Oppskrift: lasagne

Denne smaker helt utrolig godt. Som de fleste nå er klar over, har jeg og Lars-Kristian startet på et LCHF-kosthold, som kort sagt handler om å kutte ut det meste av karbohydrater, og heller bruke fett som energikilde. Ved siden av denne lasagnen har vi derfor seterrømme og litt ruccola.

Når vi lager denne mengden, har vi nok til middag i to dager. Du trenger:

 • 2 bokser cottage cheese (kjøp 3, og tilpass mengden etter smak og behag)
 • 2 bokser tomatpuré (kjøp 3, og tilpass mengden etter smak og behag)
 • 2 pakker kjøttdeig – vi foretrekker kjøttdeig av svin
 • 4 hvitløksfedd
 • 1 løk
 • 1-2 squash
 • revet ost
 • ruccola – tilbehør
 • seterrømme – tilbahør

Slik gjør du:

Skjær opp squashen med en ostehøvel. For å unngå for mye vann i den ferdige lasagnen, er det en fordel å enten steke squashen først, eller salt den og la den ligge i 15 minutter. Deretter tørker du av vannet som legger seg på overflaten.

Stek kjøttdeigen og tilsett tomatpuréen. Hakk opp løk og hvitløk for å oppnå bedre smak, og tilsett dette.

Det er en fordel å bruke en hvitløkspresse.

Bruk en ildfast form, og legg litt kjøttdeigen i bunnen, bruk squashen som pastaplater og legg disse over.

Legg et lag med cottage cheese over squashen. .

. . og fortsett slik til du har fyllt opp den ildfaste formen. Topp det hele med masse revet ost.

Stekes i forvarmet ovn, 200 grader i ca. 30 – 40 minutter. Husk tilbehør

341 kommentarer

 1. Du bør jo bruke karbonadedeig i stedenfor kjøttdeig? 🙂 mindre fett!

  1. Fotballfrue

   Hele greia med LCHF er MYE fett!

   – C

   1. Karbonadedeilg inneholder mindre fett ja,men sunnere fett og mye mer proteiner. Karbonadedeilg er å anbefale for alle, også de på LCHF kosthold. Sunnere, metter mer og er generelt et mye renere produkt.

   2. Astrid

    Les litt mer om LCHF! LCHF bygger på forskningsartikler som viser at alt naturlig fett er bra fett – nyere forskning viser at det tradisjonelt «dårlige» fettet som animalsk fett slettes ikke tetter blodårer eller bidrar negativt iforhold til kolesterolnivå.

    Poenget med LCHF er å spise det naturlige fettet, istedenfor å sky det som folk flest gjør. Det man skal sky er kjemisk fett som margarin og transfett, samt karbohydrater. Karbohydrater gir en kortvarig stigning av blodsukkeret, for å så fremme sultfølelse ved at insulin trigger celler til å ta opp glukosen og lagre det som glykogen i vevet. Spiser man LCHF vil kroppen slippe denne blodsukkersvigningen ved at fettet erstatter karbohydratene.
    Resultatet: kostholdet ditt justeres av seg selv, du er mettere lenger, slipper humørsvigninger og hodepine (når abstiensene etter sukker har lagt seg vel å merke:).

    Mao: kjøttdeig er bra i LCHF.

    Les mer på forskning.no om disse forskningsresultatene samt les om effektene på enkeltpersoner. De taler for seg selv!

  2. Kjøttdeig av svin er relativt mager…

   1. Fotballfrue

    Jeg vet, men den smaker SÅ mye bedre 🙂

    – C

 2. Hei! 🙂 Lurer på hvor mange gram fett dere spiser iløpet av en dag? Ligger ca på 50 gram karbs jeg også, og lurer på om jeg får for lite fett.. har problemer med å komme meg lenger opp enn 120-150 gram fett pr. dag!

 3. ser veldig godt ut 🙂

 4. Mmm….dette blir middagen min i dag!! 🙂 Ha en fin dag!

 5. Det så utrolig godt ut 😀 Vet du hvor mye kcal og karbohydrater det er i de ?:D Ca ;D

 6. Lurer på hvorfor du ønsker å stå på lavkarbodiett, du som er så tynn. Lavkarbo brukes jo hovedsakelig for å gå ned i vekt, noe du overhodet ikke trenger. Hva ønsker du å oppnå med kostholdet? Jeg håper du tenker over hva slags type fett du spiser, da mye mettet fett kan føre til som hjerte-og karsykdommer forårsaket av åreforkalkning.

  1. Fotballfrue

   LCHF er vektregulerende 🙂 Det har kommet frem av forskning at mettet fett IKKE er farlig. I det hele tatt. Både leger og kostholdseksperter kan svare deg på dette.

   – C

   1. At lavkarbo er vektregulerende er en sannhet med modifikasjoner. Spiser man NOK mat er det vektregulerende, Spiser man for lite går man ned.

   2. Fotballfrue

    Det ligger da i kortene 😉

    – C

   3. Har dere som er tilhengere av LCHF noen gang hørt en klinisk ernæringsfysiolog anbefale dette kostholdet? Tviler på det…

    Liker bloggen ellers!

   4. Lars-Kristian

    Merete Hansen-Møllerud og Tine Berg-Hansen. Tok meg nøyaktig 20 sekund å finne to 🙂

   5. Merete Hansen-Møllerud så ut til å ha skrevet en bok med Fedon om minsking av sukkerinntak hos barn-dette er ikke noe nytt! Og Tine Berg-Hansen var på Puls på NRK forrige program og vil ikke akkurat si hun virket for LCHF, grunnet at hun i dette programmet snakket om hvor viktig karbohydrater er spesielt for idrettsutøvere.

    Forstår at det er mange meninger her, og har forståelse for det. Men leser man biokjemi så virker det lite logisk at kroppen ikke trenger mer karbohydrat enn det som inngår i LCHF kostholdet.

    Spennende og lærerikt med diskusjoner:-)

   6. Lars-Kristian

    Fedon Lindberg driver med lavkarbo, så at hun har skrevet bok med han, er vel et ganske så ensbetydende med at hun er for lavkarbo. Tine Berg-Hansen jobber sammen med Dr. Sophie Hexeberg på Hexeberg klinikken, tviler på at hun er i mot lavkarbo da :p

    Kroppen «trenger» ca 100 gram karbohydrater, et moderat lavkarbokosthold består av 100 – 150 gram karbohydrater i løpet av dagen, altså mer enn nok 🙂

   7. Da er jo den saken oppklart…

   8. Jeg snakker om lavkarbokosthold som inkluderer 20-30gram karbohydrat om dagen, og det er noe annet…

 7. Hei:)
  denne så veldig god ut og må absolutt prøves. Men hvor lenge steker du i ovnen og hvor mange grader?

  1. Ikke frekt ment,men er du blind? Står jo rett under bilde!!! 200 grader, 30-40 min. 😉

   1. Lisbeth

    Der kan du se, går litt fort i svingene av og til. 🙂

   2. Imponerende hvor dum det går ann å bli. En blind person kan da ikke lese blogger…

   3. Kristin

    Haha, dagens beste kommentar 😀

   4. Og vips ennå dummere. Her sitter jeg, stein blind og leser blogg.
    Velkommen til 2011, her har vi hjelpemidler som gjør at selv blinde kan lese blogger.
    Haha

   5. Anette

    heerregud :p hun la jo bare ikke merke til det! :p

 8. Nathalie

  Wow, så godt ut. Men hva smaker squash? Altså, vet det er vanskelig å beskrive en smak men kan det sammenlignes med en annen grønnsak?

  1. Squash smaker nesten ingenting, like lite som agurk.

  2. Agurk kanskje?

  3. så kjempegodt ut! (:

  4. smaker ikke likt som agurk, agurk er jo godt, mens squash er mer som.. rå sopp *-) men smaker mye bedre sånn stekt (:

   1. Dersom man spiser squash alene smaker det ikke så mye, nei. Men squash er en grønnsak som tiltrekker seg smaker fra det man steker det sammen med.

 9. gjett hva jeg skal ha til middag i dag:D!

 10. gjett hva jeg skal ha til middag i dag!:D

 11. Wow, great photos, lasagne looks very tasty 🙂 Is it normal cottage cheese? How much fat? I think I willmake it tomorrow on diner 🙂 Regards, Aga

 12. LaChicaFeminina

  Jeg hadde satt så utrolig pris på om du hadde snakket litt mer om hva slags ting du spiste i løpet av dagen, gikk over til low carb jeg også, men holdt bare ut 1 uke for det var nesten ingen variasjon!

  1. Kunnskap er makt! Anbefaler at du les deg opp på lavkarbo, det er på ingen måte nødvendig å ha null variasjon. lenabeatrice.net har god informasjon, det same med minlavkarbomat.blogspot.com – mykje gode oppskrifter eller til dømes lavkarbo.no
   Det er eigentleg berre fantasien som set grenser for kva ein kan finne på matmessig. 🙂

   1. Startet 1. januar jeg, Går kjempebra, får masse variert mat. På denne siden ligger det ut forslag til ukesmeny som det går an å se på https://lenabeatrice.net (helt til høyre)

 13. Jeg har litt vanskelig for å forstå at slike kosthold kan väre sunne, animalskt fett er jo ikke sunt fett? Som helgemat er dette sikkert helt fint, men om middagen skal se ut sånn hver dag så burde det vel bli usunt i lengden? Hva med alt man alltid har fått höre om at kjött fra firbente dyr ikke er sunt, og at melkeprodukter bare burde väre en liten del av kostholdet? Jeg tror at slike kosthold i lengden vil väre dårlige for kroppen, jeg har lest en rapport for ikke lenge siden hvor leger konkluderte med at slik mat kan resultere i en for tidlig död og utvikling av hjerte- og karsykdommer, og det höres ikke så usannsynlig ut hvis kostholdet er sånn hver dag.

  -…når det er sagt så synes jeg at det er göy og spennende med kostholdsendringer! 🙂

  1. Fotballfrue

   De kostholdsrådene må man bare skrinlegge, en titt tilbake i historien viser jo at helsa var bedre før, og da var det fettrik og karbofattig kosthold som stod på programmet. I tillegg blir jo tusenvis av mennesker friske ved å gå over til lavkarbo, fra alle mulige sykdommer 🙂

   – C

   1. Et kosthold med lite karbohydrater kan jeg forstå at er sunt, men at det animalske fettet er sunt tror jeg bare ikke på. For ikke lenge siden fikk moren min höyt kolesterol, og måtte slutte å spise animalsk fett i flere uker for å få det ned, streng beskjed av legen. Det er vel med dette kostholdet som med de fleste kosthold, det finnes mange leger som backer det opp og mange som ikke gjör det?

   2. Fotballfrue

    Ja sånn er det med de fleste ting. At høyt kolesterolnivå er usunt er vel de fleste uenige om også. De fleste leger sjekker vel i itllegg bare det onde LDL kolesterolet, uten å sjekke det gode HDL kolesterolet.

    – C

   3. Det er standard å sjekke HDL, LDL, totalkolesterol og triglyserider. Selvfølgelig!! 😉

   4. Hvis vi ser på kostholdet som har vært i Norge opp til den senere tid (etter andre verdenskrig omtrent), så har det på ingen måte vært spesielt fettrikt og karbohydratfattig. Fett var for høytiden (da svømte man i fett), mens hverdagsmaten besto mye av skrinn og mager mat. Vassgrøt til froskot, middag og kvelds. Eller er det steinalderkosthold du refererer til?

    Og at helsa var bedre før, klarer jeg ikke helt å se. Jo, forekomsten av livsstilssykdommer har gått opp, men levealderen har økt betraktelig, noe som betyr at mange flere «rekker» å bli syke før de ender i graven. Jeg er ikke negativ til karbofattig kosthold, men jeg synes at det at man skal skrinlegge samtlige kostholdsråd som går på å være forsiktig med animalsk fett på bakgrunn av det du skriver om at helsa var bedre før, er rimelig søkt.

   5. Fotballfrue

    Det finnes folkeslag som var uberørt av livsstilssykdommer helt opp til moderne tid, etter at dagens kosthold nådde dem, har sykdommene økt der også 🙂 Når jeg snakker om før i tiden, mener jeg flere 100 år tilbake i tid.

    – C

 14. i skal starte på lavkarbo vi også om noen uker(må vente på lønna, så vi får byttet ut matvarer), men vi skal gå på ketolyse da(maks 15 karbs om dagen)…skal sannelig prøve den lasagnen når vi starter 😀

  1. Det er kun de første ukene du trenger å være helt slavisk på 15 g karbo. Jeg kan ligge på 50 g uten problem. Viktig å teste litt med stixen. Og husk at kroppen trenger litt karbo for å fungere. Noen missforstår dette, og spiser minst mulig, men da blir man slapp. Så ikke tenk på maks 15 g, ligg på ca. 15 g. 🙂

 15. Oh my!! Tennene løper i vann!! Keep the recipes comming! 😀

 16. Nam, denne må jeg prøve. Begynte på lavkarbo selv på mandag, og sliter med forslag til hva jeg kan spise.
  Takk for tips!

  1. Karoline

   Kjøp Doktor Dahlqvists kokebok! Masse godt der, spesielt svinefilet i kantarellsaus:) Heaven:)

   1. Fotballfrue

    I LIKE 😀

 17. Mmm ser godt ut. Men kan jeg spørre hvorfor du har gått over til en slik diett? Hva er fordelen med denne osv? Og er formålet og gå ned i vekt, bygge muskler eller hva er det denne dietten gjør som er så bra? I forhold til å spise «normalt» kosthold?

  1. Fotballfrue

   Dette er ingen diett, men et kosthold med mange flere heslefordeler enn ved et vanlig norsk kosthold.

   – C

 18. jo det så veldig godt ut! Men det er jo pastaen som er best med hele lasagnen. Kanskje jeg prøver dette med pasta i tillegg:)

  1. Fotballfrue

   Da bør du i så fall droppe rømmen og altfor mye ost. Poenget med denne er at den er for LCHF. Får du både fett og karbo er du litt ute og kjøre 😉

   – C

   1. Men det passet perfekt, siden jeg verken spiser rømme eller osten:) hehe:) Tusen takk for tips:)

   2. Hooney

    Jeg går på lavkarb, men tillater meg litt pasta i ny og ne. Pasta er jo laget av durumhvete og inneholder mindre karbohydrater enn vanlig mel. I tillegg i en middag med fett blir det ganske lav GI likevel.

 19. Elisabeth

  Et lite tips om hvitløken. Mange unngår hvitløk pga den forferdelige ånden den gir, denne kommer bedre frem om man bruker hvitløkspresse. Hvis du finhakker hvitløken med en skarp og god kniv får du samme gode smaken men ikke samme dårlige ånde etterpå. Jeg visste heller ikke dette før jeg begynte som kokk, men når man presser løken presser man ut alle saftene som fremhever lukten;)

 20. jeg lurer på hvilket grunnlag du har for å si at et slikt kosthold har flere helsefordeler enn et vanlig norsk kosthold – hvilke forskningsartikler kan du gi eksempel på som støtter dette? greit nok at fett ikke er farlig, det er viktig for kroppen – men forskning har samtidig vist at kroppen også trenger karbohydrater og at det er riktig balanse av karbohydrater,fett og proteiner som er optimalt..

  1. Fotballfrue

   Riktig balanse har du helt rett i, det er akkurat det vi prøver å oppnå også. LCHF er basert på sunn fornuft og erfaringer fra de som spiser på den måten. ALLE blir friskere og føler seg bedre. Har du forresten forskning som viser at et høyt inntak av karbohydrater er bra? Her er forskning som viser at mettet fett ikke er farlig hvertfall, https://www.forskning.no/artikler/2010/mai/250146 🙂 I tillegg sås det vel tvil om at et høyt kolesterolnivå er farlig, sånn som norske kostholdseksperter sier.

   Vi spiser karbohydrater, men i moderate mengder, og i mat som er ubehandlet (nøtter, grønnsaker o.l).

   – C

   1. okei, så lenge dere ikke kutter ut alt som heter karbohydrater så, fikk inntrykk av det:) men skal innrømme at jeg ikke vet mye om det kostholdet dere har begynt med, men forsto det sånn at det betydde nesten 0 karbohydrater! og siden det virker som om mange i dag er like redd for karbohydrater, som mange også er for fett (som du sier her at man ikke bør være, noe som er bra), tenkte jeg å kommentere det – for karbohydrater er ikke farlig! selv om ingenting er bra i overdrevne mengder. har ingen forskning som viser at høyt inntak av karbohydrater er bra (da moderasjon er bra for det meste), og jeg påstår heller ikke det, men jeg regner med det ikke er vanskelig å finne forskning som viser at null karbohydrater er farlig, og at en viss mengde karbohydrater er nødvendig for at kroppen skal fungere 🙂

   2. Visse deler av kroppen, som f.eks deler av hjernen og røde blodlegemer bruker kun glukose(karbohydrater) som brensel. MEN denne glukosen trenger man ikke å spise, kroppen kan lage den selv. Kroppen klarer seg derfor helt fint uten ett gram karbohydrat.

   3. det er HELT riktig Ida! det eneste kroppen klarer seg helt uten, er karbohydrater! jeg får i meg litt fra grønnsaker og nøtter, men holder meg så lavt som mulig på karbs

   4. Det eneste drivstoffet hjernen kan ta opp er glukose, så lavkarbo kan gå ut over konsentrasjonen ol. Det er eneste minus med dietten. Hjernecellene er avhengig av glukose som energi 🙂

   5. Fotballfrue

    Kroppen produserer mer enn nok karbohydrater selv gjennom en prosess som heter glukoneogenese 🙂 Der omdannes proteiner til glukose. I tillegg kan hjernen ta opp ketoner, ikke bare glukose, så det er ingen fare 🙂

    – C

   6. Andrea Gundersveen

    Lest litt rundt er, og konklusjonen min er; du er jammen god i naturfag og om kosthold generelt, Caroline ;D

 21. LCHF er helt topp, iallefall når man er flink og bevisst. Regner med at du kjenner til Lena Beatrice sin blogg, Caroline? Hun har iallefall god peiling, og har mange gode oppskrifter.

  Ser at folk kommenterer ang diett, osv. Jeg syns folk skal være litt forsiktge med å uttale seg om noe de ikke kan så mye om. Kanskje en idé å sette seg inn i ting før man dømmer det nord og ned?
  Vi spiser altfor mye karbohydrater, og ingen hr vondt av å kutte ned på det.

  Jeg bare undres på én liten ting; ser dere bruker cc istedetfor ost som topping. Er dette pga smak og behag, eller for å øke proteininnholdet i middagen?

  1. Fotballfrue

   VI bruker cottage cheese som den hvite sausen, og ost på toppen 🙂

   – C

 22. Takk for super bra opskrift, keep them coming! Men kan du skrive litt mer om hva du spiser til frokost/lunsj og slikt på lav karbo kosthold? Skal starte på dette selv, men synd det er så vanskelig med tanke på jobb og variasjon av hva man kan spise. På forhånd takk:) elsker bloggen din!!

 23. Dette skal prøves! Men hvor lenge steker du den, og på hvor mange grader? Skal også starte med lavkarbo nå, hadde blitt kjempeglad for flere mattips. ikke minst for nistetips? Hva er den perfekte nistepakken for en 8 timers hektisk arbeidsdag?

 24. Jeanette

  Hvorfor får jeg beskjed av legen min å IKKE spise mettet fett om dette ikke er farlig? Hjertelegen til min farmor sier også at man skal holde seg unna fett,ikke nødvendigvis fordi man blir tykk av det men fordi dette tetter blodårene! Har man hjerteproblemer i familien skal man IKKE følge lavkarbokosthold!

  Mange i min familie har hjertesykdommer.Gjett hvorfor? De har spist for mye fet mat gjennom hele livet.Min mor på 52 år trener hver dag,spiser bare magert og aldri noe fett! Hun er sunn og frisk.Fordi hun spiser magert! Mettet fett blokkerer blodårene,det er det søren meg ingen som mener at det IKKE gjør!

  Det er faktisk ikke farlig å spise litt pasta,ris eller poteter så lenge man ikke overdriver.

  Men om dere som følger dette lavkarbokosholdet vil få hjertesykdommer så vær så god! Jeg skal hverfall spise magert!

  1. Fotballfrue

   https://www.forskning.no/artikler/2010/mai/250146, oisann, her var det noen som mente at mettet fett ikke tetter blodårene 🙂

   Det er forresten karbohydrater som gjør deg tykk, ikke fett, det er ingen hemmelighet. Du kan jo kanskje forklare hvorfor flere og flere blir overvektige og dør av diverse livsstilssykdommer i takt med at vi spiser mer og mer karbohydrater? Mens tidligere, når fettinntaket var høyt, og karinntaket var lavt, var det nesten ingen som hadde disse problemene?

   – C

   1. Jeg har vært utrolig skeptisk til lavkarbokostoholdet. Men jeg skjønner mer og mer etter de ulike artiklene du har linket til, samt det du har skrevet. Det er jo egentlig helt naturlig at fett er bedre en karbohydrater, da fett er naturlig og noe kroppen er helt avhengig av. Kroppen er jo også avhengig av karbohydragter, og som du sier spiser dere jo litt av det. Men ikke den enorme mengden kari og ola nordmann får i seg:P

    Jeg vet ikke om dette er det rette kostholdet for meg, men jeg synes det er flott at du skriver om det og opplyser oss om den typen kosthold. Som jeg ser og har lest meg fram til er det ikke en oppfordring til å slanke seg, men et ønske fra din side om å spise sunnere å unngå de ufyselige karbohydratene som gjennomsyrer norsk husmannskost. Og som du sier går du jo ikke ned i vekt av det 🙂

   2. Ingrid

    Folk overlevde jo i mange år på poteter, er ikke dette fullt av karbohydrater?

   3. Fotballfrue

    Såvidt jeg vet har sykdommene bare økt og økt siden poteten kom.

    – C

   4. Ingrid

    Kanskje etterat pastaen kom, men poteten er jo 100 % naturlig med masse C-vitaminer, og levealderen økte da den kom. Tror jeg?
    Dette er ikke for å krangle eller noe sånt, jeg bare lurer. Og helt ærlig er vel det viktigste å bare balansere alt, og ikke nekte seg noe… 🙂

   5. Fotballfrue

    Grunnen til at levealderen økte er vel først og fremst medisiner. Poteter inneholder sukker, og sukker finnes ikke sunt.

    – C

   6. Kristin

    Dette stemmer ikke 🙂 Den store nedgangen i mortalitet i befolkningen kom på grunn av kostholdsforbedringer (og også til en viss grad på grunn av forbedret hygiene generelt), ikke på grunn av introduksjon av verken medisiner som pencilin eller vaksiner.

    En av de viktigste grunnene til dette var fordi flere barn levde opp, fordi de fikk tilgang til mer næringsrik mat enn tidligere.
    (ferdig å spamme kommentarfeltet nå :P)

   7. Fotballfrue

    Så det at folk døde av vanlig forkjølelse har ingenting med medisin å gjøre? Hva skal vi med leger da?
    Eskimoer levde på jegerkost helt opp til moderne tid, deres levealder økte betraktelig i takt med tilgangen til moderne medisin. Etter at deres verden fikk tilgang til karbohydrater, sank levealderen og antall sykdommer økte.

    – C

   8. Kristin

    Har du noensinne fått en medisin mot forkjølelse? En forkjølelse er et virus, og det beste du kan slippe unna med er kanskje litt nesespray og Ibux. For sykdommer som lungebetennelse og andre ting som krevde antibiotika, var selvsagt ting helt annerledes. Om du dør av en forkjølelse har du med all sannsynlighet svært nedsatt immunforsvar, noe som gjerne kommer av et mangelfullt kosthold.

    Japanere er det folkeslaget med lavest BMI og en av de høyeste forventede levealdrene i verden. Og japanere spiser MYE ris (karbohydrat), en god del fisk og svært lite mettet fett, da fett ofte kommer fra kilder i sjøen. I tillegg har de lite hjerte-kar sykdommer. Å trekke frem en folkegruppe som et «sannhetbevis» blir derfor helt feil.

   9. Fotballfrue

    ÅÅh, endelig var det noen som dro frem Japanerene. At de har den høyeste levealderen er bare tull, de har ingen oversiktelig statistikk over «sine eldre». Bare se på denne saken https://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article3755564.ece 🙂

    Lungebetennelse er en sykdom man døde av i gamle dager, og de fleste som døde av det, hadde en helt vanlig forkjølelse på forhånd. Å si at medisiner ikke har noe å si på levealderen er det dummeste jeg har hørt 🙂

    Når det gjelder leger og kostholdeksperter som støtter LCHF, så kan du google og sjekke litt. Det finnes jo hundrevis av bøker om temaet skrevet av leger og andre eksperter 🙂

    – C

   10. Caroline: Det finnes absolutt ingen medisiner mot forkjølelese. Det er et virus. Ferdig med det. Ibux og nesespray er kun symptomdempende midler, og gjør ikke annet enn å «lindre smerten». Det er ingen som blir frisk av Ibux, men det gjør situasjonen bedre mens man venter på at forkjølelsen skal gå over.

   11. Fotballfrue

    Tone: Men har det noe å si for selve poenget i diskusjonen? Spørsmålet er om leger har hatt noen påvirkning når det gjelder forventet levealder. Og da er svaret selvfølgelig ja 🙂 Hvis ikke så er det bare å skrinlegge legeutdannelser og medisiner.

    – C

   12. med poteten ble ikke matmangelen så stor. en god grunn til at levealderen var lavere før poteten, var sult og underernæring.
    i dag har vi god tilgang til mat og trenger ikke poteten i samme grad lenger

   13. Ingrid

    Potetene kom til europa på den tiden dronning Victoria regjerte i England, dvs på 1500 – tallet, hvor langt tilbake i tid er det du faktisk mener at helsa var så mye bedre? Levealderen i verden (i alle fall den vestlige verden) har gått opp ganske kraftig fra 1500-tallet, selvfølgelig er dette bl.a. fordi kunnskaper og teknikker innen medisin har blitt bedre, men enkelte ting kan ikke hindres uansett hvor god legene blir, så at helsa var så mye bedre når folk levde til de var 40,har jeg liten tro på. De var neppe overvektige nei, men så hadde de til gjengjeld en stor skokk unger (vil bare nevne at definisjonen på en skokk er 40, kanskje litt overdrevent å bruke om en barneflokk, men allikevel, point being mange!) og drev med hardt fysisk arbeid, som bl.a. jordbruk og fiske! Ikke tid til å bli feit med andre ord!

   14. Fotballfrue

    Du har helt rett i det du skriver, det er mange skjulte faktorer som en ikke vet om. Og jeg skal passe meg for å være for påståelig, men jeg håper du legger merke til at jeg ikke fronter noe null-karbokosthold, men heller karbohydrater i naturlig form.

    Jeg kan fortelle deg litt om min og Lars-Kristians erfaring meg LCHF den siste måneden.

    -Et mer stabilt blodsukker: Som igjen fører til mindre søtsug. (Vi har faktisk nesten ikke lyst på søtsaker lenger, før var det alltid en sjokolade i butikken) Ingen småspising mellom måltidene. Metthetsfølelsen varer lenger, og vi slipper å spise hver 3 time for å fylle opp karbolagerene. Vi går ikke «tom» på trening og må fylle på med sportsdrikke underveis.

    Lars-Kristian, som ALLTID sov middag i seks tiden, er aldri trøtt i løpet av dagen lenger.

    I tillegg føler vi oss mer opplagt i løpet av dagen, og får unnagjort alt mye lettere.

    Det første jeg nevner er kanskje den viktigste grunnen, søtsuget er vekke. Karbohydrater i form av poteter, pasta og ris f.eks øker blodsukkeret og trigger søtsuget. Så en naturlig bieffekt er jo at du får mindre lyst på godteri 🙂

    – C

   15. Det er karbohydrater i form av sukker som er farlig, og ikke kornvarer, poteter og naturris, Mange grønnsaker og frukter inneholder også mye karbohydrater, men er jo ikke av den grunn farlig for oss!
    Den største forskjellen fra før i tiden til nå, er vel alt sukkeret som blir tilsatt i maten, samt inntak av brus, saft og godterier. Det er dette man legger på seg av. Man blir ikke tjukk av å spise pasta og ris i normale mengder en gang i blant, dersom man holder et variert kosthold og holder seg i bevegelse i løpet av dagen!
    Men skal man velge mellom to energikilder, er det selvsagt bedre å spise kun fett fremfor kun karbohydrater, da karbohydrater krever mer av en om det skal forbrennes! LCHF baserer seg på å hente energien fra fett, og det er ikke så dumt, så lenge det ikke er frityrfett det er snakk om! 😉

   16. Fotballfrue

    Grønnsaker og LITT frukt er jo det jeg sier er riktige karbohydrater, de er natlurlige, i motsetning til poteter, ris og pasta. De fleste pastatypene kommer fra hvitt mel, styr unna og kjøp fullkorn isåfall 🙂

    Du har rett i det du sier om sukker og brus, men det er mange fallgruver i de «sunne» karbohydratene. Brød f.eks, et grovt brød er ikke grovt selv om det står det på papiret :/

    – C

   17. Mariann

    Jeg slanket meg en ca ti kilo for noen år siden. Under slankeperioden spiste jeg butikkkjøpt brød og enten ordinær pasta/ris (ikke fullkorn) eller poteter hver dag. I tillegg spiste jeg en solid pose med smågodt hver lørdag. Jeg trente for øvrig tre dager i uken. Til sist nevner jeg at jeg har holdt vekten uten problemer og fremdeles spiser brød og pasta/ris eller poteter hver dag, samt godteri i helgene. Jeg er en str. 36 og er frisk som en fisk med masse energi og godt humør.

    Grunnen til at jeg skriver dette er at en del av det som skrives her får det til å høres ut som om karbohydrater er livsfarlig. Dette er jeg dypt uenig i. Jeg bruker ikke energien min på å vise til forskning for å understøtte mitt standpunkt. I dag finnes det uenelig antall forskere med ulike teorier og ulike konklusjoner. Uansett om du mener A eller B, vil du garantert finne manfe forskere som er enig med deg.

    I alle tilfelle… Busdkapet er at alle må velge et kosthold som fungerer for de. Om det er med eller uten karbohydrater er irrelevant. Å bastant påstå at man blir friskere eller sykere av det ene eller det andre synes jeg blir feil.

    God middag folkens! (Jeg skal ha fiskebolelr i hvit saus av helmelk OG poteter) 😉

    -M

   18. Fotballfrue

    Jeg er uenig i mye av det du skriver, men vi lever i en verden som blir fetere og fetere. Visste du at nesten halvparten av Norges befolkning er overvektig? I tillegg er det flere og flere som dør av livsstilssykdommer. Det er folks holdninger som må endres, og da nytter det ikke å si at jeg spiser masse karbo og sjokolda, jeg er tynn. Flott at det fungerer for deg, hvertfall utvendig, usikker på hvordan det ser ut innvendig, men som statistikker viser så fungerer det for de færreste.

    – C

   19. Mariann

    Unødvendig å spekulere i hvordan jeg ser ut på insiden…
    TIl din orientering har jeg tatt ultralyd av alle mine indre organer, med den konklusjon at alt så aldeles utmerket ut;-)
    Alt med måte, det stemmer jeg for!

   20. Fotballfrue

    Var ikke meningen å spekulere, skrev bare at jeg var usikker. Noe som er naturlig i og med at jeg vet null om deg 🙂

    – C

   21. Det er sikkert mye sunnere å ha et slikt kosthold, enn å proppe i seg sukkert 😉 Absolutt.
    Men jeg lurer på en ting: Hvordan er dette kostholdet for folk som ikke er så veldig aktiv? Du trener jo mye, og det gjør vel Lars-Kristian også, men hvordan er det dersom man ikke trener like mye, og har en stillesittende jobb (det er jo absolutt ikke bra med lite mosjon da,men) ? Du sier man var friskere i gamledager, og det er helst sant! Men da hadde man også en mye mer aktiv livsstil, både på jobb og fritid, som desverre, ikke alle har i dag.
    Og du sier at mettet fett er sunt, men hvorfor ikke margarin? 🙂
    Ble bare litt nysgjerrig 🙂

   22. sukker**
    Jeg kunne sikkert slått det opp på nettet, men det virker som du har god kunnskap når det gjelder dette 🙂

   23. Fotballfrue

    Margarin er forurenset som bare det. Styr unna, absolutt det verste du kan spise. Smør er tingen 🙂

    Når det gjelder stillesittingen, så kan du google opp en kar som heter Sten Sture Skaldemann. Mannen hadde et halvt år igjen å leve i følge legene. Da tenkte han at han hvertfall ikke skulle dø sulten. Så han satte i gang med tidenes etegilde, fett og kjøtt gikk ned på høygang, uten noen som helst fysisk aktivitet. Han lever den dag i dag, og har mistet over 80 kg siden den gang.

    – C

   24. oi, stilig! Jeg skal virkelig skaffe meg mer informasjon om denne type kosthold. Dette virker spennende 🙂 Takk for svar!

   25. Furine

    Smør er naturleg, margarin er IKKJE naturleg: https://lowcarbs.blogg.no/1267273602_margarin_vs_smr.html

   26. Hei
    Det er ganske mye i denne artikkelen du linker til som kan «motbevises» med annen forskning. Tilogmed de som er sitert er veldig forsiktige med aa si at fettforbrenningen slik vi har sett paa den i lang tid er feil. Jeg kan linke til denne paperen som du kan se konklusjonen er:

    «A low-carbohydrate diet based on animal sources was associated with higher all-cause mortality in both men and women, whereas a vegetable-based low-carbohydrate diet was associated with lower all-cause and cardiovascular disease mortality rates»

    https://www.annals.org/content/153/5/289.full.pdf+html

    Vil absolutt ikke krangle, men poenget mitt er at forskere er uenige med mye og det at en artikkel stoetter det du sier burde ikke noedvendigvis bevise at det er riktig. Forskere tar feil hele tiden og man oppdager stadig nye ting. Vaer forsiktig med aa si at mettet fett er helt ufarlig, det er langt fra bevist og hvis denne jenta har faatt beskjed om aa holde seg unna av legen sin, burde hun hoere paa legen. Proever ikke aa vaere frekk, men du er ikke faglaert i temaet og burde vaere noe forsiktig med uttalelser. Jeg kan linke flere papers hvor det er funnet sammenhenger mellom inntak av mettet fett og f.eks bryskreft.

    Det aa si at sykdommer har oekt pga poteten er ogsaa aa dra det langt. Sykdommer har oekt fordi vi i den vestlige verden primaert har for mye mat,mindre fysisk aktivitet, forurensing og vi lever lengre. Siden vi lever lenger utvikler vi ogsaa flere sykdommer som tidligere ogsaa ville ha utviklet seg hvis man hadde levd saa lenge som vi gjoer naa. Da refererer jeg til kreft etc. Aa sammenlikne helsetilstand for 100-200 aar siden og naa er naermest umulig, og sykdomsforskjellene i dag og foer har veldig mange andre biologiske, miljoemessige og sosiale faktorer som spiller inn. Det er med andre ord, et syltynt argument for aa spise lav-carbo.

    Men kan forsatt spise karbohydrater, bare styre unna hvitt sukker og hvitt mel. Det ville heller vaert mer riktig aa si at f.eks hoyenet sukkerinntak (fra feil kilder) i den moderne verden har foert til oekt antall overvektige og personer med diabetes type 2. Det er et kjent fenomen at overvektige er mer utsatt for kreft.

   27. Fotballfrue

    Forskning vil alltid vise det ene, og så det andre. Du må aldri stole blindt på det som blir sagt. De fleste forskningsresultater som går for karbohydrater er full av feil (sitat lege). Jeg stoler heller på folks erfaringer og tester/blodprøver, ingen erfarer tette blodårer e.l av mettet fett, men har kun positive erfaringer med kostholdet 🙂

    – C

   28. Av ren nysjerrighet, hvilken lege? Og hva er gjort feil? De forskningsrestultatene du mener er fulle er feil er ogsaa basert paa kliniske og kjemiske restultater konduktert og skrevet av leger og professorer i faget. Den jeg sendte ovenfor var skrevet i samarbeid med flere leger og professorer. De har basert paa folks erfaringer og tester!

    «Du må aldri stole blindt på det som blir sagt.»

    -det er akkuratt det du naa gjoer.

   29. Fotballfrue

    Dr. Dahlquist. De mangler opplysninger på det totale matinntaket. Forskningen viser at de mettet fett er dårlig, men sier ingenting om mengden karbohydrater som har blitt inntatt i testperioden.

    Men hvorfor føre et kosthold som øker søtsuget, og som for folk til å spise søtsaker og drikke brus? Når man kan kutte ned på de hvite karbohydratene, og istedenfor spise de sunne som ikke øker blodsukkeret?

    – C

   30. Ta en titt paa table 1 i artikkelen jeg linket til. Den har for eksempel all informasjon du sier mangler. Det er en veldig noeyaktig studie og jeg kan finne mange flere. Studiet her er over 26 aar ogsaa. Et annet godt eksempel er denne:

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21076725

    Jobber selv med diabetes forskning og er veldig uenig med hva Dr. Dahlquist mener. Jeg finner heller ingen publikasjoner av henne og all informasjon jeg kan finne paa nett er fra hennes blogg og ikke basert paa forskning. Foer jeg finner noe mer informasjon, tror jeg paa lite av det som hun skriver paa bloggen sin.
    Er ikke imot lavkarbo, men si ikke at mettet fett er ufarlig.

   31. Fotballfrue

    Artikkelen du linker til sist her, er jo bare svada. Det er en generell omtale av forskjellige studier, uten noe som helst fakta. Når det gjelder den andre studien, vil jeg si at den er mer interessant, men den vil ta meg flere dager å lese. Var forresten interessant at de kuttet ned på grønnsaker på low carb dietten, det er jo ingen som går på LCHF som gjør det 🙂

    Dahlquist gjengir historier om pasienter i bøkene sine, pasienter som er feilernært av leger med mengder av karbo. Men etter en overgang til lavkarbo, så vips blir de friske.

    Ta deg en tur på lavkarboforumet, mennesker som spiser mengder med animalsk og mettet fett, blodprøvene deres er bedre enn noensinne. Har det ingenting å si for deg?

    Etter at vi endret kostholdet, føler vi oss mye mer opplagte i løpet av dagen, vi er lenge mette, har ikke søtsug (spiser dermed ikke søtsaker), blir ikke slapp og sulten når blodsukkeret synker, og blir heller ikke trøtt og uopplagt utover dagen 🙂 Nå skal Lars-Kristian ta blodprøver, så får vi se hvordan resultatene er om en stund 🙂

    – C

   32. Den siste artikkelen er en journal article og kan absolutt ikke kalles svada. Jeg sendte bare abstracten ogsaa for at du slapp aa lese i flere dager:) Her kan du lese hele:

    https://www.pulsus.com/journals/abstract.jsp?jnlKy=1&atlKy=9788&isuKy=946&isArt=t&HCtype=Consumer

    (trykk inn paa pdf free)

    I den andre arikkelen kuttet de paa groennsaker for aa ha en riktig sammenlikning. Flerumettet fett Vs mettet. Hvis man konsumerer mettet og flerumettet fett samtidig i riktige mengder, vil ikke dette foere til hoeyt kolesterol. Tar man bort det flerumettede fettet og kjoerer kun mettet, faar du problemer. Igjen, er ikke imot lavkarbo og selv er jeg veganer og spiser veldig lite hvitt mel og sukker.

    Lykke til med blodproevene:)

   33. Det der er bare tull, frue, det er kalorioverskudd man legger på seg av, ikke karbohydratene.. Det at noen folk sliter med å tåle karbohydrater, altså folk med insulinresistens osv. er noe helt annet, for disse er det et reelt problem, men ikke for den vanlige mannen/kvinnen i gaten.

    Normale folk, uansett hvordan du vrir og vrenger på det legger ikke på seg av karbohydrater, men av for mye kcal inn i forhold til kcal ut. Du sier at det er blitt mye sykdom de seneste tiårene, og skylder likeså godt på karbohydrater der, du har ikke tenkt deg at det er andre årsaker til sykdom? Med all ferdigmat og prossesert mat som stappes med det ene og det andre så er det en meget stor sjanse for at syndebukken er akkurat det.

    Jeg er så lei av lavkarbofanatikere som skal klandre karbohydrater for alt vondt, den store stygge ulven, når problemet er en selv, og sin egen latskap, det skaper overvekt. 🙂

   34. Fotballfrue

    Du har rett i det du sier, spesielt dette med kcal inn og kcal ut, men ferdigmat og prossesert mat er jo mat som inneholder mengder med karbo! Et kosthold med høyt inntak av karbohydrater, skaper søtsuget som gjør at mennesker spiser mer godteri og ferdigmat. Hvor fristende er det ikke å kjøpe seg ferdigmat når man er sulten igjen, 3 timer etter et man spiste sist? Det er en kjedereaksjon som fører til sykdommene 🙂

    – C

  2. det når man kombinerer høyt fettinntak med høyt karbohydrat inntak det blir farlig jeanette

  3. Har familiemedlemmene dine spist mye fett og lite karbohydrater, eller har de i tillegg til fettet spist mye karbo??

 25. Nam. Det så godt ut! Takk for oppskrift! Tror kanskje jeg skal prøve denne i dag. 🙂

 26. Det så faktisk overraskende godt ut 🙂

 27. Så nam ut! Kanskje jeg skulle prøvd den, Tror du det funker med noe vegetarisk erstatning til kjøttet?

  1. Fotballfrue

   Helt sikkert 🙂

   – C

   1. lavkarbo

    Jeg laget vegetarlasagne før jeg begynte på lavkarbo, med den vegefärs du finner i fryseskapet på velassorterte matbutikker eller helsekosten. Samboer spiste også, og naboen, ingen av dem er veggiser, og de sa at hvis de ikke visste at det ikke var kjøttdeig, hadde de aldri gjettet noe annet. Tror den er laget på sopp-proteiner.

    I dag skal jeg lage Carolines oppskrift til middag, lavkarbo, men med vanlig kjøttdeig. Blir litt hobby-vegetarianer av å legge om til lavkarbo, men det får gå i en liten periode. 🙂

   2. Nysgjerrig

    er det lavkarbo med vegefars altså???

   3. Det vet jeg ikke, det var før jeg begynte på lavkarbo. Har spist/spiser kjøtt nå i en overgangsfase.

 28. Hei, synes det er rart at dere spiser mye seterrømme og kjøttdeig. Dette har jo fett, men er jo mest mettet fett. Har alltid vegret meg for dette fettet, samtidig som jeg har spist masse sunt fett fra nøtter og olje. I kostholdet deres, skiller man da ikke mellom «godt» og «dårlig» fett? Synes det er litt rart, trodde egentlig at også i LCHF var det mest det sunne fettet man skulle spise?

  1. Fotballfrue

   I det siste har det kommet ny forskning som viser at mettet fett ikke er farlig, det er heller aldri blitt påvist at mettet fett er farlig. De som påstår at mettet fett er farlig, mener at det øker kolesterolnivået, men det er HØYST usikkert om høyere kolesterolnivå er farlig.

   LCHF skiller selvfølgelig mellom sunt og usunt fett, det usunne fettet er det som ikke er naturlig. Oljer som er varmebehandlet, raffinerte oljer, herdet margarin osv. Det sunne fettet er det du finner i kjøttvarer, meieriprodukter og nøtter 🙂

   – C

   1. Mettet fett er ikke usunt! Det er det sukker som er.. Ancel Keys tok helt feil da han «påviste» at mettet fett gir hjerte -og karsykdom. Han utelot mange land i undersøkelsen sin. Og de med høyt kolesterol som følge av mettet fett, de har mye av det gode kolesterolet, som gjør at det ikke er så lett å få hjerteinfarkt mm. Dessuten lever de med høyt kolesterol lenger 😉

   2. Men må også nevne at transfett, dét er ikke bra.

   3. Takk for svar:) Begynte å lese Dr. Hexenbergs bok Frisk med lavkarbo i dag etter jeg hadde stilt spørsmålet til deg og hun skriver jo akkurat det samme angående fett:)Så dette er noe jeg virkelig bør lese mer om og sette meg inn i, for virker jo ganske logisk;)

   4. åja, her hadde du jo svart angående margarin!! 🙂 Hehe, beklager – så det ikke før nå.

 29. BelindaJagedal

  Tusen takk :)) jeg gleeeder meg til middag!!

 30. «Skeier» du noen gang ut med dette kostholdet? Tenker på godteri, kake, sjokolade osv som ikke er av «sunnere» varianter.
  Og hva spiser du hvis du skal ut og spise, må ha matpakke osv?

 31. Hei!
  Takk for en fantastisk blogg 🙂 Er fast leser, men kommenterer sjeldent. Tenkte jeg måtte fortelle deg, at mye av det du har skrevet her på bloggen om kosthold, har jeg kunne tatt i bruk i timene:) Morsomt:) Læreren snakka om kosthold og slikt i dag, og det var mye jeg visste fra før pga at jeg har lest det på bloggen din :))

 32. kan du skrive litt om kostholdet dere driver med? hva som er bra med det? og hva dere spiser som frokost middag og kvelds 🙂

 33. Hvordan fikk du mannen din til å bli med på dette? 🙂 Kjæresten min er veldig sunn og aktiv i fotball, men tror ikke han vil droppe å spise pasta før trening. Noen fordeler for fotballspillere å spise LCHD, eller er det mest slankende? 🙂

  1. Fotballfrue

   Når du spiser LCHF, bruker kroppen fett som energikilde. Fett er den største energikilden kroppen har, i motsetning til den kortvarige karohydratkilden. LCHF er på ingen måte et slankekosthold, det er et helt vanlig kosthold på lik linje med dagens «anbefalinger» fra Statens ernæringsråd. Eneste grunnen til at det har fått et rykte på seg som slankemat eller diett, er fordi det som regel er folk med dårlig helse (fedme, diabetes etc.) som går over.

   Har du hørt om Bjørn Ferry? Han vant OL gull i skiskyting et halvt år etter at han la om til LCHF, det viser at det fungerer 🙂

   – C

   1. Picina

    Hehe, men skal du bruke det som bevis for at LCHF er best så kan man jo snu det hele:

    Ole Einar Bjørndalen har vunnet 6 OL gull og 14 VM gull, hans kosthold består av masse karbohydrater 😉

    Uansett om vi er enige eller ikke i denne saken, du skal ha all ære for at du tar deg tid til å svare og debattere rundt innleggene dine, det viser at du setter pris på leserene dine!

   2. Fotballfrue

    Det blir ren hypotese, poenget mitt var at det fungerer. Kanskje Ole Einar Bjørndalen hadde vært enda bedre hvis han spiste lavkarbo? Men det blir igjen, kun spekulasjoner.

    Jeg sier ikke at karbohydrater ikke fungerer, selvfølgelig gjør det det. Men høyt karboinntak skaper skaper en dominoeffekt, søtsug, småspising etc.

    – C

   3. Hørt om Northug?
    En av tidenes skiløpere, som spiser 8 skiver brød til frokost. Tror det fungerer det og :)))))

    Hørt om Michael Phelps?
    Mannen spiser 8000 kalorier hver dag, MASSE karber, og han er tidenes mestvinnende olympier. Funker nok det også :)))

   4. Fotballfrue

    Leser du ikke hva jeg skriver før du kommenterer tilbake?? Har aldri sagt at det ikke funker?? :)))

    – C

 34. Ser utrolig godt ut! 🙂

 35. Flott at dere spiser lchf! Jeg som ernæringsstudent lærer jo faktisk at mettet fett er usunt osv, men har lest en del bøker utenom studiet, om lchf, og mener det er det beste kostholdet. Man føler seg bedre psykisk, og det kan rette opp sykdommer og mangler i kroppen. Det er IKKE for å slanke seg, om noen her tror det, men det handler om å få bra helse, rett og slett. Stå på, Caroline, hilsen fast følger 🙂

 36. omg!:P på Name stod det hanna og på MAil stod det hhh_nr1@hotmail.com når jeg skulle kommentere..
  namm detta så godt utt, skal lage det en dag jeg har handla inn alt det der..

  – shona

 37. Charlotte

  Hei 🙂

  Husk alle at dere må ikke utelukke karbohydrater fullstendig.
  Glukose(monomer i karbohydrater) er det eneste energikilden som kan krysse blod-hjernebarrieren, og dermed den eneste kilden som kan gi energi til hjernen.
  Ved et for KH-fattig kosthold kan hjernen altså få for lite energi, og man kan oppleve vanskeligheter med konsentrasjonen, glemskhet osv… Noe som er veldig viktig, ikke minst for alle dere unge som leser dette og virkelig trenger energien for vekst og læring.

  Eller vil jeg takke for en kjempefin og hyggelig blogg. Du er kjempeflink 🙂

  1. Fotballfrue

   Du har helt rett i at man ikke må kutte det helt ut, nøtter og grønnsaker er fine kilder.

   Men karbohydrater er ikke en nødvendighet, da kroppen produserer det selv gjennom en prosess som heter glukoneogenese 🙂 I den prosessen omdannes proteiner til glukose, og det omdannes mer enn nok til å «fø» hjernen.

   – C

   1. Charlotte

    Glukoneogense er kroppens evne til å danne glukose fra andre energikilder enn KH, altså som en sikkerhetsmekanisme ved sult. Dette er den normale måten kroppen danner glukose ved et KH-fattig kosthold.
    Jeg håper bare unge er nøye med å få i seg næringen de trenger, istedefor å fokusere for mye på en bestemt næringsgruppe (og kanksje få i seg for lite mat totalt).

    Det viktigste for ungdommer er å bygge opp kroppen slik at den kan fungere resten av livet. ‘

    Jeg vil rose deg for at du oppfordrer til et sunt og aktivt liv. Det er bare å ta av seg hatten for deg!
    🙂

  2. Kroppen lager glukose selv, ja, men vil anbefale rundt 60-70 gram karbohydrat daglig 🙂

   1. Fotballfrue

    For å se det hele i et større perspektiv, så er det ikke antallet som er viktig, men kilden. Styr unna, hvitt mel og sukker, såkalte raske karbohydrater. Nøtter, grønnsaker og GROVT mel i moderate mengder er bra 🙂

    – C

   2. Helt enig! 🙂

 38. ooh, jeg liker oppskriften!! 😀 Håper du kan komme med flere slike oppskrifter som er sunnere alternativer på det som egentlig er usunt.. if you know what I mean :p hehe

 39. Hei!
  Vi er to jenter som trener den del og vurderer å prøve LCHF. I den forbindelse lurer vi på om du merket forandringer på kroppen under trening som følge av det nye kostholdet. Vi er redde for å «gå tomme» på trening pga. lite karbohydrater.

  For en person som har «litt ekstra», hvor lang tid tar det før man ser/merker effekt?

  1. Fotballfrue

   Du vil overhodet ikke gå «tom» til trening. Ved et høyere inntak av fett, vil du få en metthetsfølelse som overgår alt du har erfart gjennom karbohydrater. Det kan ta en stund før kroppen din blir vant til overgangen, det varierer litt fra person til person, det kan faktisk ta opp mot 2 måneder. Men å bruke fett som energikilde er absolutt å anbefale 🙂

   – C

  2. Tenkte bare å fortelle at du ikke vil merke noe «gå tom»-følelse når du trener. Kanskje de to-tre første ukene, men det er på grunn av den store omstillingen for kroppen.
   Deretter er det bare å kjøre på! Trening har aldri fungert så godt som etter jeg begynte med LCHF! 😀

  3. Dess langsomere du går ned i vekt, dess lenger klarer du å holde deg der. Ofte er det slik at når man går mye ned i vekt på noen uker, er det like lett å gå opp igjen. Har selv gått på lavkarbo siden September. Men jeg har valgt å spise litt mer karbohydrater i helgene. Dermed klarer jeg å vere enda mer streng i ukene. Jeg har sett forandringer. Men det er folk rundt meg som virkelig ser den. Har gått ned en størrelse eller to, men det viktigeste er at jeg føler meg vel med min egen kropp! 😀

 40. Hei Caroline 🙂 Finfin oppskrift! Du gjør det så oversiktlig, som alltid:)

  Jeg lurer på om du kan si noe om styrketreningen din. Det virker som du har en strek og definert kropp, uten at den blir «for muskuløs». Hva slags øvelser gjør du når du trener styrke i 1 time? Følger du et styrkeprogram? Hvor mange styrkeøkter gjør du i løpet av en uke?

 41. det her så uutrolig godt ut! må prøves!! =D

 42. Bra tips=)
  Kom gjerne med flere oppskrifter på måltider som inneholder lite karbohydrater:) både til middag og som mellom måltid=)

 43. Hei Caroline!
  Dette så jo bare sinnsykt godt ut! Jeg synes du er kjempe flink som klarer å kutte så mye ned på kabohydratene. Og at du/dere har funnet et kosthold som passer DERE! Enormt synd at du må rettferdiggjøre deg hele tiden. Som kokk har jeg litt peiling på kosthold og jeg er 100% enig med deg når det kommer til lavkarbo og fett som energikilde. Jeg gleder meg til å følge med deg og høre hvordan det går framover og hvilke forandringer du kanskje kjenner på kroppen. Du er en stor inspirasjonskilde, og jeg gleder meg til å lage din variant av lasagne. Stå på, du er kjempe flink!

 44. Andrea Sørlie

  Har det noe å si om man ikke trener så veldig mye når man begynner med dette kostholdet? 🙂

 45. Det der trur jeg at jeg må prøve. Det så supert godt ut. Selv om mannen i huset ikke er veldig kresen så må han bare spise det ejg serverer når han kommer hjemme fra jobb. Så må prøve det der en dag.

 46. Hvorfor har du byttet header igjen? :p

 47. Trur jeg må prøve det der selv om mannen i huset er ganske kresen av seg. Men han må bare spise det jeg lager eller så for han lage sin egen mat. Men skal prøve det der.

 48. […] jo godt ut dette – Lasagne. Interessant å lese kommentarene under innlegget også. Det er mange forskjellige meninger om […]

 49. madeleine

  selv går jeg på grete rode. gått ned ca 12 kilo nå på to kurs. har ikke hatt så mye energi og overskudd på flere år! jeg syns det er interessangt å lese om andre typer kosthold som dette. men er det ikke litt merkelig å påstå at dette er det beste uansett, og at staten og leger tar feil ? det er iaf et sånt intrykk du gir. jeg mener, hvis dette faktisk er det aller beste for alle, hvorfor blir vi anbefalt andre ting av staten og leger da ?

  1. Fotballfrue

   Jeg sier ikke at alt annet er feil, da misforstår du eller jeg har vært litt uklar 🙂

   Erfaringen til folk er at helsegevinsten ved et LCHF kosthold er enorme, i tillegg viser det meste av statistikk og historie det samme. På et generelt grunnlag, mener jeg at alle mennesker bør tenke over karboinntaket sitt, for det er karboinntaket som er kilden til den dårligere og dårligere folkehelsen. En rask titt på statistikk bekrefter den teorien.

   LCH baserer seg først og fremst på å spise mat i sin naturlige form, for meg høres hvertfall det utrolig logisk ut 🙂

   – C

   1. Helene

    For det første: Fint at det er forskning som viser at mettet fett ikke er farlig. Men det er også mye forskning som peker mot at mettet fører til åreforkalkning og mindre elastiske blodårer og dermed hjerte- karsykdommer. I den medisinske verden skal det MYE forskning til for at noe skal være en sannhet – heldigvis! Det jeg vil frem til er at du kanskje er litt vel sneversynt i saken.

    Du sier man skal høre på erfaringen folk har fra LCHF kosthold. Det er sikkert veldig fint, men MIN erfaring fra å jobbe med slagpasienter er at det er et stort antall av disse pasientene som har høyt kolesterol som følge av fettrik kost. Det jeg mener er at man kanskje ikke har nok informasjon enda til å vite hva et LCHF kosthold kan gjøre med innsiden av kroppen over lengre tid.

   2. Fotballfrue

    Jeg ønsker på ingen måte å være snever i synet mitt, tvert i mot 🙂 Jeg liker at diskusjonen kommer opp, da folk blir mer bevisst på hva de spiser.

    Vanskelig for meg å uttale meg om pasientene dine, da jeg vet for lite om deres totale kosthold. Ett fettrikt kosthold kombinert med karbohydrater er jo den verste kombinasjonen, men faktisk også den hyppigste (fastfood).

   3. Staten gidder ikke å forandre skolebøkene/retninslinjene,og legene er for slappe til å lære seg det nye idealet pga høyt karboinntak;)

   4. Det er jo bare tull. Det håper jeg du skjønner. «Staten» og legene gjør absolutt jobben sin, da de er kritiske til å uten videre godkjenne ny forskning.

   5. Fotballfrue

    Tro meg, det finne vanvittig mye dårlige leger. Hvis lærebøkene er feil, så blir jo alt feil. Jeg sier ikke at de tar feil nå, men de burde åpne øynene for flere muligheter 🙂

    – C

  2. Lurer på det samme som madeleine over her. Sikker på at du har lest deg opp og kan masse om dette, og dette kostholdet fungerer utvilsomt godt for deg, men hvorfor påstår du at det er «det eneste rette»? Er du ikke åpen for at forskjellige mennesker kan reagere ulikt på samme type kosthold? Mener du virkelig at bare du har rett, mens norske helsemyndigheter https://www.helsedirektoratet.no/ernaering/kostholdsrad/ tar feil? Hvordan kan du egentlig, på en av Norges største blogger, anbefale et kosthold som på mange områder strider imot Helsedirektoratets kostholdsråd? Som du selv har sagt, det er viktig at man setter seg godt inn i dette ved hjelp av bøker, ol, men for å være helt ærlig så tror jeg ikke at de fleste som leser dette kommer til å kjøpe bøkene du anbefaler og bruke disse som et grunnlag for et LCHF-kosthold. De fleste som påvirkes i så stor grad at de tar etter deg på dette området, er nok såpass unge at de i stedet vil følge «enkle» råd som å kutte brød, pasta, ris, poteter o.l, og sikkert ende opp med å spise for lite fordi de ikke kan nok.

   Må bare si at jeg ikke har noe imot at du omtaler et slitk kosthold (selv om det virker veldig spesielt at du går på en diett som for mange er forbundet med slanking, det blir et veldig spesielt fokus), det jeg reagerer på er at det blir en form for propaganda når du ikke kan medgi at andre som mener noe annet også kan ha rett. Hvorfor ikke bare akseptere at det finnes flere muligheter for å nå et mål?

   Ellers fin blogg:)

   1. Fotballfrue

    Jeg har min mening om kosthold, da vil det jo være naturlig at jeg er uenig i de som mener det motsatte 🙂

    Jeg har aldri anbefalt et LCHF kosthold, kanskje indirekte, men det er vanskelig å komme utenom i og med at dette er en blogg hvor jeg forteller litt om privatlivet mitt 🙂 Folk spør, og jeg svar, og siden jeg kun har positive ting å si om LCHF, så er det jo naturlig for meg å fremheve de. Da jeg mener at karbohydrater i de mengder som staten anbefaler er usunt, ville det jo være rart hvis jeg sa til leserene mine at de burde spise masse av det. Synes ikke du?

    – C

   2. Mia: lavkarbo forbindes ofte med slanking, fordi det er så mange overvektige som begynner med det. Men lavkarbo er så mye mer, det er ikke et slankekosthold i det hele tatt egentlig, og de må vel være positivt at det kommer frem, synes du ikke? Slik at mange misforståelser og forestillinger blir mindre.
    Tenk bare på alle de som endelig har blitt gravide etter omlegging til lavkarbo.
    I USA finnes det også en lege (kanskje flere) som behandler de barnløse med lavkarbo/LCHF.
    Og jeg ikke tall på alle de tilbakemeldinger jeg har fått fra mennesker (ikke slankere) som har fått bedre helse; mindre smerter i ledd og muskler,bedre søvn,….m.m. En mann som hadde et stabilt blodsukker på15 (diabetes 2) har nå et stabilt blodsukker på 5, etter omlegging til lavkarbo, og har mye bedre utsikter med tanke på alle de komplikasjoner som kan ramme en diabetiker.

 50. Hei!
  Ser godt ut, men har et spørsmål; når du bruker denne mengden med tomatpurè, ligger det da store tomatklumper oppi eller er det ingen tomatklumper? Er det mulig å bytte ut tomatpurèen med en saus(hvit saus, f.eks), eller blir hele poenget da borte?

  1. Fotballfrue

   Ingen klumper i tomatpuréen, den blander jeg jo med kjøttdeigen i panna 🙂 Det er en glatt masse på boks. Erstatningen for den hvite sausen er jo cottage cheese 🙂

   – C

   1. Takk for svar 🙂
    Creds til deg som er så flink til å svare på kommentarer og for at du er en fantastisk inspirasjonskilde!

 51. Så kjempe god ut den der da….jeg spiste lavkarbo i 4 mnd i 2010 følte vel ikke at jeg fikk den store gevinsten av det jeg, men kan hende at det var noe jeg ikke gjorde riktig også vet ikke hehe..

 52. Ååh, det så godt ut, skal prøve den en dag! 🙂 Men det var en ting jeg undret over, hvorfor står det at man trenger revet ost? jeg så ikke at du brukte det, eller?

  1. Fotballfrue

   Det er revet ost på det første bildet 🙂

   – C

 53. Silje Osmundsen

  Mmmm, det så utrolig godt ut! Tror rett og slett det må prøves, selv om jeg ikke er er på noe lavkarbo selv. Jeg styrer bare unna pasta og poteter, og da er jo dette en god måte å lage lasange på:)

  Men jeg lurer bare på en ting; nå som du har begynt det nye kostholdet ditt, hva har du da i cottage cheesen, om du fremdeles spiser det? Jeg husker for en tid tilbake, så skrev du at du brukte syltetøy, men det kan du vel ikke nå?

 54. Nam! Dette må jeg prøve ut! Takk for mattipset:)

 55. Hei! Først vil jeg bare si at jeg er fast leser av bloggen og synes du er en kjempe inspirasjon. Du virker som en veldig hyggelig og reflektert person. Men jeg ble bare en smule provosert av noen av svarene du hadde gitt på noen av kommentarene over. Jeg er ikke i tvil om at et LCHF – kosthold gjør veldig godt for kroppen. Jeg spiller håndball og trener zumba, varier mellom 3 – 5 treningsøkter i uka, og er opptatt av å holde kroppen i form. Men, jeg har et helt normalt norskt kosthold, spiser brød, pasta, poteter osv, i tillegg spiser jeg både pizza og godteri i helgene og jeg er aldri syk, og det er ikke noe jeg bare sier, det er virkelig helt sant. Er forkjøla 1 – 2 ganger i året, sånn som de fleste er, men ordentlig syk tror jeg ikke jeg har vært siden jeg hadde falsk krupp som tre-åring. Helt sant! For meg virket det som i svarene på noen av kommentarene at du mente at dette LCHF-kostholdet var det som gjaldt, og at et «vanlig norsk kosthold» med bla. poteter, pasta og brød, bare ville ødelegge. Kan jo hende jeg bare har misforstått, men jeg mener at hvis du har et helt normalt kosthold og i tillegg beveger på deg, så klarer du deg bra! 🙂

 56. Urolig leser!

  Heihei!:)
  Du er en flott og fin jente, men hvorfor «slanker» du deg da? Du er ikke akkurat feit som en julegris, mer tynn som en juleflis. Så at du og din man har begynnt på diett, skjønner jeg ikke helt! Missforstå meg rett. Leve sunt og trening er viktig. Men slanking er feil. Hvertfall for en jente som deg! Din kropp har godt av litt karbohydrater. Tilslutt kommer kroppen din til og falle om, visst du ikke passer på den godt nok. Du trenger det lille fette for å gå på..
  Vil ikke at noe vondt skal skje deg. Men høres nesten ut som om du kan ende opp med spiseforstyrrelser. Så perfekjsonist er du. Du er ikke tynn nok for deg. Jeg kjenner meg igjen, som slet med spiseforstyrrelser for noen år tilbake…
  vil bare ikke at noe vondt skal skje deg.

  1. Fotballfrue

   Hvor har du det i fra at jeg slanker meg? Jeg har da aldri gjort det.

   – C

 57. Squashen kan byttes ut med ost. Ingen karber og mye fett. CC kan byttes ut med fløte du koker opp og smelter ost i. Smaker mye bedre! 🙂

 58. Så utrolig flinke dere er med mat! Og jeg synes du svarer utrolig godt for deg, C! Jeg har fukgt LCHF i to år, og backer opp det du skriver. Dere som er nysgjerrige, bør holde utkikk etter boka Matrevolusjonen av Andreas Eenfeldt (kostdoktorn.se), som kommer på norsk senere i våres!

 59. Liten Ida

  du, dustespørsmål..hehe, men hvordan stiller du deg til Oliven? Nærmest ubegrenset eller «ja, noen få om dagen»??
  Fått dilla, serru, på de med hvitløk og paprika i:-)

  1. Fotballfrue

   Elsker det 🙂

   – C

 60. Hei Caroline! Vi er to medisinstudenter i Trondheim som reagerte litt på at du skal begynne på lavkarbodiett og heller spise mer fett. For det første: Når du trener såpass mye som du gjør og heller ikke er overvektig, vil det å unngå karbohydrater og spise mer fett ha en samlet negativ effekt. I korte trekk vil det mettede fettet (som du sier ikke er farlig, men som i høyeste grad er det. Husk at medisinsk forskning trenger mange studier som sier det samme før man kan gi en klar konklusjon) plassere seg inne i årene dine og etterhvert føre til åreforkalkning. For det andre: En diett der man helt kutter ut sukker er også nødt til å være livslang, for så snart man begynner med karboydrater (altså sukker) igjen, skjønner ikke stoffskiftet noe som helst, og du får mange negative helseeffekter som blant annet vektøkning.

  Dette var ikke ment som kjeft, kanskje bare heller opplysning. Vi anbefaler deg å spørre legen din om lavkarbo 🙂 Og husk: ikke alt man leser på internett om lavkarbo er sant 😉

  1. Fotballfrue

   Det blir jo ord mot ord, j og med at LCHF blir anbefalt av leger og kostholdseksperter 🙂

   At mettet fett plasserer seg inne i årene er jo temmelig svart hvitt å påstå, da LCHF ikke består av kun mettet fett, men også umettet og flerumettet. Det er vel heller ikke det mettede fettet som plasserer seg der, men kolesterolet, og der finnes det jo et godt og et vondt 🙂

   Det finnes vel heller ingen forskning som slår fast at kolesterolet er farlig, de fleste er vel uenige i det.

   – C

  2. Kremt… Rent sukker inneholder kun kalorier, mens langsomme karbohydrater fra grove kilder har en FULLSTENDIG annen funksjon i kroppen samlet sett.

   Selv ville jeg aldri gått over til lavkarbo, særlig ikke når man trener. Har selv tro på et kosthold primært bestående av mye grønt og frukt (mest grønt), grove karbohydrater, frø, nøtter, en del kjøtt, egg og fisk.

   Tror man skal være veldig forsiktig med å kutte ut noe fremfor store mengder av noe annet. Man ser jo ulike dietter/livsstilsoppskrifter overalt, men ingen av dem er vel prøvd ut over hele livsløp. For eksempel har jeg lest at et kosthold basert på overdrevent mye proteiner kan være kreftfremkallende.

   Men prøv i vei, Caroline. Det ville vært interessant om du delte resultatene med oss etterhvert – om du går ned i vekt, om du får mer/mindre energi osv. 🙂

  3. Mie Mari

   Jeg tok anbefalingen deres og spurte legen min. Han hadde selv begynt på LCHF og anbefalte det på det varmeste! Så spurte jeg to leger jeg kjenner. Begge to hadde bare gode erfaringer, men anbefalte å ikke gjøre noe for ekstremt fordi det ikke er forsket nok på dette enda…

 61. Heisann,
  Her utvikler det seg jo nesten til krig angående lavkarbo. Vil bare si en liten ting i den forbindelse. Synes det blir feil om du skal uttale deg som ekspert, Caroline. Skjønner at du har blitt lavkarbo-frelst, men uansett hvilken side man står på, så er det vel sånn at ingen egentlig VET hva som er best for kroppen, kanskje er det individuelt? Hvis det var en så allmenn oppfatning at mettet fett er bra og blablabla, så ville vel alle leger ha anbefalt det da, og det ville bli slutt på mel og sukker og alt hadde vært fint. Det finnes mange, maange leger som sier at det er best med en blanding av karb/prot/fett, og samtidig fins det noen som sier at masse fett og proteiner er best. Det er ingenting som er opplest og vedtatt, så til da får folk bare krangle.
  Jeg har prøvd forskjellige ting, og funnet ut at for MEG så fungerer det best å spise små/normale mengder umettet fett, en del proteiner, og stort sett sunne karbohydrater (grønnsaker, fiber osv). Kroppen min tar i alle fall ikke skade av karbohydrater så lenge de er relativt sunne. Jeg mener nå at alle skulle ha spist litt mer sånn 😉 Og det er kanskje lettest å leve med også, om jeg aldri skulle fått spist pottgull og sjokolade så ville jeg nok dødd litt inni meg.
  Uansett, det er nesten slik jeg lager vanlig lasagne, men med pastaplater istedet for squash, og den er nyyyydelig. Namnam.

  1. Fotballfrue

   Litt diskusjon har da aldri skadet 🙂

   Sunne karbohydrater i moderate mengder skader ikke 🙂

   Det dumme med pastaplatene de fleste bruker, er at de består av hvitt mel, noe som øker blodsukkeret og skaper søtsug. Bruk så grove som mulig.

   – C

 62. Så flinke dere er med mat! Og du svarer utrolig godt for deg ang LCHF. Jeg har spist LCHF i to år, og backer opp alt du skriver! Dere som er nysgjerrige, bør holde utkikk etter boka Matrevolusjonen av Andreas Eenfeldt, som kommer på norsk senere i våres. Jeg har lest den, og den forklarer godt og grundig bakgrunnen for dagens (feilslåtte) kostråd, og hvorfor LCHF gir bedre helse.

 63. Wow, dette så spennende ut! 🙂
  Men du har fremdeles ikke svart folk på hva som er DIN motivasjon for å begynne på dietten.

  Det finnes mange fordeler med den typen kosthold selv om man allerede er tynn, som mer stabilt blodsukker og mindre strev med å spise sunt. Men før du svarer skikkelig virker det som om du vil bli enda tynnere. Og jeg tror ikke det er den type forbilde du ønsker å være.

  1. Fotballfrue

   Jeg ønsker over hodet ikke å bli tynnere 😉

   Motivasjonen er som du sier, et mer stabilt blodsukker. Slutt på søtsug, slutt på småspising, slutt på sultfølelse, mer opplagt etc 🙂

   – C

 64. Den så kjempegod ut!! Jeg kommer nok til å bytte ut litt av tomatpuréen med litt hakkede friske tomater, da jeg synes så mye tomatpuré kan bli litt harskt… Og kanskje et dryss med frisk basilikum? 🙂 Det «fucker vel ikke opp» karbohydrat-innholdet det, håper jeg??

  Jeg er så glad for at du legger ut oppskrifter, da jeg også prøver å følge et slikt kosthold. Håper du fortsetter med det!!!

  Et spørsmål i forhold til det: Jeg har litt problemer med å få til og spise noe annet enn knekkebrød i lunsjen på jobb. Ødelegger jeg for meg selv ved å gjøre dette, hvis alle andre måltider om dagen er lavkarbo? Jeg har uansett redusert karbohydratmengden svært mye. Blir nemlig litt nervøs når jeg leser om «ketolyse» – eller hva det nå heter. Må man under et visst antall gram om dagen for å merke effekt, eller kan man evt gå ned i vekt kun ved å redusere mengden.

  Håper du skjønte spørsmålet mitt 😉

  1. Fotballfrue

   Hvis knekkebrødet er en nødvendighet, foreslår jeg at du ser deg om etter lavkarboknekkebrød. Hvis det er vanskelig å få tak i, burde du gå for det groveste, helst speltknekkebrød 🙂

   Jeg er ikke så nøye på hvor mye karbo jeg spiser, tipper det ligger rundt 50 gram per dag. Det beste rådet jeg kan gi deg er å teste ut hva som funker best for deg 🙂 Hvis du tidligere har levd på et kosthold rikt på karbohydrat, anbefaler jeg deg å kutte gradvis ned på karbo. Så stopper du når du merker at du ikke oppnår noen positiv effekt 🙂

   – C

   1. Lisbeth

    Tusen takk for svar! 😉

   2. Sætre har gode knekkebrød med 2 gr karbo pr knekkebrød 🙂

 65. Jeanette

  shona: jeg har hatt samme problem! det står et annet navn og e-post når jeg skal kommentere

 66. Å herreverden det så godt ut! Men, blir det ikke mye vann av cottage cheesen? Har prøvd det før i ulike retter, med dårlig resultat. Kanskje jeg skal gi dette en sjanse likevel 🙂

  Takk for flott oppskrift!

  1. Fotballfrue

   Hmm, jeg får ikke noe vann av cottage cheesen, men squashen kan bli litt vannete :/

   – C

 67. så veldig godt ut 🙂

 68. Å jeg blir så sur når jeg leser alle kommentarene til Caroline! Du tror du vet alt om kosthold og vet nøyaktiv hva vi bør spise! Hvis noen sier noe de mener, kommenterer du «dette er helt feil». Desverre men du må innse at du vet ikke alt, Caroline! Du skriver blant annet at nesten halvparten av befolkningen i Norge er overvektig, hvorfor skriver du ikke noe om alle som er undervektig – slik som deg f.eks. Du er flink til å skrive om mote og sminke osv, men kan du ikke la vær å mase om dette kostholde ditt hele veien? SAMME FAEN!

  1. Fotballfrue

   Har jeg mast om kostholdet mitt? Ser du ikke i kommentarfeltet at folk spør? Da er det høflig å svare. Når jeg mener det motsatte av en person, så er det ganske naturlig å være uenig, synes ikke du?

   Er undervekt et stort helseproblem i verden? Nei, det er det ikke, derfor nevner jeg ikke det. Overvekt og fedme er folkesykdom nr.1, derfor er alle opptatt av det, ikke bare de som tror på LCHF, men også norske eksperter og leger.

   Folkehelsen blir bare dårligere og dårligere, derfor synes jeg det er bra at det blir diskutert. Det skader ikke at folk blir litt mer bevisst på hva de putter i seg.

   Du burde prøve det du også, kanskje du får litt folkeskikk med på kjøpet.

   – C

   1. undervekt er faktisk et stort helseproblem i verden, kanskje bare ikke i den vestlige verden.. måtte bare kommentere, ikke vondt ment:P

   2. Fotballfrue

    Det er helt riktig, men det er stort sett i U-land, hvor problemet er mangel på mat og drikkevann 🙂 I den delen av verden hvor man har alle muligheter til å være sunn og frisk, f.eks Norge, presterer halvparten å være overvektige :/ (Da sikter jeg ikke til folk med underliggende sykdommer)

    – C

   3. For å sitere deg: »… prestrer halvparten å være overvektige :/ (Da sikter jeg ikke til folk med underliggende sykdommer)» Altså… tolker dette som at halvparten av Norges befolkning prestrerer å være overvektig pga. dårlig kosthold? Mens de som har underliggende sykdommer ikke regnes med i denne halvparten? Du opererer med meget høye tall her, eller?
    Er også enig i det mange her sier, at du svarer mange på en bedrevitende måte, som at dette kostholdet er det eneste riktige. Mye av dette er også individuelt, og det vil aldri kun bli èn side av en sånn sak. Det kommer alltid til å være flere sider ang. dette. Synes kanskje du burde tenke på det da du svarer mange på en meget dum måte. 🙂
    Ellers må jeg bare si at du virkelig er inspirerende mtp. trening og kosthold. Får mye inspirasjon fra deg, og har satt stor pris på det. 🙂

   4. Fotballfrue

    Jeg siktet til «presterer» 😉

    Foreslår at du leser gjennom alle kommentarene mine, så ser du at jeg ikke svarer på en bedrevitende måte. Det er forøvrig vanskelig, da mange av kommentarene kommer fra personer som ser seg blind på de eksisterende kostholdsrådene, og ikke har peiling på hva LCHF er for noe.

    – C

  2. Eh… For det første skriver hun om alt det som opptar henne, både mote, sminke, kosthold m.m. (som er riiiiimelig vanlig i en blogg…)

   Når hun skriver om kosthold, får hun mange kommentarer og spørsmål, som jeg synes hun er flink til å svare på. Selvfølgelig ytrer hun meningen sin. Hva er vitsen ellers? Synes i tillegg at Caroline er et levende bevis på at denne livstilen er sunn. Hun kan ikke la seg diktere av sånne som deg når det gjelder hva hun skal verken mene eller skrive. Liker du det ikke bør du enten starte din egen blogg eller finne en annen.

   Jeg representerer også leserne, og jeg håper virkelig at du, Caroline, fortsetter å «mase om kostholdet» ditt! 😉 Alle leserne har sine synspunkter på hva hun skal og ikke skal. Hvem skal hun høre på? SEG SELV!

  3. man kan være så uenig man bare vill, men det får være grenser for hvor uhøflig du tilater deg å være. vis du blir då provosert av å lese bloggen foreslår jeg at du finner en annen å lese. man bær tenke seg om før man strør rundt seg med eder og galle mener nå jeg:)

 69. nam, ser deilig ut : D

  https://inamakeup.blogg.no

 70. Den der skal jeg prøve! Men siden jeg ikke lever spesielt lavkarbo (spiser lite karbohydrater i utgangspunktet egentlig), kutter jeg nok masse ost og sæterrømme 🙂

 71. Vet du noe om hvor mye egg man kan spise daglig uten å få for høyt kolestorol? Hvor mye er for mye? Vil takke deg for den store inspirasjonen du er blitt for meg 🙂

  1. Egg er friskmeldt for lenge sidan. https://www.aftenposten.no/helse/article766596.ece

   Eg et sjølv lavkarbo, og et plenty med egg. Har ikkje høgt kolesterol.

 72. Så veldig godt ut! Kan du legge ut flere oppskrifter? Eller skrive hva du spiser i løpet av en dag? 🙂

 73. er litt skeptisk til den type matvaner som inneholder MYE fett og ingen karbohydrater. tenker at alt er bra, med måte. fettet legger seg på innsiden av blodårene er jeg redd for… men er ingen kostholdsekspert. men squash i lasagnen såg veldig godt ut, så nå har jeg alerede kjøpt og klar for bruk 😉

  1. Fotballfrue

   Squashen er himmelsk 🙂

   Nyere forskning viser at det ikke legger seg på innsiden av blodårene. I tillegg finnes det litteratur fra leger som støtter den teorien 🙂

   – C

 74. Christel

  Tre ord.. DU ER FLOTT!! 😀

 75. Oppskrifta ser herlig ut, må prøves 🙂

  Stå på, jeg har levd lavkarbo selv i 3 år. Og min fastlege støtter meg fullt,han er ihvertfall opplyst om hva det går i. Og alle prøver er helt supre hos legen, faktisk bedre enn før!

  Skulle ønske folk var mer opplyste om lavkarbo-det er så mye skremsel ute og går. Vil varmt anbefale Gary Taubes «Good calories, bad calories» som er en grundig innføring om kosthold med masse forskning tatt med om denne livsstilen. Det er en skikkelig murstein av en bok, en litt forenklet utgave har han nettopp gitt ut. Den heter «Why we get fat. And what to do about it»

 76. Stå på! Husker så slitsomt det var å måte forklare og forsvare kostholdet mitt for alle og enhver! Jeg gikk selv ned 10 kg i en fei på lavkarbo. Lå da på 15-20 karbohydrat per dag, og var i ketose.. Blei lei av å leve på lavkarbo etter 5-6 mnd, så nå lever jeg heller etter «alt med måte» 🙂 Litt for glad i brød.

  Så har jeg et tips. på http://www.lavkarbo.no er det trillioner av mattips!!:))

  LIker bloggen din super godt!! Favoritten min!:))

 77. Ser utrolig godt ut, er så bra med middags/mattips!:) Har prøvd laksesalat, det var skikkelig godt!:) Veldig bra at du også kommenterer tilbake på dine kommentarer. Skriver ordentlig svar når folk lurer på noe! Creds;)

 78. Hei! Bare lurte på hvordan du får i deg nok fiber? Hva spiser du? Jeg sliter med å få i meg det og er ikke glad i brød. Håper på svar! 🙂

  1. Fotballfrue

   Fra blant annet grønnsaker 🙂

   – C

   1. Kan du nevne noen spesielle? Er veldig dårlig på sånt, hehe. Digger bloggen din:D Du er nydelig:)

   2. Fotballfrue

    Blomkål, spinat, grønn salat, tomat, løk, squash etc 🙂 Her er en fin link: https://www.slanking-kosthold.com/index.php?page=lavkarbo-gronnsaker

    – C

   3. Tusen takk! 🙂

   4. Mariann

    «Hjelp til slanking og trening»… Trodde ikke du slanket deg ;p

   5. Fotballfrue

    Det er en link til en side hvor det står sunne og friske grønnsaker, at den heter det den heter er ikke min feil.

    – C

 79. Jeg har mer troen på et variert kosthold jeg, da. Med litt av alt! Ikke kutte ut noe nesten helt 🙂

  Men du må jo nesten få lov å spise hva du vil og følge det kostholdet du ønsker, uten at folk skal henge seg opp i alt mulig!:) Greit nok at de er nysgjerrige og spør, med jeg regner med at du har kontroll på det meste, og ikke trenger å »passes» på 🙂

  1. Fotballfrue

   LCHF er jo et variert kosthold, vi har bare kuttet ut alt som gir høy stigning i blodsukkeret 🙂 Pasta, ris, brød etc. fungerer jo nesten på samme måte som godteri. Fokuser heller på grønnsaker, litt frukt, og litt «grove» karbohydrater 🙂

   – C

 80. hei caroline<3 jeg digger at du er så flink til å svare lesernes kommentarer! jeg lagde lasagnen i dag og den ble supergod! jeg lurt på noe.. for det virker som du har et veldig problemfritt liv(litt sykt å si kanksje, men du har liksom alt:)) også lurte jeg på om du noen gang har hatt en livskrise el av noe slag og isåfall hva som fikk deg gjennom det og videre etterpå? trenger litt råd hehe
  Klem mia<3

 81. veronika

  caroline du må ikkje slutte å skrive om kosthold, og legge ut oppskrifter! Det er mange her som setter stoooor pris på de! og denne oppskriften ser himmelsk ut:) tenkte prøve den til helgen 😀

  ELINE: vist du ikkje liker carolines blogging om kosthold so la heller være å lese de! ingen som tvinger deg! synest det er helt unødvendig av deg å skrive slike negative og sltygge ting! det sier mer om deg som person!

 82. Denne så jo bare deilig ut! jeg har gått ned 30 kg med lavkarbo/ketolyse, og er begynt å bli ganske lei av mine matretter, så håper på litt inspirasjon av deg;) deg:D Og denne lasagnen skal virkelig prøves, oppskriften så veldig fin ut!

  Ha en fin kveld:=)

 83. Helt enig med tingene du påpeker, men det er også viktig å understreke at det er viktig å vite hva man driver med. Mange av leserne dine har ingen kunnskaper om kosthold og dette kan være litt farlig.

  Sånne som deg og meg ( i hvertfall hva jeg har fått inntrykk av) tåler ikke for mye karbohydrater. Er selv allergisk mot poteter og tåler ikke hvete, så dette er ikke noe jeg spiser til daglig. Jeg spiser heller aldri hvit ris siden dette har høy GI. På den andre siden vil jeg allikevel si at grov brun eller rød ris kan være et godt alternativ hvis man ønsker litt karbohydrater til maten. Denne risen får du kun kjøpt på helsekost. (Grov ris på en vanlig matbutikk er ikke grov i den forstand) Karbohydrater fra frukt skal man heller ikke være redd for, men alt med måte.

  D

  Helt til slutt er det viktig å få frem at ikke alle kan leve med det samme kosholdet. Folk er forskjellige og har forskjellige behov. Det er viktig å finne det kosholdet som passer for en, og at det faller en naturlig. Å veie maten eller veie seg selv hver dag er ingen god løsning. Man skal kose seg med maten! 🙂

 84. Helt enig med tingene du påpeker, men det er også viktig å understreke at det er viktig å vite hva man driver med. Mange av leserne dine har ingen kunnskaper om kosthold og dette kan være litt farlig.

  Sånne som deg og meg ( i hvertfall hva jeg har fått inntrykk av) tåler ikke for mye karbohydrater. Er selv allergisk mot poteter og tåler ikke hvete, så dette er ikke noe jeg spiser til daglig. Jeg spiser heller aldri hvit ris siden dette har høy GI. På den andre siden vil jeg allikevel si at grov brun eller rød ris kan være et godt alternativ hvis man ønsker litt karbohydrater til maten. Denne risen får du kun kjøpt på helsekost. (Grov ris på en vanlig matbutikk er ikke grov i den forstand) Karbohydrater fra frukt skal man heller ikke være redd for, men alt med måte.

  Det er helt riktig at mange nordmenn får i seg for mye karbohydrater. Det er forsåvidt ikke så rart da mange nordmenn starter dagen med en brødskive eller to, etterfulgt at brød eller masse karbohydrater til lunsj og mange karbohydrater til middag. Jeg vil heller ikke gå mer inn på at mange nordmenn sliter med depresjoner pga for stort inntak av karbohydrater og da særlig hvitt mel som i mine øyne kan være djevelen og årsak til store humørsvingninger.

  For å hjelpe kroppen å ta opp både karbohydrater, proteiner og fett best mulig bør en ikke blande karbohydrater og proteiner i samme måltid. Dette er ikke noe jeg vil utdype noe mer da jeg ikke vil at man uten kunnskap skal prøve dette på egenhånd.

  Helt til slutt er det viktig å få frem at ikke alle kan leve med det samme kosholdet. Folk er forskjellige og har forskjellige behov. Det er viktig å finne det kosholdet som passer for en, og at det faller en naturlig. Å veie maten eller veie seg selv hver dag er ingen god løsning. Man skal kose seg med maten!

 85. denne blir enda bedre om du blander to egg i cottagechesen..og godt og bytte ut tomatpuren med en boks knuste hermetiske tomater..og litt provence krydder når du steker kjøttdeigen..varier med ost feks mozarella når du går lei…sikkert maaaaaaaaaange godt tips allerede.:-) nami nam

 86. Hei : )
  Er på lavkarbokur og lurte bare på hvor mange karbohydrater denne middagen inneholder?
  Ser fantatisk godt ut, men skal holde meg i ketosen – derfor lurer jeg på hvor mange karbs den inneholder : ) Stå på, du er en stor insprasjonskilde!

  1. Fotballfrue

   Det avhenger av hvilke råvarer du bruker, spesielt tomatpuréen. Hele lasagnen inneholder ca 30 – 40 gram karbo. Men du alene spiser sikkert bare 1/4 av den alene, siden vi to spiste halvparten på en middag. Du kan jo eventuelt kutte ut løken 🙂

   – C

 87. Hvor for folk det fra at kolesterolet stiger så sinnsykt bare man spiser mere fett?
  Jeg er 17 år, og hadde ett utrolig høyt kolesterol, men etter bare 2 måneder på LCHF Så hadde kolesterolet mitt sunket en god del!

  Forresten, Du er kjempeflink til å svare leserne dine caroline! både de som lurer på ting, å de som kvervulerer.
  😀

 88. Hei du supre jente! Fantastisk å lese at noen har litt vett mellom øra. Folk som kommenterer her har jo virkelig tungt for ting. Om du ikke har gjort det allerede bør du kanskje skrive et informaSjons innlegg som sterkt påpeker at det er vektregulerende og en LIVSSTIl. Da kan du jo bare linkentil det innlegget hvis flere skulle begynne å gnåle. 😛 folk er redde for forandring, skrekk og grun om myndighetene har tatt feil – det ville aldri de feige nikkedukkene gjøre. Flott å se at noen som når ut også til ungdom sprer budskapet om LCHF. Prøver de det selv får nok pipa en annen lyd når de får mer energi, muskler og super helse som sendt fra oven! 🙂

 89. Du virker som en fantastisk person Caroline 🙂 Blir imponert over måten du klarer å svare alle på, – og at du klarer å svare så saklig på til tider krasse kommentarer. Du motiverer og inspirerer både til trening, kosthold og nye antrekk :)) Så deg på City her om dagen, og du var jammen like nydelig i virkeligheten som på bilder :))

 90. Guri, det så godt ut.

 91. Mmmm, det så utrolig godt ut! Så flinke dere er 🙂 Tror du at du hadde klart å gå på LCHF hvis ikke Lars-Kristian var med? Det er jo en fordel å spise den samme maten når man bor sammen. Hehe.

  1. Og var det en av dere som var skeptisk til den før dere begynte?

   1. Fotballfrue

    Lars-Kristian har alltid vært skeptisk til mye karbohydrater, så det startet vel med interessen hans. Kjøpet av LCHF bøkene var faktisk en tilfeldighet, da vi var i bokhandelen for å handle julegaver. Vi kjøpte de og tok de med til Maldivene, og da ble vi nesten frelst. Før vi begynte ordentlig, leste vi om folks personlige erfaringer rundt kostholdet, og når Lars-Kristian leste at Bjørn Ferry vant OL gull på det så bestemte vi oss 🙂

    Det er selvfølgelig enklere når man er to, men det synes jeg gjelder all matlaging. Det hadde kanskje vært verre hvis en av oss spiste vanlig mens den andre spiste LCHF. Jeg tror aldri jeg hadde startet hvis Lars-Kristian ikke var villig 🙂

    – C

 92. Endelig noen som har forstått det! Karbohydrater er døden for helsa mi (og 40 % av alle europeere)! Gått ned 6 kg men det jeg er mest fornøyd med er helsegevinsten! Som du sier, søtsuget forsvinner, magen er ikke oppblåst, våken hele dagen, energi til ALT, bedre konsentrasjon! At norske myndigheter ENDA ikke har forstått dette er helt på jordet!! Til de som krangler på bakgrunn til lavkarbo: https://www.roli.no/historie.htm

 93. Hei! Digger at du svarer så sakelig uansett hvor usaklige folk er! Alltid interessant å lese kommentarer på innlegg, og svarene dine.

  Leste forresten her om dagen at den danske helsemyndigheten gikk ut å sa at kokosfett var direkte helseskadelig, det ingen tok i betraktning var at det var snakk om forskning basert på behandlet kokosfett(herdet), ikke kaldpresset og virgin kokosfett som er noe av det sunneste fettet du kan putte i deg!

  Jeg stemmer for at man aldri skal tror blindt på noe uansett om det kommer fra helsemyndighetene eller uavhengige leger/ernæringseksperter osv. Til sist kommer det jo til om det faktisk funker for deg, uansett hva statestikken sier, om du føler deg bedre og det er det jo ingen andre enn deg selv som kan finne ut av!

  Stå på Caroline!

 94. Så godt ut! Har du noen oppskrifter å anbefale hvor du bruker cottage cheese? Har aldri brukt det til noe matrett, og er nysgjerrig på flere retter med det som innhold 🙂

 95. Nysgjerrig

  Kan du vise oss bilder av bøkene m oppskrifter samt titlene?jeg vil også kjøpe disse bøkene:)

 96. Så bra det virker som du bare har postive erfaringer fra kostholdet så langt! 😀

  Jeg har lenge tenkt på å forandre kostholdet og kutte ned på karbohydratene, bla annet har jeg slitt med hodepine i mange år og merker at den forsterkes av inntak av sukker. Det som har holdt meg tilbake er at jeg synes det er vanskelig å legge opp en plan som varer lenge nok til at kostholdet blir en vane og som er variert nok (i og med at man kutter ut vanlige ingredienser) til at man ikke blir lei, derfor har jeg noen spørsmål 🙂

  Jeg lurer på hvordan du/dere planla før dere begynte på kostholdet? Huskelister, ukesmenyer for de første ukene?

  Hvilke bøker og nettsider leste dere?Det er jo ikke bare å legge om kostholdet, hvilken litteratur anbefaler du å bruke for å finne erstatninger for de vanligste karbohydratkildene (som her) pasta, brød, ris og poteter? I tillegg, hvordan regner du ut ditt daglige karbo-inntak? 🙂

  Ble en del spm., men håper du kan svare på noen av dem, enten her eller i et innlegg 🙂

  Stå på videre! 🙂

 97. spis, lev, elsk… og le 🙂

  tenk at vi henger oss så mye opp i brunfarge,
  vekt, sminke, kjoler og materielle
  unødvendigheter- DET er det som er farlig!!

  ha en sunn livsstil og gjør ting du liker,
  som leger deg, din kropp og sjel-
  det er ikke noe mål å veie 40kg, være
  brun året rundt og bekymre seg for 1.mais antrekk
  i januar! (til alle som tror dette er the only way)

  det som gjør oss feite og syke idag, er vel det
  at vi tror at ting og mat leger oss- det er jo
  ting som gjør oss syke, og stress, og
  de høye forventningene vi har til oss selv.
  helt ærlig går jeg innom bloggen din for å se
  på deg- du er fascinerende, nesten ikke ekte,
  det er beundringsverdig at du ikke blir lei
  av kjoler og løshår og negler- you go girl!
  middagen så god ut, prøver den!

  hilsen en SUNN, slank, bliid friluftsjente!

  1. For et deilig innlegg 🙂
   Alle er visst hysteriske kostholdseksperter her på bloggen. Hehe.

   Kjenner jeg er heldig som ikke trenger å tenke gram, karbo, fett og kcal når jeg spiser, men heller bare nyte maten.

   Men tyder vel også på at folk flest ikke har store problemer her i Norge 🙂

   Fin blogg med rare kommentarer til tider fra lesere.

 98. Gleder meg utrolig mye til å lage denne i morgen! Jeg er, som du kanskje har fått med deg, fast leser 🙂 Nå bor jeg hjemme med familien for en stund, for første gang på tre år (haha, for en stund), prøver å gjør det best ut av det så lenge 😀 så jeg fikk mamma til å lese over oppskriften og hun ble kjempegira! i morgen blir det lavkarbo lasagne 😀

 99. Skeier” du noen gang ut med dette kostholdet? Tenker på godteri, kake, sjokolade osv som ikke er av “sunnere” varianter.
  Og hva spiser du hvis du skal ut og spise, må ha matpakke osv?

  1. Fotballfrue

   Ja, jeg gjorde det i jula 🙂 Kommer sikkert til å bli en gang i mellom, har ikke tenkt noe videre over det. Matpakke har jeg ikke rukket å skulle lage ennå, har jo ikke holdt på så lenge.

   – C

 100. Jeg lurer på hvordan dere gjør det når dere er på besøk hos folk, f eks i bursdager eller bare er invitert på en middag. Avstår dere fra maten dere blir servert om det inneholder mye karbohydrater? Hva med godteri, har dere kuttet det helt ut?

  Jeg spør fordi jeg synes dette virker spenende, ikke fordi jeg legger meg oppi hvordan du akkurat spiser Jeg lærte for over tre år siden at mettet fett ikke er farlig da jeg var en tur i Sverige (Norge er trege på sånt….), så jeg betviler ikke dette et sekund. Og som jeg ser av en del kommentarer, det er mange som ikke vil tro på dette.

  Har du noen bøker eller nettsider du kan anbefale? Jeg har hørt mye om lavkarbokosthold, men det er jo mye sprikende informasjon der ute også.

  Hvis du kunne gitt eksempler på frokost, lunsj og kveldsmat også etterhvert hadde det vært supert 🙂

  Takk for en kjempeflott blogg med masse inspirasjon! Jeg har fulgt bloggen noen måneder nå og er den bloggen jeg alltid må sjekke flere ganger daglig.

  1. Fotballfrue

   Vi har ikke holdt på med dette mer enn en måned cirka, så mye selskaper har vi ikke rukket. I jula «sprakk» vi begge et par ganger , for å kunne spise godteri og bla. kaker. På fjellet var det ikke noe problem, vi spiste det vi kunne, kjøpte rømme, og droppet karbene 😉

   – C

   1. Barbro

    Har dere tenkt over hvordan dere vil forholde dere til selskap da? Jeg mener, dere blir vel ofte invitert på ting. Familie f eks, respekterer de at dere spiser på den måten? Jeg vil tro at noen tanter og sånt hos meg vil mase om at jeg må smake på det de har bakt…

    Hvis jeg skal prøve ut dette, vil jeg nok klare å holde meg, men det jo et sosialt press om både å spise det ene og det andre og å drikke alkohol. Jeg spiser verken mye godteri eller drikker mye alkohol, men det forventes at man smaker på det folk serverer (vanlig høflighet), det er det jeg synes kan bli vanskelig.

    Håper du skriver mer om hvordan det er med lavkarbo, og gjerne hvordan det gjøres i praksis. Norge er jo et kake- og brødland, dessverre…

   2. Andrea

    Du kan jo rett og slett si at du ikke tåler for mye karbo 🙂 Det pleier jeg å gjøre, og det blir alltid respektert. Når jeg blir tilbudt kaker, boller osv, sier jeg at jeg blir oppblåst og dårlig i magen av slikt, og takker høflig nei. Og det er jo ikke løgn heller.

   3. Barbro

    Takk for tipset Andrea 🙂

 101. Hei Caroline 🙂 Den lasangen så utrolig god ut, kommer til å lage den en gang!

  Jeg sliter myye med vondt i magen, jeg trodde at jeg hadde fått laktose toleranse men etter flere ganger hos legen viser det seg at jeg ikke har det. Men jeg får såå vondt i magen av mat som brød, melk, gjærbakst, ost, osv.. Føler meg også veldig ofte oppblåst med mye luft i magen. Så i det siste har jeg tenkt at det kanskje er karbohydrater som gjør at jeg får vondt i magen? For jeg husker å ha lest at du får vondt i magen av det, så lurer jeg på om du har noen plager med det etter at du har gått over til lavkarbo kosthold? Det virker veldig spennende, og jeg har lyst å begynne på det selv, for å se om problemene med magen forsvinner 🙂

  1. Kan du har irritabel tarm (IBS) ? Dette kan finnes ut med gastroskopi (om jeg ikke husker helt feil). Ta et søk på google, men selvfølgelig ikke selvdiagnostiser deg selv, dette levner du til fastlegen.

   Min samboer har IBS og reagerer på melk, brød osv uten at de finner ut noe annet enn IBS (noe som ikke kan behandles, man må bare lære seg å leve med det). Derfor vurderer vi å prøve ut dette for å se om det kan hjelpe på mannen min.

   1. Helene

    Nei, man kan ikke finne ut om man har irritabel tarm syndrom ved å ta gastroskopi. IBS er en diagnose legene setter når de ikke finner noen annen årsak til mageproblemene.

   2. Barbro

    Ok. Alt jeg vet er etter gastroskopien fikk min samboer et brev med to diagnoser, deriblant IBS, så jeg antok at den var med på å gi diagnosen. Spesielt siden de skulle utelukke flere andre ting. Så på en måte trenger man jo gastorskopi for å gi IBS, utelukke andre ting 🙂

 102. Folk blir ikke overvektige fordi de spiser karbohydrater. Folk blir overvektige fordi de spiser mer kalorier enn de forbrenner. Det er enkel matematikk hele opplegget. Når overvektige klarer å slanke seg er det ikke fordi de ikke spiser karbohydrater, det er fordi de spiser mindre enn før og beveger seg mer.

  Levetiden i Steinalderen lå forsåvidt på ca 30 år, noe som ikke akkurat er å trakte etter. På midten av 1900 tallet fantes det knapt overvekt i samfunnet, da levde folk på god gammeldags norsk kost (som blant annet besto av poteter og brødmat) og beveget seg mye.

  Man kan selvfølgelig si at karbohydrater i form av brus, sjokolade og godteri har mye av skylden for dagens økende vektproblemer og sykdommer, men det er jo fordi at disse produktene inneholder latterlig mye kalorier. Det er derfor man går opp i vekt. Om du spiser 4000 kalorier bestående av kun karbohydrater eller 4000 kalorier bestående av kun fett går ut på det samme, begge deler vil være usunt for deg (for lite variasjon) og de aller fleste vil legge på seg.

  Når det er sagt så ser lasagnen god ut, og om ikke annet så kan jeg godt tenke meg å prøve den for variasjonen sin skyld, men fordi karbohydrater i pasta er «farlig», nei 😉

 103. Synes du er utrolig flink til å svare :-D! Og at folk sier du svarer som en bedreviter, det er jo naturlig at du svarer med det du vet og har lært! Synes dette kostholdet virker utrolig interessant, og lurer på å begynne med det etter sommeren. Lurer bare på, jeg er ei jente som definitivt skal ned i vekt (etter en graviditet). Trener dance cardio og muscular structure (TRACY ANDERSON) hver dag (er på 30 dagers bootcamp) , og etter dette opplegget skal jeg trene 5-6 dager i uka. Er det lett å gå ned i vekt med dette*? Og skjer det noen gang at folk går OPP? 🙂 Litt nysgjerrig. Og hva er forskjellen på denne teorien og ketolysekuren?

  1. Kristine

   Beklager at jeg blander meg inn når du spør Caroline.
   LCHF er såkalt balanserende mat. Dvs, er du undervektig så vil kroppen få nok overskudd til å produsere muskler og det du trenger. Og er du overvektig, så vil du gå ned i vekt 🙂 Og uansett føler du deg bedre 🙂
   Noen synes det er vanskelig å trene hardt med dette kostholdet, men det varierer fra person til person 🙂

   Anbefales på det sterkeste!

 104. Hei.

  Håper det er greit at jeg linket dette innlegge på bloggen min og lånte et bilde:) dette så fantastisk godt ut og jeg skal lage det i dag:)

  Du skriver en fin blogg, har fulgt deg lenge men aldri kommentert.

  Mvh VIMSA:)

 105. Jeg har spist lavkarbo siden august og tror aldri jeg vil gå tilbake til høykarbo: så mye god mat. Mat smaker definitivt bedre med fett. Det eneste jeg reagerte på i denne oppskriften er nettopp det… lite fett for LCHF-kosthold. Kanskje bedre å lage en ordentlig ostesaus i stedet for cottage cheese? 🙂

  1. Fotballfrue

   Mye ost og mye rømme 🙂

 106. uff, jeg skjønner virkelig ikke hvordan du orker å svare på alle disse spørsmålene! Kan ikke folk bare la deg få lov til å spise det du ønsker :S Creds til deg Caroline, for den tålmodigheten du har! Hehe, jeg tror nesten jeg hadde gikk opp og heller fulgt kostholdet mitt i «smug»

 107. Jeg har delt denne oppskriften med mine blogglesere også! 🙂

 108. Kristine

  NAM!:-) Kan du legge ut flere oppskrifter?

 109. Catharina

  Jeg testet denne lasagnen i dag sammen med en venninne og vi var begge veldig imponerte! smakte kjempe godt, og vi savnet ikke engang pastaplatene! 🙂

 110. Den var virkelig god, barna ville ha den oftere! For første gang prøvde vi en rett jeg impulsivt leste her i går. Du har en flott blogg som er hyggelig å lese. Håper du tenker på alle oss som liker bloggen når noen få alltid er surmaget!

 111. går det ann å bruke noe annet enn cottage cheese? det ser kjempegodt ut, men jeg liker ikke cottage cheese i det heletatt.
  Takk for en kjempefin blogg =3

 112. Jeg prøvde denne i dag og det var en suksse for smaksløkene 🙂 så takk for en kjempe fin oppskrift ! selv sliter jeg veldig med oppblåstmage om jeg spiser karbohydrater og noen ganger sliter man litt med fantasien når man da skal lage middag ! er ikke så lenge siden jeg fant ut at karbohydratene var årsaken til oppblåsthet og magesmerter så når klokka går mot middagstider kan man gå litt i stå og henge igjen i gamle rutiner.. 🙂

 113. Hurra for oppskrifter. HELE familien elsket denne.

 114. Åh, denne var fantastisk! Jeg byttet ut cottage cheese med seterrømme faktisk. Det ble veldig godt det også! Definitivt noe jeg kommer til å lage igjen 😀

 115. Hei Caroline

  Kjempefint for deg at lavkarbo funker. Men jeg er også skeptisk til at du anbefaler det så uten videre til alle leserene dine.
  Mettet fett ER ikke spesielt bra for årene dine, ok at noen har høyere terskl for hva som vises i kolesterol nivåene dere i blodprøver, men mettet fett og mye cholesterol øker mengden LDL i blodet som igjen øker risikoen for tette blodårer. Et balansert kosthold med lavere fett og balanserte, grove karbohydrater er vist å ha en mye bedre langsiktig effekt enn lavkarbo, og vil også holde vekten stabilt lavere over tid. Dette er godt dokumentert i skolemedisinen.

  Når man tar opp eskimoer som eksempel, blir dette som å si at det ikke er farlig å røyke fordi så amnge av de som storrøykte på 50-60 tallet levde lenge. Men eskimoene har enkelte genetiske varasjoner som du som vest-europeer ikke har. I tillegg spiste de for det meste fett fra fisk ol, som er mye rikere på umettet og flerumettede fettsyrer enn alt animalsk fett i smør, seterrømme og ost. Dersom du skal ha over 60% av energiinntaket ditt fra fett burde det isåfall være fra fisk, olivenolje og avokado.

  Den høye fettmengden øker også risiko for gallesten og andre fordøyelsesproblemer. Dessuten er den naturlige floraen i tarmene også utsatt dersom den ikke får nok næring (dvs karbohydrater) og kan føre til at andre, ikke så hyggelige bakterier kan bosette seg der.

  Jeg tviler ikke på at dette funker for deg, ettersom du tidligere har skrevet at du blir dårlig av for mye karbohydrat. Men husk at andre ikke har samme livvstil som deg, og at de mange leserne og unge «fans» burde rådføre seg med «ordentlig» medisinsk personell før de begynner en såpass ekstrem diett. Kroppen har behov for karbohydrater, i moderate mengder. Uten et ordentlig glykogen lager og litt underhudsfett kan f.eks sykdom forverres og legningsprosessen forlenges.

  Håper du tar litt til deg at så mange «kritiserer» deg for å anbefale så «uninformert», det er ikke personlig 🙂

  1. Kristine

   Det er karbohydratene som gjør fettet farlig.
   Det er når man spiser fet mat og mye karbohydrater at årene tetter seg.
   Det finnes mye lesestoff om dette. Inkl seriøs forskning.

   Bare å lese!

   🙂

   Boken Bedre uten brød anbefales!

 116. Det så meget godt ut! Hvordan smaker det med cottage cheese i lasagne? Det har jeg aldri prøvd! 🙂

 117. Paula/Polleke

  Hei! Den så knallgod ut! Jeg husker sist jeg prøvde denne og jeg laget det med squash i skiver, det ble alt for tykt, så nå skal jeg prøve igjen, med ostehøvel! 😀

  Synes det er flott at du gir lavkarbo et ansikt for helsegevinstene, og ikke slankingen. Vi er så mange slankere der ute, men det er jo helt tydelig ikke noe hverken du eller mannen trenger, og slik får verden der ute se de andre sidene ved lavkarbo, som mange ikke har oppdaget enda!

 118. Hei,
  lagde den til middag i kveld – kjempegod lasagne som falt i smak.

 119. Hei!
  Mmmmm…Den lasagnen var kjempegod! Lagde den ikveld og vi ble positivt overraska:) Helt klart en ny rett i heimen;)

 120. Ectelion

  Lasagnen var nydelig 🙂 takk,vakre Caroline 🙂

 121. Hei!
  Hvor finner du alle disse oppskriftene til lavkarbo kostholdet ditt?

  1. Fotballfrue

   Et raskt googlesøk, så finner du alt du trenger 🙂

   – C

 122. caroline

  jeg er veldig tilhenger av et NORMALT kosthld. spise sunt på hverdagene, og kose seg på lørdag pluss å trene rundt 2 ganger i uken pluss tur hvis det passer for deg. Mennesker er ikke skapt til å gå på foskjellige dietter. SPIS NORMAL MAT.

  1. Fotballfrue

   Vi spiser normal mat, hva er mer normalt enn mat mennesker har spist i tusenvis av år? Det er ingen diett, da har du misforstått. Det du mener er normal mat, pasta, ris etc, har eksistert i en kort periode og kan vel ikke kalles normal.

   – C

 123. Kristine

  Hei,

  ville bare si at jeg synes det er kjempebra at en blogger fremmer dette kostholdet 😀
  enda et forum som kan spre det glade budskap!

  hilsen glad lavkarber

 124. Hei Caroline! Jeg tenkte å lage denne lasagnen i kveld, så håper du kan svare på et spørsmål så fort som mulig 🙂 Hvor mye tomatpuré bruker du? Det står «2 bokser tomatpuré,» så jeg lurer på hvilke bokser? Det finnes jo veldig små hermetiske bokser, også finnes det glass på både 200g og 400g! Håper du kan svare meg 🙂

 125. Nam nam nam! Detta blir middagen her i kveld! Gleder meg kjempemasse! Takk for oppskrift! 😀

 126. Mary-Ann

  Hei!
  Takk for godt oppskriftstips, denne står nå i ovnen hos meg 🙂
  Noen tips for å bedre på denne oppskriften:

  400 g kjøttdeig
  4 hvitløksfedd
  1 chilli (kan øke forbrenningen opptil 20 min etter inntak har jeg lest:)
  1 bx hakkede tomater
  2-3 ts tomatpure
  1 dl vann
  1 kyllingbuljong
  gurkemeie
  spisscumin
  1 ts red chilli paste (fåes i asia butikker, brukes mye i thai mat)
  4 blader tørket kaffir lime blader (fåes i asia butikker, brukes mye i thai mat)
  pepper
  basilikum
  Bruker også noen ferske tomater på toppen for å pynte litt:)

  Og ellers som du skrev i din oppskrift!

  Ha en fin kveld!

  Mvh
  Mary-Ann

 127. Kan du legge ut fler oppskifter? Jeg trenger HJELP!

  1. Fotballfrue

   Til uka kommer oppskrift på pizza 🙂 Laget også smørgrøt på lille julaften som jeg tenkte å legge ut etter hvert 🙂 Frokosttips vil også komme i løpet av uka 🙂

   – C

 128. Hadde lasagne i dag, kjempegodt med squash i stedet for pasta!!
  Jeg gjorde litt variasjon n.d.g. sausen, den ble kjempegod!

  Sjalottløk, hvitløk og litt chili surres i smør/olje i ca 2 min.
  3 ss tomatpuré tilsettes og surres i ca 1/2 minutt.
  1,5 boks hermetiske tomater tilsettes
  Så tilsettes:
  Litt salt
  Mye grovmalt pepper
  Litt cayennepepper
  En dæsj med fløte

  Namnam!! Ble kjempegodt!!

  1. Glemte å nevne kjøttdeigen!! Den stekes for seg selv og has oppi sausen… 🙂

 129. Dette så godt ut! Jeg også bruker squash 🙂 Men i tillegg legger jeg ruccola og spinat mellom lagene også. kjempegodt og sunt! 🙂

 130. Birgitte

  Flere middagstips og oppskrifter mottas med takk:)

 131. Christine

  Takk for en herlig oppskrift! Lagde den til middag i dag, og den falt i smak hos både meg selv og kjæresten 🙂

 132. Heisann 🙂 Når eventuelt du steker squashen, på stekepanne da?

 133. Åh den lasagnen så veldig god ut. Etter å ha lest disse kommentarene må jeg si at folk virkelig kan være kverulerende. Du har valgt å gå over til ett lchf kosthold fordi det funker for deg, og det er vel det viktigste. Alle mennesker er jo forskjellige, og ett kosthold kan fungere for noen, men ikke for andre. Hvis du syns dette gir deg mer overskudd og gjør deg sunnere, så bare stå på. For min egen del kunne jeg tenke meg å følge lchf kostholdet, men har ikke mulighet. For ca 1,5 år siden fikk jeg gallesten og galleblærebetennelse, noe som førte til at jeg måtte operere ut galleblæra. Og helt siden det skjedde er jeg totalt intolerant for fett i det hele tatt. Spiser jeg fett blir jeg så dårlig at det kan ikke engang beskrives. Noe som sef gjør det å følge denne dietten totalt umulig. Og for å nevne det, jeg har alltid levd rimelig sunt og vært noenlunde normalvektig (til tider for tynn). Og etter å ha lest kommentarene her skjønner jeg at jeg tidligere har hatt ett kosthold som har gått noenlunde ut på lchf prinsippet, uten å være slavisk. Etter at jeg nå har måttet kutte ut dette, og leve etter ett kosthold med lavt fettinntakt, vil jeg si at jeg aldri før har vært så sliten, med lite energi. Og vekta har begynt å gå oppover. Så at ett lchf kosthold kan hjelpe folk med vektproblemer tror jeg nok stemmer. Skulle ønske jeg selv kunne følge dette, og merke at energien og vekta normaliserte seg igjen…

 134. Hei Caroline!

  Kjæresten min og jeg lagde denne lasagnen i dag, og den ble veldig god, men ganske våt! Enda vi salta og tørket av squashen før bruk. Hmm.. Kanskje det hadde vært en idé å lage tørka squash som man kan ha liggende til slikt bruk? Tenkte om man kanskje kunne steke skivene på varmluft i stekeovnen en stund, så de ble crispy. Da er de jo veldig holdbare også, så blir de som lasagneplater 🙂

  Jeg har et spørsmål ang LCHF-kostholdet. Hvordan vil effekten bli dersom man kun tar bort det meste av karbohydratene, men ikke legger til så veldig mye fett. Jeg er ikke så glad i veldig fet mat, og takler ikke seterrømmet, dryppende bacon, H-melk og sånt. Jeg ønsker å gå noen kilo ned i vekt, og vil det bli lettere dersom man ikke pøser på med veldig fettrik mat som erstatning?

  F.eks. lagde vi lasagnen i dag uten seterrømme, og med moderate mengder ost. Følte meg veldig god og mett for det 🙂

  1. Fotballfrue

   Hvis du tar bort fettet så er det ikke et LCHF kosthold (low carb, high fat). Fett er det viktigste du kan putte i kroppen.

   https://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=23555

   – C

 135. Bruker denne kosten jeg også. Eller holder på og komme inn i det da. Men er vanskelig pga jeg er ikke kreativ med mat så er litt vanskelig. Så du kunne ikke lakt ut det du spiser på en dag. For sliten med frokost og kvelds.

 136. NAM! Lagde denne i går – MYE bedre og friskere smak enn vanlig hjemmelaget lasagne. I really liked it!

 137. lagde denne nettopp!

  brukte 1,5 kopp cottage cheese, 2 squash, og 1 pakke karbonadedeig (følger ikke lchf) 3 bokser tomatpure, 3 hvitløksfedd, 1 løk, ikke så mye ost på toppen. kesam og salat til. bra!

 138. Akkurat lagd denne lasagnen nå, og den ble fantastisk god <3 Så tusen takk for tipset. Jeg fikk også litt problemer med mye væske, så jeg får se om jeg må justere litt. Ser andre har hatt samme problemet.

  Så får jeg benytte sjansen til å si at du har en fantastisk blogg. Prøver selv å holde meg til LCHF-kost, så veldig glad for alle mattips du gir 🙂 Så kan du hilse mannen din og si at det er best LSK gjør det bra i år…he he! Ha en fortsatt flott dag!

 139. Sykt godt! Tusen takk for gode oppskrifter.. Gleder meg til flere <3

 140. Hei.

  Har laget denne lagagnen to ganger nå og den er kjempegod på smak, men den blir desverre veldig rennende selv om jeg følger oppskriften. Har du opplevd dette og hva kan jeg gjøre for å få den litt fastere?

  Marit

  1. Fotballfrue

   Salter du dem godt og tørker dem før du lager lasagnen? Jeg lar de ligge med en del salt og «tørke ut» i 30-40 minutter. Hvis du er tålmodig nok, anbefaler jeg å steke dem i stedet 🙂

   – C

 141. Sånn går det når man leser oppskriften litt for fort…. den detaljen hadde jeg ikke fått med meg. Da prøver vi igjen! Takk for tilbakemelding! 🙂

  Marit

  1. Fotballfrue

   🙂

 142. Jeg har gått på LCHF i ett år, og tenkte det var på tide å lage denne lasagnen! Det ble suksess, kjæresten (som ikke er LCHF-tilhenger) likte også denne. Veldig mye mat, så neste gang lager jeg nok bare halvparten 🙂

 143. Takker nok en gang for en super blogg 🙂 Typisk at folk skal kverulere på denne måten, å beskylde deg for å ikke ha nok kunnskaper, når det skinner ganske igjennom at det er de som mangler kunnskaper. Har selv begynt på lchf-kosthold nå, etter å ha lest «Frisk med lavkarbo»! Var overbevist før jeg leste boken, nå lurer jeg virkelig på hvorfor ikke alle ser logikken i dette! For det er jo nettopp det dette kostholdet er; logisk!
  Håper du fortsetter å legge ut fantastiske oppskrifter, du er til stor inspirasjon 🙂

  Husk på at for hver negativ kommentar har du minst to positive!:)

 144. Jeg lagde denne lasagnen for noen uker tilbake, og den falt virkelig i smak. Synes denne smakte bedre enn original lasagne! Så takk for god oppskrift! 🙂

 145. fett er ikke farlig hvis det ikke kombineres med sukker/karbohydrater. men har man høyt inntak av begge deler produserer kroppen mye insulin. insulin fungerer slik at fettet da blir lagret i cellene og da legger man på seg.

  det er viktig å velge en rettning i matveien, enten lavt fett og grove kornproduker, grønnsaker og frukt. da må man telle kalorier for å ikke legge på seg. Eller en kan spise lite karbohydrater, masse kjøtt, ost, grønnsaker, rømme, frø, nøtter og jeg kan med det kostholdet spise så mye jeg vil til alle døgnets tider uten å legge på meg ett gram. magen fungerer optimalt, huden min er fin, humøret stabilt og mensen regelmessig.

 146. Carolyn Reedy

  This is a engaging post; If you might be interested writing a occasional post on my non-profit’s blog please send me an email.

 147. Michelle

  Hei! denne så utrolig god ut! lurte bare på om du visste hvor mye karbs det er i denne ca?:) jeg og kjæresten min går på denne kuren, men den vi går på er ganske streng, så hadde vært fint å vite hvor mye ca det er i den:)

  1. LCHF er ingen kur. Det er en livsstil. Og hun har svart på hvor mange karbs den inneholder, ca. 30-40 i hele lasangen!

 148. Tenkte jeg skulle lage dette- ser nydelig ut. Jeg finner imidlertid bare tomatpuré som inneholder mye karb. Hvilken tomatpuré benyttet du deg av?

 149. Åh, jeg er så glad for at jeg leser bloggen din en stund nå!
  Er kun min andre uke i lavkarbo kostholdet, og har hatt så lyst på lasagne. Så kom jeg på at du hadde laget en som så utrolig god ut! Det blir nok helt sikkert laget iløpet av helga 🙂
  Takk for at du deler oppskrifter og gir inspirasjon til andre!

 150. […] Travel dag i dag! Har nesten hoppet fra den ene drosjesjåføren til den andre, og vært overalt på samme tid. Føler jeg i hvert fall. Men, nå er i omsider dagens løping på brostein over, og jeg er endelig hjemme. Har jeg store planer om å finne fram joggebuksa, legge beina på bordet og snoke litt i livet til Harry Hole, før mannen kommer hjem med fulle Kiwi-poser. I dag blir det utradisjonell fiskegryte på herr og fru. Mange ble nysgjerrige på lasagnen jeg nevnte i går, den finner du oppskriften på her. […]

 151. hva spiser du når er i byen .o.l og kanskje ikke har med deg noen «niste» ?
  Trenger tips! er jo så mye usunt rundt omrking…
  :- )

 152. […] by admin on 4. november 2011. Posted in mat Denne oppskriften har jeg lagd flere ganger, og synes den er bedre enn vanlig lasagne med pasta! Serverte med salat […]

 153. […] med lavkarbolasagnen til Caroline som hos meg alltid ender opp som […]

 154. Kathrine

  Vanlig tomatpure har da egentlig mye karbohydrater i seg. 12-13 g per 100 g mener jeg at jeg så. Fant selv en boks som heter polpa med «finkrossade tomater» som det står på boksen. Smaker like godt, men har under halvparten med karbo som vanlig tomatpure. 3,9 gram per 100 i den boksen. Så «sparer» endel karbs på denne 🙂

  1. Fotballfrue

   Viktig å se på tilsetningsstoffer 🙂 Husk at tomater er «ja-mat» på lchf. At det er et lavt karboinnhold på den du har kjøpt, betyr bare at det er mindre tomater i den. Så lenge det ikke står noe om tilsetningsstoffer, går tomatpure fint, så lenge du ikke skal ligge under x-antall karbohydrater om dagen da 🙂

   – C

 155. Christina

  Lagde denne i dag, bare med karbonadedeig, og den ble utrolig god! Jeg bare lurer på en sak! Da den kom ut av ovnen var det veldig mye vann som hadde skilt seg ut fra squashen tipper jeg, har jeg ikke saltet den nok da eller?

  1. Fotballfrue

   Ja, da har de ikke lagt lenge nok i salt :/ Evnt. kan du steke dem, men det tar sånn tid :O

   – C

 156. […] Kilde: fotballfrue.no […]

 157. […] Lavkarbo lasagne med squash – oppskrift her! […]

 158. […] TIRSDAG Squashlasagne (oppskrift kommer, denne er kjempegod!) Oppskrift her forøvrig. […]

  1. haha, ler 😀

 159. Hvor mange gram cottage cheese, tomatpuré og kjøttdeig?

  1. Caroline

   Hele boksen med cottage cheese, hele tomatpureen og hele kjøttdeigen 🙂 Men ett tips! Bytt ut cottage cheese med mascarpone!

 160. christian

  hei, hva når squasjen har lagt med salt….hva gjør en så, tørker av de, skyller de, eller ikke noe?

  1. Caroline

   Tørk av med tørkepapir 🙂

 161. […] har jeg lånt fra Caroline Berg Eriksen, også kjent som […]

 162. hei lurte på hva kan jeg ta isteden cottage chesse?

 163. Bruker du ingen krydder eller noe? Er det den bittelille boksen med tomatpurè du bruker? eller er det glass?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Salt og pepper, og av og til basillikum 🙂 Kunne sikkert brukt krydder mer bevisst, har du noen forslag? 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *