når hunden din stikker av

Hei lørdag! Jeg hadde tenkt til å oppdatere en gang til i går, men kvelden ble plutselig snudd på hodet og jeg måtte gjøre helt andre ting enn planlagt. Det startet tidlig på kvelden etter at vi hadde gått en tur med hundene, Anette og jeg skulle bort i leiligheten til mamma og pappa og ordne noe for dem. Den ligger 300 meter unna huset vårt, og rett før vi kom frem oppdager vi plutselig Hugo på stien i skogen. Hvordan kom han seg dit? Han stod og snuste på en annen hund og var kjempeglad. Vi tok han med tilbake igjen og sørget for at begge hundene var inne mens vi var ute og grillet.

kjole zara / jakke new look 

Vi lukker alltid døren når vi går inn og ut i fare for at noen av hundene skal smette ut i mellomtiden, men det er ganske trangt i gangen og egentlig vanskelig å ikke oppdage dette. Kvelden fortsatte, vi grillet og spiste middag, la begge jentene og skulle akkurat til å rydde av middagsbordet og starte med lysekronemontering (HURRA) da telefonen min ringte. Jeg tar aldri telefonen når jeg ikke kjenner nummeret, så jeg lot den gå til telefonsvarer. Da jeg plukket opp telefonen for å lytte til beskjeden kan jeg sverge for at hjertet mitt hoppet over et slag. Der, i andre ende, var Anders fra redningsverket. Han satt i Råde og hadde fått inn Hugo på kontoret sitt. Vent litt.. At du har hva? Hugo er jo.. inne? Ingen av oss skjønte noen ting. Hvordan hadde Hugo klart og komme seg ut døren når vi hele tiden satt rett utenfor og hvordan i alle dager hadde han havnet i Råde?!

Saken var den at noen hadde funnet ham borte ved Rådhuset her i Sarpsborg, og det betyr at han har gått ganske langt. Den som hadde funnet ham hadde hadde visstnok forsøkt å levere ham til politiet, men hadde fått beskjed om at han måtte leveres til Redningsverket i Råde fordi politiet ikke tar på seg forsvunnede dyr lenger. I Råde ble han scannet og heldigvis er han chippet. Jeg må bare rette en stor takk til den som leverte Hugo der, virkelig! Det er jeg så takknemlig for! Han kunne blitt påkjørt eller funnet av noen som ikke ville ham vel, eller noen som bare kunne tatt ham med seg hjem. Jeg er så takknemlig for at han er i god behold! Samtidig er jeg så utrolig sint på ham! Hva i alle dager er det han holder på med?! 


Det er ikke første gang han stikker av etter at vi flyttet hit og det virker heller ikke som at han bare tar seg en tur fordi han må tisse eller fordi han er nysgjerrig på en eller annen lukt. Det virker som han stikker av fordi han vil. Han benytter hver eneste ledige mulighet til å løpe så langt vekk herfra han bare kan, han virkelig piler avgårde med halen som en strek etter seg og jeg er så utrolig lei meg for det. I starten trodde jeg at det bare var et uhell, men nå ser jeg et mønster i det. Han vil bort. Likevel vil han sove i sengen min om natten og han dulter jo etter meg hele dagen. Hvorfor skjer dette? Begynner han og bli gammel og forvirret? Vi må i hvert fall ha øynene med oss overalt når vi går ut og inn, han skal ikke få muligheten til å stikke avgårde igjen. Jeg kjenner bare at jeg får så vondt i hjertet mitt, for jeg forstår ikke hva jeg gjør galt som forårsaker at han ikke vil være her med oss ♥ 

84 kommentarer

 1. Hei! Sjelden jeg legger igjen kommentar, men nå fikk jeg lyst. Jeg har vokst opp med hund og interessert meg mye for trening av jakthunder gjennom livet. Selv om det kan være vanskelig å «slå av» følelsen av at du har skyld i dette, syns jeg likevel du skal prøve. For dette er ikke din skyld er min umiddelbare tanke. Det kan være mange grunner til at Hugo plutselig har funnet ut at han vil stikke av. Men jeg tror ikke det er noen grunn til å spekulere i det. Det virker jo som han har et flott liv sammen med dere og får masse kjærlighet. Også har jeg selv opplevd flere ganger at gamle hunder blir litt sære og får noen snodige nykker. Det jeg ville gjort hvis jeg var dere var å gjerde inn tomta (eller et område av den) hvor han kan være løs ute sammen med dere, og føle at han er en del av flokken (uten at det er noen fare for at han kommer bort og skader seg). Gi han litt ekstra oppmerksomhet, og gjør kule ting sammen med han. Gå tur på nye plasser, hils på nye mennesker og dyr. Aktiviser han og gjem for eksempel mat ute i hagen som han må finne. Utfordre han litt så ikke ting blir kjedelig. Gi han en grunn til å være stolt og ros han masse når han gjør noe bra -så finner han ut at han har verdens kuleste eiere som vil tilbringe tid med han 😉 Lykke til!

 2. Veldig skummelt sånn! Skjønner godt at du blir redd og fortvilet. Mitt råd er å ta ham med til veterinæren for en sjekk. En god tommelfingerregel er å ta dyrene til veterinæren når de forandrer atferd. Han kan jo ha vondt et sted, ikke nødvendigvis noe alvorlig, tannverk f.eks. Greit å ta blodprøver også for å se hvordan ting står til der. Så får dere utelukket om det er noe fysisk hvert fall.

  Vår katt på 17 år ble rar nå når vi flyttet sist. Han har flyttet flere ganger sammen med oss og tatt det på strak pote. Ikke denne gang. Han har ikke stukket av, men plutselig begynt å mjaue fortvilet på natten og andre ting. Det viste seg at han hadde en skikkelig sopp -og ørebetennelse.

  Ellers vil jeg tro at eldre dyr kan bruke lengre tid på å slå seg til ro. Særlig det at han tusler etter deg inne kan tyde på at han ikke er helt trygg enda. Han er jo litt sart, er han ikke? <3

  Dere kan jo høre med veterinæren om DAP vil være bra for ham. Både i kontakten og som halsbånd.

  Lykke til! Håper det går seg til!

 3. Uff, det hørtes ikke kjekt ut hverken for hunden eller dere og skjønner godt fortvilelsen. Jeg har ikke noe godt forslag da jeg ikke har opplevd noe lignende. Beste hilsen Ingrid på http://www.ingridtunheim.no

 4. Han er nok verken dement eller vil bort fra dere, han har bare oppdaget at det er mange nye lukter rett utenfor stuedøra 🙂 Også tenker jeg, siden dere nå har barn som løper inn og ut – og dermed litt annen hverdag enn før – at dere nå må sikre dere med gjerder rundt inngangen(e) i det minste hvis dere ikke vil/kan gjerde inn hele tomten med sikkert gjerde slik at småhunder ikke kan komme seg ut. Vi har gjerdet inn, så hvis en hund eller to sniker seg ut når enten våre barn eller barnas venner lukker opp eller glemmer lukke ytterdøren eller en av verandadørene så kommer ikke hundene lenger enn ut i hagen. Inngjerdingen er barnesikker. Lykke til og fortsatt god sommer 🙂

 5. Maybe it’s a combination of his age, ie becoming forgetful etc and that he is not yet settled into the new house. Whatever the reason please do not take it personally.

 6. Dette var utrolig trist å lese, Caroline! Men jeg tror det ligger noe i det flere allerede har kommentert her: dere har nylig flyttet inn i nytt hus og dere reiser mye og plasserer hundene på kennel. Hunder er ikke gjenstander uten følelser som man kan gjøre akkurat som man vil med, de trenger stabilitet, stabilitet, stabilitet. Jeg tror at hele denne perioden har blitt for mye for Hugo, og jeg tenker at det er utrolig viktig at du tar signalene hans på alvor og bidrar med det du kan for at han skal føle seg trygg i nytt hjem før det eskalerer ytterligere.

  Når vi har flyttet med hund har vi alltid sørget for at hunden ikke er alene i nytt hjem de første to månedene, og så begynt hjemme-alene-treningen fra scratch, som om hunden var valp igjen, og utvidet gradvis. Det har gått knirkefritt hver gang! Håper at dette løser seg for dere.

 7. Hvorfor Jan ikke hundene være med dere ut når dere griller? Det går jo an å binde de i et langt tau slik at de kan bevege seg fritt. På den måten får de være med flokken sin og få stimuli. Når de blir stengt inne så vil de jo automatisk føle et savn ved å høre dere samtidig som de ikke får være der med dere. Jeg ville også kjørt snuseleker, der du gjemmer godbiter rundt i huset og de må snuse seg frem til det, Fantastisk hjernetrim og hundene vil elske det

 8. Skjønner godt at det er uhyggelig når hunden sikker av, og at du er urolig for hva som kan være årsaken. Jeg tror at forklaringen er enkel, og den har ingen ting med hvor vidt Hugo trives sammen med dere eller ikke!
  Nå har dere flyttet til et større sted og det er sikkert mange flere hunder rundt dere nå, enn det var i Siljan. Dermed er det flere gode og spennende lukter som må utforskes, og da blir fristelsen for stor. En hannhund kan lukte en tispe som har løpetid på flere km avstand. Instinktene til Hugo tar overhånd og han drar på vift, i søken etter lykken 😉
  Selv om jeg bor på landet, med store avstander mellom tettstedene, hender det enkelte ganger, dersom ei tispe har løpetid, at det kommer hannhunder fra andre steder på besøk. Større hunderaser kan løpe ganske store avstander (les mil) dersom de finner det for godt.
  Så; ikke uro deg for dette og pass godt på Hugo i stor-byen. Selv om han er liten er han fortsatt en «mann» med alt som hører med av lyster og behov 😉

 9. Prøv å gjerde inn hele tomten og tett igjen alle evt hull. Litt stor prosess, men verdt det. Så kan han være med dere ute også mens dere griller osv. Så han føler seg helt med i familien. Jeg tenker at det har blitt litt mye nytt for han og at han rømmer fra det han føler at er rot (endring siden han var enebarn: 2 menneskebarn, nytt hus, eiere som reiser mye denne sommeren, kennel, håndtverkere). Tenker han trenger ro og kvalitetstid i det nye huset med dere. Og at dere bør prioritere rolige dager i huset for hans del.

 10. Skjønner godt du blir lei deg og bekymret. Jeg har ingen tru på at en hund savner et gammelt hjem. Hunder lever i nuet. De bekymrer seg ikke for fremtiden eller angrer på at de oppførte seg teit for en time siden. Kan jo ha blitt dement eller at det dufter tisper i nabolaget:) Ta han til en sjekk hos veterinær eller så kanskje han kan stå i line med dere ute, så har du full kontroll:)

 11. Det kan jo være noe av det over her eller så kan du jo prøve å Hugo litt med når dere er ute eventuelt la de stå i bånd en plass hvor de kan være ute og inne samtidig som de er sammen med dere. Er ikke noe gøy når sånt skjer!

 12. Har funnet ut at vår og Sommer er höytid for löp, så Hugo fölger nok bare nesen sin 😉
  Hunder er flokkdyr og vil väre der DU er, det er hjem <3
  Ikke fortvil, Hugo har det godt og tror hunder tåler godt flytting, feriekoloni mm.. han har bare litt utfartstrang nå i disse löpetider ( min chi löper nå )
  klem

 13. Jeg ville kontakte en dyretolk. Har selv hatt det til min katt engang, noe som var av stor verdi. Sissel Grana f.eks, er kjent for din dyktighet vedr. å tale med dyr. 🙂

 14. Kjedelig opplevelse med Hugo. Jeg tenker at han kanskje ikke føler seg helt «hjemme» i det nye huset enda – mye som har vært «urolig» der så langt med oppussing etc pluss at dere er mye avgårde på turer. Lykke til med å få hsn til å bli trygg og føle seg hjemmekjær i de nye omgivelsene?
  Hvorfor godkjenner du ikke kommentarer som inneholder kritiske kommentarer/spørsmål? Blir litt «boring» her når det neste er «glansbilde»

 15. Hei Caroline! Når hunder blir gamle, så kan du, som oss mennesker, bli dement. De kan glemme ting de viste før, begynne å oppføre seg som en valp eller f.eks plutselig begynne å tisse inne. Dette er normalt, for en gammel hund 🙂

 16. Det er alltid kjedelig når de tar seg en avstikker på egenhånd.Vi har en jakthund på to år som aldri kan gå løst,port og dører må alltid være igjen ellers stikker han på eventyr.Da stikker han av jakt instinkter og blir gjerne borte et par timer.Når vi har han på jakt eller trening bruker han GPS.Kan det hende at Hugo er under stimulert?Eller føler seg «utelatt» fra flokken?Små hunder krever jo ofte mer hjernetrim enn store hunder.Jeg ville prøvd å gå litt spor med han,blodspor f.ks.Eller søksøvelser.Vi trener mye på dette med vår hund og merker ingenting til at han kjeder seg eller er understimulert.Jeg vet veldig godt hvordan det er når hunden går på eventyr og det er ikke en god følelse:( «Heldigvis» gjør vår det av naturlige instinkter,og han er en tøff hund så jeg er ikke redd for at det skal skje noe.Er mer bekymret for at han treffer på mennesker som ikke liker hund og er stygg med han..Håper dere finner ut av det!:):)

 17. Så godt han kom til rette igjen 🙂 Ser du har fått mange forslag til hva det kan være, men uansett tror jeg ikke det er noe galt dere gjør. Kanskje er han bare hannhund på nytt spennende sted ? 😉

 18. Tror det kan være en kombinasjon av at huset er stort, dere har vært endel på farten og mye er nytt. Vil anbefale deg å ta han mest mulig med deg, gjerne få være i sengen deres el ta hans seng inn til dere hvis dere kan. Lag ett trivelig rom for hundene, der hvor de liker å være og la de være der når de må være alene. De kan bli utrygge av å vokte ett for stort område. Gi de god mat, godbiter og oppmerksomhet og selvsagt ro fra de små jentene iblandt. De må få ha sitt «friområde» hvor de kan være når de ikke vil bli forstyrret.

 19. Hei:)
  Dette skjedde med hunden vår også. Han var 15 år, å begynte plutselig å stikke av. Aldri gjort dette før, men løp som om noen jaget han så fort en dør ble åpnet smatt han imellom føttene på en. Løp uten å se seg tilbake, han kunne vi lete i timesvis etter. Du kunne rope til du ble grønn i maska, men hunden stakk. Enden på denne visa var at hunden var syk, ble nervøs, la seg aldri til ro å ble matt i pelsen. Han hadde fått kreft, å måtte dessverre avlives. Synd vi ikke fikk sjekka dette før, så har hunden sluppet å ha vondt. Veldig trist. Håper dette ikke skjer med din hund, men ville fortelle da vi opplevde det samme som du nå gjør. Ville fått sjekket han fortest mulig egentlig om jeg var deg. Hunden din begynner vel også å komme litt opp i åra..
  Mvh Jeanett

 20. I forrige episode av åndenes makt var det «noen» som luftet hunden. Kanskje det er noe som dere som slipper han ut?:p dyr merker sånne ting, og de kan også bli redd.

 21. Ser du har fått mange tips, og noen er helt fjerne… sorry… jeg tipper, etter min 25 års erfaring med hund (både privat og profesjonell adferdstrening) at hugo rett og slett er ute på vift. Dere bor mye mer sentralt, det lukter deilig overalt! Han er garantert understimulert og føler derfor behovet for å utforske på egenhånd. Ta han med på turer til byen, la han bli kjent i området rundt, la han gå ute i hagen i bånd og etterhvert løst om mulig. Ta dere tid og prioriter ham, og gi han «eierskap» i boligen og eiendommen. Slik at dette blir hans plass, ikke bare innendørs. Lær han hvor grensene går utendørs, og «belønn» han med en tur i bånd utenfor eiendommen. Mine hunder holder seg på eiendommen for de vet at hver dag får de en tur for å «lese avisa» og få med seg siste nytt. De trenger ikke stikke av for å være oppdatert…. en chihuahua er ikke en rase hvor det er typisk at de stikker av, trives de hos eieren sin, blir dem der så det er helt klart at det er noe han er misfornøyd med. Og dement? Ikke i det hele tatt. Da hadde dere merket det innendørs og.

 22. Det kan faktisk hende at han straffer deg, for at du har vært så mye, og lenge borte fra han. Det er dessverre ikke sunt for hunder med så mange forandringer og nye inntrykk. Hunder blir lett fornærmet og skal «ta igjenn»

  1. Caroline Berg Eriksen

   Jeg har ikke vært noe mer borte nå enn tidligere 🙂

   1. Det spiller vel ingen rolle om man har vært borte mer eller mindre nå enn tidligere (det blir vel litt sånn i forsvar?), kanskje han bare ikke liker at dere er borte? Det at han begynner å bli gammel gjør kanskje at han bruker lengre tid på omstillingen? Han er søt da! 🙂

 23. Jeg mener å ha lest at hunder ofte forsvinner når de ikke har så lenge igjen å leve, men er ikke helt sikker (?) Håper hvertfall ikke det er tilfellet for Hugo og at dere finner ut av det <3

 24. Vi har en liten hund på 11 år som har vært en rakker på det å stikke av siden han var valp. Og det er så skummelt! For oss har det vært umulig å snu vanen, han er en rampete hund av natur og det ser ikke ut til å dabbe av med alderen :/ Etter alle disse årene virker det som han gjør det rett og slett fordi han vet han ikke får lov. Når han er på rømmen pleier vi «late som vi ikke bryr oss» (selvfølgelig holde oss nær hovedveien, den er skummel), men gjerne se vekk og ikke jage etter han. Det pleier funke 🙂 Ellers er vi blitt vant med å alltid være flink med åpning og lukking av dører, og på sommeren står han i lang line på terrassen – da kan han gå ut og inn, og vi står fritt til å ha dører åpne 🙂

  Det er ikke lett å forstå seg på hunders atferd, men jeg tror ikke du bør være redd for at det står på trivsel <3 Litt eventyrlysten er han nok, spesielt med nye omgivelser, men heldigvis finnes det gode løsninger for å holde han hjemme 🙂

  Ha en fin kveld!

 25. Kanskje han prøver å finne veien tilbake til forrige hjem? Evt. at han er gammel og vil være alene når han dør? Håper ikke det da! <3 Katter gjør visst det. Løper til skogs for å dø. Rett på meg hvis det bare er en myte! Meget mulig.

 26. Har du noen link til jakken du har på? Akkurat noe sånt jeg er på utkikk etter, og den der var veldig fin 😉

 27. Dette har nok ikke noe med deg å gjøre, Caroline. Jeg tenker meg at han antagelig har hjemlengsel til der dere bodde før, eller at det er noe ved huset han ikke liker. Sies jo at dyr har en sjette sans når det kommer til paranormalitet, så kanskje gjøre litt research på husets historie og se om det dukker opp noe rart? Eventuelt kanskje han bare kjeder seg.

 28. Mange voksne hunder begynner å gjøre rare ting på sine eldre dager. En slags trassalder. Min var bikket 9 år da han plutselig sto oppå stuebordet og sleiker rester fra en tallerken – noe han aldri hadde gjort før.
  Så jeg ville ikke bekymret meg voldsomt. Det er sannsynligvis i kombinasjon med at han er understimulert.

 29. Ikke greit hverken for Hugo eller dere. Hugo er vel en ekstra var og sensitiv hund. Han er urolig av forandringen og skremt av det som henger igjen i huset. Finner ikke den totale ro dessverre. Jeg har sett det lenge,dere er ikke alene i det huset. Behøver ikke gå i detalj,selv om det vises godt.
  Dette handler ikke om tro og tvil,men om opplevelse,og det stemmer. Det går an å fjerne denne energien.
  – Og,uavhengig av det,hvorfor i all verden ikke prioritere å lage sikker inngjerding av deler av den store tomta. Investering og stor glede,frihet og trygghet for to viktige individer i deres flokk.
  De er totalt prisgitt dere. – De fortjener alt godt i sitt hengivende korte liv.
  Masse lykke til! – Alt oppriktig godt ment.

 30. Pass på dyrene! Min mor sin hund stakk av – dvs. hunden rykket til slik at båndet falt ut av hennes hånd – hunden løp rett over veien og ble påkjørt og drept – helt forferdelig!

 31. Sissel Grana er helt rå dyretolk. Uansett hvor dumt det kanskje høres ut. Hun «snakket» med hesten til venninnen min da den plutselig begynte å nekte å gå på stevner, hun fant feilen (noe hun umulig kunne gjettet) og plutselig gikk hesten på stevner igjen! Kort fortalt. Hun holder til i Tønsberg 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *