venner for livet

kika_2

Da du først så dagens lys var den der, i sykehussengen din og ventet på deg. Da du fikk din første tann og trengte trøst gjennom natten, var den der. Da du tok dine første, vaklende, men likevel så stødige skritt, holdt du den i hånden. Den var med deg gjennom din første dag i barnehagen, og selv om både pappa og jeg vet at du trivdes der fra første minutt, vet vi også at det hjalp å holde den i hånden når de nye barna ble for voldsomme eller når minuttene ble for lange. Gjennom vaksiner og skrubbsår, snørr og tårer, latter og glede. I all slags vær og uansett hvor vi er. Den er alltid der. 

kika


Dette er ganske enkelt fortellingen om Nelia og hennes aller beste venn, Kika. Ingenting i verden kan skille dem og selv når den bare tar seg en høyst nødvendig tur i vaskemaskinen, føles avstanden mellom dem som to lysår. Da kan Nelia sitte og stirre gjennom den sorte glassruta, bare for å være sikker på at Kika ikke har forsvunnet for alltid, men at den kommer ut igjen like hel.

IMG_1156

Det er umulig for henne å sove uten Kika, det går bare ikke. Kika er rett og slett hennes lim til virkelighet og tryggheten når mamma og pappa ikke er der. Det er bare en bamse tenker du, og kanskje du til og med sitter der og ler. Men det er virkelig ikke noe å le av. Dette er et dønn seriøst kjærlighetsforhold for en på 2 år, og jeg vet hvor knust hun ville blitt om Kika noensinne forsvant. Det kan godt hende at det ville gått over på kort tid, men det finner vi forhåpentligvis aldri ut. 

mersmak-skien-caroline-berg-eriksen-nelia


Grunnen til  at jeg skriver denne teksten er rett og slett den at jeg så gjerne vil hjelpe en av leserne mine som la igjen en kommentar hos meg i går. Hennes datter Amanda hadde nemlig en Kika hun også, men hennes het Ninni og nå er den borte. Ninni ble kjøpt på BabyShop i 2009 og har til foreldrenes fortvilelse gått ut av produksjon og derfor er verden til Amanda som har blitt 4 år, i ferd med å falle sammen. Jeg forstår frustrasjonen til foreldrene så godt, så jeg tenkte at jeg kanskje kunne være bindeleddet mellom dem og en av dere der ute som kanskje har en slik til salgs, eller som vet hvor de kan få tak i en ny. Legg igjen en kommentar om du vet, med kontaktinformasjon i feltet som er privat, så skal jeg videreformidle :-) Ninni ser SLIK ut! 

Små gleder er viktig å ta vare på, spesielt når de egentlig er enormt store i et barns øye. Og dersom vi får tak i en Ninni til Amanda, tipper jeg hun kommer til å huske den dagen resten av sitt liv :-) 

65 kommentarer

 1. God kveld :-) Håper virkelig det ordner seg med Ninni, og at noen kommer til unnsetning. Ser forresten at det ligger noen av den bamsen til salgs på ebay, dog ikke med samme kjole – men det går det kanskje ann å få sydd det separat om det må være akkurat likt som på bildet?

  Her er noen eksempel:
  http://www.ebay.co.uk/itm/Jellycat-Jelly-Kitten-beige-light-brown-bunny-rabbit-Free-P-P-/131698450283?hash=item1ea9d6df6b:g:k9EAAOSwHnFVu8pO

  http://www.ebay.co.uk/itm/JELLYKITTEN-JELLYCAT-BEIGE-OATMEAL-BROWN-BUNNY-RABBIT-SOFT-TOY-APPROX-14-/121774247144?hash=item1c5a4f8ce8:g:r1oAAOSwWnFWAUP8

  http://www.ebay.co.uk/itm/JELLYCAT-JELLY-KITTEN-BEDDY-BYE-BUNNY-RABBIT-J939-/151968698283?hash=item23620a4fab:g:af0AAOSwHjNV7uA8

 2. Benedicte

  Hei caroline! Dere burde være føre var å kjøpe fler kikier? Sånn i tilfelle?:)

  1. Caroline

   Vi har gjort det, en som heter Kika Replica, men den vil hun ikke ha :p

   1. Min erfaring er at begge må være i rotasjon samtidig, slik at de blir jevnt slitt og illeluktende, slik at barnet ikke merker forskjell. Vi hadde en i første etasje, og den andre i andre etasje. Funket fint helt til ungen lærte å gå i trappa, og en dag kom løpende med begge mens hun jublet «se, mamma! To!!!»

   2. Har dere prøvd å vaske reservebamsen noen ganger slik at den blir like slitt som originalen? Det funket for oss :)

   3. Caroline

    Tusen takk for tips! Kanskje vi bare må inkludere den litt mer :)

   4. Kanskje bare meg, men jeg synes det er så ufattelig gøy at dere har kalt den Kika Replica, hahaha! Det høres liksom ut som et topphemmelig oppdrag. Håper dog dere slipper å iverksette den planen! :)

  2. Hei. Dette å være føre var er ikke bestandig like bra. Min datter hadde en liten bamse hun hadde med overalt. Hun nektet å sove,gå ut,gå i barnehagen og gjøre noe om ikke denne var med.
   Jeg var lykkelig når jeg fant ett sted de hadde den og kjøpte med to ekstra.
   Men de kastet hun bare i en krok. Tror det er lukten i bamsen som gjør at kun den duger.
   Men kan være min datter var sær:)

 3. Kristine

  Det ser ut som en bukowski klut.

  Sjekk ut papirkompaniet.no eller kjopbarnevogn.no

  Bare å søke på navnet, så finner man de forskjellige variantene og fargene:)

  Den heter duss (kos) til oss, og er verdens beste venn:)

 4. Åh, for et vakkert og sjarmerende innlegg. Håper den lille jenta får tilbake en Ninni. Dette er som om å lese om min datter, som har hatt en slik bestevenn i alle år, men hennes heter Mjauen:) Nå er hun skolejente på tredje året, men hele det første skoleåret lå Mjauen i skolesekken, gjennom hele skoledagen. Nå bor Mjauen bare i sengen og er med kun når det er spesielle ting der hun trenger ekstra støtte. Hun er redd for at venninnene skal le av henne, for et par har snakket om at det er rart og ha en koseklut fortsatt, men det er ekte kjærlighet og hun får ikke sove uten. Toåringen vår har ikke dette forholdet til noen kosebamse, så barn er forskjellig.

 5. Har de prøvd og finne på eBay?

 6. Hei!
  Litt utenfor temaet ditt, men jeg er på utkikk etter en god løpe/joggevogn, samtidig må den være god for frøkna å sove i, hvis man bruker den mye utenom treningsturer.
  Hvilken hadde du valgt? Har lest dine gamle innlegg om vogner, men tenkte å spørre deg konkret i en kommentar :)
  Har en emmaljunga Edge duo også, men kanskje vi selger den, hvis vi finner en mer allsidig vogn :) er forresten fornøyd med emmaljunga’en, men ikke helt som joggevogn.

  Håper forresten at noen vet om et sted å få tak i kosedyret :)

  1. søk på «joggevogn» på bloggen, så finner du to-tre stykker tror jeg :)

 7. Aaaw, dessverre har jeg ingen Kiki å tilby. Men det du beskriver er veldig sant. Jenta mi på åtte har en hel haug med kosedyr som går litt sånn på rundgang, men det er noen faste som har vært med i alle år. Jeg tar ikke med meg henne uten Kompis, lissom! Men jeg synes det er så fint, fordi det tyder på mye empati og det å sette seg inn i hverandres liv. Så Kompis betyr mye for meg også, lissom:)

 8. Diana Snersrud

  Jeg har en «Ninni » som Amanda kan få

  1. <3 god <3

  2. Er nok en jente og familie som bli veldig glade for d =)

 9. Anna Elena

  Ganske rørende å lese dette siden jeg også har en bamse som har vært min store trøst gjennom alle år! Bamsen fikk jeg da jeg var liten og den har vært med meg overalt siden den gang. I de senere årene har jeg selvfølgelig ikke bært den med meg overalt hvor jeg går og oppholder meg, men den ligger fortsatt trygt i sengen min den dag idag :-) En gang glemte jeg den igjen på et hotell og jeg oppdaget det ikke før vi var kommet hjem igjen. Jeg ble så utrolig lei meg og hverken mamma eller pappa greide å trøste meg på noen som helst måte.. Løsningen ble at pappa kjørte i to timer for å hente tilbake bamsen min!
  Jeg kan desverre ikke hjelpe stakkars lille Amanda og hennes foreldre, men jeg skjønner virkelig den fortvilelsen foreldrene og ikke minst Amanda har!

 10. Kjenner oss så igjen. Det har vært krise og litt til mange ganger. Vi har etterlyst kaninen på radio, lett gjennom søppel, fått åpnet opp avstengte områder. Lett gjennom restauranter og fly, ja det har vært mange situasjoner, men heldigvis har kaninen alltid kommet tilbake. Med barn nr 2 kjøpte vi flere like kaniner og selv om det også da hente at kaninen forsvant så gikk det bedre siden vi hadde en ny på lur. Problemet ble den gangen hun hadde mistet kaninen. Fått ny og så dukket den første opp igjen. Ikke lett å forklare, men vi gjorde det slik at den ene fikk bo i vogna i barnehagen og den andre var hjemme. I dag har vi rammet inn kaninene i boks rammer fra IKEA. Moro å se på og minnes hvor avhengig de var av de.

 11. Forholdet mellom et barn og en bamse er helt fantastisk. Jeg får vondt i hjertet når jeg hører om bamser som har blitt borte. Er selv 24 år og har fortsatt min bamse liggende hjemme, hadde blitt trist om den ble borte. Sikkert teit, men det er rart med det. Håper inderlig at en Ninni dukker opp!

 12. Så nydelig og rørende skrevet..og beskrevet. Ja det er viktig for de små og bli tatt på alvor ,det er ingen spøk å miste en kose venn. Så artig bilde serie til denne historien. Håper det vil dukke opp en ny til Amanda..lykke til!

 13. Så herlig de små er med dine bamser. Min kusine’s sønn hadde en som gan hadde mista. De viste ikke hvor den hadde forsvinner i løpet av dagen. Så etter en fire timer biltur igjennom byen og leiting fang de den til slutt. Og da kunne lille gutt legge seg til og sove. Er utrolig hvor avhengig og virkelig det er for de med bamsene sine.

 14. Jeg skjønner disse små barna så godt! Jeg sover med min Junior enda, hver eneste natt! Og jeg fyller 20 år i år…..

 15. «Ninni» ligner veldig på «Fanny» fra Teddycompaniet. Fås kjøpt på kjøpbarnevogn. Poden min sverger til «Fannys» bror som heter «Alf» – vi har hamstret 8 stk, og hele gjengen er i omløp hver uke før de tar en felles runde i vaskemaskina hver søndag. Min erfaring med «Alf» er at ørene er det viktigste, og «Fannys» ører ligner veldig på «Ninnis», så kanskje det er verdt en sjans? Lykke til! :-)

 16. Tips: sett en lapp som man bruker til å merke barnehagetøy på vaskelappen på slike uerstattelige venner. Da er sjansen mye større for at de skulle finne veien hjem igjen om uhellet skulle være ute. Vi har 3 stk av hver venn til barna, og alle må være med i senga hver kveld. :-) Håper Ninni finner veien hjem igjen.

 17. Hei hei.
  Et tips til deg, for å få Kika til å vare lenger, er å vaske den i en bh-vaskepose☺️ Min eldste hadde en uunnværlig kanin, og den måtte noen runder innom vaskemaskinen. Da den begynte å dra på årene, reddet vaskeposen oss. Sikkert med noen år

 18. Rørende innlegg å lese. Jeg er 20 år, og har enda bamsen min bror ga meg da jeg ble født. Tenk, 23 år gammel er den (sliten deretter, heh)! Har fått høre av mamma og pappa at den alltid var med meg, gjennom tykt og tynt – det finnes såvidt et barnebilde av meg uten! Heldige meg hadde til og med en pappa som ville kjøre 5 mil tilbake til en bensinstasjon for å hente den der jeg klarte å legge den igjen. En telefon til lekebutikken i Danmark måtte han også ta. Den blir kanskje ikke like flittig brukt lenger, men et fint og trygt minne er det i alle fall!

  Håper Amanda får sin Ninni tilbake, ingenting annet kan erstatte det fine båndet de kommer til å ha resten av livet :)

 19. Åhhh så søtt innlegg, ser at en leser har en » Ninni» som hun gir bort :-) Ikke bare, bare å miste sin beste venn! Håper det ordner seg for Amanda :-) Ser sånn ut..:-) Ta godt vare på Kika. Så herlige bilder av Nelia og spes det siste med en grå Kika i hånda, vært med på mange opplevelser den beste Kika :-) Friends forever ❤️

 20. Åh, jeg vet så alt for godt hvordan den følelsen er! Er 23 år, og fortsatt sykt deprimert for at jeg mista Krølla. (sauebamsen min i rosa selebukse). Håper Nelia får beholde sin i mange mange år, det er superkoslig å ha noe sånt fra barndommen å se tilbake på :)

 21. Jeg har også min bamse ennå. Har hatt den i sengen helt til jeg flyttet sammen med samboeren, nå sitter den oppå skapet så jeg ser den fra senga

 22. Du er rett og slett Fantastisk Caroline!

  Dette innlegget rørte meg sterkt.

  Hilsen ei kvinne på 24 år uten barn.

 23. Hei Caroline

  1. Dette gikk for fort, ble litt iverig så trodde det var en slik bamse Nelia har du etterlyste

 24. Så sant! Hadde selv en min lille «bamse» som var med min side fra dagen jeg var født, og jeg husker forholdet godt. Da jeg som 4 åring skulle ta hull i ørene (og bamse selvfølgelig var med), klarte jeg å miste han en plass på veien tilbake til bilen. Vi lette og vi lette, og aldri dukket han opp. Jeg husker det veldig godt den dag i dag, 17 år siden. Bamsen mamma kom med for erstatning skulle jeg absolutt ikke ha, til tross for at den så identisk ut.

 25. Åh håper det ordner seg for Amanda..!
  Sjarmerende å lese om. Jeg er 28 år, og har en pute som har fulgt meg i tykt og tynt. Til langt oppover ungdomskolealder dro jeg med meg denne puta. I senere tid også, når jeg flyttet hjemmenifra, begynte på folkehøgskole osv. Heldigvis hadde jeg ikke behov for å dra det med meg overalt, holdt med at den lå i senga. Den har tørket mange tårer, alt fra krangler med foreldre og venninner, til tårer over en gutt. Rart å tenke på at en gjenstand kan bety så mye.
  I dag ligger den fremdeles i senga, og samboeren min lurer ofte på hvorfor jeg gidder å ha den avlange flate puta – «for den kan jo ikke være noe god vel?»
  Kommer mange rare forklaringer fra meg, men en ting er sikkert – den skal være der til den værken har dun eller stoff igjen. Har den vært med meg så lenge så skal den jammen være med meg enda litt til :)

 26. Jeanette

  Så koselig innlegg! Det er utrolig hvor mye små barn knytter seg til kosedyr.Gjelder bare å passe på så man ikke mister det

 27. Må bare kommentere:
  Min datter hadde en dukke som hun elsket overalt. Og den var med overalt! Land og strand reiste den, i utland og innland, og den var blitt riktig så stygg og ekkel, sånn i mine øyne. En dag forsvinner denne dukken på en strand og vi ser ikke noe mer til den, til tross for leting i dagevis… Det var fullstendig krise… Hun snakket ikke om annet i månedsvis! Så en dag får bhg-«tanten» greie på det og har en helt make hjemme som hun vil gi bort…!!! Kan tro det var verdens lykkeligste jente som kom hjem fra bhg med dukken! så disse små vennene er veldig veldig viktige!

 28. Jeanette

  Har siden jeg så kiki dukket opp på bloggen første gang lurt på hvor den var kjøpt! Har ikke funnet den noe sted, og den er jo såå nydelig! Her har jenta på snart 2 en kanin, men hun er ikke så knyttet til den eller noe annet. Grei å ha i vogna innimellom, men inget must. Så for meg hvor søtt det var med en slik kos, men samtidig vet jeg ikke hva jeg hadde gjort om hun var så knyttet til den og den forsvant som i Amandas tilfelle.
  Håper Amanda får tilbake sin «ninni» <3

  1. Jeanette

   Ops, Kika ikke kiki :-p

 29. Vilket underbart inlägg! Jag blev rörd, på riktigt. Har själv inga barn, men har sett liknande kärleksrelationer mellan vänners små och deras gosedjur. En av mina kusiner hade ett litet fårskinn i sin spjälsäng, som sedan följde med honom till alla nya sängar, alla sova-borta-nätter och genom många många år. Till slut var det bara en pytteliten bit kvar av den där pälsen, men han höll den ändå i handen när han skulle sova:)

 30. Min datter på ett år er også avhengig av kose kaninen sin :) Hun er så søt når hun holder den i øret. Merker at hun føler en stor trygghet når hun har den med seg :) Håper den lille jenta får en lik erstatning for bamsen hun mistet <3

 31. kortogkos.no har noen I samme «merke» tror jeg, men usikker på om de har akkurat den.
  Kanskje verdt og ta en titt likevel for der fikk vi kjøpt kosen til jenta vår som hadde gått ut av produksjon hos babyshop.

 32. Marianne Vågnes

  Hei Caroline og Lars-Kristian

 33. For et rørende innlegg. Håper dette innlegget kan hjelpe den lille jenta <3

 34. Henriette

  http://m.ebay.com/itm/JELLYCAT-JELLY-KITTEN-BEDDY-BYE-BUNNY-RABBIT-J939-/151968698283?nav=SEARCH Jeg fant denne om det er noe til hjelp. Takk for et nydelig innlegg, virkelig vakkert<3 flott & sterk dame er du.Småbarns mamma til 2

 35. Jeg har også en Ninni hun kan få. Min datter har hatt den siden hun var 1-2 år gammel, og Ninni har mest sittet på sengen hennes i de påfølgende 6 årene:)

 36. Hos oss heter bamsen Tute og er en elefant. Og guttungen legger seg ikke før Tute er på plass. «Eg ska ha Tute!!» sier han hvis bamsen ikke er på plass. Og ja – det er et kjærlighetsforhold som er sterkt mellom barnet og bamsen de første årene, så jeg håper de kan finne en ny Ninni til den lille jenta som har mistet den største kjærligheten i livet akkurat nå :-)

 37. Dette var et utrolig skjønt innlegg!! <3 Så rørende.

 38. Her bare MÅ jeg kommentere! :) Min sønn på 2 1/2 år har en «kika» han og, den heter «illa» – og er livsviktig for han.
  Første uka i barnehagen, det er fredag og endelig helg. Selvom han trives godt i bhg er det godt at nå er det helg og vi skal være sammen som familie fra morgen til kveld i 2 hele dager! Men når klokka er 17.30, etter bad og middag – HVOR ER ILLA?? Jo – den har en stresset pappa glemt i barnehagen!!! Jeg kan ikke forklare den isende følelsen jeg hadde i magen, jeg kunne virkelig kjenne hvor forferdelig det var for lille. Så jeg gjorde det man ikke skal gjøre – jeg sendte mld til leder på avdelingen det min sønn går og beklagde, men om hun kunne ringe meg. Kl 21. ringte hun, og når jeg forklarte hva som var skjedd – lo hun og sa at hun skulle komme å låse opp barnehagen imorgen tidlig så vi kunne få hentet «illa»! Er det mulig, jeg var så glad at jeg gråt! (nå gråter jeg stort sett for alt etter at jeg ble mamma, men likevel…:p) Dette egne genet di har, di som jobber i barnehage altså… Men etter en natt med gråt og der han måtte holde mamma i hånda hele natten – fikk han endelige sin beste venn tilbake. Og jeg har aldri sett en gladere gutt :D
  Jeg syns det var en utrolig koselig tekst Caroline – og man kan virkelig føle mamma-varmen her inne når du skriver om Nelia og den gaven det er å være nettopp, mamma !
  Ha en nydelig dag :)

 39. Line marie

  Mi jente på snart 2 mistet sin kattebamse siste dagen i syden. Vi hadde en natt med mye gråt og lengsel etter «mjau» og vi gikk mange tuer for og se etter den uten og lykkes. Sendte mail til de som hadde produsert bamsen og fikk vite at de hadde den på et senter 3 timer fra der vi bor. Endte med og legge av 3 og satte oss i bilen for og kjøpe en ny. Tårene forsvannt med engang hun fikk se bamsen. Selv om det bare er et kosedyr, så betyr det så utrolig mye for de små! Skal sies at det kun er den ene som ble godkjennt og de andre vil hun ikke ha. De to er umulig og skille.

 40. Åhhh, nydelig innlegg <3

  Min sønn har også en bestevenn som heter Goll Goll. De er sammen i tykt og tynt og alltid bestevenner. Nå er sønnen min så stor at den ligger kun i sengen, men den er alltid med oss på ferier og overnattinger.

 41. Charlotte

  Kan det være den som følger med i Sleepytime godt basket Girl?

  http://living.hongkonghomes.com/babies_kids/s_4?view=list&order=just_in&rec_per_page=20&page=5

  1. Charlotte

   Sleepytime «gift» basket Girl ;)

 42. Jeg må ut å handle inn et par reserve-kosebamser imorgen skjønner jeg <3 Greit å være godt forberedt, når de blir så glad i bamsene sine :)

 43. Marielle

  Håper den blir funnet. Dattera mi på 2,5 år har en kanin som heter Nalle. Vi gikk til innkjøp av Nalle 2, for dersom Nalle en dag skulle forsvinne, så har vi en i backup. Nalle 2 bor i bhg, men er med på ferier og hjem av og til i helgene!

 44. Fyller snart 30, men min Kallemann vil for alltid ha en spesiell plass i hjertet mitt. Nå nyter han pensjonisttilværelsen på hylla på soverommet :)

  Synes dette bildet er så beskrivende og fint:https://www.google.no/search?q=teddy+protecting+child&rlz=1Y3XIUG_nbNO649NO649&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi-4J3V5evKAhXFYZoKHaaoBzAQ_AUIBygB#imgrc=9DomnmPkPZGN0M%3A

 45. Å, for et koselig innlegg! Leste i et innlegg lenger opp at det ordnet seg med Ninni. Så hyggelig! Og så fint at du gjorde en innsats gjennom bloggen din

  1. Hmmm nå skjedde igjen det som har skjedd før: jeg skriver en litt lengre kommentar, men når jeg trykker på Post comment, er det bare en del av den som publiseres. Over halve kommentaren er borte. Håper du kan bruke denne beskrivelsen og melde inn feil.

   Kommentar postet fra Chrome for iOS (iPhone).

   1. Caroline

    Takk, har sendt det videre til teknisk :) Håper det løser seg :/

 46. Sønnen min på 4 år har også sin bestevenn i koseputen sin som jeg også hadde når jeg var liten, så den er faktisk 30 år gammel og ganske slitt! Den er nesten blitt mistet et par ganger, men heldigvis raskt funnet igjen (falt ut av vognen). Den er uerstattelig og tror jeg måtte sydd en ny om noe skjedde med den! Får alltid vondt i meg når andre mister bamsen sin for jeg vet hvor tungt det hadde vært for sønnen min! Glemte den i barnehagen en helg og det var krise! Heldigvis låste vaskedamene opp

 47. Så koselig innlegg :) vi har også safet! Vi har en i senga, en i bilen og en i barnehagen ;) de blir brukt like mye omtrent. Den har bein og armer som Ellie stikker i øyet og gnir under nesen når hun skal slappe av og kose seg;) så søtt vuttu! Hu har til og med gjort det på oss når vi skal slappe av, plutselig blir vi poka i øyet! Haha

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *