Å blogge er ikke journalistikk

Nå er jeg så utrolig frustrert. Jeg føler meg rett og slett uthengt. Det er faktisk grenser for hva en person kan tåle. Jeg er i utgangspunktet veldig sterkt, og tåler forferdelig mye, men nå er det stopp.

Jeg har ligget på sengen i fosterstilling i flere timer nå. Jeg gråter, er sint og utrolig kvalm. I tillegg regner det. Makan til bryllupsreise.

Saken som kom ut på e24 i går kveld, er etter min mening totalt unødvendig, og har ingenting med noe som helst å gjøre. Hva er dette å lage et oppslag om? Å blande inn min utdannelse som journalist i forhold til bloggingen er fullstendig unødvendig.

Det å være journalist er én ting. Det å blogge er noe helt annet. Disse to tingene har ikke noe særlig med hverandre å gjøre. Jeg driver ikke journalistikk på bloggen min. Det er faktisk en grunn til at jeg ønsket meg en jobb som journalist ved siden av denne bloggen: for å ha noe å falle tilbake på etter at bloggen kanskje ikke kan være et levebrød lenger, og for å kunne bruke utdannelsen min. For å jobbe med det jeg brenner for.

Bloggen min er personlig. Jeg er ikke journalist når jeg skriver på fotballfrue.no. Jeg er journalist når jeg skriver saker for side2.no, og når jeg jobber for Femelle.

Generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold sier dette til e24:

– Nettavisen er en del av den redaktørstyrte presse og er underlagt Vær Varsom-plakaten – pressens selvpålagte etiske normer.

Ja, så visst er den det! Jeg følger både Tekstreklameplakaten & Vær Varsom-plakaten når jeg jobber som journalist.

Hos Nettavisen / side2.no jobber jeg som journalist. Men når jeg skriver på bloggen, har dette ingenting med min jobb hos side2.no å gjøre. På bloggen følger jeg ingen Tekstreklameplakat eller Vær Varsom-plakat. Det finnes ikke slike plakater for en som blogger. Men jeg har sagt det før; skaff en slik plakat for bloggere også, så vil alle disse misforståelsene unngås.

Videre sier Kokkevold

– Å skrive om en vare mot betaling er jo i strid med de fundamentale regler for god presseskikk.

Ja, selvsagt er det det. Dersom du jobber som journalist. Skulle jeg ha omtalt et produkt for side2.no, hadde jeg vel aldri i min villeste fantasi tatt betalt for dette! Hos Side2.no er jo journalist. Men, det å ta betalt for en produktomtale på en BLOGG er noe helt annet. Jeg tror ikke Kokkevold helt klarer å skille mellom en blogg og et redaksjonelt nettsted. Disse tingene er nemlig ikke det samme. Side2.no / Nettavisen er redaksjonelle steder. Bloggen er et personlig nettsted uten regler eller tekstreklameplakater.

Det er ikke ulovlig å omtale produkter på en blogg. Det er heller ikke ulovlig å ta betalt for det. Det som er ulovlig er å ikke oppgi at du har blitt sponset / tatt i mot betaling. Dette er en glipp jeg gjorde. En feil jeg har innrømmet. Men dette er også en feil som titusenvis av andre bloggere gjør hver eneste dag. Bare ta en titt på blogglisten, eller på blogg.no. Alle fra Voe til Lars Tangen. Alle har produktanmeldelser på sin blogg.

Tror dere at dette er noe de gjør gratis? Tror dere at disse produktene ikke er sponset? Har disse bloggerne oppgitt at de er sponset eller tar betalt? NEI. Det har de ikke. De bryter også loven, sikkert fordi de heller ikke har vært helt kjent med markedsføringsloven. Men blir disse bloggerne nevnt av e24? Nei.

Jeg synes det er kjipt at jeg har blitt eneste skyteskive i en sak som angår så utrolig mange flere enn meg selv. Jeg har lagt meg flat, og innrømmet en feil. Jeg har også sagt at dette aldri skal skje igjen. Jeg er ærlig, og det har jeg alltid vært. Det å dra inn min jobb som journalist på et nettsted som er totalt uavhengig av bloggen min, blir bare så altfor feil. Det er nesten så jeg føler at dette kun er for å ødelegge for meg.

Jeg er utdannet journalist hos Norges Kreative Fagskole, som så utrolig mange andre også er i disse dager. Dette er en utdannelse som gir deg tittelen journalist. Jeg kjenner mange som jobber i både ukeblader, hos tv2 og på andre nettsteder, som også har tatt sin utdannelse hos NKF, så det å sette spørsmålstegn ved tittelen min, blir bare dumt.

———————

Og når vi først er inne på Vær Varsom Plakaten, står blant annet dette under punktet som gjelder journalistisk atferd og forholdet til kildene

Opptre hensynsfullt i den journalistiske arbeidsprosessen

Har du tenkt på dette, Tommy Brakstad? Så jævla hensynsfull har du vel ikke vært? Å henge ut enkeltpersoner, og i tillegg ringe når de er på bryllupsreise og har sagt at de ikke vil bli forstyrret, er ikke hensynsfullt.

Jeg forventer flere saker fra e24 fremover, hvor de også tar for seg andre bloggere som begår akkurat den samme feilen som jeg gjorde. Bloggere som fortsetter å omtale produkter, uten å oppgi verken sponsing eller betaling. Alle burde rette opp i dette slik som jeg har gjort, med mindre de ønsker å gå i mot lovverket.

718 kommentarer

  1. Hei

    Jeg har lest bloggen din utrolig lenge og syns den er veldig inspirerende. Jeg er ferdig på videregående nå og fikk plutselig lyst til å studere journalistikk etter å ha lest gjenom bloggen din, og lest artikler om journalistikk generelt. Jeg lurer på hvordan journalistikk studie var og hvordan du slo gjennom? Jo mer informasjon jeg får, desto mer har jeg til å vurdere om jeg vil studere det eller ikke! Jeg er hvertfall klar over at man ikke alltid kan slå gjennom.

    Liker bloggen din!

    Mvh Vija

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *