å gjøre litt, ikke alt

hugomatmor

På fredag skrev jeg et innlegg i anledning dyreverndagen, og det gleder meg at så mange engasjerer seg for dyrs rettigheter. Innlegget jeg skrev er uten tvil et positivt bidrag for dyrevern, og det handler om å gi de som leser innlegget en mulighet til å starte et sted og finne inspirasjon til å utgjøre en forskjell. Det som derimot overrasket meg, var noen av de negative reaksjonene som kom, og for å være ærlig så blir jeg ganske skuffet over noen av dem. Mennesker som hevder å være opptatt av dyrevelferd, er mer opptatt av å kritisere meg for det de kaller dobbeltmoral og hykleri, enn å sette pris på et positivt bidrag om et tema som helt klart fremstår som veldig viktig for dem. I mine øyne er ikke dette spesielt konstruktivt og bidrar på ingen måte til noe positivt for dyrene heller. 

________________________________________________________________________________________________________

Om mange personer gjør litt, utgjør det en stor forskjell. Å kalle mennesker som bevisst bidrar positivt ut i fra deres utgangspunkt og forutsetninger, for hyklere og dobbeltmoralske, bidrar ikke med noe positivt for dyrevelferd. Kanskje heller det motsatte… Og da kan jo kanskje disse menneskene stille seg selv spørsmålet: hvem er det egentlig som er dobbeltmoralske? 

fondueronaldo

Dyrevelferd er åpenbart et tema som vekker sterke følelser hos de som engasjerer seg, noe som er svært positivt om det brukes på riktig måte. Hvor mye folk engasjerer seg, varierer fra person til person, fra de som f.eks kun unngår å bruke pels, til de som jobber aktivt med det og lever vegansk. I mine øyne bør man applaudere alle positive bidrag, men dessverre er min erfaring at svært mange av de som sitter på «toppen av pyramiden» er mer opptatt av å kritisere og angripe de som i deres øyne ikke gjør nok. For meg er ikke det veien å gå for å få med seg flere mennesker i kampen for mer dyrevelferd, for jeg regner med at det er det som er intensjonen deres? 

Mitt bidrag for mer dyrevelferd er å ikke kjøpe ekte pels, og å ha minst én kjøttfri dag i uken. Om alle som leser bloggen min hadde gjort det samme, ville det utgjort en stor forskjell. Om det skal være slik at enten gjør man ingenting, eller så gjør man alt, er jeg ganske sikker på at de aller fleste hadde valgt å ikke gjøre noe som helst. Å kreve at alle som bryr seg om dyr skal bli veganere, er et fullstendig urimelig krav, og det tror jeg faktisk at de fleste forstår. 

fonduehugo

Så vær så snill, gjør litt! Det spiller ingen rolle om det er mye eller lite, bare du viser ditt engasjement på en eller annen positiv måte, en måte som passer deg. Da har vi faktisk kommet ganske langt 🙂 

124 kommentarer

 1. Jeg skrev en kommentar på det innlegget dette omhandler, og jeg vil gjerne dele den her og:

  Til deg, veganer, som bes tre ned fra din selvlagde selverklærte trone straks:

  Jeg har basert store deler av mine studier på menneskerettigheter, da i hovedsak menneskehandel. Så når du, kjære veganer med nesen i sky, sier at du bryr deg om familien din må jeg dessverre si at du tar feil, du kan ikke bry deg om mennesker og samtidig kjøpe klær på x antall kjeder her i Norge.

  Hører dere hvor hinsides all fornuft dette høres ut? ..slik høres deres også ut når dere påstår at Caroline ikke kan bry seg om dyr uten å boikotte kjøtt totalt.

  1. Ekstra kommentar: dere burde heller tenke over hvor fint det er at Caroline, som har veldig mange lesere som lar seg inspirere av henne, velger å bruke sin stemme på dette. Hun sprer det budskapet dere gir folk avsmak på ved å være så utrolig dømmende og selvopptatt.

  2. Hei.

   Jeg er ikke veganer, men spiser plantebasert og er enig i tankegangen rundt det. Vil prøve å forklare deg hva jeg (og flere) tenker rundt det å «være glad i dyr».

   Caroline er absolutt glad i noen dyr. Og det er utrolig flott at hun setter fokus på dyrevelferd på denne bloggen, så det kan inspirere mange.Det er også uendelig mye bedre å være glad i noen dyr enn å ikke være det, absolutt! Men det er forsjell på å være glad i noen dyr, og å være glad i dyr generelt. Jeg tror heller ikke det er så mange personer som påstår de er glad i mennesker på en generell basis? Man er glad i de man kjenner, men ikke nødvendigvis hele menneskeheten?

   Man kan nok takke kjøttindustrien (iallfall delvis) for forskjellsbehandlingen vår av dyr. Vi er lært opp til at noen dyr er produksjonsdyr/»matdyr», mens andre er familiedyr/venner. Så det er jo fullt mulig å elske hunden sin og spise lam til middag, – samtidig som man elsker familien sin og handler klær i kjedebutikker. Så lenge man ikke påstår at man er glad i sauer, for hadde man vært det ville man ikke spist dem. Og at man heller ikke påstår å være glad i menneksker generelt, for da ville man satt seg inn i fairtrade osv. Vi er nok alle inkonsekvente på flere områder i livet, og veganisme handler ikke om å være bedre enn andre. Man skiller også mellom person og handling, en person som tar «dårlige» valg er ikke nødvendigvis et dårlig menneske. Det handler heller ikke om å være «bra nok» for veganerne, det handler om å gjøre det for dyrene.

   Det er synd at mange kommenterer usaklig og ikke får frem poenget sitt, for ja, det skremmer bort mer enn det inkluderer. Og vi vil gjerne inkludere! 🙂

   1. Det var et veldig fint svar syns jeg! Tror veganere og folk som kjemper for dyrs rettigheter trenger flere slike stemmer som dette!

   2. Dyrevelferd handler om at dyrene skal ha det bra og bli avlivet på en human måte, ikke at vi ikke skal spise dem. Jeg vokste opp på gård med sauer og jeg var glad i sauene, og gledet meg hver gang vi fikk lam Samtidig visste jeg at noen av dem skulle bli mat en gang. Men det var helt naturlig for meg med tanke på at de var gårdsdyr.

 2. Det eneste du gjorde var og bidra positivt til en god sak, ingenting annet. Stå på caroline! 🙂

 3. Det en bidrar med vil alltid ikke være godt nok for noen.. De aller fleste av oss kan nok bli flinkere til å ha mer fokus på dyrevelferd, og det er bedre og gjøre noe enn ingenting 🙂 Sammen ville det utgjort en stor forskjell! Synes det er fint at du, som når ut til veldig mange, retter fokus 🙂 Må bare nevne at det ofte er det mye snakk om hvor «fy fy» det er å kjøpe ekte pels, men vi går da mye i ulike varer av ekte skinn også, alt fra skotøy til jakker og hansker osv..

 4. juanita

  kjempefint skrevet! 🙂 Jeg er helt enig i alt du sier

 5. Stå på Caroline! 🙂 Jeg ble utrolig provosert når jeg leste kommentarfeltet ditt fra innlegget ditt om dyrevern-dagen. Det er helt utrolig at enkelte kan være så trangsynte at de ikke ser at det går an å elske dyr og ha masse empati med dem og samtidig spise kjøtt. Ja, mye av kjøttindustrien er ikke slik den burde være, men det gjelder ikke alle. Man har økologiske gårder, økologisk og frittgående kyllingproduksjon, man har lam som går ute i fjellet hele sommeren og man har viltkjøtt og vill fisk. Jeg vil ikke si at det å ta livet av et dyr er det samme som at vi gjør det for vår egen underholdning og for at vi nyter å se dyret dø – det er det dummeste jeg har hørt. Jeg kjenner mange som er utrolig opptatt av at dyra skal ha det så godt som mulig den tiden de lever, og når slaktetiden kommer så er de aller fleste godkjente metodene i dag humane, dvs at dyret dør veldig raskt uten å lide. Jeg tenker også at «veganer»-trenden ville blitt utfordrende for folk i fattigere land enn hos oss rike i vesten. Her i vesten kan vi få tak i alt vi trenger av planter/bønner/grønnsaker osv på supermarkedet for å få i oss alle næringsstoffene vi trenger. Men det er faktisk bare en veldig liten andel av jordens befolkning som kan fråtse og velge og vrake slik vi kan. Dersom de fattige skulle vært veganere, tror jeg de fort ville blitt enda mer underernærte hvis de kun skulle holde seg til plantebasert mat, og f.eks ikke fått spise den kyllingen de har råd til en gang i uka eller noe, for å gi et eksempel. Utvalget av grønnsaker og plantebasert mat er nok også betydelig mindre enn her i vestens supermarkeder. Så det ville blitt en veldig ensidig kost. En annen sak er også om man skal dømme de som spiser kjøtt for å overleve? Skal de la være å jakte og drepe dyret og heller dø av sult? Hva med de første menneskene på jorden, hvis de hadde hatt forbud mot å spise kjøtt så hadde det vært mange av dem som ikke ville overlevd, og dermed mange av oss som er her i dag som ikke ville vært her i dag heller, pga forfedrene våre døde før de fikk bragt generasjonen videre. Nok om det. Jeg følte bare for å lette på trykk-kokeren etter å ha lest alle de dømmende kommentarene mot deg i dyrevern-innlegget. Hvis vi skulle halshugge hverandre i enhver sak hvor vi ikke gjør «nok», ja da hadde det vært mer krig i verden for å si det slik. La oss heller oppmuntre hverandre til den lille forskjellen som du sier! 🙂 Ha en fin dag! 🙂

 6. Gud vad jag stöttar dig i detta inlägget!! Du har helt rätt «många bäckar små blir en stor å»

  Jag har alltid varit på djurens sida, redan som 16 åring var jag aktiv i svenska Djurens rätt i samhället. Jag älskar djur & gråter blod när djur far illa. Men man måste faktiskt inte bli fanatisk för att göra skillnad. Det är helt ok att de som önskar vara det, får vara det, men kom då inte & smeka andra som inte vill radikaliseras så på lanken.
  Ofta ser man hur de högsta i «pyramiden» faktiskt förstör sjukt mycket för samtals klimaet runt djurens välfärd just för att dom är så aggressiva att dom stöter bort majoriteten som kunde gjort stor skillnad, men inte vågar sticka sig fram i fasa för angrepp.

  Så därför applåderar jag att då står upp för majoriteten i detta inlägg & ger svar på tal. Det är nämligen du som har rätt här & inte de som kritiserar dig!!

  Gahhhhh… känner att jag blir en smula engagerad här alltså.

  Ha en fin dag Caroline

 7. Så flott innlegg dette var! Ble så irritert når jeg leste kommentarene på det andre innlegget. Om man skal gjøre alt eller ingenting så må man jo endre hele sin levemåte og standard. Det vil alltid være noe. De burde heller fokusere på ditt positive bidrag og din påvirkningskraft! Jeg ble nå selv inspirert til å ha en kjøttfri dag i uken, siden dette jo vil være bedre enn ingenting.

 8. Disse kritiske kommentarene virker faktisk destruktivt på å rekruttere flere i kampen for dyrevelferd! Det får bare folk til å føle at det de gjør aldri blir godt nok uansett hvor mye de gjør. Slike tanker er destruktive og kan gjøre at noen gir opp siden «ingenting er godt nok uansett».

 9. Helt enig i det du skriver, Caroline! Amen to that! Det viktigste er at man faktisk gjør NOE 🙂

 10. Utrolig bra skrevet, Caroline! Kunne ikke sagt det bedre selv:)

 11. Hanne :)

  Det er så utrolig viktig tema, og det er så BRA å påpeke at ikke alle kan bidra like mye og at en bidrar på forskjellige måter!
  Jeg for min del er sterkt imot pels og sirkus, samtidig er jeg aktiv i Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren.

  Vi har nettopp hatt en katt i fosterhjem hos oss i et halvt år. Han ble tatt inn fra gaten som kattunge, når han kom til oss var han så livredd og lå bak sofaen i nesten 2 mnd. Noen måneder senere ble han en kjempesosial katt og vi fikk lov å kose med han. Nå er han adoptert bort til en kjærlig familie, og allerede etter et par uker får de lov å kose med han. For to uker siden tok vi inn en kattemor med en kattunge på 3-4 mnd, de ligger også bak sofaen og gjemmer seg, men vi har god tid til å la de bli trygge <3

  Alle dyr fortjener en sjanse, og de fortjener et verdig liv!

 12. Tror egentlig du bare skal ta de kommentarene som et kompliment! Høres kanskje litt bakvendt ut, men jeg tror veldig mange ser opp til deg og ser på deg og din familie som ressurssterke og inspirerende mennesker. Når du så skriver at ditt bidrag er en kjøttfri dag i uken og å ikke kjøpe pels, noe som jeg tror ca 90% av befolkningen ellers også bidrar med, så tror jeg bare noen blir skuffet fordi de mener at du kan gjøre mer. Og selfølgelig kan vi alle gjøre mer! Sånn er jo livet, man kan alltid gjøre det meste bedre – uten at man trenger å påpeke det i enhver sammenheng hele tiden… Jeg skjønner ikke helt poenget med å skrive et helt innlegg for å forsvare deg selv.

 13. Sunniva

  Det framstår litt naivt at du forventer masse skryt og positive tilbakemeldinger fordi du skriver en bloggpost om at du er glad i dyr (i alle fall fine dyr). Du argumenterer med at du har stor påvirkningskraft, og det er nok riktig. Men det hjelper verken dyra eller planeten vår om alle de jentene som leser bloggen din slutter å kjøpe pels, for så å trykke på en av de mange shoppinglenkene du legger ut, og slik bidrar til det ekstreme overforbruket du selv er en stolt representant for.

  Det du bidrar til nesten daglig, er at enda flere kjøper ting de ikke trenger som sannsynligvis havner på dynga 2 måneder senere. Dette «bidraget» tjener du også penger på.

  1. Caroline

   Jeg forventer på ingen måte masse skryt og positive tilbakemeldinger, jeg reagerer bare på det jeg mener er en totalt feilslått strategi fra de som hevder at de bryr seg om dyrene :/

   Du overser poenget i bloggteksten fullstendig. Hvis jeg og alle de som leser bloggen min sluttet å bry oss og begynte å kjøpe pels f.eks, ville det vært positivt eller negativt for dyrene? Riktig, det ville vært negativt.. Så da hjelper det dyrene at jeg ikke gjør det, og oppfordrer leserne mine til det samme.

 14. Sara Elle

  Her tror jeg du har misforstått en del kommentarer, og da sikkert min også. Joda, det er er bedre å bry seg litt enn ingenting, men å kalle seg en dyreelsker og samtidig bidra til at blant annet kyr blir inseminert for å få barna sine tatt fra seg gang på gang, samt bidra til en grufull skinn-industri (som ikke er et bipodrukt av norsk kjøttindustri) blir faktisk dobbeltmoralsk… Hvorfor ikke bare si at du bryr deg om noen dyr, men ikke så mye om andre? Varer ikke ærlighet lengst? Og om dette ikke stemmer, hvorfor ikke være en aktiv dyreelsker som faktisk tar valg som reflekterer det man sier? Jeg syns det er kjempe fint at du ikke bruker pels fra søte kaniner og rever og minker… Men kuene/kalvene som skoene og veskene dine er laget av lider like mye… Istedetfor å ta all kritikk så innmari negativt og umiddelbart sette deg ned og skrive innlegg om all kritikken du får, tenk deg heller om i et minutt over hvor kritikken kommer fra. Sett deg ned og les om hvor skinn kommer ifra. Om hvordan gårdsdyr blir fratatt barna sine etter å ha blitt gjort gravide av oss, gang på gang på gang, til de «endelig» blir slaktet… Vær en dyreelsker, men vær så snill, ikke gjør forskjell på dyr. Les om speciesism… Jeg avslutter med et lite scenario jeg fikk postet på Facebooken min idag:

  SCENARIO:

  1. Imagine there is something you need to stay alive and there are two methods to obtain it

  2. If you choose method 1, you will live but others will suffer and die.

  3. If you choose method 2, you will live and nobody else will suffer nor die.

  4. Do you choose method 1 or 2?

  Congratulations. You now understand veganism.

  Ikke ta alt så personlig. De fleste av oss er ikke ute etter å såre deg, men heller få deg til å åpne øynene og ta mer bevisste valg ift. dyrevelferd…

 15. Catherina

  Er så glad for at du interesserer deg for dyrevelferd! Håper ikke du lar deg påvirke for mye av negative kommentarer.
  De som sier at inlegget om dyrevelferd viser dobbeltmoral, de mangler innsikt i både eget liv og semantikken de bruker. Det er nesten helt umulig å leve «100% dyrevennlig». Både interiøret i bilene vi kjører og møblene våre er ofte skinnbelagt, skinn som kommer fra alle mulige dyr, og særlig ofte fra hunder. Sminken og kosmetikken vi anvender er også ofte dyretestet til tross for at produsentene hevder noe annet. Osv osv osv. Dobbeltmoral finnes overalt, det er ikke til å unngå. Alle som gjør litt, fortjener creds for det. Alle monner drar!

  Dessverre viser deg seg overraskende ofte at falsk pels egentlig er ekte pels.
  http://www.all-creatures.org/articles/ar-isyour.html
  http://qz.com/316783/fashion-companies-just-got-caught-labeling-real-fur-faux-again/
  http://www.care2.com/causes/faux-fur-is-often-real-fur-from-real-animals-dont-buy-it.html

  Vær så snill å fortsett med å rette fokus mot dyrevelferd <3 Det er så viktig! 🙂

 16. Er selvfølgelig posetivt å gjøre noe, og jeg støtter at folk setter fokus på småsaker, fordi det kan føre til økt bevitthet. Når du bevisst gjør noe som skader noen, uten noen formening om å slutte, så har jeg ikke tenkt å applaudere det. Om du derriomot jobber mot et mål, så ja. Det sender bare ut signaler at du kan være en god person, uten å faktisk handle etter prinsippene dine.
  Hvis du voldtar kvinner, og sier du dropper det på mandager, så er jeg ikke spesielt imponert, selvom det er bedre enn ingenting, om du jobber mot å slutte, kan jeg derimot si at jeg støtter det. Det er ganske absurd, hvis du aktivt støtter ugang, uten ambisjoner om å slutte med det, så kan du nesten ikke si du er imot det. Du kan si du er imot å drepe søte dyr med myk pels, men ikke alle dyr, for dete er du faktisk ikke om du vet hva som foregår og tar valget at du skal fortsette å støtte det.

  Sorry, litt er bedre en ingenting, men folk kan ikke leve i en eventyverden hvor de tror alt er blomter og regnbuer så lenge de «støtter» noe, du må handle!

 17. Malin Tvedt

  Hei!
  Jeg har nylig blitt veganer, noe som skjedde over natten. Jeg så en 20 minutter lang dokumentar om hvordan dyr blir mishandlet i matindustrien, noe som satte meg helt ut. Jeg ble rasende, ja rett og slett forbanna og kjenner fortsatt på klumpen i magen. Å være veganer er ikke så ekstremt som mange tror. Det vi gjør er å ikke drikke andre dyr sin morsmelk (funfact: Vi er faktisk det eneste vesenet i verden som drikker melk etter spedbarnsalderen), ikke spise andre dyr sin mensturasjon (egg) eller dyr som er blitt tatt livet av for at vi skal få et par minutter med smaksfornøyelse. Det er jo i utgangspunktet sykt å spise mensturasjon fra andre dyr? Eller å drikke morsmelk som er egnet for kalver? Jeg blir ikke sint på folk som spiser kjøtt og egg eller drikker melk, for jeg vet det er matindustrien som har oppfordret til dette siden vi alle var barn. Men nå som vi er i 2015, syntes jeg det er på tide at folk blir bedre opplyst om slik informasjon, og hvor gale dyr blir behandlet.

  «If slaughterhouses had glass walls, everyone would be vegetarian,»

  Om noen i det hele tatt har lest denne kommentaren og lurer på hva jeg snakker om se denne: https://www.youtube.com/watch?v=o0VrZPBskpg.

  Dette er ikke ment som negativt mot dette innlegget, eller at du ikke gjør nok. Det er bra at du gjør en innsats for all del, men så lenge folk fortsatt tyr til dyr for mat, drikke og klær kan jeg ikke forstå annet enn at folk er underinformert.

  Viss du faktisk har fått med deg alt, men nekter å kutte ut kjøtt, melk og egg her er små forandringer som gjør en forskjell:
  -Bytt ut ku-melk med soyamelk eller mandelmelk. Uten kolestrolet, og ingen dyr er skadet i prosessen.
  -Coop har en «Kjøtt»deig som smaker kjøtt, selv om det ikke er det.
  -Bruk kosmetikk som ikke er testet på dyr. Eks: GOSH, isadora, H&M, Ole Henriksen osv.

  Takk for oppmerksomheten 🙂

 18. Dette var et fantastisk blogginnlegg Caroline! Og det gjelder så mye her i livet, ikke bare engasjement til saker som dyrevelferd, men også til hvordan vi er som medmennesker. Det siste året har jeg lært mye om hvordan jeg vil være, både som kvinne, kjæreste, datter, venninne, skoleelev osv, og det jeg har lært er at man kan ikke gjøre alt bra hele tiden, men om man prøver å gjøre litt bra i alt man gjør, så er det nok! Hvis alle menneskene i verden gjør litt godt for andre og seg selv, så blir det gode samfunn å leve i!

 19. Det er viktig at folk gjør så godt de kan og bidrar der de kan. Men jeg tenker at du velger å ikke bruke pels fordi det er det letteste for deg, det påvirker ikke hverdagen din så mye. Vi lever jo ikke i en tid der man må gå med pels for å holde varmen. Men når du ikke vil gå med pelsen til din egen hund f.eks, hvorfor er det riktig å bruke skinnet til en ku som blir torturert, tvunget til å gå lange distanser for å bli slaktet, smurt med pepper i øynene for å få de til å gå videre? Skinnet på skoene dine kommer ikke fra glade kuer i Norge (ikke det at de er så glade akkurat, det hadde ikke jeg vært heller om jeg stod på bås nesten hele livet). Begynn å kjøp mer av Stella McCartney og andre som ikke utnytter dyr 😀 Det finnes en god erstatning for alt der ute som utnytter dyr. Jeg er superglad for det du faktisk gjør og det er mer enn andre, men jeg tror du er i den stillingen at du kan gjøre mer om du VIL. Hvorfor ikke ha 2 kjøttfrie dager i uka? Eller en vegan dag i uka? Hvorfor bare litt og ikke mer? Tar det så mye energi å vise mer medfølelse for de vi deler planeten med? Vi er komt så langt i å ødelegge jorden og dens ressurser, at litt holder egentlig ikke for de som kan gjøre mer. Jeg ville bare dele mine tanker rundt dette, ikke for å kritisere deg på noen måte. Denne korte videoen forklarer det ganske bra egentlig: http://www.youtube.com/watch?v=WfGMYdalClU

 20. synes det er veldig bra at man setter fokus på dette tema og gjør folk bevisst på valg de kan gjøre om. Bruk av palmeolje fører til at regnskogen blir hugget ned mer og mer og det er veldig synd siden det bor mange der som er avhengig av regnskogen for å overleve, så jeg vil heretter også tenke ekstra over dette og gjøre grep på både mindre bruk av palmeolje og gjøre andre ting for å gjøre en forskjell for verden

 21. Anne Sofie

  Veldig bra skrevet!

  Om du eller noen annen som leser det her, vurderer å spise mer dyrevennlig, har jeg noen tips. For noen måneder siden gikk jeg fra et såkalt norsk bondekosthold til et lakto-ovo-vegetariansk kosthold. Det vil si jeg ikke spiser kjøtt og fisk (inkl. kylling), men at jeg spiser meieriprodukter og egg. Nå etter få måneder vurderer jeg å gå over til et mest mulig vegansk kosthold og det er i utgangspunktet ikke urimelig i det hele tatt. Det er faktisk veldig greit å få til!

  Jeg anbefaler alle, uansett hva slags kosthold du har, å lese diverse matblogger, følge diverse instagram kontoer og melde seg inn i facebook-grupper. Det er lett, og det er en god start. Hvordan erstatte egg? Lett. Søk det opp og du vil finne mange mulige erstatninger. Det finnes også ferdige erstatninger på matbutikken. Melk? Soyamelk og andre typer. Ost? Vegan-oster finnes det mye av. Ellers er det fint å få i seg bønner, linser, kikerter osv. + masse grønnsaker. Det finnes uendelige mange gode oppskrifter på matretter og pålegg. Det er mye man kan få i seg som erstatter savnet av kjøtt. Bare å prøve og prøve! 🙂 Husk å gå til legen for å se om du har nok B12 om du ikke spiser kjøtt

 22. Jeg er veganer og er svært opptatt av dyrevern. I mitt hjerte er det ingen forskjell på å spise en fisk eller en gris, kontra en hund eller katt. Jeg handler heller ikke klær, må jeg, så passer jeg på at det ikke er lagd av barn. Kjøper jeg toalettsaker, kjøper jeg vegansk og ikke dyretestet.

  For meg er dette svært enkle valg <3

 23. Karoline

  Det handler ikke om å kreve, men å få folk til forstå at det er helt urimelig å si at man er glad i dyr, men likevel betale for at noen andre skal drepe dem og slakte dem slik at man kan spise dem selv. Du ville ikke drept, slaktet og spist hundene dine til middag, ville du vel Caroline? Blir skuffet av innlegget ditt, synes du tar det altfor personlig. Å være veganer handler så absolutt ikke om å gå til personangrep på alle som ikke er det, noe dem som har et åpent sinn og er sikre på sitt moralske ståsted forstår. Det handler om å leve i tråd med sine oppfatninger, sine verdier og syn på rett og galt. Det handler også til dels om å informere og spre budskapet om dyrevern, og utfordre folks synspunkt angående dette. Hvorfor er det slik at det er helt greit i dagens samfunn å si at man er glad i dyr og samtidig spise en pølse? Hvis du ikke tåler å bli utfordret intellektuelt angående slike spørsmål tror jeg heller at du må ta den diskusjonen med deg selv, og spørre deg hvorfor du reagerer såpass negativt på det som er ment som konstruktiv kritikk. Ikke generaliser alle veganere som «på toppen av pyramiden» og angripere. Dette gir et svært feilaktig bilde av en livsstil som handler om nettopp det motsatte – å ha medfølelse og respekt for andres liv ved å innse at vi er likeverdige.

 24. Dette innlegget overbeviste meg ikke..
  Du kan umulig være glad i dyr generelt. Mer heller at du er glad i di dyrene du kjenner til og ser.
  Men du glemmer fort de millioner som man ikke ser. og som lider i det skjulte og stille. Det er derfor jeg alltid sier: hvis slakterhus hadde glassvegger…
  Da tror jeg du hadde lagt kjøttet bort for godt altså.. og hvis ikke, så hadde jeg respektert ditt valg om å fortsette å spise kjøtt.
  Besøk ett slakterhus en gang.. se med egne øyner hvordan de dyrene har det. Se at ett helt uskyldig og verdifult liv blir tapt fordi du prioriterer apetitten istedetfor. Det er trist det. :/

  Jeg syns det er bra du fokuserer på å gjøre NOE, men for meg så blir det dobbelmoralsk alikevel.
  Men at du velger å støtte NOE er bedre enn ingenting, så absolutt.
  Jeg pirker nå fordi jeg brenner for dyr. Det er alt jeg kjemper for om dagene!

  Jeg er ikke sint. mer heller oppgitt. Men du skal få gjøre hva du selv vil og støtte det du støtte vil.
  Men ikke unnskyld det. Kall en spade for en spade.
  Og ha en fin dag!

  -FAST leser som liker deg generelt. Bare ikke kjøttinntaket ditt desverre.

 25. Jeg kan ikke forstå hvordan du kan mene at » Å kreve at alle som bryr seg om dyr skal bli veganere, er et fullstendig urimelig krav, og det tror jeg faktisk at de fleste forstår. «. Hvorfor er det et urimelig krav egentlig? Det er ganske innlysende at mennesker ikke er kjøttetere. Løver spiser kjøtt, har du sett tennene til løver? Katter? Hunder? Dette er dyr som er kjøttetere. Mennesker har ikke like tenner som katter. Mennesker har tenner som tilsier at vi er planteetere.

  Sjekk gjerne ut Gary Yourofsky.
  https://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4 Her er en link til en forelesning han har hatt for noen år tilbake. Anbefaler deg virkelig å sjekke den ut. Dette er kun en time av livet ditt.

  https://www.youtube.com/watch?v=oHfVajDbyJk
  Her er en annen forelesning han hadde. Denne varer i ca 45 minutter.

  Jeg forstår at du sannsynligvis ikke kommer til å bruke tiden din til å se på dette, men jeg håper at du vil gjøre det.
  Jeg har vært av samme oppfatning som deg. At mennesker trenger kjøtt. At det er bra å spise egg. At ost og melk er bra for kroppen. Det er feil. Det kunne ikke vært mer feil. Dette forteller Gary Yourofsky om, og han kommer med morsomme bemerkninger som får en til å tenke.

  Jeg vet ikke engang om du leser denne kommentaren, da det er noen måneder siden dette innlegget ble skrevet. Kanskje det er noen andre som leser det? Det er hvertfall verdt forsøket.

  1. Caroline

   Mennesker er omnivore, dvs. at vi er planteetere og kjøttetere 🙂

   1. Du har tydeligvis ikke tatt deg tid til å se filmene jeg linket til.

    Om du virkelig mener at mennesker er kjøttetere så ta deg gjerne en tur ut for å fange et dyr med tennene dine, spis alt rått og kos deg.

   2. Lars-Kristian

    Det var jeg som la igjen forrige kommentar, ikke Caroline. Internett spiller oss av og til et puss her nede, jeg trodde jeg fikk endret navnet på kommentaren :/

    Jeg synes ikke eksempelet ditt med å fange dyre med tenner og spise det rått er spesielt relevant. Evolusjon har lært oss å fange dyr med andre redskaper og tilberede disse slik at det er både trygt og ikke minst, i mine øyne, godt å konsumere. Det samme gjelder mat fra planteriket 🙂

    Jeg er absolutt for et kosthold dominert av mat fra planteriket, men ser ikke noen spesielt god grunn til å kutte ut animalske matvarer for andre grunner enn det du f.eks beskriver. At vi mennesker ikke er tilpasset å spise kjøtt synes jeg er en merkelig påstand, etter som de fleste menneskene spiser dette helt uten problemer.

   3. Det å spare uskyldige dyr for tortur og massemord burde for et hvert godt menneske vært god nok grunn til å slutte å spise kjøtt. Det og at det faktisk er bra for deg er bare en bonus. Det er win win !

   4. Elisabeth

    Om dere virkelig bryr dere, noe jeg er sikker på at dere gjør, så vær
    så snill å ta dere tid til å se disse dokumentarene:
    Cowspiracy
    Forks over knives
    Earthlings
    Her faller puslespillet på plass, og vår samvittighet trenger ikke lenger undertrykkes, som samfunnet har lært (lurt) oss til, vi må stå opp for oss selv..
    Om dere ikke vil se de eller bruke tid på det, så tror jeg dere innerst inne også vet hvorfor..
    Vi må stå sammen som forbrukere, om vi vil ha en fremtid for alle skapninger av jorden 🙂

 26. Omnivore betyr at man KAN spise kjøtt, ikke at man SKAL eller at det er best for deg. Fysisk sett så har homo sapiens det best ved å holde seg til vegansk kost 🙂 Oppfordrer folk til å sette seg litt inn i dette. Men uansett, hvis du mener mennesker er skapt for å spise kjøtt.. Hvorfor løper man ikke da rundt i skogen og fanger elg, ekorn og hjort med bare hendene, dreper de med tennene der og da og konsumerer dyret rått og helt? Det er det det faktisk vil si å være kjøtteter fra naturens side. Sånn mennesker holder på er rett og slett feigt. Lar andre stå for avl, tortur og slakt, for å så bare plukke med seg fra en frysedisk og være totalt ignorant til hvordan kjøttet havnet opp der. Så må du såklart tilberede kjøttet, krydre det og steke/koke det for å i det heletatt vurdere å putte det i munnen. Føler det sier seg litt selv her, at mennesker ikke fra naturens side er ment for kjøtt 🙂

  Det å gjøre litt for dyr er såklart mye bedre enn å gjøre ingenting 🙂 Men man kan ikke kalle seg selv for dyreelsker hvis man benytter seg av animalske produkter. Liker du katter, hunder og hester ? Kall deg katte, hunde og heste elsker. Men du er ikke en dyreelsker generelt når du spiser kjøtt, drikker melk, går med skinn osv.

  Det er ikke likt meg å være så «aggressiv» men jeg brenner veldig for dyr, som du sikker skjønner.

  Bloggen din er super og du virker som en helt super person ! Vi har alle forskjellige meninger, forhåpentligvis vil rettferdighet vinne frem tilslutt 🙂

  Hilsen en som faktisk ganske nylig gikk helt over til vegan fra vegetar.

 27. Disse kritiske kommentarene virker faktisk destruktivt på å rekruttere flere i kampen for dyrevelferd! Det får bare folk til å føle at det de gjør aldri blir godt nok uansett hvor mye de gjør. Slike tanker er destruktive og kan gjøre at noen gir opp siden “ingenting er godt nok uansett” 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *