere trening + LCHF, ellers går man bare opp? Og hvordan går det hvis man bestemmer seg for å avslutte? Bør man gå sakte frem eller hvordan fungerer det for å opprettholde vekten man eventuelt har fått?

  Håper virkelig på svar, for det ser ut som en ganske så «enkel» livsstilsbytte. Ihvertfall litt av den maten mange allerede spiser fra før!
  Btw, du har en suuuuper blogg Caroline 🙂
  Klem.

 58. Hvordan er skyr å spise på lavkarbo?

 59. Supert med en sånn spørrerunde, du er så flink Caroline:D

  Spørsmål til Dr. Hexeberg:
  Jeg skulle gjerne ha prøvd meg på lavkarbo, ettersom alle de fordelene som ble ramset opp her er noe jeg savner for min egen del, men så har jeg såkalt «irritabel tarm» eller nervøs mage.. Det er ikke allergi, bare liten toleranse for en del produkter, som gjør at jeg blir oppblåst og får mageknip av et ganske stort antall ulike matvarer. Diagnosen er så å si umulig å behandle medisinsk.

  Eksempler på mat jeg må unngå er: Melk, is, rømme, fløte, generelt alt med melkesukker (laktosefri melk/soyamelk fungerer greit), en del oster, gjærbakst (alt med hvitt mel) og andre bakevarer med hevingsmidler, produkter med mye sukker (spiser selvsagt likevel:p), rå grønnsaker (kokte går til en viss grad), all slags frukt utenom banan, vanlig pasta, egg (flere enn ett hvertfall), alt som finnes av produkter med sukkererstatninger som aspartam, sorbitol, xylitol osv..

  Hvordan kan dette kombineres med et lavkarbokosthold? Hvilke varer kan erstatte de jeg har ramset opp, og vil jeg da få alle næringsstoffene jeg trenger i løpet av en dag?

  1. Jeg vil bare få si at jeg har nå gått på denne dietten i 1 måned, hvor jeg har slitt med irritabel tarm i flere år, nå merker jeg ingen tegn til det! Magen lager ikke en eneste lyd!
   Og mine…luft utslipp fra både munn og bak-ende merker jeg ikke lengre til. Hender de kommer av og til, men ikke i nærheten så ofte som før!
   Merket forresten ikke forandringene med en gang jeg begynte altså, så la det gå litt tid før du gjør opp en mening om det! 🙂
   Det er også mange av disse produktene du ikke trenger å unngå hvis du har det slik som meg som f.eks:
   rømme, fløte, ost, grønnsaker og egg!

 60. Hei!
  Jeg lurer på om man kan bytte ut melkeproduktene med soya produkter i LCHF kostholdet? Jeg tåler ikke melkeprodukter. Har veldig lyst til å prøve dette kostholdet!

 61. 1) Lurer på om man blir smellfeit hvis man ikke trener i tillegg ved en begynne på LCHF?

  2) Også lurer jeg på om man har større sjanse for hjerteinfarkt (for eksempel) ved å spise så mye fett?

  3) Kan man leve på LCHF i mange år eller skal man bare gjøre det i perioder?

  4) Har «hørt» at man kun skal være i ketose hvis man er ca.10-15 kg. overvektig, og at det ikke er gunstig hvis du kun skal miste noen «pyntekilo».

  Tusen takk for svar!:)

 62. Da har jeg stemt på deg 🙂

 63. Hei, jeg går nå på kostholdserstattere og er i ketose. Fra torsdag skla jeg begynne og spise 1 måltid, deretter 2 måltider o.sv. Jeg har planer om og starte opp med lavbarbo da, og vil veldig gjerne fortsette i ketose en stund til. hvilke grønnsaker kan jeg da spise, eller aller viktigst, hvem kan jeg ikke spise??
  Har kjøpt den siste boken fra Hexberg og er vedlig fornøyd.

 64. Kjempe godt innlegg om LCHF kosthold. Men her må jeg komme med litt kritikk også! Ikke alle kan begynne på LCHF dietten, det kan nærmest være farlig for overvektige og de som har og står i fare for å få dårlig gjennomstrømning i blodårene. De skal holde seg langt unna mettetfett!

  Både du og Lars Kristian er over gjennomsnittet godt trent, men det er det ikke alle som er. Derfor ber jeg deg om å være litt forsiktig med å innformere om dette, er mange som gjerne ikke forstår at dette er en diett med forbehold at du trener og ikke har en for høy BMI. Jeg ber deg ikke om å slutte å skrive om kosthold osv. det er en av grunnene for at jeg og mange andre leser bloggen din fordi du kommer med gode tips. Men det jeg ber deg om er at du tenker på at ikke alle har flat mage og flott rumpe. Det er gjerne bare en liten kommentar som skal til, med f.eks «jeg vil ikke råde alle til å gjennomføre denne dietten, det kommer med forbehold at du er i god fysiskform, trener gjevnlig og ikke har en for høy fettprosent.»

  Ha en fin dag 🙂

  1. Fotballfrue

   Du tar veldig feil. Hvordan kan det ha seg at Lars-Kristian sine fettverider har minsket etter at vi la om, tror du? Dette med at fett tetter årene er bare vås. De fleste raser ned i vekt på LCHF. Vi som ikke vil ned i vekt, må regulere karboinntaket, slik at vi får i oss nok at dette. Da vil vekten holde seg stabil.

   Dette skal jeg nok få Dr. Hexeberg til å svare på 😀

   – C

   1. Ser det Sara prøver å fortelle. Kanskje du kan få Doktorn til å fortelle oss hvorfor mange har tette blodårer, gjerne også ned til atomet så vi får en dypere forklaring på det. Er lei av overfladiske meninger om kropp og helse.

    Har en ting til jeg lurer på, og det er dødelig fett rundt organer. Er MANGE nordmenn som ser slanke og friske ut, men som likevell har masser av fett rundt organene. Hvordan har kostholdet evt. skyld i dette? Her igjen; gjerne med grunnet forklaring.

   2. Det at fett kan feste seg i åreveggene er bare en myte. Men, man kan få forkalkning i arteriene, men dette skjer bare hvis man har skader der fra før av.

   3. Camilla

    Hei Caroline.

    Vet du,jeg tror det er mange som ikke leser alle spm og de sammenhengende svarene 😉 Lenge leve latskapen,eller hva? ;p haha!

    Jeg er så enig med deg!
    Har en far som har tette blod årer i så og si hele kroppen. Det ENESTE legene hans har sagt han MÅ slutte med er røyk. Og det har han klart 😀 Og han er allerede mye bedre! etter bare noen mnd.
    Og han spiser fettfettfett :p Han hater lettprodukter.

    Stå på videre!
    Jeg begynte på lchf kostholdet mitt IDAG 😀 spennende!

    Camilla

  2. Det er MANGE overvektige som blir satt på lavkarbo i rehabilitering

   1. Fotballfrue

    Umulig å kommentere da jeg ikke har anelse om hvilken type fett han spiste, eller hvor mye og hvilke karbohydrater han inntok. Spiser du LCHF riktig, får du mindre fett i blodcellene dine hvertfall, det er erfaringen til de som har testet dette 🙂 Bare se på blodprøve e til Lars-Kristian 🙂

    – C

   2. Caroline – ett spørsmål :
    Hvilken metode bruker dere for å regne ut karber/kalorier (ser at mannen din følger litt med på kaloriene iallefall)
    Veier og regner dere ut all maten, eller bruker dere en app eller kalkulator ?
    Jeg har brukt «Tap & Track» i halvannet års tid – og den funker greit – men mange av verdiene for karber er helt spinnville i den, og jeg må stadig dobbeltsjekke med www-matvareguiden.no.
    Jeg teller kalorier i tillegg til karber og synes det er innmari nyttig med et verktøy.

   3. Har du sjekka dine eigne blodverdiar, Caroline? Er dei OK ? 🙂

 65. Elisabeth

  Hei! Jeg er en av dem som er ganske så skeptisk til LCHF-kostholdet pga det høye inntaket av mettet fett, MEN jeg spiser veldig lite raske karbs selv i mitt kosthold. Pasta, ris, potet og hvitt brød spier jeg minimalt av. Forskjellen er at jeg ikke øker inntaket av mettet fett fordet, men heller proteiner og trege karbs (mye kylling, egg, tunfisk, rugbrød, grønnsaker osv). Treneren min sa at så lenge jeg spiser mye proteiner til hvert måltid, vil jeg ikke gå sulten, noe jeg ikke gjør heller.

  Hvordan er mitt kosthold noe forskjell fra ditt utenom at jeg ikke spiser like mye fett?

  1. Ahh… her er jeg og!! Jeg spiser lite raske karb, men treeege. Starta med lavkarbo i september, raste ned 8 kg på 3 uker, så jo ut som et levende skjellett. Men jeg orka ikke all bacon/egg som jeg åt så jeg har lagd mitt eget opplegg. en litt light variant av lavkarbo kanskje… hehe.

   Jeg får magevondt da jeg spiser karb og unngår de jeg kan. Jeg trives godt uten å spise brød, poteter, pasta, men overlever ikke uten frukt/grsaker. Har forresten vært hos mamma og pappa idag, ble servert spagettigryte. Eller, mamma vet jo om mitt kosthold, så hu hadde spagetti og kjøttsaus for seg- karbovennlig 😉 MEEEEN, så kom jo hjemmelaga skoleboller på bordet og da måtte jeg jo smake… STUPID, nå sitter jeg her med mageknip og oppblåst mage.

   Tror det viktige er å finne ut hva som passer en selv, og ikke henge seg opp i hva alle andre mener (ikkemener). Har du det bra, så er det det samme hva naboen spiser vel?

 66. Christine

  Hei, jeg lurer på hvordan man kan begynne på LCHF. har hatt lyst å endre matvanene og samtidig gå ned i vekt – og lurer derfor på hvordan jeg kan få startet med LCHF? 🙂

 67. Hei 🙂
  Jeg lurer på hvordan dere ser på shake etter trening. Har alltid spist relativt lavkarb med mer karb i helger osv, og tatt en shake etter trening (trener 1-2 t daglig) med 50/50 protein og karbohydrater. Merker at restitusjonen blir betydelig mye bedre enn hvis jeg glemmer det, da blir jeg sliten og seig i kroppen på trening dagen etter. Men hvis jeg går over til ordentlig lavkarb og høyfett, er det noe vits i å ta shake etter trening for å fylle opp glykogenlagrene da, siden karbohydrater ikke er den primære energikilden jeg bruker? Er litt redd for at restitusjonen skal bli verre uten å ta shake etter trening, og lurer på om det er greit på LCHF, eller om jeg skal bare ta 100 % proteinpulver eller ingen shake i det hele tatt?
  Håper virkelig på svar, ikke så lett å finne et svar på dette spørsmålet fra en fagperson :))

 68. Så flott av dr. Hexeberg å stille opp på dette!

  Jeg og samboeren min har et LCHF-kosthold. Han skal sykle Trondheim-Oslo og han har fått høre at han må innta raske karbohydrater underveis ettersom det er en stor påkjenning for kroppen. Er dette riktig, eller kan han spise som han normalt pleier? 🙂

 69. Hei!

  Jeg skjønner ikke hvordan dette kostholdet kan gjøre at man går ned i vekt? Man øker jo kaloriinntaket, hvordan kan man da gå ned?

  Og jeg skjønner ikke hvordan glukoneogenese (eller hva det heter :p) kan være bra for kroppen? Referer til dette: https://no.wikipedia.org/wiki/Glukoneogenese

  Jeg er forstår virkelig ikke hvordan dette kostholdet kan være bra for kroppen? Kjøtt er jo tungt fordøyelig, hvordan kan det være bra for magen?

  Flott initiativ dette her, Caroline! Gleder meg til å se svarene, kanskje velger å legge om kostholdet til lchf når jeg forstår litt mer 🙂

  1. Fotballfrue

   Du spiser jo kjøtt på et vanlig kosthold også, gjør du ikke? 🙂

   – C

 70. karoline

  Jeg spiser LCHF og er svært fornøyd! Men jeg lurer på; er atkins, sukkerfri sjokolade, og fedonbarer ok? I så fall hvor ofte? Redder kinoturen!

 71. Hei på dere;-)

  Jeg lider av en kronisk mage-og tarmsykdom, Morbus Chron. Fett er uheldig for sykdommen min og jeg blir veldig dårlig av dette. Jeg prøver også å unngå sukker og hvete. Kostholdet jeg fungerer best på er magert, fiberrikt og sukkerfritt.
  Jeg kunne godt tenke meg å prøve ut LCHF, men så var det dette fettet da)-: Er det kombinasjonen karbohydrater og fett som gjør at jeg reagerer negativt på fett, eller er det sånn at fett rett og slett er uheldig for sykdommen min?! …også «kjenner» jeg for å måtte få tilført fiber for at tarmen skal ha noe å jobbe med.
  Jeg er operert. Har fjernet en meter tynntarm og litt tykktarm.
  Jeg drømmer om en hverdag med overskudd, uten kvalme, oppblåst mage, dårlig søvn og 10-15 doturer i døgnet.
  Er LCHF et alternativ for meg?

  Første gang jeg kommenterer bloggen din Caroline. Du er ei flott jente. Stå på!

  1. Hei:) Jeg vil virkelig anbefale deg å kjøpe Hexebergs «Spis deg frisk med lavkarbo» ! Og les bloggen lenabeatrice.net. Der finner du også mange spørsmål, svar og gode tips! Et supert supplement til denne bloggen:)

  2. Legestudent

   Hei Stina!

   Du som har Mb. Crohn har en magetarmkanal som fungerer annerledes enn friske. Innsiden av tarmene har en skadet slimhinne, som dermed fungerer dårligere, og ikke får utført sine normale funksjoner, blant annet å ta opp næringsstoffer som fett. Det er altså en annen problemstilling enn kombinasjonen karbohydrater og fett.

   Du har fjernet en del av tarmen din. Det man har spist passerer fra magesekken og gjennom tarmene, før det til slutt kommer ut som avføring fra endetarmen. Underveis skal mest mulig næringsstoffer og væske tas opp, og kroppen skal skille ut avfallsstoffer. Når du både mangler en del av tarmen, og andre tarmdeler er skadet, vil du ha mindre kapasitet til å ta opp blant annet fett. Derfor anbefales du å spise mindre fett. Hvis du får et økt fettinntak, vil det føre til at du får såkalt steatorré, eller fett-diaré på godt norsk. Man kan da se avføringen flyte på vann, som i toalettskålen. Mye fett som ikke tas opp vil også dra med seg vann, så du får hyppigere avføringer, som igjen fører til at opptaket av næringsstoffer (karbohydrater, mineraler, vitaminer, etc) ikke blir godt nok. Du risikerer da å få mangelsykdommer.

   Jeg ville absolutt ikke anbefalt deg å starte opp på et LCHF-kosthold. Eventuelle endringer i kostholdet ditt bør du diskutere med lege, evt ernæringsfysiolog, som har innsikt i og kunnskap om din tilstand.

   Selv om LCHF har mange fordeler ved ulike typer livsstilssykdommer, er det altså noen tilstander som det _ikke_ er fordelaktig.

   Lykke til:)

   1. Hei igjen, og tusen takk for svar:-)

    Ja, det er slik du beskriver det.

    Legger til et sitat jeg kom over i en artikkel med den svenske legen Anikka Dahlqvist som har skrevet boken «guide til LCHF».
    «Kan du fortelle leserne hvilke helseproblemer du gir råd mot ved hjelp av lavkarbokosthold og om du anbefaler andre terapier i tillegg til lavkarbokosthold?
    – Det mest vanlige er metabolsk syndrom, diabetes 2 og 1, høyt blodtrykk, barnløshet, brokk, munnhelseproblemer, tarmkatarrer, autoimmunsykdommer som ulcerøs kolitt, Crohns osv. Ved irritert eller betent tarm er særlig kokosfett å anbefale fordi det demper betennelser. Ved overvekt ser vi ofte dramatiske effekter. Her har vi god hjelp av nettforumet Kolhydrater i fokus (https://kolhydrater.ifokus.se). Vi har også noen eksempler på personer med diabetes type 1 og som ikke bruker insulin. For de fleste vil insulinbehovet synke drastisk om man spiser mye fett og lite karbohydrater, hvilke jeg forstår er i tråd med erfaringer i Norge og mange andre land».

    Hvordan kan hun da anbefale LCHF-kosthold til Chrons pas hvis dette er uheldig, eller gjelder dette Chrons pas som ikke er operert?!

    Lykke til med studiene. Skulle ønske jeg hadde en lege som deg, som kunne gitt meg enkle og konkrete svar…sukk!

    Skulle så gjerne også ha fått en versjon av dr. Hexeberg, for man kan jo bli surrete av mindre…

   2. Likevel er det mange som er blitt mye bedre og veldig bra, både de med Mb Chron og Ulcerøs colitt.
    Gleder meg se Sofies svar.
    Enhver må velge sin veg,

 72. Hva kan man starte med å spise hvis man vil ha samme resultat som deg?
  Er det noe spesielt man burde begynne å trene, hvis man ikke er så veldig flink ?

 73. Mitt(mine) spm til Dr. Hexeberg:

  Hvilke blodprøver bør en ta før/under ett LCHF kosthold? Kan f.eks stoffskifteproblemer eller hormonforstyrrelser hindre vekttap? Skulle gjerne tatt en konsultasjon på Hexeberg klinikken, men bor langt unna, så tenkte ta blodprøver hos fastlegen min.

 74. Hei! Har nå holdt på med lavkarbo en stund og har ett par spørsmål.
  1. Hvis jeg for eksempel skjeier ut en dag og spiser en halv grandiosa til middag – eller for eksempel et kakestykke, hvor lang tid tar det før jeg er i ketose igjen?
  2. Spiser du Fedonbrød? Er det «greit»? Og evt. hvor mange..

 75. Lurer på om det er et kosthold som passer for alle aldersgrupper, og om det evt er noen typer mennesker det kan være ekstra bra for? Eller ikke så bra for i det hele tatt?
  Hvor finner du oppskriftene?
  LCHF-kostholdet både ser og høres veldig bra ut, hadde kanskje vært spennende å sprøve det ut 🙂

 76. Hva er ketose?
  Jeg merker at når jeg spiser fet mat, rødt kjøtt ol blir jeg veldig fort kvalm, og tung i kroppen, klump i magen osv. Er det bare fordi jeg er vant til å spise lett mat (ikke lett-produkter, det er jeg motstander av, men naturlig lett mat)

 77. Elisabeth

  Jeg har et annerledes spørsmål til deg C! Håper du kan svare.

  Du sier jo at du gjør dette for kroppen sin balanse, ikke for å bruke det som diett. Men for oss som vil bruke det som diett, lurer jeg litt på om ikke du har merket noen forskjell som feks strammere kropp etc? De innvendige fordelene med lavkarbo er jo flott. Hittil har jeg prøvd et mer generelt lavkarbo-kosthold, men ikke pøst like mye på med fett. Jeg har fremdeles et par kilo som skal av/strammes opp, og er derfor usikker. Hvis ikke du har tatt av et gram eller merker at du må spise mye mer for å opprettholde vekten din, hvordan kan man da benytte dette som diett? Tror ikke jeg kan spise mindre enn det jeg gjør, og trener også.

  Takk for svar! Drømmekropp til bryllup i sommer er prosjektet!! 😉

  1. Fotballfrue

   Trikset er vel å sørge for å være i ketose, noe jeg aldri har vært 🙂 Det vil si at du ikke må spise mer enn ca. 5-10 gram karbo per døgn. I ketose forbrenner kroppen fett. Det gjør den ellers i LCHF også (tar energi fra fett), men i og med at jeg også fyller på med karber gjennom for eks. grønnsaker, vil jo også kroppen bruke energi på å brenne dette, og ikke kun fett (som når du er i ketose)

   Selv spiser jeg nærmere 30.40 gram, vil jeg tro. Når det er sagt, merker jeg det helt klart på formen 🙂 Jeg løp som aldri før, fortere enn noen gang – men så ble jeg jo skadet i kneet :O Håper å være tilbake igjen om et par uker, savner løpingen og fremgangen jeg merket 🙁

   – C

   1. man kan komme i ketose på høyere inntak av karber også! jeg har ligget i ketose på opptil 50 gram om dagen, så det er fullt mulig 🙂

   2. Fotballfrue

    Ja, det er visst veldig individuelt 🙂

    – C

 78. Jeg lurer på en ting, når de sier at det er maks 150 g karbohydrater per dag som regnes som lavkarbokosthold, Hvor mange karbohydrater kan man maks spise for å gå ned i vekt da?

  1. Fotballfrue

   150 gram per dag er litt mye. Lars-Kristian ligger nærmere 50-60 g vil jeg tro, og han spiser MYE grønnsaker :O

   For å gå ned i vekt på LCHF bør du ligge mellom 5-15 g etter hva jeg har hørt 🙂 Og ikke glem FETT! Spiser du fett, brenner du fett.

   – C

   1. Stella

    Anbefaler du virkelig å gå ned i vekt ved å kutte ned på grønsaker?? Uansett hva slags kosthold eller diett man følger, er jo grønsaker det mest nødvendige for å være i god form!

   2. Fotballfrue

    Jeg har aldri anbefalt noen å kutte ned på grønnsaker, men i noen tilfeller er det nødvendig, dette bør da bli gjort i samråd med en lege.

    – C

   3. Man får mye grønnsaker for 15-20 gram karbo,lang mer enn de aller aller fleste spiser dag 🙂

   4. Meryam

    Jeg spiser ikke kjøtt og nesten ikke fisk. Hva kan jeg spise for å få i meg fett?

 79. Til dr. Hexeberg!
  Har spist lavkarbo siden nyttår og kan skrive under på alle fordelene Caroline nevner i dette innlegget. Har ikke søtsug lenger, men har noen få ganger spist desserter med sukker ved veldig spesielle anledninger. Merket da en følelse av at det «klarnet» i hodet, om du skjønner hva jeg mener. Litt vanskelig å forklare, men føler meg noen ganger litt tåkete på lavkarbo. Kjenner at blodsukkret er stabilt og at en ikke har like mye svigninger som tidligere, men savner den «sukkerfølelsen». Har dette kun sammenheng med at blodsukkret øker, eller er det noen annen måte jeg kan oppnå dette? Event. gjør jeg noe feil?
  Håper på svar ;o)

 80. Jeg har ikke noe tro på at man klarer å følge et slik opplegg resten av livet. Hvem orker vel egg og bacon til frokost hver dag over lenger tid? Jeg har mer tro på å spise litt av alt, ha et variert og sunnt kosthold og trene mye.

  1. Fotballfrue

   Hmmm. Nå snakker du mot deg selv? Jeg spiser litt av alt, og mye mer variert enn noen gang. Du må se mulighetene, kjære deg., Ikke være så firkanta. Det finnes da flust med alternativer til egg og bacon, som ikke inneholder en skive brød? Vi har aldri spist så variert som nå, for ikke å snakke om alle grønnsakene kroppen får i seg.

   – C

  2. På lchf spiser man ikke bare egg og bacon hver dag, man kan lage både brød og knekkebrød selv som har ett lavt karbohydratinnhold. Det brødet jeg pleier å lage inneholder kun 1g karbo pr. skive. Kunnskap er makt vettu alt er ikke svart hvitt. Og lchf handler jo om å spise naturlig mat, unngå sukker og stivelse(karbohydrater) som man finner i blant annet poteter, mel, pasta, osv. og bruke fett som energikilde istede.

 81. Hvis man skal følge LCHF kostholdet 100%, hvor ligger grensen for hvor mye karber det kan være i en matvare for at den skal være «godkjent» i forhold til kostholdet? For eksempel pr 100g?

  Byttet til LCHF kosthold for en stund siden og er superfornøyd!

 82. Diabetiker

  HEiHei, jeg synes det er kjempebra du skriver om dette kostholdet…SELV har jeg diabetes og var på alle mulig tabletter, jeg gikk på alt som var lett mat og tenkte det kunne hjelpe men blodprøver og resultater ble aldri bedre, bare flere tabletter….Folk tror at dette med mer fett er farlig noe det ikke er, tenk bare tilbake i tid…Da var det slike matkilder folk så etter, å la oss innse det fedme og sykdommer har kommet i mer moderne tid…

  Vell jeg har vært på dette kostholdet nå å det har HJULPET en hel masse…Jeg har nå faktisk holdt på i et år å trenger ikke lenger ta tabletter for diabetesen min. Legen hadde ikke ord for hvordan jeg hadde klart det. JEg fortalte om dette kostholdet å han ble overrasket… Mitt råd, la folk tro hva dem vil, dette er noe som funker å det er sant!

  Personlig må jeg bare tilføye at jeg synes hverken du eller din mann ser ut til å trenge et slikt kosthold men hvis du små spiser å sånn så er det greit med konseptet» spis fett, og ikke minst SPIS DEG METT» 😀

 83. Hei!

  Jeg vil gjerne høre Dr. Hexebergs tanker rundt raw food-kostholdet (vegansk). Da mener jeg det kostholdet som anbefales av bl.a. Hippocrates-klinikken i USA og som i utgangspunktet utelukker frukt, og de grønnsakene med for høyt sukkerinnhold. (Er jo mange som har et raw food-kosthold som spiser veldig mye frukt, og det er jeg enig i at ikke er bra).
  Jeg er enig i at LCHF-kostholdet er bedre enn et «vanlig norsk kosthold» fordi man kutter ut mel, sukker, frukt, grønnsaker med mye sukker og gjær (?), halvfabrikata og en god del bearbeidede produkter, men er skeptisk til at man ikke reduserer kjøttinntaket, og at man øker inntaket av ost og andre meieriprodukter (meieriprodukter er jo for øvrig bearbeidede produkter…)

  Jeg lurer på om du kan si noe om følgende temaer (hvis du må prioritere vil jeg aller helst høre om syre- og basedannende mat)

  1. Animalske vs. vegetabilske proteiner
  Det er flere studier som viser at vegetabilske proteiner er mye mer egnet for mennesker enn animalske proteiner, og som har påvist negative konsekvenser av et kosthold med mye animalske proteiner. Det er en god stund siden jeg leste om dette, så jeg har dessverre ikke noe konkret å henvise til, og har ikke tid til å lete det fram nå.

  2. Enzymer
  Burde man ikke også i et LCHF-kosthold i enda større grad fokusere på å spise mer ubehandlet (og da mener jeg også kokt og stekt) mat?? Enzymene blir jo ødelagt ved oppvarming, og kroppen har ikke nok enzymer selv til å bryte ned den kokte/stekte maten selv..

  3. Meieriprodukter
  Meieriprodukter, kjøtt og egg er syredannende i kroppen. De aller fleste spiser alt for mye syredannende mat, og det gjør at blodet, som er en buffer, må «gjøre andre tiltak» for å opprettholde sin nøytrale pH (svakt basisk). Et av disse er at kalsium «lekker» fra skjelettet. Med andre ord er det ikke særlig lurt å drikke melk hvis man vil unngå benskjørhet.. stikk motsatt av hva bransjen forteller oss!

  4. Kaffe
  Er det greit å drikke kaffe? Evt. hvorfor? Fryktelig syredannende da…

 84. Jeg synes det er supert at dere deler resultatetene lavkarbo har gitt dere! Jeg har akkurat samme erfaringer angående energinivå, småspising etc., men kan ikke vise til kliniske tester slik Lars Kristian kan. Håper dere åpner noen øyne nå 🙂

 85. kan derer drikke øl på lavkarbo? 🙂

  1. Fotballfrue

   Lasse drikker liteøl fra tuborg, det har mindre karbs 🙂 Men han holder seg helst til tørre viner, det gjør jeg også 🙂

   – C

   1. Finnes jo lavkarbo øl da.:P hehe

 86. Hvis man begynner med lchf, må man leve på dette resten av livet? Har hørt om folk somsier det ervanskelig på ferier og slikt og at de da begynner samle masse vann?

 87. Hei. Mitt spørsmål er: Er det mulig å bruke LCHF til å legge på seg? Jeg er undervektig, men magen min reagerer på karbohydrater, så jeg vet ikke helt hvordan jeg skal klare å komme opp i vekt uten å føle meg dårlig.

  1. Jeg har lest at lavkarbo hjelper kroppen til å finne sin ideal-vekt. Altså noen som vil ned i vekt vil en gang stoppe ettersom at kroppen har funnet vekten som den fungerer best i 🙂
   Hvis du vil bli litt mer overbevist kan du jo gå inn på lavkarbo.no hvor det står ganske mye om dette 🙂 Er faktisk en del som bruker dette kostholdet for å gå opp i vekt 🙂

 88. Ingrid Nordal

  Hei. Jeg lurer på om det går ann å få litt tips til mat for ei med laktoseintolerans? Siden meieriprodukter er noe jeg ikke kan spise går det for det meste i mye usunn mat som nemlig pasta, ris, etc. Jeg synes det er så vanskelig, for alt inneholder jo melk. Hadde vært supert med noen tips 🙂

  1. Hei!
   Jeg har også laktoseintoleranse, og synes det ikke er vanskelig å spise sunt;)
   Her er et par tips

   – soyamelk og soyafløte, man smaker ikke forkjell på dette i forholdt til melk og fløte i matretter.
   Jeg har brunkt soyamelk til musli hver dag i 4 år. I starten er det litt uvant smak, men man venner seg til det.
   Finnes også youghurt en del steder nå, men den med smak er ikke særlig sunn.
   Jeg gikk rundt lenge og irriterte meg over at jeg ikke kunne spise yogurth naturell, cottage cheeze, kesam osv.. men bare tenk at det ikke er et alternativ å spise dette, så finner man andre sunne løsniger;)

   Som erstattning for ris og pasta kan man bruke grønnsaker, linser, bønner, brun ris, villris… mange alternativer med færre raske karbs enn vanlig ris og pasta.

   Helene

 89. Birgitte

  Hva er den enkleste veien til et LCHF-kosthold, og hvor skal man begynne hvis man ønsker å endre sine matvaner til et slikt kosthold? Tips til enkle, små inngrep tas imot med stor takk 🙂

 90. Kor mange måltid er vanlig å spise i løpet av dagen på lavkarbo?
  Og eksempel på ka dei kan innhalde ? 🙂

 91. Hvordan er LCHF i forhold til hyperlipidemi (Arvelig høyt kolestrol)?

 92. Hestejenta

  Hei, jeg har et spørsmål: Finnes det noen type snacks/godteri man kan kose seg litt med, uten å få i seg for mye karbohydrater? Eller må man bare avstå helt fra alt som smaker søtt?

  1. Bacongull er super lavkarbo-snacks.
   Og du kan finne masse bra oppskirfter på kaker og godis laget med Sukrin på alle lavkarbo-bloggene på nettet (anbefaler særlig http://www.kriweb.no – proff fitnessutøver som lever sukkerfritt – hun har også laget et oppskriftshefte hun selger)

 93. Svanhild

  Hei.
  Jeg studerer ernæring, mat og kultur ved UIA, og forelserene er veldig opptatt av mat og sunnhet, men også bærekraftig utvikling. Hva tenker dere rundt dette?

  Jeg tenker jo at et LCHF-kosthold, men også ketolyse osv bruker mye mer animalske matvarer enn et «vanlig» kosthold, og dette blir byttet ut istedenfor karbo. Mtp ressursfordeler, så finnes det mange flere karbohydrat-kilder i verden, og jeg synes det rett og slett er «urettferdig» at vi som har muligheten skal kunne spise på denne måten, når noen sitter uten noen ting. Det er på ingen måte mulig at alle kan ha dette kostholdet, grunnet akkurat dette. Bør vi ikke tenke på dette også?

  I tillegg vil jeg bare si en liten ting til deg caroline. Når jeg leser gjennom kommentarfeltene dine, svarer du veldig påståelig. Noe av det du skriver, skriver du som om det er sannhet, mens det ikke er det. kanskje det forskes på osv, men ikke alt er så svart/hvitt.. du vet jo at du har stor påvirkningskraft, og akkurat i dette emnet synes jeg du bruker det litt feil .
  Det kom i år ut nye kostholdangefalinger fra helsedirektoratet, og detter er et sammendrag fra ALL litteratur på ernæring, også f.eks. LCHF-kosthold. De anbefaler på ingen måte dette kostholdet, fordi det er for lite forskning på området. VI vet ikke hva følgene er på lang sikt, og dette sier du ikke mye om 🙂 kanskje du burde det?

  1. Fotballfrue

   Men følgene av et høykarbokosthold vet vi, og likevel anbefaler myndighetene dette 🙁 At de anbefaler margarin fremfor smør er grunn nok til å lukke ørene og øynene for disse rådene.

   At det er mindre bærekraftig å ha et LCHF kosthold stemmer ikke, det er ikke meningen at man skal innta mer kjøtt enn normalt. Dessuten utnyttes maten fra dyrene bedre på et LCHF kosthold da hele dyret brukes i matproduksjon 🙂

   – C

   1. Svanhild

    Takk for ny forståelse ang. bærekraftig utvikling.
    Men jeg er veldig nyskjerrig i hva du mener når det gjelder margarin og planteoljer (som jeg så at du skrev i tidligere kommentarfelt..)
    Du skrev bl.a. at en kun burde bruke kaldpressede oljer til steking, og kun ved svak varme. Jeg regner med at du mener at fettet oksiderer, og noe av det kan bli omgjort itl transfett? i vårt pensumlitteratur står det at det skal enormt høy varme til for at dette skal skje i stekepanna hjemme, og en bør heller fokusere mye mer på å vaske panna skikkelig mellom hver gang…
    Dessuten siles jo ikke den kaldpressede oljen like mye som vanlig olje, og det som komme gjennom i den kaldpressede kan omgjøres til farlige stoffer. Derfor ville ikke jeg vært så påståelig på det med kaldpressede oljer.

    grunnen til at vårt samfunn bruker så mye planteoljer, er jo mye pga vi tar etter middelhavskosten. grunnen til det igjen, er jo fordi den viser veldig gode tall, både med tanke på levealder, sykdom osv. Sier ikke at oljen er all grunn til dette, men derfor kan den vel ikke være så farlig?

   2. Fotballfrue

    Min erfaring er hvertfall at kaldpresset olje brenner seg svært lett ved høye temperaturer, mens smør tåler det helt fint. En stekepanne kan ved normal bruk komme opp i 250 grader, ved så høye temperaturer kan det oppstå oksidering. Et tips da kan være å brune litt løk eller hvitløk sammen med oljen, da disse inneholder antioksidanter som hindrer oksidering 🙂 Eller bare bruke smør, som uansett smaker 10 ganger bedre og heller ikke er så usunt som folk tror 🙂

    Jeg sier ikke at olivenolje eller rapsolje er usunt, tvert i mot, bare vær forsiktig når du bruker det til steking 🙂

    – C

  2. Svanhild: Har du tenkt på hvor mye dyrkbar mark i verden som går til å produsere korn til mennesker som bare blir syke av det, og fraftfôr til husdyrene våre? Hva med å bruke markene til å dyrke gress som dyrene kan beite på, slik de er ment til fra naturens side? Da vil både dyrene bli mye sunnere, fordi de får et balansert og riktig kosthold, og kjøttet vil også bli mye sunnere for oss! Dyr som er foret opp på kraftfor har bl.a. altfor mye betennelsesfremmende omega 6 i forhold til omega 3 i kjøttet sitt.
   Vedr. dine studier innen ernæring, og de nye offisielle kostholdsrådene så tror jeg du vil gjøre lurt i å gå de studiene de refererer til nærmere etter i sømmene. Eller lese litt av andre som har gjort det allerede. Du vil snart se at både dine forelesere og Statens Ernæringsråd har bygget sine anbefalinger på feil grunnlag.

   1. Hvorfor blir mennesker syke av korn?
    Mennesker sulter jo i dag fordi vi mennesker i rike land bruker åkrene til å så fôr til kuene våres istedenfor å så mat til mennesker. Kuene bruker jo 9/10 av energien fra kornet på å leve, mens bare 1/10 av gresset de spiser «videreføres» til oss. Dvs at hvis vi bare hadde sådd mat til oss selv, spist mer grønnsaker og ikke spist like mye kjøtt kunne vi fått mat til å mette hele jordas befolkning.

 94. Jeg lurer, som ganske mange andre på;
  Dersom man velger lavkarbo i form av ketolyse/lchf og er normalvektig, men ønsker å gå ned en 3-4 kg. Vil det da være gunstig å passe litt på kcal i tillegg til karbohydratene?

 95. Hei søte Caroline 🙂

  Jeg har selv et kosthold med lite karbohydrater, og holder meg til ketolyse med 15 g om dagen. Kan jeg spørre om hvor mange gr dere holder dere til? Jeg opplever kun positive opplevelser knyttetb til dette kostholdet. Hovedgrunnen til at jeg gjør dette, er at jeg har en del kilo som skal bort. Etter 2 uker på lvkarbo har jeg mistet 3 kilo, og jeg må si at jeg fryder meg. Aldri før har jeg hatt så mye energi til trening, og aldri før har jeg hatt det så bra under vektnedgang!

  Det jeg lurer på er om du har noen tips ved vektnedgang? Er det noe man bør holde seg spesielt unna (bortsett fra karber da), og er det noe man absolutt bør få i seg for å trigge vekttapet litt? Jeg vet jo at ikke du skal gå ned i vekt, Caroline.. men for oss som skal det hadde det vært flott med litt tips 🙂

  Tak for svar 🙂

 96. Hei. Jeg er på min 8 uke med lavkarbo og har brukt tiden til å forsøke å «teste» litt ut hva som funker for kroppen min. Målet er vektnedgang på ca 10 kg og en livsstil uten søtsug og småspising. Ikke bra for hverken kropp. lommebok eller tenner:) Er på vei med vektnedgang, men det tar utrolig lang tid, men merker at kroppens fasong endrer seg og det er positivt, i tillegg prøver jeg å få trent jeg 2-3 g pr uke. Jeg er opptatt av at daglig energi inntak ikke er vannvittig høyt,og regulerer dette greit.

  Merker at når jeg ikke spiser godt sammensatte måltider så får jeg lyst til å småspise litt, og da er det spesielt enkelt å maule i seg noen osteskiver av ulik sort. Her kommer det jeg undrer på: Det virker som om at jeg ikke responderer så godt på ost, hverken når jeg spiser greit sammensatte måltider eller når jeg slurver litt med sammensetningen. Er det andre som har oppdaget at ost ikke er positivt for vektnedgang?

 97. Elisabeth

  Hei!
  Jeg har gått på lchf i en måneds tid nå, med boken Frisk med med lavkarbo. Tror karbo inntaket mitt ligger på rundt 50g i døgnet, hovedsakelig fra grønnsaker. Er veldig fornøyd med at magen og blodsukkeret er stabilt, men vekten står stille.. Ønsker en nedgang på rundt 7 kg bare, for jeg er ikke overvektig eller noe. (160 cm høy og 62 kg)
  Det jeg lurer på, er om jeg må inn i ketose for å gå ned i vekt? Og om jeg kommer til å gå opp igjen de kg jeg evnt mister i ketosen når jeg går tilbake til et vanlig lchf kosthold? Ønsker jo ikke å leve i ketose over lengre tid..
  På forhånd takk;o)

 98. Spørsmål til Dr. Hexeberg.

  Jeg har hørt mye bra om LCHF kostholdet, men hvis man skal ned i vekt har jeg skjønt man skal ligge på max 5 – 10 g karbs per dag?! Men om man da skal erstatte dette med fett, vil man ikke få i seg en haug med kalorier da? Må man passe på Kcal eller kun karbohydratene?

  Hvilke grønnsaker og grukter er det minst karbohydrater i?

  Mvh Linn:)

 99. Hei,

  jeg ønsker gjerne å gå ned ca 15kg. Jeg har allerede gått ned 5kg ved hjelp av kaloritelling, men jeg synes dette er veldig tidkrevende og slitsomt. Jeg vurderer nå lchf-kosthold som en erstatning. Hvordan fungerer dette når man vil ned i vekt? Det er jo mange kcal i sauser, rømme, smør, fløte etc, som jeg tenker gjør at jeg overskrider de kcal jeg trenger for å gå ned i vekt? Jeg er også veldig usikker på hva som er lov/ikke lov med tanke på et slikt kosthold som dette, er lettbrus lov f.eks.? Og skader det hele kostholdet om man en dag i blant spiser kake i besøk, drikker alkohol etc? Finnes det noen gode måter for en som ikke kan dette i det hele tatt å finne ut av slike ting uten at det blir et frustrasjonsmoment? Jeg vil som sagt ned i vekt, det er det viktigste!

  Takk for svar!

 100. Karoline

  Hei! Bruker du og Lars Kristian å spise suppe til middag? En del supper inneholder jo blant annet mye fløte og andre ting som er ganske fettrikt:)

  1. Fotballfrue

   Nei, her er det dårlig med suppe 😉 Spiser mye blomkålmos, dvs. blomkål kokt fløte med smør 😀

   – C

   1. Christine

    Kan anbefale Hot kyllingsuppe fra bloggen til Lena Beatrice! Knallgod! Er vel i utgangspunktet en oppskrift fra Tine.no med noen justeringer. Jeg var fortsatt i ketose etter å ha spist denne først til middag og deretter rester til lunsj 🙂

 101. Hvor lite må man egentlig spise hvis man er normalvektig, men ønsker og ta av et par kilo? Føler jeg kan spise veldig lite, men likevel holde meg mett veeldig lenge. Jeg har ikke merket noe til renere hud, heller det motsatte :/ Lurer på hva som kan forårsake det.

  Caroline: På hvilken butikk har du kjøpt atkins-shake´n i kjøleskapet? 😉

  1. Fotballfrue

   Smart club 😀 Den er SÅ god!

   – C

 102. Hei Caroline.
  Inspsirert av dine erfaringer og Dr. Dahlsquist’s bøker, er jeg nå inne i min 2. uke med LCHF kosthold og så langt er jeg svært positivt overrasket til hvor greit overgangen har gått ettersom jeg har levd på pasta ca 4-5 dager i uken i mange år, men ellers prøvd å leve sunt med lettproduketer, grovt brød og mye grønnsaker. Største overgangen har vært å omstille autopiloten til å ikke kjøpe lettprodukter! Men så til mitt såørsmål til Dr. Hexeberg:

  Jeg har to jenter på 9 og 12 år og er selvfølgelig svært opptatt av at de skal ha ett så sunt, variert og ernæringsmessig riktig kosthold som mulig uten at det gjør hverdagen for vanskelig for dem – dvs at de skal oppleve at de spsier så normalt som mulig og ikke bli unormalt opptatt av hva de putter i munnen og hva de kan spise og ikke.
  Er LCHF skadelig for barn i voksealder, hvor mye karbohydrater bør de få i seg hver dag og hvordan skal maten deres best settes sammen for at de skal få dekket sine behov? Er det noe jeg må være ekstra bevisst på?

  På forhånd takk for svar!

  Marit

 103. hva er det store kartongen ( m/Atkins merket) som står nest-øverst i kjøleskapet ditt?:P

 104. Linn-Annie

  hvis mitt daglige energibehov ligger på ca 1600 kcal (har en stillesittende jobb, og skader som gjør at jeg er relativt inaktiv), og jeg går over til lchf-kosthold, hva skjer da med det fettet (overskuddet av kcal), kroppen min ikke forbrenner? har suksessfult gått ned 9 kg med et lavkcal-kosthold, en sunn blanding av treige karbs, proteiner og fett. Så undrer litt på om et kosthold stappet av fett, uten kontroll på energiinntaket virkelig kan få meg til å gå ned i vekt. Dette kan da ikke være gunstig for oss ikke-trimmere? Så, ja, HVA skjer med overskuddet av fett som ikke vil bli forbrent av min naturlige metabolisme?

 105. Hei,

  Jeg er fast leser av bloggen din og synes du er en kjempeinspirasjon! Gleder meg til oppdateringene dine hver dag 🙂

  Jeg har selv et litt alternativt kosthold med mye supermat og raw food. I tillegg prøver jeg å holde meg unna melk og hvetemel. Jeg har en normal, sunn og frisk kropp men passer på kostholdet for å ha et mer stabilt blodsukker og i tillegg ha energi og overskudd. Og det har jeg virkelig fått!

  MEN: Etter snart et år med kostholdsendring merker jeg ingen store forbedringer på huden (og det skulle jeg gjerne gjort…). Hudpleieren min anbefalte meg nå å teste lavkarbo-kosthold. Utfordringen min er at man ved å ha et lavkarbo-kosthold ser ut til å bruke mye meieriprodukter, noe jeg prøver å unngå (bruker ris, kokos og soyaprodukter). Jeg er usikker på hvor store endringer man kan forvente seg på huden ved å endre kosthold. Jeg er 30 år og har ganske normal hud, men synes jeg har for mye små urenheter.

  Mitt spørsmål er derfor:
  Hvilke/hvor store endringer har du merket på huden? Mindre urenheter? Mer/mindre tørr/fet hud?

  Ønsker deg en fortsatt strålende uke!

 106. karoline

  Jeg har stemt på deg! På hvilken måte finere hud? Renere? Mer glød? 🙂 Håper du svarer – trenger motivasjon!!

 107. 1. Jeg lurte på om dette kostholdet passer for alle? Er det noen mennesker som rett og slett ikke egner seg for å kun leve på denne dietten?

  2. Blir det vanskelig i sosiale sammenhenger, eller lar man seg selv gjøre «unntak» en gang i blant?

  3. Jeg har også hørt rykter om at dersom man lever på denne dietten, men så spiser litt karbohydrater igjen, er det veldig lett å legge på seg.

  Ellers ønsker jeg deg, Caroline, lykke til videre med kostholdet! Spennende å høre om utviklingen, og at det passer for dere! Ha en fin dag videre!

 108. KAn man kjøre lavkarbo selvom man har en normal kroppsvekt? Hvordan vil det påvirke vekten, egentlig? Det er jo utrolig mye kcal…

 109. Har det seg ikke slik at man får cellulitter av å spise masse mettet fett? det er jeg mest redd for.

  1. Fotballfrue

   hmm. spiser du fett, brenner du fett. det er jo som kjent underhudsfett som er skyld i cellulitter, så da blir du med andre ord KVITT cellulitter av å spise masse fett.

   – C

   1. Den var litt for enkel vel? cellulitter blir man dessverre ikke kvitt så lett :-p

   2. Fotballfrue

    ikke kvitt da, men bedre blir det garantert 🙂

  2. SassySmart

   Da jeg begynte på LCHF/ketolyse for 2 år siden, RANT formelig cellulittene av meg! Jeg har aldri hatt en så stram og cellulitt-fri kropp som det jeg har nå:)

 110. Hei!

  Du som er så sunn og flink, har du prøvd noe superfood? Har hørt at det skal være dritbra….

  Jeg får forresten hodepine av lavkarbo dietten, har derfor sluttet en del ganger. Vet du grunnen til det?

 111. Hei! Jeg studerer ernæring på UiO, og har snakket med en lege her som har obdusert personer som har levd på fettkost over lengre tid. Det var SKREMMENDE å se hvordan blodårene deres så ut innvendig. Greit nok med fine verdier på blodprøver, men det er først når man ser hvordan fettet har samlet seg opp i blodårene man ser den virkelige effekten. Spesielt brystvenen som mottar fett fra lymfeårene (fra tynntarmen) var ekstremt utsatt. Hva er teorien til dere lavkarbofolk om hvor overskuddsfettet havner? Vi vet jo at det ikke går til fettlagring, og alt brukes ikke til bygging av cellemembraner, kolesterol osv. Det er heller ikke slik at alt blir forbrukt direkte som energi. Hvor i kroppen tror dere det havner, når dere er så sikre på at det ikke legger seg i blodåreveggen? Én ting er i alle fall sikkert, og det er at det ikke forsvinneri løse luften…

  1. Godt spm. Håper det blir besvart

   1. Jeg er veldig enig med Stine, se min kommentar litt lenger ned.
    Iflg ernæsringsfysioliger jeg har snakket med hos Landsforeningen for hjerte og lungesyke, så fraråder de dette sterkt pga at vi blir «innfeite» med dette kostholdet.

   2. Fotballfrue

    Men dette er det stor uenighet om, ny forskning viser at det ikke er tilfelle 🙂 Men enn så lenge følger myndighetene gammel, og i følge noen leger og kostholdseksperter, dårlig forskning. De som følger dette kostholdet, erfarer at det i de fleste tilfeller ikke er riktig 🙂 Vi får se hva Dr. Hexeberg sier, og hva tiden bringer 🙂

    – C

 112. Hei

  Jeg er ei jente på 17 år som gjerne vil ta utbytte av fordelene et LCHF kosthold kan gi. Er det noen spesielle forholdsregler man må ta hensyn til i forhold til vekt, kroppstype, sykdom, treningsmengde osv?

 113. Jeg lurer på hvor lite jeg må spise når jeg er normalvektig, men ønsker å ta av et par kilo? Jeg kan f.eks. spise en halv avocado med majones til frokost, og holde meg mett veeldig lenge. Bør jeg spise mer grønnsaker, og mindre fett? Jeg har ikke fått noe renere hud, heller det motsatt. Jeg lurer på hva som kan forårsake det.

  Caroline: På hvilken butikk har du kjøpt den atkins-shake´n? 🙂

  1. Fotballfrue

   Smart Club 🙂

   – C

   1. Fant ikke den første kommentaren min, så trodde jeg ikke hadde publisert den. Jeg postet den på nytt, så nå ligger den her to ganger. Beklager, var ikke meningen 🙂

 114. Jeg har hørt at hjernen bare kan bruke karbohydrater som energi kilde. Så lurer jeg på om hjernen får nok karbohydrater? Eller om denne påstanden ikke stemmer i det hele tatt.

  1. Fotballfrue

   Det stemmer ikke. Et lavkarbokosthold består av alt mellom 30 – 150 gram karbo, noe som er mer enn nok til å “fø” hjernen. I tillegg er ikke karbohydrater essensielle, dvs. at kroppen ikke trenger det, fordi den produserer nok selv. Ved full tilgang på glucose vil hjernen kun forbruke dette. Ved liten tilgang til glucose, for eks. på ketogendiett (lavkarbo), vil hjernen kunne dekke 80 prosent av sitt energibehov med ketoner, og 20 prosent med glucose. Denne glucosen kommer da enten fra maten eller fra nedbrytning av proteiner. Egentlig er dette en tilstand man har når man sulter, men ketogendiett baserer seg på nok inntak av kalorier, men “for lite” karbohydrater slik at karbohydratmessig og blodsukkermessig er tilstanden relativt lik.

   – C

 115. Bekymret mor

  Hei!
  Har du noen erfaring med lchf-kosthold mot alvorlige spiseforstyrrelser? Jeg har en datter som har hatt en kombinasjon av anoreksi og bulimi i flere år. Hun bærer tydelig preg av dette med kraftige hamsterkinn, undervekt, råtne tenner på innsiden, uteblitt mesnstruasjon, fordøyelsesproblemer osv.osv. Vi vet ikke vår arme råd. Hun har «gode» perioder hvor hun lever på et veldig streng og fettfattig regime («kaninfôr», riskaker og mager youghurt), etterfulgt av totalsprekk med spiseorgier og påfølgende uker med oppkast og elendig selvbilde. Hva kan vi gjøre for å hjelpe henne til å få et normalt forhold til både mat og til sitt eget selvbilde? Hun er temmelig høy (178cm) og er livredd for å bli kraftig i tillegg… Hun er veldig tynn, men syns selv at hun aldri blir tynn nok.

  1. Bekymret mor

   PS! Innlegget mitt ovenfor er egentlig ment som et spørsmål til Hexeberg.
   Men jeg vil gjerne også høre om andre har noen erfaring med dette.
   Håper på svar!

  2. Margrethe

   Jeg er verken Caroline eller Dr Hexeberg, men har noen erfaringer og tanker rundt dette som kanskje kan være til hjelp.. Jeg har selv slitt med spiseforstyrrelser – både bulimi og anoreksi, akkurat som din datter. Det begynte da jeg var 15, nå er jeg snart 21, dvs det har vart i nesten seks år. Nå er jeg imidlertid endelig på bedringens vei. Lavkarbo er en sunn og flott livsstil, men jeg vil fraråde datteren deres til å prøve dette i et forsøk på å bli frisk. En spiseforstyrrelse er en enorm lidelse (tro meg, det vet jeg) og noe som ikke bare går over av seg selv eller som man kan reddes ut av ved å endre kosthold til lavkarbo. Man må kjempe for å bli frisk, det er en tøff kamp som er vanskelig, om ikke umulig, uten profesjonell hjelp. Personlig ble jeg så syk at selv ikke poliklinisk hjelp var tilstrekkelig, og jeg ble til slutt åpen for innleggelse. Det var lang venteiste og ventetid, men jeg kom inn til slutt. Jeg avbrøt studiene, som var tøft å gjøre. Men nå, 5 måneder senere, har jeg det så utrolig utrolig mye bedre og du aner ikke hvor utrolig lykkelig jeg er for at jeg tok nettopp det valget. Jeg er ikke frisk, men på god vei.

   Så jeg vil heller råde deg til å prøve å finne god hjelp til datteren din, kanskje først forsøke poliklinisk – det fungerer for mange. Dessverre er det dårlig med gode tilbud her i Norge, men det finnes hvertfall noen gode klinikker! Uansett; et lavkarbo kosthold er IKKE løsningen. Misforstå meg rett, heg tror på alle helsefordelene som følger med lavkarbo, og en dag legger jeg kanskje om til en slik livsstil selv. Men jeg vil vente til jeg er 100% frisk. For å følge et lavkarbokosthold må man jo holde noen lunde styr på hvor mye karbohydrater man får i seg, og jeg mener at dette er et fokus man ikke har godt av å ha når man prøver å bli frisk fra en spiseforstyrrelse.

   Lykke til og god bedring til datteren din!

   1. Bekymret mor

    Margrethe:Tusen takk for ditt svar! Jeg er veldig takknemlig for tilbakemelding fra noen som selv har opplevd det, og vet hvor vanskelig det kan være. Kan jeg spør om navnet på den klinikken hvor du ble behandlet? Evt. andre steder som du har hørt er bra?

   2. Margrethe

    To svært gode klinikker for innleggese er Modum Bad i Vikersund og Capio anoreksisenter i Fredrikstad. Dette er steder som dessverre har lang ventetid, men behandlingen er meget god. Men, så vidt jeg vet er dette også steder som kun tilbyr plass til de som har forsøkt poliklinisk hjelp men at hjelpen ikke har vært tilstrekkelig. Det kan være lettere å få plass andre steder, eksempelvis visse sykehus som tilbyr behandling mot spiseforstyrrelser. MEN, vær litt forsiktig med å vurdere behandling på sistnevnte steder, mye av dette er ikke særlig bra og kan, etter hva jeg har hørt, bare gjøre vondt verre (men dette har jeg ingen erfaring med, så kan kanskje være lurt å undersøke litt selv).

    Nå kjenner jo ikke jeg til deres situasjon – har dere forsøkt å få noe hjelp foreløpig? Hvis ikke, kan jeg 100% anbefale dere å prøve noe poliklinisk! For veldig mange er dette nok!! Jeg fikk først hjelp fra en utrolig bra poliklinisk klinikk med en svært dyktig lege og ernæringsfysiolog. Den første tiden gikk det bra og jeg ble friskere, men så klarte jeg å surre meg inn i gamle vaner igjen. Men det var min egen feil, hjelpen kunne ikke vært bedre. Klinikken holder til i Oslo-området og har kort ventetid, jeg kan si deg navnet, men dere bor kanskje ikke der? Den er dessuten privat – dvs det koster, men, er det noe det er verdt å bruke penger på så er det dette, det handler tross alt om et liv. På den annen side handler jo det hele om motivasjon til å bli frisk, + at det er viktig å være 100% ærlig med de som hjelper deg, så man kan sikkert få god hjelp andre steder også. Dette kommer til å løse seg, det er jeg sikker på, så lenge dere får tak i hjelp, for dette vil ikke gå over av seg selv. Men det ER mulig å bli helt frisk 🙂

   3. camilla

    hvis dere bor i oslo området, kan jeg anbefale poliklinisk behanling på Gaustad! jeg går der selv, og de er kjempe flinke der 🙂

   4. Bekymret mor

    Problemet er at hun bor i utlandet for tiden… Men veldig greit å vite om steder i Norge som kan anbefales. Vil ikke risikere at hun kommer til et dårlig behandlingsopplegg som kan gjøre vondt verre… Så kan vi prøve å få igang et behandlingsopplegg når hun flytter hjem om 2-3 år. Hun mener selv hun har det under kontroll, -så vi får bare håpe at hun har rett….

 116. Hei ! Jeg lurer på hvordan LCHF blir anbefalt iforhold til kreftforebygging. Jeg har lest mye om kreftforebygging, hvor det blant annet blir håndhevet at man skal spise mindre av kjøtt og animalsk fett. I forhold til LCHFkostholdet så virker det for meg at det blir inntatt mye av animalsk fett via fløte, kjøtt og lignende. Kan hende jeg tar helt feil, men jeg må jo få lov til å spørre 😉

 117. Cathrine R

  Kan man fortsatt holde seg til enkelte lettprodukter, som f.eks. skummet melk, selvom man velger et LCHF kosthold :)?

 118. Hei.
  Ville bare si at jeg har en del erfaring når det gjelder trening og kosthold, så jeg vet at å kutte ut karbohydrater ikke er lurt når du trener såppas mye. Rart at du merker at du har mer energi for karbohydrater er det viktigste å få i seg når man trener!!

  1. Fotballfrue

   Fett er overlegent bedre enn karbohydrater som energikilde 🙂

   – C

 119. Når Lars Kristian er fotballspiller, trenger ikke han karbohydrater da? Har hørt med ernæringsfysiolog som ikke anbefaler LCHF kur til fotballspillere?

  1. Fotballfrue

   Han klarer seg fint med karbohydrater fra grønnsaker, og masse fett 🙂

   – C

 120. Hei. Hvilke LCHF kokebøker kan du anbefale? Matbildene dine gir meg vann i munnen – fortsett med det 🙂

 121. Kjære Dr. Hexeberg,

  Først må jeg bare understreke at jeg overhodet ikke er noen ekspert på lavkarbo. Har likevel prøvd å lese en del om det og er veldig interessert. Husker at vi snakket om temaet i biologien på vgs og noe av det jeg husker at biolæreren min sa var at lite inntak av karbohydrater fører til forbrenning av fett, men også til at fettsyrene blir liggende rundt i blodet og blodårene. Fikk inntrykk av at dette heller ikke var spesielt sunt. Hva sier du til dette?

  Takk for spennende spørsmålsrunde!

 122. Veronika

  Hei 🙂

  Jeg bare lurte på hva slags kjøtt som er bra å spise, bortsett fra bacon? Har skjønt at fisk er bra, men kan du/dere si litt mer om hva slags fisk? Og som sagt, hva slags kjøtt?

  Og er ikke det er kosthold som er veldig dumt å ha, for hvis man plutselig spiser noe litt usunt en dag (mye karbohydrater) så legger man veldig på seg av det?

  Takk for svar, hvis jeg får det! 🙂

 123. Er LCHF-kostholdet anbefalt dersom du ønsker å gå ned i vekt?

 124. Hei.

  Jeg trener tre ganger i uken og spiser generelt sunt: lite godteri, sjokolade og potetgull, samt meget lite alkohol. Jeg spiser fire-fem skiver grovbrød hver dag, fet fisk minst en gang i uken og ellers lite rødt kjøtt, men jeg spiser en del poteter til middagen. Jeg er egentlig ganske kresen i matveien, så kommer nok til å få problemer dersom jeg skal endre kosthold totalt, og uansett frister det lite med mat med høyt fettinnhold (bortsett fra bacon, som er herlig godt).

  Vil jeg likevel merke positiv forskjell dersom jeg prøver å kutte en del karbohydrater, uten å pøse på med fettholdig mat? F.eks spiser mer egg, hvitt kjøtt og grønnsaker, og kutter brød, pasta og poteter?

 125. Silje Kristine

  Jeg er ei jente som i det siste har blitt mer og mer overbevist om at fett er det riktige, siden du holder deg mye lenger mett og det i følge nye undersøkelser ikke øker sjansen for hjerte-og karsykdommer. Problemet mitt ligger i å vite hvordan jeg skal erstatte en del av de typiske karbohydratene med annen mat. Jeg bruker ofte ris og pasta i tillegg til kylling, fisk osv. Hva kan jeg spise istedenfor ris og pasta?

 126. Til Dr Hexeberg: jeg har fulgt LCHF i nærmere 6 uker nå og har noen spørsmål rundt vanninntak og toalettbesøk.
  1: Jeg forstår at det er svært viktig å få i seg nok vann. Fra før har jeg hatt et rent vann-inntak på 1,5-2 liter daglig, pluss te og lignende. Da måtte jeg må toalettet (tisse) kanskje 2 ganger til dagen. Annen toalettgang skjedde fra en gang til dagen til annenhver dag.
  Etter at jeg nå drikker vann må jeg nesten umiddelbart på toalettet, ca en halvtime etter. Er dette vanlig? Får kroppen nyttiggjort seg av vannet jeg drikker?
  2: Et enda mindre delikat spørsmål; jeg har lest mange steder at etter overgang til lavkarbo må man sjeldnere på do fordi kroppen nyttiggjør seg mer av det en spiser. Jeg har opplevd det motsatte. Før gikk jeg på toalettet (nr 2) ca annenhver dag. Nå må jeg ca tre ganger daglig. Så spm blir igjen; får kroppen nyttiggjort seg av det jeg spiser? Jeg spiser bl.a mye egg, bacon, kjøtt/kylling, fløte, blomkål/brokkoli, makrell i tomat – pluss 2-3 hjemmelagde lavkarbo knekkebrød med linfrø, sesamfrø og solsikkekjerner. Mulig knekkebrødene er årsaken?.. Er ellers i god form og har fått mye energi igjen fra LCHF. Prøver ikke å gå ned i vekt.

  Dette ble nok i lengste laget, men takker så mye for svar 🙂
  Mvh Nina

 127. Elisabeth

  Er det farlig for hjertet??? :O Så mye fett er vel umulig ok for kolesterolet?

 128. MammaTil ToSmå

  Caroline: Jeg har veldig lyst til å gå over til lavkarbo, da jeg sliter mye med magesmerter, lite energi og endel depresjoner. Bruker bloggen til for å gi meg selv noen spark i rompa, men trenger åpenbart å legge om helt. Jeg er så utrolig sliten, både fordi jeg fikk barn nr 2 for snart 3 mnd siden, og det er endel psykisk å slite med…
  Men vi hadde akkurat foredrag i bhg ang kosthold for barn, og der ble vi advart mot å sette små barn på lavkarbo. Dette var da folk fra helsestasjon og ernæringsspesialist. Jeg må si jeg blir veldig usikker, for jeg vil jo ikke gjøre noe som kan hemme utviklingen til barna mine! Det er så vanskelig når man ikke vet om man virkelig gjør det rette, hvem skal man høre på, hvem har egentlig rett? Vet ikke om dette er noe Hexeberg bør svare på, men… Vi har et sunt kosthold, men for meg er ikke dette nok. Kanskje løsningen er at jeg selv går over til lavkarbo, og fortsetter som vanlig på barnet? 🙂

 129. Birgitte

  Kan man få for mye fet fisk i dette kostholdet? Lurer på om det er negativt å spise fet fisk til lunsj eller middag hver dag?

 130. Linda Marie

  Nå har jeg stemt på deg!:D Håper du vinner^^ 😀 Elsker bloggen din!:D^^

 131. Hei! Jeg har et par spørsmål:

  1. Hvorfor skal man ikke spise lettprodukter? Er det da snakk om typisk lett-rømme og smør? Har hørt at feks lettbrus er lov?

  2. Jeg er slank og høy, men vil gjerne miste litt fett rundt magen.. Er dette et kosthold for meg da?

  3. Kan du nevne noen konkrete tips, feks hva som ikke er lov å spise/lov å spise?

 132. Jeg prøver å gå ned i vekt, og trener body- pump og jogging så ofte jeg kan (helst hver dag). Vil lavkarbodietten hjelpe meg ned i vekt ?

 133. Hei Caroline! Dette er et spørsmål til deg, ikke dr. Hexeberg – men hvor mange gram karbohydrater pleier du å spise hver dag?

 134. Karoline

  For et hysteri. Lavkarbo er sikkert vel og bra, men folk har levd sunne og friske på kneipbrød og poteter i flere generasjoner. Viktig å ikke la kostholdet ditt styre deg, men spise litt av alt. Ta det med ro folkens..

  1. Fotballfrue

   Sunne og friske? Du er klar over at vi blir synder og sykere? Antall hjerte- og karsykdommer øker hele tiden, samtidig som vi spiser mer og mer kneip og poteter :/

   – C

   1. Karoline

    Syns flere og flere spiser LCHF jeg….lol

   2. Fotballfrue

    Hvor mange gjør det? En promille av verdens befolkning? 50 år med høykarbo har nok satt sine spor :/

    – C

   3. Emilie

    Da må jeg nesten spørre deg Caroline, siden du mener så bestemt at helsen vår har blitt verre utelukkende pga karbohydratene. Hva med de som lever langs middelhavet da? De spiser som regel fet fisk, oliven, umettede oljer, HVITT BRØD og PASTA, og har ofte de sunneste hjertene. Mens i japan, der de spiser ris til nesten alt, har de en forventet levealder på 80 +. Og vi lever mye lenger i dag enn vi noengang har gjort.

    Vet helse og levealder er mer komplekst enn kun mat, men synes allikevel det skurrer.

   4. Fotballfrue

    Japanere: https://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article3755564.ece

    Selvsagt ikke bare av karbohydrater. Det som er verst er all ferdigmaten som består av transfett og raske karbohydrater, noe vi svømmer i her i vesten. Fet fisk og oliven olje er jo kjempebra, har aldri sagt at noe annet 🙂

    Ved middelhavet får de forresten 40 – 50 % av energien fra fett 😉

    – C

   5. Enig med kommentaren her. For et hysteri! Tenk på all den tiden dere bruker på å fundere og tenke over kostholdet og diettene deres! GAD sier jeg!!! Spis det du vil med måte,løp et par fine turer i uka,smil og vær glad hele livet gjennom 🙂 Det er det som funker best:) Så blir man iallefall ikke syke og deprimerte av alle sunnhetsdebattene!!!

   6. I tillegg til at stadig flere mennesker blir overvektige i takt med at vi spiser mindre og mindre fett…!

 135. Det er greit at du anbefaler dette ogsånt, men det er IKKE for alle! Det er ikke ALLE som kan ha et slikt kosthold, og det er faktisk bevisst. Selv så passer det nok ikke meg, da hadde jeg nok ikke vært SMALL men heller LARGE.

  1. Fotballfrue

   Hvorfor det? Du legger ikke på deg av å spise fett.

   – C

   1. Camilla

    Herregud! Unnskyld meg, men du er så utrolig kjapp til å være så innmari påståelig Caroline. OK at du syns alle har godt av lavkarbo, men det er ikke nettopp slik at det er sånn for ALLE! Ting er ikke svart hvitt (altså enten ja eller nei) Hvorfor kan du ikke vise litt mer ydmykhet og se an situasjonen før du er så bastant i dine svar. Du får det til å virke som at du har rett og alle andre tar feil.

   2. Fotballfrue

    Men det er jo sant Kjære Camilla, du legger ikke på deg av å spise fett 🙂 Det er raske karbohydrater som gjør at man legger på seg.

    – C

   3. Så folk har aldri tatt feil før da eller?

   4. Fotballfrue

    Les litt rundt på nettet da, søk litt om det, så finner du fort ut at karbohydrater produserer insulin, som er et fettlagrende hormon. Det er allmenn kunnskap 🙂

    – C

   5. LCHF kan sikkert være bra for mange, jeg kan ikke mye om det, det kan tydeligvis du, noe som er veldig bra! MEN du MÅ godta at det ikke er det eneste kostholdet som er bra! Jeg utfordrer deg til å lese om andre typer kosthold, og se at de og har mange fordeler. På deg virker det som om LCHF er det eneste som er bra, men det er det jo ikke (helt åpenbart). Se på alle de sunne friske idrettsutøverne vi har som IKKE har dette kostholdet. Eller alle de slanke personene som har 1) Bra med energi 2) Er friske 3) Ikke har noen plager av noe slag. På meg virker det som om dette egentlig ikke skal være mulig. Men det ER det jo.

   6. Dette er noe man faktisk lærer i naturfag, 1 vgs, så dette er bare et spørsmål om man har fulgt med i timen eller ikke. Umettet fett er ikke farlig i å få i seg, det er karbohydrater man legger på seg av. Stå på Caroline! Jeg er sikkert i alene om å si at du har virkelig inspirert meg til å legge om livsstilen min, få meg opp av sofaen, trene og bli mer bevisst på hva jeg spiser. Du er et fantastisk forbilde! Det fortjener du virkelig å høre 🙂

   7. Du er ikke helt alene, Oda 🙂

   8. Jeg blir litt satt ut over hvor fort folk dømmer LCHF, tydeligvis uten å ha gjort så mye som å google det for å vite hva de uttaler seg om! Caroline har såvidt jeg har lest(så og si alt hun har skrevet om dette) aldri påstått at LCHF er det eneste gode kostholdet, som noen over her påstår. Hun har tvert imot funnet et kosthold som hun har hatt stor gevinst av og satt seg inn i, og dermed ønsker å anbefale videre. Om dere velger det eller ikke er opp til dere. Helsegevinstene av LCHF blir mer og mer annerkjent blandt leger, ernæringsfysiologer og forskere.

    Du er en bra ambassadør med et godt hjerte, Caroline! Takk for all glede og inspirasjon bloggen din gir:)

 136. Madeleine

  Hvordan er det å kombinere lavkarbo-kosthold og styrketrening?

  1. Fotballfrue

   Et tips fra meg, sjekk ut boken Istället för doping av Frank Nillson 🙂

   – C

 137. Vil du anbefale dette kostholdet til alle mennesker? Uansett BMI?

 138. Ja, jeg vet jeg er utrolig treig, men klarer bare ikke å skjønne det:
  Hva er meningen med å spise mye fett? Trodde man legger på seg av å spise fett…
  Vet at det sikkert er et dumt spørsmål, men har bare lurt litt på det..

 139. Hei,

  Er det mulig å gå på en LCHF diett dersom man har høyt kolesterol?

  mvh
  Anette

 140. Hei!

  Ifjor i en naturfagtime, hadde vi besøk av en mann som gikk på lavkarbodiett, det han fortalte var svært overbevisende. Jeg lurer mest på hvorfor du tror denne kostholdtypen er bedre?, og hvorfor den ikke er «godkjent» av myndighetene som det sunne alternativ?

 141. Hei!
  Sånn helt basic; hva går dette kostholdet ut på? Hvorfor spiser man mindre karbohydrater? Er det fordi disse blir gjort om til monosakkarider og lagres som gluksose i kroppen? Og derfor blir som blodsukker? Eller?
  Håper på svar, for dette høres interessant ut 🙂

 142. Høres jo ut som et supert kosthold:D
  Jeg leste akkuratt en artikkel om deg på smp.no som er avisen i Ålesund, der det sto om deg, kostholet ditt, treningen din og andre ting. Det var en utrolig fin artikkel ikke minst fordi den handlet om deg!:D
  Elsker bloggen din, stå på:)

 143. Får man ikke mye cellulitter når man går på sånn «Fet» mat diett?

 144. Hei Caroline og Dr. Hexeberg.

  Jeg er nyskjerrig på hva som er lurt å spise etter trening når jeg har et LCHF kosthold.
  Mange sier jo at kroppen trenger karbohydrater etter trening, og at det er dumt å spise fett etter trening. Men hva er sannheten? Hva er lurt å spise før og etter trening på et LCHF kosthold er vel spørsmålet mitt.

  Hilsen Helene

 145. Line Margrethe

  Har stemt på deg igjen :)) Håper du vinner for det fortjener du :))
  Masse spennende her – gleder meg til svarene!
  Klem <3

 146. Hei!
  Jeg har ventet lenge på et innlegg som dette! 😀
  Jeg vil gjerne vite mer om forskjellen på lavkarbo vs. ketose!
  Og litt om overgangsfasen… Jeg vet det er veldig individuelt, og kan ta alt
  fra 2 dager til 2 uker, før man føler seg bedre (Når det gjelder ketose
  ivertfall), men vil gjerne vite litt mer om dette. Etter en og en halv uke
  på ketogen diett, måtte jeg gi meg. Jeg hadde null energi, var svimmel,
  dårlig og hadde problemer med å klare jobb. Så jeg lurer på hvilke faktorer
  som påvirker denne overgangsfasen? Er det noe man kan gjøre for å framskynne
  prosessen? Jeg vet at denne dietten eller livsstilen er optimal og funker, men jeg har tydeligvis litt
  start problemer….
  En siste ting jeg lurer på er hvordan man vet at man får i seg nok fett? Jeg syntes det var ganske vanskelig. Prøvde å ha masse smør, og/eller bacon til hvert måltid, men vet ikke om det var nok.

 147. Dette er et spm ang vektreduksjon.
  Det sies visst at man ikke skal veie/regne ut kcal i et lavkarbokosthold, men i vektreduksjon er det jo kcal inn-kcal ut som er hele regnestykket. Vekten har ikke vist noen forskjell. Jeg er kun to uker inni dette programmet, og spiser ikke overdrevent – men spiser meg passe mett. Har heller ikke merket noen økt energi. Dette gjør til at jeg blir litt frustrert ettersom jeg ikke har det helt på greip – så hadde vært fantastisk med litt forklaringen rundt logikken med denne livsstilen (i første omgang vektreduksjon, men skal gli over i livsstil, og ja – jeg har skjønt man ikke skal tenke slanke-tanker)

 148. hei! jeg syns kostholdet deres virker utrolig fristende å prøve, og jeg har hørt mye om det, men er ikke så flink til å gjøre research selv.. kunne du ha lagt ut ukes-handlelisten deres så vi andre har noe å begynne med? som en liten hjelp? =)

  1. Heisann, tenkte jeg kunne si noen ord her – så er det bare å rette på meg de som føler for det ;-P
   Før en starter med lchf kan det være lurt å sette litt bedre inn i hva kostholdet går ut på, samt hva det gjør med kroppen og hvorfor det er bra. Å bare starte med en satt ukes-meny høres ikke heelt ut som veien å gå i første omgang. Angående research er det skrevet flere bøker om emnet. Du kan jo feks kjøpe/ evnt låne noen bøker på biblioteket. I Hexeberg sin «100 oppskrifter» er det en fire ukers meny som inkluderer hvert eneste måltid disse ukene. Det samme har Annika Dahlquist i sin bok. Jeg foreslår at du leser «Frisk med Lavkarbo» av Hexeberg, og/eller Dr Dahlquist sin guide til lchf – i tillegg til hennes kokebøker Matglede med lavkarbo og «Dr Dahlquist sin kokebok» Da vil du være godt på vei 🙂
   Ellers må lavkarbo.no og lena beatrice sin blogg samt lchf-bloggen nevnes, her finner du mye bra info

 149. karoline

  1. Jeg er 14 år og trener masse, vil LCHF være like effektivt som for dere eller kan jeg likegodt fortsette som før?
  2. hvis jeg begynner på LCHF, kan jeg fortsatt spise frukt? Jeg spiser masse frukt, og er avhengig 🙂

 150. karoline

  jeg lurer på noe mer:
  Kan du sette opp et forslag til en spiseplan på en vanlig LCHF dag? Har litt problemer med å finne å spise til f.eks lunch og kvelds som innholder mye fett og lite karbo.

 151. Hei!
  Jeg har nå levd på en lavkaloridiett i litt over 2.5 mnd, spiste i gjennomsnitt 600 kcal hver dag, i perioder var det også under dette. Har nå nådd min ønskede vekt og vil ikke legge på meg. Så jeg lurer på om jeg kommer til å legge på meg mye hvis jeg nå begynner på LCHF? Vil liksom alt fettet sette seg og vil jeg fyke opp i vekt?

  1. Dette lurer jeg (og mange andre) også på!!

   Hvis man begynner å savne brød, pasta osv etter å ha holdt på en mnd.
   Hvordan legge om til et normalt kosthold på best mulig måte (uten å gå mye opp i vekt) ?

 152. Ragnhild

  Hei!
  Det jeg lurer på kan sikker du (og andre) også svare på… Jeg er ganske grønn når det gjelder dette. Har aldri vært så bevisst på hva jeg har spist (med tanke på å telle karbo eller kcal). Hvordan regner man ut hvor mye karbo det er i f.eks grønnsaker?
  Har veldig lyst til å prøve dette kostholdet for å se om det er noe for meg. Ser ut som man kan spise masse god mat uten å måtte være «fisefin» eller virke kresen (om du skjønner hva jeg mener) 🙂

 153. Heisann, først vil jeg bare skryrte litt av bloggen din! Du legger tydelig mye arbeid i den, og det er helt klart et av lite høydepunkt på dagen og komme inn her 😀
  Men til mitt spørsmål: Jeg tenkte jeg skulle begynne på dette kostholdet, men sliter litt med hva jeg kan ha med meg til lunsj på jobb/skole. Det er liksom ikke så godt med salat hver dag til lunsj i tilegg til at jeg gjerne skal ha det til middag. Noen tips?
  Jeg lurer også på om det hjelper på og bare kutte litt karbohydrater, eller må man kutte helt for å oppnå noen resultat?

 154. blir man tynn av å gå på denne dietten? mister man fett?

  1. LCHF er først og fremst en livsstil. Dersom du ønsker å gå ned i vekt med LCHF er det genialt, da må du passe på at karboinntaket ditt ikke overstiger 20g om dagen, og at du spiser nok fett og protein:)
   (Det ideelle i LCHF er at 80% av maten din består av fett, 18% av proteiner og 2-5% av karbo). Linn

 155. Til de som maser over økt kjøttforbruk – har dere noen gang tenkt på alt det kjøttet som bare blir kastet bort? Nå kommer i alle fall dyra til bruk og kanskje mindre dyr dør forgjeves – dessuten kommer dere ikke til å spise noe særlig mer kjøtt en vanlig, man kompenserer med grønnsaker, fløtesauser etc.

  F.eks isteden for potetstappe kan man koke en blomkål og en brokkoli og mixe det sammen til en stappe med smør. MMM! Kunne spist flere kjeler, men det orker jeg ikke fordi det er så mettende. 😉

 156. Jeg ser at noen allerede har spurt om noe lignende, men jeg synes ikke svaret du gir er bra nok: Er man bevisst hvilken påvirkning på miljø, ressursfordeling og dyrevelferd et slikt kosthold har? Den næringspyramiden jeg har sett for LCHF, har kjøtt/fugl/fisk nederst – og det er, i alle fall slik jeg ser det, et ganske høyt kjøttforbruk.

  Nå er det selvfølgelig andre enn de som går på LCHF som bidrar til det høye kjøttforbruket vi har i vesten, men jeg mener at et slikt kosthold som dette er med på å forsterke et forbruksmønster som er lite heldig både for naturen, rettferdig fordeling av maten i verden og ikke minst husdyra.

  Det hadde vært interessant å lese hva Dr. Hexeberg mener om dette.

  1. Fotballfrue

   Det er ikke meningen at det skal være noe høyere kjøttforbruk på LCHF 🙂

   – C

 157. Hvem passer dette kostholdet til og er det noen side effekt med dette kostholdet

 158. Hei Caroline 🙂 Jeg har et spørsmål til deg som jeg håper du kan svare på, for føler ikke jeg får så mye svar andre plasser.
  Jeg ønsker og gå ned i vekt, og jeg ønsker og spise sunnere, men jeg har er problem. Jeg må kunne spise grove knekkebrød til tider og et potet til middag noen dager. Og jeg trener 4-5 ganger i uken. Har du noen tips som kan hjelpe meg? Blogger, nettsider eller bare egne tips hadde vært flott 🙂 Tusen takk på forhånd 🙂

 159. Til Dr.Hexeberg
  Hvordan virker dette kostholdet inn på hjerte- og karsystemet, og også andre organ i kroppen som for eksempel lever, fordøyelseskanalen m.m? I sykdomslærebøker er magert kosthold anbefalt for flere sykdommer.

 160. Jeg har spist LCHF mat siden begynnelsen av januar (har hatt et nokså karbofattig kosthold det siste halve året, men begynte for fullt da), og synes det fungerer veldig bra 🙂 Det jeg lurer på er hvor streng man burde være? Ferske gulrøtter, blåbær, brokkoli ,linfrø osv, kan man spise så mye man vil, eller burde man hele tiden tenke på en karbogrense/dag? Gjelder disse grensene bare når man vil gå ned i vekt? Ellers er jeg veldig takknemlig for oppskriftene du legger ut, Caroline! 🙂

 161. Hei 🙂 Hvordan er det med kunstig søtningsmidler, sånn som suketter, pepsi max ol?

 162. Heisann. Jeg er alenemamma for en liten gutt på snart 2 år. Det er da vanskelig for meg å følge denne dietten, fordi han får knødde poteter osv til middag. Er det slik at barn bør spise karbohydrat? Eller er det «trygt» å gi han samme mat som meg, og heller bytte ut poteter med grønnsaker? Spørsmålet er vel kort og greit, om denne dietten egner seg for barn 🙂

 163. Til Dr.Hexeberg eller Caroline.
  Jeg lurer på om man kan bruke Herbalife når man er på LCHF-kosthold?

 164. Matintoleranse

  Skulle gjerne prøvd dette selv, men kan ikke spise noen melkeprodukter siden jeg reagere på melkeproteinene. Siden denne dietten inneholder svært mye feite meieriprodukter, hvordan kan en person som meg få til noe tilsvarende?

 165. Maria Helene

  Hei!
  Jeg har begynt så vidt på denne dietten, men mye jeg lurer på i forhold til dette. Hvorfor er det så viktig å ikke spise light-produkter? Er det fordi man trenger masse fett fordi karbhydratene er tatt vekk eller er det noe annet? Hva med lettbrus? 🙂
  Får man noe virkning om man spiser noen måltid som er lavkorbo og noen med karbo? F.eks pasta til middag, men lavkarbo resten av dagen. Eller fungerer dietten kun om man ikke spiser noe karbo?
  Kan man spise kjøttdeig og pølser? Mvh, Maria

 166. de lchf oppskriftene du legger ut…er de fra en kokebok? i så fall hvilken?

  1. Fotballfrue

   både og, prøver oss mye fram også 🙂 Eneste LCHF-kokeboken vi har er den til Dr. Dahlqvist.

   – C

 167. Jeg har et spørsmål til deg, Caroline. Hvor mye karbohydrater spiser du hver dag? Du har sikkert svart på dette før, men håper du gidder å svare igjen 🙂

  1. Fotballfrue

   Aner ikke :/ Men tipper det er rundt 30 gram 🙂

   – C

 168. Så og si alle leger man leser om og hører fra, sier at man bør unngå å spise alt for mye mettet fett. Tror disse vet hva de snakker om. Greit nok at kostholdet funker for deg/LK, men du er tross alt ingen lege eller ekspert på dette området…

  1. Fotballfrue

   Nyere forskning viser at mettet fett ikke er farlig, i tillegg er det masse leger som støtter denne teorien 🙂 Ord mot ord, og da ser vi på effektene, noe som gir LCHF en enkel seier etter min mening 😉

   – C

   1. Fotballfrue

    Til dette har jeg bare én ting å si: hvor har du lavt inntak av fiber fra? Hva med massevis av grønnsaker? Det går også fint å spise grove kornprodukter med lav GI, i moderate mengder…. 🙂

    Over her beskriver du jo også fakta selv, du bekrefter faktisk at studiene som er negative til LCHF er dårlig utført 😉

    – C

   2. Fotballfrue

    Stusset bare på det du sa om lite fiber, da man får i seg plenty av det 🙂

    – C

 169. Kan ikke dette kostholdet få konsekvenser senere på grunn av det høye inntaket av mettet fett? Jeg mener hjerte og karsykdommer etc.

 170. Nå har jeg stemt på deg på penebloggere.com! Lykke til! =) Du fortjener å vinne!

 171. Spørsmål til Dr Hexeberg:
  Selv er jeg nettopp begynt på lavkarbo (ca. 3uker). I den forbindelse opplever jeg at jeg har fått dårligere kondis, vi det alltid være sånn i ketose, eller vil dette avta etterhvert? …

  Jeg har hørt at hjernen trenger glukose for å fungere rett og slett, kan det bli for lite ved et slikt kosthold? Vet at det omdanne glukose i leveren, men her er det vel bare lager for en ekstra time? Hva når alle lagrene er tomme?

  Bør man gå på kosttilskudd når man lever på lavkarbo?

  Bra blogg du har Caroline 🙂

 172. Hei 🙂
  Er ei jente på 17 år, spise normalt og tar vitaminer, men legger ikke på meg. Skulle gjerne lagt på meg noen kilo, men har så høy forbrenning at jeg kan spise hva jeg vil uten å legge på meg ett gram. Har du noen tips? 🙂

 173. Hei!
  Er atkins barer ok å spise selv om den inneholder palmefett?
  Hva er ketose og ketolyse? Er det forskjell?
  Hva skjer om man ikke får i seg nok fett men kutter karbohydrater?

 174. Caroline, du er så påståelig, og du tar ikke noe til deg. Ser at du har fått en del kritikk for det lengere oppe.
  Denne dietten er ikke tilstrekkelig dokumentert eller forsket på. JA, L-K har bedre blodverdier, men det du tydeligvis ikke forstår er at man kan ikke offenlig påstå noe hvis det ikke er dokumentert på mange mennesker, snakker da om ett tall på 2000 personer.

  Du er ett stort forbilde for mange unge jenter, og hvis merker deg kommentarer på bloggen din, så er det mange unge jenter på 13-14 år, kanskje yngre også som spør deg om kostholdet ditt. Hormonene til jenter og gutter i den alderen løper løpsk, og vi vet alle at fett påvirker hormoner. DET er allmenn kunskap. Når man ikke har dokumentert forskning på dette skal man ikke tulle med unge kropper! De er tross alt framtida vår.

  Ikke framstå dine meninger som sannhet, for det vet vi ikke om det er.
  Hvis du brenner så for dette, så kan du jo bare selge alle skoene dine, da får du sikkert råd til å betale en hel skokk spesialister til å dokumentere positivt på dette.

  Jeg sier ikke at dette kostholdet ikke har noe for seg, for det vet jeg ikke. Jeg prøver bare å være fornuftig i forhold til fakta.

  Mest sansynelig blir du ikke å forstå noe av det jeg prøver å forklare deg, og det som er synd er at det er ikke bare ditt problem, men det blir da manges problem.

  1. Fotballfrue

   Men hva med karbohydrater? Det påvirker jo hormonene i ekstrem grad, det er liksom greit det? Jeg må få lov å ha meningene mine i behold, uansett alder på lesere 🙂 For meg holder det at vi mennesker blir sykere og sykere med dagens kostholdsråd, dette er min måte å si i fra på 🙂

   – C

   1. Først og fremst må jeg bare få si at jeg har vært lavkarbotilhenger siden Fedon først skapte overskrifter, og har spist deretter i flere år. Det at befolkningshelsen er i en nedadgående spiral skyldes flere ting; for det første er det alle poengene som er nevnt i tidligere innlegg (raske karbohydrater, matindustriens «mer eller mindre skjulte møkkaingredienser osv). Men jeg har lært en ting av å jobbe med helse og det er at folk flest faktisk ikke vet så mye om kosthold som man skulle tro. Mennesker blir ikke (utelukkende) sykere av å følge dagens kostholdsråd, de blir sykere av å IKKE gjøre det. Grandiosa-nasjonen (les: Norge) er influert av amerikanske vaner og har tillagt seg dem de siste årene. Junk Fook, sukker, prossesert mat osv i KOMBINASJON med den «tradisjonelle» høykarbomaten (hvitt brød, ris, poteter, pasta) gjør sitt for å ødelegge helsen.

    Og når så mange spiser brødmat til samtlige måltider (utenom middag), så sier det vel sitt at fedme og livsstilssykdommer brer seg like raskt som matindustrien klarer å si «sukker og fett? God plan! Billig og avhengighetsskapende.»

   2. Karbohydrater påvirker isulinet, ja, men fettet påvirker hormonene som skal sette i gang prosessen til å gå fra barn til voksen.
    Jeg sier ikke at barn og ungdom skal spise grandis og hveteboller, men det går da virkelig ann å ha ett variert, sunt kosthold. Ungene skal ikke måtte telle karbene for å føle seg bra.

    Jeg forstår at du har egne meninger om kosthold, men å være påståelig i så stor grad, og gå ut offentlig med det er ikke greit. Jeg gjentar meg: Det er ikke noen grundige medisinske raporter på dette området. LCHF kan høres fornuftig ut, jeg vil si meg enig i dette, vi er tross alt opprinnelige kjøttetere, men vi trodde da for noen få år siden at punktforbrenning eksisterte, men det viste seg å være feil. Vi må være kritiske til slike ting. Og det burde du være voksen nok til å forstå.

   3. Fotballfrue

    Og jeg gjentar, dette er et LAVKarbo kosthold, ikke et NULLkarbo kosthold. Karbohydrat i store mengder påvirker forøvrig disse hormonene du snakker om i negativ retning 🙂

    Vi får høre hva Dr. Hexeberg sier 😀

   4. vil bare minne deg på at dette er en blogg og dermed er det faktisk caroline sine meninger, livstil osv vi vær dag kommer inn hit for å lese. hun kan mene å skrive det hun vil, det er STOR forskjell på en blogg og feks en artikkel!!!

  2. Flere ville kanskje forstått det hvis du kunne skrive.

 175. Hvordan vil en typisk dag med LCHF-kosthold se ut? Blir det ikke mye dyrere å holde i lengden?

 176. Hei. Jeg har ett spm som jeg gjerne vil ha svar på. Jeg har cøliaki – og lurer derfor på om jeg kan spise/drikke det meste av det som tilhører LCHF-livsstilen? Er ikke det meste av det dere spiser glutenfri mat? Takk

  1. Tar meg den frihet å svare deg Ida – siden jeg har et barn med cøliaki, selv har glutenintoleranse og lever lavkarbokosthold.
   Lavkarbo er perfekt for de med cøliaki – for nesten alt er jo allerede glutenfritt.
   De få tingene jeg lager som vanligvis lages med mel – (knekkebrød/kaker/godteri) lager jeg med mandelmel, rismel, bake pro, fiberhusk eller sesamfrø – glutenfritt alt sammen.

 177. Hei!
  Jeg snuser litt i dette kostholdet, men synes det er vanskelig å finne noe som kan være lunsj og mellommåltid på jobben. Jeg jobber ute og kjører en del rundt, så jeg trenger en lunsj jeg kan lage på morgenen hjemme og ta med meg. Sliter med å finne noe som metter meg godt nok.
  Har du noen forslag? 🙂

  1. Fotballfrue

   Mellommåltider trenger du ikke på LCHF, og spiser du en stor nok frokost trenger du ikke store lunsjen heller 🙂 Det finnes uansett lavkarbobrød o.l, eller du kan ta med deg rester fra dagens frokost eller gårsdagens middag 🙂

   – C

   1. Jeg lager niste hver dag som jeg tar med på jobben – en boks med salat, fisk/kylling/kjøtt med creme fraiche på etc.
    Eller kanskje cottage cheese med lavkarbosyltetøy (Foseid) eller kanel og noen mandler.
    Superenkelt !
    Ta med en plastgaffel ved siden av- og du er good to go!

 178. jag spiser också lchf. men jag undrar hur man ska äta i samband med träning!? före och efter träning. är proteinpulver något att rekommendera (drack det väldigt mycket förut efter träning).
  tck på förhand/nisa

 179. Jeg har spist LCHF i tre uker, og begynner nå å merke at jeg har lyst på smågodt eller en bolle. Hvor farlig er det med en slik utskeielse?

  Når jeg baker med mandelmel blir det så himla tørt.

  I noen blader/bøker/blogger o.l står det at man kan spise appelsin, er det riktig? Eller skal man virkelig holde seg unna all frukt.

  Hvor ofte kan man spise mørk 70 % (eller mer) sjokolade?

 180. Karen Marie

  Jeg ser du har lettmelk stående i kjøleskapet. Kan man drikke dette i LCHF-kosten?

  1. Fotballfrue

   Det er ikke lettmelk i dette huset. Drikker ett glass helmelk hver dag 🙂 ellers går det i fløte og vann / bris 🙂

   – C

 181. Hei Caroline og Dr. Hexeberg!

  Som student studerer jeg og bor i leiligheten min i Oslo alene man – fre. Disse dagene har jeg et lav – karbo kosthold, da jeg selv handler inn maten jeg trenger for å ha dette. Trener også kondisjon + styrke 6 ganger i uken.

  I helgene derimot drar jeg veldig ofte hjem, og da blir det vanskelig å holde lav – karbo kostholdet på grunn av at foreldrene mine ikke kjøper alle disse «rare» matvarene jeg vil ha, som de selv sier. Og da blir det til at jeg spiser det som finnes hjemme av brød osv, selv om jeg gjør så godt jeg kan.

  Spørsmålet mitt er vel egentlig om dette er bra/sunt for kroppen med en slik overgang fra lav – karbo til ikke lav – karbo hver uke/helg? Og har det noen effekt når jeg ikke klarer å følge lav – karbo «dietten» mer enn 5 dager per uke?

  Håper virkelig på svar!

  ~ Tina

 182. Christine

  hei.
  Jeg lurte på om man etter å ha gått på lavkarbo diet går opp i vekt igjen vis man går tilbake til et «normalt» kosthold?

 183. Hei Caroline!
  takk for en kjempefin og inspirerende blogg.

  jeg kunne egentlig ha tenkt meg å begynne med dette kostholdet, men jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne. det er jo et stort sprang.

  hvordan begynte du? er det noen nettsider, bøker eller forum du anbefaler? jeg vil ha mye kunnskap i bagasjen, det er kjedelig å begynne for så å finne ut at man har gjort noe feil etc.

  – julie

 184. Vet ikke om dette høres litt rart ut kanskje, men hvordan «leser» du hvor mange karbohydrater det er i en vare?
  For f.eks i de atkinsbarene, når jeg leste bakpå, sto det at det var ganske mye.. Mye til å spises på lavkarbo hvertfall. Men så så jeg du hadde skrevet at det var lite nett karbohydrater eller noe slikt. Hva mener du med det, og hvordan finner man ut av det? 🙂

  Skal man alltid lese karbohydratene som står bakpå, altså per 100 g, eller er det en annen måte? 😮 Vet ikke helt om du forstår hva jeg mente da?

  Og en ting til.. hvor lite karbohydrater per 100 g bør det maks være i en vare på lavkarbokosthold? 🙂

  1. SassySmart

   Hei!

   Nå er jeg hverken Caroline eller Sofie Hexeberg, men har levd på lavkarbokost i 2 år nå, og har fått et godt grep om tingene:)

   Min tommelfingerregel når jeg startet og skulle være i ketose, var at jeg aldri spiste mat som inneholder mer enn 6 g karbohydrater per 100 g vare. Denne lille regelen var veldig hjelpsom, og gjorde at jeg hadde god kontroll på hvor mye karber jeg fikk i meg, og at jeg holdt meg i ketosen. Nå er jeg litt mer slepphendt – uten at det går ut over kostholdet 🙂

   Ang. Atkinsbarene – du må se på NETTO karbohydratinnhold – barene inneholder sukkeralkoholer, som ikke absorberes i tarmen, og skal derfor ikke inngå i beregningen av karbohydratene. Det står også på pakken; karbohydratinnholdet er oppgitt i tabellen på baren til å være ca. 19 (?) gram, og så står det rett under at sukkeralkoholene/polyolene utgjør ca. 17 g – altså får du i deg rundt 2 g netto karber, noe som er veldig lite 🙂

 185. Hei.
  Jeg har gått på lckh siden januar. Har hatt en vektnedgang på 11 kg. Veier nå 62 kg og er 164 cm høy. Målet mitt var å nå 59 kg, men jeg merker at vekten har stangert. Har du noen tips til hvordan jeg kan nå målet mitt?
  Mvh mari

 186. Kathrine K

  De fleste som går over til et LCHF-kosthold øker inntaket av egg. Egg er jo som kjent en god proteinkilde, men mange har ment at pga sitt høye innhold av kolesterol, bør ikke egg inntas i for stor grad. Har lest noen steder at egg er «friskmeldt» og andre steder at det er «fy fy». Hva mener du om saken?
  Har nå som vane å spise 2-3 egg om dagen, men skal vurdere å la være hvis det ikke er bra for helsa.

 187. Hei
  lurte på om det er mulig å spise lavkarbo, men samtidig ikke sååå mye fett og kjøtt? Om det er mulig å kombinere dette, eller om effekten av lav karbo dietten reduseres grunnet for lite fettinntak?

 188. Hvor ofte kan man ha «spisedag» der man spiser hva man vil og hvor mye man vil, uten at det går utover lchf-kostholdet! Vær så snill å svar på dette, sikkert flere som lurer på akkurat dette..

 189. Hei,startet med lavkarbo høy fett i januar jeg og men har spist normal med karbs fre-søn,lurer på om dette gjør at at fettet man spiser man-tor vil virke motsatt,at jeg vi gå opp.
  Kan man kutte bare ned på carbs eller må man være helt avholds?En annen ting jeg lurer på om man må leve slik resten av livet for å ikke gå på en smell å gå opp masse igjen?
  mvh Ann Helen.

  1. Hvis du i løpet av helgen spiser masse karber – og iløpet av ukedagene spiser masse fett – så vil du nok oppdage å øke i vekt ja – det er nettopp komboen karber og fett som gjør at veldig mange er overvektige.
   Du må velge enten-eller ; lavkaloridiett med lite fett, eller høykaloridiett med lite karber.

 190. Kan denne typen kosthold ha en positiv innvirkning på pcos / hormomforstyrrelse?

  Vurderer å prøve det, men er skeptisk siden jeg er så glad i pasta og ris…

 191. Virker som om en del her misforstår og tror at man skal spise på McDonalds hver eneste dag. Det er forskjell på sunt og usunt fett.

 192. JEg ønsker å gå ned ca 8 kg i vekt, og vil prøve lavkarbo.
  Lurer på om det fungerer å leve på lavkarbo alle ukedager, og så pause det litt i helgen? da mener jeg å spise rundstykker f.eks?
  og hvordan det funker med alkohol. kan man gå ut lørdagskvelden?
  Vil man fortsatt g ned i vekt, dersom man ikke lever 100 % karbofritt i helgene?

 193. Dr. Hexeberg:

  Hvis jeg har forstått det riktig, er ketose frarådet ved hematologiske sykdommer.
  Kan man følge et LCHF-kosthold dersom man har (primær) trombocytose? Og Leiden-mutasjon?
  Hvis ja, bør man ta noen forholdsregler?

 194. karoline

  1. er det lov med lange karbohydrater? Jeg har jo hørt hele mitt liv at det er så sunt!
  2. Jeg klarer ikke å spise kjøtt der man ser synelig mettet fett, kan jeg da spise lite karbohydrater og mye umettet fett eller gir ikke det like bra resultater?
  3. Jeg har hatt aneroxi ganske lenge, men er godt på vei til å bli frisk. Er det da lurt av meg å begynne på LCHF eller burde jeg spise vanlig?

 195. Hei Caroline og Dr. Hexeberg.

  Har lest litt om LCHF og er litt usikker på om jeg skal «slenge meg på».
  Ser at det ligger masse oppskifter som er til god hjelp, men hvis man ikke skal telle kaloier, hvordan vet jeg at porsjonene er for store eventuelt for små hvis man skal litt ned i vekt?

  Kunne du fortalt ca hva du spiser i løpet av en dag Caroline? 🙂
  Flott blogg du har:)

 196. Charlotte

  Mitt spørsmål til Hexeberg:

  Hvordan skal man «løse» et lavkarbokosthold når man er vegetarianer (ingen fisk eller annen sjømat, kjøtt, fugl, eller melkeprodukter), og i tillegg har melkeallergi (ikke laktose, men melkeprotein)? Jeg vil så gjerne kutte karbohydratene men det har til nå vist seg å være vanskelig med mine forutsetninger. Kan melkeprodukter av soya brukes som erstatning for kumelk?

 197. Solskinn

  Hei,

  Bare et kort spørsmål til doktoren:
  Er LCHF sunt/å anbefale for personer med arvelig høyt kolesterol?

 198. Carooline, dette er virkelig et spørsmål jeg trenger svar på.. Kanskje du også har tips til meg?
  I allefall; overalt hvor jeg søker på nettet blir det anbefalt karbo etter trening. Hva meg oss som går på lavkarbo da, og i tillegg vil ned i vekt? Hva kan det være lurt å spise rett etter trening for oss, og hvorfor?
  Hååper du kan hjelpe meg! 🙂

 199. Lest at lavkarbo-kosthold kan føre til nyreproblemer, stemmer dette?

 200. Et slik kosthold vil nok for de fleste medføre vektnedgang..
  Men et fåtall klarer å holde dette som en fast livsstil.
  Det beste vil alltid være å spise små med flere måltider igjennom dagen: spise hver 3-4 time.
  Litt av alle næringsgrupper !
  Og ved å spise så mye fett, vil det gå på kroppens indre. Kolesterol! Det er ikke uten grunn at hjertepasienter skal legge om kostholdet sitt. For MYE mettet fett kan gi hjerte-kar sykdommer. Men umettet og flerumettende fettsyrer er derimot bra.

  1. Fotballfrue

   I følge leger og eksperter på LCHF, får du ikke høyere kolesterol av å spise mettet fett eller kolesterol. Det er karbohydrater som øker kroppens produksjon av kolesterol 🙂 Lars-Kristian tok blodprøver nå, bedre fettsyreprofil har han aldri hatt, det er også erfaringen til andre på LCHF 🙂

   Du mener det er lettere å spise hver tredje time, som medfører konstant høyt eller ustabilt blodsukker, fremfor å spise hver 5 – 6 time? Høres vanskeligere ut spør du meg 🙂

   – C

  2. Det caroline sier er helt rett man får ikke høyere kolestrol av lavkarbo.. En venn av meg hadde veldig høyt kolestrol, høyt boldtrykk og var skremmende nær ved å utvikle diabetes to, etter 5mnd på lchf er kolestrolet, og blodtrykket perfekt, og han er ikke lenger i faresonen til å utvikle diabetes. Og det med at mye fett kan gi hjerte og kar sykdommer bygger på en forskning som er manipulert. Av de 21 landene som opprinnelig var med i forskningen, ble bare 7 av dem representert i forskningsrapporten, land som chile ble ikke tatt med fordi de ikke passet inn i det resultatet forskeren ønsket, for i chile hadde de ett høy karbo lav fett kosthold og ett stort antall hjerte og kar sykdommer… Spiser man det fettet som er naturlig i f.eks. kjøtt og samtidig spiser mindre karber risikerer man ikke å utvikle hjerte og kar sykdommer. Det er blandingen med mye fett og mye karbohydrater som er farlig!

   1. Fotballfrue

    Hva vil du fram til? Dette er LCHP lavkarbo – høy protein? Dette er ikke kostholdet vi har. Vi har LCHF, som står for lavkarbo – høyfett. Følg med 😉

    – C

 201. Anna Maria

  Har noen spørsmål som jeg håper å få svar på.
  1. Bør man ta kosttilskudd når man har et LCHF-kosthold? Og i så tilfelle, hvilke vil du anbefale? Jeg spiser grønnsaker til hvert måltid, i tillegg til en del nøtter og litt bær.
  2. Jeg startet først og fremst med LCHF fordi jeg har hatt mye vondt i magen. Har tatt ulike prøver (gastroskopi, koloskopi, cøliaki, laktose osv) men alt ser bra ut. Jeg har ikke fått noen diagnose, men det ligner veldig på IBS. Opplever at magen fungerer mye bedre med lchf, men likevel hender det at den reagerer etter måltid (men dog mye sjeldnere enn før). Har du noen tanker om hvilke matvarer det kan være jeg reagerer på? Kan det hjelpe å kutte ut melkeprodukter også, og har du i så tilfelle forslag til hva kan jeg erstatte disse med?

 202. Hei 🙂 jeg lurer på om man kan spise peanøtter og pistasjnøtter når en går på lavkarbo diett siden de inneholder MYE kalorier? Forstår man må spise alt med måte, men kaloriinnholdet synes jeg virker skremmende høyt i generellt alle nøtter.

  1. Fotballfrue

   Lavkalori? LCHF er ingen lavkaloridiett, den kan inneholde både mye og lite kalorier, det viktigste er å kutte ned på karbohydrater og øke fettinntaket.

   Nøtter inneholder masse bra fett, og karbohydrater med lav GI, så det er bra 🙂

   – C

 203. Hva er det beste tipset til de som vil leve mest mulig lavkarbo men som samtidig vil/må unngå melkeprodukter(i tillegg til soya)? Smør,fløte osv brukes jo i så mange lavkarbo oppskrifter.

  1. Hei! Hva med steinalderdietten? Den utelater melkeprodukter, kanskje du kan finne noe inspirasjon der 🙂

 204. Fotballfrue

  Jeg oppgir det jeg har lest,og det jeg mener er fakta – akkurat som flere her. Men du,dette innlegget er tross alt myntet på Dr. Hexeberg,og det er meningen at folk skal spørre henne,ikke meg. Det er nettopp pga slike som deg at jeg har spurt om hennes hjelp. Så får vi svar av en ekspert 😉

  – C

  1. Fotballfrue

   Ja, og vi ser alle resultatet av anbefalingene 🙂 les. flere og flere blir syke. Diabetes i tidlig alder, hjerte- og karsykdommer osv.

   Hvis du mener Dr.Hexeberg er alene om dette, så bør du åpne øynene dine 🙂

   – C

   1. Fotballfrue

    De fleste har et kosthold bestående av 60 – 65 % karbohydrater, noe som er utrolig høyt. Jeg tror alle har godt av å kutte ned på karbohydrater ( til karbohydrater med lav GI), og samtidig øke fettinntaket. Selvfølgelig er det mer komplekst enn bare mat, fysisk aktivitet har masse å si 🙂

    Hvorfor klarer vi ikke å følge disse rådene da? Et høyt karboinntak øker sukkersuget, og gjør det mer akseptabelt å spise søtsaker. Høyt karboinntak og et lavt fettinntak fører også til mer småspising. Det er en dominoeffekt som tilslutt ender svært dårlig, og det ser vi på folkehelsa.

    Se på land ved middelhavet, de spiser mye mer variert enn oss, 40 – 50 % av energien kommer fra fett, og de er blant de friskeste folkeslagene 🙂

    – C

 205. Fotballfrue

  LK er nok ikke alene om bedre verdier etter kostholdsendringen av denne typen… Men du,det er en grunn til at jeg har bedt om ekspertise her,så vi får se hva hun svarer. Selv om du kanskje ikke vil tro henne heller..

  – C

 206. Jeg har noen spørsmål:
  – Hvilke grupper mennesker ville du IKKE anbefalt et LCHF kosthold, og hvilke ville du spesielt sterkt anbefale et LCHF kosthold? (yngre, syke, gamle, de som trener spesielle grener osv..)

  – Er LCHF et kosthold som kan bli brukt til vektnedgang (diett) blir det i saafall paa samme maate som man gjor paa et vanlig kosthold?

  Haaper paa svar 🙂
  og de tre siste bokstavene i alfabetet ville ikke virke paa slutten 😮

 207. Hei,
  Jeg har akkurat startet med lavkarbo livsstilen. Mitt spørsmål til Hexberg er: Er det på noen måte skadelig for meg å ha dette kostholdet når jeg går på biologisk behandling (Humira) for alvorlig psoriasis? Jeg spurte hudlegen min og han bare avveide det med at «sånt noe er bare tull». Så jeg ble ikke noe klokere av det. Lurer også på hvordan lavkarbo kosthold egner seg i forhold til graviditet.

  Blir veldig glad for svar på dette.

  Hanne

 208. Cathrine

  Hva mener LCHF om salt?

 209. Ragnhild

  HVORFOR tror vi mettet fett gir høyt kolesterol og hjerteproblemer? Jo på grunnlag av FEILAKTIG og manipulert forskning….
  Denne videoen viser hvordan myten om det farlige kolesterolet har oppstått, og hvorfor den er feilaktig, virkelig en øyeåpner!
  https://www.sonjas-stoffskifteforum.info/showthread.php?t=12221

 210. Cathrine

  Hei!

  Flott blogg med ei flott jente..

  Et spørsmål, hvordan er det og gå på dette dersom man vil OPP i vekt? Kosten er jo sunn, og kunne tenke meg og prøve, men ikke dersom man går ned i vekt, jeg har nemlig motsatt problem av veldig mange andre, jeg vil OPP i vekt..

  Mvh Cathrine ( 23 år )

 211. Cathrine

  Etter å ha lest mye om denne dietten, og fått et tonn av inspirasjon fra deg, så har jeg bestemt meg for å starte med dietten jeg og. Jeg gleder meg til du legger ut spørsmål og svar fra Hexberg, og håper du kommer til å skrive mye om deres hverdag med dietten, og masse tips til retter 😉
  Jeg har en veldig travel hverdag på jobb, og må nærmest «hive» i meg maten. Tips til enkle lunsjretter som gir energi tas i mot meg takk. Elsker bloggen din Caroline 😉

 212. Hei, jeg lurer på hvordan LHCF lar seg forene med laktoseintoleranse? Har sett på en del opppskrifter og veldig mye er med melk/melkeprodukter og lurer på om disse er nøkkelingredienser for å lykkes? 🙂

 213. Hei!

  Jeg har lenge hatt lyst til å starte med lchf kosthold, men jeg syns det er vanskelig å vite hvordan jeg skal starte. Jeg spise ikke rødt kjøtt, kun sjømat og fjærkre, og ikke er jeg spesielt glad i ost heller. Kan dette gjøre det for komplisert for meg å starte med et ordentlig lchf kosthold? I tillegg lurer jeg på hvorfor man ikke får spise frukt når man går på lavkrbo?

  1. Du kan ikke spise frukt på et lavkarbokosthold av den grunn av frukt inneholder masse karbohydrater 🙂

   1. Fotballfrue

    Du kan, men bør holde deg til en eller maks to om dagen, og helst sammen med annen mat 🙂 Forøvrig er grønnsaker og bær et mye bedre alternativ 🙂

    – C

 214. Hei!
  Dette er noe jeg virkelig har lyst til å prøve ut! Jeg er relativ slank, men sliter med litt magefett. Jeg kunne virkelig tenkt meg å teste ut dette for å gå ned ca 4-5 kg. Er det da dette riktig for meg? Om jeg ikke trener så mye (ca 2 dager i uken) vil jeg da gå ned noe, eller legge på meg?

  Jeg er også en person som små spiser ofte Jeg har prøvd å spise egg og bacon om morgenen, men jeg er sulten igjen etter et par timer. Skal jeg da gå rundt å være sulten til middag? Hvor mange egg og bacon skal man spise egentlig for at det skal holde til middag?

 215. Hei, jeg vil gjerne starte på LCHF, men pr dags dato fullammer jeg. Vil det påvirke melken på noen måte? Vil jeg miste den fortere enn hvis jeg spiser vanlig kosthold? Får jeg i meg nok vitaminer og andre næringskilder i forhold til hva babyen trenger?

 216. huldemor

  Hei!
  Så spennande at du fortel om LCHF kosthaldet til deg og mannen her på bloggen. Eg gler meg over at så mange viser interesse og at Hexeberg skal svare på nokre av spørsmåla. Dessverre må eg slutte meg til skepsisen som har kome til uttrykk fleire stader i tråden: du er eit forbilde og mange svært unge (sukk, 13 og 14 år gamle..) jenter kan få lyst til å følgje kosthaldet ditt. Nokre av desse strevar når det gjeld mat. Du framstår som ei super-woman, litt barbie-aktig med sprettrumpe, puppar (truleg ein kombo av musklar som løfter brystpartiet litt, bh med innlegg og/eller innlegg lagt inn hos plastikk kirurg), du er super-utsjånad-fiksert. Trener som ein gale-matias.
  Trening og sunt kosthald er bra, det same er ei haldning om at det gjeld å stå på, samt ha eit positivt syn på livet. Men det er liksom så voldsomt det heile. På same tid har den komande genrasjonen eit problem med sin inaktivitet, inntak av brus, krabo i lange banar: nudlar, baguettar og skolebrød. Når eg var lita var det ikkje ei slik overflod av karbo-mat, og eg vil påstå at vi var meir aktive. Vi hadde ikkje mms, dataspel, ikkje ein gong video….. Kunne leie movie-box, LOL! Og er berre litt over 30 år.

  Vil berre at du skal tenkje over behovet for å opplyse og vise ungdommen, men også vera varsam fordi dei er i ein lett-påverkeleg alder. Mange av jentene på 14-15-16 år kan aldri bli så slanke som deg, dei færrast kan det. Og bør dei eigentleg det? Men roe ned på karboen må dei, og koma i aktivitet, ellers kjem diabetesen når dei blir litt eldre. Noreg går nedenom dersom livsstilssjukdomar skal auke, vi treng folk som kan jobbe og ta vare på oss – så gamle som vi nå blir (lavkarbo eller ei!).

  Mitt spørsmål til deg og/eller Hexeberg:
  Kva med riskokar? Kan eg bruke det til å lage villris, eller vil den auke GI for mykje?? Eg et eit kostahald som er mest mogleg reint, og utan gluten og mjølkeprodukt. Men teller ikkje karbs, så her er det ris eller litt potet til middag, evt. til og med glutenfri pasta. Men meir som tilbehør, hovudsaka er reint kjøtt, sunt feitt (olivenolje) og grønnsaker. Noko i meg kvir seg forå hive innpå såkalla fjos-feitt, så eg lever vel lavkarbo light med feitt frå planteriket (heia kokosfeittet!), og utan mjøllk og gluten.
  Har du prøvd quinoa??
  Stå på!
  Mvh åshild

 217. Hei,

  Når det gjelder LCHF diett, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med LHL.
  Landsforeningen for hjerte og lungesyke, og spørre hva de mener om denne type kosthold.
  Ja, du blir sikkert slankere «utenpå», men du kan risikere å bli det de kaller for «innfeit»
  Dvs at blodårene dine lettere kan tette seg.

  Min mann, 45 år, har akkurat kommet hjem etter et hjerteinnfarkt OG hjertestans.
  Han er ikke overvektig, røyker ikke og trener 4 -5 ganger pr uke.
  Han har benyttet seg av denne dietten.
  Nå sier jeg ikke at dette er eneste årsak.
  Men vi har snakket mye med klinisk ernæringsfysiologer og sykepleiere både på sykehus og hos LHL denne type kosthold.
  Og får sterke formaninger om at dette IKKE er bra for blodårene.

  Om du har noen spm, ta gjerne kontakt med meg på trintrin@live.no

  H

 218. JENTE 19ÅR

  Hei Har noen spørsmål jeg lurer på..
  1. Jeg vurderer å gå over til denne ettersom mye av det jeg sliter med er at jeg blir så fort oppblåst i magen, og får fort sprengfølelse fordi jeg har spist noe feil.. Men jeg er veldig glad i brød, rundstykker osv, og spiser gjerne 5-6 egg daglig og da er det godt med brød til.. Kan man ikke spise noe brød i det hele tatt? Ikke knekkebrød engang?

  2. Jeg er nå i Bali. Skal være her 4 mnd, og kostholdet her nede er vanskelig å forholde seg til.. Jeg føler jeg både legger på meg mye siden jeg ikke beveger meg noe særlig, men jeg spiser samme mengden som hjemme da jeg trente og jobba daglig. Trener litt styrke hver dag her bare, ikke mer enn det.. Hvor mye må jeg kutte ned på maten når jeg går minimalt og ikke gjør nesten noen verdens ting? Og hva slags kostholdstips har du til meg her? Hva burde jeg spise mye av, mindre av, osv.

  3. Jeg er kresen, Spiser kun kjøttdeig og kylling av kjøtt. Ikke fisk eller noe slik. Tips til middager som er av denne typen kjøtt?

 219. Er dette en diett for vektredusering? Spennende å lese hvordan det går 🙂

 220. Hei, jeg lurer på hva som er «lov» til å spise av frukt, og om det er «lov» til å spise nøtter, knekkebrød og agurk, paprika osv? Har du noen gode enkle tips til matpakke? Det er vanskelig å finne alternativer til brødskiver..

 221. Hei!

  Hvor på trynet er det å ville prøve ut et slikt kosthold uten galleblære? (Blir nå dårlig bare av rømme til taco)
  Kan der fikses på noen måte?

 222. Hvor mye kalorier, karbohydrater, fett o.l. kan maten inneholde pr 100 gr før den overskrider lavkarbo-dietten?

  1. Fotballfrue

   Det er ingen diett, et helt vanlig kosthold. Kalorier betyr ingenting i forhold til om du spiser lavkarbo eller ikke, det er ikke lavkalori det er snakk om 🙂 Du skal heller tenke på om matvaren øker blodsukkeret ditt. Et enkelt googlesøk så finner du lett en oversikt over hva du kan spise, og hva du ikke kan spise 🙂

   – C

 223. Hei 🙂 Jeg lurer på hva hun synes om sånne forskjellige typer nøttebrød?

 224. Hei!

  Hva vil skje dersom man slutter på LCHF etter si.. 2 år? Vil man da gå opp i vekt?
  Lurer også på om man feks skeier ut med masse øl en kveld og en kebab, vil man da komme «helt utav» det gode linjen, at det tar lang tid å komme inn igjen?

 225. KarboSnoker :)

  Jeg har flere venner som har forsøkt seg på lavkarbo, og i følge dem, samt hva jeg har lest meg til på nett, – ser det ut til at dette for det meste benyttes for å oppnå en rask vektreduksjon. Kan du si noe om hva man kan forvente av vektreduksjon ved en slik diett? Eventuelt hvorvidt det vil være skadelig for kroppen dersom man bruker det som en slags «slankekur»? For min del blir jeg kvalm av mengdene med bacon som blir fortært av vennene mine, og jeg kan ikke forstå hvordan dette ikke kan bli usunt på et punkt? Og, hva vil skje dersom man starter på en slik diett, og plutselig sprekker eller bestemmer seg for å slutte? Vil man da ese ut igjen, eller vil det kunne gå an og gå tilbake etter en periode, og spise som normalt, – men med måte? 🙂
  Er selv en medium pluss størrelse, og trenger vel egentlig ingen slankekur, men ettersom jeg er ekstremt dårlig på å trene (på tross av at jeg vet trening er det beste til syvende og sist) syns jeg det hadde vært spennende å prøve det ut, – dersom jeg ikke vil oppleve at det skader kroppen, og i verste fall at jeg vil få motsatt effekt, og bli større. Det siste der burde antagelig stått i omvendt rekkefølge. 😉

 226. Hei,
  Jeg driver med konkurranse idrett (kampsport) og har opptil 2 økter om dagen, stryke/intervaller, teknikktrening og mye sparring. Altså jeg trener innmari mye hard kondisjonstrening. De gangene jeg har spist lavkarbo har vært for å gå ned 2-3 kg til konkurranser. Det jeg opplever da er at jeg blir helt tullete i kroppen. Er et sånt type kosthold noe man egentlig anbefaller til kondisjonsutøvere? Er det ikke lurt å få i seg en del karbohydrater når man trener mye?Jeg føler meg hvertfall helt utmattet når jeg ikke får i meg karbo, feks etter trening.
  Jeg studerer og jobber i tillegg til idretten, og syns det er vanskelig å holde konsentrasjonen oppe i de periodene jeg spiser mindre karbo.

  Jeg syns det er så mange som sier så mye forskjellig, men karbohydrater kan ikke bare være «slemme»? Er det ikke noe som heter alt med måte?

  Vel, mye spørsmål i et, men hovedpoenget er; bør ikke en som har 6-8 kondisjonsøkter og 2-3 styrkeøkter i uka få i seg karbohydrater? Er da et slikt kosthold å anbefaller? Sånn egentlig?
  Skulle gjærne hatt noen fordeler og ulemper, er interessant 😉

  If not så strider dette i mot alt jeg noen sinne har lært 😛

 227. Om man er ganske slank, men ønsker å få strammere/tynnere og finere mage, hvordan bør man da spise og trene? Jeg er bare 17 år, så har ikke så masse erfaring. Jeg går på treningssenter, så er villig for alle mulige øvelser!! 🙂

 228. Linn-Kristin

  Hei Caroline!
  Kjempefin blogg du har, er innom å leser hver dag!

  Mitt spørsmål til Dr.Hexenberg: min samboer og jeg lever på lavkarbo, har gjort det de siste månedene og merker store forskjeller. Jeg lurer på hvordan det er å ha dette kostholdet når man har arvelig høyt kolesterol slik min samboer har? Vil kolesterolverdiene synke, og vil han etter hvert kunne redusere/seponere den kolesterolsenkende medisinen han tar?

 229. Margrethe

  Jeg er svært nyskjerrig med dette med lavkarbo. Hvordan er det for svært aktive mennesker, da tenker jeg hovedsakelig innenfor fitness miljøet med mye stykretrening? Er det mulig å bygge muskler på dette kostholdet samtidig som fettprosenten går ned? I så fall, kan man da unne seg mer karbohydarter opp mot hundre gram dagilig?
  Jeg lurer også på hva du tenker om såkaldte oppkarbingsdager hvor en fyller opp glykogenlagrene og gier et boost i forbrenningen?
  Takk 🙂

 230. Når man spiser mer fett, setter jo dette seg i blodårene og kan da også sette seg i blodårene inn mot hjertet. Blir ikke bare dette enda farligere ved et LCHF kosthold?

 231. Så kjekt med en slik mulighet! Jeg har lest boka Frisk med lavkarbo, og finner den meget interessant. Jeg fant imidlertid ikke noe konkret svar på det jeg skal spørre om nå. Hvordan påvirkes kolesterolet av denne type diett? Jeg er 24 år, veldig aktiv (for det meste styrketrening – høyrep), 53-55 kg, 164 cm, og har frem til for en måned siden levt relativt «sunt» (ca 30-40% proteiner, ca 20-30% fett – enumettede og flerumettede fettsyrer for det meste, og ca 40-50% karb (hvor jeg har hold med til langsomme karbohydrater). Totelt ca 2000-2300 kcal pr døgn. For en mnd siden ble jeg inspirert etter å ha lest boken din + diverse blogger til å kutte ned på karben, spise mere fett, men ca samme mengde proteiner som før (pga styrketreningen). Jeg var hos legen og ville sjekke diverse blodprøver for 3 uker siden (altså like etter oppstart på LCHF), hvor det viste seg at jeg hadde over referanseverdien på kolesterol:
  S kolesterol: 6,6.
  S LDL-kolesterol: 4,3.
  S HDL kolesterol: 2,0.

  Hva kan jeg eventuelt forvente meg om et halvt år når jeg skal kontrollere kolesterolverdiene mine igjen etter å ha levd på et LCHF-kosthold i 7 måneder..? 🙂

 232. Jeg har noen spørsmål angående LCHF og revmatisme.
  Har vært plaget med hyppig tilbakevendende iridocyklitter som har vært vanskelig å behandle. Har fått tips om at et LCHF kosthold kan være fordelatig i forhold til revmatisme.
  Har du erfaring med lignende tilfeller?
  Hvor mange gram karbohydrater er optimat når målet er bedre helse?
  Hvilke vitaminer og mineraler bør man ta i tillegg?
  Håper på svar, på forhånd takk 🙂

 233. Jeg lurer på hva om man ikke er sulten en dag og spiser veldig lite fordi man ikke har sultfølelse? Bør man spise litt likevel eller la være?

 234. Jeg sliter en del røde prikker og styrket på lårene mine. Jeg ser andre jenter som har lår som er «jevn» hudfarge på lårene sine, jeg lurer fælt på hvordan man får det? Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det men jeg har på en måte «gjennomsiktige» bein. Røde prikker, flekker og streker og blåe streker som kan ligne på blodårer. Hvordan får jeg dette vekk? Håper på svar, for dette har jeg lurt utrolig lenge på 😀

 235. Har du eksempler på forskning som viser at mettet fett ikke fører til aterosklerose?

 236. Fordeler kontro ulemper med dette kostholdet.

  Jeg har spist lavkarbomat i 2 mnd nå og kjenner både positive og negative effekter av dette.
  En stor fordel er et mye større utbytte av zipralex og økt energi.
  Ulempene mine er at jeg mest sannsynlig har fått urinsyregikt i et kne og en betraktelig økning smerter i ledd jeg har slitt med før (skal inn til MR). En annen effekt jeg har merket er at hendene og føttene mine visner bort hele tiden.
  Har du noe innspill på matvarer som evt kan reduseres og matvarer som bedrer de ulempene jeg har fått?

 237. Hei,

  Jeg anbefaler deg å ta kontakt med LHL, Landsforeningen for hjerte og lungesyke vedr denne type kosthold.

  Min mann på 45 fikk hjerteinnfarkt og hjertestans for noen uker siden.
  Han er veltrent og ikke røykende. Han har i perioder brukt dette kostholdet.
  Vi har snakket med både sykepleiere på Rikshospitalet og klinisk ernæringsfysiologer hos LHL vedr denne type kosthold.
  Og de vil på det sterkeste fraråde dette kostholdet,og forklaringen er at du blir/kan bli såkalt «innfeit».
  Det kan forårsake trange blodårer
  Og hvem som er disponert for dette vet man sjelden på forhånd.
  Nå sier jeg ikke at dette alene er årsaken til hjertestansen, men jeg synes det er stor nok grunn til å holde seg unna og ikke ta den risikoen.
  Om du har flere spm ta gjerne kontakt med meg på mail, trintrin@live.no

  mvh
  Trine

  1. Fotballfrue

   At én person har fått hjertetrøbbel, og samtidig har benyttet seg av kostholdet betyr svært lite. Mange som tror de spiser LCHF, men som i grunn får i seg helt feil mat. Hva med alle de millioner som har hjertetrøbbel og ikke følger dette kostholdet? Det er svært mange som følger dette kostholdet, og 99% av de har helt fine blodverdier og ingen tegn på å være «innfeit».

   – C

   1. Dette gjelder dessverre ikke bare en person – i flg kliniske ernæringsfysioliger hos LHL ser man stadig yngre mennesker som blir «innfeite» pga feil kosthold og mye feit mat.
    De fraråder dette kostholdet på det sterkeske,
    Hvordan vet du at 99% av de som følger dette kostholdet har fine blodverdier?

   2. Fotballfrue

    Fet mat kombinert med karbohydrater ja 🙂 Verste kombinasjonen, tipper det er transfett og dårlig behandlede oljer i tillegg :/

    Sjekk innom forum.lavkarbo.no, de fleste som gjør dette på den rette måten, deler sine erfaringer på forumet der. Det er nesten utelukkende positive opplevelser 🙂 Se på Lars-Kristian, han har aldri hatt mindre fett i blodet, i tillegg var fettsyreprofilen nesten perfekt 🙂

    – C

 238. Ser det er mange som har spurt om dette, og jeg lurer sjæl, så det hadde vært fint å få svar på dette:
  hvordan vil det fungere å leve på et lchfkosthold til vanlig, men å skeie ut med en sjokolade eller to i uken for eksempel? Lchf passer meg utmerket, men et liv uten melkesjokolade er ikke et alternativ!

  I tillegg lurer jeg på om hun har noen tips til hvordan man kan spise lchf, hvis man ikke tåler melk (melkeprotein og laktose)? OG hvordan det ville vært å ha et lchfkosthold som baserer seg på sunne fettsyrer (altså, jeg vet om all denne forskningen du stadig viser til, men for å være HELT sikker), dvs avokado, nøtter og rapsolje for eksempel.

 239. 1. Går det an å kombinere lchf og utskeing? Jeg tenker typ spise is og sjokolade en gang i uken, men kjøre lchf resten? Lchf passer meg utmerket, men et liv uten melkesjokolade er ikke et alternativ!
  2. Har hun noen gode tips til hvordan spise lchf uten melk? (Både melkeprotein og laktose)
  3. Hvordan vil et lchfkosthold basert BARE på avokado, nøtter, rapsolje og andre fettsyrer som vi VET med sikkerthet at er sunne?
  4. Lchf er en diett. Diett = måten du spiser på, kur = slanking

  1. Fotballfrue

   Diett er noe som skjer over en begrenset periode, kosthold er det du spiser til vanlig.

   – C

 240. Hei! Jeg lurer på om Dr. Hexeberg har noen positive erfaringer når det gjelder å anbefale lavkarbo til mennesker som har ulcerøs kolitt? Jeg fikk nemlig den diagnosen like før nyttår og er på utkikk etter et kosthold som kan holde sykdommen i sjakk. Håper virkelig på et svar, da det er utrolig kjipt å måtte gå på medisiner til en hver tid.

  Btw, takk for en inspirerende blogg!

 241. Hei! Jeg lurer på ca. hvor mange gram av de forskjellige næringsstoffene som er anbefalt daglig på LCHF-dietten? Tenker da på karbohydrater, proteiner og fett for en vanlig voksen person, kvinne i mitt tilfelle 🙂

  1. Kanskje lettere å svare på, hvor mange prosent av de forskjellige næringsstoffene er anbefalt? Og hvor mye er anbefalt om du vil ned i vekt?

 242. Kan man spise makroner i denne livsstilen?

  1. Fotballfrue

   I utgangspunktet nei, men det er jo lov å skeie ut. .

   – C

 243. Hei!

  Jeg går ikke på noe form for diett eller spesielt kostohold, men det skrives utrolig mye om denne typen- med lavkarbo. Og mye er jo veldig positivt. Det jeg lurer på er: hva om man skal ha lavkarbo som kosthold, og i tillegg minimalt med melk/melkeprodukter. Ser at det går mye i rømme, ost, yoghurt o.l.

  Hva er alternative for å få «smaken» om man ikke kan spise dette?

  Takk! 🙂

 244. Du Tulla, nå har du lagt igjen utrolig mye negative kommentarer her.. Hvis du har så mye i mot Caroline og det hun skriver om, hvorfor slutter du ikke bare å lese bloggen hennes? Tror det ville gjort livet ditt mye enklere;)

 245. Ville bare fortelle om hvor mye bedre jeg føler meg etter tre måneder med lavkarbo, hovedsakelig i ketose 🙂 Redusert sukkerhunger, aldri vondt i magen eller oppblåst, ikke så opptatt av mat lenger, alt føles bedre.

 246. Kjære Dr. Hexeberg! (eller Caroline, eller andre som har greie på dette for den saks skyld!) 🙂

  De fleste ernæringe eksperter vil råde deg i å spise kornprodukter før trening(feks havregryn) og frukt(feks banan) etter treningen, men i LCHF skal man jo helst holde seg unna dette!! Hva vil du da anbefale å spise før og etter trening?
  Tusen takk for svar!! Vet det er endel flere som lurer på dette!! 🙂

 247. Mamman min har gått til henne 🙂 Hun er kjempeflink! Vi har også de ordentlige produktene hjemme, istedemfor lettproduktene 🙂

 248. Christine

  Kjære Dr Hexeberg

  Hvis man har pcos, har begynt på lavkarbo, er i ketose ( ketostix), trener og fremdeles ikke går ned i vekt – hva gjør man galt da? begrenser kunstig søtningsmiddel til et minimum. Hva kan man endre på for å lettere gå ned i vekt?

 249. Hei!
  Jeg mottok i posten idag «Frisk med lavkarbo – 100 oppskrifter» og elsker den sålangt, har allerede prøvd ut noen oppskrifter! Går over til å spise mindre og mindre karbohydrater, men mitt spørsmål er, må man gå 100% over eller vil det fortsatt være noen positive effekter selv om du av og til spiser karbohydrater? Jeg liker for eksempel og spise mye frukt, og av og til en rett med pasta og ris. Vil jeg fortsatt kunne dra noen fordeler av å spise lavkarbo 90% av tiden?
  Tusen hjertelig takk på forhånd for svar.

  1. Fotballfrue

   Du må jo spise karbohydrater, i form av grønnsaker, bær og nøtter 🙂 Hvis du har planer om å være i ketose bør du ta vitamintilskudd. Poenget er jo at blodsukkeret skal være stabilt, du kan jo spørre deg selv om du tror det er det hvis du spiser en stor pastarett? 😉

   – C

 250. Jeg har et spørsmål til Dr.Hexeberg:
  Jeg er litt skeptisk til LCHF pga dets stor innhold av fett og mettede fettsyrer. Jeg vet at mye av kritikken rettet mot andre lavkarbodietter som Atkins er at det kraftig øker risikoen for høyt kolesterol og LDL. Er klar over at LCHF skiller mellom gode og dårlige fettsyrer, men animalsk fett som det bl.a er mye av i fløte og rømme inneholder store mengder mettede fettsyrer som øker kolesterolet.
  Kan LCHF derfor medføre økt risiko for å få høyt kolesterol og økt risiko for hjerte- og karsykdommer?

 251. er kebab et okå hastemåltid når du ikke har noen andre muligheter? tenker selvfølgelig da at man dropper pitabrødet. har og hørt at pølser uten brød/lompe er et okå haste måltid, stemmer det?

  1. Fotballfrue

   Har sendt inn spørsmål allerede, men kan prøve å svare så godt jeg kan 🙂

   Vi spiser kebab innimellom, og føler det er et bra alternativ. Hvis du velger tallerken må du passe på at du ikke spiser pitabrødet, eller bruker thousand island dressingen 🙂
   Minuset med kebab er at det i de fleste tilfeller brukes det dårlige matoljer til steking, varierer også fra sted til sted hvilken type dressing som blir brukt.

   Pølse fungerer også, minuset her er alle tilsetningsstoffene, og av og til mel i pølsene 🙂

   – C

 252. Kan personer som ikke tåler fruktose ha LCHF-kosthold? (Vi kan ikke spise matvarer som har høyt fruktoseinnhold)

 253. Hei, vil LcHf dietten gi resultater på vekten eller er det først og fremst mest sunt for hjertet og slikt? 🙂

 254. Er det mulig å kun ta i bruk deler av dette kostholdet, eller er det «all or nothing» – hvordan ville det i så fall virke på kroppen? Har du også noen gode eksempler på bøker hvor man kan lese om dette og ikke minst matoppskrifter? 🙂

 255. Nå har jeg prøvd dette kostholdet i en uke.. Og jeg takler det ikke. Jeg er konstant kvalm. Klarer ikke se på et egg eller en pakke smør En gang til!

  1. Fotballfrue

   Da må du i så fall ha gjort noe fullstendig feil 😀 Hva i alle dager er det du har spist da?

   Er jo absolutt ikke noe hokus pokus, og du trenger over hodet ikke spise egg hvis du ikke vil ha det. Smør bruker du jo stort sett bare til å steke med, og det er jo faktisk det beste alternativet i og med at alle restauranter og kokker bruker det 🙂

   Foreslår at du leser deg litt opp på LCHF før du prøver jeg 🙂

   – C

   1. Jeg har variert kostholdet veldig egentlig.. Men trenger kanskje flere tips til frokost… Jeg ville aldri ha begynt på et slikt kosthold uten å ha lest tilstrekkelig om det, så jeg har lest meg opp meget godt 🙂

   2. Fotballfrue

    Du kan ikke ha variert det så veldig, i og med at du har blitt så utrolig lei egg og smør kun i løpet av en uke. Det finnes lavkarbobrød, enten i spesialbutikker eller som du kan lage selv. I tillegg kan du lage den müslien jeg har skrevet om her; https://fotballfrue.no/?p=3038, eller spise tyrkisk yoghurt eller Cottage Cheese med friske bær. Mulighetene er jo uendelige, søk etter frokosttips på google, der finner du masse oppskrifter 🙂

    – C

 256. Jeg har vurdert å legge om til LCHF en stund, men er redd for at jeg kommer til å legge på meg (til tross for diverse suksesshistorier). Jeg er også redd for at jeg «binder meg» til dette kostholdet for alltid ved at det ødelegger naturlige prosesser i kroppen. Jeg har en venninne med som tidligere var slank, men som etter å ha forsøkt lavkarbo har lagt på seg veldig mye (da kuren ble brutt). Jeg er redd for at det samme skal skje med meg. Kan du si noe om dette?

  Så til deg Caroline. Først og fremst er dette ment som konstruktiv kritikk, og jeg håper ikke at du tar det ille opp. Bloggen din har vært til enorm inspirasjon for meg når det gjelder trening, og jeg beundrer virkelig viljestyrken din. Når jeg leser det du skriver om kosthold, ser jeg at du er veldig bastant i forhold til hva du mener er riktig og galt. Du skriver at pågående forskning kan tilbakevise påstander om at dette kostholdet er helseskadelig, samtidig som du skriver at det er det eneste riktige. Jeg har ingen problemer med å tro at dette kan være riktig, men det skremmer meg at du er så bastant uten at det er tilstrekkelig vitenskapelig bevist. Som et forbilde for mange er det farlig å komme med helseråd uten nødvendig utdannelse og/eller kompetanse. Jeg forstår at dette fungerer fint for deg og LK, men to personer er ikke et representativt utvalg. Kanskje en idé å la doktor LCHF svare på disse spørsmålene for å sikre vitenskapelig forankring i svarene som gis? Jeg forstår at man gjerne vil forsvare sine egne valg og kjempe for det man tror på, men etter en gjennomlesning i kommentarfeltet ditt ble jeg faktisk mer skeptisk til dette kostholdet fordi du fremstiller det så svart/hvitt.

  1. Fotballfrue

   Jeg har aldri gått ut og anbefalt LCHF til alle og en hver. Når diverse har spurt meg om det, har jeg svart oppriktig hva jeg syns om det 🙂 Hvis du ser etter, så er de like bastante de som er uenige med meg, selv om det ikke er noen beviser for det de sier er riktig eller at det jeg sier er feil. Det er jo kun påstand mot påstand. Grunnen til at du reagerer er fordi jeg går i mot det som er fremstilt som «riktig».

   Det du sier om å legge på seg og forstyrre kroppens naturlige prosesser kan jeg ikke så mye om. Men det jeg vet, er at et høykarbo kosthold, som de fleste har nå, i hvert fall forstyrrer kroppens naturlige prosesser. Insulinet som blir skilt ut ved mye karbohydrater ødelegger mange av kroppens prosesser, blant annet kroppens naturlige fettforbrenning :/ LCHF sørger derimot for at kroppens hormonsystem er i balanse, da det er dette kostholdet vi er skapt til å ha 🙂 At veninnen din la på seg, er nok ikke LCHF sin skyld, men sikkert karbohydratene som samler vannet i kroppen. Du sier ikke så mye om hva hun gikk opp, så det er litt vanskelig å si noe om 🙂 Det kan også være at hun ikke økte fettinntaket noe nevneverdig når hun spiste lavkarbo heller. Da får du ikke ordentlig i gang fettforbrenningen 🙂

   – C

 257. Er fedonbrødet greit å spise på lchf?

  1. Fotballfrue

   Det vil jeg tro. Bare sjekk karboinnholdet 🙂

   – C

 258. Cathrine

  Hva skjer om man får en SKIKKELIG sprekk i kostholdet? Som å spise masse bakst en dag? Gjerne svar du C, om du kan 🙂

  1. Fotballfrue

   Akkurat det samme som når du spiser godteri på et vanlig kosthold.

   – C

 259. Kristiane marie

  Hvordan er LCHF-kostholdet når man er en ungdom i vekst? Er kostholdet godt for alle i alle aldre om det ikke er noe helt spesielt?

  og en ting til: Hva er det gjør at fett er bedre er karbohydriater, karbohydriater omdannes jo til fett..
  – og hvorfor er det bedre med smør enn margarin i dette kostholdet?

  1. Fotballfrue

   I følge leger og kostholdseksperter kan det fint spises av ungdom i vekst 🙂 Barn kan også spise det.

   Karbohydrater som IKKE blir brukt til energi, blir omdannet til fett og lagret i kroppen. Fett som IKKE blir brukt til energi, blir skilt ut gjennom avføring 🙂

   Margarin er en kjemisk imitasjon av smør. Det er kunstig laget for å ligne mest mulig på smør :S I tillegg har det en dårlig balanse mellom omega-3 og omega-6 🙂

   – C

 260. Hei Caroline 🙂

  Jeg mente jeg hadde spurt deg om dette før, men finner ikke igjen kommentaren så da prøver jeg igjen 😛

  Du har sikkert skrevet dette et sted tidligere også, men jeg har bladd igjennom så mye nå at jeg heller bare spør her.

  Ca hvor mange gram karbohydrater spiser dere om dagen hver dere? Og hvor mye fett og proteiner i forhold til dette? Jeg har gått på lavkarbo i 4 mnd før, hatt en lengre pause og er nå på’n igjen, men i en litt mindre ekstrem versjon (jeg spiste maks 15 g karbo om dagen, merkelig nok hadde jeg allikvel store svingninger i blodsukkeret og dermed også søtsug, men jeg holdt ut og gikk ned 14 kg tilslutt). I forbindelse med det sliter jeg med å finne mellomtingen mellom ekstremversjonen og ‘vanlig’. Hvor stort hensyn tar dere til f.eks. druesukker i krydder o.l.?

  Også et spørsmål til, hvor lenge etter oppstart begynte dere og trene hardt igjen? Hadde dere nedtrapping eller gikk rett på?

  Jeg spør ikke for å få noen fasit altså, men bare kjekt å vite litt hvilke mengder dere får i dere når dere ikke har dette kostholdet med vektnedgangs-motiver 🙂

  Takk for at du er litt ‘spokesperson’ for lavkarbo, alle er forskjellige selsagt, men desverre er det altfor mange som har ‘bestemt’ seg for at når det ikke virker for dem må alle kluter settes inn for å trykke ned de det fungerer for.

 261. Lavkarbo <3

 262. amalie :p

  hei ! 🙂 er det sant vis jeg spiser mer frukt å grønt kan jeg forhindre kreft, eller liksom gjør det mindre holdt på å si xD 🙂 ?

 263. Hei!
  Funderer på å starte med denne dietten selv, for har mye problemer med et veldig svingende blodsukker, noe som gjør meg svimmel, kvalm og ofte «lure-sulten». Men det jeg lurer på er om dietten ikke bare fikser kroppen fin og gir meg energi, men går man også ned i vekt? Med trening vedsiden av da selvfølgelig? Har alltid hatt en flat mage, men blodsukker mitt har gjort at jeg har lagt på meg litt rundt magen, og det er noe jeg absolutt ikke vil, siden magefett ikke er veldig sundt! Takk for svar.

 264. Hei : )

  Jeg er en jente på 14 år som lurer på noe. Jeg har Diabetes og er veldig aktiv på ski som gjør at jeg trener hver dag og samtidig liker å se bra ut alle årstider. Jeg har hatt spiseforstyrrelser, ikke en veldig bra ting det der. Men jeg har tenkt til å begynne med lavkarbo for å se hvordan den passer inn i min hverdag og rutiner med Diabetes og trening. Derfor lurer jeg på om dette er lurt av meg og om det kommer til å påvirke noe? Jeg er jo bare 14 år gammel så jeg veit heller ikke om det er så lurt å begynne på det i så lav alder? Trenger noen tips til dette 🙂

  1. Fotballfrue

   Lchf er veldig bra for folk med diabetes 🙂 kjenner selv en som har blitt utrolig mye bedre etter kostholdsendringen 🙂 Men i ditt tilfelle synes jeg du bør prate med foreldrene dine, og eventuelt en lege,i og med at du er såpass ung 🙂

   – C

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *